donderdag 23 augustus 2018

'Politieoproep'; Alphons Levens

Politieoproep


Zei eens iemand tegen mij
die dak- en thuislozen
zij eten uit vuilnisbakken en – zakken
maar worden nooit ziek
gaan niet doooood…

Schrikken was dat wel
door dat politiebericht
over een aantal lijken in ’t mortuarium
van dak- en thuislozen
die maar niet worden opgehaaaaald.

Alphons Levens,
20 augustus 2018.

Guus Hiddink genoemd als mogelijk nieuwe bondscoach nationaal team Colombia

Hiddink zou kandidaat zijn om de Argentijn José Pekerman op te volgen


Guus Hiddink gaat mogelijk opnieuw aan de slag als bondscoach. Hij zou bij Colombia worden gezien als een van de kandidaten om de Argentijn José Pekerman op te volgen. Dat meldt het Colombiaanse Caracol Radio woensdag 22 augustus 2018.


Het contract van Pekerman loopt volgende week af. Aanvankelijk was de verwachting dat hij langer aan zou blijven, maar daar zou geen sprake van zijn.

De Colombiaanse bond zou met een nieuwe bondscoach willen toewerken naar het WK van 2022 in Qatar. De ervaren Hiddink is een goede kandidaat.

De 71-jarige Hiddink heeft behoorlijk wat ervaring als bondscoach. Eerder leidde hij Nederland, Zuid-Korea, Rusland, Turkije en Australië. De laatste keer dat Hiddink op het veld stond was in 2016 toen hij bij Chelsea instapte na het ontslag van José Mourinho. Of Hiddink zelf trek heeft in het bondscoachschap bij Colombia wordt niet gemeld.

Overigens, dit meldt dinsdag 21 augustus de officiële Twitter account van (体坛加) in Beijing, China:


(Suriname Mirror/Voetbalprimeur/Omroep Gelderland/Twitter/Caracol Radio)

Braziliaanse loopt wandelevenement De Omloop (110 kilometer) in Zeeland op teenslippers

Maria Soarez liep al zeven keer De Omloop uit op teenslippers

(Bron screenshot: YouTube/RTV Rijnmond)

'Iedereen in Brazilië loopt op slippers, altijd, dat zijn we zo gewend'


Goeree-Overflakkee maakt zich op voor het wandelevenement De Omloop. Een uitputtingsslag van 110 kilometer het eiland rond. De meeste lopers kiezen dan ook voor degelijke wandelschoenen. Maar, de Braziliaanse Maria Soarez doet het op teenslippers. Al zeven keer liep Maria De Omloop uit op teenslippers. De eerste keer probeerde ze het op wandelschoenen, maar dat beviel slecht, zo bericht RTV Rijnmond vandaag, donderdag 23 augustus 2018. 

'Ik kon bijna niet meer lopen. Het leek wel of mijn voeten explodeerden in mijn schoenen. Maar gelukkig had ik slippers bij me. Ik kon wel huilen, zo blij was ik toen ik ze aan deed.'

Maria is nu bij haar man in Dirksland. Ze brengt de zomermaanden altijd door in Nederland. In haar thuisland begrijpen ze de ophef over de slippers niet zo.



'Iedereen in Brazilië loopt op slippers, altijd. Dat zijn we zo gewend.'

De flipflops hebben haar door de jaren heen lokaal al een beetje beroemd gemaakt. 'Maar, mensen weten dan niet dat ik Maria heet. Ze noemen me gewoon teenslippers. Hup teenslippers, roepen ze dan!'

En elk jaar weer zegt Maria dat ze dit keer niet meedoet aan De Omloop, dat ze even overslaat. Maar als de loop dan dichterbij komt, gaat het weer kriebelen. 'Ik ben echt verslaafd aan de Omloop.'

Vrijdagavond om zeven uur gaat De Omloop van start in Middelharnis. De deelnemers hebben dan 24 uur de tijd om de 110 kilometer af te leggen. Maria hoort steevast bij de laatste deelnemers die over de finish komen. 'Als ik het maar haal en ik mijn oorkonde en medaille krijg, dat is het belangrijkste.' Ze raadt alle lopers aan een setje slippers in hun tas te doen. 'Dan kun je altijd wisselen als het nodig is. Gewoon doen!'

(Suriname Mirror/RTV Rijnmond/YouTube)

Oud-voorzitter Braziliaanse voetbalbond vier jaar de cel in voor aannemen van steekpenningen

86-Jarige José Maria Marin krijgt ook een boete van 1.2 miljoen dollar

Marin moet 3.3 miljoen dollar aan onrechtmatig verkregen geld terugbetalen


Het grootschalige Amerikaanse onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond FIFA heeft weer tot een veroordeling geleid. Een rechter in New York is van mening, dat José Maria Marin, voormalig voorzitter van de Braziliaanse bond, voor vier jaar de cel in moet voor het aannemen van steekpenningen. 

Marin zat al ruim een jaar in voorarrest in Zwitserland en in de Verenigde Staten.


De 86-jarige Braziliaan behoort tot de zeven voetbalbobo's die eind mei 2015 in een hotel in Zürich werden opgepakt, vlak voor het verkiezingscongres van de FIFA. Marin had enkele weken eerder het voorzitterschap van de Braziliaanse bond overgedragen aan Marco Polo Del Nero. Hij was ook voorzitter van het organisatiecomité van het WK 2014 in Brazilië. Marin werd eind 2015 uitgeleverd aan de VS.


