maandag 8 juli 2019

SWM betreurt negatieve berichtgeving op Facebook en Whatsapp

Facebook-gebruikers plaatsen 'fake news' over besmet water...


Op Facebook en Whatsapp circuleert een bericht, dat het water van de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, de SWM, besmet is, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut maandag 8 juli 2019. 

Het bericht heeft de volgende strekking: 'Voorlopig geen SWM water gebruiken. Ze hebben een bacterie erin gevonden die diarree en braken veroorzaakt.' Als gevolg van het gebruiken van het besmette water zou een gezin van 4 (moeder, vader en 2 kinderen) in het ziekenhuis, waarvan één van de kinderen in de Intensive Care, zijn beland.

De SWM is een ISO 9001: 2015 gecertificeerd bedrijf en benadrukt, dat er onder andere vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid 1 x 24 uur goed en betrouwbaar drinkwater wordt geproduceerd en gedistribueerd. Daarnaast heeft het bedrijf een laboratorium dat dagelijks de kwaliteit van het water monitort en bewaakt.

De SWM betreurt deze valse berichtgeving ten zeerste en vraagt de gemeenschap alert te blijven.

Minister Misiekaba: 'Regering betaalt volledige kosten begrafenissen bij woningbranden omgekomen vijf kinderen'

(Bron foto: NII)
Misiekaba wil fonds om bij calamiteiten gelijk iets te kunnen doen voor getroffenen


Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft maandag 8 juli 2019 tijdens een persconferentie aangegeven, dat de regering gelijk nadat het nieuws van de recente woningbranden waarbij 5 kinderen het leven hebben gelaten, hulp heeft geboden. Als eerste is deskundige hulp verleend door een psycholoog, psychiater en een huisarts ten behoeve van de getroffenen waaronder de klasgenoten van de overleden pupillen. Die begeleiding gaat nog door. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

De minister zal er alles aan doen om een permanent fonds in het leven te roepen om bij dergelijke situaties meteen hulp te kunnen bieden. President Desi Bouterse heeft in hoogst eigen persoon initieel een financiële bijdrage geleverd aan de families om de noodzakelijke goederen aan te schaffen. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie is ook ingekomen door de wegen in het gebied waar de families wonen, aan te pakken.

De bewindsman verduidelijkt, dat bij de woningbranden drie huizen verloren zijn gegaan. Het gaat om een woning te Pont Buiten en twee op Latour. Naast de woning waar de vier kinderen verbleven woont buurman Ansoe wiens huis ook in vlammen is opgegaan.

De twee families waar de kinderen het leven hebben gelaten, hebben voor een onderkomen gezorgd terwijl in het geval van de heer Ansoe het ministerie voor een noodopvang heeft gezorgd.

De minister ging ook in op donaties in natura vanuit de samenleving aan de familie waarbij hij vroeg dat die via zijn ministerie aan de Waterkant te laten geschieden zodat zaken gecoördineerd kunnen verlopen. Degenen die een financiële ondersteuning wensen te geven kunnen dat ook via een bankrekening die speciaal voor dit doel is geopend bij de Hakrinbank. Het Srd gironummer is 20 965 28 68 en heeft als procuratiehouder de directeur van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Ten aanzien van de begrafenis zei minister Misiekaba, dat de beide families nog wachten op het moment dat de procureur generaal de lichamen afstaat. De regering zal de volledige kosten horende bij de begrafenissen voor haar rekening nemen. De bewindsman ging ook in op het feit waarom er veel aandacht gegeven aan deze kwestie is gegeven. Volgens hem gaat het hier om een grote tragedie waarbij in een klap, 5 kinderen het leven hebben gelaten. Minister Misiekaba zegt een voorstel te willen bespreken met president Bouterse om een fonds in te stellen om bij calamiteiten van deze omvang gelijk iets te kunnen doen voor de getroffenen.

In de haven van Philadelphia (VS) bijna 20 ton cocaïne ontdekt aan boord vrachtschip

(Bron foto: U.S. Customs & Border Protection)
Douane neemt ongewone maatregel door  vrachtschip MSC Gayane in beslag te nemen

'De MSC Gayane is het grootste schip dat in de 230-jarige geschiedenis van de Amerikaanse Douane- en Grensbewaking in beslag is genomen'


Douanebeambten in de haven van Philadelphia hebben de ongewone maatregel genomen om het vrachtschip in beslag te nemen waarop vorige maand bijna 20 ton cocaïne werd ontdekt, zeiden de autoriteiten maandag 8 juli 2019. 


Een inspectie van de MSC Gayane op 17 juni resulteerde in de ontdekking van 39.525 pond cocaïne opgeslagen in zeven zeecontainers. De drugs kregen een geschatte straatwaarde van $ 1,3 miljard.

Op 4 juli voerden douane- en grensbeschermingsfunctionarissen een huiszoekingsbevel uit op het schip dat leidde tot de inbeslagname ervan onder leiding van de Amerikaanse districtsrechtbank in het oostelijk deel van Pennsylvania.

'De MSC Gayane is het grootste schip dat in de 230-jarige geschiedenis van de Amerikaanse Douane- en Grensbewaking in beslag is genomen en volgt op de recordaankondiging van bijna 20 ton cocaïne die op het schip is ontdekt', zegt Casey Durst, directeur veldoperaties van het CBP (Customs & Border Protection) in Baltimore.



'Het in beslag nemen van een schip van deze omvang is een ongewone handhavingsactie voor het CBP, maar is een aanwijzing voor de ernstige gevolgen van een vermeende samenzwering door bemanningsleden en anderen om een ​​recordaantal gevaarlijke drugs de Verenigde Staten binnen te smokkelen.'

