zondag 13 mei 2018

Moederdag en politiek....?

Gegevens van 4.5 miljoen biologische soorten uit Midden-Amerika en Zuid-Amerika nu op internet

'Gegevens van het grootste belang voor taxonomie, ecologie en instandhouding soorten'


Gegevens van 4.5 miljoen biologische soorten, met name insecten en planten, uit Costa Rica, Midden-Amerika en Zuid-Amerika, verschijnen vanaf zaterdag 12 mei 2018 op internet, dankzij het Nationaal Museum van dit land. 

'De gegevens in het informatiesysteem opslaan is van het grootste belang voor de taxonomie, ecologie en instandhouding van soorten en ecosystemen in Costa Rica, de Midden-Amerikaanse regio en Zuid-Amerika', aldus Cecilia Pineda, hoofd van de afdeling Natuurgeschiedenis van het Nationaal Museum van Costa Rica.


Ze zegt, dat de informatie beschikbaar is op de website http://specify7.museocostarica.go.cr:8080/specify-solr/, van het Nationaal Museum van Costa Rica.

Pineda stelt, dat toegang tot deze gegevens een fundamentele input wordt voor grote instandhoudingsprojecten en onderzoek naar de biodiversiteit in de regio, evenals voor informatie van de wetenschappelijke gemeenschap en het publiek in het algemeen.

'Op dit moment zijn de institutionele inspanningen gericht op zuivering, vanuit biologisch oogpunt, van de informatiesystemen, werkzaamheden die het mogelijk maken om de wetenschappelijke kwaliteit van de gegevens en de toegang daartoe te behouden, faciliteren dat wetenschappelijke specialisten bijdragen leveren aan dit proces.'

(Suriname Mirror/Prensa Latina/El Pais Costa Rica)

Indiaas vicepresident M Venkaiah Naidu voert gesprekken met topleiders van Peru in Lima

De twee landen vieren 55 jaar diplomatieke banden 

(Bron foto: Twitter)
- Indiase regering wil farmaceutische bedrijven in India in staat stellen productiefaciliteiten voor generieke geneesmiddelen in Peru op te zetten
- Peru gebrand op een uitgebreide vrijhandelsovereenkomst met India


Vicepresident M Venkaiah Naidu van India heeft uitgebreide gesprekken gevoerd met de topleiders van Peru tijdens zijn bezoek vrijdag 11 en zaterdag 12 mei 2018, en 55 jaar diplomatieke betrekkingen gevierd. 


Het Peruaanse leiderschap besloot de handelsbetrekkingen met India aanzienlijk te verbeteren, omdat het erkent dat Peru kan leren en kan profiteren van het succesverhaal van India. De twee landen vierden vrijdag 11 mei 2018 55 jaar diplomatieke banden in Lima.


Tijdens de besprekingen op delegatieniveau sprak Naidu over de kracht van India in de levering van onder andere hoogwaardige en kosteneffectieve generieke geneesmiddelen, informatietechnologie, defensiemateriaal, wetenschap en technologie en ruimtetoepassingen.


De Peruaanse premier Cesar Villanueva Bardales, die een delegatie van vier ministers en hoge ambtenaren leidde, merkte op dat India een leider is in de farmaceutische sector en dat Peru hiervan kan profiteren.


Peru's minister van Buitenlandse Zaken Nestor Popolizio Bardales zei, dat India het verdient om een permanent lid van de VN-Veiligheidsraad te zijn, in overeenstemming met zijn omvang, rol en verantwoordelijkheden in wereldaangelegenheden. Hij herhaalde ook de steun van Peru aan India in dit opzicht.


Minister van Volksgezondheid Silvia Pessah Eljay opperde, dat de Indiase regering de farmaceutische bedrijven in India in staat zou stellen productiefaciliteiten voor generieke geneesmiddelen in Peru op te zetten. Peru stemt ermee in om probleemloze registratie van Indiase farmabedrijven voor de levering van medicijnen te overwegen.


