zaterdag 25 mei 2013

Bericht niet over zaken waar je als journalist zelf niets van begrijpt

Journalisten schrijven zonder kennis van zaken over ‘ratings’ van ratingbureaus

Kredietbeoordelingen gesneden koek voor financieel deskundige, maar niet voor Surinaamse journalist

25-05-2013 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Zowel de Surinaamse krant de Ware Tijd als nieuwswebsite Starnieuws berichtten gisteren over een nieuwe ‘rating’ voor Suriname van Fitch Ratings in het Amerikaanse New York.  

‘Voor de lange termijn buitenlandse en lokale valuta scoort Suriname BB-. De kwalificering voor de korte termijn is B. Van Fitch Ratings krijgt het land gemiddeld BB-.’, aldus Starnieuws.


Journalist Ivan Cairo schrijft in de Ware Tijd: ‘(...) Ratingbureau Fitch Ratings heeft Surinames lange termijn kredietpositie vastgesteld op ‘BB-min’. (...) Voor de korte termijn is de kredietwaardigheid gesteld op ‘B’ (...)’.


Bij het lezen van beide artikelen bekruipt mij het gevoel dat de schrijvers van het proza beiden niets begrijpen van wat zij geschreven hebben. Beide schrijvers hebben in ieder geval niet de moeite genomen om hun lezers uit te leggen wat nu precies de betekenis is van B en BB-. Waarschijnlijk hebben zij dat niet gedaan, omdat ze het zelf totaal niet begrijpen en niet de moeite hebben genomen om het te begrijpen.

Neen, ze zagen een bericht op Reuters (dat het officiële persbericht van Fitch Ratings heeft overgenomen), en dachten, 'kom laten we het proberen een beetje te vertalen en dan mogen onze lezers het zelf verder wel uitzoeken'...... Zo komen beide artikelen op mij over. Het is ‘journalistiek’ van een bedenkelijk niveau.

Ook ik ben geen (bedrijfs-)econoom, maar gewoon een schrijver en ook geen financieel analist of iets dergelijks. Ik zal me dan ook nooit wagen aan het schrijven van een artikel naar aanleiding van een nieuwe ‘rating’ van Fitch Ratings, Moody's Investors Service of van Standard & Poor's: ik begrijp er immers geen snars van. Ivan Cairo en de schrijver van het stukje proza op Starnieuws, denken waarschijnlijk wel deskundig te zijn, maar vallen door de mand. Overigens heeft Starnieuws voor de zekerheid maar de naam van de auteur weggelaten......

Dat ‘ratings’ ofwel ‘kredietbeoordelingen’ niet eenvoudig zijn, blijkt wel uit het speciale pdf-document van zestig pagina’s dat te downloaden is via de internetsite van Fitch Ratings.... Abacadabra voor een leek als ik en de Starnieuws webredacteur en de Ware Tijd sterreporter Ivan Cairo.

Een zogenoemd journalist die zich waagt aan het schrijven van een artikel of het simpelweg vertalen van een buitenlands artikel over ‘ratings’, maar daar geen enkel verstand van heeft, neemt zijn vak èn zijn lezers niet serieus. Lezers hebben niets aan zo’n artikel, begrijpen er niets van en kunnen ook tussen de regels door lezen dat de schrijver ervan er ook niets van begrijpt...... Schoenmaker hou je bij je leest....