vrijdag 1 december 2017

Personeel ziekenhuizen dreigen in collectief verband werk neer te leggen

Bond ‘s Lands Hospitaal eist van president Bouterse dat salarissen november gestort worden

- 'Ik ben moe steeds te moeten lobbyen zodat er verbetering komt in deze situatie'
- 'We willen nu niet meer horen dat er geen geld is'


Volgens Imro Edam, voorzitter van de bond bij ‘s Lands Hospitaal, is de maat al lange tijd vol. De medewerkers en de bond hebben genoeg van de verhaaltjes van de overheid en willen nu zichtbare handelingen zien die erop wijzen dat er verbetering komt ten aanzien van uitbetaling van de medewerkers. Tot nu toe is er bij ‘s Lands Hospitaal voor de maand november niet gestort. Ook heeft men een hard hoofd als het gaat om uitbetaling van de koopkrachtversterking. Dat was vorige maand ook al een probleem, waarop diverse ziekenhuizen een prikactie hebben gehouden. Vanwege deze situatie is de bond van plan maatregelingen te treffen zodat de gelden voor december gegarandeerd zijn.

'In de maand december moet men eigenlijk voor den 25e uitbetaald worden. Dit is iets dat het personeel niet weet. Maar, we zijn er elke keer getuige van dat de ziekenhuizen steeds laat uitbetaald worden. Ik ben moe steeds te moeten lobbyen zodat er verbetering komt in deze situatie', zegt de vakbondsman vrijdag 1 december 2017 in het Dagblad Suriname.

Dus is besloten dat er een brief opgesteld zal worden ten behoeve van de president. Hierin zal geëist worden, dat de overheid de tijd krijgt tot en met 15 december om de betaling te voldoen. Deze brief zal in de loop van de week overhandigd worden aan de president of het kabinet. Indien dat niet het geval is, zullen alle overheidsziekenhuizen in collectief verband de zaak platleggen. Dit zal niet een actie zijn gericht tegen de directieleden van de ziekenhuizen, omdat de bonden inmiddels weten dat zij niets kunnen doen aan de situatie. Zij zitten zelf ook met de handen in het haar.

'Dat mensen maandelijks niet kunnen beschikken over hun geld kunnen we niet meer accepteren. De zorg lijdt er namelijk ook onder, omdat men steeds brandjes moet blussen met weinig geld. Het legt een domper op de kwaliteit van de zorg waarbij er zelfs onnodig doden kunnen vallen vanwege een tekort aan adequate middelen.'

De ziekenhuizen zullen zich echt sterk maken en willen dat er een structurele oplossing komt. Bondsvoorzitter Edam heeft zelf diverse keren aan tafel gezeten met de regeringsdelegatie onder leiding van de minister van Volksgezondheid waar beloften en toezeggingen zijn gedaan. 'We willen nu niet meer horen dat er geen geld is.'

'Er zijn vanuit de bond genoeg suggesties gedaan die als oplossingsmodellen kunnen dienen. Een optie die is voorgelegd is dat de grote schulden die ziekenhuizen hebben bij de bank, door de overheid overgenomen worden. Een andere optie is dat de overheid een financiële injectie geeft of dat de ligtarieven aangepast worden. De president heeft vaker aangekondigd dat de gezondheidszorg een bepaalde plaats zal krijgen, maar deze lijken inmiddels gewoon op praatjes en dat willen we niet meer. Op 15 december moet het duidelijk zijn welke richting de regering wil opgaan ten aanzien van de gezondheidszorg. De bottomline is dat de ziekenhuizen nu geld moeten zien. Het is de taak van elke regering om adequate gezondheidszorg te leveren', aldus Edam.

Forse beschuldiging van Doekhie (NDP) aan adres van Santokhi (VHP)

Santokhi vreest dat Doekhie zijn verstand kwijt is
 
'Vermoedelijk houdt regering rekening met zijn gebrekkig verstandelijk vermogen en neemt men hem niet serieus'


In het parlement heeft Rachied Doekhie (NDP) gisteren, donderdag 30 november 2017, tijdens de begrotingsbehandeling beschuldigingen geuit aan het adres van VHP'er Chandrikapersad Santokhi. Volgens Doekhie is de leider van de VHP betrokken bij drugshandel. 

De oud-politiecommissaris zou betrokken zij bij een in Nederland onderschepte lading cocaïne. Santokhi vreest, dat Doekhie zijn verstand kwijt is. De man zou niet eens meer serieus genomen worden in eigen kringen. 'Vermoedelijk houdt de regering rekening met zijn gebrekkig verstandelijk vermogen en neemt men hem niet serieus', zegt Santokhi in de Times of Suriname.

Volgens Doekhie is Santokhi verantwoordelijk voor de verscheping van een partij cocaïne. De partij is vorig jaar onderschept in de haven van Vlissingen. De coke zou afkomstig zijn van een partij die de Surinaamse politie in beslag had genomen.

'Ik balanceer op de lijn, rakende de negentig kilo cocaïne die verdwenen is van onder de stoel van die meneer bij een commissaris thuis, weggebracht is met een bananenboot naar Holland. En toen is men zogenaamd geld gaan halen. Dat geld is gevonden ja, op de haven van Vlissingen in een ambulance onderweg naar Suriname', zei Doekhie.

Jachtwet en Wet Dierenwelzijn zijn papieren tijgers in Suriname

Aan hals opgehangen poema aan Afobakaweg te koop aangeboden voor Srd 4.000Hoewel de Jachtwet en de Wet Dierenwelzijn dit jaar zijn afgekondigd door president Desi Bouterse, vinden er nog steeds overtredingen plaats en is er geen controle op naleving van die wetten. De Wet Dierenwelzijn en de Jachtwet zijn duidelijk over de handel, bejegening en het doden van alle dieren. Strenge regels zijn van toepassing op exotische en beschermde diersoorten. Toch worden her en der dieren langs wegen te koop aangeboden, ook in Paramaribo.

Afgelopen week werd een dode poema, aan zijn hals opgehangen, verkocht langs de Afobakaweg. De verkopers vroegen Srd 4.000 voor het dier, meldde United News 25 november 2017.

Dit is een overtreding van de Jachtwet, het is immers verboden beschermde dieren te vangen, te doden, pogen te vangen, pogen te doden, onder zich te hebben, dood of levend ten verkoop of ter aflevering voorhanden te hebben, te koop aan te bieden, te verkopen, te kopen, te verhandelen, ten geschenke te geven, af te leveren, te vervoeren, in te voeren, of uit te voeren.

Volgens getuigen, die voorbij gingen op de Afobakaweg, werd de poema in eerste instantie niet dood aangeboden, maar zou hij later door verstikking om het leven zijn gekomen. Dit kan echter niet bevestigd worden.

De oorsprong van het poema-verhaal is overigens De West van 17 november 2017.

'Op social media circuleert een foto van een poema, een katachtige beschermde diersoort in ons land, die is doodgeschoten en ter verkoop werd aangeboden langs de Afobakaweg voor Srd 4.000. Een autobestuurder die poolshoogte nam, schoot een foto van het dier en verspreidde die op social media met de vraag waar de autoriteiten zijn die moeten optreden. 

De minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft bekendgemaakt dat er hard opgetreden zal worden tegen mensen die de Jachtwet overtreden. In de praktijk is daar nog niets van te merken. 

De foto werd al snel gedeeld door verschillende mensen. De reacties op sociale media hierover zijn verdeeld. De oorzaak voor het doden van het dier is niet duidelijk. Sommigen stellen dat het jagen op katachtigen verboden is in ons land, anderen zeggen dat het doden van de poema uit veiligheidsoverwegingen zou zijn gebeurd.'

(Suriname Mirror/Loop Suriname/United News)

Minister Pengel weerspreekt staking bij RGD

'Personeel van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) is uitbetaald'

 
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft vanmiddag, vrijdag 1 december 2017, in De Nationale Assemblee verklaard, dat het personeel van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) vandaag is uitbetaald. De dienstverlening is volgens de bewindsman in tact, in tegenstelling tot wat bondsvoorzitter Robby Naarendorp heeft meegedeeld aan de media.