Minister van Buitenlandse Handel en Toerisme Rogers Valencia Espinoza zei, sprekend over het potentieel van bilaterale handel tussen de twee landen, dat Peru gebrand is op een uitgebreide vrijhandelsovereenkomst met India. Hij stelde, dat er in dit verband al twee discussieronden zijn gevoerd en dat de derde ronde in augustus in Delhi zal worden gehouden. Hij benadrukte, dat deze overeenkomst ten vroegste moest worden gesloten om tot wederzijds voordeel te komen. Verwijzend naar het succes van het centrum voor informatietechnologie in Peru, opgericht door India, zei Peru dat er meer van dergelijke centra in andere delen van het land zouden kunnen worden gestart.Eerder, tijdens zijn gesprekken met de Peruaanse president Martín Vizcarra, zei Naidu dat 55 jaar diplomatieke banden tussen de twee landen een belangrijk oriëntatiepunt is en dat het tijd is om de prestaties tot nu toe te beoordelen om een duidelijk verloop van actie in kaart te brengen om hun volledige potentieel te realiseren.

De Peruaanse president zei, dat zijn land nauwlettend toeziet op de vooruitgang van India in verschillende sectoren, waaronder de overgang van een agrarische economie naar een IT-leider met sterke capaciteiten op het gebied van wetenschap en technologie en de ruimtevaartsector. India's bezorgdheid over het terrorisme delend,  zei Vizcarraen dat terrorisme nieuwe uitdagingen opwerpt. . Daarom moet de wereldgemeenschap samenwerken om de dreiging in al zijn verschillende vormen en vormen tegen te gaan.

Na de besprekingen op het niveau van de delegaties hebben India en Peru ook een overeenkomst ondertekend over samenwerking op het gebied van nieuwe en hernieuwbare energie. Peru is een van de oprichters van de International Solar Alliance, die werd gelanceerd door premier Narendra Modi tijdens de VN-klimaatconferentie 2015 in Parijs.


(Suriname Mirror/Times of India/YouTube/Twitter)

Boliviaanse leger wil uitbreiding van militaire samenwerking met Iran

(Bron foto: Tehran Times)
'Onze natie kent Bolivia als een land dat weerstand heeft geboden tegen de wensen van de VS'


De chef van de Iraanse strijdkrachten Mohammad Hossein Baqeri zei zaterdag 12 mei 2018, dat het Boliviaanse leger geïnteresseerd is in uitbreiding van de militaire samenwerking met Iran en dat dit wordt verwelkomd door Teheran. 

'Onze natie kent Bolivia als een land dat weerstand heeft geboden tegen de wensen van de VS en de Boliviaanse strijdkrachten hebben veel inspanningen geleverd voor de onafhankelijkheid van het land waaraan we grote waarde hechten', vertelde hij verslaggevers na zijn ontmoeting met de Boliviaanse opperbevelhebber van de Gewapende Krachten Admiraal Yamil Octavio Borda Sosa in Teheran.

Hij sprak de hoop uit, dat het bezoek van de hoogste Boliviaanse militaire commandant de twee landen dichter bij elkaar zou brengen. 'Het Boliviaanse leger heeft belangstelling getoond voor technische en militaire samenwerking, huisvestingsprojecten voor de strijdkrachten en trainingsprogramma's, diat we allemaal steunen', aldus Press TV, die Baqeri citeerde.

Sousa zei dat zijn reis naar Iran gericht was op het uitbreiden van relaties. 'Ik draag de boodschap van vriendschap over namens de Boliviaanse regering en de bevolking', zei hij.

De Boliviaanse commandant arriveerde vrijdag in Iran. Admiraal Sosa zal nog andere Iraanse militaire functionarissen ontmoeten, evenals minister van Defensie Brigadegeneraal Amir Hatami tijdens zijn verblijf in Teheran.

(Suriname Mirror/Tehran Times)

Twee Colombiaanse milieuactivisten, die zich verzetten tegen bouw waterkrachtcentrale, vermoord

Hugo Albeiro George Perez en Luis Alberto Torres Montoya zetten zich in tegen bouw  waterkrachtcentrale op de Cauca-rivier

(Bron foto: Twitter)

In het noordoosten van Colombia zijn deze maand twee milieuactivisten die zich verzetten tegen de bouw van een waterkrachtcentrale, samen met twee van hun familieleden vermoord. Dat zegt de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH, Fédération internationale des droits de l'homme). 

