zondag 3 december 2017

Kustwacht Caribisch Gebied pakt vijf 'ongedocumenteerden' op

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Vier illegale mannen en een vrouw aan zuidoostkust van Curaçao aangehouden

Ook drie vuurwapens en zeven patroonhouders gevonden


De Kustwacht Caribisch Gebied (KWCARIB) heeft afgelopen nacht vijf ongedocumenteerden opgepakt. Rond de klok van twee uur werd een verdacht radar contact bij het Joint Rescue & Coordination Centre (JRCC) waargenomen op zeer korte afstand van de zuidoostkust van Curaçao. Hierop zijn diverse eenheden van de KW, waaronder de Super RHIB, een walploeg en de cutter Panter naar de locatie gegaan. Dit meldt de Kustwacht Caribisch Gebied vandaag, zondag 3 december 2017.

Het Korps Politie Curaçao was ook ter ondersteuning aanwezig.

Het verdachte vaartuig kon een aanlanding ten oosten van de ingang fuikbaai uitvoeren, maar is op haar terugweg onderschept door de Super-RHIB. Hierbij zijn twee verdachten aangehouden en overgedragen aan het KPC.

In de tussentijd is de walploeg van KWCARIB op de plek van de aanlading aangekomen en is met een zoektocht gestart. Na een lange zoektocht, waarbij KW-personeel dat vrij was voor aflossing zorgden, zijn vijf personen (vier mannen, één vrouw) aangehouden. Daarnaast zijn ook drie vuurwapens en zeven patroonhouders gevonden.

Deze zaak is overgedragen aan het KPC. De DASH 8 van de Kustwacht maakt vanochtend ook nog een zoekslag over het gebied op zoek naar mogelijk meerdere ongedocumenteerden.

Politie Peru slaags met cocaïnehandelaren in zuiden van het land

(Bron foto: ministerie van Binnenlandse Zaken Peru)
Agenten vallen drie megalaboratoria binnen en nemen 205 kilo cocaïne in beslag

Ook zeven ton chemicaliën en wapens aangetroffen


Agenten in Peru botsten deze week met drugshandelaren terwijl ze een inval deden in een cocaïnefabriek in het zuiden van het land. Met behulp van helikopters vielen de agenten drie megalaboratoria binnen en vonden in  totaal 205 kilo cocaïne, zeven ton chemicaliën die werden gebruikt voor het productieproces van de cocaïne, en wapens, bericht Peru Reports vandaag, zondag 3 december 2017.

Tijdens een van de invallen, uitgevoerd in het district Santa Rosa, provincie La Mar, Ayacucho, op 28 november, was de politie betrokken bij een gewapende confrontatie met de gangsters, volgens berichten van La República. De criminelen ontvluchtten de regio, bekend als Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro (ofwel VRAEM), en lieten 134 kilo cocaïnehydrochloride achter, drieënhalve kilo cocaïne in vloeibare vorm en 65 kilo alkaloïde-oplossing.

In twee laboratoria werden zes ton benzine, natriummetabisulfiet, aceton, zwavelzuur en zoutzuur gevonden, evenals zes blokken hoogzuivere cocaïne, twee jachtgeweren, munitie, ovens, persen, distillateurs en andere hulpmiddelen die worden gebruikt om cocaïne te maken.



De operatie, genaamd 'Encarnación I', werd uitgevoerd door brigades van de Politie Component en het Speciale Commando van de VRAEM-rivieren. 
Een van de armste regio's van het land, VRAEM, produceert momenteel 70 procent van de cocaïne in Peru. 
In augustus ontdekte de politie van VRAEM een hightech laboratorium in de stad Nuevo Paraíso, Kimbiri, in de provincie La Convención, Cusco, samen met een ton cocaïne-alkaloïde.
Ayacucho, de locatie van de drugsbende, is een bergachtig gebied in VRAEM, gelegen in het zuiden van de Andes, dat ooit zwaar getroffen werd door het interne conflict in het land in de jaren '80, waarbij 70.000 mensen omkwamen.



(Suriname Mirror/Peru Reports/YouTube)

Geen akkoord tussen Venezolaanse regering en de oppositie in Dominicaanse Republiek

Partijen komen 15 december weer bijeen

Dominicaans president Danilo Medina (midden), voormalig Spaans premier Jose Luis Rodriguez Zapatero (links) en Dominicaans kanselier Miguel Vargas (rechts) op 2 december 2017 (EPA).

