dinsdag 28 november 2017

Directeur Caremco over werkzaamheden Nieuw Weergevondenweg: 'Ik heb mijn goodwill getoond'

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Herstelwerkzaamheden aan Nieuw Weergevondenweg liggen al geruime tijd stil

'Ik heb 3 tot 4 maanden al behoorlijk voorgefinancierd, tevens moet ik nog een oud saldo ontvangen'


De herstelwerkzaamheden aan de Nieuw Weergevondenweg liggen al geruime tijd stil. Uit verkregen informatie bij aannemer Caremco Holding NV blijkt - aldus het Dagblad Suriname dinsdag 28 november 2017 -, dat het oponthoud te maken heeft met achterstallige betalingen vanuit de overheid. 

'Een aannemer zal niet zomaar stoppen. Je moet het probleem dus bij het geld zoeken. Alles ligt al klaar. Zij moeten betalen. Ik heb drie tot vier maanden al behoorlijk voorgefinancierd. Tevens moet ik nog een oud saldo ontvangen. Ik heb geen poten meer om in deze moeilijke tijd nog overeind te kunnen staan. Ik heb aan al mijn verplichtingen voldaan. Ik heb mijn goodwill ook getoond. De overheid moet nu haar verplichtingen nakomen. Ik sta misschien nog op de wachtlijst om mijn geld te krijgen', stelt directeur George Pahlad.

Het gaat hierbij om de nieuwe financieringsovereenkomst tussen de overheid en Caremco (Srd 34.605.720,22 – rente 9%). Dit is echter maar een deel van het geld. Het hele project van de Nieuw Weergevondenweg kost rond de Srd 90 miljoen. Hiervan werd 50% door de aannemer voorgeschoten en is 50% een lening. Het is de 50% waar de aannemer nu aanspraak op maakt, dat het werk aan de Nieuw Weergevondenweg doet stagneren.

Er liggen momenteel vier declaraties bij het ministerie van Financiën. 'Binnen twee maanden heb ik bijna drie kilometer afgewerkt. Als zij alvast een of twee declaraties beginnen te betalen, is voor dat je denkt de weg al afgerond', stelt de directeur.

Pahlad geeft wel mee, dat het werk aan de Nieuw Weergevondenweg vlot verliep. Veel voorwerk is al gedaan. Alleen de afwerking moet nog geschieden. Volgens planning diende dit project tegen eind 2017 te zijn afgerond. Vanwege de achterstand lijkt dit niet realiseerbaar te zijn.

Inheemse groepen in Paraguay lanceren de eerste online kaart van hun territorium

'Kaarten kunnen worden gebruikt in besluitvormingsprocessen waarin inheemsen vaak zijn uitgesloten'



Inheemse groepen in Paraguay die strijden om hun voorouderlijke gronden te beschermen tegen de expansiedrift van landbouwers en veehouders, lanceerden dinsdag 28 november 2017 de eerste online kaart van hun territorium. 

Paraguay's export rundvlees- en soja-industrir is de belangrijkste oorzaak van ontbossing in het snelgroeiende Zuid-Amerikaanse land, die vaak in conflict komt met de ongeveer 120.000 inheemsen, aldus het World Resources Institute (WRI), een denktank.

Het online platform en de kaart, Tierras Indigenas, zijn gebouwd door Paraguay's Federatie voor  Zelfbeschikking van Inheemse Volkeren (FAPI, Federación por la Autodeterminación de los Pueblos Indígenas), en tot nu toe hebben 13 van de 19 inheemse volkeren er aan bijgedragen, aldus het in Washington gevestigde WRI.

De gemeenschappen, die grotendeels afhankelijk zijn van water, voedsel, medicijnen en onderdak van bossen om te overleven, hopen dat de kaart bedrijven en de overheid zal helpen om uit te zoeken of hun activiteiten plaatsvinden  op wettelijk erkende inheemse gronden. 'Private bedrijven en banken kunnen dit instrument nu bijvoorbeeld gebruiken om landeigendom en -rechten te beoordelen voordat ze zaken doen in deze gebieden', zei WRI, die technische ondersteuning leverde om de kaart te maken.

Een groeiend aantal inheemse groepen over de hele wereld maakt gebruik van gegevens, drones en apps om hun landen, bossen en waterbronnen formeel in kaart te brengen om ze beter te kunnen monitoren en beschermen.

Met Tierras Indigenas kunnen gebruikers zien waar een inheemse groep legaal erkend land heeft, de grootte, het aantal gezinnen dat er woont en of een bos zich in een beschermd gebied bevindt.

WRI hoopt dat de geografische gegevens kunnen helpen conflicten over landrechten en eigendomsrechten te voorkomen en ontbossing te verminderen door monitoring en tijdige waarschuwingen. 'De kaart maakt het minder waarschijnlijk dat deze gronden zullen worden onteigend en omgezet in op export gerichte grondstoffen', aldus Ryan Sarsfield, een expert op het gebied van ketenrisico's in Latijns-Amerika bij WRI. 'De volgende stap is ervoor te zorgen dat deze kaarten zichtbaar zijn en openbaar beschikbaar zijn, zodat ze kunnen worden gebruikt in besluitvormingsprocessen waarin inheemsen vaak zijn uitgesloten.'


(Suriname Mirror/Reuters)

Tsang (NDP): 'Alvorens export rondhout te stoppen eerst tarieven export verwerkt hout in orde maken'

'De staat ontvangt niets op de export van verwerkt hout'


NDP-parlementariër Stephen Tsang wil dat de regering het tarief voor de export van verwerkt hout eerst in orde maakt, alvorens zij op 15 januari definitief de export van rondhout stopzet. Tsang voerde tijdens de begrotingsbehandeling maandag in de De Nationale Assemblee aan voorstander te zijn van de stopzetting van de export van rondhout, maar te beseffen dat dit op het moment de enige bron van inkomsten is voor de staat. Dit bericht het Dagblad Suriname dinsdag 28 november 2017.

'Ik stel voor dat wij de tarieven voor de export van verwerkt hout eerst in place hebben, voordat wij de export van rondhout stop zetten. De staat ontvangt niets op de export van verwerkt hout', stelde de parlementariër.

Volgens hem kan vooral het transport van rondhout in de avonduren gebeuren, waardoor het verkeer ook ontlast wordt.

De maatregel is uitgesteld naar 15 januari, omdat de houtsector meer tijd heeft gevraagd om haar financiële zaken in orde te maken. Het gaat om de verhoging van de fiscale waarde voor rondhout én de stopzetting van de export van rondhout van twee houtsoorten, die per 1 december 2017 zouden ingaan. De ondernemers hebben aangevoerd, dat ze wat meer tijd nodig hebben om lopende (prijs)afspraken met derden te kunnen nakomen, zonder zelf in financiële problemen te geraken.

Export van de meeste soorten rondhout is in nagenoeg alle landen van de wereld verboden. Dit maakt de export voor rondhout uit Suriname tot een zeer lucratieve bezigheid.

Srd 600.000 gestolen uit auto....

