dinsdag 7 november 2017

Suriname met delegatie aanwezig bij klimaatconferentie COP23, UNFCCC, in Bonn

Lackin en Naipal in Bonn (Bron foto: NII)
Delegatie vraagt weer aandacht voor de twee Surinaamse 'paradepaardjes'

- Suriname nog steeds een van 's werelds meest bosrijke landen en wil daarvoor eens geld zien;
- Suriname behoort tot de tien meest kwetsbare landen in de wereld als gevolg van zeespiegelstijging


Een delegatie onder leiding van presidentieel adviseur Milieu, Winston Lackin is afgereisd naar Bonn, Duitsland. De delegatie is zondag vertrokken, ter bijwoning van de 23e Klimaat Conferentie (COP23, UNFCCC, United Nations Framework Convention on Climate Change). Deze conferentie is van belang, omdat Suriname tijdens deze vergadering de wereldgemeenschap wèèr zal informeren over het genomen besluit om de status van het meest bosrijke land ter wereld te behouden. Dit meldt dinsdag 7 november 2017 het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Suriname levert al vòòr het bestaan van het Klimaatverdrag van 1992 een positieve bijdrage aan het mitigeren van de negatieve gevolgen van klimaatverandering, omdat het land met 93 procent bosbedekking koolstof opslaat, aldus het NII. Suriname is hierdoor een van de weinige ‘carbon negatieve’ landen in de wereld.

Suriname zal nadrukkelijk een beroep doen op de wereld om haar morele verplichting naar het land toe, na te komen door concrete programma’s en projecten te helpen ondersteunen. Het gaat om onder andere technische en financiële assistentie ten behoeve van de uitvoering van ontwikkelingsplannen en projecten, die onderdeel zijn van de verplichtingen die Suriname is aangegaan voor de implementatie van de Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Ook vraagt Suriname tijdens de Klimaatconferentie weer aandacht en ondersteuning voor het gegeven, dat het land behoort tot de tien meest kwetsbare landen in de wereld als gevolg van de negatieve effecten van klimaatverandering.

In de marge van de wereldconferentie zijn er ook activiteiten, zoals een tentoonstelling waar culturele rijkdommen en toeristische trekpleisters van Suriname zullen worden getoond, ter bevordering van de toerismesector in Suriname.

De delegatie bestaat naast de presidentieel adviseur Milieu uit:
– Functionarissen van Coördinatie Milieu van het Kabinet van de President,
– Directeur Planning en Onderzoek van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht/SBB, René Somopawiro,
– Professor dr. Sieuwnath Naipal, Leerstoelhouder Klimaatverandering en Water aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname/AdeKUS, ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur,

De delegatie zal later deze week worden ondersteund door:
de ambassadeur van Suriname in Parijs, Reggy Nelson, Cedric Nelom, waarnemend directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en Amrmstrong Alexis, Deputy Resident Representative van de UNDP (United Nations Development Programe) in Suriname, in de hoedanigheid van Technisch Adviseur.

Gouverneur van Sint-Maarten benoemt Franklyn Meyers (UP) tot formateur

Meyers moet nieuwe coalitie vormen na naar huis sturen regering van William Marlin


Gouverneur van Sint-Maarten Eugene Holiday heeft dinsdag 7 november 2017 een formateur benoemd voor de vorming van een interim-kabinet. Fractieleider van de grootste partij UP, Franklyn Meyers, moet een nieuwe coalitie vormen nadat de regering van William Marlin onlangs naar huis is gestuurd. Dit meldt onder andere De Telegraaf

Sint-Maarten gaat als gevolg hiervan op 8 januari naar de stembus.

De nieuwe interim-regering moet volgens de gouverneur werken aan een plan voor de heropbouw van het eiland en daarover ook met Nederland financiële afspraken maken, zo heeft de gouverneur gesteld.Sint-Maarten werd op 6 september getroffen door orkaan Irma, die veel schade aanrichtte. Nederland wil helpen met een noodfonds, maar wil daarvoor duidelijke afspraken maken met 'een langer zittende regering', zo heeft staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) gesteld.'

De bewoners van het eiland worden ondertussen ongeduldig en zien verkiezingen als een onnodig oponthoud, voordat kan worden gewerkt aan de wederopbouw van het eiland. Een onlinepetitie tegen de verkiezingen is al door enkele duizenden mensen getekend.

Meerdere partijen in de Tweede Kamer twijfelen eveneens of het wel raadzaam is de verkiezingen door te zetten. Ook met een interim-regering zou Nederland afspraken kunnen maken, maar dan moet die niet in een mum van tijd weer het veld ruimen, vindt onder meer de VVD. De liberalen pleiten ervoor de verkiezingen een jaar uit te stellen.

Jogi (VHP): 'Chitan moet blij zijn dat hij op mijn arbeid is binnengekomen'

'Hij heeft mijn stemmen gebruikt om die zetel in het parlement te vullen'

 
'Meneer Chitan moet blij zijn dat hij op mijn arbeid is binnengekomen, want met de 941 stemmen kom je echt niet binnen. Hij heeft mijn stemmen gebruikt om die zetel in het parlement te vullen', zegt Mahinder Jogi, VHP-parlementariër uit het district Saramacca, dinsdag 7 november 2017 in het Dagblad Suriname. Hij reageert hiermee op de bewering van Assembleelid Diepakkoemar Chitan van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), die een week geleden bij de proclamatie van zijn partij aangaf dat niemand zijn zetel in Saramacca kan afpakken, omdat hij daar verzekerd is van zijn sterkte. 

'No wang mang n’e fasi deng zetel. Deng tang na HVB!', stelde Chitan.

Jogi voert aan dat hij op zijn eentje als lijsttrekker namens de VHP in V7-combinatie 2.754 stemmen binnen heeft kunnen halen, terwijl de partij van Chitan niet eens in staat is 1.000 stoelen te vullen. 'Laat hij zijn droom en wens in vervulling laten gaan. Om hetgeen hij beweert daadwerkelijk te kunnen doen, zal hij dan de resterende periode tot de verkiezingen van 2020 harder moeten werken. Dan zullen wij zien wat hij binnenbrengt', aldus Jogi.

Volgens Chitan, die zelf ook agrariër zegt te zijn, is er veel gedaan voor de landbouwsector in Saramacca. 'Daarom betekent HVB ook ‘Hulp Voor Boeren’.'

Jogi voert aan, dat de huidige regering letterlijk niets heeft gedaan voor Saramacca. 'Vanaf deze mensen aanzitten, zeven jaren lang, hebben deze mensen niet eens een meter van een weg geasfalteerd, geen enkele polikliniek gebouwd voor de kinderen van landbouwers en is er geen enkel agrarisch project in het district ontwikkeld. Als Chitan dat beweert, waar zijn dan de verdiensten? We zijn niet blind zoals hij dat is', stelt de VHP’er.

