dinsdag 13 november 2018

Brandweerauto kantelt op Van 't Hogerhuysstraat nadat het voertuig een betonnen rand raakte

(Bron foto's: Facebook)
Passerende auto door brandweerwagen geraakt; twee inzittenden raakten gewond


Een brandweerauto van het Korps Brandweer Suriname is maandagavond 12 november 2018 gekanteld op de Van 't Hogerhuysstraat in Paramaribo nadat het voertuig een betonnen opstaande rand raakte. 

Een tegemoet komende personenauto werd door de brandweerwagen geraakt. De twee inzittenden raakten gewond en werden met een ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De brandweerauto haalde een lijnbus in. Bij die inhaalmanoeuvre maakte de bestuurder van de brandweerwagen een verkeerde inschatting, waardoor het linkerachterwiel tegen de betonnen rand kwam met als gevolg dat de wagen op zijn zij is beland.

Het brandweervoertuig was onderweg naar een aanrijding te Livorno.

'CBvS heeft gefaald in het versterken van de Surinaamse munteenheid'

AKMOS-voorzitter Binda hekelt dat banken voor elke transactie kosten in rekening brengen


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft in de optiek van Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), gefaald in het versterken van de Surinaamse munteenheid. 'Eén van de hoofdtaken van CBvS is het versterken van de Srd, maar we zien steeds dat de Srdaan het uithollen is. Men heeft nog steeds geen vertrouwen in de Srd', accentueert Binda dinsdag 13 november 2018 in het Dagblad Suriname. 

Vanwege de vele ongemakken die de Srd met zich meebrengt, pleitte Binda voor dollarisatie van de Surinaamse economie. De regering heeft echter totaal geen belangstelling hiervoor getoond en zou juist daarom er alles aan moeten doen om het vertrouwen in de Srd te waarborgen. Dat wantrouwen komt voornamelijk tot uiting in het hanteren van vreemde valuta bij allerlei producten en diensten. De klanten betalen überhaupt de tegenwaarde van de Amerikaanse dollar of Euro in Srd.

'Wanneer ondernemers dat niet doen, worden ze verrast moet nieuwe bedragen als gevolg van een stijging of daling van de valutawisselkoersen. Zo kom je dan niet uit met je budget.'

Opmerkelijk is wel dat het verkrijgen van vreemde valuta in Suriname een groot probleem is, voert Binda aan. Zo is het niet meer vanzelfsprekend dat een persoon even langs kan lopen om vreemde valuta op te kopen. 'Steeds hoor je van de kassamedewerker dat ze geen Amerikaanse dollar hebben. De cambio’s kopen zelf wel vreemde valuta, maar verkopen het niet, terwijl er een grote vraag is naar Amerikaanse dollar.'

Ook zakendoen met de bankinstellingen wordt steeds meer als een hoofdpijn gezien, doordat er thans voor elke transactie kosten in rekening worden gebracht. 'In plaats van dat banken een rode loper uitrollen voor de klanten, zijn ze bewust of onbewust bezig om mensen af te schrikken met hun kostenverhogende maatregelen.' Er ontstaat hierdoor een circuit dat op een gegeven moment een eigen leven zal leiden: de zwarte markt.

Het zal Binda niet verbazen als er ook een tekort zal zijn aan Srd's, aangezien steeds meer aankopen contant geschieden om de banken en hun abrupte klantonvriendelijke maatregelen zoveel mogelijk te vermijden. De CBvS heeft dus een zware job te vervullen om het vertrouwen in de Srd terug te brengen.

Rosebel/IAmGold-directie wijst bemiddelingspoging minister Dodson af om staking te doorbreken

Bedrijfsleiding zou voorzieningen treffen om het terrein ontruimen....


De leden van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) zijn sinds gistermiddag in staking uit onvrede over de uitvoering door het bedrijf van de pas getekende collectieve arbeidsovereenkomst (cao).  Een bemiddelingspoging die minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vandaag, dinsdag 13 november 2018, heeft ondernomen, is mislukt.

RGWO-voorzitter Lloyd Read zegt op Starnieuws, dat de bond was meegegaan met de bemiddelingspoging van de bewindsman om bij de start van de gesprekken het werk aan te vangen. Kort hierna heeft de minister het bondsbestuur laten weten, dat de RGM/IAmGold-directie de bemiddelingspoging heeft afgewezen. Waarom is niet duidelijk.

De bondsvoorzitter zegt, dat op 14 september een nieuwe cao is getekend met het bedrijf. Maar, de Canadese multinational blijkt de cao anders uit te voeren dan is afgesproken. De verlofdagen die op basis van 8 uren moesten worden uitbetaald, worden in tegenstelling tot wat in de cao was afgesproken, uitbetaald op basis van 12 normale uren. Afgesproken was, dat 8 uren normale uren zijn en de 4 andere als overwerk zouden worden aangerekend. Ook de toelagen worden anders uitbetaald dan wat tijdens de cao-onderhandelingen was afgesproken, zegt Read.

Hij stelt, dat partijen op basis van vertrouwen en respect met elkaar hebben onderhandeld en hij had gehoopt dat ook de uitvoering op die basis zou plaatsvinden.

De bedrijfsleiding zou voorzieningen treffen om het emplacement te ontruimen.

De werknemers zijn vastberaden hun strijd voort te zetten. Read zegt, dat de bond alles onder controle heeft en dat de orde tot nog toe is gegarandeerd. Hij is nu op weg naar Rosebel/IAmGold om de werknemers toe te spreken.

Kleinschalige goudwinning verwoest natuur van delen Peru

Er verdwijnen meer bossen dan ooit voor goudwinning in Peru

'De schaal van de ontbossing heeft ons geschokt’


Kleinschalige goudwinning heeft al veel meer regenwoud in het Peruaanse Amazonegebied verwoest dan tot nu werd aangenomen. Volgens een analyse van wetenschappers van de Wake Forest University’s Centro de Innovación Científica Amazónica (Cincia) zou een gebied ter grootte van San Francisco al ontbost zijn, dat is zo’n 30 procent meer dan werd aangenomen op basis van vorige rapportering.

‘De schaal van de ontbossing heeft ons geschokt’, zegt Luis Fernandez, directeur van Cincia. ‘In 2013 zagen we dat het Peruaanse regenwoud 30.000 hectare had verloren ten gevolge van de goudwinning. Vijf jaar later zien we bijna 100.000 hectare aan ontbost gebied.’


De wetenschappers van Cincia werken vanuit de regio Madre de Dios in Peru. Ze gebruiken een nieuwe methode om data te verwerken die tot een kwart accurater is dan de opsporingsmethoden om ontbossing in kaart te brengen die ze vroeger gebruikten.

Artisanale goudmijnbouw was altijd moeilijk te achterhalen, omdat de sites er vanop satellietbeelden kunnen uitzien als natuurlijke draslanden. De schade die de praktijk aanricht is echter enorm. Kleinschalig goudzoekers sporen het regenwoud af op zoek naar goudschilfers. ‘We praten hier dus niet over gigantische goudaders’, zegt Fernandez. ‘Er is wel genoeg goud in dit landschap om geld te verdienen in een economie die sputtert. Maar, je moet er wel eerst een gigantisch gebied voor verwoesten.’

Om aan dat goud te geraken ontbossen de mijnbouwers het land en schrapen het vervolgens af. Ook wordt er sediment uit de rivieren naar boven gehaald en wordt er gebruik gemaakt van giftig kwik om het waardevolle metaal uit de modder te halen. Het resultaat staat volgens de onderzoekers gelijk aan een milieuramp. ‘Alles wat bovengronds groeit, wordt verwoest en uit de ondergrond worden alle waardevolle stoffen weggespoeld. Wat je overhoudt is een maanlandschap’, zegt Miles Silman van Cincia. ‘Het zou hier van bovenuit moeten uitzien als een grote broccoli, maar in werkelijkheid is het een woestijn.’

In 2000 is de artisanale goudmijnbouw gestart in het Amazonewoud van Peru. Dat viel samen met de aanleg van een nieuwe, moderne snelweg die het land met Brazilië verbindt. Deze Interoceanic Highway maakte de eens afgelegen delen van het Peruaanse regenwoud  - sommige delen ook beschermd - toegankelijk voor iedereen.