Ondernemer is in bank terwijl een of meerdere dieven hun slag slaan...


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, dinsdag 28 november 2017, dat de politie van Flora gisteren een melding kreeg van een inbraak in een auto in de Mr. Jagernath Lachmonstraat. Uit het politieonderzoek blijkt, dat de benadeelde, een ondernemer, ten tijde van de braak in een bank was. 

Toen hij na tien minuten buiten kwam en naar zijn wagen stapte, zag hij dat de ruit van het rechterportier was ingeslagen. Hij had twee tassen met daarin Srd 600.000 op de achterbank geplaatst. Beide tassen zijn verdwenen.

Openbaar Ministerie Nederland: ‘Eigenaar Urker viskotters ernstig bedreigd’

Viskotters ingezet voor de smokkel van cocaïne

Diverse verdachten staan terecht voor Amsterdamse rechtbank waaronder een schipper, twee matrozen en een Montenegrijn


Een Urker eigenaar van twee viskotters (en verdachte) is volgens Officier van Justitie Koos Plooij ernstig bedreigd om niet meer te verklaren in de zaak van de cocaïnesmokkel van 251 coke die dit jaar gevonden is op een kotter in de haven van Harlingen. Er lijken overigens nog meer Urker kotters verdacht te worden van cokesmokkel, schrijft Wim van de Pol dinsdag 28 november 2017 op Crimesite.nl.

Johannes N. staat met onder meer een schipper, twee matrozen en een Montenegrijn terecht voor de rechtbank in Amsterdam. Ze worden verdacht van het uit zee oppikken van pakketten cocaïne door viskotters.

Volgens Koos Plooij loopt er momenteel opsporingsonderzoek naar de verbanden tussen de groep vissers en een groep Amsterdammers, van wie Muhammed S. in september in de zaak is aangehouden. Volgende maand staat S. terecht in een pro forma-zitting.

Aan Johannes N. en de overige verdachten die vandaag, dinsdag 28 november 2017, terechtstonden wordt alleen het Harlingse transport ten laste gelegd. Die coke zou enkele dagen voor de inbeslagname uit zee zijn gevist nadat er vanaf het het Panamese containerschip MSC Krysta pakketten overboord waren gezet op een containerschip-route in de Noordzee.

Officier Plooij zei dat er meer 'Urker' transporten in onderzoek zijn. Uit ontcijferde pgp-berichten tussen onder meer Muhammed S. en Naoufal 'Noffel' F. (uit 2015) is volgens Justitie al sprake van Urker vissers die die ‘op het water kunnen aannemen en opvangen’. Op de zitting tegen S. zal mogelijk blijken welke andere transporten er zouden zijn geweest, en of de kotters van Johannes N. daar volgens Justitie bij betrokken zijn geweest.

In het dossier tegen de vissers komt naar voren dat Muhammed S. over nog meer Urker kotters spreekt die kennelijk kunnen worden ingezet. Ook Noffel F. zal kennelijk voor cokesmokkel worden gedagvaard. Momenteel loopt een zaak tegen Noffel wegens de mislukte aanslag op Peter R.. Volgens Plooij had S. in 2015 al een groep de Urker vissers in zijn greep. S. zou in juni 2015 het volledige adres en de geboortedatum van Johannes N. hebben doorgegeven aan Noffel F. in een pgp-bericht. Hij sprak er volgens Plooij ook over dat er geen anderen ‘naar binnen’ moeten gaan. Hij bedoelde daar volgens Plooij mee, dat voorkomen moest worden dat anderen N. zouden afpersen over zijn activiteit met drugs en zij hem exclusief zouden gebruiken. Noffel en S. overlegden volgens Plooij over de inzet van geweld tegen N.. Hij zou ook ‘600k klaar leggen’ voor als er iets mis zou gaan, en er geweld zou moeten worden gebruikt. Er zou een ‘team voor pikieuw’ klaar moeten zijn. Of dit over N. gaat is echter niet helder. Later spreekt S. volgens Justitie wel over een dreiging aan N., aldus justitie. Hij zou op de pgp hebben geschreven:

Die N. weet niet ik heb granaten liggen (…) ik gooi op die kankerhuis van hem als mijn hoofd moe wordt. 

Die dreiging stamt uit 2015, maar N. heeft inmiddels tegenover de politie gezegd dat hij is bedreigd in de huidige zaak.

Jitendra Kalloe (VHP): 'ADRON-personeel al twee maanden niet uitbetaald'

'Dit lijkt een gewoonte te worden!'


Het personeel van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) heeft over de maanden oktober en november 2017 nog geen salaris ontvangen. Dit bevestigt de volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) vandaag, dinsdag 28 november 2017, in het Dagblad Suriname, na dit gisteren ook te hebben aangekaart tijdens de begrotingsbehandeling in de Assemblee. 

Een soortgelijke situatie heeft zich in augustus van dit jaar ook al voorgedaan. 'Dit lijkt een gewoonte te worden! Er is herhaaldelijk erop gewezen dat dit instituut belangrijk is voor de zaaizaadveredeling binnen de rijstsector. En als de uitbetaling van de salarissen niet op tijd plaatsvindt, hoe moet men dan met enthousiasme werken?'

Gezien de economische wantoestanden en de feestdagen die bijna voor de deur staan, is deze situatie enorm deprimerend voor het ADRON-personeel. 'Zij hebben ook hun maandelijkse schulden en andere lasten om te betalen.'

Alhoewel het gros van de agrariërs niet van de ADRON-lijnen gebruikmaakt, maar van de Guyanese rijstvariëteiten, is Kalloe van mening dat dit niet wil zeggen dat het personeel geen recht meer heeft op salaris. 'De groep agrariërs die de ADRON-rijstvariëteiten gebruikt, is inderdaad klein maar gezien de ontstane situatie zal dit ook stoppen. En als er geen zaaizaad en voorlichting zullen zijn, zullen de rijstboeren weer eronder lijden.'

Kalloe vreest dat Suriname wederom met een sterke zichtbare braindrain te maken zal krijgen vanwege de mensonterende omstandigheden, die alsmaar verergeren. 'Dit duidt op een falend beleid van de huidige regering!'

Salarissen personeel Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) worden gestort

Actie medewerk(st)ers wordt beëindigd na bondsledenvergadering 29 november


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft vanmiddag, dinsdag 28 november 2017, in De Nationale Assemblee gezegd, dat de salarissen van het personeel van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) vandaag worden verwerkt. Hierin was stagnatie ontstaan. 

De voorzitter van de bond bij het PCS houdt morgen een algemene ledenvergadering waarna de actie wordt opgeheven.

De werkzaamheden bij het PCS werden neergelegd, omdat lonen en salarissen van het personeel in het gedrang waren. Daarnaast heeft het PCS een structureel tekort aan middelen omdat subsidies geruime tijd niet zijn overgemaakt. Hierdoor komt de dienstverlening in gevaar.

