maandag 11 juni 2018

Jongen (18) aangehouden voor verkrachting ex-vriendin (15)

Verdachte beweert dat het meisje vrijwillig seks met hem heeft gehad


Het Dagblad Suriname weet maandag 11 juni 2018 te berichten, dat de politie van Paramaribo vrijdag de 18-jarige R.S. heeft gearresteerd, verdacht van verkrachting van zijn 15-jarige ex-vriendin.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat het slachtoffer een ‘liefdesrelatie’ had met deze jongen. Zij had de relatie echter met hem beëindigd en heeft al een relatie met een andere vriend opgebouwd.

Vrijdag liep zij met haar huidige vriend op straat. De verdachte heeft toen het meisje tegen haar wil meegenomen naar zijn woning, waar hij haar heeft verkracht. Volgens de verdachte heeft hij het meisje wel tegen haar wil meegenomen naar zijn woning, maar zij zou volgens hem vrijwillig seks met hem hebben gehad.

De politie heeft het 15-jarig meisje verwezen naar een arts voor medisch onderzoek. In het belang van het onderzoek is de 18-jarige S. in verzekering gesteld.

Het verdere onderzoek is overgedragen aan Jeugd doorgangscentrum Opa Doeli.

Belfort (ABOP): ‘Bivakmutsen bij politie met spoed aan banden leggen’

'Het zijn net een stelletje criminelen'

'Een ander veel voorkomend probleem is, dat agenten vaak weigeren zich te legitimeren en brutaal en onbeschoft zijn'


ABOP-parlementariër en voormalige minister van Justitie en Politie Edward Belfort vindt het de hoogste tijd, dat minister Stuart Getrouw en waarnemend korpschef Roberto Prade het dragen van bivakmutsen door agenten verbiedt. De bivakmutsen, die als zogenaamde maskers worden gebruikt, veroorzaakten nogal wat ophef en felle reacties in de samenleving. 

'Ik dacht dat men een nieuw artikel erbij had geschreven, dus heb ik het Politiehandvest opgezocht. De politie moet te allen tijde herkenbaar zijn voor de burgerij. Minister, wij moeten dit met de meeste spoed aan de banden leggen', zegt Belfort maandag 11 juni 2018 in het  Dagblad Suriname.

De druppel die de emmer heeft doen overlopen, was het overtrokken, overspannen, optreden van het Regio Bijstandsteam op 24 mei, toen een jonge vrouw op brute wijze bij een pompstation in de boeien werd geslagen en vervolgens zes uren lang op de politiepost Uitvlugt werd vastgehouden, gehouden. Volgens de RBT-leden waren zij bij GOw2 te Tammenga toen het hun opviel, dat de vrouw bezig was hen te fotograferen. Aangezien de vrouw bij navraag weigerde haar personalia op te geven, tekeer ging en beledigende uitlatingen richting deze agenten deed, moest zij in de boeien worden geslagen.

Het verwerpelijke volgens Belfort is, dat enkele politiemensen met bivakmutsen gedurende deze zee uren alles hebben gefilmd en op social media hebben doen uitlekken. 'Het zijn net een stelletje criminelen. U zult met uw gezin over straat zijn en u wordt klemgereden, waarna 4 tot 5 gemaskerde mannen op u afkomen met zware wapens. U vraagt naar een naam, maar niemand van deze zwaarbewapende mannen legitimeert zich. Hoe weet de burger of het rovers of politiemensen zijn? Dit is nooit de bedoeling geweest van de wetgever.'

Een ander veel voorkomend probleem volgens de parlementariër, die zelf ook 20 jaar deel heeft uitgemaakt van het Korps Politie Suriname, is dat politieambtenaren vaak weigeren zich te legitimeren en ‘brutaal en onbeschoft’ gedrag tonen.

'Het legitimatiebewijs van politieambtenaren moet altijd aanwezig zijn en de identificatie is ook verplicht wanneer de burger dat vraagt. De burgerij moet weten met wie zij te doen heeft. Vroeger had men kraagnummers, waardoor zij herkenbaar waren voor de gemeenschap. Later is dat vervangen met een naamplaat. Na de aanhouding moet ook gelijk de cautie, de mededeling aan een verdachte, dat deze het recht heeft om te zwijgen, worden doorgegeven', aldus Belfort.

Belfort vindt, dat mannelijke politieagenten op zich niet moeten overgaan tot het ‘in de boeien slaan’ van vrouwelijke verdachten. Hierdoor kan deze verdachte de desbetreffende politieambtenaar achteraf niet beschuldigen van onzedelijke betasting. 'Nota bene met de handen op de rug. Ik zat bijkans 20 jaar bij de politie en verzorgde het vak ‘Aanhouding van vuurwapengevaarlijke verdachten’. Later was ik bij de parketwacht waar ik dagelijks belast was met het overbrengen van arrestanten van de cellenhuizen naar de rechtszaal en andere locaties. Meer dan 100 verdachten heb ik gearresteerd tijdens mijn politiejaren, maar ik heb nimmer zelf een vrouwelijke verdachte in de boeien geslagen en vooral niet op zo een manier. Ik ben geschrokken van het verhaal en het filmpje op Facebook.'

De politicus benadrukt, dat er geen gronden aanwezig waren die noodzaakten dat de vrouw als een zware crimineel geboeid moest worden.

Belfort stelt verder, dat dit soort optredens ervoor zorgen, dat de burgerij bevreesd wordt van onze beste kameraad, de politie. Nu raken onschuldige burgers getraumatiseerd. 'Daarom zegt men: ‘de politie is mijn beste kameraad’. Niemand moet bevreesd zijn voor de politie. Er zijn veel goede politieagenten, maar het is een klein groepje dat probeert met de pet ernaar te gooien. Daar moet de minister het mes in zetten, want het heel politieapparaat wordt hiermee bevlekt.'

