vrijdag 30 november 2018

Extreemrechtse aanhangers Colombiaanse president Duque beschuldigen oppositieleider Petro van ontvangen van drugsgeld

Senator Paloma Valencia plaatst video op Twitter waarop te zien is dat Petro bundels geld ontvangt

Petro: 'De video dateert uit 2004 en laat zien dat ik legitieme campagnebijdragen ontvang'

 
Extreemrechtse aanhangers van de Colombiaanse president Ivan Duque hebben een van de belangrijkste oppositieleiders van het land beschuldigd van het ontvangen van drugsgeld. Volgens de oppositie zijn de claims tegen voormalig presidentskandidaat Gustavo Petro niets anders, dan een poging om de publieke aandacht af te leiden van een groeiend schandaal over de praktijken van omkoping van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht in Colombia. 

Terwijl het Congres debatteerde over de rol van aanklager Generaal Nestor Humberto Martinez in het corruptieschandaal, plaatste de extreemrechtse Senator Paloma Valencia van de heersende Centro Democrático een video op Twitter waarop te zien is dat Petro bundels geld ontvangt:


Volgens Valencia moest de video bewijzen, dat haar centrumlinkse tegenstander de morele autoriteit ontbeert om 'instellingen te vernietigen' die betrokken zijn bij een van de meest verwoestende corruptieschandalen van het afgelopen decennium.

De controversiële advocaat Abelardo de la Espriella diende vervolgens een strafrechtelijke aanklacht in tegen Petro en beweerde op Twitter, dat de oppositieleider het geld ontving van de uitgeleverde drugsbaas Daniel Barrera, ook bekend als 'El Loco Barrera'.

De la Espriella vroeg procureur-generaal Nestor Humberto Martinez om een onderzoek in te stellen naar de oppositieleider.

Het Hooggerechtshof wil dat Martinez en de hele procureur-generaal van de zaak Odebrecht worden gehaald vanwege de vermeende betrokkenheid van de hoofdaanklager om de praktijken van omkoping te verdoezelen.

Volgens Petro is de video uit 2004 en laat zien dat hij legitieme campagnebijdragen ontvangt.

Senator Jorge Robledo (Polo Democrático Independiente), die de oproep tot het aftreden van de hoofdaanklager heeft geleid, beschuldigde Valencia en De la Espriella ervan de aandacht af te leiden van het Odebrecht-debat dat niet alleen Martinez impliceert, maar ook president Ivan Duque en zijn voorgangers Juan Manuel Santos en Alvaro Uribe.

Martinez zei, dat de aanklacht van De la Espriella zou worden doorgestuurd naar het Hooggerechtshof, het aangewezen orgaan om verkozen politici te onderzoeken, en een strafrechtelijk onderzoek zou openen naar Petro's politieke medewerkers.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Protest tegen Rij- en Voertuigenbelasting blijft slechts beperkt tot jammeren op Facebook

'Sufferds, bobo's, zijn Surinamers, men klaagt zoveel, maar als ze hun stem kunnen laten horen verschijnen ze niet'


Lionel Zweers en Emelien Dhauntal laten zich niet uit het veld slaan. De twee protesteerden vrijdag 30 november 2018 alleen op het oud Vlaggenplein tegen de invoering van de Rij- en Voertuigenbelasting. 'Sufferds, bobo's, zijn die Surinamers', zegt Dhauntal op Starnieuws. 'Men klaagt zoveel maar om zijn stem te laten horen, ook al is het voor even, verschijnen ze niet. Hoe wil je de regering dan laten merken, dat je het niet eens met haar bent?'

Zweers had voor vandaag een grootse actie gepland: een karavaan van vrachtwagens, bussen, auto's. De belasting gaat per 1 januari in, maar de uiterste betaaldatum is naar 1 maart verschoven. De protestmanifestatie werd na de verschuiving van de datum uitgesteld. Een stille mars kwam in de plaats, maar daar heeft het publiek geen gehoor aangegeven.

Dhauntal en Zweers zijn naar het commissariaat geweest om vergunning te vragen voor een protestmanifestatie volgend jaar. 'Ik heb informatie gehaald over hoe en wat. Ik ben nu teleurgesteld in de regering én de gemeenschap. De regering is ons aan het uitbuiten. Niemand die daar tegen durft op te komen. Het blijft alleen maar bij praten.'

Zweers geeft aan, dat hij een beter plan gaat opzetten en op andere manieren, samen met anderen, gaat mobiliseren.

Dhauntal merkt op dat met het wegblijven van de mensen, aangetoond is dat men de extra belastingen van de regering verwelkomt. 'In dat geval moet men stoppen met klagen op de radio, op tv, op Facebook. Stop, en ga die belastingen gewoon betalen. Maar, misschien willen ze bij de volgende aanwezig zijn; ik hoop het van harte. Want dit kan niet zo doorgaan wat de regering met ons doet.'

8 Decemberproces nadert dag van definitieve uitspraken

Krijgsraad heeft behandeling zaken tegen verdachten afgerond

Wachten is nu op datum waarop vonnissen worden uitgesproken


De Krijgsraad heeft vandaag, vrijdag 30 november 2018, alle zaken die op de rol waren in het 8 decemberstrafproces afgerond. De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor heeft aangegeven, dat er nu een datum vastgesteld moet worden voor het vonnis. Dit bericht Starnieuws.

Advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, verwacht dat uiterlijk medio 2019 vonnis kan worden geveld. De strafeis van auditeur-militair Roy Elgin is ongewijzigd gebleven na repliek en dupliek in alle zaken. De openbare aanklager als de advocaten blijven bij hun standpunt.

Irwin Kanhai, die de meeste verdachten bijstaat, heeft aangegeven dat het bewijs ontbreekt. Hij heeft gevraagd het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. De advocaat heeft ook aangegeven dat tegen de Amnestiewet is gehandeld.

Vandaag werden de zaken tegen Ernst Geffery, Luciën Lewis, Kenneth Kempes, Benny Brondenstein, Winston Caldeira, Wim Carbière en Orlando Heidanus behandeld.