Advocaat William McSwain van de VS zegt, dat de inbeslagname van het schip 'ongekend' is, maar voegde hieraan toe dat de actie passend was gezien de omstandigheden van de zaak. 'Zes bemanningsleden aan boord van het schip worden geconfronteerd met samenzweringsaanklachten in verband met de gesmokkelde cocaïne.' Vijf van hen blijven in federale hechtenis.


Vorige havens die werden aangedaan door het schip, voorafgaand aan het bereiken van Philadelphia, waren in de Bahama's op 13 juni, Panama op 9 juni, Peru op 24 mei en Colombia op 19 mei.

Het schip is van de Mediterranean Shipping Company, een Zwitsers bedrijf dat 's werelds tweede grootste rederij in termen van zeecontainercapaciteit is.



(Suriname Mirror/Philly Voice/WFMZ/Twitter)

Partij voor Recht en Ontwikkeling wil duidelijkheid van ministerie NH over aanpak scalians

(Bron foto: Hurleurs-de-Guyane)
Open brief PRO aan minister Sergio Akiemboto


'Geachte minister, 

Het is nu ruim een maand geleden dat u bent benoemd tot minister. Ondanks u niet zo lang aanzit gaan wij ervan uit, dat u zich ervan bewust was dat u in een rijdende trein stapte. Het ministerie waar u de leiding over kreeg is eentje die vaker negatief in het nieuws verscheen ten aanzien van de scalians en ander soortige activiteiten die zich richten op het winnen van grondstoffen zonder rekening te houden met mens en milieu. Het is te hopen dat met uw komst op het ministerie er een prioriteit verschuiving zal plaatsvinden in de kwestie van de scalians. 

Tot op heden zijn de eigenaren en de mensen op de achtergrond de winnaars. De verliezers zijn het milieu, de getroffen woongemeenschappen en de generaties na ons. 

Als kind van het binnenland zal deze zaak niet alleen vanuit de positie van minister bekeken worden zonder de positie van de binnenlandbewoners mee te nemen. Immers dat is de verwachting als u niet bent vergeten waar u vandaan komt. Wij weten dat het geen eenvoudige opgave is wat mag blijken uit het onvermogen van uw voorganger om hier een halt aan te brengen. 

De vragen die bij ons opkomen zijn, wat is de visie van u of uw partij ten aanzien van onze natuurlijke hulpbronnen? 
Is het belang van een groepje eigenaren en belanghebbenden belangrijker dan van totale woongemeenschappen? 
Hoe belangrijk is bescherming van het milieu en welke prioriteit wordt hieraan gegeven? 

De visie van de PRO ten aanzien van bovenstaande zaken staat opgetekend in onze recent gepresenteerde ontwikkelingsvisie. Het probleem van de scalians is zich aan het uitbreiden van het Stuwmeer en Sarakreek naar de Lawa en boven Marowijne. 

Behalve de milieuvervuiling zorgt het de laatste periode zelfs voor een conflict op de grens met de Fransen. Dat er belangen spelen is duidelijk, echter achten wij geen belang zwaarder dan het recht van burgers op een veilige omgeving, recht op een schoon milieu en recht op bescherming van hun woongebieden. Indien u net als ons deze opvatting deelt dan mag u op onze onvoorwaardelijke steun rekenen. 

En indien uw wil om hierin een verandering te brengen niet zwaarder weegt dan de invloed van de belanghebbenden, dan rest u niets anders dan de samenleving hiervan te informeren en gepaste consequenties te verbinden. 

Hoogachtend, 

De Partij voor Recht en Ontwikkeling, PRO 
Paramaribo, 8 juli 2019'

Airbus verrast en teleurgesteld dat SLM in zee gaat met Boeing

(Bron foto: Boeing)
'Een Boeing 777-200ER is technisch noch economisch zinvol'

'Economisch voordeel voor de A330 is een netto contante waarde van 30 miljoen Amerikaanse dollar ten opzichte van de 777/787 in de komende 10 jaar'


Airbus is zowel verrast als teleurgesteld over het besluit van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) om haar huidige A340-vliegtuig eerst te vervangen door een Boeing 777-200ER en uiteindelijk met Boeing 787-8. Airbus heeft de afgelopen zes maanden nauw samengewerkt met  de SLM om haar te ondersteunen bij het vlootvernieuwingsproject ter vervanging van hun verouderde A340, waarvan de huurovereenkomst eind dit jaar verstrijkt. 

'Er zijn talrijke onderzoeken gepresenteerd waaruit blijkt, dat de A330-200 het meest geschikte vliegtuig is om de A340 te vervangen. Ten eerste is de A330 het populairste langeafstandsvliegtuig ter wereld, met meer dan 1300 vliegtuigen in dienst', aldus Jasnna Pempelfort, hoofd Communicatie, Marketing en Public Relations bij Airbus vanuit Miami, Florida (VS), maandag 8 juli 2019 in de Ware Tijd.

(Bron foto: Airbus)
Verder wordt als argument aangevoerd, dat de A330-200 de oplossing met de 'laagste kosten en het laagste risico voor Surinam Airways, omdat het minder technische wijzigingen en lagere uitgaven vereist' voor de vliegmaatschappij. Dit leidt volgens Airbus tot een extreem laag risico van meerkosten en onderbroken operaties gerelateerd aan training van vlucht- en onderhoudsteams, die een niet-Airbus-vliegtuig zou vereisen.

Het besluit om een 777-200ER aan te trekken, is volgens Airbus, 'technisch noch economisch zinvol'. Bovendien ontbeert het plan een adequate oplossing voor de teruggave van de A340 aan de huidige verhuurder, waardoor de 2 tot 3 miljoen Amerikaanse dollar aan retourneringskosten zou moeten ophoesten.