Belfort zegt dat bepaalde politiemensen een tijdje geleden ook ‘de grap’ maakten door met doodseskadermaskers tijdens politieacties te verschijnen. Leden van de Mobiele Eenheid van het korps vielen vorig jaar april met deze maskers op, toen ze optraden tijdens massademonstraties. Na hevige kritiek vanuit de gemeenschap werden deze politieambtenaren aangesproken.

Arbeider (69) verdrinkt in vijver aan Welgedacht C Weg

Miskan Oedesh verrichtte met een collega schoonmaakwerkzaamheden in vijver

 
De 69-jarige arbeider Miskan Oedesh is zaterdag tijdens werkzaamheden in een vijver aan de Welgedacht C Weg verdronken. Dat meldt het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 11 juni 2018.

Het slachtoffer bevond zich met een andere arbeider in de vijver met een diepte van ongeveer 1.80 meter voor het verrichten van schoonmaakwerkzaamheden. Op een bepaald moment moet Miskan in in het water zijn verdwenen. De andere arbeider schakelde de politie van de Nieuwe Grond in en ging op zoek naar hulp.

Hij haalde met ondersteuning van omstanders Oedesh in bewusteloze toestand uit het water. De ingeschakelde politie trof het slachtoffer naast de vijver aan. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

De politie van ressort de Nieuwe Grond is belast met deze zaak.

Doekhie (NDP): 'Eerste overeenkomst FFF was uitverkoop Surinaamse belangen'

'Zij wilden ook alle hout eerst kappen en als rondhout verkopen'


De enige reden waarom het Indiase palmoliebedrijf Foods, Fats & Fertilizers (FFF) al jaren wacht op een beschikking voor 40.000 hectare grond te Apoera om te kunnen beginnen met de productie van palmolie, is omdat de belangen van Suriname onvoldoende gewaarborgd waren. Dit zegt parlementariër en NDP-hoofdbestuurslid Rachied Doekhie vandaag, maandag 11 juni 2018, in het  Dagblad Suriname. 

Een nieuwe raamovereenkomst met het Indiase palmoliebedrijf is volgens vicepresident Ashwin Adhin nu wel rond. Het is volgens de Adhin de bedoeling om de raamovereenkomst, waarbij ook Investsur betrokken is geweest, te tekenen tijdens het staatsbezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind op 19, 20 en 21 juni.

In het nieuw akkoord komen beide partijen aan hun trekken. Doekhie voert aan, dat hij tijdens de regeerperiode Bouterse-Ameerali als special afgezant van president Desi Bouterse naar India is geweest om verdere gesprekken hierover te voeren, omdat het in eerste instantie als ‘een prachtig project’ was gepresenteerd. De NDP’er benadrukt, dat achteraf pas bleek dat FFF niet alleen een beschikking voor het stuk grond wilde hebben, maar hiermee van plan was eerst de 40.000 hectare in Apoera in het buitenland te verpanden en de verkregen middelen dan hier in het nog op te zetten bedrijf te investeren. Daarnaast eiste het palmoliebedrijf dat de belastingafdrachten aan de staat drastisch moesten worden verlaagd.

'De eerste indrukken waren dat zij hier met 200 miljoen Amerikaanse dollar uit eigen middelen zouden komen. Ik, Mohamed Rachied Doekhie, kon mij niet daarom vinden in de uitverkoop van Surinaams grond en de Surinaamse belangen.'

Wat zaken van kwaad tot erger hebben gemaakt, is dat het buitenlands bedrijf zich op het standpunt stelde, dat deze voorwaarden in De Nationale Assemblee moesten worden bekrachtigd. De NDP’er kijkt daarom met veel belangstelling uit naar de nieuwe raamovereenkomst die volgens de vicepresident als voorbeeld moet dienen voor andere investeringen op dit gebied.

De NDP’er stelt verder, dat FFF ook de ogen gericht had op het hout uit de Surinaamse bossen. 'Zij wilden ook alle hout eerst kappen en als rondhout verkopen. Toen wij ons daarin niet konden vinden, stelden zij voor dat wij het hout mochten behouden onder de voorwaarde dat Suriname zelf de 40.000 hectare voor ze moest schoonmaken. Deze schoonmaak zou ons wat aardige miljoenen gaan kosten', benadrukt Doekhie.

Volgens Doekhie heeft hij dagen en wekenlang achter deze zaak gezeten om alsnog een prachtig project voor Suriname te kunnen bewerkstelligen. Er zou een fabriek worden opgezet in Para en zouden zo’n 4.000 banen worden gecreëerd. 'Ik ben op mijn eigen kosten naar India geweest en heb alles tijdens mijn verblijf daar ook zelf bekostigd. In 2012 heeft ex-minister Ginmardo Kromosoeto van RGB (Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer) opnieuw een overeenkomst getekend met het bedrijf. Onder de voorwaarde dat FFF het stuk terrein niet mocht verpanden, mochten zij gelijk een aanvang maken met hun werkzaamheden. We zijn belazerd en voor de gek gehouden, dus wij zijn niet meegegaan met wat zij willen.'

Volgens de NDP’er zou het niet juist zijn om FFF een speciale regeling te geven, terwijl voor andere bedrijven standaardregels gelden.

In 2008 had de topman van FFF, Sanjay Goenka, de eerste intentieverklaring getekend met de toenmalige landbouwminister Kermechend Raghoebarsing in de regeerperiode Venetiaan-Sardjoe. 'Deng mang leki Raghoebarsing go tap’ lantikosten na India, njang, dringi. Toen hebben zij deze mensen ook niets gegeven. Waarom heeft Nieuw Front ze die beschikking toen niet gegeven? Het verbaast mij daarom, dat VHP’ers als Mahinder Jogi nu hoog van de toren blazen dat de regeringen Bouterse-I en -II tegen Indiase ondernemers zijn', aldus Doekhie.

