zondag 26 mei 2019

Minister Parmessar, LVV, opent InVitroPlants Grassalco - 'De bevolking is hongerig en ze kijken uit naar plantjes'

Eind 2019 wil InVitroPlants Grassalco beginnen met export van sierplanten naar Nederland

(Bron foto's: NII)

'De bevolking is hongerig en ze kijken uit naar plantjes', dit zei minister Rabindre Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bij de opening van InVitroPlants Grassalco. Hiermee doelde de minister op gezond plantmateriaal en kijkt uit naar een samenwerking tussen InVitroPlants en het ministerie van LVV in het kader van technische kennisoverdracht, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, zondag 26 mei 2019.

Na presentaties en toespraken onthulde de LVV-minister samen met minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen - oud-directeur van Grassalco - de openings-plaquette en daarna werd een lint doorgeknipt bij de plantenkas.

De aanwezigen kregen een rondleiding in de plantenkas en hebben de verschillende sierplanten kunnen bewonderen. Vanwege veiligheidsmaatregelen mochten alleen de hoogwaardigheidsbekleders het laboratorium in.

InVitroPlants Grassalco maakt plantmateriaal aan middels biotechnologie, waarbij weefselkweek productie van planten in het laboratorium (genoemd in vitro) wordt gedaan. Ook maakt InVitroPlants plantmateriaal van voedselgewassen, sierplanten en planten voor de rehabilitatie van uitgemijnde gebieden.

Dat een mijnbouwbedrijf het initiatief heeft genomen om uitgemijnde gebieden weer gezond te maken is een mijlpaal voor Suriname. Eind dit jaar wil InVitroPlants Grassalco beginnen met de export van sierplanten naar Nederland waar de vraag groot is. Sierplanten verfrissen de lucht in de huiskamer. Een ananas sierplant kost veel hoger dan het ananas gewas. Op jaarbasis wordt de aanmaak van 8 miljoen plantmateriaal verwacht.

PRO presenteert haar Ontwikkelingsvisie gebaseerd op het principe van 'The Rule of Law'

(Bron foto's: PRO)
Partij voor Recht en Ontwikkeling legt nadruk op de noodzaak voor nieuwe politiek

'Niemand krijgt bevoorrechtte positie, waardoor wordt afgerekend met alle partij politieke belangen en vriendjespolitiek'


Het was zaterdag precies een jaar geleden dat De Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) geproclameerd werd, zo berucht de partij zondag 26 mei 2019 in een persbericht. Ook was dat een jaar voor de verkiezingen in ons land. Daarom heeft de partij, in Buurthuis Lob Makandra aan de Santopolderweg, haar ontwikkelingsvisie c.q. partijvisie voor Suriname, de Surinaamse gemeenschap en de Surinaamse burger, gepresenteerd aan het publiek in het district Wanica. 

De ontwikkelingsvisie welke nu in ontwerp is aangeboden, geldt voor de periode oktober 2019 tot en met september 2044 en beslaat 19 hoofdstukken met 68 onderwerpen, waarin we onze visie weergeven. Dit is weliswaar een concept, welke op de Algemene Vergadering goedgekeurd moet worden. De PRO vraagt de samenleving om kritische feedback op de ontwikkelingsvisie.

Aan een van de 'first voters' in Wanica werd het 1e exemplaar van het 3e Ontwerp van de Ontwikkelingsvisie van de PRO overhandigd. De jongste bezoekster, van 2 maanden oud, kreeg ook een exemplaar, dat haar moeder in haar aanwezigheid in ontvangst mocht nemen.De PRO is van mening dat politieke partijen, althans hun besturen, de samenleving zo vroeg en zo duidelijk mogelijk moeten informeren over hun politieke ideologie. Het moet voor de kiezer duidelijk zijn wat een politieke partij aan plannen heeft voor Suriname en haar samenleving.

De PRO heeft de nadruk gelegd op de noodzaak voor nieuwe politiek, en heeft opgeroepen dat burgers, samen met de partij duurzame oplossingen bedenken voor de structurele problemen in het district. Ook is het belangrijk dat ontwikkeling wordt uitgestippeld voor langere tijd, in dit geval: de komende 25 jaar.