Pengel deelde de Assemblee mee dat er een goed gesprek is gevoerd met de bond bij PCS. Er is ook gesproken met de directie en het toezichthoudende orgaan. De bewindsman gaat ervan uit dat de situatie morgen genormaliseerd wordt.

Hij is verder niet ingegaan hoe het structurele tekort aan middelen bij PCS aangepakt zal worden.

Zes jaar cel voor 'Noño' voor poging tot moord op klaarlichte dag op Curaçao

Rechter tilt zwaar aan schietpartij op klaarlichte dag

OM had 8 jaar geëist, maar rechter houdt rekening met blanco strafregister van dader


Een man met de initialen C. S., bijnaam Noño, is vandaag, dinsdag 28 november 2017, tot een celstraf van zes jaar veroordeeld wegens poging tot moord en bezit van een vuurwapen. 

De in 1993 geboren Curaςaoenaar schoot op 5 juli vorig jaar vanuit een auto op de Rooseveltweg gericht op een man C. Angelica. Die werd getroffen in zijn been.

Omdat het op klaarlichte dag plaatsvond en er ook omstanders op straat waren zorgde de schietpartij voor veel consternatie. De rechter veroordeelde de gevaarlijke actie.

Het Openbaar Ministerie (OM) had acht jaar geëist. De rechtbank kwam tot een lichtere straf, omdat er rekening mee werd gehouden dat de dader een blanco strafregister had.

Twee natuurbeschermers uit Brazilië en Colombia strijden voor Amazonedolfijn

Bedreigde orinocodolfiijn wordt gedood om een andere vis mee te kunnen vangen



Twee natuurbeschermers zetten zich in om de orinocodolfijn (Sotalia fluviatilis) te redden. De dolfijn, die alleen in het Amazonegebied voorkomt, wordt gedood om een andere vis mee te kunnen vangen die een lekkernij is in Zuid-Amerika. 

In de documentaire A River Below worden twee biologen/natuurbeschermers gevolgd die de Amazone als hun werkgebied hebben. Zowel Richard Rasmussen als Fernando Trujillo houdt zich bezig met het beschermen van de met uitsterven bedreigde orinocodolfiijn.Natuurbeschermers strijden voor Amazonedolfijn.

Deze roze dolfijn wordt in het Amazonegebied illegaal gevangen, in stukjes gehakt en vervolgens als aas gebruikt om op de lucratieve piracatingavis (of ‘mota’) te vissen, een lekkernij in Zuid-Amerika.



Rasmussen is de Freek Vonk van Brazilië, waar zijn natuurprogramma op National Geographic miljoenen kijkers trekt. De gedreven Rasmussen gaat zo ver, dat hij via opnames van een gedode dolfijn, die nota bene zwanger was, een moratorium op het vangen van piracatinga weet te bewerkstelligen.

Halverwege de boeiende documentaire blijkt dat hij daarvoor lokale vissers erin luisde die niet wisten dat de heftige beelden zouden worden uitgezonden in een populair tv-programma. Heiligt het doel de middelen? Rasmussen vindt van wel, de natuur sterft immers.

Fernando Trujillo, Rasmussens Colombiaanse evenknie, waarschuwde in een tv-show dat mota’s een veel te hoog kwikgehalte bevatten, waarna hij met de dood werd bedreigd. De economische belangen van de visindustrie zijn nou eenmaal immens. We zien hem gelaten een kogelvrij vest passen. De vis wordt duur betaald.


Rode Kruis Curaçao bereidt zich voor op stroom vluchtelingen uit Venezuela

Rode Kruis treft voorbereidingen voor een crisisplan voor vluchtelingen 

(Bron foto: Kustwacht Caribisch Gebied)

Het Rode Kruis Curaçao heeft plek vrijgemaakt voor 500 Venezolaanse vluchtelingen. Omdat de kritieke toestand in Venezuela toeneemt, treft het Rode Kruis voorbereidingen voor een crisisplan voor vluchtelingen. Dit bericht Caribisch Netwerk/NTR vandaag, dinsdag 28 november 2017.

Afgelopen vrijdag werden nog twintig ongedocumenteerde Venezolanen door de Kustwacht Caribisch Gebied op Curaçao aangehouden:



'We hebben tenten gekocht waar we 500 personen in honderd vijfpersoonstenten kunnen onderbrengen', zegt Hendrik Stomp van het Rode Kruis Curaçao. Volgens Stomp kunnen ze voor zeven dagen hulp garanderen, ook al werken ze met vrijwilligers.

Hulp uit Nederland is gewenst, maar als voorwaarde eist Nederland dat Curaçao het Vluchtelingenverdrag uit 1951 ondertekent. Tot nu heeft de Curaçaose overheid aangegeven om economische en financiële redenen het verdrag niet te kunnen ondertekenen. Het eiland heeft wel formeel politieke verantwoordelijke genomen. 'Voorheen was er geen beleid of procedure voor vluchtelingen', verklaart premier Eugene Rhuggenaath. 'We moeten kijken in welke mate we kunnen voldoen aan het verdrag, zodat we het kunnen tekenen.'

De premier benadrukt dat de ingestelde Taskforce Venezuela zich vooral richt op het ontmoedigen van vluchtelingen om naar het eiland te komen.

Volgens VENEX, de belangenvereniging van Venezolanen op Curaçao, is de waarschuwing die ze de regering in 2014 hebben gegeven nu uitgekomen. De vereniging vindt dat Nederland Curaçao in een moeilijke positie plaatst, omdat het niet voldoende middelen heeft om een golf van vluchtelingen op te nemen. 'Wij willen helpen, maar we zijn nooit uitgenodigd door de autoriteiten. Terwijl we als Venezolanen bepaalde situaties beter kennen', zegt Carlos Rivas van VENEX.

 
Minister Quincy Girigorie van Justitie zegt, dat hij meerdere gesprekken heeft gehad met de organisatie, maar benadrukt dat hun officiële contactpersoon de consul van Venezuela is.

Afgelopen september kondigden de Verenigde Staten en Canada de invoering van Speciale Economische Maatregelen aan voor Venezuela. Nederland overweegt samen met de Europese Unie ook maatregelen tegen Venezuela. De Venezolaanse autoriteiten blijven ontkennen dat er een humanitaire crisis is, en daarom kan het Koninkrijk der Nederlanden niet op grote schaal hulp verlenen.

Volgens de Nederlandse gezagsdragers zijn de Caribische delen van het koninkrijk al begonnen met het invoeren van het operationele crisisplan, waarbij internationale organisaties zoals het Rode Kruis, UNHCR en OIM hun steun geven. Minister Girigorie bevestigt dat premier Rhuggenaath en hijzelf dagelijks op de hoogte worden gehouden door het lokale crisisteam. Minister Girigorie kan niet exact aangeven hoeveel ongedocumenteerde Venezolanen er op het eiland zijn. 'Alle cijfers die genoemd worden zijn speculatief.'

