dinsdag 9 juli 2019

LVV wil dat per 1 januari 2020 Vessel Monitoring Systeem (VMS) volledig in werking treedt

(Bron foto: NII)
VMS controle-instrument van overheid voor monitoren van visserijactiviteiten


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een vervolg bijeenkomst gehad met alle betrokkenen binnen de visserijsector in Paramaribo om te komen tot een besluit over invoering van het Vessel Monitoring Systeem (VMS), zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) dinsdag 9 juli 2019.

Het VMS is een controle-instrument van de overheid voor het monitoren van visserijactiviteiten en de handhaving van de vergunningsvoorwaarden.

In 2018 is de Commissie Ordening Visserijsector ingesteld. Het doel van de commissie is om een stappenplan samen te stellen, zodat tot ordening kan worden overgegaan. De commissie zal ook voorstellen doen hoe tot regulering te komen binnen deze sector en daardoor de illegaliteit een halt toe te roepen. In deze commissie zitten de ministeries van LVV, Handel, Industrie &Toerisme, Justitie en Politie, Defensie en Binnenlandse Zaken. De commissie heeft reeds enkele zaken gerealiseerd en verregaande gesprekken gevoerd met de belanghebbenden.

Het streven is er om per 1 januari 2020, dit systeem volledig in werking te laten treden. Minister Rabin Parmessar heeft gevraagd de sector hierbij actief te betrekken.

De sector werd dinsdag uitvoerig ingelicht over de werkwijze van het monitoring systeem en de veiligheidsaspecten welke het met zich meebrengt. Kolonel Jerry Slijngard van de Kustwacht gaf uitleg over hoe dit systeem zou moeten werken en wat de voor- en nadelen zijn bij het eventueel uitrukken bij calamiteiten.

Minister Parmessar gaf aan dat bij de komende uitgifte van vergunningen, zonder meer en zonder aanzien des persoon gewerkt zal worden aan de ordening van deze sector. Hij benadrukte, dat 'als wij deze sector willen beschermen eenieder zal moeten voldoen aan de aangepaste voorwaarden'. Parmessar gaf verder aan, dat er een immense taak voor het ministerie is weggelegd om zaken die decennialang verkeerd zijn aangepakt, weer op het juiste spoor te krijgen. Desalniettemin gelooft hij met de ondersteuning vanuit de sector zelf en alle instanties, dat deze ordening zal werken en dat hierbij de sector ook beschermd wordt tegen overbevissing.

Het Visserscollectief mocht nader ingaan op de presentatie over de implementatie en werking daarvan en had ook andere vragen voor de minister en zijn staf.

Internationale klopjacht begonnen op Haagse huisjesmelker Harry Oemrawsingh - Vermoedelijk is Oemrawsingh gevlucht naar Suriname...


65-Jarige van oorsprong Surinaamse pandjesbaas moet nog bijna 8 jaar gevangenisstraf uitzitten wegens oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen


Met het plaatsen van een opsporingsfoto is de politie een flinke internationale klopjacht begonnen op de Haagse huisjesmelker Harry Oemrawsingh. In de Haagse volksmond is hij bekend als Harry Singh. De 65-jarige van oorsprong Surinaamse pandjesbaas is veroordeeld tot een flink aantal jaren gevangenisstraf wegens het oplichten van honderden slachtoffers. Hij kwam echter nooit opdagen toen hij zich in 2015 moest melden om de gevangenisstraf uit te zitten.Sindsdien is de politie naar hem op zoek maar tot op heden leverde dat niets op, zo berichten onder andere De Telegraaf en Omroep West dinsdagavond 9 juli 2019.

Het vermoeden bestaat dat Harry Singh is gevlucht naar Suriname. De politie stelt in het opsporingsbericht dat hij mogelijk in Paramaribo is of op de Nederlandse Antillen en daar onder de naam Harry Budram bekend is. Mensen die hem zien wordt dringend geadviseerd hem niet zelf te benaderen maar de politie te contacten.


De 1 meter 75 lange Oemrawsingh was zeker dertig jaar actief in de Haagse vastgoedwereld. Zijn oplichtersverleden is terug te leiden naar de jaren tachtig toen hij zijn geboorteland Suriname verliet om zich in Nederland te vestigen. De huisjesmelker kocht toen goedkoop woningen in Den Haag en die liet hij verslonzen. Oemrawsingh bedreigde huurders als ze niet wilden betalen.

Het Hof veroordeelde hem niet alleen in 2015 tot 21 maanden voor oplichting en valsheid in geschriften. Er kwam ook nog eens een flinke straf van zes jaar bij voor witwassen en hypotheekfraude. Hij zou zich voor miljoenen euro’s hebben verrijkt met zijn valse praktijken waarbij mensen met flinke schulden achterbleven.


De politie doet het opsporingsbericht uit omdat er vermoeden bestaat dat hij op afstand nog steeds actief is.

In 1995 werd Oemrawsingh, toen 42 jaar, al eens opgepakt op verdenking van grootscheepse hypotheekfraude. Hij had toen een kantoor aan de Kepplerstraat waar ook twee medewerkers werden opgepakt. In januari 2012 werd hij samen met zijn vrouw in de boeien geslagen na een groot onderzoek naar witwassen en fraude. Op maar liefst dertig panden in de Haagse binnenstad werd toen beslag gelegd net als op rekeningen. De Hagenaar zou alle woningen op naam van zogenaamde katvangers hebben gezet om zo zelf buiten schot te blijven.

In het Haagse vastgoedcircuit stond Oemrawsingh niet best te boek. Zo liet hij zijn zaakjes door allerlei stromannen regelen. Justitie heeft in 2017 berekend, dat de dubieuze pandjesbaas elf miljoen euro moet terugbetalen aan de staat.

Uitgebrand vliegtuigje gebruikt voor drugshandel gevonden in Guatemala

Tot dusver dit jaar zijn ten minste negen drugsvliegtuigjes in Guatemala gevonden

Guatemala gebruikt als brug door internationale kartels die drugs vervoeren van Zuid-Amerika naar de VS


Een nieuw vliegtuigje, dat naar verluidt werd gebruikt door drugshandelaren, is maandag 8 juli 2019 in een gemeenschap aan de zuidkust van Guatemala verbrand gevonden, zei het leger. Het leger zei dat via de radars van de Fuerza Aérea Guatemalteca (FAG) in de nacht van zondag op maandag het spoor werd gedetecteerd van een illegale vlucht bij de La Confianza boerderij, in de gemeente La Gomera, in het departement zuidelijk van Escuintla. 


Na de ontdekking maakten helikopters van de luchtmacht maandag een vlucht over het gebied en lokaliseerden het vliegtuig, maar toen de grondtroepen arriveerden op de plaats was het vliegtuigje al was verbrand, omdat een groep vreemdelingen heuvels van aarde hadden opgeworpen om de doorgang van de militaire eenheden te voorkomen.


Tot dusver dit jaar, volgens het Ministerie van Defensie, zijn ten minste negen vliegtuigjes die zouden worden gebruikt door drugshandelaren, in verschillende regio's van Guatemala gelokaliseerd.

