dinsdag 10 maart 2015

De zaak Dino Bouterse - Deel 7 - 6 januari 2015 - 10 maart 2015: Dino veroordeeld tot 16 jaar en 3 maanden cel

Zoon president Suriname in VS verdacht van wapen- en drugshandel en betrokkenheid bij Hezbollah

De rechtszaak

06-01-2015  Door: Paul Kraaijer


Een overzicht (vervolg)


06 januari 2015
Uitspraak in zaak Dino Bouterse laat nog zo'n twee maanden op zich wachten

Geplande zitting bij rechtbank Manhattan uitgesteld


Dino Bouterse zal nog zeker een maand of twee moeten wachten voordat vonnis wordt gewezen in de strafzaak die de Amerikaanse Justitie tegen hem heeft aangespannen. Rechter Shira Scheindlin had aanvankelijk 6 januari 2015 uitspraak willen doen, maar de zitting bij de rechtbank in Manhattan, New York, ging niet door.

'De zaak is nog in behandeling. De rechter moet nog uitspraak doen en dat wordt verwacht binnen een maand tot twee maanden. Er zal zeker een veroordeling komen en alleen de hoogte van de straf zal worden bepaald,' schreef de Ware Tijd te hebben vernomen van 'een goed ingevoerde bron'.

Lokale Amerikaanse media en ook het Openbaar Ministerie in New York berichten overigens 6 januari met geen letter over het niet doorgaan van de zaak tegen Dino Bouterse vandaag.


09 januari 2015
Edmund Muntslag wordt door Trinidad & Tobago aan de VS uitgeleverd
Muntslag mede-verdachte in cocaïnesmokkel zaak Dino Bouterse


Edmund Muntslag wordt door Trinidad & Tobago uitgeleverd aan de VS. Rechter Marcia Ayers-Caesar heeft donderdag 8 januari 2015, in hoofdstad Port of Spain bepaald, dat Muntslag mag worden uitgeleverd aan Amerika. De Amerikaanse overheid wil de Surinamer berechten voor vermeende samenzwering om tien kilo cocaïne de VS binnen te smokkelen.

In een laatste poging om uitlevering te voorkomen, heeft zijn advocaat Keith Schotland na het geding aangegeven, dat zijn cliënt van plan is een 'habeas corpus' bevelschrift naar de Hoge Raad in Port of Spain te sturen om hem vrij te laten uit de gevangenis, aldus de Trinidad Express van 8 januari. Op basis van het 'habeas corpus' principe heeft een ieder die zonder rechterlijke tussenkomst de vrijheid is ontnomen recht op een spoedig rechterlijk oordeel daarover.


Muntslag wordt samen met Dino Bouterse ervan beschuldigd drugs te hebben gesmokkeld naar de VS tussen december 2011 en augustus 2013.


Tijdens de hoorzitting gisteren in Port of Spain, zei rechter Ayers-Caesar, dat ze tevreden was dat er voldoende bewijsmateriaal was gepresenteerd door de advocaten die de Amerikaanse staat vertegenwoordigden die de uitlevering van Muntslag rechtvaardigen.


Muntslag (30) werd tijdens het proces op de hoogte gehouden van wat er werd gezegd door de Nederlandse tolk Zaitoen Badloe-Klaverweide.

De advocaten van Muntslag hebben tot 23 januari de tijd om een bevelschrift in te dienen.
10 februari 2015
Advocaten Dino Bouterse hebben meer tijd voor verdediging nodig

Strafbare feiten begaan door uitlokking: advocaten willen meer strafvermindering

De advocaten van Dino Bouterse hebben opnieuw meer tijd gevraagd voor zijn verdediging bij de rechtbank te Manhattan, New York (VS). De rechter zou dinsdag 10 februari 2015 vonnis vellen, maar de zaak is voor de derde keer uitgesteld en nu tot 10 maart, aldus  Starnieuws.

De verdediging van Dino Bouterse stelt meer tijd nodig te hebben. Dino heeft op basis van het Amerikaanse rechtssysteem een gedeelte schuldbekentenis afgelegd, nadat hij in eerste instantie verklaarde onschuldig te zijn.