Nu de behandeling is afgerond, betekent het, dat er niets meer ingebracht kan worden. Het wachten is nu op een datum waarop de Krijgsraad vonnis zal vellen. Dan is er nog een mogelijkheid dat verdachten die niet eens zijn met het vonnis hoger beroep of verzet aantekenen.

Parmessar, directeur Energie Bedrijven Suriname, ontslagen

Parmessar zou verkeerde prioriteiten hebben gesteld


Rabin Parmessar, directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), is ontslagen. Vanavond, vrijdag 30 november 2018, is er een spoed algemene vergadering van aandeelhouders, waar het besluit dat genomen is geformaliseerd zal worden. 

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat Parmessar wordt verweten dat hij verkeerde prioriteiten zou stellen. Hij heeft al gehoord dat hij wordt vervangen.

Met de leiding van het bedrijf zal voorlopig president-commissaris Andy Rusland belast zijn. Vanuit de regering is er nog geen informatie vrijgegeven. Dit zal waarschijnlijk gebeuren na het formalisering van het besluit door de raad van commissarissen van het bedrijf.

Hij werd in januari 2016 aangesteld als directeur, nadat hij zijn NDP-zetel in De Nationale Assemblee had opgegeven. Vernomen wordt, aldus de Ware Tijd, dat het traject dat de regering met hem had uitgezet al is afgewerkt. Het vervolgtraject zal door iemand anders worden voortgezet. Wie in Parmessars plaats komt is volgens de Ware Tijd nog onduidelijk.

In maart 2017 kwam Parmessar in aanvaring met de Raad van Commissarissen (RvC) bij de EBS met als gevolg, dat hij werd geschorst. Daags daarna draaide president Desi Bouterse de schorsing terug, omdat de Raad de regering niet vooraf had geïnformeerd over haar besluit. Toenmalig president-commissaris Patrick Peneux en de overige RvC-leden stelden toen hun functies ter beschikking. De Raad werd daarna door de regering vervangen.

Rwandese president Paul Kagame in actie tegen verkoop huidverblekings-producten, 'bleaching'

'Al 5.606 verboden bleekproducten, inclusief lotions, oliën, toiletzepen en sprays, in beslag genomen'De Rwandese president Paul Kagame heeft het debat over bleken, waarbij relevante overheidsinstanties betrokken zijn, aangegrepen om in te grijpen en de nodige maatregelen te nemen. Hij reageerde op de tweet van een burger waarin zij de autoriteiten opriep om een ​​campagne tegen huidverbleking te starten waarvan zij zei dat het 'uit de hand loopt':Blac Chyna
Kagame reageerde eerder deze week op de tweet: 'Vrij ongezond, onder andere. Inclusief gebruik van verboden chemicaliën. MoH (Ministry of Health) en RNP (Rwanda National Police) moeten dit heel snel oppakken ...!' schreef hij.

De staat-gelieerde New Times Rwanda bevestigt in een artikel, dat de politie en het ministerie van Volksgezondheid een hardhandig optreden tegen huidverkleurende producten zouden lanceren. De woordvoerder van de politie, John Bosco Kabera, heeft gezegd dat ze al een lijst met verboden stoffen (meer dan 1.000) hebben en dat hun werking voornamelijk hierop was gericht. 'We hebben de nodige capaciteit om de operatie uit te voeren.'

'Tot nu toe hebben we 5.606 geassorteerde verboden bleekproducten, inclusief lotions, oliën, toiletzepen en sprays, in beslag genomen', zei John Bosco Kabera. 'De illegale producten werden in beslag genomen in schoonheidssalons in de stad Kigali, in de oostelijke, noordelijke en westelijke provincies waar de operaties tot nu toe zijn uitgevoerd', voegde hij eraan toe.

De meerderheid, 4.470 stuks, werd in beslag genomen in Kigali, 574 in het noorden, terwijl 445 en 117 werden geconfisqueerd in winkels in respectievelijk oostelijke en westelijke regio's.
 
In het artikel wordt ook de minister van Volksgezondheid genoemd, die bevestigt dat er bestaande wetten zijn die het gebruik van dergelijke chemicaliën regelen. Ze zei, dat de politie en het ministerie zouden worden vergezeld door de Food and Drugs Authority en de Standards Board. 'De operatie zal hand in hand gaan met educatie', zei minister Diane Gashumba, met de opmerking dat de meeste mensen blekende crèmes uit onwetendheid gebruiken. Maar, het eerste punt van aandacht is bij fabrikanten, verkopers en wederverkopers van deze producten, om de distributie stop te zetten.


Bleken is gebruikelijk in de meeste delen van Afrika waar vrouwen met een donkere huid deze crèmes vooral gebruiken om lichtere huidskleuren te krijgen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, bleken tenminste vier op de tien Afrikaanse vrouwen. Studies hebben ook aangetoond, dat de industrie voor het bleken van huidverzorgingsproducten een multi-miljoenen sector is, zeer ongereguleerd, en negatieve effecten heeft op meer dan 30 procent van de gebruikers op lange termijn, variërend van brandwonden tot huidkanker.

Sommige landen, zoals Ivoorkust en Kenia, hebben geprobeerd de markt voor bleekcrèmes te reguleren, maar het gebrek aan follow-up en de vermenigvuldiging van illegale netwerken moedigen soms de verspreiding van het fenomeen aan.(Suriname Mirror/HowAfrica/taarifa.rw/twitter/Instagram)

Autoriteiten van Ecuador nemen 2.5 ton cocaïne in beslag in westelijke kustprovincie Manabi

Drugs verstopt in 'zakken met jute op boerderij in de gemeenschap Piquigua in het district Sucre'


De openbare aanklager en de politie van Ecuador namen tijdens een gezamenlijke operatie 2,5 ton cocaïne in de westelijke provincie Manabi in beslag, zei de openbaar aanklager woensdag, zo meldt persbureau Xinhua donderdag 29 november 2018. 

De drugs waren verstopt in 'zakken met jute op een boerderij in de gemeenschap Piquigua in het district Sucre, in Manabi', aldus het bureau van de openbare aanklager op zijn Twitter-account.


Hoewel er geen arrestaties plaatsvonden, is het onderzoek gaande, zei het bureau.

