vrijdag 25 mei 2018

VHP-voorzitter: 'De lijst van verbroken verkiezingsbeloften is lang en bedroevend'

'Populistische propaganda, kiezersbedrog, mismanagement en corruptie hebben ons land in diepe crisis gebracht'


'Vandaag, 25 mei 2018, drie jaar geleden sprak de kiezer zich uit voor continuering van het beleid van de huidige regering. Drie jaar verder kan er maar één conclusie getrokken worden: het is mislukt!' Dit stelt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. 

'Verkiezingen hebben consequenties en dat hebben we gemerkt. Vanuit welke kant je het ook bekijkt, de burger in ons land is er slechter af dan drie jaar geleden. De gewone man komt niet meer rond met zijn inkomen, de gezondheidszorg verkeert in crisis en zorg kan nauwelijks worden gegarandeerd, het veiligheidsgevoel is helemaal weg en de regering heeft het land in een schuldencrisis gedompeld die zijn weerga niet kent. De lijst van verbroken verkiezingsbeloften is lang en bedroevend. En hoe hard de regeringspropaganda-machine ook blijft toeteren de feiten zijn hard. Op alle niveaus, binnen alle sectoren en in alle lagen van de samenleving is de crisis en de achteruitgang merkbaar en voelbaar.

Na drie jaar is het de burgers van ons land duidelijk dat verkiezingen meer zijn dan het winnen door populistische acties en beloftes. W
ie herinnert zich niet de mooie beloftes: 
18.000 nieuwe woningen; 
acht flats met elk 250 eenheden te Brokopondo; 
Open Universiteit in Wanica; 
beloofde inzaaivolume van rijst naar 150.000 hectare; 
kruistocht tegen de corruptie; 
AMC-SU ziekenhuis, Wanica Ziekenhuis, Moderne Zeehaven, Fly-overs; 
Trein en de voedselschuur voor de wereld. 

Populistische propaganda, kiezersbedrog, mismanagement en corruptie hebben ons land in een diepe crisis gebracht. Bij verkiezingen gaat het ook om het behoud van democratie, het behoud van rechtsstaat, het verhogen van het welzijn van onze burgers en het brengen van duurzame ontwikkeling.

De huidige crisis heeft naast alle negatieve zaken ook iets positiefs aan het licht gebracht: de veerkracht van de Surinaamse burger. Het besef dat het anders kan en ook anders moet. De burgers doorzien dat pakketten geen duurzame oplossing zijn voor de armoede waar de regering hen heeft gebracht. Dat het omkopen van personen slechts leidt tot ‘fake loyaliteit’ en dat het chanteren van bedrijven tot financiële partijcontributies, niet leidt tot economische groei en werkgelegenheid. De VHP zal de komende periode haar campagne intensiveren om het volk bewust te maken van het populisme en de propaganda van de regering.

De VHP-filosofie is altijd geweest dat de kracht van ons volk zit in zijn creativiteit om met moeilijke omstandigheden om te gaan. Uit die unieke combinatie van veerkracht en creativiteit putten we de moed om onvermoeid te blijven vechten voor ombuiging van het beleid en uiteindelijk een nieuwe regering, die de burger weer centraal stelt. Niet de belangen van duistere personen, kapitaalkrachtige zakenlieden of onpatriottische geldschieters.

De VHP heeft na de verkiezingen van 2015 ook lessen geleerd. Eén daarvan is dat wij als partij moeten uitgaan van onze eigen kracht en creativiteit. ‘Zelf sterk, samen sterker’ is nog steeds ons motto. Dat is ook de drijfveer voor de ambitie om uit te groeien tot de grootste nationale partij van Suriname. De VHP neemt elk ressort serieus, neemt elke district serieus, van noord tot zuid, van oost tot west. De VHP neemt elke burger van het land serieus. 

 De voormalige leider Jagernath Lachmon is de grondlegger geweest van de verbroederingspolitiek. Het was de hoeksteen voor een vreedzaam en voorspoedig Suriname. Zijn politiek was gericht op verbroedering tussen de verschillende politieke partijen en hun achterban. Vandaag de dag trekt de VHP die verbroederingspolitiek door binnen de partij. Deze transformatie van de partij slaat aan. De VHP groeit, is actief in alle districten en installeert regelmatig nieuwe VHP-kernen, die zich met enthousiasme inzetten voor verandering.

De VHP geeft met deze aanpak en filosofie stem aan allen die nu niet gehoord worden. Een stem aan allen die nu machteloos moeten toezien hoe de toekomst van hun kinderen wordt verkwanseld. Een stem aan allen die zich verraden voelen door het huidige beleid. 

De VHP geeft stem en inhoud aan de hoop voor verandering, hoop voor een betere toekomst voor ons allen. In het veldwerk dat de VHP doet, komt het enthousiasme voor de nieuwe VHP steeds naar boven. De partij groeit in elk opzicht. 

Op deze dag is de boodschap van de VHP aan alle Surinamers daarom: steun jezelf, steun de VHP!'

Rusland (NPS): 'De regering tergt het volk continu'

'Huidige machthebbers geven blijk niets te maken te hebben met het algemeen belang'

 
Drie jaar na de verkiezingen van 2015 stelt de Nationale Partij Suriname (NPS) vast, dat de regering-Bouterse het volk continu tergt. Reeds tijdens het eerste kabinet Bouterse (2010-2015) maakte Suriname kennis met verontrustende ontwikkelingen binnen het beleid die hebben geleid tot ernstige sociaaleconomische situaties. Die zijn onder andere tot stand gekomen vanwege verspilling van gelden en corruptie. De NPS brengt hierbij in herinnering de malversaties rond de viering van Carifesta, de nyan patu bij het project Naschoolse Opvang en onregelmatigheden in het kader van de verdeling dan wel verkoop van levensmiddelenpakketten. 

Het waardevaste geld, dat vóór de periode 2010 in de portemonnee van burgers was, is nu verdampt waardoor velen onder het bestaansminimum zijn terecht gekomen. Alsof dit niet erg genoeg is, maakt de regering de ene na de andere schuld zowel in het binnen- als het buitenland.

Volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland zijn onder andere deze punten het toonbeeld van de huidige machthebbers die blijk geven niets te maken te hebben met het algemeen belang.

Kenmerkend voor de regering is voorts dat personen binnen de ambtenarij van het ene op het andere moment op onacceptabele wijze voor hun diensten worden bedankt. Mensen en structuren worden keer op keer kapot gemaakt. Dit kost ons land miljoenen dollars die bij beter beleid weer moeizaam opgebouwd zal moeten worden.

Rusland stelt, dat door deze regering het beeld gecreëerd is, dat in Suriname criminele organisaties zijn geïntroduceerd en versterkt. Er schijnt geen strategisch en effectief beleid te zijn gericht op de aanpak van de interne en grensoverschrijdende criminaliteit.

Daarnaast hekelt de NPS steeds terugkerende situaties dat personen en instanties moeten staken om over hun gelden te beschikken.

De NPS'er concludeert dat het de regering ontbreekt aan constructief beleid om Suriname te zetten op het pad van vooruitgang. De aanpak vanuit de regering zal zich meer moeten richten op een goed sociaal en economisch beleid om zo het leven van alle burgers te verbeteren.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Guyanese politie wil 7 Guyanezen, wonend in Surinamem als getuigen horen in zeepiraterij-zaak

Getuigen worden of in Suriname of in Guyana gehoord


De Guyanese politie wil zeven Guyanezen die zich momenteel in Suriname bevinden als getuigen horen in het onderzoek naar de gewapende overvallen enkele weken geleden op vissersboten voor de Surinaamse kust. Dat zei minister van Openbare Veiligheid Khemraj Ramjattan vrijdag 25 mei 2018 tijdens een persconferentie in Georgetown, aldus de Ware Tijd èn de Guyanese nieuwswebsite Demerara Waves (zie onderaan). 

Hij gaf aan, dat korpschef David Ramnarine een verzoek bij zijn Surinaamse collega zal indienen zodat 'de getuigen in de gelegenheid gesteld worden naar Guyana te komen om hier verhoord te worden door onze recherche'. De bewindsman voegde eraan toe, dat alle informatie over wat het onderzoek in Suriname tot nog toe heeft opgeleverd naar hem is opgestuurd. Nu is het de beurt van de opsporingsinstanties in Guyana om hun deel van het onderzoek te doen en additionele informatie te verzamelen.

