dinsdag 12 maart 2019

Twee vluchtende autodieven aangehouden waarbij één door politie in een been is geschoten

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Verdachten in gestolen auto door politie klemgereden op de Indira Gandhiweg


De politie van het ressort Latour heeft dinsdagmiddag 12 maart 2019 twee autodieven op de Indira Gandhiweg aangehouden. Het gaat om de 38-jarige C.G. en de 30-jarige N.T. Bij de aanhouding heeft G. een schotwond opgelopen in zijn linker onderbeen, zo meldt het Korps Politie Suriname.

Een man had 's morgens aangifte gedaan op het politiebureau van Latour van diefstal van zijn auto. Hij gaf het merk, de kleur en het kenteken nummer van zijn auto door aan de politie.

's Middags reden twee agenten van het bureau Latour in hun dienstwagen toen zij het gestolen voertuig in de Mastklimmenstraat zagen. Zij zetten direct de achtervolging in. In de auto zaten twee mannen die naderhand de verdachten G. en T. bleken te zijn.

Toen deze twee door hadden, dat zij achtervolgd werden reden zij met hoge snelheid weg in de richting van de Indira Gandhiweg. Het lukte de politie om de verdachten klem te rijden op de Indira Gandhiweg. Zij probeerden nog weg te komen waarbij zij twee auto’s aanreden. G. stapte toen uit de gestolen auto en zette te voet zijn vlucht voort. Een agent ging G. achterna waarbij die waarschuwingsschoten loste om de verdachte tot stoppen te dwingen. Toen dat niet lukte schoot de agent gericht op G. waarbij die in een onderbeen geraakt werd.

Zijn kompaan was niet gevlucht. Die had zich over gegeven. Per ambulance werd G. afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Zijn kompaan is overgebracht naar het politie bureau Latour.

Hangende het onderzoek zijn de verdachten in verzekering gesteld.

Doekhie (NDP) weerlegt geruchten: ‘Ik ben niet aan een kant gezet door Bouterse'

'Wij blijven vrienden tot de dood'

'Nu heb ik ook meer tijd voor mijn kleinkinderen, ik wil niet door drie mannen naar de Assemblee gesjouwd worden, zoals Lachmon dat deed'


NDP-Assembleelid Rachied Doekhie ontkent dinsdag 12 maart 2019 in het Dagblad Suriname hardnekkige geruchten, dat hij aan een kant zou zijn gezet door NDP-voorzitter èn president Desi Bouterse. 'Ik heb elke dag goed contact met de president, dus men kan niet zeggen dat ik door wie dan ook terzijde ben gezet. Ik heb mij gewoon niet herkiesbaar gesteld', zegt Doekhie. 

Hij stelt, dat de relatie tussen hem en zijn ‘buddy’ Bouterse niet politiek gebonden is en dat hij op elk gewenst moment telefonisch in contact kan treden met het staatshoofd. 'Wij blijven vrienden tot de dood', aldus de NDP’er.

Als volksvertegenwoordiger van het district Nickerie zal hij zich echter kritisch blijven opstellen en daar waar zaken mis gaan, blijven aankaarten. Daaronder vallen ook nog steeds de handelingen van zijn partijgenoot Johnny Mahespalsingh, waarover hij al een aantal maanden geleden strijd heeft geleverd. Doekhie benadrukt deze kwestie ook met Bouterse te hebben besproken. 'Dat gebeurde niet in Nickerie, maar eerder. We hebben toen lekker thuis bij de president gezeten en zeker 8, 9 tot 10 uren gesproken.'

Doekhie heeft zich de afgelopen maanden vooral gestoord aan de handelingen van partijgenoot, ondernemer en ooit goede vriend Johnny Mahespalsingh. Voor hem kon het niet door de beugel, dat de regering de eens beste rijstfabriek op het westelijk halfrond, de Stichting Machinale Landbouw (SML), op een dubieuze manier heeft afgestaan aan Westland Sama Group, een bedrijf van Mahespalsingh. Daarnaast zou deze Mahespalsingh, die zelf ook een grote speler is bij de NDP in het rijstdistrict, volgens Doekhie ook nog bevoordeeld zijn met grote lappen grond en zou hij woekerwinsten maken uit verschillende projecten van de regering. De NDP-parlementariër dreigt nog steeds meer te zullen onthullen tijdens de begrotingsbehandeling van 2019. Doekhie benadrukt zijn kritische pad niet te hebben verlaten. 'Zaken die zich hebben voltrokken en niet goed zijn, ga ik altijd als Assembleelid moeten aankaarten. Toen ik in de oppositie zat, heb ik deze zaken sterk afgekeurd. Wanneer het nu dicht bij je bed is, dan moet je mans genoeg zijn en je ruggengraat en principes tonen door het te entameren. Dus zolang deze zaken niet gecorrigeerd zijn, ga ik erover blijven praten.'

De verdeeldheid onder de NDP’ers in Nickerie was duidelijk te merken tijdens de interne verkiezingen in december 2018 en weer in januari 2019. Nadat de verkiezingen in december 2018 werden uitgesteld, bleken twee kandidatenlijsten te zijn ingediend in januari 2019. 'Een paar mensen hebben toen daar vergaderd zonder alle structuren bij elkaar te roepen. Ik heb dat afgekeurd', stelt Doekhie. Bouterse, in de hoedanigheid als voorzitter van regeringspartij NDP, is toen zelf naar Nickerie vertrokken om de verdeeldheid die daar is ontstaan op te lossen. Er zijn toen consensuslijsten samengesteld in alle vijf ressorten en werden de besturen van de ressorten uiteindelijk op 13 januari bij enkele kandidaatstelling gekozen. Volgens Doekhie zijn de plooien ondertussen al gladgestreken. 'De president heeft gedaan wat eigenlijk maanden terug gedaan moest worden', aldus de NDP-parlementariër.

