donderdag 5 december 2019

Ambassadeur Gardelito Hew A Kee nu ook niet residerend ambassadeur van Suriname in Estland

Hew A Kee biedt geloofsbrieven aan aan presidente Kersti Kaljulaid 


Ambassadeur Gardelito Hew A Kee heeft woensdag zijn geloofsbrieven in de hoedanigheid van niet residerend ambassadeur van Suriname aangeboden aan presidente Kersti Kaljulaid van Estland. 

Naast de Surinaamse ambassadeur hebben ook de ambassadeurs van Itali├ź, de Filipijnen en Swaziland hun geloofsbrieven overhandigd aan het staatshoofd. De ceremonie heeft plaatsgevonden op het Kadriorgpaleis in Tallin, de hoofdstad van Estland. Dit meldt heet  Nationaal Informatie Iinstituut, NII, donderdag 5 december 2019.


Na de ceremonie heeft de ambassadeur een audi├źntie gehad met de presidente. Er is onder andere gesproken over hoe beide landen kunnen samenwerken op onder andere het gebied van e-government en klimaatverandering.

Binnenkort zal de ambassadeur van Suriname ook gesprekken voeren met de Kamer van koophandel en fabrieken in Estland.

De ambassadeur benadrukt dat er aardig wat voordelen vallen te halen uit de samenwerking. Zo heeft Estland ruime ervaring op het gebied van e-government. Ook met de e-governments academie heeft hij gesprekken gevoerd.

De aanvang van de diplomatieke relatie tussen Suriname en Estland dateert van het jaar 2005. Ambassadeur Hew A Kee is de eerste ambassadeur van Suriname voor Estland.

Poolse autoriteiten nemen twee ton coca├»ne uit Colombia in beslag - Vier Colombianen, twee Polen en ├ę├ęn Irani├źr aangehouden

(Bron foto: Twitter)
'De grootste hoeveelheid drugs die afgelopen 30 jaar in beslag is genomen'


Poolse ambtenaren hebben twee ton cocaïne uit Colombia in beslag genomen ter waarde van ongeveer 2 miljard zloty ($ 517 miljoen, 467 miljoen euro), zei premier Mateusz Morawiecki donderdag 5 december 2019.

'Dit was de grootste hoeveelheid drugs die in de afgelopen 30 jaar in beslag is genomen', vertelde Morawiecki op een persconferentie, eraan toevoegend dat de veiligheidstroepen verschillende verdachten hebben aangehouden, waaronder vier Colombianen, twee Polen en ├ę├ęn Irani├źr.


Hij zei, dat officieren van de staatspolitie en belastingautoriteiten de 'nieuwste technologie' gebruikten om de drugs op te sporen. Morawiecki zei dat vier Colombianen, minstens twee Polen en een Iraanse man deel uitmaakten van de smokkelbende.


Hij onthulde geen andere details over de inbeslagname. Het hoofd van de Poolse veiligheidsdiensten, Mariusz Kaminski, zei dat de actie 'Europa heeft behoed voor een enorme golf aan cocaïne'.


(Suriname Mirror/Wiadomosci/The Associated Press/Polsatnews/Reuters/ Twitter)

Spectaculair fossiel van vroege vleesetende dinosauri├źr ontdekt in Brazili├ź

Gnathovorax cabreirai leefde 230 miljoen jaar geleden gedurende het TriasHet bijna volledig intacte skelet behoort tot een roofdier dat gedurende het Trias aan de top van de voedselpiramide stond en op de voorlopers van de moderne zoogdieren jaagde.


In 2014 was paleontoloog Rodrigo Muller in een plaatsje in de buurt aan het werk toen zijn team hem via de smartphone foto’s van het opmerkelijke fossiel begon op te sturen. 'Je kon het dijbeen, een deel van de kop en de schedel al zien', zegt Muller, die op dat moment zijn studie afrondde. 'We vinden dit type dinosauri├źr hier eigenlijk nooit. Het is zeer zeldzaam en heel erg spannend.'

