donderdag 28 juni 2018

Vertrekkend ambassadeur van China door Bouterse benoemd tot Drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Palm

(Bron foto's: NII)
Zhang Jinxiong heeft bijgedragen aan intensiveren banden tussen Suriname en China


De scheidende ambassadeur van China in Suriname Zhang Jinxiong, is donderdag 28 juni 2018 in het presidentieel paleis door president Desi Bouterse benoemd tot Drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Palm. Dat meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De regering van Suriname heeft de ambassadeur voorgedragen om onderscheiden te worden, vanwege de goede samenwerking die er gedurende zijn ambtsperiode is geweest. De president haalde in zijn toespraak enkele van de vele prestaties aan die de ambassadeur heeft bereikt in Suriname.


Zo heeft de ambassadeur bijgedragen aan het intensiveren van de banden tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Chinese ambassade, met goede en tastbare resultaten. Ook merkte het staatshoofd op, dat het brengen van het indrukwekkende 'One Belt One Road' (OBOR) initiatief van president Xi Jinping naar Suriname, de kans op groei van de Surinaamse publieke en private sector zal transformeren. 'Ik kan u verzekeren dat zelfs na uw vertrek, Suriname haar rol zal uitvoeren om haar positie, bij de realisatie van dit initiatief, te verzekeren', sprak Bouterse.

Het staatshoofd ging ertoe over de ambassadeur en zijn staf bij de ambassade te bedanken voor de uitstekende samenwerking. 'We verheugen ons op een goede en vruchtbare relatie met uw opvolger. We scheiden ons in een positieve sfeer van vriendschap en respect en wij wensen u succes in uw toekomstig leven', merkte de president op.

Ambassadeur Zhang Jinxiong, die erg ontroerd was, gaf in zijn speech aan dat deze dag de grootste dag van zijn leven en carrière is. 'Het is voor mij een bijzondere eer om van president Bouterse een onderscheiding in ontvangst te nemen voor mijn missie hier in de Republiek Suriname', zei de ambassadeur. Volgens hem bevestigt dit de volledige waarde die de Surinaamse regering hecht aan de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen.

De ambassadeur, die Suriname beschouwt als zijn tweede geboorteland en het over twee mooie en zinvolle jaren had, gaf aan dit nooit zo zou hebben ervaren zonder de steun en hulp van president Bouterse, de Surinaamse regering en het volk.

Voetgangerr (22) dodelijk geraakt door linker zijspiegel vrachtwagen

Man loopt met rijwiel aan de hand langs de weg


Het Korps Politie Suriname meldt donderdag 28 juni 2018, dat de 22-jarige Sewran Vinay woensdagavond rond half acht dodelijk werd geraakt door de linker zijspiegel van een passerende truck op de H.J. Idi Soemitaweg ter hoogte van km. 22. 

Uit het onderzoek ter plaatse blijkt, dat de vrachtwagenchauffeur reed vanuit de richting van Stolkersijver in de richting van Tamanredjo. In de zelfde richting liepen twee voetgangers .

Het slachtoffer liep tegen de rand van het asfalt met een rijwiel aan zijn linkerzijde, terwijl de andere voetganger rechts van het rijwiel liep.

De vrachtwagenchauffeur verklaarde aan de politie, dat hij het rijwiel had gezien, maar had niet gezien dat er iemand naast het rijwiel liep. Bij het voorbijrijden kwam de linker zijspiegel van zijn voertuig tegen het hoofd van het slachtoffer aan. Vinay overleed ter plaatse. De bestuurder was niet onder invloed van alcohol en is in het bezit van een geldig rijbewijs. Het rijbewijs is ingevorderd.

De politie van het bureau Richelieu onderzoekt deze zaak.

Unieke beelden: zwarte poema en jaguar gemoedelijk samen optrekkend


De beelden zijn gemaakt op de weg naar Langatabiki, zo heeft Suriname Mirror woensdag 27 juni 2018 vernomen. 
Maar, dit beweert Actionnieuws Suriname: 'Op weg naar blakka watra ,kort voor kasipora,die weg waar je van distrikt Para naar marowyne kan ryden via sarwa kom je in moengo aan (...)'


Man misbruikt minderjarige dochter (7) en pleegdochter (13)...

13-Jarig meisje is enkele maanden in verwachting


Een 37-jarige man is 23 juni in verzekering gesteld wegens seksueel misbruik van zijn 13-jarige pleegdochter en zijn biologische dochter van 7 jaar, zo bericht vandaag, donderdag 28 juni 2018, het Dagblad Suriname.

De moeder van de meisjes deed aangifte van verkrachting van haar 13-jarige pleegdochter. Uit het onderzoek blijkt dat het meisje enkele maanden in verwachting is.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat de moeder samen met de man een dochter heeft van 7 jaar. Dat meisje blijkt ook te zijn misbruikt....

Jongen (12) probeert 8-jarige zusje seksueel te misbruiken....

12-Jarige verdachte in verzekering gesteld en overgedragen aan Opa Doeli


Een 12-jarige jongen is vrijdag 22 juni in verzekering gesteld wegens seksueel misbruik. De moeder van dejongen betrapte haar zoon rond middernacht op heterdaad, toen hij bezig was seksuele handelingen te plegen met zijn zusje van 8 jaar. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 28 juni 2018.

In het belang van het verder onderzoek is de 12-jarige in verzekering gesteld en overgedragen aan het Jeugd Doorgangscentrum Opa Doeli.

Het 8-jarig meisje is opgenomen in het ziekenhuis.

Opnieuw terreurdreiging in Suriname op Facebook

'De gemeenschap hoeft zich geen zorgen te maken'


Waarnemend korpschef Roberto Prade zegt vanmiddag, donderdag 28 juni 2018, op Starnieuws, dat het Korps Politie Suriname zich niet laat afschrikken door nieuwe terreurdreigingen. Hij is op de hoogte, dat vandaag opnieuw gedreigd is om mensen om het leven te brengen. 

'De gemeenschap hoeft zich geen zorgen te maken', stelt Prade.

Op 25 mei zouden scholen worden opgeblazen, terwijl ook een bom zou zijn geplaatst te Santo Boma. Er zouden vijftig doden vallen als de twee terreurverdachten niet vrijgelaten zouden worden door de regering. De vorige dreiging kwam van iemand die zich Mohammed Ahmed Al-Mehdi noemde.

De nieuwe bedreiging staat op naam van ene 'Mohammed Ali Bin Salah'. Hij beweert, dat Suriname de boodschap nooit serieus heeft genomen. Aangegeven wordt dat vanaf vandaag actie zal volgen en dat doden gaan vallen. Er is een plaatje van wapens toegevoegd aan het bericht.

Prade benadrukt dat de politie boven op deze zaak zit. Het onderzoek is in een vergevorderd stadium. Binnenkort komt de politie in actie.

