donderdag 31 januari 2019

Geen zorgen bij OBS en PLO over koop nieuwe bussen door ondernemer Rudisa

'Een ondernemer mag toch bussen importeren voor de verkoop?'

De overheid zou via Rudisa Motor Company NV tientallen bussen hebben gekocht


Volgens het Dagblad Suriname van donderdag 31 januari 2019 doen al enkele dagen geruchten de ronde, dat de overheid via Rudisa Motor Company NV tientallen bussen heeft gekocht om de maandelijkse turbulentie binnen het schoolvervoer en NVB-vervoer een halt toe te roepen. De Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) schroomt er namelijk niet voor om de achterstallige betalingen door de overheid op te eisen middels een staking of zoals de OBS het zelf typeert, overmachtssituatie. 

In oktober 2017 werd door een schoolvervoerder aan de kaak gesteld, dat het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) dreigementen heeft geuit aan het adres van de stakende leden van OBS in die periode. Er werd verondersteld, dat dit slechts bedoeld was om de stakingsdrang de kop in te drukken.

Naar zeggen van Iwan Woon, ondervoorzitter van de OBS, is er geen reden tot paniek. 'Ik weet wel dat meneer Dilip Sardjoe bussen heeft geïmporteerd. Een ondernemer mag toch bussen importeren voor de verkoop? Wij zijn in ieder geval niet bezorgd, noch onze schoolvervoerders noch NVB-vervoerders komen in gevaar', aldus Woon.

De OBS is overigens nog steeds on speaking terms met het ministerie omtrent de uitvoering van de 40% loonsverhoging voor alle leden van de OBS. Ook de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) ziet geen reden tot paniek met betrekking tot de import van nieuwe bussen door Rudisa.

Volgens John Mahadewsing, voorzitter van de PLO, is er geen enkel motief om deze bussen in te zetten voor het particulier vervoer. Integendeel, de autoriteiten zouden zich in de vingers snijden indien zulks het geval zou zijn. 'Ik hoor ook dat meneer Sardjoe bussen heeft laten halen, maar voor wie weet ik niet. In ieder geval zijn wij niet bang; er zijn zoveel regeringen geweest die PLO zouden breken, maar ze breken juist zichzelf.'

Hij voert aan dat het particulier vervoer al jaren kampt met een enorme chaos; trajecten die verzadigd zijn, brandstofcompensatie die niet tijdig overgemaakt wordt, achterhaalde tarieven en tal van ad-hoc maatregelen. 'Waar zullen die nieuwe bussen dan geplaatst worden? Het is een druppel op een hete plaat', accentueert Mahadewsing.

Rudisa Motor Company NV heeft de aankoop van de nieuwe bussen bevestigd, maar wenst niet prijs te geven of die voor het openbaar en particulier vervoer aangewend zullen worden.

Bijna 3.000 kinderen trokken sinds half januari van Guatemala naar Mexico

UNICEF: 'Het is van cruciaal belang dat ze bij hun familie blijven en uit detentiecentra'
 
Maria, een 17-jarig meisje uit Honduras, wacht op een Mexicaans humanitair visum met haar één jaar oude zoon in een Unicef-ondersteunde opvang voor niet-begeleide migrantenmeisjes, de Albergue Municipal de Ninas y Adolescentes Migrantes de Tapachula, in Tapachula, Mexico, op 29 januari 2019. (© UNICEF / UN0277492 / Bindra)

 'Migratie is geen misdaad en moet niet als zodanig worden behandeld'


Reizende kinderen moeten altijd worden beschermd, bij hun familie blijven en uit detentiecentra worden gehouden, zegt UNICEF donderdag 31 januari 2019 in een persbericht. Meer dan 12.000 mensen, waaronder 3.000 kinderen, zijn van Tecun Uman, Guatemala, naar Tapachula, Mexico, getrokken sinds 17 januari, aldus UNICEF.

Het is van cruciaal belang om speciale bescherming te bieden aan deze kinderen, vooral degenen die alleen reizen, zei de organisatie. 'De Mexicaanse regering en de bevolking verwelkomen de duizenden kinderen en families die dagelijks de grens overgaan', zei Paloma Escudero, UNICEF-directeur Communicatie aan het einde van een tweedaags bezoek aan Tapachula.

'Of deze kinderen nu in Mexico verblijven of verder naar het noorden gaan, het is van cruciaal belang dat ze bij hun familie blijven, dat ze uit detentiecentra worden gehouden en dat hun belangen tijdens de hele reis worden beschermd.'

Volgens overheidsstatistieken zijn meer dan 30.000 kinderen uit Honduras, Guatemala en El Salvador tijdelijk vastgehouden in detentiecentra in 2018. Hoewel Mexico steeds meer maatregelen neemt om de rechten van kinderen te beschermen tijdens doorreis of asiel te zoeken in het land, blijven er uitdagingen bestaan.

Im het Tapachula-migratiestation, waar bijna 1.000 mannen, vrouwen en kinderen zijn, sprak Escudero met moeders en jonge vrouwen die daar worden vastgehouden terwijl hun asielaanvragen of deportatieorders worden verwerkt. 'Hoewel mensen die in het centrum verblijven toegang hebben tot voedsel, gezondheidszorg en recreatieve diensten, zijn de omstandigheden ontoereikend', zei Escudero. 'Ik zag moeders en kleine kinderen op de vloer in de gangen slapen. Velen vertelden me dat ze niet zeker wisten wat er vervolgens met hen zou gebeuren of wanneer ze zouden kunnen vertrekken.'

De nieuwe Mexicaanse regering heeft officieel toegezegd de detentie van alle kindermigranten te beëindigen en werkt momenteel aan de uitvoering van dit nieuwe beleid. UNICEF en andere organisaties ondersteunen deze inspanningen van nabij door alternatieven voor detentie te ontwikkelen. 'Veel van deze kinderen en jongeren ruilen het trauma van geweld en armoede thuis in voor het trauma van verplaatsing en onzekerheid terwijl ze onderweg zijn', zei Escudero. 'De hoop op een betere, veiligere toekomst die hen op de been houdt, komt steeds verder buiten bereik.'

In Mexico blijft UNICEF samenwerken met de regering en haar partners om ervoor te zorgen dat migrantenkinderen de steun en diensten krijgen die ze nodig hebben en dat hun rechten worden gehandhaafd. Via haar teams in Tapachula geeft UNICEF directe steun aan kinderen die aankomen op het migratiekantoor in Ciudad Hidalgo en hen informatie verstrekken over hun opt ies.

De organisatie verleent ook directe technische assistentie aan het Bureau voor Sociale Zaken en Kinderbescherming om ervoor te zorgen, dat niet-begeleide kinderen naar behoren worden behandeld en passende zorg ontvangen.

UNICEF pleit er bij haar regeringspartners voor om voort te bouwen op de bestaande succesvolle programma's van het land voor reizende kinderen, waarbij de belangen van het kind boven alle andere overwegingen worden gehouden. 'UNICEF werkt samen met de overheid aan het identificeren en implementeren van alternatieve oplossingen, waaronder humanitaire visa, open opvangplaatsen en dagcentra, die gezinnen en kinderen kunnen beschermen en beschermen terwijl hun claims worden verwerkt', zei Escudero. 'We kijken uit naar meer van deze programma's langs de Mexico-migratieroute. Migratie is immers geen misdaad en moet niet als zodanig worden behandeld.'

