zaterdag 21 juli 2018

Costa Rica bouwt twee opvanglocaties voor vluchtelingen uit Nicaragua

'Wat er in Nicaragua gebeurt, is onaanvaardbaar en heeft directe gevolgen voor ons land'

IOM: 'Nicaraguanen maken ook misbruik van de crisis om een wettelijke status te krijgen in Costa Rica'


De Costa Ricaanse vicepresidente en minister van Buitenlandse Zaken Epsy Campbell heeft donderdag 19 juli 2018 aangekondigd, dat Costa Rica twee onderkomens heeft gebouwd om Nicaraguaanse migranten te huisvesten die de gewelddadige politieke crisis van het land ontvluchten. 

'Wat er in Nicaragua gebeurt, is onaanvaardbaar en heeft directe gevolgen voor ons land. De wereld moet zich focussen op Nicaragua', zei Campbell.Costa Rica vroeg internationale organisaties om hulp bij het omgaan met de groeiende crisis. Campbell zei, dat dagelijks 100 tot 150 mensen de grens oversteken en voor de eerste keer naar Costa Rica komen, wat suggereert dat dit een direct gevolg is van de politieke crisis. Desondanks ligt het aantal migranten nog steeds ver onder de drempel om te kwalificeren als een migratiecrisis, die wordt gedefinieerd als 5.000 migranten per week arriveren.

Marcelo Pisani, de regionale directeur van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), zei dat de migratiestroom vanuit Nicaragua eigenlijk laag is. 'We zagen geen toename van het aantal Nicaraguaanse migranten naar buurlanden', zei Pisani. Hij zei dat de lange wachtrijen in de immigratiekantoren van Costa Rica te wijten zijn aan het feit dat Nicaraguanen misbruik maken van de crisis om een wettelijke status te krijgen in Costa Rica.

Niettemin hebben de IOM en het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) de Costa Ricaanse regering geholpen bij het bouwen van de opvangplaatsen. De ene bevindt zich in het noorden van het land, de andere bevindt zich in het zuiden.

Bijna 60 mensen die naar verluidt in La Merced Park sliepen, een downtown San José-park dat een populaire ontmoetingsplaats is voor Nicaraguanen die in de hoofdstad wonen, zijn volgens Campbell verplaatst naar de zuidelijke opvang in Golfito.


(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

Voormalige guerrillabeweging FARC nu als politieke partij FARC vertegenwoordigd in Colombiaans parlement

Vertrekkend president Santos: 'Van nu af aan zullen woorden hun enige wapens zijn'


In Colombia heeft vrijdag 20 juli 2018 het nieuwe parlement zijn inaugurele zitting gehouden. Voor het eerst is ook de voormalige guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) afgevaardigd in de volksvergadering. Uittredend president Juan Manuel Santos, die in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede won met zijn vredesakkoord met de FARC-rebellen, verwelkomde de historische gebeurtenis. 

De FARC, die nu onder een iets gewijzigde naam (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común), maar ook FARC als afkorting, voortgaat als een extreemlinkse politieke partij, haalde bij de parlementsverkiezingen in maart minder dan 1 procent van de stemmen.Het vredesakkoord uit 2016 garandeert haar echter tien zetels in het Congres: vijf in de Kamer van Afgevaardigden en vijf in de Senaat.

'Velen zullen hier niet graag FARC-leden zien', stak Santos van wal tijdens de openingszitting van het parlement, 'maar het vult mij met plezier'. 'Strijders die de staat en zijn instituten voor een halve eeuw met wapens bevochten, onderwerpen zich nu aan de Colombiaanse Grondwet en regels. Van nu af aan zullen woorden hun enige wapens zijn.'


Toch bestaat in Colombia de vrees dat het internationaal bejubelde verdrag met de FARC, dat in Colombia zelf heel omstreden is, op instorten staat door het aanstaande presidentschap van de rechtse Ivan Duque, die op 7 augustus de eed af legt.

Een van zijn voornaamste campagnepunten was de wijziging van het vredesakkoord. Tijdens zijn overwinningstoespraak in juni kondigde hij meteen 'correcties' in de overeenkomst aan.


Het vredesakkoord leidde tot het demobiliseren van 7.000 FARC-strijders.

In totaal vielen in het 52 jaar durende conflict met de guerrillabeweging naar schatting 220.000 doden. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht. Santos riep Duque op om het verdrag te respecteren. Hij waarschuwde zijn opvolger, dat aanpassingen de overeenkomst 'in stukken zullen scheuren'.(Suriname Mirror/El Tiempo/Belga/El Comercio/DW/Twitter/YouTube)

Zeker 13 doden bij botsing personenbus en vrachtwagen op snelweg Mexico-Stad - Pachuca

De snelweg is een van de drukste wegen van het land


Minstens dertien mensen zijn vrijdag 20 juli 2018 om het leven gekomen bij een busongeluk op een snelweg net buiten de hoofdstad van Mexico. Zeven anderen raakten gewond bij het ongeval. 

Bij het incident reed een bus achterop een vrachtwagen. Twaalf mensen overleden ter plekke, één slachtoffer overleed in een nabijgelegen ziekenhuis.


Het incident gebeurde in de buurt van de stad Ecatepec langs de snelweg die Mexico-Stad en het nabijgelegen Pachuca verbindt, ongeveer 100 kilometer naar het noordoosten


De snelweg waar het ongeluk plaatsvond is een van de drukste wegen van het land. Veel Mexicanen die aan de rand van Mexico-Stad wonen gebruiken de verbindingsweg dagelijks voor hun reis naar de grote stad.


(Suriname Mirror/AFP/Periodista Digital/El Universal/YouTube/Twitter)

Sinds regering-Temer in Brazilië aan de macht is stijgt percentage kindersterfte na jaren van daling

Regering-Temer snijdt in subsidies sociale programma's die welzijn van kinderen aanpakken


Na meer dan een decennium opeenvolgende dalingen van de kindersterfte in Brazilië, zag 2016 in 2016 een stijging van 11 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Het cijfer, samengesteld op basis van gegevens van het Braziliaanse ministerie van Gezondheid / Data SUS, het Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE) en andere officiële bronnen, werd getabelleerd door de Abrinq Foundation. 