Artisanale goudmijnbouw vereist geen dure machinerie of speciale vaardigheden, maar creëert wel een door kwik vervuild, kaal landschap. Terwijl het vroeger tijdens het regenseizoen twee weken duurde om met een terreinwagen van Cuzco naar Puerto Maldonado te reizen, de hoofdstad van Madre de Dios, heb je daar vandaag zes uur voor nodig aan boord van een bus met airconditioning.

Voor veel arme arbeiders uit het Peruaanse hoogland bleek het een opportuniteit om meer geld te verdienen. Wanneer ze naar huis terugkeren laten ze echter een door kwik vervuild, kaal landschap achter, stellen de Cincia-wetenschappers. Ze dringen aan op samenwerking met de overheid om dit probleem aan te pakken. Ook onderzoeken ze de mogelijkheid om het gebied opnieuw te bebossen met inheemse boomsoorten.

(Suriname Mirror/IPS/MO.be/Science Daily/YouTube)

Tsunami door plasticvervuiling van zijn zeeën en rivieren bedreigt Colombia

Greenpeace Colombia: 'De vooruitzichten zijn angstaanjagend'

'Het plastic wist de schoonheid van de kusten'


Colombia heeft te maken met de mogelijkheid van een tsunami vanwege de plasticvervuiling van zijn zeeën en rivieren, zo waarschuwde Greenpeace Colombia maandag 12 november 2018

'De vooruitzichten zijn angstaanjagend, omdat de meest kostbare plekken in het land, zoals mangroven, zeeën en rivieren, worden vervuild door immense hoeveelheden plastic', zei de directrice van Greenpeace Colombia, Silvia Gomez. Ze voegde eraan toe, dat van de 12 miljoen ton vast afval die Colombia genereert elk jaar, slechts 17 procent wordt gerecycled en een hoog percentage van de rest naar de zee gaat.



Bovendien behoren de Amazones, die door een groot deel van Colombia loopt, en de Magdalena, de belangrijkste rivierslagader van het land, zo'n 1.500 kilometer lang, tot de meest vervuilde rivieren van de planeet.



Volgens de specialist, 'moeten we alarm slaan over de echte plastic tsunami die momenteel onder andere de Colombiaanse kusten bedreigt'.

In dit verband voerde ze aan, dat deskundigen maanden geleden de Colombiaanse kusten hebben aangedaan in de Stille en Atlantische Oceaan en hebben bevestigd, dat er bijna een crisis is door plasticvervuiling. 'Het was indrukwekkend wat we hebben gezien, omdat het plastic de schoonheid van de kusten wist', aldus het hoofd van de milieuorganisatie.

Tegen 2050 wordt geschat dat de wereld zal worden getroffen door 12 miljard ton plastic afval in natuurlijke omgevingen.



(Suriname Mirror/Prensa Latina/Greenpeace Colombia/YouTube/Twitter)

Hoogste verkiezingsautoriteit Brazilië constateert onregelmatigheden in campagneverslagen Jair Bolsonaro

'Na onderzoek van de verklaringen en documentatie die de kandidaat heeft verstrekt zijn sommige inconsistenties waargenomen'


De hoogste verkiezingsautoriteit van Brazilië zegt, dat het onregelmatigheden heeft vastgesteld in de campagneverslagen van president-elect Jair Bolsonaro en gaf hem drie dagen de tijd om tekst en uitleg te geven. In een later maandag 12 november 2018 gepubliceerd document beschrijft het Verkiezings Gerechtshof (Tribunal Superior Eleitoral, TSE) mogelijke campagnedonaties uit illegale bronnen, donaties van niet-geïdentificeerde donoren en een gebrek aan informatie over de besteding van campagnegelden, onder andere. 

Het is onduidelijk welk effect de TSE-aantijgingen kunnen hebben.

Bolsonaro, een extreem-rechts Congreslid die op 28 oktober de Braziliaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen moet op 1 januari zijn ambt aanvaarden.

'Na een onderzoek van de verklaringen en documentatie die de kandidaat heeft verstrekt overeenkomstig de Kieswet, zijn sommige inconsistenties waargenomen', schrijven TSE-analisten.

In oktober diende de linkse Partido dos Trabalhadores (PT) van de belangrijkste tegenstander van Bolsonaro, Fernando Haddad, een officiële klacht in bij de kiesrechtbanken, waarin hen werd gevraagd onderzoek te doen naar beschuldigingen van illegale financiering van misleidende propaganda. Dat kwam, nadat de krant Folha de S.Paulo meldde dat Bolsonaro-supporters massa-berichtaanvallen hadden gepleegd tegen Haddad op WhatsApp van Facebook Inc.

Het defensieteam van Bolsonaro zegt, dat de beschuldigingen van TSE geen zorg zijn voor het team van de president-elect. 'Er is niets dat ons zorgen baart, omdat de antwoorden ... zullen aantonen dat (geen van de beschuldigingen) ernstig genoeg zijn om de documenten van de campagne te weigeren', zei Karina Kufa, een advocate van Bolsonaro.

(Suriname Mirror/Reuters)

Mensenrechtencommissie van OAS, IACHR, zeer bezorgd over Brazilië

'Moorden gepleegd door veiligheidstroepen moeten ophouden, ze moeten mensen beschermen, niet doden'


De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR, Inter-American Commission on Human Rights) heeft maandag 12 november 2018, grote bezorgdheid geuit over de mensenrechten in Brazilië, zeggende dat het zal monitoren wat er gebeurt wanneer de regering van president-elect Jair Bolsonaro aantreedt op 1 januari 2019.

Na een bezoek van een week aan acht staten in het grootste land van Latijns-Amerika bracht de commissie een rapport uit waarin de nadruk wordt gelegd op het geweld tegen de inheemse bevolking, de groeiende uitsluiting van mensen die op straat leven, bedreigingen tegen de vrijheid van meningsuiting, de kwetsbaarheid van minderheden, en een cultuur van straffeloosheid bij de politie.

'Moorden gepleegd door veiligheidstroepen moeten ophouden, ze moeten mensen beschermen, niet doden', zei de presidente van de commissie, Margarette May Macaulay, tijdens een persconferentie. 'De focus moet liggen op de bescherming van het leven.'

In 2017 werden naar schatting 5.012 mensen gedood door de politie, wat een stijging van 19 procent ten opzichte van het voorgaande jaar betekent. Brazilië is een van de landen met de hoogste moordcijfers in de wereld, met 30,8 gewelddadige sterfgevallen per 100.000 inwoners.

Urrejola zei ook, dat Brazilië een land is waar 'onverdraagzaamheid en haatuitingen de vrijheid van meningsuiting, protesten en ontmoetingen van LGBTI-gemeenschappen, vrouwen, Afro-afstammelingen en inheemse volkeren beïnvloeden'.

Tijdens hun bezoek ontmoetten commissieleden leden van de huidige regering van president Michel Temer, naast maatschappelijke organisaties en activisten.
Ze hebben niemand van het toekomstige team van Bolsonaro ontmoet. 'Als er interesse was geweest, waren we beschikbaar', aldus het rapport.

Braziliaanse functionarissen maakten geen directe opmerkingen over het rapport van de commissie. Maar, adviseurs van Bolsonaro, een extreem-rechtse voormalige legerkapitein, hadden in het verleden harde woorden voor de commissie, die een permanent orgaan is van de in Washington gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Gustavo Bebbiano, een nieuw lid van het kabinet, noemde de commissie 'links' en zei dat het 'nul geloofwaardigheid' heeft. In het rapport wordt verhulde kritiek geuit op enkele kernvoorstellen van Bolsonaro's regering, waaronder de hardline benadering van veiligheid en de belofte van de campagne om meer wettelijke bescherming in te stellen voor politieagenten die misdaden plegen.  

'De ervaring leert dat de escalatie van zero tolerance-speech het risico op hogere aantallen buitengerechtelijke executies versterkt,' zei Antonia Urrejola, een lid van de commissie

(Suriname Mirror/ABC News/The Associated Press)

Vliegtuig Chileense luchtmacht haalt eerste groep Chilenen op uit Venezuela

(Bron foto: EPA)
Meer dan 200 Chilenen hebben aangegeven vanuit Venezuela naar Chili terug te willen keren


Minister van Buitenlandse Zaken Roberto Ampuero (Ministério de Relações Exteriores, MREC) bevestigde maandag 12 november 2018 dat een vliegtuig van de luchtmacht eind deze maand de eerste groep Chilenen zal vervoeren die hulp van de overheid hebben gezocht om terug te keren van Venezuela naar huis. 

