dinsdag 4 juni 2019

President Bouterse geeft NH-minister Akiemboto opdracht concessie zandafgravingen in Powaka in te trekken

'De president heeft ons verzocht om niet het recht in eigen handen te nemen'


De gronduitgifte voor zandafgravingen in Powaka is mogelijk teruggedraaid. President Desi Bouterse heeft zondag de bewoners tijdens een dorpsbijeenkomst, via de mobiele telefoon, toegesproken. Daarbij heeft hij gezegd minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) de opdracht te zullen geven om de zandconcessie in te trekken. De telefoon was op loudspeaker ingesteld, zo schrijft dinsdag 4 juni 2019 de Ware Tijd.

'De president heeft ons verzocht om niet het recht in eigen handen te nemen', zegt een ingewijde aldus de Ware Tijd. De bewoners waren van plan om de weg te barricaderen om aandacht te vragen voor de kwestie. Ook zouden ze niet toestaan dat het bedrijf, dat de zandconcessie heeft gekregen, met werkzaamheden start. Er waren in het gebied al werknemers die maandag kennelijk aan de slag zouden gaan.

In een persbericht van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen in Para en Wanica (OSIP) staat, dat Powaka op 30 mei erachter is gekomen dat de gronduitgifte op 2 mei heeft plaatsgevonden. Para Santi Industries (PSI) heeft via twee beschikkingen achthonderd hectare land in het leefgebied van het dorp toegewezen gekregen. Het bedrijf mag er savannezand afgraven. Volgens OSIP was er afgesproken met toenmalig minister Regilio Dodson, dat de gronden niet zouden worden uitgegeven.

Ex-minister Jim Hok van NH zou met toestemming van het vorige dorpsbestuur van Powaka 4.600 hectare grond hebben uitgegeven aan PSI. Het bedrijf had een derde toestemming gegeven om er zand af te graven. Er trad toen een nieuw dorpsbestuur aan, dat het niet eens was met de uitgifte en dat kenbaar heeft gemaakt aan Dodson, die intussen de nieuwe minister was van NH. Hij heeft de concessie in 2017 ingetrokken. Als gevolg hiervan dreigde PSI gerechtelijke stappen te ondernemen, maar Dodson heeft daar een stokje voor gestoken door met het bedrijf om de tafel te gaan zitten. Mocht het bedrijf naar de rechter stappen, dan was de kans groot dat het de rechtszaak zou winnen.

Uiteindelijk heeft PSI 800 hectare grond gekregen en de Wet Bescherming Woon- en Leefgebieden zou hierbij in acht zijn genomen. Overigens zou Dodson met toestemming van het huidige dorpsbestuur 400 hectare land voor zandafgraving hebben verstrekt aan een concessionaris. Dat was deel van 4.600 hectare grond die toen was uitgegeven.

Medewerkers RCR Zorghotel leggen werk neer

'Er is geen zicht op wanneer we ons salaris zullen krijgen'


Medewerkers van het RCR Zorghotel zijn sinds maandag in actie, omdat ze hun loon over mei nog niet hebben ontvangen, aldus de Ware Tijd dinsdag 4 juni 2019. Volgens trekker van de groep Graciella Cyriel is in een gesprek met het managementteam hierover geen duidelijkheid gekomen. 'Er is geen zicht op wanneer we ons salaris zullen krijgen. Er wordt beweerd dat het zorghotel geld moet krijgen van het Staatsziekenfonds. Zolang wij ons loon niet ontvangen, gaan we niet werken.'

Gewoonlijk beschikken de personeelsleden uiterlijk de laatste dag van de maand over hun salaris. Het is de eerste keer dat de tijd is overschreden. Donderdag was er een bijeenkomst met het managementteam. Daarin werd medewerkers meegedeeld, dat de lonen niet kunnen worden uitbetaald door geldgebrek. Aan personeelsleden is gevraagd om onder meer hun namen op een strookje in te vullen en het papier te ondertekenen. Hiermee zouden ze toestemming geven aan het zorghotel om de gegevens door te geven aan een derde, die namens het zorghotel aan de betaling zou voldoen.

'We hebben geweigerd om dat te doen, omdat we dat zaakje niet vertrouwen. In februari moesten we ook tekenen voor het beëindigen van ons contract zonder een afkoopregeling', brengt Cyriel in herinnering.

Het is niet bekend bij het personeel wie de derde partij is. De medewerkers hebben toen zelf een brief opgesteld en hun namen en handtekeningen daaronder geplaatst. Later is hen voorgehouden dat dit schrijven is afgekeurd. 'Het managementteam heeft een andere brief opgesteld, waarop onze namen staan vermeld. We hebben gezien dat er ook namen erbij zijn die niet werken bij het zorghotel', zegt Cyriel.

Ze wijst er ook op, dat het nog steeds onduidelijk is wat er verder met het zorghotel zal gebeuren, dat op de veiling is gekocht door het ministerie van Volksgezondheid. 'We hebben wel begrepen van de minister dat niemand met ontslag gaat.' Een leidinggevende van het Zorghotel wenst niet in te gaan op de kwestie. Er zou volstaan worden met een persbericht.