'Kindersterfte was significant, en Brazilië werd een referentiepunt. Het percentage daalde ... maar in 2016 nam hete toe', aldus Denise Cesario, uitvoerend directrice van de Abrinq Foundation. Ze zei dat de toename van kindersterfte rechtstreeks verband houdt met de regering onder leiding van Michel Temer, die stelselmatig gesneden heeft in subsidies voor sociale programma's die het welzijn van kinderen aanpakken.

Ze omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het Nationaal Programma van Schoolvoeding (PNAE, Programa Nacional de Alimentação Escolar), dat de kinderen van behoeftige gezinnen toegang garandeert tot gezond voedsel tijdens de kleuterklas, Blind Network, Family Grant en het bijna uitgestorven Food Acquisition Program (PAA).

'We erkennen dat de vermindering van investeringen en intrekking van specifieke programma's een directe rol heeft gespeeld bij het toenemen van de kindersterfte. Dit wijst erop, dat de armste gezinnen het meest worden getroffen door het gebrek aan investeringen in sociaal beleid', benadrukt Cesario. Ze wees op het besluit van Temer om de overheidsuitgaven in de komende 20 jaar te verlagen als een indicator dat de kindersterfte zal blijven stijgen.
 
'Het heeft een aanzienlijke impact. Deze vraag is zeer zorgwekkend. We weten dat tijdens de crisis de eerste bezuinigingen plaatsvinden op sociale gebieden en degenen die het zwaarst worden getroffen  zijn de meest kwetsbaren onder de bevolking.'

Tereza Campello, een econoom en voormalig minister van Sociale Ontwikkeling en Hongerbestrijding tijdens de regering van de voormalige Braziliaanse presidente Dilma Rousseff, was nog nadrukkelijker in haar veroordeling van het beleid van Temer, dat ze 'dom' noemde. 'Het kost je minder om ondervoeding te voorkomen en diarree, dan het behandelen van een gehospitaliseerd kind op een bed op de intensive care. Het is dus geen intelligente, rationele fiscale optie.'

(Suriname Mirror/TeleSUR)

Nurmohamed (VHP): 'Verhogingen inschrijfgelden scholen onbehoorlijk en onbeschoft'

'Dergelijke verhogingen moeten een jaar van tevoren worden aangekondigd'


Riad Nurmohamed (VHP), lid van de vaste parlementaire commissie Onderwijs, noemt de verhoging van inschrijfgelden, een maand voordat de inschrijvingen op scholen beginnen, onbehoorlijk en onbeschoft. In zijn optiek moeten dergelijke verhogingen een jaar van tevoren worden aangekondigd. 

'Het is niet correct naar de leerlingen en ouders toe.'

Nurmohamed zegt vandaag, zaterdag 21 juli 2018, in de Ware Tijd, dat de verhogingen het gevolg zijn van het verkeerde financiële beleid van de regering dat wordt afgewenteld op het volk.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft de inschrijfgelden voor de verschillende onderwijstypes opgeschroefd en ze zijn donderdag bekendgemaakt. Ouders en leerlingen blijken niet eerder op de hoogte te zijn gesteld.


De aanpassing varieert van dertien tot zestig procent. Directeuren hadden uitgerekend wat een leerling per schooljaar kan kosten en de vastgestelde bedragen kunnen daarop zijn gebaseerd. Het inschrijfgeld mag in termijnen worden betaald. Dit concept wordt al jaren door schooldirecteuren toegepast.

In De Nationale Assemblee zei minister Lilian Ferrier deze week, dat het ministerie voor het nieuwe schooljaar nog zal inkomen met subsidie voor bijzondere scholen verenigd in de Stichting Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS). Het is niet duidelijk hoe deze jaarlijkse subsidie wordt besteed, want er is nooit financiële verantwoording afgelegd. De bewindsvrouwe verwacht dat dit voortaan wel zal gebeuren.

4 Jaar celstraf geëist tegen man (40) voor seksueel misbruik van 14-jarig meisje

'Ze dwong me en bleef maar dwingen, ze had mij helemaal overmeesterd'


Tegen de 40-jarige verdachte L.H. heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag een celstraf van 4 jaar geëist voor seksueel misbruik van het 14-jarige nichtje van zijn vriendin. Het OM vindt het  verwerpelijk, dat de verdachte zelfs na op de hoogte te zijn van een politieaangifte tegen hem, het meisje voor een laatste keer in een pension heeft misbruikt

De man gaf zijn handelingen toe, maar vindt dat hij door de verleidingen van het meisje in de fout is gegaan. 'Ze dwong me en bleef maar dwingen. Ze had mij helemaal overmeesterd', was de reactie van de verdachte, aldus het Dagblad Suriname zaterdag 21 juli 2018.

Hij beweerde, dat het meisje al drie jaren in trek in de woning van hem en zijn vriendin had genomen en de laatste tijden steeds kansen zocht om met hem te seksen. Ook zei hij, dat het meisje onbehoorlijk in huis zat.

H. verklaarde dat hij twee keren thuis seks met het slachtoffer heeft gehad toen de tante buitenshuis was. De andere twee keren gebeurde dat in een pension. Beide keren was dat op aandringen van het meisje.

Het slachtoffer verklaarde echter bij de politie, H. haar heeft verkracht. Zo kwam hij in haar kamer, deed de deur op slot, duwde haar op het bed en ontmaagde haar, zonder gebruik van een condoom.

De verdachte vindt dat het meisje leugens vertelt. Nadat de verdachte de strafeis aanhoorde, barstte hij in tranen uit.

Automobilist dodelijk verongelukt op Oost-Westverbinding ter hoogte van Alfonsdorp

(Bron foto's: Facebook)
Auto frontaal aangereden door een houttruck


Edgar Galone (25) is vrijdagmiddag dodelijk verongelukt op de Oost-Westverbinding, ter hoogte van Alfonsdorp, na te zijn aangereden door een vrachtwagen geladen met boomstammen.

De politie van Albina is belast met het onderzoek.

De bestuurder van de personenwagen raakte bekneld achter het stuur. Hij werd door tussenkomst van de brandweer bevrijd. De truck met houtblokken zou door nog onbekende reden op de rijhelft van de auto zijn gekomen, en de auto in de trens heeft meegesleurd

Opvallend is, aldus het Dagblad Suriname van zaterdag 21 juli 2018, dat de laatste dagen veel trucks  betrokken zijn bij aanrijdingen. De politie zal optreden tegen bestuurders van de vrachtwagens, omdat zij met een vrij hoge snelheid rijden en geen rekening zouden houden met de weggebruikers.

