maandag 20 november 2017

Servisch minister Dacic: 'Groot-Brittannië dient protest bij Suriname in inzake intrekking erkenning Kosovo als onafhankelijke staat'

Geen bevestiging Surinaamse regering van Brits protest


Groot-Brittannië heeft een protest bij Suriname ingediend omdat Paramaribo de officiële erkenning van Kosovo als onafhankelijke staat heeft ingetrokken. Dat beweert de Servische minister Ivica Dacic, aldus berichten maandag 20 november 2017 onder andere B92 en Novosti

'Ofschoon sommige grote landen aangeven onze vriend te zijn, moet ik opmerken dat een van ze -Groot-Brittannië- een protest bij Suriname heeft gedeponeerd vanwege de intrekking van de erkenning van Kosovo', zei Dacic tegen journalisten, schrijft de Ware Tijd.

Volgens Kosovo druist de actie van Suriname in tegen het internationaal recht. 'We zijn ingenomen met het besluit van Suriname en het standpunt van Guinea-Bissau, die aangeeft dat de regering de territoriale integriteit en soevereiniteit van Servië onderschrijft', aldus de bewindsman.

De intrekking van Surinames erkenning van Kosovo kwam enkele dagen voordat minister Mike Noersaliem in Servië arriveerde voor een werkbezoek. Servië beschouwt Kosovo, dat in 2008 zich eenzijdig heeft afgescheiden, nog als deel van zijn grondgebied.

Suriname heeft de twijfelachtige eer om als eerste land de erkenning van Kosovo in te trekken. Medio vorig jaar gaf de regering nog en verklaring uit waarin toenmalig minister Nirmala Badrising van Buitenlandse Zaken bekendmaakte, dat Suriname de republiek Kosovo als soeverein land erkent.

De afgelopen weken hebben Assembleeleden in het parlement vragen gesteld over de kwestie Kosovo. De regering voert volgens sommige volksvertegenwoordigers over bepaalde zaken een zigzag buitenland politiek. Het land riskeert zo internationaal als onbetrouwbaar over te komen. De regering heeft daar nog geen antwoord op gegeven.

De Ware Tijd heeft geen bevestiging van het Brits protest bij de Surinaamse regering, het ministerie van Buitenlandse Zaken, gevraagd....

Ter informatie: 


(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Twitter)

Demonstratieverbod rond landelijke intocht Sinterklaas in Dokkum uit vrees voor zwaar vuurwerk

(Bron foto: Twitter)
Voorstanders van Zwarte Piet zouden tegenstanders opwachten met zwaar vuurwerk


Het demonstratieverbod dat zaterdag werd ingesteld rond de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum is vooral ingesteld omdat betogers mogelijk zwaar vuurwerk wilden inzetten. Dat zegt burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, vandaag, maandag 20 november 2017,  in een verklaring (zie onderaan). Daarin wordt niet vermeld of het voorstanders of tegenstanders van Zwarte Piet waren die vuurwerk meenamen. 

Volgens onder andere de Leeuwarder Courant waren het voorstanders van Zwarte Piet die in de stad de tegenstanders zouden opwachten met zwaar vuurwerk.

'Op basis van deze informatie is het advies gedaan de demonstratie te verbieden, omdat de veiligheid van alle mensen niet langer gegarandeerd kon worden', aldus Waanders.

De demonstratie van de groep Kick Out Zwarte Piet werd op het laatste moment verboden. Dat gebeurde nadat twee bussen met actievoerders op de snelweg A7 bij Joure waren tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. De politie stuurde de bussen terug uit angst voor ernstige wanordelijkheden bij de intocht. Uit de verklaring van burgemeester Waanders blijkt nu dat zwaar vuurwerk daarbij een rol heeft gespeeld.
 
De burgemeester vindt het erg jammer dat mensen niet in staat waren gebruik te maken van hun vrijheid van demonstratie. De voorstanders van Zwarte Piet kregen volgens haar ook alle mogelijkheid om hun standpunt kenbaar te maken, maar zij hebben er geen gebruik van gemaakt, aldus Waanders. Volgens de burgemeester, die verder trots is op het feest in Dokkum, kunnen we alleen vooruitgang boeken als mensen bereid zijn met elkaar in dialoog te gaan.

'Ik vind het erg jammer dat dit allemaal gebeurd is. Mensen hebben gebruik gemaakt van hun grondrecht om te komen demonstreren en er zijn op voorhand goede afspraken gemaakt. Aan voorstanders van Zwarte Piet was binnen dezelfde afspraken volop ruimte om hun standpunten kenbaar te komen maken. Daar hebben ze geen gebruikt van gemaakt.'

'Iedereen houdt van Sinterklaas en dat moet zo blijven. De discussie over zijn Pieten is nog lang niet ten einde. En daar komen we ook niet uit met harde confrontaties en ook niet via de media. Alleen bereidheid van meer mensen om de dialoog aan te gaan, kan ons niet verder helpen. Daar wil ik graag een bijdrage aan blijven leveren', schrijft burgemeester Waanders.
(Suriname Mirror/De Telegraaf/Leeuwarder Courant/Omrop Fryslan)

Politieman buiten dienst in Campo Limpo Paulista, Brazilië, schiet in apotheek twee overvallers neer

Tijdens het optreden van agent houdt hij zijn jonge zoontje onder een arm.....Er is een schokkende video online verschenen van een politieman in Brazilië die buiten dienst twee verdachten neerschiet van een overval op een apotheek terwijl hij zijn baby-zoontje onder één van zijn armen vasthoudt. 

Sergeant Rafael Souza betrad zaterdagmiddag, 18 november 2017, Bifarma in het centrum van Campo Limpo Paulista, in de staat São Paulo, Brazilië, met zijn vrouw en hun jonge zoon om medicijnen te kopen, toen gewapende overvallers binnenstormden.

De dramatische scènes werden vastgelegd op CCTV. Terwijl een bediende zijn vrouw hielp, kwamen twee overvallers met mutsen op en een geweer binnen.