Nadat de gelederen werden gesloten, zijn uiteindelijk Hanisha Jairam en Kenneth Donk gekozen in het hoofdbestuur. Roy Dalloesingh werd met Edgar van Genderen vervangen als voorzitter van de afdeling Nickerie. Doekhie zegt geen enkele twijfels te hebben in Donk vanwege de ervaring die deze partijgenoot heeft, maar houdt wel zijn hart vast voor de gebrekkige ervaring die Jairam heeft. In de afgelopen maanden heeft de NDP-parlementariër vaak kritiek geleverd op handelingen en besluiten van Jairam, die in het dagelijks leven ook districtsadministrateur is in Nickerie en president-commissaris van Canawaima. Voor nu krijgt zij het voordeel van de twijfel. 'Ik hoop alleen dat zij bijleren en de ervaring die zij hebben, goed gebruiken voor de partij en vooral voor land en volk.'

De 64-jarige Doekhie maakt nu zijn derde opeenvolgende periode mee in het hoogste college van staat. Hij werd voor het eerst gekozen in 2005. Toen zat hij tijdens de regering Venetiaan-Sardjoe in de oppositiebanken. Daarna werd hij weer gekozen in 2010 en later in 2015. Volgens de NDP’er had hij kort voor de verkiezingen ook al besloten om vanwege gezondheidsredenen geen gooi te doen naar een derde termijn als volksvertegenwoordiger, maar vanwege het beroep dat toen op hem werd gedaan veranderde hij van gedachten. Een eventuele vierde termijn wordt echter niet volledig uitgesloten. 'Het kan dat over 1½ jaar ik toch op de lijst kom als het nodig is. Als ze in de tijd Roger Milla weer hebben gehaald om weer voor Kameroen te scoren, dan bestaat altijd de mogelijkheid dat ik het in overweging neem. In de politiek kan je niet direct zeggen: klaar, punt, ik ga weg!', aldus de politicus.

Als interim manager van het Streekziekenhuis Nickerie heeft Doekhie zijn eerste publiekelijke politieke taak volbracht. Gedurende 1996-2000 werd hij ook benoemd tot districtscommissaris van Nickerie. In die hoedanigheid heeft hij toen zijn geboortedistrict gediend. Ook was hij voor korte periodes districtscommissaris in de districten Coronie en Commewijne. Ver in zijn hart voelt Doekhie zich vanwege zijn leeftijd goed om een beetje vrij te zijn. 'Ik heb aan de wieg gestaan van de NDP. Overal waar de partij mij nodig heeft en waar ik mijn bijdrage kan leveren, ga ik dat doen. Maar u moet ook rekening houden, want a leeftijd e gwe tu. Ik ben een man van Bigi Pan, ik houd van jagen en varen. Nu heb ik ook meer tijd voor mijn kleinkinderen. Ik wil niet meer door drie mannen naar de Assemblee gesjouwd worden, zoals Lachmon dat deed', aldus de politicus.

Colombia ontzegt neef van president Maduro, Venezuela, toegang tot het land

Argimiro Maduro, zijn vrouw en drie kinderen mogen Colombia niet in

Neef staat op lijst van meer dan 300 mensen in omgeving Maduro die zijn uitgesloten om Colombia te betreden


Colombia zegt vandaag, dinsdag 12 maart 2019, dat het de toegang heeft geblokkeerd voor 10 mensen in de omgeving van de Venezolaanse regering, waaronder de neef van president Nicolas Maduro.


De neef, Argimiro Maduro, zijn vrouw en drie kinderen behoorden tot de groep die op 11 maart, volgens Colombia's migratieautoriteit, trachtten de provincie La Guajira in het noordoosten van Colombia binnen te treden.


De mensen stonden op de lijst van meer dan 300 mensen in de omgeving van Maduro die zijn uitgesloten van het betreden van Colombia, aldus de migratieautoriteit in een schriftelijke verklaring.




(Suriname Mirror/Bloomberg.El Tiempo/Twitter/YouTube)

Duizenden Venezolanen vluchten naar Colombia via humanitaire corridor

(Bron foto: AFP)
Venezolaanse autoriteiten besluiten om de grens tijdelijk te openen

President Maduro: 'Het uur van actief verzet heeft geslagen'


Meer dan vijfduizend Venezolanen zijn de grens overgestoken met Colombia via een humanitaire corridor. De Venezolaanse autoriteiten beslisten om de grens tijdelijk te openen, nadat die meer dan twee weken gesloten gebleven was. Dat meldt de Colombiaanse douane vandaag, dinsdag 12 maart 2019. 

'De maatregel heeft het mogelijk gemaakt dat meer dan 3.300 Venezolaanse minderjarigen weer naar school konden gaan. Ruim 1.800 volwassenen konden Colombia in om er medische zorg te krijgen', zegt Migración Colombia, de instelling die verantwoordelijk is voor migratie in Colombia, in een persbericht.

De directeur van Migración Colombia, Christian Krüger, pleit ervoor dat de grens open blijft de komende dagen en dat 'de dictatuur van Nicolás Maduro begrijpt dat het sluiten van de grens alleen maar leidt tot illegaliteit'.