De Venezolaanse regering van Nicolas Maduro en de oppositie hebben gisteravond, zaterdag 2 december 2017, een eerste onderhandelingsronde beëindigd in de Dominicaanse Republiek. Ze bereikten geen akkoord, maar kwamen wel overeen elkaar weer te ontmoeten op 15 december. Dat zegt de Dominicaanse president Danilo Medina.

In een gemeenschappelijk persbericht van de twee partijen, voorgelezen door Medina, klinkt het dat de 'duidelijke wil' bestond om een oplossing te vinden voor de ernstige politieke en economische crisis in het land.


De vertegenwoordigers van de Tafel voor Democratische Eenheid (MUD, Mesa de la Unidad Democrática), die de oppositie verzamelt, vragen een 'humanitaire doorgang' om voedsel en geneesmiddelen in te voeren, waar serieuze tekorten in zijn ontstaan.

Ook vragen ze 'rechtvaardige voorwaarden' voor de presidentsverkiezingen in 2018.



De regering-Maduro eist dat de leiders van de oppositie bij de Verenigde Staten een einde bepleiten van de sancties die burgers en banken verbieden akkoorden met Caracas of staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) te onderhandelen.

De twee kampen probeerden sinds 2014 tot driemaal toe om tot een vergelijk te komen. Intussen raakte Venezuela geruïneerd door de instorting van de olieprijzen en hebben de chavisten, de erfgenamen van de overleden socialistische president Hugo Chavez, zo goed als alle macht in handen.

De buitenlandministers van Mexico, Chili, Bolivia, Nicaragua en Saint Vincent en de Grenadines begeleidden de dialoog. Die hervatte op een moment, dat president Maduro de buitenlandse schuld probeert te heronderhandelen, die geraamd wordt op 150 miljard dollar.

(Suriname Mirror/ Het Laatste Nieuws/Twitter/YouTube)

Kirpalani zet kredietregeling voor ambtenaren stop - Ronald Hooghart ziet spoken...

Ingehouden geld op ambtenarensalarissen voor het bedrijf al drie maanden niet overgemaakt

Ronald Hooghart, voorzitter CLO en NDP-parlementariër, ziet  maatregel als aanval vanuit VHP


De kredietregeling van Kirpalani voor ambtenaren is voorlopig gestopt. Geld dat wordt ingehouden op ambtenarensalarissen ten behoeve van het bedrijf is al drie maanden niet overgemaakt. De opschorting zal van kracht blijven totdat de achterstand is weggemaakt. Dit meldt de Ware Tijd zondag 3 december 2017 op haar website.

Voorzitter Ronald Hooghart van de ambtenarenvakbond CLO en NDP-parlementariër ziet de maatregel van het handelshuis als een aanval vanuit de VHP, zonder die boute opmerking te staven. Dat zei hij vrijdag in het parlement.

Hij adviseerde de minister van Financiën om de inhouding van de kredietregeling niet meer via het ministerie te laten gebeuren. 'Laten ze via de bank aflossen.'

Vorige maand bleek dat geld van ambtenaren voor autofinanciering via de bank ook niet was afgedragen. Het gaat daarbij om zeker achtduizend ambtenaren die al twee maanden achterlopen bij banken. Deze groep werknemers is in trek bij handelsbanken en het bedrijfsleven. Vanwege de zekerheid van een vast inkomen mogen kredietverstrekkers over het algemeen rekenen op regelmatige aflossing. Bij particulieren en zelfstandigen wordt deze kans minder groot ingeschat.

'Minister, wees op uw hoede, want er zijn heel veel haaien daar op uw ministerie'

Karta-Bink (Pertjajah Luhur) waarschuwt minister Samsoedien van RGB

'Ik kom niet aan uw beleid, maar als er ook op uw ministerie sprake is van kartelvorming, een bende, ruim het op'


'Minister, wees op uw hoede, want er zijn heel veel haaien daar op uw ministerie. Pas ervoor op dat u ook wordt opgegeten.' Zo waarschuwde parlementariër Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur, PL) minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling, aldus Starnieuws vandaag, zondag 3 december 2017.

