dinsdag 11 september 2018

Kans dat Isaac Sint Maarten treft niet groot

Aruba, Bonaire en Curaçao lijken aan Isaac te ontkomen

(Bron: AccuWeather)


Isaac trekt donderdag over de Bovenwindse Eilanden en zal tegelijkertijd iets afnemen van categorie 1 orkaan naar een zeer zware storm. Het zwaartepunt zal over Guadeloupe, Dominica en Martinique trekken. De kans dat Sint Maarten wordt getroffen door stormwinden is zo’n 20%, zo meldt dinsdag 11 september 2018 weeronline.nl. De verwachting van Isaac wordt door het Amerikaanse National Hurricane Center wel als minder betrouwbaar dan normaal geacht. 

Orkaan Isaac houdt koers naar de het centrale deel van de Bovenwindse Eilanden. Guadeloupe, Dominica en Martinique krijgen het zeer waarschijnlijk het zwaarst te verduren, maar naar verwachting zal Isaac niet als orkaan, maar als tropische storm passeren.


Donderdagnacht is Isaac met windsnelheden van 120 km/u en windstoten van 150 km/u nog een orkaan van de eerste categorie.

Donderdagochtend zullen de stormwinden van Isaac de Bovenwindse Eilanden bereiken. In de late avond en in de nacht naar vrijdag zal de kern over de eilandengroep trekken. Het is de verwachting dat Isaac tegelijkertijd iets afzwakt tot een zware tropische storm. Ook bij windsnelheden van 110 kilometer per uur en windstoten van 140 kilometer per uur is de kans op schade groot. Daarnaast worden nog steeds metershoge golven en veel regen verwacht.

De kans dat Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba te maken krijgen met windsnelheden van de tropische storm is op dit moment 20% voor Sint Maarten tot 30% voor Sint Eustatius. Dit verschil wordt veroorzaakt, doordat Sint Maarten wat noordelijker ligt ten opzichte van de verwachte koers.

De kans dat het aan het begin van het weekend op Aruba, Bonaire en Curaçao gaat stormen is met 10-15% nog veel kleiner. De koers en kracht van Isaac zal de komende dagen nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden.

Het Amerikaanse National Hurricane Center berichtte dinsdagnacht, dat de betrouwbaarheid van de verwachting lager is dan normaal.

'Noodlot tartend'; Alphons Levens

Noodlot tartend
Een truck, met zo'n oplegger, op de brug
van Beekhuizen naar Meerzorg
met daarop een bulldozer of een graafmachien
beslist geen lichtgewichten, hoor!
Zo'n truck, met een oplegger, op de brug
ook van Meerzorg naar Beekhuizen
met daarop een bulldozer of een graafmachien
passeert op een punt die andere truck ...

                                                            ​Alphons Levens,
                                                                 11 september 2018.

Ode aan levende muzieklegende Oscar Harris in Theater Zuidplein Rotterdam

Genieten op 6 oktober van heerlijke muziek van The Twinkle Stars en Oscar’s solowerk


Een ode aan de levende muzieklegende Oscar Harris vindt zaterdag 6 oktober 2018 plaats in Theater Zuidplein te Rotterdam. Geniet volop van de heerlijke muziek van The Twinkle Stars en van Oscar’s solowerk van acht uur tot elf uur 's avonds.

De uit Suriname afkomstige zanger Oscar Harris werd op 30 november 1943 geboren te Albina. Hij was in de jaren ’70 één van de bekendste en populairste Surinaamse artiesten woonachtig in Nederland.

En tot op de dag van vandaag nog bij velen zeer populair en geliefd!Na in 1963 gearriveerd te zijn in Nederland, sluit Oscar zich in 1965 aan bij de Amsterdamse band The Twinkle Stars, om vervolgens te scoren met hun grote hit 'Soldiers Prayer' en stonden twee weken lang op nummer één in De Daverende Dertig. Hits als ‘Clap Hands for Baby’, ‘Since I met you Babe’ en ‘Disco Calypso’ volgden snel.

In 1973 besloot Harris om de groep te verlaten om een solocarrière te beginnen. Hij wordt gevraagd voor diverse Internationale gastoptredens en zijn tournees in Duitsland, Scandinavië, Frankrijk en zelfs Turkije zijn een daverend succes.

Aan deze muziektheatervoorstelling werken topartiesten en – musici mee als Denise Jannah, Leslie Vos, John Oldenstam en Lucien Felicien. Uiteraard is Oscar zelf ook aanwezig tijdens deze prachtige avond.
Japan wil een einde aan het verbod op de commerciële walvisjacht

Volgens Japan heeft populatie walvissen zich voldoende hersteld om duurzame commerciële jacht weer te rechtvaardigen


Japan wil een einde aan het verbod op de commerciële walvisjacht. Het land heeft daartoe een voorstel ingediend tijdens een conferentie van de International Whale Commission (IWC) in Florianópolis, Brazilië. Volgens de Japanners heeft de populatie walvissen zich voldoende hersteld om een duurzame commerciële jacht weer te rechtvaardigen. 

In het Japanse plan staat: 

'De wetenschap is duidelijk: er zijn bepaalde soorten walvissen waarvan de populatie gezond genoeg is om duurzaam te worden geoogst. Japan stelt daarom voor een comité op te richten dat zich inzet voor duurzame walvisvangst.' 