Het Venezolaanse leger liet toe dat de drie bruggen tussen Venezuela en het Colombiaanse departement Norte de Santander weer overgestoken konden worden. De regering van president Nicolás Maduro besliste om de grensovergangen te sluiten eind februari, omdat oppositieleider Juan Guaidó via die weg humanitaire goederen het land wou binnenbrengen. Maduro zag daarin een sluikse poging om zijn regime te ondermijnen.


De regering-Maduro beschuldigt de Verenigde Staten ook van cyberaanvallen tegen het Venezolaanse elektriciteitssysteem. Dat zou de oorzaak zijn van de ergste stroomstoring uit de geschiedenis van het land: er is al vier dagen geen elektriciteit. 'Ik hoop dat we de komende uren en morgenochtend vooruitgang kunnen boeken om de situatie te herstellen', zei Maduro gisteravond.

De Venezolaanse president heeft zijn bevolking ook opgeroepen tot 'actief verzet'. 'Ik doe een oproep aan de gehele volksmacht, de gemeenten en de ‘colectivos’, aan iedereen. Het uur van actief verzet heeft geslagen', zei de president in een toespraak op de nationale televisie. De ‘colectivos’ slaan op groepen burgers die, georganiseerd per wijk, sociaal werk verrichten. Maar, soms gaat het ook om groepen die als milities de orde handhaven, en daarbij geweld niet schuwen.

Maduro zei, dat achter de aanvallen op het elektriciteitssysteem een strategie zit om de bevolking 'wanhopig' te maken. Volgens hem moeten ze de weg vrijmaken voor nieuwe pogingen om hulpgoederen met geweld het land binnen te brengen, en een Amerikaanse militaire interventie rechtvaardigen. Maduro zei ook, dat 'twee personen op heterdaad betrapt zijn, terwijl ze een aanslag wilden plegen' op elektrische installaties. Hij gaf geen verdere details.

(Suriname Mirror/Belga/Twitter)

Braziliaanse president Bolsonaro onder vuur voor Twitterr-aanval op journaliste die schreef over een schandaal inzake zijn zoon

'Bolsonaro is Fake News' werd een top hash-tag in Brazilië


De Braziliaanse Orde van Advocaten heeft maandag 11 maart 2019 president Jair Bolsonaro veroordeeld wegens een Twitter-aanval op een journaliste die kritische stukken over het gezin Bolsonaro heeft geschreven voor een van de grootste kranten van het land.

Bolsonaro plaatste zondagnacht een misleidende tweet en zei, dat uitspraken van Constanca Rezende van de krant O Estado de S. Paulo waren opgenomen toen ze zei, dat ze het leven van Bolsonaro's zoon, Flavio, wilde verpesten en de president wilde beschuldigen. Bolsonaro's aanval 'toont niet alleen een gebrek aan betrokkenheid bij de feiten, maar ook, serieuzer, het gebruik van zijn machtspositie om te proberen media-uitingen en journalisten te intimideren', zei de Orde in een verklaring.


Rezende heeft bericht over een corruptieschandaal dat een schaduw heeft geworpen over de eerste maanden van de regering . Het schandaal handelt over vermeende onregelmatige betalingen aan Flavio Bolsonaro, een senator die de oudste zoon van Bolsonaro is, evenals aan de vrouw van Bolsonaro, Michelle Bolsonaro.

In de audio vertelt Rezende aan een man, die beweert een universiteitsstudent te zijn die een paper onderzoekt: 'Deze zaak kan Bolsonaro in de problemen brengen.' Ze zei ook, dat ze gelooft dat de zaak tot afzetting kan leiden.

In een deel van de audio sprak Rezende in het Engels haar bezorgdheid uit, dat er niets van het onderzoek zou komen, een gemeenschappelijk lot van vele zaken in de grootste natie van Latijns-Amerika.

Gevraagd naar documenten in de zaak tegen Flavio Bolsonaro, waarover veel wordt bericht in de Braziliaanse media, legde Rezende uit dat ze vertrouwelijke documenten over audits kreeg via bronnen. De audio heeft verschillende pauzes en onvolledige frases.

In de tweet zei Bolsonaro, dat journalisten wilden 'de regering omverwerpen met chantage, desinformatie en lekken.' Bolsonaro zei ook dat Rezende 'de dochter is van Chico Otavio, een medewerker van O Globo', een dagblad onderdeel van het Globo-conglomeraat dat vaak een doelwit is van de aanvallen van Bolsonaro.

Ondertussen waren er vragen over de oorsprong van de audio. De audio werd voor het eerst gedeeld op zondag door de rechtse website Terca Livre, en Estado de S. Paulo meldde dat de auteur van het verhaal van Terca Livre in dienst is van een parlementariër van Bolsonaro's partij.


Er waren ook vragen over de vraag of Rezende erin is geluisd, vergelijkbaar met de manier waarop rechtse groepen in de VS nep-bronnen aan journalisten hebben aangeboden en zonder hun medeweten hebben vastgelegd.

Estado de S. Paulo meldde, dat Rezende werd benaderd door iemand genaamd Alex McAllister, die 'vermoedelijk een student was die geïnteresseerd was in het doen van een vergelijkende studie tussen Donald Trump en Jair Bolsonaro.' McAllister en Rezende spraken op 23 januari, volgens de krant. De mannelijke stem die in Amerikaans-Engels tegen Rezende spreekt, klinkt alsof hij door een filter is gehaald.