(Suriname Mirror/UNICEF) 

Oud-minister Michel Felisi verkiest de NPS boven de BEP

'Hij gaat voor een goed en beter Suriname en zal niet meewerken aan populistisch beleid'


Michel Felisi is toegetreden tot de Nationale Partij Suriname, NPS. De oud-minister van Regionale Ontwikkeling (2005-2010) was tot voor kort lid van de BEP. Volgens een persbericht donderdag 31 januari 2019 van de NPS heeft de 56-jarige Felisi diverse gesprekken gevoerd met verschillende politieke partijen. Uiteindelijk koos hij voor de NPS, omdat die de economie van het land opgekrikt zou hebben. Dit meldt de Ware Tijd.

'Hij gaat voor een goed en beter Suriname en zal niet meewerken aan populistisch beleid', aldus een passage uit het persbericht.

De NPS vervolgt, dat Felisi heeft besloten de BEP te verlaten, omdat die partij deel uitmaakt van een coalitie die werkt aan verpaupering van het land. Daarnaast worden belangrijke nationale vraagstukken zoals criminaliteit, economie en gezondheid niet aangekaart door de fractie in De Nationale Assemblee.

Binnen de NPS zal de oud-bewindsman het campagneplan helpen schrijven 'en de boodschap van de groene partij zo goed mogelijk overbrengen om het land naar hogere hoogten te brengen'.

In december 2018 keerde Celsius Waterberg de BEP de rug toe. Net als Felisi was hij in het derde kabinet-Venetiaan minister. Hij had de leiding over Volksgezondheid. Waterberg, die ook jaren de BEP als voorzitter heeft geleid, blijft Assembleelid. Hij zei eerder deze maand dat hij op 8 februari bekend maakt naar welke politieke partij hij gaat. In 2012 verlieten Waldie Ajaiso en Diana Pokie de BEP.

Bewoners Dageraadweg vrezen zwaar vrachtverkeer over de weg

De weg, in september 2018 geasfalteerd, begint al verzakkingen te vertonen....


De Dageraadweg, het verkeer gaande in de richting van Dijkveld, wordt de afgelopen periode gekenmerkt door een toename van het aantal voertuigen dat boomstammen vervoert. En dit is vanaf de asfaltering van deze weg het geval, aldus donderdag 31 januari 2019 het Dagblad Suriname. 

Voorheen, toen deze weg in zeer deplorabele staat verkeerde, was de intensiteit niet zo hoog.

Woensdagmorgen omstreeks acht uur was dat weer het geval. Het fenomeen van het vervoeren van zware houtblokken vindt tot zelfs in de avonduren plaats. Weggebruikers die deze weg als route gebruiken om hun kinderen op school af te zetten en voor andere werkzaamheden, zien deze weg zienderogen achteruitgaan. De weg, die in september van het afgelopen jaar is geasfalteerd, begint al verzakkingen te vertonen.

Enkele weken geleden heeft een nutsbedrijf dat water levert, graafwerkzaamheden laten uitvoeren op deze pas geasfalteerde weg. Op deze plek op het wegdek, dat na het graven afgewerkt is met straatstenen, is een gevaarlijke diepe kuil ontstaan. Uitwijken voor deze kuil is noodzakelijk, willen weggebruikers geen mankementen krijgen aan hun voertuig.


Niet alleen het district Wanica, maar ook overige plaatsen gaan gebukt onder de negatieve gevolgen die het vervoer van zware boomstammen met zich meebrengt voor de wegen. Zo is sinds kort een verbod opgelegd voor het vervoeren van houtblokken over de Wijdenboschbrug. Dit dient alleen onder toezicht van de politie plaats te vinden. Toch wagen enkele truckhouders het om deze regel aan hun laars te lappen. Afgelopen zondag tussen zes en zeven uur namiddag bleek dit het geval te zijn. Een groot gevaarte, volgeladen met houtblokken, reed over de brug zonder enige politiebegeleiding.

Bij de laatst gehouden hoorzitting in het ressort Houttuin blijkt, dat de slechte staat waarin de wegen verkeren de grootste zorg is voor buurtbewoners. Ze hebben ook hun bezorgdheid geuit over het vervoeren van boomstammen over de diverse wegen.

Ook de districtscommissaris van Wanica, Audrey Hankers, verwijst naar de laatst gehouden hoorzitting waar burgers hun beklag hebben gedaan over de overbeladen houttrucks. Met de inspecteur van politie en de gewestelijke politiecommandant zijn reeds gesprekken gevoerd. Ook de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft een uiteenzetting gepresenteerd over dit vraagstuk. De districtscommissaris verzekert de gemeenschap ervan, dat de overbeladen vervoerders van houtblokken heel binnenkort aangepakt zullen worden, indien zij zich met een overbeladen truck op de openbare wegen begeven. Zij dienen zich te houden aan een bepaald tonnage. Ook is het niet toegestaan houtblokken in de avonduren te vervoeren.

Woning in het centrum van Brokopondo afgebrand

Acht bewoners zijn dakloos geworden


In het centrum van Brokopondo is woensdagmiddag een laagbouwwoning met een oppervlakte van 8 bij 10 meter uitgebrand. De brandweer heeft nablussingswerkzaamheden verricht. Het huis is compleet met inboedel in de vlammenzee verloren gegaan, aldus het Dagblad Suriname donderdag 31 januari 2019.

Vier belendende panden hebben schroei- en waterschade opgelopen. Geen van de woningen was tegen brand verzekerd, maar wel aangesloten op het elektriciteitsnet. Acht personen die in het bedoeld pand woonden, zijn dakloos geworden.

Drie personen, een moeder met haar twee peuters, waren op het moment van de brand thuis. De brand is in één van de slaapkamers begonnen. De oorzaak is vooralsnog onbekend. Omstanders hebben een gascilinder van 100 lbs en twee van 28 lbs uit het brandend pand verwijderd.

Er deden zich heen persoonlijke ongelukken voor. De moeder raakte onwel. Zij werd per eigen gelegenheid vervoerd naar de Medische Zending. De politie van Brokopondo is belast met het onderzoek.

Oud-SLM-directeur Robby Lachmising: 'Lease Airbus A340 was vanaf het begin al een slechte'

'Ik maak mij zorgen om het voortbestaan van de SLM op de Mid-Atlantische route'


De Airbus A340-313 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, staat langer aan de grond dan verwacht. Het vliegtuig vertoeft momenteel voor onderhoud op de luchthaven Hahn, Duitsland, zo werd woensdag bericht.

Deze viermotorige kist werd ingehuurd onder de directie van Ewald Henshuys, de voorganger van Robby Lachmising. Lachmising denkt dat deze lease vanaf het begin een slechte is geweest. Bij zijn aantreden liet hij zich echter vertellen, dat de lease in een tijdsdruk werd aangegaan. 'Men moest iets hebben. Uiteindelijk is deze machine eruit gekomen. De machine had bijvoorbeeld geen flight entertainment. Het kwam uit China. Daar kwamen er ook heel wat problemen mee', zegt Lachmising donderdag 31 januari 2019 in het Dagblad Suriname.

Onder zijn directeurschap moest het landingsgestel al vervangen worden. Lachmising benadrukt dat het bekend was, dat dit toestel niet 100% voldeed aan de eisen van de tijdspanne om op de Mid-Atlantische route ingezet te worden. Zeker niet met een concurrent als de KLM. 'Wij konden het landingsgestel toen al niet vinden. Wat er daarna gebeurd is, weet ik niet. Wat ik wel weet is, dat mensen met veel ervaring en kennis van vliegtuigen het bedrijf hebben verlaten. Ik noem namen zoals Clyde Cairo en Steven Gonesh. Wat zij daar aan het doen zijn, weet ik niet. Ik maak mij zorgen om het voortbestaan van de SLM op de Mid-Atlantische route', stelt Lachmising.

