donderdag 2 mei 2019

Gecrashte Braziliaanse Cessna heeft waarschijnlijk drugslading afgeleverd

Braziliaanse piloot Ruy Fernandes Freitas de Carvalho - uit Paraguay -  probeerde te landen, maar raakte bomen


Waarnemend politiekorpschef Roberto Prade zegt vandaag, dinsdag 2 mei 2019, op Starnieuws dat het niet anders kan dan dat de gecrashte Braziliaanse Cessna een drugslading heeft afgeleverd. Het onderzoek is nog gaande en dus kunnen nog geen details worden vrijgegeven. 

De piloot werd dood aangetroffen in de omgeving van het uitgebrande toestel te Brokopondo, ter hoogte van kilometer 35. Het is nog niet duidelijk of een tweede persoon in het vliegtuig zat. Meestal zitten twee personen in zulke toestellen.

Prade zegt dat er zeker sectie gepleegd zal worden op het lijk.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat het lichaam van de piloot geen uitwendige verwondingen vertoonde.

(Bron foto: Waterkant.net)
De Times of Suriname bericht, dat de 47-jarige Braziliaanse piloot Ruy Fernandes Freitas de Carvalho probeerde te landen, maar kwam tegen bomen aan en stortte neer.

Het vermoeden bestaat dat hij uit het wrak gesleept is voordat het in brand zou vliegen. Hij werd enkele meters verder van het vliegtuig gevonden. Er werden voetsporen en bandensporen in de omgeving aangetroffen, die dit zouden kunnen verklaren.

Toen de politie ter plekke kwam werd verder niemand aangetroffen.

(Bron foto: Facebook)
Op basis van de identiteitskaart die gevonden
is, blijkt dat het om een geboren Braziliaan gaat, maar die kaart is afgegeven door en in Paraguay. De Cessna heeft ook een Braziliaans registratienummer. Er was geen contact tussen de luchtverkeerstoren en de piloot. Het toestel was illegaal in Suriname.

In de loop van vandaag bracht het Korps Politie Suriname pas onderstaand persbericht uit, maar geen nieuws onder de zon. De politie blijkt weinig mededeelzaam te zijn..... Overigens wordt het tijd dat de korpsleiding een professionele voorlichter aanneemt die onder andere de Nederlandse taal machtig is....

https://www.politie.sr/buitenlandsvliegtuig-afgebrand-vermoedelijke-piloot-overleden/

Directie SPSB dient strafklacht in tegen mensen die bankgeheim hebben geschonden

Directeur Kromosoeto ontkent met stelligheid, dat zich onregelmatigheden hebben voorgedaan

Kromosoeto vermoedt dat politieke zaken ook een rol spelen, met verkiezingen in het vooruitzicht


De leiding van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) gaat een strafklacht indienen tegen mensen die het bankgeheim hebben geschonden. Enkele medewerkers van de bank hebben confidentiële informatie naar buiten gebracht. Dit schaadt de reputatie van de bank enorm. Directeur Ginmardo Kromosoeto ontkent vandaag, donderdag 2 mei 2019, tegenover het Nationaal Informatie Instituut met stelligheid, dat er zich onregelmatigheden hebben voorgedaan bij de bank. 

Kromosoeto vermoedt dat hier politieke zaken ook een rol spelen, met de verkiezingen in het vooruitzicht.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft in een persbericht meegedeeld dat de continuïteit van de bank niet in het geding is. Bedrijfsjurist Murwin Dubois heeft op Starnieuws verklaard, dat de informatie die naar buiten is gebracht niet op waarheid berust. Vakbondsleider Robby Berenstein stelde hierop dat er geen genoegen genomen wordt met de verklaringen. Hij dringt aan op een onderzoek door de procureur-generaal, waar ook stukken gedeponeerd zijn.

De SPSB-directeur zegt, dat er genoeg mogelijkheden zijn voor medewerkers om als klokkenluiders op te treden als er zaken mis zouden zijn bij de bank. Daar is geen gebruik van gemaakt.

Op 29 april heeft een nieuw vakbondsbestuur de leiding overgenomen. De vakbond is toegetreden tot C-47. De volgende dag is de informatie naar buiten gebracht door vakcentrale. Tegelijkertijd hebben de Assembleeleden Carl Breeveld (DOE) en Mahinder Jogi (VHP) een brief naar de president geschreven met vragen over rekeningen van de Staat.

Kromosoeto ziet duidelijk dat er gecoördineerd is opgetreden De berichten zijn ook in twee media verschenen. Er is geen sprake van een vakbondsconflict hier, benadrukt de bankier. Hij vindt dat als de vakbeweging vraagstukken heeft met de regering, de zaak daar moet worden uitgevochten. Veel mensen op de bank werken correct en hard. Zij worden nu ook in diskrediet gebracht door bankgeheimen naar buiten te brengen. De leiding van de bank zal er alles aan doen om de schade zoveel mogelijk beperkt te houden.

Alle informatie op telefoons en laptops van medewerkers met informatie over de bank wordt gecontroleerd. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Kromosoetoe stelt rekeninghouders gerust, dat harde maatregelen genomen worden om herhaling te voorkomen.

Schietpartij aan de Hoptille in Amsterdam-Zuidoost, Bijlmer

Er worden twee verdachten gezocht - In ieder geval een persoon is gereanimeerd


De Telegraaf bericht donderdagavond 2 mei 2019, dat de politie 's avonds in Amsterdam-Zuidoost uitgerukt is voor een schietpartij aan de Hoptille in de Bijlmer. Er worden twee verdachten gezocht.  In ieder geval een persoon is gereanimeerd, blijkt uit 112-meldingen. Ook de brandweer is opgeroepen.De politie heeft nog niets bekendgemaakt over de schietpartij. Even na tien uur is er een Burgernetbericht uitgegaan waarin twee ’daders’ worden genoemd. Het gaat om een blanke jongen met zwarte pet en kleding van ongeveer 1.80 meter lang. De tweede verdachte is een donker getint persoon met een muts op, die ook in het zwart is gekleed.