Op 23 juni ontdekten de luchtmachtradars een illegale vlucht in het luchtruim van het Caribische departement Izabal, waar militairen gelegerd zijn. Toen het leger aankwam op de boerderij van Mallorca in het dorp Chichipate, in de gemeente El Estor, was er een gewapende confrontatie en de veronderstelde narco-trafficker Jorge Flavio Monzón werd gedood. Tijdens de operatie werden onder andere twee voertuigen in beslag genomen.Vanwege zijn geografische ligging, wordt Guatemala gebruikt als een brug door internationale kartels die drugs vervoeren van Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten. Tot nu toe hebben anti-narcotica-agenten ongeveer 12 ton cocaïne in het Midden-Amerikaanse land in beslag genomen, terwijl tussen 2016 en 2018 ongeveer 45.000 kilo werd in beslag genomen.

(Suriname Mirror/Debate/Twitter/La Hora/infobae)

Twee inheemse mensenrechtenactivisten vermoord in Guatemala

Isidro Pérez en Melecio Ramírez onder vuur genomen door 15 gewapende mannen


Twee inheemse mensenrechtenactivisten en landbeschermers zijn vrijdag 5 juli 2019 in het oosten van Guatemala vermoord. Isidro Pérez (89) en Melecio Ramírez (70) woonden een vreedzame actie bij, georganiseerd door de boerenrechtengroep CODECA (Comité de Desarrollo Campesino), toen 15 gewapende mannen binnen stormden en begonnen te schieten op de groep.CODECA's leider Thelma Cabrera nam deel aan de Guatemalteekse presidentsverkiezingen van vorige maand en werd vierde in de race.


Vorig jaar werden zes leden van CODECA vermoord voor hun activisme in Guatemala. Niemand is gearresteerd voor de misdaden.

(Suriname Mirror/Democracy Now/Gatoencerrado/Twitter)

Den Blauwvinger: 'Bussen' met dicht geknepen billen in Suriname

COLUMN: Onverzorgde buschauffeurs vertonen anarchistisch, asociaal gevaarlijk rijgedrag

- Niemand pakt voor z'n plezier een krakkemikkige bus
- Van adequate dienstverlening en klantvriendelijkheid is absoluut geen sprake


Buschauffeurs in Suriname, je raakt er niet over uitgepraat, vooral in negatieve zin. Veel chauffeurs zijn onverzorgd, vertonen gevaarlijk rijgedrag, rijden in krakkemikkige bussen, zijn klantonvriendelijk en kennen het verschil niet tussen een weg en een fietspad. Files worden ontweken door dus over een fietspad te racen of te gaan 'boren' (van de route afwijken). Maar, ze deinzen er ook niet voor terug om ordinair met elkaar op de vuist te gaan, als de een klanten van de ander afsnoept. Een ritje met de bus.....??? Gelukkig lijken de autoriteiten de ernst in te zien en worden buschauffeurs meer en meer gecontroleerd en aangepakt, maar busvervoer blijft een vrijgevochten amper geordende bende.

Afgelopen vrijdag werd een buschauffeur – die ook nog eens een officier van het Nationaal Leger is – aangehouden nadat hij zich had verzet tegen de politie. De militair negeerde een bevel van de politie en reed weg. De militair had de lijnbus die hij bestuurde fout geparkeerd bij Ondro Bon aan de Dr. Sophie Redmondstraat in Paramaribo. De politie confronteerde hem met zijn overtreding en hij moest de nodige bescheiden tevoorschijn halen. De man liep weg en keerde later terug. Op een onbewaakt moment nam hij plaats achter het stuur en reed weg. Ter hoogte van de Martin Luther Kingweg reed de politie de bus klem. De militair werd eruit gehaald, weigerde zich in eerste instantie te legitimeren en verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De man zou bekend staan om zijn onfatsoenlijke rijgedrag.

Een dag eerder meldde het Korps Politie Suriname, dat 33 buschauffeurs vrijdagmorgen 5 juli op de bon zijn geslingerd voor gevaarlijk rijgedrag. Ook werden 10 lijnbusvergunningen ingetrokken, omdat dat lijnbussen bestuurd werden door chauffeurs die de bevoegde leeftijd daarvoor nog niet hadden bereikt. Om een lijnbus te mogen besturen moet men tenminste 23 jaar oud zijn.

Enkele andere 'incidenten' met buschauffeurs

* De politie van Latour arresteerde zondag 17 december 2017 een 28-jarige buschauffeur die slaags was geraakt met een collega. Beide chauffeurs probeerden elkaar passagiers af te troeven. Tien dagen eerder was hij boos geworden en doorkruiste in de Coesewijnestraat de bus van zijn concurrent. Hij stapte uit en bracht de andere buschauffeur door de ruit van zijn voertuig een slag toe in het gezicht. Ook zwaaide hij met een scherp voorwerp onder het doen van bedreigende uitlatingen. De andere buschauffeur deed meteen aangifte bij de politie en liep een gezwel aan de rechterwang op.* De politie van Munder heeft maandag 13 mei 2018 een buschauffeur in verzekering gesteld wegens poging tot doodslag. Twee buschauffeurs hadden voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ruzir met elkaar gekregen. De bus die aan de beurt was om te rijden liet de passagiers nog niet instappen. Een buschauffeur hoorde het geklaag van de passagiers en nodigde hen uit om in zijn bus plaats te nemen. De opgepakte chauffeur die zijn bus voor de lijnbus van de ander had geparkeerd, reed na een woordenwisseling keihard achteruit en raakte daardoor de andere bus. Intussen waren er negen passagiers ingestapt die na de harde klap van de botsing omver vielen. Twee passagiers zijn bij de politie een verklaring afgelegd. Beide passagiers hadden pijn en werden op de Spoedeisende Hulp behandeld.

* De politie van het ressort Lelydorp heeft woensdag 23 januari 2019 twee buschauffeurs (37 en de 31) opgepakt die op de PL-route (Paramaribo-Lelydorp) rijden, De twee hadden reeds geruime tijd ruzie met elkaar. Ze maakten het tot een gewoonte elkaar steeds in te halen, zodat de ander geen passagiers kan laten instappen in zijn bus. Hun laatste ruzie mondde uit in een vechtpartij. Met een wielsleutel bracht de een de ander slagen toe op het hoofd. Een van de chauffeurs verweerde zich en bracht zijn collega vuistslagen toe op het lichaam, waardoor deze zwellingen op het hoofd en lichaam opliep. Beide buschauffeurs werden voor medische behandeling afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis te Paramaribo. Na medische behandeling werden zij overgebracht naar het politiebureau.

Het zijn slechts een paar voorbeelden.


Laten de buschauffeurs zich eens klantvriendelijk opstellen en gedragen en hun bussen onderhouden. Laten ze zich zelf eens houden aan regels en aan (verkeers-)wetgeving.

Wanneer gaan alle chauffeurs zich eens netjes in het verkeer gedragen?
Wanneer gaan ze eens niet over fietspaden racen om 'files' te omzeilen?