Ook ontkent Girigorie dat aangehouden Venezolanen maandenlang in de gevangenis vastzitten, als ze de terugreis naar hun land niet kunnen betalen. 'De gemiddelde tijd is vijf dagen voor vrouwen en tussen de zeven tot tien dagen voor mannen', aldus de minister. Ook is er een commissie ingesteld die de zorg van de gedetineerde vluchtelingen behartigt. 'Wij respecteren mensenrechten en er is een sterk controlemechanisme', benadrukt Girigorie.

Voetgangers in Ecuadoraanse havenstad Guayaquil aan dood ontsnapt na instorten voetgangersbrug

Vrachtwagen rijdt tegen steunbalken brug


Voetgangers in de Ecuadoraanse havenstad Guayaquil zijn donderdag 23 november 2017 aan de dood ontsnapt, toen een voetgangersbrug over een weg instortte nadat er een vrachtwagen tegenaan was gereden.

CCTV-beelden tonen de oplegger die tegen de voetgangersbrug in Guayaquil rijdt en deze op de drukke weg beneden stort. Gelukkig raakte niemand gewond bij het ongeluk, waarbij één auto bijna geraakt werd door brokstukken van  de brug



Hulpdiensten reageerden snel op het ongeluk, terwijl gemeenteambtenaren met een kraan snel ter plaatse waren om het puin te verwijderen en de weg weer te maken.



Het was de impact van de zware lading van de vrachtwagen die de steunbalken van de brug deed instorten. Volgens lokale media had de oplegger sinds 2013 geen licentie. De identiteit van de chauffeur is onbekend.





(Suriname Mirror/9News Australia/El Diario/Twitter/YouTube)

Vier verdachten aangehouden in moordzaak Nederlander

Verdachten zijn 20, 22, 23 en 27 jaar oud


Vier verdachten zijn aangehouden in de moordzaak van de 75-jarige Nederlander Jacobus Jansen. Hij werd zondag dood en gekneveld in zijn benedenwoning aan de Kwattaweg aangetroffen. Het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) en leden van andere eenheden van het Korps Politie Suriname hebben gisteren en vandaag, dinsdag 28 november 20187, eerst de verdachten C.V. (27), R.R. (20) en de 22-jarige K.T. aangehouden, zo bericht het Korps.

Later vandaag werd de 23-jarige K.L. aangehouden.

Het slachtoffer was bekend bij tenminste één van de verdachten die een bekentenis heeft afgelegd bij de politie.

Na de moord zijn de daders ervandoor gegaan met het voertuig van het slachtoffer. Het is nog niet bekend welke goederen uit de woning zijn gestolen

De zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten. Het voertuig van het slachtoffer is na een melding in het ressort Latour aangetroffen.

Het korps vermeldt niet waar en onder welke omstandigheden de verdachten zijn opgepakt en ook niet hoe de politie de drie op het spoor is gekomen.

Bee (ABOP): 'Psychiatrisch Centrum Suriname ligt momenteel plat'

PCS zou al geruime tijd geen subsidie hebben ontvangen


Assembleelid Marinus Bee (ABOP) onderbrak vanochtend, dinsdag 28 november 2017, tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement het betoog van zijn fractiegenote Diana Pokie voor een punt van orde. Hij kreeg het woord van Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. 

Bee deelde mee, dat het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) momenteel plat ligt. Hij wees op de ernstige consequenties hiervan.

Geerlings-Simons gaf minister Patrick Pengel van Volksgezondheid kort het woord. De bewindsman deelde mee, dat hij op de hoogte is van de situatie bij het PCS. Hij heeft om elf uur een onderhoud met de leiding van het PCS en het toezichthoudende orgaan.

Starnieuws meldt te hebben vernomen, dat het PCS geruime tijd geen subsidie heeft ontvangen. Op grond hiervan kunnen bepaalde uitgaven niet worden gedaan. Het PCS heeft zo'n Srd 5,5 miljoen aan verplichtingen op dit moment aan personeel, crediteuren en andere bedrijven. Voor deze maand zijn de salarissen ook niet gegarandeerd.

Curaçao Winery vindt nieuwe uitdaging op Aruba

(Bron foto: Curaçao Winery)
Gerechtelijke procedure in gang gezet op Curaçao 


Na meer dan een jaar geleden de deuren op Curaçao te hebben gesloten, maakt initiatiefnemer Roelof Visscher van Curaçao Winery bekend, dat het project verdergaat op Aruba. Op het buureiland zijn de eerste planten al aangeplant en ondertussen is op Curaçao een gerechtelijke procedure in gang gezet, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 28 november 2017.

Gisteren werd precies een jaar geleden bekend, dat de Curaçao Winery de deuren moest sluiten. Het lukte de eigenaar niet om investeerders aan te trekken voor het project. De reden hiervoor waren de langlopende procedures en een eis van de Curaçao Airport Holding (CAH) dat de Winery zou verhuizen.


CAH eiste dit nadat de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) weigerde toestemming aan de Winery te verlenen om nabij Hato wijn te verbouwen. De CCAA stelde dat door de wijngaard het aantal vogels in het gebied was toegenomen en dat dat het risico op een ‘bird strike’ verhoogde. Botsingen met vogels kunnen gevaarlijk zijn in de luchtvaart.

De oogst werd nog wel gebotteld en bij The Wine Factory verkocht. Ook de laatste wijnen van de Winery Curaçao worden daar nu verkocht, zo staat op de Facebookpagina van de Winery.

Jeroen Steenbrink nieuwe Hoofdofficier van Justitie Sint Maarten

Steenbrink wordt per 1 januari 2018 benoemd en volgt de heer mr. A.C. (Ton) Maan op


Het Arrondissementsparket Noord-Holland meldt, dat de heer mr. J.H.A. (Jeroen) Steenbrink (58) de nieuwe Hoofdofficier van Justitie van Sint Maarten wordt. De Rijksministerraad heeft besloten hem voor te dragen voor benoeming op voorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, mede namens zijn ambtsgenoot Boasman van Sint Maarten. 

De heer Steenbrink wordt per 1 januari 2018 benoemd en volgt de heer mr. A.C. (Ton) Maan op, die terugkeert naar het OM Nederland, parket Amsterdam.

De heer Steenbrink is op dit moment plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het parket Noord-Holland. Eerder was hij onder meer hoofdofficier van het parket Alkmaar en directeur van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM).

'Hotels, resorts en andere ondernemingen op Curaçao mogen geen personenvervoer aanbieden zonder wettelijk regeling'

'Degenen die zich niet aan de wet houden kunnen zware straffen, inclusief opsluiting, verwachten'


De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Zita Jesus-Leito (PAR), waarschuwt resorts, hotels en andere ondernemingen dat zij geen personenvervoer mogen aanbieden zonder dat dit wettelijk geregeld is. 'Degenen die zich niet aan de wet houden kunnen zware straffen, inclusief opsluiting, verwachten', aldus de minister vandaag, dinsdag 28 november 2017, in het Antilliaans Dagblad. 

'Er zal meer stringente controle gaan plaatsvinden op de naleving van de Eilandsverordening personenvervoer. Eenieder wordt gevraagd om meteen te stoppen met het op illegale wijze vervoeren van passagiers. Er kan alleen gebruik worden gemaakt van vervoerders die wel een vergunning of ontheffing hebben.'

Jesus-Leito legt uit, dat de overheid recent kennis heeft genomen van gevallen waarbij resorts, hotels of personen op commerciële basis vervoer op de openbare weg aanbieden. Dit is dus verboden. Er zouden bovendien juridische adviezen gegeven worden door advocaten waarin gesteld wordt dat het wel toegestaan zou zijn personen te vervoeren als de vervoerder niet direct hiervoor betaald wordt. De vervoersdienst zou dan bijvoorbeeld door het hotel of resort betaald worden waarbij dit door het resort of hotel doorberekend wordt aan de toerist.

Maar, zo legt de minister uit: 'In een eerdere rechtszaak heeft de rechter uitgemaakt dat het niet van belang is of de vergoeding direct dan wel indirect bij de passagiers in rekening wordt gebracht.' Een verblijfsvergunning of een vestigingsvergunning is geen vervoersvergunning, zo legt de minister nog uit. Het gaat hier om drie verschillende vergunningen.

Advent Ziekenhuis op Curaçao voldoet aan voorwaarden van de Inspectie voor de Volksgezondheid

Inspectie heeft geen bezwaar meer tegen het toelaten van verloskundigen


Het Advent Ziekenhuis voldoet aan de voorwaarden, gesteld door de Inspectie voor de Volksgezondheid in een aanwijzing. Dat laat Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Jan Huurman vandaag, dinsdag 28 november 2017, via het Antilliaans Dagblad weten. 

Hierdoor heeft de inspectie geen bezwaar meer tegen het toelaten van de verloskundigen en komt wat de inspectie betreft de rechtszaak die eerder door de vier vrijgevestigde verloskundigen is aangespannen, te vervallen.

Tijdens de behandeling van de rechtszaak afgelopen vrijdag kwam volgens Huurman ‘een nieuw gegeven’ aan het licht. Zo werd door de verloskundigen bekendgemaakt dat de bevallingen enkel plaatsvinden op de hoofdlocatie van het Advent, te weten in Groot Davelaar.

'Dat was nieuw voor mij', zegt Huurman. De inspecteur-generaal heeft daarom gisteren meteen met een team een bezoek gebracht aan het Advent Ziekenhuis, locatie Groot Davelaar, en daar onder andere de verloskamer bekeken.

Bezorgdheid om veiligheid bij de Isla op Curaçao aanleiding voor aanvullend onderzoek

Internationale experts en rampencoördinator Lesley Fer maken assessment van veiligheidssituatie


Een team bestaande uit internationale experts en rampencoördinator Lesley Fer moet een assessment maken van de veiligheidssituatie bij de Islaraffinaderij. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren in de Staten bekendgemaakt, aldus vandaag, dinsdag 28 november 2017, het Antilliaans Dagblad

De reden voor het assessment is een technische audit van eerder dit jaar waarbij het achterstallig onderhoud aan de installaties van de raffinaderij naar voren is gekomen. Op grond van de bezorgdheid om de veiligheid bij de Isla is besloten om aanvullend onderzoek aldaar te laten doen.

De kosten voor het achterstallig onderhoud zouden in de laatste fase van het leasecontract met PdVSA bij de eindafrekening verrekend kunnen worden, zo liet Rhuggenaath weten.

Het technisch rapport over de Isla is in mei in opdracht van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) opgesteld. De overheids-nv onderzoekt in hoeverre PdVSA verantwoordelijk kan worden gesteld voor het niet plegen van onderhoud. Als dat nodig is, kan het overheidsbedrijf daarvoor naar de rechter stappen, aldus de minister-president.

Directeur Fernandes Bakkerij: 'Filmpje op social media van levende larve in sneetje tarwebrood is laster'

Veel kritiek op Facebook op kwaliteit brood van Fernandes


'Het is laster', dat is het enige dat directeur Kurt van Essen van Fernandes Bakkerij kwijt wil over het filmpje dat onlangs op social media is opgedoken waarin een levende larve te zien is in een sneetje tarwebrood. Voor de rest verwijst hij naar de Facebookpagina van het bedrijf waar een verklaring is uitgegeven, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 28 november 2017.



De verspreider van het filmpje zegt het brood met de larve gekocht te hebben in een winkel. Enkele dagen later plaatste iemand anders een Fernandes-puntje met een spin erin. Ook in dat geval komt volgens betrokkene het brood uit de winkel.

Twee weken geleden heeft Fernandes een moderne bakkerij geopend aan de Kernkampweg. In deze nieuwe fabriek is vijftien miljoen Surinaamse dollar geïnvesteerd. Bij de opening is uitgelegd dat de temperatuur en vochtigheid goed gereguleerd worden om kwaliteitsbrood te krijgen. Het deeg rijst in een speciaal daarvoor bestemde kast. Als het voldoende is gerezen gaat het naar de oven. Om condensvorming te voorkomen wordt het brood na het bakken eerst afgekoeld in koeltorens. Vervolgens gaat het langs een metaaldetector en ten slotte wordt het verpakt voor de verkoop.

Gajadien (VHP) hekelt feit dat regering geen recente cijfers heeft verstrekt terwijl begroting 2018 wordt behandeld

VHP'er bekritiseert optreden van zwakke regering en coalitie

'Zonder aanbestedingen worden werken gegund aan vrienden en familieleden'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt het niet in de haak dat de regering geen recente cijfers heeft verstrekt, terwijl de begroting 2018 reeds in behandeling is genomen. De politicus stelde gisteren  in het parlement bij de behandeling van de begroting, dat er een zwakke planning is van de begroting, een zwakke uitvoering, de leiding is zwak met een zwakke president en coalitie. Dit schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 28 november 2017.

'Om de economie goed te kunnen beoordelen is de informatie nodig, maar deze wordt niet verstrekt. Er wordt vaak een andere wending gegeven aan zaken, waarbij de regering doet alsof het goed gaat met de economie. De regering-Bouterse presenteert de achtste begroting. Om zeker te weten wat de positie is van het land, is de begroting 2018 van belang, na zeven jaren regering-Bouterse. Vanaf 2010 tot nu toe is de leefbaarheid van de bevolking achteruit gegaan. Behalve de stijging van de criminaliteit, zijn de prijzen van goederen enorm gestegen. Met deze prijzen moeten de lonen van werkers drie maal hoger zijn', aldus Gajadien.

De achteruitgang van de samenleving heeft volgens Gajadien te maken met zwak bestuur van het land.

Gajadien stelde, dat vanaf 2015 tot heden, wat de staatsschuld betreft, 2,5 miljard Amerikaanse dollar aan overeenkomsten is getekend. Dit is los van schatkistpapier dat is uitgegeven. Er worden leningovereenkomsten aangegaan, niet om de productie te stimuleren.

De lopende rekening van de overheidsfinanciën zal volgens projectie van Gajadien afgesloten worden met een tekort van Srd 2 miljard. Dit wil volgens de politicus zeggen, dat de middelen ergens gehaald moeten worden of de mensen worden niet betaald. Het uitgavenbeleid van de regering houdt geen rekening met de economische situatie van het land.