De Amerikaanse Justitie klaagde Marin aan voor onder meer het aannemen van steekpenningen bij de verkoop van tv- en marketingrechten. Hij kreeg niet alleen een celstraf, maar ook een boete van 1,2 miljoen dollar. Bovendien moet hij 3.3 miljoen dollar aan onrechtmatig verkregen geld terugbetalen. Totaal komt dat neer op een bedrag van omgerekend 3.9 miljoen euro.


De corruptie binnen bij de FIFA kwam drie jaar geleden rond de herverkiezing van de toenmalige voorzitter Sepp Blatter tot uitbarsting. Tientallen bestuursleden en officials werden als verdachte aangemerkt door de Zwitserse en Amerikaanse justitie. Het leidde tot heel wat arrestaties, schorsingen en rechtszaken. Blatter werd geschorst vanwege een dubieuze financiële deal met Michel Platini, die daardoor moest opstappen als voorzitter van de Europese bond UEFA.

(Suriname Mirror/Sportnieuws/BBC/De Telegraaf/Twitter/YouTube)

Venezolanen arriveren in Peru voor de deadline van verplicht bezit van paspoort

(Bron foto: Mariana Bazo/Reuters)
Na een jaar en een dag is Venezolaan David Pernia in Lima herenigd met zijn gezin

Peru schat dat meer dan 20.000 Venezolanen vóór 25 augustus in het land zouden kunnen aankomen


Het is een jaar en een dag geleden dat David Pernia, een Venezolaanse vader van drie kinderen, zijn familie achterliet om werk in de bouw te vinden in Peru. Met het land diep in een economische crisis verwikkeld, was de enige manier waarop zijn familie kon overleven, dat hij zijn kansen zou wagen in Lima, 4.300 kilometer van Caracas. 

Terwijl Peru aankondigt, dat Venezolanen die vanaf 25 augustus verplicht zijn hun paspoort mee te nemen, stappen zijn vrouw Yance en hun drie kinderen in een bus voor de reis door Colombia, Ecuador en uiteindelijk naar Peru om met hem herenigd te worden.

'Mijn man werkt hier een jaar en hij heeft het heel goed gedaan, godzijdank, en we hebben de afgelopen drie en een half jaar van deze situatie (crisis) in Venezuela al doorstaan', zegt ze.

'Dus vanwege deze situatie waarin het gezin ver van elkaar vandaan was, hebben we besloten dat we, omdat hij niet meer terug kon keren, bij hem te zijn.' Terwijl hij wachtte op zijn vader, zei de 9 jaar oude Yoandro Pernia, dat hij opgewonden was om hem weer te zien, maar kon de triestheid van het achterlaten van zijn huis, familie en vrienden niet van zich af schudden. 'Ik ben blij en verdrietig. Het is heel moeilijk voor mij om uit te drukken hoe ik ben. Ik ben gelukkig, omdat ik ten laatste mijn vader zal zien, maar ik ben verdrietig omdat ik veel mensen achterliet.'

Een paar minuten later drukte Yoandro zijn lichaam tegen zijn vader in een diepe knuffel en veegde vervolgens de tranen weg toen zijn vader elk van zijn twee jongere zussen omhelsde en kuste. 'Het is zo dat gisteren een jaar geleden was dat ik hier arriveerde, dat ik mijn kinderen in Venezuela had achtergelaten', zei Pernia, die helemaal glimlachte. 'En vandaag, een jaar en een dag later, verwelkom ik hen hier', voordat hij het gezin uit het busstation en door Lima begeleidde, waar ze hun nieuwe thuis zullen maken.

De Pernias zijn slechts enkele van de Venezolaanse migranten die de week durende zware reis naar Peru maken in een poging te arriveren voor de deadline van 25 augustus vanaf wanneer Peru paspoorten vereist voor toegang.

Veel van de mensen in de bus werden herenigd met dierbaren die zich eerder in Peru hadden gevestigd, aangezien miljoenen het afgelopen jaar Venezuela verlieten en zich vestigden in Latijns-Amerika.

Mauricio Aparicio die bij het Marco Polo-busstation werkt, zei dat hij geld naar huis stuurt om zijn vader te helpen, die tegen maagkanker vecht.

Peru schat dat meer dan 20.000 Venezolanen vóór 25 augustus in het land zouden kunnen aankomen. Meer dan 400.000 Venezolanen zijn de afgelopen twee jaar Peru binnengekomen. Eerder had Peru de Venezolanen toegelaten om zonder paspoort binnen te komen, maar toen het toenemend aantal vluchtende Venezolanen de lokale diensten onder druk zette, introduceerde Lima de nieuwe maatregel waarbij alle Venezolanen een paspoort moeten houden.

(Suriname Mirror/Reuters)

VN dringt bij buren van Venezuela erop aan om hun grenzen open te houden

Duizenden Venezolanen blijven hun land ontvluchten om te ontsnappen aan de crisis


De Verenigde Naties heeft donderdag 23 augustus 2018 bij de buren van Venezuela erop aangedrongen om hun grenzen open te houden, omdat duizenden migranten uit het land blijven vluchten om te ontsnappen aan hyperinflatie en economische ineenstorting.


Nadat Ecuador en Peru bekend hebben gemaakt, dat ze de toelatingseisen voor Venezolaanse migranten aanscherpen, zegt Filippo Grandi, de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen, moeten dergelijke maatregelen blijven 'toestaan ​​dat personen die internationale bescherming nodig hebben toegang hebben tot veiligheid en asiel zoeken'.

De heer Grandi prees Latijns-Amerikaanse staten voor het opvangen van ongeveer 1.6 miljoen Venezolanen die hun thuisland sinds 2015 hebben verlaten.

De Venezolaanse exodus is in snel tempo een van 's werelds grootste vluchtelingencrises aan het worden, vergelijkbaar met de benarde situatie van de Rohingya-moslims in Myanmar en het vertrek van Syriërs uit hun door oorlog verscheurde land.