(Suriname Mirror/FOX News/Twitter)

Twee agenten in Rio de Janeiro gearresteerd verdacht van moord op politica Marielle Franco en haar chauffeur

Verdachten zijn leden van de militaire politie



Twee politieagenten zijn vandaag, dinsdag 12 maart 2019, in Rio de Janeiro gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord in maart 2018 op het zwarte gemeenteraadslid Marielle Franco en haar chauffeur, zo heeft de nieuwssite G1 gemeld met aanhaling van gerechtelijke bronnen.

De 38-jarige Marielle Franco, een gemeenteraadslid van Rio, werd vorig jaar in haar auto doodgeschoten. Ook haar chauffeur overleefde de aanslag niet.

Franco zetelde voor de linkse partij PSOL (Partido Socialismo e Liberdade) in de gemeenteraad en was sterk geëngageerd tegen racisme, homofobie en politiegeweld.


Het drama lokte destijds massale betogingen uit in heel Brazilië.

Voor de moorden zijn nu twee leden van de militaire politie opgepakt. De ene zou de schoten hebben afgevuurd vanuit een auto, terwijl de andere aan het stuur zou hebben gezeten.


Volgens de diensten van de procureur die met de strijd tegen georganiseerde misdaad belast is, werd de moord gedurende drie maanden nauwkeurig voorbereid.

Rio de Janeiro wordt sinds een twintigtal jaar geconfronteerd met het fenomeen van milities, groepen van agenten of ex-agenten die de wet stellen in de favela’s, de Braziliaanse krottenwijken.


Erika Guevara-Rosas, directrice Americas bij Amnesty International, zei in een reactie: 'Deze week markeert een jaar nadat Marielle Franco op brute wijze werd gedood, in een aanval die de vele gemeenschappen verwoestte waarvoor zij vocht, die zij moest verdedigen. Marielle's moord was een flagrante poging om een dappere mensenrechtenverdedigster het zwijgen op te leggen, die haar leven had gewijd aan het pleiten voor vrouwen, LGBTI-mensen en zwarte jeugd in Rio favelas.'


'Deze arrestaties zijn het eerste teken van vooruitgang in een onderzoek dat nauwelijks is voortgang vond sinds de moorden. We roepen de Braziliaanse autoriteiten op ervoor te zorgen dat onderzoeken onafhankelijk en onpartijdig zijn en om alle verantwoordelijken, inclusief degenen die het misdrijf hebben besteld, voor het gerecht te brengen in eerlijke processen. Er is geen betere manier om de geweldige erfenis van Marielle Franco te eren dan door zich in te zetten om mensenrechtenverdedigers te beschermen en ervoor te zorgen dat zij hun vitale werk veilig kunnen voortzetten.'

(Suriname Mirror/OGlobo/Amnesty International/Folha de S.Paulo/Twitter)

Zeker 11 mensen gedood bij noodweer in Sao Paulo, Brazilië

Vijf personen zijn verdronken, de overigen levend begraven in modderstromen


Hevige overstromingen in het zakencentrum van de Amerika's São Paulo, die wegen in rivieren veranderde en auto's boven op gebouwen en in bomen gooiden, hebben minstens 11 mensen het leven gekost, terwijl de autoriteiten zich schrap zetten voor meer regen. 

Vijf mensen zijn verdronken. De anderen, waaronder minstens één baby, werden levend begraven in modderstromen, volgens het staatssecretariaat van de staat Sao Paulo.


Bijna 110 millimeter regen viel van zondagmiddag tot maandagmiddag, 11 maart 2019, 70% van de verwachte hoeveelheid voor de hele maand maart, aldus de autoriteiten. Dat zorgde voor chaos in het toch al verstopte verkeer van São Paulo, omdat forenzentreinen gedeeltelijk waren stilgelegd en bussen en auto's vastzaten in onverharde straten.

Regen wordt nog minstens twee dagen voorspeld.

De Mercedes-Benz vrachtwagen- en busfabriek in São Bernardo do Campo werd overstroomd en de activiteiten gedeeltelijk opgeschort, volgens de plaatselijke metaalbewerkers vakbond. De Duitse autoconstructeur is de grootste fabrikant van vrachtwagens en bussen in Brazilië en verkocht vorig jaar 21.153 voertuigen.


(Suriname Mirror/MercoPress/Twitter)

Richard Kalloe: 'De bank solliciteert naar een bankrun'

Kalloe stelt opname conversie van tegoeden in algemene voorwaarden banken ter discussie


De gewezen minister en directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), Richard Kalloe, vindt het niet juist, dat bepaalde commerciële banken, waaronder ook de Finabank, in hun algemene voorwaarden een bepaling over conversie van tegoeden hebben staan. 

'De bank solliciteert naar een bankrun, waardoor mensen direct hun gelden daar gaan weghalen. Je besteelt de mensen op zo een wijze', vindt Kalloe. Hij sprak zaterdag in het actualiteitenprogramma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal (KAAK), zo schrijft vandaag, dinsdag 12 maart 2019, het Dagblad Suriname.



Bij een bankrun nemen veel rekeninghouders bij een bank tegelijkertijd al hun spaargeld op, waardoor voor de bank een acuut liquiditeitsprobleem ontstaat. Een bankrun kan ontstaan als veel rekeninghouders of investeerders al dan niet terecht vermoeden, dat hun bank op het punt staat failliet te gaan of als hun tegoeden niet meer veilig zijn.

Door het wegvallen van de mogelijkheid om contante Amerikaanse dollarbiljetten te importeren is een tekort ontstaan, waardoor personen die over een vreemde valutarekening beschikken, niet optimaal kunnen beschikken over hun Amerikaanse dollars bij de commerciële banken.

