maandag 17 februari 2020

Op fietspad Indira Gandhiweg rijdende buschauffeur (37) aangehouden

Chauffeur eerder veroordeeld tot betaling Srd 2.625 voor diverse overtredingen


Leden van de afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) hebben de 37-jarige buschauffeur J. N. aangehouden en in hechtenis genomen. Dat meldt het Korps Politie Suriname politie vandaag, maandag 17 februari 2020. 

Tijdens een verkeerscontrole op de Indira Gandhiweg werd de buschauffeur staande gehouden, terwijl hij met zijn bus over het fietspad reed.

Het komt op die weg vaak voor dat buschauffeurs het langzaam rijdend verkeer illegaal links, op het fietspad, inhalen.

De man was eerder door de rechter veroordeeld tot het betalen van Srd 2.625, bij niet betaling te vervangen door 13 weken en 1 dag hechtenis voor verschillende verkeersovertredingen. Daar hij de opgelegde boetes niet kon voldoen, is hij conform het vonnis van de rechter in hechtenis genomen.

Wildplassen in binnenstad Paramaribo al jaren een stinkend probleem

Mannen plassen overal ongegeneerd van zich af


Het wildplassen in de binnenstad van Paramaribo is een al jaren voortslepend probleem dat maar niet opgelost blijkt te kunnen worden, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 17 februari 2020. 

Het gebeurt werkelijk dagelijks dat mannen een hoekje opzoeken of langs de weg of tegen een gebouw plassen. Wie ze aanspreekt, krijgt veelal een tjoerie (een geluid dat minachting, verontwaardiging of anderszins afkeur uitdrukt) of zelfs scheldwoorden naar het hoofd geslingerd.


Ook de Centrale Markt kampt met dit probleem. Er zijn slechts openbare toiletten aan de Waterkant, de Centrale Markt, Revoplein en aan de Heiligenweg bij de eindhalte van de NVB.

'De stankoverlast en de situatie dat dit veroorzaakt, is niet alleen onhygiënisch, maar zorgt ook ervoor dat wij klanten verliezen. Een stukje controle is hard nodig', zegt een standhouder van de markt. Enkele marktbezoekers geven aan, dat er dringend behoefte is aan meer faciliteiten in de binnenstad en dat jongens van kleins af netjes geleerd moet worden om hun behoeften in een toilet te doen. Het moreel besef is daarom veel belangrijker.

Overigens, districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost, Mike Nerkust, zei in augustus 2017, dat wildplassen in de binnenstad van Paramaribo binnen niet al te lange tijd tot een minimum beperkt zou worden. Alle ondernemers die in de binnenstad opereren, zouden verplicht worden een toilettengroep te maken voor het publiek. Nerkust was ervan overtuigd, dat deze maatregel het wildplassen kon terugdringen....

Inheemsen Zuid-West Colombia doodsbang na drie moorden in twee dagen

Recente moorden onderdeel doelgerichte moorden op tientallen leden inheemse gemeenschappen in noordelijke regio Cauca

Inheemse wachten van noordelijk Cauca (Bron foto: CRIC)

Inheemse gemeenschappen in Zuid-West Colombia luidden opnieuw alarm nadat drie leden van de Nasa-gemeenschap zijn vermoord en één gewond is geraakt in twee aanvallen door zwaar bewapende mannen. 

De eerste aanval vond zaterdag plaats toen gewapende mannen een inheems reservaat in Buenos Aires, Cauca, binnengingen en een van de leden van de gemeenschap doodschoten.


De aanval van zondag 16 februari 2020, waarbij twee doden en één gewonde vielen, vond 50 kilometer ten noordoosten plaats in een inheems reservaat in Miranda.


Volgens Asociación de Cabildos Indígenas del Norte del Cauca, ACIN, de organisatie van de Nasa-gemeenschap, werd de moord op zaterdag uitgevoerd door vier gewapende mannen die het vuur op leden van de gemeenschap openden toen ze probeerden het slachtoffer te redden. De moord vond plaats een dag nadat inheemse gemeenschappen in de regio een doodsbedreiging ontvingen te midden van een nationale shutdown opgelegd door guerrilla-groep ELN (Ejército de Liberación Nacional) die, volgens regionale inheemse organisatie CRIC (Consejo Regional Indígena del Cauca), ook werd afgedwongen door dissidente FARC-facties (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in de noordelijke Cauca-regio.

Senator Feliciano Valencia meldde de moord op nog twee andere leden van zijn volk op zondagavond.


Vertegenwoordigers van ACIN vertelden maandagochtend aan Blu Radio, dat een derde inwoner van het Cilia-reservaat gewond raakte bij de aanval.