Minister Blok biedt Suriname zijn verontschuldigingen aan in brief aan Surinaamse collega

'Ik heb uitspraken gedaan die ik niet had moeten doen'


Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft Suriname zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn 'aanstootgevende' uitlatingen over dat land. Die zijn in de voormalige Nederlandse kolonie helemaal verkeerd gevallen. 

Blok zette in zijn gewraakte praatje tijdens een bijeenkomst voor Nederlanders die bij internationale organisaties werken Suriname weg als een mislukte staat. De aanduiding van ’failed state’ is doorgaans voorbehouden aan landen waar bestuur en rechtsstaat totaal ontbreken, zoals Somalië.

 
De Surinaamse regering reageerde woedend en ontbood de Nederlandse zaakgelastigde om haar verontwaardiging over te brengen.

In zijn brief van vrijdag 20 juli 2018 aan zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle herhaalt Blok dat hij uitspraken heeft gedaan die hij 'niet had moeten doen'. Hij erkent dat hij zich 'in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten'.
'Hiervoor bied ik mijn oprechte excuses aan de regering van de Republiek Suriname aan.'

Warenhuis Palais Hindu zoekt huurder voor pand Prinsenstraat in Punda, Curaçao

'We zijn in gesprek met twee partijen, een in de VS en een Chinese groep op het eiland'


Warenhuis Palais Hindu zoekt een huurder voor het pand in de Prinsenstraat in Punda. Zodra die is gevonden verhuizen personeel en handelswaar naar de zaak in Zeelandia. 'We zijn in gesprek met twee partijen', zegt Rajiv Daryanani, managing director van de Palais Hindu Group Curaçao, vandaag, zaterdag 21 juuli 2018, in het Antilliaans Dagblad

'Een internationaal bedrijf in de Verenigde Staten en een Chinese groep op het eiland.' Daryanani kan nog geen namen noemen, maar wil wel kwijt dat het Amerikaanse bedrijf in - ‘betaalbaar, maar luxer’ - schoeisel handelt en de groep van Curaçao zich richt op - ‘betaalbare en basic’ - artikelen voor de inrichting van huizen.

Palais Hindu zelf heeft betaalbaarheid hoog in het vaandel staan. Met de slogan ‘un bon preis pa un bon kalidat’ wordt allerhande koopwaar, zoals kleding, tassen, schoenen, cosmetica en parfum aangeboden aan een groot publiek. Maar, voor een winkel met een dergelijk breed assortiment is eigenlijk geen plaats meer in Punda.

Daryanani denkt dat alleen een conceptstore of een winkel met een uniek merk of product kans van slagen heeft. 'Iets unieks waarvoor mensen echt naar de stad willen komen.'

De beslissing om het filiaal in Punda aan derden te verhuren was vooral lastig voor de oudere generatie. Rajiv Daryanani voert samen met zijn vader Ramesh en broer Sanjiv de directie van de Palais Hindu Group. 'Het pand is eigendom van de familie en zal niet leeg komen te staan. Mijn grootvader begon daar in de Prinsenstraat in 1928 met Palais Oriental en heeft het pand gebouwd. Later splitste de zaak zich op in Palais Hindu en Casa Radiante.'

Radio-uitzendingen Statenvergaderingen Curaçao niet meer via Radio Direct Life 92.1 FM

(Bron foto: Facebook)
'Er is klaarblijkelijk sprake van politieke wraakneming'


Het besluit van de huishoudelijke commissie van de Staten om in het kader van de openbare aanbesteding radio-uitzendingen Statenvergaderingen voor een andere zender te kiezen dan Radio Direct Life 92.1 FM, die dit een paar jaar heeft gedaan, noemt Jachmin Pinedoeen politieke vendetta tegen Radio Direct’. Dit blijkt uit een brief van Pinedo, directrice van Jachmin Pinedo Productions, aan Statenvoorzitter William Millerson (PAR). De brief van 16 juli is onlangs aan de 21 parlementsleden gestuurd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 21 juli 2018.

Eind juni is in verband met het voor de komende drie jaar verzorgen van directe radiouitzendingen van de parlementsvergaderingen gekozen voor Radio Curom/Z86. Dit gaat in per medio augustus.

Pinedo schrijft ‘geen enkel probleem’ te hebben met dit radio-omroepbedrijf, hoewel ze verderop in de brief aangeeft, dat deze zender sociale premies niet betaalt en ook andere schulden heeft. Echter, uit de manier waarop het besluit is genomen en gepubliceerd volgt volgens haar dat klaarblijkelijk sprake is van politieke wraakneming.

Op basis van verklaringen in de media kan volgens Pinedo worden afgeleid, dat de reden waarom de keuze op het andere radio-omroepbedrijf is gevallen te maken heeft met een lagere prijs dan waarvoor Radio Direct Life 92.1 FM heeft aangeboden.

Oud-minister Financiën Jamaloodin heeft Officier van Justitie Rip en Land Curaçao officieel aangeklaagd

Jamaloodin klaagt Rip aan voor het schenden van zijn ‘eer en goede naam’


Voormalig minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) heeft Officier van Justitie Gert Rip en het Land Curaçao officieel aangeklaagd. Advocaat Sheldry Osepa heeft gisteren een verzoekschrift bodemprocedure ingediend bij het Gerecht in eerste aanleg, aldus vandaag, zaterdag 21 juli 2018, het Antilliaans Dagblad.

Jamaloodin klaagt Rip aan voor het schenden van zijn ‘eer en goede naam’ en stelt hem daar niet alleen persoonlijk voor aansprakelijk, maar ook de staat, omdat Rip zijn taak uitvoert voor een overheidsorgaan, het Openbaar Ministerie (OM).

De rechter wordt in het verzoekschrift gevraagd te verklaren, dat Rip en het Land gezamenlijk en afzonderlijk onrechtmatig tegen Jamaloodin hebben gehandeld en aan hen op te leggen deze onrechtmatige behandeling te staken. De aanklacht heeft betrekking op het requisitoir van het OM in de zaak tegen Burney ‘Nini’ Fonseca - de moordmakelaar in de moord op Helmin Wiels die vorige week in hoger beroep werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar. Die uitspraak berust voor een groot deel op een verklaring van het voormalige hoofd van de Veiligheidsdienst, E.A. Gumbs, waarin Jamaloodin wordt genoemd als opdrachtgever van de moord.