In de statuten van de PRO in artikel B lid 7 is bepaald, dat het staatsrechtelijke, politiek bestuurlijke en maatschappelijke optreden van de vertegenwoordigers van de PRO gebaseerd zal zijn op een door de Algemene Vergadering steeds voor de duur van 25 jaren aan te nemen ontwikkelingsvisie. Het bestuurlijk handelen van de partij wordt thans uitgeschreven in een beleidsprogramma dat naderhand aan de gemeenschap in het belang van de kiezer bekend zal worden gemaakt.

De PRO heeft als enige partij haar visie gedeeld met de samenleving. Een belangrijk uitgangspunt van de Ontwikkelingsvisie, is gebaseerd op het principe van The Rule of Law. Dit houdt in dat alle burgers gelijk zijn, ongeacht etniciteit, geloof, afkomst of status. Niemand krijgt een bevoorrechtte positie, waardoor er wordt afgerekend met alle partij politieke belangen en vriendjespolitiek.

Tijdens de bijeenkomst in het buurthuis Lob Makandra heeft de partij het onderafdelingsbestuur van PRO-Wanica gepresenteerd. Dat bestaat uit Andy Truideman, Nadege Alfonswa, Samaria Main, Genieva Main, Cherryl Pansa en Jennifer Wong Swie San. Gedurende de bijeenkomst heeft de PRO ook een onderafdelingsbestuur geïnstalleerd voor dit district. Verder heeft de Partij nieuwe leden mogen verwelkomen. Wanica is het vijfde district dat door de Partij bezocht is. Het district Coronie was als eerst aan de beurt, gevolgd door Marowijne, Para en Paramaribo.

Twee mannen aangehouden met 24 gestolen biggetjes onder sleepnet in laadbak pick-up

(Bron foto: resource.wur.nl)
Bestuurder pick-up beweert niet te weten hoe de biggetjes in laadbak van zijn pick-up zijn beland


De politie van het ressort Nieuw Nickerie heeft in de vroege ochtend van donderdag 23 mei, tijdens surveillance, een automobilist en een inzittende met gestolen biggetjes in de DC Parabirsinghweg aangehouden. Het viel surveillerende agenten op dat een witte dubbel cabine pick-up verdacht langs de weg geparkeerd stond met twee mannen. Naderhand zou blijken dat de twee mannen de 35-jarige F.R. en de 32-jarige C.B. zijn. De agenten stopten en namen poolshoogte. Dit meldt het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 26 mei 2019.

Terwijl een agent pick-up bestuurder R. aansprak, viel het de overige collega’s op, dat de laadbak bedekt was met een sleepnet en dat er geluiden van onder dat sleepnet te horen waren. Bij onderzoek werden vierentwintig biggetjes onder het sleepnet aangetroffen en in beslag genomen, omdat de beide mannen geen zinnige verklaring konden geven over de biggetjes in de laadbak.

R. verklaarde, dat hij niet wist hoe de biggetjes in de laadbak van zijn pick-up waren beland. Hij was bij Padarat te Corantyn en toen hij weer bij zijn pick-up kwam zag hij die biggetjes in de laadbak. B. gaf aan, dat hij door Frank opgebeld was om een rit voor hem naar Paramaribo te rijden, omdat R.  dronken was.

Na overleg met het Openbaar Ministerie zijn de twee verdachten hangende het onderzoek in verzekering gesteld. Zij worden onder andere verdacht van diefstal, heling en smokkel. De biggetjes zullen door ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij onderzocht worden. Dat onderzoek moet onder andere uitwijzen van welk varkensras de biggetjes zijn en of dat ras in Suriname gefokt wordt. Men gaat ook onderzoeken of de biggetjes gezond zijn.

Jongen (15) mishandelt winkelierster om een sigaret....

