vrijdag 27 april 2012

Radiopresentator Clifton Limburg beschuldigd van intimidatie en opruiing - Limburg kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor gedrag luisteraars.....

Mediaoorlogje tussen Apintie TV en SRS losgebarsten – Beschuldigingen over en weer

27-04-2012


De voorzitter van de Bond van Leraren, Wilgo Valies, heeft vanmiddag radiopresentator en perschef van het Kabinet van de President, Clifton Limburg, van verregaande intimidatie beschuldigd. Volgens Valies zou Limburg personen die andere opvattingen hebben op onbetamelijke wijze via de media bespreken.‘Hij is opruiend bezig en daar moeten wij tegen ageren’, aldus Valies vrijdagmiddag 27 april in het actualiteitenprogramma ‘In de Branding’ van Apintie TV.

Limburg heeft op de radiozender SRS (Stichting Radio Omroep Suriname) zijn eigen populaire programma ‘Bakana Tori’. In dat programma bekritiseert hij wekelijks personen op de hem bekende arrogante en intimiderende wijze. Luisteraars kunnen telefonisch rechtstreeks in het programma komen om hun mening over actuele zaken te geven. Ook die reacties zijn veelal hard en vooringenomen van toon. De goede luisteraar weet echter hoe de woorden van Limburg kunnen worden gewikt en gewogen.

‘De heer Limburg maakt gebruik van overheidsmediakanalen om mensen tegen elkaar op te zetten. En dat zullen wij niet accepteren. Wij protesteren krachtig hiertegen’, aldus Valies stellig.

Burger of perschef president
In het dagelijks leven is Limburg de perschef van het Kabinet van de President, maar tijdens zijn radioprogramma herhaalt hij veelvuldig dat hij dat programma presenteert als de persoon, als de burger, Clifton Limburg en niet als woordvoerder van het Kabinet van de President. Maar, hij ventileert in zijn uitzendingen een duidelijk pro NDP-geluid en zet zich af tegen alles en iedereen die tegen de aangenomen gewijzigde amnestiewet of die tegen president Bouterse is. Uiteraard is dat zijn goed recht. Er is vrijheid van meningsuiting en hij presenteert een programma bij een staatsomroep. Zijn opmerkingen, al dan niet opruiend of intimiderend, zijn dan ook enigszins logisch.

Cameraman en presentatrice Apintie TV bedreigd
Gisteren, 26 april, werd een cameraman van Apintie – op weg naar zijn werk - met een vuurwapen bedreigd door twee personen op een brommer. Bij dat geweldincident werd ook de populaire presentatrice Gail Eijk met de dood bedreigd. Op haar Facebook-pagina schrijft Eijk vandaag, 27 april, hierover: Mijn cameraman is onderweg naar het werk onder schot gehouden door twee individuen op een bromfiets. Ze reden op een roodzwarte jamaha zonder kenteken nummer. Mijn cameraman werd gevraagd om het volgende aan mij door te geven: Taigi Gail tak au dede!! Volgende heb ik slechts te zeggen "De mens wikt doch God beschikt".’

Haar broer, Juanito Eijk, die ook werkzaam in de media is, reageert alsvolgt op de Facebook-pagina van zijn zus: Ik vind dat de president moet ingrijpen in deze kwestie, want meneertje begint zich met de dag meer en meer god te voelen, terwijl zijn bijdrage aan de ontwikkeling van ONS land nihil is. Het kan nooit zo zijn dat je op kosten van de belastingbetaler het tot je werk maakt om mensen te bespreken. Geef een positieve push aan de ontwikkeling van ons land in je programma's, dan ben je te waarderen. Maar, maak je niet druk, doe je werk, soms maak je fouten, maar daarvan leer je. Hij zou in ieder geval geen goede leermeester voor je zijn geweest.'

Zowel Juanito als Gail willen kennelijk niet de naam ‘Clifton Limburg’ ‘in de mond’ te nemen.... Overigens is het vreemd dat Juanito Eijk vindt dat de president moet ingrijpen. Limburg is niet voor niets de perschef van het Kabinet van de President geworden.

Schokkende beelden....
De bedreiging kwam na een geruchtmakende uitzending van ‘In de Branding’ op 25 april, waarin beelden te zien waren van de ernstige mishandeling van een meisje door een vrouw. Volgens presentatrice Gail Eijk zouden deze beelden al enige tijd ‘circuleren’. De beelden werden zonder vooraankondiging, of waarschuwing dat schokkende beelden zouden volgen, vertoond. Zowel het meisje – dat tot bloedens toe in elkaar werd geslagen - als de vrouw waren in de vertoonde beelden duidelijk herkenbaar. De redactie van het programma heeft kennelijk niet de moeite genomen om beide dames onherkenbaar te maken. De mishandeling vond overigens al plaats op 26 februari in Kasabaholo. De dader werd gearresteerd en heeft negen dagen in een cel gezeten.

Na het vertonen van de schokkende beelden, barstte een stroom van kritiek los op de redactie van Apintie TV.

