maandag 10 december 2018

Weer veroorzaakt een vrachtwagen ongeluk op Wijdenboschbrug - Zeker vier auto's beschadigd

(Bron foto: Facebook)
Truckchauffeur hoort knallend geluid waarna het hem niet meer lukt om af te remmen


Bij een aanrijding op de Wijdenboschbrug in Suriname was maandag 10 december 2018 weer een truck, een oude DAF, betrokken. Bij het ongeval liepen zeker 4 auto’s schade op en was het verkeer op de brug gestremd, zo schrijft Waterkant.net.

Volgens STVS-verslaggeefster Gail Eijk was ook de ex-minister van Openbare Werken Siegfried Wolf bij het ongeval betrokken. Zijn voertuig is beschadigd geraakt, schrijft Eijk op Facebook.

Eén persoon is gewond geraakt. De truckchauffeur vertelde aan de redactie van het STVS-programma De Straat, dat hij een knallend geluid hoorde en dat het hem daarna niet meer lukte om af te remmen. Hij was zeer emotioneel.

De politie is een onderzoek gestart.

Braziliaanse president Temer besluit tot federale interventies in het Amazonegebied van Roraima

Federale overheid beslist over interventie nadat ambtenaren staatsgevangenis stopten met werken


Met de dreiging van ernstige verstoring van de openbare veiligheid heeft de Braziliaanse president Michel Temer een decreet ondertekend waarmee federale interventies in het Amazonegebied van Roraima worden toegestaan. Temer ontmoette de Nationale Defensieraad om een ​​oplossing voor een crisis in de staat Roraima te vinden.

Volgens Temer was de interventie een 'onderhandelde oplossing' tussen Roraima's gouverneur, Suely Campos, en de federale overheid. De staat heeft duizenden Venezolaanse vluchtelingen ontvangen en heeft sinds oktober geen ambtenaren betaald, waaronder veiligheidsambtenaren die in penitentiaire inrichtingen werken.

'Ik belde de gouverneur, vertelde het hele probleem van de lonen en zei dat de oplossing de interventie was, waarmee ze instemde', zei Temer vrijdag 7 december 2018 nadat hij de beslissing had aangekondigd. 'De gouverneur dacht dat, in feite, als er geen andere oplossing was, ze dit soort offers zou brengen, en de regering zou achterlaten vóór het einde van de termijn, om deze kwestie op te lossen', voegde Temer eraan toe.


De federale interventie in de staat begon officieel maandag(10 december) en eindigt op 31 december. President Temer stelde gouverneur-elect, Antonio Oliverio Garcia de Almeida, bekend als Antonio Denarium, aan om de leiding te hebben over de interventie. Roraima's gouverneur-elect verklaarde in het weekend, dat hij president Temer om geld zal vragen om de ambtenaren van de staat te betalen, lunch en schoolvervoer te verzorgen en medicijnen op recept in de openbare gezondheidszorg aan te vullen.


Volgens de interventieregels zal Denarium ondergeschikt zijn aan de president en niet onderworpen zijn aan overheidsregels die in strijd zijn met de noodzakelijke maatregelen voor de interventie.

De federale overheid besliste over de interventie nadat ambtenaren van de staatsgevangenis stopten met werken en de burgerpolitie een stand-by van 72 uur startte vanwege maanden betalingsachterstand. Militaire politie, die volgens de wet niet kan toeslaan, kon de garnizoenen niet verlaten nadat een menigte van vrouwen van militairen de in- en uitgang van legerbataljons blokkeerde als een vorm van protest.


(Suriname Mirror/The Rio Times/Twitter//)

Nieuwe kaart onthult illegale goudmijnen in het Braziliaanse Amazonegebied

Er zijn 453 illegale mijnen in het Braziliaanse Amazonegebied...