De A330 biedt, volgens de vliegtuigbouwer, de laagste operationele kosten en de laagste overgangsuitgaven, wat de SLM op jaarbasis een besparing van 3 miljoen Amerikaanse dollar zou opleveren. Ook zou het bedrijf meer dan 2 miljoen Amerikaanse dollar lagere upfront-investeringen en besparing op de kosten van de overschakeling hebben. 'Dit economisch voordeel voor de A330 vertegenwoordigt een netto contante waarde van 30 miljoen Amerikaanse dollar ten opzichte van de 777/787 in de komende 10 jaar.'

Airbus zegt ervan overtuigd te zijn, dat de A330 de juiste oplossing is voor de SLM en dat de luchtvaartmaatschappij haar beslissing in heroverweging dient te nemen.

Een journaliste en LGTBI-activiste vermoord in Honduras

Santiago Carvajal doodgeschoten in de stad Puerto Cortés 


Journaliste en LGTBI-activiste Santiago Carvajal is zaterdag 6 juli 2019 doodgeschoten in de stad Puerto Cortés en naar een ziekenhuis in San Pedro Sula in het noorden van Honduras gebracht, waar zij overleed, volgens de Comisionado Nacional de los Derechos Humanos (Conadeh). 

Met de dood van Carvajal zijn er 78 mensen verbonden met de media sinds 2001 vermoord in het Midden-Amerikaanse land, onthulde Conadeh.



Het slachtoffer, dat een erkend lid was van de lesbische, homoseksuele, transseksuele, biseksuele en interseks gemeenschap (LGTBI), stierf in het Mario Catarino Rivas-ziekenhuis.


De journaliste had een programma op een lokaal televisiekanaal genaamd The Galaxy of Santi dat was gewijd aan het bekritiseren van plaatselijke autoriteiten.


Op 27 maart werd Gabriel Hernández vermoord toen hij werd getroffen door geweerschoten in de gemeenschap van Nacaome, zo'n 80 kilometer ten zuiden van Tegucigalpa, de hoofdstad.

 Volgens het Comité por la Libre Expresión (C-Libre) blijft meer dan 90% van de moorden op journalisten en sociale communicatoren ongestraft en is er geen onderzoek naar de daders.



(Suriname Mirror/TelesurTV/Twitter/El Pais/Facebook/YouTube)

Mexicaanse veiligheidsdiensten ontdekken 51 illegale migranten in laadruimte vrachtwagen

(Bron foto: Twitter)
Illegalen met röntgendetectie- apparatuur ontdekt te Concepción del Oro, deelstaat Zacatecas


De Mexicaanse veiligheidsdiensten hebben 51 illegale migranten opgepakt in de deelstaat Zacatecas in het noorden van het land. Dat heeft het ministerie van Veiligheid zondag 7 juli 2019 bekendgemaakt. De operatie vond plaats in de gemeente Concepción del Oro. 

De veiligheidsdiensten, die gebruik kunnen maken van röntgendetectieapparatuur, ontdekten verschillende mensen in de laadruimte van een vrachtwagen, meldt het ministerie in een mededeling.



De 51 mensen, onder wie 21 minderjarigen, zijn teruggestuurd naar hun land van herkomst. Het gaat om vluchtelingen uit Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua en Ecuador.

Vorige maand beloofde de regering van Andrés Manuel Lopez Obrador om haar migratiebeleid aan te scherpen, onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump, die met sancties dreigde. Mexico zette aan de grens al meer dan 21.000 agenten in.


(Suriname Mirror/El Sol de Zacatecas/Belga/Twitter/Razon)

Bandlid Surinaamse Corona Band aangehouden op Schiphol

(Bron foto: Waterkant.net/social media)
Man op 5 juli opgepakt toen de band terugkeerde uit Suriname na succesvolle Keti Koti tour


Een van de bandleden van de populaire Surinaamse Corona Band is aangehouden op Schiphol. Het zou volgens de band zelf gaan om Haroen. De man werd aangehouden toen de band terugkeerde uit Suriname na een succesvolle Keti Koti tour, zo meldt Waterkant.net vandaag, maandag 8 juli 2019.

Het is nog niet duidelijk waarvoor hij werd aangehouden, maar volgens een bericht dat via social media wordt verspreidt zou het gaan om drugs.

'Wij zijn goed aangekomen en nogmaals Grantangi voor de succesvolle Keti Koti tour. Wij proberen zo goed en zo kwaad mogelijk de draad weer op te pakken. Gaat niet zoals gewoonlijk, aangezien wij bezig zijn een zware klap te verwerken. Een van onze bandleden, Haroen, is aangehouden op Schiphol. De reden is nog niet bekend; er zijn echter vermoedens. Maar zolang er geen officiële tenlastelegging van Justitie bekend is, doen wij als overige bandleden er verstandig aan, om voorlopig niet mee te doen aan speculaties en als 1 man achter Haroen te blijven staan'

aldus de band vandaag in een verklaring op Facebook.

De band keerde 5 juli terug vanuit Suriname naar Nederland.

'Voortdurende schendingen mensenrechten in gevangenissen Brazilië de echte redenen voor doden'

(Bron foto: CNBB)
Aartsbisschop Sergio Castriani van Manaus kritisch over slechte situatie gevangenen

Gevangenissen zijn overvol - Cellen die bedoeld zijn om 8 mensen te huisvesten, zitten vol met gemiddeld 20 personen


Iets meer dan een maand nadat gevangenisrellen 55 mensen het leven kostten in Manaus, een van de grootste steden in het Braziliaanse Amazonegebied, wijst aartsbisschop Sergio Castriani van Manaus op de omstandigheden in het gevangenissysteem in de regio. De aartsbisschop schreef op de website van de Pastoral Carcerária Nacional van de Conferência Nacional dos Bispos do Brasil (CNBB) en nam een ​​e-mail op, die hij ontving over het 'serieuze risico van nieuwe sterfgevallen in gevangenissen'.