De recente moorden dragen bij aan de doelgerichte moorden op tientallen leden van de inheemse gemeenschappen in de noordelijke regio Cauca, die verklaarden dat ze sinds maart vorig jaar al het slachtoffer zijn van een genocide.

De herhaalde oproepen tot een reactie zijn genegeerd door de regering van president Ivan Duque, wiens extreem-rechtse partij Centro Democrático vaak inheemse volkeren heeft gestigmatiseerd. De passiviteit van de regering heeft geleid tot een toename van het geweld tegen de inheemse Colombianen, wat erger werd nadat ze door een groep, die zichzelf het nieuwe Sinaloa-kartel noemde, tot militaire doelen werden verklaard.

Volgens inheemse gemeenschappen is deze groep in feite een FARC-dissidentengroep die zijn territoria gebruikt om cocaïne en marihuana via hun territoria te verhandelen, maar wordt geconfronteerd met de ongewapende Guardia Indígena die gemeenschapsregels afdwingen die wapens en drugshandel verbieden.

(Suriname Mirror/El Tiempo/Colombia Reports/Kienyke/Twitter)

Kunstenaar Harry Pinas houdt in zijn eentje pro-regeringsactie op Onafhankelijkheidsplein

(Bron foto: NII)
'In plaats dat ze denken aan productie, proberen ze openbare orde te verstoren'


De spreekbuis van de regering, Nationaal Informatie Instituut (NII), bericht vanochtend, maandag 17 februari 2020, dat kunstenaar Harry ‘The Brain’ Pinas moederziel alleen ter eigen glorie een pro-regeringsactie heeft gehouden op het Onafhankelijkheidsplein. Voordat de actievoerders van de protestactie tegen het regeringsbeleid op het plein waren, stond de kunstenaar er al met zijn kunstwerk en bord met als opschrift: ‘Stop protesteren, denk productief’. 

Pinas gaf aan er te staan als een grote zoon van het binnenland én Suriname. Hij heeft zich al die tijd stilgehouden, maar acht het nu wel tijd om naar buiten te treden. Naar zeggen van Pinas heeft de initiatiefnemer van de actie hem geprikkeld om dit te doen.

'Want in plaats dat ze denken aan productie, proberen ze de openbare orde te verstoren. Hij is een voorbeeld voor hen die denken iets tegen de president te kunnen doen. Ze worden allemaal door de staat en met geld van het land betaald. Wanneer ze vinden dat ze het beter kunnen doen, laten ze dan komen met een aantal miljarden om het land over te nemen. Als ze dat niet kunnen, dan moeten ze stil blijven.'

Hij roept de gemeenschap en in het bijzonder de mensen van het binnenland op om niet zonder erbij na te denken achter een groepje mensen aan te lopen die niet nadenken over productie. 'Men moet niet lopen achter mensen die met geld strooien om anderen achter zich te krijgen', aldus Pinas, die verder aangeeft dat er in Suriname niemand is, die zoveel heeft gedaan voor het land zoals president Bouterse dat heeft bewezen.

Hij is van mening, dat wanneer mensen willen praten, zij tenminste moeten aangeven wat ze zelf aan ontwikkeling voor het land gebracht hebben. 'Er moet niet gelet worden op de koers. Ik ben al 59 jaar en vanaf ik als kleine jongen opgroeide, is het moeilijk geweest. Echter, productie heeft mij geholpen en dat is wat wij moeten gaan doen.' 

Pinas spreekt van een doorzichtige actie om twee maanden vóór de verkiezingen een protest te organiseren.

Protest tegen wanbeleid NDP-regering qua opkomst groot succes

(Bron foto: Facebook)
NDP nepnieuws Facebookpagina Faya Pepre Nieuws suggereert, uiteraard,  geringe opkomst🤣


Waterkant.net bericht vanochtend, maandag 17 februari 2020, dat het protest tegen het wanbeleid van de NDP-regering, op het Onafhankelijkheidsplein, een groot succes is. Rond tien uur was er sprake van een grote opkomst zoals op onderstaande beelden te zien is. Volgens plaatselijke journalisten zou het gaan om zo'n tienduizend mensen.


Tal van scholen op alle niveaus hebben hun deuren om tien uur gesloten zoals gevraagd werd door de onderwijsbonden BvL (Bond van Leraren) en de ALS (Alliantie van Leerkrachten in Suriname).

