zondag 16 september 2018

Elf van de veertien landen van de Lima groep verwerpen militaire interventie of geweld in Venezuela

(Bron foto: Hablame24)
Secretaris-generaal OAS, Almagro, sluit militaire optie niet uit om Maduro omver te werpen

 
Verschillende landen van de Groep van Lima hebben zaterdag een 'militaire interventie' of het 'gebruik van geweld' in Venezuela verworpen.  Een dag eerder had de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Colombiaan Luis Almagro, een dergelijke optie niet uitgesloten.


Elf van de veertien landen van de groep verwerpen 'een militaire interventie of het gebruik van geweld' in Venezuela, zegt het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag 15 september 2018 in een persbericht.

Declaração do Grupo de Lima
(tradução não-oficial. Original em espanhol segue depois do texto em português)

Os governos de Argentina, Brasil, Chile, Costa Rica, Guatemala, Honduras, México, Panamá, Paraguai, Peru e Santa Lúcia, países membros do Grupo Lima, reafirmam seu compromisso de contribuir para a restauração da democracia na Venezuela e para superar a grave crise política, econômica, social e humanitária que esse país atravessa, por meio de uma saída pacífica e negociada. Nesse sentido, continuarão a promover iniciativas com esse fim no âmbito do Direito Internacional.
Exortam uma vez mais o regime venezuelano a pôr fim às violações dos direitos humanos, libertar os presos políticos, respeitar a autonomia dos poderes do Estado e assumir a responsabilidade pela grave crise que a Venezuela vive hoje.

Da mesma forma, expressam sua preocupação e seu rechaço a qualquer curso de ação ou declaração que implique uma intervenção militar ou o exercício da violência, a ameaça ou o uso da força na Venezuela.


Ze veroordelen ook de dreigementen aan het adres van Venezuela. Het gaat om Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru en Santa Lucia. De Groep van Lima omvat ook Canada, Colombia en Guyana.


De Groep van Lima is in 2017 in het leven geroepen om de politieke crisis in Venezuala te helpen oplossen. Tegelijk spaart ze de kritiek op het regime van president Nicolas Maduro niet.

OAS-topman Almagro zei vrijdag, dat hij de militaire optie niet uitsloot om Maduro omver te werpen. Hij houdt hem verantwoordelijk voor de humanitaire en economische crisis in het land.(Suriname Mirror/Belga/Le Soir/El Tiempo/Twitter)

Nieuw gekozen landelijk jongerenbestuur van de ABOP focust zich op verkiezingen 2020

Stefanus Ligorie gekozen tot jongerenvoorzitter: 'Jongeren gaan het tij in het land keren'


Het nieuw gekozen landelijk jongerenbestuur van de ABOP heeft van de partijleiding een belangrijke opdracht meegekregen. Dit bestuur moet zoveel mogelijk jongeren binnenhalen voor de verkiezingen van 2020. Stefanus Ligorie is gekozen tot jongerenvoorzitter en Edgar Sampi is ondervoorzitter. 

Aan de Verlengde Keizerstraat in Paramaribo werd zaterdag het nieuwe ABOP coördinatiecentrum geopend. Het secretariaat van het nieuwe jongerenbestuur werd ook feestelijk in gebruik genomen, zo bericht Starnieuws zondag 16 september 2018.

Partijvoorzitter Ronnie Brunswijk én Ligorie hebben aangeven de strijd aan te gaan om verkiezingswinst te behalen. Ligorie riep vooral de jongeren op om het tij in het land te keren en de partij te volgen. 'Niet Ligorie heeft de verkiezingen gewonnen, maar de ABOP in het bijzonder de jongeren.'

De jongeren zijn enkele maanden geleden gestart met een proces om progressiever te zijn, geeft Ligorie aan. Het resultaat was het zaterdag gehouden congres en de verkiezing. 'Nu is de weg vrij voor ons om verder het veldwerk te doen voor de partij.'

Marinus Bee, congresvoorzitter van de ABOP, is blij met het verloop van de verkiezing. Er zullen volgens hem meerdere momenten volgen waarop de partij met de jongerenvertegenwoordiging per district in conclaaf zal treden om de strategie verder uit te voeren. Er waren zaterdag diverse presentaties. Politicoloog Hans Breeveld hield een inleiding over identiteitspolitiek. Verder konden de jongeren vragen stellen aan een panel.