Volgens de bewindsman bestaat ook de optie dat Guyanese rechercheurs naar Paramaribo komen om hier zeven getuigen, verdachten en anderen te horen.

Begin deze week verbleef een delegatie van het Korps Politie Suriname in Guyana om daar verslag te doen over het onderzoek dat de politie hier heeft verricht.

Op 27 april en 3 mei werden in totaal vijf vissersboten met Guyanese opvarenden aangevallen. Ze werden met houwers gekapt en beschoten en sommigen gedwongen overboord te springen. Twaalf mannen worden nog vermist en het vermoeden is groot dat ze om het leven zijn gekomen.

Tot nu toe zijn de lichamen van vier van de vissers geborgen, drie in Suriname en één in Guyana. In Suriname zitten nog twaalf mannen vast op verdenking van betrokkenheid bij de overvallen.

http://demerarawaves.com/2018/05/25/guyana-wants-to-question-seven-persons-in-suriname-about-deadly-piracy-attack/

(Suurinaame Mirror/de Ware Tijd)

Nicolas Maduro is ingezworen als president van Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Maduro ingezworen door de Grondwetgevende Vergadering


Nicolas Maduro is donderdag 24 mei 2018 ingezworen als president van Venezuela, voor de periode van 2019 tot 2025, vier dagen na een door de internationale gemeenschap betwiste stembusgang. Maduro kreeg daarbij de steun van 68 procent van de kiezers. 

Maduro werd ingezworen door de Grondwetgevende Vergadering, een orgaan dat hij vorig jaar zelf oprichtte om, volgens critici, het door de oppositie gedomineerde parlement buiten spel te zetten. Normaal moest de ceremonie in de parlementsgebouwen plaatsvinden.


In de Grondwetgevende Vergadering zitten enkel aanhangers van Maduro.

Het parlement liet al weten dat ze de resultaten van de verkiezing van zondag niet erkent. Ook de Verenigde Staten en de Europese Unie hadden die verkiezingen ondemocratisch genoemd.

Het nieuwe mandaat van Maduro begint pas op 10 januari volgend jaar. Hij leidt het land sinds 2013. hij volgde toen Hugo Chavez op.


(Suriname Mirror/Belga/Twitter)

Surinaamse Moeslim Associatie roept op tot alertheid en het treffen van voorzorgsmaatregelen

(Bron foto: YouTube)
'Moslims moeten zich zich niet beet laten nemen door personen die zich met ISIS bezighouden'


De Surinaamse Moeslim Associatie (SMA) roept op tot alertheid en het treffen van voorzorgsmaatregelen. De SMA heeft ook op Facebook en via de media kennis genomen van de terreurdreiging. 'Ik denk dat wij deze berichtgeving niet zomaar aan ons voorbij mogen laten gaan. Het kan van alles betekenen', zegt voorzitter Michel Soebhan vandaag, vrijdag 25 mei 2018, op Starnieuws. 

De SMA benadrukt, dat ISIS niets te maken heeft met de Islam en vraagt de moslims in Suriname om zich niet beet te laten nemen door personen die zich met deze terreurorganisatie bezighouden. 'Het is een anti-Islam/moslim beweging.'

Aan de Surinaamse gemeenschap doet Soebhan het beroep om niemand te stigmatiseren. 'Wij moslims in Suriname en over de hele wereld veroordelen alles wat met ISIS te maken heeft.' Hij wijst erop dat Suriname een vredelievend land is. 'Laten wij de liefdevolle band en het respect voor elkaars geloof en etniciteit niet verliezen door zulke acties.'

Ongeacht of de dreiging serieus is of als grap is bedoeld, vindt Soebhan dat je van ISIS en/of eventueel de ‘grappenmaker’ hierachter van alles moet verwachten. Over de genoemde plekken in het dreigement zegt Soebhan: 'ISIS zegt ‘westen’ maar opereert dan in het ‘oosten’. Wij hebben onze scholen gevraagd om alert te zijn. Bij elke vreemde beweging zullen zij de school onmiddellijk sluiten. Ramadan of niet, dit soort berichten en bedreigingen zijn altijd vervelend. Maar het feit dat het dreigement voor vrijdag en nog in Ramadan – deze heilige dag en periode is geuit, bewijst dat dit toneel is van mensen die niet om de Islam geven.'

De SMA-voorzitter wijst erop, dat volgens de Islam personen die zelfmoord plegen, de zogeheten zelfmoordterroristen, in naam van de religie niet naar het beloofde paradijs zullen gaan. Integendeel, 'zij gaan regelrecht naar de hel, want de deur van het paradijs is voor hen gesloten'.

Reisbureaus en passagiers in Frans-Guyana woedend op SLM

'Sinds 1 mei niet één toestel van de SLM daar geland en toch werden honderden vliegtickets verkocht'


De SLM heeft zich de woede van reisbureaus en passagiers in Frans-Guyana op de hals gehaald. 'Het is een puinhoop; sinds 1 mei is niet één toestel van de SLM daar geland en toch werden tijdens deze periode honderden vliegtickets verkocht. Surinam Airways beschikt niet eens over één vliegtuig', meldt de Franse nieuwswebsite Franceinfo (zie hierna en onderaan), alduds de Ware Tijd vandaag, vrijdag 25 mei 2018.


https://la1ere.francetvinfo.fr/guyane/aucun-avion-surinam-airways-n-atterrit-guyane-1er-mai-centaines-passagers-galere-590545.html

De SLM, die drie keer per week op Frans-Guyana moet vliegen, werd plots geconfronteerd met het probleem, dat twee van haar drie toestellen op de regionale route moesten worden teruggetrokken. De oorzaak is achterstallig onderhoud en nalatigheid om de kisten tijdig een reguliere technische beurt te laten ondergaan.

De maatschappij had gehoopt dat een in China gekocht toestel - een Boeing 737 300 - kon worden ingezet. Dat toestel kwam in april naar Suriname, maar wordt sindsdien aan de grond gehouden, omdat het personeel niet tijdig was getraind en er enkele technische voorschriften ontbreken.

Tot overmaat van ramp kreeg ook het derde toestel problemen en moest dat uit het schema worden gehaald. Ook die machine bleek niet tijdig de vereiste technische check-up te hebben.

https://la1ere.francetvinfo.fr/guyane/compagnie-surinam-airways-ne-desservira-plus-guyane-compter-du-1er-juin-592181.html
Breeveld (DOE): 'Drie jaar Bouterse laat vooral veel ad hoc, onvoorspelbaar, beleid zien'

'Dat uitvoering Anti-Corruptiewet achterwege blijft, typeert de houding van de regering'

 
'De afgelopen drie jaren kenmerkten zich vooral door veel ad hoc en daardoor onvoorspelbaarheid beleid. De geloofwaardigheid van de regering is daardoor verder gedaald, ook omdat afspraken niet worden nagekomen. De kwestie van de Memorandum of Understanding (MoU) met de Suralco is daar een goed voorbeeld van, waarbij er nog te veel onduidelijkheid heerst. Maar, ook het niet nakomen van verplichtingen aan instellingen, dienstverleners en leveranciers is aan de orde van de dag. Steeds worden brandjes geblust in plaats van consistent beleid neer te zetten', zegt Assembleelid Carl Breeveld van DOE vandaag, vrijdag 25 mei 2018, op Starnieuws. 

'Dat de uitvoering van de Anti-Corruptiewet achterwege blijft, typeert de houding van de regering met een president die een kruistocht zou voeren tegen corruptie en verkwanseling van Staatsmiddelen zou tegen gaan. De Nationale Assemblee heeft haar werk met betrekking tot deze wet afgerond. Er zijn zelfs concept Staatsbesluiten aangedragen om de Anti-Corruptiewet operationeel te maken, maar de uitvoering blijft uit. Zelfs het samenstellen door de regering van de Anti-corrruptie commissie lukt niet', voert Breeveld aan.