Caracas probeert een van de ergste aanvallen van hyperinflatie ter wereld te beteugelen en heeft deze week vijf nullen van de bolívar afgehaald, waardoor deze met 95 procent is gedaald.

De VN zegt dat 2.3 miljoen mensen de afgelopen jaren Venezuela hebben verlaten - 7 procent van de bevolking. Velen zijn naar het naburige Colombia gevlucht en vonden hun weg van daar naar andere Andeslanden: Ecuador, Peru en Chili.

(Suriname Mirror/The Financial Times/Twitter)

5-Jarig meisje doodgereden op de weg naar Atjonie...

Automobilist (38) niet in het bezit van een rijbewijs en is in verzekering gesteld


De 5-jarige Savina Pansa is gisteren overleden na te zijn aangereden door een personenauto op de weg naar Atjonie, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 23 augustus 2018. De 38-jarige automobilist stelde zelf de politie van Atjonie in kennis van de aanrijding. 

Bij aankomst van agenten op de plek van de aanrijding vertoonde het slachtoffertje geen teken meer van leven.

Onderzoek wees uit, dat de automobilist vanuit de richting Brownsweg reed in de richting van Atjonie. Ter hoogte van km 75 zag hij, bij het afdalen van een heuvel, Savina met andere voetgangers over de weg lopen. Hij remde krachtig af, maar kon niet voorkomen dat Savina werd geraakt.

Een ingeschakelde arts stelde de dood van haar vast.

De bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij werd ter voorgeleiding overgebracht naar het politiebureau. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld.

Het onderzoek van deze aanrijdingszaak is overgedragen aan de Verkeersunit van regio Midden.

Gezin in woning te Rijsdijk overvallen door vier gemaskerde en gewapende mannen

Overvallers maken sieraden, perceeldocumenten en zaktelefoons buit


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, donderdag 23 augustus 2018, dat vier gemaskerde mannen gisterochtend rond half vijf de bewoners van een woning aan de Margaret Seedorfweg te Rijsdijk hebben overvallen.

Volgens de bewoners waren de daders gewapend met vuistvuurwapens en houwers.

Onder bedreiging maakten de overvallers sieraden, perceeldocumenten en zaktelefoons buit. De slachtoffers zijn een moeder, vader en twee kinderen. Zij hebben geen letsels opgelopen, maar wel getraumatiseerd.

Tot nu toe zijn de daders onbekend. De politie van Rijsdijk heeft deze zaak overgedragen aan de recherche

Coördinator Bakker Actiecomité Alcoa constateert vertrouwenscrisis in Suralco/Alcoa-kwestie

'Alleen het volk kan een oplossing brengen in deze kwestie'

'Als het parlement de moed heeft om te doen wat goed is, dient het een motie van wantrouwen in tegen de regering'


Wim Bakker, coördinator van het actiecomité Alcoa, constateert een vertrouwenscrisis in de Suralco/Alcoa-kwestie. 'Het grootste probleem waar wij als volk tegen aanbotsen, is dat we te maken hebben met twee partijen die niet te vertrouwen zijn, de regering en Alcoa.' Volgens Bakker kan alleen het volk een oplossing brengen in deze kwestie, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 23 augustus 2018.

Hij merkt dat parlementsleden niet in staat zijn om een vuist te maken. Bakker sprak maandag nadat milieuactivist Erlan Sleur onderzoeksresultaten had gepresenteerd van metingen naar radioactieve stralingen, die hij heeft verricht in de kleine 'mud lake' in de buurt van de Suralco-raffinaderij.

Bakker vraagt zich af of de regering en Alcoa openheid van zaken zullen geven. Hij vindt het beter dat wordt aangedrongen op onderzoek vanuit een onafhankelijke partij naar de schade aan het milieu op plekken die Alcoa heeft gebruikt als stortplaats van industrieel afval. Bakker wil een overzicht van deze plekken en van hoeveel afval er is gestort.

De verrichtingen van het actiecomité en Sleur moeten volgens Bakker gezien worden als manieren om het bewustzijn bij de bevolking te vergroten, want alleen die kan een oplossing brengen.

Het comité is blij met uitspraken van NDP-fractieleider André Misiekaba, die onlangs in het parlement heeft gesteld, dat de Alcoa/Suralco met de ontmanteling van de fabriek illegaal bezig is. Bakker zegt, dat het comité dezelfde conclusie heeft getrokken. In zijn ogen is zowel de regering als Alcoa illegaal bezig. Bakker verwacht dat het niet alleen bij de stelling van Misiekaba blijft.

'We rekenen erop dat hij die gordiaanse knoop gaat doorhakken, want als hij dat doet is het opgelost. Als het parlement de moed heeft om te doen wat goed is, dient het een motie van wantrouwen in tegen de regering. Alleen het parlement kan de regering dwingen om openheid van zaken te geven.'

FOLS-president Nerkust: 'Waar moet het naartoe met de pedagogische instituten in Suriname?'

'Ik hoop dat de minister zich realiseert, dat onderwijsbeleid samen wordt gemaakt'


Met verwijzing naar de jongste ontwikkelingen met betrekking tot de pedagogische instituten het Albert Cameron Instituut (ACI) en het Christelijk Pedagogisch Instituut (CPI) vraagt menigeen zich af waar het naartoe moet met de pedagogische instituten in Suriname. 

Ten eerste zal het het tweede opeenvolgende jaar zijn dat het CPI geen eerstejaarsstudenten mag inschrijven en ten tweede dat het ACI opgaat in het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI). Het argument dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aangeeft is dat zij het gebouw nodig heeft voor IMEAO-scholieren. 

