maandag 10 september 2018

DOE maakt zich zorgen over de vele inbraken in scholen

'Helaas verschijnen de bewakers niet of onregelmatig waardoor dieven vrij spel hebben'


De partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) maakt zich zorgen over de vele inbraken in scholen. DOE-voorzitter Steven Alfaisi vindt het noodzakelijk, dat de ministeries van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Justitie en Politie, de koppen bij elkaar steken en gericht dit probleem aanpakken. 

Alarmsystemen en extra surveillance in de omgeving tijdens de vakantie, is absoluut geen luxe. Ook wordt er een beroep gedaan op de gemeenschap om een oog in het zeil te houden. 

De inbraak bij het Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs (SMO) vraagt om dringende aandacht van de twee ministeries. Twintig laptops, printers, kopieermachines, beamer, cartridges, televisie memory sticks en andere kostbare spullen werden buit gemaakt. Een opleidingsinstituut met 800 leerlingen dat zijn bestaansrecht bewezen heeft, is hierdoor ernstig benadeeld. Dit instituut biedt een twee jaar durende opleiding aan, gericht op jongeren die daarna willen doorstromen naar het basisjaar IMEAO, het VWO of HAVO. Deze instelling ontving niet zo lang geleden via de overheid twintig laptops in de vorm van een geschenk, omdat de behoefte daaraan groot was. 

Meerdere klachten over inbraak in scholen bereikten eerder DOE, waaronder in de Koenderschool aan de Marowijnestraat en HAVO 2 Geyersvlijt. Zelfs het Bureau Lager Beroeps Onderwijs is slachtoffer van dit criminele gedrag geworden. 

De scholen moeten nu allerlei extra preventieve uitgaven doen, waar niet op was gerekend. Juist in de vakantie waarop er minder beweging op de scholen te merken is, zou de bewaking opgevoerd moeten worden. Helaas verschijnen de bewakers niet of onregelmatig en hebben dieven hierdoor vrij spel. 

'Het is van groot belang dat onze onderwijsobjecten goed bewaakt worden, omdat iedere inbraak een nadelige invloed heeft op de ontwikkeling van onze jonge Surinamers', zegt Alfaisi. Vooral burgers die in de omgeving van de scholen wonen, zouden hierbij een wezenlijke preventieve bijdrage kunnen leveren. 

Daarnaast is ook een oproep naar de gemeenschap toe op zijn plaats om te waken voor het kopen van gestolen spullen of waarvan de afkomst twijfelachtig is. Burgers mogen in zo'n geval gelijk de politie inschakelen via het nummer 115.

Nieuwe doodsbedreigingen tegen vakbondsmensen in Colombia en Chili

Colombia moet bij voorrang de volledige uitoefening van vakbondsrechten waarborgen 

(Bron foto: UNI)

Chileense vakbondsleider: 'Ze proberen ons weg te jagen van ons vakbondswerk, maar ze zullen niet slagen'


Een week voordat het Colombiaanse parlement zou debatteren over moord op en doodsbedreigingen tegen vakbondsmensen, ontvingen leiders van de Colombiaanse vakbond SINTRAVIESCOLS (Sindicato Nacional de los Trabajadores de la Vigillancia Escoltas y Similares) opnieuw doodsbedreigingen. 

Vakbondsleiders van de Chileense kopermijn Codelco ontvingen enkele dagen geleden eveneens doodsbedreigingen vanwege hun vakbondsactiviteiten.

Landelijk voorzitter Jaime Cárdenas, Carlos Zuñiga, Eduard Lenis en John Paz van de Colombiaanse vakbond SINTRAVIESCOLS, kregen eind augustus een brief van de paramilitaire groep Gaitanistas Self-Defence of Colombia met daarin de waarschuwing de stad Cali binnen 24 uur te verlaten. Er zou opdracht gegeven zijn om hen te vermoorden.


Senator Alexander López, die de vakbond heeft voorzien van een locatie voor zijn vergaderingen, werd ook genoemd in de brief. Dit is de vijfde doodsbedreiging tegen Jaime Cárdenas en de vierde tegen zijn collega's. Cárdenas heeft volgens de internationale sectorbond UNI gezegd dat hij vreest voor zijn leven en dat van zijn familie.


Omdat uit eerdere ervaringen is gebleken, dat de regering hiertegen geen actie onderneemt, waardoor al vele maatschappelijke en vakbondsleiders de dood hebben gevonden. De regioafdeling Amerika van de UNI heeft een brief naar president Iván Duque gestuurd met de oproep de bescherming van de Colombiaanse bevolking te garanderen door middel van effectieve veiligheidsmaatregelen. Ook heeft de UNI hem opgeroepen om degenen die verantwoordelijk zijn voor dergelijke bedreigingen op te sporen en hen voor de rechter te brengen.

Bovendien zou Colombia, als nieuw lid van de OESO, bij voorrang de volledige uitoefening van de vakbondsrechten moeten waarborgen en de mensenrechten van de bevolking moeten beschermen.

Miguel Veliz, leider van vakbond nr. 3 van de Codelco-mijn in het Chileense Chuquicamata, kreeg op 22 augustus een steen naar zijn auto gegooid. De daders lieten een briefje achter waarin ze de leider bedreigden.

Tegen IndustriALL zei hij: 'Aan de steen zat een boodschap vast met anti-vakbondsteksten. Ze proberen ons weg te jagen van ons vakbondswerk, maar ze zullen niet slagen. Het incident wordt gemeld aan de officier van justitie, samen met de namen van allen die me in de afgelopen maand hebben bedreigd. Ik roep de regering op maatregelen te nemen om te voorkomen dat dit weer gebeurt.'


Vakbond nr. 3 is onderdeel van de Koperwerkers Federatie (FTC), aangesloten bij IndustriALL. Het dagelijks bestuur van de FTC heeft de dreigingen en andere aanvallen tegen vakbondsleiders bekritiseerd.

'Wij veroordelen en zijn woedend over deze anonieme acties om medewerkers van Codelco te intimideren. Dergelijk geweld genereert angst en brengt de veiligheid van mensen in gevaar', aldus het bestuur in een verklaring. Het riep de autoriteiten op grondig onderzoek te doen zodat de daders van deze aanvallen worden opgespoord en worden berecht.