Ministers van Openbare Werken Suriname en Guyana bespreken probleem veerdienst Suriname-Guyana

'Het is nu tijd voor besprekingen om tot een minnelijke oplossing te komen'


Als alles volgens planning verloopt, zal de minister van Openbare Werken, Communicatie en Transport, Vijay Chotkan, zijn Guyanese counterpart van Openbare Infrastructuur, David Patterson, deze week spreken. Onderwerp van gesprek is het opzetten van systemen voor een voortzetting van de veerdienst Suriname-Guyana te South Drain. Dat bericht de Guyana Chronicle dinsdag 4 juni 2019.

Sinds de MV Canawaima. die de veerdienst onderhoudt, op 25 mei is uitgevallen door technische problemen hebben Patterson en zijn collega van Buitenlandse Zaken contacten onderhouden met de Surinaamse regering over een mogelijke oplossing voor het vervoersprobleem dat zich nu voordoet bij de grensovergang.

Ambassadeur Ebu Jones heeft maandag hierover van gedachten gewisseld met de directeur-generaal van het kabinet van de president, Joseph Harmon (zie foto Guyana Chronicle).

In een verklaring van het kabinet van de Guyanese president staat, dat de kwestie de aandacht van beide staatshoofden heeft en dat het nu tijd is voor besprekingen om tot een minnelijke oplossing te komen. Het Guyanese ministerie van Openbare Infrastructuur zegt. dat het zijn deel heeft gedaan door de MV Sandaka van 31 mei tot 2 juni in te zetten voor het vervoer van gestrande personen. De operatie is echter een dag later gestopt door de grote behoefte.

'We hebben gedaan wat we moeten doen voor zover onze verplichtingen onder de regeling betreft. Het is dus nu echt een kwestie van de twee partijen om samen te komen en te erkennen dat dit een dienst is waar de mensen van afhankelijk zijn', zei Harmon en voegde eraan toe, dat als het misschien erop aankomt, de Guyanese regering misschien een schip moet inzetten in het belang van het publiek.

Advocaat in Nederlandse coldcase-verdwijnings-moordzaak wil Ronnie Brunswijk horen als mogelijke opdrachtgever

(Bron foto: Opsporing Verzocht)
Het gaat om de zaak van de in 2002 verdwenen Amsterdammer Patrick van Dillenburg (38)

'Het dossier bevat sterke aanwijzingen voor de betrokkenheid van Brunswijk bij de moord op Van Dillenburg'


Advocaat Vito Shukrula van de een in februari opgepakte verdachte Ad K. (49) uit Nederhemert in een zogenoemde coldcase-zaak, wil ABOP-leider Ronnie Brunswijk horen als mogelijke opdrachtgever. Dat meldt De Telegraaf vandaag, dinsdag 4 juni 2019.

Het gaat volgens de krant om de zaak van de in 2002 verdwenen Amsterdammer Patrick van Dillenburg (38), die kort na een mislukte poging hem te beroven werd vermoord. Op 2 januari 2002 was het slachtoffer bij zijn vriendin in de Amsterdamse Jordaan toen hij werd gebeld. Van Dillenburg zei dat hij even weg moest, maar is nooit meer teruggekomen.


De politie vermoedt dat hij is vermoord, omdat hij verwikkeld is geraakt in een conflict over coke met Surinaamse drugsbaronnen.

Donderdag dient een eerste zitting in de rechtbank. In het onderzoek duikt niet alleen de naam van Brunswijk op, maar ook die van het criminele kopstuk August ’Segebai’ Adjoeba, die in 2008 werd geliquideerd in Amsterdam. Volgens de krant was Adjoeba betrokken bij een forse reeks ’rips’ of drugsroven. Hij was een goede vriend en familie van Brunswijk.

Tussen Brunswijk en Adjoeba enerzijds en Van Dillenburg anderzijds zou een groot conflict zijn ontstaan, waarbij ook de vriendin van Brunswijk werd ’geript’.

In april bezochten rechercheurs de dochter van Brunswijk in Amsterdam. Die vertelde dat haar moeder, de vriendin van Brunswijk, inderdaad betrokken was bij ripdeals, maar niet naar Nederland komt, omdat ze verdacht wordt van drugsdelicten. Ronnie Brunswijk moet in Nederland nog een straf uitzitten voor cocaïnesmokkel.

'Het dossier bevat sterke aanwijzingen voor de betrokkenheid van Brunswijk bij de moord op Van Dillenburg', aldus advocaat Shukrula.

Penisbot-stropers bedreigen brilbeer (Beertje Paddington) in Peru met uitsterven

Vraag groeit naar het speciale 'sexdrankje' dat mensen van penisbot van brilbeer maken

Nog slechts zo'n 5.000 brilberen in Peru en het is de enige inheemse berensoort van Zuid-Amerika


Penissstroperij van de brilbeer (Tremarctos ornatus) kan ertoe leiden, dat de soort uitsterft als de vraag groeit naar het speciale 'sexdrankje' dat mensen van hun privé-delen maken. De Britse geliefde Paddington Bear is gebaseerd op de brilbeer, maar niet veel mensen beseffen, dat zijn soort bedreigd kan worden door de illegale handel in lichaamsdelen van de brilbeer. 

Volgens National Geographic beweren sommige mensen in Zuid-Amerika, dat de 'sexdrank' seksuele prestatieproblemen kan genezen als deze slechts een schaafsel bevat van het penisbeen van een brilbeer.