Volgens mediaberichten richtte een van de verdachten, Jefferson Alves, 24, een inwoner van Campo Limpo, een pistool op sergeant Souza, die zichzelf identificeerde als een politieagent. Souza, van het 49e Metropolitan Battalion, zei dat de verdachte van plan was hem neer te schieten, dus reageerde hij. Hij trok zijn pistool en schoot gericht op een van de overvallers, voordat hij de andere man ging achtervolgen.

Zijn vrouw schreeuwde terwijl ze naar de baby reikte, terwijl ze dekking zocht onder de planken met producten. Souza gaf het jongetje aan zijn vrouw....(Suriname Mirror/The Daily Mail/Fox News/YouTube)

Zeker veertien mensen om het leven gekomen bij busongeluk in Colombia

(Bron foto: Twitter)
Bus stort in de gemeente Sabanalarga in afgrond

Chauffeur verliest macht over het stuur bij ontwijken van een fietser


Zeker veertien mensen zijn gisteren, zondag 19 november 2017, om het leven gekomen toen een bus op een kleine weg in het noordwesten van Colombia in een afgrond stortte. 

De buschauffeur verloor de macht over het stuur toen hij een fietser wilde ontwijken en de bus naast de weg belandde.


Zeker 35 mensen zijn gewond geraakt bij het verkeersongeluk in de gemeente Sabanalarga. De Colombiaanse autoriteiten evacueren de slachtoffers per helikopter. Sabanalarga bevindt zich in het departement Antioquia, zo'n 500 kilometer ten noordwesten van hoofdstad Bogota. (Suriname Mirror/RTL Nieuws/La FM/W Radio/Twitter)

Spelersbus Colombiaans voetbalteam met stenen bekogeld

Drie spelers van Deportivo Pasto geraakt door stenen en lichtgewond geraaktEen Colombiaanse voetbalwedstrijd werd zaterdag uitgesteld, nadat fans een teambus hadden aangevallen door stenen te gooien, waardoor drie gewonden vielen. Atletico Junior zou het opnemen tegen Deportivo Pasto in het Estadio Metropolitano, maar de wedstrijd in Baranquilla werd afgeblazen 'vanwege de aanval op de bezoekersbus op 14 kilometer van het stadion'.

De wedstrijd werd opnieuw gepland en vond zondagmorgen 19 november 2017 achter gesloten deuren plaats met Sebastian Viera die als enige doel wist te treffen om Los Tiburones de overwinning te bezorgen.


Junior gaf een verklaring af waarin zij het incident veroordeelde: 'We betreuren en verwerpen het incident dat plaatsvond met de bus die Deportivo Pasto naar het Estadio Metropolitano vervoerde. Deze daden van vandalisme kunnen niet opnieuw plaatsvinden in onze stad of in het Colombiaanse voetbal. We nodigen sportfans uit om in alle rust van het voetbalfeest te genieten.'

De mensen die getuigen waren van de aanval reageerden op Twitter. Carlos Giraldo: 'Ongelooflijk, we zijn net aangevallen met stenen.':Lokale journalist Andres Marocco heeft meer details toegevoegd : 'Ik heb net Carlos gesproken en hij zegt dat hij in orde is. Hij kreeg een klap, maar het is niet serieus. Er zijn nog twee leden van Pasto met stenen geraakt, maar ze hebben geen enkele complicatie.':(Suriname Mirror/The Mirror/RCN Radio/El Tiempo/Twitter)

Actieteam om grootschalige drugssmokkel te onderzoeken

Politie heeft dit jaar recordhoeveelheid van 3.000 kilo cocaïne in beslag genomen


Het feit dat er in dit jaar opmerkelijk grote drugsvangsten gedaan zijn door de politie, ontsnapt niet aan de aandacht van de autoriteiten. 'Het heeft onze serieuze aandacht', zegt waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, vandaag, maandag 20 november 2017, in de Ware Tijd. 

In samenspraak met het Openbaar Ministerie, onder leiding van de procureur-generaal, is een actieteam ingesteld om serieus het probleem van grootschalige drugssmokkel te onderzoeken.

De politie heeft dit jaar al meer dan 3.000 kilo cocaïne in beslag genomen, een recordhoeveelheid. Begin dit jaar werd 98 kilo cocaïne onderschept. Vóór de grote vakantie stuitte de douane op een partij van 1.751 kilo in sporttassen en niet zo lang geleden werd 395 kilo drugs gevonden in een container in de buurt van het havencomplex.

De minister wil voorlopig niet meer informatie geven over de stappen die genomen zullen worden om het probleem aan te pakken.

Ook de recente ontwikkeling van mogelijke betrokkenheid van agenten bij het vervalsen van cocaïne kort voordat die verbrand zouden worden, heeft de aandacht van de minister. Vorige maand zijn twee douaniers in verzekering gesteld voor betrokkenheid bij drugssmokkel.

'Ik doe een beroep op de mensen om niet in de verleiding te gaan. We zullen genoodzaakt zijn om meedogenloos op te treden tegen dit soort figuren die hun plicht verzaken', zegt Welzijn.

OM eist geen straf tegen agenten DH01 en DH02 in Mitch Henriquez-zaak

'Geen causaal verband tussen het overlijden van Henriquez en het politiegeweld'

- 'Ze zijn schuldig, maar al genoeg gestraft'
- 'Er was geen aanleiding om dit geweld toe te passen'


Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez schuldig aan mishandeling. Het OM concludeert,  dat er geen causaal verband is tussen het overlijden van Henriquez en het politiegeweld. De openbaar aanklager eist geen straf voor agenten DH01 en DH02. 'Ze zijn schuldig, maar al genoeg gestraft', oordeelde de aanklager vandaag, maandag 20 november 2017, aldus De Telegraaf.

Aanvankelijk werd gedacht dat Henriquez was overleden door de omstreden nekklem, maar door een nieuw rapport en door nieuwe deskundigenverklaringen, kwam deze aanname weer op losse schroeven. Tijdens de rechtszaak vorige week werden de deskundigen het niet met elkaar eens. Hierdoor is er geen bewijs voor ’mishandeling met de dood ten gevolg’ maar enkel nog voor ’mishandeling’, zei de Officier van Justitie.

De agenten zijn weliswaar schuldig aan mishandeling, maar de Officier van Justitie meent dat een straf daar niets aan toevoegt. Zij hebben jaren moeten leven met een strafzaak die boven hun hoofd hing, bedreigingen en veroordeling in de media, stelt de aanklager.

De ex-vriendin van Henriquez reageerde teleurgesteld. 'Er is een schandalig excuus gezocht, maar ik hoop dat de rechters toch straf opleggen.'

Eerder zei de aanklager, dat de politie bij de fatale arrestatie onterecht een nekklem heeft toegepast. Omdat de Arubaan zich niet gewelddadig tegen zijn aanhouding verzette, was de riskante nekklem buitenproportioneel. 'Er was geen aanleiding om dit geweld toe te passen', zei de Officier van Justitie vandaag tijdens zijn requisitoir in de zaak tegen twee verdachte agenten.

Agent DH01, die de nekklem bij Henriquez toepaste, heeft het risico miskend, aldus de aanklager. De Officier van Justitie is het ook absoluut niet met de verdachte agent eens, dat de nekklem gebruikt mag worden bij elke aanhouding waarbij de verdachte verzet pleegt. Ook het geweld van de andere verdachte agent was onrechtmatig. Groepscommandant DH02 had de arrestant niet in zijn gezicht mogen slaan en geen pepperspray mogen gebruiken, aldus de aanklager.

Henriquez overleed de dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag, eind juni 2015. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij naar zijn kruis. Vijf agenten waren betrokken bij zijn arrestatie. Daarbij werd veel geweld gebruikt, onder meer de omstreden nekklem. Twee agenten zijn strafrechtelijk vervolgd. Ze worden aangeduid als DH01 en DH02 omdat zij en hun families na de arrestatie zwaar bedreigd zijn.

De uitspraak van de rechtbank staat op 21 december gepland.

PERSBERICHT OM maandag 20 november 2017 

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@101101/agenten-schuldig/

OM: agenten schuldig aan mishandeling Mitch Henriquez


20 november 2017 - Arrondissementsparket Den Haag

Twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez, hebben zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan mishandeling. Het geweld dat zij op de arrestant toepasten, was naar het oordeel van de officieren van justitie buitenproportioneel. Dat zij ook schuldig zijn aan het overlijden van Henriquez, kan volgens het OM niet worden bewezen. Het OM voelt mee met het verdriet van de nabestaanden en realiseert zich dat dit voor hen bijzonder teleurstellend zal zijn. Maar het kan gelet op alle onderzoeksresultaten geen andere conclusie trekken.

Het OM stelt vast dat er grond was voor de aanhouding van Mitch Henriquez. Hij verstoorde de openbare orde door herhaaldelijk te roepen dat hij een wapen had. Toen de aanhouding eenmaal was ingezet en Mitch Henriquez zich daartegen hevig verzette, kon en mocht van de politie niet worden verwacht dat zij zou loslaten en weglopen. Echter, deze twee agenten zijn bij de aanhouding volgens het OM te ver gegaan in het door hen toegepaste geweld.

Belangrijke vraag is of het buitenproportionele geweld dat de twee agenten toepasten de oorzaak is van het overlijden van Mitch Henriquez. Om die vraag te kunnen beantwoorden moet duidelijk zijn waaraan hij is overleden.

Één deskundige – de patholoog die ook als eerste een doodsoorzaak heeft vastgesteld – stelt dat verstikking de meest waarschijnlijke doodsoorzaak is (als gevolg van geweld op de hals en mogelijk samenhangend met geweld op de neus en het gebruik van pepperspray). Met die conclusie zou de dood van Henriquez in verband kunnen worden gebracht met het optreden van de agent die een nekklem toepaste en de agent die in het gezicht stompte en pepperspray in het gezicht wreef.
Twee andere deskundigen noemden op zitting een extreme opwindingstoestand de meest waarschijnlijke doodsoorzaak. Dit zogeheten acute stress syndroom kan optreden door de wisselwerking tussen aanhouding en het verzet daartegen. Het lichaam gaat bij dit syndroom over tot de aanmaak van een giftig niveau van adrenaline en dopamine met als uiteindelijk gevolg hartfalen en overlijden. Een derde (niet op de zitting gehoorde) deskundige onderschrijft de conclusies van deze twee deskundigen.

De twee deskundigen verklaarden dat ook zonder het buitenproportionele geweld van de twee agenten Mitch Henriquez aan het acute stress syndroom zou kunnen zijn overleden. Uitgaande van hun conclusies zou er geen direct verband zijn tussen het buitenproportionele geweld van beide agenten en de dood van Mitch Henriquez.

Op basis van de verschillende deskundigenrapportages is het OM van oordeel dat het overlijden van Henriquez het best kan worden verklaard door het acute stress syndroom en niet door een zuurstoftekort veroorzaakt door een verwurging.

De conclusie acuut stress syndroom brengt met zich mee dat er geen verband kan worden vastgesteld tussen het buitenproportionele geweld van beide agenten en het overlijden van Mitch Henriquez. Dat leidt ertoe dat volgens het OM alleen ‘mishandeling’ bewijsbaar is en niet ‘mishandeling met de dood ten gevolg’.

Het OM realiseert zich dat na ruim twee jaar onderzoek dit voor de nabestaanden bijzonder teleurstellend zal zijn. Maar het kan gelet op alle onderzoeksresultaten geen andere conclusie trekken over de doodsoorzaak en daarmee ook over de strafrechtelijke verwijtbaarheid van de twee agenten aan het overlijden.

Wel vindt het OM dat de twee agenten schuldig zijn aan mishandeling van Mitch Henriquez. Ze zijn bij de uitvoering van de aanhouding te ver gegaan in het geweld dat zij hebben toegepast. Het aanbrengen van een nekklem, het daarbij slaan in het gezicht en het gebruik van pepperspray waren in de gegeven situatie ongeoorloofd.