Australië en Nieuw-Zeeland zijn felle tegenstanders van de commerciële walvisjacht. Japan blijft ondanks het verbod op deze majestueuze zeezoogdieren jagen onder het mom van 'wetenschappelijk onderzoek'. Natuur- en milieubeschermers, zoals Sea Shepherd, zetten zich al jaren in voor de bescherming van de walvissen en proberen te voorkomen dat de Japanners de dieren kunnen vangen. Dat heeft regelmatig geleid tot grimmige en zelfs levensgevaarlijk confrontaties. Zo hebben de Japanse walvisvaarders met hun schip Shonan Maru de Ady Gil van Sea Shepherd moedwillig geramd en doen zinken in de ijzige wateren van Antarctica, terwijl er bemanning aanwezig was op de boot.

In 2014 dient er een zaak voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, die oordeelt dat de Japanse walvisjacht geen wetenschappelijk doel dient. Japan moet stoppen met het vangen van walvissen bij Antarctica, maar gong door met de walvisjacht.

De conferentie van de IWC in Brazilië duurt tot en met vrijdag. Het is niet bekend wanneer er over het voorstel van Japan wordt gestemd.

Ook is niet bekend of Suriname is vertegenwoordigd.

(Suriname  Mirror/The Guardian/NOS/AnimalsToday)

Journaliste uit Venezuela krijgt drie maanden onderdak in Nijmegen

40-Jarige Mary regelmatig geïntimideerd door politie en veiligheidstroepen


Een journaliste uit Venezuela krijgt de komende drie maanden onderdak in Nijmegen. Dat gebeurt in het kader van het project Shelter City Nijmegen, dat personen helpt die opkomen voor de mensenrechten en daardoor in hun thuisland in de problemen komen, zo bericht Radio RN7 vandaag, dinsdag 11 september 2018.

De 40-jarige Mary, die in Venezuela werkt voor tv en radio, is gisteravond in Nijmegen gearriveerd. Uit veiligheidsoverwegingen blijft haar achternaam onvermeld.

Vanwege haar rapportages over onder meer anti-regeringsdemonstraties, wordt zij regelmatig geïntimideerd door politie en veiligheidstroepen. Ook is zij samen met haar cameraman al een keer beroofd en in elkaar geslagen door politieagenten. Omdat de ordetroepen met scherp schieten op demonstranten draagt zij op reportage vaak een kogelwerend vest.

Amnesty Nijmegen organiseert de komende weken diverse activiteiten rondom de mensenrechtenactiviste. Zo bezoekt Mary scholen in Nijmegen en omgeving, waar zij praat met leerlingen. Verder houdt Amnesty Nijmegen een informatieavond over de situatie in Venezuela, waar Mary zal spreken over haar persoonlijke ervaringen.

Shelter City Nijmegen is in 2015 gestart en heeft al diverse keren hulp en onderdak geboden aan mensenrechtenactivisten uit landen over de hele wereld.

De situatie in Venezuela, waar een groot tekort is aan voedsel en medicijnen, is ook in ons land vrijwel dagelijks in het nieuws. Zo werd de afgelopen week bekend dat de buurlanden van Venezuela hun grenzen sluiten voor vluchtelingen zonder paspoort. Verder was in het nieuws dat vluchtelingen uit Venezuela slecht worden behandeld op Curaçao.

Minister Ferrier: 'De 25% loonsverhoging voor ambtenaren geldt nièt voor leerkrachten'

'De loonreeks van de leerkrachten is niet meer gebonden aan dat van de ambtenaren'


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur laat vandaag, dinsdag 11 september 2018, via het Nationaal Informatie Instituut weten, dat de 25% loonsverhoging die de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) met de regering overeen is gekomen, niet geldt voor leerkrachten. 

De Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) heeft in een brief aan de minister aangegeven, dat de leerkrachten hier ook recht op hebben. Leerkrachten zijn gelijkgesteld met landsdienaren.

Ferrier stelt, dat het hele traject van de loonsverhoging is begonnen naar aanleiding van de herwaardering die de leerkrachten gehad hebben. Bij die herwaardering is afgesproken dat zij uit FISO (Functie Informatiesysteem Overheid) gaan. 'Dat wil zeggen, dat de loonreeks van de leerkrachten niet meer gebonden is aan dat van de ambtenaren', benadrukt de minister.

De minister vindt, dat de BvL en ALS niet kunnen stellen, dat zij eveneens aanspraak maken op die verhoging, die de ambtenaren zullen krijgen eind september.

De minister zegt over het ultimatum dat bondsleider Wilgo Valies het heeft aangehaald in de media, dat nooit een datum van 20 augustus 2018 is genoemd. 'Tijdens de meeting heb ik doorgegeven dat mijn onderdirecteur Ontwikkelingsdiensten met verlof is tot 16 augustus. Dus zei ik, aan het einde van die week kan ik met haar afstemmen hoever zij is met het verwerken van zaken. Blijkbaar is er een eigen interpretatie gegeven van zaken.'

Oud-Braziliaanse president Lula da Silva stapt toch uit de race voor het presidentschap

← Lula maakt plaats voor zijn running-mate Fernando Haddad →


De voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva stapt uit de race voor het presidentschap, meldden bronnen rondom de kandidaat vandaag, dinsdag 11 september 2018. Voor de verkiezingen van volgende maand is zijn running-mate Fernando Haddad nu de belangrijkste kandidaat van de socialistische PT, Partido dos Trabalhadores.