Meer dan 200 Chilenen hebben aangegeven vanuit Venezuela naar Chili terug te willen keren, waar de jaarlijkse inflatie op ongeveer 149.000 procent ligt, als gevolg van wijdverbreide tekorten aan voedsel en medicijnen.


Tijdens Chili's rechtse militaire dictatuur van Augusto Pinochet in de jaren 1970 en 1980, gaf Venezuela opvang aan duizenden verbannen Chilenen. 'Gezien de ernstige moeilijkheden waarin ze nu verkeren willen ze terugkeren naar ons land en we zullen hen helpen terug te komen naar Chili', schreef de minister maandag in een persbericht.

Tegelijkertijd startte Chili's regering vorige week een programma om Haïtiaanse migranten naar huis te helpen. 176 Mensen vlogen naar Port-Au-Prince aan boord van hetzelfde vliegtuig dat later in november naar Venezuela zal worden gestuurd.

De regering van de Chileense president Sebastian Pinera overweegt de maatregel om de teruggekeerde Haïtianen te helpen, uit te breiden naar andere nationaliteiten die willen terugkeren naar hun thuisland.

Chili, een land met ongeveer 18 miljoen inwoners, heeft ongeveer 1 miljoen immigranten.

(Suriname Mirror/Bloomberg/Observador/Twitter)

Grauwe Eeuw-activist Michael van Zeijl aangehouden verdacht van bedreigen Sinterklaas via social media

(Bron foto: Twitter)
Van Zeijl krijgt met drie anderen gebiedsverbod voor de Sinterklaasintocht in Zaandijk


De Grauwe Eeuw extreemlinkse activist Michael van Zeijl is vanmiddag, dinsdag 13 november 2018, door de politie aangehouden op verdenking van het bedreigen van Sinterklaas via social media. Van Zeijl is na een Kort Geding in de rechtbank van Haarlem aangehouden. 

De activist krijgt samen met drie metgezellen een gebiedsverbod voor de Sinterklaasintocht in Zaandijk, gemeente Zaanstad. Dat Kort Geding had Van Zeijl in naam van de stichting Majority Perspective in Utrecht aangespannen tegen de NTR, de Zaanse burgemeester Jan Hamming en de gemeente Zaanstad om de Sinterklaasintocht te laten verbieden.


Van Zeijl strijdt met zowel deze stichting als de actiegroep De Grauwe Eeuw voor onder andere de afschaffing van Zwarte Piet, omdat die racistisch zou zijn.

Eerder op de dag twitterde Van Zeijl het volgende over de rechtszaak in Haarlem: 'Onderweg naar Haarlem om Zwarte Piet te euthanaseren. Voor alle #blokkeerfriezen: jullie moeten voor de trein van Utrecht naar Haarlem op het spoor gaan staan. Ik zal zwaaien!'


Na afloop van de rechtszaak is Van Zeijl aangehouden, bevestigt de politie. Of dit de bedreiging is die tot de aanhouding heeft geleid, is niet duidelijk.

 https://www.politie.nl/nieuws/2018/november/13/04-aanhouding-bedreiging-sinterklaas.html

Een aantal weken geleden postte Van Zeijl al een bewerkte foto van Sinterklaas op Twitter, waarop de Goedheiligman te zien was op de plek van de Amerikaanse president John F. Kennedy vlak voordat hij werd doodgeschoten.

De rechter doet morgen uitspraak in het Kort Geding waarvoor Van Zeijl en zijn mede-demonstranten in eerste instantie in Haarlem waren.

Vorig jaar uitte Van Zeijl ook een doodsbedreiging in de richting van Sinterklaas op sociale media. Hij zette een prijs op het hoofd van de sint. 'Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten', zei hij toen op Facebook. Voor deze uitspraken is De Grauwe Eeuw-voorman onlangs veroordeeld wegens opruiing. Hij kreeg een boete van 300 euro en een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Ook werd hij ten tijde van de Sinterklaasintocht in Dokkum preventief vastgezet.

(Suriname Mirror/NH Nieuws/De Telegraaf/Twitter/Politie.nl/AD)

Brandstofcompensatie voor particuliere bushouders wordt afgebouwd

'Binnenkort zal men wel merken, dat we op een andere manier te werk zullen gaan'


Volgens het Dagblad Suriname van vandaag, dinsdag 13 november 2018, doen al geruime tijd  geruchten de ronde dat de brandstofcompensatie voor de particuliere bushouders afgebouwd zal worden. Joyce Blokland-Wijnstein, directrice van Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) bevestigt, dat het ministerie inderdaad voornemens is om deze subsidie op te heffen.

'Het ligt in de bedoeling om de brandstofcompensatie af te bouwen, maar op dit moment zijn we nog niet zover. Binnenkort zal men wel merken dat we op een andere manier te werk zullen gaan. Daarover komt er nog een bekendmaking.' Blokland-Wijnstein wil niet in details treden over de ‘nieuwe aanpak’.

Zij laat weten, dat de overheid indertijd een overeenkomst is aangegaan met de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO). Hierin is onder andere opgenomen, dat de PLO namens de particuliere bushouders de brandstofcompensatie in ontvangst neemt. Heden ten dage ziet het ernaar uit, dat vele bushouders spijt hebben van dit besluit, doordat zij veelvuldig ervaren dat de PLO selectief te werk gaat bij de uitbetaling en dat zij zich niet 100% inzet om de belangen van de bushouders te behartigen. 'Het zijn dezelfde bushouders die getekend hebben om de PLO te machtigen om voor hen te ontvangen', verduidelijkt Blokland-Wijnstein.

Zij is niet ingegaan op de veranderde omstandigheden waarmee de bushouders dagelijks te kampen hebben door onder andere een lakse houding vanuit de PLO. Indien er een eind komt aan de brandstofcompensatie is het vanzelfsprekend, dat de bustarieven niet ongewijzigd zullen blijven. Volgens Blokland-Wijnstein heeft de PLO reeds een kostencalculatie ingediend voor de gewenste bustarieven op de diverse trajecten.

Ook over de consequenties van de afbouw van de brandstofcompensatie wilde Blokland-Wijnstein niet veel kwijt. Zij accentueerde wel, dat de overheid bewust is van haar taak om goede transportmogelijkheden te creëren voor de samenleving. 'Maar, we zijn nog niet zover. Het is de minister van OWT&C die een besluit zal nemen.'

Bond Newmont wil werknemers meer rechtszekerheid geven

'Je bent eigenlijk overgeleverd aan grieven van supervisors die je anytime de laan uit kunnen sturen'



Vanwege de roep van de werknemers is besloten een vakbond op te richten van werknemers werkzaam bij Newmont Suriname onder de naam Newmont Werknemersorganisatie (NWO). Deze vakorganisatie heeft haar rechtspersoonlijkheid gekregen op 15 maart 2018. 'Wij zijn een rechtspersoonlijkheid bezittende organisatie en hebben het volste recht om doelen na te streven', zei voorzitter Murwin Leeflang tijdens een persconferentie gisteren, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 13 november 2018. 

Extern werkt de NWO samen met de Pamakka-gemeenschap en één van de doelstellingen is te komen tot een formele samenwerking met de gemeenschap aldaar. De NWO heeft voldoende draagvlak, gezien het feit, dat de leden meer dan ⅔ deel zijn van de uurloners (ongeveer 650 leden). Het aantal uurloners, maandloners en stafleden zijn ongeveer gesteld op 1.300 werknemers. Hierdoor hebben zij afgelopen vrijdag hun eerste cao kunnen indienen. De bond heeft haar inzichten verkregen vanuit de ervaring die de werkende klasse heeft opgedaan in dienst van multinationals in het land. Dit is ervaring van zeker 100 jaar. Deze ervaring heeft ertoe geleid, dat de NWO voor een totaal andere benadering kiest.