Het OM vraagt de rechter de twee agenten schuldig te verklaren voor mishandeling maar daarvoor geen straf op te leggen. Reden hiervoor is dat mishandeling een aanzienlijk lichter verwijt betreft dan waar het OM aanvankelijk vanuit is gegaan. Verder weegt het OM mee dat agenten moeten optreden als iemand de openbare orde verstoort. Ook heeft deze zaak grote gevolgen gehad voor de agenten en hebben zij al een disciplinaire maatregel van de politieorganisatie ondergaan. Een straf voor mishandeling zou daar volgens het OM niets aan toevoegen.

Districtscommissaris Remy Pollack verbiedt ‘Pijpe beest party’

Showpromotor MC Chileman beweert glashard dat het gaat om een 'normaal feest'...

- Party suggereert een ordinair, vulgair, ranzig 'feest', toonbeeld van hoe grenzen van fatsoen worden overschreden in Suriname
- Zelfs Aptijt distantieert zich van het 'evenement'


'Onmaatschappelijk', zo typeert districtscommissaris Remy Pollack van Paramaribo Zuid-West, de flyers van een party met de naam ‘Pijpe beest party’. 'Vooralsnog ligt er nog geen vergunningaanvraag op het commissariaat voor dit feest', zegt hij vandaag, maandag 20 november 2017, in de Ware Tijd, maar hij wijst de aanvraag op voorhand af.

Pollack zegt, dat er altijd een vergunning moet worden aangevraagd als een plek wordt afgehuurd waar bands zullen optreden, ook wanneer de locatie een lopende vergunning heeft. Hoewel de naam van het feest voor zich spreekt, met als afbeelding op de flyer een vrouw hurkend bij het geslachtsdeel van een man, durft showpromotor MC Chileman toch glashard te ontkennen, dat het gaat om een pijpfeest.

'Het is net als elk ander normaal feest, één waar je gewoon gezellig kan dansen en vrij bent te doen wat jij als bezoeker wil.' De promotor geeft aan, dat als mensen er werkelijk voor kiezen om op het feest bepaalde seksuele handelingen te plegen, zij niet tegengehouden zullen worden. Echter, hij ontkent dat, zoals in het promofilmpje is aangegeven, er een prijs weggegeven zal worden aan de beste pijper. 'Ik ben hiermee niet bekend', beweert hij.

Of de artiesten en muziekformaties die op de flyer genoemd worden werkelijk zullen optreden, is niet bekend. Aptijt bijvoorbeeld, distantieert zich van het evenement. De party zou op 9 december gehouden worden in Centraal Station op de hoek van de Indira Gandhiweg en de Randjansinghweg.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Rusland (NPS): 'Binnenlandbewoners aan hun lot overgelaten'

'In nagenoeg alle dorpen vanaf Atjoni zijn gemeenschappelijke problemen'

(Bron foto: NPS)


De Nationale Partij Suriname (NPS) constateert, dat de bewoners van het Boven-Surinamegebied aan hun lot zijn overgelaten. In nagenoeg alle dorpen vanaf Atjoni zijn  gemeenschappelijke problemen die een ruime mate de ontwikkeling en groei van de lokale bewoners aantasten.

Partijvoorzitter Gregory Rusland stelt in een vandaag, maandag 20 november 2017, door de partij uitgebracht persbericht, dat er in de dorpen sprake is van gebrekkige tot geen elektriciteitsvoorziening, slechte leeromstandigheden vanwege de deplorabele staat van schoolgebouwen en schaarse leermiddelen. Ook laat de gezondheidszorg veel te wensen over waarbij één arts is aangewezen voor het gebied, maar die is sporadisch aanwezig.

Rusland bezoekt met een delegatie vanaf zaterdag 18 november aantal dorpen in het district Sipaliwini. De partij wenst te vernemen wat de knelpunten zijn, om daarop verder beleid te kunnen maken. De NPS-delegatie werd in alle districten warm onthaald en er zijn krutu’s gehouden met de plaatselijke dorpsstructuren. De NPS-voorzitter heeft ook in het dorp Nieuw Aurora een nieuw bestuur van de onderafdeling van dat gebied geïnstalleerd.

Hij vindt dat de mensen in de gebieden aan hun lot zijn overgelaten. Nieuw Aurora beschikt sinds juni 2017 niet meer over stroom. De dorpsbewoners verwezen naar de periode vòòr de huidige regeerders toen er wel sprake was van goede stroomvoorziening, ook al was het niet overal 24 uur stroom. 'Maar, er was wel een zekere regelmaat opgebouwd en dat is nu teniet gedaan', zegt Rusland.

Grote cocaïnevondsten een uitblijven arrestaties roepen in Suriname vragen op

Santokhi (VHP): 'In ons land zijn georganiseerde drugsbendes actief'


De opmerkelijke onderscheppingen van grote hoeveelheden cocaïne uit Suriname in het buitenland roepen vragen op. Wat er een schepje bovenop legt is, dat in Suriname zelf niemand wordt aangehouden. Dat is op zijn zachtst gezegd frappant te noemen. 

Om honderden kilo's coke per keer verscheept te krijgen, vergt toch wel wat organisatie. Ergens moet toch iets tastbaars te achterhalen zijn. De autoriteiten zijn alert. De oppositie fronst de wenkbrauwen. Vooral bij de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, is kritiek op de gang van zaken.

'In ons land zijn georganiseerde drugsbendes actief', zegt VHP-leider Chandrikapersad Santokhi vandaag, maandag 20 november 2017, in de Times of Suriname. De voormalige minister van Justitie & Politie maakt zich grote zorgen. Dit temeer, daar aanhoudingen uitblijven, ongeacht hoeveel drugs worden onderschept. Het geeft in ieder geval aan dat het niet deugt met de bewaking, de 100%-controle van zeecontainers en beveiliging op de haven van Paramaribo.

Santokhi wijt het vooral aan een zwakke organisatie bij de Justitie. Onder zijn bestuur was een speciale politie-eenheid opgezet. Drugsvliegtuigen werden in beslag genomen en de drugscriminaliteit werd gericht bestreden. Onder meer werd een Guyanese drugsbaas aangehouden en uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

MAN-Statenlid Yaël Plet vraagt aandacht voor toename gewelddadige overvallen

(Bron foto: Plet/Facebook)
Plet stelt minister van Justitie ook vragen over tekort aan menskracht bij politie
 

Parlementariër van de MAN Yaël Plet heeft minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) een serie met vragen gesteld over de toename van gewelddadige overvallen aan het einde van het jaar en het tekort aan menskracht bij de politie. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 20 november 2017.

'Historische cijfers geven aan dat het fenomeen atrako (gewelddadige overval) aan het einde van het jaar toeneemt en met fatale afloop in veel gevallen. Het brengt onrust en zorgen in de gemeenschap, traumatische ervaringen en een negatieve invloed op de economie. Mensen durven hun huis niet meer uit om geen slachtoffer te worden en ondernemers sluiten hun winkels waardoor banen verloren gaan', aldus Plet.

Guangdong Zhenrong Energy heeft contractbreuk gepleegd jegens Curaçao en Refineria di Kòrsou

Curaçao en RdK zullen zich niet langer verplicht voelen om door te gaan met onderhandelingen


Kwestie GZE verworden tot ordinaire soap


Guangdong Zhenrong Energy (GZE) heeft contractbreuk gepleegd jegens Curaçao en Refineria di Kòrsou (RdK), er is daarmee een breekpunt bereikt. Curaçao en RdK zullen, tenzij GZE erin slaagt om binnen twee weken de geconstateerde tekortkomingen adequaat aan te pakken, zich niet langer verplicht voelen om door te gaan met de onderhandelingen. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 20 november 2017.

De Curaçaose regering zal onderzoek doen naar alternatieven om de modernisering en de exploitatie van de raffinaderij en de olieoverslag te garanderen.

30 November geldt als de D-day voor GZE, dan verloopt de deadline om alsnog met de gevraagde informatie over de brug te komen. Aldus de brief van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) van vorige week 16 november aan GZE. Het schrijven is ondertekend door voorzitter Clift Christiaan van het MDPT en directeur Jose van den Wall-Arnemann van RdK. De brief is via social media gelekt.

Personeel SAO ontvangt spoedig koopkrachtversterking met terugwerkende kracht


Het gaat om een bedrag van Srd 600 per persoon per maand 


Medewerk(st)ers van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) zullen binnenkort met terugwerkende kracht de koopkrachtversterking krijgen, die eerder aan de ambtenaren is toegekend. Het gaat om een bedrag van Srd 600 per persoon per maand. Er wordt naar gestreefd die deze maand uit te betalen, maar als het niet lukt, zal dat in elk geval nog dit jaar gebeuren. Dat bevestigt bondsvoorzitter Ronald Hooghart vandaag, maandag 20 november 2017, in de Ware Tijd. 

'De koopkrachtversterking is geregeld en volgende week wordt alles afgehandeld.'

De vakbondsleider zegt dat hierover afspraken zijn gemaakt met de ministers Gillmore Hoefdraad van Financiën en Soewarto Moestadja van Arbeid.

Volgens bronnen, aldus de Ware Tijd, is het personeel bereid om tot volgende week te wachten. 'Ze vinden al geruime tijd te hebben gewacht en zullen nog even doorbijten', zegt een bron.

Dodson: 'Hoofdbestuur van DOE heeft leugens voorgehouden aan partijcongres, zaken zijn volkomen verdraaid'

'Mij rest niets anders dan mij te wenden tot rechter om uitspraak te doen over geldigheid royement'


Regilio Dodson (minister van Natuurlijke Hulpbronnen) vindt dat het hoofdbestuur van DOE leugens heeft voorgehouden aan het partijcongres. Zaken zijn volgens hem volkomen verdraaid. Dodson zegt nimmer een tweede brief ontvangen te hebben op 7 november om zich alsnog te kunnen verweren. 

'Ik had verwacht dat het hoofdbestuur, onder leiding van Carl Breeveld, een eenzijdig en leugenachtig verhaal zou voorhouden aan het congres. Juist om dit te voorkomen, is in de statuten gegarandeerd dat een lid dat voorgedragen wordt voor royement zich kan verweren voor de Ethiek en Integriteit commissie. Dit is niet gebeurd in mijn geval. Het bestuur heeft tegen de statuten in gehandeld en informeert de organen achteraf op een eenzijdige manier', aldus Dodson vandaag, maandag 20 november 2017, op Starnieuw.

Hij beraadt zich over de situatie en zal deze kwestie bespreken met zijn advocaat.

'Wanneer ik uitlandig ben, ga ik niet het DOE-bestuur dat zich van mij gedistantieerd heeft, op de hoogte stellen. Evenmin bespreek is zaken van de regering met het hoofdbestuur. Ik ben geen verantwoording verschuldigd aan Breeveld, maar aan de president van de republiek Suriname', benadrukt Dodson.

Wanneer Dodson de gelegenheid had gekregen om zich tegenover een onafhankelijke commissie te verweren, zou hij in staat zijn geweest veel zaken te ontzenuwen, stelt hij.

'Het bericht van het hoofdbestuur bevat alleen maar onwaarheden en is ver van ethiek en integriteit, omdat de leden van DOE eenzijdig zijn geïnformeerd en worden misleid. Voorts druisen deze handelingen van het bestuur van de partij DOE in tegen de beleving van democratie. Mij rest dus niets anders dan mij te wenden tot de rechter om een uitspraak te doen over de geldigheid van het aan mij betekend royement.'