(Bron foto: Rogério Assis- ISA)
Venezuela is in regio het leidende land met 1.899 gebieden met clandestiene mijnbouwactiviteiten


Nieuw onderzoek toont illegale activiteiten aan in inheemse reservaten en federale natuurgebieden. Er zijn 453 illegale goudmijnen in het Braziliaanse Amazonegebied, volgens een nieuwe kaart samengesteld door een groep onderzoekers onder leiding van de non-profitorganisatie Rede Amazônica de Informação Socioambiental Georreferenciada

In de hele regio, inclusief gebieden binnen negen landen, zijn in totaal 2.500 illegale mijnen. Venezuela is het leidende land met 1.899 gebieden met clandestiene mijnbouwactiviteiten, maar Brazilië neemt de eerste plaats in met dergelijke activiteiten in inheemse landen, met 18 van de 37 geïdentificeerde locaties.President-elect Jair Bolsonaro (PSL) zegt, dat inheemse stammen toestemming moeten krijgen om hun land te verkennen. Volgens Roberto Cabral, die inspecties coördineert voor het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen (Ibama, Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis), vernietig illegale mijnbouw 'de bosbedekking'.

In de Amazone volgen de meeste mijnen de waterloop, veranderen de stroom van rivieren,  vernietigen kleine stroompjes, en ook het kwik dat mijnwerkers gebruiken, is verspreid langs de rivier.


Onderzoekers hebben de kaart gemaakt op basis van anderhalf jaar informatie afkomstig van technische rapporten, lokale partners, satellietbeelden en persberichten. Ze hebben ook 30 rivieren geanalyseerd die zijn aangetast door mijnbouwactiviteiten of de vervuilende bijproducten ervan. Voor de groep zal dit nieuwe onderzoek beter gearticuleerde interventies mogelijk maken ten gunste van bosbehoud.

(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo)

Partij van Venezolaanse president Maduro, PSUV, wint lokale verkiezingen

(Bron foto: Twitter)
Slechts 27% van de 20 miljoen stemgerechtigden vindt weg naar stembus


In Venezuela heeft de Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV) van president Nicolas Maduro zondag 9 december 2018 de lokale verkiezingen gewonnen, die geboycot werden door de oppositie, die de stemming als een corrupt proces beschouwde. 

De meerderheid van ongeveer 2.500 gemeenteraadszetels ging naar leden van de partij van Maduro, aldus verkiezingsambtenaren.


Ongeveer 27 procent van de 20 miljoen zijn naar de stembus gegaan, zei de president van Venezuela's Nationale Kiesraad, prijzend dat de verkiezingen de Venezolaanse democratie versterken.


Maduro's regering heeft de meest populaire oppositiepartijen verbannen van verkiezingen, terwijl leidinggevende oppositieleden gevangen zijn gezet of het land zijn ontvlucht uit angst voor hun veiligheid.


Na het uitbrengen van zijn stem hield Maduro een toespraak op de staatstelevisie, waarin hij de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde van samenzwering om hem omver te werpen. Maduro spotte met Trump en andere buitenlandse leiders, die hem hebben neergezet als een ​​dictator.

De lokale verkiezingen in Venezuela komen te midden van een economische crisis die het olierijke land heeft doen schudden na twee decennia van socialistische heerschappij. Miljoenen Venezolanen zijn gevlucht, op zoek naar een beter leven.


(Suriname Mirror/VOA News/Al Jazeera/Twitter/El Nuevo Herald/TeleSUR)

Gedenkwandeling Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld slaat niet aan

Comitévoorzitter Humphry Jeroe moet het doen met, te verwachten, geringe opkomst

- Comité lijkt draagvlak in de samenleving te missen door 8 decembermoorden-herdenking jaarlijks in de wielen te rijden.... 
- Jeroe vind boodschap belangrijker dan aantal deelnemers


Het door de regering ondersteunde Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld hield zaterdag voor het derde achtereenvolgende jaar haar zogenaamde gedenkwandeling tussen het monument van de Binnenlandse Oorlog en Fort Zeelandia. Het ‘Pad van Verzoening’ is bedoeld om nabestaanden en slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog en de nabestaanden van de 8 decembermoorden dichter bij elkaar te brengen. Het gaat hierbij om de 15 mannen die tijdens het bewind van ex-legerleider, nu president, Desi Bouterse zijn gefolterd en vermoord in de nacht van 8 december 1982. 