Hardeo Ramadhin: ‘We gaan die Indiase schuld met benzine of bruine bonen terugbetalen’

‘De wereld is geen filantropische instelling’

- Kredietlijn van miljoenen Amerikaanse dollars van India moet gewoon terugbetaald worden
- 'Suriname blijft al 43 jaar lang steken op het niveau van kuilen in wegen, kapotte straten en niet opgehaalde trenzen''We gaan die schuld met benzine of bruine bonen terugbetalen', zegt politiek-analist Hardeo Ramadhin vandaag, donderdag 28 juni 2018, in het Dagblad Suriname. Suriname heeft een kredietlijn van miljoenen Amerikaanse dollars van India aangeboden gekregen. Door de beleidsmakers wordt de indruk gewekt alsof dit bedrag niet terugbetaald moeten worden aan India. Dit is echter wel degelijk het geval. 

‘De wereld is geen filantropische instelling', zegt Ramadhin. De aflossing van die kredietlijn zal op lang termijn plaatsvinden. ‘Niet ik, maar mijn kinderen gaan die schuld moeten aflossen.’

Middels allerlei foefjes wordt de schuld geïncorporeerd in de prijs van levensmiddelen en ook benzine in de vorm van government take. De consument die zich niet ervan bewust is, is noodgedwongen om deze producten te kopen ondanks de prijsverhogingen.

Het verbaast Ramadhin niet, dat na het vertrek van de Indiase president uit Suriname, een aantal gestes is gedaan door China. De politiek analist zegt, dat hij de geste van China al ad voorzien. ‘China heeft grote belangen in Suriname.’ Als voorbeeld noemt hij slechts de ambtenarenklasse in Suriname. De overheid is de grootste werkgever met een aantal van zo'n 45.000 ambtenaren. Frappant is dat tegen het eind van de maand, wanneer de salarissen al zijn gestort, dit onbewust voor zeker 70 tot 75 % naar die bepaalde groep gaat. Het is geen fabel, dat tegen het eind van de maand de diverse supermarkten, kledingzaken en bepaalde eetzaken drukbezocht zijn.

Ramadhin zegt, dat de beleidsmakers zich doordrongen moeten zijn van het feit dat ‘geen enkele buitenland ontwikkeling gaat brengen voor Suriname’. ‘We moeten het zelf doen.’ Maar, hierbij is van groot belang dat er sprake moet zijn van een goede regering, die niet corrupt is en het daadwerkelijk menen met de toekomst van de burgers en van het land. ‘Ze moeten een goede inborst hebben.’

Na 43 jaar Staatkundige onafhankelijkheid is het hoog tijd, dat het politiek getij zich keert en de eigen ontwikkeling zelf ter hand wordt genomen en geen bedelende hand wordt gehouden voor buitenlandse mogendheden, aldus de politiek analist.

Ramadhin betreurt het ten zeerste, dat Suriname al 43 jaar lang blijft steken op het niveau van kuilen in wegen, kapotte straten en niet opgehaalde trenzen. De echte ontwikkeling komt maar niet op gang. Terwijl landen in de wereld als Singapore en India, die ook een kolonie zijn geweest, dit niveau allang voorbij gepasseerd hebben. ‘Ze zijn een wereldmogendheid aan het worden, terwijl zij eens ook een kolonie waren als ons. Zij zijn ook uitgebuit in die periode, niet wij alleen.’

Ook is het een feit, dat deze landen niet een handjevol inwoners heeft van rond de half miljoen, maar miljarden aan inwoners moeten voeden. ‘Maar ja, als wij maar pakketten als aalmoes van de overheid blijven krijgen, gaan we ook niet vooruit op deze manier.’

Onvoldoende aangifte van overlijden in delen binnenland

(Bron foto: ministerie van Binnenlandse Zaken)
Plannen voor uitbreiding bureaus voor burgerzaken in dorpen binnenland


Bewoners van bepaalde gebieden in het binnenland doen nog onvoldoende aangifte van overlijden. Anastatia Pokie, hoofdstafmedewerkster bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), zegt dat deze groep ingelicht moet worden over het belang hiervan. 'Het is bij wet verplicht dat als iemand is overleden er aangifte gedaan moet worden bij de Burgerlijke Stand.'

Pokie benadrukt, dat voor de bevolkingsadministratie het doen van aangifte van geboorte even belangrijk is als aangifte van overlijden. Als iemand is overleden, is het van groot belang dat het Bureau voor Burgerzaken hiervan in kennis wordt gesteld. Wanneer iemand is opgenomen in het Centrale Bevolkings Administratie (CBA) bestand is het erg belangrijk, dat bij overlijden de persoon gedeactiveerd wordt binnen het bestand. Dit kan dus pas geschieden als er aangifte van overlijden is gedaan.

Het CBB wordt in dit geval vaak door de Medische Zending van informatie voorzien. 'We hebben een goede samenwerking met de Medische Zending en zij is de instantie die zich dan bezighoudt met het verzorgen van de burgerzaken die te maken hebben met de ziekeninrichtingen', zegt Pokie.

Volgens plan zal voor het Boven-Surinamegebied een bureau voor burgerzaken (bvb) te Djoemoe worden opgezet, waar alle bewoners van Asidonhopo en omgeving terecht kunnen. Het bureau voor burgerzaken te Debike is aan renovatie toe. 'De technische dienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de belangrijke zaken voor renovatie intussen al in kaart gebracht.'

Het bureau voor burgerzaken te Atjoni is een volwaardige bvb. Verder zijn er voorstellen gedaan vanuit de bewoners om in andere dorpen bureaus voor burgerzaken op te zetten, welke het ministerie in overweging zal nemen. 'Hierbij zullen we kijken hoe relevant de verzoeken zijn. Wel beschikken we momenteel al over een lijst met gebieden die behoren tot het binnenland van Suriname die prioriteit genieten als het gaat om het plaatsen van BvB’s', aldus Pokie.

Financiële situatie bij de Medische Zending verergert

'Organisatie heeft geen keus heeft dan om op de bedeltoer te gaan'


Er is volgens de Ware Tijd van vandaag, donderdag 28 juni 2018, bij de Medische Zending (MZ) sprake van onvoldoende uitvoeringscapaciteit, waardoor projecten niet uitgevoerd kunnen worden en weinig tot geen outreach activiteiten. Dit is al geruime tijd het geval, maar de crisissituatie wordt nu ernstiger. De minister van Financiën heeft namelijk de subsidie voor de instelling verminderd; er wordt Srd 900.000 per maand aan subsidie ontvangen, terwijl er voor lonen en salarissen alleen al ruim anderhalf miljoen nodig is. 

De Nationale Assemblee heeft 33 miljoen Surinaamse dollar goedgekeurd voor de MZ, wat neerkomt op ruim drie miljoen per maand.

Een van de doelen van de Medische Zending is om kwalitatieve zorg aan te bieden in het achterland. 'We hebben de subsidie nodig om de zorg in het achterland aan te bieden', stelt directeur Edward van Eer. 'Een van de redenen voor de inkorting is, dat bij de financiële verantwoording is gebleken dat we te veel geld over hebben en het dus niet nodig is dat we zoveel geld voor lonen en salarissen krijgen.'