Een andere opvallende ontwikkeling is dat bij de avondopleiding van ‘De Nieuwe Leerkracht’ (DNL) voor het studiejaar 2018-2019 er geen nieuwe inschrijvingen plaatsvinden bij deze opleiding. DNL is in de plaats gekomen van de Onderwijzersakte. De Onderwijzersakte - als avondopleiding - is zo goed als afgebouwd. Ik vraag me überhaupt af wat zo verkeerd was aan de Avondopleiding voor de Onderwijzersakte. Bij de avond DNL is gekozen voor een vijfjarige opleiding in plaats van 4 jaren dagschool, omdat de meeste studenten werkende zijn en de schooltijden korter zijn. 

In het schooljaar 2014-2015 zijn het ministerie, de studenten en docenten met enthousiasme begonnen met de Avondopleiding voor DNL. Anno 2018 is het enthousiasme een ‘dubbeltje op zijn kant’. Met het niet inschrijven van nieuwe studenten vragen docenten zich af of het de bedoeling is dat de DNL ook zal worden afgebouwd? Wat zal met het docentenkorps gebeuren? Is er geen kans meer voor jonge mensen die hun carrière willen voortzetten en alleen ’s avonds de mogelijkheid hebben om daaraan te werken? Is de DNL vanaf de start een keer geëvalueerd? 

Tijdens het kennismakingsgesprek met de bonden op 16 mei 2018 met minister Lilian Ferrier heeft ondergetekende de minister gevraagd aandacht te besteden aan de wettelijke status van DNL. Of dat al is gebeurd is niet bekend. 

 Ik vraag me af of de hierboven geschetste ontwikkelingen te maken hebben met het feit dat in het Staatsblad van de Republiek Suriname 2017; no. 33 (Herwaarderingsbesluit Onderwijsgevenden) in de nota van toelichting onder artikel 12 het volgende is opgenomen: Als gevolg van het huidige grote overschot aan onderwijsgevenden op scholen voor basisonderwijs zal bij de inschrijving van nieuwe studenten het instrument van numerus fixus worden gehanteerd. Nagegaan zal worden voor welke andere instituten de numerus fixus ook zal worden gehanteerd. Numerus fixus is de Latijnse term dat staat voor vastgesteld aantal. 

Het getuigt van wijsheid om de vakantieperiode te gebruiken om de gemeenschap breedvoerig uit te leggen wat het beleid is met betrekking tot de pedagogische instituten. 

Ik hoop dat de minister zich realiseert dat onderwijsbeleid samen wordt gemaakt: ik citeer hierbij uit het boek Samen duurzaam onderwijs realiseren met als ondertitel: De inzet van effectieve interventies in Suriname, door Henry Ori e.a. 'Onderwijsbeleid maak je samen: het MinOWC samen met de vertegenwoordigers uit de sector onderwijs. Het departement heeft niet de vrije hand bij het bepalen van keuzes. De onderwijsbeleidsagenda wordt immers door veel factoren bepaald.'

Paramaribo, 22 augustus 2018 
Marcellino Nerkust 
Fols-president (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname)

Uitblijven oplossing vraagstuk steegjes Pietermaai leidt ‘tot grote onzekerheid bij investeerders'

VBC: 'Verdere uitbreiding van investeringsplannen worden on hold gezet’


Het uitblijven van een permanente oplossing voor het vraagstuk van de steegjes in Pietermaai leidt ‘tot grote onzekerheid bij investeerders en heeft tot gevolg dat verdere (uitbreiding van) investeringsplannen on hold worden gezet’. Dat stelt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) in een brief aan minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Zita Jesus-Leito (PAR) - zie onderaan -, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 23 augustus 2018. Deze brief werd in maart van dit jaar al gestuurd. 

'Helaas heeft de minister niet gereageerd op onze goedbedoelde raadgeving. En nu blijkt dat het uitblijven van een solide en transparant beleid en afspraken ernstige rustverstorende acties kunnen uitlokken', aldus de VBC. Daarbij verwijzend naar wat er op het luxe resort Baoase is voorgevallen, waarbij demonstranten zich toegang tot het hotel hebben verschaft en de toeristen aan het schrikken hebben gebracht.

De vereniging wijst erop dat door deze discussie, zoals begin dit jaar over de Vliersteeg en de oproep om tegen sluiting hiervan te demonstreren, de gewenste duurzame sociaaleconomische groei wordt gestagneerd.

VBC: 'In de afgelopen jaren is naar schatting voor meer dan 40 miljoen gulden geïnvesteerd om deze buurt tot een aantrekkelijke toeristische omgeving te transformeren. Er zijn ongeveer 300 kamers en een twintigtal restaurants en bars in de markt geplaatst en meer dan 250 banen gecreëerd. Moet dit dynamische proces tot stilstand worden gebracht vanwege het uitblijven van een permanente oplossing van voornoemd vraagstuk?'

http://www.vbcuracao.com/website/index.php?option=com_content&view=article&id=217:actie-baoase-verslechterd-investeringsklimaat&catid=38:2012&Itemid=60



Venezolaan (19) dient officieel verzoek tot politiek asiel in bij Justitie Curaçao

Indiener is gedeserteerd uit het Venezolaanse leger

Advocaat Achim Henriquez: 'De man vreest voor zijn leven en kan om die reden niet het land uitgezet worden'


Op Curaçao is afgelopen week officieel een verzoek tot politiek asiel ingediend bij minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) voor een Venezolaanse man van 19 jaar die gedeserteerd is uit het leger. Dit  meldt vandaag, donderdag 23 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

'Er is mij vanuit het ministerie toegezegd dat ik antwoord krijg, en ik verwacht dat dit een toewijzing is, maar mocht ik vandaag dat antwoord nog niet binnen hebben, dan ben ik genoodzaakt een voorlopige voorziening te verzoeken bij de rechter om uitzetting te voorkomen. De man vreest voor zijn leven en kan om die reden niet het land uitgezet worden, zoals met zoveel illegale Venezolanen gebeurt', aldus advocaat Achim Henriquez die zich met de zaak bezighoudt.