Wanneer gaan ze zich eens aan de toegestane snelheid houden?
Wanneer gaan ze hun bussen eens een keertje naar behoren onderhouden?
Wanneer worden de gaten in de bodemplaten van de bussen eens gedicht, zodat je als passagier niet de weg onder je voorbij ziet gaan?
Wanneer gaan ze eens niet tegen elkaar racen om maar als eerste de volgende klanten langs de straat op te kunnen pikken?
Wanneer draaien ze eens de volumeknop van de radio flink naar links?
Wanneer komt er in bussen eens wat meer ruimte voor bagage?
Wanneer gaan chauffeurs zich eens netjes kleden?
Waarom geen uniform, zoals zo vele beroepen in Suriname hebben?
Wanneer ….....
Wanneer ….....

Exterieur bus belangrijker dan interieur
Met andere woorden: zorg eens wat voor meer comfort voor de klanten, de passagiers! De chauffeurs hebben voor hun beroep gekozen, laten ze er dan wat fatsoenlijks van maken. Maar, de bushouders en chauffeurs doen vooral niets anders dan klagen over de prijs van het buskaartje en de te ontvangen overheidssubsidie. Het zijn jammerkonten eerste klasse.

Maar, kijk eens naar het merendeel van de bussen. Chauffeurs lijken meer aandacht te besteden aan de buitenkant van hun bussen, dan aan het interieur. Het merendeel van de stoelen en banken in de lijn- en andere bussen is zwaar beschadigd. Raampjes die nauwelijks open kunnen worden geschoven. Vuil overval in de bus. De chauffeurs lijken te vergeten dat zij een dienstverlenend beroep uitoefenen en dat de klant koning behoort te zijn. In de bussen lijken passagiers echter meer als vee te worden behandeld door chauffeurs.
Neen, als de buitenkant van de bus er maar mooi en stoer uitziet. De ene bus moet er nog mooier uitzien dan de andere bus. Met afbeeldingen van vooral mooie hindoestaanse dames lijken chauffeurs het aftandse interieur van hun bus te willen verhullen. Een compromis. Maar, wat heeft de passagier aan al die kleurrijke afbeeldingen op de bussen? De passagier wil simpelweg netjes en fatsoenlijk en rustig en comfortabel en op tijd van a naar b worden vervoerd. Daarvoor betaalt de passagier ook.

De passagier wil niet vervoerd worden door een asociale chauffeur
die veel te hard rijdt,
die om een file te omzeilen met hoge snelheid een fietspad op rijdt om de file te passeren en daarmee fietsers en bromfietsers in gevaar brengt,
die een levensgevaarlijke wedstrijd houdt met een collega, over en weer inhalen, om maar als eerste de volgende passagiers langs de weg op te pikken (bushaltes zijn er nauwelijks, ga gewoon langs de kant van de weg staan, steek een arm de lucht in en een bus stopt, ook als twee personen op nog geen honderd meter van elkaar staan),
die om verkeersdrukte te ontwijken gaat 'boren' waardoor passagiers niet kunnen uitstappen op de plek waar zij dat hadden gewild,
die te veel passagiers vervoerd, waardoor zij zich echt opeengepakt voelen als vee,
enzovoorts, enzovoorts.

Niet voor niets zijn met regelmaat bussen betrokken bij verkeersongelukken. Kortom, alvorens de bushouders en chauffeurs gaan jammeren, laten zij dan eerst eens goed in de spiegel kijken en vervolgens heel goed haar hun bus.
Je wordt toch buschauffeur, omdat je graag dienstverlenend wilt zijn en mensen, passagiers, van a naar b op een rustige, fatsoenlijke en comfortabele wijze wilt vervoeren en toch niet om die passagiers als vee te behandelen of om met collega's op de vuist te gaan.......

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
9 juli 2019
Paramaribo – Suriname

Doksenclub wordt belemmerd om nog fatsoenlijk zaken te doen in euro's

Tot tweemaal toe is de vergunning voor uitvoer euro's door Deviezencommissie afgewezen


De voorraad voerproducten van Doksenclub is tot een minimum geslonken en sommige voersoorten zijn niet meer leverbaar, omdat tot tweemaal toe de vergunning voor uitvoer van euro's door de Deviezencommissie is afgewezen. Sedert enige weken kan Doksenclub wel contante euro’s maar geen girale euro’s kopen bij de lokale banken en/of cambio’s om aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen voor haar leveranciers, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 9 juli 2019.

In het verleden heeft Doksenclub zelf grote bedragen liquide middelen naar Nederland gebracht, 'overigens niet zoals op Facebook werd gesuggereerd, doch geheel in lijn met de Surinaamse en Nederlandse wetgeving. De gelden zijn telkenmale door de Nederlandse douane geaccordeerd en mochten derhalve worden ingevoerd in Nederland', zegt de Nederlandse directeur van Doksenclub, Gerard van den Bergh.

Beide keren zijn de verzoeken voor een vergunning afgewezen met als reden 'dat wij ons moeten wenden tot de lokale banken voor internationale overboekingen, ondanks de vele kopie mails van de diversen banken dat zij geen (girale) euro’s ter beschikking hadden bleef de Deviezencommissie bij haar standpunt.'

Volgens diverse medewerkers van de overheid zou een vergunning niet worden afgegeven, omdat men zeker wist dat alle gelden vanuit Suriname zouden worden aangehouden door de douane en of het Openbaar Ministerie.

Van Den Bergh zegt in een persbericht, dat aantoonbare mailwisseling tussen Doksenclub en de competente autoriteiten van Nederland daar tot nu toe geen verandering in heeft gebracht. 'Wij hopen dat wij op korte termijn alsnog een vergunning tot uitvoer van liquide middelen kunnen krijgen,' zegt Doksenclub.

Bezorgdheid over nieuwe Nationale Garde van Mexico

Nieuwe Nationale Garde is controversieel vanwege zijn gemilitariseerde karakter 


Personeel nog niet door VN opgeleid hoe mensenrechten van burgerbevolking moeten worden gerespecteerd


Er is bezorgdheid over de nieuwe Nationale Garde van Mexico. De mensenrechtentraining moet nog plaatsvinden voor de nieuwe Nationale Garde-troepen van Mexico. Mexico heeft duizenden beveiligingspersoneel in het hele land ingezet als onderdeel van een nieuwe Nationale Garde. 

De rekruten zouden de grenzen van Mexico moeten bewaken en de misdaad bestrijden in de meest gewelddadige gebieden van het land.

Maar, de nieuwe Nationale Garde is controversieel vanwege zijn gemilitariseerde karakter.

De Mexicaanse regering heeft beloofd dat de Verenigde Naties het personeel zal opleiden hoe de mensenrechten van de burgerbevolking moeten worden gerespecteerd. Maar, dat is nog niet gebeurd.

Al Jazeera's John Holman bericht uit Tapachula, Mexico.