Verklaring DOE: 'Hoofdbestuur DOE ontvangt op partijcongres steunbetuigingen inzake royement minister Dodson'

Partijstructuren verwerpen door Dodson gedane uitspraken in media 'Tijdens het gisteravond gehouden congres van De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) is er door de penningmeester aan kernen en leden financieel verslag uitgebracht over de jaren 2013, 2014 en 2015. De verificatiecommissie stelde dat uit de gevoerde administratie een vrij goed beeld verkregen is van de ontvangsten en uitgaven. Als aanbeveling werd gegeven de administratie – gezien de hedendaagse technologie – verder te automatiseren. Het advies werd aan het congres gegeven de penningmeester c.q. het bestuur decharge te verlenen voor het gevoerde beleid over eerder genoemde boekjaren. De beginselen van goed en behoorlijk bestuur moeten te allen tijde stringent in acht genomen worden”, aldus de verificatiecommissie. Het Congres nam het advies van de verificatiecommissie over en verleende decharge.


Een geschillen- en een verkiezingsvoorbereidingscommissie overeenkomstig de statuten van de partij, werden ingesteld. Op 25 maart 2018 worden bij DOE Hoofdbestuursverkiezingen gehouden. Carl Breeveld, de huidige voorzitter, die twee bestuursperioden heeft aangezeten, is overeenkomstig de statuten, niet herkiesbaar. De statuten geven namelijk aan dat een lid maximaal twee perioden in dezelfde functie in het hoofdbestuur mag dienen.
 
Bij het agendapunt ‘wat ter tafel komt’ is de voorzitter namens het hoofdbestuur uitvoerig ingegaan op de beweringen en uitspraken van het ex-lid Regilio Dodson in de media. De DOE partij laat zich niet misleiden om via de pers in te gaan op beweringen en uitspraken die niet juist zijn. DOE staat in de Surinaamse politiek bekend om inhoudelijk zuivere discussies en zal – conform haar beginselen – zaken op correcte wijze aan de orde stellen.

Het proces om te komen tot royement van de heer Dodson is tijdens de vergadering duidelijk uiteengezet door de voorzitter. Hierbij werd allereerst de brief voorgelezen, zoals die op 4 juli 2016 verzonden is aan de president, waarin aangegeven wordt dat de partij het niet eens is met de beslissing op 29 juni 2016 genomen om te komen tot het operationaliseren van artikel 148 van de grondwet. De werking van dit besluit werd door DOE en delen van de samenleving ervaren als de zoveelste poging tot inmenging in de rechtszaak met betrekking tot de gebeurtenissen rond 8 december 1982. DOE is overigens niet gekend bij het nemen van deze beslissing en heeft afstand genomen van deze benadering. Dit is ook het breekpunt geweest van de samenwerking in coalitieverband.

Op 9 juli 2016 heeft de heer Dodson op een structurenvergadering verklaard dat de beslissing om artikel 148 in werking te laten treden, een besluit van de president was. Hij zou dus als minister daar niet bij betrokken zijn geweest. Achteraf blijkt deze uitspraak bezijden de waarheid te zijn. DOE heeft zich publiekelijk verzet bij de aanpassing van de amnestiewet (4 april 2012). Het is logisch dat de partij daarom niet mee kan gaan met het inzetten van artikel 148 van de Grondwet, waarin op basis van Staatsveiligheid de Procureur Generaal door de regering wordt opgedragen niet verder mee te werken aan het proces rond de 8 december gebeurtenissen. In een interview op maandag 11 juli 2016 met mevrouw Biemla Gajadien in het programma ABC Actueel, gaf de heer Dodson te kennen volledig achter zijn beslissing te staan met betrekking tot het standpunt om artikel 148 van de Grondwet in werking te doen treden en indien zoiets zich opnieuw zou voordoen, hij wederom dezelfde keus zou maken.


Op 9 juli 2016 heeft de heer Dodson schriftelijk te kennen gegeven uit egards voor de partij zijn functie als minister ter beschikking te stellen van de president. Op 15 juli 2016 heeft hij in een telefonisch gesprek met de voorzitter van de partij meegedeeld als technocraat in de functie van minister te zullen aanblijven. Voor de partij was dit een ongelukkige uitspraak omdat dit in een politiek kabinet niet mogelijk is. Bovendien kan dit gezien worden als een natrap naar de partij die hem heeft voorgedragen en op dat moment geen deel meer uitmaakte van de regeringscoalitie. De voorzitter heeft aangegeven deze stap te betreuren. Dodson werd politiek niet meer gedragen door de partij. Hij bleef echter publiekelijk beweren lid van de partij te zijn, wat schade toebracht aan DOE.


In een schrijven van DOE aan Dodson gericht d.d. 24 oktober 2017 werd deze kwestie aan de orde gesteld, evenals het feit dat hij als minister van NH zijnde, geheel buiten spel gezet is door de president, toen de ALCOA onderhandelingscommissie werd samengesteld. De heer Dodson heeft zelf verklaard niets af te weten wat er in deze commissie besproken wordt, terwijl Natuurlijke Hulpbronnen tot zijn beleidsgebied behoort en werkarmen van het ministerie w.o. het Bauxietinstituut over de technische informatie rond de ALCOA operatie beschikken. In de kwestie van schorsing van EBS directeur R. Pamessar ging het weer mis, want nadat de president commissaris van de NV EBS de heer Parmessar uit zijn functie als directeur had ontheven, trad Dodson kort daarna in de media om breedvoerig dit besluit te ondersteunen en in zijn plaats werd de heer R. Koster in de functie van waarnemend directeur benoemd. Vervolgens floot de president hem terug en werd Parmessar in functie hersteld, terwijl de president commissaris, het veld moest ruimen.


De gedragingen van de heer Dodson acht de partij een DOE lid onwaardig en via eerder genoemd schrijven werd aangegeven dat deze de basis zouden kunnen vormen voor het treffen van disciplinaire maatregelen tegen hem zoals vermeld in artikel 16 van het DOE Huishoudelijk Reglement. In het slot van deze brief wordt conform de regels in eerder genoemd artikel de heer Dodson in de gelegenheid gesteld binnen één week na ontvangst van het schrijven zich schriftelijk bij het Hoofdbestuur van de Partij te verweren.