De instelling moet elk kwartaal verantwoorden hoe ze haar financiën heeft besteed. Er is aan de minister gevraagd om de financiële verantwoording goed door te nemen, omdat het 'extra' geld waarover de bewindsman het heeft, bestemd is voor projecten. 'Het zijn middelen die we van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) en Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, hebben gekregen om projecten uit te voeren, dus moet men niet daarop rekenen.'

De stichting Staatsziekenfonds (SZF) moet elke maand Srd 300.000 aan de MZ betalen, maar dit is vanaf maart niet gebeurd. 'In januari hebben we het volledige bedrag ontvangen en in februari 40.000.'

De MZ heeft geen uitweg en legt zich neer bij het besluit van de bewindsman. Van Eer zegt dat zijn organisatie geen keus heeft dan om op de bedeltoer te gaan om zodoende belangrijke projecten uitgevoerd te krijgen.

Ter illustratie vertelt hij, dat de gezondheidszorg assistenten elk jaar worden bijgeschoold. Dat kan dit jaar niet, behalve als de PAHO besluit om, net als vorig jaar, de kosten hiervoor te dekken.

Busje voor dierenvervoer van Dierenbescherming beschadigd door aanrijding

'Stichting Henk Abrahams heeft tijdelijk busje ter beschikking gesteld voor dierenvervoer'


Het Dagblad Suriname bericht donderdag 28 juni 2018, dat dinsdag een aanrijding plaatsvond in de Uranustraat te Paramaribo Noord tussen twee voertuigen, waaronder een bestelbusje voor dierenvervoer. 

Volgens de voorzitster van Dierenbescherming, dokter Leontine Bansse-Issa, was de chauffeur een hond gaan ophalen voor sterilisatie. Hij reed over de Uranusstraat toen een ander voertuig het busje van achteren ramde. Het busje vloog na de klap over de kop en vervolgens op zijn kant.

De hond die in het busje was en de chauffeur bleven ongedeerd.

Volgens de voorzitster hebben zij maar één voertuig dat ingezet wordt voor het vervoeren van dieren. Het busje is aanzienlijk beschadigd. Stichting Henk Abrahams heeft tijdelijk een busje ter beschikking gesteld voor het dierenvervoer, zegt Bansse.

Minimumuurloon per 1 juli van Srd 6,14 naar Srd 8,40

'Spoedmaatregel teneinde zorg te dragen voor enig herstel koopkracht van lagere loonschijven'


Het minimumuurloon gaat per 1 juli van Srd 6,14 naar Srd 8,40. Dit is opgenomen in een staatsbesluit, dat een dezer dagen zal worden gepubliceerd, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 28 juni 2018. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid stelt in het besluit, dat het uurloon minimum voor winkels (behalve buurtwinkels met minder dan vier werknemers) wordt gesteld op Srd 10,08 en voor horeca- (met meer dan twaalf werknemers) en bewakingsbedrijven Srd 11,76. Dat was respectievelijk Srd 7,37 en Srd 8,60. 

In de Nota van Toelichting schrijft Moestadja, dat in overleg met de sociale partners en op aandringen van de vakbeweging de beslissing is genomen, vooruitlopend op de integrale herziening van de minimumuurloon wetgeving en het vaststellingsmechanisme. De bewindsman maakt melding van een spoedmaatregel, 'teneinde zorg te dragen voor enig herstel van de koopkracht van de lagere loonschijven'. Het gaat in alle gevallen om een verhoging van 37 procent.

Voor de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) kwam de informatie gisteren als verrassing en de organisatie wil zich eerst intern beraden, alvorens in de pers uitspraken te doen.

Armand Zunder is voorzichtig optimistisch, omdat niet duidelijk is of het bedrijfsleven dit kan dragen. De voorzitter van de Progressieve Werknemersorganisatie (PWO) zegt, dat eerst moet worden berekend wat op basis hiervan het nettoloon wordt van de gemiddelde werknemer. 'Dat geeft de koopkracht weer en dan kan je zien of men daarmee kan uitkomen.' Het gaat om heel veel mensen die in de genoemde categorieën werken, meent de vakbondsleider. 'Elke verhoging is van belang dus het is een goede zaak.'

Aan de andere kant maakt Zunder zich zorgen om de draagkracht van het bedrijfsleven. 'Als door de toegenomen kosten nu, ook weer bedrijven in problemen komen of mensen afvloeien dan moet je je zorgen maken.' Zunder weet niet of dit het geval zal zijn, maar betoogt dat het wel van belang is dit in ogenschouw te nemen, omdat de mensen waar het om gaat, doorgaans aan de onderkant van de samenleving zitten.

Diverse veroordelingen door rechter Curaçao tijdens verkeerszitting

Maandelijkse verkeerszitting druk bezocht


Met ruim 1.700 opv-zaken (oproepings-proces verbaal) was de ochtendzitting gisteren druk bezocht. Dit komt, doordat in de maand juli geen verkeerszitting zal plaatsvinden. Dat is geen reden voor slecht gedrag in het verkeer, nu de reguliere politiecontroles wel zullen doorgaan, aldus het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao vandaag, donderdag 28 juni 2018.

Vanaf augustus 2017 heeft het Openbaar Ministerie voor recidivisten van rijden zonder rijbewijs en verzekering een recidive-regeling, die inhoudt dat voorwaardelijk hechtenis aan de rechter wordt verzocht (en gekregen) om gedrag te veranderen. Tot nu staan 37 personen op die lijst die door de politie en het OM worden gevolgd op hun gedrag.

Tijdens de maandelijkse verkeerszitting stond gisteren voor het eerst de verdachte R.M.M. voor de rechter met toch weer een nieuwe zaak voor het rijden zonder rijbewijs. Hij kreeg er 3 weken hechtenis voorwaardelijk bij met een proeftijd van twee jaren, maar moet ook een deel van zijn eerder opgelegde voorwaardelijke straf nu gaan uitzitten. Op vordering van de Officier van Justitie stuurt de rechter hem nu voor drie weken naar de gevangenis. Dit beleid kan tot nu toe succesvol worden genoemd. Voor de nu veroordeelde man wordt celruimte vrij gemaakt.

De man L.I.P. (St. Lucia, 1972) is bij verstek veroordeeld voor het veroorzaken van een zwaar verkeersongeval met ernstige schuld op de Caracasbaaiweg op 4 september 2015, waarbij twee vrouwen zwaar gewond raakten. De man reed conform het politieonderzoek te hard en in vermoeide toestand en raakte naast de weg en in een slip en belandde op de verkeerde weghelft. Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van drie maanden en een jaar rijontzegging en moet beide dames forse schadevergoedingen gaan betalen. Het Openbaar Ministerie (OM) zoekt de man, dus tips mogen worden gegeven, om de man diens vonnis te kunnen betekenen, zodat de man ook daadwerkelijk zijn straf gaat krijgen

Een aantal alcoholzaken met aanrijdingen leverde geldboetes op voor de diverse verdachten. De man G.T.G. (Spanje, 1987) kreeg de hoogste boetes, namelijk 750 gulden voor het dronken rijden op de Cubaweg op 17 maart 2018 en 1.250 gulden boete voor aldaar gevaarlijk rijden. Daarbij speelde mee dat hij na een ongeval er van door ging. Ook dient de man schade te betalen aan een de gedupeerde automobilist.