Het Comité is geen voorstander van het 8 decemberstrafproces waarbij enkele verdachten, waaronder hoofdverdachte Bouterse, zware straffen riskeren. Zij vindt, dat het rechtsproces voor onrust zal zorgen.

Er zijn ook kransen gelegd bij het monument bij de Memre Boekoe Kazerne. De opkomst was, zoals was te verwachten, gering.

Comitévoorzitter Humphry Jeroe, die recent door de regering benoemd is tot districtscommissaris van Boven-Suriname, merkte op - aldus het Dagblad Surinamedat het niet gaat om het aantal, maar om de boodschap. Verzoening is volgens hem iets dat tijd nodig heeft.

Melvin Bouva (NDP), vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, voegde eraan toe dat hij nog steeds achter de Amnestiewet staat. Hij is voorstander van om deze gedenkwandeling voort te blijven zetten totdat ook ‘de anderen tegengekomen worden op dit pad'. Maar, dan zal Bouva zeer waarschijnlijk oneindig lang moeten wachten, daar het comité draagvlak mist in de samenleving

Geen nieuwe nummerplaat voor auto’s op Curaçao per 1 januari

'Begin 2019 zal de Ontvanger een openbare aanbesteding houden'


Er zal per 1 januari 2019 geen nieuwe nummerplaat voor auto’s worden uitgegeven. Dat laat minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) in een brief aan Statenlid Curtley Obispo (PAR) weten, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 10 december 2018.

'Het is de Ontvanger niet gelukt om het proces van nieuwe nummerplaten tijdig af te ronden. Begin 2019 zal de Ontvanger een openbare aanbesteding houden zodat de nummerplaten later in het jaar vervangen kunnen worden', aldus Gijsbertha.

In januari 2019 kan wel begonnen worden met een vernieuwd ‘Motorrijtuigen, Belastingen en Keuringen’ (MBK)-systeem. Gijsbertha: 'Dan zal tegelijkertijd een opschoning plaatsvinden van het bestand, zodat duidelijker wordt hoeveel motorrijtuigen geregistreerd zijn onder welke naam en wie er nog geen belasting betaald heeft.'

De minister geeft aan, dat op dit moment over de jaren 2014, 2015 en 2016 een openstaand bedrag staat van bijna 12,5 miljoen gulden. Ondertussen zijn er naheffingsaanslagen verstuurd over genoemde jaren met in december ook de naheffingsaanslagen over 2017. Volgens de gegevens van de Ontvanger staan er 130.000 motorrijtuigen met een nummerplaat geregistreerd in het keuringssysteem, waarvan 97.458 tot en met december 2017 belasting hebben betaald. Een kwart heeft de belasting dus niet betaald.

De Landsverordening Begrotingskamer ligt bij de Staten, Curaçao

'De begrotingsautoriteit blijft bij de Staten en de minister van Financiën'


De Landsverordening (Lv) Begrotingskamer ligt bij de Staten. Het gaat om een regeling voor het financiële toezicht in de eigen nationale wetgeving. 'De begrotingsautoriteit blijft bij de Staten en de minister van Financiën', zo wordt - aldus vandaag, maandag 10 december 2018, het Antilliaans Dagblad - benadrukt in de Memorie van Toelichting (MvT). 

'De begrotingskamer ondersteunt de Staten, maar ook het bestuur in het voeren van gezonde overheidsfinanciën. De begrotingskamer krijgt hierbij een signalerende en adviserende rol en kan aanbevelingen doen. De advisering gebeurt in eerste instantie richting het bestuur en wanneer dit niet het gewenste resultaat oplevert, wordt de Staten bericht', zo wordt uitgelegd.