Op 26 mei leidde een rel tussen gevangenen in het Penitentiair Complex Anísio Jobim, de Compaj genaamd, tot 15 doden. De volgende dag werden nog eens 40 gedetineerden dood gevonden - vier bij de Compaj en de rest bij drie andere correctionele faciliteiten in de stad. De autoriteiten beweerden, dat de rellen werden veroorzaakt door een geschil tussen twee leiders van een criminele groepering die actief is binnen en buiten het gevangenissysteem, maar de Pastoral Carcerária Nacional van de Conferência Nacional dos Bispos do Brasil, zei dat de voortdurende schendingen van de mensenrechten in gevangenissen de echte redenen zijn voor de doden.

De e-mail in Castriani's artikel, gepubliceerd op de website van Pastoral Carcerária Nacional op 4 juli 2019, werd verstuurd door een niet-geïdentificeerde persoon, die op de hoogte was van de omstandigheden in het lokale gevangenissysteem.

'We hebben nieuws over het serieuze risico van nieuwe sterfgevallen in gevangenissen. Mensen die  de laatste dagen zijn vrijgelaten uit de gevangenis, zeiden dat de repressie hevig is. Er zijn maximaal 60 mensen in dezelfde cel. Het is niet mogelijk om te weten voor hoe lang, maar mensen die deze situatie hebben doorstaan, zeiden dat ze rechtop moesten slapen', aldus de e-mail.

De e-mail, volgens Castriani, beschrijft ook het voedsel dat aan de gedetineerden werd gegeven als zijnde besmet met 'insecten en zand'. 'Er is waterrantsoenering en er wordt slechts een paar minuten per dag te weinig geleverd om te drinken, kleren te wassen en te douchen. Ze zeiden dat ze water uit het toilet moesten drinken', vervolgde de e-mail.

Begin juni bezochten leden van de Commissie voor Mensenrechten en Minderheden (CHRM) van de Kamer van Afgevaardigden (het Lager Huis van het Braziliaanse Congres) Manaus om de sterfgevallen en de omstandigheden van de gevangenen te onderzoeken. Volgens het rapport van de CHRM zou het maximumaantal gedetineerden op de Compaj 454 moeten zijn, maar het huisvest momenteel 1.055. Cellen die bedoeld zijn om 8 mensen te huisvesten, zitten vol met gemiddeld 20 personen. In een andere gevangenisinstelling in Manaus, het Penal Institute Antônio Trindade, worden meer dan 65 mensen worden ondergebracht in een cel met acht personen.

Volgens het CHRM-rapport is het gevangenissysteem van de staat Amazonas de meest overbevolkte van Brazilië, met een bezettingsgraad van 484 procent. De meeste gedetineerden - 64 procent - zijn niet eens voor een rechtszaak geweest.

The Pastoral Carcerária Nacional heeft vraagtekens gezet bij de rol van Umanizzare, het particuliere bedrijf dat zes gevangenissen in de staat Amazonas beheert, waarvan vijf in Manaus. Volgens het rapport van het CHRM heeft het bedrijf de leiding over een gevangenispopulatie van 4.600 gedetineerden - en rekent $ 1.000 per maand voor elke gevangene, bijna het dubbele van het nationale gemiddelde.

'Volgens geestelijken die verbonden zijn met het Pastoral Carcerária Nacional, liet Umanizzare in 2017 60 mensen overlijden en konden door de voortzetting van het contract nog eens 55 mensen omkomen', aldus het rapport van de CHRM. Er zijn meerdere geruchten dat gevangenen worden gemarteld, maar dit kon niet worden bevestigd door de CHRM-afgevaardigden, die geen toestemming hadden om privé met gedetineerden te praten.

Niettemin vergeleek Castriani in zijn artikel de slechte behandeling die hij in het gevangenissysteem zelf ontving met marteling. 'Sommigen zullen zeggen dat dit geen marteling is. Maar wat wil de folteraar, zo niet om zijn slachtoffer ten volle te vernederen om onderdanigheid te verkrijgen? Helaas is wat er in de gevangenissen gebeurt, een weerspiegeling van de mentaliteit van een tijdperk waarin degenen die geen winnaars zijn geen rechten mogen hebben. Voor deze maatschappij verdienen sommige mensen het om gemarteld te worden', schreef de aartsbisschop.

In juni ontsloeg de extreemrechtse president Jair Bolsonaro alle functionarissen van de Alto Comissariado das Nações Unidas para os Direitos Humanos, een onafhankelijk orgaan dat gevangenissen inspecteert. Hij stopte ook de salarissen voor de inspecteurs, die nu als vrijwilligers moeten werken.

(Suriname Mirror/Crux Now)

Ministerie van Financiën publiceert cijfers eerste kwartaal 2019

Overheid ontvangt Srd 1.405 miljoen aan belasting- en niet-belastinginkomsten


In het eerste kwartaal 2019 is circa Srd 1.405 miljoen aan belasting- en niet-belastinginkomsten ontvangen. De leningen en andere financiering (trekkingen) daarbij opgeteld bezorgden de overheid Srd 1755 miljoen aan middelen om haar uitgaven mee te verrichten. Het grootste deel van de uitgaven is gegaan naar subsidies en transfers, Srd 759 miljoen. Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 8 juli 2019.