Sommige mensen geloven ook dat de drank je de kracht van een hele beer kan geven, als je het hele penisbeen in het brouwsel stopt. De 'sexdrank' heet Seven Roots en er wordt gezegd dat het gemaakt is van witte rum, zeven soorten boomschors, honing, stuifmeel, een slangenkop, de huanarpo macho plant en een penis van een brilbeer. Traditionele genezers verkopen dit drankje aan klanten in Peru.

Onderzoeksfotojournalist Eduardo Franco Berton reisde door Peru om onderzoek te doen naar de handel in delen van lichaamsdelen van de brilbeer. Ook wel de Andesbeer genoemd, wordt de soort vaak illegaal gedood in Zuid-Amerika vanwege zijn lichaamsdelen, omdat van veel van ze wordt gedacht dat ze medicinale eigenschappen hebben.

Het berenvet, tanden en botten zijn erg gewild bij traditionele genezers en Berton vond een deel van een penisbot dat voor iets meer dan $ 750 wordt verkocht. Een vrouw met een traditionele medicijnwinkel in Peru vertelde naar verluidt Berton, dat ze zich niet rot voelde over het feit dat de beren mogelijk zouden uitsterven, omdat ze haar zoveel geld opleveren.


Er zijn nu slechts ongeveer 5.000 brilberen in Peru en het is de enige inheemse beren soort die nog steeds in Zuid-Amerika leeft.

Hoewel de handel in brilbeerlichaamsdelen overal in Zuid-Amerika plaatsvindt, wordt het probleem in Peru als het ergst beschouwd. Er zijn hardere boetes ingesteld in het land om te proberen de handel te stoppen en stropers kunnen zelfs naar de gevangenis gaan. Er is ook een aantal liefdadigheidsinstellingen opgericht in de hoop de beren te beschermen en te redden.(Suriname Mirror/The Sun/National Geographic/YouTube/New York Post/Twitter)

Weer cocaïne onderschept bij politie controlepost Stolkertsijver

Ruim 7 kilo cocaïne aangetroffen in koffer taxichauffeur


De 55-jarige drugskoerier T.R. en de 40-jarige taxichauffeur F.D. zijn  zondag 26 mei bij de controlepost te Stolkertsijver aangehouden, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 4 juni2019.

D. had een reiskoffer bij zich. Daarin heeft de politie vier dozen met ruim 7 kilo cocaïne aangetroffen en in beslag genomen. De verdachten en de drug zijn vervolgens overgedragen aan de Narcotica Brigade voor verder onderzoek.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is het tweetal hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

Nationaal korfbalteam Suriname neemt deel aan 11e wereldkampioenschap korfbal in Durban, Zuid-Afrika

Suriname speelt 28 juni oefenwedstrijd tegen mix van Zaanse korfballers, Saen United

(Bron foto's: Surinaamse Korfbal Federatie)

Het elfde wereldkampioenschap korfbal wordt van 1 tot en met 10 augustus 2019 gehouden in het Zuidafrikaanse Durban. Er zullen dit keer 20 landen meedoen, voorheen was dit 16. Deze editie zijn er vier zogenoemde extra quota bijgekomen. Eén daarvan is naar Noord- en Zuid-Amerika gegaan. De geplaatste landen uit die zone zijn de Dominicaanse Republiek én Suriname, zo bericht Nieuwsblad De Zaankanter vandaag, dinsdag 4 juni 2019.

Suriname kent bijna vanzelfsprekend veel spelers die 'gepokt en gemazeld' zijn in de Nederlandse competitie. Titelverdediger Nederland heeft er mogelijk een flinke concurrent bij gekregen. Om straks goed beslagen ten ijs te komen is het Groen Geel (in Wormer) technische duo Dico Dik en Robert Luttik aangesteld als bondscoach.

In de voorbereiding zal er flink aan getrokken gaan worden. Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat de bekende Zaanse trainers Frank Anepool en Roy Gruys een fraaie mix van Zaanse korfballers hebben geselecteerd om vrijdag 28 juni als sparringpartner van het Surinaamse nationale team op te treden. Die Zaanse mix kent vertegenwoordigers van alle clubs.

Namens KZ/Thermo4U Sascha Lanser, Marjolijn Schenk, Alwin Out en Emiel de Kruijff. Groen Geel levert Terence Griemink, Jasper de Leeuw, Elise Al en Sascha Horak. Roda presenteert Shanna en Hidde Pettinga. Furore vaardigt Tiuri Schoen en Heleen Vredenburg af. Namens Zaandam Zuid zal Joyce Verhoef aanwezig zijn. ZKV stuurt Bjarne Zeegers en Fleur Gruijs waar ZKC'31 Boris Boeije als representant zal inzetten.

Namens het Surinaams team is Groen Geler Ivan R. Karsters druk in de weer om alles rond het team in goede banen te leiden. 'Je mag tenslotte niet voor niets naar dat WK. Dan moet het ook goed gebeuren. De wedstrijddag zal ook spectaculair worden!'

