donderdag 17 mei 2018

Leidinggevende van luchtvaartmaatschappij aangehouden in cocaïne-bagagecontainer-zaak

Man verdacht van betrokkenheid bij poging smokkel van 55 pakken cocaïne


De Ware Tijd meldt donderdagavond 17 mei 2018 uit 'betrouwbare bron' te hebben vernomen, dat een leidinggevende van een luchtvaartmaatschappij recent is aangehouden door de politie. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de poging tot smokkel van 55 pakken cocaïne in de dubbele bodem van een bagagecontainer op de J.A. Pengelluchthaven. 

Eerder waren in deze zaak zes verdachten aangehouden van wie er twee in vrijheid zijn gesteld.

Onder de vier andere mannen die vastzitten, is een lid van het Bestrijding Internationale Drugshandel-team (BID-team).

Brandweerlieden Korps Brandweer Suriname landelijk in actie

Bond wil dat problemen die zij aangekaart heeft meteen worden aangepakt

Minister Getrouw en de leiding van de brandweer hebben echter aangegeven een week nodig te hebben om problemen binnen het KBS op te lossen


De bond bij het Korps Brandweer Suriname (KBS) heeft donderdag 17 mei 2018 op een algemene ledenvergadering bij de hoofdkazerne van de brandweer aan de Gemenelandsweg besloten landelijk in beraad, in actie, te gaan. De leden zijn het niet eens met de periode van een week die minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie en de leiding van de brandweer hebben aangegeven nodig te hebben om de problemen binnen het KBS op te lossen. Zij willen dat de problemen die zij aangekaart hebben meteen worden aangepakt.  Een weekje geduld betrachten is er bij de bondsleden kennelijk niet bij.....

De ledenvergadering heeft besloten, dat de brandweer alleen dispensatie verleent om uit te rukken voor woningbranden en technische assistentie bij aanrijdingen met beknelling. De overige diensten, waaronder waterlevering aan overheidsinstellingen, het bestrijden van bijen en vangen van slangen, zijn volledig stilgelegd. 

De problemen die volgens de actievoerders meteen opgelost moeten worden, zijn de aanpassingen de secundaire voorzieningen waaronder de huishuur- en standplaatstoelagen en de detacheringsregeling. Ook wordt aandacht gevraagd voor de rechtspositionele zaken van het personeel zoals de bevorderingen, verzekeringen en de administratieve beschikkingen.

Het niet hebben van afdoende persoonlijke standaarduitrusting, wat te maken heeft met de veiligheid van de brandweer, is ook ter sprake gebracht tijdens het gesprek met de minister en ook de onhygiënische sanitaire voorzieningen op de posten. De spoed algemene ledenvergadering is verdaagd naar maandag.

'We zijn opgeroepen voor een gesprek met de minister vrijdag en het resultaat van dat gesprek zal maandag besproken worden. De leden zullen dan bepalen wat er verder gebeurt', zegt Clifton Pahalwankhan, voorzitter van de brandweerbond, op Starnieuws.

Het personeel van de posten Coronie en Para ad dinsdag al het werk neergelegd, om aandacht te vragen voor hun problemen. Post Coronie hervatte dezelfde dag het werk, terwijl Para de actie voortzet.

Leden Survam leggen oorzaak exorbitante premieverhoging bij vicepresident Adin

'Brieven Survam aan Adhin over verhogen premies basiszorgverzekering niet beantwoord'


De leden van de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappij (Survam) zijn er niet over te spreken, dat vicepresident (vp) Ashwin Adhin hun brieven niet heeft beantwoord. Ze vragen daarin om het verhogen van de premies van de basiszorgverzekering, waardoor ze de tarieven kunnen betalen die dienstverleners vragen. 

'We hebben onze brieven gericht aan de vp als een van de hoogste autoriteiten van het land', zegt Parsasco-directeur Ronny Bardhan vandaag, donderdag 17 mei 2018, in de Ware Tijd. Toen een reactie uitbleef, hebben de assurantiemaatschappijen besloten om de maandpremies per 1 juni exorbitant te verhogen met 115 procent....

Op 13 juni 2017, 6 december, 19 januari en 10 mei hebben de verzekeraars de vp per brief dringend om aandacht gevraagd voor de noodzaak tot aanpassing van de premie.

Bardhan beweert, dat de maatschappijen met de huidige premies niet in staat zijn te betalen voor de dienstverlening. De schuld wordt gelegd bij de verzekeraar, maar de premie is te laag. 'We doen wat de rest van het veld doet. Als de radiologen hun actie doorvoeren, zullen wij ons niet houden aan de wet.'

Volgens de Parsasco-directeur is het onmogelijk zich te houden aan de wet, terwijl de Amerikaanse dollar koers bij de aanname ervan Srd 3,35 was en intussen is gestegen naar 7,50. 'Ook wij willen rust in de tent. Elke dag bellen zorgverleners naar ons.'


Bij de verhoging blijft het dienstenpakket hetzelfde, zoals in de wet staat. De verhoging van 115 procent is tot stand gekomen door de verhoging die de dienstverleners vragen te inventariseren en vast te leggen hoeveel nodig is. 'Wij willen de diensten aanbieden zonder om in onze zakken te gaan. De dienstverleners kunnen dan met ons onderhandelen en motiveren waarom ze een bepaald bedrag willen, zodra er financiële ruimte is.'

Als de premies niet verhoogd worden zullen volgens Bardhan de verzekeraars de enige zijn die de wet naleven. 'Noem één sector waar de wet niet met voeten wordt getreden. Het schijnt een gewoonte te zijn.'

Suriname verwijdert de 2D barcode uit Surinaams Caricom paspoort

(Bron: NII)
International Civil Aviation Organisation bepaalt dat 2D barcode niet meer mag worden gebruikt

 
De 2D barcode, die vanaf de uitgifte van het Surinaams Caricom paspoort op de houderpagina wordt aangebracht, zal worden verwijderd. Het is nu verboden om een 2D barcode op de houderpagina van paspoorten te plaatsen. De paspoorten die voorzien zijn van de oude lay-out zijn geldig tot en met de vervaldatum die is aangegeven op het document. 

Paspoorten worden uitgegeven door het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa). BiZa-directeur Putridewi Amatsoemarto laat donderdag 17 mei 2018 via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten dat de personalisering en uitgifte van het Surinaamse paspoort is gehouden aan internationale regelgeving.

De International Civil Aviation Organisation (ICAO) heeft bepaald dat de 2D barcode niet meer mag worden gebruikt. Het CBB dient de verandering door te voeren.

Conform Doc. 9303 – Machine readable travel documents Part 1 – over specificaties van reisdocumenten van de ICAO, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en regelgeving van machine leesbare reisdocumenten, is het nu verboden om een 2D barcode te plaatsen.