Verder bleek dat ook Ana Catalán, voorzitter van de Gabriela Mistral Bond van professionele werknemers en analisten, was bedreigd. Catalán heeft op 21 augustus via een telefoontje doodsbedreigingen ontvangen en kreeg opdracht niet deel te nemen aan de onderhandelingen met het management van Codelco. 'Het is vreselijk dat mensen ons proberen te beletten om ons werk te doen en de rechten van onze werknemers te beschermen. Onze overtuiging is niet veranderd - we zullen doorgaan met onderhandelen en een zo goed mogelijk resultaat te bereiken', zei Catalán. IndustriALL heeft beide aanvallen publiekelijk veroordeeld.

(Suriname Mirror/FNV/UNI/IndustriALL)

Venezolaanse minister van Handel Tareck El Aissami benoemd tot directielid PdVSA

Aanstelling volgt nadat Venezuela oprichting aankondigt van commissie om PdVSA te reorganiseren


Venezuela heeft minister van Handel Tareck El Aissami, die door de Verenigde Staten onder sanctie staat wegens vermeende betrokkenheid bij de drugshandel, aangesteld als directielid van  staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.), volgens de officiële staatscourant. 


Zijn aanstelling komt dagen nadat Venezuela de oprichting aankondigde van een commissie om PdVSA te reorganiseren, zonder details te verstrekken over wat dat zou inhouden.

El Aissami, die Amerikaanse beschuldigingen tegen hem afwijst als een poging van Washington om de regering van het land te ondermijnen, was eerder dit jaar nog vicepresident. Hij leidde ook een commissie die vorig jaar werd benoemd om opnieuw te onderhandelen over de buitenlandse schuld van het land.

De directie van PdVSA omvat ook de minister van Financiën, Simon Zerpa, die ook onder Amerikaanse sanctie staat.

President Nicolas Maduro heeft in april brede bevoegdheden toegekend aan PdVSA-directeur Manuel Quevedo om veranderingen in de industrie door te voeren om de productie te stimuleren. Maduro zegt, dat het land het slachtoffer is van een 'economische oorlog' geleid door politieke tegenstanders en de Verenigde Staten, die sinds vorig jaar verschillende strafmaatregelen tegen Venezuela heeft opgelegd.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Ruim 100 gevangenen ontsnapt uit een gevangenis in Braziliaanse deelstaat Paraíba

Zo'n 20 mannen in vier voertuigen vuren op wachttorens en  blazen toegangspoort op


Meer dan honderd gevangenen zijn vandaag, maandag 10 september 2018, ontsnapt uit een gevangenis in de Braziliaanse deelstaat Paraíba. Criminelen bliezen de ingang van de instelling op. Daarna vielen ze bewakers aan met vuurwapens, zeggen de autoriteiten. Een agent van de militaire politie raakte ernstig gewond.


Ambtenaren zeiden, dat de aanval werd uitgevoerd door ongeveer 20 mannen in vier voertuigen, die op wachttorens vuurden en explosieven gebruikten om de voorpoort van de Romeu Goncalves Abrantes-gevangenis te vernietigen.


De aanvallers probeerden kennelijk vier criminelen te bevrijden. Die zaten achter de tralies vanwege een serie overvallen op geldtransporten en geldautomaten, zeggen bronnen binnen de politie tegen nieuwssite G1. In de chaos konden echter ook veel andere gevangenen de benen nemen.

Tegen de middag waren 41 van de 105 ontsnapte gevangenen opgepakt, nadat veiligheidstroepen de hoofdstad van de staat op slot deden, en scholen en medische centra sloten als voorzorgsmaatregel.



In de gevangenis van João Pessoa zaten op het moment van de uitbraak 680 criminelen vast. De instelling is eigenlijk gebouwd voor maximaal 660 gevangenen.



(Suriname Mirror/OGlobo/ANP/PBAagora/YouTube/Twitter/France24)

SLM-leiding weerlegt uitspraken bondsvoorzitter Maaijen over einde luchtvaartmaatschappij

'Bedrijf moet binnen twee tot drie jaar weer gezond en winstgevend gemaakt zijn'


Het is een pertinente leugen, dat president-commissaris van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Jimmy Rosheuvel, de opdracht heeft meegekregen om de SLM te sluiten. Dit zeggen de directie en de Raad van Commissarissen van het bedrijf in reactie op uitlatingen gedaan door Robby Maaijen, voorzitter van de vakbond bij het bedrijf, tijdens een persconferentie vorige week, aldfus Starnieuws vandaag, maandag 10 september 2018.

'Juist het tegendeel is waar. De president-commissaris heeft gezegd dat hij het mandaat heeft gekregen om al het noodzakelijke te doen om het bedrijf binnen twee tot drie jaar weer gezond en winstgevend te maken. De eerste stappen daartoe zijn inmiddels gezet. De SLM en haar dochterbedrijven ervaren de gevolgen van onjuiste en ondoordachte beslissingen uit het verleden waardoor de SLM in zwaar weer terecht is gekomen', stelt de leiding van het bedrijf.

Om het tij te keren, moeten ingrijpende en pijnlijke maatregelen getroffen worden. Het sluiten van het al jarenlang verlieslatende Residence Inn te Paramaribo is daar een voorbeeld van. 'Overigens zijn de medewerkers van het hotelbedrijf in goed overleg akkoord gegaan met de aan hen aangeboden afkoopregeling. Alle berichten die het tegendeel beweren zijn pertinent onjuist en geven een verkeerd en vertroebeld beeld, waardoor de Surinaamse gemeenschap op een verkeerd spoor wordt gezet', aldus de SLM in haar persbericht.

De opmerking, dat het bedrijf van de dochter van een RvC-lid ICT-opdrachten zijn gegund, worden gekwalificeerd als volkomen ongefundeerd en uit de duim gezogen. Ook de beschuldiging dat de leiding van het bedrijf zich bezig zou houden met vriendjespolitiek, raakt volgens de maatschappij kant noch wal.

De directie zal in een de komende week te beleggen persconferentie uitvoerig ingaan op deze en andere door de vakbonds-voorzitter aangehaalde kwesties. Uitlatingen als zou de SLM sluiten, schaden het bedrijf en brengen de bedrijfsvoering en daarmee ook de werkgelegenheid van de medewerkers in gevaar.

'Van een vakbond die juist moet opkomen voor de belangen van het personeel, mag iedereen een andere op verantwoordelijkheid gestoelde opstelling verwachten.'

