donderdag 22 november 2018

Ashanti koning Otumfuo Osei Tutu II arriveert in Suriname - Koning niet verwelkomd door Bouterse...

(Bron foto: NII)
Koning staat aan het hoofd van een veertig man tellende delegatie uit Ghana


Koning Otumfuo Osei Tutu II is in de vooravond van donderdag 22 november 2018 aangekomen in Suriname. De koning werd namens president Desire Bouterse verwelkomd door vicepresident Ashwin Adhin en de ministers Yldiz Pollack-Beighle (Buitenlandse Zaken), Mohammed Noersalim (Binnenlandse Zaken), Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling), Lilian Ferrier (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) en Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme).


De koning staat aan het hoofd van een veertig man tellende delegatie, die onder meer uit ondernemers bestaat, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Gedurende zijn verblijf zal de koning behalve bloemenhulde bij drie monumenten, ook verschillende activiteiten bijwonen.

Tijdens de viering van de onafhankelijkheid komende zondag te Saramacca zal de koning eregast zijn van president Desi Bouterse.

Vrijdag verzorgt Osei Tutu II een lezing in het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) gebouw op het Anton de Kom Universiteitsterrein. De lezing zal als titel hebben 'The Role of a Traditional paramount King in a Contemporary Modern Nation State'.

Sinds 2007 zijn 37.000 mensen verdwenen in Mexico

'Amper mensen veroordeeld in processen rond gedwongen verdwijning'


VN-experts bezorgd over hoge aantal niet-geïdentificeerde lijken en massagraven die niet op juiste manier zijn behandeld


Terwijl de zogenoemde mainstream media elk mogelijk geval van schending van de mensenrechten in Venezuela wijten aan de aard van het 'regime' is de toestand in Mexico al tientallen jaren vreselijk. In een rapport stelt de VN, dat in Mexico de afgelopen tien jaar 37.000 mensen 'verdwenen' zijn zonder dat enig degelijk onderzoek werd gedaan. Daders zijn vooral drugsbendes die vrij spel krijgen van corrupte politici en collaborerende politie. 

Op 1 december geeft de conservatieve president Enrique Peña Nieto de fakkel door aan zijn linkse opvolger Andrés Manuel López Obrador. Op de valreep veegt het Comité tegen Gedwongen Verdwijningen van de VN (Committee against Enforced Disappearances, OHCHR) hem nog flink de mantel uit. Het comité, onderdeel van het Bureau van de Hoge Commissaris van de Rechten van de Mens, 'betreurt diep' dat in Mexico 'nog altijd sprake is van gedwongen verdwijningen op grote schaal op een groot deel van het grondgebied'. Sinds 2007 zijn 37.435 gedwongen verdwijningen geregistreerd in Mexico.Het comité, dat bestaat uit tien onafhankelijke deskundigen uit landen die het VN-verdrag tegen Gedwongen Verdwijningen hebben geratificeerd, betreurt ook dat de straffeloosheid in Mexico aanhoudt en verschillende mensen meerdere keren slachtoffer worden. De Mexicaanse regering krijgt voorts een blaam voor het 'gebrek aan betrouwbare gegevens over de gedwongen verdwijningen'.

Roberto Cabrera, van de Nationale Commissie voor Onderzoek naar Vermiste Personen (Comisión Nacional de Búsqueda), geeft alleen toe, dat ze 'data van zeer slechte kwaliteit' hebben. Van de 37.435 gevallen heeft de Nationale Commissie er ongeveer 26.000 kunnen identificeren met geboortedatum en de namen van vader en moeder. Van ongeveer 16.000 mensen zijn biometrische gegevens (foto's en vingerafdrukken) gevonden, zegt Cabrera.

Het Comité verwijt de Mexicaanse overheid dat amper mensen worden veroordeeld in processen rond gedwongen verdwijning.

Grace Fernández Moran van de Beweging voor Onze Verdwenen Mensen in Mexico (Consejo Nacional Ciudadano del Sistema Nacional de Búsqueda de Personas), spreekt van '43 veroordelingen: tegenover meer dan 37.000 gevallen is dat niets'.

In hun conclusies, die deze week zijn bekendgemaakt, tonen de tien VN-experts zich bezorgd over 'het hoge aantal niet-geïdentificeerde lijken en massagraven die niet op een juiste manier zijn behandeld'.