'Het gaat hier om een specifiek geval en niet om een economische vluchteling, want het is een deserteur uit het Venezolaanse leger. Doorgaans geldt desertie als een strafbaar feit. Als deze jongeman, die op dit moment in de barakken van de politie vastzit, teruggestuurd wordt, is hij zijn leven niet zeker. Een economische vluchteling die teruggestuurd wordt zal met rust gelaten worden in Venezuela, maar met betrekking tot deze man heeft Curaçao een verantwoordelijkheid te dragen.'

Korpschef politie Curaçao: 'De bij Baoase aanwezige agenten hebben onvoldoende opgetreden'

Sambo: 'Wat ik op beeldmateriaal heb gezien, is onacceptabel'


Na beeldmateriaal gezien te hebben van de gebeurtenissen bij het luxe resort Baoase, kan korpschef Mauricio Sambo niet anders concluderen dan dat de daar aanwezige agenten onvoldoende hebben opgetreden. 

'Wat ik heb gezien, is onacceptabel. Ik kan me voorstellen dat de situatie daar moeilijk is geweest, maar er had wel actie ondernomen moeten worden. Zo hadden de agenten om meer assistentie kunnen vragen of aan de protesterende mensen kunnen aangeven wat wel en niet mag en kan', aldus Sambo vandaag, donderdag 23 augustus 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Hij voegt er gelijk aan toe, dat ondanks deze conclusie niet direct de beschuldigende vinger naar de betreffende agenten gewezen moet worden.

'Er is nu een intern onderzoek gaande, waarvan we het verslag vrijdag aan de minister van Justitie overhandigen. We kijken in het onderzoek naar het gehele proces en de structuur. Dus hoe zit het met de schakels? Hoe heeft de teamleider gehandeld en de chef van het wijkbureau? Het is aan de minister om de resultaten van het onderzoek al dan niet publiek te maken en kenbaar te maken of en welke maatregelen er getroffen zullen worden', zo laat de korpschef weten.

Afgelopen vrijdag liep een protestmanifestatie bij het luxe resort Baoase uit de hand. Eerst werd een hek gesloopt, waarna de betogers het hotelterrein opliepen, het restaurant ingingen en volgens verklaringen van het resort zelfs de kamers van de toeristen betraden.

'Baoase is al sinds 2008 bezig met illegale bouw op Marie Pampoen', Curaçao

Amigu di Tera verbaasde zich al in 2008 er over, dat regering van Antillen bouwwerken in zee toestond

Verbazing nu bij media en politici dat de organisatie geen commentaar levert op huidige situatie bij het luxe resort...


Baoase is al sinds 2008 bezig met illegale bouw op Marie Pampoen. Dat stelt de natuurorganisatie Amigu di Tera in een verklaring. De organisatie heeft als bewijs een eigen persbericht uit 2008 en een bijbehorende foto uit die tijd aan de verklaring toegevoegd, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 23 augustus 2018. 

Uit het persbericht van december 2008 blijkt, dat bewoners in de omgeving van de Winterswijkstraat last hebben van het geluid van een loader.


'Langzaam wordt de het deel van de kust bij Marie Pampoen afgesloten voor ons volk. Het is onduidelijk op grond van welk beleid en welke wet de werkzaamheden toestaat. In 2008 is er nog geen beleid voor onze kust, maar toch worden er besluiten genomen die veel schade kunnen aanrichten aan het leven in de zee. En iedere keer worden beslissingen genomen die in het belang zijn van een klein groepje met geld en invloed', zo meldt het persbericht.

Na orkaan Omar werd het duidelijk, dat bij het aanleggen van de pier materialen zijn gebruikt die men eigenlijk nooit had mogen gebruiken, aldus de verklaring. Het droogleggen is ook niet op een professionele manier gebeurd. Met andere woorden het eilandsbestuur controleert de toegestane projecten niet.

Amigu di Tera verbaasde zich in 2008 er al over dat de regering van de Antillen – die ook de eigenaar is van de zeebodem – bouwwerken in zee toestond zonder daarbij de eigen maritieme wetten te raadplegen, en dat de betrokken projecten niet worden gecontroleerd. De natuurorganisatie licht ook toe waarom zij nu van zich laat horen.

Bepaalde media en politici vragen zich nu af waarom de organisatie geen commentaar levert op de huidige situatie bij het luxe resort.

Recordlading van bijna twee ton cocaïne onderschept in haven Gent, België

(Bron foto: Federale Politie)
Cocaïne gevonden tussen een lading tegels uit Brazilië


In de haven van Gent is een recordlading van bijna twee ton cocaïne ontdekt. De drugs hebben volgens de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen een straatwaarde van 100 miljoen euro.

De cocaïne werd dinsdag gevonden tussen een lading tegels uit Brazilië. Ze zaten verstopt in drie containers met 1.900 pakketten. Het onderzoek naar de zaak loopt nog.
 
'Het gaat om de grootste drugsvangst ooit in de Gentse haven', zegt hoofdcommissaris Patrick Willocx van de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen. 

'De haven van Gent is in vergelijking met die van Antwerpen meer een bulkhaven dan een containerhaven, maar hier werden de drugs in drie containers gevonden. De drugs waren heel professioneel verstopt.'