De politie benadrukt de twee niet te benaderen, maar meteen 112 te bellen.


(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter)

Arrestatiebevel tegen politiek tegenstander van Venezolaanse president Maduro

(Bron foto: EFE)
Hoogste rechtbank Venezuela beveelt arrestatie belangrijke oppositie-politicus Leopoldo López


De hoogste rechtbank in Venezuela heeft vandaag, donderdag 2 mei 2019, een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de belangrijke oppositie-politicus Leopoldo López. De belangrijke tegenstander van president Nicolás Maduro zit met een deel van zijn gezin in de Spaanse ambassade in Caracas. López had huisarrest, maar kwam dinsdag op verzoek van zelfbenoemde president Juan Guaído vrij.


Samen met zijn vrouw en één van zijn drie zoons zocht hij woensdag eerst zijn toevlucht in de ambassade van Chili en later in die van Spanje.

Het Hooggerechtshof wil hem arresteren, omdat hij een bevel voor huisarrest van de rechtbank heeft geschonden. López zat vast voor het vermeend aanzetten tot gewelddadige protesten in 2014.


(Suriname Mirror/Peru21/De Telegraaf/t13.cl/Twitter)

Paraguay opent haar eerste ambassade in Turkije - Turkse president Erdogan bezoekt Paraguay in december

'Onze betrekkingen betreden nieuwe periode met opening Paraguayaanse ambassade in Ankara'

(Bron foto: Fatih Aktaş - Anadolu Agency)

'Onze betrekkingen betreden een nieuwe periode met de opening van de Paraguayaanse ambassade in Ankara', zei de minister van Buitenlandse Zaken van Paraguay donderdag 2 mei 2019 bij haar eerste ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara.

De openingsceremonie werd bijgewoond door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu en zijn Paraguayaanse ambtsgenoot Luis Alberto Castiglioni.

'Met de opening van onze ambassade in Asuncion in november 2018 & de Paraguayaanse ambassade in Ankara vandaag, begonnen onze relaties in 1953 met een nieuwe periode', zei Mevlut Cavusoglu op Twitter.Cavusoglu benadrukte tijdens de openingsceremonie de bilaterale betrekkingen tussen Turkije en Paraguay.


Hij prees de inspanningen om de economische en handelsbetrekkingen met Paraguay te versterken nadat president Mario Abdo Benitez aan de macht kwam. Hij voegde er ook aan toe, dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in december een officieel bezoek aan Paraguay zal brengen.

Castiglioni, van zijn kant, zei dat de betrekkingen tussen de twee landen een groot potentieel vormen. 'Vanaf vandaag komen Turkije en Paraguay altijd dichter bij elkaar', voegde hij eraan toe. De minister van Buitenlandse Zaken van Paraguay zei dat de diplomatieke betrekkingen tussen de landen al 65 jaar succesvol zijn gebleven.

Hij stuurde ook zijn vriendelijke groeten aan Erdogan en de bevolking van Turkije.


(Suriname Mirror/Anadolu Agency/ip.gov.py/Twitter)

Heineken neemt brouwer in Ecuador over

Ecuadoraanse brouwer Biela y Bebidas del Ecuador is producent van biermerk BielaHeineken neemt een meerderheidsbelang in de Ecuadoraanse brouwer Biela y Bebidas del Ecuador. Dat maakte Heineken vandaag, donderdag 2 mei 2019, bekend, zonder financiële details over de transactie te vermelden. 

Het meerderheidsbelang wordt overgenomen van een groep van hoofdzakelijk lokale investeerders. De brouwer is producent van het biermerk Biela.


Heineken is van plan om in de toekomst ook zijn eigen bier te gaan produceren in Ecuador. Volgens het bedrijf is het Zuid-Amerikaanse land een zeer aantrekkelijke markt, met een sterk groeiende economie, gunstige demografie en bloeiende toerismesector.(Suriname Mirror/Heineken/Nasdaq/De Telegraaf/ISSUU Suriname Mirror/YouTube)

Ecuador: Rode Freskita bananen voor de Europese markt

Rode bananen zijn een exotisch ras in Ecuador dat bijna helemaal geëxporteerd wordt


Freskita Bananas heeft z'n nieuwste product voor de Europese markt geïntroduceerd: rode bananen. De Musa Acuminata is een tropisch product van het geslacht Musaceae (hetzelfde als de gele banaan), maar met enkele verschillen. 

Een rood-paarse kleur, een kleiner formaat, een zoetere smaak, een hogere concentratie vitamine A en luteïne, een lagere glycemische index en de aanwezigheid van carotenoïden die voor de kleur zorgen.

Rode bananen zijn een exotisch ras in Ecuador dat door het extreem beperkte volume bijna helemaal geëxporteerd wordt. Ondanks deze beperkte hoeveelheid is Freskita van plan om hun klanten van het hele aanbod te voorzien.Gaetano Leone van Freskita: 'We zijn ons bewust van de behoefte van onze klanten en we weten dat deze hun markt weerspiegelt. We willen onze klanten volledig naar wens bedienen met het hele portfolio aan Ecuadoriaanse bananen. Het is geen kwestie van volume, maar van service en dat nemen we bij Freskita erg serieus. Daarom staat er achter elk product een speciaal team dat z'n taak erg verantwoordelijk uitvoert.'