De cocaïne was bestemd voor 'internationale handel'. Tot nu toe heeft de Anti-Narcotica Polit9e in 2018 volgens officiële gegevens meer dan 60 ton drugs in beslag genomen, voornamelijk cocaïne.(Suriname Mirror/La Hora/Xinhua/Twitter)

Ecuador moet rechten van inheemse volkeren prefaleren boven grondstofwinning

(Bron foto: contactohoy.com.mx)
Speciale VN-rapporteur voor rechten inheemse volkeren: 'Plurinationale staat is nog niet bereikt'


Een VN-mensenrechten expert heeft opgeroepen tot dringende maatregelen door de regering van Ecuador om de rechten van inheemse volkeren te beschermen, nu er een toename is van de vraag naar de mijnbouw-grondstoffen en nieuwe ontwikkelingsprojecten die extra druk zetten op de inheemse bevolking. 

Aan het einde van een 11-daags bezoek aan het land, heeft de speciale VN-rapporteur voor de rechten van inheemse volkeren, Victoria Tauli-Corpuz, er bij de regering op aangedrongen om actie te ondernemen om de multinationale en multiculturele samenleving op te bouwen die gepland stond in de Grondwet van 2008.


'Een plurinationale staat is nog niet bereikt. Hun gebieden en middelen, alsmede permanente instellingen die zorgen voor de participatie en autonomie van de inheemse volkeren en nationaliteiten in het vormgeven van hun zelf te bepalen ontwikkeling, zijn vereist', zei Tauli-Corpuz.

https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=23864&LangID=E


In het hele land hebben inheemse volkeren zich verzet tegen de behandeling van nieuwe mijnbouw- en olie-concessies van de regering en hebben opgeroepen tot alternatieve modellen van ontwikkeling. In de afgelopen decennia hebben dergelijke concessies ernstige gevolgen gehad voor de gronden en bronnen van inheemse volkeren, vervuiling van het milieu met inbegrip van waterbronnen, verslechtering van de gezondheid, voedselonzekerheid en zijn de oorzaak van conflict geweest binnen inheemse gemeenschappen.

Tauli-Corpuz is ingenomen met het initiatief van de nieuwe regering voor een ​​ voortdurende dialoog met de inheemse bevolkingsgroepen, met inbegrip van de verplichting intercultureel tweetalig onderwijs te herstellen en zorgen voor amnestie aan inheemse leiders, die zijn gecriminaliseerd tijdens de vorige regerinh, vanwege hun mobilisatie tegen extractieve projecten.

'Vandaag staat Ecuador op een kruispunt. Na een decennium van regressie, is er enige hoop dat de nieuwe regering voort gaat met de uitvoering van de fundamentele rechten van inheemse volkeren', zei Tauli-Corpuz.

Ze zei, dat de volgende stappen concrete acties vereisen voor belangrijke kwesties, zoals voldoende processen van vrij, voorafgaand en geïnformeerd overleg en toestemming, erkenning van inheemse autonomie en rechtvaardigheid, alsmede dringende maatregelen om interculturele gezondheidszorg en onderwijsinstellingen te herbouwen.

De speciale rapporteur heeft ook de voortgang beoordeeld en de resterende uitdagingen op het gebied van samenwerking en coördinatie tussen inheemse en de gewone rechtspraak, de specifieke situatie van de inheemse volkeren in isolatie en het eerste contact in het Amazone-gebied, alsmede de speciale uitdagingen waarmee vrouwen worden geconfronteerd.

Tauli-Corpuz hield bijeenkomsten in Quito, nam deel aan de regionale inheemse vergaderingen en bezocht de inheemse territoria. Honderden inheemse vertegenwoordigers namen deel aan de Speciale Rapporteur Ontmoetingen met vertegenwoordigingen van de regio's van de kust, de Sierra en de Amazone.

Het volledige rapport van haar missie zal in september 2019 aan de Mensenrechtenraad worden gepresenteerd.

(Suriname Mirror/OHCHR, Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights/ISSUU Suriname Mirror) 

Peru vreest milieu-catastrofe na 8.000-vaten olielek in afgelegen gemeenschap Morona-district

Lokale bewoners saboteren pijpleiding en verhinderen arbeiders gat te repareren

(Bron foto: Ttwitter)
Protest tegen vermeende onregelmatigheden bij lokale gemeenteraadsverkiezingen in oktober


Een Peruaanse oliedirecteur waarschuwde woensdag 27 november 2018 voor een 'catastrofe' nadat inheemse bewoners een belangrijke pijpleiding in een deel van de Amazone hadden gesaboteerd, wat leidde tot het lekken van 8.000 'vaten' olie. 

'We zouden met een milieuramp te maken kunnen krijgen', vertelde Beatriz Alva, een manager bij staatsoliebedrijf Petroperu, kanaal N-televisie.

Alva gaf het volume gemorste ruwe olie aan als 'min of meer 8.000 vaten'.

Bewoners in een afgelegen gemeenschap van het district Morona, in het noordoosten van de regio Loreto, 'sneden de pijpleiding open' dinsdagavond en verhinderden dat medewerkers het gat repareerden, zei Alva. Inwoners van het district zijn overwegend inheemsen.


Dorpsbewoners hadden vorige week gedreigd de pijpleiding door te snijden, die ruwe olie van bronnen in de Amazone naar kustraffinaderijen transporteert, in een protest tegen vermeende onregelmatigheden bij lokale gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Het Amazonegebied van Peru heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk olielozingen gekend, waarvan sommige het gevolg zijn van een gebrek aan onderhoud. Anderen werden veroorzaakt door protestaanvallen.

Het land produceerde in 2017 127.000 vaten olie per dag, volgens de BP Statistical Review of World Energy.


(Suriname Mirror/Diario Correo/AFP/El Comercio/Twitter/YouTube)

Nedcargo gaat CO2 die vrijkomt in wegtransport compenseren door in Peru bossen te beschermen

Nedcargo neemt deel aan het CO2-compensatieprogramma van Shell

Cordillera Azul, Peru, een toonaangevend CO2-compensatieprojecten, 1.5 miljoen hectare bosgebied waarin 440 lokale gemeenschappen wonen
 

Nedcargo gaat de CO2 die vrijkomt bij het wegtransport compenseren door in Peru bossen te beschermen en aan te planten. Nedcargo neemt hiervoor deel aan het CO2-compensatieprogramma van Shell. Nedcargo is de eerste grote logistieke dienstverlener die zijn totale dieselverbruik bij Shell gaat compenseren. 