Komt hier niet het gewenste resultaat uit, dan schrijft de landsverordening precies voor wat er dan moet gebeuren. Zo kan de begrotingskamer verplichten tot het invoeren van een begrotingswijziging. Maar, de Staten behouden het laatste woord, en kunnen dus de verplichte begrotingswijziging met een meerderheid van stemmen ook afhouden.

De MvT: 'Het budgetrecht blijft daarmee nog steeds in tact.'

Overigens houdt de begrotingskamer toezicht op gezonde overheidsfinanciën over de gehele collectieve sector, dat wil zeggen ook de overheids-nv’s en het sociale zekerheidsstelsel. Benadrukt wordt dat het gemeenschappelijke belang van gezonde overheidsfinanciën boven de politieke belangen gaat en dat daarom in de landsverordening beschreven staat hoe ingegrepen kan worden en wat er zou moeten gebeuren als dit algemeen belang niet prevaleert.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept go-fast in de buurt van Curaçao

(Bron foto: Kustwacht Caribisch Gebied)
Vijf opvarenden gearresteerd en overboord gegooide pakketten drugs in beslag genomen


Op aanwijzing van de Rescue & Coordination Center (RCC) van de Kustwacht Caribisch Gebied is gisteravond rond zes uur een go-fast in de buurt van Curacao onderschept door een Metal Shark. De go-fast, die op ongeveer 30 kilometer uit de kust voer, heeft bij het zien van de Metal Shark geprobeerd te vluchten, terwijl de personen aan boord een aantal pakketten overboord gooiden, zo bericht de Kustwacht Caribisch Gebied vandaag, maandag 10 december 2018.

Er zijn waarschuwingsschoten afgevuurd om de go-fast te dwingen om te stoppen. Uiteindelijk is na een 'hot persuit' van het vaartuig 'disabling fire' toegepast en is de go-fast uitgeschakeld.

De Metal Shark heeft alle pakketten uit het water gevist.

Aan boord van de go-fast zijn 5 personen aangehouden. Zowel de personen als de pakketten zijn aan land gebracht bij het Kustwacht Steunpunt Parera. De verdachten en de pakketten, vermoedelijk verdovende middelen, zijn aan het Korps Politie Curaçao overgedragen voor verder onderzoek.

Eden Shoppers Paradise aan Caracasbaaiweg op Curaçao is verkocht

Winkelcentrum gekocht door Pa Bou Real Estate van Sebier Attaf

(Bron: Edencuracao.com)


Eden Shoppers Paradise aan de Caracasbaaiweg is verkocht. Het winkelcentrum werd gekocht door Pa Bou Real Estate, waarvan Sebier Attaf directeur is. Dat bevestigt Attaf, die ook eigenaar is van Curaçao Savanah Resort bij Piscadera aan de Helmin Magno Wiels Boulevard, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 10 december 2018.


Attaf zegt ‘mooie plannen’ te hebben met zijn aankoop. 'Het gaat om een grote investering en veel werkgelegenheid. Maar, meer kan ik er op dit moment niet over zeggen.'

Eden Shoppers Paradise biedt op 4.500 vierkante meter plaats aan 25 tot 30 winkel- en horeca-units, maar was in maart al praktisch uitgestorven met behalve Burger King, alleen nog makelaarskantoor Re/Max BonBini, broodjeszaak Boosty en Indonesisch restaurant Batik Asli.

De directeur van het makelaarskantoor, Ricardo Egberts, zegt desgevraagd een brief te hebben ontvangen van de SPF, die eigenaar was van het onroerend goed. 'Ons is meegedeeld dat het winkelcentrum op 30 november is verkocht. We weten nog niet hoe het verder gaat', is alles wat hij er over kwijt wilde.

KPMG Dutch Caribbean verdwijnt in Ernst & Young...

Na vele decennia verdwijnt de naam KPMG op Curaçao en de andere eilanden


Sommigen spreken over een ‘historische fusie tussen KPMG Dutch Caribbean en EY Americas’, anderen wijzen erop, dat de naam KPMG op Curaçao en de andere eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba na vele decennia verdwijnt. Feit is dat circa vijftig auditors en adviseurs van KPMG zullen overgaan naar Ernst & Young. 