Zijn advocaat zei gisteren nog dat Lula, die een gevangenisstraf uitzit van twaalf jaar wegens corruptie, zal blijven proberen tot president te worden gekozen.


De socialistische leider zal nog wel blijven vechten tegen zijn veroordeling totdat al zijn beroepsmogelijkheden voor het hooggerechtshof zijn uitgeput.


De ultrarechtse kandidaat Jair Bolsonaro, die vorige week door een veertigjarige man ’in opdracht van God’ werd neergestoken, zal totdat de stembureaus op 7 oktober de deuren openen geen campagne meer kunnen voeren. De directie van het ziekenhuis in São Paulo waar hij ligt, zei gisteren, dat de toestand van Bolsonaro nog altijd zorgelijk is. Hij moet nogmaals een zware operatie ondergaan.

Aan de verkiezingen doen dertien kandidaten mee.

(Suriname Mirror/The Telegraph/Jovem Pan/De Telegraaf/Reuters/Twitter)

Lichaam in Surinamerivier gevallen Venezolaanse kapitein vissersboot geborgen

Kapitein (37) valt tijdens borrelen met bemanning van boord bij de stijger van Cevihas


De de 37-jarige Venezolaanse kapitein van een vissersboot, Brito Lopez, is zondagochtend verdronken in de Surinamerivier bij de stijger van Cevihas. Zijn lichaam is maandagochtend geborgen, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 11 september 2018.

Het vaartuig was aangemeerd aan de kade van Cevihas en de bemanning zat op de boot te borrelen. Op een gegeven moment verloor Lopez zijn evenwicht en viel uit de boot in het water. Hij zat op de rand van de boot.

De politie heeft het lichaam opgevist in de directe omgeving van waar hij was gevallen. Het lijk is voor onderzoek in beslag genomen.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie zal bepaald worden of er al dan niet sprake is van een misdrijf.

Paar uur na in vrijheid te zijn gesteld valt man (39) dood neer

Man in opdracht van Openbaar Ministerie in vrijheid gesteld na jaar celstraf voor diefstal


De 39-jarige I.M. is een paar uur nadat hij in vrijheid was gesteld dood neergevallen op het wegdek van de kruising Margarethenburgweg en Rambaran Mishreweg (Graderweg) in Nickerie. 

Uit het politieonderzoek blijkt, aldus het Dagblad Suriname van vandaag, dinsdag 11 september 2018, dat de man omstreeks middernacht, van de nacht van zondag op maandag, in vrijheid was gesteld in opdracht van het Openbaar Ministerie. Hij zat vast voor een jaar wegens diefstal door middel van braak.

Na de straf te hebben uitgezeten werd dus 's nachts in vrijheid gesteld. Omstreeks zeven  uur gisterochtend kreeg de politie het bericht binnen dat een man levenloos op de weg was aangetroffen. Er is sprake van een natuurlijke dood.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is het lijk afgestaan aan de nabestaanden. Al met al een vreemde torie..... en vragen.
Hoe was de gezondheid van de man, waarom in het holst van de nacht iemand in vrijheid stellen?

Districtscommissaris Doebay, Saramacca, denkt boven de wet te staan

Doebay rijdt te hard, wordt staande gehouden, rijdt door en beweert door politie 'als de grootste crimineel' te zijn behandeld...

'De dc staat altijd boven de politie en de politie is een werkarm van de dc, hoe kan ik dan een bevel van de politie opvolgen?'


Lakshminarain Doebay, districtscommissaris (dc) van Saramacca, beweert vandaag, dinsdag 11 september 2018, in het Dagblad Suriname, dat de dc altijd boven de politie staat en dat de politie een werkarm is van de dc. 'Hoe kan ik dan een bevel van de politie opvolgen?', stelt de burgervader.

Het dagblad schrijft informatie te hebben,dat de ex-dc van Nickerie, thans dc van Saramacca, zich schuldig heeft gemaakt aan overschrijding van de maximum snelheid op de weg. De snelheid te plaatse was middels borden aangegeven en bedraagt 50 kilometer per uur, terwijl Doebay volgens de gegevens van de politie met een snelheid van 67 kilometer per uur heeft gereden.

De politieman vroeg de automobilist, dc Doebay dus, om aan de zijkant te gaan. Maar, hij reed door en heeft daarbij het bevel van de politie genegeerd. Het parket had de politie de opdracht gegeven om de overtreder bij proces-verbaal te horen en een dossier op te maken.

'De politie moet elk bevel van de dc opvolgen en niet omgekeerd. Zaterdagmiddag ben ik door een hulpagent van politie staande gehouden op Henar. Hij kwam op mij af alsof ik de grootste crimineel was en heeft mij heel onbetamelijk bejegend. Ik heb hem gecorrigeerd en gezegd dat hij de juiste groet moest brengen voor de districtscommissaris. Niet omdat ik dat wil, maar omdat de protocollen dat voorschrijven. Immers als dc ben jij conform het Reglement Beheer der Districten de hulpofficier van politie. Ik vroeg hem dan hoe hij zo kon praten tot een dc. Zijn antwoord was ‘dan wat?!’ Ik heb hem toen voorgehouden, dat ik hem zou rapporteren bij de korpschef. Zijn antwoord was ‘dan doe je maar! Hij droeg mij toen op om uit te stappen, wat helemaal in strijd is met de regels. Ik heb toen gezegd, dat ik dat niet ga doen en heb hem gevraagd om datgene van de snelheidsovertreding te doen en dat ik dan verder zal horen. Ik ben toen weggereden. Ik ben van oordeel dat alle regels nageleefd moeten worden, ook door de politie. We leven niet in een politiestaat', zegt de dc als reactie hierop.