De NDP nepnieuws Facebookpagina Faya Pepre Nieuws van Sharmila Mansaram, verspreidde vanmorgen foto’s waarin de suggestie wordt gewekt, dat het plein leeg zou zijn. ‘Teleurstellende opkomst’ noemde de pro-Bouterse pagina de demonstratie.


Dat blijkt een leugen, getuige ook de beelden van ABC Online die een enorme mensenmassa liet zien.


BvL/ALS-voorzitster Reshma Mangre: 'Het volk heeft bewezen dat het niet bang is voor intimidatie'

(Bron foto: Facebook)
'Wanneer er niet naar ons wordt geluisterd, dan moeten we protesteren'


'Het volk heeft bewezen dat het niet bang is voor intimidatie, dat het niet gaat in ons land', sprak voorzitster Reshma Mangre van onderwijsbonden BvL/ALS vanochtend, maandag 17 februari 2020, op het Onafhankelijkheidsplein tijdens het protest tegen het regeringsbeleid. 

(Bron foto: De West)
Ze herinnerde eraan, dat democratie wil zeggen ‘het volk regeert.’ 'En wanneer er niet naar ons wordt geluisterd, dan moeten we protesteren. Dat is onze plicht en recht volgens de grondwet en zeer zeker de leerkrachten.We are fighters. De leerkrachten hebben altijd in de voorhoede gestaan als het gaat om een rechtvaardige strijd.'

Ze stak de draak met minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zo schrijft Starnieuws. 'Ik heb begrepen dat onze mama Lilian heeft gezegd, dat er disciplinaire maatregelen gaan komen, wel laten ze komen aan een van onze leerkrachten. Handen af van onze leerkrachten. We wachten op haar.'

Mangre stelde, dat het kind centraal staat, maar 'ook ons geld bij de Centrale Bank staat centraal'.

De rode draad door de toespraken van de verschillende sprekers op het Onafhankelijkheidsplein was, dat het genoeg is geweest en dat er op 25 mei moet worden afgerekend.

Protest tegen regeringsbeleid op Onafhankelijkheidsplein trekt duizenden demonstranten

(Bron foto's: Facebook)
Betogers eisen dat president Bouterse minister Hoefdraad direct naar huis stuurt 


'President ga weg met je tralala beleid.' Dat zei C-47 vakbondsman Dayanand Dwarka vanochtend, maandag 17 februari 2020, op het Onafhankelijkheidsplein tijdens het protest tegen het regeringsbeleid. Hij riep de demonstranten - zeker een aantal duizenden - op om over drie maanden en een week af te rekenen met deze regering. 

'De enige manier om af te rekenen met dit beleid is om een vuist te maken als volk zoals nu gedemonstreerd. Houdt u deze vuist vast.' Dwarka vindt het de hoogste tijd, dat de bevolking de macht na twee termijnen Bouterse terugneemt. Behalve Bouterse stelt hij ook Hoefdraad verantwoordelijk voor de situatie waarin het land is beland.

Het bedrijfsleven, studenten, politici en artsen maken deel uit van de betogers op het plein, aldus Starnieuws. Medewerkers van Kirpalani, die ook deelnemen aan het protest, zeggen dat de directie de winkels heeft gesloten. Het personeel is aangezegd om uiterlijk om 11.45 uur weer aan het werk te gaan, zodat de winkels om 12.00 uur open kunnen gaan.

Duidelijk werd gesteld, dat dit geen protest is tegen de NDP'er, omdat de NDP'er het ook in zijn zak voelt. Er wordt geëist, dat president Bouterse minister Hoefdraad direct naar huis stuurt en in staat van beschuldiging stelt.

NPS'er Jerrel Pawiroredjo zei, dat het land stuurloos is, op elk gebied is er chaos. NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt dat de opkomst aantoont dat het volk nu echt genoeg heeft, het is echt moe. 'De Centrale Bank heeft geen geld meer en dat is allemaal door 9,5 jaar regering Bouterse. Het volk accepteert het niet meer.'

Minister Tsang: 'Rekenmodel voor brandstofprijzen werkt'

(Bron foto: NII)
'Brandstofprijzen al enkele maanden stabiel mede door beschikbaarheid dollars tegen officiële wisselkoers'


Het rekenmodel dat het ministerie Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) ooit in overleg met de oliemaatschappijen heeft uitgewerkt, werkt, aldus minister Stephan Tsang vandaag, maandag 17 februari 2020,  tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

De brandstofprijzen zijn al enkele maanden stabiel en volgens de bewindsman heeft de beschikbaarheid van dollars tegen de officiële wisselkoers ook hiermee te maken.