Dit betekent dat de nieuwe combinatie in het Caribische deel van het Koninkrijk het grootste ‘Big-4’-kantoor wordt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 10 december 2018.

Al maanden deden geruchten de ronde over gesprekken en zelfs vergevorderde onderhandelingen tussen de Big-4-kantoren op Curaçao en Aruba om tot een samenwerking of fusie te komen.

De partners van PricewaterhouseCoopers (PwC) sloten zich eerder dit jaar, per 1 augustus, aan bij Grant Thornton (GT), waarmee naar verluidt KPMG DC ook een tijdlang gesprekken heeft gevoerd. De namen van KPMG, EY en zelfs BDO kwamen steeds sterker naar voren. De top van KPMG en EY hielden echter de kaken stijf op elkaar; zij wilden onder geen beding mededelingen doen over de toekomstplannen.

'Brokopondo verdient beter en moet weer een NPS-district worden'

Partijvoorzitter Gregory Rusland installeert nieuw afdelingsbestuur van Brokopondo

(Bron foto: NPS)
 
'Brokopondo verdient beter en moet weer een NPS-district worden, zodat het tot ontwikkeling gebracht kan worden', aldus partijvoorzitter Gregory Rusland gisteren bij de installatie van het afdelingsbestuur van Brokopondo, zo schrijft vandaag, maandag 10 december 2018, Starnieuws.

Het nieuwe afdelingsbestuur staat onder leiding van Lision Wens.

Eenieder was het eens met Rusland, dat het niet goed gaat met Suriname. Hij gaf aan, dat de NPS genoeg geld in 's lands kas had gelaten toen zij aftrad. Het geld is de afgelopen jaren verbrast, stelde hij.

'Als wij dit jaar onder de loep nemen, dan zien we dat er veel schulden gemaakt zijn de afgelopen tijd. De komende regeringen zullen de schulden moeten betalen. Het land wordt niet verantwoord bestuurd', zei Rusland.

'U moet ervoor zorgen dat de NPS terugkomt in de leiding van het land in 2020, om orde op zaken te stellen.'

Personeel overheidsziekenhuizen ontvangt in december vier maanden terugwerkende kracht

Directrice AZP Redan: 'Met toezegging van minister geen reden meer voor bezorgdheid'


Het personeel in overheidsziekenhuizen ontvangt deze maand de vier maanden terugwerkende kracht (twk). Dit heeft minister Antoine Elias van Volksgezondheid bevestigd, zegt algemeen directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Redan, vandaag, maandag 10 december 2018, op Starnieuws. 

De bonden van de overheidsziekenhuizen hadden in een brief aan de directies van de overheidsziekenhuizen hun bezorgdheid geuit hierover. Redan zegt, dat met de toezegging van de minister er geen reden meer is voor bezorgdheid. Het personeel zal worden uitbetaald.

De Federatie van Bonden bij Overheidszorginstellingen, FBBO, had aangegeven dat wat overeengekomen is met de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) ook geldig is voor het ziekenhuispersoneel. Afgesproken is, dat de ambtenaren deze maand vier maanden twk zullen ontvangen.

De FBBO was niet van plan apart te gaan onderhandelen. Het betreft de bonden bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, 's Lands Hospitaal, Mungra Medisch Centrum en het Psychiatrisch Centrum Suriname.

Tentoonstelling 'Trouwportretten, Surinaamse Voorouders in Beeld voor 1950' in Amsterdam

Foto’s laten treffend tijdsbeeld zien van periode waarin het huwelijk werd gesloten

De oudste foto van de tentoonstelling dateert uit 1868...


Tot 4 februari 2019 wordt op initiatief van Lucia Nankoe de fototentoonstelling ‘Trouwportretten, Surinaamse Voorouders in Beeld voor 1950’ gehouden in OBA De Hallen in Amsterdam. Op de foto’s staan Surinaamse bruidsparen of echtparen met een Surinaamse achtergrond. Met het verhaal achter de foto’s komen heden en verleden samen. 