(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Een biologe beschermt reuzenmanta's van Peru tegen bedreigingen

Aantal reuzenmanta's wereldwijd met een derde afgenomen 


Voor iedereen die de kans heeft gehad om ze te zien, zijn reuzenmanta's (Mobula birostris) een prachtig gezicht. Glijden op vleugels onderwater, kunnen ze een spanwijdte van maximaal negen meter breed hebben. Reuzenmanta's kunnen wel 40 jaar oud zijn en wegen meer dan 2.200 kilo.

Maar, hun aantal is wereldwijd met wel een derde afgenomen en ze zijn geclassificeerd als kwetsbaar. Ze worden bedreigd door verstrikt te raken in visnetten of te worden gepakt voor hun kieuwplaten, die in de Chinese geneeskunde worden gebruikt.

In de rijke wateren van het noorden van Peru probeert Kerstin Forsberg hen te redden door de gemeenschap erbij te betrekken.(Suriname Mirror/CGTN/YouTube)

Geeft Colombia onschuldige mannen schuld voor poging vermoorden van leiders van zwarte minderheden?

'De arrestaties zijn 'vals positieve' willekeurige arrestaties om valse resultaten te tonen'

(Bron foto: screenshot YouTube)

Het Openbaar Ministerie van Colombia zou twee onschuldige mannen de schuld geven voor een poging om zwarte minderheidsleiders in het zuidwesten van het land in mei te vermoorden. De familie van de twee broers die gearresteerd werden voor de aanval op Francia Marquez en 15 andere leiders, zei dat een van de lijfwachten die de aanval afkeurde, uitsloot dat de verdachten de daders van de aanval waren. 

Bovendien waren de verdachten ergens anders op het moment van de aanval, vertelde Brigid Perez, de zus van de verdachten op een radiostation.

'De lijfwacht werd gevraagd om hen te herkennen en zei dat zij niet degenen waren die de aanval op mevrouw Francia uitvoerden.'

Brigid Perez 


Victor Hugo Moreno, een van de leiders die het doelwit was van de aanval, vertelde vorige maand al aan de krant El Espectador, dat hij geloofde dat Perez' broers en een minderjarige die was gearresteerd onschuldig waren. Volgens Moreno waren de arrestaties'vals positieve' willekeurige arrestaties om valse resultaten te tonen, terwijl de echte daders nog steeds vrij zijn.

'Ik denk dat die arrestaties vals positief zijn. Ze verduidelijken niet wie de intellectuele auteurs zijn en laten veel twijfels over of de gedetineerden de materiële auteurs waren ... Aan het begin van het onderzoek, dat was toen we samenwerkten als een rechtssysteem, werden enkele portretten gemaakt met getuigenissen van degenen die hen zagen rennen, maar toen kregen we te horen dat de eerste gedetineerde niet overeenkwam met die portretten, hoewel het parket van de procureur dat negeert. Later, toen de andere arrestaties plaatsvonden, werd de kwestie onrustiger, omdat leiders van de gemeenschap beweerden dat de gearresteerde mannen elders waren op de dag van de aanslag. ' 

Slachtoffer Victor Hugo Moreno 

Ondanks de vele aanwijzingen dat de echte daders van de aanval nog steeds vrij zijn, blijft de zanklager weigeren om de mannen die zij arresteerde vrij te laten, volgens de zus van de verdachte.

'De aanklager handelt slecht en we hebben al gevraagd de hypothese van het onderzoek te heroverwegen. Wat ze ons vertellen is, dat het een van de lijfwachten was die gewond was en die direct wees op degenen die ze hadden gevangen. Maar, het klopt niet, want toen de andere lijfwachten werden gevraagd, zeiden ze dat ze de verdachten niet herkennen.'

Slachtoffer Victor Hugo Moreno

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter

Venezolaanse president Nicolás Maduro optimistisch over besprekingen met oppositie op Barbados

Nieuwe president van Panama, Laurentino Cortizo, wil bemiddelen tussen regering en oppositie


President Nicolás Maduro is optimistisch over een nieuwe poging een einde te maken aan de politieke crisis in Venezuela. Sinds maandag 8 juli 2019 praten vertegenwoordigers van zijn regering en de oppositie met elkaar op Barbados. 'Ik ben erg optimistisch. Ze hebben vijf uur gepraat en het lijkt erop dat we stap voor stap, met strategisch geduld, de weg naar vrede hebben ingeslagen', zei Maduro op staatszender VTV.


Oppositieleider Juan Guaidó probeert Maduro sinds januari tot aftreden te dwingen. Inzet van de besprekingen is volgens hem 'het einde van de dictatuur'. Guiadó wordt door ongeveer vijftig landen erkend als leider van Venezuela.

De gesprekken op Barbados zijn de derde poging om uit de crisis te komen. Eind 2017 en begin 2018 mislukten besprekingen in de Dominicaanse Republiek.


De nieuwe president van Panama, Laurentino Cortizo, heeft voorgesteld om te bemiddelen tussen de regering en de oppositie in Venezuela. Hij wil zo tot een 'onderhandelde en democratische' oplossing komen voor de huidige crisis.

Cortizo, die op 1 juli aantrad, deed het aanbod in een interview dat maandag werd uitgezonden door CNN in het Spaans.


Hij verwierp daarin het idee voor een eventuele buitenlandse militaire interventie in Venezuela. 'Ik geloof niet dat de oplossing in Venezuela een gewapende oplossing is', zei de Panamese president. 'Het is nu het juiste moment om een integrale, onderhandelde en democratische oplossing te bereiken.'

Met zijn kritiek op een militaire interventie reageerde Cortizo op recente verklaringen van oppositieleider Juan Guaido, die zichzelf uitriep tot interimpresident en die steun kreeg van een vijftigtal landen. Guaido zei dat het Venezolaanse parlement, de enige Venezolaanse instelling onder controle van de oppositie, weldra zal beslissen dat Venezuela zich weer aansluit bij het Inter-Amerikaanse Verdrag van Wederzijdse Bijstand (TIAR, Tratado Interamericano de Asistencia Recíproca). Dit regionale akkoord, over wederzijdse militaire bijstand, zou een mogelijke buitenlandse militaire interventie wettelijk mogelijk maken.

De VS, die het vertrek willen van socialist Nicolas Maduro als president, hebben zo’n interventie al meermaals geopperd.


'Militaire actie in Venezuela zal tot talrijke doden leiden', zei Cortizo. 'En ze zal lang duren.'

De VS viel in 1989 Panama binnen om dictator Manuel Noriega af te zetten. Officieel vielen er 500 doden, maar meerdere bronnen schatten de dodentol in op enkele duizenden.

 Cortizo’s voorstel valt op een moment dat de onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de regering en van de oppositie maandag zijn hervat op de Barbadoseilanden. Het is al de derde ronde onderhandelingen sinds mei. Cortizo is bereid tot latere onderhandelingen in Panama.

(Suriname Mirror/BBC/ANP/Twitter/Belga)

Padieboeren tegen verbod op import en gebruik van glyfosaat in Suriname

'We gebruiken het om onkruid op de dammen en lozingen te bestrijden'


De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) is tegen het verbod op de import en gebruik van glyfosaat in Suriname. 'We hebben onze mening hierover al gegeven aan de toenmalige landbouw-minister en aan president Desi Bouterse', zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de boerenorganisatie, vandaag, dinsdag 9 juli 2019, in de Ware Tijd.