Er werd in 2018, onder Lachmising, al uitgekeken naar een ander toestel, tweemotorig. Het was meer in de range van een Boeing 777 of een Dreamliner 787. Die waren duur in huur, omdat die vrij nieuw zijn. Als beste optie kwam uit de bus, het huren van een Boeing 767, in luchtvaarttermen een wat oudere machine. Over de vervanging bleek na het vertrek van Lachmising niets van te zijn terechtgekomen. Nu overstappen naar een tweemotorig vliegtuig zal volgens Lachmising heel moeilijk gaan. De kist zal niet in Suriname geregistreerd kunnen worden, gezien noch CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname) noch de SLM daarop voorbereid zijn. Het zou minstens twee jaren duren om de operaties met een tweemotorig vliegtuig op te starten.

Om de vluchten uit te kunnen voeren, huurt de SLM sindsdien externe capaciteit in. Zo wordt gebruik gemaakt van Airbus A330-200’s van het Spaanse Wamos Air en een Boeing 777-200ER van het eveneens Spaanse Privilege Style.

De Airbus A340 in de vloot van de SLM is het enige grote vliegtuig in de vloot, dat grote afstanden kan overbruggen. Het toestel, met registratie PZ-TCR, werd in 2015 overgenomen van Air China. Het vliegtuig is inmiddels 20 jaar oud. De route tussen Paramaribo en Schiphol is de enige verre vlucht,  met de A340. Tijdens onderhoudswerkzaamheden of bij pech maakt de luchtvaartmaatschappij vaak gebruik van ingehuurde toestellen van andere luchtvaartmaatschappijen. Dat kost niet alleen veel geld, maar zorgt er ook voor dat passagiers niet weten waar ze aan toe zijn.

Agent aangehouden die geld incasseert voor aanvragen vuurwapenvergunning

Politieman eiste geld om een vuurwapenvergunning in orde te maken


Agent B.N., te werk gesteld op de afdeling Vuurwapens van het Korps Politie Suriname, is deze week in verzekering gesteld, verdacht van sjoemelen met vergunningsaanvragen voor een vuurwapen. Daarbij heeft hij geld ontvangen van aanvragers, aldus het Dagblad Suriname donderdag 31 januari 2019.

Een familielid van één van de aanvragers geeft aan, dat deze politieman geld heeft geëist om een vuurwapenvergunning in orde te maken. Echter, hij hield e mensen steeds weer aan het lijntje en kwam zijn afspraken niet na.

In november 2018 heeft één van de slachtoffers hieromtrent aangifte gedaan. De familie had de indruk. dat de politie te laat met het onderzoek was gestart, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

De politie is voorzichtig te werk gegaan en heeft eerst buiten de verdachte om gewerkt. En pas nadat er genoeg bewijzen verzameld waren, heeft de politie de agent in verzekering gesteld. In het belang van het onderzoek blijft de politieman vast zitten.

Boot met vluchtelingen kapseist voor kust noordwest Colombia in Golf van Uraba

(Bron foto: Twitter)
Dodental gestegen naar minstens 12, waarvan 7 kinderen

Golf van Uraba een van belangrijkste doorvoerpunten voor Afrikaanse, Aziatische en Haïtiaanse migranten die via Caribisch gebied VS proberen te bereiken


Het dodental bij het kapseizen van een boot met migranten voor de kust van noordwest van Colombia is gestegen naar minstens 12, waarvan 7 kinderen, zeiden functionarissen donderdag 31 januari 2019. 

Nog eens 18 mensen worden nog vermist na de tragedie van maandag, toen een golf de boot ophief en de passagiers op drift achterliet op zee, aldus Lilia Cordoba, de burgemeester van de Colombiaanse kustplaats Acandi.De migranten, die Panama probeerden te bereiken, kwamen uit Afrika, vertelde de regionale mensenrechtenombudsman, Rafael Bolanos, aan persbureau AFP.

De Colombiaanse marine, met hulp van de politie, vond donderdag nog vijf lichamen bovenop de zeven die al waren geborgen. Volgens overlevenden had de boot 32 mensen aan boord - 18 volwassenen en 14 kinderen.


De marine zegt, dat het zijn zoektocht voortzet en verwacht meer lichamen te vinden.

De Golf van Uraba, waar de boot kapseisde, is een van de belangrijkste doorvoerpunten voor Afrikaanse, Aziatische en Haïtiaanse migranten die via het Caribisch gebied de VS proberen te bereiken en vaak haltes maken in Midden-Amerikaanse landen.

Sinds het begin van het jaar heeft het Colombiaanse leger 84 overlevenden van schipbreuk gered en 19 lichamen teruggevonden.


(Suriname Mirror/uraba.net/Twitter)

Colombia laat meer dan 200 'collaborateurs' van de Venezolaanse leider Maduro niet langer toe

'Degenen die al in het land zijn worden gevonden en verwijderd'


Colombia zegt, dat het een zwarte lijst heeft opgesteld van meer dan 200 'collaborateurs' van de Venezolaanse leider Nicolás Maduro die niet langer in het land zullen worden toegelaten, omdat de internationale gemeenschap de Zuid-Amerikaanse natie blijft isoleren. 

De Migratie-directeur van Colombia, Christian Kruger, zei woensdag 30 januari 2019, dat degenen die lid zijn van Maduro's 'inner circle' niet langer welkom zijn. 'We zullen collaborateurs van die dictatuur niet toestaan ​​hier te blijven of zich te verstoppen in ons land', zei Kruger. Degenen die al in het land zijn, worden 'gevonden en verwijderd', zei hij. Kruger zei dat er geen publiekelijk beschikbare lijst zou zijn, maar degenen die erop staan ​​"weten wie ze zijn."De twee landen delen een poreuze 1,380-mijl grens en Colombia is een vitale ontsnappingsroute geworden voor veel Venezolanen die honger ontvluchten en een instortende economie.

Colombia zegt dat er de afgelopen jaren meer dan 1.3 miljoen Venezolanen zijn aangekomen. Maar, de maatregel van woensdag is gericht op politici, functionarissen en andere insiders. Het bestaan ​​van de lijst kwam aan het licht toen de autoriteiten woensdag een Maduro-aangestelde ervan hebben weerhouden het land binnen te komen op een chartervlucht.


Kruger zei, dat Ronald Ramírez Mendoza werd gestopt op het vliegveld in Barranquilla, aan de Colombiaanse kust. In december werd Mendoza benoemd tot president van Monomeros Colombo Venezolanos, een producent van meststoffen en diervoeding, die deel uitmaakt van Pequiven, de petrochemische dochteronderneming van de door de Venezolaanse staat gerunde oliemaatschappij PdVSA.

Het Witte Huis vaardigde dinsdag sancties uit tegen de PdVSA met en bevroor miljarden dollars van zijn in de VS gevestigde activa. Maduro vecht voor politieke overleving, terwijl Washington, Colombia en tientallen andere landen zeggen, dat ze Juan Guaidó erkennen als de enige legitieme president van het land. Guaidó, het hoofd van de Nationale Assemblee, riep zichzelf uit tot interim-president op 23 januari en probeert Maduro's afzetting te forceren en nieuwe verkiezingen uit te roepen.

Maduro heeft gezegd bereid te zijn een onderhandelde oplossing voor de crisis te vinden, maar heeft ook gezegd dat hij zijn volledige termijn tot 2025 zal uitdienen.

(Suriname Mirror/Miami Herald/Twitter/YouTube)

Na de dambreuk in Brumadinho, in het zuidoosten van Brazilië, zijn al zeker 99 doden geteld

Dambreuk dreigt een nog grotere ecologische ramp te worden

(Bron foto: Twitter)

Stroom modder en ijzerhoudend afvalwater mogelijk via vertakkingen op weg naar belangrijke Sao Francisco rivier


Na de dambreuk van vrijdag in Brumadinho, in het zuidoosten van Brazilië, zijn nu al zeker 99 doden geteld. Er worden ook nog steeds zo’n 259 mensen vermist, zo meldt de burgerbescherming woensdag. Vermoedelijk zal de dodentol dus nog verder oplopen. Een vorige balans maakte melding van 84 dodelijke slachtoffers. 