'De politie dient bij een verkeerscontrole netjes om te gaan met burgers. Mensen moeten niet als criminelen behandeld worden. De politie moet vriendelijk zijn en tonen dat zij de beste kameraad is. Dit soort mensen schaden het imago van de politie. Ik betreur de valse berichtgeving ten zeerste en zal mij richten tot de korpschef', aldus Doebay.

De dc verwees de krant naar het Politiehandvest, waarin instructies hieromtrent verwoord zijn.

Broers (16, 20) aangehouden na mishandelen van 88-jarige groenteman

Groenteman maakt een opmerking over het wildplassen van de knapen


Twee broers, J.K. (16) en A.K. ( 20), zijn gisteren door de politie van Wanica in verzekering gesteld wegens openlijke geweldpleging. Beide jongens hadden een 88-jarige groenteman mishandeld, omdat hij een opmerking heeft gemaakt over het wildplassen. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 11 september 2018.

De broers waren voor een winkel gestopt om te plassen, waar de groenteman zijn groenten verkoopt. Hij heeft de jongens hierover aangesproken, maar dat werd door hen niet in dank afgenomen. De jongens hebben de man geduwd en geslagen.

De politie heeft de twee wildplassers ontboden waarna beide na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering zijn gesteld.Of ze ook beboet zijn of worden voor wildplassen wordt niet  vermeld.

Pontonbrug/Emmabrug Willemstad, Curaçao, drie dagen lang niet toegankelijk voor voetgangers

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Curaçao Ports Authority (CPA) werkt aan onderhoud Emmabrug

Verbinding tussen Otrobanda en Punda tijdelijk verzorgd door de ferry’s


Curaçao Ports Authority (CPA) is al een tijdje bezig met onderhoud aan de Emmabrug. Nadat de wielen van het karretje van de brug zijn vervangen, is het draaischarnier aan de beurt. Daardoor zal de pontonbrug deze week drie dagen lang openstaan en is die niet toegankelijk voor voetgangers, alus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 11 september 2018. 

De brug wordt vanaf morgen om acht uur ’s ochtends open gezet en zal pas vrijdag in de namiddag weer dichtgaan. De verbinding tussen Otrobanda en Punda wordt in de tussentijd verzorgd door de ferry’s.

Overdag varen de pontjes continu op en neer, ‘s nachts maakt de ferry elk heel uur de oversteek.

'Amnesty International gaat in Curaçao-rapport voorbij aan lokale en regionale werkelijkheid en context'

(Bron foto: Amnesty International)
Curaçaose regering reageert op rapport ‘Opgesloten en uitgezet: Venezolanen krijgen geen bescherming in Curaçao'


Amnesty International gaat in het gisteren gepubliceerde rapport ‘Opgesloten en uitgezet: Venezolanen krijgen geen bescherming in Curaçao’ voorbij aan de lokale en regionale werkelijkheid en context. 

Dat is de mening van de Curaçaose regering en meer specifiek de minister van Justitie, Quincy Girigorie (PAR) die naar de pers een officiële reactie heeft gestuurd, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 11 september 2018.


Wel erkent de minister de aanbevelingen van Amnesty over de detentievoorzieningen en de communicatie over de beschermingsprocedures. Daarover meldt de minister dat een overeenkomst is gesloten met Nederland en dat er financiële hulp komt voor de verbetering en uitbreiding van de detentieruimtes voor ongedocumenteerden.

'Het is de bedoeling dat er spoedig een centrum wordt gebouwd/verbouwd om de ongedocumenteerden die in detentie zijn, meer comfort te bieden. Dit centrum zou dan zelfs de mogelijkheid bieden om samen met andere familieleden te verblijven. Het een en ander hieromtrent dient nog geformaliseerd te worden. De minister van Justitie heeft het Korps Politie Curaçao geïnstrueerd om de politiecellen gelegen te Rio Canario permanent buiten gebruik te stellen', aldus de minister

Met betrekking tot de communicatie meldt hij dat er inmiddels verschillende trajecten gestart zijn voor interne communicatie en training, die het justitieel personeel in staat stelt beter om te gaan met de vluchtelingenproblematiek.

Leidinggevenden HCvS en SER, Curaçao, willen samenleving periodiek informeren over hun werk

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Hoge Colleges van Staat en Sociaal Economische Raad informeren ter versterking democratische rechtstaat


De leidinggevenden van de Hoge Colleges van Staat (HCvS) en de Sociaal Economische Raad (SER) vinden het belangrijk om de samenleving periodiek te blijven informeren over hun werk in het kader van versterking van de democratische rechtstaat. Tot die conclusie zijn zij gekomen tijdens de tweede bijeenkomst van de organen dit jaar, aldus vandaag, dinsdag 11 september 2018, het Antilliaans Dagblad.

Tijdens het reguliere overleg worden altijd thema’s van gemeenschappelijk belang besproken. Daarnaast wordt kennis en ervaring tussen de organen uitgewisseld.