Winkelierster weigert 15-jarige jongen een sigaret te verkopen


Het Korps Politie Suriname bericht zaterdag 25 mei 2019, dat de politie van het ressort Santo Dorp heeft donderdag de 15-jarige R.P. heeft aangehouden, na aangifte die dag door een winkelierster  tegen de knaap van zware mishandeling. Zij verklaarde dat P.  woensdag haar winkel binnen stapte om een sigaret te kopen. Zij weigerde dat, omdat zij wist dat hij minderjarig is. P. liep vervolgens boos de winkel uit. 

De volgende dag kwam hij weer in de winkel. Wat de winkelierster niet wist was, dat R.P. gewapend was met een scherp voorwerp. Op een bepaald moment trok de jongen dat scherp voorwerp tevoorschijn en kapte de winkelierster daarmee aan haar rechterhand.

P. werd door omstanders aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie van het ressort Santo Dorp.

Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis om medisch behandeld te worden. R.P. is na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld en ingesloten in het Opa Doeli doorgangscentrum.

Noorden van Peru opgeschrikt door extreem zware aardbeving

Voor zover bekend één dodelijk slachtoffer en elf mensen gewonden


Inwoners van het noorden van Peru zijn zondagochtend 26 mei 2019 opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 8.0 op de schaal van Richter. De aardbeving was zo hevig, dat mensen volgens een burgemeester niet gewoon konden lopen. De beving gebeurde in dunbevolkt gebied.

Momenteel is er één slachtoffer en raakten nog eens elf mensen verwond. Dat heeft de Civiele Bescherming bekendgemaakt. In het district Hurarango in de regio Cajamarca kwam een 48-jarige man om toen een rotsblok op zijn woning terechtkwam terwijl hij sliep.


Het Amerikaanse geologie-instituut USGS zei dat de beving een kracht van 8 had en zich om 02.41 uur plaatselijke tijd op ongeveer 75 kilometer ten zuidoosten van de stad Lagunas had voorgedaan, in het Amazonewoud bij de grens met Brazilië.

Met een kracht van 8 op de schaal van Richter gaat het om de tot nu toe zwaarste aardbeving van dit jaar. De Civiele Bescherming van Peru sprak van een kracht van 7,5 en zei dat de aardbeving paniek had gezaaid onder de bevolking, maar geen grote schade had aangericht.


Volgens het Instituto Geofísico del Perú lag het epicentrum op 141 kilometer diepte. De aardbeving duurde 127 seconden en de schok werd gevoeld in verscheidene regio’s in het noorden en midden van het land. In de hoofdstad Lima liepen de inwoners naar buiten hoewel het nog nacht was en aan het regenen.


De minister van Binnenlands Zaken twitterde eerst nog dat er geen enkel slachtoffer was gevallen, maar dat woningen waren vernield. Er werd onder meer schade gemeld in Yurimaguas, dat het dichtst bij het epicentrum ligt. 'Veel oude huizen zijn ingestort door deze krachtige beving', aldus de burgemeester van de gemeente, Hugo Araujo.

Geoloog Patricio Valderrama van het rampencentrum zei dat 'het noorden van Peru zo’n aardschok niet meer gevoeld had sinds de grote aardbeving van 1970'. Toen vielen bij een beving met een kracht van 7,9 in het noordoosten meer dan 70.000 doden.


Doordat het om soms afgelegen gebied gaat, is nog niet overal de omvang van de schade bekend. De Peruaanse president Martin Vizcarra is naar het gebied afgereisd om de schade met eigen ogen te zien en de bevolking te steunen.

Peru heeft wel vaker aardbevingen, doordat onder het land verschillende aardplaten samenkomen. In maart nog trof een beving met een kracht van 7.0 het land. De aardbeving van afgelopen nacht was echter bijzonder zwaar. Een beving met een kracht van 8.0 op de schaal van Richter komt gemiddeld één keer per jaar voor op aarde. De beving werd dan ook in grote delen van het land gevoeld.