Vrijdag 28 juni 2019 van 19:30 - 21:00 
k.v. Groen Geel 
De Drie Morgen 2, 
1530 AA Wormer

'Het idee dat Curaçao of Refineria di Kòrsou Isla zelf kan exploiteren is ondoenlijk'

Interim-directeur RdK De Lannoy  'Dit is een zeer kapitaalintensieve sector'


Het idee dat Curaçao en/of Refineria di Kòrsou (RdK) de Isla-raffinaderij zelf kan exploiteren - immers, vrijwel alle werknemers zijn van het eiland en dus de expertise heeft Curaçao in huis - klinkt interessant en zeker vriendelijk, maar is ondoenlijk gezien hoeveel geld ermee is gemoeid. 'Dit is een zeer kapitaalintensieve sector', zegt interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy in het Antilliaans Dagblad van vandaag, dinsdag 4 juni 2019.

Zo zijn er ook nu partijen die de Isla willen overnemen, maar die de vereiste financiële middelen gewoonweg niet hebben. De RdKtopman rekent voor: bij overname door de overheids-nv is minimaal (een garantie van) een half miljard, 500 miljoen, dollar nodig. Bij een productie van 250.000 vaten per dag tegen een prijs van 50 dollar per vat is 12.5 miljoen dollar vereist. Niet per maand, maar per dag.

'Dan moet je bij de aankoop ook nog eens zeker zijn de juiste marges te kunnen behalen bij de verkoop van de brandstofproducten, om genoeg verdiensten te hebben en daarmee de salarissen en het onderhoud te bekostigen.'

Als de raffinaderij stilligt, moet de toevoer van ruwe olie en het transport van 800 tot 1.000 schepen per jaar in goede banen worden geleid. 'Daarvoor is veel kapitaal vereist en bovendien de nodige reserves als het even tegenzit.'

RdK en het Land Curaçao kunnen dat zelf niet behappen. Het is een nobel idee, maar de financiële basis daarvoor ontbreekt. Het eiland kijkt ook naar de mogelijkheid van een partij die de levering van ruwe olie (financieel) kan garanderen; voor ná 2019 maar ook voor nu al, omdat steeds meer blijkt dat PdVSA het niet kan bolwerken. 'Zo’n processing deal kan interessant zijn, maar de meeste geïnteresseerden willen het financiële risico niet nemen', aldus De Lannoy.

Refineria di Kòrsou (RdK) pleit voor Transitieteam voor soepele overgang naar nieuwe exploitant

De Lannoy houdt vol: 'Het onderhoud van Isla laat te wensen over'

'We hoeven hier niet eens over te discussiëren, iedereen weet het'


Refineria di Kòrsou (RdK) pleit als eigenaar van de raffinaderij voor de instelling van een Transitieteam, met deelname van Refineria Isla, voor een soepele overgang naar een nieuwe exploitant. Dat zegt interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy vandaag, dinsdag 4 juni 2019, in het Antilliaans Dagblad in reactie op de persverklaring van Refineria Isla Curaçao bv - dochteronderneming van PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) - waarin stekelig wordt geageerd op uitlatingen van RdK dat sprake is van achterstallig onderhoud.

Isla spreekt daarin zelfs van ‘constante aanvallen’ van RdK als het gaat over de staat waarin de raffinaderij zich bevindt. De huidige operator zet daar ‘vraagtekens’ bij, want dat is niet in het belang van de werknemers.

De Lannoy houdt echter vol: het onderhoud laat te wensen over. 'Dat is ook logisch', zegt hij, gezien het feit dat de Venezolaanse moedermaatschappij PdVSA geen kant op kan. 'Er wordt door Isla bezuinigd, aannemers worden weggestuurd, wie doet dan het onderhoud?'

De oliepijpleidingen zijn in een slechte staat, vaak overgroeid en in veel gevallen ‘gelapt’ door middel van tijdelijke klemmen. 'We hoeven hier niet eens over te discussiëren. Iedereen weet het. Het enige wat wij van RdK doen, is opkomen voor de belangen en bezittingen van de gemeenschap. Die moeten straks, als het leasecontract afloopt, in goede staat worden overgedragen. Achteruitgang en slijtage zijn normaal, dat gebeurt overal. Ook onze auto’s of de koelkast. Onderhoud is altijd nodig. In het geval van de raffinaderij des te meer als er geen olie door stroomt. Dan gaat er vocht in het systeem zitten en dus corrosie.'

Den Blauwvinger: Anarchie in Surinaamse Assemblee

COLUMN: Zwakke Assembleevoorzitster heeft haar schreeuwende, jammerende kroost niet in de hand

Vooral oppositieleden hebben lak aan orde en Geerlings-Simons


Tijdens de behandeling van de begroting 2019 in De Nationale Assemblee, het parlement, werd het weer eens pijnlijk duidelijk: diverse leden van de oppositie en een enkel coalitielid hebben lak aan de orde en aan de zwak optredende Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Zij heeft haar schreeuwende en opstandige kroost niet in de hand.

Openbare vergaderingen zijn verworden tot een schande voor de parlementaire democratie en diverse parlementsleden vertonen zelfs anarchistisch gedrag en schromen er niet voor om Geerlings-Simons te desavoueren.