De foto’s laten een treffend tijdsbeeld zien van de periode waarin het huwelijk werd gesloten. Daarnaast maken ze inzichtelijk hoezeer Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd.

Er zijn onder andere trouwfoto’s van Surinaams-Nederlandse, Surinaams-Indische en Surinaams-Amerikaanse echtparen.

Fotografie werd rond 1860 in Suriname geïntroduceerd. Vanaf die tijd was het niet ongebruikelijk dat bruidsparen in de eerste foto-ateliers in Paramaribo of op het erf van de ouders werden gefotografeerd.

De oudste foto van de tentoonstelling dateert uit 1868. Lucia Nankoe is gespecialiseerd in Caribische literatuur. Zij laat met de tentoonstelling op een unieke manier de culturele diversiteit van de Surinaamse samenleving zien.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingstijden van OBA De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 10, 1053 RT Amsterdam. De toegang is gratis.

Kijk voor de actuele openingstijden en meer informatie over exposities bij de OBA op oba.nl.

Man neergeschoten en beroofd door twee mannen

Slachtoffer zat op een bank voor een winkel bij de hoek Tout Lui Faut- en Badriweg


Twee mannen hebben zaterdagavond een 34-jarige man beroofd voor een winkel nabij de hoek van de Tout Lui Faut- en de Badriweg. Volgens verklaring van het slachtoffer, zat hij op een bank voor de winkel toen hij twee mannen aan zag komen lopen. Toen de mannen hem dicht genaderd waren trok een van ze een vuistvuurwapen en schoot meteen op hem, zo bericht het Korps Politie Suriname zondag 9 december 2018.

Vervolgens namen de mannen sieraden, een geldbedrag in Amerikaanse- en Surinaamse dollars, een zaktelefoon en een vuistvuurwapen van het slachtoffer weg. Het gestolen vuistvuurwapen is van het merk Sig Sauer.

De beide daders verdwenen, rennend, in de richting van de Indira Gandhiweg. Het slachtoffer heeft schotverwondingen opgelopen in zijn been.

De twee overvallers zijn nog voortvluchtig.

Directeur van LISP onaangenaam verrast door besluit ministerie van SoZaVo

'Welk gevoel bekruipt je als je je eigen job in een advertentie ziet, terwijl je die functie nog bekleedt?'


'Welk gevoel bekruipt je als je je eigen job in een advertentie ziet, terwijl je zelf die functie nog bekleedt? Dit is wat de medewerkers van Stichting Low Income Shelter Program (LISP) dezer dagen overkomt', zegt Dynaida Baptist, directeur van LISP, vandaag, maandag 10 december 2018, op Starnieuws. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) zal niet meer werken met het personeel van de stichting om het LISP-III project uit te voeren. In een advertentie gaat het ministerie op zoek naar zeventien functies voor de Project Implementation Unit. Deze kwestie heeft de stichting uit de media vernomen. 

Baptist voelt zich genoodzaakt om een toelichting te geven over de situatie.

Stichting LISP is een werkarm van het ministerie van SoZaVo die zich sterk maakt voor de uitvoering van gelijknamige huisvestingsprogramma’s zoals LISP-I en LISP-II, die naar tevredenheid zijn uitgevoerd onder de leningen via de Interamerican Development Bank (IDB). In 2015 liep het LISP-II programma ten einde en werd door het goed getrainde, deskundig technisch team een vervolgprogramma voorbereid onder goedkeuring van het bestuur én SoZaVo onder de naam LISP-III. Later zou door de financierder, Islamic Development Bank (IsDB), de naam Affordable Housing Project (AHP) er aan worden gegeven.

'De voorbereidingen verliepen vlot en de stichting zou een van de eersten zijn die onder de paraplu van de $ 1.8 miljard lening voor ontwikkelingsprojecten van IsDB zou starten', zegt Baptist.