(Suriname Mirror/Reuters/Belga/Al Jazeera/rpp.pe/Twitter/Diario Correo)

Brunswijk (ABOP) en Rusland (NPS) ondertekenen ‘Verklaring van Mapane-Kaswinika’

(Bron foto: Brunswijk)
Verklaring aanzet voor initiatief tot wederzijdse acceptatie, harmonie en saamhorigheid onder alle Afro-Surinamers

Brunswijk en Rusland wordt verweten het bewustwordingsproces van Afro-Surinamers te willen politiseren


Met de ondertekening van de ‘Verklaring van Mapane-Kaswinika’ zaterdag hebben de politici Ronnie Brunswijk (ABOP) en Gregory Rusland (NPS) de aanzet gegeven voor een initiatief tot wederzijdse acceptatie, harmonie en saamhorigheid onder alle Afro-Surinamers. De Eenheidsbeweging Surinamers van Afrikaanse Roots wil zich samen met 'alle positief georiënteerde nazaten' ook inzetten voor duurzame economische en sociale ontwikkeling van nazaten, individueel of als groep, zo bericht de Ware Tijd zondag 26 mei 2019.

Enkele honderden personen, die met circa honderd bussen waren aangevoerd, waren getuige van de historische proclamatie waaraan enkele culturele ceremonieën voorafgingen. De ceremonie vond plaats in een gebied waar naar verluidt de grootste opstanden van tot slaaf gemaakten hebben plaatsgevonden en zo de capitulatie van de blanke kolonisatoren werd ingeluid.De twee initiatiefnemers benadrukten dat een einde moet komen aan de verdeeldheid die sinds die periode is ontstaan. Hun actie heeft niets met politiek te maken, beweren ze. Bescherming en verdere ontwikkeling van het cultureel erfgoed, verdediging van legitieme rechten op grond, inclusief de grondenrechten alsook integrale bescherming van de natuur behoort ook tot de doelstellingen.

Brunswijk en Rusland zeggen de doelstellingen te willen realiseren door te werken aan onder meer de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en recreatie. Maar, ook bevordering van werkgelegenheid, stimulering van ondernemerschap, waardering van de eigen cultuur en religie, waaronder de talen, kunstvormen, sociale en culturele gebruiken staan hoog op de agenda. Daarnaast vinden ze bevordering van eenheid en vrede op nationaal niveau en samenwerking met alle bevolkingsgroepen in Suriname essentieel voor het realiseren van goede condities en ontplooiingskansen voor elke Surinamer. Ook zal gewerkt worden aan vaststelling van een definitieve benaming van de totale groep van Nazaten.

De twee politici zeggen 'allen met Afrikaanse roots die de hebben die roots te koesteren' te erkennen als legitieme nazaten. Zij nodigen hun op Afrikaanse roots gerichte organisaties op de verklaring ook te ondertekenen en samen te werken.

Nadat Brunswijk en Rusland de verklaring hadden getekend werd de samenwerking bezegeld met een handdruk. Toen het tweetal enkele dagen geleden hun initiatief hadden bekendgemaakt, kwam vooral van exponenten van de NDP kritiek op hun voornemen. Brunswijk en Rusland wordt verweten het bewustwordingsproces van Afro-Surinamers te willen politiseren.

Abdoel (NDP): 'Indien laster en smaad door blijven gaan, zal ik gepaste maatregelen treffen'

'Het gaat hier helemaal niet om het Assembleelid Abdoel'


NDP-fractieleider Amzad Abdoel benadrukt zondag 26 mei 2019 op Starnieuws, dat nimmer een klacht tegen hem is ingediend. Er is geen strafrechtelijk onderzoek. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) had tijdens de begrotingsbehandeling beweerd, dat de naam van Abdoel voorkomt in een proces-verbaal van politie. 

Vrijdag heeft Gajadien een brief geschreven aan procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday om 'op z'n minst een diepgaand onderzoek' te verrichten. Gajadien schrijft de pg, dat door een bezorgde burger enkele stukken gedeponeerd zijn waaruit zou moeten blijken dat een strafrechtelijk onderzoek geen voortgang vindt en dat deze zaak ingetrokken zal worden.