'Nu gaan we ons focussen om ons interne structuur te versterken. Een sterke fundering om vanaf nu sterk naar buiten te komen.' In het bestuur zitten verder Genevievre Jordan, John Atida, Fariyal Renfrum en Quinsny Abilinti.

Gezonken Colombiaanse cocaïne duikboot in Coppenamerivier wordt maandag geborgen

Bij verder van oever trekken met graafmachine raakte kabel los, waardoor de boot rivier in gleed


De Colombiaanse cocaïne duikboot die gisteren is gezonken in de Coppenamerivier bij het verder trekken op het droge, zal morgen uit het water worden gehaald. 

Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt vanmiddag, zondag 16 september 2018, op Starnieuws namens de regiocommandant van Saramacca, dat een ondernemer bezig was de semi-duikboot verder van de oever te trekken met een graafmachine, toen het mis is gegaan. Een van de kabels waarmee de duikboot was bevestigd, is losgeraakt. Hierdoor is de boot de rivier in gegleden. Ongeveer 20 meter verder in de rivier is de duikboot gezonken.

De ondernemer heeft markeringen aangebracht met jerrycans. Die blijven drijven op het water.

'De bedoeling is om de boot maandag weer op het droge te krijgen. Het is niet zo, dat er sprake is van opzettelijk willen proberen de boot in de diepte te laten verdwijnen. Het is een belangrijk bewijsmateriaal in deze case', benadrukt Naarden.

Update, dinsdag 18 september:
De duikboot was zaterdag 8 september betrokken bij een aanvaring op de Coppenamerivier, waardoor deze schade opliep. Een duwboot, die drie pontons met boomstammen voor zich duwde, kwam tegen de stalen pilaar van de Coppenamebrug en vervolgens tegen de duikboot aan, zo bericht het Dagblad Suriname. 

Als gevolg van de aanvaring heeft zowel de brug als de duikboot schade opgelopen. Er was water in de duikboot terechtgekomen, waardoor men besloot om deze aan land te brengen. Tijdens die actie is de duikboot te water geraakt.

Mr. dr. Lachman Soedamah nieuwe voorzitter van VHP Nederland

'Herstructurering van VHP Nederland zal als eerste worden opgepakt en uitgevoerd'


'Ultieme doel is het verkrijgen van regeerverantwoordelijkheid in 2020 in Suriname'


De installatie van het nieuwe bestuur van VHP Nederland vond vrijdag 14 september 2018 in Amsterdam plaats, door de VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Tot de nieuwe voorzitter van VHP Nederland is benoemd en geïnstalleerd mr. dr. Lachman Soedamah. 

Het nieuwe bestuur bestaat verder uit de heren Henk Lalji, ondervoorzitter, Jay Pahladsingh, ondervoorzitter, Jagroep Narain, penningmeester, Arnold Dwarka, secretaris en de dames Rosita Drigpal, tweede secretaris en Vishma de Keijzer, lid.

De noodzakelijkheid voor herstructurering van VHP Nederland zal als eerste worden opgepakt en uitgevoerd. Een belangrijke doelstelling is om VHP Nederland toegankelijker te maken voor jongeren en vrouwen. Daarbij zijn diversiteit en afspiegeling van de Surinaamse samenleving belangrijk.

Ondersteuning van de moederpartij in Suriname blijft echter de primaire doelstelling van VHP Nederland, met als ultieme doel het verkrijgen van regeerverantwoordelijkheid in 2020.

Voorzitter Santokhi acht het nodig draagvlak te creëren om de moederpartij te ondersteunen en de mensen bewust te maken van het feit, dat de diaspora een toekomst heeft in Suriname. Hij benadrukte tevens herhaaldelijk, dat het nog niet te laat is om Suriname van de afgrond te redden. De voorzitter deelde zijn toekomstperspectief welke betrekking had op de wederopbouw van het land. Hij moedigde de leden en alle andere bezoekers aan zich in te blijven zetten voor het land.

Volgens Soedamah is het de bedoeling om van VHP Nederland een krachtige organisatie te maken met een groot ledenbestand. Dit kan alleen door kaders, kennis, kunde en sleutelfiguren in Nederland die de VHP een warm hart toedragen.

Essentieel is krachten te bundelen en deze optimaal in te zetten ter ondersteuning van de VHP op weg naar de verkiezingen van 2020.

Tot slot zijn vijf kernen geïnstalleerd door voorzitter Santokhi. Deze vijf kernen zijn werkzaam in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere. De avond werd afgesloten met een informeel samenzijn, aldus de partij.