Volgens hem moeten landbouwers vandaag de dag Srd 27,50 neertellen voor een liter grammoxone, terwijl bij het aantreden van de regering Bouterse-I in 2010 een liter grammoxone Srd 11,75 kostte. 'Wij kopen vandaag een liter Glyfosaat voor Srd 28, terwijl dat in 2010 Srd 10,75 kostte. Een zak blauwkorrels kostte ongeveer Srd 100. Nu is dat Srd 350. Is dat wat Chitan en zijn regering hebben gedaan voor de landbouwers in Saramacca? Wat de regering wel heeft gedaan, is dat zij de landbouwers heeft uitgezogen! Zeker met de government take.'

Volgens de politicus houdt de regering zich alleen maar bezig met Para en het binnenland.

Belfort (ABOP) richting president Bouterse: 'Gaat u heen in vrede'

Bouterse maakt overduidelijk gebaar naar Belfort dat hij niet goed wijs is



Terwijl het Assembleelid Edward Belfort (ABOP) dinsdagmiddag 7 november 2017 zijn betoog hield tijdens de algemene politieke beschouwingen en daarbij de regering flink op de vingers tikte, verliet president Desi Bouterse de vergaderzaal. Hij bleef even stilstaan en tikte met zijn rechterwijsvinger aan zijn hoofd kijkend naar Belfort, doelende dat Belfort niet goed wijs is. Dit bericht de Ware Tijd.

'Gaat u heen in vrede', beet Belfort het staatshoofd toe toen die wegliep. Daarvoor had hij ook gesneerd naar de president over de strafeis van twintig jaar in het 8 decemberstrafproces. 'De tijd dat u uw ambt tijdelijk liet waarnemen door 'rechtsbuiten' van u kon u zich verdedigen in de rechtszaal.'

Belfort hekelt het feit dat de president steeds weer het Openbaar Ministerie bedreigt. Dat deed Bouterse bij een structurenvergadering enkele maanden geleden in Ocer en tijdens een massameeting van de NDP in Onverwacht.

Het Assembleelid maakte gehakt van het totaal regeringsbeleid. Volgens hem was het salaris van voornamelijk politieambtenaren in 2007 omgerekend zevenhonderd Amerikaanse dollar. Nu verdienen ze slechts iets meer dan tweehonderd dollar. Hij zei dat het zo slecht gesteld is met het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname, dat de manschappen niet met veiligheidsschoenen lopen maar met gympen.

Belfort haalde ook aan dat personen in het achterland voor een liter ongelode benzine tussen Srd 10 en 13 moeten neertellen. De parlementariër vond dat het staatshoofd het volk steeds weer verhaaltjes voorhoudt.


(Starnieuws bericht 8 november over het voren gaande en heeft exact hetzelfde screen shot gebruikt als door Suriname Mirror gemaakt..... met weglating van de tijdbalk.)

'Onze economie'; Alphons Levens

Onze economie


Als Phedra en Victoria
niet meer zijn
Phedra en Victoria,
wat zeggen wij dan?

Als Wageningen van ons
niet meer is Wageningen van weleer
en Mariënburg van weleer
ook niet meer produceert ...

In Clevia en Geyersvlijt
geen citrusbomen meer groeien
en de sappenfabriek van daar
allang is verworden verleden tijd?

Als je niets meer hoort van 's Landsboerderij,
van Para Industries
met haar tegels en glazen servies,
haar bakstenen en dakpannen van klei?!

Als Bruynzeel geen woningen meer exporteert...

Alphons Levens,
8 november 2017.

Diana Pokie (ABOP): 'Srefidensie-viering brengt Brokopondo ook internationaal in beeld'

'De Saramaccaanse cultuur en tradities moeten goed tot uiting worden gebracht'


De 42ste Srefidensi-viering wordt dit jaar gehouden in het district Brokopondo. Het besluit is officieel genomen door de regering. Diana Pokie, ABOP-parlementariër uit Brownsweg, is bijzonder verheugd en geëerd met dit besluit, omdat hiermee Brokopondo zowel nationaal als internationaal in beeld wordt gebracht, iets wat zeker zijn voordelen zal hebben voor de plaatselijke gemeenschap en ondernemers. 

De viering, waaronder de parade en het defilé, wordt volgens de parlementariër gehouden te Brownsweg. Naast het feit dat dit het grootste dorp in het district is, is het ook het geboortedorp van Pokie. Zij verzekert de gemeenschap dat Brokopondo niet zal teleurstellen.

Hoewel de voorbereidingen tot nu toe door de districtscommissaris worden getroffen, zegt Pokie te allen tijde beschikbaar te zijn een bijdrage te leveren, om het een onvergetelijke dag te maken. 'Daar waar ik een bijdrage kan leveren om het tot een onvergetelijke en succesvolle dag te maken, ben ik beschikbaar. Het is iets van mijn district, dus het moet heel goed voorbereid worden. Een bijdrage en een goede samenwerking met het traditioneel gezag zijn nodig', stelt de parlementariër.

Volgens haar moeten vooral de Saramaccaanse cultuur en tradities goed tot uiting worden gebracht. Zij kijkt uit naar een uitnodiging van districtscommissaris Kenya Pansa van Brokopondo.

De voorbereidingen voor de viering zijn in volle gang. Volgens districtscommissaris Pansa wordt de infrastructuur momenteel aangepakt en wordt er ook gekeken naar de ophaal van grof- en huisvuil. Zij gaat ook rond in de omliggende dorpen om de mensen persoonlijk uit te nodigen. Het aanwezige talent en de cultuur zullen zo breed als mogelijk tentoongesteld worden. Ook de schooljeugd zal dit feest vieren met schoolsportdagen. Deze activiteiten worden opgevolgd door verschillende culturele activiteiten en het defilé.

Vorig jaar zou de Onafhankelijkheidsdag in Marowijne worden gehouden. Op het laatste moment werd het feest echter erschoven naar Commewijne, met de belofte dat Marowijne hierna zou volgen. De kosten waren te hoog voor de viering in Marowijne, terwijl andere logistieke zaken niet in orde waren. Er zou alles aan gedaan worden om dit jaar de viering in Marowijne te doen plaatsvinden, maar ook nu zal het oosten van het land worden teleurgesteld.

Pokie denkt dat de overheid goed heeft nagedacht om de keus op Brokopondo te laten vallen. 'De keus is niet zomaar gevallen op Brokopondo en ik weet dat wij wel veel daar gaan kunnen accommoderen. De regering moet wel een valide reden hebben waarom Marowijne weer is overgeslagen', stelt de politica. Hoewel Marowijne dit jaar dus weer niet aan de beurt is gekomen, verwacht zij dat dit in de toekomst wel zal gebeuren. Het gaat volgens haar uiteindelijk om het roulerende karakter waar alle districten aan de beurt moeten komen voor de viering van de Onafhankelijkheidsdag.