Het Observatorium voor de Bescherming van Mensenrechtenactivisten, een gemeenschappelijk orgaan van de FIDH en de Wereldorganisatie Tegen Marteling (OMCT, Organización Mundial Contra la Tortura), werd op de hoogte gebracht van de moorden op Hugo Albeiro George Perez en Luis Alberto Torres Montoya.De organisatie drukt haar 'grote bezorgdheid' uit. De twee mannen waren lid van de beweging Rios Vivos Antioquia (Levende Rivieren Antioquia). Ze zetten zich in tegen de bouw van een waterkrachtcentrale op de Cauca-rivier in Ituango.


De constructie van de grootste dam van het land startte in 2011, zou dit jaar afgerond moeten zijn en moet in 17 procent van de energie in het land voorzien.

Hugo Albiero werd op 2 mei samen met zijn neef Domar Zapata neergeschoten in Valdivia, iets verderop langs de oevers van Cauca. Op 8 mei was Luis Alberto, en zijn broer Duvian Correa, hetzelfde lot beschoren. De moorden vonden plaats na een grote mobilisatie tegen de Hidroeléctrica de Pescadero-Ituango. Tegenstanders klagen met name de verplichte huisuitzettingen en het gebrek aan compensaties aan.(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/Twitter)

Aanstaand Braziliaans bruidspaar verongelukt in nacht voor huwelijk

Tijdens inhalen rijdt aanstaande bruidegom frontaal tegen tegenligger

(Bron foto: Twitter)

 Luana Alves (36) en haar verloofde Rodrigo Nogueira (31) zouden elkaar vrijdagvoormiddag om 11 uur hun jawoord geven in een kerk in Passos, in het zuidoosten van Brazilië. Maar, in de nacht voor hun huwelijk sloeg het noodlot toe. 

De twee waren naar huis aan het rijden om daar de laatste hand te leggen aan de voorbereidingen voor hun grote dag toen ze betrokken raakten bij een auto-ongeluk.


Volgens de politie probeerde Rodrigo een ander voertuig in te halen, maar kwam het tot een frontale aanrijding met een tegenligger. Toekomstige bruid Luana was op slag dood. Haar vriend Rodrigo stierf enkele uren later in het ziekenhuis aan zijn zware verwondingen.

Hun familieleden, waarvan velen net waren aangekomen in de stad om het huwelijk te vieren, moesten plots samen de begrafenis van hun geliefden regelen. Ze beslisten de begrafenis op dezelfde dag te houden als het geplande huwelijk, zo melden lokale media.

De bestuurder van het andere voertuig, Jorge Rocha (50), werd na het ongeval nog naar het ziekenhuis gebracht. Ook hij overleed daar later aan zijn verwondingen.


 (Suriname Mirror/AD/Nieuwsblad/Em.com.br/Twitter)

'De Lima Groep moet druk op de Venezolaanse president Nicolas Maduro opvoeren'

(Bron foto: Twitter)
Chili's minister van BuZa Ampuero wil 'niet zomaar een verklaring' van Lima Groep


De Lima Groep, van voornamelijk Latijns-Amerikaanse landen, zou de druk op de Venezolaanse president Nicolas Maduro moeten verhogen naar een 'nieuw niveau', wanneer het deze week in Mexico Stad bijeenkomt, zei de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) van Chili zaterdag 12 mei 2018 in de Chileense krant La Tercera. De Lima-groep, die vorig jaar werd gevormd om druk uit te oefenen op Venezuela, bestaat uit Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru en Sint Lucia.

Roberto Ampuero, die in de Verenigde Staten is voordat hij de laatste vergadering in de Lima-groep bijwoont die vóór de presidentsverkiezingen van Venezuela op 20 mei staat gepland en die veel landen hebben gezegd niet te zullen erkennen, voegde eraan toe, dat Chili zijn lege ambassadeurszetel in Caracas niet mag invullen als een ​​'duidelijk signaal'.

'Als er een verklaring van de Lima Groep is ... kan het niet zomaar een verklaring zijn', zei Ampuero tegen La Tercera. 'Het moet een verklaring zijn van een nieuwe kwaliteit, van een nieuw niveau.'

De algemene verwachting is, dat Maduro de verkiezingen gaat winnen in een stemming die de mainstream oppositie boycot, omdat twee van de meest populaire figuren zijn uitgesloten van deelname en het verkiezingsbestuur en de rechtbanken tegen de regering aanleunen.