De organisatie is zich ervan bewust, dat via de 25% deelname van Staatsolie en de 6% royalty die de staat ontvangt zij ook bijzondere belangen heeft in Newmont. De NWO zal in haar handelingen met deze belangen rekening houden. 'We weten dat Suriname zich in economische crisis bevindt en wij willen een bijdrage leveren ten behoeve van de medewerker. Het hoofddoel is om meer arbeidszekerheid voor de werkers van Newmont te bewerkstelligen', stelt Leeflang.

‘De huidige situatie op Newmont biedt geen arbeidszekerheid en dus geen inkomenszekerheid', zegt de voorzitter. De werknemers hebben nu een arbeidscontract voor een bepaalde tijd, waarin staat opgenomen dat de werkgever het recht heeft om de overeenkomst op elk moment te beëindigen. Deze situatie zorgt voor erg veel stress en maakt het niet mogelijk voor deze werknemers om zaken met de bank te kunnen doen.

Over rechtsonzekerheid heeft de NWO op persoonlijk vlak reeds de nodige ervaring opgedaan, doordat de secretaris van de bond dit zelf heeft meegemaakt. Secretaris Rodney Nooitmeer moest meemaken, dat bij de verlenging van zijn contract, hij zonder meer door zijn supervisor is gezegd dat zijn contract niet verlengd zou worden. Zijn contract werd opgezegd zonder enige reden. 'Procedureel in onze wetgeving moet je geëvalueerd worden en indien je evaluatie goed is, wordt je contract verlengd. Maar, het bedrijf had geen evaluatie gedaan. De situatie was een waarbij de supervisor als die je niet mag, ervoor zorgt dat je met ontslag gaat zonder een onderbouwd stuk.' Ook werd hij als medeoprichter van de bond aangesproken door de leiding over zijn rol in het oprichten van de bond.

'Je bent eigenlijk overgeleverd aan de grieven van supervisors en/ of leidinggevenden die je anytime de laan uit kunnen sturen', sprak Leeflang. Hierdoor ontstond er tevens vrees onder de arbeiders om zich aan te sluiten bij de vakorganisatie. Maar, de NWO is niet uit het veld te slaan.

Een andere zaak genoemd door de bond is het feit, dat in de werkgeversverklaring een exconeratiebeding is opgenomen die zorgt voor problemen om een lening te krijgen bij de bank. De bank wil met deze werkgeversverklaring niet werken.

'Wij hebben gekozen de werkende klasse in het land anders te organiseren. Wij werken volgens een bepaalde leuze, namelijk dat arbeid de enige bron is van welvaartscreatie. Dat hebben wij gekozen, omdat wij weten dat dit in de Grondwet is vastgelegd. De NWO heeft zich ten doel gesteld een eigen pensioenfonds in te stellen voor alle medewerkers van Newmont Suriname. Het is van eminent belang dit te doen ter garantie van een waardevast pensioen. Wij hebben in gedachten dat als deze op goud gesteld is, er sprake is van een betere waarde, want goud verliest zijn waarde niet. Feit is dat zowel de bond, het bedrijf en regering overeen moeten komen dat een fonds voor de werkers moet komen', aldus voorzitter Leeflang.

Doekhie (NDP) dreigt juridische stappen te nemen tegen Westland Sama Group-manager Mangaldeen

Enkele perceelaanvragen van Rinesh Mangaldeen
Doekhie daagt Mangaldeen uit: ‘Beerput openen of voor de rechter verschijnen'

'Laat hij tonen wat hij waard is, want hij schaadt mijn politieke waarde'


NDP-parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie dreigt juridische stappen te nemen tegen Westland Sama Group-manager Rinesh Mangaldeen.

Mangaldeen, ook lid van de Nationale Democratische Partij (NDP), zei enkele dagen geleden in het Dagblad Suriname, dat Doekhie gronden van de Staat heeft genomen en deze voor miljoenen dollars heeft doorverkocht of met hypotheken heeft bezwaard. Hij dreigt binnenkort zelf een beerput over Doekhie te openen.

De aanval op Doekhie kwam nadat de parlementariër enkele misstanden van zijn partijgenoot Johnny Mahespalsingh, de werkgever van Mangaldeen, via het Dagblad Suriname onthulde. 'Indien Mangaldeen deze uitspraken niet corrigeert en deze beerput van mij niet binnen twee weken opent, krijgt hij een rechtszaak aan zijn broek. Laat hij tonen wat hij waard is, want hij schaadt mijn politieke waarde', zegt Doekhie vandaag, dinsdag 13 november 2018, in het dagblad.

De volksvertegenwoordiger toont enkele documenten waaruit hij juist concludeert, dat Mangaldeen enkele tientallen percelen in Wageningen heeft aangevraagd. Ondertussen is er al een brief van de advocaat van Doekhie onderweg naar Mangaldeen.

De parlementariër voert aan dat hij zich nooit schuldig heeft gemaakt aan wat door zijn partijgenoot wordt beweerd. De percelen die hij wel van de Staat heeft gehad, kreeg hij voordat hij in de actieve politiek ging. 'Negentig procent van alles wat ik heb, is gekocht. Ik heb voor 1997 wel enkele terreinen als handelaar aangevraagd, maar toen was ik nog niet eens districtscommissaris. Als één persoon kan aantonen dat ik een aanvraag voor een overheidsterrein heb ingediend nadat ik een openbare functie heb bekleed, dan is hij groot. Vanaf 12 november 1997 heb ik nooit iets aangevraagd', stelt Doekhie.

Volgens het Assembleelid heeft hij wel een buitenplaats te Southdrain genaamd Mom’s Place. 'Maar, dat is voor het volk, want het was blubber en 45 kilometers in de jungle. Daar heb ik geïnvesteerd. Als hij dat bedoelt, dan kan het maar er is ook geen hypotheek daarop', aldus de politicus.

Doekhie stelt, dat hij in de afgelopen acht jaren zo'n 8.000 beschikkingen heeft kunnen laten uitdelen door het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGD). 'Het is gedaan om het volk, de arme mensen, daar te helpen. Dat is dan ook vertaald in die 2 zetels voor de NDP in Nickerie. Als de minister van RGB iets over mij wil weten, hoeft zij niet de CIVD (Centrale Inlichtngen- en Veiligheidsdienst) te vragen. De CIVD en anderen moeten juist de minister vragen over mij, want ik ken haar al bijna 50 jaren. Ik hoor dat ik 67 percelen heb gehad. Wel, ik wil dan 66 aan ze teruggeven als zij kunnen aantonen waar deze percelen zijn.'

De NDP'er benadrukt niets tegen Mangaldeen te hebben en daarom ook nooit eerder diens naam in geen enkel interview te hebben genoemd. Hij vindt het wel laf van partijgenoot Johnny Mahespalsingh, wiens bedrijf de vroeger Stichting Machinale Landbouw heeft overgenomen, dat die zijn vuile werk door werknemers laat doen. 'Als Mangaldeen zich geroepen voelt om het vuile werk voor anderen te doen, dan is dat zijn attitude. Ik praat niet met mensen op het kerkhof, want hij is niet op mijn niveau. Een dwerg wil de jas van een reus aantrekken. Mangaldeen nodig ik wel een keertje uit wanneer ik vuile schoenen heb die gepoetst moeten worden', aldus de politicus.

Doekhie stelt, dat hij in zijn politieke loopbaan veel mensen geholpen heeft om aan een perceel te komen. Hieronder vallen zelfs collega Assembleeleden die vastzaten met hun beschikkingen. In sommige gevallen heeft hij zelfs de kosten van de landmeter betaald en zijn eigen machines en dat van vrienden kosteloos ingezet.

'In mijn leven heb ik Mangaldeen niet meer dan tien keren gezien. Ik heb hem voor het laatst een jaar of twee terug gezien. Alle foto’s waarop wij samen te zien zijn, zijn foto’s waar hij mij gevraagd heeft om een foto met hem te maken. Precies zoals honderden andere mensen dat doen. Alla sma wang meki foto nanga leider. Wie ik wel ken, is zijn vrouw, omdat zij in de structuren van de NDP was', aldus Doekhie.

Officiële trailer van Surinaamse film ‘Wiren The Movie’ uitgebracht

Film over de doof geboren Wiren, die ondanks zijn beperking opkomt voor zijn rechten



De officiële trailer van de Surinaamse film ‘Wiren The Movie’ is maandag 12 november 2018 uitgebracht. De film over de doofgeboren Wiren, die ondanks zijn beperking opkomt voor zijn rechten, gaat op 10 december in première in TBL Cinemas in Paramaribo. 