Volgens hem wordt het middel niet gebruikt om de rijstgewassen mee te bespuiten. 'We gebruiken het om onkruid op de dammen en lozingen te bestrijden. Wij kunnen onmogelijk onze rijstplantjes ermee bespuiten, omdat de plantjes schade zullen oplopen en als gevolg daarvan uitsterven.'

De regering heeft de import van het middel per 1 januari 2020 verboden. Het gebruik van glyfosaat heeft volgens Oemraw wel een nadeel: het veroorzaakt verzakking van dammen en bermen, 'maar, we hebben er ook een voordeel aan omdat de dammen, bermen en kavelsloten langer schoon blijven'.

Oemraw is van mening, dat de regering voor een vervangend middel moet zorgen, voordat zij het verbod en gebruik van glyfosaat officieel laat stopzetten. 'Het middel dat ervoor in de plaats komt, moet eerst worden uitgetest. Daarnaast moeten gebruikers goed worden voorgelicht over het gebruik en de dosering.'

Ook Suradj Bhagalie, rijstboer in de Middenstandspolder, en zijn Wageningse collega Soebhaas Raghoenath zijn geen voorstander van het verbod op het onkruidverdelgingsmiddel. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij noemt als alternatief het tijdig ophalen van de kavelsloten, trenzen en grondbewerking met laag groeiende bodemdekkers. Dat is slechts een deel van het onderhoud, vindt Bhagalie. 'Wat gaan we doen met het hoge wied op de dammen en bermen en op dat deel waar de boeren hun loos- en irrigatieleidingen niet tijdig onderhouden?'

Net als Oemraw vraagt hij de overheid om eerst te zorgen voor een goed middel dat de plaats van glyfosaat kan innemen. 'We moeten een middel hebben waarmee wij onze infrastructuur langer kunnen onderhouden, zodat we niet kort na de bespuiting geconfronteerd worden met hoog wied op de dammen en bermen.'

Voormalige Argentijnse president Fernando de la Rúa (81) in Buenos Aires overleden

De la Rúa overleed in een ziekenhuis na een zware hartaanval


De voormalige Argentijnse president Fernando de la Rúa is vandaag, dinsdag 9 juli 2019, op 81-jarige leeftijd in Buenos Aires overleden. De huidige president Mauricio Macri maakte het nieuws via Twitter bekend en condoleerde de familie met het verlies.

De la Rúa werd gisteren met spoed in een ziekenhuis opgenomen na een zware hartaanval. De lokale media omschreven zijn toestand toen al als kritiek.

De la Rúa was in de periode 1999-2001 iets meer dan twee jaar aan de macht.Hij stapte eind 2001 gedwongen op wegens de economische en sociale crisis die het land teisterde en de hevige protesten daartegen. Voordat hij president werd, was de linkse De la Rúa onder meer burgemeester van Buenos Aires en Senaatslid.
(Suriname Mirror/Clarin/The Associated Press/Gestion/Twitter/YouTube)

Medewerk(st)ers stembureaus 2020-verkiezingen worden op hun werkzaamheden al voorbereid

(Bron foto's: BiZa)
Vernieuwingen bij training stembureaupersoneel


De verkiezingswerkgroep Trainingen stoomt personen klaar om op de dag van de verkiezingen op de stembureaus te werken. Zij worden onderricht in didactische vaardigheden en inhoudelijke kennis van het proces op die dag. De bedoeling is om de kwaliteit te garanderen, zegt Marsiane Lingers-Partowidjojo, coördinatrice van de werkgroep, vandaag, dinsdag 9 juli 2019, in de Ware Tijd op gezag van een persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) van 27 juni 2019.

De eerste noemenswaardige verandering is de verruiming van het aantal trainers. Bij de vorige verkiezingen waren het er drie voor een groep van meer dan zesduizend leden van de stembureaus. Nu zijn het er twaalf. Elk bureau wordt bemand door tien leden. Bij de verkiezingen van 2015 waren er 623 stembureaus.

De training wordt verzorgd door medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken die affiniteit hebben met de verkiezingen. Bij de training worden ook didactische vaardigheden op professionele wijze aangescherpt en verfijnd. Dat was bij de vorige verkiezingen niet het geval. Stembureauleden zullen nu niet eerst worden benoemd en daarna getraind. Er zal een preselectie plaatsvinden voor het identificeren van potentiële leden. Voorheen werd aan grote groepen stembureauleden één trainingssessie per groep verzorgd. Het totaal aantal stembureautrainees wordt nu opgedeeld in groepen van maximaal vijfenzeventig personen.

De eerste trainingen zijn gepland voor oktober tot en met december. De tweede groep wordt getraind van januari tot en met maart. De kennis van stembureautrainees zal ook voor het eerst worden getoetst. Hiervoor is een vierde dag toegevoegd aan het trainingstraject. Met dit besluit voldoet het ministerie aan de voorwaarde die zowel de politieke partijen als het Onafhankelijk Kiesbureau hebben gesteld tijdens de evaluatievergadering van de verkiezingen van vier jaar geleden.

De stembureauleden worden geselecteerd uit de trainees die de toets met goed gevolg hebben afgelegd. 'De bedoeling van toetsen is om de kwaliteit van het functioneren van stembureauleden op de verkiezingsdag te garanderen', zegt Lingers-Partowidjojo. De trainingen worden afgerond met een terugkomdag in maart. Op deze dag ontvangen de geselecteerde trainees hun beschikking als stembureaulid.

Pertjajah Luhur (PL) installeert negende kern in ressort Meerzorg aan de hoofdweg

Partij opent ook haar eerste verkiezingshoofdkwartier te Meerzorg

'Commewijne is goed voor vier zetels, willen we meer zetels binnenhalen, dan moeten we Meerzorg winnen'


Met de installatie van de kern Meerzorg aan de Hadji Iding Soemitaweg heeft de Pertjajah Luhur (PL) sinds zondag in totaal negen kernen in het ressort Meerzorg. Dit is de eerste kern van de partij aan de hoofdweg. Alle andere kernen zijn in de binnenwegen. 'En we gaan niet stoppen. We gaan door', zei PL-voorzitter Paul Somohardjo, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 9 juli 2019. Volgens planning zullen binnenkort onder meer Tamanredjo en Nieuw-Amsterdam worden aangedaan. 

De kerninstallatie vond gelijktijdig plaats met de feestelijke opening van het eerste verkiezingshoofdkwartier van de partij te Meerzorg. Tevens is op dezelfde plek een filiaal van haar volkswinkel geopend. De PL heeft in Commewijne nu twee weekend volkswinkels, waarvan de andere te Mariënburg gevestigd is.