Surinaams onderwijs wil af van Nederlandse lesboeken

Te veel plaatjes van witte kinderen en tekstvoorbeelden vooral gericht op het Westen

(Bron foto: Edukans.nl)

Suriname werkt aan de vervanging van Nederlandse lesmethoden in het onderwijs. In de schoolboeken zouden te veel plaatjes van witte kinderen staan en de tekstvoorbeelden zijn vooral gericht op het Westen. Dat meldt het dagblad Trouw vandaag, maandag 10 september 2018, aldus EenVandaag.

Tot voor 2012 bestonden er wel Surinaamse schoolboeken, in 1986 uitgegeven door het toenmalig Ministerie van onderwijs. Vijf jaar geleden gaf het ministerie de opdracht deze schoolboeken te vernieuwen. Om onbekende redenen is dat niet gebeurd. Het ministerie besloot toen Nederlandse boeken te importeren. In het schooljaar 2012-2013 werden deze in de eerste vijf leerjaren van het lager onderwijs geïntroduceerd.

'Het plan was die boeken aan te passen aan de leefwereld van Surinaamse kinderen', zegt pedagoge Ismene Krishnadath. Zij was destijds kort lid van de aanpassingsgroep die de Nederlandse boeken zou ‘versurinamiseren’. 'Enkele verhalen zijn vervangen, maar het gros is gebleven', zegt Krishnadath. Volgens haar protesteerden Nederlandse auteurs tegen de aanpassingen die Suriname wilde doorvoeren.

De Surinamers willen nu eigen lesmateriaal. Schoolboeken in Suriname waren al eerder onderwerp van kritiek. Een van de bekendste criticasters van weleer is de schrijver Anton de Kom, die in 1945 overleed. Schrijfster Karin Amatmoekrim publiceerde een roman over hem, ze is zelf ook van Surinaamse afkomst. 'Anton de Kom was de belangrijkste schrijver die Suriname heeft gekend. Hij was de eerste die de Surinaamse geschiedenis vanuit ons eigen perspectief vertelde', aldus Amatmoekrim. 'Zijn boek ’Wij slaven van Suriname’ beschrijft voor het eerst Surinaamse helden, in plaats van witte zeehelden en de bevolking die zich tegen die helden verzetten.'

In Nederland werd Anton de Kom als staatsgevaarlijk beschouwd, omdat hij zich tegen het kolonialisme uitsprak. In de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het verzet, hij stierf in een Duits concentratiekamp. 'Hij heeft dus zijn leven gegeven voor Nederland', zegt Amatmoekrim.

'Als je in het onderwijs kinderen van kleins af aan meegeeft dat de helden witte Nederlanders zijn, en dat onder Surinamers geen helden voorkwamen, dan kweek je een minderwaardigheidscomplex aan. De geschiedenis moet compleet doorverteld worden, vond De Kom.' 

Amatmoekrim schetst dat volgens De Kom geschiedschrijving die gedomineerd wordt door Europeanen leidt tot knechting van een volk. 'Hij vond dat je ook moest kijken naar wat je eigen volk voortgebracht heeft, als het gaat om grote schrijvers, denkers, uitvinders en kunstenaars. Onder Surinamers vond zijn boodschap weerklank. Hij wees ook arbeiders op hun rechten, duizenden mensen vereerden hem als held.'

Na de Onafhankelijkheid van 1975 kwamen er initiatieven om de Afrikaans-Hindoestaans-Javaanse cultuur van Suriname te benadrukken. Dat schoolboeken nu nog steeds te eurocentrisch zijn, komt omdat het om ontwikkelingen gaat die tijd nodig hebben, stelt Amatmoekrim. 'En het gaat ook over geld. Veel lesboeken worden geïmporteerd uit Nederland. Als je geen geld hebt om je eigen schoolboeken uit te geven, blijf je afhankelijk van de manier van kijken uit het westen.'

De enige oplossing is dat Surinamers zelf gaan bepalen wat er in hun lesboeken komt, zegt Amatmoekrim. 'De dekolonisatie van 1975 is op de schaal van de wereldgeschiedenis nog niet zo lang geleden. Grote veranderingen gaan traag. We moeten dus geduld hebben, maar ook blijven trekken aan dit onderwerp.'

Wet moet handel verkavelaars in landbouwgrond gaan voorkomen

Landbouwgrond aanvragen, vervolgens verkavelen en verkopen wordt onmogelijk


Mensen die landbouwgrond aanvragen om het vervolgens te verkavelen en te verkopen zullen dat niet meer kunnen in de nabije toekomst. Een wetsontwerp hiervoor zal direct na het reces naar het parlement gestuurd worden voor goedkeuring. Dit zegt minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) vandaag, maandag 10 september 2018, in de Ware Tijd.

Ze hoopt dat de Assemblee nog dit jaar de ontwerpwet goedkeurt. Het probleem van verkaveling en verkoop van landbouwgrond doet zich vooral voor in het district Wanica. De mogelijkheid om dit te doen is wel sinds haar aantreden beperkt.

'De mensen krijgen nu niet meer veel grond, slechts één of twee hectare en als je meer wilt voor een bedrijf, moet je een bedrijfsplan hebben. Je kunt het niet verkavelen of verkopen', aldus de minister.

Degenen die dan toch willen verkavelen moeten een bestemmingswijziging aanvragen en die wordt volgens haar al geruime tijd niet meer verstrekt. 'En als je de grond niet gebruikt, zullen we die terugnemen.'

De Associatie van Planologen in Suriname heeft tijdens een recente discussieavond het ruimtelijke beleid van de regering afgekeurd. De inleiders, onder wie Ruud Souverein en Derrick Ferrier, hebben geconcludeerd dat opeenvolgende regeringen onvoldoende aandacht hebben besteed aan dit vraagstuk. De verkaveling van landbouwgrond is volgens hen een goed voorbeeld daarvan. De associatie wil dat het ministerie van RGB het voortouw neemt om orde op zaken te stellen.

Politiek Den Haag reageert geschokt op rapport Amnesty over mensenrechtenschendingen op Curaçao

'Geen functionerende asielprocedure op het eiland en asielopvang is slecht'

(Bron foto: Amnesty International)
'Omstandigheden waaronder Venezolanen worden opgesloten erbarmelijk en kinderen van opgesloten asielzoekers worden gescheiden van hun ouders'


Partijen in de Tweede Kamer reageren geschrokken op een kritisch rapport over de mensenrechten op Curaçao, aldus RTL Nieuws. Amnesty International concludeert in een vanochtend, maandag 10 september 2018,  verschenen rapport dat Curaçao mensenrechten schendt van asielzoekers uit Venezuela. De regering van Curaçao bestrijdt dat, maar gaat de asielopvang verbeteren. 