Pengel heeft aangegeven, dat hij nog kort geleden contact heeft gehad met de directie van de RGD. De roosters voor het weekend zijn opgesteld.

De gemeenschap gaat volgens de bewindsman niet verstoken zijn van gezondheidszorg. Op dit moment is er nergens eens staking gaande.

De minister merkte op, dat een turbulente week achter de rug is wat betalingen betreft. De lonen en salarissen zijn betaald. Er speelt nog de betaling van de koopkrachtversterking bij diverse ziekenhuizen. Hij hoopt dat tot een vergelijk zal worden gekomen hierover voordat het ultimatum verstrijkt.

Onderzoekers gebruiken drones voor het volgen van gletsjerveranderingen in Peru

De gletsjers in het Cordillera Blanca-gebied gaan heel snel achteruitIn de koele Andes-lucht vloog een drone op een hoogte van ongeveer 4.900 meter om de gletsjers in Peru in kaart te brengen en te volgen. Dit markeert de hoogste hoogte die een drone heeft gevlogen voor kaartdoeleinden in de huidige wetenschappelijke literatuur, volgens een artikel uitgebracht in november in The Cryosphere, aldus vandaag, vrijdag 1 december 2017, Discover Magazine:
Het gebruik van een drone om gletsjers in kaart te brengen is veel eenvoudiger dan het handmatig uitzetten van individuele datapunten en levert veel meer heldere beelden op dan satellieten.

'Het uiteindelijke doel was om in de stad te zijn, 10 kilometer verderop, een biertje te drinken in de kroeg en de drone de lucht in te sturen om ons werk voor ons te doen. Daar zijn we nog ver van af, maar dat was zo'n beetje het idee', zegt Oliver Wigmore, een aarde wetenschapper die momenteel verbonden is aan de Vniversiteit van Colorado Boulder en co-auteur van het artikel.

De Peruviaanse Andes herbergt ongeveer 70 procent van het tropische ijs in de wereld, maar die voorraad neemt snel af als gevolg van de klimaatverandering.

Cordillera Blanca, een regio in het midden van de bergketen, bevat meer dan 700 individuele gletsjers en is in gevaar. 'De gletsjers in het gebied gaan heel snel achteruit. Ze leveren een deel van het droge seizoenwater aan stroomafwaartse gemeenschappen in de Cordillera Blanca, hoger in de bergketens, en vervolgens naar beneden door het Rio Santa-bekken', zegt Wigmore.

En dit probleem is niet alleen specifiek voor de Peruviaanse Andes. In september meldde The Guardian dat gletsjers in de Aziatische bergen met een derde zullen krimpen door 2.100 miljoen mensen die afhankelijk zijn van die gletsjers voor zoet water.

Wigmore en co-auteur Bryan Mark begonnen te begrijpen waarom en hoe de gletsjers in de Cordillera Blanca veranderen, gebruikmakend van hun hoogvliegende drone om de nodige gegevens te verzamelen.


De op maat gemaakte koolstofvezel drone is uitgerust met grote propellers en hoge snelheidsmotoren, waardoor het gemakkelijk is om de ijle lucht, wind en andere ruige omstandigheden die gepaard gaan met het stijgen op grote hoogte te doorkruisen. 
Hij kan tot meer dan 19.000 voet boven zeeniveau (6.000 meter) vliegen - en laten we zeggen dat een standaard drone zoals die uit de DJI Phantom-serie daar niet erg goed in is. Om uu een idee te geven van het type omgeving waar Wigmore naar toe vloog, zei hij: 'Geen enkel vliegtuig of iemand die verstandig is, zou ooit de valleien in vliegen, omdat ze zich altijd zouden omdraaien en tegen de berg zouden botsen. Er is geen luchtverkeer door die valleien.'
Zijn aangepaste drone deed het echter prima. Na het verzamelen van drone-afbeeldingen in 2014 en 2015, hebben de onderzoekers 3D-hoogtemodellen van de gletsjer gemaakt. Die modellen verschaffen een grondige blik op veranderingen aan zowel het oppervlak (snelheid van de gletsjer, groei van smeltvijvers) en veranderingen in volume (verlies van ijs). 
'We ontdekten dat er niet veel verandering in de grenzen van die gletsjer was, maar er was een aanzienlijke daling van het volumeverlies', zegt Wigmore. 'We moeten echt kijken naar de volumewijzigingen van ijs, niet alleen naar de gebiedswijzigingen.'

(Suriname Mirror/Discover Magazine/Vimeo/Scribd Suriname Mirror)

Politie Argentinië maakt jacht op broer van Lionel Messi

(Bron foto: Twitter)
Bloed en een pistool gevonden in boot van Mathias MessiDe broer van Barcelona’s beroemde wereldvoetballer Lionel Messi wordt gezocht door de politie. Zij vonden bloed en een pistool in zijn boot. Ze willen hem verhoren, maar hebben hem tot heden niet kunnen vinden.Volgens de familie ligt Mathias Messi in een ziekenhuis te wachten op een operatie. Hij zou zich in zijn gezicht hebben gesneden toen hij op een zandbank voer en tegen het windscherm stootte, en daarbij ook een gebroken kaak hebben opgelopen. Dat is ook het verhaal dat hij heeft verteld aan een beveiliger van een private visclub vlakbij zijn huis in Argentinië.

Aanklagers vonden het vaartuig van Mathias dat onder het bloed zat. Toen zij de boot verder onderzochten, troffen ze ook het wapen aan. Daarop gaven zij de politie het bevel hem op te sporen voor verhoor. Dat is tot heden niet gelukt.

Mochten ze hem vinden, dan wordt hij vermoedelijk meteen gearresteerd en verhoord.


Zijn familie is boos en ontkent dat Mathias een wapen in zijn vaartuig had.

Het is echter niet de eerste keer dat de broer van de beroemde profvoetballer problemen heeft met de wet. Eerder werd hij ook veroordeeld vanwege een wapen in zijn auto. Het kostte hem een boete van 470 euro, een drugs- en drankverbod en een taakstraf in zijn proeftijd waarbij hij verplicht werd voetbaltraining te geven.

Ook in oktober 2008 was hij al eens opgepakt omdat hij een geladen vuurwapen onder zijn broekriem had zitten.

In april 2011 overleefde de broer van Lionel een moordaanslag. Hij kon nog net wegduiken toen een schutter op een motor het vuur op hem opende voor zijn woning.


(Suriname Mirror/AD/De Telegraaf/La Nacion/Twitter/The Sun)

Tekst Ontwerpwet Staatsbegroting 2018
Personeel RGD legt het werk neer

Salarissen zijn nog niet uitbetaald

'Het is niet de eerste keer dat de salarissen laat worden uitbetaald'

 
Het personeel van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft het werk neergelegd. Bondsvoorzitter Robby Naarendorp zegt vanmiddag, vrijdag 1 december 2017, op Starnieuws dat er nog geen salarissen zijn uitbetaald. 

'Het is niet de eerste keer dat de salarissen laat worden uitbetaald. Wij zijn al een paar dagen bezig om informatie te krijgen over de betaling van salarissen. Gisteren besloten wij nog om tegen aan te kijken omdat de salarissen gestort zouden worden. Vandaag bleek dat het geld er nog niet was. Toen is besloten het werk neer te leggen', deelt Naarendorp mee.

De bondsvoorzitter zegt, dat de artsen al aangegeven hadden dat ze alleen spoedgevallen zouden behandelen. De middagdienst is ook niet gegarandeerd, deelt Naarendorp mee.

'De mensen zijn gedemotiveerd dat ze geen salaris hebben ontvangen. Ook de dispensaties zijn nu in gevaar gekomen', zegt de vakbondsleider.

Ecuador: land met onbegrensde mogelijkheden

ProEcuador organiseert business day in Nederland 


Het Trade Office van ProEcuador heeft onlangs een business day georganiseerd in Nederland. Nederlandse importeurs van onder andere vers fruit kwamen 9 november in het Crowne Plaza Hotel in Den Haag. Er waren ook bedrijven aanwezig uit de agribusiness, logistieke en dienstverlenende sector. Het thema van het evenement luidde 'Ecuador - een republiek met mogelijkheden'.