Het rekenmodel houdt in, dat periodes waarin er opwaartse of neergaande pieken zijn, de prijzen worden afgevlakt. Tsang zegt, dat het stijgen van brandstofprijs wereldwijd, ook in Suriname, van negatieve invloed is op de markt. Met name de tarieven voor producten en diensten gaan omhoog, omdat volgens de bewindsman brandstof bij het transport het belangrijkste component is. 'Vandaar dat we vanaf het begin hebben gewerkt aan het stabiliseren van de brandstofprijzen. Er zijn afspraken gemaakt met de Centrale Bank van Suriname dat die officiële wisselkoers ten alle tijde beschikbaar zou zijn voor de oliemaatschappijen om te importeren.'

Volgens de bewindsman is dit tot nu toe heel goed gelukt en zijn ministerie zal hierover verder in overleg blijven met de Centrale Bank, die hij 'de grote keyplayer' in het geheel noemt.

De HI&T-minister wijst erop. dat in Suriname de brandstofprijzen slechts marginaal zijn meegegaan toen enkele weken geleden er spanningen waren tussen de Verenigde Staten en Iran en dit de olieproductie in het Midden-Oosten onder druk zette. Doordat er met Rubis Oil nu een derde speler op de brandstofmarkt in Suriname is, moeten volgens minister Tsang de prijzen nog stabieler blijven.

Centrale Bank waarschuwt cambio's de wisselkoers niet op te drijven

'Wisselkantoren verplichten om kunstmatig een lage koers te hanteren zal niet werken'


Terwijl de koers op de vrije markt tussen de Srd 9,80 en Srd 10 is voor de Amerikaanse dollar en de euro boven de Srd 10 is, heeft de directie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de cambio's aangeschreven om ervoor te zorgen dat de koers niet opgestuwd wordt. Zij zijn verplicht om de US$ op te kopen voor Srd 8,50 en te verkopen voor Srd 8,60. De euro moet voor Srd 9 opgekocht en voor Srd 9.15 worden verkocht, zo schrijft vandaag, maandag  17 februari 2020, Starnieuws.

Cambiohouders zijn gebelgd hierover, want zelfs de banken doen transacties boven de Srd 9 voor de Amerikaanse dollar en de euro. Enkele cambiohouders zeggen, dat ze heel blij zijn dat opgetreden is tegen illegale cambio's die aan prijsopdrijving deden. 'Maar, om de wisselkantoren te verplichten om kunstmatig een lage koers te hanteren, zal niet werken. Niemand zal de valuta aan ons verkopen voor die lage bedragen. De cambio's zullen ook niet in staat zijn dollars te verkopen voor Srd 8,60. Wij krijgen geen dollars van de CBvS om te verkopen.'

Aan de cambio's is per brief duidelijk gemaakt, dat ze zich dienen te houden aan de voorschriften van de CBvS over het hanteren van transactiekoersen. De CBvS stelt richtkoersen vast voor de aan- en verkoop van de valutasoorten. De transacties mogen slechts minimaal afwijken van de richtkoers. De wisselkantoren zijn verplicht de aan- en verkoopkoersen duidelijk zichtbaar te maken op een koersenbord.

Voor het geval dat de wisselkantoren zich aan ongeoorloofde koersopdrijving bezondigen, doet de CBvS alvast een serieuze waarschuwing uitgaan. Diverse cambio's hebben intussen op de borden de richtkoersen van de CBvS aangebracht. Het is zeer de vraag of er transacties zullen plaatsvinden tegen die bedragen, stellen cambiohouders.

'Verlenging van beperking aan advocaten van Robert van Trikt is onrechtmatig'

'Verlenging mag in ieder geval niet langer duren dan acht dagen'


De verlenging van de beperking aan de advocaten van Robert van Trikt die is opgelegd door het Openbaar Ministerie (OM) is, volgens advocaat Arjan Ramlakhan, onrechtmatig. Volgens hem houdt een beperking in, dat er geen vrij verkeer tussen de raadsman en de verdachte mag zijn. De raadsman ziet hem niet en mag hem ook niet spreken. 

Ramlakhan legt vandaag, maandag 17 februari 2020, op Starnieuws uit waarom hij deze beperking onrechtmatig vindt. 'Dit is natuurlijk heel ingrijpend voor de verdachte en heeft de wetgever daarom ook duidelijk aangegeven dat de beperking telkens mag worden verlengd, maar in ieder geval mag het niet langer duren dan acht dagen. Duidelijker kon de wetgever niet zijn.'

Die beperking mag volgens de advocaat ook voor een of twee dagen worden opgelegd en steeds worden verlengd tot acht dagen. Nu het OM de beperking had opgelegd voor de duur van acht dagen, kan en mag de vervolging deze niet meer verlengen, benadrukt Ramlakhan.