De tweede bestedingscategorie zijn lonen en salarissen, Srd 678 miljoen, waarin ook de loonsverhoging met terugwerkende kracht is begrepen. Als derde zijn het de kapitaaluitgaven, Srd 378 miljoen. Aan aflossingen en rentebetalingen is Srd 298 miljoen betaald, terwijl goederen en diensten Srd 232 miljoen behelsden.

Het ministerie van Financiën heeft de realisatie van de overheidsinkomsten en uitgaven over het eerste kwartaal gerapporteerd aan De Nationale Assemblee. De cijfers zijn inmiddels ook gepubliceerd op de overheidswebsite.






Het ministerie zegt hiermee de procedures te volgen die zij in maart 2016 is begonnen en onderdeel zijn van het beleid om steeds transparanter en nauwkeuriger het overheidshandelen aan toetsingsorganen en het breder publiek te brengen.

De vaststelling van de cijfers gebeurt met inachtneming van internationale standaarden, zoals die beschreven in de Government Finance Statistics Manual van het Internationaal Monetair Fonds, IMF. De comptabele standaarden verwoord in de Compatbiliteitswet worden ook toegepast.

Tenslotte is Suriname onderdeel van het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) en levert in dit kader gegevens over de mijnbouwsector. Recentelijk is het eerste Suriname mijnbouw transparantie rapport gepubliceerd en afgegeven bij het internationale secretariaat. Belangrijk is ook de voorspelbaarheid van de publicatie van de overheidsfinanciën cijfers. Hiertoe heeft het ministerie nu een Advance Release Calendar bekendgemaakt. Datagebruikers weten immers graag van tevoren welke statistieken ze kunnen verwachten en wanneer. Deze informatie kan eenieder betrekken, deelt Financiën mee.

Venezolaanse oppositie en regering- Maduro hervatten dialoog op Barbados onder leiding Noorwegen

Via de dialoog moeten onderhandelingen opstart worden die het land uit dictatuur moeten leiden


De Venezolaanse oppositie en de regering van Nicolas Maduro gaan op Barbados de dialoog met elkaar hervatten. Dat heeft oppositieleider Juan Guaido vandaag, maandag 8 juli 2019, gezegd. Vertegenwoordigers van de Venezolaanse regering en oppositie komen deze week samen voor gesprekken, die opnieuw onder leiding van Noorwegen zullen plaatsvinden. Dat bevestigt de Noorse regering. 

Volgens de zelfverklaarde interim-president is het de bedoeling om via de dialoog onderhandelingen op te starten die het land uit de dictatuur moeten leiden.


In het Noorse Oslo vonden in mei nog enkele gesprekken plaats tussen de oppositie en de regering, maar die draaiden uiteindelijk op niets uit. Noorwegen heeft aangegeven opnieuw de rol van onderhandelaar op zich te nemen.

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/announcement-venezurla070719/id2662993/


'Wij zullen een meeting met vertegenwoordigers van het regime bijwonen om een manier te zoeken om uit het dictatorschap te geraken', verklaarde oppositieleider Juan Guaido. 'Onze grootste drijfveer is om een einde te maken aan het lijden van de Venezolanen.'

Venezuela beleeft momenteel de ergste socio-economische crisis uit de geschiedenis van het land.

(Suriname Mirror/Reuters/BBC Mundo/Twitter)

'Of de dorpen profijt hebben van contracten met houtbedrijven over gemeenschapsbos moet nog blijken'

VIDS volgt ontwikkelingen inzake contracten die betrekking hebben op gemeenschapsbos met argusogen


Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), kan nog niet zeggen of dorpen voor- of nadelen zullen hebben van de contracten met houtbedrijven over gemeenschapsbos. Het gaat om de dorpen Copi en Sapenda in het Boven-Commewijnegebied, Cabendadorp in Para en Tapoeripa aan de Nickerierivier. 

'Of de dorpen er profijt van zullen hebben, moet nog blijken', aldus Jubitana vandaag, maandag 8 juli 2019, in de Ware Tijd.

Het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) treedt op als overheidsbemiddelaar bij het proces tot ondertekening van de overeenkomsten. Directeur Nielton Grootfaam was niet bereikbaar voor commentaar.

Jubitana heeft begrepen. dat de bedrijven het geld van de dorpen zullen storten in een fonds dat beheerd wordt door het ministerie. Mochten de gemeenschappen projectvoorstellen indienen, dan kunnen deze gefinancierd worden met dit geld.

Hij stelt dat gemeenschapsbos sterk wordt gepromoot door RO, maar zijn organisatie raadt dorpen af om dit recht aan te vragen. 'Want als je dat doet, geef je aan dat het bos van de overheid is. Dit verzwakt onze zaak, omdat wij gaan voor collectieve grondenrechten', vindt hij. Volgens hem komt het proces voor juridische erkenning van de grondenrechten stapvoets op gang en hij hoopt dat de dorpen geduld betrachten.

De voorzitter heeft ook begrip voor dorpen die het recht aanvragen. Bepaalde gemeenschappen raken namelijk geconfronteerd met de uitgifte van gronden in hun woon- en leefomgeving. 'In plaats van dat anderen voordeel hebben aan het bos, vragen ze het dus aan', zegt Jubitana.

Hij wijst erop dat elk dorp zijn eigen beleid bepaalt en besluit of het gemeenschapsbos aanvraagt. De VIDS is bereid de dorpen te begeleiden als ze daarom vragen. De vereniging zal de ontwikkelingen over de contracten die betrekking hebben op gemeenschapsbos met argusogen volgen. 'Wij zijn alert en indien zaken niet goed verlopen, zullen we aan de bel trekken', verzekert Jubitana.

