dinsdag 21 januari 2020

Peru installeert beveiligingscamera's op wereldberoemde Machu Picchu na schade aangericht door toeristen

'18 Camera's op drie strategische punten en toegangspunten omliggende bergen'


Peru installeert beveiligingscamera's op zijn wereldberoemde Machu Picchu-site nadat het eerder deze maand door buitenlandse toeristen was beschadigd, zeiden de autoriteiten dinsdag 21 januari 2020. 'We gaan de veiligheid op Machu Picchu versterken door hightech camera's te installeren', vertelde Jose Bastante, hoofd van het archeologische park, aan persbureau AFP. 

Bastante zei dat 18 camera's zich op drie strategische punten van de citadel zullen bevinden, evenals toegangspunten van omliggende bergen. 'Dit stelt ons in staat om bezoekers beter te beheersen en elke actie of inbreuk op de regelgeving te voorkomen, ook elk type risico', zei hij, eraan toevoegend dat drones ook worden gebruikt voor beveiliging.


Vijf toeristen die beschuldigd werden van het beschadigen van de iconische site werden vorige week gedeporteerd naar Bolivia en mogen 15 jaar niet terugkeren naar het land. Een zesde, uit Argentiniƫ, kreeg een boete van $ 360 en moet $ 1.500 aan het ministerie van Cultuur betalen voor reparaties nadat hij had toegegeven dat hij de Tempel van de Zon in het oude Inca-heiligdom had beschadigd. De Argentijnse 28-jarige Nahuel Gomez kreeg ook een voorwaardelijke veroordeling van drie jaar en vier maanden, maar kan het land verlaten zodra de boetes zijn betaald.

Gomez gaf toe, dat hij een stenen plaat van een tempelmuur liet vallen. Het was afgebroken toen het viel en veroorzaakte een scheur in de vloer. 'De veroorzaakte schade is aanzienlijk. De integriteit van Machu Picchu is verbroken', zei Bastante.

Leden van de groep werden ook verdacht van poepen in de 600 jaar oude tempel.

Het Machu Picchu-complex - dat drie verschillende gebieden voor landbouw, huisvesting en religieuze ceremonies omvat - is de meest iconische locatie van het Inca-rijk, dat 100 jaar heerste over een groot deel van West-Zuid-Amerika vĆ³Ć³r de Spaanse verovering in de 16e eeuw. Machu Picchu, wat 'oude berg' betekent in de Quechua-taal die inheems is in het gebied, ligt aan de top van een weelderige berg en werd gebouwd tijdens het bewind van de Inca-keizer Pachacuti (1438-1471).

(Suriname Mirror/AFP/Gestion/Twitter)

Braziliaanse president Bolsonaro richt Raad voor de Amazone op om regenwoud te beschermen

(Bron foto: JovemPan)
Vicepresident Hamilton Mourao gaat leiding geven aan de raad


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro richt een Raad voor de Amazone (Conselho da AmazƓnia) op om het Braziliaanse regenwoud te beschermen. Die nieuwe raad moet volgens het staatshoofd ook zorg dragen voor de duurzame ontwikkeling van het bos. Vicepresident Hamilton Mourao wordt de baas van de raad.


'Hij gaat maatregelen overzien waar meerdere ministeries bij betrokken zijn', aldus de president.


Bolsonaro zegt het regenwoud te willen beschermen, maar hij wil het gebied ook economisch ontwikkelen. Internationaal is er veel kritiek op het milieubeleid van Bolsonaro. Sinds hij in januari 2018 aan de macht kwam zijn er veel meer bosbranden en is er meer regenwoud gekapt.


Braziliƫ weigerde internationale hulp in de strijd tegen bosbranden, vanwege kritiek van leiders van andere landen, zoals de Franse president Emmanuel Macron. Later accepteerde Bolsonaro de miljoenen aan steun toch.

 In BraziliĆ« worden elk jaar grote stukken regenwoud platgebrand om landbouwgrond van te maken. Door de droogte verspreidt het vuur zich vaak snel.

 (Suriname Mirror/Amazonas Atual/ANP/Al Jazeera/RTR/Twitter/YouTube)

Meer dan ton cocaĆÆne met bestemming Antwerpen onderschept in BraziliĆ«

(Bron foto: Receita Federal)
1.140 Kilo verspreid over twee vangsten aangetroffen in havens Santos en ItapoĆ”

- 540 Kilo cocaĆÆne, verpakt in plastic, tussen lading suiker in Santos
- In ItapoĆ” zat cocaĆÆne verborgen tussen een lading hout


De Braziliaanse autoriteiten hebben maandag 20 januari 2020 meer dan een ton cocaĆÆne onderschept die onderweg was naar de haven van Antwerpen. In de eerste drie weken van het nieuwe jaar werd in Zuid-Amerika al ruim vijf ton coke voor Antwerpen tegengehouden.

De cocaĆÆne, 1.140 kilogram in totaal, werd maandag verspreid over twee vangsten aangetroffen in de havens van Santos en ItapoĆ”.

'Na een risicoanalyse en een scancontrole werd beslist een container met een lading suiker, bestemd voor de haven van Antwerpen, te doorzoeken', zegt de Receita Federal, de Braziliaanse douane, over de vangst in Santos. Een drugshond gaf meteen het signaal dat er meer dan suiker in de lading zat.'In de container vonden we 540 kilogram cocaĆÆne, verpakt in plastic tussen de reguliere lading', zegt de Receita. De drugs werden meegenomen voor vernietiging.

In ItapoĆ” zat de cocaĆÆne dan weer verborgen tussen een lading hout. In lokale media wordt gemeld  dat het om een lading gaat die buiten medeweten van de officiĆ«le verzender in de container gestopt werd.


De onderschepte ladingen zijn al de zesde en zevende cocaĆÆnevangsten met bestemming Antwerpen dit jaar in Zuid-Amerika. In amper drie weken werd in BraziliĆ«, Bolivia en Colombia meer dan vijf ton coke voor onze contreien tegengehouden.

(Suriname Mirror/Istoe Dinheiro/Diario do Litoral/Twitter/Renova Midia)

Jongen (14) vermoedelijk seksueel misbruikt door een man - Jongen half naakt aangetroffen op begraafplaats Waakhuyzenlaan

Jongen waarschijnlijk door een taxichauffeur seksueel misbruikt


De Ware Tijd bericht dinsdag 21 januari 2020, dat de veertienjarige R.P. zondag vermoedelijk seksueel is misbruikt door een man. Het slachtoffer werd door een bewaker van een begraafplaats aan de Waakhuyzenlaan in het politieressort Flora op het terrein aangetroffen. De tiener werd half naakt aangetroffen door de politie. 

Hij was aanspreekbaar en had een snijverwonding achter zijn oor. Het slachtoffer werd met een ambulance naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo gebracht.