De vrouw I.J.C.M. (Colombia, 1981) kreeg een geldboete van 750 gulden, waarvan 250 gulden voorwaardelijk met proeftijd van 2 jaar voor dronken rijden op de Winston Churchillweg op 5 maart 2018 en een boete van 300 gulden voor gevaarlijk rijden omdat zij van de weg raakte en tegen een afrastering en boom was aangereden.

De man R.A.B.N. (Colombia, 1953) kreeg boetes van 750 gulden en 250 gulden voor ook dronken rijden en een botsing veroorzaken met een auto van een dame op 27 januari 2018 op een weg in de wijk Julian.

De man V.P. (Haïti, 1969) twee boetes van elk 250 gulden voor het rijden door rood licht op 1 april 2018 op de Schottegatweg-Noord (kruising Winston Churchillweg) en daarbij gevaarlijk rijden door een botsing te veroorzaken.

Als laatste kreeg woensdag de man S.R. (Curaçao, 1996) boetes voor rijden door rood licht en gevaarlijk rijden van elk 250 gulden. Dit gebeurde op de Schottegatweg op 23 april 2018,

In een aantal fout parkeerzaken heeft de rechter ook uitspraak gedaan. De rechter heeft uitgesproken dat de bebording bij de bioscoop The Movies aan het Waaigat voldoende duidelijk maakt dat je bij de afslag komend vanaf de brug of komend uit Scharloo aangeeft dat je daar niet mag parkeren.

In een andere zaak volgde een veroordeling voor parkeren op een trottoir in de binnenstad van Punda, waarbij de rechter duidelijk aangaf dat er geen bord nodig is om te zien dat die straat (gelegen naast parkeergarage Pietermaai) bedoeld is voor voetgangers en dus niet voor een te parkeren auto.

De volgende verkeerszitting zal 15 augustus 2018 zijn.

In de zaak dubbele moord Helfrichdorp doet politie Curaçao een beroep op de gemeenschap

Twee mensen in hun auto doodgeschoten op 8 april


In het kader van het lopende onderzoek in de zaak Helfrichdorp heeft de politie nu een beroep gedaan op de gemeenschap. In deze zaak zijn op 8 april twee mensen in hun auto doodgeschoten. Van de daders is nog geen spoor te bekennen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 28 juni 2018.

Op zondag 8 april vond om circa 23.34 uur een ongeluk plaats bij Helfrichdorp in de buurt van Sta. Cruz. Bij aankomst constateerde de politie dat de auto tegen een boom was geknald. De twee inzittenden waren overleden. De autoriteiten gingen ervan uit dat de chauffeur de macht over het stuur was verloren. De auto was tegen een verkeersbord aangereden, van de weg afgeraakt, tegen een lichtmast geknald en vervolgens tegen een boom. Bij nader onderzoek bleek dat de auto ook geperforeerd was door kogels en de bestuurder een schotwond had aan de linkerkant van zijn lichaam.

In de buurt van de plek van het ongeluk heeft de politie hulzen gevonden.

De chauffeur was de 45-jarige Michael Clement Mercera en de passagier Jurensly Isebio Martina (33). Beide mannen zijn afkomstig uit Curaçao.

Enkele dagen na het ongeluk is op Hato een 33-jarige man R.A.H. aangehouden toen hij probeerde het eiland te verlaten. H. wordt verdacht van betrokkenheid in deze zaak.

De politie heeft nu een beroep gedaan op de gemeenschap om de zaak op te kunnen lossen. 'Op de dag voor de moord was er vlak voor de schietpartij bij een minimarket in Sta. Cruz een discussie tussen het slachtoffer Mercera en enkele andere personen', aldus de politie, die getuigen vraagt zich te melden en de autoriteiten van informatie te voorzien. Dit kan via het telefoonnummer 917 of de anonieme tiplijn 108.


KOMUNIKADO DI KUERPO POLISIAL: 

Polis ta pidi yudansa den kaso asesinato.

Kontinuando ku e investigashon relashoná ku e kaso ku a tuma lugá dia 8 di aprel 2018 na Helfrichdorp, kaminda dos persona a perdé nan bida, Kuerpo Polisial ta hasi un yamada na komunidat pa yuda solushoná e kaso aki. 

Riba e dia en kuestion un ratu promé ku e aksidente, probablemente tabatin un diskushon entre e víktima Mercera i algun otro persona na un minimarket na Sta. Cruz. Polis ta pidi kualke siudadano ku tabata na e sitio durante di e diskushon i/òf durante di e tiroteo i tin informashon di e susesonan menshoná, pa paso e informashon pa polis. 

Por tuma kontakto ku polis via e number 917, 24 ora pa dia òf 108 kaminda bo anonimidat ta keda garantisá.
Abo tambe por kontribuí na solushoná e kaso ariba menshoná.

Vluchtschema van Insel Air Curaçao met de inzet van een jet weer op orde

Probleem van defecte motor toestel dat sinds medio juni op Sint Maarten staat nog niet opgelost


Met de inzet van een jet van het type Embraer-E 190 van Coviasa, die dagelijks naar Sint Maarten vliegt en een keer in de week naar Suriname, lijkt het vluchtschema van Insel Air vanaf vandaag, donderdag 28 juni 2018, weer op orde te zijn, aldus het Antilliaans Dagblad.

De jet, die eigenlijk vanaf juli operationeel moest worden, wordt eerder ingezet om de druk op het vluchtschema weg te halen en de verbinding met Sint Maarten te herstellen, aldus ceo Edward Heerenveen.

Medio juni was een toestel van Insel pal na vertrek uit Sint Maarten genoodzaakt terug te keren vanwege een defecte motor. De maatschappij had toen nog slechts één toestel over voor de verbinding tussen de ABC-eilanden.

'Met de nieuwe jet, waarvoor het contract vandaag (gisteren) is getekend, wordt het aantal passagiers dat naar Sint Maarten vervoerd kan worden, verdubbeld van 50 naar 100. De vliegtijd is niet meer 2 uur, maar 1 uur en 15 minuten, en het is een nieuw toestel', aldus Heerenveen.

Het probleem van de defecte motor van het toestel dat sinds medio juni op Sint Maarten staat is nog niet opgelost. Heerenveen en managing director Jan Heppener verklaarden, dat het moeilijk is een nieuwe motor te krijgen voor dat toestel, omdat het model niet gangbaar is.