Volgens de reddingsdiensten is de kans om nog overlevenden terug te vinden intussen erg klein geworden. De laatste overlevenden konden zaterdagochtend worden gered.


De dam van de ijzerertsmijn in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais, begaf het vrijdag. Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef.

In totaal ligt een oppervlakte van ongeveer 290 hectare, ongeveer zo groot als 400 voetbalvelden, bedekt met zowat 12 miljoen kubieke meter slib.

De eigenaar van de mijn biedt de familie van de slachtoffers inmiddels geld aan. De firma is bereid om per dode of vermiste 100.000 Reais (23.600 euro) te betalen. Het gaat volgens een woordvoerder om een vrijwillige geste en niet om een schadevergoeding.
Een vijftienjarig meisje is recent uit de modder gered in Brazilië. 

De dambreuk dreigt een nog grotere ecologische ramp te worden. Een stroom modder en ijzerhoudend afvalwater is mogelijk via vertakkingen op weg naar de belangrijke Sao Francisco rivier waaruit honderden dorpen en steden hun drink- en irrigatiewater pompen.

De autoriteiten in het zuidoosten van Brazilië zijn bezig om erger te voorkomen. Op de route van het zwaar vervuilde water ligt de stad Petrolina met 350.000 inwoners. De hoop is gevestigd op een dam in de Paraopeba rivier. Daar moet het vuile water voor schoonmaak worden gescheiden in de reservoirs van de dam.


'Veel mensen stroomafwaarts zijn ervan afhankelijk dat hun rivier blijft leven'', aldus Carlos Rittl, directeur van een milieuorganisatie in de buurt. Volgens berekeningen arriveert het water tussen 5 en 10 februari bij de dam.

De roodbruine modder stroomt met een snelheid van een kilometer per uur en vernietigt onderweg al het leven in de rivier. Vissen en waterplanten sterven massaal. Inheemse stammen in het gebied zijn de wanhoop nabij. 'We waren gewend in de rivier te vissen, ons te wassen, het water te halen voor de irrigatie. Dat kan allemaal niet meer', aldus dorpschef Hayo tegen het persbureau AP. De woede richt zich op het mijnbouwbedrijf Vale, dat verantwoordelijk is voor de ramp en al eerder voor doden en vervuiling zorgde.

(Suriname Mirror/Belga/Twitter/AD/YouTube)

Chinese oliemaatschappij PetroChina zegt partnerschap met Venezolaanse PdVSA op

PdVSA uit gigantisch petrochemisch project, inclusief raffinaderij, in het zuiden van China

'De PdVSA zal geen rol als gelijkwaardige partner kunnen spelen'
 

De Chinese oliemaatschappij PetroChina is van plan het partnerschap met de Venezolaanse PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) voor de start van een gigantisch petrochemisch project, inclusief raffinaderij, in het zuiden van China op te zeggen. 

De PdVSA is partner in het project waar 10 miljard dollar mee is gemoeid.Meerdere bronnen stellen dat het plan om de PdVSA te dumpen niets te maken heeft met de pas afgekondigde Amerikaanse sancties tegen de onderneming PdVSA. Die is vrijwel de enige legale bron van inkomsten voor het regime in Venezuela.

Volgens anonieme topfiguren in de moedermaatschappij van PetroChina, China National Petroleum Corporation, is dit het gevolg van de al jarenlang aanhoudende neergang van de staatsoliemaatschappij PdVSA en van de steeds slechter wordende toestand in Venezuela.

'De PdVSA zal geen rol als gelijkwaardige partner kunnen spelen. Dat is niet op korte termijn mogelijk, gezien de situatie in het land van de afgelopen jaren.'

(Suriname Mirror/El Universal/ANP/RTR/De Telegraaf/Reuters)

In Venezuela zijn verschillende buitenlandse journalisten opgepakt

(Bron foto: AFP)
De EU vraagt onmiddellijke vrijlating van de journalisten

Het gaat om twee Franse journalisten en een Colombiaanse fotograaf, twee Chileense journalisten zijn het land uitgezet


In Venezuela zijn verschillende buitenlandse journalisten opgepakt. Het gaat om twee Franse journalisten en een Colombiaanse fotograaf. Twee Chileense journalisten zijn het land uitgezet. Dat melden verschillende bronnen vandaag, donderdag 31 januari 2019. 

Twee reporters van het programma van de Franse journalist-presentator Yann Barthès op de Franse zender TMC, filmden dinsdagavond het presidentieel paleis toen ze opgepakt werden, zeggen diplomatieke bronnen aan het Franse persagentschap AFP.


Volgens het Nationaal Syndicaat van Werknemers van de Pers (SNTP), de belangrijkste journalistenvakbond in Venezuela, werd ook hun producent in het land opgepakt. Sindsdien was er geen contact meer met de drie.

'Twee journalisten van ons team zijn gisteren opgepakt in Venezuela. Ze waren ter plaatse om de politieke crisis te verslaan. Op dit moment is het moeilijk meer te zeggen, om de situatie niet nog te verergeren. We denken aan hen', tweette een verantwoordelijke van het programma. Ook Chileense journalisten opgepakt SNTP zegt dat de twee Chileense journalisten ook dinsdagavond opgepakt werden. Ze werkten allebei voor de Chileense tv-zender TVN. Ze waren in het gezelschap van twee Venezolaanse journalisten, van online zender VPI, die op hun beurt opgepakt werden, maar in de voormiddag alweer vrijkwamen. Volgens een van hen, Mayker Yriarte, worden de journalisten er van beschuldigd om een verboden 'veiligheidszone' betreden te hebben.

SNTP en het Spaanse nieuwsagentschap EFE meldden daarnaast de verdwijning van de Colombiaanse fotojournalist Leonardo Munoz en de Venezolaanse chauffeur Jose Salas in Caracas.


De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza tweette even later, dat journalisten het land 'onrechtmatig' binnenkwamen. Volgens hem probeerden enkelen 'zich toegang te verschaffen tot het presidentieel paleis zonder accreditatie'. 'Internationale media en agentschappen weten dat ze de noodzakelijke procedures aan de consulaten moeten volgen, voor ze naar het land reizen, om onnodige ongemakken te voorkomen', schreef hij.EFE liet inmiddels al weten, dat zijn fotograaf 'via de gepaste migratiekanalen' het land is binnengekomen. 'Het recht om nieuws te vinden en te delen is een mensenrecht dat geen grenzen kent', tweette SNTP in een reactie op Arrazea. 'Elke poging van een regering om dit te beperken... is censuur.'De EU vraagt onmiddellijke vrijlating van de journalisten. Federica Mogherini vraagt de onmiddellijke vrijlating van de buitenlandse journalisten die in Venezuela zijn opgepakt. Dat zei de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid donderdag vanuit Boekarest, waar de Europese buitenlandministers donderdag vergaderen. Ze verzekerde ook dat de Europese Unie 'de persvrijheid en de bescherming van journalisten zal blijven verdedigen'.


(Suriname Mirror/El Colombiano/Belga/El Tiempo/Twitter/El Universal/YouTube)

'Points of Recognition' van Milton Kam eerste fotoboek ooit over Surinaamse inheemsen

Inkijk in het hedendaagse leven van Surinaamse inheemsen, een cultuur onbekend voor velen Met zijn fotoboek opent Milton Kam een raam naar een wereld, die tot nu toe slechts zeer weinig aandacht heeft gekregen. Hij fotografeerde niet alleen de levenswijze van de inheemsen in het Amazone oerwoud, maar ook dat van hen die in Paramaribo en omgeving wonen. Wordt getuige van de inwijding van een nieuw dorpshoofd, zie hoe een inheemse badmeester toezicht houdt op vakantiegangers, een inheemse vertegenwoordiger spreekt bij de VN, vrouwen palmvruchten oogsten in het oerwoud, kinderen zwemmen in een wilde rivier en een bruidspaar hun eerste kus deelt als man en vrouw. 