Uit het voorlopig onderzoek blijkt. dat de jongen waarschijnlijk door een taxichauffeur seksueel is misbruikt en in de omgeving van de begraafplaats werd achtergelaten. R.P. zou de taxi tegen half vijf 's morgens in de stad hebben genomen.

Van de verdachte ontbreekt nog elk spoor. De politie van Flora onderzoekt de zaak verder.

Nieuwe gecertificeerde visrokerij te Nieuw-Amsterdam binnenkort opgeleverd

(Bron foto: LVV)
Rokerij voldoet aan internationale veiligheids- standaarden om gerookte visproducten te exporteren


Binnenkort wordt in het district Commewijne, te Nieuw-Amsterdam, een nieuwe gecertificeerde visrokerij opgeleverd. Deze visrokerij voldoet aan alle internationale veiligheidsstandaarden om gerookte visproducten te kunnen exporteren. Het is een bestaand pand op het terrein van het Visserij Centrum Commewijne (VCC), welke met externe deskundigen wordt aangepast om te kunnen voldoen aan de vereiste standaarden voor visrokerijen, aldus het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dinsdag 21 januari 2020. 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een aantal werkzaamheden. Ook zal de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) starten met werkzaamheden om de watervoorziening aan te sluiten. In de volgende fase zullen het terrein en de schutting worden aangepakt.

Het streven is erop gericht dit Visrokerijcentrum zo spoedig mogelijk in productie te brengen.

Het Viskeurings Instituut (VKI), een werkarm van het ministerie van LVV, is nauw betrokken bij de werkzaamheden aan de visrokerij, daar ze in deze de nodige ervaring bezitten. De visrokerij zal ervoor zorg dragen dat behalve het exporteren van gerookte vis, ook de lokale markt zal worden voorzien.

Minister Rabin Parmessar geeft aan, dat het ministerie van LVV de garantie moet kunnen bieden aan zowel de lokale als de internationale markt dat de producten veilig zijn voor de consumptie. De bewindsman is voornemens om samen met de private sector na te gaan hoe invulling te geven aan de onderneming.

'Centrale Bank-schandaal mag geen negatieve invloed hebben op National Risk Assessment'

'Problematiek bij Centrale Bank mag geen nadelige gevolgen hiervoor hebben'


Het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waarbij governor Robert van Trikt en waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman hun ontslag hebben ingediend, mag geen negatieve invloed hebben op het National Risk Assessment (NRA), aldus projectcoƶrdinatrice Jennifer van Dijk-Silos dinsdag 21 januari 2020 in de Ware Tijd. 

'Naar mijn mening mag en kan de problematiek bij de Centrale Bank geen nadelige gevolgen hiervoor hebben', zegt ze. Van Dijk-Silos heeft van de autoriteiten nog geen officiƫle informatie gekregen over wat zich momenteel bij de CBvS afspeelt. De projectcoƶrdinatrice geeft aan, dat Suriname op spoor zit om te voldoen aan de eisen en door de risicoanalyse te komen.

'Er zijn geen grote hobbels, wel hobbeltjes die we zullen overwinnen. In maart wordt begonnen met een risicoanalyse, de eindfase. We zijn dus wel op schema.' 

Uit verschillende kringen is met bezorgdheid gereageerd op de perikelen bij de CBvS. Gevreesd wordt dat ze hun weerslag zullen hebben op de NRA, aangezien de bank een vooraanstaande rol vervult bij de maatregelen die getroffen dienen te worden.

Intussen is bekend, dat nog twee functionarissen, van wie de namen niet zijn genoemd, vermoedelijk met ontslag gaan, omdat zij betrokken zijn bij een leenoverkomst voor de aankoop van een luxe privƩ-auto voor de governor. Er zou sprake zijn van antidatering van de leenovereenkomst, die uiteindelijk door Geduld-Nijman zou zijn gesanctioneerd.

Van verschillende bronnen wordt vernomen, dat de autoriteiten overwegen het Openbaar Ministerie in te schakelen om een strafrechtelijk onderzoek te doen naar de vermeende onregelmatigheden. Vorige week maakte de Raad van Goezicht bekend, dat onderzoek wordt gedaan naar vermoedelijke misstanden.

Suriname tekent overeenkomst met India voor financiering zonne-energie project binnenland


(Bron foto: NII)
Kredietlijn al in 2018 door India tijdens staatsbezoek president van India aangeboden


Tijdens het staatsbezoek in 2018 van de president van India, Ram Nath Kovind, aan Suriname werd een kredietlijn van India ten behoeve van zonne-energie voor het binnenland aan Suriname aangeboden. Namens Suriname werd de overeenkomst dinsdag 21 januari 2020 pas getekend door de minister van Financiƫn, Gillmore Hoefdraad, en de vertegenwoordiger van de Eximbank van India, Ajay Rana, in aanwezigheid van minister van Natuurlijke Hulpbronnen Sergio Akiemboto en de ambassadeur van India in Suriname, Mahender Singh Kanyal.Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De uitvoering van het project zal 2 tot 3 jaren duren en ligt in handen van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

Via het Project Preparation Fund van India zijn vervolgens twee consultants aangetrokken die samen met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en de Dienst Elektrificatie Voorziening (DEV) een projectdossier hebben opgesteld waarin opgenomen de energiebehoefte van vijftig dorpen uit ons binnenland die binnen dit project van energie zullen worden voorzien. Dit dossier heeft geresulteerd in de leningsovereenkomst ‘Rural Electrification through Solar DG Hybrid PV Systems in 50 Remote Villages of Suriname’ voor een bedrag van US$ 35.8 miljoen met de EximBank van India.

Het doel van deze overeenkomst is het verbeteren van de kwaliteit van het leven van de inwoners van de vijftig dorpen alsook bevordering van sociaal-productieve ontwikkeling in de betrokken gebieden.

Tevens zal dit project resulteren in het verminderen van het gebruik van fossiele brandstof en het bevorderen van de toepassing van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie. Dit zal bijdragen tot het beschikbaar stellen van betaalbare energie voor de totale bevolking van Suriname. In dit project is ook een trainingscomponent opgenomen. Vermeldenswaard is, dat het een concessionele lening betreft met een rente van ongeveer 3.5% per jaar en een grace periode van 5 jaren.

Schuttevaer: Euforie in Suriname - Eindelijk OlievondstMedewerker Golden Wings filiaal casht Srd 10.000 uit Suribet-account van collega

Collega’s komen overeen dat het geldbedrag dat was gecasht wordt terugstort


Een medewerker van een Golden Wings filiaal heeft gisteren in alle stilte Srd 10.000 uit het Suribet-account van een collega gecasht. De collega, die later op de dag dat had ontdekt, schakelde meteen de politie in. De politie laat vandaag, dinsdag 21 januari 202, via Waterkant.net weten, dat de twee medewerkers daar werkzaam zijn, maar dat het geval niets te maken heeft met het bedrijf. 

Het gaat om een ene A.P. en haar collega S.T. A.P. heeft bij een bepaald Suribet-kantoor in Suriname een geldbedrag gewonnen en had het geld gelaten op haar account om later te cashen. De collega’s bevonden zich weer aan het werk.