Vanaf 2010 heeft de regering de Onafhankelijkheidsdag behalve in Paramaribo ook in de andere districten gehouden. Eerder viele  de districten Nickerie, Para, Wanica en Commewijne ten beurt.

'Zeven-Even had drie jaar geleden al moeten worden gestopt door de regering'

Misiekaba (NDP): 'Limbo is scherp, vlijmscherp en loopt soms op de lijn'

 
Het radioprogramma Zeven-Even had drie jaar geleden al moeten worden gestopt door de regering. Dat vindt NDP-fractieleider André Misiekaba. Hij is blij dat OWT en C-minister Jerry Miranda (Openbare Werken, Toerisme en Communicatie) met zijn brief aan Rapar Broadcasting Network (RBN) zijn doel heeft bereikt: Zeven-Even is uit de lucht. In de tweede ronde van de algemene politieke beschouwingen in het parlement vanmiddag, dinsdag 7 november 2017, noemde Misiekaba het programma, dat voor satirisch moet doorgaan, 'een onding', aldus de Ware Tijd. 

Het programma is niet te vergelijken met Bakana Tori van Clifton 'Limbo' Limburg, waarvan oppositieleden vinden dat die ook beledigend is en dus ook uit de ether moet.

De fractieleider voerde aan, dat Limbo 'scherp, vlijmscherp is en soms op de lijn loopt'. Het verschil met 'Zeven-Even' is dat Limbo ook politieke tegenstanders van de regering ruimte biedt om hun zegje te doen en indien nodig levert hij ook kritiek op het beleid van de regering. Misiekaba vindt dat politieke tegenstanders een politiek antwoord moeten formuleren op hetgeen Limbo presenteert. Als hun op 'Limbo-gelijkende programma's' niet het gewenste effect hebben moeten ze niet Limburg daar de schuld van geven.

Zeven-Even was, aldus Misiekaba, niets anders dan 'ordinair geklets'. Talrijke mensen die via het programma door het slijk zijn gehaald zouden hun beklag hebben gedaan, maar nimmer juridische stappen hebben ondernomen.

De fractieleider voerde aan dat de persvrijheid en het recht op vrije meningsuiting geen vrijbrief zijn om haat te zaaien of mensen ongenuanceerd te beledigen en door het slijk te halen.

Hij vroeg zich af waarom de oppositieleden de maatregel van Miranda niet goed vinden, terwijl in perioden waarbij hun partijen aan de macht waren verschillende radio- en tv-programma's zijn gestopt. 'Waarom was het toen wel goed en nu niet?', vroeg de NDP-fractieleider.

Boerencollectief Noord Saramacca sleept Staatsolie voor rechter

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Waterhuishouding in Wayambozwamp verstoord door activiteiten Staatsolie


Op de vergadering van het Boerencollectief Noord Saramacca op 2 november 2017 is unaniem aan advocaat Gerold Sewcharan de opdracht gegeven door de aanwezige boeren om Staatsolie Maatschappij NV zo spoedig als mogelijk voor het gerecht te slepen. Ook is besloten alle relevante internationale organisaties te informeren en waar nodig ondersteuning te vragen. Op de vergadering waren aanwezig Sewcharan, hydroloog Perry van Leesten en landbouweconoom Winston Ramautarsing. 

Secretaris Jason Bakker gaf op de vergadering aan dat meer dan 13 jaren wordt geprobeerd om Staatsolie te wijzen op haar verantwoordelijkheid ten aanzien van de verstoorde waterhuishouding in de Wayambozwamp en de gevolgen daarvan. 'De Wayambozwamp diende als waterreservoir voor de rijstbouw, de tuinbouw en als broedplaats voor vissen voor de hengelsport en overwinteringsplaats voor vogels uit Canada en de VS. Dit alles is grof uit haar balans gehaald door Staatsolie', stelt het collectief in een persbericht, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 7 november 2017.

Bakker gaf verder aan, dat in juni 2016 de directie van Staatsolie de boeren zelf heeft gevraagd om door deskundigen hun beweringen te laten staven. Er is door hydroloog Leesten (Hydrocom NV) een voordracht gehouden voor de directie en deskundigen van Staatsolie. Dat ook nog met veel aandrang en pas na tussenkomst van de aandeelhouder, de Staat Suriname. Vervolgens is het rapport aan Staatsolie aangeboden en gevraagd met haar deskundigen te bewijzen dat wat in het rapport staat, niet juist is. Die confrontatie is Staatsolie tot heden uit de weg gegaan. Zelfs is Staatsolie gevraagd om het aan een mediator voor te leggen. Ook dat weigert Staatsolie.

'In de media verklaart het bedrijf, dat het een onafhankelijk bureau heeft gevraagd om een onderzoek te doen naar de effecten van zijn werkzaamheden, en wel na 13 jaren. Dat onderzoek wordt afgewezen door de boeren, omdat het bureau (Ilaco) zeker twee keren om de tafel heeft gezeten als externe deskundigen van Staatsolie. Het bureau heeft in 2013 in opdracht van Staatsolie een rapport opgemaakt over de waterhuishouding in het gebied. Op een voordracht van de directeur op het commissariaat Saramacca in augustus 2016 bleek dat het rapport niets te maken had met de verstoorde waterhuishouding in de zwamp en dat in beginsel het bureau en Staatsolie niet ‘wisten’ waarmee zij bezig waren. Het was zo erg dat dc Lachminarain Doebay aan de boeren vroeg om hen in contact te brengen met hydroloog Sewnath Naipal', stelt het collectief.

Dirk Noordam, consultant bij Staatsolie, heeft in alle milieustudies, verricht voor Staatsolie in de afgelopen 13 jaren, reeds gewezen op de schade aan het milieu en de boerenbedrijven. Staatsolie is door haar eigen deskundigen tenminste 12 keer in diverse rapporten erop gewezen dat bepaalde handelingen ernstige verstoring van de waterhuishouding tot gevolg zouden hebben.

Uit het rapport 'De verstoorde Waterhuishouding in Noord- Saramacca' blijkt ook, dat Staatsolie op de hoogte was van de complicaties die zich kunnen voordoen, maar die toch aan een kant zijn gezet. Blijkbaar hebben ook lokale autoriteiten, die besluiten moeten nemen na inzage in de milieueffectenstudies, al die tijd gezwegen rond deze kwestie. Een eventuele studie, voor het geval dat nog nodig is, zou volgens het collectief in samenspraak met de boeren moeten gebeuren, waarbij er vooraf consensus moet zijn over wat er onderzocht zal worden en wat vooral niet gedaan kan worden na 13 jaren.

De boeren roepen om aandacht, om verdere schade aan het district te voorkomen.

De kosten voor rehabilitatie van de zwampen in Saramacca zullen al miljoenen kosten. Verergering zal volgens het collectief ook verhoging van de kosten verroorzaken. Daarnaast blijft ook de schade van de ondernemers (landbouwers) en de bewoners in het gebied een onderwerp van discussie.