'Ik kom niet aan uw beleid, maar als er ook op uw ministerie sprake is van kartelvorming, een bende, ruim het op. Ik ondersteun u', zei de parlementarië.

Karta-Bink heeft de minister geadviseerd eerst in de vooruit spiegel te kijken en niet op willekeur familie, vrienden en stichtingen te bevoordelen. De waarschuwing van de parlementariër kwam nadat ze binnen zeven dagen een beschikking te Suzanne’s dal in Commewijne had verstrekt aan een stichting. Het gaat om 100 hectare aan de Pronkweg. Drie weken nadat de beschikking was uitgegeven, kwam de juiste eigenaar van hetzelfde perceel met een GLIS-uittreksel (Grondregistratie en Landinformatiesysteem) voor hetzelfde perceel. Het bleek te gaan om een eigendomsperceel en geen grondhuur die minister Samsoedien in september had uitgegeven.

'Een eigendomsperceel is toch niet van de Staat'', vroeg Karta-Bink. 'Hoe kan een minister een eigendomsperceel uitgeven?' Ze wees erop, dat niet de minister de schadeclaim van de ‘tweede’ eigenaar gaat betalen, maar dat 'het ons belastinggeld gaat kosten'. Ze zei dat ze er 100 procent zeker van is dat de stichting zal worden gecompenseerd met nog een ander perceel. De parlementariër wees erop dat de persoon die is opgenomen in de stichting eigenaar is van zo’n 200 hectare eigendomsperceel dat nog geen twee kilometer verwijderd is van het nieuwe ‘uitgegeven’ terrein. 'Een grootgrondbezitter wordt bevoordeeld, waar blijft dan de burger die al jaren wacht op een beschikking'

Karta-Bink heeft de minister via de parlementsvoorzitter erop gewezen, dat de grondinspecteurs van de afdeling Grondinspectie het probleem van dubbele uitgiftes veroorzaken. 'Hebben jullie dat nog steeds niet door? De meeste dubbele uitgiftes komen doordat de ogen gesloten waren bij veldonderzoek of vaak ook in opdracht van hogerhand.' De grondinspecteurs maken het advies op dat vervolgens wordt verzonden naar de minister van RGB. 'Zij weten dat u als minister op hun kompas vaart. Zij zijn uw rechterhand als het gaat om veldonderzoek.'

Het Assembleelid heeft diverse 'onfrisse' uitgiftes van gronden door de minister aangekaart. Ze herinnerde minister Samsoedien aan de uitspraak die president Desi Bouterse had gedaan. 'De president zei, laat geen zwarte auto’s met donkere ruiten na kantooruren langskomen.' Karta-Bink hield de minister voor dat er nu witte auto’s langs komen met donkere ruiten. 'Dus minister wees voorzichtig. U kunt niet iedereen over dezelfde kam scheren met mutaties, want er zitten goede ambtenaren ertussen. Wees op uw hoede, minister.'

Karta-Bink wil antwoorden hebben van minister Samsoedien op onder andere vragen over de aangehaalde dubbele uitgiftes.

VHP: Extra aandacht voor personen met beperking

VHP heeft speciale commissie om belangen van personen met een beperking te behartigen


De Verenigde Naties heeft 3 december uitgeroepen tot 'Internationale Dag voor mensen met een beperking'. Deze dag is bedoeld om mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking op de agenda te blijven houden, op alle niveaus, regionaal, nationaal en internationaal. In dat kader heeft de Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP) een speciale commissie ingesteld om de belangen van personen met een beperking te behartigen. 

De partij doet op deze bijzondere dag een beroep op de regering en maatschappelijke groepen, extra aandacht te vestigen op de mensen met verstandelijke en een lichamelijke beperking. Zij hebben ook het recht om actief deel te nemen aan de samenleving. 

Weren en stigmatiseren van mensen met een handicap heeft nadelige gevolgen voor de maatschappij. Kinderen en volwassenen met een handicap hebben net als iedereen verwachtingen, ambities en talenten. Hun bijdrage aan de samenleving doet niet onder voor die van anderen. Ze hebben het recht om hun mogelijkheden te benutten en hun toekomst zelf te bepalen. Iedereen waar ook ter wereld kan gehandicapt raken. Verlies van rechten mag daar geen gevolg van zijn. 