De strafzaak tegen Jamaloodin loopt echter nog en de beschuldigingen aan zijn adres zijn nog niet bewezen.

Raad Huiselijk Geweld overhandigt werkplan aan minister Getrouw

(Bron foto: NII)
Acties en voorstellen in werkplan voor meldpunten die opgezet moeten worden


De Raad Huiselijk Geweld heeft gisteren twee werkplan documenten overhandigt aan de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw. De documenten behelzen acties en voorstellen voor meldpunten die opgezet moeten worden volgens wetten die geïdentificeerd zijn. Daarnaast zijn trainingen en de centrale dataverzameling van belang voor het maken van beleid, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, zaterdag 21 juli 2018.

De voorzitster van stuurgroep Huiselijk Geweld, Hoofdofficier van Justitie Carmen Rasam, gaf tijdens de overhandiging een korte inleiding over de doelen en plannen over de twee documenten met name het Nationaal beleidsplan en het actieplan. Zij ging verder in op een recent geval van huiselijk geweld.

De voorzitster benadrukte daarbij dat huiselijk geweld elke vorm is van lichamelijk, seksueel, fysiek of financieel gewelddadigheid dat gepleegd wordt door een persoon tegen een andere. En de oorzaken die leiden tot huiselijk geweld zijn divers.

De minister haalde aan dat het jeugdbeleid bij deze goed aansluit en dat er gezamenlijk met de stuurgroep en de twee directeuren, Marianne Chin A Fat van Justitie en Lucretia Redan van  Operationele Diensten, die ook aanwezig waren, gewerkt zal worden aan de problemen van huiselijk geweld om deze beheersbaar te maken.

De stuurgroep deed een beroep op de bewindsman om de documenten verder te geleiden en als trekker deze ook te bespreken bij de Raad van Ministers.

De overige leden die zitting hebben in de Raad Huiselijk Geweld, zijn Geeta Nanden-Harpal, Coördinatricce van het Bureau Vrouwen en Kinderbeleid bij het ministerie, Yvonne Towikromo, Beleidsadviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Asha Naipal-Soerdjbalie, Hoofd Bureau Slachtofferzorg, en Carlo Lansdorf van Stichting De Stem.

1.125 Kilo cocaïne tussen bevroren vis uit Ecuador in Zaandam

Vis vanuit haven Rotterdam vervoerd naar een bedrijf in Zaandam

(Bron foto: OM)
Zeven verdachten aangehouden uit Den Haag, Utrecht, Tiel, Albanië en de VS


De vondst van 1.125 kilo cocaïne tussen bevroren vis heeft vrijdag geleid tot de aanhouding van een 48-jarige Hagenaar en zes mannen uit Utrecht, Tiel, Albanië en de VS (28 tot 48), zo bericht het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, zaterdag 21 juli 2018. De laatsten werden aangehouden in Zaandam en zouden betrokken zijn bij het ophalen van de drugs. De Hagenaar heeft mogelijk een organisatorische rol. 

De vis werd vervoerd naar een bedrijf in Zaandam.

De cocaïne werd 6 juli na een tip in Rotterdam ontdekt in een container met bevroren vis. De container was afkomstig uit Ecuador. Onder leiding van een Officier van Justitie van het Landelijk Parket hebben de Fiod en Douane de afgelopen twee weken onderzoek gedaan naar de herkomst en bestemming van de drugs.

De drugs, met een waarde van zeker 22 miljoen euro, zijn meteen na ontdekking vernietigd.

Nadat de container vrijdag aankwam bij het bedrijf in Zaandam heeft een Arrestatieteam (AT) van de politie een inval gedaan. In de loods leken de mannen bezig de dozen open te maken. De Hagenaar werd in zijn woonplaats aangehouden.

Daarna zijn ook doorzoekingen gedaan in bedrijfspanden van de Hagenaar in Rijswijk en Alphen aan den Rijn, zijn woning in Den Haag en een caravan in Bergambacht. Bij een van de doorzoekingen zijn chemicaliën gevonden. Onderzocht wordt of die voor de productie van synthetische drugs waren. De mannen worden volgende week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het onderzoek wordt voortgezet. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Agenten onder vuur genomen door onbekende mannen te Villa Brazil

Agenten waren met een verdachte te Villa Brazil voor een onderzoek


Politieagenten van de Forensische Opsporing, Regio Bijstands Team en recherche zijn vrijdagmiddag onder vuur genomen door onbekende mannen te Villa Brazil, een Braziliaanse goudzoekers enclave in het district Brokopondo. Niemand raakte gewond, aldus de Ware Tijd zaterdag 21 juli 2018.

De eenheden waren met een verdachte te Villa Brazil voor een onderzoek.

Op de terugweg openden drie gemaskerde mannen het vuur op de politieagenten, die het vuur beantwoordden, zonder het gewenste resultaat.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Assembleevoorzitster niet bekend met Alcoa-verklaring over ontmanteling Suralco raffinaderij

'Als DNA-voorzitster zegt dat ze niets weet, dan wordt parlement buitenspel gezet door regering'


Dat de ontmanteling van de Suralco-raffinaderij volgens Alcoa wordt gedaan in overeenstemming met de regering, is Jennifer Geerlings-Simons, voorzitster van De Nationale Assemblee (DNA), niet bekend. Dat bleek gisteren bij de overhandiging van een petitie door het Actiecomité Alcoa aan de parlementsvoorzitter, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 juli 2018.

'Ik heb net als u in de media een artikel gelezen, dat de presidentiële commissie hiervan op de hoogte is. Ik ga hierop geen commentaar geven en weet er niets van', zei Geerlings-Simons. Zij gaf aan dat de regering geschreven heeft naar het parlement, dat die de voorgestelde wijzigingen van de Brokopondo Overeenkomst eind juli zal aanbieden aan DNA. Dat zal vervolgens behandeld worden in het parlement. 'Maar, wat Alcoa doet, weet ik niet', zei de voorzitster.