Momenteel is het aanbod rode bananen erg beperkt, maar Freskita werkt aan uitbreiding. Voor meer informatie:

(Suriname Mirror/AGF/Facebook)

Trump wil veteraan-diplomaat als nieuwe ambassadeur in Colombia

Philip Goldberg zeer ervaren diplomaat diende op Cuba, de Filipijnen, in Bolivia en Kosovo


Trump nomineert veteraan-diplomaat Philip Goldberg om als ambassadeur van Colombia te dienen te midden van een leiderschapsconflict in het naburige Venezuela. Goldberg heeft gediend als chargé d'affaires ad interim van de ambassade van de Verenigde Staten in Cuba, ambassadeur van de Filipijnen, ambassadeur in Bolivia en hoofd van de missie van het kantoor van de Verenigde Staten in Pristina, Kosovo.

Hij is momenteel werkzaam bij het Institute for the Study of Diplomacy aan de Georgetown University. Goldberg heeft onderscheidingen ontvangen als diplomaat, waaronder een Presidential Distinguished Rank Award, twee Presidential Meritorious Rank Awards en de National Intelligence Silver Seal Medallion.De nominatie komt, omdat Colombia de poging van de VS om de Venezolaanse president Nicolás Maduro te verdringen steunt, terwijl hij zijn steun uitspreekt voor de leider van de Venezolaanse Nationale Vergadering en de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó.Guaidó lanceerde dinsdag een schijnbare poging tot staatsgreep, waarvan Trumps beleidsambtenaren zeiden dat ze dit steunden, hoewel uit berichten van  1 mei 2019 blijkt, dat de inspanning had kunnen mislukken.

President Trump dreigde ook een embargo in te voeren en extra sancties tegen Cuba in te stellen vanwege zijn steun aan Maduro.

Washington heeft Colombia gebruikt als een platform voor producten die het hoopt Venezuela binnen te halen, met voedsel en andere goederen aan de grens dat het hoopt te verzenden als onderdeel van een inspanning voor humanitaire hulp.

Trump heeft echter de pas verkozen Colombiaanse president Iván Duque Márquez bekritiseerd voor het volgens de VS-president leveren van onvoldoende inspanningen  om de stroom drugs uit Colombia te weren.

'Ik zal je wat vertellen: Colombia, je hebt je nieuwe president van Colombia, echt een goeie vent. Ik heb hem ontmoet, we hadden hem in het Witte Huis. Hij zei hoe hij drugs zou stoppen. Meer drugs komen op dit moment uit Colombia dan voordat hij president was - dus hij heeft niets voor ons gedaan', vertelde Trump in maart aan verslaggevers.

De laatste door Trump benoemde ambassadeur voor Colombia, Joseph Macmanus, werd in februari ontheven nadat senatoren hun bezorgd hadden geuit over zijn gebrek aan ervaring in de regio.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/The Hill/Twitter)

NPS-kopstuk Kruisland: ‘NDP mag geen kans meer krijgen om land te besturen’

(Bron foto: Dagblad Suriname)
'De NPS moet alleen de verkiezingen ingaan'


De Nationale Partij Suriname (NPS) hield zondag 28 april aan de Javaweg een bijeenkomst waarin is gesproken over zaken inzake het land en de verkiezingen. De ondervoorzitter van het congresbestuur, Arnold Kruisland, zei dat de NPS alleen de verkiezingen moet ingaan, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 2 mei 2019.

Verder zei hij, dat de NDP niet meer de kans mag krijgen om het land te besturen.

Ondervoorzitter Jerrel Pawiroredjo van de partij verzekerde de aanwezigen, dat onder NPS ‘yu kan sabi dati a kondre e seti’. 'Er moeten eerlijke en integere mensen het land besturen, anders gaat het verkeerd. We moeten genoeg stemmen hebben om een bepaalde stem in de regering te hebben.'

Partijvoorzitter Gregory Rusland en Pawiroredjo beantwoordden vragen van de aanwezigen. Twee opmerkelijke vragen waren wat de eerste prioriteit zal zijn van de frambo partij bij machtsovername en wat het beleid zal zijn met betrekking tot gezondheidszorg. Het antwoord op de eerste vraag was dat het financiële probleem eerst ter hand genomen zal worden. 'Efu yu wani bung gi unu srefi, pikin en granpikin, dan a alternatief na NPS', zei de partijvoorzitter. Er is beloofd dat ‘de groene partij het land zodanig kan besturen dat het weer tot ontwikkeling komt’.

Man in Calcuttastraat beroofd door commercieel sekswerkster en comparant

54-Jarige automobilist had de verdachten een lift gegeven naar een hotel


Een 54-jarige automobilist is dinsdagmorgen 30 april 2019 in de Calcuttastraat in Paramaribo beroofd door een commerciële sekswerkster en haar metgezel. De automobilist had de twee een lift gegeven. Hij reed samen met de twee naar een hotel aan de Calcuttastraat, aldus vandaag, donderdag 2 mei 2019, het Dagblad Suriname.

Ter plaatse aangekomen werd de man beroofd door het duo. De buit betreft een geldbedrag van Srd 500. Het slachtoffer heeft een slag moeten incasseren, met als gevolg een barstwond.

Na de beroving zijn de verdachten in een gereedstaand voertuig gestapt en weggereden. Het politienderzoek in deze zaak duurt voort.

UPDATE: Mogelijk financiële onregelmatigheden bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB)

Bank zou miljoenen Surinaamse dollars aan leningen uit boeken hebben geschrapt

Leningen aan SPSB-kopstukken, gelieerden aan regering en Assembleeleden


Bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) doen zich mogelijk al enige tijd financiële onregelmatigheden voor. Zo kwam vandaag, dinsdag 30 april 2019, naar voren tijdens een vergadering van vakcentrale C-47, aldus de Ware Tijd. Het zou gaan om miljoenen Surinaamse dollars, maar ook bedragen in vreemde valuta die aan leningen zijn verstrekt, nimmer zijn terugbetaald, maar uit de boeken van de bank zijn geschrapt.