Positief is wel het laatste Rekenkamer verslag, dat schandalen rond Carifesta 2013 blootlegt. Een bevestiging van vermoedens van velen, dat bij dit project Staatsmiddelen oneigenlijk gebruikt zijn. Andere schandalen die onaangeroerd gebleven zijn en die een schaduw werpen op dit beleid, zijn onderzoek en maatregelen rond de Naschoolse Opvang, aankoop van schoolboeken en de ambassade in Parijs.

De vele drugsvangsten vanuit Suriname, de grensoverschrijdende criminaliteit en de ontwikkeling van de informele sector baren zorgen. 'Juist ook, omdat naar onze mening te weinig concrete maatregelen hiertegen genomen worden. De regering heeft op een aantal gebieden de regie duidelijk niet in handen. De recente onmenselijke wreedheden die zich voor onze kust voltrokken waarbij ruim 15 vissers het leven lieten, bevestigen dat. Er komt dan wel actie daarna, maar waarom pas actie nadat het kwaad geschied is?', vraagt de politicus zich af.

Het rapport dat door de presidentiële commissie Wijziging Kiesstelsel is uitgebracht, legt vooral het accent op een verbod op pre-electorale combinaties. Hoewel DOE op eigen kracht aan de verkiezingen heeft deelgenomen, wordt invoering hiervan als onjuist gezien. Zeker bij de komende verkiezingen. 'Dat er geen aanpassingsvoorstellen gekomen zijn met betrekking tot het aantal stemmen per zetel in de districten Paramaribo en Wanica, die zwaar ondergewaardeerd zijn, wordt als een misser gezien. De regering doet er goed aan veel serieuzer haar taak op te vatten. Een goed begin zou het regelmatig verschijnen van de president in De Nationale Assemblee kunnen zijn om te debatteren en verantwoording af te leggen van het gevoerde beleid', merkt Breeveld op.

'DOE zal zich blijven inzetten om ondanks alle ontwikkelingen hoopvol de toekomst tegemoet te treden. Voor de toekomst achten wij het nodig dat integere leiders aantreden die in staat zijn het tij te keren. Het geloof in Suriname en de Surinamers om een daadwerkelijke verandering te bewerken, staat voor onze fractie recht overeind.'

Paar scholen houdt deuren uit voorzorg dicht vanwege ISIS-terreurdreiging

Regering heeft alle maatregelen getroffen om de veiligheid te garanderen


Starnieuws meldt, dat enkele scholen besloten hebben de deuren vandaag, vrijdag 25 mei 2018, dicht te houden, ondanks de garantie die door de regering is gegeven over de veiligheid. Het Miranda Lyceum is gesloten, na de 'ISIS-terreurdreiging'. De politie is zichtbaar aanwezig bij deze school.

In het dreigement is ook aangegeven, dat er bommen zouden zijn bij Santo Boma en de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De Kangoeroeschool heeft gekozen voor het zekere boven de onzekere. Besloten is om de deuren vandaag dicht te houden. De verdere ontwikkelingen worden afgewacht. Ook het Arthur Hoogendoorn Atheneum heeft gisteravond besloten om de school dicht te houden. Diverse scholen geven wel normaal les.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft afgelopen nacht tijdens een bijeenkomst met journalisten aangegeven, dat de regering alle maatregelen heeft getroffen om de veiligheid te garanderen. De universiteit heeft besloten normaal colleges te verzorgen en heeft de veiligheid opgevoerd.

De bomsquad is op locaties geweest om na te gaan of er werkelijk bommen zijn geplaatst. Tot nu toe is er niks gevonden.

Festival The Flying Dutch is donderdag 25 oktober op Curaçao

Headliner evenement is vijfvoudig nummer 1-dj van de wereld Armin van BuurenFestival The Flying Dutch komt naar Curaçao. Headliner van het evenement is de vijfvoudig nummer 1-dj van de wereld Armin van Buuren. Hij zal donderdag 25 oktober samen met verschillende andere grote namen zijn opwachting maken op Mambo Beach. Het is het eerste festival dat wordt georganiseerd door de nieuwe tak van DolfijnFM: Sterck Events in samenwerking met Massive en Brandsimex. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 25 mei 2018.

Sterck Events werd gisteren bij Live973 gepresenteerd met als klap op de vuurpijl de bekendmaking dat The Flying Dutch een Caribische editie krijgt. Daar zullen, naast Van Buuren, ook Sunnery James & Ryan Marciano, Lucas & Steve, Sevn Alias en Jeon optreden.

he Flying Dutch krijgt in Nederland jaarlijks meer dan 80.000 bezoekers tijdens de edities in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Tijdens het evenement - dat zich daardoor met recht ‘het grootste open air dance event in Nederland’ mag noemen - worden de dj’s van stad naar stad gevlogen in helikopters. En na vier edities in Nederland, stappen ze nu voor het eerst in het vliegtuig naar het Caribisch gebied.

Armin van Buuren is niet alleen nummer 1-dj van de wereld, maar ook de eerste dj die Madison Square Garden in New York uitverkocht. Hij toerde daarnaast als eerste over de wereld met zijn eigen ‘Armin Only’-shows. Vorig jaar vierde hij nog zijn twintigste jaar in het vak met twee uitverkochte shows in de Amsterdam Arena. Dit najaar zal hij voor het eerst draaien op Curaçao. Niet alleen dat is een unicum, Sterck Events belooft dat ook de uitstraling ‘one of a kind’ zal zijn.

'Het podium van ruim 50 meter breed heeft een internationale allure en is nooit eerder vertoond op het eiland', zo beschrijft de promotor. Behalve lokale dance-liefhebbers, richt Sterck zich met The Flying Dutch ook op internationale gasten. Daarom worden pakketreizen aangeboden vanuit Nederland, Bonaire, Aruba, Colombia en Suriname.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de Curaçao Tourist Board, DolfijnGo, Amstel Bright en Massive Productions.

Aqualectra, Curaçao, sluit hotel Veneto Holiday Beach Resort af van stroom

Horecaf: 'Overkoepelende Veneto-hotelketen verkeert in een financiële crisis’

Personeel wacht op uitbetaling salaris 


Het hotel Veneto Holiday Beach Resort is gisterochtend door Aqualectra afgesloten van stroom vanwege achterstallige betalingen. Volgens Kenneth Valpoort van horecavakbond Horecaf verkeert de overkoepelende Veneto-hotelketen in een ‘financiële crisis’. Ook het personeel, dat normaal gesproken afgelopen dinsdag zijn salaris weer had moeten krijgen, is nog niet uitbetaald, zo meldt hij vandaag, vrijdag 25 mei 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Er zou sprake zijn van een miljoenenschuld bij stroom- en waterleverancier Aqualectra, maar wat de precieze betalingsachterstand is, weet de vakbondsman niet.

Valpoort is gisteren met het management van Holiday Beach om tafel gegaan, omdat hij het belangrijk vindt dat het personeel snel duidelijkheid heeft over de situatie. 'Ik heb gevraagd wanneer de personeelsleden informatie zullen krijgen, maar ik vrees dat we nog even geduld moeten hebben.'

De vakbondsman legt uit dat het hoofdkantoor van Veneto Hotels gelegen is in New York en dat de eigenaar aldaar nog niet bereid is geweest om informatie te verstrekken aan zijn vestiging op Curaçao. 'Ze willen in New York niet erkennen, dat er sprake is van een financiële crisis. Sterker nog: ze proberen het af te schuiven op andere partijen. Maar, nu er geen salaris is betaald en het hotel is afgesloten van stroom, valt dat niet meer te ontkennen', stelt Valpoort.

PdVSA stelt Curaçao gerust over de toevoer van brandstof uit Venezuela

Venezolaanse minister Quevedo van Olie tevens PdVSA-directeur spreekt Nederlandse ambassadeur in Caracas 

(Bron foto: PdVSA/Twitter)


In een diplomatieke ontmoeting tussen de Venezolaanse minister Manuel Quevedo van Olie annex directeur van PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) met de Nederlandse ambassadeur in Caracas Norbert Braakhuis, heeft het Venezolaanse staatsoliebedrijf verklaard, dat Curaçao gerust kan zijn over de toevoer van brandstof uit het land. Dat zegt premier Eugene Rhuggenaath vandaag, vrijdag 25 mei 2018, in het Antilliaans Dagblad.