Refineria di Kòrsou produceert documentatie voor kandidaten die interesse hebben raffinaderij operationeel te houden

'Er kunnen altijd incidenten zijn die continuïteit exploitatie raffinaderij nadelig beïnvloeden'


Overheids-nv Refineria di Kòrsou produceert nog deze maand documentatie, een zogeheten teaser, voor kandidaten die interesse hebben om de raffinaderij operationeel te houden voor het geval PdVSA dat – ondanks eerdere toezeggingen – niet zou kunnen. Dat heeft de overheids-nv – eigenaar van de raffinaderij – in een schriftelijke verklaring bekendgemaakt, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 11 juni 2018.

In de verklaring schrijft RdK, dat de ontwikkelingen rond ConocoPhillips hebben aangetoond dat ondanks de goede bedoelingen van zowel Curaçao als PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) er altijd incidenten kunnen zijn die de continuïteit van de exploitatie van de raffinaderij nadelig beïnvloeden.


De nv wijst erop, dat zij van de regering het mandaat heeft gekregen om de raffinaderij open te houden en de werkgelegenheid veilig te stellen.

RdK staat ook stil bij de ontmoeting van de Isla-bonden en vertegenwoordigers van de nv met PdVSA. Tijdens dat bezoek heeft PdVSA het commitment uitgesproken voor de levering van de ruwe olie om de raffinaderij operationeel te houden. In datzelfde gesprek heeft het Venezolaanse staatsoliebedrijf verklaard open te staan voor de levering van olie door een derde partij.

Het persbericht benadrukt, dat wat in de vergadering is besproken, ‘slechts in een verslag is opgenomen’.

Zorgen bij OM Curaçao en politie over aantal aangeschoten of dronken automobilisten

'Als na dancefeest 2 op de 3 automobilisten onder invloed van drank worden aangetroffen, is er iets goed mis'


 
Het Openbaar Ministerie en de politie zijn ‘verontrust’ te constateren hoeveel automobilisten in het weekend ’s nachts aangeschoten of zelfs dronken in de auto stappen. 'Als na een dancefeest twee op de drie automobilisten onder invloed van drank worden aangetroffen, is er iets goed mis met hoe mensen denken te kunnen omgaan met alcohol in het verkeer. Nadere acties zijn aangewezen', aldus de Officier van Justitie vandaag, maandag 11 juni 2018, in het Antilliaans Dagblad.

In een gezamenlijke actie van het Korps Politie Curaçao (KPC), de Koninklijke Marechaussee (KMar) en het Openbaar Ministerie (OM/Paga Bo But) hebben deze autoriteiten in de nacht van vrijdag op zaterdag diverse verkeerscontroles gehouden, met als speciaal aandachtspunt alcohol in het verkeer.


De verkeerscontrole ging kort na middernacht van start in Santa Maria ter hoogte van Pizza Hut. Er werden bij deze controle 158 auto’s gecontroleerd. Tijdens de controle werden zes automobilisten aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol, terwijl zij achter het stuur zaten. Zij werden voor een dronkenmansbeoordeling naar het politiebureau Rio Canario overgebracht.

Overmatig alcohol werd op straat gedetecteerd na het gebruik van een zogenaamde blaaspijp.

Tijdens deze controle kregen verder zestien bestuurders van motorvoertuigen een proces-verbaal. De processen-verbaal werden voor de volgende feiten uitgeschreven:

rijden met verlopen verzekering;
rijden zonder wegenbelasting te hebben betaald;
rijden zonder rijbewijs;
rijden zonder autogordel om;
rijden met verduisterde autoruiten;
rijden zonder kenteken aan de voorzijde.

In totaal werden zes voertuigen door de politie in bewaring genomen, daaronder ook één voor het rijden zonder een kentekenplaat op de aangewezen plaats op de auto. 'Deze actie was reeds eerder aangekondigd in de pers, en blijft zo lang nodig gehandhaafd', aldus een persbericht van KPC en OM Curaçao.

Fouten bij dodelijke duikoefening bij de marine op Curaçao in 2015

(Bron foto: Defensie)
Een 23-jarige matroos van Defensie kwam om het leven

Alle duikoperaties bij de marine worden voor een week stilgelegd


Bij een duikoefening van de marine op Curaçao in 2015, waarbij een 23-jarige matroos Mandy Groenewoud van Defensie om het leven kwam, zijn fouten gemaakt. Dat blijkt uit een intern onderzoek waarover de Tweede Kamer deze week wordt geïnformeerd, aldus vandaag, maandag 11 juni 2018, onder andere het Algemeen Dagblad.
Volgens het onderzoek zijn procedures destijds niet goed nageleefd en zouden tijdens de voorbereiding van de oefening voor het materieel ook niet alle regels zijn gevolgd. Inmiddels loopt ook een strafrechtelijk onderzoek naar het ongeval.

In november 2015 kwam een 23-jarige matroos van de Defensie Duikgroep om het leven tijdens een oefening in de Caracasbaai van Curaçao.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/477478/marineduikster-komt-om-op-curacao


Het personeel van de Duikgroep is de afgelopen dagen op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het onderzoek. Naar aanleiding daarvan worden alle duikoperaties bij de marine vanaf maandag voor een week stilgelegd. 'Deze week is een duikpauze afgekondigd binnen de duikgemeenschap voor een week van bezinning en om actief stil te staan bij veiligheidsbewustzijn', laat een woordvoerder van het ministerie weten aan persbureau ANP.

De Defensie Duikgroep kent drie specialistische teams. Eén houdt zich bezig met reparaties aan schepen en inspecteert haveninstallaties. Een tweede team is gespecialiseerd in diep duiken en het derde team helpt bij amfibische operaties, bijvoorbeeld om mijnen te ruimen. De toenmalige baas van de marine, Rob Verkerk, sprak direct na het ongeval van een ‘zware klap’ voor de marine

Palmolieovereenkomst met Indiase FFF mogelijk een feit tijdens bezoek Indiase president Ram Nath Kovind

Vicepresident Adhin: 'Alles wordt gedaan om administratieve en juridische puntjes op de i te zetten'


De lang verwachte palmolieovereenkomst met het Indiase FFF (3F Industries) wordt mogelijk eindelijk getekend, tijdens het bezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind. Volgens vicepresident Ashwin Adhin wordt alles gedaan om de administratieve en juridische puntjes op de i te zetten. 