In ‘In de Branding’ op 26 april verklaarde Eijk niet te weten uit welke hoek de daders gezocht moeten worden die haar en haar camerman hebben bedreigd. Wel heeft ze gezegd dat ze al geruime tijd bedreigende sms-berichten ontvangt sinds een radiopresentator zich niet al te positief over haar heeft uitgelaten, daarbij waarschijnlijk doelend op Clifton Limburg.

Dit zijn woorden van Gail Eijk in De Ware Tijd van 27 april 2012: ‘Wat ik opvallend vind, is dat deze bedreigingen plaatsvinden, nadat een bepaalde radiopresentator mij in de uitzending gepoogd heeft met de grond gelijk te maken.’

Limburg zou bewust pijlen op Apintie hebben gericht
Na de woorden van Valies in ‘In de Branding’, sprak de redactie van het programma ook nog kritische woorden over de wijze waarop Limburg mensen intimideert en zijn pijlen blijkt te hebben gericht op Apintie.
Presentatrice Willy Alberga zei onder andere: ‘De perschef van de president verspreidt regelmatig tendentieuze berichten om Apintie in een kwaad daglicht te stellen. Inmiddels heeft u kunnen vernemen dat Gail Eijk heeft aangegeven niet te weten uit welke hoek de aanval met een vuurwapen komt. Het siert Limburg niet om leugens via de media te verspreiden.’

Enige nuance lijkt hier weer op zijn plaats, omdat het niet de perschef van Desi Bouterse is die het radioprogramma ‘Bakana Tori’ presenteert, maar de burger Clifton Limburg.

Het begint op een ordinaire mediastrijd te lijken tussen de SRS en Apintie, waarbij het opmerkelijk is dat er vanuit de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) kennelijk nog geen ‘actie’ wordt ondernomen in de richting van de aangevallen radiopresentator Clifton Limburg.

Wel verklaarde de voorzitter van de SVJ, Starnieuws journalist Wilfred Leeuwin, in De Ware Tijd van vandaag ‘de bedreigingen af te keuren en te verwerpen'. Ook zei hij dat het duidelijk is dat de de bedreigingen met werk te maken hebben. In een gesprek met Gail Eijk heeft hij haar wel gezegd dat met het vertonen van de film, de privacy van de vechtenden is geschaad. Volgens Leeuwin moeten journalisten en programmamakers ethische codes respecteren.

Kritische opmerkingen vanuit de SVJ over de werkwijze van radiopresentator Clifton Limburg zijn achterwege gebleven.

Overigens werd op 11 augustus 2010 nog gedacht dat Limburg die dag voor de laatste keer 'Bakana Tori’ had gepresenteerd, omdat hij woordvoerder werd van het Kabinet van de President. Tien jaar lang verzorgde hij elke week, van maandag tot en met vrijdag om twee uur ’s middags, het programma op Sky Radio en daarvoor op radio Kankantri. Critici beschuldigden Limburg ervan dat hij de Nieuw Front-regeringen van 2000 tot en met 2010 extra hard zou hebben aangepakt vanwege zijn banden met de NDP. Hij heeft dat altijd ontkend en altijd gezegd zijn objectiviteit te zullen tonen,door een eventuele nieuwe regering - waarin de NDP zou zitten - net zo kritisch te zullen volgen als hij dat deed bij de kabinetten Venetiaan-Ajodhia en Venetiaan-Sardjoe.

Naar aanleiding van de recente beschuldigingen aan zijn adres verklaarde Clifton Limburg 27 april ’s avonds tegenover de webredactie van GFC Nieuws dat er juist sprake is van stemmingmakerij die gecreĆ«erd wordt door de personen die hem beschuldigen. Hij kaatst de bal dus op simplistische wijze terug. ‘Ik heb de groep die bezig is om sensatie in het land te schoppen juist ontmaskert. Men is doelbewust bezig met een verregaande vorm van stemmingmakerij. In Suriname beleven wij de democratie. Net zoals anderen praten, mag ik dat ook gewoon doen. Ik mag mijn mening hebben. Overigens is dat de afgelopen 12 jaren het stramien van het bewuste programma waar men op doelt.’

Mediaoorlogje in perspectief zien....
Het vinger wijzen en modder gooien is begonnen. Op onnadenkende, grove en platvloerse wijze worden nu beschuldigingen over en weer de ether in geslingerd. En heus mediaoorlogje blijkt te zijn uitgebroken tussen Apintie TV en de SRS. De democratie en de vrijheid van meningsuiting lijken uit het oog te worden verloren in het oorlogje, dat gevoerd wordt in een land dat zo graag verder wil, dat zich wil ontwikkelen en daarvoor een amnestiewet nodig bleek te hebben. Een land waarvan de ene helft wil vergeten en vergeven en verder wil om switi Sranan verder te ontwikkelen en waarvan de andere helft niet wil vergeten en vergeven en gerechtigheid zoekt. In dat perspectief gezien valt het oorlogje tussen Apintie TV ofwel Gail Eijk het barbie ‘lachebekje’ en SRS ofwel Clifton Limburg de gemoedelijke ‘bullebak’ in het niet....

(Bron foto Gail Eijk)