De fragmenten werden opgegraven bij het plaatsje S├úo Jo├úo do Pol├¬sine, in het uiterste zuiden van Brazili├ź, en bleken toe te behoren aan de eerste vleesetende dinosauri├źrs die op aarde verschenen.


Het pas ontdekte dier, dat de naam Gnathovorax cabreirai heeft gekregen, leefde 230 miljoen jaar geleden gedurende het Trias, toen Zuid-Amerika nog deel uitmaakte van het supercontinent Pangea.


De dinosauri├źr stierf in een spoelvlakte, waardoor zijn skelet onder het slib van de naburige rivier werd begraven en een verbluffend intact fossiel werd gevormd.

Muller en zijn collega’s van de Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) en de Universidade de S├úo Paulo hebben hun ontdekking nu beschreven in het tijdschrift Peer J.

De bijna perfect bewaard gebleven dinosauri├źrbotten omvatten een onbeschadigde hersenpan, een zeer zeldzame vondst die het team in staat stelde om CT-scans van het brein van het dier te maken. De hersenen laten zien dat deze soort een actief roofdier met een scherp gezichtsvermogen en een goed evenwichtsgevoel was – eigenschappen die de dinosauri├źr hielpen om zijn scherpe, gekartelde tanden en lange klauwen in zijn prooi te zetten.

De beenderen vertonen ook zichtbare sporen van spieraanhechtingen, waardoor de onderzoekers uiteindelijk een reconstructie kunnen maken van de wijze waarop het dier zich voortbewoog. 'Dus als we de anatomie van andere dinosauri├źrs gaan bestuderen, zal dit zeker een uitgangspunt voor dat werk zijn',
zegt Muller.


Gnathovorax cabreirai was drie meter lang, waarmee het de grootste in Brazili├ź gevonden dinosauri├źr uit dit tijdperk is.

Een andere vleesetende dinosauri├źr die in dezelfde tijd en hetzelfde gebied leefde, Buriolestes schultzi, was slechts half zo groot. Gnathovorax cabreirai behoort tot een zeer vroege familie van vleesetende dinosauri├źrs genaamd Herrerasauridae, die ├╝berhaupt tot de allereerste dinosauri├źrs op aarde behoorden. Wetenschappers zijn het onderling niet eens over de vraag of deze afstammingslijn leidde tot de ontwikkeling van de beroemde toproofdieren uit het Jura en Krijt, zoals Tyrannosaurus rex, maar de ontdekking van Gnathovorax cabreirai lijkt erop te wijzen dat ze tot verschillende afstammingslijnen behoren. Maar Gnathovorax cabreirai kan toch een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van wezens die ons na aan het hart liggen: de zoogdieren. Naast de dinosauri├źrbotten vonden de paleontologen namelijk ook de skeletten van twee rhynchosauri├źrs, een groep van reptielen uit het Trias die waarschijnlijk op het menu van de vleeseter stonden, en van twee cynodonten, voorlopers van de moderne zoogdieren.

'Gnathovorax was een van de drijvende krachten in de evolutie, omdat hij de cynodonten verdrong naar de niche voor kleine nachtdieren, een afstammingslijn waaruit 233 miljoen jaar later de eerste wezens voortkwamen die intelligent genoeg waren om het skelet van een Gnathovorax uit de rotsen te hakken en te bestuderen', zegt Luiz Eduardo Anelli, een paleontoloog van de Universidade de São Paulo die niet bij het nieuwe onderzoek was betrokken.

De laatste in Brazili├ź ontdekte dinosauri├źr uit de groep van de Herrerasauridae, Staurikosaurus pricei, was een kleine en wendbare vleeseter die in 1936 in dezelfde rotsformatie van sedimenten werd gevonden. Terwijl de botten van deze Staurikosaurus nu in het Museum of Comparative Zoology van de Harvard University zijn te bewonderen, zullen die van Gnathovorax cabreirai minder ver van huis worden getoond; het fossiel blijft voorlopig in het paleontologisch onderzoekscentrum van de UFSM in S├úo Jo├úo do Pol├¬sine.