De nieuwe specificaties zijn per ingaande 30 april als volgt:
- Verwijdering van de 2D barcode
- Kleurenprint van de Ghost Image
- Verplaatsing van de handtekening van de houder van links onder de foto naar rechts onder plaats van uitgifte.

Ontheven Douane-diensthoofd spant Kort Geding aan tegen de Staat

'Ik word sociaal-maatschappelijk kapot gemaakt, omdat minister sprak over integriteit van leiding'

 
Het ontheven diensthoofd van de Douane, Iwan Wekker, heeft een Kort Geding aangespannen tegen de Staat ofwel de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Wekker kan niet bevatten, dat hij sinds 30 april om ‘ongegronde reden’ aan de kant is gezet. 

'Ik blijf niet bij de pakken neerzitten en zoek mijn recht', zegt hij vandaag, donderdag 17 mei 2018, in de Ware Tijd. Volgens hem heeft de minister het onder andere tot een gewoonte gemaakt om functionarissen te ontlasten van hun functie. 'Ik pik dit niet, want ik word sociaal-maatschappelijk kapot gemaakt, omdat de minister sprak over integriteit van de leiding. Mensen kunnen wellicht denken aan malversaties.' 

De algemene ledenvergadering van de Douanebond sprak zich op 4 mei negatief uit over het besluit van de bewindsman om het managementteam thuis te zetten. Dat zou zijn gebeurd 'wegens gewijzigde beleidsinzichten'. De bondsleden hebben eerherstel gevraagd voor Wekker, zijn tweede man Jerry Tammenga, adjunct-inspecteur Patricia Herfst en vier ambtenaren van de douanerecherche. De bondsleden hadden eerherstel gevraagd.

Het bondsbestuur kreeg op 3 mei in een gesprek met Hoefdraad de toezegging, dat het drietal binnen twee weken weer aan het werk zou zijn, maar in welke functie was niet duidelijk. Wekker: 'Ik heb niet gewacht op de twee weken. Ik wil spoedig in ere hersteld worden en wil geen andere functie. Ik was de hoogste man en welke andere functie kan ik bekleden binnen de dienst?'

Bondsvoorzitster Joyce de Vlugt zegt, dat de ledenvergadering die vandaag gehouden zou worden, is verschoven naar maandag. 'We hebben nog niets om de leden voor te houden. De minister is pas uit het buitenland terug.' Ze verwacht dat het bondsbestuur spoedig wordt uitgenodigd door Hoefdraad. 'Mocht de bond tot uiterlijk zondag niet met hem gesproken hebben, dan gaat de vergadering van maandag gewoon door', aldus de bondsvoorzitster.

Lid BID-team op J.A. Pengelluchthaven aangehouden

Man verdacht van betrokkenheid smokkel cocaïne in dubbele bodem bagagecontainer

 
Een lid van het Bestrijding Internationale Drugshandel-team (BID-team), werkzaam op de J..A. Pengelluchthaven is aangehouden en in verzekering gesteld. De politieagent, C.V., kwam in beeld bij het onderzoek naar de vondst op 8 april van 55 pakken cocaïne in de dubbele bodem van een bagagecontainer. Diit meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 17 mei 2018.

Eerder meldde de politie via haar website, dat vijf personen waren aangehouden waarvan er drie in verzekering zijn gesteld, medewerkers van de luchthaven.

Het is vooralsnog onduidelijk of er meer aanhoudingen op komst zijn. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet door de afdeling Narcotica Brigade.

Wyndham Garden Hotel overgenomen door Island Bay, dochter van Yokohama Group of Companies/Pasha Global

Hotel wordt getransformeerd naar een vijf-sterren hotel met 130 kamers en suites


Wyndham Garden Hotel, dat in december vorig jaar de deuren heeft gesloten, destijds eigendom van City Entertainment van ondernemer Oemar Chiragally, is na een bod overgenomen door Island Bay, een dochteronderneming van Yokohama Group of Companies/Pasha Global. Dit wordt bevestigd door zowel Chiragally als Jules Ramlakhan, directeur bij Yokohama, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 17 mei 2018.

De overname ging geruisloos, omdat naar wordt vernomen, betrokken partijen daar geen ruchtbaarheid aan wilden geven. 'Ja, het gaat om een complete overname. De franchise gaat niet mee, want die is bedrijfs- en persoonsgebonden. Dus aangezien er een nieuwe eigenaar is zal hij dat opnieuw moeten aanvragen', zegt Chiragally. Als gevolg hiervan mag het hotel de naam Wyndham Garden niet meer dragen. Inmiddels is de naam van de voorgevel verwijderd.

Ramlakhan zegt, dat het hotel zich niet zal aansluiten bij een internationaal bekende franchise of hotelketen. 'We hebben meerdere hotels en gaan zelf 'branden'. We hebben een eigen team onder leiding van een ervaren hotelmanager', zegt de Yokohama-baas. Het streven is dat het hotel getransformeerd wordt naar een vijf-sterren hotel met 130 kamers en suites.

Ramlakhan: 'Het moet aan internationale standaarden voldoen, in alle aspecten. We willen het goed doen. Hier gaan we ons richten op een stevige hotelexploitatie. We gaan ons best doen om het veel besproken toerisme te boosten.'

De ondernemer erkent, dat het een grote uitdaging wordt. Hij stelt evenwel, dat de medewerking van de overheid en andere belanghebbenden noodzakelijk zal zijn. Wanneer het hotel weer de deuren opent zullen minstens driehonderd mensen emplooi vinden. Het is de bedoeling dat er wordt bijgebouwd.

In 2014 dreigde het hotel op de veiling verkocht te worden vanwege betalingsachterstanden van City Entertainment bij schuldeisers. Uiteindelijk slaagde de onderneming onlangs erin zodanige maatregelen te treffen, dat de verkoop niet doorging. De schulden bleven het bedrijf achtervolgen en uiteindelijk gooide Chiragally de handdoek in de ring en verkocht het aan Yokohama dat pal naast zijn bedrijf Mirage Hotel & Casino had staan. Dat hotel is enige tijd geleden afgebroken. Wyndham Garden Hotel werd in september 2011 geopend.

AZP-directrice Redan: 'Minister Hoefdraad heeft gelijk, er is inderdaad sprake van verspilling'

'Al in 2015 was er een afwijking in ontwerp nieuwbouw Academisch Medisch Centrum'

'Wij zijn terug bij af en moeten weer naar de tekentafel, alles is in het werk gesteld om te redden wat er nog te redden viel'


'Minister Hoefdraad heeft gelijk. Doordat het huidige ontwerp niet gebruikt kan en mag worden, is er inderdaad sprake van verspilling', aldus de algemeen directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Claudia Redan, vandaag, donderdag 17 mei 2018, op Starnieuws.