'Het duurt een beetje lang om een reservemotor te vinden. Het punt is, dat er weinig exemplaren van dit type motor in omloop zijn. Wij blijven zoeken, maar er komt natuurlijk wel een moment waarop het besluit moet vallen om de zoektocht te staken. Wij lijden nu verlies voor iedere dag dat het defecte vliegtuig niet operationeel is', aldus Heppener.

Ambtenaren van Domeinbeheer op Curaçao, X-team, tijdens hun werk beschoten

'Wij gaan nu meer dan ooit door met het handhaven van de orde in het land'


Er is gisterochtend geschoten op het X-team, terwijl de betreffende ambtenaren bezig waren met de uitoefening van hun werk. Het is niet bekend waar het incident heeft plaatsgehad, om welke ambtenaren het gaat en ook niet hoeveel schoten er zijn gelost. 

Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur zegt vandaag, donderdag 28 juni 2018, in het Antilliaans Dagblad, dat zij de minister van Justitie en premier Eugene Rhuggenaath hebben afgesproken lopende het onderzoek geen details over deze zaak vrij te geven.

Naar verluidt zou het gaan om ambtenaren van Domeinbeheer die terreinen controleerden. Camelia-Römer wilde alleen praten over de positie die de regering nu heeft ingenomen. 'De regering wil een stevig signaal afgeven, dat wij pal achter onze ambtenaren staan. Zij zijn toegewijd aan hun werk. Na het incident is de vastberadenheid bij de ambtenaren en de regering alleen maar toegenomen. Wij gaan nu meer dan ooit door met het handhaven van de orde in het land', aldus minister Camelia-Römer.

Volgens de bewindsvrouwe zijn er in de samenleving groepen die in verzet komen nu de regering serieus werk maakt van zaken die niet langer getolereerd worden, zoals het illegaal storten van vuil. 'Het is bekend dat er commerciële bedrijven zijn die aanbieden vuil te storten. Burgers maken daar gebruik van en gaan ervan uit dat het vuil naar de landfill wordt gebracht. Maar, het vuil wordt gewoon in de mondi gestort. Deze mensen willen niet dat wij als land erop vooruitgaan.'

Het X-team is sinds februari van dit jaar actief. Het team is belast met preventie, handhaving, opsporing en berechting van milieuvervuilers en bestaat uit verschillende stakeholders die het milieu op Curaçao moeten verbeteren. Onderdeel van het X-team zijn onder meer het ministerie van GMN, de Inspectie Volksgezondheid, het Openbaar Ministerie, het Korps Politie Curaçao en Openbare Werken. Voor de opsporing zal ook gebruik worden gemaakt van drones van Defensie.

Commissie moet met voorstel komen voor nieuw verzuimstelsel op Curaçao

Minister Camelia-Römer reageert met commissie op staken huisartsen van afgifte ao-briefjes


In reactie op de dreiging van de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV) om de afgifte van verklaringen van arbeidsongeschiktheid (ao-briefjes) aan patiënten, tevens werknemers, te staken, heeft minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid een commissie in het leven geroepen, die met een voorstel moet komen voor een nieuw verzuimstelsel. Dit bericht vandaag, donderdag 28 juni 2018, het Antilliaans Dagblad.

Hierbij moet rekening worden gehouden met de scheiding van verantwoordelijkheden met betrekking tot het behandelen van de patiënt-werknemer en de beoordeling van arbeidsgeschiktheid. Dat staat in de ministeriële beschikking, getekend door de minister.

Bij het besluit voor de oprichting van een commissie overweegt de minister onder andere dat er spanningen kunnen ontstaan binnen de relatie arts-patiënt wanneer behandelende artsen ook belast zijn met de beoordeling van arbeidsgeschiktheid van hun patiënten.

Ook is in overweging genomen dat ‘binnen het stelsel van sociale zekerheid op Curaçao geen wettelijke noch organisatorische voorzieningen dan wel afspraken bestaan, teneinde de mogelijke conflicten tussen behandelende en beoordelende verantwoordelijkheden met betrekking tot arbeidsongeschiktheid van werknemers te voorkomen’; en
dat mede tegen deze achtergrond de CHV dreigt de afgifte van ao-briefjes te staken.

Suriname roept in Vietnam op tot 'nieuw milieuleiderschap'...

Milieu-ambassadeur Lackin en delegatie wonen 6e GEF-vergadering bij in Vietnam

 
Een delegatie van Suriname onder leiding van milieu-ambassadeur, Winston Lackin, neemt deel aan de 6e Algemene en Aanverwante Vergaderingen van de Global Environmental Facility (GEF). Een milieu-gerelateerde financieringsorganisatie van de Verenigde Naties, in Da Nang, Vietnam, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII), woensdag 27 juni 2018.

De milieu ambassadeur participeert van 23 tot en met 29 juni 2018 aan de bijeenkomst.

De vergaderingen hebben tot doel de vooruitgang te bespreken in de lopende programma’s en projecten die met financiering van de GEF worden uitgevoerd en afspraken te maken over een nieuwe financieringscyclus.

Bij deze gelegenheid heeft ambassadeur Lackin de vergadering woensdag toegesproken:


Pertjajah Luhur (PL) opent zaterdag 30 juni haar weekendwinkel

'We gaan geen pakketten verstrekken, maar mensen leren om zelfstandig te zijn'


Om in deze moeilijke tijd de samenleving tegemoet te komen, opent de Pertjajah Luhur (PL) zaterdag haar weekendwinkel te Beekhuizen, waar ze ruim 50 goederen tegen kostprijs gaat verkopen. De goederen variëren van rijst en spijsolie tot sardines, groente en vis. In de winkel zullen ook andere artikelen tegen de normale prijs worden aangeboden, maar de 50 goederen die tegen de kostprijs zullen worden verkocht zijn producten die essentieel zijn in elk huishouden. 

'We gaan geen pakketten verstrekken, maar mensen leren om zelfstandig te zijn. Landbouwers die producten hebben, mogen dat aan ons verkopen en wij verkopen die verder tegen de kostprijs', aldus PL-voorzitter Paul Somohardjo vandaag, donderdag 28 juni 2018, op Starnieuws.

Zo is rijst in bulkverpakking in Nickerie gekocht en zal deze in kleinere verpakkingen doorverkocht worden. Om de kosten te drukken zullen de meer dan 200 kernen beurtelings de weekendwinkel bemannen. Degenen die vrij zijn worden gevraagd te helpen bij het verpakken van rijst, suiker, aardappelen en andere producten.

'We mogen een verlies lijden van ongeveer Srd 1.000, maar niet meer dan dat. Dat geld zullen we moeten besteden aan bijvoorbeeld benzine voor het ophalen van de producten.' Somohardjo benadrukt, dat de winkel er niet is om winst te maken, maar een sociaal karakter draagt.

De weekendwinkel is elke zaterdag en zondag open van negen tot vier uur. De PL-voorzitter zegt, dat het een pilotproject betreft, dat bij succes ook in de andere districten zal worden geïntroduceerd.