Bewoners Matawai-gebied uiten tegenover regering onvrede over houtkapactiviteiten in het gebied

'De houtblokken liggen daar, de weg is gebarricadeerd'

'Bewoners willen  ondernemer dwingen deel van zijn winst af te staan aan de gemeenschap'


Vertegenwoordigers van het Matawai-gebied hebben vrijdag in op het Kabinet van de President een onderhoud met Henk Herrenberg, vertegenwoordiger van de regering, hun ongenoegen geuit over de houtkapactiviteiten in het gebied. Het steekt de mensen, dat er activiteiten worden ondernomen in hun woon- en leefgebied, zonder dat zij daar profijt aan hebben, aldus vandaag, zondag 16 september 2018, de Ware Tijd.

Bewoners van Nieuw Jacobkondre beletten een ondernemer, die dicht bij hun woon- en leefgebied hout exploiteert, om zijn lading weg te slepen. 'De houtblokken liggen daar. De weg is gebarricadeerd. De mensen willen niet dat de ondernemer weggaat met het hout zonder dat er wat tegenover staat', zegt districtssecretaris Marciano Galimo.

De bewoners willen de ondernemer met hun actie dwingen om een deel van zijn winst af te staan aan de gemeenschap. Galimo stelt, dat de mensen snakken naar ontwikkeling van hun woonomgeving. De activiteiten van de ondernemer zouden daaraan een bijdrage moeten leveren.

Bij de bijeenkomst waren onder meer vertegenwoordigers van de initiatiefgroep 'Feti gi Matawai', vertegenwoordigers van het traditioneel gezag en de districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Saramacca met haar staf aanwezig. Pinas  had eerder gezegd, dat zij president Desi Bouterse gevraagd heeft om afkondiging van de Wet beschermde dorpsgebieden. Deze wet is in december 2017 goedgekeurd door het parlement.

Pinas had overigens woensdag 22 augustus al een bijeenkomst met bewoners van Nieuw Jacobkondre in dat dorp aan de Saramaccarivier, waar ze de problemen van de bewoners aanhoorde. De bewoners klagen vooral over activiteiten van houtkappers die te dicht bij het gemeenschapsbos bomen vellen.

Een van de aanwezigen was Delano Adams, voorzitter van de actiegroep Matawai. De groep van Adams wil dat alle houtactiviteiten in het gemeenschapsbos van de stam der Matuariërs worden opgeschort. Behalve dat zij willen weten wat er met het geld wordt gedaan dat verdiend wordt uit het gemeenschapsbos, willen ze zelf ook aan houtkap doen. De groep bestaat uit diverse organisaties van het Matawaigebied, dat tien dorpen telt.

De groep wil dat het gemeenschapsbos onder deze dorpen wordt verdeeld. Ook wil ze dat de commissie die belast is met het innen van het geld dat verdiend wordt uit het gemeenschapsbos, wordt ontbonden.

Politie valt op drie locaties in Paramaribo 'drugsholen' binnen

In totaal zijn zes drugsverdachten aangehouden


De afdeling Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname heeft maandag 10 en donderdag 13 september op drie locaties in Paramaribo, die bekend staan als 'drugsholen', invallen gepleegd. In totaal zijn zes drugsverdachten aangehouden, zo meldt het korps zaterdag 15 september 2018. Allen zijn na afstemming met het Openbaar Ministerie ingesloten. 

Bij de 52-jarige D.C. werd een hoeveelheid yami en een geldbedrag in beslag genomen. De verdachte heeft verklaard drie jaren bezig te zijn met het verhandelen van drugs.

Op de 29-jarige S.D. werden 5 XTC-tabletten aangetroffen. Volgens zijn verklaring neemt hij ze voor eigen gebruik mee en een deel daarvan zou hij doorverkopen aan vrienden.

De 19-jarige D.M., C.S. (38), de 37-jarige A.P. en M.P. (39) zijn op het woonadres van M.P. aangehouden. In het voertuig van één van deze verdachte alsook in de woning van P. is hasj en cocaïne aangetroffen en in beslag genomen.

Colombiaanse cocaïne-duikboot op onverklaarbare wijze gezonken....