Volgens Gajadien worden zonder aanbestedingen werken gegund aan vrienden en familieleden. 'Als dit beleid niet ophoudt, zal de begroting nooit kloppen.' Volgens het Assembleelid wordt het land uitgebuit door een groep mensen. 'Waar worden de reserveringen gepleegd om de obligatie van 550 miljoen Amerikaanse dollar terug te kunnen betalen?' 

Hij stelde, dat het volk getroffen wordt door het wanbeleid van de regering.

Eisen tot 11 jaar in omvangrijk cocaïneonderzoek met basis in Dominicaanse Republiek

8 Verdachten afkomstig uit omgeving Eindhoven, Nijmegen, Zuid-Limburg en Bonaire


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag 24 november 2017 in de rechtbank Limburg te Roermond gevangenisstraffen geëist, uiteenlopend van 21 maanden tot 11 jaar, in een omvangrijk drugsonderzoek. Daarin staat een crimineel samenwerkingsverband centraal. Dat hield zich volgens het OM bezig met het binnen het grondgebied van Nederland brengen van cocaïne, hasj en PMK (piperonyl methyl ketone). Dit bericht het Landelijk Parket.

In de rechtbank stonden 8 verdachten tussen 36 en 72 jaar oud terecht, de Wolf/Beretta-groep. De 8 mannen zijn afkomstig uit de omgeving Eindhoven, Nijmegen, Zuid-Limburg en Bonaire.

Het OM eiste in haar requisitoir, dat van 09.00 tot 18.15 uur duurde, onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 11 jaar, 10 jaar (2 maal), 9 jaar, 8 jaar (2 maal), 42 maanden en 21 maanden.

Het onderzoek betreft een samenwerking tussen het arrondissementsparket Limburg (zaak Wolf, start in 2012) en het Landelijk Parket (zaak Beretta, start 24 februari 2012). De dubbele naam komt doordat lopende de onderzoeken pas bleek dat er raakvlakken waren tussen de onderzoeken en de samenwerking tot stand kwam: verdachten leken op onderdelen samen te werken bij het plegen van strafbare feiten en hadden een duidelijke rol- en taakverdeling. Om die reden werd besloten de onderzoeken in nauwe samenwerking voort te zetten en het als één geheel op zitting aan te bieden.

De Wolf/Beretta groep betrok cocaïne van een criminele organisatie in de Dominicaanse Republiek, die betrokken was bij grootschalige internationale handel van verdovende middelen naar diverse landen. Er werden onderling afspraken gemaakt over de verzending van de cocaïne, tijdens ontmoetingen in de Dominicaanse Republiek en Spanje. Maar, er was ook veel contact via Blackberry PING-berichten en sporadisch telefonisch. Deze verdovende middelen werden middels zeecontainers met deklading vanuit de haven van Caucedo in de Dominicaanse Republiek naar de haven van Antwerpen in België verscheept. Voor de ontvangst en de douaneafhandeling van de containers werkte de Wolf/Beretta groep nauw samen drie Belgen en hun assistente. Deze Belgische personen waren belast met het zoeken naar, dan wel het oprichten van Belgische bedrijven die de betreffende zeecontainers en de lading konden inklaren.

Voor het verschepen van de containers werd gebruik gemaakt van gegevens van bestaande bedrijven, aangevuld met vermoedelijk fictieve zaakvoerders die gebruik maakten van niet geregistreerde Belgische telecommunicatienummers. Daarnaast werkte de Wolf/Beretta groep samen met medewerkers van een overheidsdienst en/of een rederij in de Antwerpse haven. Die medewerkers konden volgen wat er met een container gebeurde en daarop invloed uitoefenen. De verdachten hanteerden een duidelijke rol- en taakverdeling.

Uit onderzoek is gebleken dat alle zes de personen elkaar voortdurend op de hoogte hielden van de stand van zaken en eventuele wijzigingen van de betreffende transporten en dat zij allen deelden in de winst. Hierbij troffen zij verregaande maatregelen om interventie van opsporingsdiensten te voorkomen, zoals gebruik van onder meer versluierd taalgebruik en PGP-software.

De leden van de Wolf/Beretta groep worden verdacht van betrokkenheid bij diverse drugstransporten Eén transport dateert van 22 mei 2012. Een ander cocaïnetransport vanuit de Dominicaanse Republiek naar Antwerpen eind februari 2013, werd op het laatste moment door één van de verdachten tegengehouden. Het Belgische bedrijf dat de container zou ontvangen, was door hem reeds ingeschakeld om een container met ruim 3.000 kilogram hasj te ontvangen vanuit Pakistan. Deze is op 16 februari 2013 in de haven van Antwerpen in beslag genomen. Omdat de in de Dominicaanse Republiek tegengehouden container wel al voor transport was aangeboden, werd enkel de deklading van kratten met 600 m2 zogenoemde travertijn tegels getransporteerd.

In overleg met de Dominicaanse groepering was begin april 2013 een tweede container met cocaïne klaar voor transport. Uit onderzoek bleek echter dat op 14 april 2013 een hoeveelheid van 366 kilogram cocaïne door de Dominicaanse opsporingsautoriteiten in beslag was genomen. Uit het onderzoek kan worden geconcludeerd dat deze in beslag genomen partij cocaïne bestemd was voor de Wolf/Beretta groep. Ondertussen werden er ook andere containers binnengehaald in Antwerpen, via drie Belgische ontvangstbedrijven. Ook is er op 1 juni 2013 een container uit China binnengekomen met daarin ruim 1.800 liter PMK. Op 2 juni is het schip doorzocht. De lading bleek te bestaan uit flessen antivries. Een deel van de lading betrof echter 1800 liter PMK. Omdat de Wolf/Beretta-organisatie twee containers in de haven had laten staan en niet had ingeklaard, besloot de Dominicaanse groepering die in augustus over een partij van 200 kilo cocaïne kon beschikken, op zoek te gaan naar geheel nieuwe ontvangstbedrijven en een nieuwe deklading. Men was bang dat, dat teveel argwaan had gewekt en daarom moest men weer op zoek naar een ander bedrijf. Alvorens de nieuwe partij verstuurd kon worden, werden de vijf andere verdachten in onderzoek Wolf/Beretta aangehouden.

De zittingsreeks wordt vervolgd met de pleidooien. De uitspraak van de rechtbank staat gepland op 29 maart 2018.

'De Surinaamse Timon Badloe' (43) In een woonwijk in Nieuwegein doodgeschoten

(Bron foto: Twitter)
Twee verdachten na wilde achtervolging over A2 in Amsterdam bij AMC aangehouden


De Telegraaf en RTV Utrecht berichten, dat vanochtend, dinsdag 28 november 2017, in een woonwijk in Nieuwegein volgens buurtbewoners de 43-jarige Timon Badloe is doodgeschoten. Het incident vond plaats aan de Apolloburg, waar in 2013 ook een man werd geliquideerd. Er zou even voor acht uur vanmorgen vijf keer op de voorruit van de auto waarin hij zat geschoten zijn. Ook de ruit naast de bestuurder is gesneuveld. Hulpdiensten hebben nog hulp geboden, maar het slachtoffer is aan zijn verwondingen overleden.