Veel projecten van de overheid waarbij financiering plaatsvindt, waaronder woningbouw, lopen via deze bank. C-47-voorzitter Robby Berenstein die deze zaak aanroerde merkte op, dat er zich talrijke duistere zaken voordoen die in het kader van corruptiebestrijding aangepakt zouden moeten worden, wat echter niet gebeurd. Ook dit schandaal typeert de vakbondsleider als corruptie. Hij riep de minister van Financiën en de Centrale Bank van Suriname op in te grijpen.

Er word volgens Berenstein op een 'onbesuisde manier' omgesprongen met staatsmiddelen die aan SPSB worden toevertrouwd. De vakcentrale zal deze zaak niet op zijn beloop laten.

Uit informatie blijkt, dat de bankrekeningen van sommige personen, inclusief SPSB-kopstukken, organisaties en bedrijven voor langere periode rood staan waarbij het om grote bedragen gaat die plotseling zonder dat terugbetaling heeft plaatsgevonden worden gezuiverd. In veel gevallen gaat het ook om leningen die zijn verstrekt aan personen, bedrijven en stichtingen van personen die gelieerd zijn aan de regering. Ook schulden van Assembleeleden van zowel de coalitie als oppositie die in het krijt stonden bij de bank zijn uit de boeken geschrapt.

Update donderdag 2 mei 2019:
Het Dagblad Suriname bericht, dat een ondernemer uit Commewijne 5 miljoen euro zou hebben getrokken uit deze rekeningen, terwijl ook de leider van een vakcentrale gebruik heeft gemaakt van Srd 5 miljoen. Een andere vakbondsleider heeft Srd 80.000 getrokken. Daarnaast komen de Stichting Guil met Srd 3.693.000, Limebridge Holding NV met Srd 346.571 en CDIG Suriname Project Management Department met Srd 10.997.000. Verder worden ook de namen genoemd van New Vision International NV en Investment Partners NV.

Voorts blijken betalingen te zijn verricht aan kopstukken van de bank die onder het noemer 'werkzaamheden' zijn geboekt, terwijl die functionarissen daarnaast hun normaal salaris ontvangen.

Naar verluidt hebben zich de afgelopen periode nog meer financiële onregelmatigheden voorgedaan. Zo komen bedrijven waar de directeur aan gelieerd zou zijn in aanmerking voor allerlei faciliteiten. Het geld dat op deze wijze volgens een informant is 'verdwenen en gewoon gegeven aan mensen' komt onder andere van de rekening 'Aangehouden Post Min Fin' van het ministerie van Financiën.

Deze zaak is intussen al enkele dagen voor onderzoek aan de procureur-generaal voorgelegd.

Kluis met 200.000 Amerikaanse dollar gestolen uit pand aan Zwartenhovenbrugstraat - Tekort aan Amerikaanse dollars?....

Ondernemer wordt wakker tijdens inbraak, maar houdt zich uit vrees schuil


De politie van bureau Nieuwe Haven kreeg gisterochtend omstreeks vijf uur een melding van een inbraak in een pand aan de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo. Inbrekers waren via de derde verdieping de zaak c.q. het pand binnengedrongen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 2 mei 2019.

De ondernemer zegt, dat hij waker werd door gestommel. Hij keek in de richting vanwaar het geluid kwam en zag dat zaken waren kapotgeslagen. Uit vrees hield hij zich schuil in het pand. Hij woont samen met nog drie anderen in het pand.

De inbrekers zijn ervandoor gegaan met de kluis van de man, waarin hij 200.000 Amerikaanse dollar bewaarde.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort. De daders zijn vooralsnog onbekend.

Suriname wil Nicaragua interesseren voor agrarische projecten ministerie van RO

(Bron foto: NII)
Ambassadeur Halfhide leidt van 10 mei tot 18 mei 2019 een missie naar Nicaragua


De niet residerende, buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van Suriname voor Nicaragua, Arnold Halfhide, wil dat land interesseren voor agrarische projecten van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO). Ambassadeur Halfhide leidt van 10 mei tot 18 mei 2019 een missie naar Nicaragua, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 1 mei 2019. Hij zal daarbij zijn geloofsbrieven presenteren aan president Daniel Ortega. 

De missie wordt gefaciliteerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). De ambassadeur wil tevens gebruik maken van deze gelegenheid om een samenwerking op gang te brengen tussen de twee landen door een aantal projecten te presenteren gericht op de rurale ontwikkeling op het gebied van landbouw, veeteelt en visserij.

Ambassadeur Halfhide heeft in dat verband op 30 april 2019 een bezoek gebracht aan minister Edgar Dikan van RO. Het bezoek was behalve als kennismakingsbezoek, vooral bedoeld om informatie te verzamelen over agrarische projecten die het ministerie heeft gepland of al in uitvoering heeft in het binnenland. 'We willen concrete voorstellen presenteren in Nicaragua en partijen interesseren met elkaar samen te werken', aldus de ambassadeur over zijn plannen hoe de draad op te pakken. Minister Dikan verleent zijn volledige medewerking en stelt informatie rond relevante projecten beschikbaar.

De minister heeft de ambassadeur ingelicht over zijn beleid om de gemeenschappen in het binnenland te helpen de agrarische sector in die gebieden te ontwikkelen. Het ministerie stimuleert binnenlandbewoners tot productie van zowel landbouw- als non-timber forest products, en levert een actieve bijdrage bij het aantrekken van investeerders en afnemers. Daarbij wordt structureel gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van de producten, zodat die kunnen voldoen aan internationale standaarden.