Gedurende de dag werd er onder meer een kookdemonstratie gegeven en vond er een Ecuadoriaans food-festival plaats om gastronomische rijkdom van Ecuador te promoten.

De directeur van ProEcuador, Juan Patricio Navorro, presenteerde een aantal feiten om het potentieel dat Eucador te bieden heeft op het gebied van handels- en investeringsmogelijkheden nader toe te lichten.

'Ecuador is de toegangspoort tot Latijns-Amerika, een markt die 300 miljoen consumenten telt. Bovendien biedt Ecuador de agrarische sector veel mogelijkheden. Het land beschikt over ruim 200 verschillende microklimaten verspreid over vier geografische gebieden, zoals het laagland aan de kust, het Andes gebergte, Amazonegebied en de Galapagos Eilanden.'

Hij vervolgde zijn verhaal door uit te leggen, dat het land zeven weertypen kent. Deze klimatologische verscheidenheid maakt het mogelijk om sommige gewassen twee tot drie keer per jaar te oogsten. Daarnaast heeft het land het meest solide coöperatieve systeem in Latijns-Amerika.

Ook vertelde hij dat 30% van de wereld bananenmarkt afhankelijk is van de Ecuadoraanse sector. 'De productie van biologische palmolie groeit dankzij Nederlandse investeringen.'

Tot slot heeft ook de Ecuadoraanse bloemensector zich verder ontwikkeld en wordt deze nog steeds ondersteund door Nederlandse investeringen en technologieën.

Andrea Montoya legde uit dat Ecuador in Nederland wordt gepromoot omdat dit land een belangrijke markt voor Ecuador is. 'Het gaat niet alleen om handelskansen, maar ook om investeringen. Het belangrijk voor ons om informatie te delen met de besluitvormers en hen alle steun te bieden die zij nodig hebben om zaken in Ecuador te doen of om Ecuadoraanse producten naar Nederland te exporteren.'

(Suriname Mirror/AGF.nl)

Journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender ondervraagd door Colombiaanse Justitie

Boek 'Ontvoerd, het complete verhaal' van Bolt wordt door Colombiaanse Justitie in onderzoek gebruikt


De journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender zijn de afgelopen twee dagen ondervraagd door vijf afgevaardigden van de Colombiaanse Justitie, dat meldt de uitgeverij van Bolt vandaag, vrijdag 1 december 2017. 

Bolt en Follender werden in juni dit jaar ontvoerd door de guerrillabeweging ELN (Ejército de Liberación Nacional) in het noordoosten van Colombia. Na vier dagen kwamen ze weer vrij.

Hoewel de Nederlanders geen aangifte hebben gedaan, maakt de politie in Colombia wel een zaak van de ontvoering, zo valt te lezen in het persbericht van uitgeverij De Kring.

Het boek 'Ontvoerd, het complete verhaal' dat Bolt schreef naar aanleiding van de ontvoering, en dat op 9 november verscheen bij Uitgeverij De Kring in Amsterdam, zal door de Colombiaanse Justitie gebruikt worden in het onderzoek naar de toedracht van de ontvoering.

Samenvatting 'Ontvoerd, Het complete verhaal'


'Hij stopt, pakt een pistool uit z'n broeksband en richt op ons. We schreeuwen om het hardst ''No, no, no!'' Ik hoop vurig dat hij niet durft te schieten of dat op z'n minst de kogels hun doel zullen missen. Maar er klinkt geen schot. Alleen m'n hart bonkt oorverdovend.'

Voor zijn zoektochten voor SPOORLOOS komt Derk Bolt al bijna 25 jaar in Colombia. Was dat vroeger nog een gevaarlijk land met oorlogen tussen drugsbaronnen, guerrilla's en paramilitairen, tegenwoordig is het er grotendeels veilig. Een feest om naartoe te gaan zelfs, want de natuur is schitterend en de mensen zijn opvallend aardig.
In juni 2017 gaat het dan toch nog mis. In een achtergebleven gebied in het noorden van Colombia worden Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender van de weg gehaald door een gewapende guerrillero. Ze moeten hun spullen inleveren en worden te voet meegenomen naar het onherbergzame gebied van de cocaïneboeren. Er volgt een spannende week in gevangenschap, vol onzekerheid of ze het er wel levend vanaf zullen brengen én of de buitenwereld wel doorheeft dat ze zijn ontvoerd. Humor en zorgen over thuis houden de mannen op de been, zéker tijdens de extreem zware jungletochten, die hun overigens nog bijna fataal worden.
In ONTVOERD beschrijft Derk Bolt op zijn geheel eigen, ironische wijze wat hem deze week is overkomen en hoe hij het heeft beleefd. Het waargebeurde verhaal laat zich lezen als een avonturenroman.

Derk Bolt (1955) is journalist en televisiemaker. Sinds 1995 reist hij over de wereld voor het KRO-programma SPOORLOOS. Voor de KRO Gids en de Wegener Dagbladen schreef hij daar jarenlang een veelgelezen column over. Hij publiceerde zijn beste reisverhalen in ALTIJD ERGENS ANDERS en GROETEN UIT VERWEGGISTAN.

(Suriname Mirror/VillaMedia/Uitgeverij De Kring)

'Borstendokter' Rock G. veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een jaar voorwaardelijk

Tegen G. was in hoger beroep een celstraf van drie jaar geëist, waarvan een voorwaardelijk'


Het Gerechtshof in Den Haag heeft donderdag 30 november 2017 'borstendokter' Rock G. veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een jaar voorwaardelijk. Tegen hem was in hoger beroep een celstraf van drie jaar geëist, waarvan een voorwaardelijk. 

In 2014 stond de de in Suriname geboren 58-jarige Rock G. al voor de rechtbank voor onder meer mishandeling en verminking van patiënten, die voor cosmetische ingrepen naar zijn kliniek kwamen. Toen werd hij vrijgesproken, omdat er te weinig bewijs was dat hij tijdens borstoperaties ernstige fouten had gemaakt.


De arts deed voornamelijk borstvergrotingen, terwijl hij daar als gynaecoloog niet voor was opgeleid.

Het Gerechtshof acht bewezen, dat G. negen patiënten zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht door op ondeugdelijke wijze chirurgische ingrepen uit te voeren. 'De patiënten hebben infecties opgelopen en moeten verder leven met ontsierende littekens en verwondingen aan met name hun borsten', zegt het Hof volgens Omroep West.


Met name de manier waarop G. borstvergrotingen uitvoerde, riep veel vragen op. Hij hanteerde een zogeheten 'mamma-navigator': een experimenteel apparaat, zonder de vereiste Europese certificaten, dat vergeleken kan worden met een flinke kitspuit. Deskundigen oordelen hard over het werk van G., zijn gebrek aan kennis en de gebruikte technieken.


Via zijn advocaat laat G. weten 'geschokt' te zijn. Zijn advocaat geeft aan vrijwel zeker in cassatie te willen gaan.

Ondanks dat het Openbaar Ministerie drie jaar had geëist viel de straf toch lager uit. Het Hof acht niet alle beschuldigingen bewezen en komt daarnaast tot een lagere straf, omdat de zaak lang heeft geduurd.

Twee zussen die door de arts werden geopereerd, zijn heel erg blij dat hij is veroordeeld. 'Na de eerste vrijspraak hadden ze niet verwacht dat er nog wat van zou komen', zegt hun advocaat Ineke Roelandschap tegen de NOS. De zussen liepen allebei een ernstige infectie op. Een van de twee kan haar armen niet meer hoog optillen, omdat spieren en melkklieren zijn weggeknipt bij hersteloperaties. 'Ze zijn vooral blij dat ze erkenning krijgen dat hij ook echt flink wat fout heeft gedaan', zegt Roelandschap. Ze benadrukt dat het erg bijzonder is dat een arts een celstraf krijgt opgelegd.