Eerder is volgens haar het parlement geïnformeerd door deskundigen over de plannen van de ontmanteling. Het parlement zal uitzoeken of de ontmanteling van de raffinaderij in overeenstemming met de regering wordt gedaan.

'Als de DNA-voorzitster zegt dat ze niets weet, dan wordt het parlement buitenspel gezet of gedesavoueerd door de regering. Ik denk dat dit een klap is voor DNA', zegt Xaviera Jessurun, lid van het Actiecomité Alcoa.

Nu Alcoa zwart op wit heeft aangetoond, dat die heeft gehandeld in overeenstemming met de regering, ziet Jessurun graag dat het parlement de regering ter verantwoording roept. Het actiecomité wil dat DNA hierover binnen twee weken de confrontatie hierover aangaat.

Breeveld (DOE) ergert zich aan 'illegale porters' op J.A. Pengelluchthaven

'Ik doe een beroep op Luchthavenbeheer alles in het werk te stellen dat dit wangedrag stopt'

 
Onze luchthavens, de haven van Paramaribo, Albina en Nw. Nickerie zijn belangrijke plekken van vertrek en aankomst. Het is daarom van groot belang dat verantwoordelijke diensten en instanties hier serieus aandacht aan besteden. Hierbij zijn basiszaken als een veilige en nette omgeving, vriendelijkheid en klantgerichtheid, noodzakelijk. Te lang wachten in een rij bijvoorbeeld, werkt frustrerend. 

Aan een veilige omgeving wil ik nu extra aandacht besteden op basis van recente ervaringen.

Onze Johan Pengel Luchthaven te Zanderij is in dit geval de plek waar ik het over heb. Mijn opmerkingen moeten m.i. leiden tot verbetering van de veiligheid door de Dienst Luchthavenbeheer en bewustwording van burgers. Op zowel zondag 24 juni rond 18.00u als zaterdag 14 juli om 16.15u werden passagiers van de KLM vlucht, na aankomst benaderd door – wat later bleek – illegale porters. Personen die zich bij aankomst van de passagiers aandienen om te helpen bij het inladen van bagage in de auto. Helaas is op bovengenoemde data gebleken, dat terwijl dit gebeurt, de z.g. porters onopgemerkt deze passagiers hun tassen afhandig maken. 

De aanwezige security officer stond, volgens het verslag, tori te praten en kon derhalve niet kordaat optreden. Dit is een zeer slechte start voor personen die als toerist op vakantie naar Suriname gekomen zijn. Maar, ook voor ingezetenen is dit een vervelende ervaring. 

Toeristen die zoiets meemaken kunnen mogelijk Suriname internationaal negatief neerzetten. Dat werkt weer negatief door op onze inkomsten als land. 

Dit zijn twee voorvallen die ik besproken heb, maar bij nader onderzoek bleek dit helaas vaker voor te komen. 

Ik doe hierbij een beroep op de Dienst Luchthavenbeheer en eventueel andere diensten die op een of andere wijze betrokken zijn bij dienstverlening op onze internationale luchthaven, om alles in het werk te stellen dat aan dit wangedrag een einde komt. Ook burgers wil ik stimuleren om waakzaam te zijn en alle maatregelen te treffen om te voorkomen dat u benadeeld wordt. 

Paramaribo, 20 juli 2018 
Carl Breeveld 
Lid van De Nationale Assemblee

Nieuw boek Surinaamse essayist Theo Para ‘Verzwegen werkelijkheid - De rechtsorde onder Bouterse’

Een onthullende bespiegeling over het Suriname onder president Bouterse


Het nieuw verschenen boek van de Surinaamse essayist Theo Para heet ‘Verzwegen werkelijkheid - De rechtsorde onder Bouterse’. Het boek is een verzamelbundel van eerdere columns en een tweetal nieuwe stukken – waaronder Rechtvaardig burgerschap – die speciaal voor het nieuwe boek zijn geschreven. 

Het boek leest als een intellectueel spannende en onthullende bespiegeling over het Suriname onder president Bouterse. De laatste heeft een Nederlandse drugsveroordeling op zak en is hoofdverdachte in het 8 december strafproces.

Grote thema’s in het boek zijn de Surinaams-Nederlandse betrekkingen, de integriteit van het presidentschap, de constitutionele en economische crisis, de sociale ongelijkheid, de zelf-Amnestiewet, het 8 decemberstrafproces en het proces van nationale verzoening.

Het voorwoord is geschreven door Antoine de Kom, award winning dichter, psychiater en kleinzoon van de bekende Surinaamse vrijheidsheld en Nederlands verzetsstrijder Anton de Kom.

Verzwegen werkelijkheid is het vijfde boek van Theo Para, die als publicist, 45 jaren geleden met zijn eerste maatschappijkritische stukjes over zijn geboorteland Suriname, begon.

Theo Para, pseudoniem van de arts Henry Does, is vanaf het allereerste begin criticus van het militaire bewind in Suriname dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de decembermoorden, die plaatsvonden 8 december 1982 in Bastion Veere van Fort Zeelandia. Zijn vriend en collega-publicist Bram Behr was een van de vijftien slachtoffers.

Het boek is verschenen bij Uitgeverij Van Gennep ( paperback, 208 pagina’s, €19,95).

NDP-voorzitter Bouterse roept zijn partijjgenoten tot de orde

'Eenieder moet beseffen dat het nu toch wel all hands on deck is'

'Nederland houdt zonder enige grondige reden geldbedragen van Suriname vast'


President Desi Bouterse, voorzitter van De Nationale Democratische Partij (NDP), heeft gisteravond in partijcentrum Ocer uitgelegd dat de regering erg veel werk verzet. 'De regering werkt samen met particulieren heel hard. Particulieren en jonge ondernemers zetten zich in voor het land.' Bouterse vraagt zich af waar andere NDP'ers de tijd en inzicht vandaan halen om de meest waanzinnige zaken via de telefoon te berde te brengen. De NDP is volgens hem de laatste tijd vaak negatief in het nieuws. 'De wortel hiervan, het begin is, vanuit de NDP'er zelf.' Hij deed een beroep op zijn partijgenoten om deze praktijken achterwege te laten, zo schrijft vandaag, zaterdag 21 juli 2018, Starnieuws.. 