Zover is het nog niet. Naar de overeenkomst wordt al jaren uitgekeken door FFF. Maar, in Suriname is weinig weerstand tegen de kaalkap die vooraf gaat aan het planten van oliepalmen. Nu is wel behoorlijk wat inspanning om het zover te krijgen.

'De raamovereenkomst moet gesloten worden met partijen. We willen het in het bijzijn doen van de president van India. Maar, laten we kijken hoe dat gaat', zegt Adhin tegenover de Times of Suriname, aldus Waterkant.net vandaag, maandag 11 juni 2018.

Een groot bezwaar vormt de strategie van FFF. Net als bij Chinese investeerders in palmolie, wordt eerst het kappen van toe te wijzen bosgebied verlangd. Het gewonnen hout zal worden verkocht en pas dan zal worden geïnvesteerd. Hoe het ook zij, de overeenkomst lijkt min of meer in kannen of kruiken.

Adhin belooft een haalbaarheidsstudie over de te verwachten milieuschade. 'Wij moeten in principe alleen de grond bijdragen.'

Jongen (7) overlijdt tijdens potje voetbal met zijn broer

Broer trapt per ongeluk tegen een been van slachtoffer, die met hoofd op betonnen vloer valt


De 7-jarige Nathaniel Hooten is woensdag 6 juni om het leven gekomen tijdens een potje voetbal met zijn broer in een zaal van een gebouw aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat, zo bericht het Korps Politie Suriname pas vandaag, maandag 11 juni 2018..... 

De politie van ressort Flora kreeg omstreeks vier uur 's middags een melding, dat een manspersoon bewusteloos was gevallen in de zaal.

Daar aangekomen verklaarde een getuige tegenover agenten, dat twee minderjarige broers in de zaal voetbalden. De zaal werd op dat moment versierd door de familie voor een feest. Een van de jongens maakte een trapbeweging naar de bal, maar trapte daarbij ongelukkigerwijs tegen een been van zijn broer.

Nathaniel viel en belandde met zijn hoofd op de betonnen vloer. Het slachtoffert werd direct per eigen gelegenheid door zijn moeder afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Agenten troffen daar het levenloze lichaam van Nathaniel aan. Uitwendig vertoonde het lichaam geen letsels. Volgens verklaring van de dienstdoende arts was het slachtoffer zonder hartslag binnengebracht.

VHP'er Jogi: 'Vooral de agrarische sector heeft te lijden heeft van de constante regen'

'Bouterse moet naast aandacht voor wateroverlast binnenland, zich ook ontfermen over andere delen van het land'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt het goed, dat president Desi Bouterse in hoogst eigen persoon zich bezighoudt met wateroverlast in het binnenland. Maar, hij wil graag dat het staatshoofd zich ook ontfermd over de gebieden in andere delen van het land waar burgers ook enorme schade lijden en met hun handen in het haar zitten. 

'Er is ook een structurele oplossing van dit probleem nodig in het hele land', zegt Jogi vandaag, maandag 11 juni 2018, op Starnieuws.

De volksvertegenwoordiger voert aan, dat vooral de agrarische sector te lijden heeft van de constante regen. Veel gewassen van landbouwers zijn verloren gegaan. 'Ik heb eerder ook gepleit voor aandacht voor de gebieden in Saramacca, Wanica, Nickerie en Commewijne, waar agrariërs het hoofd niet meer boven water kunnen houden.'

Dit hele jaar gaat het slecht met de landbouw. Door verminderde koopkracht kopen mensen minder groente. Jogi vindt dit een ernstige ontwikkeling, omdat groente belangrijk is voor de nodige vitaminen. Landbouwers kunnen nauwelijks uit de kosten komen en nu landbouwarealen onder water komen te liggen, is er totaal geen compensatie.

Jogi had gepleit voor het geven van kunstmest of andere middelen als een tegemoetkoming aan de landbouwers die schade lijden. Zij kunnen nergens terecht voor hulp of een vergoeding. Het is belangrijk, betoogt Jogi, dat de president ook omkijkt naar de rest van het land.

In De Nationale Assemblee wordt vaak de aandacht gevraagd voor de agrarische sector, maar de regering pakt de indringende vraag naar hulp niet op, stelt Jogi.

Nu heeft de totale oppositie een vergadering aangevraagd over de agrarische sector. Jogi hoopt dat dit interpellatievoorstel gauw op de agenda wordt geplaatst, want het gaat om een aangelegenheid die niet kan wachten.

Groep jongemannen herstelt Toematoebrug met stalen roosters

(Bron foto: Lloyd Djendje/de Ware Tijd)
'Gemeenschap heeft bij automobilisten geld opgehaald en daarmee is het rijvlak gefatsoeneerd'


Bewoners van het Paramaccagebied zullen er niet meer toe overgaan de weg naar Langatabiki te barricaderen. Een groep jongemannen was van plan dat te doen om aandacht te vragen voor de slechte staat waarin de brug zich bevindt. Het is hen nu gelukt om het rijvlak van de Toematoebrug met stalen roosters te renoveren, aldus vandaag, maandag 11 juni 2018, de Ware Tijd.

De onderkant van de brug laat volgens deskundigen te wensen over.

De mensen hebben vorige week bij de Toematoebrug op de weg naar Langatabiki gestaan en zijn een actie gestart waarbij van weggebruikers een bijdrage gevraagd werd om iets te doen aan de brug.

Districtscommissaris Margaretha Malontie zegt, dat de mensen haar op de hoogte hebben gesteld. 'Ik heb de politie gezegd wat de bedoeling was van de gemeenschap en dat men met het opgehaalde geld iets zou doen aan de brug. Door de bijdrage van de autobestuurders is nu het rijvlak gefatsoeneerd', zegt Malontie.