Quevedo heeft ook naar aanleiding van de huidige beslaglegging door ConocoPhillips verklaard, dat er geen vrees hoeft te zijn over het voortbestaan van de Isla-raffinaderij.


Het personeel van de Isla hoeft niet voor de toekomst te vrezen. Het staatsoliebedrijf herhaalde in het gesprek bereid te zijn om na het verlopen van het leasecontract in 2019, door te willen gaan met de raffinaderij.

Premier Rhuggenaath verklaarde, dat het Venezolaanse staatsoliebedrijf in gesprek is met ConocoPhillips maar kon daarover niet in detail treden.

In het gesprek tussen de ambassadeur en de minister heeft Braakhuis toegelicht wat de gevolgen zijn voor Curaçao in het geschil tussen het oliebedrijf en ConocoPhillips.

Ennia-eigenaar heeft CBCS geen goedkeuring gevraagd voor benoeming nieuwe directieleden

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft ‘toezichtbevoegdheid op verzekeraars’


Ennia-eigenaar Hushang Ansary heeft verzuimd de Centrale Bank CBCS vooraf formeel goedkeuring te vragen voor de aanstellingen van oud-minister Richard Gibson en bankier Percival Virginia in de directie van de verzekeringsmaatschappij, terwijl benoeming ‘niet zonder voorafgaande toestemming van de Centrale Bank’ kan. Dat kan worden opgemaakt uit een persbericht dat de CBCS gisteren heeft uitgestuurd nadat onder meer het Antilliaans Dagblad maandag een reeks vragen had gesteld aan de Centrale Bank over de nieuwe situatie in de Ennia-top. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 25 mei 2018.

'De Centrale Bank heeft kennisgenomen van berichten in de media over bestuurswisselingen bij een onder haar toezicht staande verzekeraar', zo begint het persbericht.


De CBCS formuleert het verder voorzichtig, namelijk dat de Centrale Bank, op grond van de Landsverordening toezicht verzekeringsbedrijf (Ltv) zoals gewijzigd bij de Landsverordening harmonisatie en actualisering toezichtlandsverordeningen Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, ‘toezichtbevoegdheid op verzekeraars heeft’.

'Bij bestuurswisselingen bij onder toezicht staande instellingen geldt conform artikel 32 van de Ltv dat personen die het dagelijks beleid van een verzekeraar (mede)bepalen, niet kunnen worden benoemd zonder voorafgaande toestemming van de Centrale Bank.' De CBCS zegt dus niet met zo veel woorden, dat de aanstellingen plaatsvonden zonder toestemming, maar het lijkt de meest voor de hand liggende conclusie dat goedkeuring vooralsnog ontbreekt.

Bee (ABOP): 'Drie jaar regering Bouterse heeft geen duurzame ontwikkeling gerealiseerd, zoals beloofd'

'We zien dat steeds meer mensen in armoede vervallen en veel bedrijven hun deuren sluiten'


ABOP-Assembleelid Marinus Bee, zegt vandaag, vrijdag 25 mei 2018, op Starnieuws, terugblikkend op de periode van drie jaar na de verkiezingen, dat er geen duurzame ontwikkeling is gerealiseerd, zoals beloofd.

'We zien dat steeds meer mensen in armoede vervallen en veel bedrijven sluiten hun deuren. Het grootste probleem is dat er geen cohesie is in het regeerteam en de president focust zich alleen op het benoemen en ontslaan van functionarissen en propaganda maken voor de verkiezingen van 2020.'

Drie jaren na de verkiezingen van 2015 heeft de regering drie verworvenheden en die zijn volgens Bee:
1. Steeds groter wordende staatsschuld
2. Veel mislukte projecten
3. Men kiest voor pakketten verdelen in plaats van duurzame ontwikkeling te brengen voor het volk.

'Het is deze regering niet gelukt om het volk te verheffen. We zakken steeds dieper in de put en er komen geen concrete oplossingen, maar je hoort constant een geroep van dat de crisis bijna voorbij is. We hebben zoveel geld geleend maar we hebben tot nu toe niks gemerkt in de samenleving. Mijn partij hoopt dat de regering in de resterende twee jaren doet waarvoor ze mandaat heeft gekregen. Er moet nu wel een crisisprogramma komen om de criminaliteit, volksgezondheid en het onderwijsprobleem aan te pakken.'

The Next Generation houdt 31 mei een protestloop bij het Oude Vlaggenplein

(Bron foto: Facebook)
Protest gericht op acht jaar van wanbeleid van regering Bouterse-I en -II


Op de dag af drie jaar geleden zijn vandaag, vrijdag 25 mei 2018, de verkiezingen voor volksvertegenwoordigende organen, waaronder De Nationale Assemblee, gehouden. Ruim twee maanden daarna, op 12 augustus 2015, trad Desi Bouterse voor een tweede termijn aan als president. Hij is intussen al acht jaar aan het bewind. 

Voor protestbeweging The Next Generation gaat het om 'acht jaar van wanbeleid'. De beweging houdt in verband daarmee op 31 mei een protestloop bij het Oude Vlaggenplein. Ze is nu bezig om personen en groepen te mobiliseren, zegt groepsvertegenwoordiger Xaviera Jessurun vandaag in de Ware Tijd.

Er zal tijdens de loop aandacht besteed worden aan onder meer 'het financiële wanbeleid en de onzekerheden in de gezondheidszorg'.

De beweging heeft intussen drie matig bezochte protestmanifestaties georganiseerd, op 22 en 23 maart en 12 april. Al deze bijeenkomsten waren gericht tegen het wanbeleid van de regering. Op 4 mei volgde een stille loop tegen de volgens haar toenemende criminaliteit. De aanleiding voor die loop was de brute overval van vissers op zee die zich een week daarvoor had voorgedaan. Jessurun is blij met de toezeggingen die de regeringsautoriteiten intussen hebben aangekondigd om de veiligheid van de vissers te waarborgen, hoewel ze nog steeds vindt dat de regering hier te lang over heeft gedaan.

De beweging had gehoopt dat er uiterlijk eind mei vervroegde verkiezingen uitgeschreven zouden worden omdat men denkt dat er alleen op deze manier een einde kan komen aan het door de regering gevoerde wanbeleid. Hoewel het al snel vrij duidelijk was dat dit niet realistisch en haalbaar zou zijn, gezien de processen die voorafgaan aan het organiseren van een verkiezing, denkt Jessurun dat dit meer te maken heeft met draagvlak vanuit de gemeenschap. 'Wij blijven ons verzetten tegen het wanbeleid.' 

Xaviera Jessurun is deze dagen de enige actieve activiste in Suriname. Activisten Curtis Hofwijks en  Maisha Neus lijken het pad van activisme te hebben verlaten om plaats te maken voor een voorzichtige carrière op het politieke strijdtoneel.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Misiekaba (NDP): 'Derde jaar regering-Bouterse/Adhin gekenmerkt door verbetering en stabiliteit'

'Er is duidelijk een stukje verbetering van staatsfinanciën'


'Ik denk dat het derde jaar van de regering-Bouterse/Adhin, mei 2017-mei 2018, gekenmerkt wordt door verbetering en zeker ook stabiliteit. Er is duidelijk een stukje verbetering van staatsfinanciën', aldus NDP-fractieleider tevens NDP-ondervoorzitter André Misiekaba vandaag, vrijdag 25 mei 2018, op Starnieuws. 

Hij merkt op, dat steeds is gezegd door de coalitie dat in de tweede helft van 2017 de economie zich zou herstellen. Dat is redelijk uitgekomen. De politicus wijst er op, dat meer dan een jaar er een redelijke stabiliteit is op het koersenvlak, terwijl de monetaire reserve gegroeid is en voldoende is voor ruim vier maanden dekking van importen.