Hij geeft aan, dat ondanks dat deze acht dagen verstreken waren, het OM toch de beperking heeft verlengd. 'Er wordt in strijd gehandeld met het legaliteitsbeginsel', betoogt de advocaat.

Zijn kantoorgenoot Irvin Kanhai en John Kraag die de gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname juridisch bijstaan, hebben opnieuw een verzoek tot opheffing van de verlenging van de beperking, bij het Hof van justitie ingediend. Op 10 februari was al een verzoek tot opheffing in behandeling genomen. Toen heeft het Hof van Justitie beslist, dat de beperking niet wordt opgeheven. Intussen is de beperking verlengd.

Het verzoek van de raadslieden wordt vandaag in behandeling genomen. Ramlakhan hoopt, dat de wetgeving en het recht mogen zegevieren. Van Trikt is op 4 februari in verzekering gesteld.

Verklaring Centrale Bank: 'De kasreserve middelen zijn niet gestolen'

'Kasreserve gebruikt voor interventies voor importen, schuldaflossing, goudaankopen en andere verplichtingen'


De directie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt in onderstaande verklaring van 13 februari, dat de vreemde valuta kasreserve van de handelsbanken is gebruikt voor 'interventies ten behoeve van importen en voor schuldaflossing, goudaankopen en andere verplichtingen'. Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 17 februari 2020.


Toegegeven wordt dat er geen afstemming is gepleegd met de algemene banken. 'De aangewende liquide kasreserve Centrale Bank: middelen binnen de context van 'pool management' van de internationale reserves, blijven een verplichting van de Centrale Bank aan de commerciële banken, waarin in alle gevallen voorzien zal worden', zeggen de directieleden.

De CBvS wil met deze verklaring - die overigens niet naar de media is gestuurd - benadrukken, dat de kasreserve middelen niet zijn gestolen.

 In de tweede helft van afgelopen jaar zijn de CBvS en de banken overeengekomen dat een deel van de vreemde valuta kasreservemiddelen bij de moederbank zou worden geplaatst. Deze middelen zouden 'geringfenced' worden; ze zouden geplaatst worden op een speciale rekening bij een correspondent bank. De CBvS heeft bij de uitvoering hiervan de kasreservemiddelen samen met eigen middelen in een 'pool' gemanaged.

De bruto internationale reserves moesten altijd hoger zijn dan de kasreserve verplichtingen aan de banken. Op gegeven moment waren de liquide middelen lager dan de internationale reserves.

De CBvS stelt, dat er intussen afspraken en garanties zijn over de aangehouden kasreservemiddelen, inclusief het aangewende deel. Dit is in nauw overleg met het bestuur van de Surinaamse Bankiersvereniging schriftelijk vastgelegd en ondertekend door het directieteam van de CBvS. Dit team bestaat uit de directeuren Maikel Soekhnandan (Bankbedrijf & Bancaire Zaken), William Orie (Monetaire & Economische Aangelegenheden) en Franaaz Hausil (Legal, Compliance & International Affairs).

Intussen wordt de laatste hand gelegd aan het contract waarbij de overgebleven US$ 330 miljoen aan kasreserve wordt overgeheveld naar een aparte bankrekening in het buitenland. Daarop zullen CBvS en de Surinaamse Bankiersvereniging tekeningsbevoegdheid hebben. De US$ 100 miljoen die gebruikt is moet terugbetaald worden. Daarover zijn er ook afspraken gemaakt. De Bankiersvereniging hoopt begin deze week het document te tekenen met de CBvS en de minister van Financiën.

‘40 jaar Revo Prodowaka’ van de NDP mondt uit in paarse nerveuse tirade tegen bont gekleurd anti-regeringsbeleid protest

(Bron foto: René Gompers/Starnieuws)
Niet meer dan 3.000 NDP-aanhangers nemen deel aan loop

Toespraken niet veel meer dan bekende NDP-retoriek en stoffig geworden zich herhalende cliché's


Zo'n 3.000 mensen hebben gisteren deelgenomen aan de ‘40 jaar Revo Prodowaka’ van de NDP. De loop was tegelijk een politiek signaal. De organisatie is fel gekant tegen de oproep van Stefano ‘Pakkitow’ Bierviet om vandaag, maandag 17 februari 2020, op het Onafhankelijkheidsplein te protesteren tegen het beleid van de regering onder leiding van president Desi Bouterse, zo schrijft Starnieuws. 