Daarnaast kan geen enkele vergadering op de afgesproken aanvangstijd beginnen. Vergaderingen die om negen uur 's morgens moeten beginnen, kunnen in de regel pas na anderhalf tot twee uur vertraging beginnen en de leiding van de Assemblee treedt niet op tegen haar constant te laat komende troost. Toch stoort zij zich eraan. Zei ze donderdag 30 mei voor aanvang van de vergadering niet, dat ze in het vervolg laatkomers bij naam zou gaan bekendmaken wanneer de vergadering begint? Maar, nee hoor! Zowel vrijdag als maandag 3 juni konden de vergaderingen pas rond elf uur 's morgens beginnen – aanvang negen uur – en Geerlings-Simons deed er het zwijgen toe. Zij treedt niet op. Toont geen daadkracht.

Dat doet zij ook niet wanneer een lid van de oppositie voor de 367e keer om een 'punt van orde' vraagt, dat niet een punt van orde is. Ontelbare keren heeft Geerlings-Simons haar onhandelbare recalcitrante kroost moeten uitleggen wat een punt (voorstel) van orde is.'PERSOONLIJK FEIT – VOORSTEL VAN ORDE
Artikel 38 
De orde der spreekbeurten kan verbroken worden, wanneer een lid het woord vraagt over een persoonlijk feit of over de orde. De Voorzitter verleent het woord over een persoonlijk feit niet, dan na een voorlopige aanduiding van dat feit. De beslissing of iets een persoonlijk feit vormt, berust bij de Voorzitter.
Een voorstel van orde kan gedaan worden, hetzij door de Voorzitter hetzij door een lid; in het laatste geval komt een voorstel alleen in behandeling, wanneer het door ten minste vier andere in de vergaderzaal aanwezige leden wordt ondersteund.'

Het lijkt de hoogste tijd, dat een aantal Assembleeleden een opfriscursus krijgt over gedrag en normen en waarden in De Nationale Assemblee.
Het is de hoogste tijd, dat een aantal Assembleeleden leert hoe zich verbaal correct te gedragen, maar het is ook de hoogste tijd, dat de Assembleevoorzitster haar gezag laat gelden en niet als een lief moedertje haar kroost op zacht belerende toon toe- en aanspreekt. Scherp optreden tegen politici die buiten hun parlementaire bevoegdheden treden en geen respect tonen voor opponenten in de vergaderzaal, voor ministers en de voorzitster van het parlement.

Laat de Assemblee het huis der democratie zijn en niet een speeltuin voor schreeuwende en jammerende politici die zowel kinderlijk als anarchistisch verdrag vertonen.
Laat de Assembleeleiding tonen, dat zij werkelijk de leiding heeft en zich niet niet laat ringeloren en desavoueren door leden van de Assemblee...

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
4 juni 2019
Paramaribo – Suriname

Minister Noersalim: 'Algemeen Pensioenfonds telt tot heden in totaal 59.645 geregistreerden'

Bewindsman informeert Assemblee over status van het Pensioenfonds


Het Algemeen Pensioenfonds (APF) telt over de periode september 2014 tot heden in totaal 59.645 geregistreerden. Hiervan zijn ongeveer 43.000 deelnemer van het APF. Dat betekent, dat voor deze mannen én vrouwen premie wordt afgedragen, aldus de minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) over de status van het fonds, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 4 juni 2019.

De deelnemers, personen voor wie de premie betaald word, zijn vertegenwoordigd in ruim 1.600 bedrijven en 817 zelfstandigen. De bewindsman legde verder uit, dat de premieafdrachten ruim Srd 106,5 miljoen bedragen, de middelen worden door het APF consequent belegd. 'Het is goed om te melden dat iemand die zich registreert, maar niet betaalt, niet wordt aangemerkt als een deelnemer', merkte Noersalim op.

NDP-fractievoorzitter Amzad Abdoel zei blij te zijn dat de Pensioenwet goed werkt. 'Wanneer een fonds over een korte periode al over een kapitaal van Srd 106 miljoen beschikt en meer dan 42.000 personen van tientallen bedrijven daar verzekerd zijn, dan kunnen we zeggen dat het traject van het geven van meer body en inhoud aan het sociaal zekerheidsstelsel wel plaatsvindt.'

De NDP-fractieleider vroeg om een agressieve voorlichtingscampagne om mensen vooral te laten zien wat de voordelen zijn van dit fonds en dat zij zich vooralsnog registreren om te voldoen aan hun verplichtingen, doelend op de mensen die nog niet verzekerd zijn, waaronder de kleine ondernemers.

DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons voegde daaraan toe, dat de minister in overweging neemt, dat de mensen van het fonds vragen dat men een storting doet om vanaf de aanvang van de wet te voldoen aan de premie. 'Dat betekent dat de mensen Srd 2.000 en Srd 3.000 moeten betalen wanneer zij zich nu gaan verzekeren. Het is misschien goed om te kijken wat daarmee moet gaan gebeuren.'

Vrouw (34) op J.A. Pengelluchthaven aangehouden met 295 XTC-pillen

Verdachte had XTC-pillen in twee pakken verstopt in haar bh...


Leden van het Bestrijding Internationale Drugshandel Team (BID-Team) hebben donderdag 16 mei de 34-jarige passagiere D.V. op de Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden nadat XTC-pillen op haar gevonden waren. Zij werd vervolgens, samen met de pillen, overgedragen aan de Narcotica Brigade, zo meldt het Korps Politie Suriname pas maandag 3 juni 2019.