Aangezien de Partij in de media moest vernemen dat de heer Dodson uitlandig was, heeft de partij de periode tot verweer met een week verlengd om hem alsnog in de gelegenheid te stellen zich te verweren. Daar heeft de heer Dodson niet voor gekozen en op basis van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement werd op 7 november 2017 opnieuw een schrijven aan hem gericht. Geconstateerd werd dat krachtens artikel 16 lid 4 van het Huishoudelijk Reglement hij geen gebruik gemaakt heeft van de gelegenheid om zich te verweren. Aangezien het Hoofdbestuur op 22 april 2017 door de structurenvergadering opgedragen werd disciplinair tegen Dodson op te treden, volgde op basis van artikel 8 van de statuten en artikel 16 van het Huishoudelijk Reglement het royement als lid van de partij, welke hem per deurwaardersexploot werd meegedeeld.


De minachting naar het Hoofdbestuur en daarmee de DOE Partij welke blijkt uit de wijze waarop de heer Dodson in de media treedt, is een DOE-lid onwaardig. De uitspraken, dat slechts de voorzitter en de secretaris tot het besluit van royement gekomen zijn, worden als 100% onjuist, afgewezen. Het besluit is genomen door het Hoofdbestuur van de DOE partij bestaande uit zeven leden, zoals daartoe gerechtigd door de Statuten en het Huishoudelijk Reglement en op instructie van de structurenvergadering, zoals eerder vermeld.


Op het Congres van gisteravond volgden steunbetuigingen van de aanwezige structuren van de partij aan het Hoofdbestuur en werd afkeuring uitgesproken over de negatieve uitspraken over het genomen DOEbesluit door de heer Dodson in de media.


De heer Dodson meende op 15 november 2017 per deurwaardersexploot brieven te moeten richten aan de DOE adviesraad en de commissie ethiek en integriteit om zijn royement aan te vechten, die ook aan de structuren zijn voorgehouden.'

CBvS: 'Geen reden voor paniek rond de situatie bij De Surinaamsche Bank'

'Tot in Nederlandse media, met name dagblad Trouw, worden DSB, Surinaamse monetaire autoriteiten en regering negatief besproken'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) benadrukt vandaag, maandag 20 november 2017, dat er geen reden is voor paniek rond de situatie bij De Surinaamsche Bank (DSB). 'Oproepen die nu via social media gedaan worden hebben enkel en alleen tot doel om DSB, en daarmee ons geheel financieel systeem, via een bankrun te gronde te richten', aldus de CBvS in een verklaring. 

'Weest u erop bedacht dat geen enkele bank ter wereld in staat is om een bankrun te weerstaan. Zelfs de allergrootste bank in het sterkste land van de wereld zal daardoor capituleren. Wij moeten ons mede in eigen belang daarvoor niet laten lenen.' benadrukt de CBvS.

'Discussies en vervolgberichten in zowel de nieuwsmedia en sociale media, zijnde reacties op eerder via de pers verspreide berichten, zijn de CBvS niet onopgemerkt gebleven. Tot in de Nederlandse media, met name via het dagblad Trouw, worden DSB, de Surinaamse monetaire autoriteiten alsook de regering negatief besproken', constateert de CBvS.

'De Centrale Bank geeft de samenleving de geruststelling dat zij haar taken conform de Bankwet steevast uitoefent, waaronder het toezicht op de financiële instellingen. DSB voldoet aan de door de CBvS voorgeschreven liquiditeitseisen en is op een verbetertraject gezet dat langzaam maar zeker vruchten afwerpt. Deze bankinstelling heeft gevolg gegeven aan de aan haar gegeven instructies om haar liquiditeitspositie goed op peil te houden en aan verbetering van haar solvabiliteit te werken.'

'De Centrale Bank van Suriname doet op de gemeenschap het beroep om vertrouwen te blijven hebben in de weg die is ingeslagen. De samenleving wordt gevraagd zich niet te laten misleiden door kwaadwillige berichten. Alle betrokken partijen werken intensief samen en zijn optimistisch dat deze instelling wederom gezond zal worden gemaakt en haar conditie van weleer zal herwinnen.'

De Surinaamsche Bank: 'Geen sprake van faillissement'

'Het verbeteringstraject dat bij DSB is ingezet, werpt vruchten af'

 
Het management van De Surinaamsche Bank (DSB) stelt vandaag, maandag 20 november 2017, in een persbericht dat heel zorgvuldig wordt omgesprongen met de belangen van cliënten. De leiding van de bank is in nauw overleg met de Centrale Bank van Suriname. De bank ontkent dat er sprake is van faillissement. 

'De verbetering van het eerste halfjaar 2017 heeft zich ook in de tweede helft van het jaar voortgezet en hiermee heeft DSB een goed fundament gelegd voor de toekomst. Het verbeteringstraject dat bij DSB is ingezet, werpt vruchten af. Over het eerste halfjaar van 2017 heeft de bank een winst geboekt van SRD 16,3 miljoen vóór aftrek van belasting. De door de accountant al beoordeelde cijfers zullen binnenkort worden opgenomen in het halfjaarverslag 2017. Verbetering van de rentemarge en kostenbeheersing hebben aanmerkelijk bijgedragen aan dit resultaat. Tevens zijn de beheersmaatregelen van de kredietportefeuille aangescherpt, zegt de financiële instelling. De liquiditeitspositie blijft sterk en de bank kan te allen tijde aan haar verplichtingen voldoen.'

'Van faillissement is er volstrekt geen sprake en zoals de gemeenschap heeft mogen ervaren is er op geen enkel moment een beperking bij opnames overwogen. Dat is ook nu niet het geval. Met het resultaat verbetert ook de solvabiliteitsratio. DSB komt zeer spoedig uit met wat uitgebreidere statistieken over de resultaten over het eerste halfjaar van 2017. De bank gaat voort in haar herstelplan en met haar dienstverlening aan de gemeenschap.'

'Op 6 oktober heeft de bank het meest innovatieve internet banking systeem van Suriname succesvol geïntroduceerd. Hiermee was het mogelijk een mobile banking app aan te bieden die voldoet aan de hoogste internationale standaarden. De markt kan in de toekomst meer van deze innovatieve diensten tegemoet zien die het bankieren bij DSB gemakkelijk maken en de klanttevredenheid verder verhogen.'