'We willen onze CO2-uitstoot in Nederland en België zoveel mogelijk reduceren. We volgen de ontwikkelingen rond het elektrificeren van transport en mogelijk gebruik van waterstof met grote belangstelling. Voorlopig zijn we echter nog aangewezen op fossiele brandstoffen en stoten we CO2 uit. Dat willen we zoveel mogelijk compenseren', zegt Nedcargo-directeur Roderick de la Houssaye, zo bericht FluxEnergie.nl donderdag 29 november 2018.


Nedcargo investeert de komende jaren 17 miljoen euro in verduurzaming van zijn activiteiten. 'We vervangen bijvoorbeeld alle Euro 5-vrachtwagens door schonere vrachtauto’s,' aldus mededirecteur en Nedcargo-oprichter Diederik Jan Antvelink.  En we bestellen twintig nieuwe Langere en Zwaardere Vrachtautocombinaties (LZV). Hiermee besparen we tot 30% brandstof.' Het logistieke bedrijf zoekt daarnaast wegen om middelen efficiënter in te zetten met slimme toepassingen, zoals planningstools en automatisering. Nieuwe distributiecentra worden gerealiseerd nabij vaarwegen, zodat goederen aan- en afgevoerd kunnen worden met binnenvaartschepen. Deze distributiecentra worden niet meer aangesloten op aardgas en halen de benodigde energie uit zonnepanelen.


Shell biedt logistieke dienstverleners een programma aan om de CO2-uitstoot van hun wagenpark te compenseren, via projecten wereldwijd. Deze projecten genereren CO2-credits waarmee bedrijven de uitstoot van hun wagenpark compenseren. 'Het compenseren van CO2-uitstoot biedt diverse voordelen', stelt Fedde Wielenga, salesmanager Nederland bij Shell. 'Een logistiek bedrijf verduurzaamt hiermee zijn activiteiten en voldoet op deze manier aan de steeds verder toenemende eisen van interne en externe belanghebbenden wat betreft milieuprestaties. De service wordt eenvoudig gekoppeld de Shell-card. Het betrokken bedrijf heeft er verder geen omkijken naar.'

Bij CO2-compensatieprogramma’s wordt bij bosprojecten gemeten hoeveel CO2 is opgenomen. Voor elke ton CO2 krijgt het project een certificaat met een uniek serienummer. Dit serienummer wordt toegekend aan de partij die CO2-uitstoot compenseert. Het unieke nummer voorkomt dat een certificaat meerdere keren kan worden gebruikt. De compensatieprojecten zijn een onderdeel van Shells Nature Based Solutions-programma en zijn gecertificeerd door de VCS (Verified Carbon Standard) en CCB (Climate, Community & Biodiversity) Standard. VCS is wereldwijd de meest gebruikte standaard voor CO2-compensatieprojecten. De CCB Standard waarborgt dat projecten ook lokale gemeenschappen ondersteunen en de biodiversiteit behouden of verbeteren.

Cordillera Azul in Peru is een van de toonaangevende CO2-compensatieprojecten. Dit project is ontwikkeld door Wildlife Works en beschermt 1,5 miljoen hectare bosgebied waarin 440 lokale gemeenschappen wonen. In het project worden ook 28 bedreigde diersoorten beschermd en 45 lokale waterwerken onderhouden.

Chinees staatsconsortium koopt Chaglla waterkrachtcentrale in Peru van door schandalen geplaagd Braziliaanse Odebrecht SA

'De verkoopprijs die is overeengekomen door de koper en de verkoper is ongeveer $ 618 miljoen'


Een Chinees staatsconsortium heeft een deal gesloten om de Chaglla waterkrachtcentrale van de door schandalen geplaagde Braziliaanse bouwer Odebrecht SA voor minstens 618 miljoen dollar te kopen, zei het ministerie van Justitie van Peru donderdag 29 november 2018.

Minister van Justitie Vicente Zeballos vertelde verslaggevers, dat Odebrecht de helft van de verkoopprijs zou overdragen die was overeengekomen met het Chinese consortium, geleid door Three Gorges Corp., om herstelbetalingen te dekken in een langlopende corruptiezaak.


Odebrecht was in het centrum van het grootste corruptieschandaal van Latijns-Amerika na de erkenning van het betalen van steekpenningen van Peru tot Panama. Het verkoopt activa om zijn schuldenlast te verkleinen, omdat het miljarden aan boetes heeft lopen en een verbod op het bieden op overheidsopdrachten in de hele regio.

Na Brazilië is Peru het land waar het Odebrecht-schandaal het meest ontwrichtend is geweest. De vier meest recente presidenten van Peru worden momenteel onderzocht in verband met vermeende steekpenningen betaald door Odebrecht.


De verkoop van de waterkrachtcentrale van 456 megawatt, de op twee na grootste van Peru, moet nog worden goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Energie en Mijnbouw, evenals door het staatsbedrijf Electroperu.

'De verkoopprijs die is overeengekomen door de koper en de verkoper is ongeveer $ 618 miljoen', zei Zeballos, eraan toevoegend dat de besprekingen nog aan de gang waren en de prijs konden opdrijven tot wel 640 miljoen dollar.

Odebrecht in Peru weigerde commentaar te geven op de deal. De deal is de eerste onderneming van China Three Gorges in Peru, omdat de aanwezigheid van Chinese bedrijven in Latijns-Amerika groeit. De verkoopprijs is aanzienlijk lager dan de $ 1,4 miljard die bronnen aan Reuters vertelden die de twee partijen aanvankelijk vorig jaar hadden afgesproken.

De waterkrachtcentrale van Chaglla is een kritieke voorziening voor de Peruaanse mijnbouwindustrie in het noorden van de Andes.

(Suriname Mirror/Reuters/Gestion/Twitter/El Comercio/YouTube)

Partner oud-premier Curaçao, Gerrit Schotte, Cicely van der Dijs, dient gratieverzoek in

Argumenten voor te verlenen gratie vooralsnog onbekend


De partner van oud-premier Gerrit Schotte, Cicely van der Dijs, heeft een verzoek voor gratie ingediend. Dat schrijft vandaag, vrijdag 30 november 2018, het Antilliaans Dagblad te hebben vernomen uit welingelichte bronnen. 

