dinsdag 19 augustus 2014

Weerswaarschuwing Meteorologische Dienst Suriname bereikt niet de media en dus ook bevolking niet

Zware regenval en windstoten verrassen burgers iedere keer weer

Het wachten is op betere publieke informatievoorziening vanuit Meteodienst

19-08-2014 Door: Paul Kraaijer (Obsession Magazine)


Paramaribo - Delen van in ieder geval Paramaribo werden in de loop van de middag tot het begin van de avond, dinsdag 19 augustus 2014, getroffen door langdurige zware regenval, onweer en nu en dan rukwinden. Natuurlijk leverde de zware wateroverlast hier en daar de nodige problemen op. De Meteorologische Dienst blijkt op haar website voor vandaag deze weerswaarschuwing te hebben geplaatst:

Waarschuwing 19 augustus 2014: in de late middag en avond zware onweersbuien met sterke windstoten (40 – 70 km/u) op sommige plaatsen.

De waarschuwing zal echter door zeer weinigen gelezen zijn, simpelweg omdat je als burger niet dagelijks de website van de Meteorologische Dienst bezoekt en zeker niet in een periode dat niet veel regen en zeker geen zware buien te verwachten zijn.

De doorsnee burger kijkt naar buiten, naar de lucht, ziet een zonnetje en hier en daar wat wolken, maar verwacht en weet niet dat dat beeld binnen korte tijd kan omslaan in donkere bewolking, een opstekende wind en eerste regendruppels die snel overgaan in een zware bui met onweer en zware windstoten.

De Meteorologische Dienst zou serieus moeten overwegen om dergelijke weerswaarschuwingen meteen te delen met alle lokale media, dat wil zeggen met de redacties van nieuwswebsites en van websites van kranten en met radio- en televisiezenders. Alleen door dat te doen kunnen veel burgers op tijd worden gewaarschuwd voor naderend extreem weer en eventuele voorzorgsmaatregelen treffen.

Uit onderstaande weerkaart wordt zichtbaar, dat zich vandaag grote regengebieden vlak voor de Surinaamse kust bevonden:

(Bron kaart: CuraƧao Chronicle)