De doof geboren Wiren uit Nickerie komt op 7-jarige leeftijd in contact met een Amerikaanse arts, dr. Young. Dan blijkt al gauw, dat er een nieuwe wereld voor hem opengaat. Een wereld waarin hij mogelijkheden krijgt waarvan hij alleen maar had durven dromen. Deze mogelijkheden zorgen ervoor, dat Wiren het dorps inruilt voor de stad.

In de stad word hij echter geconfronteerd met de harde realiteit van het dagelijks bestaan. Nadat Wiren heel veel tegenslagen heeft overwonnen komt hij opeens voor zijn grootste obstakel en uitdaging. Opkomen voor zijn rechten als dove. Dit zorgt ervoor, dat hij heel veel moet opofferen om zijn doel te bereiken. Lukt het hem?



Stichting SUDOBE (Surinaamse Doven Belangen), de initiatiefnemer van deze speelfilm, wil eenieder bedanken die tot nu toe op zijn of haar wijze een bedrage heeft geleverd aan de totstandkoming van dit product.

Wiren Meghoe, 18 jaar en lid van Stichting SUDOBE: 'Ik kan niet wachten totdat alle doven in Suriname naar TBL Cinemas kunnen gaan om eindelijk de film te zien.'

De opbrengsten van de film zullen worden ingezet voor sub-projecten van Stichting SUDOBE.

Wilt u deze film nog financieel ondersteunen of heeft u vragen, neem dan contact op met Stephanie Waridjan van Stichting SUDOBE op het nummer +597 8683733 (Bellen of app) of door te mailen naar filmproductie12@gmail.com. 
Blijf de Facebook-pagina volgen voor informatie over kaarten voor de première en voorstellingen van Wiren the Movie.

Personeelsleden St. Vincentius Ziekenhuis roeren zich over jarenlang uitblijven salarisverhogingen

Prikactie medewerk(st)ers uit onvrede over optreden bondsbestuur en directie ziekenhuis

'Het bestuur werkt hard om voor leden op te komen in tegenstelling tot uitspraken personeel tijdens de prikactie'


'Waar is het bestuur van de bond? Waar is meneer Haverkamp? Hij moet nu met ons komen praten. Wij willen de directeur ook direct spreken. Het lijkt alsof de directeur ze omkoopt en ze doodleuk een spelletje met ons spelen. We lachen niet meer met jullie.' Dit waren volgens de Ware Tijd vandaag, dinsdag 13 november 2018, enkele uitspraken die gisteren tijdens een prikactie naar het hoofd van bestuursleden van de werknemersbond van het St. Vincentius Ziekenhuis werden geslingerd. 

Het overgrote deel van het personeel was in actie uit ontevredenheid over het jarenlang wegblijven van salarisverhogingen. Het personeel is gebelgd en liet daarom duidelijk van zich horen in de gangen van de verschillende afdelingen. Leden van het bondsbestuur werden opgezocht door een groep werknemers die zich had verzameld in een gang nabij de spoedeisende hulp. Het bestuur kwam zich namelijk niet verantwoorden bij de start van de prikactie. De groep liep de afdeling af op zoek naar hen, totdat zij enkele bij elkaar wisten te krijgen. Bondsvoorzitter Roy Haverkamp was toen al ruim een uur onderweg naar de actievoerders.

Volgens ondervoorzitster Jetty Melcherts is er echter geen reden om boos te zijn op het bestuur, omdat die zelf voor het personeel opkomt tijdens de onstuimige situatie. 'Ze hebben ons voorgelegd dat zij ons vijf procent verhoging willen geven, maar wij hebben nee gezegd. Wij gaan weer om de tafel met de directie om iets aannemelijks te krijgen. Wij snappen de leden, maar het is niet makkelijk.'

Melcherts zegt, dat het bestuur hard werkt om voor haar leden op te komen in tegenstelling tot de uitspraken van het personeel tijdens de prikactie. Een ander bestuurslid vertelt, dat ze vermoedt dat directeur Manoj Hindorie het personeel zover wil krijgen om afstand te doen van de bond en die te bedanken, zodat hij geen commentaar van de vakbond hoeft te accepteren over zijn wanbeleid.

Het personeel zou sinds 2014 geen loonsverhoging hebben ontvangen en heeft herhaaldelijk hierover aan de bel getrokken bij de leiding.

Een medewerker van de technische dienst vertelt. dat hij eerder is geschorst, omdat hij zijn mening uitte over de onsmakelijkheden binnen de organisatie. De ondervoorzitster zegt, dat de leiding het roer moet omgooien, omdat veel personeel wegtrekt om in andere organisaties te werken uit ontevredenheid. 'De directie moet nu echt wat doen en daarover gaan wij met ze praten.'

Bekende kaseko-zanger Johnny de Miranda op 94-jarige leeftijd overleden

De Miranda is in 2015 onderscheiden tot Commandeur in de Ere-orde van de Gele Ster


Afgelopen weekend is in Suriname de bekende kaseko-zanger Johnny de Miranda op 94-jarige leeftijd overleden. Hij werd volgens familie zondagavond dood aangetroffen in zijn huis schrijft Radio 10 Magic FM maandag 12 november 2018.

Johnny de Miranda werd geboren in 1924. Hij begon al op jonge leeftijd met musiceren. Zijn eerste vioollessen kreeg hij al op 7-jarige leeftijd. Op 16-jarige leeftijd musiceerde hij bij het Suriname Filharmonisch Orkest van Eddy Wessels. Ook bespeelde hij de klarinet, alt- en tenorsax. Tijdens de jaren '40 speelde hij bij 'Piskadera Boys', een band uit Curaçao.

In de vroege jaren '50 ging hij terug naar Suriname op verzoek van het toen populaire orkest 'The Swing Masters'. In die tijd speelde hij ook met 'Bios Surinam Boys', met Eddie Snijders en Carlo Jones.

In 1955 verhuisde hij naar Nederland en voegde zich bij Max Woiski's band en speelde congas, drums, piano en ook als zanger maakte hij zich verdienstelijk. Johnny heeft ook diverse albums opgenomen waarvan één van de populairste is, 'The Sunny Sound Of Surinam' uit '74 met de muzikanten Eugene Bona, Benny Wijngaarde, Stan Lokhin, Rene van der Lande, Carlo Brandon, George Scheermacher, Jampa Wezer, Wim Brands en Borris Zijlstra. Achtergrondkoortje aangevuld met de stem van de muzikanten en Antoon van Ossenbrugge. Het album is geproduceerd door Alberto Gemerts.
In de eerste helft van de jaren '70 boekte hij zijn grootste successen met de albums ‘The Sunny Sound Of Suriname” en ‘Faja Lobie’, beiden geproduceerd door Alberto Gemerts.


Miranda is in 2015 vanwege zijn bijdrage aan de Surinaamse muzikale geschiedenis, onderscheiden tot Commandeur in de Ere-orde van de Gele Ster.

Zijn familie plaatste onderstaand bericht op Facebook:

'De nestor van de Surinaamse muziek is niet meer. Deze muzieklegende die de vorige maand nog 94 jaar werd, heeft tot het laatst waardig en met alle trots zelfstandig gewoond.'


OM vervolgt man uit Heino voor vermoorden echtgenote in september 2015 tijdens zeilreis in Colombia

63-Jarige Peter P. direct na moord al als verdachte beschouwd door Justitie Colombia en Nederland


Het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Nederland vervolgt de 63-jarige Peter P. uit Heino vanwege de dood van zijn 54-jarige vrouw. Dit bericht de regionale krant De Stentor vandaag, dinsdag 13 november 2018. Zij werd 19 september 2015 dood aangetroffen op een zeilschip voor de kust van Colombia. De man verklaarde, dat hij en zijn echtgenote op het schip zijn overvallen, maar justitie verdenkt hem ervan dat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht. 

Het OM heeft recent afspraken gemaakt met de autoriteiten in Colombia over vervolging in Nederland.

Politie en justitie in Colombia en Nederland werken vanaf september 2015 samen aan deze zaak. Een delegatie van de Nederlandse politie is twee keer in Colombia geweest. Ze heeft daar getuigen gehoord en sporenonderzoek gedaan op het schip.  De advocaat van de verdachte is ingelicht over de beslissing van het OM. De verdachte verblijft in Nederland. De eerste rechtszitting heeft waarschijnlijk plaats in de eerste helft van 2019.