De daders sloegen meteen op de vlucht. De mannen werden opgepakt na een wilde achtervolging over de A2, die eindigde toen ze bij het AMC werden klemgereden. Bij de aanhouding loste een arrestatieteam twee waarschuwingsschoten.


Het slachtoffer is volgens omstanders de Surinaamse Timon Badloe, ook bekend als ’Chico’ die met zijn vrouw en hun baby van drie maanden aan de Apolloburg woonde.

Nabestaanden willen niet met de pers praten.

In 2013 werd in dezelfde straat, de Apolloburg, ook een man doodgeschoten. Het ging om thaibokser Gilbert (34). De man, die ook wel ’Gilly’ werd genoemd, werd doorzeefd met kogels - mogelijk van een machinegeweer. Een tweede doelwit raakte zwaargewond. Buurtbewoners vertellen, dat Gilly en Timon Badloe jeugdvrienden waren.

Abdoel (NDP) neemt inkomsten en uitgaven van de staat opvallend kritisch onder de loep

'Er moet een fundamentele discussie gevoerd worden over de vraag hoe op termijn verdiencapaciteit van het land zal worden verbeterd'


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs Begroting 2018 in De Nationale Assemblee, heeft gisteren in het parlement de inkomsten en de uitgaven opvallend kritisch onder de loep genomen. Er zijn volgens hem onvoldoende inkomsten uit de belastingmiddelen om de operationele uitgaven van de Staat te kunnen dekken. De politicus wees erop, dat het ook niet zo kan doorgaan met subsidies van stichtingen en parastatale bedrijven. Deze worden gesubsidieerd terwijl bepaalde directeuren meer aan salaris toucheren dan de president. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 28 november 2017.

De Nationale Assemblee is begonnen met de behandeling van de begroting 2018. De debatten worden vandaag voortgezet.

Gezien het verloop van de personele uitgaven en de realisatie kan volgens Abdoel best wel gesteld worden dat in 2018 de personele uitgaven zeker ook ruim 31% van de totale uitgaven zal zijn. In totaal moet er over het jaar 2018 Srd 2,1 miljard aan rentes en aflossingen worden betaald. Het financieel economisch programma slokt 24,5% van de totale begroting op.


Voor het beleidsprogramma sociale bescherming en armoede bestrijding voor ruim Srd 530 miljoen opgebracht op de begroting. Dit opgeteld met de sociale verplichtingen is er Srd 770 miljoen nodig. De noodzakelijke uitgaven van de Staat komen neer op afgerond Srd 5 miljard. 'Dit is meer dan wat ik schat dat wij aan belastingmiddelen en niet belastingmiddelen kunnen binnenhalen', voerde Abdoel aan.

'Volgens de schatting die ik gemaakt heb op basis van de realisaties van de afgelopen jaren aan belastingen en niet belastingmiddelen komen we op Srd 3,8 miljard. En dat zijn de totale eigen middelen. Dus alleen om deze verplichtingen na te komen heeft de regering meer nodig dan wat ze zelf aan middelen kan binnenhalen. En niet een beetje meer. Maar, zo'n 1 miljard meer. In elk geval is het een feit dat aan de personeelsuitgaven, aflossingen en rentebetalingen en de sociale verplichtingen meer uitgegeven moet worden dan de verdiencapaciteit van de regering in 2018.'

Uit een tabel gepresenteerd door Abdoel blijkt, dat Srd 485 miljoen is begroot voor subsidie. Mensen klagen als de subsidie niet op tijd wordt betaald. 'Maar, als de middelen van de regering niet eens genoeg zijn om haar basale verplichtingen na te komen, dan mag u best wel weten hoe moeilijk het voor de regering zal zijn om ook deze verplichtingen van subsidies na te komen. Verlaat voorzitter, maar de subsidies worden wel overgemaakt. Het aspect van subsidie dient grondig hier besproken te worden', stelde het Assembleelid.

Parastatale bedrijven die een dienst verlenen, maar geen bijdrage leveren aan de staatskas, kunnen wat Abdoel betreft gemaakt worden tot afdelingen van verschillende directoraten. Dit zal de Staat miljoenen besparen, terwijl het werk beter gedaan kan worden. Veel parastatale instellingen zijn volgens de politicus heilige huisjes geworden. Hij haalde aan, dat de financiële situatie krap is. 'Er moet een fundamentele discussie gevoerd worden hoe op korte, middellange en langer termijn de verdiencapaciteit van het land zal worden verbeterd. 'Het is toch onkan dat Surinamers meer dan 1,4 miljard Amerikaanse dollar bij de banken hebben liggen en u gemiddeld niet eens Srd 5 miljoen op jaarbasis ontvangt aan vermogensbelasting? Huurwaarde belasting idem. Waarom wordt er niet effectiever belasting geheven?', wil Abdoel van de regering weten.

Hij wil ook weten wat het beleid van de regering zal zijn om de niet belastingontvangsten te verhogen. Het ligt niet alleen aan de minister van Financiën om ervoor te zorgen dat de belastingmiddelen opgekrikt worden. Er ligt enorme potentie bij de niet belastingmiddelen van de verschillende ministeries. 'Wat doen de verschillende ministeries om de inkomsten die binnengehaald kunnen worden op te krikken?', vroeg Abdoel, zich richtend tot de regering.

Gajadien (VHP): 'Gelegaliseerde maffia vanuit overheid binnen goudsector'

'Ministerie van NH slaagt er niet in, ondanks tientallen beloftes, illegale goudwinningsactiviteiten in binnenland halt toe te roepen'

'Saramaccarivier wordt al geruime in hoog tempo vervuild door activiteiten van scalians'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien stoort zich eraan, dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) ondanks tientallen beloftes toch niet erin is geslaagd de illegale goudwinningsactiviteiten in het binnenland een halt toe te roepen. De Saramaccarivier, levensader van plaatselijke gemeenschappen, wordt volgens de parlementariër al geruime in hoog tempo vervuild door activiteiten van scalians. 

'Dit is slechts één voorbeeld. In de afgelopen maanden ben ik vaker in het binnenland geweest en heb zelf moeten aanschouwen welke ravage aan het milieu wordt aangericht', zegt de politicus maandag 27 november 2017 in het aan Dagblad Suriname.

De parlementariër beweertm dat op dit ogenblik een heleboel zaken gebeuren waarover hij zijn wenkbrauwen moet fronsen. Hij noemt als voorbeeld een geval waarin bepaalde instituten zijn aangewezen om gelden voor deze illegale activiteiten op te halen, terwijl de transparantie en controle bij deze instituten totaal ontbreekt.

'De overheid heeft op een heel georganiseerde manier mensen laten infiltreren om de controle te krijgen over alle mijnbouwactiviteiten in het binnenland. We zouden zelf kunnen spreken van een gelegaliseerde maffia vanuit de overheid', stelt de politicus.