De argumenten die voor de te verlenen gratie worden aangevoerd, zijn vooralsnog onbekend.

De advocate van Schotte en Van der Dijs, Marije Vaders, was niet bereikbaar voor commentaar. In een toelichting weidde Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong uit over het proces dat van toepassing is bij het indienen van een verzoek voor gratie. Dit verzoek kan bij de griffie van het Hof worden ingediend, zo legt De Jong uit. Uiteindelijk beslist de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, of het verzoek wordt toegewezen, nadat zij advies heeft ingewonnen bij zowel het Hof van Justitie als bij het Openbaar Ministerie.

De Hoge Raad besliste afgelopen dinsdag, 27 november, dat de uitspraken van de Hoge Raad - zowel voor wat betreft Schotte als Van der Dijs - in stand blijft. Dit houdt in dat Schotte voor de periode van drie jaar de gevangenis in moet en zich bovendien voor vijf jaar niet verkiesbaar mag stellen bij verkiezingen.

Zijn partner Van der Dijs - waar Schotte twee dochters mee heeft – is veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden.

Koper van Plaza Hotel moet 13,5 miljoen gulden op bankrekening notariskantoor Naaldijk storten

Als geld niet binnen is, kan Girobank stappen ondernemen tegen Amerikaan Tom Bolera


De koper van Plaza Hotel moet vandaag, vrijdag 30 november 2018, 13,5 miljoen gulden op de bankrekening van notariskantoor Naaldijk hebben gestort. Als het geld voor het einde van de dag niet binnen is, kan Girobank als executant stappen ondernemen tegen de Amerikaan Tom Bolera. 

Dat zegt Harman ‘Freddy’ ten Holt in het Antilliaans Dagblad.

Vorige week was het bericht nog, dat Bolera tot afgelopen woensdag uitstel had gekregen in verband met het lange vrije weekeinde rond Thanksgiving, maar dat blijkt dus een week te zijn, tot en met vandaag. De Amerikaan was donderdag 8 november de enige bieder tijdens de veiling van het gebouw in Punda waar het hotel en casino in waren gevestigd.

Vorig week donderdag verstreek de betalingstermijn van twee weken, zoals die in de veilingvoorwaarden werd opgenomen door notaris Igor Naaldijk.

IJede van de Kooij, beoogd financieel directeur van het toekomstige hotel, zei woensdag nog dat ‘het afronden van de documenten iets meer tijd kostte dan gedacht’. 'Ik heb net met de heer Bolera gesproken en hij verwacht dat het geld morgen (gisteren) wordt verstuurd naar de Girorekening van de notaris', aldus Van der Kooij woensdag.

Curaçao verstrikt in ‘vicieuze cirkel’ van lage economische groei, verslechterde overheidsfinanciën en sociale achteruitgang

Kritische woorden president ad-interim Centrale Bank CBCS, Leila Matroos-Lasten


Curaçao zit verstrikt in ‘een vicieuze cirkel’ van lage economische groei, verslechterde overheidsfinanciën en sociale achteruitgang, voornamelijk veroorzaakt door de gevolgen van de crisis bij buurland en handelspartner Venezuela. Het doorvoeren van structurele hervormingen in combinatie met tijdelijk extra budgettaire bestedingsruimte voor maatregelen die voor verlichting zorgen (‘temporary extra budget room for remedying measures’) kan deze vicieuze cirkel doorbreken en weer perspectief bieden op hervatting van groei. 

Deze boodschap brengt president ad-interim van de Centrale Bank CBCS, Leila Matroos-Lasten, in haar Report of the President in verband met de publicatie van het verslag over het eerste kwartaal van 2018, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 30 november 2018.In soortgelijke bewoordingen uitte de topfunctionaris van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten zich begin november toen zij te gast was bij de Rotary Club Curaçao: in tijden van economische crisis als gevolg van externe schokken kunnen strikte begrotingsnormen volgens haar ‘contraproductief’ werken en zelfs het zicht op economisch herstel tenietdoen.

Met ‘externe schokken’ bedoelt zij in het geval van Curaçao de negatieve gevolgen van de Venezuelacrisis op de algemene bedrijvigheid van Curaçao. Matroos-Lasten pleitte ‘daarom voor meer flexibiliteit qua begrotingsnormen in tijden van langdurige economische terugval’ veroorzaakt door ontwikkelingen van buitenaf.

'Bezorgdheid over koeien op vuilnisbelt Ornamibo is terecht' - Geen actie en reactie LVV

'Het is zeer gevaarlijk voor volksgezondheid als men deze koeien verkoopt, ze eten gewoon afval'


De aanwezigheid van koeien op een vuilnisbelt is geen gezonde situatie. Het is volgens dierenarts Edmund Rozenblad - zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 30 november 2018 -  daarom terecht om hierover bezorgd te zijn. 'Een vuilnisbelt is op zich voor vee geen plek om rond te lopen. Wat het dier naar binnen krijgt, dat is wat ook in het lichaam verwerkt wordt.'

Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP) heeft vorige week in het parlement aangedrongen op een snelle aanpak vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Vreedzaam maakt zich vooral bezorgd om de voedselveiligheid als de dieren hun weg vinden naar de consument.

'Het is zeer gevaarlijk voor de volksgezondheid als men deze koeien gaat verkopen. Die koeien eten gewoon afval en we weten niet welke ziekteverwekkende micro-organismen daarin voorkomen welke over kunnen gaan op de mens als het vlees wordt geconsumeerd. We zijn gewoon een ramp aan het creëren', aldus Vreedzaam.

De politica constateert, dat er vanuit LVV niets wordt gedaan om tot een oplossing te komen.

Bij LVV wil niemand reageren op vragen van de Ware Tijd.....

Bouterse op billboard samen met vijf Latijns-Amerikaanse militante leiders...