De afwijking in het ontwerp van de nieuwbouw Academisch Medisch Centrum (AMC) Suriname van wat afgesproken was met de Islamic Development Bank (IsDB) was reeds in 2015 een feit, of zelfs eerder, benadrukt Redan.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft aangegeven, dat 4.2 miljoen Amerikaanse dollar is verspild in dit project. Het besluit om af te wijken van het originele ontwerp is genomen in de periode toen Antoine Brahim nog directeur was van AZP. Dit is gebeurd om budgettaire redenen, zegt Redan. Een volledig nieuw ziekenhuis bouwen conform Europese standaarden is ruim boven de 120 miljoen dolllar. IsDB zou dit project voor 70 miljoen financieren.

Nadat het alle stakeholders intern duidelijk werd, dat in het ontwerp cruciale medische afdelingen buiten beschouwing waren gelaten, was er veel ruis en ontevredenheid onder de medische staf. Er is toen (2015) gekozen om AMC gefaseerd uit te voeren.

Het huidige ontwerp betreft fase 1 en er was sprake van nog 2 fasen. Eind 2017 heeft IsdB meegedeeld, dat er een evaluatie zou plaatsvinden, omdat het ontwerp afwijkt van wat overeengekomen was in 2014. Redan zegt, dat het AZP verrast was met het standpunt, omdat de afwijking reeds in 2015 had plaatsgevonden en de IsDB nauw samenwerkte met Project Management Unit van het ministerie van Volksgezondheid. De IsDB kreeg voortgangsrapportages aangezien deskundigen van de bank minimaal één keer per jaar in Suriname waren. De IsDB heeft zich op het harde standpunt gesteld: 'scope change is niet formeel aan haar medegedeeld in 2015', legt de AZP-directrice uit.

'Begin januari 2018 heb ik uitgebreid de medische staf en overige stafleden geïnformeerd over het standpunt van de IsDB en dat ons worst case scenario is, opnieuw naar de tekentafel gaan en dat is helaas uitgekomen. In het weekend van 1 mei 2018 was er een topdelegatie van de IsDB in Suriname om haar standpunt/schrijven van 17 april te verduidelijken. Wij zijn terug bij af en moeten weer naar de tekentafel. Er is alles in het werk gesteld om te redden wat er nog te redden viel. Het wachten is op de regering om aan te geven hoe verder. Voor het AZP is dit een zeer pijnlijke situatie. Er moet een nieuw academisch ziekenhuis komen. Er moet een goed en gedegen masterplan komen dat de komende 50 jaar ziekenhuiszorg dekt. Het projectdossier 2014 is niet gebaseerd op een masterplan', zegt Redan.

De IsDB wil, zoals ook in het schrijven is aangegeven in de laatste alinea, ook de bouw van een nieuw ziekenhuis financieren, maar het plan moet herschreven worden.


'Hoe het plan eruit moet zien en het team dat zich zal bezighouden hiermee, moet nog goed besproken worden met de regering. Per slot van rekening is het de regering die een lening sluit. Wij moeten voorkomen, dat terwijl het gras groeit het paard sterft. Wij staan niet stil aangezien wij dagelijks honderden mensen in ons ziekenhuis moeten behandelen.'

'Voor nu is rehabilitatie van beddenhuis, bouw nieuwe operatie complex en uitbreiding van de Intensive Care unit onze hoogste prioriteit met als financierder het OPEC Fund for International Development (OFID). Deze projecten kunnen eind 2019 begin 2020 opgeleverd worden. Wij hebben veel te veel kostbare tijd verloren. Dit heeft allemaal te maken met administratieve zaken, technische zaken maar ook uitblijven van eigen bijdrage door de overheid. Ook wij wachten het aangekondigd onderzoek af.'

Mogelijk vanaf juni eindelijk export Surinaams doksenvlees naar Trinidad & Tobago....

Suriname na jaren op lijst 'approved countries for importation of poultry and poultry products'

Minister Tsang: 'Door gezamenlijke diplomatieke inspanning is het goede resultaat bereikt'


Vanaf juni moet het mogelijk zijn doksenvlees uit Suriname op de Trinidadiaanse markt te krijgen. Het parlement van Trinidad & Tobago heeft hiertoe goedkeuring gegeven. Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) woont de vergadering van de 46e Council for Trade and Economic Development (Coted) gisteren en vandaag, donderdag 17 mei 2018, bij in Georgetown, Guyana.


De bewindsman bevestigt op Starnieuws, dat de kogel eindelijk door de kerk is. Er is heel veel lobbywerk verricht om dit resultaat te kunnen bereiken. Tsang heeft gisteren aangegeven, dat Suriname al langer dan vier jaar bezig is groen licht te krijgen om doksenvlees naar Trinidad & Tobago te exporteren.

Suriname moet eerst op de lijst van 'approved countries for importation of poultry and poultry products' worden geplaatst. De goedkeuring van het parlement van Trinidad & Tobago bleef uit. De regering van het Caricom-land had een voorstel in november vorig jaar ingediend bij het parlement.


Minister Paula Gopee-Scoon van Handel van Trinidad en Tobago heeft op de vergadering bekendgemaakt, dat het parlement van haar land het voorstel om Suriname op te nemen op de lijst, afgelopen week heeft goedgekeurd. Met instemming is haar mededeling verwelkomd door de Caricom-ministers.

Binnen twee weken moeten volgens de Trinidadiaanse minister de wettelijke formaliteiten in orde zijn.

Minister Tsang heeft staande de 46e Coted-vergadering het Caricom-secretariaat, de Trinidadiaanse regering, het onderhandelingsteam dat bestond uit de ministeries van Buitenlandse Zaken, Landbouw, Veeteelt & Visserij en HI&T bedankt voor alle inspanningen. Het zal nu eindelijk mogelijk zijn om doksenvlees uit Suriname te krijgen op de markt van Trinidad & Tobago.

Tsang zegt dat door gezamenlijke diplomatieke inspanning het goede resultaat is bereikt. Hij kijkt uit naar de afkondiging van de wet, die de export van doksenvlees uit Suriname naar Trinidad & Tobago zal formaliseren.

Statenlid Obispo (PAR) - Curaçao - wil weten waarop bustarieven gebaseerd gaan worden

'Waarom zijn taxi’s en toerwagens niet meegenomen in ontwerp-landsverordening personenvervoer?'


Hoewel de regering in de Memorie van Toelichting (MvT) heeft uitgelegd, dat in de toekomstige ministeriële regelingen (MR’s) de componenten van de bustarieven worden toegelicht, wil Statenlid Curtley Obispo (PAR) toch nu al weten waarop de bustarieven straks gebaseerd worden. Dat is tijdens een Centrale Commissievergadering door hem aan de orde gesteld, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 17 mei 2018. Hij was de enige spreker. 

De ontwerp-landsverordening tot wijziging van de Eilandsverordening personenvervoer heeft tot doel straks de tarieven voor kleine en middelgrote bussen sneller aan te passen via een MR. Voor een MR is geen goedkeuring van de Staten nodig.