Boot was dag eerder uit Coppenamerivier getrokken door graafmachine bij marinebasis Boskamp

 
Starnieuws bericht vandaag, zondag 16 september 2018, dat de Colombiaanse cocaïne-duikboot die in februari in beslag genomen was in Saramacca, zaterdag is gezonken in de Coppenamerivier. De boot was vrijdag uit de Coppenamerivier getrokken door een graafmachine bij de marinebasis te Boskamp, maar de volgende dag te water geraakt..... Het aan land brengen van de duikboot vond plaats onder supervisie van het Nationaal Leger en een ondernemer. 

Zeven Colombianen en een Cubaan zijn bij de vondst van de duikboot in Saramacca  gearresteerd.

De informatie over de mogelijke aanwezigheid van een semi-submersible vessel binnen het Surinaamse grondgebied was afkomstig van
'internationale partners'.

De duikboot is belangrijk voor de verdere bewijsvoering in deze geruchtmakende zaak. De buitenlanders die ingesloten zijn waren vermoedelijk vanuit Guyana illegaal in Suriname gekomen.

Waterkant.net schrijft vandaag, dat een en ander vrijdag en gisteren gebeurde onder het toeziend oog van manschappen van het Nationaal Leger. De politie was er, opmerkelijk genoeg, niet bij.
Opmerkelijk, omdat de politie vanaf de inbeslagname in februari dit jaar, het strafrechtelijk onderzoek leidde. De duikboot is ook door de politie in beslag genomen.

Na maandenlang in Saramacca bewaakt te zijn door politieagenten, moest het vaartuig naar Paramaribo worden overgebracht.

President Bouterse trok aan de rem om aanbieden geloofsbrieven Meye in Israël aan te houden

(Bron foto: NII)
'Zodra zaken omtrent verkrachtingsbe- schuldiging zijn uitgekristalliseerd neem ik besluit over diens verdere positie'


President Desi Bouterse zei vrijdag 14 september 2018, in gesprek met directeur Clifton Limburg van het Nationaal Informatie Instituut, NII, dat zodra zaken omtrent de verkrachtingsbeschuldiging tegen zijn geestelijk adviseur Steve Meye zijn 'uitgekristaliseerd' hij besluiten zal nemen over diens verdere positie.

'Het is voor niemand een prettige ervaring geweest. En we moeten voorzichtig zijn met dit soort zaken, omdat ze vaak in de privésfeer getrokken worden', zei hij.

Meye wordt door een 26-jarige vrouw in België beschuldigd van verkrachting. Het incident
heeft zich volgens haar op 28 april 2017 in een Van der Valk hotel in Amsterdam voorgedaan. Deze zaak is in onderzoek bij de Amsterdamse politie.

De geestelijk leider is niet 'de eerste de beste', zei Bouterse, maar vanwege zijn verantwoordelijkheid als regeringsleider heeft hij aan de rem getrokken, waardoor het aanbieden van geloofsbrieven in Israël door Meye is aangehouden. De voorganger is eerder dit jaar als niet-residerend ambassadeur van Suriname in Israël benoemd.

Veel wilde het staatshoofd over deze kwestie niet zeggen. Hij gaf aan dat wanneer er duidelijkheid is gekomen wat betreft de beschuldiging tegen Meye hij een definitief besluit zal nemen.

Meye, voorganger bij Gemeente Gods Bazuin Ministries, heeft de beschuldigingen ontkend. Intussen heeft hij afstand gedaan van zijn functies in de kerk en daaraan verbonden organisaties.

Districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost gaat paal en perk stellen aan tippelen van sekswerkers

(Bron foto: archief Dagblad Suriname)
Paramaribo krijgt een eerste geregistreerde officiële tippelzone, mogelijk bij Nieuwe Haven

Toenemende probleem van massagesalons die seks aan de man brengen zal ook worden aangepakt


Er komt ordening van sekswerkers langs de straten, het zogeheten tippelen. Dit zegt districtscommissaris (dc) Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost, aldus zaterdag 15 september 2018 nieuwswebsite Starnieuws.

Sinds jaar en dag kunnen opeenvolgende beleidsmakers geen antwoord vinden in het steeds toenemende aanbod van sekswerkers langs de straten van Paramaribo. Binnen niet al te lang tijd zal dit tot het verleden behoren. Sinds enige tijd is een commissie in het leven geroepen om ordening te brengen. Er zijn verschillende gesprekken gevoerd met groepen die direct en indirect te maken hebben met de sekswerkers.