'Van een shift van de drugstransport van Antwerpen naar Gent kunnen we niet spreken', klinkt het.

De drugs worden vandaag nog, donderdag 23 augustus 2018, integraal vernietigd bij een gespecialiseerde firma.

In de Antwerpse haven werden de eerste zes maanden van dit jaar al 30 ton drugs onderschept. Begin deze maand werd in de haven van Antwerpen nog 1,5 ton cocaïne gevonden, in de Waaslandhaven 1,7 ton cocaïne.

Onlangs maakte het EU-drugsagentschap (EMCDDA, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) bekend dat cocaïne steeds vaker via noordelijke containerhavens de EU wordt binnengesmokkeld. Volgens het agentschap zijn de Belgische havens daarbij steeds belangrijker. Bijna de helft van alle cocaïnevangsten in Europa wordt daar gedaan.

(Suriname Mirror/Nieuwsblad/VRT/HLN)

Rapar Broadcasting Network (RBN) start in Nederland met regionale uitzendingen

RBN-directeur Faried Pierkhan sluit partnerschap met 070TV in regio Haaglanden

Pierkhan hoopt met partnerschap twee landen te kunnen verbinden en Suriname dichterbij bij de diaspora in Nederland te brengen


Eind september start Rapar Broadcasting Network (RBN) in Nederland met regionale uitzendingen. Faried Pierkhan, directeur van RBN, heeft een partnerschap gesloten met 070TV onder leiding van Joey Koeijvoets. 070TV is te ontvangen via kanaal 44 van Ziggo in de regio Haaglanden in Rijswijk, Nootdorp, Den Haag, Zoetemeer, Delft, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar. Ze heeft een bereik van 1,2 miljoen televisiekijkers.

Pierkhan zegt vandaag, donderdag 23 augustus 2018, op Starnieuws dat het om een uniek project gaat. Na de opgedane ervaring wordt de samenwerking uitgebreid naar meer steden. Met de uitzending in Nederland is aan extra kosten maandelijks 6.000 euro gemoeid. RBN staat ook open voor lokale mensen/organisaties om hun producten op te nemen in de inhoud die in Nederland wordt uitgezonden.

Door-de-weeks wordt één uur uitgezonden en in het weekend twee uren per dag. Binnen drie tot vier maanden verwacht Pierkhan minimaal twee uren per dag uit te zenden.

RBN krijgt dagelijks exclusief een uur zendtijd ter beschikking voor haar programma's uit Suriname. Indien nodig kan een extra uur ingevuld worden bij meer content aanbod. RBN hoopt met dit partnerschap twee landen te kunnen verbinden en Suriname dichterbij te brengen bij de diaspora woonachtig in Nederland.

De Surinaamse programma's Muliti Kulti, Halaat (situatie), De Poli, De Jure, RBN's Hitparade, Kal Aaj Aur Kal, en nog negen andere producties zullen te zien zijn in Nederland.

De testuitzendingen zullen de komende dagen gedaan worden en aan de hand daarvan zal een startdatum bepaald worden.

Het is voor het eerst dat een Surinaamse televisie omroep zeven dagen per week zal uitzenden in Nederland. Hoewel de start regionaal is in Nederland, zal aan de hand van de wederzijdse ervaringen uitgebreid worden naar de overige grote steden in Nederland, als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Almere.

070TV zal zich inzetten om ook de aansluiting te maken via KPN TV. 070TV zal ook zorg dragen voor het aanleveren van programma’s over de diaspora in Nederland aan RBN. De volledige regie van de uitzendingen via 070 zal RBN Suriname verzorgen. De details wederzijds worden de komende dagen uitgewerkt, zodat de Nederlandse kijker ook verrijkt kan worden met de programma’s van Suriname. Indien nodig zal ook de kwaliteit van de programma's worden verbeterd, zegt Pierkhan.

RBN is de koepel van RP The hot one (89.7FM), RP/Acme (91.3FM),The Beat (92.1FM), Acme Nickerie (103.5FM), RBNTV (5.1), AlphaTV (5.2), Dagblad Suriname, GreenDot digitale pay TV.

Klap in het gezicht van Surinaams milieu: Zo'n 40 scalians Sarakreek-gebied en Marowijne mogen werken

Minister Dodson: 'Er zijn harde afspraken gemaakt met de scalianhouders'

- Scalians worden voorzien van gps en volgnummersysteem en het is verboden met kwik te werken
- De Commissie Ordening Goudsector zal zorgen voor de veiligheid op de scalians...


Onder vernieuwde voorwaarden zullen de ongeveer 40 scalians in het Sarakreekgebied en Marowijne per 1 september verder mogen werken. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft gisteren een evaluatiebijeenkomst gehouden in zijn kantoor met de scalianhouders, aldus vandaag, donderdag 23 augustus 2018, Starnieuws. 

Negentien eigenaren zijn geregistreerd. Sommigen hebben meerdere boten. Ook de Braziliaanse ambassadeur was aanwezig op de vergadering. Het is nodig om Brazilianen die illegaal op de boten werken in het legale circuit te brengen.

Het ministerie zal ook met het traditioneel gezag van de Paramaccaners praten. Er zijn klachten dat goudzoekers eilanden vernietigen in de Marowijnerivier. Hierbij spelen lokale bewoners ook een rol.

Minister Dodson zei na afloop van de bespreking, die af en toe behoorlijk fel was, dat er strakke regels zijn voor het dredgen in het stuwmeergebied (omgeving Sarakreek) en in Marowijne. De boten zullen worden voorzien van een gps en een volgnummersysteem. Het is verboden met kwik te werken. De privé-security op verschillende boten moet worden afgezegd. De commissie Ordening Goudsector zal zorgen voor de veiligheid op de boten.