S.T. kende het wachtwoord van het account van haar collega. Zij logde in en maakte enkele cashout codes van verschillende bedragen om het geld in delen te innen. Daarbij ging zij niet zelf, maar stuurde iemand anders om te ontvangen.

Nadat de politie in beeld was gekomen, zijn de collega’s met elkaar overeengekomen, dat S.T. het geldbedrag dat ze had gecasht, terugstort. De aangever wenste geen strafrechtelijke vervolging van haar collega. De zaak is daarmee afgesloten.

'Samenleving mag niet meer horen dat er geen politievoertuigen zijn'

(Bron foto: NII)
Korpschef krijgt weer tientalen nieuwe auto's, motoren en fietsen


Als het aan korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname (KPS) ligt, mag de samenleving niet meer horen dat er geen politievoertuigen zijn. Hij nam gisteren de sleutels van een tweede partij van 75 politievoertuigen in ontvangst en daarmee ook symbolisch de sleutels van 50 motoren ten behoeve van de Motor Surveillance Dienst (MSD) en 80 fietsen voor de Bikers Unit, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, dinsdag 21 januari 2020.

De directeur Operationele Diensten van het ministerie van Justitie en Politie, Olton Helstone, nam de sleutels uit handen van de Managing Director van Rudisa Motors .N.V., Anand Pherai, en overhandigde ze vervolgens aan korpschef Prade.

Prade zegt zeer ingenomen te zijn met deze kwantitatieve als kwalitatieve aanwinst voor wat betreft de middelen van het korps. 'De zichtbaarheid van de politie zal niet ontbreken wanneer deze voertuigen ingezet zullen worden. We mogen niet ontevreden zijn, omdat ons wagenpark is versterkt. We zullen het scherp in de gaten houden, want we moeten geen situatie krijgen van verspilling van de voertuigen, wagi lai, dus weh rij ‘ala dol’. Nee, daaraan gaan we niet meewerken', aldus de politiechef.

Prade geeft aan, dat ervoor gezorgd zal worden, dat het wagenpark zodanig wordt gemanaged, dat de voertuigen voor een langere periode behouden blijven. Deze voertuigen worden ingezet bij de surveillance van de politie en bij calamiteiten.

Directeur Helstone is overtuigd dat er met deze politievoertuigen, motoren en fietsen inderdaad een goede aanvulling is gedaan bij het wagenpark. 'Het is een enorme investering. Met deze aanschaf zijn we al vanaf 2018 bezig geweest. We hebben ze gefaseerd gedaan door in eerste instantie een partij van 77 pick-ups ten behoeve de politie en andere diensten van het ministerie in 2019 aan te schaffen en vandaag hebben de tweede partij', gaf hij aan.

Dit jaar worden er volgens Helstone nog een partij motoren en vier sleepauto’s voor het korps gekocht.

President Bouterse stemt in met ontslagaanvraag governor Centrale Bank van Suriname - Hoefdraad veegt vloer aan met Van Trikt

'Geen sprake van verschil van inzicht tussen de regering en de bankpresident'

'Het komt ons voor dat de integriteit van de governor in geding is'


President Desi Bouterse heeft de ontslagaanvraag van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, gehonoreerd. Dat gebeurde vandaag, dinsdag 21 januari 2020, aldus het Nationaal Informatie Instituut. 

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiƫn, die het parlement vandaag hierover informeerde, benadrukte dat er in deze geen sprake bestaat van verschil van inzicht tussen de regering en de bankpresident.


Van Trikt is in de afgelopen dagen genoemd in handelingen die de naam van de CBvS hebben geschaad. Zo zou hij twee peperdure auto’s hebben aangeschaft, waarbij door de Centrale Bank onder meer vrijstelling van invoerrechten, omzetbelasting en statistiekrecht waren aangevraagd en verleend. Nadat de zaak aan het licht kwam, zouden andere stukken zijn opgemaakt en anti-gedateerd door waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman. Ook zou er sprake zijn van conflict of interest aangezien de governor een sterke relatie zou hebben met een bedrijf waarmee de bank samenwerkt, opdrachten werden gegeven en betalingen verricht.

Alle handelingen die door de bewindsman werden opgesomd werden door hem genoemd als handelingen die in strijd zijn met de Bankwet en andere wetten van het land die de strijd tegen de corruptie in de hand voeren. Minister Hoefdraad noemde in artikel 13 lid 1 van de Anti-Corruptie Wet, dat aangeeft dat het een publieke functionaris in de uitoefening van zijn functie verboden is handelingen te verrichten waarbij de staat of de staatsinstelling enig financieel nadeel wordt toegebracht of financiƫle nadelige voorwaarden worden bedongen. Hij zegt dat op basis hiervan er daarom ook overleg is geweest met het Openbaar Ministerie.

De governor zou ook zijn bevoegdheden hebben overtreden door een project te hebben laten uitvoeren door het bedrijf Orient, dat buiten de taakstelling van de bank valt. In de periode van 24 juni 2019 tot 18 november 2019 zou de CBvS iets meer dan 1 miljoen euro hebben betaald aan Orient. Het openstaande bedrag aan Orient kan vanwege het onderzoek vooralsnog niet worden vastgesteld. 'We zijn nog bezig daarmee', aldus minister Hoefdraad. 'Met de opdrachten verstrekt aan Orient is er ons inziens sprake van een belangenconflict, tegenstrijdige belangen', zei de bewindsman. Hij vervolgde: 'De governor behoort zich bewust te zijn van de regels die gelden in het kader van deugdelijk bestuur van de Centrale Bank. Het komt ons voor dat de integriteit van de governor in geding is.'

Ten aanzien van het aangeschafte voertuig, zei minister Hoefdraad, dat de feiten die zich hebben aangediend met betrekking tot de lening, de aankoop en het verzoek tot vrijstelling van invoerrechten, omzetbelasting, statistiekrecht indruisen tegen de beginselen van deugdelijk bestuur van de Centrale Bank 'waardoor ook de integriteit van de leidinggevende in deze kwestie in geding is'. Er zijn vraagtekens bij de ondertekening van de datum van de leningovereenkomst, de betalingen verricht door de bank en de gedeeltelijke vrijstelling van invoerrechten, statistiekrecht en omzetbelasting. Minister Hoefdraad verwijst in dit verband naar artikel 278 van het Wetboek van Strafrecht en zegt dat op basis daarvan ook het overleg met het Openbaar Ministerie is geweest.

De bewindsman vroeg het parlement de tijd en ruimte het onderzoek voort te zetten, omdat er volgens hem heel veel werk gedaan moet worden in deze kwestie.