De maatregelen voor ordening zijn ook in samenwerking met de districtsraad van Paramaribo genomen.

Met de ministeries van Regionale Ontwikkeling, Financiën, Openbare Werken, Transport & Communicatie en Volksgezondheid worden ook finale gesprekken gevoerd, zegt Nerkust.

Voor de overheid kan tippelen volgens hem ook dienen als bron van inkomen. Bij wet is tippelen strafbaar gesteld, echter wordt er hiertegen niet afdoende opgetreden. De dc zegt dat een geschikte locatie is gevonden voor een geregistreerde officiële nieuwe tippelzone. Dit komt mogelijk bij de Nieuwe Haven, waarbij aan de zijde tegenover de politiepost wordt ingereden, de sekswerker wordt opgehaald en aan de noordzijde wordt uitgereden. Bij het afzetten geldt dezelfde procedure. Er wordt nu gekeken naar de randvoorwaarden. Zo zullen er camera's worden aangebracht en zal deze tippelzone alleen tussen zeven uur 's avonds en zes uur 's ochtends opengesteld worden. Verder zal worden gezorgd voor extra verlichting. Ook zullen er zones zijn aan de hand van de type sekswerkers en mogelijk ook naar nationaliteit.

De afrondende gesprekken vinden plaats alsook de registratie van de sekswerkers, zegt de districtscommissaris. Het probleem is echter aan de Ladesma- en Timmermanstraat, zegt Nerkust. Daar zijn de buurtbewoners eigenaren van panden waar betaald seks plaatsvindt.

'Hier is het moeilijker op te treden, maar er zal een poging gewaagd worden om de sekswerkers daar ook van de straat te krijgen. Het toenemende probleem van massagesalons die seks aan de man brengen, zal ook worden aangepakt.'

Mexico arresteert vermeende hitman drugskartel verdacht van handel in kritisch bedreigde totoaba-vis

Totoaba bekend als de 'cocaïne van de zee' vanwege de blaas

Blaas levert tot $ 20.000 op op de zwarte markt in China


Mexico heeft een vermeende hitman van een drugskartel gearresteerd op beschuldiging van handel in de kritisch bedreigde totoaba-vis, een soort waarvan de zwemblaas tot $ 20.000 op de zwarte markt in China kan halen. De verdachte, geïdentificeerd als Oscar N, alias 'El Parra', werd donderdag 13 september 2018 gearresteerd op beschuldiging van het leiden van een bende totoaba-handelaren, zei de regering van de noordelijke staat Baja California. 


De bende wordt verondersteld banden te hebben met het krachtige Sinaloa-drugskartel, zeiden de autoriteiten in een verklaring. El Parra is een 'gevaarlijke huurmoordenaar en drugshandelaar' die ook werd gezocht op een moordaanslag, zei hij.


De staat ligt aan de Golf van Californië, de inheemse habitat voor de totoaba. Bekend als de 'cocaïne van de zee' vanwege zijn lucratieve prijs, is de soort sinds de jaren 1940 in steile afname, grotendeels vanwege zijn befaamde helende krachten in de Chinese geneeskunde. In China wordt aangenomen dat de zwemblaas van de totoaba genezende eigenschappen heeft en een hele reeks kwalen kan genezen, van artritispijn tot ongemak tijdens de zwangerschap. In feite zijn ze zo gewaardeerd dat sommige Chinezen ze gewoon in fraaie zaken thuis tentoonstellen.


De illegale vishandel is de afgelopen jaren steeds gewelddadiger geworden en heeft ook een ondergeschikt slachtoffer opgeëist: de bijna uitgestorven vaquita marina, 's werelds kleinste bruinvis, die uiteindelijk in de netten van vissers kan worden gevangen die op totoaba vissen. Onderzoekers schatten dat er vandaag minder dan 30 vaquitas over zijn. Om de soort te redden, heeft Mexico de visserij verboden in een gigantisch gebied van 1.800 vierkante kilometer.


De beweging werd gesteund door Hollywood actteur en milieubeschermer Leonardo DiCaprio en Carlos Slim, de Mexicaanse telecom miljardair die een van de rijkste mensen ter wereld is. De overheid probeerde ook vaquitas te vangen met behulp van door de US Navy getrainde dolfijnen en ze te fokken in een beschermd reservaat. Maar, het programma werd vorig jaar afgebroken nadat een vaquita stierf in gevangenschap
.
(Suriname Mirror/AFP/Twitter/YouTube)