In de MvT wordt alleen gesproken over de veranderende prijzen op de internationale brandstofmarkt die het noodzakelijk maken hier sneller op in te kunnen spelen. Het is voordelig voor de consument en ook voor de dienstverlener, zo wordt aangevoerd.

Het Statenlid wil verder weten of de aanpassing per maand of per kwartaal is. Obispu valt het overigens op, dat de ‘oude’ Eilandsverordening niet alleen over kleine, middelgrote en grote bussen spreekt, maar ook over de tarieven van toerwagens en taxi’s. 'Waarom zijn taxi’s en toerwagens niet meegenomen in de ontwerp-landsverordening personenvervoer?', zo wil Obispo weten.

Advocatenkantoor FCW-legal: 'Aangifte tegen Akshon Sivil en Ruben Suriel wegens valse aangifte en smaad'

‘De non-sense aangifte van FAS’


Onder de kop ‘De non-sense aangifte van FAS’ (Fundashon Akshon Sivil) heeft Glenn Camelia van het advocatenkantoor FCW-legal een reactie gestuurd naar de pers. Hij reageert op de aangifte van FAS waar hij en zijn kantoor niet alleen beschuldigd worden van het valselijk en dubbel factureren van de overheid, maar ook van het strafbaar handelen van Camelia als formateur bij twee kabinetsformaties. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 17 mei 2018.

'Wij gaan daar werk van maken. Teneinde te voorkomen dat deze werkwijze van Akshon Sivil voet aan de grond krijgt, is al begonnen met de voorbereidingen voor een aangifte tegen Akshon Sivil en tegen Ruben Suriel, wegens valse aangifte en smaad', zo wordt aangekondigd.

Camelia vindt het een kwalijke zaak dat er beschuldigingen geuit zijn in zijn functie als formateur. 'Er zijn belangrijke organen uit onze gemeenschap betrokken bij het formatieproces, waaronder de gouverneur. De gouverneur houdt de facto toezicht op het gehele formatieproces. Vóór de opdrachtverlening wordt de formateur in spé namens de gouverneur gescreend. Zo komen bijvoorbeeld alle relevante documenten ook bij de gouverneur terecht. Na afronding van het formatieproces worden bovendien alle formele documenten en bescheiden zoals screeningonderzoeken ingediend bij de griffier van het Gemeenschappelijke Hof van Justitie.'

FAS suggereert, dat Camelia het screeningsproces zo min mogelijk transparant wilde houden.

Minister Steven Martina, Curaçao, ontmoet minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken

Martina brengt ook een bezoek aan de haven van Rotterdam


Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling is voor een dienstreis in Nederland. Hij had gisteren een ontmoeting met minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken. Zo meldt Rijksoverheid.nl en zo is ook bevestigd door Martina, aldus vandaag, donderdag 17 mei 2018, het Antilliaans Dagblad.

Ook de Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag, Anthony Begina, was daarbij aanwezig.

'In gesprek met Curaçaose collega Martina van Economische Ontwikkeling ons partnerschap in economische diplomatie tussen de landen van het Koninkrijk beklemtoond', twitterde Blok na afloop:


Martina bracht verder een bezoek aan de haven van Rotterdam, waar de Curaçaose haven al mee samenwerkt. Ook sprak hij met voorzitter Hans de Boer van de invloedrijke VNO-NCW (Verbond van Nederlandse Ondernemingen-Nederlands Christelijk Werkgeversverbond) van het Nederlandse bedrijfsleven.


Het bezoek betreft een voortzetting van een eerdere reis naar Nederland die Martina toen afbrak wegens stakingen.


Op de vraag aan Martina of hij voornemens is zijn ambitieuze 1- miljardinvesteringsplan te presenteren of te bespreken in Den Haag, kreeg het dagblad vooralsnog geen antwoord. Voor zo’n aanzienlijke investering - met als doel hiermee de economie aan te zwengelen - met deels overheidsgelden, is verruiming van de begrotingsnormen vereist, omdat anders niet wordt voldaan aan de normen van de Rijkswet financieel toezicht (Rft). Martina gaf eerder aan bij de Nederlandse regering en de Rijksministerraad te willen bepleiten Curaçao de nodige financiële ruimte te verschaffen.

PdVSA vraagt in Kort Geding opheffing beslag op de olie van olieterminal Bopec, Bonaire

Stroomvoorziening op Bonaire centraal tijdens zitting


De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) vroeg gistermiddag in Kort Geding opheffing van het beslag op de olie van olieterminal Bopec. Daaraan bleef PdVSA halsstarrig vasthouden, ook als dit betekent dat Bonaire volgende week geen stroom meer heeft. De rechter doet ‘uiterlijk’ maandagmiddag uitspraak, aldus vandaag, donderdag 17 mei 2018, het Antilliaans Dagblad.

De stroomvoorziening op Bonaire kwam centraal te staan tijdens de zitting.

Curoil en het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) voegden zich in het geding om de levering van stookolie (HFO) aan energieproducent CotourGlobal te garanderen. Zo niet, dan zal op Bonaire op 24 mei ‘het licht uit gaan’.

Bonaire is voor de stroomvoorziening afhankelijk van Bopec, waar het Amerikaanse ConocoPhillips op 4 mei beslag heeft laten leggen. Al enkele dagen na de beslaglegging, op 7 mei, hief ConocoPhillips het beslag op tank 1912 op. In deze gehuurde tank heeft ContourGlobal de HFO opgeslagen die dagelijks door Curoil naar de centrale wordt getransporteerd. Per maand gaat het volgens Curoil om 10.000 vaten olie.

Minister Hoefdraad: 'Zaken moeten niet met de mantel der liefde worden bedekt'

'Er is 4,2 miljoen Amerikaanse dollar verspild aan voorbereiding bouw AMC Suriname'

Hoefdraad gebruikt staatsradio SRS, programma Bakana Tori van staatspropagandist Limburg, om zijn hart te luchten en woede te uiten


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vindt dat zaken niet met de mantel der liefde moeten worden bedekt. Dingen moeten gezegd worden zoals ze zijn en mensen moeten consequenties verbinden aan hun falen. Er is 4,2 miljoen Amerikaanse dollar verspild aan voorbereiding voor de bouw van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Suriname. Voor de eigen bijdrage is 3,5 miljoen dollar geleend bij een lokale bank. Van geld van de Islamic Development Bank (IsDB) is 700.000 dollar gebruikt. 

Hoefdraad zei gisteren in gesprek met Clifton Limburg in het SRS-radioprogramma Bakana Tori, dat het hem pijn doet dat zoveel geld verloren is gegaan. 3,5 Miljoen Amerikaanse dollar is geleend tegen een rente van 8,5%. Het gehele proces moet opnieuw beginnen.

De minister merkte op - aldus Starnieuws vandaag, donderdag 17 mei 2018 - dat hij het contract getekend heeft als governor van de Centrale Bank van Suriname. Er is een voorbereiding van twee jaar aan vooraf gegaan. Het ontwerp is overeengekomen met de IsDB.

De bewindsman voerde aan, dat er nooit melding van is gemaakt, dat afgeweken is van het ontwerp. Voor hem was het een complete verrassing, toen in november vorig jaar de IsDB aangaf dat het ontwerp behoorlijk afwijkt van hetgeen afgesproken was. Indien er problemen waren, had de Project Implementatie Unit, die valt onder het ministerie van Volksgezondheid, dit moeten aangeven, aldus Hoefdraad. Dan zou het ministerie van Financiën in contract moeten treden met de IsDB, maar, dat is nimmer gebeurd. Het geld moet worden terugbetaald.

Alles moet nu van voor af aan beginnen, aangezien het nieuwe ontwerp dat wordt ingediend opnieuw moet worden beoordeeld. Ook zal besloten moeten worden door de IsDB of er opnieuw een openbare aanbesteding moet worden gehouden. Hoefdraad gaf aan, dat Suriname zo snel mogelijk moet beslissen, waardoor de procedure snel gestart kan worden.

Lijnbushouders kunnen zich nog tot en met 7 juni herregistreren

(Bron foto: NII)
Er zijn valse en vervallen beschikkingen in omloop zijn

Indien geen gevolg wordt gegeven aan herregistratie, dan wordt de vergunning/beschikking per onmiddellijk ingetrokken
 

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie is onlangs gestart met de landelijke herregistratie van lijnbussen. Dit duurt tot en met 7 juni. Deze herregistratie wordt gedaan in het kader van de landelijke ordening voor het openbaar vervoer. De aanleiding hiertoe is geweest dat er valse en vervallen beschikkingen in omloop zijn. Ook is gebleken dat het totaal bestand van het hoofd openbaar vervoer niet klopt met het totaal bestand van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie, PLO, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 16 mei 2018.

Het ligt in de bedoeling, dat alle dossiers in orde worden gemaakt voor de goede gang van zaken. Van de lijnbushouders wordt verwacht, dat zij zich aanmelden voor de herregistratie met de aangegeven bescheiden, te weten, documenten van de vergunninghouder/bushouder: kopie rijbewijs, kopie ID kaart, kopie verzekering, originele en kopie van laatst getekende beschikking, keuringsbewijs, nummerbewijs.

In geval de chauffeur voor de herregistratie gaat dient die een kopie rijbewijs en kopie ID kaart mee te nemen.

Deze herregistratie geschied dagelijks van acht tot een uur volgens een rooster dat bekend is bij de bushouders. Indien er geen gevolg wordt gegeven aan deze oproep, dan zal de vergunning/beschikking per onmiddellijk worden ingetrokken of van rechtswege vervallen worden verklaard.

Het ministerie maakt verder bekend, dat indien men niet over de vereiste documenten beschikt men niet geregistreerd zal worden. Ook zal er geen verlenging plaats vinden van deze herregistratie periode.

'Raffinaderij op Paranam wordt gesloopt en Afobakadam wordt Surinaams eigendom'

Dilip Sardjoe: 'Het is hazardous, er zitten daar allerlei gevaarlijke stoffen als asbest en kwik'
 
'Op 31 december 2019 wanneer we bombel schieten om twaalf uur ‘s avonds, is de dam van Suriname'


De raffinaderij op Paranam wordt sowieso gesloopt en vanaf 2020 is de Afobakadam Surinaams eigendom. Dat zei Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie Suralco, dinsdagavond tijdens de ondernemersavond van de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF), aldus vandaag, donderdag 17 mei 2018, Starnieuws.

Maar, niet alle ondernemers in de zaal vinden de ontmanteling van de raffinaderij een wijs besluit. Zij zien meer mogelijkheden als het wordt gereactiveerd. De zakenlui plaatsen ook vraagtekens bij het alternatief; in de plaats van de raffinaderij, een industriepark. Welke industrie daar moet verrijzen is onduidelijk.

De ondernemers wisselden van gedachten over de mogelijkheden van het overnemen van het complex, zelf bauxiet ontginnen en verwerken tot halffabricaat of eindproduct, en over andere zakelijke mogelijkheden in het gebied.

Na de toelichting van Sardjoe, vond een deel dat de vergadering geen zin meer had, aangezien zeker vaststaat dat het complex zal worden gesloopt. Voor het KKF-bestuur was het echter geen verloren avond. Er zijn genoeg goed onderbouwde redenen gehoord voor behoud van de raffinaderij. De studie van Daniel Lachman en Deryck Ferrier over urbanisatie in het Paranam-gebied spreekt het meest aan. Hierbij speelt de Paranam-haven een essentiële rol. De Fransen en Brazilianen zijn bereid te investeren in infrastructuur die naar deze haven leidt. Het is de enige locatie in de regio die hun land het voordeligst verbindt met de Atlantische oceaan. Daarnaast is het een plek waar de grootste schepen rechtstreeks naar toe kunnen varen wanneer de Surinamerivier is uitgebaggerd.... Voor het uitbaggeren is er ook een plan.

Het drukke waterverkeer en de activiteiten rondom de raffinaderij, brengen nieuwe kansen met zich mee die uiteindelijk tot het ontstaan van een stad gaan leiden. Een vereiste is wel dat de raffinaderij blijft draaien.

Sardjoe benadrukte dat het slopen van de raffinaderij noodzakelijk is. 'We kunnen het niet daar laten staan. Het is hazardous, er zitten daar allerlei gevaarlijke stoffen als asbest en kwik. We kunnen dat niet zo laten voor de gemeenschap.'

Sardjoe stelt op Starnieuws, dat er niet onderhandeld wordt over de Paranam-haven. 'Die is eigendom van Suralco, zoals de plant, de grond waarop het staat en enkele plantages. Eigendom, want ze hebben het gekocht. We onderhandelen wel over de dam. Op 31 december 2019 wanneer we bombel schieten om twaalf uur ‘s avonds, is de dam van Suriname. Dat staat vast.'

Enkele ondernemers verdachten Sardjoe, top zakenman en CEO van Rudisa Holdingmaatschappij ervan dat hij de dam zal overnemen. 'De wet zegt dat grote krachtwerken alleen in de boezem van de Staat mogen zijn. Dan hoe kun je mij vragen of Sardjoe het gaat kopen. Dat is een overbodige vraag.' 

De KKF heeft de zorgen en aanbevelingen van de ondernemers vastgelegd. Ze zullen worden verwerkt in een brief naar de autoriteiten, zegt bestuurslid Pierre van Zichem, die de discussieavond heeft geleid. 'We merken dat er genoeg ideeën zijn om de zaak anders te benaderen. We hopen dat de regering het meeneemt. Er wordt nog steeds onderhandeld en stappen zijn nog niet ondernomen om de plannen uit te voeren.'

Sardjoe bevestigt dat er nog geen datum is vastgesteld voor het slopen van het complex. 'Niemand weet wanneer, we moeten het papierwerk nog in orde maken. Men is wel bezig daar, maar dat is omdat er onderhoud wordt gepleegd aan een kraan. Ontmantelen staat vast, maar er is nu zelfs nog geen enkel schroefje aangeraakt.'

Steven Mac Andrew (VSB) en Raj Jadnanansing (NDP) nieuwe leden Onafhankelijk Kiesbureau

Met de beëdiging van de twee nieuwe leden is het OKB compleet


President Desi Bouterse zal morgenochtend in zijn paleis Steven Mac Andrew (namens Vereniging Surinaams Bedrijfsleven) en Raj Jadnanansing (NDP) beëdigen als leden van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 17 mei 2018.

Naast de functie van voorzitster moesten nog twee leden van het OKB ingevuld worden. Jennifer van Dijk-Silos werd 9 februari opnieuw beëdigd als voorzitster. Zij was ook voorzitster tijdens de algemene vrije en geheime verkiezingen in 2005, 2010 en 2015. Na haar benoeming tot minister van Justitie en Politie in augustus 2015 is deze post vacant gebleven.

Het OKB heeft op 12 april een evaluatiebijeenkomst over de verkiezingen van 2015 gehouden met politieke partijen die deel uitmaken van De Nationale Assemblee.

Met de beëdiging van deze twee personen is het OKB compleet.

Vier tot prostitutie gedwongen minderjarige Venezolaanse meisjes bevrijd in Lima, Peru

'Het ontvoeren van vrouwen voor de seksindustrie is geen nieuw fenomeen in het gebied'Vier Venezolaanse meisjes die gevangen werden gehouden om vermoedelijk als prostituee te werken, zijn dinsdagavond 15 mei 2018 in Lima door de nationale politie gered. La Republica meldt, dat de vier vrouwen - twee 19-jarigen, een 18-jarige en een minderjarige van 17 -, werden opgesloten in een hotelkamer, toen de receptioniste ze hoorde schreeuwen en bonzen op de deur met het verzoek vrijgelaten te worden.

De receptioniste belde de politie, die vervolgens arriveerde en ze bevrijdde. De vrouwen waren vanaf de Ecuadoraanse grens naar Peru gekomen en waren gevangen genomen door een Venezolaanse man die hun goede banen had beloofd in Peru. Hij sloot ze vervolgens op in een hotelkamer en haalde hun paspoorten en persoonlijke bezittingen weg om ze te bewaren.

Volgens Diario Correo vond de politie twee paspoorten in de hotelkamer, die vermoedelijk tot de ontvoerder behoorden.


De twee paspoorten hadden dezelfde foto, maar andere namen, César Luis Hurtado Diaz en Aldín Ransés Espinoza Gonzales. 'De persoon achter dit beeld veroverde de jonge vrouwen en vertelde hen dat ze gingen werken in een club in de hoofdstad', vertelde Cano aan Diario Correo. 'Hij bedroog hen met de belofte van een goede baan.'

Hoofd van de regionale politie van Tumbes, Richard Cano Pérez, vertelde La Republica, dat zijn inlichtingenbronnen hem hadden gewaarschuwd voor de aanwezigheid van een mensenhandelnetwerk dat vrouwen uit Venezuela ontvoert en dwingt om in de seksindustrie te werken. Diario Correo bevestigde, dat de hoofdverdachte in hechtenis zat en Cano zei dat het waarschijnlijk was dat ze de komende dagen meer arrestaties zouden uitvoeren in verband met mensenhandel.

Het ontvoeren van vrouwen voor de seksindustrie is geen nieuw fenomeen in het gebied, zei het hoofd van het Tumbes Defence Office, Abel Chiroque Becerra, tegen Diario Correo. Hij merkte op, dat er op social media groepen zijn gewijd aan het ontvoerem van buitenlandse vrouwen om hen 'goede' banen te bieden.

'De mensen achter deze netwerken bieden goede salarissen en comfort', vertelde hij de krant. 'Maar, zodra het slachtoffer is gevangen, stuit ze op een heel andere realiteit.'

Hij moedigde alle vrouwen die worden uitgebuit aan om niet bang te zijn om naar de politie te gaan, omdat ze op deze manier het probleem langzaam kunnen verminderen.

In 2016 meldde de Peruaanse politie, dat ze 764 verschillende anti-mensenhandeloperaties uitvoerde en 427 verdachte mensenhandelaars arresteerde. Elk jaar op het westelijk halfrond, zijn er bijna 10.000 slachtoffers van mensenhandel, volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Suriname Mirror/Peru Reports/La Republica/Diario Correo)

Na Chili ook geen Dakar-rally voor Bolivia in 2019

Bolivia en de organisatie van de rally zouden het niet eens worden over het parcours

Het enige land dat de rally met zekerheid zal ontvangen is Peru, waar de race in 2018 startte


Na Chili sluit nu ook Bolivia de deur voor de Dakar-rally. Het land en de organisatie van de rally zouden het niet eens worden over het parcours. Dat bevestigt de Boliviaanse minister van Cultuur Wilma Alanoca. 

'We zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken dat gunstig is voor beide partijen. Volgens de huidige gang van zaken zal de karavaan volgend jaar niet door Bolivië trekken', zei Alanoca aan de krant La Razon. Nochtans wil La Paz wel degelijk op de kaart blijven staan.


'We hebben gevraagd om het parcours uit te breiden naar andere regio’s om zo het land op een meer gediversifieerde manier te promoten', voegde de minister er nog aan toe.De Dakar-rally trekt sinds 2014 door het Zuid-Amerikaanse land. Volgens Alanoca waren die vijf edities gunstig voor de Boliviaanse economie en het wereldwijd toerisme naar het land.

Met het afhaken van Bolivië krijgt organisator ASO alweer een tegenslag te verwerken. Zondag liet Chili weten, dat het wegens een begrotingstekort de rally niet kan herbergen.

De officiële presentatie van het parcours van de rally van 2019 stond maandag op het programma. ASO stelde dat, ten gevolge van het nieuws, uit naar een nog onbekende datum.

Het enige land dat de rally met zekerheid zal ontvangen is Peru, waar de race in 2018 startte. Toen was Lima het vertrekpunt van de rally, die vervolgens via Bolivia in Argentinië eindigde.


(Suriname Mirror/AFP/Belga/La Razon/Twitter/YouTube)

Zes Boliviaanse mijnwerkers gedood door val in een diepe put Siglo XX-mijn, Potosí

Mijnbouwcoöperaties gebruiken oude 'kooien' met een ouderdom van meer dan een eeuw


Zes mijnwerkers zijn dinsdag 15 mei 2018 gedood toen ze in een diepe put vielen met een hachelijke lift die hen naar een mijn in Zuid-Bolivia transporteerde. Twee anderen raakten gewond, zei de politie. Het ongeluk vond plaats in de Cooperativa Minera Siglo XX, 260 kilometer ten zuiden van La Paz, beheerd door de mijnwerkers zelf. 