De opmerkingen van Ampuero komen nadat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence deze week tegen een regionaal orgaan zei, dat zijn leden meer moeten doen om Maduro te isoleren, die de Verenigde Staten beschuldigt van de recessie en hyperinflatie van Venezuela, die voedseltekorten hebben veroorzaakt en een uittocht van migranten naar de buurlanden hebben gesimuleerd .

Maduro zegt, dat Washington en zijn 'lakeien' in de regio het kapitalisme in Venezuela via een coup willen omverwerpen om de oliebronnen van de OPEC-natie in handen te krijgen.

Ampuero zei, dat een van de maatregelen die de lidstaten van het blok kunnen nemen, een striktere controle zou kunnen zijn op de mogelijkheid van Venezolaanse ambtenaren om hun grondgebied te betreden, maar hij zei dat de maatregelen de Venezolaanse bevolking niet zouden moeten treffen. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben reeds financiële sancties tegen leden van de regering Maduro ingevoerd.

(Suriname Mirror/Reuters)

Venezuela vraagt VS uitlevering van twee Venezolaanse zakenlieden

(Bron foto: Twitter)
Roberto Rincon en Abraham Shiera hebben functionarissen van PdVSA omgekocht

Regering-Maduro maakt jacht op 'financiële maffia'


De hoofdaanklager van Venezuela, Tarek William Saab, zei vrijdag 11 mei 2018 in een persconferentie, dat zijn kantoor momenteel een uitleveringsverzoek aan het voorbereiden is voor twee Venezolaanse zakenlieden, die naar verluidt in Texas in de Verenigde Staten veroordeeld gaan worden wegens het uitvoeren van een uitgebreid omkopingsplan. 

Roberto Rincon en Abraham Shiera werden in 2015 in de VS aangehouden en hebben schuld bekend van het omkopen van functionarissen van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela S.A., of PdVSA, om lucratieve contracten af te sluiten.In 2016 merkte de PdVSA, dat het 'slachtoffer van fraude' was en de inkoopafdeling verzocht de rechter om Rincon en Shiera het bedrijf te vergoeden voor financiële verliezen voor een bedrag van '600 miljoen dollar'.

Saab ging vrijdag verder en zei, dat de zakenlieden verantwoordelijk zijn voor de verduistering van 1,16 miljard dollar van de staatsoliemaatschappij.


'Beide burgers zouden hier moeten zijn, en het Openbaar Ministerie zal alle formaliteiten aanwenden zodat ze krachtens de Venezolaanse Justitie vervolgd kunnen worden, zoals het zou moeten zijn', zei Saab.

Zijn kantoor is ook actief op zoek naar twaalf andere mensen, terwijl de Venezolaanse regering heeft beloofd corruptie te bestrijden.

(Bron foto: noticias24)
De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft gezegd, dat zijn regering ook achter 'financiële maffia' aanzit. Tijdens een persconferentie vorige week zei hij, dat autoriteiten 250 bankfunctionarissen en werknemers hadden aangehouden die miljoenen Venezolaanse bolivars hadden overgeheveld - de nationale valuta.

Dagen voor zijn aankondiging hadden overheidsfunctionarissen een illegale valuta-extractie-operatie ontdekt die ze 'Manos de Papel' noemen, die naar verluidt de Venezolaanse economie aanvallen door de illegale overbrenging van de munteenheid van Venezuela uit het land, voornamelijk naar Colombia.

De Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami heeft aangekondigd, dat 1.333 rekeningen - grotendeels van de Banesco-bank - geblokkeerd zijn wegens transactie-onregelmatigheden die zijn onthuld door het 'Manos de Papel'-onderzoek op 3 mei.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

PALU wil door regering geïnformeerd worden over terugbetaling lening van Staatsolie

'Wat is de ratio om uitgerekend op dit moment tot deze transactie over te gaan?'


De PALU zal in De Nationale Assemblee vragen om zo uitvoerig mogelijk geïnformeerd te worden over de voorgenomen terugbetaling van de overheidslening die in 2016 als 'Government Loan' is verstrekt aan Staatsolie en over de terugbetaling aan de overheid van het geïnvesteerd bedrag in het Surinaams Goudproject 2016 namens Staatsolie. Staatsolie zal dit totaalbedrag van 685 miljoen Amerikaanse dollar lenen van Credit Swiss. Deze extra inkomsten van de Staat zijn niet aangegeven op de onlangs aangenomen begroting. Dit meldt Starnieuws vandaag, zondag 13 mei 2018.