De focus is op de eerste plaats geweest op de aanschaf van de voertuigen, een Lexus en een Range Rover, de issues rondom Orient en daarnaast ook de contracten waarbij enorme bedragen werden betaald. Deze zaken dienen goed te worden onderzocht. Echter, op basis van de eerste bevindingen heeft president Bouterse het verzoek van de governor voor ontslag gehonoreerd. De tussentijdse resultaten van het integriteitsonderzoek dat in verband met zijn functioneren tegen Van Trikt loopt hebben, aldus minister Hoefdraad, de regering ertoe bewogen het ontslagaanvraag te honoreren.

Winkelier (19) slaat 13-jarig meisje met rubberen moker ziekenhuis in

Meisje zwaargewond opgenomen in AZP


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, dinsdag 21 januari 2020, dat de 19-jarige winkelier J.L. afgelopen vrijdag door de politie van het bureau Livorno is aangehouden voor mishandeling. Hij had een 13-jarig meisje met een rubberen moker op haar hoofd geslagen waardoor ze ernstig gewond raakte. 

Het slachtoffer werd per ambulance vervoerd naar de Spoedeisdende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Zij is nu ter verpleging opgenomen op de kinderafdeling van het ziekenhuis.

Na de melding van de mishandeling, bij een supermarkt aan de Sir Winston Chruchillweg, gingen agenten naar de supermarkt voor onderzoek. Daar troffen ze het 13-jarig meisje meisje aan met verwondingen op haar achterhoofd.

Onderzoek wees uit dat L. door tot nog toe onduidelijke redenen het meisje met een moker een aantal slagen toebracht op haar hoofd. De verdachte werd ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het voorwerp is hangende het onderzoek in beslag genomen.

Na overleg met het Surinaamse Openbaar Ministerie is L. hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

Minister Misiekaba: 'Woningnood moet komende 7 tot 8 jaar zijn teruggedrongen'

(Bron foto: NII)
'Met inkomsten aardoliesector kan periode naar drie jaar gebracht worden'


De woningnood moet in de komende 7 tot 8 jaar zijn teruggedrongen. Minister AndrĆ© Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting rekent uit, dat met de inkomsten uit de aardoliesector deze periode zelfs naar drie jaar gebracht kan worden. Hij zegt dat de regering een aantal stappen onderneemt om de woningnood aan te pakken, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, dinsdag 21 januari 2020. 

De bewindsman erkent dat dit nog niet voldoende is, maar benadrukt dat er toch een krachtig begin is gemaakt om de woningnood concreet terug te dringen.

Misiekaba vroeg gisteren bij de voortzetting van de behandeling van de ontwerp-wet Huur en Verhuur van Woonruimten en instelling Huurcommissie in de Assemblee, dat men, 'welke kant van de lijn men ook staat', de regering die ondersteuning geeft om de woningnood terug te dringen.

De bewindsman reageerde op een opmerking van parlementariƫr Krishna Mathoera (VHP), dat de regering inderdaad nog geen 18.000 woningen heeft gebouwd, maar wel daarnaar toe koerst.

Volgens Misiekaba is de woningnood erg groot. Hij merkte op, dat de duizenden woningen die wel zijn gebouwd zelfs een druppel op de gloeiende plaat zijn. Het kon er bij de bewindsman niet in, dat er vanuit het parlement werd gesuggereerd dat de regering een slechte job heeft gedaan met het ter beschikking stellen van percelen aan mensen. Hij wees erop, dat de voormalige minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Steven Relyveld, 40.000 beschikkingen heeft uitgedeeld.

De bewindsman ontkende niet, dat ook onder de huidige regering politieke bonzen grond hebben gehad. Hij beweerde dat dit bij alle regeringen over de gehele linie is geschied. Het verschil nu is, dat ook de kleine man in aanmerking komt en volgens hem liggen de cijfers er. Volgens de minister kan een deel dat in aanmerking is gekomen voor een stuk perceel bouwen, een ander deel heeft die mogelijkheden niet. Voor onder meer deze mensen start eind maart het Affordable Housing Project (LISP 3) waarbij 4.000 woningbouwoplossingen (renovatie, uitbreiding en nieuwbouw) in stad, district en binnenland zullen zijn. De bewindsman zei, dat er een eerlijke verdeling gemaakt wordt en dus niet alleen Paramaribo in aanmerking komt. Het zou anders niet van een nationale visie getuigen.

Hij beaamde de opmerking van NPS-parlementariƫr Patricia Etnel, dat veel mensen geen huishuur kunnen betalen. Volgens de bewindsman zijn Surinamers echter creatief en betalen zij de huur door samengestelde inkomsten. De bewindsman noemde het echter geen ideale situatie, dat op die manier meerdere mensen in een huis wonen. De regering werkt daarom aan een plan voor huursubsidie, terwijl daarnaast de Stichting Volkshuisvesting zal transformeren naar een woningbouwcoƶperatie. Dit is volgens de bewindsman ook de reden waarom de stichting geen Huurcommissie kan worden.

Minister Misiekaba merkte op, dat het Huisvestingsplan van de overheid wel een voorprogramma heeft gekend en dat ook is uitgevoerd. Volgens hem heeft dit voorprogramma te maken met de activiteiten die zijn uitgevoerd door de Housing Authority. Hij benadrukte, dat de wetgevingen die nu gezet worden uitvloeisels zijn van het langetermijnplan. De bedoeling is het huisvestingsplan nog vĆ³Ć³r de verkiezingen te actualiseren.

Beerput Centrale Bank-Van Trikt schandaal verder geopend

Van Trikt heeft ook buiten Raad van Toezicht om overeenkomst getekend met buitenlands bedrijf om zaken te doen in crypto currencies


De Ware Tijd schrijft vandaag, dinsdag 11 januari 2020, dat er veel meer aan de hand is dan wat tot nu toe door de media naar buiten is gebracht over het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname. Dat heeft de Raad van Toezicht het vakbondsbestuur bij de bank voorgehouden. 

Behalve dat een peperdure auto als privĆ©bezit voor governor Robert van Trikt was aangeschaft, blijken ook medewerkers van zijn accountantskantoor, Orion, als consultants te zijn aangetrokken tegen forse financiĆ«le vergoedingen. Ook heeft Van Trikt buiten de raad om een overeenkomst getekend met een buitenlands bedrijf, om zaken te doen in cryptocurrencies. 

Bondsvoorzitter Robby Berenstein zegt, dat de Raad het Bestuur heeft voorgehouden dat slechts 'een tipje van de sluier' is opgelicht. Hij legt uit, dat de Raad van Toezicht tot nu toe in grote mate openheid van zaken heeft gegeven aan de bond. Het personeel werd gisteren door het bondsbestuur geĆÆnformeerd. Berenstein: 'Men is vrij open geweest over de resultaten van het onderzoek tot nu toe. Onder andere over de aankoop van die auto en dat mevrouw Geduld-Nijman heeft bedankt om die lening. Zij heeft de opdracht gegeven om de leningovereenkomst op te maken en te antidateren en daarom heeft ze zelf bedankt. Zij heeft alle slag genomen.' 