De NDP-fractieleider voert aan dat verschillende belangrijke wetten zijn aangenomen de afgelopen periode, zeker op het vlak van staatsfinanciën. Hij noemt onder andere het Spaar- en Stabilisatiefonds en de Wet op de Jaarrekening. Onder de hamer is nu de Comptabiliteitswet, die voor transparantie moet zorgen voor de besteding van Staatsfinanciën. Deze wet is sterk verouderd en bood geen garanties meer voor goede besteding door de Staat. De Anti-Corruptiewet is aangenomen en in werking getreden. Een aantal Staatsbesluiten moet nog in orde worden gemaakt. 'Al met al moeten wij zeggen dat vanuit het parlement een hele sterke ondersteuning is gegaan richting de overheid. De wetten zijn in place gezet die de regering als fundament kan gebruiken om beleid te maken.'

Hij stelt, dat internationale ontwikkelingen grote invloed hebben op de Surinaamse economie, vanwege de kleinschaligheid. De euro-koers is onlangs gedaald ten opzichte van de Srf. Deze daling heeft niet zozeer te maken met actief handelen vanuit de overheid, hoewel de minister van Financiën volgens Misiekaba een prudent beleid heeft gevoerd. De vaste lasten worden betaald en de leningen afgelost, terwijl er geen overbodige uitgaven worden gedaan. De daling van de euro heeft volgens de hem te maken met ontwikkelingen in Europa, waarbij in Italië, een regering is gekomen die niet bepaald ondersteunend is naar de eenheidsgedachte binnen Europa. Dit heeft voor schokken gezorgd en mensen zijn gaan twijfelen aan de euro. Dit is ook gebeurd met de daling van de prijzen van olie en goud, die voor schokken hebben gezorgd. Misiekaba is blij dat dit tot staan is gebracht en de goudprijs is redelijk stabiel. Ook de olieprijs is gestegen, maar nog niet op het niveau van 2012.

Er zijn ook zorgelijke ontwikkelingen, zoals de kwestie van zeepiraterij, merkt de volksvertegenwoordiger op. Dit heeft een grote schok veroorzaakt. Mensen zijn op terroristische manier om het leven gebracht, aldus Misiekaba. Hij brengt in herinnering dat lang gesproken is over deze sector, die ook zorgt voor deviezen. Door de jaren is de ordening uitgebleven en is de visserijsector voor een groot deel in handen van Guyanezen. Hij is blij dat de autoriteiten kordaat hebben opgetreden om de orde te handhaven. De situatie blijft nog zorgen baren, want herstel moet nog komen en de orde moet verder hersteld worden, waardoor Suriname meer kan verdienen uit deze sector.

Een andere zorgelijke ontwikkeling is volgens Misiekaba de drugscriminaliteit. Er zijn veel drugs onderschept. Hij zegt, dat aan de ene kant mensen zeggen dat door het optreden van de justitiële autoriteiten de drugs wordt gevonden. 'Ik zeg het is zorgelijk, omdat je natuurlijk als land een bepaald imago krijgt als elke keer zoveel drugs wordt gevonden.' De politicus kijkt uit naar de resultaten van de cocaïne-duikboot- en -vliegtuigonderzoek.

 Er moet volgens de NDP'er meer gedaan worden in de gezondheidszorg. Verschillende betrokkenen in de sector waren op één lijn gekomen met de toenmalige minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel. Hij verwacht dat de nieuwe minister Antoine Elias de grote lijn vasthoudt en dat gekoerst wordt naar volledige rust. Hetzelfde geldt ook voor Onderwijs. Minister Lilian Ferrier is bezig met de oriëntatie. Wanneer zij hiermee klaar is, wordt vernomen wat de grote lijnen zijn van het beleid. Daar zal ook de ondersteuning worden gegeven, want alleen met rust in het onderwijsveld zullen verbeteringen kunnen worden aangebracht.

'Het leven van alle dag gaat door. Heel veel mensen hebben het nog steeds moeilijk. De manier hoe met de sociale pakketten wordt omgegaan, vangt veel op. Constant wordt dat project aangevallen', merkt Misiekaba op. Het gaat om pakketten vanuit de overheid en de NDP. De politicus hoopt dat dit beleid gecontinueerd wordt, zolang het land zich nog in een situatie bevindt waar deze vorm van hulp nodig is.

'Als ik voor mij moet kijken, zeg ik dat de regering de financieel-economische lijn moet blijven vasthouden. Dat is een lijn van bezuinigen. Een lijn van constant kijken naar de bezuinigingen. Wat doe je. Een lijn van de vaste lasten blijven betalen en ook de leningsverplichtingen. Het betekent dat wij doorgaan om het financieel-economisch verkeer te stabiliseren en tot groei te brengen door de nodige wetgeving te maken, dan wel aan te passen. Dat lukt aardig, het werk dat gedaan wordt vanuit De Nationale Assemblee. En ik denk vooral dat het een team-effort zal zijn. De president en de vicepresident zullen er alles aan moeten doen om de regering, de totale ministerraad op één lijn te krijgen voor alle issues. Dat is niet altijd nog aanwezig. De regering moet staan achter zaken die moeten gebeuren, zeker richting 2020. Dan ben ik ervan overtuigd dat de regering in elk geval, zij het niet een tien of een negen, maar toch wel een ruim voldoend cijfer zal krijgen om het mandaat verlengd te krijgen van de samenleving, om voort te gaan. Dat is nog ver weg. Er is nog heel veel te doen en wij zullen ons concentreren daarop.'

Ene 'Mohammed Ahmed Al-Mehdi' zou op Facebook met aanslagen dreigen in Suriname

Dreigement, indien twee verdachte IS-verdachten in Suriname niet worden vrijgelaten

- Vicepresident Adhin: 'De regering heeft serieus nota genomen van de Facebookoproep'
- 'De veiligheid is opgevoerd op diverse locaties, scholen hebben instructies gekregen van de veiligheidsdiensten, er wordt in de nacht doorgewerkt door de justitiële autoriteiten'


Een vermeende dreiging, dat er aanslagen gepleegd zullen worden als de twee vermoedelijke IS-verdachten in Suriname niet worden vrijgelaten, doet hun zaak geen goed. Althans dat verklaart een anonieme 'hoge veiligheidsfunctionaris' vanochtend, vrijdag 25 mei 2018, in de Ware Tijd, zonder verder ook maar iets over de al of niet betrouwbare bron te vermelden. 'Hiermee zou in feite hun betrokkenheid zijn bevestigd', redeneert hij simplistisch.

Sedert gistermiddag zou op Facebook een bericht staan, waarin gedreigd wordt met aanslagen als de beide broers niet voor negen uur in 's morgens in vrijheid worden gesteld. Ene 'Mohammed Ahmed Al-Mehdi' dreigt dat zeker 50 slachtoffers gemaakt zullen worden, een dodental dat kan worden opgevoerd, als niet aan de eis wordt voldaan.

'Wie de post ook moge hebben gepost heeft kennelijk kwade intenties jegens de gebroeders die momenteel worden verdacht en vervolgd', aldus de anonieme bron. 'Het zal deze case internationaliseren, waardoor buitenlandse mogendheden hen een mogelijk prominentere rol zullen toebedelen dan ze misschien in werkelijkheid spelen. Of ze zijn dus zo hoog in de hiërarchie van IS, waardoor men bereid is inderdaad over te gaan tot het bezigen van deze dreigementen. In beide gevallen was het niet slim dit bericht te posten, omdat het hoe dan ook de broers in ernstige verlegenheid heeft gebracht', filosofeert de bron....

Aan de andere kant wijst de bron erop, dat voor zover hem bekend, het internationaal nog niet is voorgekomen dat IS door dreigementen gepoogd heeft gevangen collega's vrij te krijgen. Dat neemt niet weg dat de autoriteiten strengere maatregelen zullen treffen om calamiteiten te voorkomen en een strenger bewakingsregiem neer te zetten voor de verdachten.


Vicepresident Ashwin Adhin heeft vanochtend vroeg bekendgemaakt, dat de regering serieus nota heeft genomen van de Facebookoproep, waarin geëist wordt om de twee terreurverdachten in vrijheid te stellen, zo meldt Starnieuws. Indien dat niet gebeurt, wordt gedreigd vijftig personen te doden. De Anton de Kom Universiteit, Santoboma en Lyceum 1 zijn genoemd. De regering garandeert de veiligheid.