Milton Kam maakt het leven van de inheemsen niet mooier of romantischer dan het daadwerkelijk is.

In één van zijn hoofdstukken doet hij verslag van zijn bezoek aan Kwamalasamutu tijdens kerst. Hier diep in het regenwoud gaan de mensen naar de kerk, zingen kerstliederen in hun eigen taal. Jongeren op elektrische gitaren, werkend op door zonnepanelen opgewekte energie, begeleiden de kerkgangers. Later op de dag worden er traditionele spellen gespeeld en danst iedereen samen in een kring op inheemse muziek.
Jagers keren terug naar het dorp met genoeg vlees voor een grote gemeenschappelijke maaltijd en jongeren versieren hun gezicht met glow-in-the-dark verf, terwijl op de achtergrond zowel traditionele, Surinaamse als Amerikaanse kerstliederen worden gespeeld.De vermenging van oude tradities met moderne invloeden is een centraal thema dat door het gehele fotoboek plaatsvindt.

'Toen ik in 2007 na meer dan 20 jaar afwezigheid terugkeerde naar Suriname, besefte ik weer hoe uniek de multiculturele samenleving van mijn geboorteland is. Mensen met diverse culturele en religieuze achtergronden leven hier vreedzamer met elkaar dan in vele andere landen.'

(Bron foto: Milton Kam)
Al gauw ontstond bij hem het idee om een fotoboek te maken over de diverse Surinaamse bevolkingsgroepen. 'Eerder dat jaar filmde ik voor een kinderprogramma in de Verenigde Staten een Pow-Wow bijeenkomst in New Mexico. Daar realiseerde ik mij dat ik nog nooit een ceremonie had meegemaakt van inheemsen in mijn geboorteland. Ik wist over hen niets meer, dan de namen van de vijf stammen die ik op de lagere school had geleerd.' Daarom koos Milton Kam er uiteindelijk voor om niet alle bevolkingsgroepen van Suriname in beeld te brengen, maar zich te focussen op de Surinaamse inheemsen. Deze oorspronkelijke bewoners van Suriname vormen vandaag de dag minder dan 4% van de totale bevolking.

In 'Points of Recognition' wil Milton Kam de Surinaamse inheemse cultuur zichtbaar maken voor de buitenwereld. Niet alleen voor de Surinamers zelf, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen. Hij wil met zijn foto’s laten zien dat het leven van Surinaamse inheemsen in sommige opzichten niet heel anders is dan dat van ons.

'Hun leefwereld heeft veel punten van herkenning met de onze. Ook zij knippen hun haren, vinden de liefde van hun leven, zorgen voor kinderen, kijken naar televisie en houden van dansen en sport. Dat is een deel van het beeld dat ik wil overbrengen naar de buitenwereld. Aan de andere kant kennen Surinaamse inheemsen hun eigen specifieke rituelen en unieke vraagstukken. Vanzelfsprekende zaken zoals het volgen van middelbaar onderwijs zijn een uitdaging voor inheemse jongeren in het binnenland. Vaak reizen ze meerdere uren per dag van en naar school, of verblijven ze op internaten in de stad. Daarnaast zijn er nog vele vraagstukken die samenhangen met grondenrechten en het milieu.'

In Points of Recognition worden deze vraagstukken niet geanalyseerd of een mening over gegeven. Milton Kam laat wel met zijn foto’s zien hoe kwesties, zoals grondenrechten en het milieu, hun dagelijks leven beïnvloeden. Boven alles wil hij met zijn fotoboek het hedendaagse leven van de Surinaamse inheemsen op een waardige en respectvolle manier in beeld brengen.

Dit fotoboek komt in juli 2019 uit, maar kan nu al besteld worden via Milton zijn Kickstarter campagne ‘Suriname’s indigenous peoples portrayed in 124 photographs’. Voor 35 euro ontvangt men al een gesigneerd exemplaar. 
Het is ook mogelijk om naast het boek een persoonlijke ontmoeting met de fotograaf te hebben of samen met hem op een vijfdaagse tour door Suriname te gaan. Voor meer informatie over zijn fotoboek en mogelijke donaties, bezoek http://kck.st/2R4H8yi

Cinematographer  


Als director of photography, heeft Milton Kam zich gespecialiseerd in het beeldend vertellen en het creëren van een sfeer met natuurlijk licht. In de afgelopen jaren heeft hij gewerkt aan series als Netlfix’s Roman Empire en  Amazon’s American Playboy, maar ook filmt hij regelmatig independent films. Dit jaar komt Once Upon A Time In London uit.

Oppositie in Venezuela voert in het geheim overleg met top leger en veiligheidsdiensten

(Bron foto: AFP)
'Het terugtrekken van militaire steun aan het bewind van de heer Maduro is cruciaal'

Het Europees parlement erkent Juan Guaido officieel als interim-president van Venezuela


De oppositie in Venezuela heeft in het geheim overleg gevoerd met de top van het leger en Venezolaanse veiligheidsdiensten. Dat zei de zelfbenoemde president Juan Guaido woensdag 30 januari 2019 in een interview met The New York Times. 

Venezuela heeft momenteel twee rivaliserende leiders, omdat zittend president Nicolás Maduro van geen wijken wil weten. Hij wordt gesteund door landen als Rusland en Cuba. Volgens Guaido is gesproken met militaire sleutelfiguren, die hun steun moeten betuigen aan de overgang naar een nieuwe regering.

'Het terugtrekken van militaire steun aan het bewind van de heer Maduro is cruciaal om deze veranderingen in het land door te kunnen voeren', zei hij in de krant. De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag gebeld met Guaido. Ze spraken onder meer af de relatie tussen hun landen te herstellen, meldde het Witte Huis in een verklaring. De VS erkent Guaido als legitieme president van het olierijke Venezuela, dat door economisch wanbeleid in een diepe crisis is gestort.

Vicepresident Mike Pence reist vrijdag af naar Florida, waar de grootste Venezolaanse gemeenschap in de VS huist, om de mensen op te roepen Guaido te steunen.


Het Europees parlement heeft een resolutie goedgekeurd waarin het Juan Guaido officieel erkent als interim-president van Venezuela. De parlementsleden dringen er bij de lidstaten op aan dat voorbeeld te volgen.


Het Europees parlement reageert met die resolutie op uitlatingen van huidig president Nicolas Maduro. Hij lijkt niet van plan te zijn vrije en eerlijke verkiezingen te organiseren, iets wat de EU hem met klem had gevraagd.

De resolutie van het Europees parlement is vooral symbolisch. Het parlement heeft geen inspraak in het buitenlands beleid van de EU: het is aan de lidstaten zelf om te beslissen of ze Guaido al dan niet willen erkennen.


(Suriname Mirror/Infobae.com/Reuters/Belga/Reformatorisch Dagblad/Twitter)

Minister van Onderwijs Curaçao, Marilyn Alcalá-Wallé: 'Staking leerkrachten ongeoorloofd'

Ook veel ouders kiezen ervoor om hun kinderen thuis te houden

Leerkrachten gekort op salaris 


De staking in het onderwijs gaat vandaag, donderdag 31 januari 2019, onverminderd door. 'We beperken ons niet alleen tot de docenten van de Dienst Openbare Scholen (DOS), maar het hele onderwijsveld. In de Ministerraad is ons beloofd, dat we vrijdag meer informatie krijgen over rechtspositionele kwesties, omdat er nog een jurist naar moet kijken, maar wij hebben in overleg besloten hier niet mee akkoord te gaan. De acties zullen niet alleen bij Sitek plaatsvinden' , aldus de voorzitter van onderwijsvakbond Sitek, Darius ‘Lio’ Plantijn (Sindikato di Trahadó den Edukashon na Kòrsou), gisteravond bij TeleCuraçao, zo schrijft het Antilliaans Dagblad.