Er zijn op de vergadering zes commissies benoemd die contact zullen opnemen met de EITI (Extractive Industries Transparency Initiative), Greenpeace Canada, WHSRN Canada en USA (Western Hemisphere Shorebird Reserve Network), Conservation International Head office, Wetland International, UNDP, Stichting Milieu Watch en de vaste commissie Natuurlijke Hulpbronnen in De Nationale Assemblee. Deze commissies moeten binnen een maand rapporteren aan de vergadering.

Dode man aangetroffen in een goot in Misman-project, verlengde Suralcoweg in het district Para

Slachtoffer is vorige week als vermist was opgegeven


Het lichaam van een man is maandagochtend tegen half twaalf aangetroffen in een goot in het Misman-project, het verlengde van de Suralcoweg in het district Para. Volgens de politie, die het een en ander vandaag, dinsdag 7 november 2017, bevestigt in de Ware Tijd, is het lijk in beslag genomen voor obductie.

Er zijn sterke aanwijzingen dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat het slachtoffer, M.R. (46), vorige week als vermist was opgegeven. Zijn auto was een dag eerder in de Zwartbontstraat te Reeberg onbeheerd aangetroffen door de politie. Het voertuig is voor nader onderzoek in beslag genomen.

De zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname, die het onderzoek verder zal verrichten.

President Bouterse: 'Harde aanpak criminaliteit wordt gecontinueerd en tot beheersbare proporties teruggebracht'

Bouterse rept geen woord over nog steeds niet aangenomen minister van Justitie en Politie


President Desi Bouterse ging vanmiddag, dinsdag 7 november 2017, in het algemeen in op de vragen die gesteld zijn vorige week door Assembleeleden tijdens de algemene politieke beschouwingen. Hij merkte op dat tijdens de begrotingsbehandeling per ministerie ingegaan zal worden op details.

Bouterse zei onder andere, dat bestrijding van criminaliteit als bijzonder zorggebied van de regering wordt beschouwd en dat veiligheid een primaire taak van de regering is. Er zijn volgens hem succesvolle projecten geïnitieerd. Bouterse zei ook dat de verhoogde surveillance van politie en militairen merkbaar zijn bij onder andere de roadblocks. De harde aanpak van de criminaliteit wordt gecontinueerd en tot beheersbare proporties teruggebracht.

Maar, nog steeds is er geen minister van Justitie en Politie, dagelijks vinden overvallen plaats en bijna wekelijks worden grote hoeveelheden cocaïne uit Suriname her en der onderschept. Daar werd met geen woord over gerept.

De president liet ook weten, dat de Anti-Corruptiewet is afgekondigd. De uitvoeringsbesluiten worden voorbereid door het ministerie van Justitie en Politie. Er moet nog een Anti-Corruptie commissie worden ingesteld door de president. Drie voordrachten moeten gedaan worden door Justitie en Politie, verder het Openbaar Ministerie, CLAD (Centrale 's Accountantsdienst) en de Belastingdienst. De commissie zal belast zijn met de preventieve werking van corruptie en zal signalen van misstanden vroeg kunnen signaleren.


(Suriname Mirror/Starnieuws)

Openbaar Ministerie Suriname pleit voor hogere straffen voor cocaïnesmokkel

'Wij moeten de smokkelaars ontmoedigen'

- Verdachte cocaïnebolletjes slikster krijgt van rechter mildere straf dan door Officier van Justitie geëist
- Na aanhoren vonnis mag veroordeelde meteen naar huis


Officier van Justitie Nirmala Maikoe vindt dat veel hogere straffen opgelegd moeten worden voor cocaïnesmokkel. In vergelijking met andere landen zijn de straffen die Surinaamse rechters hiervoor opleggen te mild, meent zij. 'Wij moeten de smokkelaars ontmoedigen door ervoor te zorgen dat het hen duidelijk wordt dat het risico dat zij nemen behoorlijk afgestraft wordt.'

Maikoe voegde gisteren de daad bij het woord - zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 7 november 2017 - door een in haar ogen flinke straf - twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk en een boete van Srd 1000 - te eisen tegen I.P. die had geprobeerd zestig bolletjes cocaïne naar Nederland te smokkelen.

De Officier van Justitie zei, dat 'mensen die overwegen om drugskoerier te worden nu moeten inzien dat zij weg moeten blijven van de drugswereld'. Het komt volgens haar te vaak voor dat verdachten enkele maanden celstraf uitzitten en dan in de gemeenschap terugkeren zonder te beseffen dat drugssmokkel een kwalijke zaak is.

Advocaat Hemradj Matawli vertelde de rechter, dat de verdachte iemand is die heel hard moet werken om het hoofd boven water te houden. 'Zij moet letterlijk alles bij elkaar rapen om te kunnen overleven. Dat heeft er ook toe geleid dat ze de verleiding niet heeft kunnen weerstaan en het risico heeft genomen om sneller aan geld te komen. Het is niet goed wat ze heeft gedaan en dat ziet zij ook in. Zij heeft ondervonden dat dit soort risico's haar leven kunnen verpesten', zei de raadsman. Deze mededeling werd bevestigd door de verdachte. Zij zei dat zij spijt heeft van haar beslissing om zich te laten meeslepen om drugs te smokkelen. Zij beloofde dat zij dit nooit meer zal doen en vroeg de rechter haar de gelegenheid te geven voor haar kind te gaan zorgen en het rechte pad te volgen.

Rechter Ingrid Lachitjaran leek gevoelig voor het verzoek van de verdachte en de argumenten van de advocaat. Zij vonniste milder dan de Officier van Justitie had gewild, door de eis bijna over te nemen, maar het voorwaardelijke deel van de straf te verhogen tot acht maanden. De verdachte mocht, zoals ze gevraagd had, gelijk naar huis. Bij de bepaling van de strafmaat heeft de rechter er rekening mee gehouden, dat P. heeft meegewerkt met het onderzoek.

Pas door president Maduro geïntroduceerd nieuwe bankbiljet van 100.000 bolivar slechts $2,50 waard

Maduro zou plannen hebben om alle bankbiljetten uit de roulatie te nemen


De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft vorige week een nieuw bankbiljet van 100.000 bolivar geïntroduceerd. Het is het meest waardevolle bankbiljet van Venezuela, maar is op de zwarte markt slechts $2,50 waard (€2,15), meldt The Associated Press vandaag, dinsdag 7 november 2017, aldus Business Insider Nederland.

Het is niet de eerste keer dat Venezuela nieuwe biljetten introduceert. Nadat het land in 2016 economisch volledig in elkaar stortte heeft de hoge inflatie de nationale munt bolivar vrijwel waardeloos gemaakt. In december was het destijds meest waardevolle bankbiljet van 100 bolivar nog maar twee dollarcent waard en werd het uit de circulatie genomen.


In plaats daarvan werden bankbiljetten van 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 bolivar geïntroduceerd.

