zondag 8 maart 2020

Uren in de rij voor goedkope basisgoederen bij Chotelal in de Bachoeweg

'Een liter zonnebloemolie kost in gewone winkel 15 Srd, maar bij Chotelal 6 Srd'


Het lijkt wel op een foto uit de jaren '80, toen basisgoederen enorm schaars waren en op rantsoen te koop werden aangeboden: lange rijen van mensen die dit weekend de zon en regen trotseerden om aan goedkope basisgoederen in Suriname te komen. Dat schrijft Waterkant.net zondag 8 maart 2020.

De beelden die hieronder te zien zijn, werden echter zaterdag gemaakt bij de winkel van Chotelal in de Bachoeweg, een zijstraat van de Hendrikstraat in Paramaribo.


Sommige mensen hebben meer dan vier uur in de rij gestaan om de goedkope producten te bemachtigen. Een liter zonnebloemolie kost in de gewone winkel 15 Srd, maar bij Chotelal 6 Srd. Een kilogram knoflook kost 35 Srd elders, maar bij Chotelal 6 Srd, zegt een wachtende vrouw tegen Starnieuws.

'Ik weet niet hoe Chotelal in staat is een blik sardine voor Srd 4 te verkopen, maar ik ben blij dat ik voor deze prijs heb kunnen kopen. In een normale winkel zou ik drie maal de prijs betalen', zegt een andere vrouw tegen de nieuwswebsite.
Een bericht gedeeld door Waterkant.Net 🇸🇷 (@waterkant_suriname) op

Luchtverkeersleiders gaan zondagavond 8 maart vanaf negen uur in actie

Luchtverkeers- leiders willen uit FISO en hergewaardeerd worden


De luchtver- keersleiders verenigd in de SATCA (Suriname Air Traffic Controllers Association) gaan vanaf negen uur vanavond, zondag 8 maart 2020, in actie en alleen zogenoemde 'emergency flights' afhandelen. Dit besluit is vandaag tijdens een spoed algemene ledenvergadering (alv) van de SATCA genomen, aldus Starnieuws. De bond van de luchtverkeersleiders zegt, dat de bal nu bij de minister van Openbare Werken, Communicatie en Transport, Vijay Chotkan, ligt. 

'De boodschap is duidelijk. De luchtverkeersleiders zijn ontevreden.' De bond had eerder overwogen om actie te voeren, maar koos ervoor om de alv het besluit te laten nemen.

SATCA-voorzitter Shakti Goerdat zegt, dat de minister wel een Whatsapp bericht voor hem heeft gestuurd, dat hij bereid is morgen met het bondsbestuur om de tafel te zitten. Goerdat, die de voorzittershamer in januari heeft overgenomen van Genaro Alpin, heeft de bewindsman laten weten, dat zij niet communiceren via Whatsapp. 'We hebben alles formeel gedaan en verwachten dat ook van de andere partij.'

In een telefonisch gesprek met departementsdirectrice Transport & Communicatie, Joyce Blokland-Wijnstein, heeft de bondsvoorzitter gezegd dat zij als bestuur alle stappen al hebben ondernomen om in dialoog te treden en te onderhandelen, 'maar, alle reacties vanuit het ministerie zijn uitgebleven'.

Goerdat zegt, dat de minister moet werken aan het primaire eisenpakket van de bond waarin onder andere is opgenomen om uit FISO (Functie Informatiesysteem van de Overheid) te treden. Ook de herwaardering van de luchtverkeersleiders is een heet hangijzer. 'Het secundair gedeelte van het wensenpakket interesseert ons voorlopig niet. We gaan exact en concreet voor het primair gedeelte.'

Slachtoffer zuuraanval in Mexico spoort anderen aan zich zonder angst uit te spreken

Saxofoniste Maria Elena Rios hoopt dat haar aanvaller wordt gepakt

'Het gevoel van zuur op mijn lichaam gaat niet weg'


Zes maanden na een zuuraanval in Mexico spreekt Maria Elena Rios zich nu uit, in de hoop dat de autoriteiten haar aanvaller zullen vinden, aanhouden en straffen. Pratend door een verband dat de brandwonden op haar gezicht bedekt, heeft ze een boodschap voor andere vrouwen: leef niet in angst.