'Ondergetekende heeft in het parlement getracht ook een verklaring van een van de personen genoemd in het proces-verbaal, dhr. Amzad Abdoel, te verkrijgen. Deze heeft in het openbaar verklaard nimmer gehoord te zijn in deze kwestie. Deze burgers vragen zich af waarom een zware strafrechtelijke zaak niet wordt onderzocht. Hieromtrent doet ondergetekende u toekomen de onderliggende stukken van deze kwestie en dat hij het volste vertrouwen heeft in het Openbaar Ministerie dat deze zaak grondig en onafhankelijk onderzocht zal worden', aldus Gajadien.Abdoel zegt dat het hier gaat om laster. 'Indien deze laster en smaad door blijft gaan, zal ik gepaste maatregelen treffen.' Hij heeft een advocaat in de arm genomen. Er zal ook een brief gaan naar de pg. 'Het gaat hier helemaal niet om het Assembleelid Abdoel', benadrukt de NDP-fractieleider.

(Bron: Facebook - Stukken door Suriname Mirror geanonimiseerd, m.u.v. naam 'Abdoel')

Assembleelid Raymond Sapoen: 'Minister Getrouw moet op tactvolle wijze in gesprek met bestuur Politiebond'

'Je kunt het je niet permitteren dat om de haverklap de politiebond in opspraak komt'


Coalitie-Assembleelid Raymond Sapoen vindt dat het tijd wordt dat minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie op een tactvolle wijze een gesprek houdt met het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB). Aanleiding hiervoor is dat leden en vooral het bestuur de laatste tijd vele keren in opspraak zijn gekomen. Dit schrijft het Dagblad Suriname zondag 26 mei 2019.

'Wanneer wij weten dat de politie een constitutionele macht is, een belangrijke macht, je kunt de politie niet zomaar vergelijken als een bedrijf waarbinnen de vakbond opereert, maar je praat over de politie, je praat over de veiligheid en bescherming van de Surinaamse samenleving en die handhaving daarvan ligt bij het korps, kun je het je niet permitteren dat om de haverklap de politiebond in opspraak komt', zei de politicus vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee.

De HvB’er benadrukte dat hij zich enorm geërgerd heeft, toen de SPB bij de invoering van de Rij- en Voertuigenbelasting instructies aan haar leden gaf om geen controles uit te voeren op de betaling, terwijl op dat moment nergens een geluid te horen was van de leiding van het Korps Politie Suriname. Gelukkig kwam na deze hele verwarring later wel een respons vanuit de korpsleiding.

'Ik doe een wake-up call aan rijstsector om te gaan veranderen, want zo kunnen we niet door gaan',

(Bron foto: NII)
LVV-minister Parmessar: 'Sector moet een overlegorgaan hebben om problemen te bespreken'


De rijstsector heeft een wake-up call gekregen van minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). 'Ik doe een wake-up call aan de sector om te gaan veranderen, want zo kunnen we niet door gaan', zei de minister vrijdag in het Burger Informatie Centrum Nickerie, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, zondag 26 mei 2019.

Hij pleit voor het introduceren van nieuwe technologieën en methoden zodat schaalvergroting kan worden bereikt en beter kan worden meegedongen op de wereldmarkt. De minister heeft partijen opgeroepen om beter te gaan communiceren over de toekomst van de sector. Volgens Parmessar zou het beter zijn dat de rijstsector komt tot een overlegorgaan, waarbij alle problemen kunnen worden besproken. 'Belangrijk is dat ik een open oor voor u heb.'

De minister staat open voor overleg met boeren en opkopers om te komen op een aanvaardbare padieprijs. Hij zal ook met collega-ministers bespreken om de belasting op inputs te verlaging of zelf weg te werken. Import van inputs is een alternatief om te besparen. Voor zowel het ministerie als boeren en verwerkers is er huiswerk om te komen met een model voor overleg tussen partijen, aldus de minister.

De ontmoeting met de sector was voornamelijk bedoeld om de rehabilitatie van het pompgemaal Wageningen te bespreken. Arthur Zalmijn heeft aan de aanwezigen het belang van een goede waterverdeling en zich houden aan een inzaaischema benadrukt. Naast padieboeren zijn ook Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie, Bramdew Rampedareth van de Vereniging van Padieproducenten en Imro Manglie van de Vereniging van Rijstexporteurs aan het woord gekomen. Zij hebben tal van problemen opgesomd die stagnerend werken op de productie.