Intussen doen hardnekkige geluiden de ronde dat indien de huidige situatie voortduurt, banken er mogelijk toe over zullen gaan Surinaamse dollars uit te keren aan houders van rekeningen in vreemde valuta.

Door de Ware Tijd werd recent een deel uit de algemene voorwaarden van de Finabank als voorbeeld genoemd, dat voor veel ophef bij de samenleving heeft gezorgd. In de algemene voorwaarden van deze bank staat een bepaling over conversie van tegoeden.

'De bank behoudt zich het recht voor om zowel debet- als creditgelden alsmede geldleningen luidende in vreemde valuta om te zetten in Surinaamse dollar, indien de algemene financiële en monetaire omstandigheden haar daartoe naar haar uitsluitend oordeel, aanleiding geven. De kosten van deze omzetting, waaronder, doch niet beperkt tot eventuele interest- en koersverschillen, komen geheel voor rekening van de cliënt', 

luidt één van de voorwaarden.

In een persbericht zegt de Finabank echter, dat hoewel die regeling bestaat, zij er nimmer nog gebruik van heeft gemaakt, omdat de omstandigheden daartoe er niet zijn. Het gaat hier om liquiditeitsrichtlijnen van de Centrale Bank van Suriname om een contingency plan te formuleren waarin maatregelen worden getroffen die de continuïteit van de banken waarborgen. De beperking bij Finabank is gesteld op een maximale opname zonder reservering van contante Amerikaanse dollar-biljetten van 1.000 per week per klant aan de kassa en 200 Amerikaanse dollar per dag per klant via de Finamatic. Er zijn bij Finabank geen beperkingen van toepassing op girale overmakingen, waardoor transacties zonder beperkingen verricht kunnen worden.

Kalloe stelt dat de directie van zo'n bankinstelling ‘in feite ook solliciteert naar een pak slaag’. Als voorbeeld noemde hij een geval in Argentinië waar een minister van Financiën dollartegoeden van burgers had laten omzetten in Peso’s. Toen deze zelfde minister op een gegeven moment in Miami met vakantie was, is een massa Argentijnen hem achterna gegaan en hebben zij hem ‘een flink pak slaag verkocht’. 'In Argentinië is het dan ook gelijk daarna teruggedraaid en men is gestapt naar het IMF om het land uit de problemen te halen. Ik denk dat de mensen die dit soort ideeën bedenken, ook moeten rekenen dat zij ook zeker met fysiek geweld geconfronteerd zullen worden. Je besteelt die mensen op zo een wijze en je schaadt het vertrouwen van het bankwezen hiermee', stelt de voormalige NOB-directeur.

Volgens Kalloe heeft Suriname in de periode 1991 en 1992 wetgeving geïmplementeerd waardoor Surinamers vreemde valuta mochten bezitten. 'Voorheen mocht dat niet. De Bankwet van 1947 en de Deviezenwet van 1947 waren oorlogswetten die verboden dat je vreemde valuta en goud mocht bezitten. Dat is afgeschaft in 1992 en de jaren daarna. Wij moeten niet meer daaraan komen. De mensen moeten hun vreemd geld uit het buitenland kunnen brengen. Iets waaraan het land voordeel heeft, moet je niet gaan slachten en afbreken', aldus Kalloe.

Braziliaanse vrouw steekt security guard neer bij nachtclub in Anamoestraat

Vrouw was door beveiliger wegens misdragingen nachtclub uitgezet


De politie van Geyersvlijt kreeg zondagavond een melding van een steekpartij in de Anamoestraat bij een nachtclub. Uit het politieonderzoek blijkt, dat de beveiliger een vrouw uit de club had gezet. Zij misdroeg zich. Maar, ze keerde terug en wenste naar binnen te gaan. De guard bood haar geen toegang, wat niet in goede aarde bij haar viel, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 12 maart 2019.

Zij pakte een keukenmes en stak het slachtoffer in zijn linkerschouder. Omstanders schakelden de politie in. Ter plaatse aangekomen werd de verdachte aangetroffen en ook het mes waarmee zij de security guard had verwond. De vrouw verkeerde onder invloed van alcohol. Zij werd overgebracht naar het bureau en het slachtoffer werd per ontboden ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

In het belang van het verdere onderzoek is de Braziliaanse vrouw in verzekering gesteld. Het mes is door de politie in beslag genomen. Het slachtoffer verkeert buiten levensgevaar.

Ingrid Karta-Bink (PL) roept vrouwen op om bij 2020-verkiezingen massaal NDP-beleid af te wijzen

'We moeten deze regering naar huis sturen, we moeten een verandering brengen'


Ingrid Karta-Bink, Assembleelid van de Pertjajah Luhur (PL), wil dat vrouwen massaal het beleid van de NDP moeten afwijzen bij de verkiezingen op 25 mei 2020. Dit maakte ze kenbaar op een partijmanifestatie van de PL in Lelydorp afgelopen zaterdag, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 12 maart 2019. 

'Ala djadja uma fu Sranang, laten we massaal niet op de NDP stemmen op 25 mei 2020. Vrouwen, laten we onze kracht tonen. No mek grap nanga unu srefi. We moeten deze regering naar huis sturen. No las bribi. Wij moeten een verandering brengen', sprak ze de aanwezigen toe.

'Jo firing moro ini yu saka', zei ze. Ze riep de vrouwen op om op hun hoede te zijn met de misleidingen van deze regering, die plotseling nu alleen mooie dingen zal doen. 'Neem alles wat u gegeven wordt, want het is je eigen geld dat je terugneemt.'