De agendapunten betroffen dit keer onder meer publicitaire aspecten met betrekking tot de werkwijze en advisering, gezamenlijke trainingsprogramma’s en het thema ‘Future of Work’.

Aan het overleg namen de secretaris van de Algemene Rekenkamer Shanela Cathalina, Ombudsman Keursly Concincion, secretaris van de Raad van Advies Cadlyn Raphaëla en directeur van SER Raúl Henriquez deel. Ook waren enkele medewerkers van de organen aanwezig.

Het Bureau Secretariaatvoering SER/ROA/GOA trad op als gastheer en werd vertegenwoordigd door adviseur Sharlyn Curial-Villarreal.

Noodlijdend Insel Air op Curaçao ontslaat meer personeel dan eerder gemeld

Zo'n 60 procent huidig personeelsbestand van ongeveer 175 moet alsnog afvloeien

'Een deel van de leden is bereid gebruik te maken van het vrijwillig ontslag'


Bij Insel Air, dat momenteel dagelijks worstelt om te overleven, moeten nog meer personeelsleden naar huis dan op 31 augustus al werd gemeld. Toen werd in de schuldeisersvergadering gesteld, dat het vliegbedrijf plannen had om op korte termijn 45 tot 55 werknemers te ontslaan. 

Het ziet er nu naar uit - zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 11 september 2018 - dat ongeveer 60 procent van het huidige personeelsbestand van ongeveer 175 alsnog moet afvloeien. Dat komt neer op een afslanking met nog eens zo’n 90 personen, waarna Insel Air International – dat met de verlengde surseance van betaling op het randje van de afgrond balanceert – nog maar 85 medewerkers overhoudt.

De werknemers hebben nog tot morgenmiddag de gelegenheid om vrijwillig hun vertrek te melden. Als er dan te weinig personeel vrijwillig is opgestapt, dan volgt het verzoek om een vergunning voor (massa)ontslag; gedwongen ontslagen dus.

Vakbond UGTK/Cadmu (Union General Trahado di Korsou/Curaçaosche Algemene Dok- en Metaalbewerkers Unie) heeft gisteravond vergaderd met de personeelsleden van Insel Air.

'Een deel van de leden is bereid gebruik te maken van het vrijwillig ontslag. Voorwaarde is wel, dat de leiding zich aan de geldende opzegtermijn houdt en dat de cessantia wordt uitbetaald. De leden hebben besloten dat zij niet de stekker uit het bedrijf zullen halen. Dat betekent dat zij uit loyaliteit tot aan het eind van hun dienstverband service blijven verlenen, ook al is de situatie best moeilijk en demotiverend voor hen', aldus voorzitter Wendell Muelen van de vakbond.

Alleen mensen (18+) met 'customer card' mogen nog deelnemen aan Suribet-gokspelletjes

'We willen efficiënt en effectief inspelen op een maatschappelijk vraagstuk'

NPS-Assembleelid Etnel vraagt zich af of de introductie van de klantenpas gokverslaving zal tegengaan


Het beeld van minderjarigen in gokcentra van Suribet moet binnenkort verdwijnen. Het bedrijf introduceert een ‘customer card’ voor mensen boven de achttien jaar. Alleen mensen met een kaart mogen meedoen aan de gokspelen. 

'We verwachten wel een terugval', zegt Suribet-directeur Ashwien Surjbalisingh. Wie een kaart wil, moet zich legitimeren. 'We willen efficiënt en effectief inspelen op een maatschappelijk vraagstuk', zegt Surjbalisingh.

De pasjes zijn nu alleen verkrijgbaar bij enkele Suribetkantoren in Paramaribo en binnenkort ook bij topverkopers in en buiten Paramaribo. Suribet streeft ernaar dat binnen vier maanden alle spelers een kaart hebben. Tot dan kunnen gokkers nog zonder kaart spelen.


NPS-parlementariër Patricia Etnel is positief over het initiatief. 'Mijn zorg is de controle. Denk je echt dat een winkelier erop gaat letten wie er allemaal gebruikmaken van het pasje? Ik denk het zelf niet.' Zij vraagt zich af of de introductie van de klantenpas gokverslaving zal tegengaan. 'Als je kijkt naar de leeftijd, achttien jaar en ouder, denk ik dat je het probleem eigenlijk gewoon verschuift.' Ze vindt controle en goed onderzoek daarom belangrijker.

Voor NDP-parlementariër Roché Hopkinson is de actie van Suribet aan te moedigen. 'Ze hebben in elk geval geen houding van: als het geld maar binnenkomt.' Hij is echter voorstander van wet- en regelgeving en de naleving daarvan. 'Ik snap dat in deze harde economische tijd iedereen zijn geluk probeert te beproeven, maar ik pleit voor controle en regelgeving om dit te beheersen.'

'Er is sprake van achterstallig onderhoud van enkele tientallen jaren in elektriciteitswereld'

'We hebben landelijk enorm veel projecten in uitvoering, voor een bedrag van ruim Srd 1.8 miljard'

'Als je een bedrijf structureel gezond wil houden dan doe je dat met investeren in het trainen van het personeel'


'Er is sprake van achterstallige onderhoud van enkele tientallen jaren in de elektriciteitswereld. Op vele gebieden moet geïnvesteerd worden om verbetering aan te brengen', aldus Rabindre Parmessar, algemeen directeur van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) zaterdag in Nickerie, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 11 september 2018.