Ruim 25 scalians zijn actief in het Marowijnegebied en ongeveer 10 ten oosten van het Stuwmeer (Sarakreek). Het gedeelte tussen de Sarakreek en Mamaini wordt ook opengesteld voor de scalians.

Afgesproken is om niet rechtstreeks meer een bijdrage te geven aan de dorpskas. Dit systeem blijkt in de praktijk niet goed te werken. Er is onderling vaak geen consensus over hoe het geld besteed moet worden. Per boot moet een bepaald bedrag via de centrale overheid (ministerie van Financiën) worden afgedragen. Diverse ministeries, zoals Regionale Ontwikkeling, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Sociale Zaken & Volkshuisvesting, zullen betrokken worden bij het uitvoeren van ontwikkelingsprojecten in de dorpen. Het geld moet de gemeenschap ten goede komen, legde Dodson uit.

Op basis van de kwitanties blijkt dat veel mensen geld ontvangen. Daarom is het nodig om een krutu te houden met het traditionele gezag van de Paramaccaners. Dit zal samen met de districtscommissaris Margaretha Malontie vóór 1 september plaatsvinden. Er zijn harde afspraken gemaakt met de scalianhouders, beweert Dodson. Wie zich niet aan de regels houdt, ligt er zonder pardon uit, benadrukte de minister. De vergunningen worden voor twee jaar uitgegeven.

De bewindsman zei, dat ook met de Fransen samengewerkt zal worden om ordening te brengen. De scalians zullen zich moeten onderwerpen aan strenge regels, die ook internationaal gangbaar zijn. In het Marowijnegebied wordt meer dan twintig jaar in rivieren en kreken naar goud gezocht. Dodson merkt op dat lokale bewoners vaak boten dirigeren naar plaatsen waar ze denken dat er goud te vinden is....

Het besluit van Dodson bevestigt hetgeen lange tijd werd vermoed: de regering zal scalians blijven toestaan om te werken. De vraag is hoe bepaalde, inheemse, dorpen gaan reageren op het besluit. In ieder geval is het een harde vernietigende klap in het gezicht van het milieu dat weer ondergeschikt is aan financieel gewin en economische belangen, immers via de belastingen dragen scalianeigenaren fors bij aan de staatskas.

'Machtsmisbruik' bij gebruik asfalt in Saramacca

Ressortleider A.R. van Openbare Werken Saramacca kiest voor eigen belang 

Asfalt bestemd voor de Mr. P. Chandishawweg voor andere doeleinden gebruikt...


Het Dagblad Suriname schrijft woensdag 22 augustus 2018, dat het geen onbekend fenomeen is, dat de Mr. P. Chandishawweg (Saramacca) in een slechte staat verkeert. Zo'n 2 weken geleden is er ten behoeve van deze weg asfalt beschikbaar gesteld waarmee circa 3 kilometer van de straat gerehabiliteerd kon worden. 

Initieel zorgde deze geste voor veel vreugde bij de bewoners van de Mr. P. Chandishawweg, totdat de ressortleider A.R. van Openbare Werken Saramacca ervoor koos om dit asfalt aan te wenden voor andere doeleinden.

'Het is al jaren zo, dat de weg tussen Hamburg en de Mr. P. Chandishawweg vol verzakkingen zit. Af en toe wordt het wel gerepareerd, maar die gaten blijven maar komen. Nu blijkt dat er asfalt is aangeleverd, maar de ressortleider heeft alleen een deel van Hamburg en van Creola hersteld, terwijl het asfalt voor de Mr. P. Chandishawweg was bestemd', vertelt een plaatselijke bewoner.

De keus voor de rehabilitatie van Creola is niet ondenkbaar. Daar wonen namelijk familieleden van de ressortleider, voegt de bewoner toe. 'Het is niet prettig om te rijden in een straat waar je constant moet uitwijken voor gaten, terwijl Creola wel begaanbaar is. De ressortleider heeft zich dus schuldig gemaakt aan machtsmisbruik.'

Acht mensen vermoord in Mexicaans toeristenoord Cancún

Autoriteiten leggen verband tussen moorden en rivaliteit tussen Los Zetas en andere drugskartels

(Bron foto: Diario La Verdad México)

In het Mexicaanse toeristenoord Cancún, een schiereiland met hagelwitte stranden en groteske hotels, zijn de afgelopen dagen acht lichamen gevonden van mensen die door geweld om het leven zijn gekomen. Enkele stoffelijke resten lagen in plastic zakken.


In de kofferbak van een taxi werden de lichamen van een man en een vrouw gevonden, meldt de televisiezender Televisa.


Ook is een man in zijn hangmat doodgeschoten. Verder is in de buurt van de autoweg tussen Cancún en Mérida een persoon gevonden die is onthoofd.

De Mexicaanse autoriteiten leggen een verband tussen de moorden en de rivaliteit tussen Los Zetas en andere drugskartels. Vanaf begin dit jaar zijn er al zeker 350 moorden in Cancún gepleegd.


(Suriname Mirror/Diario de Yucatan/De Telegraaf/Univision/Twitter/YouTube)

Libanees in Paraguay veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor martelen van zijn 16 maanden oude baby

Ali Fouani (26) brandt sigaretten uit op lichaam baby, trekt nagels uit en trapt de baby


Vriendin van Fouani, een 17-jarige cocaïneverslaafde, ziet kans om baby, die bewusteloos was en bloedend, naar nabijgelegen ziekenhuis te brengen


Ali Fouani, een Libanees die in Paraguay woont, is dinsdag 21 augustus 2018 veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf zonder hoger beroep mogelijkheid, omdat hij zijn 16 maanden oude baby heeft gemarteld met de meest gruwelijke tactieken, zoals hem branden met sigaretten, zijn nagels uit te trekken en hem te trappen.