Uiteindelijk moeten de plaatselijke gemeenschappen uitgroeien tot ondernemers in de agrarische sector, met drastische verhoging van de verdiencapaciteit en verbetering van hun levenskwaliteit. 'We moeten de mensen inwerken in die diversificatie zodat wij hen uit die armoede kunnen helpen', aldus de minister. De bewindsman heeft benadrukt, dat het agrarisch beleid wordt gemaakt door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, en dat RO de vertaling daarvan doorvoert naar het binnenland.

Etnel (NPS): 'De toekomst van het onderwijs ziet er niet rooskleurig uit'

'Onderwijshervorming binnen regering Bouterse is nooit gelukt en zal ook nooit lukken'


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, donderdag 2 mei 2019, dat 24, 25 en 26 april 2019 het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een nationale dialoog heeft gehouden betreffende hervorming van het lager en Voortgezet Onderwijs voor Junioren (VOJ). Volksvertegenwoordigster Patricia Etnel (NPS), die op de tweede dag van deze driedaagse conferentie aanwezig was, heeft gemerkt dat er veel over het onderwijs is gedebatteerd, zonder dat het duidelijk is welke koers op te gaan met betrekking tot de toekomst van het onderwijs. 

'Op de tweede dag stond de rol van de leerkracht centraal. Het organiseren van een nationale dialoog betekent nog niet, dat je hiermee oplossingen hebt gebracht voor de vele onderwijsproblemen. En dit is ook duidelijk naar voren gekomen tijdens de dialoog. Men praat over zaken, maar de richting die men moet opgaan, is nog heel onduidelijk.'

Hoe het ministerie ineens de behoefte heeft om het onderwijs te vernieuwen, kan Etnel niet bevatten. Zij is van mening dat de huidige regering in de afgelopen 9 jaren geen oprechte belangstelling hiervoor heeft getoond, waardoor zij zich niet laat beetnemen door de ‘kunsten’ van de huidige machthebbers om slechts te beloven.

'Is het niet dezelfde regering Bouterse die in zijn eerste regeerperiode zoveel geld heeft geïnvesteerd in het onderwijs, wat uiteindelijk niets anders blijkt te zijn dan een compleet fiasco? Het volk heeft tot nu toe geen antwoord gehad over wat er met die vele plannen en geld is gebeurd.'

Etnel brengt in herinnering, dat de regering gepoogd heeft om diverse vernieuwingen te plegen binnen het basisonderwijs (onder andere nieuwe leermethode en Naschoolse Opvang), LBO (nieuw curriculum), IMEAO (nieuwe structuur - Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs) en IOL (nieuw curriculum - Instituut voor de Opleiding van Leraren).

'Het enige wat we uiteindelijk merken, is chaos en geldverspilling. Alles wat deze regering aanraakt, mislukt. En nu wil het ministerie weer een onderwijshervorming introduceren?, vraagt Etnel zich af.

Bij massale protesten in Venezuela is ten minste één persoon omgekomen

27-Jarige Jurubith Rausseo in haar hoofd geschoten door veiligheidstroepen trouw aan Maduro


Bij de massale protesten in Venezuela tegen zittend president Nicolás Maduro is woensdag1 mei 2019 ten minste één persoon omgekomen. Volgens lokale media gaat het om een 27-jarige vrouw. 

Ook oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó beweert op Twitter dat een vrouw van die leeftijd is omgekomen.


De vrouw zou bij de demonstraties in de Venezolaanse hoofdstad Caracas in haar hoofd zijn geschoten door veiligheidstroepen die trouw zijn aan de regering.


Eerder werden al meerdere gewonden gemeld, onder meer nadat de veiligheidstroepen traangas op de demonstranten afvuurden.

Guaidó riep dinsdagochtend op tot een opstand om Maduro's regering omver te werpen. De grote militaire steun waar hij op hoopte, bleef echter uit.

In Caracas vielen volgens de voorzitter van een lokaal ziekenhuis dinsdag ten minste zeventig gewonden bij confrontaties. Op beelden was te zien dat gepantserde legervoertuigen over betogers heen zijn gereden.
Dit bericht bekijken op Instagram

Demasiados gatillos alegres en Venezuela , la muerte de La joven de 27 años Jurubith Rausseo me impactó , pudo haber sido mi hija . Ella simplemente marchó por lo que creyó correcto que es la libertad de su país y alguien le cegó la vida. No importa quien apretó el gatillo, lo importante es que en la anarquía y el estado de anomia en el cual vivimos, una madre perdió a su hija, un esposo a su mujer, unos hijos a su madre y el dolor de la pérdida no será reparado con ningún discurso politiquero y por supuesto ante la indiferencia de los narcogobernantes que dejan un río de sangre a su paso. Fue en Altamira, donde ayer en la mañana los cuerpos armados del gobierno rodeaban la plaza para asegurar "la seguridad" del pueblo. !Mentira ! Y mil veces mentira...si fuese así por qué murió una joven inocente si el deber de los uniformados de este país es defender a quien menos tiene y menos posee. Los cuerpos de seguridad y la FAN son las huestes que cuidan el sueño y los bienes de los tiranos y sádicos que gobiernan este país y se conforman con las migajas que lanzan desde su mesa. !Ya basta de seguir repitiendo como loros que #chavezvive mientras matan a venezolanos cada hora! , Pónganse los pantalones y defiendan al pueblo que fue quien les otorgó el poder de usar las armas para proteger al inocente con valentía. Algún día, más temprano que tarde deberán rendir cuenta de sus actos en esta vida y en la que sigue. !Ya basta de que los hogares de Venezuela se sigan enlutando! El dolor del exilio de seres amados no se puede seguir uniendo a la pérdida de los que , valientemente, se quedaron a luchar por la libertad. Estamos indefensos, pero determinados a sacar de raíz y tallo a tanta maledicencia y mediocridad. Lo haremos así se nos vaya la vida en el intento. Dios está con nosotros y la fortuna siempre acompaña a las causas justas. Mi niña linda #jurubithrausseo , tu muerte no será en vano, entregaste tu vida para salir de este atolladero y tú sangre regada en el piso barnizará el camino de nuestra libertad. Paz a tus restos. #venezolanosenelmundo #resistenciavenezuela #Libertad #venezuelalibre #tirania #cesealausurpacion #noalatirania #noalaviolencia #yabasta
Een bericht gedeeld door @richardricardo (@josericardo.escritor) op