Volgens de directeur is er ook veel gaande binnen het bedrijf. 'We hebben landelijk enorm veel projecten in uitvoering en het gaat om een bedrag van ruim Srd 1.8 miljard dat geïnvesteerd zal worden de komende vier jaren. Het bedrijf is landelijk bezig, met ondersteuning van de Caribische Ontwikkelingsbank, om de bestaande straatverlichting te vervangen met nieuwe led-lampen.'

De directeur vraagt de gemeenschap van Nickerie om geduld. Volgens Parmessar wordt er niet meer gewerkt met de oude technologie, omdat dat verspilling van energie betekent, 'maar we gaan led-lampen plaatsen waardoor er minder energie gebruikt zal worden'. Hij hoopt het project in maximaal een jaar volledig te hebben uitgevoerd.

De directie heeft geloof en vertrouwen in eigen kader. 'Als je een bedrijf structureel gezond wil houden dan doe je dat met eigen kader en daaraan besteden wij extra aandacht, vandaar dat wij ook investeren in het trainen van het personeel.' 

Het is het bedrijf ook gelukt de achterstand in aansluitingen in te halen. 'Vorig jaar hebben wij een record gehad van meer dan tienduizend aansluitingen.' Tegenwoordig hoeven personen niet lang te wachten om aangesloten te worden op het EBS-net. 'We reageren eerder op noden van de samenleving waardoor het bedrijf ook klantvriendelijker is geworden. We zijn nog niet waar we moeten wezen, maar onze mensen zijn aardig op weg', aldus Parmessar.

DOE werkt aan nieuw logo en nieuwe huisstijl

'Je moet als partij niet star zijn en je moet je aanpassen en meegaan met de tijd'


 
De partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) is in het proces om haar logo officieel te veranderen. 'We willen het goedgekeurd krijgen op onze eerstvolgende algemene ledenvergadering. Deze nieuwe uiting van de partij is de manier zoals dit nieuwe bestuur zich profileert: fris, vertrouwen uitstralend en dynamisch', zegt voorzitter Steven Alfaisi vandaag, dinsdag 11 september 2018, op Starnieuws.

De partij is bezig met een nieuwe huisstijl. 'Je moet als partij niet star zijn en je moet je aanpassen en meegaan met de tijd. Anders wordt je net als de dinosaurussen, geschiedenis c.q. verleden tijd. Iets wat je alleen nog in de boeken kan vinden en lezen. DOE is er om er altijd te zijn en verder te groeien tot een begrip in de ontwikkeling van Suriname', aldus Alfaisi op.

'De kleur blauw staat voor onschuld, oprechtheid en vertrouwen. Het is de kleur die zegt dat je op mij kan rekenen. De kleur blauw, die ook een koele en neutrale uitstraling heeft, heeft ook een kalmerende en verzachtende werking. DOE staat voor democratie en ontwikkeling in eenheid dus deze saamhorigheid is zeer belangrijk als wij met een open geest op uiterst intuïtieve manier onze doelen willen realiseren. Deze machtige kleur is vrijwel altijd geassocieerd met een vreedzaam, nuchter karakter en een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid. DOE heeft gekozen voor diepblauw, een extra dimensie in haar trouw zijn, eerlijkheid, verstandigheid en haar hard werken 

'De kleur groen staat voor hoop, ontwikkeling en groei, leven en een gezonde toekomst. Verder staat groen voor veiligheid, denk maar aan het verkeerslicht dat aangeeft dat het veilig is om op te rijden of het bord dat ons de weg wijst naar een nooduitgang. Ook deze kleur heeft een kalmerende werking en staat natuurlijk ook voor rust en de juiste richting en te maken keuze. Groen is vruchtbaar en dat past heel goed bij de partij die ontwikkeling in eenheid nastreeft', legt Alfaisi uit.

'Als je van groen houdt ben je meestal expressief, opgewekt, vastberaden en betrouwbaar. Deze bijzondere dimensies zijn in een strak kader vervat omdat de normen, waarden en de letterlijke grenzen zijn aangepast aan de kennis, vaardigheden, de kunde en ervaring die wij hebben opgedaan in de laatste jaren. Verder het principe van Rule of Law respecteren. We gaan verder voor een duidelijk en helder programma en doelgericht onze missie en visie realiseren.'

'In het kader is de basis duidelijk de groene en vruchtbare bodem waarin al onze wensen en doelstellingen geplant zijn voor een betere toekomst voor Suriname. Er is duidelijk gekozen voor de meest onschuldige en frisse variant van groen. De frisse uitstraling heeft daarom precies te maken met het steeds vernieuwen en moderniseren van onze basis en uitgangspunten. Het logo vormt een symmetrisch geheel met strakke kaders en goed gevuld met democratie, ontwikkeling, eenheid, vertrouwen en een moderne basis.'

Leiding Jeugdparlement vermoedt boycot vanuit regering van haar organisatie

(Bron foto: Jason Leysner/de Ware Tijd)
NJP vermoedt dat achterstand uitbetaling als troef wordt gebruikt om haar de mond te snoeren


Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) houdt er ernstig rekening mee, dat haar houding met betrekking tot de verkiezingen voor jeugdambassadeurs haar duur zal komen te staan. Dat bleek gisteren op een persconferentie van de leiding van het Jeugdparlement bestaande uit voorzitter Kelvin Koniki, ondervoorzitter Dinesh Parag en plaatsvervangend ondervoorzitster Zenani van Throo, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 11 september 2018. 