Op 14 mei 2017 werd de goed voorbereide aanvraag door de Raad van Bestuur van IsDB vlot goedgekeurd en op 14 oktober 2017 werd de lening door relevante partijen ondertekend. Aan de eerste target 12 april 2018, namelijk de indiening van een vijftal essentiële documenten, werd mede door de stichting, ruim op tijd voldaan.

'De volgende target van 12 oktober 2018 werd problematisch daar de personele invulling van de Project Implementatie Unit (PIU) een heet hangijzer werd. Alle (17) medewerkers van de stichting hebben op hun werkniveau tijdens de voorbereidingen hun schouders onder te verrichten activiteiten gezet', zegt de directeur. De voordracht van het reeds aanwezige personeel bij stichting LISP werd niet verwelkomd en er moest aanvankelijk met de helft worden gesneden in het volume. Ook de reeds bestaande arbeidsovereenkomsten werden niet als uitgangspunt meegenomen en waren niet bespreekbaar, men moest gewoon doen alsof die nooit bestaan hebben.

'Redelijke, realistische en respectabele wijze van overleg en communicatie met het ministerie bleek niet tot de mogelijkheden te behoren om tot een soepele, volgens op wet en recht gebaseerde principes en oplossingen te geraken. Op praktische voorstellen van de stichting zijn tot op heden geen antwoorden ontvangen. Ook de inbreng van het bestuur werd niet in ogenschouw genomen. De stichting heeft tot in de finesses alles voorbereid waaronder een operationele handeling en heeft ook reeds consultancy contracten over dit project gesloten. Om tot de oplossingen in geschillen te geraken, hebben de medewerkers diverse schrijven gericht op verschillende niveaus, met name aan haar bestuur bij herhaling waar ze tot op de dag van heden geen antwoord hebben ontvangen. Steeds wordt aangegeven dat er op antwoord van SoZaVo gewacht wordt', aldus Baptist.

'Uit lessons learned van de vorige programma’s en de ruime ervaring van de medewerkers is bekend, dat gekwalificeerd competenties-result-, target oriented, accuracy en integrity nodig zijn. Voor een vliegende start van het programma stond het bestaande team daarom geruime tijd in de startblokken om het AHP zonder vertragingen voort te zetten', legt de directeur uit. Niet meer een consistente bijdrage te kunnen leveren aan het huisvestingsbeleid volgens het Huisvestingsplan, heeft voor de stichting en haar medewerkers verstrekkende gevolgen.

'De stichting heeft zich geruime tijd op de uitvoering van het LISP-III toegelegd. Ook zijn geen andere programma’s op kort termijn in voorbereiding. Een ander bij de stichting lopende hypotheekprogramma is van de ene dag op de andere stopgezet door SoZaVo, zegt Baptist.

BiZa-minister lijkt met actie tegen beleidsadviseur Eskak wraak te nemen

(Bron foto: Facebook)
Eskak moet van minister Noersalim, HVB-voorzitter, zijn bureau ontruimen

- Tijdens dankdienst van PL hield Eskak kritische dankdienst
- 'Dit zijn de frustraties van een verrader, op deze wijze wordt het geuit'


De dankdienst van Pertjajah Luhur (PL) in verband met het 20-jarig bestaan van de partij, die op 5 december is geleid door Nasier Eskak, schijnt niet goed aangekomen te zijn bij de leiding van de Hervormings- en Vernieuwings Beweging (HVB).

Eskak, die beleidsadviseur is bij Algemene Zaken op het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), heeft zijn bureau moeten ontruimen. Dit zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo vandaag, maandag 10 december 2018, op Starnieuws.

Somohardjo zegt, dat vanaf vandaag Eskak voorlopig niet hoeft te verschijnen op het ministerie. 'Dit is pure rancune', zegt de politicus.