(Suriname Mirror/NOS/Omroep West/RTL Nieuws/YouTube/Twitter)

Gevaarlijk wildwest in de haven van Rotterdam

Duizenden kilo’s cocaïne, riskante vluchtcapriolen, corruptie, bedreiging en buitensporig geweldDuizenden kilo’s cocaïne, riskante vluchtcapriolen, corruptie, bedreiging en buitensporig geweld. Het zijn kenmerken van de donkere wereld van de georganiseerde drugshandel. Deze aspecten zien politie en Justitie ook weer in de Rotterdamse ‘havenzaak’ Hozen. Dit bericht het Openbaar Ministerie vandaag, vrijdag 1 december 2017.

'De uiterst lucratieve, internationale drugshandel zorgt voor levensgevaarlijke wildwesttaferelen in de havenstad en ver daar buiten.'

De Rotterdamse haventerminals zijn gigantisch in omvang. Miljoenen containers werken een complex logistiek proces in de hand. De dagelijkse doorstroom is enorm. Drugscriminelen maken graag misbruik van de niet volledig te controleren infrastructuur, legt Officier van Justitie Dick Grip uit.

'Criminelen maken vaak gebruik van de ‘rip-off methode’. In Zuid-Amerika maken drugsorganisaties containers heimelijk open en plaatsen sporttassen met cocaïne bij de reguliere vracht. De drugscriminelen volgen de route die container vervolgens maakt op de voet. Eenmaal aangekomen in de Rotterdamse haven sturen zij mensen de terminals op om de drugs ‘uit te halen’.'

Zonder hulp van binnenuit is dat volgens de officier onmogelijk. 'De juiste containers met de drugs terugvinden, is als zoeken naar een speld in een hooiberg. We zien dat drugscriminelen gebruik maken van corrupte havenmedewerkers die hen wegwijs maken en hun toegangspas uitlenen.'

Vrachtwagenchauffeur 
De douane controleert containers in de haven regelmatig op de rip-off methode. Douaneambtenaren gebruiken speciale scanapparatuur om afwijkingen in de container te kunnen waarnemen. Grip vertelt dat de douane op die manier op 21 maart 2013 verdovende middelen in een tweetal containers ontdekt. Als ze dan ook nog de melding krijgen dat tot twee keer toe een vrachtwagenchauffeur op de terminal is geweest om personen af te zetten die daar onbevoegd zijn, besluit de officier om onderzoek ‘Hozen’ te starten. Uitgevoerd door de zeehavenpolitie en het HARC-team (gespecialiseerd in onderzoeken naar de invoer, doorvoer en uitvoer van verdovende middelen). Het onderzoek brengt Grip en zijn team bij een organisatie die zich bezighoudt met het ‘uithalen’ van de drugs uit containers, ook wel ‘uithalers’ genoemd.

Het onderzoeksteam ontdekt, dat de criminele organisatie achter de drugstransporten uit Zuid-Amerika gebruik maakt van personen die op de terminals kunnen komen met hulp van corrupt havenpersoneel. Over de tap horen rechercheurs dat havenmedewerkers hun toegangspassen een weekend lang uitlenen voor mega bedragen variërend van tienduizend tot vijftienduizend euro. In het onderzoek is vastgesteld dat de passen inderdaad gebruikt zijn op dagen dat de rechtmatige eigenaren geen dienst hadden. 'Een cruciaal punt', stelt de officier. 'We horen in ons onderzoek over de tap dat voor een bepaalde avond ‘bioscoopkaartjes’ geregeld moesten worden. Versluierd taalgebruik voor toegangspassen.'

Grote partijen 
Na de eerste drugsvondst, heeft het onderzoeksteam eind juni nog twee grote partijen cocaïne onderschept. Eén van bijna 400 kilo, de ander 300 kilo. Volgens Grip kun je drugshandel in grofweg twee werkwijzen verdelen: enerzijds de drugs die op de terminals uit de container gehaald moet worden en anderzijds de drugs die er in het achterland uit moet. 'Soms hebben criminelen problemen in hun eigen logistieke proces, waardoor ze niet in staat zijn de coke op tijd van de terminal te halen. Bijvoorbeeld omdat de douane een controle uitvoert. De drugs blijven dan in de container zitten en gaan het terrein af met de reguliere vracht. In dit geval gebeurde dat ook en dook de partij van elf tassen met 379 kilo cocaïne op in Beneden-Leeuwen. Over de tap horen we paniek bij de verdachten.'

Die partij kan het onderzoeksteam linken aan de criminele organisatie die ze op het oog hebben. Iets wat overigens lang niet altijd meevalt. Soms heeft de officier wel informatie dat er drugs aan boord is, maar missen de belangrijke details omdat verdachten versluierd praten, ontmoetingen hebben op schimmige locaties of beveiligde pgp-telefoons gebruiken. 'Naast die opgedoken partij, krijgt de douane in de vroege ochtend van 30 juni 2013 een melding van een verdacht persoon met een sporttas in de hand op de terminal. De politie komt in actie en houdt in de buurt van de containers twee mannen volledig in het zwart gekleed aan. In hun nabijheid vinden agenten maar liefst tien tassen met cocaïne, gewikkeld in bruine tape. Op dat moment verlaat een Volkswagen Transporter in allerijl de terminal en rijdt zelfs dwars door de slagboom heen. Ze verruilen het busje buiten de terminal voor een snellere auto en stuiven weg. De agenten zetten daarop vol gas de achtervolging in, maar de verdachten geven zich niet zomaar gewonnen. Met 200 kilometer per uur razen ze over de A15. Gevaar Een snelle Volvo van de politie en een motoragent kunnen de verdachten ternauwernood bijhouden. De vluchtcapriolen van de verdachten vormen een groot gevaar op de weg.'

'Na een zenuwslopend kat-en muisspel lukt het de politie om de vier vluchtende verdachten met de coke bij Rotterdam-Charlois klem te rijden. De politie houdt de mannen aan, één weet te ontkomen. In een nabijgelegen sloot drijft een aantal parketten coke en ook in de bosjes wordt een pakket cocaïne aangetroffen. In totaal is 30 juni 302 kilo cocaïne onderschept. De twee aangehouden mannen op de terminal en deze verdachten blijken de ‘uithalers’ te zijn van de organisatie waar wij ons onderzoek op richten', legt de officier uit.

Eén van hen is de beruchte Elias A., de gedetineerde Rotterdammer die ontsnapte uit een Rotterdams ziekenhuis met één handboei nog om zijn arm. Eind 2013 houdt het onderzoeksteam ook de rest van de verdachten aan. Klassiek rechercheren zoals tappen en observeren heeft voldoende informatie opgeleverd. Tijdens de grootschalige operatie is een zwaar bewapende politiemacht op de been. Het arrestatieteam verricht twaalf aanhoudingen: de uithalers, degene die hen aansturen, de vrachtwagenchauffeur en twee personen uit de leiding van de organisatie. Een van hen is hoofdverdachte Hamdi B. Hij stuurt volgens het OM de uithalers van de cocaïne aan en onderhoudt contact met ‘platte’ havenmedewerkers. 'Typerend voor dit soort organisaties is dat we vaak zware vuurwapens aantreffen. Ook in dit onderzoek is dat bij drie verdachten het geval', vertelt de officier. Omdat de inhoudelijk behandeling van de zaak nog even op zich heeft laten wachten, is de voorlopige hechtenis van de verdachten geschorst.

Moord 
Die vrijheid is hoofdverdachte Hambi B. duur komen te staan. Als hij weer op vrije voeten is, wordt hij september 2014 in een eetcafé op de Mathenesserlaan in Rotterdam dodelijk onder vuur genomen. 'Of er een verband is met de drugszaak weten we niet, maar het sterke vermoeden bestaat wel', meent de officier. Grip moet door de onverwachte dood van de hoofdverdachte in zijn zaak op de terechtzitting om zijn eigen niet-ontvankelijkheid vragen. Maart 2016 staan de verdachten uit de zaak Hozen voor de rechter. De Officier van Justitie eist straffen tot 9 jaar, de rechtbank legt de verdachten straffen tot 7 jaar op. Grip heeft ook de corrupte havenmedewerkers vervolgd en ook zij hebben een gevangenisstraf opgelegd gekregen. Door hun werkgevers zijn zij ontslagen.