Belfort (ABOP) zou vonnis tegen Bouterse zeker uitvoeren

‘Hij gaat weten hoe dat vruchtwater in die kokosnoot gaat'


ABOP-parlementariër Edward Belfort beweert, dat hij een eventueel vonnis tegen de hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces, Desi Bouterse, zeker zal laten uitvoeren wanneer hijzelf na 2020 gekozen zou worden tot de nieuwe president van Suriname. 

'Als het vonnis komt voor Bouterse en ik kom daar op die stoel te zitten, dan gaat hij weten hoe dat vruchtwater in die kokosnoot gaat', zegt hij vandaag, dinsdag 12 maart 2019, in  het  Dagblad Suriname.

Hoofdverdachte Bouterse hangt 20 jaar cel boven zijn hoofd voor zijn aandeel in de moord op 15 mannen. De Krijgsraad moet dit jaar nog een uitspraak doen.

Belfort voert aan, dat hij een droom heeft gehad waarin hij de boodschap kreeg om het land te redden van de achteruitgang die gebracht is door Bouterse en diens partijgenoten uit de NDP. 'Ik heb geen bloed aan mijn vingers en schouders, heb geen ruzie met de procureur-generaal, er is geen moorddossier tegen mij en de rechterlijke macht berecht mij niet. Ik ben een integere man', aldus Belfort, die vindt dat Bouterse voor de resterende regeerperiode de functie van staatshoofd moet overdragen aan vicepresident Ashwin Adhin.

Bouterse heeft eerder op vraag van Belfort al in het parlement gezegd, dat hij nog niet zal prijsgeven wat hij zal doen wanneer de Krijgsraad dit jaar nog een uitspraak doet in de geruchtmakende zaak. ‘Wanneer de tijd daar is’, was de korte reactie van het staatshoofd. Belfort wilde weten of Bouterse het vonnis zal negeren en geen respect zal tonen voor de Grondwet.

Staats openbaar vervoer ligt weer eens plat

De regering heeft wèèr een betalingsachterstand bij de bushouders

'Schijnbaar heeft minister van Financiën Gillmore Hoefdraad andere prioriteiten'


De Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), die onder andere de bus- en boothouders van het NVB (Nationaal Vervoer Bedrijf) vertegenwoordigt, is vandaag, dinsdag 12 maart 2019, weer in actie. Opnieuw heeft de regering een betalingsachterstand bij de bushouders en met de staking willen zij hun tegoeden over december en januari afdwingen. 

'Nee toch, dit wordt erg lastig, want ik reis elke dag met de staatsbus. Ik zal verlof moeten nemen, omdat ik mijn werkplaats niet ga kunnen bereiken', zegt een bewoner van Perica in Marowijne in de Ware Tijd. Hij woont zo'n 65 kilometer van Paramaribo en reist dagelijks voor werk af naar de stad. Bij elke actie van de bus- en boothouders is hij genoodzaakt thuis te blijven, aangezien particuliere bussen het traject Paramaribo-Perica niet verzorgen. Hij probeert dan zoveel mogelijk ander werk te doen om wat te verdienen. Hij hoopt dat de actie snel wordt opgeheven. 'Vooral sociaal zwakkeren maken gebruik van het staatsvervoer. Ze zullen weer de dupe worden van de wanbetaling van de overheid', zegt hij.

Iwan Woon, ondervoorzitter van de OBS, betreurt de situatie. 'We kunnen niet helpen, want de bus- en boothouders wachten al lang op hun geld. Ze hebben het hard nodig om hun diensten te garanderen', zegt hij.

Hij zegt dat de leden al eerder het werk wilden neerleggen, maar de OBS bracht hen op andere gedachten. Een hoge functionaris had Woon beloofd dat de bus- en boothouders vorige week uitbetaald zouden worden. 'Dat is toen niet gebeurd, maar in het weekend zei hij me dat we maandag ons geld zouden krijgen. We hebben gewacht tot drie uur en hebben niets gezien op onze bankrekeningen.'

Hij wijst erop, dat het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie niet veel voor hun kan betekenen. Het departement heeft volgens hem vroegtijdig het voorwerk voor de uitbetaling gedaan. 'Schijnbaar heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, andere prioriteiten', zegt Woon. Volgens hem is de overheid eigenlijk drie maanden achter met betalen.

De bus- en boothouders zijn indertijd met de staat overeengekomen dat ze dertig dagen na geleverde diensten worden uitbetaald. 'Dus het geld van februari moeten we eind maart ontvangen.'

Vier jongens opgepakt in Nickerie verdacht van seksueel misbruik twee minderjarige meisjes....

Misbruikte meisjes van twaalf en vijftien jaar zijn zwanger...


De Ware Tijd bericht vandaag, dinsdag 12 maart 2019, dat de politie in Nickerie afgelopen week vier jongemannen heeft aangehouden. Zij worden verdacht van seksueel misbruik van twee minderjarige meisjes. De meisjes van twaalf en vijftien jaar zijn zwanger. 

'We weten niet wat er aan de hand is, maar het blijkt dat mensen tegenwoordig een vrije opvoeding geven aan hun kinderen en dat ze op zeer jeugdige leeftijd al seksueel actief zijn', zegt waarnemend regiocommandant van het Korps Politie Suriname, Retitia Forster. Als ouder doet ze een dringend beroep op ouders om hun kinderen al op heel jonge leeftijd voor te lichten over seks. 'Het mag geen taboe meer zijn. Het is een must tegenwoordig dat je met je kind erover praat', zegt Forster. 'Soms praat u als ouder misschien niet met uw kind. Maar, de media en internet voeden de kinderen met zulke berichten, soms ook met verkeerde informatie waardoor ze op een verkeerd spoor belanden.'