Parmessar wees de aanwezigen op het feit dat alle regeringen, dwars door de tijden heen de sector indirect wel hebben gesubsidieerd met elektriciteit en watertarieven. Eveneens werd gesubsidieerd met het onderhoud van de infrastructuur in de productiegebieden en het beschikbaar stellen van irrigatiewater.

18 Kalveren van veeboer gestolen - Drie personeelsleden van veeboer aangehouden.

(Bron foto: Dagblad Suriname)
11 Dieren teruggevonden op een terrein te Welgedacht A

'Heler professioneel bezig mijn kalveren af te voeren naar zijn eigen weiland'


Veeboer S.D. is de afgelopen weken geconfronteerd met de diefstal van maar liefst 18 kalveren. Ondertussen zijn met behulp van de politie 11 dieren teruggevonden op een terrein te Welgedacht A. Volgens D. is de heler professioneel bezig zijn kalveren af te voeren naar zijn eigen weiland, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zondag 26 mei 2019.

'Als hij maar een van mijn kalveren bij zich had, dan kon ik nog zeggen dat het per ongeluk was, maar deze man had elf van mijn dieren op zijn terrein, dan is het duidelijk dat je professioneel bezig bent', laat D. weten.

De kalveren van zijn van een goed ras en kosten Srd 7.500 per stuk. De veeboer hoopt dat zijn resterende zeven kalveren snel terug gevonden worden.

Uit informatie van de politie blijkt dat 3 personeelsleden van D. zijn aangehouden. De opkoper van de kalveren heeft de dieren na afstemming met het Openbaar Ministerie afgestaan, hij is niet in verzekering gesteld. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Mathoera (VHP) wil Srd 50 miljoen extra voor veiligheid

'Regering lijkt ondermijnende effect van georganiseerde criminaliteit onvoldoende te begrijpen'Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) wil dat de regering Srd 50 miljoen extra vrijmaakt voor veiligheid. De regering lijkt volgens haar het ondermijnende effect van georganiseerde criminaliteit onvoldoende te begrijpen. 

'Ze had veel eerder inspanningen moeten plegen om effectiever crimineel vermogen af te pakken. Ze had moeten investeren in capaciteit, expertise en werkwijze van de opsporing, de samenwerking tussen publieke en private partijen in de opsporing en de rol en verantwoordelijkheid van banken en andere spelers in het financiële stelsel. De Franse ambassadeur wil helpen met het plaatsen van scans. Een concrete maatregel. En onze regering zegt we gaan het oplossen, het is belangrijk. Wollige woorden zonder daden en concrete maatregelen', aldus Mathoera vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement, zo schrijft Starnieuws zaterdag 25 mei 2019.

Mathoera merkte op, dat misdaad niet zou mogen lonen. Ook Suriname heeft voldoende wettelijke barrières om misdaadgeld uit het financiële circuit te houden. 'En toch slaagt de regering er niet in om criminelen in hun portemonnee te raken. Ergo, de regering lijkt een tolerante houding te hebben naar witwassen en heeft deze in 2016 zelfs gefaciliteerd door haar bank, de SPSB, die dagelijks dollars opkocht bij cambio's, waarvan de afkomst niet duidelijk was. En als nu 19.5 miljoen euro in beslag genomen wordt door Nederland, dan is de enige schuldige daarvan de overheid, die haar verantwoordelijkheid ernstig heeft verzaakt. Haar taak was de integriteit van het financieel systeem te bewaken, door hard op te treden tegen drugshandel en witwassen. De overheid had moeten weten, dat door de duizenden kilo's cocaïne, illegaal geld onherroepelijk in het financiële systeem zou terechtkomen. Het was slechts een kwestie van tijd, dat ook het buitenland strenger zou optreden. Door dit laakbare en verfoeilijke gedrag lijdt eenieder. Schaarste aan valuta, en je kan niet eens aan je eigen geld komen. Beperkte opname en vooral ellende voor het bedrijfsleven.'