De prodowaka is een van de activiteiten waarmee ‘40 jaar revolutie’ herdacht wordt, zei Hariette Bholasingh, voorzitster van de zogenoemde Purple Movement. Volgens haar hadden 2.500 mensen zich voor de loop ingeschreven. 'Maar  wat we hebben gezien is het toch iets meer geworden, zo tegen de 3.000 aan.' Ze zegt, dat er in de districten ook activiteiten zijn, op 19 februari een lezing in de Congreshal is en dat op 24 februari een massameeting wordt gehouden aan de Waterkant.

Veertig jaar geleden, op 25 februari 1980, werd een staatsgreep gepleegd door militairen. 'We waren al onafhankelijk, maar politiek Den Haag had de regie nog in handen', stelt Bholasingh. 'Toen kwam de revolutie, de coup in 1980. En langzaam maar zeker kwam die bevrijding, zowel op politiek als op andere gebieden.'


First Lady Ingrid Bouterse-Waaldring, gestoken in wit traditioneel inheems kledij, was het middelpunt van de belangstelling, aldus Starnieuws. Zoveel mensen wilden met haar op de foto, kwamen haar hand schudden of een brasa geven. Vóór de loop, die begon bij de busterminals aan de dokter Sophie Redmondstraat, heeft zij de achterban toegesproken. Ze riep hen op om goed na te denken wanneer ze gaan stemmen op 25 mei. Ze stelde dat de protestactie bedoeld is 'fu law unu, anders hebben ze niets'. Ze beweerde ook, dat men chaos wil creëren. 'Er zijn 98 dagen, wacht rustig af dan ga je stemmen da wo luku suma o wini. Maar nee, den wan meki chaos. Daarom den kari unu, den wan chaos!'

Er werd ook flink uitgehaald naar de politieke tegenstanders, terwijl de wapenfeiten van de NDP-regering werden opgesomd. Bholasingh: 'Ik heb gemerkt, vooral politiek tegenwoordig, dat er zoveel fake news is. En zaken die deze regering heeft gerealiseerd moeten behoorlijk doordringen in mensen hun hersenen. Laat Santokhi en de VHP mij tonen wat hij heeft gedaan. Hij gaat voor de derde keer deze verkiezing verliezen. Zelfs Somohardjo heeft sociale dingen gedaan, zoals seniorendagen en uitverkopen onder de brug. Wat heeft de VHP de afgelopen 70 jaar gedaan? Ze jutten de cambio's op om de koersen omhoog te drijven en zitten mensen op te roepen… laten de kinderen naar school gaan!'

Bholasingh riep de samenleving op de actie op het Plein niet te ondersteunen. 'Laten de mensen alert zijn, kritisch zijn. We zijn al achter, andere landen leveren zulke hoge producties, hun kinderen gaan op meerder momenten naar school, en in Suriname roepen we mensen op. Je moet gaan lopen in de stad om een stelletje mensen dat vindt dat het niet goed gaat in het land. Ik zeg niet, dat we een 10 scoren, maar we hebben behoorlijk gepresteerd met de regering Bouterse-Adhin!'

De NDP heeft zich voorgenomen om vanaf nu elk jaar 25 februari groots te gedenken. 'De dag van de revolutie is enorm belangrijk. Het is altijd zo'n beetje aan het sluimeren geweest, maar wij hebben gezegd, dat het vanaf 40 jaar een jaarlijkse herdenking wordt die we groter moeten vieren. Als we praten over bevrijding en vernieuwing, moeten we er ook blijk en waardering aan geven. Je kan die dag niet zomaar voorbij laten gaan.'

Kustwacht Caribisch Gebied gaat streng optreden tegen Arubaanse vissers die beschermde vissoorten vangen

Landsbesluit bescherming inheemse flora en fauna 2017 wordt nu gehandhaafd


Per 2017 heeft de Arubaanse overheid het landsbesluit bescherming inheemse flora en fauna ingevoerd. In deze wet staan alle beschermde inheemse planten- en diersoorten waarvan het voortbestaan in Aruba bedreigd worden. Deze wet beschermd ook diverse vissen en vissoorten in de wateren rondom Aruba, zo bericht de Kustwacht Caribisch Gebied zondag 16 februari 2020.

Op de vissen en vissoorten op de lijst van fauna is een verbod om te vissen. Op het brengen (invoer) en wegbrengen (uitvoer) van deze beschermde dierensoorten wordt ook een boete opgelegd.