De vicepresident deelt mee dat de veiligheid is opgevoerd op diverse locaties. Verschillende scholen hebben instructies gekregen van de veiligheidsdiensten. Er wordt in de nacht doorgewerkt door de justitiële autoriteiten. Er moet geen onnodige paniek ontstaan, benadrukte Adhin. Onder leiding van president Desi Bouterse zijn verschillende kopstukken bij elkaar geweest in een spoedoverlegmoment. De regering biedt de verzekering dat de situatie onder controle is en heeft daartoe alle nodige maatregelen genomen.


Verder wordt vanuit de veiligheidstroepen het verzoek gedaan aan de samenleving om informatie die binnen de gemeenschap leeft door te geven aan de politie.

De regering ontkent dat er geschoten is donderdagavond nabij het scholencomplex aan de Passiebloemstraat. Dit bericht is onjuist, zei de vicepresident. Dit bericht werd verspreid via social media. De regering benadrukt in een verklaring ernstig dat zij niet zal schromen om bij voortzetting van soortgelijk gedrag op social media, waarbij ontregeling van de samenleving wordt bewerkstelligd, de nodige maatregelen te treffen teneinde de nodige rust te garanderen.

Ten slotte wordt er een beroep gedaan op de gemeenschap om officiële berichten vanuit de regering te volgen.

Het bericht heeft vanochtend ook Nederlandse kranten gehaald. Het Nederlands Dagblad had de primeur met dank aan persbureau ANP, gevolgd door het AD.
https://www.nd.nl/nieuws/actueel/buitenland/is-dreigt-met-terreur-in-suriname.3024416.lynkx


(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws)

Oppositie verwerpt felicitatieboodschap regering Bouterse-Adhin aan Venezolaanse regering

'Schokkend opnieuw geconfronteerd te moeten worden met incompetentie kabinet'


'De gezamenlijke oppositie verwerpt met kracht het felicitatiebericht van de Surinaamse regering aan de regering van Venezuela in verband met de onlangs gehouden presidentiële verkiezingen die volgens vrijwel alle landen op het Westelijk halfrond en daarbuiten als valselijk en misleidend moet worden aangemerkt. 

Het is voor de gezamenlijke oppositie schokkend opnieuw geconfronteerd te moeten worden met de incompetentie van het kabinet Bouterse-Adhin, niet enkel beperkt tot het binnenlands bestuurlijke gebeuren , maar evenzeer te merken is in de uitvoering van Surinames buitenlands beleid. Want terwijl vrijwel het gehele Westelijk halfrond alsook de landen ver daarbuiten hun veroordeling kenbaar hebben gemaakt over het naar hun oordeel gefalsificeerd verkiezingsresultaat, kiest onze regering ervoor erkenning daarover uit te spreken en erger nog zulks met een felicitatieboodschap te benadrukken. 

De gezamenlijke oppositie verwerpt dan ook met kracht de felicitatieboodschap van de Surinaamse regering aan de regering van Venezuela en verklaart zich solidair met de bijkans twee miljoen Venezolaanse vluchtelingen die uit wanhoop hun land zijn ontvlucht en aan de miljoenen anderen die gedoemd zijn een ellendig bestaan van armoede en onderdrukking te moeten doorstaan. 

Contrair aan de Surinaamse gelukwensen zend zij aan alle Venezolaanse noodlijdenden bemoedigende en hartversterkende woorden van hoop en verwachting toe in de overtuiging dat uiteindelijk Recht en Waarheid zullen zegevieren. 

De gezamenlijke oppositie'

Persstilte Centrale Bank in Suriname rond inbeslagname 19 miljoen euro door Nederland

CBvS-governor Gersie roept op om de Surinaamse munteenheid beter te waarderen


De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, zegt donderdag 24 mei 2018 tegenover het Nationaal Informatie Instituut, dat er een een persstilte is rond de inbeslagname van 19 miljoen euro door Nederland. De Centrale Bank van Suriname blijft in overleg met het Openbaar Ministerie in Nederland om deze zaak op te lossen. 

Het kelderen van de koers van de Euro heeft volgens Gersie ook te maken met de huidige ontwikkelingen met het Openbaar Ministerie in Nederland. Het moet verder ook bezien worden tegen de achtergrond van de werking van het vraag- en aanbodmechanisme, waarbij er momenteel een groot aanbod is en tegelijkertijd ook een groot overschot aan deze munteenheid in de gemeenschap, aldus Gersie.

Wat ook duidelijk is dat er nu verminderde afzet is vanwege de ontstane situatie. De governor waarschuwt voor het gevaar dat speculanten gebruik zullen maken van deze situatie. Gersie geeft aan dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden en dat de CBvS pragmatisch met deze kwestie omgaat. De CBvS kijkt wat er zich voor doet en hoe zij zo goed als mogelijk daarop kan inspelen om te voorkomen dat de veiligheid van het financieel systeem in gevaar wordt gebracht.

Ten aanzien van de monetaire reserve zegt de governor, dat gelet op de eerdergenoemde ontwikkelingen er een dip is opgetreden, omdat de Centrale Bank de lokale banken te hulp moet schieten, maar ook omdat zij een deel van de importbehoefte van het land voor haar rekening neemt. De banken hebben internationale verplichtingen die zij moeten nakomen.

De recente ontwikkelingen hebben naar zeggen van de governor als consequentie dat de aanvulling van hun saldi in het buitenland minder is geworden. Vanuit haar verantwoordelijkheid heeft de CBvS gemeend de banken tegemoet te komen.

Gersie geeft aan, dat de monetaire reserves van moment tot moment wijzigen en verwacht dan ook dat die wederom zullen toenemen. In een eerder stadium had de monetaire autoriteit te kennen gegeven, dat hij voor dit jaar een inflatie van beneden de 10% verwacht. Deze verwachting staat volgens de hovernor nog steeds recht overeind.

Op basis van de informatie vanuit het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), het bankwezen, de overheid en op basis van internationale ontwikkelingen, kan worden ingeschat welke veranderingen optreden in de liquiditeiten en welke vraag op basis daarvan kan worden uitgeoefend. Tot nu toe is het beeld niet gewijzigd, zegt Gersie. Alles hangt af van wat zich van moment tot moment voltrekt. Als voorbeeld haalt hij aan dat als er levensmiddelen uit de VS geïmporteerd worden en er aldaar een prijsstijging plaatsvindt, de inflatie ook mee geïmporteerd wordt waardoor de prijzen hier ook de lucht ingaan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de olieprijzen.

Op basis van de beschikbare informatie ziet de Governor dergelijke ontwikkelingen niet plaatsvinden, waardoor de verwachting ten aanzien van het inflatiecijfer overeind blijft of zelfs beneden de 10% zal uitkomen.

Gersie roept op om de Surinaamse munteenheid beter te waarderen. Handelen vanuit de gedachten dat er geen vertrouwen is, zal maken dat niemand de eigen munt zal waarderen in het betalingsverkeer. De CBvS is bezig na te gaan welke programma’s kunnen worden uitgevoerd om de samenleving te stimuleren om zich anders op te stellen in vooral het binnenlands handels- en betalingsverkeer.

Chevron Canada hoeft geen 9,5 miljard dollar te betalen aan inheemsen in Ecuador

Chevron Canada niet verantwoordelijk voor toxische vervuiling in de Amazone in de jaren '70 en '80 


Inheemsen gaan in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof van Canada
 

De eis tot schadevergoeding tegen Chevron Canada van de inheemse bevolking uit Ecuador, die al tientallen jaren op door oliemaatschappijen vergiftigd land leeft, is afgewezen. Een panel van rechters in Ontario stelde woensdag 23 mei 2018 vast, dat Chevron Canada niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de toxische vervuiling die Texaco in de Amazone in de jaren '70 en '80 heeft achtergelaten, voordat het door Chevron werd gekocht. 

'De juridische argumenten aangevoerd door de inheemsen vinden geen grondslag', schreef rechter William Hourigan in de beslissing. 'Als deze rechtbank deze interpretatie onderschrijft, zou dit leiden tot aanzienlijke wijzigingen in de fundamentele principes van ons ondernemingsrecht.'