Naar verluidt heeft Geduld-Nijman, die hoofdverantwoordelijke was voor het fonds waaruit de aankoop werd gefinancierd, tegenover de Raad van Toezicht verklaard, dat de twee ondergeschikten die de leningovereenkomst hebben opgemaakt en geparafeerd, dat tegen hun zin hebben gedaan. De Range Rover, ter waarde van 300.000 Amerikaanse dollar, werd in augustus vorig jaar met middelen uit het Huisvestingsfonds betaald en was bestemd als privƩauto voor governor Robert van Trikt. Nadat de zaak was uitgelekt werd opdracht gegeven om snel een leningovereenkomst, een vals stuk, op te maken dat geantidateerd werd naar de datum waarop het voertuig is aangeschaft. 'Toen de zaak is uitgelekt heeft men een lening gemaakt alsof hij zelf zou betalen', aldus Berenstein.

Volgens de vakbondsleider zou de governor tot nu toe alle aantijgingen hebben ontkend. De voorzitter zegt, dat de vakbond moe is geworden van de perikelen die zich al enkele jaren voordoen bij de Centrale Bank. Bij het aantreden van Van Trikt in maart vorig jaar werd hem het voordeel van de twijfel gegeven hoewel de bond er voorstander van was dat de nieuwe governor uit de geledingen van de bank zelf kwam. 'Het is steeds weer het personeel dat de dupe wordt van dit soort ontwikkelingen. We maken ons nu sterk om voorwaarden te stellen voor profielen van mensen die de topfunctie bij de bank willen bekleden. We willen the right man on the right place.'

Intussen wordt uit andere bron vernomen, dat de Centrale Bank de komende periode ondersteuning van het Internationaal Fonds (IMF) krijgt bij de uitvoering van het monetair beleid. Deze ontwikkeling staat los van het schandaal bij de bank, dat onlangs aan het licht kwam. De afspraken voor technische ondersteuning zouden al vorig jaar zijn gemaakt tijdens de jaarvergadering van het IMF in Washington. Het IMF-team is het afgelopen weekeinde in Suriname gearriveerd.

Intussen worden vanuit het ministerie van Financiƫn maatregelen getroffen om de situatie bij de Centrale Bank te normaliseren nadat governor Van Trikt en waarnemend governor Geduld-Nijman in het weekeinde hun ontslag hebben ingediend.

Minister van FinanciĆ«n Gillmore Hoefdraad en president-commisaris bij de CBvS, Vijay Kirpalani, hebben de Surinaamse Bankiersvereniging zondag geĆÆnformeerd over wat er gaande is. Daarbij is uitgelegd welke stappen worden ondernomen om orde op zaken te stellen, zodat de positie van de Centrale Bank snel kan worden hersteld.

Sleepbotenbedrijf Kompania di Tou KĆ²rsou blij met continuering Isla-raffinaderij

KTK verwacht medio dit jaar werkzaamheden te kunnen verrichten voor Klesch Group


Met de voortzetting van de Isla-raffinaderij is Kompania di Tou KĆ²rsou (KTK) weer positief gestemd en zijn er naar eigen zeggen goede vooruitzichten voor het sleepbotenbedrijf. KTK verwacht medio dit jaar werkzaamheden te kunnen verrichten voor de Klesch Group. Dat vertelt KTK-directeur Surldric Rojer vandaag, dinsdag 21 januari 2020, in het Antilliaans Dagblad.

KTK heeft twee weken geleden een kennismakingsgesprek gehad met de Klesch Group om te vernemen wat de plannen zijn. Bij dit onderhoud waren ook leden van de Project Management Organization (PMO) aanwezig. Rojer is positief te spreken over het gesprek.

'Deze mensen blijken serieus te zijn om de raffinaderij zo snel mogelijk op te starten.' 

Er moet nog een aantal contracten getekend worden voor het opstarten van de raffinaderij, zo laat Rojer weten. 'Het plan is om zo snel mogelijk de contracten te tekenen met de desbetreffende partijen zodat de Klesch Group aan de slag kan. We verwachten weer te kunnen opereren op CuraƧao zodra de Klesch Group de exploitatie van de raffinaderij overneemt.'

Gepensioneerden uit Nationaal Leger en ministerie van Defensie richten vereniging ter belangenbehartiging op

'60-Plussers die in leger gewerkt hebben leven onder slechte omstandigheden'

'Het lijkt alsof wij nu geen waarde hebben en niet meer tellen, velen gaan eenzaam door het leven'


Gepensioneerde burgers en militairen uit het Nationaal Leger en het ministerie van Defensie bereiden de oprichting voor van een vereniging. De voorlopige groep heet ‘ComitĆ© Belangenbehartiging van het Nationaal Leger’, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 21 januari 2020. Ook bijna-gepensioneerden worden opgeroepen om lid te worden. 

Volgens de voorzitter van de oprichtingsgroep, Wilfred Klas, leven 60-plussers die in het leger gewerkt hebben onder slechte omstandigheden. 'Wij hebben heel wat te vertellen en zijn vastbesloten om alles uit de kast te halen. Wij worden in de steek gelaten.' Vandaag is de eerste officiƫle bijeenkomst.

Toen de groep voor het eerst in 2007 in beweging kwam, had zij goede hoop dat het ministerie van Defensie hierop zou inspelen. Omdat dit uitbleef hebben betrokkenen vorig jaar de handen ineengeslagen om te komen tot een vereniging. De statuten hiervan moeten nog goedgekeurd worden en de president moet ze daarna bekrachtigen.

Klas: 'Twaalf tot dertien jaren verder en Defensie heeft nog niets gedaan. Heel wat gepensioneerden liggen ziek thuis. Het lijkt alsof wij nu geen waarde hebben en niet meer tellen. Velen gaan eenzaam door het leven. Weer andere zijn hulpbehoevend.' Hij stelt dat als het slecht is gesteld met de gepensioneerde het gezin dat ook voelt. De ambtenaren in ruste willen een eigen plek waar zij zich kunnen verpozen. 'Alle overheidsinstanties hebben zo'n plek. Wij hebben totaal niets.'

Voorts is Klas bezorgd over collega's die in de rang van soldaat, korporaal of sergeant met pensioen gaan, vanwege de lage pensioenuitkering. Wanneer de organisatie eenmaal zal zijn opgezet kunnen de leden een beroep doen op morele ondersteuning. Klas zegt, dat het ministerie van Defensie vorig jaar een geheel verzorgde dagtrip heeft georganiseerd voor de groep naar Bosbivak. Niet lang geleden heeft de organisatie van het Kabinet van de President Srd 5.000 ontvangen.'Wij zijn erg dankbaar, maar de ondersteuning kan beter.' 

Klas kan niet begrijpen, dat er minimale ondersteuning wordt gegeven, omdat de president en anderen op het kabinet ook eens deel hebben uitgemaakt van het leger. 'Ik zal de laatste zijn om een veeg uit de pan te geven, maar de ondersteuning is een druppel op een hete plaat. De vereniging moet aan deze stiefmoederlijke behandeling een einde maken.' 