Ze juicht de positieve initiatieven toe. Hoewel de brug buiten haar concessiegebied ligt, heeft goudmaatschappij Newmont/Surgold NV beloofd de oeververbinding te repareren. Het districtscommissariaat heeft een plan om van goudzoekers en andere ondernemers in het gebied financiële steun te krijgen via een goede registratie.

Peuter gedood bij woningbrand in Oewanestraat te Flora

(Bron screenshot: Facebook)
Huis werd bewoond door een moeder, vader en zes kinderen


Een jongetje van twee jaar is vanochtend, maandag 11 juni 2018, rond één uur, omgekomen bij een woningbrand in de Oewanestraat te Flora, aldus Starnieuws. De woning is compleet afgebrand. 

Het huis werd bewoond door een gezin van acht; moeder, vader en zes kinderen. De brandweer was snel ter plaatse, maar het huis stond reeds in lichterlaaie. De peuter kon niet worden gered.

Ook het pand ernaast is afgebrand. Toen de brand uitbrak, was de vader niet aanwezig.

De politie is nog bezig met het onderzoek. Opmerkelijk is - aldus Starnieuws - dat de politie van Flora de vorige week een brandmelding kreeg van hetzelfde adres.

Minister Stuart Getrouw krijgt van VHP-leider Santokhi het voordeel van de twijfel

'Korpsleiding heeft een integriteitsprobleem, namelijk normafwijkend gedrag'

Santokhi ziet ontheffing waarnemend korpschef Chin uit functie als eerste stap om falend beleid te keren


De beslissing van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie om waarnemend korpschef Antonio Chin uit zijn functie te ontheffen, is een eerste stap in een reeks van maatregelen, die hij zal moeten treffen om het Korps Politie Suriname (KPS) weer op spoor te brengen. 'Het kan tevens de eerste stap zijn van de nieuwe minister om het falende beleid te keren. In dat opzicht krijgt hij het voordeel van de twijfel', zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vandaag, maandag 11 juni 2018, op Starnieuws. 

Om het vertrouwen van de burger te winnen zijn echter meer concrete stappen nodig om de veiligheid in de samenleving te verbeteren, stelt de politicus die ook minister van Justitie en Politie is geweest. 'De minister kan daarbij gebruik maken van het integraal veiligheidsplan dat ik als minister van Justitie in 2010 heb achtergelaten voor de nieuwe regering. Om politieke reden hebben opeenvolgende regeringen het genegeerd en de politie- en justitie structuren systematisch verzwakt. Zo is het KPS - net zoals andere sectoren - in een crisis gebracht door hap snap beleid van de regering.'

Er is niet geïnvesteerd in het materieel en het korps is speelbal geworden van vriendjespolitiek en benoemingen van niet integere personen in de top, meent Santokhi.

Gespecialiseerde diensten zijn structureel ontmanteld. De vele ministerswisselingen hebben duurzaam beleid en adequate aansturing van het KPS onmogelijk gemaakt.

'Het gevolg hiervan is een zwakke korpsleiding, demoralisatie binnen het KPS, corruptie, afname van het gezag en vertrouwen in de politie. Door afname van beschikbaarheid, inzetbaarheid en zichtbaarheid van de politie, krijg je onherroepelijk een toename en verharding van de criminaliteit. De samenleving voelt dat dagelijks aan het grote aantal slachtoffers van moorden en geweldsdelicten. Ik heb vaak in het verleden aangegeven, dat de korpsleiding een integriteitsprobleem heeft, namelijk normafwijkend gedrag. Om het aan te pakken zal gewerkt moeten worden met de slangenkoptheorie: pak eerst de kop aan, niet de staart.'

Om de criminaliteit aan te pakken moet samengewerkt worden met buurt- en veiligheidsorganisaties, benadrukt de VHP-leider.

'Tijdens mijn ministerschap was er reserve politie, bestaande uit burgers die na hun werk de politie ondersteunden. Het is heel belangrijk dat er een budget beschikbaar wordt gesteld aan de minister, want het vervangen van mensen zal niet automatisch leiden tot een veiligere samenleving als er geen financiële middelen zijn.'

Voor de nieuwe minister is nu de uitdaging om zaken op orde te stellen binnen het KPS. 'We zullen hem kritisch volgen, steunen bij positieve maatregelen en aanspreken waar het naar onze mening fout gaat.' 

Een aantal suggesties waar de minister zijn voordeel mee kan doen zijn volgens Santokhi:
- Het maken van een geloofwaardig crisisplan voor KPS
- Het versterken van het managementteam KPS
- Indien nodig, externe expertise inroepen
- Een budget voor veiligheidsmaatregelen
- Een integriteitscode implementeren op basis van zero tolerance
- Organiseren van effectieve slachtofferhulp.

Partij voor Recht en Ontwikkeling houdt haar eerste informatiebijeenkomst in Coronie

‘Laten wij niet wachten tot 2020 om problemen op te lossen, maar laten wij vandaag beginnen'


De Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) heeft zaterdag 9 juni 2018 haar eerste informatieve districtsbijeenkomst in Totness, Coronie, gehouden. De aanwezigen hadden de gelegenheid kennis te maken met het bestuur, vragen te stellen en hun gevoelens kenbaar te maken. Deze bijeenkomsten, die ook in andere districten gehouden zullen worden, hebben als doel de plaatselijke samenleving te informeren over de PRO, leden te registreren en in een later stadium de geregistreerde leden een bestuur te laten kiezen voor de onderafdeling van hun ressort en de afdeling van hun district.

Het ligt in de bedoeling, dat de PRO in alle districten een afdeling opzet welke geleid zal worden door de plaatselijke bewoners. De PRO zal op districtsniveau door de plaatselijke besturen geleid worden. De gedachte van zelfstandig bestuur voor de verschillende districten zal al bij het invullen van de partijstructuur tot uitdrukking komen.