(Suriname Mirror/Nu.nl/Reuters/Twitter/YouTube/FOX News/Instagram)

Rusland dreigt VS: ‘Agressieve stappen in Venezuela hebben zwaarste gevolgen’

(Bron foto: Twitter)
Amerikaanse BuZa-minister Pompeo dreigde eerder met militaire actie in Venezuela


Rusland heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd dat verdere 'agressieve stappen' in Venezuela de zwaarste gevolgen zullen hebben. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft dat zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo telefonisch laten weten, zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag 1 mei 2019.

Lavrov veroordeelde ook wat hij de 'inmenging' van de Verenigde Staten in de interne aangelegenheden van Venezuela noemde, als een schending van het internationale recht. Hij voegde daaraan toe, dat een dialoog tussen alle politieke krachten in het Latijns-Amerikaanse land vereist is.


Eerder op de dag zei Pompeo dat 'militaire actie' in Venezuela mogelijk is. 'Als dat is wat nodig is, dan is dat wat de Verenigde Staten zal doen', zei hij. Hij benadrukte echter er alles aan te doen 'om geweld te voorkomen'. Na de recente escalatie van de machtsstrijd in Venezuela blijft de VS voorstander van een vreedzame oplossing, aldus de minister. Pompeo verwees naar de humanitaire situatie in Venezuela, die vergelijkbaar is met die in Syrië. Miljoenen vluchtelingen hebben honger en lijden onder de economische ineenstorting van het land.

Trumps regering heeft herhaaldelijk aangegeven dat 'alle opties' op tafel liggen om Guaidó bij te staan, ook militair ingrijpen. Veel Venezolaanse vluchtelingen in de VS hopen dat Trump zijn leger inzet. Senator Rick Scott uit Florida, waar veel Venezolanen wonen, riep deze week op het Amerikaanse leger in gereedheid te brengen om 'hulp te verlenen aan de mensen, vrijheid en democratie en de Amerikaanse veiligheidsbelangen op ons halfrond te verdedigen.'

Erg waarschijnlijk is militaire actie niet, denken de meeste experts. José Cárdenas, voormalig veiligheidsadviseur van George Bush die geregeld met medewerkers van Trump spreekt, verwacht geen invasie. Alleen in het geval van bloedvergieten, zei Cárdenas in de Miami Herald, zou de VS beperkt in actie kunnen komen. 'Dat zouden hacks van hun computersystemen kunnen zijn. Het zou zelfs het uitschakelen van de commandocentra van het leger kunnen betekenen, om hun communicatievermogen te verstoren.'

Eén man heeft al plannen klaarliggen. Erik Prince, oprichter van het controversiële beveiligingsbedrijf Blackwater dat in Irak in opspraak raakte, wil een huurleger naar Venezuela sturen. Prince, een bondgenoot van Trump, zou tot vijfduizend Latijns-Amerikaanse huurlingen willen verzamelen om de strijd aan te kunnen gaan namens Guaidó. Het Witte Huis zou dat idee niet steunen.

Duizenden Venezolanen zijn gisteren weer de straat opgegaan om het aftreden te eisen van president Nicolás Maduro.


Oppositieleider Juan Guaidó sprak in het oosten van de hoofdstad Caracas zijn aanhangers toe. 'Als het regime dacht dat de maximale druk was bereikt, hebben ze nog geen idee', zei Guaidó, die had opgeroepen tot de grootste demonstratie in de geschiedenis van Venezuela. 'We moeten op straat blijven.’

Guaidó kondigde in zijn toespraak ook een algemene staking aan. Daarmee wil hij de druk op Maduro verder opvoeren.
De oppositieleider heeft al vaak grote mensenmenigtes op de been gekregen, maar is er tot nu toe niet in geslaagd Maduro tot aftreden te dwingen.

(Suriname Mirror/ANP/AD/Twitter/YouTube/Miami Herald)

Glenn Piroe leidt voorlopig de Arbeidsinspectie

Diensthoofd wegens gezondheidsredenen al enige tijd afwezig

Inspectiebezoeken aan bedrijven en werkplaatsen worden geleidelijk aan opgevoerd


Glenn Piroe zal, ondersteund door een monitoringsteam bestaande uit verschillende staffunctionarissen op het ministerie van Arbeid, de Arbeidsinspectie voorlopig leiden. Het besluit tot de installatie van het team door minister Soewarto Moestadja moest worden genomen, omdat het diensthoofd wegens gezondheidsredenen al enige tijd afwezig is. Het ziet er niet naar uit dat het hoofd spoedig zijn taken zal kunnen hervatten. Hierdoor is een managementprobleem ontstaan van de dagelijkse operaties van de dienst, aldus het ministerie van Arbeid woensdag 1 mei 2019 via het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

De voornaamste uitdaging van het team is het ter hand nemen van de handhavingsfunctie. Hierbij zal landelijk actief controle worden uitgevoerd door de dienst op de naleving van wet en regelgeving. Zo zullen de inspectiebezoeken aan bedrijven en werkplaatsen geleidelijk aan worden opgevoerd tot het gewenste niveau.