Vorig jaar hebben gepensioneerde legerofficieren zich gebundeld in een eigen comitƩ. Klas zegt, dat zijn organisatie er voor alle gepensioneerden is, om op die manier versnippering te voorkomen. Het comitƩ richt zich op alle gepensioneerden sinds het ontstaan van de Surinaamse Krijgsmacht.

Den Blauwvinger: Eindelijk, op weg naar de sula

(Bron foto's: Suriname Mirror)
COLUMN: De weg naar Atjoni, een verademing

Op de paradijselijke Surinamerivier naar een paradijs, Menimi Eco Resort, een verademing


Eindelijk, op weg naar de sula, op weg naar het paradijs. Schoon, rustig, stilte, slechts het snel stromende water tussen de rotsblokken in de Surinamerivier is te horen, de sula – een soort horizontale waterval -. Dat is de inleiding naar de sula, naar een mooie rit in een taxibusje en een onvergetelijke tocht in een korjaal op de Surinamerivier, naar het paradijs, Menimi Eco Resort, idyllisch gelegen aan een van de vele grillige bochten in de daar schone Surinamerivier.

Het taxibusje vertrekt rond half negen, vol passagiers met bagage, vanaf de Saramaccastraat in Paramaribo naar Atjoni (ook Pokigron genoemd), aan de Surinamerivier, bekend vertrekpunt van vele korjalen naar dorpen her en der aan de rivier gelegen. Het is het laatste dorp in het binnenland dat vanuit Paramaribo over de weg te bereiken is en ligt ongeveer 180 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De chauffeur van het busje rijdt netjes, correct. Zijn busje is mooi, het is een comfortabele zit.
Gelukkig, want de rit duurt zo'n 2.5 uur.

Het moet gezegd worden, de weg naar Atjoni is mooi, geasfalteerd. Hier en daar zijn groepjes arbeiders bezig om de berm langs de weg te maaien met 'brushcutters'. Netjes, het groen wordt gemaaid. De weg gaat op en neer, heuvel op, heuvel af. De kronkelige weg is voorzien van vele (waarschuwings-)verkeersborden. Ook de weg is een verademing. Nu en dan duiken links en rechts van de weg kleine houten bouwsels op, huisjes, kleine 'dorpjes', verstoken van elektriciteit en drinkwater uit de kraan, maar midden in ongerepte natuur, rustig.

Atjoni is bereikt. De chauffeur rijdt het busje zo dicht mogelijk naar de vele korjalen aan de oever in de Surinamerivier. De mooie rit zit er op. Nu overstappen – na enige tijd wachten – in een van de aangemeerde korjalen voor het vervolg van de reis naar het paradijs. Het is chaotisch druk bij de korjalen. Rommelig. Hectisch. Luide muziek knalt uit de Parbo-bier ruimte, waar even rustig zitten door het geluid amper mogelijk is. De geurende walm van patat waait over, afkomstig van een oude frites-snack wagen.
De korjaal met bestemming het paradijs is gevonden. Menimi wacht zo'n dertig kilometer verderop aan de rivier. De boot in, een verkleurd oranje zwemvest om doen, zittend op een laag houten bankje in de smalle korjaal. De reis voort voortgezet.

Diverse dorpen worden voorbij gevaren, zoals Abenaston, Jaw Jaw, Anaula, Laduani, Aurora. De rivier kronkelt zich een weg het diepe binnenland in. De eerste rotsblokken in de rivier doemen op. Hoe zijn die daar ooit in grillige formaties beland? Fascinerend. Het rivierwater wordt woester. De bootsman loodst zijn korjaal behendig tussen de rotsen door, over de stroomversnellingen. Af en toe geholpen door iemand die voorin de boot bijstuurt met een spaan. Het zijn vakmensen, die dit dagelijks doen. De rivier oogt schoon, slechts een enkele petflesje drijft verdwaald voorbij. Soit. Een verademing. Een groot verschil met de rivier tussen Domburg en Paramaribo. De korjaal stopt bij een paar dorpen om passagiers met hun bagage uit te laten stappen, zelfs een nieuw gasfornuis verlaat de boot met een vrouw bij een van de dorpen.
Na 1.5 varen is het einddoel bereikt, Menimi.

Menimi betekent 'Herinner Mij' in de taal van de Sarramaccaanse marrons. Het paradijs wordt gerund door eigenaar en oprichter Pije Armand Abauna meer bekend als Mandje, zijn vrouw Kasima en hun acht kinderen.  Mandje begroet zijn gasten en verwijst ze naar hun verblijf. Uitzicht op de rivier en een sula.
Eindelijk, de sula ervaren. Een heus groot bubbelbad in de natuur. Het water stroomt zeer snel. Schuimkoppen. Erin liggen is een verademing. Het verblijf te Menimi is een verademing. Heerlijk en voor herhaling vatbaar.

Na het verblijf in het paradijs wacht de terugreis, wacht het drukke Paramaribo, helaas. Nu maar uitkijken naar Menimi in de herhaling. Het binnenland is mooi, Suriname is mooi, maar daarvoor moet wel een paar uren gereisd worden.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger,
21 januari 2020
Paramaribo – Suriname 
Suriname niet uitgenodigd voor Caricom-top op Jamaica

Premier Mottley, Barbados: 'Ontmoeting met Pompeo een poging om Caricom te verdelen'


Suriname neemt niet deel aan de bespreking vandaag, dinsdag 21 januari 2020, tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en collega’s van Caricom-landen. Minister Yldiz Pollack-Beighle kreeg geen uitnodiging en gaat dus niet, zo schrijft de Ware Tijd. 

De bijeenkomst die in Kingston, Jamaica, plaatsvindt heeft voor enige controverse gezorgd in Caricom. Of Barbados wel een uitnodiging heeft gekregen, is niet gezegd. In ieder geval stuurt Bridgetown geen vertegenwoordiger. Premier Mia Mottley zegt in lokale media (zie onderaan), dat haar regering niet deelneemt aan onderonsjes waarbij niet alle Caricom-landen zijn uitgenodigd. Barbados is nu voorzitter van Caricom.

Minister Pollack-Beighle zegt uit de media te hebben vernomen, dat er een bilateraal onderhoud zal plaatsvinden tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Jamaica en de VS. 'In de marge van deze meeting schijnen enkele Caricom-landen te zijn uitgenodigd. Suriname is niet uitgenodigd. Ook de agenda voor deze gesprekken is ons niet bekend', aldus de bewindsvrouwe. Ze benadrukt dat Suriname en de VS een 'excellente bilaterale samenwerking' hebben.

Vooralsnog is onduidelijk welke landen zijn uitgenodigd voor de top in Kingston. Tijdens een receptie afgelopen zaterdag ter gelegenheid van de viering van de 100e verjaardag van wijlen premier Errol Barrow zei Mottley, dat de ontmoeting met Pompeo een poging is om de Caricom te verdelen.