(Suriname Mirror/National Geographic/Twitter)

Kwart soja-oogst Brazili├ź straks in biodiesel

(Bron fotoo: AFP)
Percentage gaat van 11 naar 15%, een besluit met grote gevolgen


De Braziliaanse overheid heeft besloten dat er meer biodiesel bijgemengd moet worden in diesel voor voertuigen. Het percentage gaat van 11 naar 15%. Een besluit met grote gevolgen. 

De verhoging van het percentage biodiesel dat toegevoegd wordt aan aardoliediesel zal grote invloed hebben op de Braziliaanse sojamarkt. Het grootste deel, 82%, van de biodiesel wordt gemaakt van sojabonen. De rest wordt gemaakt van dierlijk vet zoals talg.

Volgens econoom Luiz Eliezer Ferreira van de Federa├ž├úo da Agricultura do Estado do Paran├í (FAEP) is van de 35 miljoen hectare soja nu al 5 miljoen bestemd voor de productie van biodiesel. Voor iedere procent verhoging van de toevoeging van biodiesel is ongeveer 540.000 hectare extra soja nodig. Door de verhoging van het huidige percentage naar 15% in 2023 zal dan 8 miljoen hectare soja nodig zijn.

Brazili├ź heeft een enorm potentieel voor de productie van groene brandstoffen zoals biodiesel en ethanol. Deze biobrandstoffen zorgen ervoor dat de nationale vloot van voertuigen minder milieuvervuilend rijdt, minder broeikasgasemissies genereert en de afhankelijkheid van dure en eindige olie vermindert. Brazili├ź is na de Verenigde Staten de grootste producent van biodiesel. Onlangs heeft het Nationaal Agentschap voor Aardolie, Aardgas en Biobrandstoffen een jaarlijkse verhoging van 1% toegestaan in het mengsel van biodiesel in aardoliediesel. Hierdoor is het percentage biodiesel in diesel bij de pomp al 11%. In 2018 bedroeg de productie 5,4 miljard liter en dat is dit jaar gestegen tot bijna 7 miljard liter.

Voor de verplichte toevoeging van 15% biodiesel in 2023 zal ongeveer 10 miljard liter biodiesel nodig zijn. Toen de federale overheid in 2005 begon met het nationale programma productie en gebruik van biodiesel lag de focus op ricinus (wonderboom, een tropisch gewas) en verbetering van de positie van de kleine boer, maar het was soja die won. De sojaboon is eiwit- en vetrijk en kan als hele boon worden gebruikt in diervoeder, maar het is gebruikelijk die te crushen. Bij dit proces wordt de olie van de rest van de boon gescheiden. 1.000 kilo sojabonen levert 190 tot 200 liter sojaolie, 20 kilo sojahullen en bijna 800 kilo sojaschroot op. Aan de olie wordt voor de verestering methanol en natriumhydroxide als katalysator toegevoegd. Vervolgens wordt de biodiesel gezuiverd van water, methylesters en glycerine. Methylesters gaan naar de chemische industrie en de glycerine wordt gebruikt in de farmaceutische industrie en als toevoeging in veevoer.

Het gebruik van soja heeft als nadeel de relatief lage olieproductie per hectare. Ook chemisch gezien is soja niet de ideale grondstof voor biodiesel, omdat het oliemolecuul meer meervoudig onverzadigde vetzuren heeft dan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze eigenschap maakt het eindproduct minder stabiel, een ongewenste eigenschap in een brandstof.

De Associa├ž├úo Brasileira das Ind├║strias de ├ôleos Vegetais (Abiove) schat dat van de 43 miljoen ton soja die wordt gecrusht bijna de helft bestemd is voor de productie van biodiesel. Door het verwerken van soja naar biodiesel wordt een veel hogere toegevoegde waarde gecre├źerd dan door de export van sojabonen. Door de verwerking wordt naast biodiesel ook een hoogwaardige en eiwitrijke koek of sojaschroot geproduceerd die gebruikt wordt als diervoer. De totale toegevoegde waarde kan hierdoor oplopen tot wel 84%, volgens Ferreira.