Bouterse merkte op, dat geldbedragen van Suriname worden vastgehouden in Nederland, zonder enige grondige reden. 'Als u hoort hoe de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland uitglijdt. Hij kan zich niet inhouden, scheldt naar het Surinaamse volk, dan kunt u alleen maar aanvoelen dat den man e firi nattigheid. Maar, dan is wel de tijd nu aangebroken, terwijl de aanval massaal is dat wij als NDP'ers - jongeren, vrouwen, ouderen, mannen - dat eenieder moet beseffen dat het nu toch wel all hands on deck is', zei Bouterse.

De NDP-leider riep zijn partijgenoten op om ook heel hard te werken. 'Er is overal werk te goed, te beginnen in de buurten waar de mensen wonen. Er moet nu weer inhoud worden gegeven aan slogans zij aan zij, schouder aan schouder.'

Bouterse liet tijdens de bijeenkomst met de structuren van zijn partij een uitgebreide video zien waarop te zien is 'hoe hard de regering werkt'...., aldus Starnieuws. 'Er zijn ook NDP'ers die hard werken, maar nu is iedereens bijdrage hard nodig. De jongeren van de partij voeren een milieuproject uit, waarbij vuil wordt opgehaald en buurten schoon worden gehouden. De belangrijkste speerpunten voor de komende periode zullen zijn onderwijs, volksgezondheid, productie en infrastructuur en het huizenbouwprogramma, via het kabinet Volkscontacten. Het gaat om woningen met een zachte lening van 1%.'

Pais en vree tussen BvL/ALS en minister Ferrier na 'vruchtbaar gesprek'

Bondsvoorzitter Valies is 'heel tevreden' over de uitkomst


'Wij hebben een vruchtbaar gesprek gevoerd met onderwijsminister Lilian Ferrier', zegt Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) én Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), vandaag, zaterdag 21 juli 2018, op Starnieuws.

De bewindsvrouwe heeft de bonden gistermiddag ontvangen voor een onderhoud. Valies zegt, dat hij niet over de inhoud kan praten, maar dat hij heel tevreden is over de uitkomst. De incorporatie van het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL) was een heet hangijzer.

'Wij hebben met de minister en haar team gesproken over de knelpunten in het onderwijs. Maandagmorgen  om negen uur gaan we vergaderen met de docenten van het IOL over de uitkomst van de bespreking met de minister van Onderwijs. En vrijdag vergaderen wij met de shopstewards van de ALS en BvL', zegt Valies.

De bonden hadden de minister een ultimatum gesteld om gisteren ontvangen te worden. Aanvankelijk zei Ferrier dat de docenten van het IOL volgens de statuten van de BvL geen lid kunnen zijn van de organisatie. Hierop hebben de docenten zich ingeschreven als lid van de ALS, waar geen statutaire beperkingen zijn.

Valies zei, dat al die jaren de BvL gewoon erkend is als vertegenwoordiger van het IOL. In elk geval is Valies blij met de uitkomst van de bespreking.

Euro in Suriname verliest waarde door twee inbeslagnames miljoenen euro's door Nederland

'Het is niet onlogisch dat de Nederlandse Justitie zich nu op geldstromen uit Suriname richt'

'Wereldwijd zijn grote drugsvangsten gedaan van cocaïne uit Suriname, daardoor is de focus van  internationale criminaliteitsbestrijding komen te liggen op ons land'


Justitie in Nederland heeft opnieuw euro's afkomstig uit Suriname in beslag laten nemen. Het gaat om een bedrag van 4 miljoen euro afkomstig van klanten van de Republic Bank in Paramaribo. In april confisqueerde de Nederlandse douane al een bedrag van ruim 19 miljoen euro. De inbeslagnames hebben betrekking op een justitieel onderzoek naar witwas-operaties. Het Openbaar Ministerie (OM) wil de herkomst van het geld weten. 

Veel goederen in Suriname worden geïmporteerd vanuit Nederland en in euro's afgerekend. Ook toeristen uit Nederland en buurland Frans Guyana brengen euro's binnen. En ook op de woningmarkt is de euro de gangbare munteenheid. De confiscaties zorgen voor onrust in de Surinaamse financiële wereld, aldus de NOS vandaag, zaterdag 21 juli 2018. Vanwege de onzekere situatie weren de commerciële banken de euro. De koers van de munt is inmiddels met meer dan 10 procent gedaald. Dat is een tegenvaller voor de toeristen, maar ook voor de Surinaamse pensionado's en mensen die geld opgestuurd krijgen van familie in Nederland.

Volgens de banken verlopen de transacties met Nederland al jarenlang probleemloos op dezelfde wijze. Surinaamse politici denken dat Nederland mogelijk een politiek motief heeft. 'Nederland lijkt bezig met een poging om de economie van Suriname te ontwrichten', zegt parlementariër Amzad Abdoel van de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) en voorzitter van de vaste parlementaire commissie voor Financiën. Ook minister Gilmore Hoefdraad van Financiën zou in een besloten zitting van het Surinaamse parlement gezinspeeld hebben op een politiek complot van Nederland.

De manager van een groot wisselkantoor, die anoniem wil blijven, denkt niet dat er sprake is van een politiek scenario. 'Er zijn de laatste tijd wereldwijd grote drugsvangsten gedaan van cocaïne die uit Suriname afkomstig was. Daardoor is de focus van de internationale criminaliteitsbestrijding komen te liggen op ons land. Het is niet onlogisch dat de Nederlandse Justitie zich nu op de geldstromen uit Suriname richt. Maar, van vrijwel alle transacties kan de herkomst worden aangetoond.'

Het is niet bekend hoe lang het onderzoek van het Nederlandse OM nog gaat duren. Volgens zakenlieden is de situatie nog niet zo ernstig, dat er een stagnatie in de handel of schaarste ontstaat. 'De Centrale Bank beschikt over fondsen in het buitenland van waaruit de betalingen aan de Nederlandse leveranciers nu worden gedaan', zegt de manager van het wisselkantoor. 'Maar, wanneer deze situatie aanhoudt dan droogt de goederenstroom vanuit Europa op.'