'We hebben de feiten niet, maar het is denkbaar', zegt Koniki. De jeugdparlementariërs hebben al enkele maanden geen financiële vergoeding ontvangen van het ministerie. Hoewel het niet de eerste keer is dat er een achterstand is ontstaan in de uitbetaling, wordt er rekening mee gehouden dat dit nu als troef wordt gebruikt om haar de mond te snoeren.

'We zijn geen vreemden in Jeruzalem en er zijn meer zaken die nu spelen, symptomen die erop wijzen dat de boycot reeds is gestart', beweerde de NJP-voorzitter.

De leiding belegde een persbijeenkomst naar aanleiding van opmerkingen van minister Lalinie Gopal van Jeugd- en Sportzaken, over het nog steeds uitblijven van de verkiezingen. De bewindsvrouwe constateerde vorige week, dat het belang van de jeugdambassadeursverkiezingen voor Suriname onvoldoende is doorgedrongen bij het jeugdparlement. Dit orgaan is namelijk verantwoordelijk voor het uitschrijven van de vergadering, waarin deze verkiezingen moeten worden gehouden. Het jeugdparlement blijft echter in gebreke volgens haar.

De jeugdvertegenwoordigers hebben met verschillende voorbeelden getracht duidelijk te maken, dat zij slechts de integriteit willen waarborgen en dat het juist de minister is die de confrontatie lijkt te willen aangaan. 'Wij hebben geen ruzie met de minister', aldus Koniki. De leiding zegt te hebben vernomen dat er een mogelijkheid bestaat om de jeugdambassadeurs aan te wijzen, nadat de president de minister daartoe heeft gemandateerd. De verkiezingen zijn dan niet meer nodig. Ze hopen echter niet dat het zover komt en mocht het wel zover komen, dan hopen de jeugdvertegenwoordigers door het staatshoofd ontvangen te worden, wat overigens sedert de installatie van het NJP nog niet is gebeurd.

De leiding wil weer om de tafel gaan met de minister, om spoedig een datum te bepalen voor de verkiezingen. Ze zal deze week een brief richten aan de bewindsvrouwe.

Vereniging van Pensioenfondsen in Suriname moet pensioenfondsen bundelen

Doel vereniging versterken positie pensioenfondsen als branche en als individuele organisatie


De oprichting van de Vereniging van Pensioenfondsen in Suriname (Pensioenfederatie Suriname) moet ervoor zorgen, dat alle onder het toezicht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vallende pensioenfondsen lid worden van de overkoepelende organisatie. Hierdoor kan eensgezind worden gewerkt aan het versterken van de positie van pensioenfondsen als branche en als individuele organisatie. 

Tijdens een vergadering in het gebouw van Tjon A Hung Consulting NV afgelopen week, is deze federatie aan het publiek gepresenteerd, zo bericht vandaag, dinsdag 11 september 2018, Starnieuws.

De oprichtingsvergadering werd niet alleen bijgewoond door de bestuursleden van pensioenfondsen, maar ook door een vertegenwoordiger van de Centrale Bank van Suriname, die de toezichthouder is op pensioenfondsen.

Frits Konigferander van de CBvS juichte dit initiatief toe, omdat het in de bedoeling van de bank ligt, om evenals bij de andere branches, naast de individuele pensioenfondsen, nu ook een algemeen aanspreekpunt te kunnen hebben.

Het voorlopige bestuur bestaat uit John Dunker (voorzitter), Elfriede Tjen-A-Kwoei (secretaris) Andrew Lo-A-Njoe (penningmeester) en Elisabeth Bakker (commissaris).

Het ligt in de bedoeling om op termijn bestuursverkiezingen te houden ter instelling van een definitief bestuur. Het huidige bestuur is voortgesproten uit de constituerende pensioenfondsen, te weten het Pensioenfonds van de Surinaamsche Bank, het Pensioenfonds Suriname, het Pensioenfonds van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij en het pensioenfonds van het Diakonessenhuis.

Tarieven Nationale Basiszorgverzekering alsnog fors omhoog

'Na invoering Wet Nationale Basiszorgverzekering in 2014 stijgende trend te zien in kostenpakket'


De Raad van Ministers heeft besloten de tarieven van de Nationale Basiszorgverzekering te verhogen. De wijziging van de tarieven vindt plaats op basis van exercities van onder meer de Zorgraad en het secretariaat van de Onderraad Sociaal Zekerheidsstelsel. Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 11 september 2018

De verhoging vanaf 21 jaar is Srd 95 per maand en vanaf 60 jaar moet Srd 137 per maand extra worden neergeteld.

 Bij Staatsbesluit worden de premiebedragen per maand als volgt gewijzigd:

- 0 tot en met 16 jaar wordt Srd 87 in plaats van Srd 55. 
- 17 tot en met 21 jaar wordt Srd 119 in plaats van Srd 75.
- 21 tot en met 59 jaar gaat naar Srd 260 in plaats van Srd 165. 
- 60 jaar en ouder wordt Srd 377 in plaats van Srd 240. 

De regering gaat ervan uit dat met de aanpassing van de premie en het pakket aan verzekerde voorzieningen, de dienstverleners beter in staat zullen zijn om de verzekerden van afdoende en kwalitatieve diensten te voorzien en dat de zorg gegarandeerd is. Verwacht wordt dat de zorgverzekeraars vlotter aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

In de wet is bepaald dat de regering de tarieven bij Staatsbesluit kan wijzigen. Het is dus niet nodig om weer naar De Nationale Assemblee te gaan voor wijzigingen van de tarieven. De regering geeft aan, dat in de periode na de invoering van de Wet Nationale Basiszorgverzekering in 2014, door uiteenlopende redenen een stijgende trend is te zien in het kostenpakket.

Vakbondsleider Vales kondigt actie aan tegen fusie ACI en SPI

'Dit dictatoriaal optreden van deze minister moet een keer ophouden, zij mag haar borst natmaken'

 
Onderwijsdirectrice Natasia Bennanon van het ministterie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft de scholieren van het Albert Cameron Instituut (ACI) opgeroepen om zich op 1 oktober te melden op het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI). Zij deelt in een bekendmaking mee, dat de scholen gefuseerd zijn, aldus Starnieuws maandag 10 september 2018.

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), zegt dat hiertegen geprotesteerd zal worden.

'Het ministerie gaat totaal voorbij aan het Staatsbesluit van 9 oktober 2017 waarin de regering heeft aangegeven dat zij er naar streeft dat de VOS-scholen maximaal 500 leerlingen mogen tellen. Het SPI zal met de leerlingen van het ACI komen op 1500. In plaats van de school kleiner te maken, gaat het ministerie juist deze groter maken en dat druist in tegen het voorgenomen regeringsbeleid', aldus Valies.

Daarnaast komt het ministerie volgens de vakbondsleider ook aan de vrijheid van onderwijs. De leerlingen hebben nog steeds de vrijheid om de keuze van school te bepalen. 'Het ministerie houdt totaal geen rekening met deze groep van leerlingen bij het bepalen van haar beleid', meent Valies.

 De vakbondsleider, docenten en scholieren hebben eerder geprotesteerd bij het ministerie tegen de gang van zaken. De fusie is opgelegd aan het ACI, zonder enige vorm van overleg met de docenten en de scholieren. 'Dit dictatoriaal optreden van deze minister moet een keer ophouden. Zij mag haar borst natmaken', zegt Valies.

Drie bizar ogende soorten vissen ontdekt tot 11 kilometer diepte in Stille Oceaan voor kust Peru

(Bron foto: Newcastle University)
'Deze vissen stemmen niet overeen met stereotype beeld van hoe diepzeevis eruit zou moeten zien'

'De vissen die in de diepste delen van de oceaan rondzwerven zijn klein, doorschijnend, verstoken van schubben'


Drie bizar ogende typen diepzeewezens zijn gespot in een van de diepste delen van de Stille Oceaan: de 'Atacama Trench', die zich tot 11 kilometer onder het oppervlak van de oceaan voor de kust van Peru en Chili bevindt. 

Een groep van 40 wetenschappers uit 17 verschillende landen werkt samen om het ijskoude, pikzwarte gebied te doorzoeken met behulp van camera's en andere apparatuur. Met deze gereedschappen konden ze drie interessante wezens vinden, waarvan zij denken dat het soorten slakkenvis zijn, ongeveer 8 kilometer diep.

Voor nu worden de vissen eenvoudigweg de roze, blauwe en paarse Atacama-slakkenvis genoemd. 'Deze vissen maken deel uit van de Liparidae-familie en stemmen niet overeen met het vooropgezette stereotype beeld van hoe een diepzeevis eruit zou moeten zien', schreef de Engelse Newcastle University, die zich bij de expeditie voegde, vandaag, maandag 10 september 2018, in een persbericht.

'In plaats van gigantische tanden en een dreigend frame, zijn de vissen die in de diepste delen van de oceaan rondzwerven, klein, doorschijnend, verstoken van schubben - en zeer bedreven in het leven waar weinig andere organismen kunnen leven.' Onderzoekers konden beelden van hun nieuwe vondsten vastleggen en zelfs een foto maken door deze in een val te lokken.Dr. Thomas Linley, werkzaam aan de universiteit van Newcastle, zei dat het duidelijk was dat de slakkenvis tot de top predatoren behoort in de diepe diepten van de oceaan. Ze gebruiken snelheid in hun voordeel. 'Er is iets met de slakkenvis (vis van de familie Liparidae) die hen in staat stelt zich aan te passen aan heel diep leven. Buiten het bereik van andere vissen zijn ze vrij van concurrenten en roofdieren', legt hij uit in een online verklaring.

CT scan van een Atacama slakkenvis onlangs ontdekt in de Atacama Trench.  (Newcastle University)
Maar, de vis zou niet kunnen overleven bij warmere temperaturen. 'Hun gelatineuze structuur betekent dat ze perfect zijn aangepast om onder extreme druk te leven en in feite zijn de moeilijkste structuren in hun lichaam de botten in hun binnenoor die ze balans en tanden geven. Zonder de extreme druk en kou om hun lichaam te ondersteunen, zijn ze uiterst kwetsbaar en smelten ze snel wanneer ze naar de oppervlakte worden gebracht', voegde Linely eraan toe.

Wetenschappers hopen de nieuw ontdekte wezens te blijven bestuderen en zijn van plan om hun bevindingen, inclusief videobeelden en foto's, te plaatsen op de Challenger Conference 2018 in de Newcastle University deze week.

(Suriname Mirror/FOX News/Eurekalert/YouTube)