Forster wijst erop, dat wanneer kinderen al op zeer jonge leeftijd seksueel actief zijn zonder dat hun ouders het weten, 'dan is het zeker dat u niet communiceert met uw kind, vooral als het gaat om een meisje dat in verwachting kan raken'.

De regiocommandant betreurt het dat zulke gevallen zich voordoen terwijl kinderen nog in de schoolbanken behoren te zitten. 'Indien ouders met hun kinderen gaan praten, dan denk ik dat de kinderen wat stappen achterwaarts gaan maken en zulke situaties zullen vermijden.'

Zij kon inhoudelijk niet ingaan op de vier aanhoudingen, 'omdat het gaat om zeer gevoelige zaken waarbij jeugdigen betrokken zijn'.

VS haalt laatste overgebleven diplomatiek personeel uit Venezuela

Ambassade VS in Caracas (Bron foto: AFP)
Ambassadepersoneel teruggetrokken 'vanwege de verslechterende situatie in Venezuela'


De Verenigde Staten zual deze week nog hun in Venezuela overgebleven diplomatiek personeel terugtrekken. Dat zegt minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken vandaag, dinsdag 12 maart 2019, op Twitter. 

De beslissing komt er naar eigen zeggen vanwege de verslechterende situatie in het Zuid-Amerikaanse land. Ook beperkt de aanwezigheid van Amerikaanse diplomaten in de ambassade de Amerikaanse politiek.


Behalve de diepe politieke en economisch crisis kampt Venezuela al dagen met een gigantische stroomstoring. De regering van president Nicolas Maduro houdt de VS daarvoor verantwoordelijk en zegt dat het om een cyberaanval gaat.

Maduro verbrak in januari de diplomatieke betrekkingen met de VS. Hij reageerde zo op de Amerikaanse steun voor zijn politieke tegenstander Juan Guaidó, die zich op 23 januari zelf uitriep tot interim-president. Een groot deel van het ambassadepersoneel verliet toen het land, slechts een kleine groep bleef achter in de ambassade in Caracas

(Suriname Mirror/CNN/Belga/Twitter)

Halt-project op Curaçao binnenkort geïmplementeerd bij Stichting Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao

Project bedoeld om first offenders niet zware delicten op rechte pad te krijgen en houden


Het Halt-project wordt eerdaags bij de Stichting Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao (AJJC) geïmplementeerd. Daarom is gisteren een workshop begonnen met specialisten van de Stichting Halt Nederland, waarbij het ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie (OM), het Korps Politie Curaçao (KPC), het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), de Voogdijraad Bonaire en AJJC aanwezig waren, aldus vandaag, dinsdag 12 maart 2019, het Antilliaans Dagblad.

Het Halt-project is bedoeld om first offenders die geen zware delicten hebben gepleegd, op het rechte pad te krijgen en houden. Door het accepteren van een Haltstraf ontwijkt de jongere een strafblad.

Er wordt hiertoe informatie gegeven op scholen en in wijken.

In het Jaarverslag 2017 van AJJC werd uitvoerig verslag gedaan van de reden waarom het Halt-project niet van de grond leek te komen. Ten eerste moest er nog een wettelijke verankering komen, maar ook voor het prijskaartje moest een akkoord bereikt worden. Daarnaast is een voorwaarde voor succes van het project de samenwerking met instanties als de Leerplicht Unit (ministerie van Onderwijs), het KPC en het OM. In 2017 was de Leerplicht Unit nog in reorganisatie.

Regering Curaçao tracht ongeveer 121 miljoen gulden te vergaren om gat van 127 miljoen te dichten

'Huidige economische en financiële situatie waarin Curaçao verkeert, is niet normaal’


Met uitvoering per 1 juli aanstaande van een pakket aan maatregelen voorgesteld door onder meer de Commissie Begrotingsdoorlichting kan de regering ongeveer 121 miljoen gulden bij elkaar sprokkelen om het gat van 127 miljoen dit jaar zo veel mogelijk te dichten. Dit verklaarde minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën gisteren in de Staten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 12 maart 2019.

De regering had verzocht het parlement in te kunnen lichten, gezien de inspanningen die worden verricht om het College financieel toezicht (Cft) morgen antwoord te geven over hoe de begroting 2019 wordt gecorrigeerd.

Onderdeel van het pakket is, aldus de bewindsman, het optrekken van de tarieven omzetbelasting naar 9 procent voor zover ze nu 6 en 7 procent bedragen. De bestaande vrijstellingen blijven dan wel gehandhaafd. Hiermee kan volgens een ruwe berekening op jaarbasis 162 miljoen worden opgehaald; in een half jaar dus circa 81 miljoen.

De Centrale Bank CBCS is verzocht een inschatting te maken in hoeverre dit ook reëel is, gezien het te verwachten effect van de tariefsverhoging op het bestedingsgedrag. Alle voorstellen, waaronder ook het optrekken van de accijnzen op alcoholische dranken en tabaksproducten, zoals ook Aruba heeft gedaan, maar ook het verhogen van de afvalstoffenheffing van 20 gulden per huishouden naar 35 per maand (met vrijstelling van de groepen mensen die nu al worden ontzien), waardoor de bijdrage van het Land aan Selikor minder wordt, leveren in het jaar 2020 een extra opbrengst van 237 miljoen op.