Dat NH nu met een nieuw actieplan de illegale mijnbouw wil aanpakken, juicht de politicus toe. Hij vraagt zich echter af hoe effectief dit nieuwe plan zal zijn gezien het feit dat soortgelijke plannen in de afgelopen periode geen enkele positieve resultaten hebben geleverd.

'De regering is bezig met serieuze grappen en dit is ook een onderdeel daarvan, want wij horen al jaren dat er geordend en geregistreerd wordt. Wij zien weliswaar een overzicht waar de concessies in kaart zijn gebracht, maar de feitelijke situatie is nog steeds hetzelfde', benadrukt Gajadien.

De regering Bouterse-Ameerali heeft middels de oprichting van de Commissie Ordening Goudsector (COG) in 2010 getracht een einde te brengen aan de chaos die ontstaat bij het zoeken naar dit edelmetaal. Een van de eerste taken van de commissie was het registreren van goudzoekers. Maar, wat die registratie en het verstrekken van een pas hebben opgeleverd is vandaag de dag onduidelijk.

Gajadien voert aan, dat wel elk jaar een financiële post voor de commissie op de begrotingen wordt opgenomen. 'De COG blijft het land maar geld kosten, maar de resultaten en de ordening blijven uit', aldus Gajadien.

Zwanger meisje (16) doet aangifte van verkrachting

Slachtoffer zou al twee jaar met verdachte bevriend zijn.... op social media

Op haar verjaardag nodigt ze de man uit voor een ontmoeting


De politie van Wanica kreeg vrijdagavond een melding van een verkrachting. Een 16-jarig meisje deed aangifte van verkrachting. Volgens haar verklaring was zij al twee jaren bevriend met ‘iemand’ op social media. 

Zij was - zo meldt het Dagblad Suriname maandag 27 november 2017 - op die bewuste dag jarig en nodigde de man uit voor een ontmoeting. De persoon, die bij haar bekend is, haalde het meisje op. Hij bracht het slachtoffer eerst naar de Kronenburgweg. Op een onbewoond gedeelte van de weg bracht de verdachte het voertuig, naar zeggen van het slachtoffer, tot stilstand en probeerde seks met haar te bedrijven. Zij verzette zich hevig, waarbij de verdachte haar zou hebben mishandeld.

Nadien heeft de bestuurder haar in de wagen meegenomen naar de Hanna’s Lustweg. Daar zou hij haar daadwerkelijk hebben verkracht. Na zijn daad zou de verdachte het slachtoffer op de kruising van de Hanna’s Lustweg en de Ramtahalsingweg hebben afgezet.

De politie heeft de aangifte opgenomen en heeft het slachtoffer voor verder onderzoek verwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De politie heeft geen uitwendige letsels bij het slachtoffer waargenomen. Volgens het meisje is zij vier maanden zwanger.

Zij had de man uitgenodigd en hem wat geld gevraagd niet wetende, dat hij haar dit zou aandoen.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

OM Rotterdam eist 7 en 9 jaar celstraf voor invoer 700 kilo cocaïne tegen zes verdachten uit Den Helder en Amsterdam

Eis 7 jaar gevangenisstraf tegen twee bemanningsleden van boot waarmee cocaïne is opgevist

Twee opdrachtgevers en de schipper horen 9 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 23 november 2017 in de rechtbank Rotterdam onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 7 en 9 jaren geëist tegen zes verdachten in een groot cocaïneonderzoek. Het gaat om vijf mannen tussen 30 en 56 jaar, uit Den Helder en één uit Amsterdam, aldus het Landelijk Parket in een persbericht. 

Het OM eiste 7 jaar gevangenisstraf tegen twee bemanningsleden van de boot waarmee de cocaïne is opgevist en de bestuurder van het busje waarin de partij harddrugs werd vervoerd. De twee opdrachtgevers en de schipper hoorden 9 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

De Officier van Justitie in zijn requisitoir: 'Forse onvoorwaardelijke gevangenisstraffen zijn gepast.'

Het onderzoek van het Landelijk Parket (OM) startte op 21 januari 2015 na de vangst van een partij van zo’n 704 kilo cocaïne. Bij een surveillance door de Koninklijke Marechaussee rond half twee ’s nachts in het havengebied van Den Helder trok een opvallend langzaam en voorzichtig overmatig remmend busje de aandacht. Toen de surveillanten het verdachte busje aan de kant lieten zetten en de bestuurder aanspraken, antwoordde de man dat hij pakketten samengeperst scheepsafval vervoerde. De Douane werd opgeroepen. Toen douanemedewerkers een pakket openmaakten en insneden, zagen ze wit poeder. De bestuurder werd aangehouden.

Uit nader onderzoek naar de pakketten bleek het te gaan om 18 sporttassen met daarin diverse pakketten gewikkeld in zwart tape en doorzichtige folie. In de pakketten zat in totaal 704 kilo cocaïne. De cocaïnevondst leidde uiteindelijk tot het schip dat de cocaïne uit het water viste, de drie bemanningsleden die hierbij betrokken waren en twee tussenpersonen.

Het uit het water vissen van de grote partij cocaïne kan volgens het OM onmogelijk door één persoon zijn gedaan. De officier op zitting: 'Het betreft een nauwe en bewuste samenwerking. Er moeten meerdere bemanningsleden bij betrokken zijn geweest. Op basis van OVC- en tapgesprekken kan volgens het OM wettig en overtuigend bewezen worden verklaard dat de drie bemanningsleden die vandaag terechtstaan in nauwe en bewuste samenwerking de cocaïne hebben ingevoerd.'

In dit onderzoek kwamen ook de twee opdrachtgevers van de cocaïne invoer in beeld. In door de politie afgeluisterde gesprekken werd duidelijk dat er ruzie was over het uitbetalen van de andere verdachten voor hun rol bij het vervoeren van de cocaïne. De gesprekken leidden naar de twee opdrachtgevers.

Het gaat in deze zaak om een enorme hoeveelheid cocaïne. Met de invoer hiervan hebben de verdachten zich begeven op het terrein van de grootschalige internationale handel in verdovende middelen. Er vindt een ongewenste vermenging plaats van de onder- en bovenwereld waardoor de samenleving wordt ondermijnd. Door harddrugs wordt ook de volksgezondheid ernstig bedreigd. En dat zit hem niet alleen in het gebruik.

Het criminele drugscircuit staat de laatste jaren onder hoogspanning, resulterend in een groot aantal liquidaties, pogingen daartoe. Niet alleen van criminelen, maar ook voor mensen die daarvoor worden aangezien. Vergisliquidatie is een ingeburgerd woord. Uit het meest recente Nationaal Dreigingsbeeld blijkt dat een derde van alle 39 liquidaties en 59 pogingen daartoe die tussen 2013 en 2015 zijn gepleegd, verband houdt met de cocaïnehandel.

De zaak gaat nu verder met de pleidooien van de verdediging. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.