De introductie van het biljet van 100.000 dollar betekent, dat Maduro mogelijk kleinere biljetten uit de roulatie gaat halen. Dat zou serieuze problemen betekenen voor Venezolanen die maar zo’n 10.000 tot 20.000 bolivar per dag op mogen nemen. Tijdens een uitzending op de nationale televisie kondigde Maduro ook plannen aan om alle bankbiljetten uit de roulatie te nemen door te zeggen dat 'het gebruik van fysiek geld wordt vervangen'.

Hij kondigde ook een verhoging van het minimumloon aan van 30%, maar dat komt daarmee omgerekend nog steeds niet op meer dan een paar dollar per maand uit.

Energiebedrijf Nuon dreigt de import van steenkolen uit Colombia op te schorten

Mijnbouwbedrijven in Colombia zetten zich onvoldoende in voor slachtoffers mensenrechtenschendingen



Wanneer mijnbouwbedrijven in Colombia zich niet gaan inzetten voor slachtoffers van schending van de mensenrechten, dan overweegt energiebedrijf Nuon de import van steenkolen uit dat land op te schorten. Dat is de uitkomst van een groot onderzoek ter plaatse dat Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, eerder dit jaar heeft uitgevoerd. Dit meldt vandaag, dinsdag 7 november 2017, onder andere De Telegraaf.

De opstellers van het rapport (zie hierna) namen onder meer de veiligheid op de werkplek, de vrijheid van vereniging en vergadering en gedwongen verhuizingen onder de loep.

Vattenfall is naar eigen zeggen het eerste Europese energiebedrijf dat zo’n risicobeoordeling uitvoert.

PAX, dat zich al jaren inzet voor de slachtoffers van ’bloedkolen’ is blij met het besluit. 'Andere energiebedrijven die kolen kopen, Essent, E.ON en Engie, kunnen niet langer achterblijven', aldus een woordvoerder.

Het Vattenfall-rapport:

Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) blikt tevreden terug op succesvolle open dag

Maritieme Open Dag 2017 door zo'n 250 leerlingen/studenten bezocht

(Bron foto's: MAS)

Zo'n 250 leerlingen/studenten hebben vrijdag de Maritieme Open Dag 2017 van de Maritieme Autoriteit Suriname  (MAS) bezocht. De MAS laat vandaag, dinsdag7 november 2017, weten tevreden terug te blikken op een succesvolle open dag. 

De Kustwacht, die gehuisvest is op het terrein van de MAS, heeft ook deelgenomen aan deze Maritieme Open Dag.

Jaarlijks gedenkt de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) en de Internationale Hydrografische Organisatie samen met de lidlanden de Wereld Hydrografie Dag, Wereld Maritieme Dag en Dag van de Zeevarenden. Aan iedere dag wordt een thema gekoppeld. De lidlanden zijn dan vrij om invulling te geven aan het thema.

Het thema voor Wereld Hydrografie Dag 2017 (21 juni) was 'Mapping our seas, oceans and waterways - more important than ever'. Hiermee wordt dit jaar wederom de nadruk gelegd op het belang van hydrografie voor de veiligheid van zeeën, rivieren en waterwegen ten behoeve van de scheepvaart.

Het thema voor Wereld Maritieme Dag (28 september) was 'Connecting Ships, Ports and People. Met dit thema wil IMO dat de maritieme sector, inclusief de scheepvaart, havens en de mensen die ze exploiteren een belangrijke rol kan en moet spelen, door de lidstaten te helpen bij het creëren van voorwaarden voor meer werkgelegenheid, welvaart en stabiliteit aan wal. Dit kan door middel van de handel over zee te bevorderen; versterking van de haven- en maritieme sector als vermogensontwikkelaars, zowel op het land als door middel van de ontwikkeling van een duurzame blauwe economie op zee.


Deze Open Dag stond daarom ook in het licht om MULO B leerlingen van het derde en vierde leerjaar, studenten van het NATIN en het Surinaams Maritiem Instituut meer inzicht te geven in de werkzaamheden van de MAS, die verantwoordelijk is voor een veilige en efficiënte scheepvaart in Suriname. De rol van de MAS is duidelijk terug te vinden in de twee thema’s.

De Maritieme Open Dag is een jaarlijks terugkerend evenement. Maritieme gerelateerde bedrijven en scholen kunnen voor participatie in 2018 in contact treden met de Marketing & Communication afdeling van de Maritieme Autoriteit Suriname.

Oud-jeugdparlementariër Edgar Sampie slaat weer alarm: 'Schoolboten zijn te vol' - Bootsmannen spelen met levens kinderen ...

'Scholieren krijgen ook nog eens afgedankte zwemvest- en'
 
Vorswijk (ABOP): 'Bootsmannen willen geld, dus proppen ze de kinderen maar in de boot'


'Als er iets gebeurt, zijn we al die kinderen kwijt', zegt ex-jeugdparlementariër Edgar Sampie van Sipaliwini vandaag, dinsdag 7 november 2017, in de Ware Tijd. Hij heeft vaak gewezen op het gevaar dat dreigt voor leerlingen van dorpen in het Boven-Surinamegebied die met de schoolboot vervoerd worden. Daarbij wordt het maximale aantal kinderen dat in een boot mag veelal overschreden. 

'Er mogen per boot niet meer dan twaalf leerlingen vervoerd worden, maar dagelijks zien we dat er bijna twintig in een boot zitten.' Hij vreest dat het vooral bij de krachtige stroomversnellingen verkeerd kan aflopen.

Sampie heeft ook geconstateerd dat de leerlingen afgedankte zwemvesten krijgen. 'Toen ik jeugdparlementariër was, heb ik een brief gericht aan het ministerie, maar er is geen verandering gekomen.' Hij is van plan om nog een brief te sturen naar de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW en C).

Sersinio Adaba, de huidige jeugdparlementariër van Sipaliwini, zegt dat hij dit probleem ook heeft aangekaart bij het Nationaal Jeugdparlement en bij de minister van OW en C, tot nu toe zonder resultaat.

Assembleelid Dinotha Vorswijk (ABOP) van Sipaliwini heeft eveneens aandacht gevraagd voor de situatie. Beide districtsvertegenwoordigers onderkennen het gevaar voor de leerlingen. Vorswijk: 'In feite zouden de bootsmannen dit niet mogen toelaten, maar ze willen geld, dus 'proppen' ze de kinderen maar in de boot.'

 Ze stelt ook dat controle door de verantwoordelijke instanties uitblijft. De parlementariër wil graag dat de overheid tenminste twee extra boten inzet en daarbij ter plekke controleert.

Noors cruiseschip MV Viking Sky legt voor het eerst aan op Curaçao

900 Passagiers brengen paar uurtjes bliksembezoek op eiland door


Het Noorse cruiseschip MV Viking Sky legde gisteren voor het eerst aan op Curaçao. Rond acht uur in de ochtend werden de ankers uitgegooid aan de megapier in Otrobanda. Het schip van Rederij Viking Ocean Cruises is 227 meter lang, telt negen dekken, 465 kamers en heeft een maximale capaciteit van 930 gasten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 7 november 2017.