Sinds de invoering van het landsbesluit is de Kustwacht coulant geweest en heeft niet of nauwelijks opgetreden. Deze overbruggingsperiode is een periode geweest om alle vissers de tijd te geven om kennis te nemen van de wet. In 2020 gaat de Kustwacht volgens de wet en het landsbesluit handhaven door streng te controleren en boetes te geven indien men zich niet aan deze wet houdt.

Op de lijst staan onder andere verschillende soorten schildpadden, verschillende soorten haaien, karko en kreeft.

De natuurbeschermingsverordening en de lijst in het landbesluit met beschermde fauna vindt men via de website van overheid Aruba.


Eén nieuwe kraan van Curaçao Port Services botst bij binnenvaren tegen Julianabrug

Minister Jesus-Leito: 'Schade minimaal en brug gewoon open'Ondanks de goede voorbereidingen door de havenautoriteiten is één van de nieuwe kranen van Curaçao Port Services (CPS) gisteren bij het binnenvaren toch tegen de Julianabrug gebotst, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 17 februari 2020. 

Minister Zita Jesus- Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft vrijwel direct na het incident, na inspectie buiten en ook binnenin de brug, te kennen gegeven dat de schade minimaal is en de brug gewoon open kan blijven voor het autoverkeer.


Op de beelden die door verschillende media zijn gemaakt is te zien  dat - met het gezicht naar de haven - het schip dat de kranen vervoerde iets te veel links (richting het westen) ligt, waardoor de eerste van de aan die kant uitstekende kranen tegen de linkerzijkant (de zuidpoot) van de brug knalt en als gevolg daarvan ook behoorlijk schade oploopt.


Een klein uur na het incident werd door de regering en de havenautoriteiten een persconferentie belegd om de bevolking vooral gerust te stellen. 'Er is geen reden tot paniek en de brug is direct van buiten en van binnen geïnspecteerd.'


Toegang op exclusieve basis van EZ Air tot hangarruimte op luchthaven Hato, Curaçao, ‘niet objectief onmisbaar’ om als vliegmaatschappij te kunnen concurreren

FTAC oordeelt: 'Geen misbruik machtspositie CAP'


Toegang op exclusieve basis van EZ Air tot de hangarruimte op de Curaçaose luchthaven Hato is ‘niet objectief onmisbaar’ om als vliegmaatschappij te kunnen concurreren op de markt voor het uitvoeren van commerciële vluchten. Dat bepaalt de Fair Trade Authority Curaçao (FTAC),  aldus vandaag, maandag 17 februari 2020, het Antilliaans Dagblad

Onlangs heeft deze concurrentiewaakhond de ‘Beschikking op aanvraag EZ Air bv inzake misbruik machtspositie door Curaçao Airport Partners nv bij het verhuren van hangar’ vastgesteld. Het weigeren van dergelijke toegang kan geen misbruik zijn in de zin van de Landsverordening inzake concurrentie.

De FTAC is ook van oordeel, dat de gehanteerde aanbestedingsprocedure als methode om de beperkt beschikbare hangarruimte toe te wijzen ‘niet onredelijk is’ in de zin van de genoemde wet.

'Met betrekking tot de gewraakte voorwaarden over de lease van een nieuw te bouwen hangar, is de FTAC van oordeel, dat sinds CAP een deel van die voorwaarden heeft losgelaten, het belang om op dit onderdeel van de klacht een uitspraak te doen, daarmee is komen te vervallen.' De FTAC concludeert dat geen van de gedragingen van airportexploitant CAP, zoals genoemd in de klacht van EZ Air, kwalificeren als misbruik en beschouwt de klacht van EZ Air hiermee als ‘ongegrond’ en wijst de aanvraag van EZ Air af.

EZ Air beschikt sinds december 2018 over een vergunning tot vluchtuitvoering en heeft twee Beechcraft 1900 vliegtuigen gestationeerd op de luchthaven van thuisbasis Curaçao. CAP is sinds 2003 de exploitant van luchthaven Hato. EZ Air maakt bij de uitvoering van haar economische activiteiten gebruik van de faciliteiten op de airport. EZ Air en CAP hebben een geschil over de toegang tot een hangar.

'Curaçao moet zo snel mogelijk CO2-uitstoot door Isla-raffinaderij verminderen

'Hoog tijd dat ook Caribische delen Koninkrijk klimaatmaatregelen treffen' 


Curaçao moet zo snel mogelijk de uitstoot van CO2 door de raffinaderij verminderen. Blijft de regering weigeren, dan zijn er vier juridische scenario’s om haar te dwingen. Hoogleraar Rob van Gestel (Tilburg University) en de Curaçaose docent bestuursrecht Jeff Sybesma stellen in een uitvoerig wetenschappelijk artikel, dat het hoog tijd is ook in de Caribische delen van het Koninkrijk klimaatmaatregelen te treffen. 