De advocaten van Dino gaan na hoe zij meer strafvermindering kunnen bedingen. De verdediging voert aan, dat Dino de ten laste gelegde strafbare feiten heeft begaan op basis van uitlokking. Hij zou 2 miljoen Amerikaanse dollar ontvangen voor onder andere het voorzien van een permanente basis voor de Libanese terreurorganisatie Hezbollah in Suriname voor aanvallen op de VS. Ook de smokkel van cocaïne zou volgens Kanhai zijn gebeurd op basis van de vraag van Amerikaanse undercover agenten


09 maart 2015
Dag van de waarheid voor Dino Bouterse10 maart 2015
Rechter in Manhattan, New York, doet vandaag uitspraak in zaak Dino


Advocaat Irwin Kanhai is ervan overtuigd, dat Dino Bouterse (42) in Suriname, Nederland, Frankrijk of Duitsland niet zou worden veroordeeld. 'Het systeem in Amerika is heel anders. Daar weet je nooit hoe het zal lopen. De verdediging heeft er alles aan gedaan om zoveel mogelijk zaken op een rijtje te zetten. Er is ook veel materiaal in Suriname verzameld', zegt Kanhai dinsdag 10 maart 2015, op Starnieuws in reactie op de uitspraak later die dag door een rechter in Manhattan, New York, in de geruchtmakende zaak tegen de zoon van de Surinaamse president. 

In het proces zijn schriftelijk stukken gewisseld. Maatschappelijk werkers uit de Verenigde Staten zijn in Suriname geweest en hebben diverse mensen uit zijn omgeving gehoord. 'De rechter in de VS kan dan een goed beeld krijgen van wie Dino is en dat hij zich absoluut niet bezighield met terrorisme of Hezbollah. Hier is sprake van infiltratie door Amerikaanse agenten. Wij geloven in de onschuld van onze cliënt', aldus Kanhai. Met het onderzoek in Suriname wordt gehoopt op strafvermindering.

De advocaten van Dino hebben eerder in een verklaring gesteld, dat hun cliënt nooit een voorstander is geweest van een terroristische organisatie. Hij zou daarom nimmer hulp verlenen aan een dergelijke organisatie. De aanklacht is volgens het advocatenteam geïnitieerd en uitgedacht door de Amerikaanse regering. De beschuldiging is een belediging aan het adres van Dino en het Surinaamse volk, stelden zij.

Dino wordt beschuldigd van poging tot cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten, illegaal wapenbezit en verdenking van ondersteuning van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Volgens de Amerikaanse Justitie zijn er audio- en video-opnamen van ontmoetingen - met undercoveragenten van de DEA, het Amerikaanse drugsagentschap - waarin Dino toezeggingen deed om mee te zullen werken aan het opvangen van Hezbollah-leden in Suriname. Hij zou hen ook voorzien van valse paspoorten.

In ruil voor strafvermindering heeft Dino een gedeeltelijke schuldbekentenis afgelegd, waardoor een verdere inhoudelijke behandeling van de zaak niet meer nodig is en volstaan kan worden met een uitspraak en vonnis.

Dino werd op 29 augustus 2013 in de Panamese hoofdstad Panama Stad aangehouden en dezelfde dag nog uitgeleverd aan de VS


10 maart 2015
Dino veroordeeld tot 16 jaar en 3 maanden cel

Zoon van president Bouterse had gedeeltelijke bekentenis afgelegd in ruil strafvermindering


De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, Dino Bouterse, moet 16 jaar en drie maanden de cel in. Dat besloot de rechtbank in Manhattan, New York (VS), dinsdag 10 maart 2015.

Dino Bouterse sloot eerder een deal met het Openbaar Ministerie in New York. Hij zou een lagere straf krijgen in ruil voor een gedeeltelijke schuldbekentenis. Hij bekende daarom een samenzwering om de Libanese terreurorganisatie Hezbollah te steunen en de smokkel van 10 kilo cocaïne. Volgens Amerikaanse aanklagers is de zoon van de president van Suriname ook verantwoordelijk voor wapenhandel.