In een persverklaring gisterochtend heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) met klem gesteld, dat alleen de regering de entiteit is die vrij kan geven van school. 'Alle ouders en leerkrachten van de openbare scholen die gisteren staakten, moeten dus gewoon op school aanwezig zijn', zo wordt gesteld. Daar is echter gisterochtend niet op alle scholen gehoor aan gegeven.


Sitek meldt, dat er 200 leerkrachten aan de oproep te staken gehoor hebben gegeven. Op sommige scholen waren dus geen leerkrachten, maar bovenal kozen ook veel ouders ervoor om hun kinderen thuis te houden.

Frensel Josefina van Sitek legt uit, dat in de ochtend door de stakende leerkrachten geen welwillendheid was een brief te sturen naar de minister. 'De aanwezigen wilden de acties handhaven', aldus Josefina.

Gisteren was een delegatie van zes Sitek-vakbondsleden aanwezig bij de Raad van Ministers. Die afspraak stond al om voornamelijk salariskwesties te bespreken, zo legt de minister van Onderwijs, Marilyn Alcalá-Wallé (PAR), uit. Plantijn verklaart dat in de Ministerraad ook aandacht was voor andere pijnpunten.

Oud-premier Schotte van Curaçao is zijn Staten-zetel definitief kwijt

Het Hof verklaart door Schotte aangetekend beroep ongegrond


Het beroep dat Gerrit Schotte (MFK) na zijn definitieve veroordeling voor ambtelijke corruptie had aangetekend tegen de vervallenverklaring van zijn Statenlidmaatschap, is gisteren door het Hof ongegrond verklaard. Dit betekent dat Schotte zijn zetel in de Staten nu echt moet afstaan aan een opvolger. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 31 januari 2019.

Het belangrijkste argument dat de verdediging van Schotte aanvoerde, was dat de wet waarin de vervallenverklaring van het Statenlidmaatschap is opgenomen, na het verkrijgen van de autonome status door Curaçao op 10 oktober 2010 nooit in werking is getreden en er dus geen grondslag is voor het beëindigen van zijn lidmaatschap in de Staten. Dit argument wordt door het Hof van tafel geveegd.

Het Hof overweegt, dat artikel 60b bij de Rijkswet wijziging Statuut in verband met de opheffing van de Nederlandse Antillen in het Statuut is opgenomen en in werking is getreden op 16 september 2010.

'Op grond van het eerste lid van dat artikel verkrijgen de door de Eilandsraden van Curaçao en Sint Maarten bij eilandsverordening vastgestelde ontwerplandsverordeningen van Curaçao, onderscheidenlijk Sint Maarten, op het tijdstip van inwerkingtreding van de artikelen I en II van voornoemde Rijkswet de staat van landsverordeningen van het land Curaçao, onderscheidenlijk Sint Maarten. De artikelen I en II zijn voor Curaçao in werking getreden op 10 oktober 2010, om 00.00 uur', aldus het Hof.

In de geschiedenis van de totstandkoming van artikel 60b van het Statuut is te lezen, dat het eerste lid van dit artikel erin voorziet dat door de Eilandsraad vastgestelde ontwerplandsverordeningen na de opheffing van de Nederlandse Antillen dan als landsverordeningen van Curaçao, respectievelijk Sint Maarten zullen gelden.


Toekomst van de Isla-raffinaderij op Curaçao blijft ongewis

Vakbonden hebben weinig vertrouwen erin dat onderhan- delingen voor eind 2019 zijn afgerond


Met exact nog elf maanden te gaan tot het einde van 2019 en daarmee het einde van het contract met PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) voor het beheer van de Isla, is er wat betreft de toekomst van de raffinaderij nog geen duidelijkheid in zicht. Dat stelt Gherrel Remilia, de voorzitter van Apri vandaag, donderdag 31 januari 2019, in het Antilliaans Dagblad.

Hoewel Refineria di Kòrsou (RdK) een voorkeurskandidaat heeft gekozen, hebben de vakbonden die het raffinaderijpersoneel vertegenwoordigen er een hard hoofd in dat de onderhandelingen voor het einde van het jaar zijn afgerond. Die bezorgdheid wordt ook door het personeel gedeeld, zo stelt Remilia. 'Daarom hebben we van onze leden het mandaat gekregen om uiterlijk 9 februari met de betrokken partijen om de tafel te zitten en duidelijkheid te eisen over het traject dat de regering nu aan het bewandelen is.'

De betrokken partijen zijn premier Eugene Rhuggenaath, interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK) Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy en Clift Christiaan, de voorzitter van het PMU-team dat belast is met de modernisering van de raffinaderij. Dit gesprek is het vervolg op een onderhoud van twee weken geleden, waarin Rhuggenaath zou hebben aangegeven het Memorandum of Understanding (MoU) met de voorkeurskandidaat - het in Houston hoofdkantoor houdende olieconcern Motiva Enterprises - eind februari te willen tekenen.

Tegelijkertijd zou de premier de bonden te kennen hebben gegeven de Heads of Agreement te willen overslaan en direct over te gaan tot een contract voor de lange termijn. 'Wij hebben toen aangegeven dat de bonden dit proces niet steunen. Een contract van deze omvang wordt niet zomaar getekend. Er moet een due diligence worden uitgevoerd, de vakbonden moeten aan tafel zitten met de voorkeurskandidaat om de arbeidsvoorwaarden te bespreken. Daar is allemaal nog geen sprake van', aldus de voorzitter van Apri.

Jogi (VHP) wil dat regering openheid van zaken geeft over situatie binnen universiteit

'Er heerst een crisissituatie'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat de regering opheldering moet geven over wat er zich afspeelt binnen de Anton de Kom Universiteit van Suriname. 'Er heerst een crisissituatie, maar de regering geeft geen openheid van zaken', aldus Jogi op Starnieuws vandaag, donderdag 31 januari 2019.

Het technisch, administratief en wetenschappelijk personeel voert actie. Vandaag is de laatste werkdag van Jack Menke, de ontslagen voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Jogi heeft geprobeerd in De Nationale Assemblee antwoord te krijgen van onderwijsminister Lilian Ferrier, maar Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons oordeelde dat hij buiten de orde was. Er werd een wetsontwerp behandeld over de Suriname National Training Authority. Het Assembleelid merkt op dat bij dringende zaken er altijd uitzonderingen worden gemaakt.

Sinds maandag voeren personeelsleden actie, omdat zij hun salaris met terugwerkende kracht niet zullen ontvangen in januari, zoals afgesproken was met het universiteitsbestuur.

Volgens vakbondsleider Hugo Blanker heeft minister Ferrier gezegd, dat zij geen beroepsinstantie is. De universiteit is volgens haar autonoom. Jogi vindt dat het argument van de minister nergens op slaat. 'Als de universiteit autonoom is, hoe komt het dat de minister de voorzitter van het bestuur heeft ontslagen en de directeur van het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR), Danny Lachmon, buiten functie heeft gesteld', merkt Jogi op.

Het Assembleelid vindt dat de onzekerheid waarin velen zijn komen te verkeren, weggenomen moet worden. De PhD school kan volgens Jogi ook niet functioneren als mensen hun functie neerleggen. 'In elk geval willen wij duidelijkheid van de regering', benadrukt de politicus.

Wedprekash Joeloemsingh nu districtscommissaris van Wanica Zuid-West

De president is bezig met wisselingen op diverse districtscommissariaten


Districtscommissaris (dc) Wedprekash Joeloemsingh neemt vandaag, donderdag 31 januari 2019,  de leiding van Wanica Zuid-West over van Sarwankoemar Ramai. President Desi Bouterse had op 11 januari aangekondigd, dat Wanica wacht op de districtscommissaris , die graag had willen blijven in Nickerie, zo schrijft Starnieuws. 

Joeloemsingh heeft zeven jaar de leiding gehad over Nickerie. Hij heeft overgedragen aan Nisha Kurban-Baboe. Het is nog niet duidelijk waar Ramai zal worden gestationeerd.

De president is bezig met wisselingen op diverse districtscommissariaten. Eric Grauwde is de nieuwe districtscommissaris van Paramaribo Zuid-West. Hij volgt Remie Pollack op die vandaag overdraagt. Pollack gaat zich in Commewijne actief bezighouden met de politiek. Hij zal door de NDP kandidaat worden gesteld in Commewijne, waar hij eerder twee keer de kar van de NPS heeft getrokken.

Frederik Finisie heeft in oktober het roer overgenomen in Brokopondo, terwijl Humphry Jeroe de leiding heeft in Boven-Suriname.

56 Personen plegen in 2018 zelfmoord in Suriname

In­ne­men van be­strij­dings­mid­de­len komt het meest voor

Voor­al gram­oxo­ne is in bijna al­le win­kels te ver­krij­gen


In to­taal pleegden 56 per­so­nen in Suriname zelfmoord in 2018. Meer dan de helft daarvan nam een be­strijdings­mid­del in, waar­on­der gram­oxo­ne. De mees­te ge­val­len van zelfmoord komen voort uit fa­mi­lie­ru­zie, pro­ble­men in de re­la­tie­sfeer of uit fi­nan­ci­ë­le nood, aldus het Korps Po­li­tie Su­ri­na­me (KPS). 

De stij­ging van het aan­tal zelf­moord­ge­val­len baart hoofd­in­spec­teur Humphrey Naar­den van het KPS ern­sti­ge zor­gen, schrijft de Times of Suriname vandaag, donderdag 31 januari 2019, aldus Waterkant.net.

Naarden zegt, dat het in­ne­men van be­strij­dings­mid­de­len het meest voorkomt, om­dat ze nog steeds ge­mak­ke­lijk te ver­krij­gen zijn. Voor­al gram­oxo­ne is in bijna al­le win­kels te ver­krij­gen. De eni­ge ver­eis­te is dat de per­soon bij aan­koop ten­min­ste 18 jaar oud moet zijn.

Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname stelt minister Getrouw ultimatum

'De nieuwe loonreeks moet wettelijk in orde worden gemaakt'

'De middelen die nodig zijn om het werk te doen ontbreken vaak'


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie krijgt een week van de Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname om brandende kwesties aan te pakken. Op een druk bezochte ledenvergadering is gisteravond unaniem een motie aangenomen, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 31 januari 2019. De brief met de motie gaat vanochtend naar het ministerie. 

Gustaaf Gallant, voorzitter van de bond, zegt dat dringende knelpunten in orde gemaakt moeten worden. Zo moet de nieuwe loonreeks wettelijk in orde worden gemaakt. De organisatiestructuur van de inrichting dient ook verder geformaliseerd te worden. Hetzelfde geldt voor de infrastructuur van de inrichtingen, zoals bewapening en kantoorbenodigdheden.

'De middelen die nodig zijn om het werk te doen, ontbreken vaak. Het gaat om werk waar de veiligheid belangrijk is', aldus de vakbondsleider. De inrichtingen moeten goed functioneren.

De leden hebben duidelijk aangegeven op de vergadering, dat er nu spijkers met koppen geslagen moeten worden. De beleidsmakers krijgen een week de tijd, waarna de leden weer bijeen zullen komen.

Advocaten en OM in zeeroof-zaak willen dat Telesur telefoongesprekken tussen verdachten beschikbaar stelt

'Het onderzoek van Telesur is van belang voor de waarheidsvinding'


Verschillende juristen die betrokken zijn bij de behandeling van rechtszaak van de geruchtmakende brute zeeroof eind april/begin mei vorig jaar, onder wie Officier van Justitie Claudia Bruining, willen duidelijkheid over telefoongesprekken tussen verdachten. De openbaar aanklager maakte gisteren tijdens de voortzetting van de behandeling van de strafzaak tegen de twaalf verdachten bekend, dat ze wacht op een reactie van Telesur, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 31 januari 2019.

Het bedrijf is enkele maanden geleden door de procureur-generaal (pg) gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de telefoongesprekken, waarmee gehoopt wordt een aantal onduidelijkheden op te helderen. De pg had het telecombedrijf vorig jaar benaderd, nadat advocaten hem daarom hadden gevraagd. Eén en van hen, Murwin Dubois, heeft waardering uitgesproken voor het snelle optreden van de pg.

De verdediging maakt zich volgens de advocaat 'enorm zorgen om het nog steeds wegblijven van een reactie, omdat het onderzoek van Telesur van belang is voor de waarheidsvinding'.

De advocaten vragen zich af of de pg uiteindelijk antwoord zal krijgen op het verzoek. 'We hebben sinds oktober gevraagd om het onderzoek en nu zijn we maanden verder', zegt Dubois.

De Kantonrechtet noemde gisteren aan het eind van het verhoor van de verdachten het onderzoek door Telesur 'van eminent belang'. Ze verwacht alsnog antwoord van het bedrijf, omdat ook zij benieuwd is naar het telefoonverkeer, dat belangrijk is voor de zaak. Onderzoek of niet, de zaak zal verder moeten worden behandeld, zegt de rechter.

Manager Corporate Communication van Telesur Jennis Asraf kon de Warre Tijd geen duidelijkheid geven over het verloop van het onderzoek. Ze beloofde alsnog informatie over de stand van zaken zodra zij die heeft.

Bestuur Agrarisch Kredietfonds niet door overheid geïnformeerd over opheffen fonds op 18 december

'Het is jammer dat het niet verzelfstandigd is tot een stichting'

Het bestuur weet vooralsnog niet wat de volgende stap is


Het Agrarisch Kredietfonds (AKF) is per 18 december vorig jaar opgeheven en het vermogen moet worden overgedragen aan de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). In Staatsbesluit nr 4 2019 ‘Besluit Opheffing Agrarisch Krediet Fonds’ is melding hiervan gemaakt en ook de procedure die gevolgd moet worden. Maar, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 31 januari 2019, het AKF-bestuur is formeel niet op de hoogte gesteld van het besluit genomen door de overheid. 

Een brief die november vorig jaar aan minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is verzonden om ontvangen te worden, is onbeantwoord gebleven.

Rudy Soerodimedjo, voorzitter van AKF, merkt op dat vanuit de overheid er verschillende constructies geweest zijn om het fonds onder te brengen bij verschillende banken. Echter niet met het gewenste resultaat. Hij geeft aan, dat het de bedoeling was dat het fonds verzelfstandigd moest worden. Hiervoor was ook al het plan 'Reorganisatie en verzelfstandiging Agrarisch Krediet Fonds' geschreven. Soerodimedjo stelt dat er een tussentijds evaluatierapport is gemaakt en ook een voorstel was gedaan hoe het project op te pakken. Onbekend is waarom de verzelfstandiging niet van de grond is gekomen. Het bestuur merkt op dat de rapporten naar verschillende instanties zijn gestuurd, ook Assembleeleden.

'Het is jammer dat het niet verzelfstandigd is tot een stichting, net als bij de huizenbouw waarbij de mensen worden gestimuleerd om een eigen huis te bouwen.'

De AKF-bestuursleden betreuren de manier van communiceren door de regering. Een vermogen van Srd 6.155.390 zal worden overgeheveld naar de NOB en het bedrag word verhoogd. Het is niet duidelijk hoe de administratieve afhandeling eruit ziet en wat precies wordt overgedragen. Zij merken op dat de grote verliezer de kleine boeren zullen zijn.

Het bestuur weet vooralsnog niet wat de volgende stap is. Ook is het niet duidelijk waar men naartoe wil met de sector.

'Ik heb zelf voorgesteld dat het fonds onder beheer wordt gebracht van de NOB. Dit, omdat de NOB wel de kennis en knowhow heeft hoe om te gaan met projecten en financiering daarvan', zegt Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de vaste Assemblee-commissie van LVV. 'Het bestuur heeft mij een behoorlijke tijd terug gesproken.'

Verder meent Abdoel dat de toenmalige minister van LVV, Soeresh Algoe, aan de vaste commissie meedeelde, dat er een CLAD-onderzoek (Centrale Landsaccountantsdienst) zou worden verricht naar het fonds. 'Alles ten aanzien van het fonds was stopgezet. Dit was reden voor mij om zeker constant aan de regering te vragen om de resultaten van het onderzoek ook met het parlement te delen. Wij vonden het erg dat agrariërs niet uit het fonds konden putten, maar ook dat zij hun verplichtingen niet konden nakomen', zegt Abdoel.

Het Assembleelid raadt het ministerie van LVV aan om in deze periode heel intensief in gesprek te treden met de agrariërs die al uit het fonds hebben geput. 'Maar, ook met agrariërs die uit het fonds willen putten, zodat zij de juiste informatie hebben en op de juiste manier begeleid kunnen worden.' 

Twintig jaar celstraf geëist voor moord vriendin in Suriname en poging oplichting verzekering

Man (37) zou zijn vriendin de Surinamerivier in hebben geduwd om verzekeringsgelden te innen


Uit het persoonlijkheidsonderzoek komt een 37-jarige man uit Amsterdam, die ervan verdacht wordt zijn vriendin, de 29-jarige Aradhna Nazir uit Almere, in Paramaribo te hebben vermoord, naar voren als een gladde prater. Dat speelde ook in hun relatie een rol. Hij kleedde haar bij leven financieel uit en bracht haar ertoe een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering af te sluiten met hem als begunstigde. In Paramaribo bewerkstelligde hij dat ze de dood vond in de Surinamerivier en probeerde het verzekeringsgeld op te strijken, zo bericht het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, donderdag 31 januari 2019. Volgens het OM liet de verdachte de vrouw laveloos achter op een muurtje langs de snelstromende Surinamerivier. Ze viel erin of is door hem geduwd, vermoedt het OM. De Officier van Justitie zei vandaag, dat alle handelingen aanstuurden op haar dood. Haar lichaam werd drie dagen later langs de oever bij een houtzagerij gevonden.

De Officier van Justitie eiste vandaag twintig jaar celstraf voor moord, oplichting en valsheid in geschrifte.

In de nacht van 26 juni 2015 meldde de verdachte bij de Surinaamse politie dat zijn vriendin in de Surinamerivier was gevallen. Zij was op de rand langs het water gaan zitten, onwel geworden en op de rand gaan liggen. Hij was even gaan plassen, hoorde toen een plons en zag haar in diepte verdwijnen. Op 29 juni werd ze gevonden, mogelijk verdronken.

Wat een ongeluk moest lijken, wekte al gauw argwaan. In Suriname werden getuigen gehoord en in Nederland trokken de nabestaanden van de vrouw aan de bel. Een uitgebreid onderzoek leidde tot een ander scenario. De verdachte spiegelde de vrouw voor dat ze een relatie hadden en samen zouden gaan wonen. Vanaf dat moment werden nieuwe bankrekeningen, huurcontracten en werkgeversverklaringen op haar naam gezet met als uitkomst dat de vrouw van een positief saldo in de schulden kwam terwijl verdachte er beter op werd. Ondertussen onderhield verdachte relaties met diverse vrouwen.

Op 7 mei 2015 sloot de vrouw een overlijdensrisicoverzekering voor 300.000 euro af; een maand later liet de verdachte haar de polis wijzigen zodat hij de begunstigde werd. Hetzelfde gebeurde kort daarna met een uitvaartverzekering van 10.000 euro.

Voor vertrek naar Suriname, op 16 juni, belde hij de verzekeringsmaatschappij onder een andere naam en informeerde of de verzekering in orde was 'stel dat het straks zover is'.

Op 26 juni, vlak voor zijn terugkeer naar Nederland vond ze de dood in de rivier bij Paramaribo.

Op 20 juli wist de verdachte een overlijdensuittreksel te verkrijgen bij de gemeente. Op 21 juli meldde hij het overlijden van zijn vriendin bij de verzekeraar en verzweeg dat er een onderzoek naar zijn betrokkenheid liep. Hij vroeg of het uittreksel voldoende was voor de verzekeraar om het geld, drie ton, uit te keren.

De verklaringen die de verdachte heeft afgelegd over wat er is gebeurd in Suriname en voorafgaand hieraan zijn zo leugenachtig en wisselend, dat de Officier van Justitie vindt dat ze als onbetrouwbaar moeten worden gezien. De enige reden waarom de verzekering werd afgesloten was om het verzekerde bedrag te kunnen verzilveren. Zelf heeft hij verklaard dat de levensverzekering zekerheid was voor schulden die zij bij hem had. Als bewijs voor deze schulden leverde hij een kwitantie aan. Na onderzoek bleek deze vervalst; de handtekening bleek gekopieerd. Zo heeft hij geprobeerd de rechtbank te misleiden.

Om de dood van de vrouw op een ongeluk te laten lijken, heeft de verdachte screenshots van app’s bewaard en foto’s van de vrouw met een flesje zeer sterke rum in haar hand. De relatie tussen verdachte en slachtoffer was enkel gericht op financieel gewin. Direct na terugkomst ging de verdachte met een vriendin samenwonen met wie hij al die tijd al een relatie had.

Ook al is niet duidelijk geworden hoe de vrouw te water is geraakt, toch vindt de Officier van Justitie moord bewezen. Indicaties hiervoor zijn de vraag van de verdachte aan zijn ex of 'zij vier jaar zou willen zitten voor 2,5 ton', het afsluiten van een levensverzekering zonder financiële noodzaak, een getuigenverklaring dat de verdachte voor zijn vertrek had gezegd, dat het meisje er straks niet meer zou zijn, het controleren of de levensverzekering goed is afgesloten, het laten kopen van de rum door het slachtoffer en dit fotograferen, het verzwijgen van haar dood en het onderzoek in Suriname, en het gesprek met de vriendin met wie hij ging samenwonen dat ze er even doorheen moeten en dat dan de bonus wacht. Dat alles duidt op voorbedachte raad.

Een bijkomend feit op de tenlastelegging, uit de periode april tot december 2015, betreft de oplichting van een hypotheekverstrekker voor een bedrag van 376.000 euro. Om dit bedrag te verkrijgen heeft de verdachte een vervalste salarisspecificatie en werkgeversverklaring overlegd. Ook dit feit vond de officier van justitie bewezen. 'Een jonge vrouw is haar leven ontnomen', besloot ze. 'Zij hoopte op een mooie toekomst, samen met een betrokken partner. Dat is in Suriname ruw tot een einde gekomen. Het verdriet van de nabestaanden is onmetelijk; zij moeten doorleven zonder hun geliefde dochter en zus.'

Voor alle feiten eiste ze een gevangenisstraf van twintig jaar onvoorwaardelijk.