Enkele vragen die dringend door de regering beantwoord dienen te worden zijn onder andere:

- Wat is de ratio om uitgerekend op dit moment tot deze transactie over te gaan?
- Waar gaat al dit nieuwe geld naartoe? Hoe zal het te ontvangen bedrag duurzaam besteed worden?
- Van wie is het initiatief gekomen tot deze transactie:
van Staatsolie (met de Staat Suriname als 100% aandeelhouder) of van de Staat Suriname (100% aandeelhouder Staatsolie)?

Het antwoord op deze en andere vragen die de PALU via het parlement nog zal stellen, is essentieel om een goed beeld te kunnen vormen van de achterliggende gedachten van de regering, gegeven de financieel economische situatie en het reeds door de regering ingezette traject richting 2020, aldus de partij.

AZP stuurt plotseling patiënten naar huis

'Er is iets gaande in het ziekenhuis, maar ze willen ons niet zeggen wat'

'Het is al een tijdje zo, dat zelfs specialisten hun patiënten zeggen liever naar een ander ziekenhuis te gaan'


Patiënten zijn van het ene moment op het andere naar huis gestuurd door de leiding van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Dit meldt de Times of Suriname zaterdag 12 mei 2018, aldus Waterkant.net.


Een reden voor de ongewone maatregel kreeg niemand te horen. 'Er is iets gaande in het ziekenhuis, maar ze willen ons niet zeggen wat. Dat maakt ons bang', zegt een ontslagen patiënte De ziekenhuisleiding zwijgt intussen in alle talen. Wel zijn er personeelsleden die de vreemde gang van zaken bevestigen.

Voor ziekenhuizen is het hoogst ongebruikelijk patiënten niet lang vast te houden. Een groot deel van hun inkomen hangt af van het zogenaamde ligdagtarief. Hoe langer een patiënt blijft liggen, hoe meer kan worden verdiend.

'Er werd haast gemaakt met het weg krijgen van de mensen van de hele afdeling. We zagen verpleegsters op en neer gaan', zegt de patiënte. Het geheel maakte een paniekerige indruk.

'Terwijl wij onze spullen aan het inpakken waren, zagen we de verpleegsters alle beddengoed pakken. Anderen kwamen meteen schoonmaken en ontsmetten. Dat is raar, want normaal wacht men totdat de patiënten weg zijn', aldus de patiënte.

Het personeel wil niet veel loslaten. 'Het is al een tijdje zo, dat zelfs specialisten hun patiënten zeggen liever naar een ander ziekenhuis te gaan', wordt gezegd.

In het Koropina bos verdwaalde jager Robby Marengo (63) terecht

(Bron foto: BIC Para)
Vermoeide jager ontdekt door drie mannen van plantage La Prosperité


De in het Koropina bos verdwaalde jager Robby Marengo (63) van plantage La Prosperité (Bersaba) is terecht. Hij werd, met verlies van kracht, zwakte en vermoeidheid, ergens achter de oude spoorbaan nabij '3e Kokro' ontdekt door drie mannen van de plantage. Dit bericht zaterdagavond 12 mei 2018 het Burger Informatie Centrum (BIC) Para.

De jager was sinds vrijdagochtend verdwaald in het Koropina bos. Hij had telefonisch contact met de politie en familie om melding te maken van zijn desoriëntatie. Hij heeft in de regen, in een boom ergens in het bos, de nacht doorgebracht. Militairen, plantagebewoners, familie en de bemanning van een helikopter hebben de hele dag naar hem gezocht.

Met tranen in de ogen van blijdschap werd de man opgewacht aan de rand van het bos door belangstellenden. In opdracht van de politie is de jager meteen afgevoerd naar het medisch centrum Lelydorp voor onderzoek.

Volgens districtscommissaris Armand Jurel van Para is 'er een steen van zijn hart gevallen'. Hij heeft vrijdag tot in de late avond met de familie gebeden dat alles goed kwam.

Jurel is de ministers van Defensie en Justitie en Politie erg dankbaar voor hun ondersteuning. Militairen, bestuursdienst, buurtbewoners, en de bemanning van een helikopter krijgen allen erkentelijkheid van de districtscommissaris.