Volgens Amnesty is er geen functionerende asielprocedure op het eiland en is de asielopvang slecht. De omstandigheden waaronder Venezolanen worden opgesloten zijn erbarmelijk en mensen krijgen geen bescherming. Ook worden kinderen van opgesloten asielzoekers gescheiden van hun ouders, zo is het beleid.



Volgens de regering van het eiland verblijven daarnaast nog 6.000 illegale Venezolanen op het eiland. Dat is een gigantisch aantal voor het kleine eiland, zo vindt de regering.

'Nederland zou 1.5 miljoen vluchtelingen moeten aannemen om tot een vergelijkbare situatie als Curaçao te geraken.' Curaçao houdt zich wel degelijk aan internationale wetten en verdragen, zegt de regering. 'De overheid betreurt de perceptie dat er op Curaçao mensenrechten geschonden worden', staat in de verklaring. Curaçao erkent, dat 'ruimte voor verbetering is' in de gevangenissen waar vreemdelingen worden opgesloten. Ook komt er financiële hulp vanuit Nederland om de detentieruimtes te verbeteren.

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen is geschrokken van de berichten. 'We maken ons zorgen over hoe er met de Venezolaanse vluchtelingen wordt omgegaan op Curaçao. Het scheiden van kinderen van hun ouders is onacceptabel. D66 wil van het kabinet weten hoe Nederland Curaçao kan helpen bij het waarborgen van de fundamentele rechten van de vluchtelingen.'

GroenLinks wil onmiddellijk actie van het Nederlandse kabinet. 'Geen mens zou in ons Koninkrijk moeten vrezen voor de mensonterende behandelingen die in het rapport van Amnesty worden beschreven, zoals seksuele mishandeling en het scheiden van ouders en kinderen', zegt Kamerlid Bram van Ojik in een reactie. 'GroenLinks vindt dat de Nederlandse regering te lang nalatig is geweest in het toezicht op het tot stand komen van eerlijke en rechtvaardige asielprocedures op het Caribische deel van het Koninkrijk.'

Regeringspartij VVD ziet vooral een verantwoordelijkheid voor Curaçao. 'Dit rapport onderstreept dat de overheid van Curaçao nog een flinke klus heeft aan de opvang van en zorg voor asielzoekers', zegt VVD-Kamerlid André Bosman. 'Zoals we dat van elk land mogen verwachten, verwacht de VVD ook dat Curaçao verantwoordelijkheid neemt en dus deze aanbevelingen serieus neemt.'

Orkaan Isaac nadert Caribisch gebied

Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius moeten rekening houden met extreme weersomstandigheden
 

Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius moeten deze week rekening houden met extreme weersomstandigheden. Weeronline meldt vandaag, maandag 10 september 2018, dat de orkaan Isaac volgens de meeste computerberekeningen donderdag of vrijdag over de Bovenwindse Eilanden trekt.

De exacte koers en snelheid van Isaac is nog onzeker, maar Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius moeten zich voorbereiden op zeer zware windstoten, veel regen en hoge golven aan de kust, aldus Weeronline. Daarbij zijn windsnelheden van 120 tot 150 kilometer per uur mogelijk en windstoten van 140 tot 180 kilometer per uur.


Er kunnen honderden millimeters regen vallen en aan de kust zijn golven van 3 tot 6 meter mogelijk.

Guadeloupe, Dominica en Martinique worden volgens de huidige verwachtingen het zwaarst getroffen. Een kleine koerswijziging naar het noorden of zuiden kan echter betekenen dat het zwaartepunt over andere eilanden trekt.

De komende dagen zal de koers van Isaac zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Ondertussen kan men bij de voorbereidingen het beste uitgaan van het ongunstige scenario.

Ruim een jaar geleden werd Sint-Maarten zwaar getroffen door de orkaan Irma. Veel huizen en een groot deel van de infrastructuur werden door het natuurgeweld verwoest.


Schoenmaker hou je bij je leest...

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2018/09/08/gopal-bespreekt-waardering-sporters-met-journalisten/

Ex-premier Whiteman, Curaçao, gaat voor politiek leiderschap oppositiepartij Pueblo Soberano

'Ik zie mensen zonder perspectief op straat, ik zie mensen zonder hoop'

'De huidige bestuurders weten donders goed waar ze mee bezig zijn'


Ex-premier Ben Whiteman doet een gooi naar het politiek leiderschap van de oppositiepartij Pueblo Soberano (PS). Whiteman kondigde zijn kandidaatstelling afgelopen zaterdag aan tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst in de sede van PS bij Palu Blanku, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 10 september 2018. 

In een toelichting zei hij te zien hoe Curaçao er nu voorstaat en dat het hem raakt. 'Ik zie mensen zonder perspectief op straat. Ik zie mensen zonder hoop. Ik zie een slecht bestuur van regeerders die heel goed weten wat zij doen', aldus Whiteman.

De aspirant-politiek leider zei over de huidige bestuurders: 'De huidige bestuurders zijn geen mensen die geen opleiding hebben genoten. Het zijn geen mensen die niet weten waar ze mee bezig zijn. Zij weten donders goed waar ze mee bezig zijn.'

Volgens Whiteman hebben de leden van het huidige kabinet geen geweten of speelt hun geweten op. In een korte toespraak zei hij, dat parlementariër Jaime Córdoba hem afgelopen woensdag benaderde om de partij de helpende hand toe te steken.

'Als je de politiek ingaat moet je ervoor zorgen dat je altijd het algemeen belang vooropstelt. Je moet om je heen kijken. En je moet de wil hebben om de problemen van mensen op te lossen. En wel op zo’n manier dat als je ’s avonds je hoofd op het kussen legt, je een schoon geweten hebt. Ik denk dat veel mensen in de huidige regering of geen geweten hebben of dat zij last hebben van hun geweten.'

Autoriteiten Curaçao doen invallen op vier plaatsen in Otrobanda in kader onderzoek ‘Venus’

Twee verdachten - Dominicaan (45) en Curaçaoënaar (48) - van mensenhandel aangehouden

Ook zijn 21 illegale Venezolanen aangehouden, 19 mannen en 2 vrouwen


De autoriteiten hebben afgelopen zaterdag in de vroege ochtenduren op vier plaatsen in Otrobanda invallen gedaan in het kader van het onderzoek ‘Venus’. Daarbij zijn de 45-jarige Dominicaan met de initialen I.K. en de 48-jarige Curaçaoënaar M.K. aangehouden op verdenking van mensenhandel. Ook zijn 21 illegale Venezolanen aangehouden, 19 mannen en 2 vrouwen. Zij zijn overgedragen aan de Immigratiedienst in afwachting van hun uitzetting, aldus vandaag, maandag 10 september 2018, het Antilliaans Dagblad. 