De vrouw stond op punt van vertrek naar het buitenland. Tijdens controle door het BID-Team werden in haar bh twee pakken met in totaal 295 XTC-pillen aangetroffen en in beslag genomen.

Bij haar voorgeleiding heeft V. verklaard, dat zij de XTC-pillen voor haar vriend moest mee nemen, die op Trinidad zou wonen. Zij is in verzekering gesteld, nadat de politie overleg had gepleegd met het Openbaar Ministerie.

Eenheidsbeweging stelt commissie in om Verklaring van Mapane-Kasiwinika grondig uit te werken

Rusland (NPS) en Brunswijk (ABOP) hekelen critici die beweren dat politiek wordt bedreven


Brunswijk: 'Men probeert de beweging in een bepaalde richting te duwen, niet iedereen schijnt het te begrijpen'


De Eenheidsbeweging, geproclameerd in het Mapanegebied op 25 mei, heeft gisteren een commissie ingesteld om de punten die zijn opgenomen in de Verklaring van Mapane-Kasiwinika grondig uit te werken. Punten die de eenheid onder de Surinamers van Afrikaanse afkomst moeten bevorderen en de problemen waarmee de groep worstelt moeten aanpakken, zo schrijft vandaag, dinsdag 4 juni 2019, Starnieuws.


De leden van de commissie zijn door partijvoorzitters Gregory Rusland (NPS) en Ronnie Brunswijk (ABOP) gepresenteerd in Grun Dyari, het hoofdkwartier van de NPS. Commissievoorzitter is Hesdy Pigot. De andere leden zijn Ernie Landveld, Patricia Etnel, Ruben Ravenberg, Mavies Demon en Fidelia Galon. Ruth Wijdenbosch gaat een ondersteunende rol vervullen, aldus Rusland.

Brunswijk en Rusland benadrukken nog eens, dat het niet om politiek gaat, maar een noodzaak en een manier om uit de achtergestelde positie te komen. 'Dit is geen politiek, na wan yeye sani', zegt Brunswijk. 'Sinds de slavernij heeft men ons verdeeld en tegen elkaar opgezet. Un’ mek’ vrede nanga den bakra ma nanga un srefi niet. Yeye fasi zijn sommige dingen blijven hangen.'

De commissie gaat werken aan het bevorderen van de eenheid tussen de verschillende groepen nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen, en het verbeteren van hun toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en werkgelegenheid. Cultuur en religie krijgen ook aandacht. De commissie gaat zich ook buigen over een nieuwe naam voor alle nazaten. In 2016 heeft minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling ‘Afro Surinamer’ voorgesteld. 'Geografisch zal er nog een verdeling zijn zoals Afro-Surinamer van het binnenland en Afro-Surinamer van de stad', lichtte de bewindsman toe. De commissie zal zich daarover buigen.

Er zal ook een datum worden vastgesteld voor een eenheidsmanifestatie in Paramaribo. Over zes maanden zal de commissie rapport uitbrengen.

Brunswijk en Rusland zijn 'zeer tevreden' over de proclamatie op Mapane en de nieuwe vorderingen. Brunswijk is zeer ingenomen met het goed opgekomen publiek. 'Zij hebben het begrepen en hebben de ontberingen genomen om er te zijn. En dat ondanks de kritiek die er toen al was. Er is nog steeds kritiek, men probeert de beweging in een bepaalde richting te duwen. Niet iedereen schijnt het te begrijpen.'

Rusland voegt toe, dat zelfs opiniepeilingen zodanig vragen opstellen om de beweging in een politieke sfeer te brengen. 'Waarom is het verkeerd dat deze groep zich gaat bundelen, waarom noemt men de bundeling van ons etnisch en van anderen niet? Is men zo bang dat wij dan de grootste bevolkingsgroep zullen zijn?', vraagt Brunswijk zich af.  

'Er zijn problemen waarmee de groep te kampen heeft. Als wij constateren dat we achtergesteld zijn en concluderen dat we zwak staan in de maatschappij, moeten we er iets aan doen. Zelf doen, niemand gaat het voor ons komen doen. Daarom moeten we samenkomen, samen eraan werken. Maar, wanneer wij de eenheid hebben bereikt, betekent het niet dat we het land alleen gaan draaien. Dat kan geen enkel groep alleen. We hebben elkaar nodig, alleen samen kunnen we het land ontwikkelen.'

Minister Parmessar, LVV: 'Wij streven ernaar dit jaar nog te starten met Agro industriepark-project'

Ministerie van LVV zoekt voorlichters met agrarische kennis


Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Rabin Parmessar is gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) uitgebreid ingegaan op het Agro industriepark-project dat het ministerie aan het voorbereiden is. 'LVV zal niet als concurrent optreden, maar wij zullen de lokale producenten in de ruimste zin van het woord stimuleren. De particulieren moeten groot worden en LVV faciliteert', sprak de bewindsman, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 4 juni 2019. 

Hij benadrukte het belang van een goede voorbereiding, het ministerie streeft ernaar om dit jaar nog hiermee te starten. Volgens Parmessar is er enorm veel belangstelling voor het project. 'Het is een sector die enorm veel potentie heeft. We moeten gaan naar de niet traditionele markten. Het is makkelijk gezegd, maar het heeft veel input nodig', merkte de minister op.