Export twee soorten rondhout per 1 december verboden

Twee soorten worden gekozen uit lijst van tien houtsoorten


Vanaf 1 december zal export van rondhout van de twee meest gevraagde houtsoorten worden verboden. Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Transport zal nog vaststellen om welke twee houtsoorten het gaat. Er is een lijst gemaakt van tien houtsoorten, waaruit de keuze gemaakt zal worden. Ook zal de fiscale waarde voor rondhout vanaf de komende maand worden verhoogd. Op de export van gezaagd hout komt er geen beperking.

Deze besluiten zijn genomen tijdens een vergadering vrijdag die de bewindsman heeft gehouden met de totale houtsector. Exporteurs, concessiehouders, transporteurs, vertegenwoordigers van houtzagerijen en Stichting Bosbeheer en Bostoezicht waren aanwezig op de vergadering. Zij hebben aangegeven met welke problemen te ze kampen hebben.

Naar voren werd gebracht dat de prijs van hout niet is gestegen door export van rondhout maar door de koers die de lucht in is gegaan. Ook werd aangevoerd dat bij verzagen van hout veel verlies wordt geleden. Het is ook moeilijk voor ondernemers in de sector om leningen te krijgen van lokale banken voor investeringen.

Minister Welzijn zegt zondag 19 november 2017 op Starnieuws dat bij verwerking van rondhout er arbeidsplaatsen gecreëerd worden. Voorkomen moet worden dat zagerijen sluiten, omdat bepaalde houtsoorten niet te verkrijgen zijn. De bewindsman benadrukt, dat de sector moet worden versterkt, waarvoor de medewerking van alle betrokkenen nodig zijn. Ook al zal de prijs van hout niet meteen dalen, maar het is volgens Welzijn belangrijk om maatregelen te nemen voor een duurzame oplossing.

De ondernemers klaagden erover, dat er geen bemoedigingsbeleid is vanuit de overheid. De minister heeft de sector erop gewezen dat er nu reeds mogelijkheden zijn om vrijstelling te krijgen voor import van kapitaalgoederen die bestemd zijn voor productie. Welzijn is bereid samen met de ondernemers te kijken naar de problemen die in de praktijk worden ondervonden, zodat deze opgelost kunnen worden.

Gratis hulp Amsterdamse advocaat voor Frieze pro-Zwarte Pietactivisten na blokkade A7

'De racismekaart is allang getrokken door tegenstanders'
 
(Bron foto: Twitter)

'Als je in dit stadium nog wil demonstreren tegen Zwarte Piet, dan verpest je een kinderfeest, hou ermee op'


De Amsterdamse strafrechtadvocaat Richard van der Weide wil gratis hulp bieden aan de 'Dokkumse' voorstanders van Zwarte Piet, mochten zij strafrechtelijk vervolgd worden. De demonstranten blokkeerden gisteren tijdens de intocht van Sinterklaas in Friesland de snelweg voor actievoerders die juist tégen Zwarte Piet wilden demonstreerden.

Van der Weide voelt sympathie voor de pro-Zwarte Piet actievoerders.'De racismekaart is allang getrokken door tegenstanders, het maatschappelijk debat vindt al jaren plaats. Bovendien lopen er nu overal roetveeg pieten in de grote steden. Als je in dit stadium nog wil demonstreren tegen Zwarte Piet, dan verpest je een kinderfeest. Hou ermee op', zegt de advocaat zondag 19 november 2017 in De Telegraaf.


Daarnaast vraagt hij zich af waarom vervolging nodig is. De advocaat vindt dat de voorstanders van Zwarte Piet een vergunning hadden moeten krijgen voor hun tegendemonstratie net als andere groeperingen met vergelijkbare acties eerder dit jaar.

Van der Weide: 'In plaats daarvan werden de voorstanders van Zwarte Piet weggestuurd door de burgemeester met de opmerking, dat hun tegenactie valt onder de categorie opruiing. Dat vind ik raar: nota bene de politie zelf heeft dit jaar nog geprotesteerd voor een betere cao met ’langzaam-rijden-acties’. Waarom mag dat dan wel?'

Premier Rutte: 'Kinderen bij intocht van Sinterklaas niet belasten met demonstraties'

'We hebben allemaal een keer Sinterklaas zien aankomen, laten we allemaal een beetje normaal doen'

'Ze kunnen 364 dagen per jaar demonstreren, doe dat niet op intocht Sinterklaas, laat dat een kinderfeest blijven'


Premier Mark Rutte vindt dat kinderen bij de intocht van Sinterklaas niet belast moeten worden met demonstraties. 'We zijn allemaal kinderen geweest, hebben allemaal een keer Sinterklaas zien aankomen, laten we allemaal een beetje normaal doen.' Dat zei Rutte zondag 19 november 2017 in Leeuwarden, aldus de Leeuwarder Courant.

Daar dronk hij bij de campagne-truck van de VVD naar aanleiding van de naderende gemeenteraadsverkiezingen koffie met passanten. 'Laten we het een beetje leuk houden met elkaar, de intocht is een prachtig kinderfeest, dat moet het blijven', antwoordde hij op vragen van de regionale pers.

Het besluit om een demonstratie te verbieden ligt bij de burgemeester, zei Rutte. 'Die is verantwoordelijk, die gaat over de openbare orde.'

Burgemeester Marga Waanders legde zaterdag uit, dat er vrees was voor ernstige wanordelijkheden in Dokkum en dat veiligheid gaat boven het recht op demonstratie. De anti-Zwarte Pietdemonstranten van de stichting Nederland wordt Beter (Kick Out Zwarte Piet) voelden zich tekort gedaan door dat besluit. 'Ach, kom op', zei Rutte. 'Ze kunnen 364 dagen per jaar demonstreren. Doe dat niet op de intocht van Sinterklaas, laat dat een kinderfeest blijven.'