'We zoeken geen ruzie. Ik ben niet op zoek naar gevechten, maar ik ben mij ervan bewust dat als dit land niet ergens voor staat, het voor alles te vinden zal zijn. Als voorzitter van Caricom kan ik onmogelijk toestaan, dat mijn minister van Buitenlandse Zaken een vergadering bijwoont met iemand waarbij slechts enkele leden van Caricom zijn uitgenodigd. Als sommigen worden uitgenodigd en niet allemaal, dan is het een poging om deze regio te verdelen', zei Mottley.

https://barbadostoday.bb/2020/01/20/tt-backs-caricom-chairman-pm-mottley/

Vakbondsleider Berenstein pleit voor strafrechtelijk onderzoek OM naar mogelijk fraude bij Centrale Bank

'Wat wij gehoord hebben is heel erg'


Vakbondsleider Robby Berenstein vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) ingeschakeld moet worden om onderzoek te doen naar mogelijke frauduleuze handelingen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het personeel van de bank is gisteren ingelicht over wat het bestuur te horen heeft gekregen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiƫn en regeringscommissaris Vijay Kirpalani.

'Wat wij gehoord hebben is heel erg. Als governor Robert van Trikt zich werkelijk aan al de zaken schuldig heeft gemaakt, moet de procureur-generaal worden ingeschakeld. Tot zondag was er nog een intern onderzoek gaande', zegt Berenstein vandaag, dinsdag 21 januari 2020, op Starnieuws.

Berenstein zegt, dat het personeel best geschokt is over wat er op de bank is gebeurd. Er is veel waardering uitgesproken aan het adres van waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman die een fout heeft begaan rond de lening van Srd 1.7 miljoen, die Van Trikt heeft genomen om een Range Rover te kopen. De opdracht voor het tekenen van de lening achteraf, is gegeven door Geduld-Nijman. 'Zij heeft geen persoonlijk voordeel gehad hieraan, maar heeft gelijk consequenties eraan verbonden', zegt Berenstein.

Van Trikt ontkent alle aantijgingen aan zijn adres. Hij schuift de schuld in de schoenen van anderen. De vakbond vindt, dat bij de benoeming van nieuwe leidinggevenden, het huiswerk heel goed moet worden gemaakt. Berenstein merkt op, dat de bond een profiel had gemaakt van de eisen die gesteld worden aan een governor. Van Trikt beantwoordde daar niet aan, want hij is geen macro-econoom.

Daarnaast waren al perikelen rond de lening die hij genomen had bij de Surinaamse Postspaarbank. Er was sprake van belangenverstrengeling. 'Dit moet ons nooit meer overkomen', stelt de vakbondsleider.

Tien maanden geleden is deze governor, die vandaag formeel met ontslag gaat, aangetrokken. Daarvoor is Glenn Gersie vertrokken toen de kwestie van monetaire financiering speelde. 'Alle onrust is niet goed voor de bank en ook personeelsissues zijn blijven liggen. De bond zal minister Hoefdraad schriftelijk laten weten dat zij inspraak wil hebben bij het benoemen van leidinggevenden.' Berenstein hoopt dat de rust gauw herstelt, want de schade aan de CBvS is enorm.

Mexicaanse milieuactivist die zich toelegt op bescherming beroemde monarchvlinder is verdwenen...

Verdwijning Homero Gomez houdt mogelijk verband houdt met illegale houtkap


Een Mexicaanse mensenrechtenorganisatie drong maandag 20 januari 2020 aan op onderzoek naar de verdwijning van een milieuactivist, die zich toelegt op de bescherming van de beroemde monarchvlinder (mariposas Monarca) en suggereert dat de zaak mogelijk verband houdt met illegale houtkap in het gebied. 


Homero Gomez, die een vlinderreservaat beheert in de West-Mexicaanse staat Michoacan (Santuario El Rosario), verdween op 13 januari volgens de ComisiĆ³n Estatal de Derechos Humanos van Michoacan. De organisatie heeft het kantoor van de procureur-generaal gevraagd om te bepalen of de verdwijning van Gomez verband houdt met zijn rol in de verdediging van de bossen in Mexico, vertelde commissielid Mayte Cardona aan persbureau Reuters. 'Hij heeft waarschijnlijk de (zakelijke) belangen geschaad van mensen die illegaal in het gebied hout kappen', zei Cardona.


Illegale houtkap en mensenhandel is wijdverbreid in Michoacan, een staat die wordt geplaagd door georganiseerde misdaad. 'Het onderzoek loopt nog'. zei een bron bij de openbare aanklager.

Milieuactivisten zeggen dat illegale houtkap schade toebrengt aan het leefgebied van de monarchvlinder, die duizenden kilometers van Canada door de Verenigde Staten trekt om zich in Mexico voort te planten.(Suriname Mirror/Notivideo/Reuters/20minutos/Twitter/Milenio)

26 Gevangenen ontsnappen uit Braziliaanse gevangenis in noordwestelijke staat Acre

(Bron foto: noticias.uol.com.br)
Dag eerder ontsnappen 75 gevangenen uit gevangenis in Paraguay aan Braziliaanse grens

Ontsnapten in Paraguay leden machtigste misdaadgroep van Braziliƫ, het Primer Comando Capital


Zesentwintig gevangenen ontsnapten maandagochtend 20januari 2020 uit een Braziliaanse gevangenis in de noordwestelijke staat Acre, van wie Ć©Ć©n nog niet in de kraag is gevat, zei de staatsgevangenisautoriteit. 

De ontsnapping uit de gevangenis komt slechts een dag nadat 75 gevangenen zijn ontsnapt uit een gevangenis in Paraguay aan de Braziliaanse grens. Paraguayaanse autoriteiten hadden zondag gezegd, dat die ontsnapten leden zijn van de machtigste en meest geavanceerde georganiseerde misdaadgroep van Braziliƫ, het Primer Comando Capital (PCC).Braziliaanse autoriteiten zeiden maandag  dat het nog niet duidelijk was of leden van de PCC onder degenen waren die de Acre-gevangenis zijn ontvlucht, of dat de twee ontsnappingen gerelateerd waren.

Gevangen bendeleden, die soms bloederig geweld plegen, oefenen vaak enorme bevoegdheden uit in Braziliaanse gevangenissen. Het aantal gevangenen in Braziliƫ bedraagt 750.000, het op twee na hoogste ter wereld.

Ter informatie


 

(Suriname Mirror/noticias.uol.com.br/Reuters/Ultima Hora/Twitter/YouTube)

Herstelwerkzaamheden Zwartenhovenbrugstraat in de laatste fase

(Bron foto's: NII)
Werkzaamheden naar verwachting rond 25 mei afgerond 


De herstelwerk- zaamheden aan de Zwartenhovenbrugstraat verkeren in de laatste fase. Aannemer Baitali Group heeft vorige week een aanvang gemaakt met de werkzaamheden in het gedeelte tussen de dokter Sophie Redmond- en de Prinsenstraat. De bedoeling is het werk rond 25 mei af te hebben.