Intussen zijn er volgens hem ook mensen die garen spinnen bij de huidige situatie. 'De euro is op dit moment in Suriname nog maar 1,06 Amerikaanse dollar waard terwijl je er overal ter wereld ruim 1,17 dollar voor krijgt. Het zijn met name Chinese handelaren die euro's in Suriname opkopen en ze cash meenemen naar Guyana, Frans Guyana, Curaçao en China. Daar worden ze omgewisseld tegen de normale koers', aldus de manager van het wisselkantoor. 'Op elke 100.000 euro die je op die manier wisselt verdien je dus ruim 10.000 Amerikaanse dollar. Er wordt in Suriname op dit moment een aantal mensen heel rijk door de ongewenste, en dus goedkope euro.'

Regiocommandanten Korps Politie Suriname blijven in functie

Waarnemend korpschef Roberto Prade zet misverstanden recht

Waar zoveelste misverstand vandaan komt blijft onduidelijk


Na de ophef over het al of niet ontbinden van de Counter Terrorism Intelligence Unit, moest waarnemend korpschef Roberto Prade weer misverstanden rechtzetten en deze keer in gesprek met de regiocommandanten Widjaikoemar Oedit (regio West), Premkoemar Jethoe (Paramaribo) en Orlando Changur (regio Midden). Zij blijven in functie. 

Eerder in de week hadden de commandanten op een vergadering van het Management Team, waar Prade niet aanwezig was, gehoord dat zij ontlast zouden worden uit hun functie en ter beschikking zouden worden gesteld van het ministerie.

'Tijdens dat gesprek zijn de onduidelijkheden weggewerkt met betrekking tot het functioneren van de regio commandanten binnen de politie-organisatie. Kortom het is een vruchtbaar gesprek geweest', aldus het korps.

 http://www.politie.sr/wnd-korpschef-prade-en-regio-commandanten-bij-elkaar-gekomen/

Regiocommandant Oedit zegt vandaag, zaterdag 21 juli 2018, op Starnieuws, dat hij in oktober met pensioen gaat. Dan wordt hij 60 jaar. Inspecteur Ulrich Tjin Liep Shie komt maandag in Nickerie  om alvast mee te lopen. In oktober worden de protocollen van overdracht getekend. Dan neemt hij over als regiocommandant.

NDP vindt excuses minister Blok niet ver genoeg gaan...

Verklaring NDP als mosterd na de maaltijd

Partij heeft veel kennisgenomen, waar de eigen, onderstaande, verklaring niets aan toevoegt....


'De NDP heeft kennisgenomen van de uitspraken van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden. 
De partij heeft ook kennisgenomen van verschillende reacties in binnen- en buitenland, met name de reactie van haar fractieleider in De Nationale Assemblee, die de zeer denigrerende uitspraken van minister Blok categorisch heeft afgewezen en afgekeurd. 
Voorts heeft de partij kennisgenomen van alle bewegingen in politiek Den Haag: de afwijzing van de uitspraken door alle in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen, met uitzondering van de partij van Wilders. 

De partij heeft kennisgenomen van de eerste reacties van minister Blok, nadat hij geconfronteerd werd met zijn eigen uitspraken, waarbij hij schoorvoetend excuses heeft aangeboden. Hij heeft aangegeven dat zijn uitspraken te scherp waren en het niet de bedoeling was om beledigend te zijn. 

De partij heeft eveneens kennisgenomen van de vraag van de leden van de Tweede Kamer aan de minister om hun tekst en uitleg te geven over zijn onbegrijpelijke uitspraken. 

De partij heeft verder kennisgenomen van het verzoek van de oppositionele fracties in de Tweede Kamer om een debat te houden over brief van de minister gericht aan de Kamer, waarbij men zelfs bereid is om het zomerreces te onderbreken. 

 De NDP heeft ook kennisgenomen van de zeer terechte protestnota van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname. Het zint de partij goed dat die nota in niet mis te verstane bewoordingen is opgesteld. 

De partij heeft zojuist kennisgenomen van het antwoord van de minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden op de protestnota van Suriname. De NDP wenst te benadrukken dat zij toejuicht dat de minister inziet dat hij heeft geblunderd en in de fout is gegaan en dat hij onnodig en zonder reden de Republiek Suriname denigrerend heeft bejegend. Als hoogste diplomaat van het Koninkrijk der Nederlanden zou de minister beter moeten weten, vindt de partij. 

Toch is de NDP van oordeel, dat de minister in zijn brief, waarbij hij excuses aanbiedt aan Suriname en de regering, de kern van de gewraakte uitspraken niet raakt. Wanneer minister Blok Suriname juist op het punt raakt dat maakt dat zij is wat zij is, juist op het punt waar je zou kunnen zeggen dat is de essentie van wat Suriname is, juist op het punt waarbij gesteld kan worden dat dat het wezen is van wat Suriname is, namelijk haar multiculturaliteit, het leven van verschillende bevolkingsgroepen met elkaar - een proces dat heel moeizaam is geweest, een proces dat nog niet beëindigd is, maar op een zodanige manier is ontwikkeld dat Suriname wereldkampioen is op dat stuk - dan kan het niet dat minister Blok in zijn schrijven juist dat stuk niet recht trekt. De NDP vindt dat de minister Suriname in de kern van haar bestaan heeft geraakt. 

De NDP als partij die multiculturaliteit vanaf haar bestaan niet alleen onderschrijft, maar dat ook met succes in de praktijk wist om te zetten en daardoor de enige nationale partij en grootste politieke partij van het land is, is van oordeel dat minister Blok in zijn excuses niet vergenoeg is gegaan. 

De NDP vindt dat de minister aan Suriname en de wereld moet zeggen dat zijn waarneming en constatering, dat Suriname vanwege haar multi-etniciteit een 'failed state' is, pertinent onjuist is. De partij kan pas overwegen de excuses te accepteren, indien ze de kern van de gedane uitspraken raken. Zij ondersteunt de regering en het ministerie van Buitenlandse Zaken in deze en blijft alle internationale bewegingen op dit stuk volgen.'

Peruaanse fan die tijdens WK-voetbal een gewonde puppy in Sochi redde wil herenigd worden

Dierenasiel in Sochi zoekt iemand die naar Peru vliegt en de hond wil meenemen...


Een Peruaanse fan, die tijdens het WK-voetbal een gewonde puppy in Sochi redde, is op zoek naar een manier om herenigd te worden met het dier waaraan hij zo gehecht was geraakt. Er is hulp nodig om dit verhaal tot een goed einde te brengen.