De rechten van kinderen en volwassenen met een beperking worden wereldwijd nog steeds op grote schaal geschonden. 

Laten wij ook als burgers van ons geliefd land Suriname samenbundelen tot een sterke groep en artikel 23 van het Kinderrechtenverdrag ondersteunen. Dit artikel geeft aan dat een kind dat geestelijk of lichamelijk beperkt is recht heeft op bijzondere zorg. Een kind met een beperking heeft recht op een waardig en zo zelfstandig mogelijk leven. Elk kind met een beperking heeft recht op aangepaste zorg, onderwijs en training waardoor het in staat is een bevredigend, volwaardig en behoorlijk leven te leiden. 

De VHP ondersteunt ook het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Daarmee geeft zij aan zich in te willen zetten voor het lot van kinderen in het algemeen, maar ook voor jongeren en ouderen met een beperking. Vaak zijn mensen met een beperking verstoken van rechten en voorzieningen die er wel voor anderen zijn, zoals: gezondheidszorg, onderwijs, werk, transport, een familieleven en politieke vertegenwoordiging. 

De VHP: Hef de barrières op en zet de deur open naar een wereld en ontwikkeling voor iedereen. Armoede is de meest voorkomende oorzaak van handicaps door verhoogd risico op gezondheidsproblemen, ondervoeding, risicovol werk en geen middelen voor scholing en zorg.

De VHP streeft in nationale samenwerking naar opheffing van armoede. Beleid en programma’s voor nationale samenwerking kunnen niet succesvol zijn als mensen met een beperking er niet in zijn betrokken. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de verzorging van de mensen met een beperking, aan hen draagt de partij een warm hart toe. 

De partij hoopt dat zij ook de strijd met ons zullen aangaan om de mensen met een beperking de nodige beschikbare middelen en bijstand te verlenen. Deze bijstand dient erop gericht te zijn, te waarborgen dat mensen met een beperking daadwerkelijk toegang hebben tot onderwijs, opleiding, voorzieningen voor gezondheidszorg en revalidatie, voorbereiding voor een beroep en recreatiemogelijkheden. 

Het is verder van belang dat zo iemand volledig mogelijk integreert in de maatschappij en persoonlijke ontwikkeling bereikt met inbegrip van zijn of haar culturele en intellectuele ontwikkeling. 

De VHP

Hi-Jet Helicopter Services staat aan rand van faillissement - Vloot drastisch geslonken van tien naar drie helikopters

'We hebben altijd gezegd dat we zullen blijven zoeken tot we failliet zijn, dat is ook gebeurd' 

'Helaas bestaat Hi-Jet niet meer, we willen wel doorgaan, we zijn in 22 jaar tijd een begrip geworden.'


De zoektocht naar de sinds 23 mei 2015 vermiste helikopter en de twee bemanningsleden heeft Hi-Jet Helicopter Services ruim 2,7 miljoen Amerikaanse dollar gekost. De vloot is drastisch geslonken van tien naar drie helikopters. 'We hebben altijd gezegd dat we zullen blijven zoeken tot we failliet zijn. Dat is ook gebeurd. Helaas bestaat Hi-Jet niet meer', zei Jerrel van Embricqs, directeur van Hi-Jet, vrijdag op een persconferentie, aldus Starnieuws vandaag, zondag 3 december 2017. Van het vermiste toestel en de bemanningsleden zijn enkele dagen geleden resten teruggevonden.

Het kost ongeveer 3.500 Amerikaanse dollar per uur om een helikopter te opereren, aldus Van Emricqs. Er zijn ruim duizend uren besteed aan de zoektocht.

Omar Terborg, voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Hi-Jet, gaf aan dat het bedrijf vanaf de eerste dagen alles op alles heeft gezet om de mannen te vinden, ten koste van de dagelijkse werkzaamheden. 'Geleidelijk aan zijn we onze commerciële vluchten gaan verminderen, omdat we wilden zoeken. De kosten hebben gemaakt dat we nu diep in de rode cijfers zitten', gaf Terborg aan.

Earl Molhoop, hoofdcoördinator van de Medische diensten, vulde aan dat er nog alleen gevlogen wordt om hulp te verlenen. 'Dat gedeelte wat geld moet binnenbrengen, is komen weg te wegvallen. We hebben nog het rescue team. Als er iets mocht gebeuren, kunnen wij dat nog inzetten, we hebben nog drie helikopters.'