Bestuurskundige August Boldewijn vindt billboard ongepast


'Toenmalig premier Henck Arron en nationalistisch leider Eddy Bruma zijn geen moment genoemd of herdacht'


Bij de herdenking van de 43e onafhankelijkheidsdag van Suriname was een opmerkelijk billboard te zien geweest. De billboard was op verschillende plekken geplaatst. President Desiré Bouterse prijkt erop samen met vijf Latijns-Amerikaanse militante leiders. Het betreft Che Guevara, Hugo Chavez Fidel Castro, Evo Morales (president van Bolivia, en inheems) een Simón Bolívar. 

Bestuurskundige August Boldewijn vindt het ongepast en ook een klap in het gezicht van de Surinamers die aan de wieg stonden van de onafhankelijkheid. Onder meer de toenmalige premier Henck Arron en nationalistisch leider Eddy Bruma zijn geen moment genoemd of herdacht.

'De billboard is in elk geval niet bedoeld om de waarheid van onze staatkundige onafhankelijkheid op de voorgrond te plaatsen', zegt Boldewijn donderdag 29 november 2018 in De West. Hij vindt het een onterechte handeling van de regering om de militante figuren op te hemelen op Onafhankelijkheidsdag.

Er had best wat gezegd of gedaan kunnen worden als eerbetoon aan Henck Arron die het land leidde naar de onafhankelijkheid. En ook Eddy Bruma, die gezien mag worden als de motor achter de autonomie van Suriname.

'Als Bruma niet betrokken was geweest, hadden wij geen onafhankelijkheid gekregen', aldus Boldewijn. Hij vindt het daarom absurd dat Bruma nooit is geplaatst op een billboard of opgehemeld is geworden.

Nerkust (FOLS): 'Uitbetaling terugwerkende kracht in december geeft leerkrachten wat extra financiële ruimte'

Voor de uitbetaling van de twk is sinds 16 maart 2017 door FOLS gepleit


'De uitbetaling van de terugwerkende kracht (twk) in december geeft de onderwijsgevenden wat extra financiële ruimte. Deze aanvullende armslag is bedoeld om niet alleen de kerstdagen en de jaarwisseling door te brengen met de extra uitgaven tegen die tijd van het jaar, maar het brengt ook enigszins verlichting voor die werkers die het zeer moeilijk hebben om die dagen in gepaste sfeer te beleven', aldus Marcellino Nerkust, president van het presidium van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), vandaag, vrijdag 30 november 2018, op Starnieuws. 

Voor de uitbetaling van de twk is sinds 16 maart 2017 gepleit tijdens een ontmoeting tussen de FOLS, een regeringsdelegatie en het team van raadsadviseurs. Daarna is deze kwestie op 24 oktober 2017 onder de aandacht gebracht van toen waarnemend president Ashwin Adhin. Dit lijkt in de maand december 2018 eindelijk werkelijkheid te worden.

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft de FOLS gisteren schriftelijk op de hoogte gesteld van het besluit om de tegoeden vanwege de nieuwe salarisreeksen van de onderwijsgevenden in december volledig uit te betalen.

Het betaalbaar stellen in de maand december 2018 had de FOLS ook opgenomen in haar laatste brief van 10 oktober 2018 gericht aan vicepresident Adhin. Hoewel in eerste aanleg middels een brief aan vakorganisaties door de minister van Financiën was aangegeven, dat een uitgewerkt voorstel zou worden voorgelegd om de twk in fasen uit te betalen, blijkt dat het financieel toch mogelijk is deze groep volledig uit te betalen. Hiermee is Nerkust ingenomen, aldus Starnieuws.

Edgar Ritfeld: 'Langer wachten op gerechtigheid kan ik niet'

Ritfeld maakt als enige verdachte in 8 decemberstrafproces gebruik van laatste woord

'Ik lijd al dertien jaren onder deze verdachtmaking, ik heb dit niet verdiend'


'Ik hoop mevrouw de rechter, dat niet alleen ik, maar ook de nabestaanden van de vermoorde personen bij u gerechtigheid mogen krijgen. Alleen vraag ik u om dit zo snel als mogelijk te doen en de zaak tegen mij tot een eind te brengen, want langer wachten op gerechtigheid kan ik niet.' Dit zei Edgar Ritfeld in zijn laatste woord op de zitting van de Krijgsraad donderdag in het 8 decemberstrafproces, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 30 november 2018.

Hij benadrukte, dat vanaf december 1982 tot de dag van vandaag hij zich niet kan verenigen met het feit dat 15 mensen zijn vermoord. Elke legitimiteit daartoe ontbreekt, volgens hem.

Hij is daags na de moorden uit solidariteit met zijn collega-officieren, nabestaanden en de samenleving, uit het leger gestapt. Hij zegt hiermee bewezen te hebben niets met de moorden van doen te hebben gehad. Het kan er bij Ritfeld niet in. dat hij op de verdachtenlijst is geplaatst, terwijl hij part noch deel aan heeft gehad. 'Ik lijd al dertien jaren onder deze verdachtmaking', voerde de verdachte aan. Ook zijn familie lijdt eronder. Hij neemt het Openbaar Ministerie zeer kwalijk, dat hem dit is aangedaan.

'Ik heb dit niet verdiend. De schade die mij als man en ondernemer is aangericht, is niet in woorden uit te drukken.' Tegen Ritfeld heeft auditeur-militair Roy Elgin vrijspraak geëist. Ritfeld is tot nu toe de enige die gebruik heeft gemaakt van het laatste woord.

Suriname in 2017 de belangrijkste Caribische handelspartner van Dubai

Suriname voerde bilaterale niet-oliehandel ter waarde van $ 113,8 miljoen met Dubai...

... goed voor 42 procent van de handel van het emiraat met de Caribische regio


Toerisme, voedselzekerheid, productie, logistiek en hernieuwbare energie zijn geïdentificeerd als gebieden met een hoog potentieel waar bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en het Caribisch gebied de economische samenwerking kunnen uitbreiden, volgens de nieuwe analyse van de Kamer van Koophandel en Industrie van Dubai (Dubai Chamber).

De bevindingen, vrijgegeven in de marge van het eerste UAE-Caribbean Cooperation Forum in Dubai, onthulden dat de waarde van niet-oliehandel tussen Dubai en de Caribische landen in 2017 $ 273 miljoen bedroeg. De bilaterale niet-oliehandel werd gedomineerd door import uit de Caraïben, die in 2017 werd gewaardeerd op $ 183 miljoen, terwijl US $ 90 miljoen aan export 33 procent bijdroeg aan de handel van Dubai met de regio.