Uit de aanklacht blijkt dat op 1 februari 2013 twee infiltranten van de Amerikaanse DEA op bezoek kwamen bij Dino in Suriname. Zij gaven zich uit voor Mexicaanse drugshandelaren. In dit gesprek gaf Dino aan dat hij hen kon 'faciliteren' bij drugssmokkel en het kopen van wapens.
Op 28 juni 2013 bezochten de Amerikaanse infiltranten Dino Bouterse in zijn kantoor. Er werd gesproken over het smokkelen van 450 kilo cocaïne naar de VS. Dino haalde uit een kluis een pakketje van een kilo. Handlanger Quincy Muntslag (die vastzit op Trinidad & Tobago en wacht op uitlevering naar de VS) zei dat het was behandeld met chemicaliën waardoor 'de honden op de luchthaven het niet kunnen ruiken'. Vervolgens pakte Dino Bouterse een raketwerper uit zijn kluis en gaf die aan een van de DEA-agenten.
In juli overlegde hij in Suriname een paar keer met Amerikaanse agenten over het opzetten van een basis voor Hezbollah in Suriname. Eind juli reisde hij naar Griekenland om met zijn contacten concrete plannen te maken.

De rechter had Bouterse dertig jaar tot levenslang kunnen geven, maar hield het bij 195 maanden. De Amerikaanse aanklager had beweerd, dat Bouterse de Libanese terreurgroep Hezbollah zou hebben geholpen bij het het beramen van aanlagen op de Verenigde Staten. Bouterse zou Hezbollahleden wapens gaan verschaffen. Maar, de rechter ging daar niet in mee. 'Het is niet bewezen dat met deze wapens een aanslag op Amerika zou worden gepleegd. Ook blijkt uit het verleden niet dat Dino Bouterse een terrorist is of dat hij met terrorisme sympathiseerde. Zijn hebzucht kreeg grip op hem.'

Dino probeerde een basis voor de Hezbollah op te zetten in Suriname en drugs- en wapenhandel te bedrijven, onder meer vanuit zijn kantoor bij de Surinaamse antiterreureenheid CTU. Dit bleek uit opgenomen gesprekken tussen hem en infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA.

'Een zware straf', aldus de advocaat van Bouterse na de rechtszaak, zo bericht het NRC in Nederland. Dino Bouterse, die in de rechtszaal verscheen in zijn gevangenispak, leek opgelucht. Hij stak na de uitspraak zijn duim op naar zijn moeder en salueerde naar zijn familie op de publieke tribune.

'Denk alsjeblieft aan mijn elf prachtige kinderen in de leeftijd van twee tot negentien jaar, die niet zullen opgroeien met een vader', zei Bouterse in zijn slotpleidooi tegen de rechter. 'Ik schaam me diep voor wat ik deed. Ik zal mijn tijd in de gevangenis nuttig gebruiken en zal landbouw gaan studeren zodat ik straks als ik vrijkom, voor mijn familie kan zorgen.'

Het is in de VS gebruikelijk dat verdachten een gedeeltelijke bekentenis afleggen in ruil voor strafvermindering. Daarover worden afspraken gemaakt tussen aanklagers en verdediging. De rechter moet zo'n deal bekrachtigen.

Dino Bouterse werd in augustus 2013 op verzoek van de Amerikanen in Panama gearresteerd op basis van een infiltratieactie. Zo overlegde Dino Bouterse in juli 2013 in Suriname een paar keer met Amerikaanse agenten over het opzetten van een basis voor Hezbollah in Suriname. Eind juli reisde hij naar Griekenland om met zijn contacten concrete plannen te maken. Dino zou twee miljoen Amerikaanse dollar van de undercoveragenten ontvangen.

De vermeende Hezbollahbaas vertelde dat zijn organisatie tegen de Amerikanen vecht. 'Je hebt ingestemd om onze jongens te ontvangen, zodat ze kunnen worden getraind en dat ze kunnen blijven voor later uit te voeren operaties. Ga je akkoord?', vroeg de infiltrant. 'Ja', antwoordde Bouterse.

De verzwaarde Hezbollah-aanklacht tegen Dino Bouterse:
10 maart 2015
Vonnis Dino Bouterse in internationale media en
pleidooi advocaten Dino 2 maart 2015: