zaterdag 31 augustus 2013

Minister Belfort (Justitie en Politie) wil journalisten gebruiken bij uitvoering eigen beleid

Bewindsman biedt journaille gratis vervoer aan

Journalistieke objectiviteit en onafhankelijk in het geding

31-08-2013 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Afgelopen week heeft minister Edward Belfort van Justitie en Politie, tijdens een werkbezoek aan de districten Para en Brokopondo, het meegereisde journaille gevraagd om hem behulpzaam te zijn bij het uitdragen van zijn beleid. Om de ‘journalisten’ ook nog eens te lokken heeft hij transport aangeboden, zodat het ze wat makkelijker wordt gemaakt om de bewindsman te vergezellen tijdens werkbezoeken en dergelijke.

Het moet niet gekker worden in Suriname. Natuurlijk is het begrijpelijk dat Belfort een poging waagt om journalisten voor zijn beleidskarretje te spannen, nooit is geschoten is immers altijd mis. Om via naĆÆeve en meegaande zogenoemde mediawerkers burgers te attenderen op hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel als het gaat om het bezoeken van recreatieoorden en om het rijgedrag in het verkeer is echter een stap te ver.

Belfort (l) op bezoek bij districtscommissaris Miranda van Para.
Belfort kwam zelfs met een concreet voorbeeld: journalisten zouden hangjongeren op de hoeken van straten kunnen interviewen en hen vragen wat hun doel is op de hoek en hoeveel tijd zij op de hoek doorbrengen. Hiermee wordt een spiegel voor die hangjongere gehouden, om zelf in te zien dat zijn hanggedrag geen positieve vooruitzichten heeft, zo sprak de minister woensdag 28 augustus tijdens zijn bezoek aan het commissariaat van Para. De pers zou opvoedend moeten zijn, vindt Belfort.

Hij ging zelfs zo ver, door te beweren dat de pers een taak heeft om voorstellen te doen voor verbetering van onveilig en onverantwoordelijk gedrag.
De erbarmelijke kwaliteit van het journaille en de weinig kritische houding werd overigens meteen duidelijk, omdat kennelijk geen enkele journalist de minister bestookte met kritische vragen over de wijze waarop hij de pers wil ge- en misbruiken om zijn eigen beleid meer gestalte te doen geven. Althans, dat blijkt niet uit de gepubliceerde artikelen over het werkbezoek.

De actie van Belfort is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen, door op de wijze zoals hij te Para heeft gedaan de media te gebruiken om zijn eigen beleid te helpen uit te voeren. Journalisten zouden zich nooit voor dergelijke praktijken moeten lenen, omdat daardoor de journalistieke onafhankelijkheid en objectiviteit in het geding komen, voor zover die onafhankelijk en objectiviteit er al zouden zijn bij het merendeel van de media in Suriname.
Daarenboven tracht de bewindsman het journaille ook nog eens voor zijn karretje te lokken door journalisten vervoer aan te bieden. Het is niet de taak van journalisten om een minister te helpen bij de formulering van oplossingen voor zogenoemde brandende vraagstukken, daarvoor heeft hij een batterij aan ondersteunende beleidsmedewerkers en een afdeling voorlichting en communicatie.

Het kan toch niet zo zijn, dat het journaille in de pr-val van Belfort trapt, die journalisten vervoer aanbiedt als een soort ruil voor ondersteuning om zijn beleid gestalte te doen geven. Ongelooflijk. Ik kan me niet - of eigenlijk toch wel - voorstellen dat journalisten zich gaan laten gebruiken door de minister van Justitie en Politie, dat zou een zeer kwalijke zaak zijn waardoor de journalist zich buiten de orde plaatst.... Maar, gelet op de kwaliteit van het lokale journaille acht ik het niet onwaarschijnlijk, dat diverse journalisten zich laten misbruiken door als verlengstuk te gaan werken voor de afdeling voorlichting en communicatie van het ministerie van Justitie en Politie. Het levert toch leuke, gratis, uitstapjes op?!

(Bron foto Belfort en districtscommissaris Jerry Miranda van Para: Burger Informatie Centrum Para)