Suriname werd in 2017 gerangschikt als de belangrijkste Caribische handelspartner van Dubai, met bilaterale niet-oliehandel ter waarde van $ 113,8 miljoen, goed voor 42 procent van de handel van het emiraat met de regio. Guyana werd tweede met $ 52,1 miljoen in bilaterale handel, gevolgd door de Dominicaanse Republiek en Trinidad en Tobago.

Bovendien toonden de bevindingen aan, dat het aantal Caribische bedrijven geregistreerd bij de Dubai Chamber met 54 procent steeg van 403 in 2013 tot 621 in 2018/

Hamad Buamim, president en CEO van de Kamer van Koophandel en Industrie van Dubai, merkte op dat de bevindingen wijzen op het enorme potentieel om de bilaterale handel en investeringen in de toekomst te stimuleren nu de VAE en de Caribische landen hun plannen uitbreiden om hun economieën te diversifiëren en zakelijke kansen in het buitenland te verkennen.

'Dubai kan dienen als een wereldwijde toegangspoort voor Caribische exporteurs die hun horizon willen verruimen en toegang willen tot markten in het Midden-Oosten, Afrika en Azië, terwijl het Caribisch gebied snel opdoet als een aantrekkelijke investeringsbestemming, met veel voordelen die de VAE biedt en waarvan bedrijven kunnen profiteren', voegde Buamim toe.

Het VAE-Caribisch Samenwerkingsforum werd gehouden op 24, 25 en 26 november en werd mede georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van de Verenigde Arabische Emiraten en de Kamer van Koophandel en Industrie van Dubai, in samenwerking met het ministerie van Economie van de VAE en het ministerie van Cultuur en Kennisontwikkeling.

(Suriname Mirror/Caribbean360)

Horloge president Bouterse onderwerp van speculatieve nieuwsgierige aandacht op social media

Mensen maken 'zich' druk om het horloge van de president...😂😊


Het horloge van de Surinaamse president Desi Bouterse was afgelopen dagen een van de meest besproken zaken op social media, aldus Waterkant.net vandaag, vrijdag 30 november 2018. Via WhatsApp- en Facebook-groepen wordt dit verspreid, waarop Bouterse te zien is tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag in Saramacca afgelopen zondag. 

Om zijn pols zou de president een peperduur Rolex horloge dragen, beweren sommige 'posters' maar wat graag. Het zou gaan om een Rolex Day-Date II 2 President Yellow Gold Watch, zo beweren althans de mensen die het plaatje hebben gemaakt, waarschijnlijk tegen beter weten in....

Dit horloge zou nieuw meer dan 33.000 Amerikaanse dollar kosten. Het is niet duidelijk of Bouterse daadwerkelijk dit specifieke dure horloge draagt, met de toepasselijk naam ‘President Yellow Gold Watch’.

Wat wèl duidelijk is, is dat personen zich kennelijk voor alles interesseren dat los en vast zit bij Bouterse, om redenen die geen nader betoog hier behoeven.

Minister Soerdjan: 'De zorgen van vissserijsector over Chinese hektrawlers zijn ongegrond'

'De boten hebben geen vergunning, zij zullen moeten voldoen aan alle voorwaarden'


Ondernemers in de visserijsector zijn verontrust over de mogelijkheden aan boord van de hektrawlers (fabrieksboten) uit China. 'Er is een hijskraan aan boord, wat erop duidt dat de vis die op zee gevangen wordt, overgeheveld kan worden naar een moederschip. De situatie is erger dan wij dachten', zegt een ondernemer vandaag, vrijdag 30 november 2018, op Starnieuws. 

Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt, dat er wat ruis is in de samenleving. 'De boten hebben geen vergunning. Zij zullen moeten voldoen aan alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergunning. In 2017 is er toestemming gegeven aan Ross International Fisheries NV dat het bedrijf in aanmerking zou kunnen komen voor een vergunning. Het gaat om een soort bereidverklaring. De boot moet worden geïnspecteerd en als er toestemming is, volgt de keuring.' 

De nieuwswebsite PublicNieuws bericht onder andere:

'(...) Op 13 mei 2017 heeft de waarnemend directeur van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), D. Kasanmoesdiran, een 16-tal visvergunningen verstrekt aan ROS National Fishery N.V., een in Paramaribo-Noord gevestigde onderneming.
ROS National Fishery N.V. is bij gewijzigde akte op 3 mei 2017 bij de notaris opgericht en heeft de 16 visvergunningen van LVV ontvangen naar aanleiding van haar verzoek schrijven van 11 mei 2017. De verleende visvergunningen door LVV aan ROS National Fishery N.V. zijn; 7 (Zeven) SK Vergunningen, 3 (Drie) SKB vergunningen en 6 (Zes) Trawler vergunningen.(...)'

De twee trawlers uit China die toegelaten zijn in Suriname (Fu Yuan Yu 9808 - Fu Yuan Yu 9809), zijn nu aangemeerd bij de steiger van Kuldipsingh NV. Zij lagen eerst voor anker bij de steiger van De Molen. Er is toestemming gegeven aan de twee boten om binnen te kunnen varen. De overige vier boten zijn voor de kust van Suriname.

De sector is voor vandaag uitgenodigd door minister Soerdjan. Vissers maken zich zorgen over de komst van de trawlers. De bewindsman zegt echter, dat de zorgen ongegrond zijn. Er kan alleen vergunning gegeven worden als de boten voldoen aan de voorwaarden. 'Wij zullen ons houden aan wet- en regelgeving', benadrukt Soerdjan. De voorwaarden waaraan de boten moeten voldoen, zijn duidelijk. Als ze daaraan voldoen en er is controle, hoeft er geen drukte gemaakt te worden, meent de minister.

De sector vindt, dat de boten met een motorvermogen van 2.000 pk niet voldoen aan de voorwaarden. In de praktijk is dit niet te controleren.

Chinese activiteit in de Surinaamse visserijsector is echter niet vreemd. Al een aantal jaren is het bedrijf ChinaNational Fisheries Corporation (CNFC) – met kantoren in Beijing en Las Palmas de Gran Canaria, Spanje – actief in Suriname.