De officier vertelt dat het OM regelmatig gesprekken voert met havenbedrijven om te kijken hoe ze het beleid kunnen aanscherpen en controles beter kunnen uitvoeren. 'Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) bestaat niet in die branche, daar zou ik graag verandering in willen zien. Misbruik door havenmedewerkers is een groot probleem.'

Gesjoemel 
Bij de drukke poort van de terminals bieden havenmedewerkers hun toegangspas aan en gaat de slagboom omhoog. Vanwege de grote drukte met vrachtverkeer, kijkt niemand achterin de voertuigen om te controleren of daar nog andere personen zitten. Zo wist ook de chauffeur met de ‘uithalers’ van de cocaïne op de terminal te komen. De officier benadrukt dat internationale drugshandel veel ‘spin-offs’ heeft naar andere criminaliteit. 'In deze zaak zagen we honderden kilo’s cocaïne, zware vuurwapens, corruptie en een hoofdverdachte die is doodgeschoten. De verwevenheid van de onderwereld met de bovenwereld is pijnlijk zichtbaar in dit onderzoek.'

Grip ziet ook dat de lucratieve internationale drugshandel dé reden is dat vage figuren in peperdure penthouses wonen. Dat het dé reden is dat mensen met vuurwapens op de openbare weg lopen. En het is dé reden dat liquidaties plaatsvinden. 'Er is zo gigantisch veel geld gemoeid met deze handel, daar hebben we last van. Zeker ook op het gebied van ambtelijke en niet ambtelijke corruptie, de reden dat we daar hoog op inzetten.' 

Verhalen georganiseerde ondermijnende criminaliteit

Dit verhaal maakt deel uit van een reeks 'true crime stories', die is opgenomen in de Rapportage aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit 2016. Dit bericht is op 28 november 2017 gepubliceerd. In acht verhalen wordt zichtbaar hoe georganiseerde ondermijnende criminaliteit wordt aangepakt.

Personeel SAO onrustig door uitblijven betaling koopkrachtversterking van Srd 600 per maand

Onvrede over optreden vakbondsman Ronald Hooghart

- 'Wij zijn moe om te wachten, omdat het te lang duurt'
- Bondssecretaris Perry Marica: 'Maar, de bond kan zijn invloed niet overal aanwenden'


Medewerk(st)ers van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) blijven zich roeren over de koopkrachtversterking van Srd 600 per persoon per maand die hen is toegezegd. Zij hebben woensdag het bondsbestuur duidelijk hierover gevraagd. Het personeel had eerder van de vakorganisatie gehoord, dat de zaak is geregeld en dat ze het geld zou krijgen. 

'Wij zijn moe om te wachten, omdat het te lang duurt. We hebben het geld hard nodig in deze dure tijd', zegt een medewerker. Bronnen zeggen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 1 december 2017, dat medewerk(st)ers woensdag op hun werkplek waren, maar niets deden. Ook zouden leden het vertrouwen in voorzitter Ronald Hooghart willen opzeggen.

Echter, secretaris Perry Marica spreekt van 'slechts enkele mensen, die emotionele uitlatingen doen'. Hij stelt dat Hooghart zich erg inzet voor het uitbetalen van de toelage. 'Maar, de bond kan zijn invloed niet overal aanwenden', beweert hij. Marica zegt dat de zaak al geregeld is en dat het geld moet worden overgemaakt. Hij vraagt het personeel nog enig geduld te hebben.

Medewerk(st)ers hadden begin november besloten dat ze uiterlijk midden van de maand het geld moesten ontvangen. De mensen waren toen boos, dat ze in oktober geen koopkrachtversterking hadden gekregen, terwijl Hooghart dat had beloofd nadat ze eerder een actie waren begonnen. Toen hebben de tachtig medewerk(st)ers elk een voorschot van Srd 300 gekregen in afwachting van de koopkrachtversterking.

NPS-fractieleider Rusland vraagt zich af of er wel geld is voor uitvoeren plannen regering

'De regering zal geld zal moeten lenen om leningen terug te betalen, geen prettig vooruitzicht'

'Het is duidelijk dat we financieel in grote problemen zijn geraakt'


'Mijn conclusie is dat we ons moeten afvragen of we moeten praten over wenselijkheden die toch niet zullen worden ingevuld, omdat simpelweg moni no dé'.' Dit stelde NPS-fractieleider Gregory Rusland tijdens de begrotingsbehandeling gisteren in de Asssemblee. Hij vroeg of er wel geld is voor het uitvoeren van de plannen van de regering, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 1 december 2017.

Rusland rekende uit, dat als uitgegaan wordt van de huidige stand van zaken, er in principe een begrotingstekort zal zijn van ongeveer Srd 4,9 miljard. Er wordt wel aangegeven dat ongeveer Srd 1,7 miljard via leningen en schenkingen zal binnenkomen, maar dan is er nog steeds een tekort Srd 3,2 miljard op de begroting van het komende jaar.

'Komt bij kijken, dat aan salarissen Srd 2,6 miljard betaald zal worden, terwijl aan sociale verplichtingen 700 miljoen betaald zal moeten worden, dan blijft er van de werkelijke inkomsten slechts Srd 400 miljoen over voor al het andere dat de regering wil doen in het jaar 2018', constateerde de politicus.

De bruto buitenlandse schuld is volgens Rusland van 2012 naar juni 2017 op kasbasis gestegen van 570 naar 1560 miljoen Amerikaanse dollar. De bruto binnenlandse schuld is van 2012 naar juni 2017 gestegen van 1,6 naar Srd 4,1 miljard. De totale bruto binnenlandse en buitenlandse schuld is gestegen van 1,3 naar 2,6 miljard.

Hij zei, dat de regering geld zal moeten lenen om leningen terug te betalen. 'Geen prettig vooruitzicht dus voor 2018 voor ons land.'

'Hoewel het de Centrale Bank met kunst en vliegwerk, ook buiten haar invloedssfeer, lukt om de wisselkoers enigszins stabiel te houden, merken we dat het ministerie van Financiën niet in staat blijkt om het evenwicht op de begroting te bewaren. Integendeel wordt de druk op de begroting steeds groter door de vele leningen die worden gebruikt om consumptieve uitgaven te dekken. Vrijwel alle geld dat is binnengestroomd via leningen in de afgelopen periode, is opgegaan aan salarissen en achterstallige betalingen. Het is duidelijk dat we financieel in grote problemen zijn geraakt en de kunst om eruit te komen is in de eerste plaats de garanties in te bouwen om de productie ter hand te nemen en de inkomsten van de staat te verhogen.'

Rusland betoogde verder, dat het niet kan dat mensen ondernemen, investeren en vervolgens de overheid hen niet betaalt en aan het lijntje houdt. 'Er zijn veel ondernemers die door het gedrag van de regering of bankroet zijn of op het punt staan bankroet te raken. Men kan de situatie niet langer aan en dat heeft grote consequentie. Wat kapot is bouw je niet weer in twee dagen op dus de institutionele capaciteit zijn wij aan het verliezen en draaien dus in de spiraal verder naar beneden.'

De politicus wil van de minister van Financiën weten wat nu de stand van zaken is rond de betaling van de mensen die op basis van afspraken met de regering werken hebben uitgevoerd en diensten hebben geleverd, maar hun geld nog niet hebben ontvangen.

ABS waarschuwt voor nep-enquêteurs

'Gelet moet worden op de verschillende kenmerken van de ABS-enquêteurs'


Verschillende personen die hiertoe niet gerechtigd zijn blijken zich uit te geven als enquêteurs van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) en benaderen huishoudens voor een of ander onderzoek. Hierbij vragen zij toegang tot de woningen van burgers. 

De directeur van het ABS benadrukt in een donderdag 30 november 2017 uitgebracht persbericht, dat er nauwkeurig gelet moet worden op de verschillende kenmerken van de ABS-enquêteurs, ook moet hun badge gecontroleerd worden.

ABS-veldwerkers kunnen herkend worden aan hun grijsblauwe uniform of een ABS-shirt, met ABS-logo, een badge met foto en naam van de houder, ABS-logo en handtekening van of namens de ABS-directeur. De vervoersmiddelen van deze personen hebben ook een duidelijk ABS-logo.