Niet vanuit Paramaribo zal er bepaald worden wat er in de districten moet gebeuren, maar de mensen zullen de middelen krijgen om de eigen verantwoordelijkheid over hun leefgebied te dragen. Dit zal volgens de PRO leiden tot meer ontwikkeling in de gebieden die te vaak door afstandelijke volksvertegenwoordigers vergeten worden en alleen in de belangstelling staan wanneer de verkiezingen aanbreken.

Eén van de boodschappen die de PRO had voor de aanwezigen in Coronie, was: ‘Laten wij niet wachten tot 2020 om de problemen op te lossen, maar laten wij vandaag beginnen.’ Deze boodschap geldt overigens voor heel Suriname.

Joan Nibte, afkomstig uit dit district, die deel uitmaakt van de politieke leiding van PRO, evenals Curtis Hofwijks, voorzitter Gerold Sewcharan en andere leden van het hoofdbestuur, spraken de aanwezigen toe en boden een luisterend oor voor de noden en de wensen van de aanwezigen.

Zestig mensen gewond door aanval zwerm Afrikaanse bijen bij campagne-bijeenkomst oud-president van Colombia, Uribe

Vijftien mensen werden in ziekenhuis opgenomen vanwege ernstige gevolgen van bijensteken


Zestig mensen zijn zaterdag 9 juni 2018 gewond geraakt toen een zwerm Afrikaanse bijen ('killer bees') een campagne-bijeenkomst van de voormalige president van Colombia, Alvaro Uribe, aanvielen, aldus gezondheidsfunctionarissen.

Uribe was in een in El Paso, Cesar, om de kandidatuur van zijn politieke leerling Ivan Duque te promoten voor de presidentsverkiezing komend weekend.

De laatste actieve marxistische rebellengroep, de ELN (Ejército de Liberación Nacional), heeft haar controle versterkt in de regio waar de bijenaanval plaatsvond. Duque was niet aanwezig op de bijeenkomst in het gehucht La Loma; hij heeft een strikt schema om zo veel mogelijk plaatsen te bezoeken als het partijbudget toestaat.Volgens de voormalige president viel een zwerm Afrikaanse bijen de menigte aan die zich verzameld had in het gemeenschapscentrum van La Loma om naar de controversiële leider van de extreemrechtse Partido Colombia Demócratatij te luisteren. Het incident werd bevestigd door de minister van Volksgezondheid van de provincie Cesar.

Secretaris Nicolas Mohrez zei, dat het plaatselijke gezondheidskantoor werd overspoeld door mensen die medische hulp zochten. Vijftien mensen werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege ernstige gevolgen van de bijensteken, volgens Uribe en zijn campagneteam. 'Alsjeblieft, in het ziekenhuis van La Loma hebben we hydrocortison, adrenaline en tavegyl nodig', zei Uribe op Twitter.Volgens de extreem-rechtse voormalig gouverneur Alfredo Araujo, die is verbannen uit de politiek vanwege vermeende banden met terroristische groeperingen, werden 'dozen met bijen gegooid tijdens de vergadering onder leiding van @AlvaroUribeVel.' 'Voorheen gooiden ze ze granaten en mortieren, nu zijn het bijen', zei de controversiële regionale 'caudillo' in een verwijzing naar het vredesproces met Marxistische FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), de traditionele tegenstanders van elite politici zoals Araujo en Uribe.


Lokale media zeiden, dat de bijen afkomstig zijn uit de regio en waarschijnlijk geagiteerd waren door de twee helikopters die landden in het afgelegen en over het algemeen rustige gehucht. De voormalige president wilde niet bevestigen dat de bijenaanval te wijten was aan opzet of een conflict tussen de helikopters en de bijen.


De plaatselijke burgemeester zei, dat hij de helikopter-thesis logisch vindt, maar zei: 'we kunnen ook niet negeren dat dit over sabotage gaat.'

Zodra medisch personeel de controle over de situatie kreeg en de ernstigste patiënten naar grotere ziekenhuizen in de regio waren overgebracht, uitte Uribe op Twitter zijn dankbaarheid aan de lokale medische staf. Volgens Uribe worden 15 mensen behandeld in het ziekenhuis en zijn stabiel.


Vergaderingen van Uribe zijn eerder verstoord door demonstranten vanwege zijn vermeende banden met paramilitaire doodseskaders.

Wilde insecten, getroffen door het fumigatieproces van coca - gepromoot door de voormalige president -, zijn nog nooit eerder gewelddadig geworden tijdens politieke rally's. De voormalige president toert uitgebreid door Colombia om de uitvoerende macht te herstellen voor zijn partij, die heeft gewaarschuwd dat het een vredesovereenkomst met de FARC 'in stukken zou scheuren'. Zijn protégé, Ivan Duque, heeft het beëindigen van de lopende vredesbesprekingen met ELN-guerrilla's, uitgevoerd door de vertrekkende president Juan Manuel Santos, niet uitgesloten.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/YouTube/Twitter)

Papegaaivissen zijn de sleutel om koraalriffen van Providencia, Colombia, te redden

Natuurbeschermers willen dat het vissen op papegaaivis wordt verboden

(Bron foto:Twitter)

Op World Oceans Day, vrijdag 8 juni, zijn natuurbeschermingsleiders op het eiland Providencia, Colombia, een project gestart om de papegaaivis te beschermen. De catastrofale achteruitgang van koraalriffen over de hele wereld door bedreigingen veroorzaakt door mensen zoals overbevissing, klimaatverandering, verzuring van de oceanen, is wereldwijd onder de aandacht van milieubeschermers gekomen.

Het eiland Providencia heeft een weddenschap om ze te redden. Het eiland Providencia, in het Colombiaanse Caraïbisch gebied, heeft een eenvoudig, innovatief en effectief alternatief om de riffen rondom het eiland te beschermen om de papegaaivis te redden.


Papegaaivis, een kleurrijke en tropische vis, die zijn naam dankt aan zijn mond in de vorm van een snavel, is de sleutel tot het behoud van de gezondheid van ecosystemen van koraalriffen.