Begin november brachten de Surinaamse ministers Soerdjan en Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme zelfs nog een bezoek aan het bedrijf in Beijing. Bij dat bezoek, zo berichtte het Nationaal Informatie Instituut, gaven de Chinezen te kennen meer te willen investeren in de Surinaamse visserij-industrie. 'Zij zijn reeds enkele jaren actief in de sector met 5 boten en hebben de visserij sector goed in beeld kunnen brengen. Er is interesse in de zeevisserij en in de verwerking van vis.'

CNFC is het nationaal visserijbedrijf van de Chinese overheid. Het bedrijf is in 30 jaar uitgegroeid tot een transnationale onderneming en heeft een vissersvloot van ruim 300 boten verspreid van de Noordzee, Afrika, Pacific, Indische Oceaan tot en met Latijns-Amerika.

Minister Samsoedien: 'De bescherming van de jaguar is in ons aller belang'...

Samsoedien staat stil bij de eerste Internationale Dag van de Jaguar

Maar, nog steeds geen concreet Surinaams actieplan ter bescherming jaguar.....Het was donderdag 29 november 2018 de eerste Internationale Dag van de Jaguar. De beslissing voor het instellen van deze dag werd vorige week genomen op een biodiversiteitstop in het Egyptische Sharm-El-Sheikh, zoals Suriname Mirror 21 november 2018 al berichtte, als enige in Suriname...

'Vandaag staan wij nadrukkelijk stil bij de bescherming van de jaguar, het grootste katachtige zoogdier van het tropische regenwoud. De jaguar is een icoon voor duurzaam natuurbeheer en behoort tot één van de grote rijkdommen van ons geliefd land', zegt minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) op Starnieuws.

'Wij weten dat de bedreigingen met betrekking tot het voortbestaan van de jaguar groot zijn. Haar jachtgebied en habitat worden voortdurend kleiner en de illegale jacht in dit zoogdier vindt helaas nog plaats.'

RGB heeft reeds diverse stappen ondernomen voor de bescherming van de jaguar. In samenwerking met internationale organisaties zal invulling gegeven worden aan diverse activiteiten die zich onder meer zullen richten op de vergroting van het maatschappelijk draagvlak. Immers, de bescherming van de jaguar regardeert elke Surinamer, benadrukt de bewindsvrouwe. Het ministerie neemt hierin het voortouw en zal in dit proces zonder meer kiezen voor samenwerking met overige relevante stakeholders.

Het ministerie ondersteunt het internationaal actieplan dat in het Egyptische Sharm-El-Sheikh vorige week werd vastgesteld. Dit actieplan omvat belangrijke onderdelen zoals de ontwikkeling en uitvoering van strategieën voor bescherming van de jaguar tegen stroperij en samenwerking in Latijns Amerika voor bescherming van de habitat en het verbinden van de leefgebieden met de jaguar corridor.

'De bescherming van de jaguar is in ons aller belang. Dat zulks enorme uitdagingen met zich teweeg brengt, hoeft geen betoog. Ik ben er echter van overtuigd, dat met de ondersteuning van stakeholders op nationaal, regionaal en internationaal niveau, wij het gewenste doel kunnen realiseren. De jaguar is en blijft ons dierbaar!'

Mahespalsingh krijgt terrein van half miljoen Amerikaanse dollar aan Fredericiweg, district Nickerie


Doekhie (NDP): ‘Ik ben misselijk geworden van dit soort handelingen’ 

NV Madistri (Mahespalsingh Distributie) gaat een distributiecentrum van aardolie en aardolieproducten opzetten


Het begunstigen van NDP-kopstukken door de regering gaat door, aldus het Dagblad Suriname donderdag 29 november 2018. Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) heeft het terrein groot 0,348 hectare aan de Fredericiweg in het district Nickerie voor de duur van 40 jaren uitgegeven aan de NV Mahespalsingh Distributie (NV Madistri). Het bedrijf behoort toe aan de ondernemer en NDP'er Johnny Mahespalsingh. Het terrein maakt deel uit van het voorland van Longmay te Karang Anjar. 

De bedoeling volgens RGB is, dat NV Madistri een distributiecentrum van aardolie en aardolieproducten daar opzet. De naam van een ander bedrijf van deze NDP'er is recent ook in opspraak geraakt nadat bekend werd, dat RGB ook het terrein van het SML-complex, groot 15,3303 hectare, waarop de droger, pellerij, opslag en andere objecten staan, voor de duur van 40 jaren heeft uitgegeven aan de Westland Sama Group NV.

Een terrein te Karang Anjar met een waarde van zeker een half miljoen Amerikaanse dollar. Ik ben misselijk geworden van dit soort handelingen', zegt NDP-parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie. Volgens de politicus heeft hij deze geluiden ook al vanuit het veld vernomen, maar kon zijn ogen niet geloven, toen hij ook de documenten hieromtrent als bevestiging onder ogen kreeg.

Het gaat volgens de NDP-parlementariër om een terrein waar het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) al meer dan 80 jaren activiteiten ontplooit en gebruikt voor het opslaan van bouwmaterialen en zwaar materieel.

Doekhie is al sinds juni 2018 bezig misstanden van enkele van zijn partijgenoten in het district onder de aandacht van de regering te brengen. Hij ergert zich eraan, dat Mahespalsingh als president-commissaris van SML uiteindelijk op een slinkse manier heeft kunnen klaarspelen, dat hij het terrein en complex van SML en het zaaizaadbedrijf, allemaal staatsbezittingen te Wageningen, onder privébeheer heeft kunnen krijgen. Daarvoor moeten verantwoordelijken aansprakelijk worden gesteld.

'Werknemers van de civieltechnische afdeling van het ministerie zijn opgeschrikt nadat zij merkten dat een particulier activiteiten bezig is te ontplooien op hun terrein te Karang Anjar. De mensen van Nickerie gaan dit soort handelingen niet meer accepteren en zijn in rep en roer. Ik begrijp dat zelfs een beheerderswoning op het terrein is kapotgeslagen. Arbeiders moesten in tranen van daar vertrekken', aldus de politicus.