De Heinose Durdana werd in september 2015 voor de kust van Colombia dood gevonden op het zeilschip de Lazy Duck, waarmee ze samen met haar man Peter P. de wereld rond zeilde. Haar echtgenoot werd door justitie in zowel Colombia als Nederland direct als verdachte beschouwd.

De voormalige stottertherapeute werd vermoord aan boord van de Lazy Duck, voor de kust van de toeristische Rosario-eilanden ten noorden van Colombia. Volgens haar echtgenoot Peter P. was de Lazy Duck geënterd door gemaskerde mannen die hem bewusteloos sloegen en zijn vrouw vermoordden. De Colombiaanse justitie zette direct vraagtekens bij de verklaring van P. en gaat er van uit. dat hij zijn vrouw zelf doodde na een ruzie.

Uit het Colombiaanse autopsierapport zou blijken dat Durdana met geweld en door verstikking om het leven is gekomen. P. kwam in oktober 2015 samen met het lichaam van Durdana naar Nederland. Na afloop van haar begrafenis keerde hij op advies van zijn advocaat niet terug naar Colombia.

Stichting 1 voor 12 neemt een eigen bakkerij in gebruik

‘Koop een brood en steun de mens in nood’ is leuze van bakkerij



Stichting 1 voor 12 heeft zaterdag 10 november 2018 een eigen bakkerij in gebruik genomen aan de Van Sprangweg te Saron. Het heeft zes maanden in beslag genomen om de bakkerij op te zetten. Louis Vismale, voorzitter van de stichting, zegt dat nu nog een inkomstenbron bijgekomen is om mensen in nood te helpen. ‘Koop een brood en steun de mens in nood’ is de leuze van de bakkerij.

Vismale is blij met deze nieuwe mijlpaal. Hij hoopt, dat de bakkerij de volledige ondersteuning van de samenleving zal krijgen, waardoor de stichting meer hulpbehoeftige Surinamers van dienst kan zijn.


Bij de opening van de bakkerij heeft de stichting de ruim 100 aanwezigen voorzien van een broodje kaas. De mensen hebben kunnen proeven hoe de broden van de 1 voor 12 bakkerij smaken. Vismale hoopt dat de samenleving veel brood koopt om zo ondersteuning te geven. De broden kunnen ook op bestelling geleverd worden

De stichting, die reeds zijn eigen programma en gaarkeuken heeft, zoekt steeds naar meer mogelijkheden om meer mensen in nood te bereiken. Haar missie is gericht op het helpen van mensen in nood.

In de afgelopen periode heeft de organisatie zich ook sterk ingezet om daklozen te voorzien van voeding. Zij krijgen een broodje in de ochtend en dan weer middagmaaltijd. Vismale zegt, dat de uitgaven van brood voor dergelijke projecten op maandbasis hoog oplopen. Hoewel er steun is van donateurs, zoekt de stichting nog meer manieren om de kosten te drukken en vaker dergelijke projecten te kunnen uitvoeren.

'Als we gelden krijgen van donateurs dan kunnen we de mensen misschien maar één of twee keer helpen, maar met de bakkerij kunnen we vaker een helpende hand bieden.'

NDP-Assembleeleden Nading en Wielzen voelen zich niet aangesproken door Abrahams

Misiekaba: 'Twee leden van de fractie nemen het niet nauw met hun aanwezigheid'


De Assembleeleden Aida Nading uit Sipaliwini en Joan Wielzen uit Coronie voelen zich niet aangesproken door NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams. Hij uitte vrijdag tijdens een kadermeeting in partijcentrum Ocer ongezouten kritiek op parlementariërs uit de coalitie die het niet nauw nemen met hun aanwezigheid in het parlement. 

Het tweetal werd ondanks ziekte en een sterfgeval op 2 november opgetrommeld om quorum te verlenen voor aanname van de wet Centrum voor Innovatie en Productiviteit. Nading was met ziekteverlof en kon moeilijk lopen.

Zij vindt, dat de ondervoorzitter juist heeft gehandeld. 'Ik heb geen boter op mijn kop. Als parlementariër uit de coalitie moet je aanwezig zijn. Ik ben er altijd.' Nading vindt het niet erg dat zij ondanks ziekte uit huis moet. 'Ik ken mijn verantwoordelijkheid', zegt ze vandaag, dinsdag 13 november 2018, in de Ware Tijd.


Fractieleider André Miesiekaba zegt, dat het probleem al een poos speelt dat twee leden van de fractie het niet nauw nemen met hun aanwezigheid.

Hun handelen werd op een bepaald moment fractieoverschrijdend vandaar dat hij zich heeft gericht tot het hoofdbestuur van de partij. Aangezien Abrahams zich als ondervoorzitter bezighoudt met de politieke zaken, is hij hierop ingegaan tijdens de kadermeeting.

Misiekaba: 'Dit is niet de manier waarop je moet functioneren.' In dit stadium wil hij de namen niet noemen. Hij gelooft dat de leden zich zullen herstellen. De fractieleider omschrijft Nading en Wielzen als twee van zijn trouwe fractiegenoten. Hij betreurt het dat de indruk wordt gewekt als zouden de uitspraken van de ondervoorzitter gericht zijn naar het tweetal, omdat zij bij de behandeling van de wet niet aanwezig waren.

Wielzen was afwezig door het overlijden van haar vader. 'Ik voel me niet aangesproken. Ik ken mijn job en verantwoordelijkheid. De afstand speelt voor mij geen rol.' De politica uit Coronie zegt dat Abrahams de waarheid heeft gesproken. 'Toen er een beroep op mij werd gedaan, ondanks dat ik een sterfgeval had, heb ik alles achtergelaten en ben op slippers naar de stad vertrokken. Eenmaal in Paramaribo heb ik mij gekleed voor de vergadering.'

Het Assembleelid zegt, dat haar collega's volwassen zijn en hun verantwoordelijkheid ook moeten kennen. Zij noemt het belachelijk, dat de coalitie geen quorum heeft. 'Na syèn. Als u het parlementair werk niet aankan, i no mus du en.' 

Werknemers Rosebel Gold Mines in staking

Personeel wil duidelijkheid hebben over hun salarissen - Welk deel is in vreemde valuta?



Starnieuws bericht vanochtend, dinsdag 13 november 2018, dat werknemers van Rosebel Gold Mines (IAmGold) in Brokopondo het werk sinds gistermiddag vijf uur hebben neergelegd. Ze willen duidelijkheid hebben over hun salarissen. 

Hoelang de arbeiders zullen staken is niet duidelijk.

Er bevinden zich ruim 600 arbeiders op het complex.

De salarissen, die voor een deel uit buitenlandse valuta bestaan, zouden niet volgens de nieuwe overeenkomst worden uitbetaald. Er is onduidelijkheid over welk deel van het salaris nog in vreemde valuta wordt uitgekeerd. De werknemers willen duidelijkheid hebben.

Kabinet-Rutte besteedt meer aandacht aan crisisbeheersing Caribische rijksdelen

(Bron foto:Twitter)
Extra aandacht vanwege se spanningen in Venezuela en de orkaan Irma


De spanningen in Venezuela en de orkaan Irma zijn voor het kabinet redenen om meer aandacht te besteden aan crisisbeheersing in de Caribische rijksdelen. Daarbij wordt direct gemeld dat het voor de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten ‘in eerste aanleg’ een landsaangelegenheid is. Dat staat in de brief van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer over de agenda voor risico- en crisisbeheersing 2018-2021 (zie hieronder), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 13 november 2018. 

Het kabinet ziet het als zijn taak om Nederland ‘veilig te houden en waar nodig veiliger te maken’, schrijft Grapperhaus. Iedereen moet daaraan bijdragen, maar de overheid heeft de zorg voor een veilige samenleving door onder andere het bewustzijn te vergroten en de risico’s bekend te maken aan de burgers.


Tot die risico’s behoren klimaatverandering, energietransitie, digitale vervlechting, vergrijzing, ondermijning, buitenlandse inmenging, ‘maar ook de instabiliteit aan de grenzen van Europa en de Caribische gebiedsdelen van het Koninkrijk’. Nederland moet toegerust zijn om de risico’s te beheersen en zo mogelijk te voorkomen.