De autoriteiten kwamen diezelfde ochtend ook zeventien Venezolaanse vrouwen tegen die als tragomeisjes werkten. De vrouwen zijn ondervraagd en zullen na het opnemen van hun verklaring als slachtoffer worden begeleid.

Tijdens deze actie is ook de 19-jarige E.S.R. op last van een hulpofficier van Justitie aangehouden voor omkoping. De man had een illegale persoon als passagier in zijn auto en probeerde een agent om te kopen.

De acties zijn gezamenlijk gehouden door het politiekorps, de Taskforce Actiecentrum Ondermijning, het Recherche Samenwerkingsteam, de Koninklijke Koninklijke Marechaussee, de douane, de Kustwacht, het Vrijwilligerskorps Curaçao en Defensie.

De enkelband werpt zijn vruchten af binnen het jeugdstrafrecht op Curaçao

(Bron foto: Rijksoverheid)
'Elektronisch toezicht is effectief en vele malen goedkoper dan gevangenisstraf'


Het elektronisch toezicht (ET), oftewel de enkelband, is effectief en heeft zijn vruchten afgeworpen binnen het jeugdstrafrecht op Curaçao. Bovendien is het vele malen goedkoper dan een gevangenisstraf. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2017 van de stichting Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao (AJJC), die het ET voor minderjarige verdachten en daders inzet als onderdeel van de jeugdreclassering, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 10 september 2018.



Van 2014 tot en met 2017 zijn in totaal 32 jongere criminelen aan het ET gekoppeld, waarvan er vier gerecidiveerd hebben. Het merendeel - 28 deelnemers van het ET-programma - heeft dus niet gerecidiveerd. Dit komt volgens ET-coördinator Jan de Jonker mede doordat bij de enkelband niet alleen een strafaspect aanwezig is, maar er tegelijkertijd wordt gewerkt aan de rehabilitatie en de integratie in de maatschappij.

'Het gaat immers niet alleen om vergelding en afschrikking, maar ook om het weer op gang brengen van de participatie van jongeren in zo veel mogelijk contexten. Door het gps-monitoringsysteem kan stichting AJJC zelf monitoren of de jeugdige onder ET naar school is gegaan, naar werk, sport of andere afspraken. 

In tegenstelling tot een gevangenisstraf, waarbij de jongeren gedurende de opsluiting in een criminele omgeving leven. Een celstraf is misschien een zwaardere straf, maar niet zozeer beter. Het zorgt volgens De Jonker bijvoorbeeld voor socialisatie met andere criminelen binnen de gevangenis en voor vervreemding van de buitenwereld.

Port of Rotterdam wil mede-aandeelhouder worden van Curaçao Ports Authority (CPA)

'Curaçao maakt deel uit van het Koninkrijk, die verbondenheid is voor ons relevant'


Port of Rotterdam kiest bij de vergaande vorm van samenwerking met Curaçao Ports Authority (CPA), die beide havenbedrijven nastreven, bewust voor een aandeelhouderschap.

'Wij willen geen samenwerking voor één, twee of vijf jaar, maar zien het als een langetermijntraject. Daarom willen wij onze betrokkenheid graag bevestigen en bestendigen door medeaandeelhouder te worden', zegt president-directeur Allard Castelein van het Rotterdamse havenbedrijf in gesprek met Curaçao, een uitgave van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao in Den Haag, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 10 september 2018.

'Het gaat om een minderheidsaandeel. Ik denk dat het terecht is dat de regering een significant meerderheidsbelang wil houden. We zijn in gesprek hoe we hier concrete invulling aan geven.'

Omdat het om participatie gaat is naast de directie van CPA de regering in Willemstad als aandeelhouder van CPA nauw bij de onderhandelingen betrokken. Dat de havens van Rotterdam en Curaçao - de eerste verwerkt jaarlijks 467 miljoen ton goederen, de tweede 0,8 miljoen - onvergelijkbare grootheden zijn is voor Castelein geen reden zijn neus op te halen voor samenwerking.

'Curaçao maakt deel uit van het Koninkrijk. Die verbondenheid is voor ons relevant', zegt de topman in gesprek met het blad van het Curaçaohuis.

SWM wil geleidelijk alle aansluitingen op haar net voorzien van digitale watermeters

In totaal gaat het om 180.000 tot 190.000 aansluitingen landelijk


De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) wil geleidelijk aan alle aansluitingen op haar net voorzien van digitale watermeters. De introductie van de nieuwe meters heeft plaatsgevonden op de markt van Lelydorp in het district Wanica. Hierna worden aansluitingen in Paramaribo voorzien van de nieuwe meters.

Marlon Oosterling, directeur van de SWM, zegt vandaag, maandag 10 september 2018, op Starnieuws, dat vooral bij de winkels in de stad het moeilijk is om de watermeters op te nemen. Nu kan van een afstand van 100 meter het verbruik worden afgelezen. In totaal gaat het om 180.000 tot 190.000 aansluitingen landelijk.

Hoewel het om een kostbaar project gaat zegt Oosterling, dat de voordelen heel groot zijn. In deze meters is geen koper gebruikt, waardoor zij niet aantrekkelijk zijn voor dieven. Deze meters zijn gecertificeerd en zijn van hard plastic gemaakt. Ze gaan niet kapot. De oude meters zijn na een tijdje niet meer leesbaar door roest. Deze meters roesten niet. De waterstand wordt digitaal verwerkt en zal veel tijdswinst opleveren.

Op de markt van Lelydorp heerste een onveilige situatie. Van enkele kranen tapten de meer dan tachtig standhouders via waterslangen en pvc-buizen water. Deze situatie behoort nu tot het verleden. Iedereen die een eigen kraan wilde hebben, heeft een aanvraag gedaan en de aansluitkosten betaald. Nu beschikken de mensen over veilig drinkwater. De standhouders hebben enthousiast meegewerkt, zegt Oosterling.

Het zal enige tijd duren voordat alle meters zijn vervangen. De SWM zal bij delen de meters aanschaffen en bekijkt mogelijkheden om het proces te versnellen. Met de eerste partij die gekocht is, gaat het bedrijf alvast aan de slag, zegt Oosterling.