Er is geld geleend bij een Amerikaanse bank, zei Van Embricqs. Hi-Jet kan niet meer betalen. De bank heeft al vijf heli’s teruggenomen, eind van de maand gaat er nog één weg. De andere worden op advies van de bank in topconditie gebracht om te kunnen verkopen. 'Maar, in de tussentijd dat de drie heli’s nog hier zijn, gaan we ze gebruiken. Officieel bestaat de ambulancedienst niet meer. En Hi-Jet Helicopter Services bestaat jammer genoeg na 22 jaar niet meer. We willen wel doorgaan, we zijn een begrip geworden.'

Vorswijk (ABOP) pleit voor beroepsgericht onderwijs in het binnenland.

'Behoefte aan technici voor reparatie buitenboordmotoren, grasmachines, koelkasten en aggregaten'


Assembleelid Dinotha Vorswijk (ABOP) heeft vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling aangegeven dat er behoefte is aan beroepsgericht onderwijs in het binnenland. De keuzemogelijkheden voor kinderen in het binnenland om na het Gewoon Lager Onderwijs (GLO) een vorm van beroepsonderwijs in het eigen woongebied te kunnen volgen is er niet. Dit bericht Starnieuws vandaag, zondag 4 december 217.

'Ik pleit daarom voor onderwijsvoorzieningen in het binnenland gericht op de behoefte en de toekomst van de kinderen', stelde de volksvertegenwoordigster. Door de technologische doorbraak ook in het binnenland bestaat nu veel behoefte aan technici voor de reparatie van buitenboord motoren, grasmachines, koelkasten of lichtaggregaten. Door de afwezigheid van technici op dit gebied zijn bezitters van deze apparaten gedwongen om zelf voor kleine reparaties naar Paramaribo te gaan. De kosten hiervoor zijn heel hoog, vooral voor vervoer.

Een belangrijk gegeven is dat kinderen die na het GLO en vroege schoolverlaters niet de mogelijkheid hebben naar Paramaribo te trekken voor vervolgonderwijs, betoogde Vorswijk. Daarom is het belangrijk dat ze in hun directe woonomgeving een vakgerichte training zouden kunnen volgen. Op deze manier zal dit arbeidspotentieel in het eigen woongebied blijven waardoor ze klaar worden gestoomd om kleine ondernemingen te beginnen en zo helpen de urbanisatie te stuiten.

Door de afwezigheid van mogelijkheden voor het volgen van vervolgonderwijs in het eigen woongebied en bovenal door het gebrek aan werk, komen jongeren die weggaan uit het dorp niet terug. Hierdoor ontstaat vergrijzing van de in de leefgemeenschappen, legde het Assembleelid uit.

Zij vroeg aan de regering wat er er op korte termijn kan worden gedaan om aan de wens van de gemeenschappen in het binnenland te kunnen voldoen. Vorswijk pleitte voor het verzorgen van in ieder geval beroepsgerichte trainingen of cursussen aan grote groepen jongeren die zich nu ophouden op de goudvelden of gewoon in de dorpen.

Aida Nading (NDP) dropt scala van problemen in binnenland op bordje van regering

'Ik zal blijven herhalen tot de knellende problemen opgelost zijn'

(Bron screenshot: DNA Suriname/YouTube)


Assembleelid Aida Nading (NDP) heeft gisteren bij de begrotingsbehandeling een file van problemen waarmee het binnenland te kampen heeft gedropt op het bordje van de regering. Nading zei dat ze zal blijven herhalen tot de knellende problemen opgelost zijn. Elektriciteit, onderwijs, gezondheidszorg, water en vervoer zijn vraagstukken die door diverse volksvertegenwoordigers zijn aangekaart. Aangedrongen wordt op concrete acties vanuit de regering. Dit meldt Starnieuws zaterdag 2 december 2017.

Nading heeft de regering gevraagd een bus beschikbaar te stellen voor het Paramaccaans gebied voor het vervoer van personen van Paramaribo naar Snesi Kondre en visa versa. De bewoners van Wayambo vragen om een boot om te kunnen reizen van Donderskamp en Corneliskondre naar Paramaribo.


Aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, deelde het Assembleelid mee dat in verschillende dorpen de aggregaten defect zijn. Zij heeft meerdere keren gevraagd dat de machines een servicebeurt krijgen.

Ook vestigde zij de aandacht op het feit dat een aantal dorpen en scholen geen schoon drinkwater heeft.

In het binnenland wordt overwegend aan landbouw gedaan. Nading wil van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij weten wat er gedaan zal worden om de mensen te stimuleren zelfvoorzienend te kunnen zijn. Daarnaast vroeg zij wat er gedaan zal worden opdat de mensen met hun landbouwproducten een bijdrage kunnen leveren aan de nationale ontwikkeling, waarbij het binnenland van een verzorgings- naar een productiegebied kan worden getransformeerd. Er is ondersteuning nodig voor afzet van de landbouwproducten.

Het probleem rond de ziektekostenverzekering werd eveneens aangestipt door Nading. Voor de invoering van de Bazo-verzekering kregen mensen uit het binnenland een dokterskaart van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting die zes maanden geldig was. Nu moeten mensen die ziek zijn naar Paramaribo worden overgebracht om te horen, dat ze eerst hun verzekering in orde moeten maken voordat zij naar een arts kunnen gaan. 'Maar, als die persoon ziek is, fa a sma o go waka waka. Het wordt een loperij voor zo'n patiënt. Dan horen ze dat ze een sms gaan krijgen en ze blijven maar wachten.' Nading adviseert om over te stappen op het oude systeem waarin een kaart zes maanden geldig was.

De medische zorg in het binnenland is niet wat het wezen moet. Hier ging de volksvertegenwoordiger ook uitgebreid op in. De hulpbureaus voor Burgerzaken van Stoelmanseiland en Drietabbetje zijn na de Binnenlandse Oorlog niet meer opengesteld. De bewoners van dat gebied moeten, op uittreksels na, voor andere administratieve zaken naar Paramaribo afreizen. Dit kost veel geld en tijd. Nading wil van de minister van Binnenlandse Zaken concreet weten wanneer de bureaus weer operationeel zullen zijn. Hetzelfde geldt ook voor bijkantoren van Sociale Zaken.

Een ander probleem dat het Assembleelid onder de aandacht bracht van de regering is dat van de vervallen producten die verkocht worden. Zij vraagt controle hierop. De bekende problemen rond onderwijs, betaling van schoonmaaksters en criminaliteitsbestrijding werden eveneens door haar aan de orde gesteld.

Ruben Rozendaal, verdachte in 8 decemberproces, overleden

Rozendaal pleegt zelfmoord...

'En niemand moet mij kwalijk nemen, het zal mijn wil zijn'


Ruben Rozendaal, een van de verdachten in het 8 decemberproces, is overleden. Zijn lichaam werd gisteravond aangetroffen in een woning aan de Maikoestraat. Starnieuws bericht zaterdag 2 december 2017 te hebben vernomen, dat Rozendaal zelfmoord heeft gepleegd. Hij heeft zijn linkerarm met een scheermes doorgesneden. Hij is doodgebloed. 

Tegen Rozendaal, die ook lid was van de groep van 16 coupplegers, had auditeur-militair Roy Elgin op 30 oktober tien jaar celstraf geëist. Rozendaal was geschokt door de eis en raakte zeer emotioneel. Hij had vrijspraak verwacht.

'Ik ga dit niet kunnen dragen. Het doet pijn en misschien moet ik mezelf opofferen opdat de samenleving ziet dat Rozendaal geen planning heeft gemaakt en niet aanwezig was bij de moorden', zei Rozendaal na afloop van de zitting.

Rozendaal zei dat hij geen deel had aan de beraming noch aan de uitvoering van de 8 decembermoorden. Hij heeft als militair de opdracht die hij kreeg om André Kamperveen en Fred Derby op te halen, uitgevoerd. Ook heeft hij als militair de opdracht om het Moederbondsgebouw plat te schieten uitgevoerd. 'Als ik het niet zou doen, was ik misschien de 16e man die was doodgeschoten. Die mensen waren ziek bezig.'

Hij benadrukte dat hij niet met dit vonnis kon leven. 'En niemand moet mij kwalijk nemen, het zal mijn wil zijn.'