Een ander project is het wekelijks gedenken van een sociale instelling. 'Wij zouden graag willen koken voor weeshuizen en bejaardentehuizen. Wij geven de spullen aan de kernen, die zullen koken en de tehuizen extra verwennen', geeft Somohardjo aan.

90% Van internetgebruikers in Suriname via mobiele telefoon toegang tot internet

Facebook het populairste social media platform

Forse deelnamekosten Social Media Conferentie in Amerikaanse dollars, ondanks 24 sponsors


Van de circa 250.000 tot 340.000 mensen in Suriname die toegang hebben tot het internet, gaat 90 procent online via een mobiele telefoon. Dat blijkt uit cijfers die gisteren zijn gepresenteerd tijdens de Social Media Conference Suriname 2018 25 en 26 juni. 

Op de tweede editie van deze conferentie - waarvoor om deel te kunnen nemen aan de conferentie en aan workshops forse bedragen in Amerikaanse dollars moesten worden betaald, terwijl de conferentie maar liefst 24 sponsors had (!) - kwam verder naar voren, dat Facebook erg populair is in Suriname. Het land zou zo'n 330.000 accounts tellen.


Hoewel er een toename te merken is van Surinamers op Instagram, Snapchat, Twitter en Youtube, blijft Facebook verreweg het populairste social media platform.

Gebruikers van internetdiensten in Suriname moeten wel geduld hebben als ze online gaan. Eerder deze maand werd bekend dat Suriname de traagste verbindingen heeft van het Caraibisch gebied.

De gepresenteerde cijfers zijn echterzeer globaal en kunnen een vertekend beeld geven. Het is bijvoorbeeld op zijn zachtst gezegd opmerkelijk, dat het aantal mensen die toegang heeft tot het internet (250.000-340.000) niet preciezer kan worden weergegeven. Het is een grove schatting. Ook kan een vraagteken geplaatst worden bij het aantal, geschatte, Facebookaccounts van 'zo'n 330.000'. Dat aantal kan zeer vervuild zijn, immers velen hebben meerdere accounts en veel accounts zijn inactief.

(Suriname Mirror/Waterkant.net)

Zorgen bij Assembleelid Bouva (NDP) over uitbreidende occupatie in het project Smalkalden

'Toezegging om nutsvoorzieningen aan te brengen, nog niet nagekomen'


'We horen uit het veld dat de occupatie in het project Smalkalden (in het district Para) zich uitbreidt en dat baart ons enorm veel zorgen', zei Assembleelid Melvin Bouva (NDP) tijdens de openbare vergadering van dinsdag, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 28 juni 2018.

Hij vroeg aan minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), om de controle in dit gebied op te voeren en ervoor te zorgen dat er geen occupatie plaatsvindt.

Het Assembleelid werd hierin ondersteund door fractiegenoot Patrick Kensenhuis, die ook zijn bezorgdheid uit over het occupatieprobleem in dit gebied. 'We kijken uit naar de oplossing van de problemen met betrekking tot het project Smalkalden. Het gaat erom, dat er een aantal mensen daar zijn die straks zullen moeten verhuizen. Ik vraag nogmaals naar het beleid met betrekking tot die occupanten.'


Bouva vroeg ook aandacht voor de andere problemen in Smalkalden. 'We weten dat er een inspanning is geweest om 600 mensen in Smalkalden te verlichten door in elk geval die belasting die erop was met hypotheken, om dat af te doen. We zijn blij daarmee. Maar, intussen hebben we feedback uit het veld, dat er is toegezegd om nutsvoorzieningen aan te brengen, helaas zien we dat nog niet.' Hij vroeg de minister om met de mensen in het gebied in communicatie te treden.

Ook Mahinder Jogi (VHP) had vragen over dit project. 'Het gebied was belast met een lening van 16 miljoen euro. Kan de regering aangeven wat de bestemming is geweest van die 16 miljoen en waarvoor het gebruikt is geworden?'

In mei maakte minister Samsoedien bekend, dat het royement op de percelen te Smalkalden is opgeheven door de bank. In 2015 zijn er door het ministerie van RGB beschikkingen uitgereikt. Nadat de mensen hun beschikking in ontvangst hadden genomen en naar de bank stapten om een hypotheek aan te vragen op het perceel, bleek dat dit reeds bezwaard was. Vanuit het ministerie heeft de overheid er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het bezwaar zo gauw als mogelijk werd opgeheven.

Pensioenfonds van EBS gaat terreinen woningbouwproject Blauwmeer regelmatig schoonmaken

Collectief Blauwmeer bekijkt mogelijkheid om wachters aan te trekken voor project


Bewoners van het woningbouwproject Blauwmeer in Para zijn blij met de toezegging van het Pensioenfonds van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), eigenaar van het project, vanaf midden juli regelmatig zullen worden schoongemaakt.

'De bewoners hebben positief gereageerd, maar ze willen eerst zien en dan geloven', aldus het bestuur van het Collectief Blauwmeer, dat de bewoners vertegenwoordigt, vandaag, donderdag 28 juni 2018, in de Ware Tijd.

Het bestuur heeft onlangs gesproken met Arun Bhagwandien, voorzitter van het fonds. Naar aanleiding van recente inbraken willen de bewoners ook maatregelen om het veiligheidsgevoel te verbeteren. Dieven kunnen zich verschuilen in het bosschage om toe te slaan.

Het Collectief Blauwmeer bekijkt de mogelijkheid om wachters aan te trekken voor het project. Het bestuur moet een offerte voorleggen aan het EBS-pensioenfonds, dat mogelijk een bijdrage zal leveren.

Daarnaast wil het collectief zelf de wegen aanpakken die door de vele regens grote gaten vertonen. Het Pensioenfonds wil de wegen overdragen aan het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Dat proces was al ingezet en nagaan zal worden hoe ver men hiermee is.

IOL wordt geïncorporeerd in Faculteit der Humaniora van de AdeKUS

Het IOL wordt getransformeerd naar een universitaire lerarenopleiding...


Het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) wordt geïncorporeerd in de Faculteit der Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Deze faculteit zal omgebouwd worden, adviseert de gemengde commissie van het IOL, AdeKUS en de presidentiële werkgroep in een rapport.
De commissie werd voorgezeten door Shirley Sitaldin van de presidentiële werkgroepcommissie. Eddy Jozefzoon, eveneens lid van de presidentiële commissiewerkgroep, zat aan als adviseur.
Bij de incorporatie van het IOL wordt voorgesteld om de naam te veranderen in Faculteit der Humaniora en Onderwijs. Een eigen faculteit zou het transformatieproces en de incorporatie in ernstige mate verstoren, volgens het rapport, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 28 juni 2018.

Het IOL wordt getransformeerd naar een universitaire lerarenopleiding. Het doel van de incorporatie is om studenten op te leiden voor een eerste- en tweedegraads onderwijsbevoegdheid in een bepaald vakgebied. De afgestudeerden ontvangen de graad van Bachelor of Master in een bepaalde studierichting. Met het behalen van de graad van Bachelor of Master verkrijgen zij de bevoegdheid om onderwijs te verzorgen op het VOJ- of het VOS-niveau, staat in het adviesrapport.