Ze voeden zich voornamelijk met algen, die groeien zonder controle in het koraal, en als ze geen soort hebben die ze verbruikt en hun groei regelt, in dit geval de papegaaivis, dan sterft uiteindelijk het rif.


Terwijl de papegaaivis de algen met zijn tanden opeet, breekt hij stenen en skeletten van koraal en scheidt hij fijn zand af, wat bijdraagt tot de vorming van de stranden van eilanden en atollen.

De Providence Foundation heeft in samenwerking met de Noord-Amerikaanse Seacology-organisatie een campagne gestart om het bewustzijn van het belang van papegaaivissen te vergroten. De inspanning omvat communicatie met lokale vissers, restaurants, touroperators en scholen. Het uiteindelijke doel: het vissen op papegaaivis verbieden.

'Wij geloven dat het eiland Providence zal leiden tot wat een internationale beweging zal worden voor de bescherming van papegaaivissen, vandaar de bescherming van koraalriffen', zegt Duane Silverstein, uitvoerend directeur van de Seacology-organisatie.

(Suriname Mirror/devdiscourse.com/Twitter)

Peruaans model Stephanie Valenzuela dansend op Instagram

Model uit Arequipa staat erom bekend trots te zijn op een leven vol luxe en uitstapjesHet mooie Peruaanse model Stephanie Valenzuela is in Colombia, waar ze een sensuele dans op beeld heeft vastgelegd enn op haar Instagram-account heeft gepost. 

Het model uit Arequipa staat erom bekend trots te zijn op een leven vol luxe en uitstapjes, een feit dat duizenden kritieken heeft opgeleverd.

Bovendien heeft ze verzekerd, dat ze een Frans vriendje met meerdere miljarden heeft.

Ondanks de negatieve reacties blijft Stephanie Valenzuela genieten van haar leven en haar luxueuze reizen. Het model werd opgenomen met een 'Twerking' in haar kamer en deelde het met haar volgers via  Instagram.

Dan laten we je achter met de sexy video:A post shared by TEFI (@valenzuelastep) on


A post shared by TEFI (@valenzuelastep) on(Suriname Mirror/La Republica/Instagram/YouTube)

Watertekort voor 900.000 inwoners Mexico-Stad

390 Vrachtwagens leveren noodvoorraden voor zeven deelgemeenten


Bijna 1 miljoen mensen in Mexico-Stad zitten zonder stromend water, voornamelijk als gevolg van hoge temperaturen door een hoge druk weersysteem. Het tekort aan water wordt gevoeld in zeven van de zestien stadsdelen van de stad: Iztacalco, Iztapalapa, Benito Juárez, Cuauhtémoc, Tlalpan, Azcapotzalco en Venustiano Carranza.

Het stadsbestuur gaf de schuld aan een atypisch hogedruksysteem, schade aan het elektriciteitsnet door harde wind, het misbruik van water om boeren te helpen en een piek in de vraag van maar liefst 20% vanwege de hitte.

Verlichting is nog ten minste een paar dagen verwijderd, omdat de hittegolf noordwaarts wordt teruggetrokken; verwacht wordt dat regen de stad de komende dagen zal bereiken.

De directeur van het watersysteem van de stad, die uitlegde dat de hoofdstad 85 jaar geleden een soortgelijke droogtijd doormaakte, waarschuwde dat zelfs als het maandag of dinsdag begint te regenen, de waterdienst pas twee of drie dagen later volledig hersteld zal zijn.

In de tussentijd heeft de overheid een vloot van 390 tankwagens ingezet om water in de getroffen gemeenten te distribueren. Elk maakt drie verplaatsingen per dag, waarmee de autoriteiten verwachten dagelijks 12 miljoen liter te kunnen afleveren tot het tekort voorbij is.

De stad schatte dat de waterstroom uit het Lerma-aquaduct met 700.000 liter per seconde is afgenomen, terwijl het Cutzamala-aquaduct op 60% capaciteit werkt.

Elders in het land is het orkaanseizoen. Het eerste fenomeen aan de Pacifische kust, de orkaan Aletta, is gisteren in de loop van 12 uur toegenomen van categorie 2 naar 4, met windsnelheden tot 270 kilometer per uur. Maar, de storm is ver van de kust gelegen en werd zaterdagmiddag 9 juni 2018 snel zwakker, aldus het National Hurricane Center van de Verenigde Staten. Het lag ongeveer 430 kilometer ten zuidwesten van Socorro Island, op de Revillagigedo-eilanden en 865 kilometer ten zuidwesten van de zuidpunt van Baja California Sur.

(Surinname Mirror/Mexico News Daily)

Mexicaans Congreskandidaat Fernando Puron in koelen bloede doodgeschoten

Sinds start verkiezingscampagne in Mexico in september zijn 112 kandidaten of politici gedood...

Ten minste 39 van de slachtoffers waren afkomstig van de PRI-partij van Puron


De Mexicaanse Congreskandidaat had net een debatzaal verlaten waar hij sprak over de openbare veiligheid in zijn noordelijke staat Coahuila. Hij loopt naar een persoon met een telefoon en poseert voor een foto. In een kwestie van seconden loopt een man van achteren op hem af en schiet hem in zijn hoofd, waardoor hij wordt gedood, en verdwijnt.
De dood vrijdagnacht, 8 juni 2018, van Fernando Puron van Coahuila bracht het aantal kandidaten of politici dat is omgekomen sinds de lancering van de verkiezingscampagne in Mexico in september, op 112, volgens de adviesgroep Etellekt.


Puron was de eerste kandidaat op federaal niveau om gedood te worden. Puron's Partido Revolucionario Institucional (PRI), bevestigde zijn dood, die werd vastgelegd op zwart-wit camerabeelden van bewakingscamera's die spoedig op social media circuleerden. Hoewel niet duidelijk genoeg om het gezicht van de moordenaar te laten zien, bracht de video de gevaren onder de aandacht van Mexicaanse kandidaten voor de verkiezingen van 1 juli.