Blijkbaar liet een kabel los waardoor de liftkooi in de afgrond stortte. Twee van de overledenen stierven toen ze naar een medisch centrum werden gebracht, zei politiechef Luis Lazo Mérida.


De mijnwerkers noemen een lift getrokken door kabels en katrollen 'een kooi' die dient om personeel te vervoeren door verticale galerijen in de mijn. Blijkbaar viel de kooi honderd meter naar beneden, volgens de mijnwerkers. De politie onderzoekt de oorzaak, zei Lazo.

De leeftijden van de overledenen variëren tussen 35 en 55 jaar en de gewonden werden overgebracht naar een ziekenhuis in de stad Potosí, de regionale hoofdstad.


De mijnbouwcoöperaties gebruiken oude 'kooien' met een ouderdom van meer dan een eeuw, die werden gebruikt door de Corporación Minera de Bolivia (Comibol) nog voor de nationalisatie van 1952, onthulde woensdag 16 mei de minister van Mijnbouw en Metallurgie, César Navarro.(Suriname Mirror/Debate/Radio HRN/La Razon/Twitter/YouTube)

Vertegenwoordiger Bolivia in VN-Veiligheidsraad somt namen 61 Palestijnen op gedood in bloedbad onder Gaza-demonstranten

'Het is een bezetting - we hebben het over een bezettingsmacht en een bezettingsgebied'


De vertegenwoordiger van Bolivia bij de VN-Veiligheidsraad, Sacha Llorenti, begon zijn toespraak tijdens de spoedzitting dinsdag 15 mei 2018 door de namen op te sommen van de 61 Palestijnen die werden gedood in het bloedbad onder Gaza-demonstranten door Israël deze week.


Tienduizenden Palestijnen verzamelden zich in de buurt van de grens met Gaza om te protesteren tegen het besluit van de VS om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en zijn ambassade te verplaatsen naar de betwiste stad in het hart van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Ten minste 61 Palestijnen werden maandag gedood en honderden gewond op de dodelijkste dag in het belegerde gebied sinds de 2014-oorlog. Tezelfdertijd drong het Witte Huis naar voren met zijn inauguratie in Jeruzalem.

Llorenti herinnerde de leden van de Veiligheidsraad - waarvan de VS lid is - aan hun 'operatieve karakter', die verder moet gaan dan de stilte van het moment dat de raad wordt gehouden om de slachtoffers van maandag te gedenken.


'Als lid van de Veiligheidsraad - en in aanwezigheid van mijn geliefde broeder, de ambassadeur van Palestina - wil ik om zijn vergiffenis vragen en zeggen hoe jammer ik het vind voor de 6 miljoen Palestijnse vluchtelingen die hun huizen zijn kwijtgeraakt en vandaag leven in kampen.'
 
De opening van de Amerikaanse ambassade viel samen met de verjaardag van de oprichting van de staat Israël, een dag die door de Palestijnen wordt herdacht als al-Nakba, of 'de catastrofe'.

'Het spijt me dat de belofte van creatie van een Palestijnse staat 70 jaar lang nog niet is vervuld, sorry voor de meer dan 50 jaar bezetting.' 'De internationale gemeenschap heeft gefaald', voegde de Boliviaan eraan toe.

Hij zei vervolgens dat, hoewel er altijd twee kanten worden genoemd bij het verwijzen naar de Israëlisch-Palestijnse verdeeldheid, ze niet gelijkelijk de schuld krijgen, noch is het een conflict. 'Het is een bezetting - we hebben het over een bezettingsmacht en een bezettingsgebied.'

De VS kreeg er van de Boliviaanse ambassadeur van langs en zei dat het 'deel van het probleem' was geworden en niet de oplossing voor vrede, vooral na de verhuizing van de ambassade.

(Suriname Mirror/alaraby.co.uk/YouTube/Twitter)

Linkse presidentskandidaat van Colombia Petro wordt gesteund door groot aantal minderheidsgroepen

Gustavo Petro de belangrijkste uitdager van Ivan Duque, een conservatieveling


De linkse presidentskandidaat van Colombia Gustavo Petro wordt ondersteund door een groot aantal minderheidsgroepen. Maar, of de gemarginaliseerde sectoren van het land in staat zijn om de verkiezingen te winnen, is verre van zeker. 

Gemarginaliseerde bevolkingen in Pacifishe- en zuidoost-departementen, samen met de plattelandsgebieden in het hele land, lijken zich samen te bundelen ter ondersteuning van de kandidaat tegen corruptie Gustavo Petro.


Het voormalige lid van de rebellengroep M-19 heeft met succes minderheidsgroepen gemobiliseerd die van oudsher werden verwaarloosd en gediscrimineerd. Verrassend genoeg is Petro in decennia in het traditioneel conservatieve land de populairste linkse presidentskandidaat geworden.

Communautaire leiders strijden voor het vermogen van Petro om gemarginaliseerde groepen te mobiliseren in de zwarte, inheemse en algemeen gediscrimineerde bevolkingsgroepen van de natie. Dit heeft hem doen opkomen als de belangrijkste uitdager van Ivan Duque, een conservatieveling die wordt ondersteund door de voormalige president Alvaro Uribe.

Prominente sociale leiders hebben zich uitgesproken en in de meeste gevallen actief campagne gevoerd voor de voormalige burgemeester van Bogota. Vooraanstaand inheems leider Feliciano Valencia heeft zich sterk ingezet voor Petro in gemeenschappen in Putumayo, Cauca en Valle del Cauca, en beweerde dat Petro de kandidaat is die de 'voorouderlijke en populaire erfenis' van de verschillende inheemse volkeren heeft verzameld.

'De meer dan 200 jaar van oplegging van de elite komt bijna ten einde', schreef Valencia op zijn Facebook-pagina.


Cesar Pachon, een invloedrijke boerenleider uit de centrale provincie Boyaca, vertelde hoe Petro de leider van het volk is, die 'de armste en meest nederige mensen' van Colombia vertegenwoordigt. 'Humaan Colombia is een partij die is geboren uit sociale sectoren zoals de inheemse, boer en Afro-afstammelingen van de maatschappij', zei Pachon naast Petro in een video.


'We zullen vechten voor de waardigheid van een #HumaneColombia ... We gaan de geschiedenis veranderen', vertelde de gemeenschapsleider via social media.

De zwarte rechten en milieu-pionier Francia Marquez, die de prestigieuze Goldman-prijs kreeg voor exemplarisch milieuactivisme, verwees naar Petro's politieke partij toen ze haar prijswinnende en internationaal uitgezonden speech afsloot met 'lang leve Humaan Colombia'.


De presidentskandidaat heeft ook toegezegd om te vechten voor andere gediscrimineerde groepen, zoals de steeds groter wordende LGBT-gemeenschap, gehandicapten en ouderen.