De huidige economische en daarmee ook financiële situatie waarin Curaçao verkeert, is ‘niet normaal’, vertelde Gijsbertha in de Staten, met name doelend op het ‘Venezuela-effect’; ofwel de negatieve gevolgen van de crisis in het buurland op de lokale economie.

15 Jaar cel voor de dodelijke schutter van Sunny Point

Onschuldige mensen die op de bus wachtten of naar de winkel gingen door kogels geraakt

Margriet Akobe (53) werd dodelijk geraakt


De Kantonrechter heeft gisteren S.L.veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar. Hij loste met een jachtgeweer op 17 september 2018 schoten te Sunny Point aan de Soerdjbaliweg. Margriet Akobe (53) werd daarbij dodelijk geraakt. Vier anderen raakten gewond. De veroordeling is conform de eis van de Officier van Justitie, aldus vandaag, dinsdag 12 maart 2019, Starnieuws.

De veroordeelde was ten laste gelegd dood door schuld en poging dood door schuld. Zowel de kantonrechter als de openbare aanklager benadrukten, dat de man onnodig schoten heeft gelost en dat onschuldige mensen de dupe zijn geworden.

De rechter voerde aan, dat het om onschuldige mensen ging die op de bus wachtten of naar de winkel gingen.

L. beweerde, dat het niet zijn intentie was om de mensen te raken. Op die bewuste dag lag iemand te slapen toen die persoon beroofd werd van zijn halsketting en telefoon. De politie had deze zaak al in onderzoek. De zus van L. zei dat een zekere Snelle aangemerkt werd als de verdachte. De buurtbewoners zaten Snelle achterna. Snelle vertelde aan de zus van L. dat hij onschuldig was. L. nam het op voor Snelle en loste toen schoten, zo schrijft Starnieuws.

Carlo Lewis, kapitein van Apoera, wil dat toegangsweg duurzaam wordt aangepakt

'We zien dat er aan de weg van Ricanaumofo wordt gewerkt en dat moet ook hier gebeuren'


'Wanneer het regentijd is, verandert de weg in een modderpoel en tijdens de droge tijd, hebben we echt last van de stof', aldus Carlo Lewis, kapitein van Apoera, vandaag, dinsdag 12 maart 2019, in de Ware Tijd. De acht kilometer lange weg die door de dorpen loopt geniet volgens de kapitein prioriteit bij de gemeenschap. De dorpshoofden zullen het probleem aankaarten bij de nieuwe districtscommissaris, Joanna Aroepa van Kabalebo. Zij heeft gisteren kennis gemaakt met het personeel van het commissariaat en heeft het traditionele gezag voor vandaag uitgenodigd. 

De bewoners hadden in juni geprotesteerd tegen de slechte weg. De directe aanleiding was dat de schoolbussen waren gestopt met het ophalen van kinderen, omdat er kuilen waren ontstaan in de weg door de toen aanhoudende regenval. Bedrijven die in het gebied opereren, zoals Baitali Group, hebben destijds de weg weer begaanbaar gemaakt.

'We gaan nu erop toezien dat de weg duurzaam wordt aangepakt. Die moet worden geasfalteerd of moet van straattegels worden voorzien', stelt Lewis. Hij herinnert zich dat president Desi Bouterse indertijd had beloofd dat de weg zou worden verhard. 'We zien dat er aan de weg van Ricanaumofo wordt gewerkt en dat moet ook hier gebeuren', zegt de kapitein.

Behalve de aanpak van de slechte weg, ziet hij graag dat vergaderzalen in elk dorp worden gebouwd. Daarnaast moet er een weg worden aangelegd naar de gronden, waar aan landbouw kan worden gedaan. Ook moet de gezondheidsdienst in het gebied beschikken over een ambulance.

Aroepa zegt, dat de districtscommissaris nu bezig is de problemen in beeld te brengen. Ze wil haar uiterste best doen om het leven van de mensen verder te verlichten. De districtscommissaris lijkt overigens nog niet op de hoogte te zijn, dat mensen verlangen dat de weg aangepakt wordt. Zij heeft zich georiënteerd bij onder meer de logeergebouwen en het educatiecentrum. Deze moeten worden gerenoveerd.

Laatste dag voor maken huidige identiteitskaarten

(Bron foto: NII)
Vanaf woensdag 13 maart start CBB met verstrekken elektronische identiteitskaart (e-ID)


Het is vandaag, dinsdag 12 maart 2019, de laatste dag waarop mensen bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) terecht kunnen voor het maken van de huidige identiteitskaarten. De elektronische identiteitskaart (e-ID) wordt ingevoerd. Wie een ID-kaart moet maken, moet naar de bureaus voor burgerzaken (bvb's). De wachttijd voor de e-ID is maximaal 30 dagen. De kosten voor het aanmaken van de e-ID bedragen Srd 75, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Vanaf morgen stopt de afdeling Identiteitskaarten van het CBB met de productie. Burgers van wie de ID-kaart binnenkort vervalt, dienen zich met de kaart te melden op de respectieve bvb. Personen die pas zestien jaar zijn geworden, dienen met een ouder en het familieboek naar het bureau te gaan.

'Nadat de burger de aanvraag indient, wordt een gezichtsopname gemaakt, de vingerafdrukken afgenomen en wordt de handtekening digitaal vastgelegd', zegt Valerie Finsy, hoofd van de afdeling Identiteitskaart van het CBB.

De informatie wordt digitaal opgestuurd naar de printing house. Daar wordt de kaart vervaardigd. Deze e-ID moet na de wachttijd persoonlijk worden afgehaald, want de kaart wordt geactiveerd met een vingerafdruk.