Chevron Canada is voor 100 procent eigendom van de in de VS gevestigde Chevron Corporation via een keten van zeven dochterondernemingen.


Alan Lenczner, een advocaat voor de inheemse volkeren, voerde aan dat de bedrijven feitelijk als een enkele entiteit opereren en hebben geprobeerd om een ​​$ 9,5-miljard uitspraak van het Hooggerechtshof van Ecuador tegen Chevron Corp., tegen Chevron Canada te handhaven.

Het panel van drie rechters was het daar niet mee eens. 'De appellanten voeren een aantal argumenten aan ter rechtvaardiging van het negeren van de zakelijke scheiding tussen Chevron Corporation en Chevron Canada. Ik vind niet dat een van hen overtuigend is', besliste Hourigan. 'Uiteindelijk komen de argumenten van de heer Lenczner neer op een aansporing dat we de juiste dingen voor zijn cliënten moeten doen, los van de jurisprudentie, de wettelijke rechten van bedrijven of enig waarneembaar principe.'


Patricio Salazar, de leidende Ecuadoraanse advocaat voor de inheemse volkeren, zei dat zijn cliënten verlof zullen zoeken om tegen het besluit in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof. 'We zullen blijven vechten, niet alleen vanwege de noodzaak om milieuwetgeving te realiseren in Ecuador, maar omdat dit besluit rijke bedrijven met creatieve advocaten toestaat om absolute immuniteit te bereiken door activa in shell-bedrijven (een niet-handelsbedrijf, gebruikt als voertuig voor verschillende financiële manoeuvres of dat in de toekomst in een andere hoedanigheid wordt opgeborgen voor toekomstig gebruik) te plaatsen', zei hij

'Dit besluit moet worden aangevochten ​​om de rechten van inheemse volkeren te beschermen tegen onrecht van bedrijven over de hele wereld.'


R. Hewitt Pate, vicepresident van Chevron Corporation, verwelkomde de uitspraak in een verklaring. 'We zijn verheugd dat het Hof van Beroep in Ontario de duidelijke toepassing door het proefhof van juridische principes heeft bevestigd die aantoont, dat Chevron Canada Limited een afzonderlijke rechtspersoon is die niet in deze frauduleuze procedure kan worden meegesleept.'

Chevron Corp voorkwam met succes dat de inheemse bevolking het Ecuadoraanse vonnis heeft kunnen handhaven in de VS door met fraude aanklachten tegen tegen hun leidende advocaat, Steven Donziger te komen.. Een New Yorkse rechter oordeelde dat Donzinger de Ecuadoraanse procedure had gecorrumpeerd door de rechter om te kopen. De uitspraak in New York verbood de Ecuadoranen om Chevron Corp. te laten betalen in de Verenigde Staten, maar het belette niet dat ze naar andere rechtsgebieden gingen waar het bedrijf opereert.

De huidige zaak werd in 2012 in Ontario gelanceerd.

'Aan de ene kant hebben appellanten aanzienlijk verlies geleden buiten hun schuld om. Aan de andere kant, ten aanzien van de vaststelling van de Amerikaanse rechtbanken, was het Ecuadoraanse vonnis tegen Chevron Corporation het resultaat van een massale fraude', schreef Hourigan. De beslissing was niet unaniem. In een afzonderlijke opinie was de rechter Ian Nordheimer het eens met het resultaat, maar hij ging in op enkele argumenten in de meerderheidsregel. 'De algemene conclusie van de lagere rechter ... dat 'Chevron Canada geen activa van Chevron is' is er een die volledig los staat van echte wereld realiteiten', schreef Nordheimer. 'Het is zonneklaar dat Chevron Canada een activa is van Chevron Corporation.'


'Alle aandelen van Chevron Canada zijn eigendom van Chevron Corporation (zij het indirect), en aangezien het bewijsmateriaal in dit geval dierbaar is, wordt het uiteindelijk gecontroleerd, voor alle praktische doeleinden, door Chevron Corporation.'

Hourigan: 'De vraag voor de vastberadenheid in deze zaak is of deze rechtbank bereid is om zekerheid op te offeren omwille van opportuniteit.' Nordheimer reageerde: 'Met respect, ik geloof dat de vraag te sterk is. Het is geen kwestie van doelmatigheid. Het is een kwestie van billijkheid. ' Nordheimer betoogde, dat de uitspraak tegen de Ecuadoranen niet moet worden gezien als het vaststellen van een algemene regel die voorkomt dat een ondergeschikte ooit verantwoordelijk wordt gehouden voor een uitspraak tegen zijn moedermaatschappij. 'Ik zou de vraag opnieuw stellen: is deze rechtbank bereid om te erkennen, dat er situaties kunnen zijn waarin gelijkheid een afwijking van de strikte toepassing van het scheidingsbeginsel van bedrijven in de context van de afdwingbaarheid van een geldig oordeel zou vereisen? Ik stel voor dat die vraag bevestigend moet worden beantwoord.'

(Suriname Mirror/The Toronto Star/Twitter/YouTube)

Belgen vinden in archeologisch Pachacamac-complex in Peru 1.000 jaar oude mummie in 'begrafenispakket'

Mummie nog volledig omhuld door zijn 'begrafenispakket'Medewerkers van het archeologisch centrum van de Université Libre de Bruxelles (CReA-Patrimoine - ULB) hebben in het archeologisch complex van Pachacamac in Peru een duizend jaar oude mummie gevonden die nog volledig omhuld is door zijn 'begrafenispakket'. 

De archeologen gaan de inhoud nu verder bestuderen. Het complex van Pachacamac staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en is als eeuwenoud bedevaartsoord al jarenlang een site waar archeologen naar hartenlust kunnen werken. Toch is de ontdekking van de ULB-archeologen bijzonder.


'Er zijn al veel mummies gevonden, maar eentje vinden in deze onaangetaste staat is uitzonderlijk. Vele mummies werden al vernietigd in de 16de eeuw of meegenomen door plunderaars', legt projectleider Peter Eeckhout uit.

De woestijnachtige bodem aan de kust van Peru, waar Pachacamac ligt, heeft ervoor gezorgd dat het 'pakket' waarin de mummie begraven is in perfecte staat bleef. Dat omhulsel bestaat uit plantaardige vezels, textiele doeken en katoen. Hoe de mummie die erin zit, eruit ziet weten de archeologen nog niet.

Na de delicate verwijdering van het pakket op de site, zal de inhoud verder onderzocht worden.

De vondst bevestigt dat Pachacamac bij de vroegere stammen als heiligdom werd beschouwd, vooraleer de Inca’s er in de 15de eeuw een bedevaartsoord van maakten. De archeologen vonden ook nog andere voorwerpen zoals maskers, schelpen en skeletten van dieren die geofferd werden.

(Suriname Mirror/Belga/Het Laatste Nieuws/Twitter)

Inwoners van vijf inheemse gemeenschappen in Alto Baudo, Colombia, gevlucht na paramilitaire invallen

(Bron foto: magazinchoco.blogspot)
Vrouwen seksueel misbruikt en 12 mensen, waaronder 4 minderjarigen, gekidnapt


Bijna 700 mensen zijn ontheemd geraakt in het westen van Colombia na paramilitaire invallen, zei de Verenigde Naties woensdag 23 mei 2018. Volgens de internationale organisatie moesten de inwoners van vijf inheemse gemeenschappen in Alto Baudo de afgelopen tien dagen vluchten nadat de paramilitairen 'daden van seksueel misbruik tegen vrouwen hadden gepleegd' en 12 mensen, waaronder vier minderjarigen, hadden gekidnapt. De ontvoerde gemeenschapsleden keerden later terug. 

De inheemse organisatie ONIC (Autoridad Nacional de Gobierno Indígena) zei, dat de paramilitairen zichzelf identificeerden als leden van de 'Aguilas Negras'.
ONIC: 'Een groep paramilitairen van de zelfverklaarde Aguilas Negras arriveerde op de 14e van deze maand, met meer dan 100 gewapende mannen en bedreigde de gemeenschap van Puerto Embera vanuit het reservaat Pavasa Gella. Ze recruteerden met geweld acht personen, onder wie kinderen en studenten en jongeren, wat wordt begrepen als ontvoering. 's Nachts trokken mannen van de gewapende groep huizen binnen en probeerden vrouwen te verkrachten. Om half acht de volgende ochtend dag vertrokken ze.'