Belangrijke voordelen van het gebruik van biobrandstof zijn het positieve effect op het milieu, de handelsbalans en de economie. Brazili├ź verbruikt jaarlijks ongeveer 35 miljoen ton dieselolie. Om die hoeveelheid te maken, moet aardolie worden ingevoerd en een vermindering daarvan heeft een positief effect op de handelsbalans. De vervanging van dieselolie door biodiesel heeft door de verlaging van de uitstoot van gassen die verantwoordelijk zijn voor het broeikaseffect een positief milieu-effect. Het ministerie van Milieu schat dat Brazili├ź door het gebruik van biodiesel sinds 2005 al 70 miljoen ton CO2 minder heeft uitgestoten.

(Suriname Mirror/Boerderij)

Twee jaguars naar Trinidad gesmokkeld

Vrouwtjes jaguar overgedragen aan Emperor Valley Zoo in Port of Spain

 
Eerder dit jaar blijken twee jaguars naar Trinidad te zijn gesmokkeld. De ene is waarschijnlijk overleden, maar de andere is overgedragen aan de Emperor Valley Zoo in Port of Spain. De herkomst van de jaguars is overigens onduidelijk.

Dit werd woensdagavond 4 december 2019, in een social media-post, onthuld door minister van Landbouw, Clarence Rambharat.

Hij schreef:

'Vanochtend vroeg ontving ik het goede nieuws, dat na enkele maanden van inlichtingenwerk deze vrouwelijke jaguar werd overgegeven en met succes werd overgebracht naar de Emperor Valley Zoo. Dit volgt op informatie die eerder dit jaar werd ontvangen, dat een paar jaguars het land in waren gesmokkeld en van locatie naar locatie verplaatst. Inlichtingenbronnen geloven dat het mannetje is overleden. Via tussenpersonen werd het vrouwtje overgegeven. De Emperor Valley Zoo voert momenteel de juiste onderzoeken uit. In mei 2019 maakte ik bekend dat een jaguar-welp werd overgedragen aan de Emperor Valley Zoo.'

Jaguars zijn de grootste van de grote katten in Zuid-Amerika. Ze zwierven ooit van de zuidelijke punt van dat continent naar het gebied rond de grens tussen de VS en Mexico.

Aanzienlijke aantallen jaguars zijn alleen te vinden in afgelegen regio's van Zuid- en Midden-Amerika, met name in het Amazonebekken.


(Suriname Mirror/Daily Express/Facebook)

Juriste Serena Essed: 'Bouterse mag gratie niet misbruiken'

'Gratie heeft niet tot doel om de persoon die het ambt bekleed te bevoordelen'


De meest voor de hand liggende mogelijkheid dat Desi Bouterse na zijn presidentschap niet achter de tralies verdwijnt, is dat hem gratie wordt verleend. 'De ambtsdrager Bouterse heeft de bevoegdheid gratie te verlenen aan de natuurlijke persoon Bouterse', zegt juriste Serena Essed vandaag, donderdag 5 december 2019, in de Ware Tijd.

Bouterse kan ook een gratieverzoek indienen en voor korte tijd naar het buitenland kan vertrekken. In dat geval zou waarnemend president Ashwin Adhin hem gratie kunnen verlenen.

Bouterse is vrijdag conform de eis door de Krijgsraad veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de 8 Decembermoorden van 1982. Essed legt uit, dat de president bevoegd is om gratie te verlenen, maar vindt dat in dit geval niet rechtvaardig. De wettelijke bepaling heeft volgens haar niet tot doel om de persoon die het ambt bekleed te bevoordelen. Dat zou geen juiste toepassing zijn van de wettelijke bepaling van gratie.

Essed zegt, dat het verlenen van gratie is geregeld in de Grondwet en het Wetboek van strafvordering. 'Er staat niet wie in aanmerking komt voor gratie en wanneer. Vandaar dat in andere bronnen van het recht aanknopingspunten moeten worden gezocht, zoals jurisprudentie en literatuur. De president die het besluit gaat nemen moet de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht nemen. Hij mag geen misbruik maken van het rechtzekerheids-, vertrouwens- en zorgvuldigheidsbeginsel en ook zijn bevoegdheid niet misbruiken. Geen enkele bepaling heeft tot doel om een wet te gebruiken te eigen bate of bevoordeling', zegt de juriste.