Minister Hoefdraad: 'Verhoogde salarissen van ambtenaren worden eind september uitbetaald'

'Er wordt enorm hard gewerkt, wij gaan ons houden aan ons woord'

 
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt vandaag, maandag 10 september 2018, op Starnieuws, dat er alles aan gedaan wordt om de verhoogde salarissen van ambtenaren eind september uit te betalen. 'Er wordt enorm hard gewerkt. Wij gaan ons houden aan ons woord', aldus de bewindsman. 

De Raad van Ministers moet goedkeuring geven aan de nieuwe loonreeks voor ambtenaren. Deze moet bij resolutie worden vastgesteld. Afgelopen week waren technici bezig met het finaliseren van de loonreeks.

De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) heeft om de tafel gezeten met het Onderhandelingsorgaan om de technische zaken door te nemen. Bestuurslid Michael Miskin bevestigt, dat de voorzitter van het Onderhandelingsorgaan, Sonny Kertoidjojo, hem gerapporteerd heeft dat de nieuwe loonreeks technisch in orde is. Deze wordt in gereedheid gebracht voor goedkeuring door de Raad van Ministers.

Miskin merkt op dat na de uitbetaling van de verhoogde salarissen eind september de komende drie maanden over de resterende zaken uit het wensenpakket onderhandeld zal worden. Dit is afgesproken met minister Hoefdraad. Nu is overeengekomen dat de Srd 500 koopkrachtversterking opgeteld wordt bij het salaris. Dit moet zodanig gebeuren dat de ambtenaren hetzelfde bedrag in handen houden dat ze al kregen. Hierop moet 25% salarisverhoging worden gegeven.

Door deze toepassing zullen vooral de ambtenaren op de onderste treden, tegemoet worden gekomen. De loonsverhoging werkt terug tot 1 januari 2017. Over de uitbetaling van de terugwerkende kracht moet nog een betalingsschema worden afgesproken.

Acht arrestaties in Amsterdam voor cocaïnesmokkel uit Dominicaanse Republiek

(Bron foto: OM)
14 Kilo cocaïne in container met ananassen uit Dominicaanse Republiek in haven Rotterdam


Het Team Bijzondere Bijstand van de Douane heeft in Amsterdam acht mannen aangehouden die worden verdacht van het invoeren van een partij cocaïne, zo meldt het Openbaar Ministerie (O), Arrondissementsparket Rotterdam, zondag 9 september 2018.

De drugs werd ontdekt op 20 augustus in de haven van Rotterdam en na onderzoek door het Hit And Run Cargo team (HARC) leek het erop dat de partij drugs mogelijk naar Duitsland toe zou gaan. De 14 kilo verdovende middelen zaten verstopt aan de voorzijde van een container die geladen was met ananassen uit de Dominicaanse Republiek.

Toen uit onderzoek bleek, dat de partij toch in Nederland zou blijven werd de container gevolgd.

Nadat de ananassen er bijna uit waren, werd de smokkelwaar verwijderd en overgeladen in een personenauto.

De aanhoudingen vonden donderdag 6 september plaats, in de late avond, nadat de verdachten de cocaïne uit de container hadden gehaald en ermee wilden wegrijden. De aangehouden mannen zijn tussen de 22 en 47 jaar oud. Vijf zijn afkomstig uit de regio’s Amsterdam en Tilburg. Naast de vijf mannen met de Nederlandse nationaliteit is er een Dominicaan aangehouden, een Turkse man en een Albanees. Die laatste man verblijft illegaal in Nederland.

De acht verdachten worden vandaag, maandag 10 september, voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De partij cocaïne met een straatwaarde van ten minste 350.000 euro is na de aanhouding van de acht mannen direct vernietigd.

Het HARC-team, een samenwerking tussen OM, Zeehavenpolitie, FIOD en Douane doet nog verder onderzoek naar de drugssmokkel.

TV-presentatrice Priscilla Graanoogst in Suriname beroofd van haar tas en geldbedrag aan contanten

Graanoogst weerspreekt mediaberichten over omvang gestolen geldbedrag


Waterkant.net bericht zondag 9 september 2018, dat een TV-presentatrice beroofd is van haar tas 'met maar liefst 12.000 euro en 5.000 Srd aan contanten'. Dat schrijft het Dagblad Suriname

Volgens het dagblad vond de overval plaats in de nacht van donderdag op vrijdag 7 september. De krant noemt enkel haar initialen P.G. Volgens bronnen zou het gaan om Priscilla Graanoogst, onder andere als presentatrice werkzaam voor de zender ATV.

Zij zou kort voor de beroving in gesprek zijn geweest met een vriendin. Plotseling rukte een ongewapende man heel snel de tas met de geldbedragen weg.

De politie heeft de zaak in onderzoek en werkt aan de opsporing van de dader.

(Bron foto: Facebook)
Inmiddels heeft Graanoogst vandaag, maandag 10 september, via de Ware Tijd laten weten verbolgen te zijn over het nieuws dat ze is beroofd van twaalfduizend euro. 

'Het is helemaal niet waar. Ik ben niet beroofd van twaalfduizend euro. Hoe komen ze erbij?'.

Volgens de bekende presentatrice is ze in de nacht van donderdag op vrijdag inderdaad beroofd, maar zou 'slechts' 1.300 euro en 5.000 Surinaamse dollar zijn buitgemaakt. 'Dat geld was bestemd voor mijn studie.'

Het voorval heeft plaatsgevonden in de Richard Voullairestraat. 'Ik kwam van een feestje en stopte om mijn vriendin thuis te zetten en zat nauwelijks tien minuten in de auto voor haar woonadres met haar te praten. De handtas met het geld zat tussen de twee zittingen bij de handrem in haar auto', vertelt ze.

De dief, die eerst beleefd groette, stak zijn arm over haar heen om de tas te grijpen. Priscilla vermoedt dat ze achtervolgd is door de man.

Voorzitter bond SLM: 'De bond is afgelopen 18 jaren niet medeschuldig geweest aan mismanagement'

Bondsvoorzitter Maaijen vindt uitspraak directie SLM beledigend en geenszins de waarheid


Robby Maaijen, voorzitter van de Bond Personeel Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (BP SLM), ontkent dat de bond de afgelopen 18 jaren medeschuldig is geweest aan mismanagement. Dit is door de directie van de SLM volgens Maaijen gesteld. Maaijen vindt het beledigend naar de bond toe en het is geenszins de waarheid. De bond komt op voor de belangen van de werknemers en gaat voor behoud van het bedrijf. 