'De Partido Revolucionario Institucional veroordeelt de aanval van onze kandidaat Fernando Puron in de stad Piedras Negras', aldus een PRI-verklaring. 'We eisen enige duidelijkheid van de autoriteiten over wat er is gebeurd en een passende straf voor degenen die verantwoordelijk zijn voor zijn dood.'

De politie heeft geen arrestaties verricht in de zaak.

In haar laatste rapport over politiek geweld in Mexico, met alle geregistreerde sterfgevallen van september 2017 tot 9 juni, vermeldt Etellekt geografische en partijgebonden gegevens over de politici en kandidaten die zijn omgekomen. Ten minste 39 van de slachtoffers waren afkomstig van de PRI-partij van Puron. Achttien waren afkomstig van de Partido de la Revolución Democrática (PRD) en 13 van de Partido Acción Nacional (PAN), volgens Etellekt.

Puron, voormalig burgemeester van Piedras Negras, werd tijdens het debat vrijdag gevraagd hoe hij de openbare veiligheid in de staat Coahuila zou verbeteren als hij werd gekozen. 'We moeten de criminaliteit onder ogen zien, we kunnen niet bang zijn, we moeten het bij zijn naam noemen', zei Puron, aldus de Mexicaanse krant Vanguardia.

PRI-lid Sonia Villarreal, die zich kandidaat stelt voor herverkiezing als burgemeester van Piedras Negras, zei zaterdag dat ze haar campagne voor onbepaalde tijd opschort. 'Na de laffe aanval tegen mijn vriend en collega Fernando Puron, heb ik besloten mijn campagne voor onbepaalde tijd op te schorten om me te concentreren op mijn taken als burgemeester', zei Villareal in een verklaring. 'We willen zijn naam niet nog eens extra toevoegen aan de lijst met kandidaten die het slachtoffer zijn geworden van deze betreurenswaardige daden.' Kandidaten zijn gedood in 22 van Mexico's 32 staten tijdens de campagne. De staat met het hoogste dodental is Guerrero, waar 23 kandidaten zijn gedood, volgens Etellekt.

President Enrique Peña Nieto, die op 1 december 2012 aantrad en niet herkozen kan worden, is door veel Mexicanen bekritiseerd vanwege zijn onvermogen om drugsgerelateerde misdaden te temmen tijdens zijn ambtsperiode. Meer dan 25.000 moorden werden vorig jaar in Mexico geregistreerd, het hoogste aantal sinds de regering de gegevens twee decennia geleden begon te volgen.

Politici op het campagnepad zijn veelbelovend om kartelgeweld aan te pakken. De huidige presidentiële koploper Andres Manuel Lopez Obrador heeft een openingsdialoog voorgesteld en zelfs sommige kartelleiders amnestie aangeboden. Hij zei ook, dat hij Amerikaanse leiders zou aanspreken om meer te doen om het drugsgebruik van Amerikanen in toom te houden. Mexicaanse drugskartels halen jaarlijks tussen $ 19 en $ 29 miljard uit de verkoop van drugs in de Verenigde Staten.

(Surinamee Mirror/CNN/Xinhua/YouTube/Twitter/Facebook)

PAHO: Polio is gemeld in Venezuela

(Bron foto: Twitter)
'Het virus treft vooral mensen die lijden aan ondervoeding en niet gevaccineerd zijn'


Polio is vastgesteld in Venezuela, een land in een meer en meer dramatische economische- en politieke crisis en waar de ziekte al decennia geleden was uitgeroeid, meldt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, PAHO. 

De organisatie zei, dat het kind geen voorgeschiedenis van vaccinatie had en in een onder geïmmuniseerde extreem verarmde Delta Amacuro-staat leeft. Polio, of poliomyelitis, is een verlammende kinderziekte veroorzaakt door het poliovirus en te voorkomen door immunisatie.


Dokter Jose Felix Oletta, een voormalig minister van Volksgezondheid, vertelde persbureau AFP, dat het laatste geval van acute poliomyelitis in Venezuela werd gemeld in 1989.

'Het virus treft vooral mensen die lijden aan ondervoeding en niet gevaccineerd zijn, zoals dit geval', voegde Oletta eraan toe. Oletta heeft geen goed woord over voor de gezondheidsautoriteiten in de regering van president Nicolas Maduro, omdat het meer dan een maand heeft geduurd om de PAHO op de hoogte te brengen dat het virus was geïdentificeerd. Internationale gezondheidsvoorschriften vereisen dat dit binnen 24 uur gebeurt.

Pakistan, Afghanistan en Nigeria zijn de enige andere landen waaraan endemische polio heerst, een kindervirus dat verlamming of de dood kan veroorzaken.

Venezuela, verwoest door economische en politieke crises, was in het afgelopen jaar goed voor 85 procent van de gevallen van mazelen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, aldus de PAHO. Van de 11 landen die gevallen meldden, had Venezuela de overgrote meerderheid van de gevallen, maar ook 35 sterfgevallen sinds medio 2017, aldus de internationale organisatie.


Meer specifiek: 'Er waren elf landen die 1.685 bevestigde gevallen van mazelen in de regio rapporteerden', waarvan 1.427 in Venezuela, aldus een zaterdag 9 juni 2018 gepubliceerd rapport van de PAHO.

De ziekte neemt toe in de Zuid-Amerikaanse natie en de trend is dit jaar voortgezet, waar gevallen zijn gemeld in 17 van de 23 staten en in de hoofdstad. In de buurlanden, waar Venezolanen naar zijn gemigreerd vanwege de grimmige economische omstandigheden, zijn veel van de gemelde gevallen bij Venezolaanse immigranten, aldus het rapport.

Venezuela zegt dat het geen 85 procent van de medische basisbenodigdheden heeft die het nodig heeft, inclusief vaccins. Maduro's regering geeft de VS de schuld voor de ellende. De regering heeft op 6 april een nieuwe vaccincampagne gelanceerd tegen 14 ziekten, waaronder mazelen en tuberculose.

(Suriname Mirror/AFP/TRT World/Twitter)