Zij verwijst in dit kader naar de gratiewetgeving van Nederland. Hoewel die niet van toepassing is op Suriname. Er zouden zaken moeten zijn waarbij de rechter niet op de hoogte was van feiten en omstandigheden. Er zouden nieuwe feiten boven water moeten komen. 'In de 8 decemberzaak gaat het om ernstige schending van mensenrechten. Er zijn in de decemberstrafzaak geen nieuwe feiten aan het licht gekomen.' 

Op de vraag of mogelijk wordt aangestuurd op het afkondigen van de noodtoestand zegt Essed: 'De noodtoestand kan pas worden afgekondigd als er sprake is van maatschappelijke onrust zoals grote stakingen en rellen in de samenleving. Echter is niemand daarbij gebaat.' 

11e Verbrandingsoven binnen Bouta’s Milieuplan te Brownsweg in gebruik genomen

Districtscommissaris hoopt dat Brokopondo nu meer toeristen aantrekt


Het ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren te Brownsweg in het district Brokopondo de elfde verbrandingsoven binnen Bouta’s Milieuplan in gebruik genomen. Volgens minister Antoine Elias van Volksgezondheid vindt hiermee het milieuplan flink voortgang, aldus het Nationaal Informatie Instituut.

Districtscommissaris (dc) Frederik Finisie heeft bij de ingebruikname  aangegeven, dat deze ertoe moet leiden dat Brokopondo ontdaan wordt van vuil. Brokopondo, met tal van vakantieoorden, moet meer toeristen aantrekken. De dc benadrukte dat het belangrijk is om het vuil op de juiste wijze te verbranden, op milieuvriendelijke wijze. Finisie wil graag de dorpen weer schoon zien, zoals vroeger het geval was.

Het Assembleelid Wendell Asadang (NDP) merkte op, dat plastic niet vergaat en overal rondslingert. Ook zorgen petflessen voor verstoppingen van afvoerkanalen. Hij is blij, dat het vuil op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier verwerkt zal worden. Hij wees de bewoners erop, dat ze het vuil op de juiste manier moeten sorteren voor de verwerking. Ook merkte hij op, dat er duurzaam omgegaan moet worden met de vuilverbrandingsoven, aangezien deze veel kost.

Voor vandaag, donderdag 5 december 2019, staat de ingebruikname van unit nummer 12 op Witagron op het programma, terwijl er ook verbrandingsovens op Snesi Kondre, Brokopondo Centrum en Langatabiki in de pijplijn zijn. De bewindsman zegt, dat op wat technische zaken na deze units al bijna rond zijn. Hij benadrukt, dat de verbrandingsovens bij ingebruikname meteen operationeel en functioneel moeten zijn.

Het ligt in de bedoeling om landelijk een totaal van 30 van deze ovens te hebben. Minister Elias geeft te kennen, dat ook de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) dit Surinaamse milieuplan koestert. Hij heeft tijdens een bezoek aan deze organisatie voorgehouden wat dit project inhoudt.

Het ministerie van Volksgezondheid treedt op als uitvoerder c.q. trekker van dit door president Desi Bouterse geïnitieerde project. Minister Elias zegt, dat zijn hele ministerie eraan meewerkt het tot een succes te maken. Het ministerie blijft ook na ingebruikname van de ovens controle uitoefenen.

In de gebieden waar de units worden opgezet worden lokale bewoners getraind in hoe hiermee om te gaan. Van belang is volgens minister Elias vooral het onderhoud. De mensen worden getraind door personeel van het Mungra Medisch Centrum (MMC).