Het ministerie is hiertoe verplicht, omdat het zich heeft gecommitteerd aan internationale verdragen en standaarden gericht op decent work voor iedereen. Het monitoringsteam zal daarom zoveel mogelijk fysiek aanwezig zijn bij de Arbeidsinspectie om werkprocessen aan te sturen. Het proces om het functioneren van de Arbeidsinspectie te verbeteren is door Moestadja ingezet sinds medio het vorige jaar, toen hij het Transformatie en Managementteam instelde bij de dienst. Intussen heeft dit team, dat ook door Piroe wordt geleid, voldoende voorbereidingen getroffen om de Arbeidsinspectie te transformeren naar een modern inspectieapparaat.

De minister ziet daarom Piroe als de meest aangewezen functionaris op het ministerie die, ondersteund door deskundigen met specifieke expertises, onder de gegeven omstandigheden prestatiegericht leiding kan geven aan de operationele uitvoeringstaken van de dienst, totdat het hoofd zijn werkzaamheden kan hervatten.

Piroe is onderdirecteur van het onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken. Ook is hij onder andere plaatsvervangend voorzitter van de Ontslagcommissie en het Arbeidsadviescollege.

Sleepbotenbedrijf KTK Curaçao slachtoffer situatie rond Isla en Bullenbaai-terminal

Overbruggingskrediet houdt sleepbotenbedrijf overeind 

Kompania di Tou Kòrsou voor 80 procent inkomsten afhankelijk van Isla en olieterminal bij Bullenbaai


Zonder perspectief op voortzetting van de Isla-raffinaderij en de Bullenbaai-terminal, lopen bij sleepbotenbedrijf KTK 40 tot 50 van de overgebleven 111 arbeidsplaatsen gevaar. Dit antwoordt minister Kenneth Gijsbertha (MAN) op vragen die nog zijn gesteld - in juli vorig jaar - door ex- Statenlid Gerrit Schotte (MFK), aldus vandaag, donderdag 2 mei 2019, het Antilliaans Dagblad.

Normaal is Gijsbertha belast met Financiën, maar sinds het aftreden van zijn partijgenoot Steven Martina doet hij Economische Ontwikkeling er tijdelijk bij. De antwoorden over KTK zijn als minister van Economie.

Kompania di Tou Kòrsou (KTK) is voor 80 procent van de inkomsten afhankelijk van de olie-industrie - van de Isla in het Schottegat en de olieterminal bij Bullenbaai - die in 2018 vrijwel geheel zijn komen stil te liggen. Dit komt door de beslagleggingen door ConocoPhillips in mei vorig jaar op PdVSA, de Venezolaanse staatsoliemaatschappij, die kampt met miljardenschulden.

Maar, eigenlijk loopt het sinds 2016 al bergafwaarts met de door PdVSA geëxploiteerde raffinaderij, legt Gijsbertha uit. 'Als gevolg van de ontwikkelingen in Venezuela is er vanaf 2016 minder tankerverkeer.'

Ook wijst de bewindsman - die voorheen zelf jarenlang werkzaam was bij de Isla en er zelfs woordvoerder was - op de revisiewerkzaamheden, diverse ‘breakdowns’ waardoor de productie stokte en de brand bij een van de installaties in mei 2017. Dit heeft gevolgen voor KTK - dat conform een concessie met havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA) verplicht is vier sleepboten en drie meerboten beschikbaar te hebben voor de vijf zeehavens - omdat er minder werk is en dus minder inkomsten zijn. De financiële situatie van KTK is daardoor danig verslechterd.

Minister Stef Blok van BuZa laat zich op Curaçao informeren over situatie Isla-raffinaderij

(Bron foto: RdK)
Blok krijgt een rondleiding op de raffinaderij


Tijdens zijn bezoek aan Curaçao heeft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (BuZa) vergaderd met de directie van Refineria di Kòrsou (RdK) om te worden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de zoektocht naar een strategische partner voor de raffinaderij. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 2 mei 2019.

De directie van RdK heeft samen met de Program Management Organization (PMO) Blok een presentatie gegeven en laten zien welke werkzaamheden worden verricht om de raffinaderij operationeel te houden en om een strategische partner te vinden.

Na de presentatie kreeg Blok ook een rondleiding bij de raffinaderij. Op de foto verwelkomt RdK-directeur Marcelino ‘Chonky’ De Lannoy minister Blok.


'Busstation te ‘Ondrobon’ wordt verfraaid en functioneel ingericht voor de bussector'

Ondrobon één van de eerste pilots waar goede, overdekte busstopplaatsen zijn, met overkapping

(Bron foto's: NII)  


'Het gedeelte van het busstation te ‘Ondrobon’, tussen de Fred Derby- en Zwartenhovenbrugstraat, wordt niet alleen verfraaid, maar ook functioneel ingericht voor de bussector', aldus Satish Mohan, onderdirecteur Natte Civiel Technische Werken bij het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 1 mei 2019.

Het middenblok is opgesplitst in drie blokken die specifiek worden ingericht voor bussen. De bedoeling is het ordenen van de bussector in Suriname. Ondrobon gaat dienen als één van de eerste pilots waar goede en overdekte bus stopplaatsen zijn, met een overkapping. Deze overkapping zal zorgen voor beschutting van de passagiers tegen weer en wind.