Het ABS is bezig met reguliere onderzoekingen, met name de Huishoudonderzoekingen, prijsopnames voor de Consumenten Prijsindex, Bedrijfsenquête en Bedrijvenregistratie. De MICS listing activiteiten zijn, op enkele gebieden in het binnenland na.

Het ABS doet een dringend beroep op eenieder om altijd alert en voorzichtig te zijn in geval men benaderd wordt voor het meewerken aan een onderzoek. Bij twijfel kan men contact maken met de afdeling Public Relations van het ABS op de telefoonnummers 471543 of 473737 toestel 222/248.

Samidin (NDP): 'Gewijzigde Casinowet, om gokverslaving tegen te gaan, is na een jaar nog niet in werking'

'Er spelen waarschijnlijk belangen'


De gewijzigde Casinowet, om gokverslaving tegen te gaan, is een jaar na goedkeuring door De Nationale Assemblee (DNA) nog niet in werking. Het is niet duidelijk waarom de regering de aangescherpte regels niet heeft afgekondigd. 'Een gebrek aan politieke wil', vermoedt NDP-parlementariër Naomi Samidin

Voor Samidin, één van de initiatiefnemers, is het 'overduidelijk' wat er aan de hand is. 'Het is zeer pijnlijk dat wij niet de politieke wil hebben om deze belangrijke wijzigingen in werking te doen treden. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe vernietigend gokverslaving kan zijn. Er spelen waarschijnlijk belangen', stelt de politica.

Het is de bedoeling dat door de aangepaste wet alle Surinamers die nu het casino bezoeken zich moeten legitimeren. Dit zou vastgelegd en gemonitord worden door de Gaming Board, de toezichthouder op kansspelen in Suriname. Problemen van gokverslaving zouden hiermee op tijd te ontdekt kunnen worden.

Samidin had met onder andere Jennifer Geerlings-Simons en André Misiekaba (NDP) de initiatiefwet ingediend. In eerste instantie wilden ze Surinamers weren uit het casino. De Vereniging van Casinohouders verzette zich echter daar scherp tegen uit vrees voor minder inkomsten en verlies van arbeidsplaatsen.

Papiamentstalige middagkrant La Prensa op Curaçao nadert haar einde

Verwacht wordt dat de rechter het faillissement van de krant uitspreekt

'Ik ben aangeslagen door het nieuws van het faillissement, het is een trieste dag voor ons allemaal'


Circa twee weken vóór haar 60-jarig bestaan, is de Papiamentstalige middagkrant La Prensa niet langer in staat om haar schulden te betalen. De verwachting is dat de rechter vandaag, vrijdag 1 december 2017, officieel het faillissement van de krant uitspreekt. Dat zegt aandeelhouder Margie Petit-Jonckheer, dochter van oprichter Chicho Jonckheer, in het Antilliaans Dagblad

'Ik ben aangeslagen door het nieuws van het faillissement. Het is een trieste dag voor ons allemaal. Ik betreur de sluiting ook om sentimentele redenen. Als kind ben ik met de krant opgegroeid. Nu de krant ophoudt te bestaan verliest Curaçao een krant met een rijke geschiedenis. Een krant ook die gemaakt werd door toegewijde mensen', aldus Petit-Jonckheer.

La Prensa is volgens de aandeelhouder in de vijftiger jaren belangrijk geweest voor de politieke bewustwording van het volk. 'De krant heeft een belangrijke rol gespeeld in het streven naar autonomie. Politici als Ronchi Isa, Efraim Jonckheer, Ciro Kroon van de DP, maar ook politici van andere partijen, hadden een platform in de krant.'

Gerecht Curaçao: Sona moet Ballast Nedam een voorlopige schadevergoeding betalen

Schadevergoeding van 1.486.241 dollar en 14.685 gulden voor niet tijdig beschikbaar stellen  bouwterrein HNO


Stichting Sona moet Ballast Nedam een voorlopige schadevergoeding van in totaal 1.486.241 dollar en 14.685 gulden betalen voor het niet tijdig beschikbaar stellen van het bouwterrein van Hospital Nobo Otrobanda. Dat heeft het gerecht gisteren in een Kort Geding, aangespannen door Ballast Nedam, besloten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 1 december 2017.

Ballast Nedam heeft een Kort Geding tegen Sona aangespannen met de vraag of Sona voorlopig gebonden is aan een beslissing van de ‘Dispute Adjudication Board’ (DAB) van eerder dit jaar.

De DAB, die in het leven is geroepen om eventuele geschillen tussen partijen op te lossen, had reeds besloten dat Sona schadevergoeding moest betalen aan Ballast Nedam voor het niet tijdig beschikbaar stellen van het bouwterrein van het nieuwe ziekenhuis, maar Sona weigerde te betalen, omdat zij het niet eens is met de beslissing en legde de kwestie in een bodemprocedure voor aan het gerecht.

NPS-fractieleider Rusland vraagt regering informatie over delegatie Consude Games in Bolivia

'Hoeveel van de mensen zijn sporters en hoeveel niet?'


 NPS-fractieleider Gregory Rusland wil van de regering weten hoe groot de delegatie is die naar de Consude Games gaat, die gehouden worden in Bolivia. 'Hoeveel personen vertrekken en hoe is de delegatie samengesteld? Hoeveel van de mensen zijn sporters en hoeveel niet?', vroeg de politicus gisteren bij de behandeling van de 2018-begroting in de Assemblee, aldus vandaag, vrijdag 1 december 2017, Starnieuws.

Inmiddels heeft het Nationaal Informatie Instituut in een persbericht aangegeven dat 59 sporters deelnemen aan de spelen. Over de begeleiders en de kosten zijn geen mededelingen gedaan.


Scholieren tussen twaalf en veertien jaar zullen Suriname vertegenwoordigen op de Zuid-Amerikaanse Schoolsport Spelen, de Consude Games. Van 2 tot en met 9 december zullen sporters hun krachten meten in Cochabamba, Bolivia. Dit jaar worden de spelen voor de 23e keer gehouden.

Suriname neemt deel aan zes takken van sport met name schaken, atletiek, basketbal, zaalvoetbal, zwemmen en volleybal.

De Stichting Schoolsport Federatie Suriname is vanuit het ministerie van Sport- en Jeugdzaken belast met de voorbereiding en organisatie van Suriname’s deelname aan dit internationaal sportevenement. De minister van Sport- en Jeugdzaken, Joan Dogojo, is er zeker van dat de sporters hun beste beentje voor zullen zetten.

Ook dit jaar zullen bij atletiek de sporters met een beperking (Special Olympics) deelnemen aan de Consude Games. De vriendschapsbanden tussen de landen die deelnemen moeten middels de spelen ook verstevigd worden door acceptatie van elkaars cultuur.

Ongeveer 2500 scholieren en begeleiders uit Argentinië, Brazilië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela, zullen aan deze spelen participeren.


Cotino (NDP) vraagt aandacht van regering voor demotivatie bij politie en gebrekkige uitrusting

'Wanneer burgers in nood zijn en bellen om hulp, dan hebben ze niets aan agenten die een paar ommetjes rijden'

'Wanneer burgers in hoge nood bellen naar de politie, dan hebben ze er niets aan dat agenten zich niet naar behoren kunnen inzetten, omdat ze bijvoorbeeld geen schoeisel hebben'


De voorzitster van de vaste commissie van Justitie en Politie, Assembleelid Rossellie Cotino (NDP),   vroeg gisteren tijdens de begrotingsbehandeling wat de waarnemend minister van Justitie en Politie gaat doen aan de demotivatie onder het politiepersoneel en het gebrek aan middelen. De vaste commissie van Justitie en Politie heeft hoorzittingen gehouden met de Surinaamse Politiebond, de bond van Penitentiaire Ambtenaren, de leiding van de Penitentiaire Ambtenaren, de leiding van het Korps Politie Suriname en waarnemend minister Ferdinand Welzijn.