Curaçaose studenten niet direct toelaatbaar op onder andere de Universiteit Leiden

Minister Alcalá-Wallé wil opheldering van Nederlandse collega Van Engelshoven

'Studenten uit Caribische deel Koninkrijk door deel Nederlandse hogescholen en universiteiten gediscrimineerd'


Onderwijs-minister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) vraagt haar Nederlandse collega Ingrid van Engelshoven ‘zo snel mogelijk na te trekken op basis van welke concrete criteria Curaçaose studenten niet direct toelaatbaar zijn op onder andere de Universiteit Leiden’. Alcalá-Wallé vindt dat ‘studenten uit het Caribische deel van het Koninkrijk door een deel van de Nederlandse hogescholen en universiteiten worden gediscrimineerd' en vraagt in een brief van 1 juli opheldering aan Van Engelshoven, zo schrijft vandaag, maandag 8 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

Want terwijl ‘het Curaçaose onderwijssysteem op het Nederlandse is afgestemd’ worden de studenten van Curaçao per definitie uitgesloten of, anders dan leerlingen uit Nederland, ‘niet direct toegelaten’ tot een vervolgopleiding.

Als concreet voorbeeld noemt Alcalá-Wallé de Universiteit Leiden die op de website vermeldt, dat ‘aanstaande studenten met een Antilliaans vwo-diploma in het algemeen niet direct toelaatbaar zijn’.  'De Universiteit Leiden kan dit diploma niet verifiëren in Studielink', zo is op de website te lezen.

'De vwo-diploma’s van aanstaande studenten, behaald in Aruba, Sint Maarten en Curaçao, beschouwt de Universiteit Leiden als vergelijkbaar met een vwo-diploma behaald in Nederland. Deze groep moet echter een toelatingsverzoek indienen zodat wij kunnen vaststellen of het diploma en eventuele vereiste vakken daadwerkelijk behaald zijn.'

JetAir hoopt binnenkort vliegvergunning van Curaçao te ontvangen

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
'Mogelijk dat wij eind deze maand onze AOC hebben'


Gebroederlijk staan ze naast elkaar, de twee Fokker 70’s van JetAir op de Curaçaose luchthaven Hato. 'De laatste weken zijn zaken in een stroomversnelling geraakt', zegt Antonio ‘Tony’ Ribeiro vandaag, maandag 8 juli 2019, in het Antilliaans Dagblad.

'Mogelijk dat wij eind deze maand onze AOC hebben.'

AOC staat voor Air Operator’s Certificate ofwel de vereiste vliegvergunning. Na 'oneindig veel werk en offers' begint de leiding van JetAir het licht aan het eind van de tunnel te zien. 'Intussen zijn we begonnen met testvluchten ter voorbereiding van de goedkeuring door de burgerluchtvaartautoriteit CCAA.'

Minder openstaande vacatures voor docenten op Curaçao dan voorgaande jaren

Uitdaging ligt zoals elk jaar in het funderend onderwijs

RKCS-directrice Van Lamoen-Garmer: 'Maar ,we werven ook kandidaten in Suriname'


Het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) en de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) hebben minder openstaande vacatures voor docenten dan voorgaande jaren. Het nieuwe schooljaar kan zonder grote problemen beginnen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 8 juli 2019.

Het RKCS vertegenwoordigt 52 scholen voor funderend en speciaal onderwijs, voorbereidend secundair beroepsonderwijs (vsbo), secundair beroepsonderwijs (sbo), en HAVO/VWO. Volgens de website heeft de stichting meer dan 1.208 medewerkers en ongeveer 16.700 leerlingen.

Wat het voortgezet onderwijs betreft zijn alle vacatures voorzien, zegt RKCS-directrice Lisette van Lamoen-Garmers. 'Alleen een paar technische vakken, zoals werktuigbouwkunde, moeten we nog invullen.' 

De uitdaging ligt zoals elk jaar in het funderend onderwijs. Daar zoekt het RKCS nog vier leerkrachten. Van Lamoen-Garmers: 'Maar ,we werven ook kandidaten in Suriname en doen er alles aan om het schooljaar zonder openstaande vacatures te starten.'

Ook VPCO-directrice Maghalie van der Bunt-George zegt ‘over het algemeen tevreden’ te zijn wat betreft de invulling van de vrijgekomen plekken. 'We zijn nagenoeg rond, op 15 à 20 vacatures na'. Het VPCO is verantwoordelijk voor zes scholen voor funderend onderwijs, Lom-onderwijs gericht op kinderen met leer- en opvoedingsmogelijkheden, vsbo en HAVO/VWO. De vereniging heeft 250 leerkrachten in dienst.

Van der Bunt-George zegt, dat er voor komend schooljaar minder vacatures waren. 'Dat gaat in golven, omdat uitgezonde krachten vaak een contract hebben voor drie tot vier jaar.' Voor het funderend onderwijs is het VPCO nog op zoek naar ongeveer zes leerkrachten.

Behandeling conceptwet Invoering Statiegeld op Drankverpakkingen verloopt stroperig

'Je krijgt wet om voor te bereiden, maar wanneer je eraan begint te werken, zie je kinderziektes'

'Zijn de winkeliers bereid om mee te investeren in extra opslagruimte?'


Invoering van statiegeld op drankverpakkingen blijft vooralsnog een voornemen. De behandeling van de conceptwet die hiertoe moet leiden is vastgelopen. 'Er spelen enkele kinderziektes', zegt parlementariër Diepakkoemar Chitan, lid van de commissie van rapporteurs die belast is met de voorbereiding van de wet, vandaag, maandag 8 juli 2019, in de Ware Tijd. 

'Je krijgt een wet om voor te bereiden, maar pas wanneer je eraan begint te werken, zie je al die kinderziektes.'