De vakbondsleider benadrukt zondag 9 september 2018 op Starnieuws, dat het beleid niet door de bond gemaakt wordt, maar door de directie en dat dit goedgekeurd wordt door een raad van commissarissen als vertegenwoordiger van de aandeelhouder. De bond heeft er niks te zoeken, stelt Maaijen. De bond staat voor de continuïteit van het bedrijf en de bestaanszekerheid van de mensen.

Hij geeft aan, dat de directie niet in overleg treedt met de bond, maar slechts mededelingen doet, terwijl er afspraken waren over hoe het proces verlopen zal. Door het niet in overleg treden ontneemt de directie de bond alle ruimte, meent Maaijen. 

'Door de directie is aangegeven dat het bedrijf financieel-economisch in zwaar weer is en dat het bedrijf een schuldenlast heeft van meer dan 40 miljoen Amerikaanse dollar op jaarbasis. Echter is dit niet bewezen met financiële documenten, zoals dat vroeger de gewoonte was', stelt Maaijen.

Het bod, dat aan de mensen werkzaam bij Residence Inn bij vertrek verstrekt is, zou aan de bond worden gegeven, zodat deze het kon doornemen om verder te gaan met de onderhandeling, maar dit is uiteindelijk niet gebeurd. Maaijen zegt, dat de case als een leerles genomen wordt. De medewerkers hebben namelijk, tegen de instructie van de bond in, reeds getekend voor hun vertrek. Ze krijgen een financiële compensatie. Ook is overeengekomen met hen dat zij niet in een ander hotel of in dezelfde branche mogen werken.

Vanwege de sociale bewogenheid van de bond, kan altijd een gesprek gevoerd worden met de directie, zegt Maaijen, Er zijn ook nog voorstellen vanuit de BP SLM over hun vertrek. Het gaat in totaal om 40 personen, van wie 39 getekend hebben. Aan hen is een financiële compensatie geboden tussen Srd 5000 en Srd 147. 000.

De bondsvoorzitter geeft aan zich nu extra te concentreren op het personeel van de dochterondernemingen van de SLM.

Bouva (NDP) vindt in kwestie beloning Assembleeleden uitlatingen van sommige DNA-leden misleidend

'DNA vastbesloten te werken aan oplossing onterechte dubbele salarissen DNA-leden'


De Nationale Assemblee (DNA) heeft op de laatst gehouden huishoudelijke vergadering besloten het beloningssysteem van politici en hoogwaardigheidsbekleders integraal te evalueren en aan te passen. 'Hiermee is antwoord gegeven op het misnoegen vanuit delen van de samenleving maar ook op de noodzaak om het bestaande systeem - welke destijds door de Nieuw Front regering werd ingesteld - aan te pakken', zegt waarnemend voorzitter van DNA Melvin Bouva (NDP) zondag 9 september 2018 op Starnieuws. 

Hij vindt bepaalde uitlatingen die gedaan worden door sommige DNA-leden, die onderdeel zijn van het besluit, misleidend. Een commissie in DNA is belast om op basis van een grondige evaluatie en afstemming met de uitvoerende en rechtelijke macht een wetsvoorstel voor te bereiden. Ook komt er een initiatiefwet voor een solidariteitsheffing voor functionarissen die boven een bepaald bedrag verdienen. Dit is een bijzondere bijdrage aan de staatskas dat via een fonds terug zal moeten vloeien naar de gemeenschap.

'Daarnaast is DNA ook vastbesloten te werken aan een oplossing in de onterechte dubbele salarissen die leden van het college toucheren. Dit besluit is een belangrijke voortzetting van het traject dat DNA, als sinds de vorige periode in 2015, heeft uitgezet om verder ordening te brengen in de voorzieningen voor leden van het orgaan', deelt Bouva mee.

Vanaf april 2015 heeft DNA bij wet bepaald om 10% van de schadeloosstelling in te leveren als pensioen bijdrage (welke nooit eerder werd betaald) en is de pensioenregeling zodanig geregeld dat leden pas op hun 55e recht hebben pensioen in plaats van onmiddellijk na hun tweede periode in het college. Deze voorzieningen hebben behoorlijke besparingen opgeleverd voor de staatskas, meent Bouva.

'Hoewel alle leden het recht hebben van initiatief, is het misleidend als fracties die onderdeel zijn van het besluit dat genomen is, kennelijk vanuit partijpolitieke motieven, publiekelijk pretenderen dat zij vanuit een nulpunt een dergelijk initiatief nemen. Opvallend is vooral, dat sommige leden en gewezen leden die juist bedoelde koppeling en allerhande voorzieningen tot stand hebben helpen brengen en houden nu met een glad gestreken gezicht het hardst schreeuwen, terwijl ze onvoorwaardelijk profiteren van het bestaande systeem, van pensioen tot medische voorzieningen, zonder daarvan afstand te doen. Diverse fracties in DNA zijn nimmer verder gekomen dan een simpele persverklaring', merkt de waarnemend voorzitter op.

Bouva vindt de acties niet slechts misleidend, maar ook onbetrouwbaar en erg nalatig. Hij benadrukt dat onder de huidige leiding DNA unaniem, al ruim vóór alle andere initiatieven, een concrete planning heeft uitgezet en hiervoor een commissie waarin alle fracties vertegenwoordigd zijn, heeft belast om de financiële voorzieningen van hoogwaardigheidsbekleders te evalueren en aan te passen. Deze commissie heeft in eerste instantie maximaal twee maanden voor het volvoeren van haar taak waarna het parlement hierover een besluit neemt. 'Elke andere afwijkende actie is bedoeld als politieke stemmingmakerij is overbodig en valt derhalve te verwaarlozen.'

Op de vraag hoe Bouva de mededeling van president Desi Bouterse ziet om de verhogingen voor leden van de regering te bevriezen, antwoordt Bouva dat de intenties van de president enigszins goed aansluiten op het voorstel van DNA voor een evaluatie en integrale aanpak van salarissen van hoge ambtenaren maar ook bestuurders van parastatalen.

'Ook het feit dat de wet geldelijke voorzieningen voor leden van de rechtelijke macht nu in behandeling is in het parlement, biedt een goede kans om vanuit alle drie machten zaken goed te regelen. Het voorstel tot bevriezing is echter een ad hoc maatregel en moet juridisch technisch wel mogelijk worden gemaakt, gezien de voorzieningen bij wet geregeld zijn.'