Rios, die gelooft dat haar ex-vriend afgelopen september twee mannen opdracht heeft gegeven om zuur op haar lichaam te gooien, is een van de vele vrouwen die hebben geleden onder misbruik door hun romantische partners in Mexico, waar femiciden de afgelopen vijf jaar met 137 procent zijn gestegen.

'Ik overleefde een poging tot femicide', zei de 27-jarige, een professionele saxofoniste uit de zuidelijke staat Oaxaca, waar ze werd aangevallen bij het reisbureau in haar huis waar ze werkte. 'We hebben een voorbeeld van straf nodig, zodat dit niet meer met andere vrouwen gebeurt.'


Terwijl vrouwen in heel Mexico zich voorbereiden op het demonstreren tegen geweld, Internationale Vrouwendag, zei Rios dat ze de zaak vanuit haar huis zou steunen. Ze moet binnen blijven om haar kwetsbare huid tegen zon en hitte te beschermen.

Zelfs na verschillende medische procedures draagt ​​ze een beige lichaamspak dat haar benen, armen, borst, nek en gezicht bedekt, als een compressieverband voor gezwollen littekens over haar lichaam. Alleen haar handen, rood en ruw van het bijtende zuur, zijn zichtbare tekenen van de wrede aanval.


Zuuraanvallen zijn zeldzaam in Mexico, maar er zijn tekenen van een toename. Activiste Carmen Sanchez, die in 2014 een zuuraanval overleefde, heeft het afgelopen decennium 13 gevallen geteld in Mexico - waaronder vijf in 2018 en drie vorig jaar.


Het kantoor van de Officier van Justitie in Oaxaca heeft een beloning van ongeveer $ 50.000 uitgeloofd om de man te vinden die achter de aanval op Rios zit, een zakenman en een voormalig politicus, en de financiële inlichtingeneenheid van Mexico blokkeerde onlangs zijn rekeningen.


Hoewel Rios bang is dat haar voormalige partner haar zal bedreigen, zei ze dat ze geen alternatief ziet dan hardop roepen om gerechtigheid. 'Moet ik wachten tot hij me vermoordt of iemand anders in mijn familie vermoordt, zodat ik nog meer pijn krijg? Of waar wacht ik op?'

Haar lichaam is een dagelijkse herinnering dat haar leven permanent is veranderd. 'Ik kan zelfs niet rusten  omdat ik het tafereel in mijn dromen blijf herhalen', zei ze, haar tranen tegenhouden. 'Het gevoel van zuur op mijn lichaam gaat niet weg.'

(Suriname Mirror/La Republica/Diario de Mexico/YouTube/Twitter)

Peruaans model Paula Manzanal pronkt haar lichaam in sexy uitgesneden badpak

Voormalig Miss Peru lijkt zich op te maken voor warmere temperaturen


Het mooie Peruaanse model Paula Manzanal pronkt op haar Instagram-pagina met haar lichaam in een sexy uitgesneden badpak. De voormalig Miss Peru lijkt zich klaar te maken voor warmere temperaturen. 

De schoonheid ging zaterdag 7 maart 2020 naar Instagram om te pronken. Het badpak van Paula heeft een felblauwe kleur:
Het badpak heeft een groot uitgesneden gedeelte aan de voorkant dat naar achteren loopt, waardoor het meer op een bikini lijkt dan op een badpak uit een stuk. De uitsparing vertoont het grootste deel van haar strakke buikspieren en om nog meer sex-appeal toe te voegen, is het badpak strapless.

De benen zijn hoog uitgesneden en de rug oogt uitdagend. De update van het model is een verzameling van twee snapshots. Ze lijkt voor een winkel te staan ​​en de post is getagd in Miami, Florida.

In het bijschrift onthult de schoonheid, dat haar badpak afkomstig is van retailer Hot Miami Styles.

Een bericht gedeeld door Paula Manzanal 🧸 (@paulamanzz) op

Met de ene opwindende update na de andere weet de beauty haar 1.2 miljoen volgers aan zich te binden. Niet zo lang geleden toonde ze haar fitte lichaamsbouw in een bikini, zoals gepubliceerd door The Inquisitr.