Een van de heikele punten volgens hem, is de bereidheid van winkeliers om te investeren in opslagruimte voor de flessen die door de consument worden ingeleverd. Dit punt is het meest naar voren gekomen tijdens gesprekken tussen de commissie en belanghebbenden. Chitan: 'Je zult gigantisch veel petflessen krijgen. Zijn de winkeliers bereid die aan te nemen? Zijn ze bereid om mee te investeren in extra opslagruimte?'

Uit de gesprekken is ook gebleken, dat de winkeliers niet echt enthousiast zijn om statiegeld uit te betalen aan de consument. Ze vrezen dat ze daarmee geld tekort zullen komen, vooral als de consument met meerdere flessen komt opdraven. Volgens Chitan is door al deze bezwaren de verdere behandeling van de wet halverwege gestopt. 'Het was niet meer op de agenda.'

Chitan zou nog nagaan wat de status is met betrekking tot de verdere behandeling. De wet is bedoeld om met een financiële compensatie het dumpen van plastic flessen te ontmoedigen. Op diverse momenten is aangehaald, dat het probleem van wateroverlast grotendeels te wijten is aan het zwerfvuil dat voor een groot deel uit petflessen bestaat. Dit zorgt voor verstoppingen van de afvoerkanalen.

Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) liet eerder weten dat een Milieuraamwet belangrijk is voor de wet 'heffing statiegeld'. De Milieuraamwet is bedoeld om alles over milieuvraagstukken te regelen. De wet 'heffing statiegeld' zal samen met de wet tarieven afvalstoffen en onderhoud rioleringsstelsel onderdeel worden van de Milieuraamwet.

Suriname verbiedt import Glyfosaat sinds begin 2019 en verkoop en gebruik ervan per 1 januari 2021

'Het ministerie van LVV zal er alles aan doen om vervangingsmiddelen voor te stellen'


Ondanks het feit dat het omstreden middel Glyfosaat in de VS en de EU nog steeds wordt toegestaan, heeft de Surinaamse overheid besloten, op basis van het feit dat de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO in 2015 (IARC, International Agency for Research on Cancer) heeft aangegeven, dat dit middel mogelijk kankerverwekkend is voor de mens, de import vanaf 1 januari 2019 te verbieden en de verkoop en gebruik ervan vanaf 1 januari 2021, uit voorzorg om de samenleving te beschermen tegen alle negatieve gevolgen van dit middel, zo bericht het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zaterdag 6 juli 2019. Overigens werd hierover al in maart bericht....

Een en ander staat vermeld in het Staatsbesluit van 8 januari 2019, houdende wijziging van het Staatsbesluit van 16 april 2012, ter uitvoering van artikel 9 lid 6 van de Bestrijdingsmiddelenwet 1972 (G.B 1972 no. 151 zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2005) (S.B. 2005 no. 18) (Bestrijdingsmiddelen besluit 2011)(S.B. 2012 no. 65).

Deze herbicide met als handelsnaam Glyfosaat en of Round-up kan als actieve stof hebben:
- Dimethylsulfonium salt
- Glyfosaat-ammonium
- Glyfosaat-diammonum
- Glyfosaat-dimethylammoniumchloride
- Glyfosaat- isopropylammonium
- Glyfosaat-kalium
- Glyfosaat-sesquisodium.

De volgende herbiciden zijn verkrijgbaar in de handel: Glufosinaat Ammonium, Paraquat dichloride, 2-4 D, Metsuferon Methyl (alleen voor de rijstsector), Bispyribac sodium, Fenoxy-P-Ethyl en Clethodim.

Wanneer over alternatieven voor Glyfosaat wordt gesproken, moet niet alleen gekeken worden naar andere chemische vervangingsmiddelen, maar ook naar andere mechanische mogelijkheden of teelttechnieken. Bij mechanisch is dat maaien met de brushcutter en daarna het maaisel als mulch tussen de planten plaatsen. Verder het tijdig ophalen van trenzen en grondbewerking met laaggroeiende bodembedekkers vlinderbloemige planten (in boomgaarden) zijn van belang.

Indien men toch voor een chemisch aanpak gaat, dient men wel de eigen veiligheid in acht te nemen door de juiste persoonlijke beschermingskleding in acht te nemen en de gebruiksaanwijzingen stipt te volgen als het aankomt op docering en herbetredingstijd.

Aan de samenleving wordt derhalve gevraagd zo min als mogelijk of zelf helemaal niet te werken met Glyfosaat.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zal er alles aan doen om vervangingsmiddelen voor te stellen en zal via de afdeling Voorlichting de gemeenschap blijven informeren over de gevolgen bij het gebruikt van dit omstreden middel.

Minister Rabin Parmessar heeft in zijn beleid opgenomen en aangekondigd, dat zijn ministerie er mede voor moet zorgen, dat de samenleving bespaard wordt van allerlei soorten ziekten die deze middelen teweeg kunnen brengen. Het is beter deze ziekten te voorkomen door de bewustwording opgang te brengen en te werken aan veilig voedsel.

Avior Group gaat rondhout oogsten en verwerken uit gemeenschapsbos inheems dorp Tapoeripa

(Bron foto: NII)
12 Amerikaanse dollar per mᶟ rondhout wordt voldaan voor de ontwikkeling van Tapoeripa


De dorpsleiding van het inheemse dorp Tapoeripa heeft een gemeenschapsboscontract ondertekend met het bedrijf Avior Group of Companies. Het bedrijf zal rondhout oogsten en verwerken uit het gemeenschapsbos van het dorp en zich committeren aan de verplichte bijdrage aan de ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Kapitein Petrus Sabajo heeft namens het dorp de overeenkomst getekend, terwijl Stanley Wijngaarde zijn handtekening heeft geplaatst voor de Avior Group of Companies, tijdens een dorps krutu (vergadering) op 27 juni, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, zondag 7 juli 2019. 