Tijdens de trip die gisteren op Curaçao stopte waren ongeveer 900 gasten aan boord. Zij konden de dag doorbrengen op het eiland, waarna ze om elf uur 's avonds uur weer vertrokken richting de volgende bestemming.

Omdat het schip voor het eerst op Curaçao kwam, werden kapitein Anders Bengt Owe Gustaffson en zijn bemanningsleden verwelkomd door vertegenwoordigers van het eiland. Tijdens de zogenoemde ‘plakkaat-uitwisseling’ spraken Jahina Job Helmeijer van Perez y Cia Curacao, Angelo Harms van CTB en Sem Ayoubi van Curaçao Ports Authority de kapitein toe en overhandigden hem een aantal presentjes, waaronder de vlag van Curaçao, een fotoboek van het eiland en een boek met informatie over de geschiedenis en cultuur. Zij kregen op hun beurt een plakkaat van Viking Ocean Cruises die de banden tussen de organisatie en het eiland onderstreept.

Rederij Viking Ocean Cruises staat op het punt om haar vloot uit te breiden van vier naar tien schepen en wil ook het aantal bestemmingen verhogen. Curaçao is een van de nieuwe bestemmingen binnen de trip ‘South America & The Caribbean’. De rederij legt hier komend jaar ten minste drie keer aan.

Guangdong Zhenrong Energy: 'Regering-Rhuggenaath heeft Non Disclosure Agreement met GZE geschonden'

'Het Multidisciplinair Projectteam heeft vertrouwelijke informatie naar de media gelekt'



'De regering van Eugene Rhuggenaath heeft de Non Disclosure Agreement met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) geschonden op het moment dat het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) vertrouwelijke informatie naar de media heeft gelekt.' Dat schrijft ceo Bingyan Chen van GZE op 3 november in een brief aan premier Rhuggenaath (PAR), zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 7 november 2017.

De brief lijkt een ultieme poging van GZE om de aandacht van het echte probleem af te wenden, namelijk het feit dat het Chinese bedrijf tot nu niet heeft voldaan aan de vereiste due diligence.

'Wij hebben kennisgenomen van de acties van het MDPT, bijvoorbeeld het lekken van vertrouwelijke informatie over de DD (due diligence) aan de nieuwsmedia en de publiekelijke verklaring in de nieuwsmedia dat de regering op zoek is naar een andere partner om GZE te vervangen. Deze actie om onvolledige informatie over de DD van GZE naar de media te lekken terwijl het overleg tussen GZE en het MDPT nog gaande is, is een schending van de getekende Heads of Agreement en de Non Disclosure Agreement. Het zorgt voor onnodige verwarring en paniek onder het publiek', zo schrijft Chen.

EBS-directeur pleit voor aanscherping regels voor installateurs en keuringsinstanties

'Paal en perk stellen worden aan ondeugdelijke kwaliteit bij keuringen en installaties'

Energie Autoriteit laat sinds goedkeuring van de wet in 2016 nog steeds op zich wachten


De directeur van de Energiebedrijven Suriname (EBS), Rabin Parmessar, pleit voor betere procedures bij de elektriciteitsvoorziening. Hij vindt, dat de regels voor installateurs en keuringsinstanties moeten worden aangescherpt. Parmessar benadrukt dat er nog veel grijze vlakken zijn in de sector. Hij vindt dat de EBS dat samen met de Vereniging van Installateurs in Suriname en andere belanghebbende groepen moet werken aan verdere ordening. Hierdoor kan zijns inziens paal en perk gesteld worden aan ondeugdelijke kwaliteit die vaker geleverd wordt bij keuringen en installaties.

De EBS-directeur stelt vandaag, dinsdag 7 november 2017, in de Ware Tijd, dat het bedrijf zich voorlopig nog bezighoudt met de ordening van de sector. Hij gelooft echter dat met de Energie Autoriteit, die wettelijk moet worden opgericht, beter toezicht zal worden gehouden op de totale energievoorziening. Dit instituut laat echter sinds de goedkeuring van de wet in 2016, nog steeds op zich wachten.

Onder meer op het gebied van veiligheid voor zowel de installateurs als de klant moet er een betere structuur komen, aldus Parmessar. Daarnaast moeten er ook hogere standaarden gesteld worden. 'We moeten criteria vaststellen voor de installateurs, zoals aan welke kwaliteitseisen ze moeten voldoen, hoe groot het aantal installateurs moet zijn en er moet een tarievenstructuur worden opgesteld.'

Hoewel elektriciteitsinstallateur een vrij beroep is, heeft de EBS-directeur graag dat deze richtlijnen zo snel als mogelijk worden vastgesteld. In dat kader gaat de Keuringsdienst van de EBS vanaf 1 januari zelfstandig opereren. Parmessar noemt dit een mijlpaal voor de kwaliteit van keuringen. De komst van deze dienst zal voor de gemeenschap meerdere voordelen hebben. 'Uiteraard zal er betaald moeten worden, maar daarover moet nog overeenstemming worden bereikt.'

Het ministerie van Financiën houdt seminar over hervorming belastingstelsel

Introductie Belasting Toegevoerde Waarde (BTW) een van de gespreksonderwerpen


Het ministerie van Financiën houdt 16 november een seminar over de hervorming van het belastingstelsel. Aan de orde zal ook komen de introductie van de Belasting Toegevoerde Waarde (BTW). Het is het eerste belastingseminar dat het ministerie, waaronder het directoraat Belastingen ressorteert, houdt.

Het gaat niet alleen om het informeren van stakeholders, maar vooral om hen te betrekken bij het hervormingsproces, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Op het seminar zal een uiteenzetting gegeven worden over de huidige stand van zaken en de vereiste hervormingen. Werkgevers- en werknemersorganisaties, vertegenwoordigers van De Nationale Assemblee en adviesorganen zijn uitgenodigd om deel te nemen.

Vakcentrale C-47 verwerpt stopzetting RBN-radioprogramma ‘Zeven Even’ door regering

C-47 maakt zich zorgen over de beleving van de persvrijheid in Suriname


'De vakorganisatie C-47 verwerpt de houding van de regering naar de media door stopzetting van het RBN-radioprogramma ‘Zeven Even’. Maar, ook bedreigingen in de vorm van het intrekken van radio- en televisievergunningen die zogenaamd niet voldoen aan de normen en waarden zijn sterk overtrokken en ongegrond. De motivatie van deze actie wordt door de regering omschreven als te zijn beledigende aanvallen op regeringsfunctionarissen en politieke figuren. 

C-47 maakt zich zorgen over de beleving van de persvrijheid in ons land. 