Het besluit om geen nieuwe studenten in te schrijven op het IOL het komende schooljaar, heeft veel stof doen opwaaien. De oppositie heeft een openbare vergadering hierover aangevraagd.

'Hoewel naar alternatieve routes zal worden uitgekeken, zullen studenten met een HAVO-diploma, of een ander diploma een schakelprogramma moeten volgen. Dit impliceert dat er met hoge prioriteit maatregelen moeten worden getroffen voor de opvang van deze studenten die leraar willen worden, maar geen vwo-diploma hebben per 1 oktober 2018. Zij moeten zich kunnen inschrijven voor het schakeljaar van het collegejaar 2018-2019', stelt de commissie in het adviesrapport.

De leraren die nu verbonden zijn aan het IOL moeten de gelegenheid krijgen om - binnen een bepaalde periode - te voldoen aan de eisen voor het docentschap aan de universiteit. De studenten die een VWO-diploma hebben en leraar willen worden kunnen zich per 1 oktober 2018 onverkort inschrijven op de AdeKUS en het jaar daarop voor de lerarenvariant opteren. Om toegelaten te worden tot deze nieuwe opleiding moet de student in het bezit zijn van een VWO-diploma of daaraan gelijk gesteld. Van de student wordt dus vereist dat hij een VWO-werk- en denkniveau heeft.

Het is noodzakelijk dat er een overgangsregeling tot stand komt die aangeeft dat per 1 oktober 2018 geen nieuwe inschrijvingen voor het IOL moeten plaatsvinden.

In de periode 2018-2019 wordt er gewerkt aan programma’s op Bachelor en Master niveau. De overgangsregeling houdt in dat studenten die reeds hun studie zijn aangevangen op het IOL de gelegenheid krijgen deze af te ronden volgens de bestaande regels en procedures van IOL.

De voorlichting aan het onderwijzend en niet-onderwijzend personeel dient zo spoedig mogelijk ter hand te worden genomen. In het proces van transformatie dient er sprake te zijn van transparantie. Met verschillende technieken (internet, media et cetera) zal de voorlichting moeten worden verzorgd. Zo mogelijk dient een voorlichtingsbureau te worden opgezet om de informatie te verspreiden, merkt de commissie op.

20-Jarige arbeider geëlektrocuteerd door 12.000 volt hoogspanningskabel

(Bron foto's: Facebook)
Rinato Moesa was aan het werk bij bedrijfspand aan Duisburglaan


De 20-jarige Rinato Moesa is woensdag 27 juni 2018 tijdens werkzaamheden bij een bedrijf aan de Duisburglaan in Paramaribo geëlektrocuteerd door een 12.000 volt hoogspanningskabel. Dat meldt het Korps Politie Suriname.

Agenten troffen de man hangend in de bak van een hoogwerker aan.

Uit het voorlopig onderzoek is komen vast te staan dat het slachtoffer, dat werkzaam was bij een aannemingsbedrijf, met andere collega’s werkzaamheden uitvoerde op het dak van een pand aan de Duisburglaan.

Na schafttijd zouden de mannen weer verder gaan met de werkzaamheden. De eerste medewerkers werden door Rinato via een hoogwerker naar het dak gebracht. Het slachtoffer, dat het mechanisme bediende, zou terug naar beneden gaan om twee andere collega’s op te halen om die naar het dak te vervoeren.

Hij zou naar zeggen van de overige medewerkers hebben geroepen naar hun of ze wilden kijken of dat hij een hoogspanningskabel raakte. Bij die gelegenheid bracht hij de hoogwerker naar de richting van een 12.000 volt hoogspanningskabel van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en strekte zijn arm uit naar de kabel om die vast te pakken, met het voor hem noodlottige gevolg.

OM Breda eist 14 jaar cel tegen Kobus L. (73) voor doodschieten schoonzoon John Wassink

(Bron foto: Panorama)
Kobus L. in de jaren '90 vooral in het nieuws, omdat hij in drugshandel zou hebben gezeten met Desi Bouterse en Iwan Graanoogst


Als het aan de Officier van Justitie ligt, moet 'kamperkoning' Kobus L. veertien jaar de cel in voor het doodschieten van zijn schoonzoon John Wassink uit Roosendaal. Dat bleek woensdag 27 juni 2018 in de rechtbank van Breda.

Kobus L. heeft longkanker, aderverkalking, last van vermoeidheid en vergeetachtigheid, maar hij was woensdag helder genoeg om het proces in het beklaagdenbankje bij te wonen. Ook zijn dochter - de weduwe van John - mocht nog kort wat zeggen tegen de rechters. 'Ik hoop dat je de echte moordenaars kan pakken.'

De Officier van Justitie is ervan overtuigd, dat Kobus meer weet over de gewelddadige dood van John Wassink. Die verdween in de zomer van 2014. Kort daarna - eind juli - zag iemand in het Markkanaal bij Terheijden een groot pakket van blauw plastic drijven. Bij het uitpakken werd duidelijk dat het lichaam van de vermiste Wassink in het pakket zat. Bij de sectie ontdekte de forensische recherche twee schootsbanen: eentje door het hoofd, eentje door de borst.


De recherche ging Wassink's gangen na en ontdekte, dat hij in een chalet woonde aan het Spectrum in Roosendaal. Hij stond er niet ingeschreven. Het gebouw en grond zijn van zijn vrouw, een dochter van Kobus. Bij nauwkeurig onderzoek van het chalet ontdekten de agenten bloedspatten en in de vloer een kogel. In een busje werd een matras gevonden uit het chalet. Er bleek een hoek uitgesneden. Op de zijkant van dat matras zat ook dna van L..

Een van de belangrijkste stukken bewijs is een pistool. Op dat vuurwapen ontdekte de technische recherche een dna-spoor van Kobus L.. L. had een verklaring voor zijn dna op het wapen. Na de verdwijning van Wassink zag hij het ding liggen. 'Er lag daar een wapen en ik pakte het en gooide het in een tas. Ik dacht dat John het vergeten was.'

'Ik heb helemaal niets met zijn dood te maken', benadrukte hij.

Kobus L. is een grote naam in de onderwereld. Justitie brengt hem vanaf de jaren tachtig in verband met wereldwijde drugstransporten. Ook zou hij via verschillende bv’s grootschalig zijn winsten hebben witgewassen. Hij wordt voor maar één partij veroordeeld: 357 kilo cocaïne op een houttransport uit Suriname in 1991, in de haven van Rotterdam.
L. had goede contacten met de regering in Suriname, met legerleider Desi Bouterse. Iwan Graanoogst was de secretaris-generaal van het Surinaamse kabinet. Hij was de tweede man van Bouterse en zou met Kobus L. een partij van 357,5 kilo cocaïne met het Deense schip 'Elisabeth Boye' hebben gesmokkeld. Op 17 mei 1991 werd de partij in Rotterdam onderschept.
Ronnie Brunswijk trad in 1995 op als getuige in de zaak tegen Kobus L. Halverwege 1997 werd door Nederland een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd wegens drugssmokkel. Hij zou onder meer hebben samengewerkt met Kobus L. Op 16 februari 1999 werd negen jaar cel tegen hem geëist.