Eskak had tijdens zijn preek aangegeven, dat de PL in stand is gehouden door standvastige leden. Hij merkte op dat de partij vele gezichten had. 'Het had het gezicht van verraad, het gezicht van omkoperij, het gezicht van ongeduld, kortom, het gezicht van afgunst en hebzucht. Maar, vandaag de dag staat PL nog kaarsrecht overeind en dat hebben jullie bewezen op 1 december', zei Eskak.

De woorden van Eskak zijn niet goed aangekomen bij sommige kopstukken in de HVB. Op grond daarvan moest minister Mike Noersalim, Eskak vragen zijn bureau te ontruimen. 'Dit, terwijl hij zijn werk altijd correct doet. Zijn preek had niets te maken met zijn werk. Dit is pure censuur. Hij mag zijn mening niet uiten', zegt Somohardjo. 'Dit zijn de frustraties van een verrader. Op deze wijze wordt het geuit', merkt de politicus op.

Minister Noersalim is op dit moment in het buitenland.

Man (48) opgepakt die minderjarige jongen lokte voor seksueel misbruik

Verdachte, die zich op een bromfiets verplaatst, verwent slachtoffer met geld en.... patat

Politie vermoedt dat man zijn lusten op meerdere jongens heeft botgevierd...


De politie van het ressort Latour heeft woensdag 5 december de 48-jarige H.K. - die in het ressort Wanica woonachtig is - aangehouden tegen wie de moeder van een 15-jarige jongen in november aangifte had gedaan, zo bericht het Korps Politie Suriname zondag 9 december 2018. Zij verklaarde dat haar minderjarige zoon plotseling een vreemd gedrag vertoonde. 

Uit een gesprek tussen haar en de zoon bleek, dat de jongen meermalen door K. uitgelokt en seksueel is misbruik. De verdachte, die zich op een bromfiets verplaatst, benaderde de minderjarige jongen in de omgeving van Menkendam. Hij nam de jongen mee naar een in aanbouw zijnde woning in een ander ressort, waar hij de minderjarige seksueel heeft misbruikt. Het slachtoffer werd nog enkele keren meegenomen en na de gepleegde handelingen continu flink verwend door de man met een portie patat en geld.

Het viel de moeder op, dat haar zoon meermalen met een Naskip thuis kwam. Het werd haar teveel toen ze op een dag zelfs geld van de zoon kreeg om haar leeg gelopen gascilinder te gaan vervangen. De moeder riep haar zoon ter verantwoording en moest het verhaal van seksueel misbruik aanhoren.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is K. in verzekering gesteld.

Het vermoeden bestaat, dat meerdere minderjarige jongens slachtoffer zijn geworden van K.'s daden. Deze worden opgeroepen zich alsnog in verbinding te stellen met de politie van het ressort Latour voor het doen van aangifte.

24-Jarige matroos van de Zr. Ms. Zeeland aangehouden met drugs op Curaçao

(Bron foto: ministerie van Defensie)
Zero tolerance-beleid Defensie met betrekking tot harddrugs


Bewakingspersoneel van Zanzibar in JanThiel op Curacao heeft zaterdagavond een militair aangehouden met drugs. Hij is overgedragen aan opsporingsambtenaren van de Koninklijke Marechaussee (KMar). De militair is aangehouden met een gebruikershoeveelheid vermoedelijk harddrugs, zo bericht het Openbaar Ministerie op het eiland zondag 9 december 2018.

Het gaat om een 24-jarige matroos van het patrouilleschip de Zr. Ms. Zeeland. De matroos is direct aangehouden en meegenomen voor verhoor. Na verhoor is hij in afwachting van het onderzoek in vrijheid gesteld.

Defensie hanteert een 'zero-tolerance beleid' met betrekking tot harddrugs. Bij een verdenking van bezit en/of gebruik van harddrugs volgt direct een schorsing door Defensie en wordt de militair terug naar Nederland gestuurd. Bij bewijs van bezit en/of gebruik van harddrugs volgt vervolgens direct ontslag. Burgers en/of militairen die beschikken over concrete informatie omtrent drugsgebruik door militairen worden verzocht dit te melden bij de Koninklijke Marechaussee.