Angelito Del Castillo, projectmanager van Baitali Group, legt maandag 20 januari 2020 tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII) uit, dat in deze fase het laatste deel van de bestekwerken, wat het riool aan de Zwartenhovenbrugstraat betreft, wordt aangepakt. De bestaande asfaltverharding is compleet verwijderd zodat de oude riolering gelicht kan worden. Vorige week is reeds een deel verwisseld en thans worden de nieuwe hoofdrioolbuizen gelegd. De aannemer is intussen ook al gestart met betonwerken aan inspectie- en koppelputten.

Ook worden vanuit de Dokter Redmondstraat richting de Hoogestraat de laatste hoofdrioolbuizen gelegd. Het streven is om voor het aanbreken van de regentijd de hoofdriolering compleet te hebben geĆÆnstalleerd inclusief de betonwerken van de inspectie- en koppelputten. Hierna zullen de aansluitingen vanuit het lateraalsysteem op de hoofdriolering worden afgerond. Het streven is om deze grondwerken rond maart af te hebben. Hierna zullen in de periode april volop asfalteringswerkzaamheden worden uitgevoerd alsook verhardingswerken voor compleet nieuwe bermen. Het gaat om een asfaltlaag met een levensduur van 20-25 jaar, afhankelijk van het gebruik en het onderhoud van zowel het wegdek als het rioolstelsel.

Verder is er een garantieperiode voor defecten die zich zouden kunnen voordoen.

Del Castillo zegt, dat de werkzaamheden enigszins wat ongemak met zich meebrengen, daar de aanloop naar de nabijgelegen winkels afneemt. Hij benadrukt echter, dat na afloop van de werkzaamheden er profijt zal zijn voor de ondernemers, die dan weer volop klandizie en parkeerruimte kunnen hebben. De weg zal namelijk veel aangenamer zijn voor het verkeer en de voetgangers.

De projectmanager roep weggebruikers op zich tijdig te verwittigen van alternatieve routes, vooral als zij in de buurt van het werkgebied moeten zijn. Hij wijst erop dat er stagnatie kan optreden wanneer het zwaar materieel van de aannemer wordt ingezet op de werkfronten.

Restaurant Klein Paramaribo mag zich jaar lang beste restaurant van Assen en Drenthe noemen

'We hebben flink gewerkt om onze Surinaamse keuken naar nieuw hoger niveau te brengen'

(Bron foto: Klein Paramaribo)

Restaurant Klein Paramaribo mag zich een jaar lang beste restaurant van Assen en van Drenthe noemen. Het restaurant werd net als vorig jaar tot gemeentewinnaar en dit jaar ook tot provinciewinnaar verkozen tijdens de uitreiking van de Nederlandse Horecaprijzen, zo bericht het Dagblsad van het Noorden maandag 20 januari 2020. 

Eigenaren Aniel Gajadhar en Rishma Janki zijn blij met hun titels. Gajadhar: 'We hebben flink gewerkt om onze Surinaamse keuken naar een nieuw hoger niveau te brengen. Met deze waardering zien we waar wij zo hard voor hebben gewerkt.'


Zowel Gajadhar als Janki zijn geboren in Suriname, maar zijn allebei opgegroeid met een ander soort keuken. De Surinaamse keuken is een fusionkeuken van de Hindoestaanse, Chinese en Javaanse keuken, vertelt Gajadhar op zijn website.

De meeste ingrediƫnten voor de gerechten in Klein Paramaribo haalt hij uit Suriname. Alleen dat wat lokaal echt goed is koopt hij hier.

Waterkant van Commewijne moet visitekaartje van district worden

(Bron foto: NII)
Onlangs aangevaren aanmeersteiger is hersteld


De waterkant van Commewijne moet het visitekaartje van het district worden. Zowel dit gedeelte op Meerzorg als het nabijgelegen Veerplein verdient een adequate aanpak. Ann Sadi, voorzitster van de belangenorganisatie boothouders Meerzorg-Paramaribo en districtscommissaris Ajaikoemar Kali zetten zich samen met de belangenorganisatie, particuliere ondernemers en de desbetreffende ministeries in om het geheel aantrekkelijker te maken. 

De aanmeersteiger, die enige tijd geleden was aangevaren, is hersteld, maar Sadi meent dat het niet hierbij moet blijven. In gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) zegt zij maandag 20 januari 2020, dat het anno 2020 hoog tijd is dat alle faciliteiten worden aangepakt en dat het Veerplein en de aanmeersteiger een ander gezicht krijgen. Sadi zegt, dat de bewoners van het district samen met de autoriteiten, te weten de ministeries van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) en Regionale Ontwikkeling (RO) en het directoraat Openbaar Groen altijd een bijdrage hebben geleverd om de aanmeersteiger in goede staat te houden. De steiger is echter onderhevig aan het getij en slijtage.


Door de recente aanvaring begaf een van steunbalken het, waarna boothouders, het bestuur, RO, OWT&C en een Chinese winkelier de handen ineen hebben geslagen om de schade te herstellen. Zowel Sadi als Kali rekent uit dat dagelijks ongeveer 3.000 personen gebruik maken van de aanloopbrug, waaronder schoolgaanden, werkenden, marktverkopers en toeristen. Het gaat om mensen die geen gebruik maken van de Jules Wijdenboschbrug, maar onder meer van particuliere bussen, zoals die van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB).

Bij het Veerplein is het dagelijks dan ook een gaan en komen van personen. Sadi zegt, dat de ministeries altijd ondersteuning geven wanneer het gaat om het uitvoeren van projecten in het district. Ze benadruk,t dat ook de aanpak van de faciliteiten op Meerzorg die ondersteuning genieten. Sadi ziet de waterkant ooit het visitekaartje van het district worden. Volgens haar werkt het totale bestuur van de boothoudersorganisatie eraan om deze droom te verwezenlijken.

De aanpak beperkt zich niet alleen tot Meerzorg. De boothoudersorganisatie heeft het voor elkaar kunnen krijgen, dat er twee lampen, die werken op zonne-energie, zijn geplaatst bij de aanmeersteiger op Meerzorg en Mariƫnburg. Sadi wijst erop, dat ook bij het laatste het een dagelijks personenverkeer is. Ze zegt dat het ministerie van OWT&C zich ten volle inzet de steiger in goede staat te houden.

Districtscommissaris Kali vult aan, dat ook op Baka Sroisi te Nieuw-Amsterdam de steiger is hersteld. Het ligt in de bedoeling ook overige aanmeersteigers aan te pakken. Sadi legt uit, dat in geheel Commewijne tal van projecten door de regering worden uitgevoerd. 'We kunnen niet ontevreden zijn, de regering doet er alles aan om overal in het land met de weinige middelen wat te doen voor de gemeenschap.'