'Ressort Meerzorg is groot. Als je hier wint, heb je alvast één zetel. Commewijne is goed voor vier zetels. Willen we meer zetels binnenhalen, dan moeten we Meerzorg winnen', gaf Somohardjo de aanwezigen mee. De PL-voorzitter legde de nadruk er op, dat er verandering van beleid moet komen. Hij kaartte onder meer de vele gevallen van corruptie onder de huidige machthebbers aan, waaronder steekpenningen die zijn genomen voor het bouwen van de Wijdenboschbrug. Somohardjo zei verder dat de partij klaar staat om te werken voor het volk. Binnenkort start de PL met haar huis-aan-huis-bezoeken. 'We willen verandering, ook in Commewijne', sprak de PL-voorzitter.

Assembleelid Ingrid Karta-Bink had de aanwezigen gegarandeerd, dat de partij opkomt voor alle mensen. 'Ook al wil je niet voor me stemmen, als ik in het parlement zit, zal ik voor je opkomen', zei ze. Karta-Bink hield de mensen evenwel voor, dat hoe meer zetels de partij haalt, hoe krachtiger zij haar stem kan laten horen als zij opkomt voor het volk. De politica, woonachtig in Commewijne, zei dat dit district veel kracht en potentie heeft. 'Iedereen wil een bijdrage leveren. Maar, dan vraag je je af: welke ontwikkelingen zijn er nu? Ik zie wel de ontwikkeling dat de prijzen omhoog gaan. Ik zie ook een ontwikkeling dat de koers van 2.80 naar 8.30 is gegaan.'

Volgens Karta-Bink hebben velen zich in 2015 laten misleiden, maar ervaren ze nu allemaal dat het niet goed gaat in het land. Over de geluiden dat sommige mensen niet naar de stembus willen gaan in mei 2020, onder meer vanwege teleurstelling over de vele perikelen in de politiek, zei het Assembleelid, dat precies zoals een baby leert lopen met vallen en opstaan, deze mensen ook dat voorbeeld moeten nemen. 'De baby valt, maar staat weer op. Telkens weer, totdat hij leert rennen. Zo moeten we ons ook gedragen. Als je fouten hebt gemaakt, moet je daaruit leren en niet weer dezelfde fouten maken. Op 25 mei stem je dus voor een ander beleid', gaf ze de mensen mee.

Karta-Bink was er ook niet over te spreken dat president Desi Bouterse de voorkeur geeft aan buitenlandse artsen boven de Surinaamse medici. Dat hij 500 Cubaanse artsen naar Suriname zou laten halen als het aan hem lag, geeft volgens haar aan hoe hij over de eigen artsen denkt. De vele beperkingen en uitdagingen waarmee jongeren worden geconfronteerd wanneer zij een medische studie willen volgen, keurt ze ook af. 'Als we aan de macht komen, zullen we het systeem veranderen. Elk kind dat wil studeren, zal daartoe de kans krijgen. Laten wij die verandering brengen voor een beter Suriname.'

Voetganger (54) bij oversteken Martin Luther Kingweg doodgereden door vrachtwagen

Vermoedelijk heeft de DAF-truck met een vrij hoge snelheid gereden


De Ware Tijd bericht vandaag, dinsdag 9 juli 2019, dat de 54-jarige Lucas H. gisteravond rond half negen is omgekomen bij een aanrijding aan de Martin Luther Kingweg. Ter hoogte van het Seedorf Stadion stak hij de weg over toen hij werd aangereden door een DAF-truck die richting Paranam reed. De voetganger was vrijwel op slag dood. 

De chauffeur heeft tevergeefs geprobeerd de aanrijding te voorkomen. Vanwege de aangetroffen remsporen bestaat het vermoeden, dat hij met een vrij hoge snelheid heeft gereden.

De truckchauffeur was in het bezit van een geldig rijbewijs. De politie van Verkeersunit Regio Midden heeft de zaak in onderzoek.

Actuele waarde olieterminal bij Bullenbaai wordt geschat op 235 miljoen dollar

Oppositielid Charles Cooper (MFK) gaat echter uit van een waarde van bijna 1,1 miljard dollar

'Cooper leeft in het verleden en maakt gebruik van oude en dus achterhaalde documenten'


Oppositielid Charles Cooper (MFK) rekent zich onterecht rijk met een waarde van bijna 1,1 miljard dollar voor de olieterminal bij Bullenbaai. De actuele waarde wordt eerder geschat op 235 miljoen dollar. 'Cooper leeft in het verleden en maakt gebruik van oude en dus achterhaalde documenten', reageert interim-directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, op uitlatingen van het Statenlid voor oppositiepartij MFK, zo schrijft vandaag, dinsdag 9 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

'De Lannoy heeft het gedurfd om bij Radio MAS in een interview te zeggen, dat ik onzin praat. Hij zegt dat de Bullenbaai-terminal geen 1,1 miljard dollar waard is', aldus Cooper in een post die hij rondstuurde. 'Chonky moet echter weten dat Charles Cooper praat als ik iets heb dat zeker is en geverifieerd. Dus ik ga je een beetje lesgeven: ga vooral pagina 2 lezen van het IHS-rapport van 2015, en kom daarna met mij discussiëren', aldus het MFK-parlementslid, die mensen verzoekt zijn bericht verder te verspreiden ‘opdat deze post Chonky de Lannoy bereikt’.

De directeur van RdK voelt er niet voor om telkens op allerlei vooral weinig zinvolle uitlatingen te reageren, vooral als het aantoonbaar onjuist is wat wordt beweerd, maar in dit geval wijst De Lannoy erop dat Cooper het echt aan het verkeerde eind heeft. Ja, er is een rapport van 2015 waarin IHS tot het volgende komt:

'An earnings approach was examined that assumed a Master Limited Partnership (MLP) or some other low cost of capital buyer was interested in Bullenbaai as a strategic fit in their storage portfolio. Using a 10% nominal discount rate and al other assumptions being the same as the other earnings value case, a value of nearly $1.1 billion was estimated for the Bullenbaai site, assuming no royalties are paid to the Curaçao government.'

Slechts 20 procent universiteiten 15 landen in Caribisch gebied en regio,voldoet aan kwaliteitsnormen

Evaluatie van verschillende universiteiten in regio waar Curaçaose studenten momenteel studeren


Uit een evaluatie van het ministerie van Onderwijs bij 181 universiteiten, verspreid over 15 landen in het Caribisch gebied en de regio, is gebleken dat slechts 20 procent voldoet aan de gestelde kwaliteitsnormen. Dat heeft de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Marilyn Alcalá-Wallé (PAR), gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 9 juli 2019.

De bewindsvrouwe heeft eerder aangekondigd, dat haar ministerie werkt aan een nieuw beleid voor wat betreft de financiering van opleidingen. Belangrijk in dit traject is dat studenten een opleidingsinstituut kiezen die opleidingen van hoogwaardige kwaliteit aanbieden.