De LGBT-activiste Marcela Sanchez heeft geen kandidaat ondersteund, maar heeft Petro's meest populaire rivaal verslagen. Duque's campagne leidde een 'georganiseerde aanval op vrijheid en pluralisme', zei de directrice van Colombia Diversa op Twitter.


Als Petro, die een sterke steun heeft in arme gebieden in de dichtbevolkte hoofdstad, en goede ondersteuning langs de Caribische kust heeft, kan blijven doorgaan met het verzamelen van deze verwaarloosde gemeenschappen, zou hij naar voren kunnen komen als koploper.

Of de minderheden de meerderheid van de kiezers kunnen overtuigen, is echter verre van zeker. Alle peilingen zijn het erover eens, dat Duque op meer stemmen kan rekenen in zowel de eerste als de tweede verkiezingsronde.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Colombiaanse mensenrechtenactiviste Deyanira Guerrero blijft spoorloos

(Bron foto: Twitter)
36-Jarige activiste zet zich in de provincie Putumayo voor slachtoffers van geweld in

Guerrero was meermaals door een paramilitaire groep bedreigd


De katholieke hulporganisatie Caritas International eist opheldering over het lot van de Colombiaanse mensenrechtenactiviste Deyanira Guerrero. In Colombia blijven de aanvallen tegen voorvechters van de vrede en de mensenrechten aanhouden. 

Caritas Internationalis roept de Colombiaanse overheid op tot duidelijkheid over het lot van Deyanira Guerrero, een 36-jarige activiste die zich in de provincie Putumayo voor slachtoffers van geweld inzette.

Guerrero was meermaals door een paramilitaire groep bedreigd. De hulporganisatie vreest dat zij vermoord is.


Oliver Müller van Caritas Duitsland, die nauw met de jonge activiste heeft samengewerkt, noemt het dramatisch dat juist deze vrouw, die zich zo sterk voor vrouwelijke slachtoffers van geweld heeft ingezet, spoorloos verdwijnt.

'Dit maakt duidelijk hoe broos het Colombiaanse vredesbestand is. De veiligheid is sinds het akkoord met de linkse rebellen sterk toegenomen. Maar, door de ontwapening van het FARC ontstaat ook een machtsvacuüm. Gewapende groepen proberen dit nu in te nemen. En het is uiteraard logisch, dat de heropbouw na 50 jaar burgeroorlog de nodige tijd vraagt. Het herstel van de veiligheid moet wel een prioriteit zijn van de komende regering.'

(Suriname Mirror/Caritas International/Kerknet.be/Twitter)

China stuurt teams naar Brazilië om 84 vleesverwerkingsfabrieken te inspecteren

(Bron foto:  Twitter)
'Verwachting is dat China groot deel van deze vleesverwerkingsfabrieken voor export openstelt'


China zal teams sturen om 84 vleesverwerkingsfabrieken in Brazilië te inspecteren om ze te evalueren voor export naar China, zei het Braziliaanse ministerie van Landbouw dinsdag 15 mei 2018 in een verklaring. 

De Braziliaanse minister van Landbouw, Blairo Maggi, bezoekt momenteel Beijing en bevestigt met China's minister van Handel Zhong Shan, dat inspecteurs aan het einde van de maand zullen worden gestuurd.


'De verwachting is dat het Aziatische land een groot deel van deze vleesverwerkingsfabrieken voor export openstelt', zei het ministerie in de verklaring.


Een woordvoerster van het ministerie weigerde te zeggen welke bedrijven erbij betrokken zijn. De verklaring specificeerde niet welk type vlees de fabrieken verwerken.

Maggi sprak de hoop uit, dat de twee landen veel van de problemen in verband met de 102 klachten tegen China bij de Wereldhandelsorganisatie zouden kunnen oplossen, aldus de verklaring.

Maggi en de Braziliaanse delegatie ontmoetten ook voorzitter Zhao Shuanglian van COFCO, China's grootste voedselverwerker en handelaar, volgens de Facebook-pagina van de minister. Het ministerie gaf geen verdere details over de vergadering.


(Suriname Mirror/Reuters/Drovers/Facebook/Twitter)

Australisch advocatenkantoor klaagt mijnbouwreus BHP Billiton aan

BHP zou beleggers hebben misleid tijdens ergste milieuramp in Brazilië ooit 

Bij breuk in Fundão-dam, Samarco ijzerertsmijn, kwamen 19 mensen om het leven


Australisch advocatenkantoor Phi Finney McDonald zei woensdag 16 mei 2018, dat het van plan is het nummer 1 mijnbouwbedrijf BHP Billiton aan te klagen, omdat het bedrijf beleggers heeft misleid tijdens de ineenstorting in 2015 van een dam in de Samarco ijzerertsmijn in Brazilië, waarbij 19 mensen om het leven kwamen en het de ergste milieuramp ooit van het land werd. 

De aanklacht, zei het advocatenkantoor, zal gebaseerd zijn op de overtuiging dat de mijnbouwgigant aandeelhouders heeft misleid over veiligheidsmaatregelen in de mijn, door 'de voortdurende verplichtingen tot openbaarheid en het plegen van misleidend of misleidend gedrag' te schenden, meldde de Sydney Morning Herald.


'Er zijn sterke gronden om te beweren, dat BHP vanaf ten minste 21 oktober 2013 er niet in is geslaagd te zorgen voor passende veiligheidsmaatregelen bij de Fundão-dam, inclusief een goed systeem om mensen te waarschuwen die stroomafwaarts van de dam leven in geval van een uitval van de dam', vertelde advocaat Brett Spiegel aan de krant. Hij voegde eraan toe, dat BHP zich bewust was van het risico van een instorting, evenals van de ernstige menselijke, ecologische en financiële consequenties die zouden kunnen optreden.

Braziliaanse federale openbare aanklagers claimen, dat zowel BHP als haar partner in de onderneming, de Braziliaanse Vale, er niet in slaagden om acties te ondernemen die de ramp hadden kunnen voorkomen, maar de bedrijven hebben herhaaldelijk gezegd, dat ze niet verantwoordelijk waren voor de instorting van de dam, eraan toevoegend, dat ze voldeden aan de Braziliaanse wet en dat veiligheid altijd een belangrijk punt van zorg was en is geweest.


Samarco is zwaar getroffen sinds de dodelijke dambreuk die stroomafwaarts buurstaat Espírito Santo bereikte en zelfs de Atlantische Oceaan, 600 kilometer verderop.

In december kreeg Samarco een voorlopige vergunning om aan het werk te gaan om een ​​eventuele herstart voor te bereiden, die waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar, zij het in een lagere snelheid, zal plaatsvinden.

De in Rio de Janeiro gevestigde Vale is 's werelds nummer één ijzerertsproducent en BHP komt binnen op nummer drie, achter het Australische Rio Tinto.

(Suriname Mirror/Mining.com/The Telegraph/Twitter)