Ricardo Lazo en een groep andere Peruaanse supporters van het nationale team waren aan het dineren in een restaurant in Sochi, niet ver van het Fisht-stadion, toen een kleine, bastaard puppy naar hen toe kwam. 'Eerst dacht ik dat het iemands verloren hond was, maar toen zag ik dat niemand ernaar op zoek was', vertelde Lazo aan RT (Russia Today) via Skype vanuit Lima. Hij zei, dat hij al snel besefte, dat het arme dier niet goed was, gewond aan een van zijn achterpoten.

'Ik nam het dier in mijn armen om het te inspecteren en het bleef daarna aan me plakken', herinnerde Ricardo zich. Lazo kon zijn nieuwe vriend niet meer loslaten en nam de hond mee naar zijn kamer voor de nacht en niemand van het hotelpersoneel maakte bezwaar.

'Ik hou van dieren en ik denk dat elk wezen een goede plek moet hebben om te leven en iemand die ervan houdt en er om geeft. Daarom dacht ik dat deze hond me om een ​​speciale reden had gevonden', legde hij uit.

Peru versloeg Australië met 2-0 in Sochi, maar kwam niet in aanmerking voor de play-offs en het was tijd voor de goedhartige voetbalfan om terug te keren naar zijn thuisland in het verre Latijns-Amerika. 'Ik wilde de hond meenemen, maar het was moeilijk om dat  te organiseren vanwege al het papierwerk', zei hij.

Hij slaagde er echter in de bastaard naar een dierenarts te brengen en betaalde ervoor om deze in een lokaal PovoDog-dierenasiel te plaatsen.Lazo maakte alle arrangementen, zonder enige notie van de Russische taal, vertrouwend op een online vertaler.

Terug in Peru verliest Ricardo de hoop niet, dat hij op een een dag wordt herenigd met de Russische puppy die hij heeft gered. Hij heeft nog geen naam besloten, maar zei dat het zeker iets Russisch zal zijn.

De medewerkers van PovoDog zeggen, dat ze graag alle benodigde papieren voor de hond willen hebben om te reizen en zijn nu op zoek naar iemand die naar Peru vliegt en ermee akkoord gaat om het mee te nemen. 'Dit verhaal moet gewoon een goed einde hebben', schreef het dierenasiel op zijn Facebook-pagina.

(Suriname Mirror/RT/Facebook)

Plattelandsbewoners worden in Brazilië vergiftigd door pesticiden

(Bron foto: Marizilda Cruppé/Human Rights Watch)
Human Rights Watch slaat alarm met rapport

'Van de 10 meest gebruikte pesticiden in Brazilië in 2016, zijn 4 niet geautoriseerd voor gebruik in Europa'


Plattelandsbewoners worden in Brazilië vergiftigd door pesticiden die in de buurt van hun huis, school en werkplek worden gespoten, aldus Human Rights Watch in een vandaag, vrijdag 20 juli 2018, uitgebracht rapport. 

Veel plattelandsgemeenschappen zijn bang voor represailles van rijke en politiek machtige boeren als ze dergelijke vergiftigingen aanklagen of voorstander zijn van meer beschermende wetten en voorschriften.

Het rapport van 50 pagina's, 'Je wilt gif niet ademen': de falende reactie op pesticide'n in Braziliaanse plattelandsgemeenschappen,' documenteert gevallen van acute vergiftiging door pesticiden op zeven locaties in heel Brazilië, inclusief landbouwgemeenschappen, inheemse gemeenschappen, quilombo (Afro-Braziliaanse) gemeenschappen en landelijke scholen.

Blootstelling vindt plaats wanneer pesticidespray van het doelwit afdrijft tijdens het spuiten of wanneer pesticiden verdampen en afdrijven naar aangrenzende gebieden in de dagen na het spuiten.Van de 10 meest gebruikte pesticiden in Brazilië in 2016, zijn er 4 niet geautoriseerd voor gebruik in Europa, wat aangeeft hoe gevaarlijk andere regeringen sommige van hen beschouwen.

'Pesticiden die op grote plantages worden gespoten, vergiftigen kinderen in hun klaslokalen en dorpelingen in hun achtertuinen over het hele platteland van Brazilië', zegt Richard Pearshouse, mmilieu- en mensenrechtendirecteur bij Human Rights Watch en auteur van het rapport. 'De Braziliaanse autoriteiten moeten deze toxische blootstelling stoppen en zorgen voor de veiligheid van degenen die zich uitspreken tegen de schade die de pesticiden toebrengen aan hun families en gemeenschappen.'Human Rights Watch ontdekte. dat mensen in veel blootgestelde gemeenschappen bang zijn voor represailles van grootgrondbezitters. Leden van vijf van de zeven landelijke gemeenschappen die Human Rights Watch bezocht, zeiden dat ze bedreigingen hadden ontvangen of bang waren voor represailles als ze berichtten over het gebruik van pesticiden waarvan ze dachten dat ze hen vergiftigden.

In 2010 werd een boer die een anti-pesticide-activist was neergeschoten en gedood nadat hij de lokale overheid had gedwongen om sproeien vanuit de lucht dat jaar te verbieden.

Grote plantage-eigenaren negeren vaak een nationale 'bufferzone'-regelgeving die het besproeien vanuit de lucht van pesticiden in de buurt van woningen verbiedt. Er is geen overeenkomstige nationale 'bufferzone' voor spuiten vanaf de grond.

Officiële gegevens over pesticidenvergiftigingen onderschatten op grove wijze de ernst van dit probleem. Het bewakingssysteem van de overheid voor residuen van bestrijdingsmiddelen in drinkwater en voedsel is ook zwak.

Bij acute pesticidenvergiftiging lijden mensen aan symptomen als braken, misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid tijdens of onmiddellijk na nabijgelegen pesticidetoepassingen. Tegelijkertijd wordt chronische blootstelling aan pesticiden, ook aan lage doses, geassocieerd met onvruchtbaarheid, negatieve effecten op de foetale ontwikkeling, kanker en andere ernstige gezondheidseffecten. Zwangere vrouwen, kinderen en andere kwetsbare mensen kunnen te maken krijgen met verhoogde risico's.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/YouTube/Issuu Suriname Mirror)