Om de universiteiten in kaart te brengen die opleidingen van goede kwaliteit aanbieden, heeft de beleidsafdeling van OWCS samen met verschillende experts een evaluatie gedaan van de verschillende universiteiten in de regio waar Curaçaose studenten momenteel studeren. De evaluatie werd verricht op basis van kwaliteitscriteria die in algemene zin toepasselijk is bij de evaluatie van universiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ranking, rankingscore, studiekosten ten opzichte van de kwaliteit, studiekosten ten opzichte van de inkomsten die een diploma oplevert; huisvesting voor studenten en toelatingsvereisten.

In totaal zijn 181 opleidingsinstituten in de evaluatie opgenomen. Uit deze evaluatie is gebleken dat 20 procent van deze instituten een goede ‘ranking’ heeft; hetgeen een bewijs is van een goede of acceptabele kwaliteit. Bij 80 procent van de instituten is er volgens de ranking echter geen sprake van een hoge opleidingskwaliteit. Dit betekent dat de kwaliteit bij 80 procent van de universiteiten niet gegarandeerd kan worden, hetgeen de nodige risico’s met zich meebrengt, aldus de minister.

Vakbonden op Curaçao: 'Onzekere toekomst Isla zorgt voor bezorgdheid binnen gehele Curaçaose gemeenschap' - Actiedreiging hangt in de lucht

Isla-bonden waarschuwen dat zij niet zullen zwijgen en toekijken terwijl banen worden opgeofferd


Nadat afgelopen weekend de vakbonden BTG (Bònt di Trahadornan di Gobièrnu) en STSK (Sindikato di Trahadó di Skolnan di Kòrsou) al een beroep deden op hun leden om paraat te zijn voor eventuele manifestaties, trekken nu ook de Isla-vakbonden bij hun leden aan de bel. De vakbonden Apri en PWFC stellen in een gezamenlijke persverklaring dat de onzekere toekomst van de raffinaderij voor bezorgdheid zorgt binnen de gehele Curaçaose gemeenschap, maar zeker bij ‘onze leden omdat dit een regelrechte aanval betekent op hun boterham’. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 9 juli 2019.

En de bezuinigingsmaatregelen die de regering daar nu bovenop moet nemen, maken een al kwetsbare arbeidsmarkt nog kwetsbaarder.

'Als verantwoordelijke vakbonden kijken we niet alleen naar het belang van onze leden, maar ook naar de gehele arbeidersklasse', aldus de bonden, die samen met de andere bonden die deel uitmaken van de vakbondscentrale Solidaridat Sindikal de penibele situatie waar Curaçao momenteel in verkeert, hebben geanalyseerd. 'Uit deze analyse is gebleken, dat de maatregelen die worden getroffen - zoals verwacht - desastreuze gevolgen zullen hebben voor de arbeidersklasse op Curaçao.'

Apri en PWFC (Petroleum Workers Federation of Curaçao) verwijzen in dit kader naar de al stijgende werkloosheid. 'Additionele maatregelen zullen enkel bijdragen aan verdere toename van de werkloosheid.' Net als hun voorgangers waarschuwen nu ook de Isla-bonden dat zij niet zullen zwijgen en toekijken terwijl banen van ‘hardwerkende arbeiders worden opgeofferd’.

Apri en PWFC geven aan de situatie in de gaten te zullen blijven houden ten behoeve van de leden in het bijzonder en de gehele arbeidersklasse van Curaçao in het algemeen. In dit kader en ‘gezien de dreiging van de aangekondigde maatregelen’ vragen de bonden hun leden om paraat te staan en indien nodig de straat op te gaan en te strijden voor de rechten van de arbeidersklasse.

NPS-delegatie spreekt op 26 en 28 juli in Nederland NPS'ers toe over gang naar 2020-verkiezingen

Platform Frambo Nederland werkt aan mobilisatie ter ondersteuning NPS


Een delegatie van de NPS, onder wie voorzitter Gregory Rusland en secretaris Patricia Etnel, zal op 26 en 28 juli in Rotterdam en Amsterdam een gemobiliseerde groep NPS'ers toespreken, op uitnodiging van de organisatie Platform Frambo Nederland. Nederland is sinds enkele maanden actief bezig na te gaan hoe de NPS te ondersteunen. Het Platform bestaat uit vrijwilligers en is van mening dat alle actoren erbij gehaald moeten worden aangezien volgens hen de NPS de opdracht heeft om Suriname weer op spoor te brengen. 

Aangezien gedurende vier jaar Rusland en Etnel de fractie van de NPS in het Surinaams parlement uitmaken en zij het beleid van de huidige regering hebben afgekeurd, willen ook partijgenoten overzees nader geïnformeerd worden over de stand van zaken en verder te nemen stappen.


Het thema van de ontmoetingen is 'Tijd voor verandering'. Er zal een strakke focus gelegd worden op de komende verkiezingen van 2020 in Suriname, terwijl nieuwe leden in staat zullen zijn om nader kennis te maken met de partijtop.

Rusland zegt, dat het platform in Nederland baanbrekend werk verzet om gedaan te krijgen dat de ondersteuning en participatie vanuit die hoek plaatsvindt. Hij wijst erop dat er veel Surinamers en Nederlanders van Surinaamse komaf zijn, die ondanks de afstand van de twee landen, ook de impact van de achteruitgang in Suriname ervaren. 'Daaraan moeten wij van de NPS na mei 2020 een halt toeroepen en vervolgens met alle Srananmans werken aan de opbouw van ons mooi Suriname.'

Het Platform Frambo Nederland ondersteunt een evenwichtige ontwikkeling van de democratie en de rechtsstaat en een rechtvaardige verdeling van welvaart en welzijn in Suriname.

Met TrackDrip hebben Suriname, Curaçao en Caribisch gebied hun eigen Spotify

Muziek-app telt enkele duizenden nummers en dat aantal groeit wekelijks


TrackDrip is de naam van een nieuwe regionale muziekdienst voor Suriname, Curaçao, het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Spotify en Apple Music zijn in het Caribisch gebied niet of nauwelijks beschikbaar. Dat ligt deels aan de licenties.

TrackDrip werd zondag officieel gelanceerd in Suriname met een gala voor de deelnemende partners. Bijna alle bekende labels en hun vertegenwoordigers uit de hiphop en R&B-wereld waren aanwezig, zoals Top Notch van Kees de Koning (onder andere Ronnie Flex, Lil’ Kleine, Broederliefde), Van Klasse van Bart van Houten en Stacey Walroud (onder andere Esko, Woenzelaar, Rafello), Trifecta van Gaétan van de Sande (onder andere Ali B., Boef), Cloud 9 van Natasja Jagesar (onder andere Jebroer, Gio) en Rotterdam Airlines van Luciano Winter (onder andere Jairzinho, Kevin).

De muziek-app telt enkele duizenden nummers en dat aantal groeit elke week. Ook video is beschikbaar.


Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen en professionaliseren van de Caribische muziekindustrie en het creëren en exploiteren van Caribische muziek op lokaal en internationaal niveau. In de toekomst wil de streamingsdienst bijvoorbeeld studiofaciliteiten en evenementenhallen beschikbaar stellen om het creëren van content toegankelijker te maken voor artiesten uit alle lagen van de bevolking.