Kobus kreeg twaalf jaar gevangenisstraf en een geldboete van 1 miljoen gulden.

Recent is hij ook nog tot zes maanden veroordeeld voor wapenbezit. En hij zat voor deze moordbeschuldiging al 197 dagen in voorarrest.

Het is niet de eerste keer dat de naam Kobus L. aan liquidaties wordt gelinkt. Maar Justitie heeft het bewijs daarvoor in het verleden nooit rond kunnen krijgen. Niemand durft tegen L. te getuigen, is het verhaal.
Een van liquidaties is die van Helio Stewart in 1993. Stewart was de ex-lijfwacht van Kobus L., en legde bij de politie in ruil voor strafvermindering verklaringen af over de drugszaken waarin L. was verwikkeld, onder andere met de Surinaamse legerleider Desi Bouterse.
Stewart in een verklaring: 'Kobus L. vertelde mij dat de militairen af wilden van de kleine jongens die maar hoeveelheden van honderd kilo coke afnamen. Ze wilden nu alleen zaken doen met de grote jongens, zoals Kobus L.'

Voordat de rechtszaak begint wordt Stewart in 1993 voor zijn eigen huis in Schiedam met kogels doorzeefd. Zijn verklaringen dienen later toch als bewijs om L. te veroordelen.

(Suriname Mirror/RTV Rijnmond/Omroep Brabant/Panorama/Nickerie.net)

Man (23) aangehouden voor seks met 14-jarig buurmeisje

Het meisje is vermoedelijk door haar buurman ontmaagd


De politie van Paramaribo heeft woensdag 27 juni 2018 de 23-jarige R.R. aangehouden en in verzekering gesteld wegens seks met een minderjarige. Dit bericht het Dagblad Suriname.

De verdachte heeft zijn 14-jarige buurmeisje seksueel misbruikt.

De politie heeft het kind verwezen naar de gynaecoloog en daar werd duidelijk, dat het meisje ontmaagd is. De politie heeft in het belang van het verder onderzoek de 23-jarige in verzekering gesteld.

Miss Bumbum Brazilië gaat wereldwijd

Misss Bumbum vindt in maart 2019 plaats in Miami, Florida (VS)


'Bikini's van catwalks verbieden, toont aan hoe verouderd Miss America en andere schoonheidswedstrijden zijn geworden'


Miss Bumbum Brazilië gaat wereldwijd. Miss Bumbum World zal dezelfde regels hanteren als de Braziliaanse verkiezing, die deelneemsters weigert die een operatie ondergaan hebben om hun billen te vergroten of te verbeteren. Vrouwen overal ter wereld kunnen nu concurreren om Miss Bumbum te worden, nu Brazilië's grootste schoonheidswedstrijd een internationale versie van de verkiezingen heeft gelanceerd.

Miss Bumbum World zal de 'beste billen op de planeet' kiezen tijdens een met sterren bezaaide evenement in maart volgend jaar in Miami, zo werd woensdag 27 juni 2018 aangekondigd.


De organisatoren van de competitie zeiden, dat ze besloten hebben om de wereldwijde competitie te starten, na het ontvangen van verzoeken van vrouwen uit de hele wereld om deel te nemen aan de beroemde wedstrijd, die nu in zijn achtste jaar in Brazilië wordt gehouden.

Registratie voor deelneemsters start op 1 december. Maar, in tegenstelling tot de verkiezing in Brazilië, die billen van meer dan 107 centimeter verbiedt - in diameter -, is er geen limiet op de grootte van de billen. Voor de wereldwijde competitie wordt voor elk land één deelneemster gekozen, zonder beperking van het aantal vertegenwoordigde landen.

Tijdens de live finale in Miami volgend jaar, zal elke deelneemster worden gemarkeerd door een panel van juryleden na het schudden van hun billen in een vrije uitvoering, met een outfit geïnspireerd op hun nationale kleding, aldus de organisatoren.


De man achter Miss Bumbum World, Cacau Oliver, heeft gisteren een aantal van de 'honderden' foto's vrijgegeven die hem door would-be Miss Bumbums over de hele wereld zijn toegestuurd. En hij bekritiseerde het recente besluit van Miss America om het badkleding gedeelte van di verkiezing te verbieden, zeggend dat de traditionele schoonheidswedstrijden 'verouderd' zijn geworden. Hij zei: 'Elk jaar ontvangen we e-mails en berichten van vrouwen van over de hele wereld. We hebben een aantal wedstrijden buiten Brazilië gehouden, en dit jaar zullen zowel Japan als Polen, versies van de verkiezing hebben.'

'Vanwege het aantal vrouwen dat interesse toont om mee te doen, hebben we besloten om Miss Bumbum World te creëren, een wereldwijde versie van de Braziliaanse competitie. Ik denk dat we duizenden deelnemers zullen krijgen. Iedereen kan meedoen, maar we zouden er de voorkeur aan geven, dat elk land zijn eigen vertegenwoordigster kiest die zal vechten om te bewijzen dat hun land de beste billen ter wereld heeft.'

Cacau, de ster van een nieuwe realityshow in Brazilië na zijn werk ter bevordering van het merk Miss Bumbum, voegde eraan toe: 'Als mensen interesse in andere schoonheidswedstrijden verliezen, omdat ze gewoon stereotypen laten zien, Miss Bumbum blijft mensen over de hele wereld fascineren. Bikini's van hun catwalks verbieden, toont aan hoe verouderd Miss America en andere schoonheidswedstrijden zijn geworden.'

'We zijn de evolutie van andere schoonheidswedstrijden, omdat we vrouwen accepteren zoals ze werkelijk zijn, in al hun vormen en maten, en we zijn niet bang om van de natuurlijke, bochtige schoonheid van het vrouwelijk lichaam te genieten. Nu, met Miss Bumbum World, kan elke vrouw die denkt dat ze de meest sexy billen van de wereld hebben, deelnemen, ongeacht waar ze wonen.'

De Miss Bumbum Brazilië van dit jaar is al goed op weg, met 27 deelneemsters, die elk een Braziliaanse staat vertegenwoordigen, die al campagne voeren voor stemmen, waarvan 15 naar de live finale van de show in Sao Paulo gaan op 5 november. Het thema van de verkiezing dit jaar is 'diversiteit', met onder de deelneemsters twee transgendervrouwen en een hoopvolle grootouder, een militaire politievrouw, een verpleegster en een politica. De winnares van de Braziliaanse competitie gaat Brazilië vertegenwoordigen tijdens de Miss Bumbum World-finale en vecht voor de grootste billentitel van allemaal, aldus de organisatoren.

(Suriname Mirror/The Mirror)