zondag 20 januari 2013

Bouterse heeft weer een media-‘scheet’ gelaten en wat ruiken die 'Noordzee-journalistiek' lekker

NOS volgt Bouterse welhaast letterlijk op de voet

20-01-2013  Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - ‘NOS buitenlandredactie maakt zich te afhankelijk van die ene Suriname correspondent - Surinaams nieuws in Nederland wordt veelal te eenzijdig, bevooroordeeld en ‘gekleurd’ gebracht - Nederlandse correspondenten lijken liever lui dan moe....’ Dit zijn de kopjes boven een door mij op dit blog op 11 januari van dit jaar gepubliceerd artikel over de wijze waarop de NOS bericht over Suriname.

‘(...) Nederlandse correspondenten in Paramaribo, van bijvoorbeeld het NOS Journaal of het persbureau ANP, getroosten zich weinig moeite om hun werkgevers te voorzien van een scala aan interessant Surinaams nieuws. Neen, hun visie op Surinaams nieuws is zeer beperkt en ze zijn niet in staat om in te zien dat in Suriname zaken spelen die zeker, absoluut, interessant genoeg zijn om aandacht aan te besteden in Nederlandse media. Maar, het lijkt er sterk op dat de correspondenten of liever lui dan moe zijn of zich te gemakkelijk laten meeslepen door het Surinaamse verleden dat nog steeds actueel is in het land en zich daar te gefixeerd op focussen, feitelijk een soort ‘tunnel’-benadering van het nieuws. Ik ben ervan overtuigd dat in het geval van Nederlandse correspondenten in Suriname beiden het geval zijn, gelet op het geringe Surinaamse nieuws dat in Nederlandse media verschijnt. (...)’

NOS-correspondent Harmen Boerboom bleek zaterdag 19 januari 2013 weer alleen maar oog en oor voor de Surinaamse president Bouterse te hebben, omdat die naam nu eenmaal 'lekker' ligt in Nederland en er een 'scheet-achtig' luchtje rond hangt.

En natuurlijk betrekt Boerboom bij zijn artikel de vraag of de 8 decembermoorden en of de betrokkenheid van Bouterse in die zaak geen sta-in-de-weg zijn voor VHP-voorman Santokhi....... 

Het is weer de typische en stigmatiserende en de op één schietschijf gerichte wijze van berichtgeving over Suriname door de NOS. Behalve de NOS besteedde ook de Telegraaf aan de VHP-conferentie en met name en vooral de inbreng van Bouterse. Verder heeft nauwelijks wie of wat dan ook in de Nederlandse media aandacht hieraan besteed.