Ook zorgt de app voor een collectief verdienmodel voor de gemaakte content, door die op lokaal en internationaal niveau te exploiteren. Voor afgelegen gebieden waar internet of wifi ontbreken is er een premiumvariant die ook zonder internet muziek en video’s afspeelt.

(Suriname Mirror/emerce.nl)

Salaris personeel ADRON laat weer op zich wachten

'Er is maandag nog gewerkt tot twaalf uur, maar de actie wordt nu wel verscherpt'

Directeur Nareen Gajadien: 'De te late betaling komt door administratief oponthoud'...


Personeel van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie, ADRON, werkt vanaf vandaag, dinsdag 9 juli 2019, tot tien uur ’s morgens, omdat de ruim tachtig medewerkers over juni nog niet zijn uitbetaald. Het vakantiegeld, dat eerder was beloofd door de directie, is ook slechts bij die toezegging gebleven. Hierdoor zijn de medewerkers zeer teleurgesteld.

Dayanand Dwarka, voorzitter van de bond bij ADRON, zegt in de Ware Tijd, dat de leiding van het instituut nog geen duidelijkheid kan geven over de uitbetaling van de salarissen. Volgens hem is het personeel sinds vorige week woensdag in actie. Maar, dat heeft nog geen zoden aan de dijk gelegd.

'Er is maandag nog gewerkt tot twaalf uur, maar de actie wordt nu wel verscherpt. Ik heb nog met de directeur gesproken maar tot onze teleurstelling en ergernis blijft het onduidelijk wanneer de stortingen zullen plaatsvinden', vertelt de vakbondsman. Voorlopig is er nog niet gekozen voor een absolute staking, omdat dat niet bevorderlijk zou zijn voor ADRON.

Dwarka zegt dat dit een probleem is dat steeds terugkeert. 'Toen er geen bond was, was de situatie veel erger. De mensen konden soms maanden niet beschikken over hun salarissen, maar na de oprichting van de bond vorig jaar is er verbetering opgetreden.'

Het probleem was toen dat er onvoldoende geld was opgebracht op de begroting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Omdat ADRON afhankelijk is van subsidies, moesten de middelen toen van de begroting van het ministerie van Financiën worden overgemaakt, met alle gevolgen van dien.

De bondsvoorzitter weet niet waaraan de late betaling nu ligt. 'Er was beloofd dat er voldoende middelen zouden worden opgebracht en dat het probleem tot het verleden zou behoren. Ik ben daarom verbaasd dat de medewerkers nu weer geen geld kunnen krijgen en dat er helemaal geen zicht is wanneer de storting plaatsvindt.'

Hij onderstreept, dat het onderzoekscentrum zichzelf deels wel zou kunnen bedruipen, omdat van elke ton rijst die wordt geëxporteerd Srd 67,50 naar ADRON moet terugvloeien. 'De middelen worden wel ingehouden, maar ze worden niet overgemaakt naar ADRON', aldus Dwarka. Maandelijks is ongeveer Srd 250.000 nodig om salarissen uit te betalen.

Directeur Nareen Gajadien zegt dat het geld al is overgemaakt door Financiën. 'Ik heb begrepen dat de middelen al lang bij de betalingsdienst liggen dus het kan op elk moment op de rekening van Adron zijn. Het is een kwestie van tijd', verzekert hij. De te late betaling komt volgens hem door administratief oponthoud.

Anita Doth woest op voormalig 2 Unlimited-collega Ray Slijngaard

Slijngaard onthult dat hij ten tijde van hun relatie is vreemdgegaan


Anita Doth is volgens De Telegraaff van vandaag, dinsdag 9 juli 2019, niet blij nu Ray Slijngaard onthuld heeft dat hij ten tijde van hun relatie is vreemdgegaan. In een interview zegt hij: 'We waren 19 toen we bekend werden en opeens kwamen de groupies op me afgestormd. Ik had geen zin meer in een relatie en wilde gewoon van alle aandacht gaan genieten.'

Op Instagram maakt Anita haar ex met de grond gelijk. 'Sjonge wat een slappe ouwehoer blijft t toch. En geen stijl.'Volgens de zangeres vertelt Ray maar de helft van het verhaal. 'Maar, sprak hij nou eens de waarheid dat hij met groupies wilde ballen, maar mij ook maar niet met rust wilde laten....... en desnoods de deur in trapte als ik niet open deed. Dan ben je dapper. Nu ben je gewoon een droeftoeter.'

Anita denkt dat Ray de uitspraken alleen maar heeft gedaan voor de aandacht. 'Nog steeds heb je mij nodig om een beetje interessant over te komen.'

In 2017 kwam er een einde aan de muzikale samenwerking tussen Ray en Anita.

Omgeving presidentieel paleis wordt verfraaid vanwege komst Boliviaanse president Evo Morales

Gedetineerden worden ingezet voor de werkzaamheden...


Het project stadsverfraaiing, dat sinds twee weken wordt uitgevoerd in en rondom het presidentieel paleis, is in een stroomversnelling terecht gekomen vanwege de komst morgen van de Boliviaanse president Evo Morales. Bomen worden gesnoeid, er wordt gemaaid, tuinvuil wordt weggevoerd, de wegen rondom het plein worden schoongemaakt en hier en daar van een nieuw likje verf voorzien. Zo ook de zebrapaden en de grote bloempotten die rondom het Onafhankelijkheidsplein, het parlementsgebouw en de Waterkant zijn geplaatst. Het wemelt van activiteiten, waartussen ook de militairen hun parade-oefeningen houden, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 9 juli 2019. 

President Morales komt in de nacht van dinsdag op woensdag aan voor een kort bezoek aan Suriname. Hij zal vanuit de internationale luchthaven worden vervoerd naar Royal Torarica om er even te rusten, waarna bilaterale gesprekken zullen plaatsvinden.

Suriname en Bolivia zijn van plan woensdag twee overeenkomsten te tekenen. Een over de afschaffing van visa tussen de twee landen en de andere om een institutioneel mechanisme voor politiek overleg te creëren.

De stadsverfraaiing wordt uitgevoerd door het onderdirectoraat Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, het districtscommissariaat Paramaribo Noord-Oost en het ministerie van Justitie en Politie. Gedetineerden zijn ingezet voor de werkzaamheden.

Anwar Moenné, onderdirecteur Openbaar Groen, zegt dat Surinamers moeten leren hunhelden te eren. Zo zouden de monumenten structureel een onderhoudsbeurt moeten krijgen. 'Surinamers moeten inzien dat ze door het milieu te vervuilen, zichzelf schade toebrengen. Werp uw vuil in de tonnen, want die zijn er genoeg.' Moenné constateert dat ook het wegmeubilair niet met rust wordt gelaten. 'Brengt u geen schade toe aan het wegmeubilair', is zijn boodschap.

Als het op de financiering van het project komt, stelt Moenne dat er niet altijd veel geld nodig is om veel te kunnen doen. 'Het gaat om creativiteit en inzetten wat je tot je beschikking hebt. Wij zijn geneigd bij dit soort dingen direct aan geld te denken.'