Een bericht gedeeld door Paula Manzanal 🧸 (@paulamanzz) op

Paula Manzanal is op 9 oktober 1993 geboren in Callao, Peru, en is dus 26 jaar. Ze won  Miss SwimSuit International 2014. Ook won ze Miss Perú 2014 in Taiwan. De Peruaanse is eigenaresse van QuintoQuarto.


(Suriname Mirror/Inquisitr/Instagram)

Eerste dode door coronavirus in Latijns-Amerika in Argentinië

Slachtoffer is 64-jarige man die 25 februari terug keerde na reis naar Europa


Een 64-jarige man is in Argentinië overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus Covid-19, de eerste dergelijke dode in Latijns-Amerika, kondigden lokale ambtenaren zaterdag 7 maart aan. Het slachtoffer stond niet in het register van bevestigde gevallen van de regering en ambtenaren wisten alleen dat hij het virus had nadat hij was nadat overlijden. 

De man stierf in het Argerich-ziekenhuis in de stad Buenos Aires, waar hij twee dagen was opgenomen. Na zijn dood besloten de autoriteiten vervolgens om zijn lichaam te onderzoeken en bleek dat hij aan het virus leed.Het ministerie van Volksgezondheid zei  dat de patiënt in Buenos Aires woonde en was bevestigd met Covid-19 na hoesten, koorts en keelpijn na een recente reis naar Europa. Hij keerde terug naar Argentinië op 25 februari, zei het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring.

Hij werd ziek op 28 februari met koorts, hoestbuien en keelpijn en zocht medische zorg op 4 maart. De patiënt werd in het ziekenhuis opgenomen en op de intensive care geplaatst en had machinale beademing nodig, aldus de verklaring.


De patiënt leed aan nierfalen en had al diabetes, hypertensie en bronchitis voorafgaand aan besmetting met het virus, voegde de verklaring eraan toe. Hij was op de intensive care sinds hij woensdag in het ziekenhuis was opgenomen.

Ambtenaren zeiden, dat de man niet een van de negen bevestigde Covid-19-gevallen was die eerder voor Argentinië waren gemeld. Onderzoek is gaande om te bepalen met wie de patiënt in contact was geweest, aldus de autoriteiten.

Zaterdag werd gemeld dat de overledene alleen rechtstreeks contact had met zijn vrouw, die nu in quarantaine is geplaatst. De man had La Baliu, Parijs,  bezocht tijdens zijn reis naar Europa en was zonder symptomen thuis gekomen.


Elders in de regio kondigden ambtenaren in Peru vijf nieuwe gevallen van Covid-19-infectie zaterdag aan, waardoor het totaal van het land op zes kwam. Paraguay rapporteerde zijn eerste geval en Chili zei dat het nu zeven bevestigde gevallen heeft. Mexico, Brazilië, Ecuador, Peru, Colombia, Frans-Guyana en Costa Rica hebben ook bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus gemeld.

(Suriname Mirror/Buenos Aires/YouTube/Twitter)

Gajadien (VHP): 'Zorgwekkend dat In sommige districten kiezerslijst enorm is toegenomen'

'Niet in de haak, dat hoofdstembureaus, compleet door NDP zijn ingevuld'

In sommige districten is de kiezerslijst van mei 2020 enorm toegenomen. 'Dit is zorgwekkend', zegt Asiskumar Gajadien, ondervoorzitter van de VHP, vandaag, zondag 8 maart 2020, op Starnieuws. Hij is voorzitter van de anti-fraude commissie die de VHP heeft ingesteld. Hij vindt het niet in de haak, dat de hoofdstembureaus, die een cruciale rol vervullen bij de verkiezingen, compleet door de NDP zijn ingevuld. 

'Voor een eerlijke en transparante gang van zaken, zouden de politieke partijen ook betrokken moeten zijn bij de bemensing van de hoofdstembureaus', stelt Gajadien.

De VHP en ook andere oppositionele partijen hebben aangegeven, dat zij scherp zullen opletten om te voorkomen dat er eventueel gefraudeerd wordt. Gajadien is blij dat de Kiesregeling is aangepast. Nu zijn stembureaus verplicht om het proces-verbaal met de resultaten van de verkiezingen op te plakken in het stemlokaal. 'Er kunnen dan foto's gemaakt worden van de processen-verbaal. Dit is heel belangrijk om fraude tegen te gaan', meent Gajadien. De resultaten zullen ook door de partij worden bijgehouden.