Veiligheid is met Srd 16 miljoen gegroeid, waarvan 1.5 miljoen bestemd is voor zware criminaliteit. Mathoera vroeg zich af hoe de regering met dit minieme bedrag overvallen, berovingen, inbraken, cybercrime, jeugdcriminaliteit, de zware corruptie en de internationale georganiseerde criminaliteit wil aanpakken.

'Dit is een aanfluiting voor het beleid. De criminelen maken miljoenen winst. Is niet serieus. Dit is gedoogd beleid en toestaan dat mensen slachtoffer worden. Ik stel voor om dit bedrag met 50 miljoen te verhogen uit de pot van Financiën. Voor openbare orde en veiligheid was vorig jaar 450 miljoen uitgetrokken en nu maar 100 miljoen. Waarom deze verlaging? Is verkeer geen prioriteit? Wordt verkeersprioriteit met de mond geleden?', wilde Mathoera weten.

Het accent van de regering ligt op infrastructuur om volgens het VHP-fractielid een 'nyan' te maken. De afgelopen vier jaren is zo'n Srd 5 miljard gegaan naar infrastructuur, waarbij nauwelijks openbare aanbestedingen zijn gehouden. Het is volgens het Assembleelid de regering de afgelopen negen jaren niet gelukt om goed bestuur te voeren.

'Mijn geloof voor goed bestuur, is een regering die eerlijk is, zuinig omgaat met het geld van onze landgenoten, effectief is, haar mensen beschermt. Een regering die opportunities creëert voor elk een om beter te worden in een economisch stabiel en geordende samenleving, waar ze een goed leven leiden en waar ze hun kinderen goed kunnen opvoeden om beter te hebben dan zij. Dit zou elke regering moeten nastreven. Beter achterlaten, dan overgenomen. Helaas is het deze regering in negen jaren niet gelukt en zal het haar ook niet lukken.'

LVV-minister Parmessar bezoekt Wageningen pompgemaal

(Bron foto: NII)
Rehabilitatie van het pompgemaal loopt nog niet volgens planning...


Rabin Parmessar, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zal de rijstsector nauw betrekken bij alle te nemen beleidsmaatregelen binnen deze sector. Deze belofte deed de minister vrijdag te Wageningen, aan boerenorganisaties, de districtscommissaris en andere diensthoofden tijdens zijn bezoek aan het pompgemaal, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 25 mei 2019. 

Het Wageningen pompgemaal is meer dan 60 jaar oud en de drie pompen, die vanwege ouderdom vaak uitvallen, zijn dringend aan vervanging toe. In 2017 werd via een lening van de Exim Bank India een bedrag van zo'n 8 miljoen Amerikaanse dollar geleend voor de rehabilitatie van het pompgemaal. De staat komt zelf in met 2.5 miljoen Amerikaanse dollar.

De firma Kirloskar Brothers uit India is gestart met het ontwerp van de pompen. In 2018 is het uitvoeringscontract voor dit project getekend en in februari 2019 is fysiek een aanvang gemaakt met de rehabilitatie van het pompgemaal. Na ongeveer drie maanden loopt het werk nog niet volgens planning.

'Op het ministerie van LVV is druk overleg gevoerd met verschillende ministers, om vooral de middelen voor de uitvoering van dit project vrij te krijgen', zegt minister Parmessar.

Het is nu zover dat het aannemingsbedrijf Risugragar N.V. verder kan gaan met de vervanging van de pompen. Voor een vlot verloop van de werkzaamheden zullen goede werkafspraken moeten worden gemaakt met alle belanghebbenden. Het is volgens de bewindsman vaak zo, dat ministeries projecten willen uitvoeren, maar veelal afhankelijk zijn van derden.

De watervoorziening voor de rijstsector is volgens hem bijzonder belangrijk vandaar dat de aanpak van het Pompgemaal Wageningen één van de eerste zaken is die door de LVV-minister is opgepakt