Fouani martelde de baby een hele maand, volgens lokale media, en vluchtte vervolgens naar Brazilië om proberen te ontkomen aan het internationale arrestatiebevel waar Interpol hem gedurende drie weken mee volgde.


De 26-jarige was uiteindelijk uitgeput door zich steeds te moeten verstoppen en meldde zich aan. Tijdens zijn hoorzitting in Paraguay dinsdag weigerden rechters het voorstel van tien jaar gevangenisstraf van Fouani's advocaat, die stelde dat zijn cliënt onder invloed was van cocaïne toen hij zijn zoontje martelde, maar rechters voegden vier jaar toe aan het verzoek van de advocaat waardoor Fouani de gevangenis niet kan verlaten en teruggaan naar Libanon voor hij 41 is.



De baby's moeder, Fouani's vriendin , is een 17-jarige cocaïneverslaafde die de afgelopen acht maanden bij hem heeft gewoond. Elke keer als het paar vocht, sloeg Fouani zijn vriendin in elkaar en bedreigde haar met het doden van de baby, mocht ze iemand vertellen over zijn slechte behandeling. Dan zou hij hem voor zich folteren.

Op een dag, na de gewone routine, verliet hij het huis en dreigde haar te vermoorden als ze iets tegen iemand zei, maar ze nam de kans om de baby, die bewusteloos was en bloedend, naar een nabijgelegen ziekenhuis te brengen. Artsen zeiden dat hij zou zijn gestorven als hij de laatste paar minuten niet was gearriveerd toen ze hem konden redden.


(Suriname Mirror/Al Arabiya/abc.com.py/YouTube/Twitter)

Zwangere Venezolaanse vrouwen gaan naar Brazilië om te bevallen

Over de grens in Brazilië worden drie Venezolaanse baby's iedere dag geboren

(Bron foto's: Nacho Doce/Reuters)
'Mijn baby zou zijn gestorven als ik was gebleven, er was geen voedsel of medicijn, geen doktoren'


In verwachting zijnde Venezolaanse vrouwen verlaten hun land vanwege een gebrek aan prenatale zorg, medicijnen en luiers en bevallen over de grens in Brazilië, waar drie Venezolaanse baby's geboren worden iedere dag. 

'Mijn baby zou zijn gestorven als ik was gebleven. Er was geen voedsel of medicijn, geen doktoren', zegt Maria Teresa Lopez terwijl ze haar dochter Fabiola voedt, die maandagnacht 20 augustus 2018 werd geboren door een keizersnede in de kraamkliniek van Boa Vista, de hoofdstad van de Braziliaanse grensregio Roraima.

Lopez, 20, lifte 800 kilometer van haar huis in de rivierdelta van de Orinoco naar de Braziliaanse grens, vijf maanden geleden. Ze is een van de honderdduizenden Venezolanen die zijn gevlucht voor de economische en politieke onrust in hun thuisland, meestal naar het naburige Colombia.



De massale toestroom van Venezolanen heeft sociale diensten in de deelstaat Roraima overbelast en geleid tot een toename van misdaad, prostitutie, ziekten en incidenten van vreemdelingenhaat.

De geboortes van Venezolaanse baby's in de Boa Vista kraamkliniek stegen vorig jaar tot 566 en in de eerste helft van 2018 tot 571, van 288 in 2016, toen de stroom van Venezolaanse vluchtelingen begon, aldus  de gezondheidsafdeling van Roraima. Er waren geen geboorten in 2015.

De coördinatrice voor de veiligheid van de gezondheid van Roraima, Daniela Souza, zei dat de staat slechts één kraamkliniek heeft en dat het tot het uiterste wordt gerekt, met patiënten die in de gangen op kinderbedjes slapen. Spuiten, handschoenen en andere benodigdheden raken op, zegt ze. 'Elke dag komen er 800 mensen de grens over en veel vrouwen en kinderen hebben medische zorg nodig.'

Het aantal Venezolanen dat medische centra van de staat bezocht, is gestegen van 700 in 2014 tot 50.000 in 2017 en 45.000 in slechts de eerste drie maanden van dit jaar, zei ze.

De Braziliaanse overheid en het ministerie van Informatie  van Venezuela hebben niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar.

De gouverneur van Roraima heeft het Hooggerechtshof van Brazilië gevraagd de grens te sluiten om de immigratiecrisis het hoofd te kunnen bieden. De federale overheid in Brasilia heeft dat op humanitaire gronden beslist.

Carmen Jimenez, 33, die acht maanden zwanger was, uit Ciudad Bolivar en is bevallen in het Boa Vista ziekenhuis, zegt dat ze er verbaasd over was zoveel Venezolaanse moeders daar te zien. 'Ik ga niet terug naar Venezuela totdat er eten en medicijnen zijn en de straten weer veilig zijn', zegt ze terwijl ze haar 4-dagen oude dochter Amalia vasthoudt.

Lopez, een Wara-inheemse uit de Orinoco-delta, zegt dat ze alleen zou terugkomen om haar eerste dochter op te halen, die bij haar grootmoeder achterbleef, omdat ze te jong was voor de moeizame reis naar de grens. Brazilië heeft haar goed ontvangen en haar man vond werk in klussen, schilderen en maaien van gazons, zegt Lopez, terwijl ze haar baby melk geeft met een grote spuit. 'Er is daar niets meer voor ons over. Ik kreeg geen echografie voordat ik in Brazilië aankwam en het was gratis. Ik wil blijven.'

(Suriname Mirror/Reuters)