De kritische beoordeling van zaken door de media mag nooit onder druk komen te staan en journalisten moeten zich zonder angst en in vrijheid kritisch kunnen uiten en hun werk doen. Overigens is vrijheid van meningsuiting in onze Grondwet opgenomen en is het een belangrijke voorwaarde voor democratisering van de samenleving. Onder geen beding zal worden toegestaan dat net als in de jaren ‘80 de pers aan banden wordt gelegd en gecriminaliseerd. In de tijd waarin we leven is het afgelopen met dit soort praktijken. Voor C-47 is het ‘vrije woord’ het instrument om informatie en haar boodschappen te kanaliseren naar de samenleving.

In een democratisch systeem mag nooit aan het vrije woord gekomen worden omdat informatie een voorwaarde is voor ontwikkeling, vooruitgang en verdere democratisering. C-47 is zich bewust van de enorme vlucht van sociale media en de enorm toegenomen mogelijkheden voor gewone burgers om van alles en nog wat te schrijven. Onderkend wordt dat sociale media een enorme boost heeft gegeven aan de persvrijheid. Anderzijds, moeten we op een geciviliseerde manier om kunnen gaan met verschillen van meningen in een democratie.

Ook de wijze waarop de regering met verschillende maten meet is verwerpelijk omdat er ook veel te doen is om uitzendingen van haar eigen Staatsradio en voorlichtingsprogramma’s. De actie van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie ziet C-47 als een poging tot intimidatie en ‘verzieking’ van de vrije pers. 

C-47 verwerpt staatsbemoeienis in de media en roept de regering op de fundamentele rechten van journalisten te respecteren. C-47 zal zich altijd sterk blijven maken voor de Vrije Pers, maar bovenal voor het respecteren van de diverse fundamentele vrijheden en rechten die wij als land hebben geratificeerd en die verankerd zijn in onze Grondwet.

 In dit kader wensen wij de gemeenschap in herinnering te brengen de door deze zelfde overheid ondernomen acties als sanctie tegen leerkrachten en onderwijzers die voor hun rechten opkwamen. Evenmin als in dat geval mag de Vrije Pers niet monddood worden gemaakt omdat ze in grote mate bijdraagt aan de opbouw van de maatschappij en democratiseringsprocessen.'

FOLS wil van regering weten wanneer leerkrachten achterstallige gelden ontvangen

'Met ingang van 1 januari 2017 zijn nieuwe onderwijsbezoldigingen zijn vastgesteld'


Het presidium van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) heeft in een schrijven aan minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gewezen op het feit, dat onderwijsgevenden nog geld tegoed hebben van de overheid, met terugwerkende kracht (twk). Een exemplaar van de brief is eveneens gestuurd naar de toen waarnemend president, Ashwin Adhin, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 7 november  2017.

De FOLS attendeert de minister erop, dat met ingang van 1 januari 2017 de nieuwe onderwijsbezoldigingen en de daarbij behorende bezoldigingsreeksen voor onderwijsgevenden, schoolleiders of directeuren van scholen zijn vastgesteld. De uitvoering vond echter eind april 2017 plaats voor wat betreft fase 1 van het financiële deel voor de 4e graad, 3e graad a-b-c en de 2e graad 2c.

Eind mei 2017 werd de volledige financiële herwaardering uitgevoerd voor 2e graad b - a alsook voor de 1e graad bevoegdheden; docenten van VOS-niveau. Met inachtneming van de data van de aangegeven uitvoeringsfases, hebben de onderwijsgevenden nog een twk tegoed. Hierbij kan ook worden verwezen naar het Staatsbesluit 2017 No.89, houdende vaststelling van regelen over de uitvoering van het herwaarderingsprogramma voor onderwijsgevenden (Herwaarderingsbesluit Onderwijsgevenden) Artikel 1 lid 3.

De FOLS wil weten wanneer de overheid ertoe zal overgaan de twk uit te betalen.

Ook is onder de aandacht van de regering gebracht dat de overuren van parttimers niet zijn aangepast vanaf de periode mei 2017. Dit op basis van de nieuwe bezoldigingsreeksen voor onderwijsgevenden. De FOLS rekent erop dat deze achterstallige betaling alsnog wordt uitbetaald.

Marcellino Nerkust, president van het FOLS-presidium, zegt dat er nog geen formeel antwoord is gekomen op het schrijven dat de vorige maand is verstuurd naar de regering. De minister heeft wel informeel aangegeven dat deze kwestie verder doorgeleid zal worden naar de minister van Financiën. Hij wacht op een formele reactie. Indien deze uitblijft, zal opnieuw aan de bel worden getrokken.

Zeeschildpadden groeien steeds langzamer, waarschijnlijk door de opwarming zeewater

Onderzoek- ers gebruikten data tussen 1975 en 2015 verzameld bij ruim 12.000 schildpadden tussen Florida en Brazilië
 

Uit grootschalig onderzoek bij ruim 12.000 zeeschildpadden tussen 1975 en 2015 blijkt dat deze zeedieren steeds trager groeien. Zeeschildpadden in de westelijke Atlantische Oceaan groeien tegenwoordig een kwart minder snel dan twintig jaar geleden. Dat schrijft een internationaal team van 75 biologen deze maand in het tijdschrift Global Change Biology, aldus maandag 6 november 2017 onder andere NRC. 

De dieren groeien nu langzamer, vermoeden de onderzoekers, door de opwarming van het zeewater. Zeeschildpadden zijn langlevende dieren waarvan het schild ruim een meter lang kan worden. Hun groeisnelheid varieert met hun leeftijd. Ze groeien het snelst tot ze zo’n 40 centimeter lang zijn, met zo’n 12 centimeter per jaar. Dan vlakt de groei af, tot ze vanaf zo’n 90 centimeter nauwelijks nog groeien. Als je daarom de gemiddelde groeisnelheid van schildpadden door de jaren heen wilt vergelijken, dan moet je héél veel schildpadden van verschillende leeftijden vangen en opmeten. Dat hebben de onderzoekers gedaan.

Ze gebruikten data die tussen 1975 en 2015 zijn verzameld bij ruim 12.000 schildpadden tussen Florida en Brazilië. De meeste daarvan werden niet alleen opgemeten, maar ook gemerkt, met een plastic labeltje met een uniek nummer erop. Zo konden de onderzoekers de groei van individuen in de tijd volgen.

Bijna 4.000 schildpadden werden teruggevangen, waarvan ruim 1.300 meer dan één keer.De onderzoekers deden dit bij drie soorten: de soepschildpad, de karetschildpad en de onechte karetschildpad.

De groeisnelheid nam bij alle drie de soorten evenveel af. Dat is opvallend, schrijven de onderzoekers, want ze hebben een heel verschillend dieet: de soepschildpad is vegetariër, de twee andere soorten eten voornamelijk vlees. Binnen de soorten varieert het dieet ook nog eens met de plek.