Hij somde de vooruitzichten van het Agro Industriepark op; een pluimveebedrijf voor de productie van vlees en eieren, met een productie van 5 miljoen eieren per jaar en 2.000 ton vlees per jaar; een melkveebedrijf, hier wordt gedacht aan melkkoeien met een productie van 4.2 miljoen liter melk per jaar; een groentebedrijf. 'Voor alle duidelijkheid, er wordt gelet op de afzetmarkten en dat is niet alleen Suriname. We moeten de kant van Caricom opgaan', vindt Parmessar.

Wendell Asadang (NDP) maakt van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor de agrarische sector in zijn district, Brokopondo. 'Brokopondo is een landbouwdistrict. Ik druk de minister op het hart om naar dit district te kijken. We kunnen niet iedereen bij de overheid in dienst nemen, maar als bedrijven opgericht kunnen worden of de mensen gestimuleerd kunnen worden om de landbouw en veeteelt van de grond te laten komen, dan ontstaan er ook banen. Het district heeft de potentie getoond.'Parmessar antwoordde hierop, dat LVV er niet alleen is voor de kustvlaktes, omdat er ook in de districten veel potentie is. 'De mensen buiten de kustvlakte hebben daar ook recht op', zei de minister. Hij haalde daarbij de noodzaak van voorlichters met agrarische kennis aan.

Parmessar gaf aan dat binnenkort een sollicitatieoproep vanuit LVV de deur uitgaat. Hij roept meteen eenieder op met een afgeronde agrarische MBO/HBO-opleiding om snel te solliciteren. 'Het is geen geheim dat in sommige streken helaas LVV-voorlichters niet equipt zijn en daar moeten wij ons voor schamen. LVV heeft voorlichters nodig, we moeten iedere boer kunnen ondersteunen en dat is onze target. We hebben een kopgroep al getraind en we hebben een druk programma voor deze trainers, namelijk het programma Train the Trainers in het hele land. De mensen die solliciteren krijgen geen standplaats in Paramaribo, maar in de overige districten.'

Minister Ferrier gaat subsidiebeleid inzake FIBOS tegen het licht houden

Subsidiebeleid dateert van 1939 en is dus sterk verouderd

Kwaliteit van het onderwijs en de bevoegdheid van leerkrachten worden ook geëvalueerd


Binnenkort zal een volledige evaluatie plaatsvinden van het subsidiebeleid inzake de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS). Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft dat aangekondigd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 4 juni 2019. Het gaat om scholen die verbonden zijn aan kerkelijke instanties, zoals de Evangelische Broeder Gemeente in Suriname (EBGS) en het Rooms Katholieke Bisdom Paramaribo. 

Ferrier zei vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee, dat het subsidiebeleid, dat dateert van 1939, sterk verouderd is. In een eerdere vergadering had de minister ook al vraagtekens geplaatst bij de in totaal ruim Srd 30 miljoen die maandelijks wordt gesubsidieerd aan het FIBOS. Hierin zijn alle financiële kosten meegerekend, van leermiddelen tot het uitbetalen van salarissen.

'Wij zijn dankbaar dat de kerken in de afgelopen twee en een halve eeuw een bijdrage hebben geleverd met goed onderwijs. Dat wil niet zeggen dat we niet moeten evalueren en kijken naar wat die bijdrage precies is', zegt Ferrier. Er zijn volgens haar zaken waarbij de vraag moet worden gesteld of het zo verder kan. Als voorbeeld geeft de minister het huren van gebouwen en lokalen voor het FIBOS dat door de overheid wordt betaald.

Een ander aspect dat moet worden geëvalueerd, is de kwaliteit van het onderwijs en de bevoegdheid van leerkrachten. De FIBOS-scholen bepalen volgens de minister al jaar en dag wie zij als leerkracht in dienst nemen. 'Niet altijd zijn dat bevoegde leerkrachten', aldus Ferrier. Voor hen wordt bij het ministerie dispensatie aangevraagd om het werk te kunnen doen. 'Maar, het uitgangspunt op het ministerie moet zijn, dat juist in de districten de kinderen recht hebben op gekwalificeerde en bevoegde leerkrachten.'

Volgens Ferrier worden leerkrachten van FIBOS-scholen wel betrokken door het ministerie als het gaat om bijscholing en trainingen. Het ministerie zal dat ook blijven doen, maar de scholen moeten zelf ook zorgen voor kwaliteitsverbetering.

De minister weerspreekt, dat er een brief vanuit het ministerie zou zijn gegaan waarin onbevoegde leerkrachten ontslag is aangezegd. Wel is een brief verstuurd naar de directeuren van de Stichting Onderwijs der EBGS en het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO), over de kwaliteit en bevoegdheid van leerkrachten. Daarop zou vanuit de EBGS een brief zijn gestuurd met 'tal van eisen', waarvan de leerkrachten zijn geschrokken. Ferrier zegt dat het gaat om nascholing. Intussen heeft een deel van de leerkrachten zich aangemeld bij het ministerie voor het volgen van de opleiding 'special education'.