Uit gesprekken met de Politiebond bleek, dat de demotivatie die nu heerst bij de politie zeer funest is, is de conclusie van de commissie, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 1 december 2017.
De demotivatie is het gevolg van:
- Het uitblijven van bevorderingen, omdat de stukken bijvoorbeeld zoek raken óf de resolutie van de laatste bevordering nog niet is verstrekt en dus de daaropvolgende bevordering wordt gemist. Dit, terwijl andere politieambtenaren, andere collega’s, doorstromen en bevorderd worden.
- Het ontbreken van enkele onderdelen van de basis politieuitrusting.
 
De minister heeft aangekondigd maatregelen te zullen treffen tegen de verruwende criminaliteit en de te verwachten stijgende criminaliteit in december, maar met een gedemotiveerd politieapparaat is het net als hazen vangen met onwillige honden, aldus Cotino. 'Voorzitter, de minister kan nog met zoveel plannen komen, maar hij moet niet uit het oog verliezen dat hij niet in staat is die plannen zelf uit te voeren. Hij is daarvoor afhankelijk van het personeel. Voor een effectieve criminaliteitsbestrijding hebben we politie mensen nodig die meewerkend zijn, gemotiveerd zijn, gedreven zijn, en die inderdaad alles doen om de criminaliteit in te dammen.'

Het Assembleelid voerde aan dat het politiepersoneel niet in staat is het werk te verrichten als het niet in staat is om:
- processen verbaal op te maken, vanwege het ontbreken van papier en inkt,
- een behoorlijke aangifte op te nemen, maar gewoon in een schrift aantekeningen noteert.

'Wanneer burgers in nood zijn, en bellen om hulp, dan hebben ze niets aan agenten die een paar ommetjes rijden. Wanneer burgers worden beroofd en naar 115 bellen verwachten zij á la minute hulp van de sterke arm. Wanneer burgers in hoge nood bellen naar de politie, dan hebben ze er niets aan dat politieagenten zich niet naar behoren kunnen inzetten, omdat ze bijvoorbeeld geen schoeisel hebben. De burger in nood heeft daar niets aan. Mensen in nood willen hulp, ze willen assistentie, ze willen de politie binnen de kortste tellen.'

Het Assembleelid juicht het toe, dat de waarnemend minister van Justitie en Politie gewijzigde maatregelen invoert om zodoende de criminaliteit een halt toe te roepen. Maar, ze vraagt tevens aandacht voor de demotivatie bij de politie. Net als bij beroepen als verpleegkundigen, artsen, de brandweer, ambulance dienst, heeft de politie te maken met mensenlevens.

Cotino wil weten hoeveel geld de minister ter beschikking heeft om het veiligheidsgevoel bij de burgers te doen terugkeren. Hoeveel middelen zijn hiervoor vrijgemaakt of is het continueren van dit politie optreden van tijdelijke aard?

Directeur Van Embricqs van Hi-Jet Helicopter Services neemt afscheid van 'onze twee makkers'

'Eindelijk kunnen wij deze periode afsluiten en het zal de haters en slecht sprekenden meteen ook de mond snoeren'


Jerrel van Embricqs, directeur van Hi-Jet Helicopter Services, is opgelucht, dat sinds de vermissing van de helikopter van Hi-Jet op 23 mei 2015, er nu eindelijk duidelijkheid is. 'Wij hebben vastgesteld dat het inderdaad gaat om het toestel van Hi-Jet,' zegt Van Embricqs vandaag, vrijdag 1 december 2017, op Starnieuws. 

De stoffelijke resten van piloot Donovan van Embricqs en technicus Ryatno Kertodikromo zijn vervoerd naar het mortuarium.

De politie, het rescue team van de brandweer, zes personeelsleden van Hi Jet en de twee inheemse  jongens, die het toestel ontdekt hebben (in eerste instantie werd bericht dat Chinese arbeiders van een houtkapbedrijf de helikopter hadden gevonden) zijn naar het Matawaigebied geweest. Eerst hebben de Technische Dienst en de Forensische Opsporing van de politie hun werk gedaan. Niemand mocht in de buurt van het toestel komen.

'Onder begeleiding van de speciale eenheden, mochten wij na een paar uur ter plekke afscheid nemen van onze twee makkers', zegt Van Embricqs uit.

Vier uur lang heeft de groep in de regen door het bos gelopen om het wrak te kunnen bereiken. Daarna moest ook vier uren teruggelopen worden naar de auto's. Het vinden van het toestel en stoffelijke resten van de twee slachtoffers is een hele grote stap en opluchting.

'Eindelijk kunnen wij deze periode afsluiten. Het zal de haters en slecht sprekenden meteen ook de mond snoeren', zegt Van Embricqs.

Later op de middag wordt er een persconferentie gehouden bij Hi-Jet voor verdere informatie.(Suriname Mirror/Starnieuws)

NDP-fractie eist antwoorden van LVV-minister Algoe

Doekhie (NDP) belicht curieus contract tussen SML en Staatsolie

(Bron screenshot: YouTube/DNA)
'Visvergunning voor acht trawlers verstrekt aan man die niets van visserij weet en een wachter zou zijn die onder een huis in een hangmat slaapt'


Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) heeft gisteren in De Nationale Assemblee gezegd, dat er veel onduidelijkheden zijn rond de visserijsector. Ook is hij het eens met zijn collega Cleon Gonsalves (PALU), dat een contract tussen Staatsolie en de Stichting Machinale Landbouw (SML) 'stinkt'. In beide gevallen uitte Doekhie zich kritisch naar minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 1 december 2017. 

Fractieleider van de NDP, André Misiekaba, stelde dat wanneer de regering vandaag aan het woord komt, de minister heel duidelijk moet ingaan op de vragen. Hij zei, dat als de fractieleider van de NDP zo praat, de boodschap duidelijk moet zijn.Misiekaba merkte op dat het niet persoonlijk gericht is tegen de minister, maar dat is duidelijkheid nodig over de gevraagde informatie.

Doekhie deelde mee, dat de SML een contract heeft getekend (dat hij in kopie aan Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons overhandigde), maar tegelijkertijd 14 tractoren, 7 graafmachines en voertuigen inzet om het werk te doen (Starnieuws laat in het midden waar dat contract betrekking op heeft, wat voor werkzaamheden, daarmee haar lezers met vragen achterlatend...). De invulling van deze zaak is niet correct volgens Doekhie. Hij kent het project, omdat president Desi Bouterse het met hem heeft besproken. Maar de wijze waarop het uitgevoerd wordt, is volgens Doekhie niet correct. Volgens Doekhie zou er sprake zijn van corruptie. Het gaat om 'lanti-machines' waarvan de emblemen zijn verwijderd. De minister van LVV heeft te kennen gegeven aan Doekhie, dat hij zich niet bemoeit met de zaak, maar het Assembleelid stelde dat uit brieven anders blijkt.

Fractiegenoot Amzad Abdoel stelde, dat het contract onder de loep moeten worden genomen. Indien deze in strijd is met de Anti-Corruptiewet dan moet die nietig verklaard worden, ook al zou men naar de rechter gaan. Het gaat om wurgcontracten die gesloten worden door parastatale bedrijven.

Doekhie benadrukte opnieuw, dat de districtscommissaris ontdekt heeft dat iemand een visvergunning heeft gekregen voor acht trawlers. De man op wiens naam de vergunning staat weet niks van visserij en zou een wachter zijn die onder een huis in een hangmat slaapt, aldus Doekhie. De vergunning is getekend door de directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran. De minister zei eerder hier niks van af te weten. Als dat werkelijk het geval is, dan zou dat kunnen betekenen, dat zijn eigen directeur stukken tekent buiten medeweten van Algoe en heeft de bewindsman een probleem.

Assembleelid Rajiv Ramsahai (NDP) ondersteunde Doekhie in zijn kritiek op de visserijsector. Hij benadrukte dat trawlers de natuurlijke hulpbronnen vernietigen en verbannen moeten worden. Tonnen aan vis en de zeebodem worden vernietigd door de netten die worden uitgegooid. De trawlers zijn ook niet van Suriname. 'Vergunningen worden voor euro's en dollars verhuurd aan buitenlanders die de vis en de winsten wegdragen. Het land heeft hier niets aan.'