Geweld en moorden blijven wijdverbreid in Colombia

Burgemeester, sociaal leider en gedemobiliseerd FARC-lid vermoord


Geweld, een van de oorzaken van de protesten en demonstraties die plaatsvinden in Colombia, blijft wijdverbreid in het land. Terwijl woensdag 4 december 2019 anti-gregeringsprotesten plaatsvonden in Colombia, meldden lokale media de moord op ├ę├ęn burgemeester, ├ę├ęn sociaal leider en ├ę├ęn gedemobiliseerd FARC-lid.

Elicerio Mendoza, sociaal leider en gemeenschapsleider, werd dinsdagavond gedood in de gemeente San Vicente del Caguán (zuiden).

Volgens de eerste informatie werd Mendoza, die met zijn vrouw op een motorfiets reed, onderschept door vreemden die hem herhaaldelijk neerschoten, meldde de lokale BLU-radio.

Senator Victoria Sandino van de FARC-partij (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Com├║n) meldde bovendien, dat de voormalige strijder Manuel Santo Yatacue woensdag 4 december 2019 werd vermoord in het departement Cauca (west). 'Begrijpt de nationale regering nog steeds niet dat het essentieel is om de veiligheidsgaranties te implementeren die zijn overeengekomen in het vredesakkoord (ondertekend in 2016 tussen de Colombiaanse staat en de voormalige FARC-EP)? Hoeveel doden zijn er nog meer?', benadrukte ze:


Manuel Santos Yatacue, die deelnam aan het programma van zijn gedemobiliseerde guerrilla-groep, en zijn vrouw werden aangevallen tijdens het rijden door de plaats Buenos Aires, waar een half dozijn illegale gewapende groepen strijden om controle over verlaten FARC-grondgebied en met name de illegale goudmijnenin de regio.

De aanval vond plaats in de buurt van de beschermde plek waar de voormalige FARC-guerrilla's een co├Âperatieve koffieboerderij waren begonnen als onderdeel van hun re-integratie.


(President Ivan) 'Duque spreekt over vrede voor de wereld, maar doet niets in Colombia om het geweld te stoppen. # 4DElParoSigue', aldus de FARC-partij op Twitter:


Ondertussen bevestigde gouverneur van het departement Cundinamarca (midden), Jorge Emilio Rey, de moord op de burgemeester van de gemeente Sutatausa, Jose Humberto Rodriguez. Sutatausa, een rustig stadje in het noorden van Cundinamarca.

De moord schokte de stad en verwarde de politie, omdat Rodriguez geen doodsbedreigingen had gemeld en er geen illegale gewapende groepen actief zijn in het gebied. Bovendien was de rustige stad niet gemarkeerd vanwege mogelijk electoraal geweld en waren er geen aanwijzingen voor onregelmatigheden bij de verkiezingen in oktober.

De enige gebeurtenis uit het buitengewone was, dat de gekozen burgemeester het slachtoffer was geworden van vervolging door zijn voormalige rivalen door rechtszaken, maar geen aanwijzing dat dit zou escaleren.

Niettemin werd Rodriguez door twee huurmoordenaars neergeschoten en stierf vlak voor middernacht in het ziekenhuis, de stad in shock latend en zijn familie in verdriet.


(Suriname Mirror/Prensa Latina/Colombia Reports/Twitter)

Zangeres Fernanda Brandao gebruikt sex-appeal om aandacht te vragen voor vernietiging Amazone in Brazili├ź

In oktober verscheen haar boek over Kaxinawa-stam in Peru en Brazili├źDe 36-jarige zangeres Fernanda Brandao gebruikt haar sex-appeal voor een goed doel. Fernanda Brand├úo Gon├žalves da Silva (geboren op 3 mei 1983 in Belo Horizonte, Brazili├ź) is een Braziliaanse zangeres, danseres, een woont in en opnamekunstenaar, gevestigd in M├╝nchen, Duitsland. Met haar billen genereert ze aandacht voor de vernietiging van het milieu in haar geboorteland Brazili├ź. 