Vier drugsverdachten aangehouden bij controlepost Stolkersijver, Commewijne

(Bron foto: KPS)
Bij één verdachte werd 800 gram cocaïne aangetroffen in zijn schoenen


Het Korps Politie Suriname (KPS) bericht maandag 3 juni 2019, dat J.A., C.M. en L.K. op maandag 20 mei door agenten van de controlepost Stolkertsijver in het district Commewijne zijn aangehouden voor overtreding van de Wet Verdovende Middelen. 

Tijdens controle werd in de schoenen van A. in totaal 800 gram cocaïne aangetroffen. In het bezit van M. zijn 16 zogenaamde anusbolletjes met cocaïne aangetroffen. Deze met cocaïne gevulde bolletjes hebben een bruto gewicht van 460 gram. M. was naar Suriname gekomen om drugs te gaan smokkelen doen. Hij bezit de Nederlandse nationaliteit.

De drie mannen verplaatsten zich in een auto die door K. bestuurd werd. Hij is militair van beroep. Nader onderzoek bracht naar voren, dat ene H.A. als tussenpersoon had gefungeerd tussen de drugsmokkelaars en de drugsverstrekker. Op aanwijzing van de drie mannen is zij opgespoord en in de kraag gevat.

De bedoeling was om de cocaïne naar Nederland te smokkelen en via Suriname, Frans-Guyana en Frankrijk. Na overleg met het Openbaar Ministerie is het viertal in verzekering gesteld.

De Narcotica Brigade en de Militaire Politie zijn belast met het nader onderzoek van deze zaak.

SoZaVo-minister Misiekaba stimuleert woningbouw

Misiekaba gaat in Assemblee uitgebreid in op woningbouw en woningbouwfinanciering


Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) zal er alles aan doen om in de effectieve tien maanden die hij heeft, woningbezit te stimuleren. De woningnood is volgens hem enorm. De woningen op de projecten Sophia's Lust (95) en Helena Christina (11) worden ten verkoop aangeboden. Dit kan contant gebeuren of tegen een rente van 5% of 7% per jaar. Huurders kunnen zich melden bij Stichting Volkshuisvesting Suriname (SVS). Op Voorburg en Richelieu worden 300 nieuwbouwwoningen opgezet. De voorbereidingen om te starten met de bouw van de eerste 150 woningen zijn in afrondende fase. 

Misiekaba heeft gisteren in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling benadrukt dat de toewijzing transparant zal gebeuren, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 4 juni 2019.

Voor de bouw van de woningen in Commewijne geldt een subsidie van US$ 6000 en een eigen inbreng van US$ 3000 via een hypothecaire lening bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) tegen 5% rente per jaar. Voor de nieuwbouwwoningen in het binnenland geldt een bouwsubsidie van US$ 8.000 en een eigen inbreng van US$ 300 in natura of in contanten. 'Daar het binnenland bij dit soort programma’s vaak werd overgeslagen, zal ik mij als minister persoonlijk voor inzetten dat zulks bij dit project niet gebeurd', zei de minister.


Voor woninguitbreidingen en renovaties in de kustvlakte geldt een bouwsubsidie van US$ 3.500 en een eigen inbreng van US$ 150 in natura of contanten. Voor woninguitbreidingen en renovaties in het binnenland geldt een bouwsubsidie van US$ 4.000 en een eigen inbreng van US$ 150 in natura of contanten. Voor nieuwbouwhuizen landelijk geldt dat er aan bewoonbare ruimten kan worden gebouwd tot een oppervlak van maximaal 65 vierkante meter, met maximale kosten van US$ 15,000. Het meerdere bedrag boven de bouwsubsidie en de verplichte eigen inbreng, is voor rekening van de begunstigde. De bewoonbare ruimten moeten voorzien zijn van optimale sanitaire voorzieningen.

Voor woninguitbreidingen geldt, dat het noodzakelijk te bouwen nieuwbouw gedeelte een maximaal oppervlak van 30 m2 mag bedragen met een maximale kostprijs van US$ 6.000, waarvan het bedrag boven de bouwsubsidie en de verplichte eigen inbreng ook voor rekening van de begunstigde komt. Alle bouwtekeningen voor nieuwbouw, uitbreiding en renovatie moeten conform de voorschriften van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Het Affordable Housing Project (AHP) is een programma van de Surinaamse Overheid (GOS) in samenwerking met de Islamic Development Bank, IsDB, voor de duur van 5 jaren, legde minister Misiekaba uit. Dit programma is een financieringsovereenkomst waar de overheid inkomt met US$ 3 miljoen in de vorm van twee grondallocaties te Voorburg en Richelieu en US$ 750.000 in contanten. De bijdrage vanuit de IsDB betreft een lening van totaal US$ 35 miljoen.

De regering heeft gemeend deze noodzakelijke voorziening te treffen om de leefomstandigheden van de lage inkomensgroepen te verbeteren en deze doelgroepen instaat te stellen in hun behoefte aan adequate huisvesting te voorzien, zei Misiekaba. Elk huishouden dient een minimum eigen bijdrage te leveren naast de bouwsubsidie die zij via het AHP verkrijgt. Voor 100 speciale begunstigden, extreem arme gezinnen met grond, zal een subsidie van US$ 6.000 gelden, zonder extra inbreng. Deze begunstigden zullen door een commissie bestaande uit onder meer vertegenwoordigers van SoZaVo, na een gedegen sociaal maatschappelijk onderzoek, worden geselecteerd.