De overkapping van het eerste blok is bijna af en er is reeds een toiletgroep afgebouwd en opengesteld. Deze toiletgroep mag tegen een vergoeding van Srd 1 ook in de avonduren gebruikt worden.

De bedoeling was om het blok tussen de Waaldijk- en de Hofstraat iets eerder op te leveren, maar door een kleine vertraging in de afwerking is men laat op schema. De planning is om dit blok over twee weken af te ronden. Op dit emplacement komt ook een toilettengroep, zodat de passagiers niet ver hoeven te lopen om gebruik te maken van het toilet. In de eindsituatie zal het busverkeer op het emplacement, zodanig geregeld zijn dat men precies weet in welk blok welke bus stopt.

De aannemer is gevraagd de werkzaamheden vlot af te ronden, om het ongerief voor de samenleving zo spoedig mogelijk tot het verleden te laten behoren.

Bijzondere pacu/tambaqui vis kan lokaal ecosysteem verstoren

(Bron foto: De West)
Gids De Rooy waarschuwt voor gevolgen aanwezigheid pacu in Surinaamse wateren


De tambaqui ook wel pacu genoemd (Colossoma macropomum), een vis met tanden die op die van de mens gelijken, kan het ecosysteem verstoren. Dit zegt Julio de Rooy, gids en hengelaar, woensdag 1 mei 2019 in De West. 

Afgelopen zaterdag heeft hij een pacu in de Commewijnerivier gevangen tijdens een hengeltrip. Hij geeft aan, dat het niet gebruikelijk is dat deze vis zich in Surinaamse wateren bevindt. Volgens hem kan de pacu het ecosysteem negatief beïnvloeden.

De Rooy vertelt, dat de pacu in de Surinaamse wateren geen roofdier kent en daardoor vrij spel heeft. Hij geeft aan, dat de pacu voornamelijk eieren eet die door vissen gelegd worden in de parwa- en de mangroveplanten. Dat zijn ook de eieren van de trapoen, die legt haar eieren eveneens in deze planten. Als de eieren uitkomen, groeien de visjes uit tot gigantische exemplaren die dan zwemmen van de rivier naar de zee.

De tambaqui is een forse aan de piranha verwante vis en leeft van vruchten en zaden die hij vooral vindt in de vloedbossen die een aantal maanden per jaar onder water staan. De tambaqui komt oorspronkelijk voor in het stroomgebied van Amazone, wordt tot 95 centimeter lang en kan wel tot 20 kilo wegen.

De Rooy stelt, dat hoewel de pacu bekend staat om zijn vegetarisme is in het tv-programma River Monsters te zien dat de pacu ook een vleeseter is. Zo zijn er volgens hem gevallen bekend waarbij deze vis de teelballen van mannen heeft afgebeten.


Hij vermoedt dat deze vissen via de Suriname, de Commewijne- en de Marowijnerivier die met elkaar in verbinding staan, binnen is gekomen. 'Wij zullen het nu nog niet merken, maar over tien tot vijftien jaar zal ons ecosysteem wel eronder gaan lijden', zegt hij. De Rooy vertelt verder, dat de pacu vooral gegeten wordt door Brazilianen en ook in supermarkten wordt verkocht.

Vakbondsleider Robby Berenstein niet gerustgesteld met verklaring CBvS over de SPSB

'Wij hebben harde informatie dat op onbesuisde manier wordt omgesprongen met Staatsmiddelen'


Vakbondsleider Robby Berenstein is niet gerustgesteld na de verklaring van Centrale Bank van Suriname (CBvS) over de Surinaamse Postspaarbank, SPSB. Hij zegt vandaag, dinsdag 2 mei 2019, op Starnieuws, dat procureur-generaal Roy Baidjnath Panday een grondig strafrechtelijk onderzoek moet instellen. De stukken met harde bewijzen van malversatie zijn volgens de voorzitter van C-47 reeds in het bezit van het Openbaar Ministerie. Ook heeft de vakbondsleider nog stukken achter de hand. 

Hij vindt dat er moet worden ingegrepen bij SPSB door de minister van Financiën en de CBvS. 'Wij hebben harde informatie dat er op een onbesuisde manier wordt omgesprongen met de middelen van de Staat', zei Berenstein mee tijdens een besturenvergadering van C-47. De vakbeweging is geenszins van plan om dit te laten liggen zoals met andere gevallen van fraude en corruptie door de regering en de Assemblee wordt omgegaan, kondigt de vakbondsleider aan.

De vakbond bij SPSB is aangesloten bij C-47. 'We krijgen teveel gevallen van instellingen die geen subsidie kunnen krijgen', haalt Berenstein aan. 'Als ik ze nu opsom zijn we morgen nog nog niet klaar. Toch zien we dat er met staatsmiddelen onbesuisd wordt omgesprongen. Dus verantwoordelijken, neem je verantwoordelijkheid en behoed ons van verdere ondergang. Wij van C-47 gaan verantwoordelijk hiermee om.'

Berenstein deelt mee, dat anders dan de bekende gevallen van corruptie, de ‘case’ van SPSB niet gesust zal worden en optreden van de verantwoordelijken zal worden opgeëist.

De SPSB heeft met verbazing kennis genomen van informatie, waarbij gesuggereerd wordt dat sprake zou zijn van financiële malversaties bij de bankinstelling. Bedrijfsjurist Murwin Dubois zegt, dat de informatie niet op waarheid berust. Intussen heeft de directie van de SPSB de monetaire autoriteiten geïnformeerd over de ontstane situatie. De continuïteit van de Surinaamse Postspaarbank is niet in het geding. Dit heeft de CBvS verklaard. De CBvS betreurt dat mogelijke interne communicatie vrijgekomen is die de bank kan schaden.