Het ligt in de bedoeling dat de verhoogde salarissen eind van deze maand zullen worden uitbetaald. De Assembleecommissie heeft twee maanden de tijd om de wetswijziging voor te bereiden. Hierop zegt Bouva, dat vanuit DNA gekozen is om de wet grondig aan te passen en eventuele verschillen met de nieuwe regeling te compenseren.

Duwboot met drie pontons met boomstammen ramt pilaar brug over Coppenamerivier

Kapitein van de duwboot heeft hoogstwaarschijnlijk niet gevaren in de vaargeul van de rivier


Het Korps Politie Suriname bericht zondag 9 september 2018, dat zaterdagavond, omstreeks half tien, een duwboot met drie pontons met boomstammen, tegen een pilaar van de brug over de Coppenamerivier is gevaren. Daardoor kwamen twee van de pontons vast te zitten tussen twee van de brugpilaren. 

Op dat moment was het laagwaterstand op de rivier. Bij hoogwaterstand zijn de twee pontons door de kapitein van de duwboot verwijderd tussen de pilaren, waarna hij die aanmeerde langs de rivier niet ver van de marinebasis van het Surinaams Nationaal Leger.

Op een gegeven moment is een van de pontons op drift geraakt waarna die tegen twee vaartuigen van het leger is aangekomen. Die aanvaring heeft schade aangericht aan de vaartuigen van het leger.

Uit het voorlopig onderzoek is naar voren gekomen, dat de kapitein van de duwboot hoogstwaarschijnlijk niet had gevaren in de vaargeul van de rivier en dat hij met zijn boot en pontons tegen de pilaren van de brug aan kwam.

De plaatselijke politie onderzoekt deze zaak in nauwe samenwerking met de Militaire Politie en de Maritieme Autoriteit Suriname(MAS). De duwboot met pontons is eigendom van een particulier bedrijf.

Inbraak in woning buitengewoon agent van politie aan Corantijnstraat

Bewoner: 'De criminelen hebben alles weggedragen en ook twee honden zijn vergiftigd'


Onbekenden hebben donderdagavond ingebroken  in  een woning aan de Corantijnstraat, het huis van wijlen politicus Jagernath Lachmon. De bewoner zegt zaterdag 8 september 2018 in het Dagblad Suriname, dat hij die dag omstreeks vijf uur 's middags van huis vertrok en om negen uur 's avonds thuis kwam.

Tot zijn schrik zag hij dat zijn woning compleet overhoop was gehaald. Zelf is hij buitengewoon agent van politie. Hij had zijn persoonlijk wapen en zijn dienstwapen in het huis achtergelaten. Na een vluchtig onderzoek bleek dat de inbrekers  met beide vuistvuurwapens ervandoor zijn gegaan. Ook hebben zij alle sieraden en alles wat de daders waardevol vonden en konden meenemen, buitgemaakt. Ook een aantal documenten.

'De criminelen hebben alles weggedragen en ook twee honden zijn vergiftigd. Ik ben echt radeloos', aldus de bewoner.

De politie van Flora is belast met het onderzoek. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht.

De daders hebben het traliewerk van de achterzijde van de woning geforceerd en hebben via die opening zich toegang verschaft tot het huis.

Chevron wint 'regenwoud oliedump-'rechtszaak van Ecuador

'Arrest Hooggerechtshof Ecuador verkregen door middel van fraude, omkoping en corruptie'

(Bron foto: Aporrea)
Chevron hoeft geen $ 9.5 miljard compensatie te betalen aan duizenden inwoners Amazonegebied Ecuador


Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag heeft in het voordeel van de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron geoordeeld in een milieugeschil met de regering van Ecuador. Chevron had de opdracht gekregen om $ 9.5 miljard compensatie te betalen aan duizenden inwoners van het Amazonegebied van Ecuador.

Ze beschuldigden het bedrijf ervan tientallen jaren lang giftig afval te lozen in lokale meren en rivieren van de Lago Agrio-regio.



De rechtbank zei, dat het arrest van het Hooggerechtshof van Ecuador was verkregen door middel van fraude, omkoping en corruptie. De oliegigant wordt nu door het Permanente Hof van Arbitrage van Den Haag honderden miljoenen dollars aan kosten toegekend.


Chevron beweerde dat het nooit activa bezat in Ecuador. De vermeende milieuschade werd door Texaco tussen 1964 en 1992 veroorzaakt. Texaco werd later door Chevron overgenomen. Chevron heeft betoogd, dat Texaco 40 miljoen dollar heeft besteed aan het opruimen van het gebied in de jaren negentig, en een overeenkomst met Ecuador heeft getekend in 1998 om het nog verder te verantwoorden.


Ongeveer 30.000 lokale inwoners, waaronder vijf verschillende stammen uit Amazonië, begonnen in 1993 met het proces tegen Texaco. Volgens de eisers heeft het oliebedrijf bewust 74 miljard liter giftig afvalwater gedumpt en 17 miljoen liter ruwe olie het regenwoud in gedumpt bij operaties in het noordoosten van Ecuador. Ze zeggen, dat het getroffen gebied 4.400 vierkante kilometer beslaat op de grens met Colombia.



Lokale bewoners denken dat de vervuiling heeft geleid tot gezondheidsproblemen zoals kanker en geboorteafwijkingen.

In 2011 beval een Ecuadoraanse rechter Chevron om $ 18.2 miljard te betalen voor het 'extensief vervuilen' van het Lago Agrio-gebied. Vorig jaar bevestigde de hoogste rechtbank van Ecuador het vonnis tegen Chevron, maar verlaagde de schadevergoeding tot $ 9.5 miljard. Chevron voerde aan dat het alleen de zaak verloor, omdat het juridische team dat de dorpelingen vertegenwoordigde bijna $ 300.000 aan steekpenningen in Ecuador betaalde.

In 2014 oordeelde de Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan in New York dat 'corrupte middelen' door het juridische team van Ecuador werden gebruikt om de zaak van 2011 te winnen.

Na de laatste uitspraak in Den Haag, bekritiseerde een advocaat van de inheemse gemeenschappen de Ecuadoraanse regering, omdat ze accepteerde dat de zaak aanhangig werd gemaakt bij een Hof van Arbitrage. 'Dat is het spel van Chevron spelen en de misdaad voor altijd onbestraft laten', zei Pablo Fajardo. Hij zei dat hij alle juridische mogelijkheden overweegt.


(Suriname Mirror/BBC/DW, Deutsche Welle/4pelagatos/Aporrea/YouTube/Twitter)