Bij de inhoudelijke speerpunten bij de agenda voor de komende jaren wordt de doorontwikkeling genoemd van de crisisbeheersing voor de Caribische rijksdelen. De ervaringen met orkaan Irma en de ‘uitdagingen’ rond Venezuela ‘maken dat de aandacht voor de beheersing van risico’s en crises in relatie tot Caribisch Nederland de komende jaren dient te worden aangescherpt’. Daarbij is ook Europees Nederland betrokken, aldus Grapperhaus.

Inspecteur-generaal Gezondheid Jan Huurman, Curaçao: 'Verwijt van kinderarts Faries slaat kant noch wal’

Huurman zou zich niet gehouden hebben aan geheimhoudingsplicht door haar naam te noemen


Het verwijt van kinderarts Sonja Faries aan het adres van de inspecteur-generaal voor de Gezondheid Jan Huurman, ‘slaat kant noch wal’. Dat stelt Huurman vandaag, dinsdag 13 november 2018, in het Antilliaans Dagblad. Hij betreurt de reactie die hij ‘ongegrond en ondoordacht’ vindt, ‘temeer omdat deze week nog met de kinderarts gesproken wordt en alle betrokkenen nog in de fase van onderhandeling zitten’.

Met betrekking tot het verwijt van Faries dat de inspecteur zich niet gehouden heeft aan de geheimhoudingsplicht door haar naam te noemen stelt hij: 'Haar naam is door Statenlid Jacinta Constancia (MFK) genoemd, later door de sociale media overgenomen en toen door Statenlid Amparo dos Santos (KdNT) in de ochtendkrant Vigilante. Die berichtgeving klopte niet waardoor wij als Inspectie een officieel bericht hebben uitgestuurd.'

Huurman stelt ook met klem, dat het niet de Inspectie is die maatregelen heeft getroffen tegen Faries. De Raad van Bestuur van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft zelf de patiëntjes met suikerziekte diabetes type 1 onder een ander team ondergebracht, aldus de inspecteur-generaal.

'Er is door een collega-specialist melding gemaakt bij de Inspectie. Deze melding is volstrekt legitiem. Deze collega heeft ook melding gemaakt van namen van patiënten, en ook dat is legitiem. De klacht is eerst bij de Raad van Bestuur gedaan, daarna bij de Inspectie. De Raad van Bestuur heeft besloten in te grijpen door de kinderen bij Faries weg te halen. Er is toen een externe audit gedaan waaruit naar voren kwam dat de melding terecht is', zo stelt Huurman.

Voor Hospital Nobo Otrobanda Curaçao nog geen contract ondertekend voor meerjarig onderhoud

'Er moet een risicomanager aangesteld worden die de financiële gevaren in de gaten houdt'


Voor het Hospital Nobo Otrobanda (HNO) is nog geen contract ondertekend voor het meerjarig onderhoud. Dat blijkt uit een toelichting van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Römer (PIN) in de Staten, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 13 november 2018. 

Zij legt uit, dat bij de aanbesteding van het project de vereiste was dat het om een ‘Design, Build and Maintain’-contract ging. 'Als je zelf een gebouw moet onderhouden, dan bouw je het ook beter. We hebben ontdekt, dat het onderhoudsonderdeel niet uitgewerkt is in het ondertekende contract. Daar zijn we nu de onderhandelingen over begonnen', aldus de minister.

Het is een van de risico’s die zij noemt. Ze vindt dan ook, dat er een risicomanager aangesteld moet worden die continu de (financiële) gevaren in de gaten houdt. En die risico’s gaan verder dan alleen HNO.

Zo geeft de minister als risico aan, dat er bij het ministerie van GMN alleen één jurist in dienst is die dusdanig zwaar belast is, dat deze geen tijd heeft ook aan wetgeving te werken. Zo is er ook één financieel deskundige. 'Als je bedenkt dat GMN een derde van de begroting beslaat, dan zou het misschien voordeliger zijn meer mensen in dienst te nemen dan consultants te betalen', zo betoogt Camelia-Römer.

Op één dag meren vier grote cruiseschepen aan in Willemstad, Curaçao

(Bron foto's: CPA)
Duizenden toeristen op één dag in de straten van Willemstad


De Curaçao Ports Authority, CPA, bericht dat maandag 12 november 2018 maar liefst vier grote cruiseschepen hebben aangemeerd in Willemstad

• BRITANNIA arriveerde om 7:45 am met een capaciteit van 4.324 toeristen en meerde aan bij de  Mega Pier Tula,
• MONARCH arriveerde ook om 7:45 am met een capaciteit van 2.772 toeristen en meerde aan bij de Mathey werf,
• ROYAL PRINCESS arriveerde om 8:15 am met een capaciteit van 3.604 toeristen en meerde aan bij de Mega Pier Jackie Voges, en
• FREE WINDS arriveerde om 5:30 am met een capaciteit van 540 toeristen, meerde aan bij de Motet werf.


Minister Hoefdraad garandeert financiering rehabilitatie AZP via OFID

(Bron foto: NII)
OPEC Fund for International Development bevestigt voortzetting oorspronkelijke financiële ondersteuning


Het OPEC Fund for International Development (OFID) heeft donderdag 8 november in Wenen, Oostenrijk, waar het hoofdkwartier van het OFID is gevestigd, via haar Director General, Abdulhamid Alkhalifa, aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bevestigd, dat de oorspronkelijke financiële ondersteuning aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), na de onderbouwing van Surinaamse zijde, wordt voortgezet. Dat meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, maandag 12 november 2018.

Hiervoor was in 2014 het ‘Health Improvement Project’ voor US$ 26.5 miljoen overeengekomen. De bijdrage van de Islamic Development Bank (IsDB) binnen ditzelfde project, dat vanwege de herstart van het ‘Health Sector Support Program’ is komen weg te vallen, neemt OFID nu voor haar rekening. Met deze toezegging is de rehabilitatie van de meest cruciale delen van het AZP gegarandeerd. Het betreft onder andere de rehabilitatie van het beddenhuis, de operatiekamers, de intensive care unit en het bijbehorend medisch apparatuur en meubilair.

De financiering van de rehabilitatie van de RGD-poliklinieken uit dit project wordt onverkort voortgezet. Suriname mag in de toekomst blijven rekenen op de bijdrage van het OFID aan de gezondheidssector. Er is reeds toegezegd, dat bij de opzet van het nieuw AZP ziekenhuis, co-financiering van het OFID met de IsDB zal plaatsvinden.

Daarnaast kijkt het OFID ernaar uit om met haar partners binnen de Arab Coordination Group, ook andere projecten in Suriname te financieren. Hiervoor zal in januari 2019 een overleg van alle genoemde instanties uit de Arabische wereld in Suriname plaatsvinden. De Arab Coordination Group zal naast het OFID en de IsDB vertegenwoordigd worden door afgevaardigden van Kuwait Fund en Abu Dabi Fund.

In de samenwerking met het OFID wordt eveneens aandacht besteed aan de ontwikkeling van de Private Sector en zal binnenkort de ‘Agreement for the Ecouragement and Protection of Investments (AEPI)’ met OFID worden getekend. Bovengenoemde gesprekken vonden plaats in Wenen, Oostenrijk, waar het hoofdkwartier van OFID is gevestigd.

Hervormings- en Vernieuwingsbeweging installeert drie kernen te Charlesburg

(Bron foto's: HVB)
'Als wij op schema blijven, dan zal HVB mede richting geven aan toekomstig bestuur na 2020'


'Ook de anderen die aan de andere kant staan te schreeuwen dat er slecht beleid wordt gevoerd, hebben de afgelopen decennia de kans gehad het land te regeren en hebben er niets van gebakken', zei de voorzitter van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging, Mike Noersalim, zaterdagavond bij de. installatie van drie kernen te Charlesburg. 

'De HVB zit in een regeercoalitie die de taak heeft om hervormingen in haast alle sectoren gefaseerd in te zetten, hervormingen die reeds lang moesten plaatsvinden. Ook hervormingen op fiscaal gebied en onze financiële management', stelde Noersalim, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 13 november 2018.