Dat roept de vraag op wat er in de Atlantische Oceaan aan de hand is. Een simpele verklaring via het voedsel is er niet, want dan zouden de verschillende populaties er niet evenveel last van hebben. Het kan niet anders of het héle ecosysteem is aan het opschuiven, denken de onderzoekers. Ze spreken van een ecological regime shift, die misschien wel helemaal onderin de voedselketen begint, bij het plantaardige plankton.

Het warmere zeewater is waarschijnlijk de belangrijkste verklaring, aldus de publicatie in Global Change Biology. Allereerst wijzen de auteurs naar een uitzonderlijk hevige El Niño, in 1997/1998. El Niño is een ophoping van warm oppervlaktewater in de oostelijke Stille Oceaan, voor de kust van Peru, onder invloed van passaatwinden. Die treedt van nature eens in de zoveel tijd op en beïnvloedt het wereldwijde systeem van zeestromingen en klimaat. Ook het oppervlaktewater in de Atlantische Oceaan, het studiegebied voor deze publicatie, werd warmer door de extreme El Niño. En het was al aan het opwarmen onder invloed van het broeikaseffect.

Al met al is het nu bijna een hele graad warmer dan in 1975, en de opwarming gaat gestaag door. Wat die hogere temperatuur precies doet met het complexe oceaansysteem, met al zijn fysische en biologische factoren, is nog niet duidelijk. Maar in elk geval moeten we er rekening mee houden, aldus de onderzoekers, dat er in zee grote verschuivingen aan de gang zijn, en dat systemen ook ineens kunnen omklappen.

Curtis Hofwijks: 'Niemand verplicht je om naar Zeven Even te luisteren'

'Het is gewoon troep dat bij Bakana Tori de ether wordt ingeslingerd'


'Niemand verplicht jou om naar Zeven Even te luisteren. Niemand bindt je vast om naar de radio te luisteren. Als je vindt dat die man je beledigd heeft, stap dan naar de rechter.' Zo reageert actievoerder Curtis Hofwijks, trekker van de protestgroep ‘We zijn Moe’, maandag 6 november 2017 in het Dagblad Suriname, op het besluit van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) om het satirisch ochtendprogramma ‘Zeven-Even’ uit de lucht te halen. 

Hofwijks voert aan, dat er veel mis is met deze case, omdat er heel erg selectief wordt omgesprongen met soortgelijke programma’s. De actievoerder benadrukt dat het voor hem niet duidelijk is welke waarden en normen in Suriname worden gehandhaafd wanneer regeringsgezinde programma’s als Bakana Tori, waar NII-directeur Cliff Limburg (Nationaal Informatie Instituut) dagelijks op eigen titel met beledigende uitspraken bezig is, zonder enige evaluatie of aanmaning op kosten van de belastingbetaler worden uitgezonden.

'Mensen hoeven geen drogredenen te zoeken om zich te verschonen. Ik luister al geruime tijd niet meer naar Zeven Even en Bakana Tori, omdat de programma’s niet opbouwend werken. Je mag wel kritisch zijn, maar er moet een boodschap worden meegegeven. Dan nog geeft het niemand, ook de minister niet, het recht om op zo een wijze om te springen met het recht op vrije meningsuiting. Als mensen niet houden van Zeven Even, moeten zij gewoon niet luisteren. Daarvoor heb je verschillende radiofrequenties. Niemand verplicht jou om naar Zeven Even te luisteren. Als je je gekrenkt voelt, dien je dan naar de rechter te stappen. Je moet niet misbruik maken van een toevallige positie die je bekleedt als minister. Als er richtlijnen zijn, laten wij die dan verduidelijken.'

Hofwijks gaat terug naar de beledigende uitspraken die Miranda eerder in hoedanigheid van districtscommissaris deed bij de start van het Burgercollectief. 'Het Burgercollectief werd vergeleken met een hamburger. Zo heeft de voormalige dc zich uitgelaten. Dan wil dezelfde Miranda nu correcties op beledigingen.'

Volgens de actievoerder zijn ‘deze mensen zo erg dat zij zichzelf niet eens een spiegel willen voorhouden, maar wel het hoogste respect van een ieder willen hebben’.

Vicepresident Ashwin Adhin beloofde donderdagmiddag in de Assemblee een streep te trekken door alle soortgelijke programma’s op andere stations. 'Ik ben benieuwd of dat inderdaad zal gebeuren', zegt Hofwijks. Volgens hem is Bakana Tori het eerste programma dat dan uit de lucht moet worden gehaald. 'Het is gewoon troep dat daar de ether wordt ingeslingerd', aldus Hofwijks.

Zelfs het avondjournaal op staatszender STVS wordt volgens de We zijn Moe-trekker zwaar gecensureerd. 'Bij de STVS wordt zwaar aan censuur gedaan, terwijl bepaalde informatie selectief wordt overgebracht. Door de nationale zender worden bijvoorbeeld de resultaten van het 8 decemberstrafproces doodgezwegen, terwijl de protesten die in de afgelopen periode zijn gevoerd heel slecht zijn gepresenteerd', stelt Hofwijks.

Hofwijks vindt dat de regering steeds toont geen respect te hebben voor wet en recht. 'Als deze zelfde president in de afgelopen tien jaren van het 8 decemberstrafproces niet eens een keer de moeite heeft genomen om naar de rechtszaal te gaan, dan ziet u hoeveel eerbied hij heeft voor de rechtspraak en de grondwet. Dan zijn het deze zelfde mensen die met wetten komen zwaaien om anderen te corrigeren', aldus Hofwijks.

Raymond Pinas kandidaat-raadslid DENK in Amsterdam

DENK lanceert top 5 kandidaat-raadsleden Amsterdam 


De eerste 5 kandidaat-gemeenteraadsleden voor DENK Amsterdam zijn  zondag 5 november 2017 bekendgemaakt. De partij kiest voor een lijst waarin de diversiteit in Amsterdam duidelijk is terug te zien en waar veel Amsterdammers zich in zullen herkennen. 

Een van de kandidaat-gemeenteraadsleden is de 52-jarige Raymond Pinas. Als teamleider van de Ouder- en Kind Teams Geuzenveld-Slotermeer en Osdorp, trainer en coach is Pinas veelzijdig. Hij is strategisch en zoekt consensus. Tevens heeft hij ruime ervaring als adviseur voor de gemeenteraad.

Raymond Pinas is van mening dat Amsterdam de stad moet zijn waar je aangenaam en veilig kunt wonen en werken, waar je met gerust hart je kinderen laat opgroeien. Een stad waar ruimte is voor ondernemers en ondernemende bewoners.

 DENK zal met haar boodschap in Amsterdam op zoek gaan naar verbinding. Met deze verbindende boodschap zal het geluid van alle Amsterdammers in de gemeenteraad worden gehoord. De top 5 van de lijst bestaat daarom uit een goede combinatie tussen politieke ervaring, strategisch vernuft en inhoudelijke deskundigheid. Mourad Taimounti zal de lijst aanvoeren.