Naakte feiten genereren aandacht. De Duits-Braziliaanse Fernanda Brandao weet dat, die dit effect nu voor een goed doel gebruikt.Auf diesem Bild sehen wir viel mehr als nur meinen Hintern... ­čŹĹ Auf den ersten Blick sehen wir die atemberaubende Natur, die gesch├╝tzt und bewahrt werden m├Âchte. Wenn wir aber genauer hinschauen sehen wir das Meer, das voller Plastik und anderem M├╝ll ist und dessen Spiegel immer weiter ansteigt. Wir sehen eine ausgetrocknete Landschaft und einen unfruchtbaren W├╝stenboden. Dieses Bild wurde vor wenigen Monaten in Spanien aufgenommen. Gestern wurde im EU Parlament der Klimanotstand ausgerufen! Geht HEUTE AB 12:00 Uhr auf die Stra├čen und bewegt eure Hintern f├╝r unsere Zukunft! Wir haben eine politische Stimme, lasst uns sie einsetzen. ­čî│Heute Abend um 22:00 bin ich bei der NDR Talkshow mit Tietjen & Pilawa beim NDR Fernsehen zu sehen. Wir sprechen ├╝ber den #Amazonas Regenwald, #indigene V├Âlker und die Auswirkung der Politik Brasiliens f├╝r sie und den Rest der Welt. ­čî│ #klimawandel #climatechange #brazil #indigenous #kaxinawa #acre #nature #amazonfires @luisaneubauer @dariadaria @leonardodicaprio #theplanetisourhome Photo by @danielaglunz @ndr2
Een bericht gedeeld door Fernanda Brandao (@fernanda_brandao) op
Haar foto in een wit badpak verbergt meer: ​​de 36-jarige wil de aandacht vestigen op de vernietiging van het Amazone-regenwoud in Brazili├ź.

'Op deze foto zien we veel meer dan alleen mijn kont ...', schrijft Brandao. 'Op het eerste gezicht zien we de adembenemende natuur die beschermd en behouden wil worden. Maar, als we beter kijken, zien we de zee, die vol zit met plastic en ander afval en waarvan de spiegel steeds verder omhoog komt. We zien een uitgedroogd landschap en een dorre woestijn.'Een bericht gedeeld door Fernanda Brandao (@fernanda_brandao) op
Als je door de fotogalerij in de Instagram-post klikt, wordt de zangeres nog duidelijker. Foto's en video's tonen de vernietiging achtergelaten door de bosbranden in de Amazone.Brandao zet zich al lang in voor milieubescherming en sociale kwesties in haar thuisland. In oktober verscheen haar boek over de Kaxinawa-stam die in Peru en Brazili├ź woont.
(Suriname Mirror/Kronen Zeitung/Instagram/YouTube)

Orthea Riley eerste voetbalster uit Suriname die contract tekent bij Eredivisieclub Nederland

(Bron foto: Haaglanden Voetbal)
18-Jarige Riley tekende onlangs contract voor ├ę├ęn jaar bij ADO Den Haag


De Surinaamse voetbalster Orthea Riley is de eerste voetbalster uit Suriname die een contract tekent bij een Eredivisieclub in Nederland. De 18-jarige tekende onlangs een contract voor ├ę├ęn jaar bij ADO Den Haag met een optie voor nog een jaar. 

De aanvalster, afkomstig van SV Athena in Suriname, wordt gezien als een buitengewoon talent, dat nog volop in ontwikkeling is. ADO Den Haag heeft haar talenten erkend en biedt haar de kans om zich door te ontwikkelen tot een volwaardige profvoetbalster, schrijft Haaglanden Voetbal vandaag, donderdag 5 december 2019.

Winston Babel, trainer/coach en begeleider van Riley bij SV Athena: 'Orthea is een groot talent, ik was er van overtuigd, dat als zij de kans in Nederland zou krijgen dat het verkrijgen van een contract mogelijk is. In Suriname heeft Riley geen uitdagingen meer, bij het Surinaams nationaal team is zij de topscorer, zij is toe aan een volgende stap in haar voetbalcarri├Ęre.'

Riley zal komende week terug naar Suriname vliegen om de feestmaand met haar familie door te brengen. In januari keert zij terug naar Nederland en sluit zij zich weer aan bij haar nieuwe club ADO Den Haag.