'Daar waar er slordig wordt omgesprongen met staatsmiddelen, is het de taak van de partij om kritisch te blijven.' Een van de speerpunten van de HVB is de hervorming van het overheidsapparaat, het logge en inefficiënte ambtenarenapparaat dat enorm veel geld verslindt. 'We zijn nu in de pilotfase bij een aantal ministeries bezig om onze ambtenaren om te vormen tot goed presterende en dienstbare dienaren van het volk', zei Noersalim.


De politicus riep het publiek op om ondanks de moeilijke sociaal economische situatie geloof te te blijven hebben in de politiek.

'Laten wij ons allemaal ervan bewust zijn dat op weg naar 43 jaar Srefidensi, wij het aan onze kinderen verplicht zijn de gewenste hervormingen beheersbaar uit te voeren. Ook wij willen de komende verkiezingen winnen, maar het wordt tijd dat politieke partijen niet slechts denken aan verkiezingswinst, maar naar lange termijn ontwikkelingsdoelen. En wij van de HVB zullen daarin altijd een bijdrage leveren, dat zijn wij aan onze naam verplicht. Als wij op schema blijven, dan zal de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging mede richting geven aan het toekomstig bestuur van het land na 2020', benadrukte Noersalim.

Hoofdbestuurslid Steven Vismale, tevens lid van de commissie Welzijn van de partij, zei dat de HVB in haar eenjarig bestaan heeft bewezen voldoende draagvlak te hebben bij de gemeenschap, dwars door alle etnische en religieuze verschillen heen.

'Er is plaats voor elke Surinamer, maar vooral voor Surinamers die bewogen zijn met de sociale nood van hun medemens. Niet voor niemendal behoort 'solidariteit' tot een van de kernwaarden van de partij. Laten wij als partijgenoten vooral in deze moeilijke periode proberen zoveel mogelijk de sociaal zwakkeren binnen de samenleving materieel bij de staan.'

Op de vergadering werden geïnstalleerd de kern Charlesburg, met als voorzitster Orsine Ngasiman, bij de kern Soekroedam heeft Ingrid Todikromo de leiding en van de kern Tourtonnelaan en omgeving is de voorzitster Edith Nanhu.

Wèèr misdraagt agent van Korps Politie Suriname zich en wordt aangehouden

Agent mishandelt met zijn dienstwapen een man tijdens een ruzie


Het Dagblad Suriname bericht maandag 12 november 2018, dat agent van politie S.C. vrijdag in verzekering is gesteld. De politieman kreeg vorige week dinsdag ruzie met iemand te Paramaribo-Noord. 

De agent haalde zijn dienstwapen tevoorschijn en mishandelde daarmee het slachtoffer. Ook zou hij levensbedreigingen hebben geuit aan het adres van het slachtoffer.

De politie kreeg eem aangifte binnen en stelde een onderzoek in. Nadat het duidelijk was, dat de agent in de fout was gegaan, heeft de politie hem aangehouden en in verzekering gesteld.

In het belang van het onderzoek blijft S.C. in verzekering.

Doekhie (NDP): ‘Ik lig niet wakker van uitspraken Abrahams’

‘Misschien bedoelde hij Bouva, Misiekaba, Hopkinson of de partijvoorzitter’

'Laat hij in het openbaar zeggen, dat het weggeven van staatseigendommen goedgekeurd wordt, dat is wat ik wil horen'


'Ik lig niet wakker van de uitspraken van Abrahams, omdat ik weet dat hij het niet over mij heeft gehad.' Zo reageert NDP-parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie maandag 12 november 2018 in het Dagblad Suriname op de waarschuwing die partij-ondervoorzitter Ramon Abrahams afgelopen vrijdag in partijcentrum Ocer heeft doen uitgaan naar leden, die hij bijna figuren wilde noemen, die tij en ontij de pers opzoeken om zich uit te laten over allerlei zaken over de organisatie. 

Doekhie voert aan, dat hij op één lijn staat met Abrahams, die hij overigens een goede vriend noemt, wanneer het inderdaad gaat om leden die misstanden van de partij buiten bespreken. 

'Ik heb nooit iets over de NDP gezegd. Ik heb het over misstanden binnen de regering en handelingen van mensen gehad bij de kwesties van Canawaima en Stichting Machinale Landbouw die de partij kunnen schaden. Er zijn toch andere mensen in de regering die geen lid van de NDP zijn? Wanneer ik 25 jaren lang dit soort misstanden heb bestreden en het al 8 jaren voor deze zittende regering opneem, mag ik toch wel iets zeggen wanneer het niet goed gaat? Ik ben medeoprichter van de NDP en koester de partij. Ik ben NDP’er en blijf NDP’er tot de dood', stelt de parlementariër.

Abrahams beklemtoonde in Ocer, dat de partijleiding bepaalde gedragingen niet zal accepteren. 'Wij zullen als het nodig is die stappen ondernemen, onze geëigende stappen, om deze mensen terecht te wijzen en ze te vragen dat niet te doen. Wij vragen ook om dat heilloze pad dat sommigen zijn ingeslagen, te verlaten, want nogmaals, wij gaan dat niet tolereren', stelde Abrahams.


Doekhie benadrukt, dat wat Abrahams heeft aangehaald, voor zijn eigen rekening is aangezien de NDP-ondervoorzitter geen namen heeft genoemd. 'Misschien bedoelt hij mij, maar hij kan het ook gehad hebben over Melvin Bouva, want hij heeft ook flink uitgehaald in de zaak van SLM waar hotel Residence Inn nu wordt verkocht. André Misiekaba is ook keihard geweest tegen het ministerie van OWT&C (Openbare Werken, Transport en Communicatie) in verband met de deplorabele staat van wegen in de omgeving Latour. Bedoelen ze hem? Bedoelen ze Roché Hopkinson die in een clinch kwam met minister Patrick Pengel? Of bedoelt Abrahams partijvoorzitter Bouterse die vaker gezegd heeft, dat het project Naschoolse Opvang een njang patu is geweest?'

Doekhie voert aan, dat hij juist bezig is de aangerichte schade van anderen binnen en buiten de partij te beperken door aan damage control te doen. 'Met mijn uitspraken in de kwestie SML heb ik juist aangetoond, dat ik als volksvertegenwoordiger geen grappen maak wanneer bepaalde figuren misbruik maken. Waarom moest ik mijn mond alleen openmaken tijdens de Front-regering? Wanneer nu identieke dingen gebeuren, dan maak ik mijn mond weer open ja', benadrukt de NDP’er.

Doekhie vindt dat Abrahams zelf ook geen rekening heeft gehouden door de vuile was van de partij op een kadermeeting naar buiten te brengen, terwijl de pers daar ook aanwezig was. 'Hij was zelf bezig partijgenoten via de pers te bespreken. Laat Abrahams het hebben over mensen die werkelijk de partij schaden. Laat hij in het openbaar zeggen, dat het weggeven van staatseigendommen goedgekeurd wordt. Dat is wat ik wil horen', zegt de parlementariër.

De politicus benadrukt, dat hij in de media en in De Nationale Assemblee praat uit hoofde van zijn taak als gekozen Assembleelid. 'Het is mijn werk en taak om dit soort zaken te bespreken. Ik wil niet passief medeplichtig zijn aan handelingen van bepaalde mensen.'

Abrahams heeft ook een waarschuwing doen uitgaan naar Assembleeleden van de partij die niet komen opdagen waardoor het moeilijk is om quorum te hebben voor vergaderingen. Wie het werk niet kan uitvoeren, moet maar bedanken, stelde hij.

Doekhie zegt, dat hij als parlementariër, indien hij op dat moment aanwezig zou zijn in Ocer, deze uitspraak niet rustig zou hebben aangehoord. Hijzelf heeft vaak hierover zijn mond binnen de partij geopend. 'Het lijkt erop, dat wanneer je het niet eens bent met iets, je tegen de partij bent. De partij kent leden en geen eigenaren. Die DNA-leden die daar waren, moesten opstaan en wat zeggen. Ik zou dat wel op een correcte manier hebben gedaan. Abrahams en ik zijn goede vrienden. Hij kan algemene dingen hebben aangehaald, maar hij kan nooit zeggen, dat hij gaat afrekenen met Assembleeleden. Waar waren de andere Assembleeleden? Een ieder in de organisatie heeft evenveel rechten als Abrahams.'