Zij spitsen hun betoog toe op de Isla. Het artikel verschijnt komende week in het Nederlands Juristenblad. Voor de lezers op Curaçao en de andere eilanden kan het Antilliaans Dagblad er vandaag, maandag 17 februari 2020, als eerste over publiceren.

De Hoge Raad heeft in de zogeheten Urgenda-zaak bevolen om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2020 met 25 procent terug te dringen in vergelijking met 1990. Die taakstelling is moeilijk haalbaar.

VHP’er belaagd en bedreigd door vermoedelijk NDP-aanhangers

'De partij verwerpt met kracht deze schandelijke wandaad en zal er alles aan doen de schuldigen te laten opsporen'


De VHP laat zondagavond 16 februari 2020 via een persbericht weten, dat het 'prominente VHP lid G.S.' zaterdagmiddag met ernstige verontrusting heeft moeten ervaren tot welke verwerpelijke daden maatschappelijke bandeloosheid kan leiden. 

'Terwijl ze sliep werd ze wakker door luide muziek, een bus stopte pal voor haar erfpoort. Om te weten wat er precies aan de hand was, begaf G. zich naar de voorzijde van haar woning en zag een bus gevuld met een aantal, vermoedelijk, aanhangers van de NDP. Dit vermoeden baseerde zij op het feit, dat luidkeels allerlei NDP-leuzen en -slogans in de richting van haar woning werden geroepen. Toen op gegeven moment de mensen in de bus haar zagen schreeuwden zij een stroom van liederlijke schuttingtaal, intimidaties en bedreigingen haar richting uit.'

'Ofschoon behoorlijk aangedaan door deze lafhartige belaging slaagde G. erin haar kalmte te bewaren en nam de hele walgelijke scene in beeld en geluid op haar Ipad en telefoon. Ze vroegen haar wat haar probleem was en bedreigden dat als ze die 'K' video op Facebook plaatst ze het gaat merken.'

'Ze gaven voorts aan, dat ze niet moet denken dat ze gaat winnen. G.S. bleef filmen tot het voertuig was weggereden. S. heeft kort daarop familie, vrienden en de VHP-leiding van de onsmakelijke gebeurtenis in kennis gesteld. De VHP heeft met ongeloof en afschuw dit gebeuren moeten aanhoren. De partij verwerpt met kracht deze schandelijke wandaad en zal er alles aan doen de schuldigen te laten opsporen en gerechtelijke stappen tegen hen te ondernemen.' 

'Het is overigens niet de eerste keer, dat VHP’ers worden belaagd en bedreigd door aanhangers van de politieke tegenstanders. De vermoedelijke daders zijn A.C en M.M. Tot nu toe is het de partij gelukt met kalmte en rust daarop te reageren. Met begeleiding en ondersteuning van VHP-prominenten wordt er momenteel werk van gemaakt om G., zoals het betaamt in een rechtsstaat, aangifte van de belaging en bedreiging te laten doen en het onderzoek af te wachten. Verder zal de VHP zich blijven inspannen om te voorkomen dat de komende verkiezingen door wat dan ook in gedrang komen.'

Bewoners van Alfonsdorp en omgeving blokkeren Oost-Westverbinding

De bewoners zijn de onveilige situatie, na dodelijke aanrijding, zat


Bewoners van Alfonsdorp en omgeving hebben zondagmiddag 16 februari 2020 enige tijd de Oost-Westverbinding gebarricadeerd. Daar had zaterdagavond een zware aanrijding plaatsgevonden waarbij de 52-jarige Ludwig Karwafodi om het leven kwam. De bewoners zijn de onveilige situatie zat en besloten de weg zondag te versperren, ter hoogte van gemeenschapscentrum Stichting Rosalina, aldus Waterkant.net

Op een spandoek dat ter plekke opgehangen was stond ‘Alfonsdorp is moe!!' De bewoners eisen dat er drempels op de weg komen vanwege de onveilige situatie. Ook eisen ze 1x24uur elektriciteit.

Een woordvoerder van de actievoerders zei, dat de dorpsbewoners niet alleen heel erg teleurgesteld zijn, maar ook verdrietig en boos. Ze vinden dat er niets wordt gedaan voor de mensen van Alfonsdorp en eisen actie.

Dat de situatie daar onveilig is, bleek gisteravond weer toen een man om het leven kwam nadat een auto een ander voertuig van achteren aanreed. De bestuurder van het aangereden voertuig beschikte niet over een rijbewijs.