Een ander zorgpunt is volgens de politicus het ICT-programma dat gehanteerd zal worden op de hoofdstembureaus. Ook daar kan volgens Gajadien gemanipuleerd worden met de gegevens. Hij vraagt zich af of op alle tien hoofdstembureaus deskundigen zijn die inzicht hebben in het ITC-programma. Hij benadrukt, dat het hoofdstembureau de uitslag van de verkiezingen vaststelt in een district. 'Als er alleen politieke mensen daar geplaatst zijn, zonder te toetsen of zij inzicht hebben in ICT, kan er gemakkelijk gefraudeerd worden. Om twijfels weg te maken, moeten ook andere politieke partijen mensen kunnen voordragen voor de hoofdstembureaus', aldus Gajadien.

De zorgpunten rond de organisatie van de verkiezingen, zullen onder de aandacht van onder andere het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) worden gebracht. Het OKB moet de kiezerslijsten toetsen en ook erop toezien dat de organisatie van de verkiezingen zo eerlijk mogelijk verloopt, benadrukt de politicus.

Op de kiezerslijsten worden mensen opgebracht die helemaal niet bekend zijn in diverse ressorten, voert Gajadien aan. De VHP heeft diverse onregelmatigheden in kaart gebracht. Ook bemoeienis door het ministerie van Binnenlandse Zaken in diverse verkiezingsorganen wordt in de gaten gehouden. Het wordt tijd dat er een verkiezingsautoriteit komt, stelt Gajadien.

Hij merkt op, dat bij elke verkiezingen evaluatie plaatsvindt en de onvolkomenheden worden bloot gelegd. Er wordt beloofd dat deze aangepakt zullen worden, maar uiteindelijk gebeurt er nauwelijks iets.

Vrouw die zich voordoet als bonuman aangehouden voor oplichting

Opdrachtgever vrouw ook gearresteerd

Man heeft slachtoffer Srd 4.000, 5.000 Amerikaanse dollar en 33.000 euro afhandig gemaakt


De vrouw X.V., die zich voordeed als een bonuman, is deze week door de politie van Munder aangehouden en in verzekering gesteld voor betrokkenheid bij de oplichting van een vrouw. De vrouw is opgelicht door K.M. met medewerking van V., aldus Waterkant.net vandaag, zondag 8 maart 2020. 

M., die inmiddels ook is ingesloten, heeft de benadeelde voor Srd 4.000, 5.000 Amerikaanse dollar en 33.000 euro opgelicht. K.M betaalde Xaviera Srd 1.000 voor haar medewerking.

Volgens verklaring van de vrouw heeft zij huiselijke problemen met haar man. Zij was radeloos en kwam toen plotseling in contact met K.M. die beweerde haar te kunnen helpen. M. hield de benadeelde voor een bonuman in Suriname te kennen die de problemen tussen haar en haar man kon oplossen. Echter, er moest wel daarvoor betaald worden en de radeloze vrouw stemde in. M. hield de benadeelde daarna voor, dat zij elkaar zouden bellen voor de betaling.

Uiteindelijk belde V. de vrouw op en hield haar voor, dat zij de bonuman is. De benadeelde geloofde V. en maakte een afspraak om haar te ontmoeten. Bij de ontmoeting verkleedde Xaviera zich als een man en vervormde haar stem. Zij hield de vrouw voor, dat zij de zoon van de bonuman is en dat haar vader niet kon komen.

De benadeelde stond toen het geld af, maar realiseerde zich daags daarna dat zij was opgelicht. De vrouw deed bij de politie aangifte van oplichting tegen K.M. en V..

De politie onderzoekt of deze verdachten meerdere mensen hebben opgelicht.

De BEP gaat alleen deelnemen aan de verkiezingen

BEP zal niet in alle districten meedoen, maar zeker in Marowijne, Sipaliwini, Brokopondo, Wanica en Paramaribo


De Ware Tijd bericht vandaag, zondag 8 maart 2020, dat het hoofdbestuur van de politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) gisteren het mandaat heeft gekregen om alleen deel te nemen aan de verkiezingen. Tijdens een algemene ledenvergadering in het partijcentrum hebben de structuren dit unaniem besloten. 