Het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI) heeft in aanloop op de ondertekening opgetreden als overheidsbemiddelaar. Zij heeft in dat traject de intentie van de ondernemer overgebracht naar de gemeenschappen en de zaken opgenomen in de conceptovereenkomst, die samen met de bevolking is doorgenomen.

Op 2 april 2019 is het concept behandeld, waarbij de aanvullingen vanuit de gemeenschap zijn meegenomen.

Tapoeripa beschikt over een gemeenschapsbos met een omvang van 4.600 hectare. Tussen partijen is overeengekomen dat er een bedrag van 12 Amerikaanse dollar per mᶟ rondhout gestort zal worden, ten behoeve van de ontwikkeling van de dorpen. In het dorpsfonds zal daarnaast een eenmalig bedrag, groot 10.000 Amerikaanse dollar, worden gestort.

De onderdirecteur Gemeenschapsontwikkeling van DDOI zegt, dat de participatie van dorpen zeer belangrijk is in het proces, waarbij de gemeenschapsbossen worden ingezet om gemeenschappen te ontwikkelen.

'Er moet sprake zijn van inspraak, zodat wanneer er duurzame projecten hieruit voortvloeien, de gemeenschap aanvoelt dat zijzelf een bijdrage heeft geleverd aan haar eigen ontwikkeling. Verder is het belangrijk dat de ontwikkeling wordt doorgevoerd naar de jeugd. Het is deze stimulans die wij nastreven.'

Recalcitrante buschauffeur, officier bij het Nationaal Leger..., aangehouden

Man, bekend om zijn onfatsoenlijke rijgedrag, verzet zich tegen de politie


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 8 juli 2019, dat een officier van het Nationaal Leger, die de PL-busroute onderhoudt, vrijdagavond is aangehouden nadat hij zich had verzet tegen de politie. De militair negeerde een bevel van de politie en reed weg. 

De militair had de lijnbus die hij bestuurde fout geparkeerd bij Ondro Bon aan de Dr. Sophie Redmondstraat. De politie confronteerde hem met zijn overtreding en hij de nodige bescheiden tevoorschijn halen. De man liep weg en keerde later terug. Op een onbewaakt moment nam hij plaats achter het stuur en reed weg.

Ter hoogte van de Martin Luther Kingweg reed de politie de bus klem. De militair werd eruit gehaald, weigerde zich in eerste instantie te legitimeren en verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Er werd om versterking gevraagd. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

De man zou bekend staan om zijn onfatsoenlijke rijgedrag. Enkele dagen geleden kreeg hij een proces-verbaal die hij tot een prop maakte en in het gezicht van een agent gooide. De zaak is overgedragen aan de Militaire Politie.

Personeel Telesur aangesloten bij bond legt werk neer

Directie willigt de eis niet in om de collectieve arbeidsovereenkomst af te ronden


De bond bij Telesur heeft besloten om vanochtend, maandag 8 juli 2019, vanaf zeven uur in vergadering bijeen te komen, als teken van protest. De algemene ledenvergadering heeft besloten om in beraad te gaan, omdat de directie de eis niet inwilligt om de collectieve arbeidsovereenkomst af te ronden. De halfjaarlijkse evaluatie van directeur Mike Antonius in Hotel Torarica werd zaterdag geboycot. 

In reactie op het beraad van de vakbond zegt de directie op Starnieuws begrip  te hebben voor de eis van de werknemersorganisatie en ziet uiteraard graag dat elke medewerker beloond wordt naar werken.

'Wij geloven dat wij als bedrijf en individu erop vooruitgaan als we het transformatieproces waar Telesur momenteel in zit succesvol doorzetten, zodat we onze taak in de samenleving qua telefoon- en nu ook datavoorziening optimaal kunnen vervullen. Hiervoor hebben we als bedrijf productiviteit, inzet en effectiviteit van elke medewerker nodig, zodat we meer diensten kunnen verlenen', stelt de directie.

Telesur deelt dan ook de mening van de bond, dat 'wij samen sterk staan en onze toekomst gezamenlijk moeten veiligstellen. We hopen dan ook dat we op basis van onze gezamenlijke waarden en normen, en de liefde voor dit bedrijf, de dialoog kunnen voortzetten. Eventuele impact van het beraad op de dienstverlening aan de samenleving, zullen wij tot het minimum beperken', zegt de directie van het telecommunicatiebedrijf.

President Bouterse maakt 15 kerkgemeenschappen te Moengo blij met 500 voedselpakketten

(Bron foto: NII)
'Bouterse is zijn belofte aan sociaal zwakkeren in Moengo nagekomen'

Gemeentes gaan elke maand pakketten ontvangen...


15 Kerkgemeenschappen in Moengo hebben zondag 7 juli 2019 500 voedselpakketten ontvangen van president Desi Bouterse. Volgens districtscommissaris Kenya Pansa zullen de gemeentes elke maand pakketten ontvangen van het staatshoofd. De voedselpakketten bestaan uit producten die moeten voorzien in de basislevensbehoefte van de burgers, zo bericht regeringsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut (NII).

Bouterse is zijn belofte aan sociaal zwakkeren in Moengo nagekomen, aldus het NII. Hij heeft afgelopen maand, tijdens zijn bezoek aan het district Marowijne, de noden van verschillende groepen aangehoord, waaronder de kerkgemeenten. Naar aanleiding van de gesprekken zijn de voedselpakketten beschikbaar gesteld.

De pakketten zijn bestemd voor de sociaal zwakkeren die onder het beheer vallen van deze kerkgemeentes. Het districtscommissariaat Marowijne Zuid-West heeft namens president Bouterse de pakketten gedistribueerd