De Marine kondigde aan, dat het 'de operaties in het gebied zou intensiveren' om ongeveer 40 mannen van de georganiseerde misdaadgroep Clan del Golfo uit te zetten. Volgens de Marine waren de meeste mensen in staat om terug te keren naar hun huizen, maar dit werd tegengesproken door de VN.


VN: 'Het aantal ontheemden steeg tot 690 (115 gezinnen) als gevolg van de komst van een nieuwe inheemse gemeenschap in het landelijke gebied Bajo Baudo. Onder deze mensen warn minstens 254 kinderen en adolescenten in de leerplichtige leeftijd en 15 leraren zonder toegang tot onderwijs geïdentificeerd.'Volgens de National Victims Unit wordt het gebied rond de gemeenschap Bajo Baudo betwist door de AGC (Autodefensas Gaitanistas) en de ELN (Ejército de Liberación Nacional), een guerrillagroep die zich sinds de jaren zestig tegen de staat heeft verzet.


(Colombia Reports/United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, UN OCHA/YouTube/Twitter)

Venezolaanse fotografe Betty Zapata documenteert slachtoffers van zuuraanvallen in Colombia

'Ik wil dat anderen de kracht van deze vrouwen zien'

(Bron foto's: Betty Zapata)
'Meer dan 100 aanvallen elk jaar, bijna twee per week, in Colombia, het enige land in Zuid-Amerika waar dergelijke aanvallen routinematig plaatsvinden'


Op het ene moment liep Patricia Espitia door een straat in Bogotá, Colombia, en hield de hand van haar 5-jarige dochter vast, een beeld van alles wat goed is in de wereld. Het volgende moment hield de 27-jarige moeder haar verbrande gezicht vast, haar dochter huilde en de vreemdeling die haar besprenkeld had met zuur, scheurde weg in een vluchtauto, om nooit meer gezien te worden. 

Meer dan een decennium en 30 reconstructieve operaties later, blijven de redenen voor de aanval die haar gezicht, oren, nek, borst en armen verschroeide, een raadsel. Maar toen Betty Zapata, een Venezolaanse fotografe gevestigd in Londen, contact opnam met mevrouw Espitia voor haar project over het documenteren van slachtoffers van zuuraanvallen in Colombia, trof ze een krachtige  burger.

Mevrouw Espitia leidt een non-profit belangenbehartigingsgroep voor overlevenden van zuuraanvallen, houdt toespraken om de gruwelijke misdaad bloot te leggen die haar land teistert.


'Nadat ik haar had ontmoet', zei mevrouw Zapata, 'werd ze een nieuwe inspiratie voor de reden waarom ik wil dat anderen de kracht van deze vrouwen zien vechten voor hun plaats in de samenleving, en niet beschaamd zijn in de schaduw vanwege hun uiterlijk.'

Zuuraanvallen gebeuren over de hele wereld, maar komen het meest voor in Pakistan, India, Nepal, Bangladesh en Oeganda, volgens de Acid Survivors Trust International (ASTI), gevestigd in Londen. In Groot-Brittannië, Londen, gebruiken bendes zuuraanvallen op hun vijanden en wordt zuur ook gebruikt als een wapen bij overvallen.

Colombia, vermoedelijk met een van de hoogste percentages per hoofd van de bevolking, blijft het enige land in Zuid-Amerika waar dergelijke aanvallen routinematig plaatsvinden. Meer dan 100 aanvallen worden elk jaar gerapporteerd, bijna twee per week. Maar, veel meer worden niet gerapporteerd, zeggen advocaten, omdat de slachtoffers represailles vrezen.Mevrouw Zapata groeide op in Venezuela, dicht bij Colombia, geografisch en cultureel. Ze wilde weten waarom zuuraanvallen Colombia hebben geteisterd en niet bijvoorbeeld Venezuela. Maar, twee jaar nadat ze de overlevenden begon te documenteren, blijven de redenen voor de Colombia-epidemie vaag.

Sommige slachtoffers geven de schuld aan Colombia's burgeroorlog, die meer dan vijf decennia duurde, en leidde tot een machocultuur van fysiek geweld. Anderen wijten het sociale besmettingseffect: daders worden beïnvloed door eerdere daders en zij beïnvloeden op hun beurt de volgende daders.

De meeste vrouwen op de foto's van Zapata, die in de leeftijd van 30 tot 50 jaar oud zijn, werden aangevallen in hun 20'er en 30 er jaren.

Net als mevrouw Espitia, werd Luz Nidia Mendoza, nu 35, op straat aangevallen door een onbekende aanvaller in Medellín in 2011. Ze is nu blind.

Happy to be part of the group of photographers @blinkdotla selected for the #IWD2018 . To see more of my project Facing Up: Acid attacks in Colombia you can visit Blink profile and check also the IG stories. Many thanks also to @marinafilms for her support editing the trailer of this story #Repost @blinkdotla with @get_repost ・・・ “Since the attack I am blind but I still like to cook, to clean my house, to do the laundry, so I have learned how to do that without seeing. When I am alone at home I listen to music and dance. That makes me happy."- Luz Mendoza Today, as part of the lead-up to #IWD2018 on March 8, @bettylaurazq is sharing her work ‘Facing Up: Acid Attacks In Colombia,’ which depicts the #women survivors, sharing a united voice, in the hopes to gain public and political attention needed to effect changes in law and societal attitudes towards this crime. This project offers an intimate view into the complexity of the life-changing consequences that #acidattacks have brought upon them: from undergoing extensive #surgery, to living in perpetual fear, to fighting to bring attackers to justice, - each woman struggles to find her new place in society. Commonly associated with south Asian countries and communities, this crime is limited by neither geography or culture. According to The Legal Medicine Institute, in Colombia more than 1000 attacks have been recorded in the last decade - by far the highest in the continent. Rarely reported by mainstream media, the victim’s voices are largely ignored. #Colombian acid-attack victims are predominantly women, attacked by jealous partners, resentful neighbors, or random attackers. Previously, attacks were treated lightly as cases of domestic violence carrying shorter sentences with few convictions. After relentless lobbying by victims and organizations, a new law passed in 2016 by Colombia’s President aims to ensure that convicted acid attackers will serve 12-50 years in prison depending on the severity of their attacks. Photo: @bettylaurazq
A post shared by Betty Laura Zapata (@bettylaurazq) on

Maar, de meeste slachtoffers weten wie hun gezicht heeft gestolen. Ze hadden met ze gedate, met hen geleefd, waren met hen getrouwd. Toen hadden ze hen verlaten, een overtreding waarvoor de exen hen voor het leven straften. Een scheutje zuur en hun gezichten en toekomst waren voor altijd veranderd.

Viviana Hernandez, 32, werd in 2007 aangevallen door een drugsverslaafde die haar voormalige echtgenoot betaalde om haar in zuur te drenken, omdat ze hem wilde verlaten.


Consuelo Cordoba, 56, sliep toen haar voormalige partner haar in 2002 aanviel, omdat hij jaloers was, omdat ze wilde verhuizen naar Europa. Het zuur verdampte het grootste deel van haar gezicht, inclusief haar neus.

De vrouwen, door mevrouw Zapata gefotografeerd in kleur, ondergaan fysieke pijn, een leven lang medische zorg, gebrek aan onafhankelijkheid - velen kunnen geen werk vinden - en rekeningen. Het ergste is het gebrek aan vrijheid om zich in de wereld te verplaatsen zonder kritisch onderzoek, medelijden of minachting.

'Ik had wat ervaringen terwijl ik op straat was met deze vrouwen', zei mevrouw Zapata. 'Er zijn veel mensen die alleen maar naar hen staren zonder te proberen het te verbergen.' Zichzelf laten fotograferen, zonder controle over hun imago of wie het zou kunnen zien, zou kunnen worden gezien als een daad van moed. 'Het zijn allemaal geweldige vrouwen, die al veel hebben gevochten na de aanslagen', zei mevrouw Zapata.

(Suriname Mirror/The New York Times/Instagram)