Voorzitter Ronny Asabina zegt, dat de partij niet in alle districten zal meedoen. De BEP zal in Marowijne, Sipaliwini, Brokopondo, Wanica en Paramaribo zeker kandidaten hebben. Het hoofdbestuur overweegt nog of het in Para en Nickerie zal meedoen. Dat besluit zal in de komende dagen genomen worden.

Asabina presenteerde tijdens de vergadering ook een deel van de Assemblee-kandidaten.

Voor Marowijne is dat voorlopig Isidoor Pinas.
Sipaliwini wordt vertegenwoordigd door Remi Kanape, Roselien Amauten, Carla Lugard en Leni Josafath.
Voor Wanica is gisteren alleen Valdano Cadogan, die ook voorzitter is van het jongerenbestuur, gepresenteerd als kandidaat.
In Paramaribo zijn voor nu ondervoorzitter André Dikan, ex-jeugdparlementarier Winston Adaba, August Asinga, Johan Koese, Deborah Winson, Agnes Blijer en ex-jeugdvertegenwoordiger Miguel Abili naar voren geschoven.

De overige kandidaten van verschillende districten moeten nog bepaald worden. Die zullen volgens Asabina op een ander moment worden bekendgemaakt

Voorzitter Koniki van Nationaal Jeugdparlement naar ABOP - Brunswijk belooft hem plek op kandidatenlijst in Paramaribo

Brunswijk: 'Ze zeggen dat ABOP geen kader heeft, hij is universitair opgeleid'

()Bron foto: Facebook

Kelvin Koniki, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, NJP, is gisteravond tijdens een massabijeenkomst van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) in Moengo - ter gelegenheid van de 50e verjaardag van voorzitter Ronnie Brunswijk - toegetreden tot de partij. Daarvoor werd  een partijcongres gehouden. De partijleiding heeft toestemming om aan de verkiezingen mee te doen. De ABOP heeft de waarborgsom van 96.250 betaald om aan de verkiezingen mee te kunnen doen, zo berichten de Ware Tijd en Starnieuws vandaag, zondag 8 maart 2020.
 
'Ik ben gekomen om de partij te ondersteunen en zij kunnen het best bepalen waar mij te plaatsen', zei Koniki. Brunswijk beloofde hem een plek op de kandidatenlijst in Paramaribo. 'Ze zeggen, dat ABOP geen kader heeft. Dit is één van onze kaders. Hij is universitair opgeleid', sprak Brunswijk.

Koniki zegt in de Ware Tijd zich sterk te willen maken voor onder meer onderwijs, een beter belastingsysteem en werkgelegenheid. 'Mijn beide namen beginnen met een k, dat wil zeggen mi na a kankan boi fu foto. Sama o wini den 25 mei? Sama o teke den zetel tyobo tyobo? Wij gaan keihard werken om onze positie te nemen. Geloof mij wij gaan het nemen.'

Koniki vervolgde zijn speech door te stellen, dat 't kan' het beleid in Suriname zal regelen. 't Kan zegt dat boslandcreolen de plek zullen krijgen die zij verdienen. 't Kan zegt, dat de knippaverkoper bij dat stoplicht dezelfde kansen moet krijgen als de jongetjes in Noord.'

Hij voerde aan dat de ABOP Suriname bijeen zal houden. 'Wij zullen zorgen dat iedereen gelijke rechten heeft. Het doet me wat als jongeren in het binnenland niet kunnen lezen. Wij moeten ervoor zorgen dat zij ook kunnen lezen, zoals jongeren in Paramaribo. Het kan niet zo zijn, dat er in Moengo geen leerkrachten zijn. Ze moeten ons leerkrachten geven want we hebben er recht op. Anders zullen wij dat opeisen.'

Het was de eerste keer dat Koniki een massa toesprak op een politiek podium. Hij hield de Ware Tijd voor, dat de zittingstermijn van het NJP ten einde is. Eigenlijk is in februari de zittingstermijn verlopen, maar omdat de verkiezingen aanstaande zijn, is de verkiezing van het Jeugdparlement verschoven.