Eerder op de dag hadden de Assembleeleden Marinus Bee (ABOP) en Mahinder Jogi (VHP) al om transparantie gevraagd inzake visvergunningen, waarbij minister Algoe aangaf dat hij bedreigd zou zijn door Assembleeleden om zaken niet te onderzoeken. Aangevoerd werd dat, door de namen niet te noemen een smet wordt gelegd op het college.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

John van Coblijn: 'Bouterse streeft al 37 jaren te heersen over land en volk'

'Er moet een nieuwe wijze van politiek in Suriname komen'

'Zijn doel is geweest om de macht te hebben over mensen en het land, een land waarin alleen zijn normen gelden'


De politicus John van Coblijn zegt donderdag 30 november 2017 in het Dagblad Suriname het jammer te vinden, dat president Desi Bouterse weer een slechte kant van zich heeft laten zien door burgers van zijn eigen land op de verjaardag van Suriname, Srefidensi Dey, met harde taal te bekritiseren. Op een dag als 25 november had het staatshoofd volgens Van Coblijn juist zalvend moeten zijn en een handreiking moeten doen naar dat deel van de gemeenschap dat zich niet prettig voelt vanwege de financiële en sociale problemen in het land. 

'De president had met dit alles rekening moeten houden en niet alleen aan zichzelf moeten denken. Wij weten al 37 jaar lang dat onze waarden en normen continu bergafwaarts zijn gegaan. Er moet daarom een nieuwe wijze van politiek in Suriname komen. Een politiek die veel respect zou moeten hebben voor de algemene normen en waarden die gelden om een gemeenschap goed te laten functioneren. Het feit dat de president niet in staat is geweest om zalvend bezig te zijn in Brokopondo, spreekt boekdelen. Hij is een figuur die in de afgelopen 37 jaar niets anders geprobeerd heeft, dan verdeeldheid zaaaien en het heersen over de samenleving als zijn grootste ideaal te bewerkstelligen. Zijn doel is geweest om de macht te hebben over mensen en het land. Een land waarin alleen zijn normen gelden. Hij denkt aan het egoïstisch recht. Hij kijkt alleen aan zijn recht en niet aan het recht van het volk', stelt de politicus.

Volgens Van Coblijn kan het nooit toegestaan worden, dat een president gelooft dat die meer recht heeft dan zijn burgers. 'Elk recht dat voor de burgerij geldt, geldt ook voor hem. Dat is het vreemde dat hij nog steeds niet kan begrijpen. Hij moet de wetten respecteren zoals die gelden', aldus Van Coblijn.

Hij benadrukt dat gezien de uitgegeven verklaring van de NDP in verband met 42 jaar staatkundige onafhankelijkheid, de uitspraak van Bouterse niet als een verrassing bij hem is overgekomen. In deze verklaring geeft de partij aan, dat nationalisme en natievorming aangewakkerd werden en gestalte begonnen te krijgen met de komst van de revolutie in 1980. 'Die verklaring was doorspekt van respectloosheid over datgene dat vroegere generaties voor ons hebben achtergelaten. Men wil bijna doen overkomen alsof de onafhankelijkheid pas in 1980 begonnen is. Men heeft geprobeerd een situatie te schetsen alsof zij iets in 1980 hebben bewerkstelligd dat in 1975 niet kon. Uit de vele problemen die Suriname in de afgelopen jaren heeft gehad, zijn in de afgelopen 37 jaren problemen geweest van mensen die op dit moment de leiding hebben binnen de NDP.'

Van Coblijn vindt dat protesterende groepen terecht aangeven ontevreden te zijn over huidige ontwikkelingen. 'Zij moeten echter weten dat niets in de wereld terecht komt, als je niet ervoor werkt. Er zal veel meer werk moeten worden verzet om de regering naar huis te sturen. Soms is het ook verstandig om het verstand boven de wens te laten functioneren', stelt hij.

Volgens hem moet men begrijpen dat naast het wegsturen van de regering ook iets beters aangeboden moet worden waar de samenleving achter kan staan. 'Mensen moeten begrijpen waarom het belangrijk is een situatie te keren. In de politiek moet je bloed, zweet en tranen daarvoor laten vallen. Het is mijn opinie dat men te gemakkelijk denkt over ontwikkeling en politiek in een land, terwijl de macht niet eenvoudig uit handen wordt gegeven. Daarvoor moet je het echte contact met het volk zien te maken. Het gaat niet alleen om jouw en jouw wensen. Voelt het volk zich ook aangesloten bij jouw doelstellingen.'

Twee mannen aangehouden met bok op bromfiets

(Bron foto: YouTube)
Bok door verdachten - oude bekenden van de politie - gestolen


De politie van Jarikaba heeft afgelopen week twee mannen staande gehouden die op hun bromfiets een bok vervoerden. De politie kreeg hierover een tip binnen en rukte terstond uit. Beide mannen werden op straat door de politie staande gehouden. Dit bericht het Dagblad Suriname donderdag 30 december 2017.

Zij konden de herkomst van de bok niet verklaren. Uit het nader onderzoek bleek, dat de twee in hetzelfde politieressort de bok hadden gestolen.

In belang van het verdere onderzoek zijn beide verdachten, die oude bekenden zijn van de politie, in verzekering gesteld. De politie heeft later het in beslag genomen beest afgestaan aan de eigenaar.

De verdachten blijven in hechtenis.

Paraguayaanse vrouw (21) ernstig mishandeld door echtgenoot vanwege Facebook 'Like's'

Voor elke 'Like' op haar Facebookpagina werd Adolfina Camelli Ortigoza geslagen


De 21-jarige Paraguayaanse Adolfina Camelli Ortigoza is het slachtoffer geweest van haar jaloerse echtgenoot, Pedro Heriberto Galeano (32). Voor elke 'Like' op haar Facebookpagina, die ze naar verluidt kreeg van haar vele geliefden, werd ze geslagen. Haar gezicht was uiteindelijk zo misvormd, dat ze zichzelf niet langer herkende in de spiegel. 

Haar beproeving eindigde toen haar schoonvader zijn eigen zoon aangaf. Hij vreesde dat de volgende aanval haar dood zou betekenen, aldus de Britse krant Mirror woensdag 29 november 2017.

Haar gezicht was helemaal opgezwollen, waardoor ze nauwelijks haar ogen kon openen en haar lichaam had verschillende interne bloedingen. Ze heeft haar tanden kunnen behouden ondanks de gebroken kaak, alleen omdat haar man altijd een doek in haar mond stopte voordat ze haar sloeg, om te voorkomen dat ze schreeuwde.

Hij plaatste foto's op haar Facebookpagina. De man zou haar eerder hebben vastgehouden in hun gedeelde appartement in een buitenwijk van Asunción aan de grens met Argentinië.

Hij nam de volledige controle over haar Facebook-account over en plaatste ook bewust foto's van haar om te zien wie er commentaar zou willen geven of een 'like' zou plaatsen.

De man is gearresteerd. Nu moet het tot een rechtszaak tegen hem komen. Hij wordt beschuldigd van poging tot moord, ontneming van vrijheid en dwang. Daarop staat in Paraguay tot 30 jaar gevangenisstraf.

(Suriname Mirror/Focus.de/The Mirror)

Argentijnse marine geeft officieel de hoop op

Geen hoop dat levende bemanningsleden worden gevonden van verdwenen onderzeeër ARA San Juan

(Bron foto's: Twitter)

 
De Argentijnse marine heeft officieel de hoop opgegeven dat er levende bemanningsleden worden gevonden van de verdwenen onderzeeër ARA San Juan.De zoektocht naar het vaartuig gaat wel door, zo luidt een verklaring van de marine, waar Britse media donderdag 30 november over berichten.

Het contact met de ARA San Juan met 44 bemanningsleden werd op 15 november verloren en sindsdien is de duikboot spoorloos.


De hoop dat bemanningsleden levend zouden worden teruggevonden was al veel kleiner geworden toen bleek dat er een explosie was geregistreerd bij de laatste plek waar contact met de duikboot was geweest.


(Suriname Mirror/The Independent/De Telegraaf/Twitter)