De vertrekkende Mexicaanse regering erkent, dat de verdwijningen zijn uitgegroeid tot 'de zwaarste uitdaging' op het vlak van mensenrechten, zei vice-minister voor Multilaterale Zaken en Mensenrechten, Miguel Ruiz Cabanas, aan het comité. 'Wij erkennen dat de respons van de staat nog steeds onvoldoende is. We hebben de families en geliefden van de verdwenen mensen geen antwoord kunnen bieden en hebben ook de verblijfplaats van de vermisten niet gevonden', verduidelijkt Ruiz aan IPS.

De federale structuur van Mexico, met 32 staten die hun eigen Grondwet en bevoegdheden hebben, belemmert de inspanningen om de mensenrechten van de 129 miljoen inwoners te beschermen, zegt hij. Niettemin doen de meeste verdwijningen zich voor in drie staten: Guerrero, Tamaulipas en Veracruz. Mexico heeft een grens van meer dan 3.000 kilometer met de Verenigde Staten, de grootste afzetmarkt voor drugs ter wereld. Het land is goed gelegen tussen Zuid-Amerikaanse productiecentra en de afzetmarkten, waar de vraag naar verschillende soorten illegale drugs, en vooral van opiaten, gestaag toeneemt, zegt Ruiz.

Als verzachtende omstandigheid roept Ruiz de illegale wapenhandel vanuit de Verenigde Staten in. In 2015 waren er in het grensgebied van de VS 6700 winkels gevestigd met een federale licentie om wapens te verkopen, of 3 wapenhandelaars per 1609 meter grens. De helft van de illegale wapens die in Mexico in omloop zijn, vooral zware aanvalswapens, komen uit de grensstreek van Texas, een derde uit het naburige Arizona. Mexico weigert de bevoegdheid van het Comité te erkennen om zelf klachten van Mexicaanse burgers te onderzoeken. Dat komt aan de Mexicaanse regering toe, zegt Ruiz. De regering reageert zo 'uit angst of hoogmoed', zegt Fernández Moran. 'Ze vraagt niemand om hulp om deze noodsituatie aan te pakken.'

Slachtoffers en mensenrechtenactivisten moeten toenadering zoeken tot de volgende regering, zegt Olga Guzmán Vergara van de Mexicaanse Commissie voor de Verdediging en de Bevordering van de Mensenrechten (CMDPDH, Comision Mexicana de Defensa y Promocion de los Derechos Humanos). 'We moeten duidelijk te maken dat gedwongen verdwijningen een prioriteit zijn.' Ze eist van López Obrador 'kordate, adequate en effectieve antwoorden die de kritieke situatie van massale en systematische mensenrechtenschendingen en straffeloosheid aanpakken'.

De CMDPDH stelt voor een centraal mechanisme in te stellen dat de toepassing van normen en internationale aanbevelingen bij de instellingen van alle niveaus mogelijk maakt. Guzmán hoopt op een onafhankelijk Openbaar Ministerie, 'dat niet ondergeschikt is aan de president, zoals nu het geval is', en geleid wordt door iemand die na een 'transparante en openbare' procedure is aangesteld.

De CMDPDH vraagt ook een internationaal mechanisme om de straffeloosheid in Mexico te beëindigen, iets zoals de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala, die de VN en de Guatemalteekse regering in 2006 hebben opgericht. Het Comité tegen Gedwongen Verdwijningen is ook bezorgd over de rol die het Mexicaanse leger heeft gekregen bij het garanderen van de openbare veiligheid. Het dringt erop aan de civiele rechtshandhaving te versterken en een plan voor de geleidelijke terugtrekking van het leger uit veiligheidstaken op te stellen.

(Suriname Mirror/IPS/De Wereld Morgen)

Nieuwe aanslag op Cano Limon-Covenas-pijpleiding van Colombiaanse staatsoliemaatschappij Ecopetrol

(Bron foto: Twitter)
Pijplijn getroffen door een explosie in landelijk gebied van Cubara, in provincie Boyaca

Militaire autoriteiten in regio schrijven aanslag toe aan guerrillastrijders van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN)


De Colombiaanse staatsoliemaatschappij Ecopetrol is donderdag 22 november 2018 op weg gegaan om een olieramp te voorkomen die de waterwegen in het noordoosten van Colombia dreigt te vervuilen, na een nieuwe aanslag op de Cano Limon-Covenas-pijpleiding, aldus het bedrijf en de militaire autoriteiten.


De pijplijn werd woensdag getroffen door een explosie in het landelijke gebied van Cubara, in de provincie Boyaca, vertelde een vertegenwoordiger van Ecopetrol aan persbureau Reuters. De explosie had geen invloed op de export of pompen in het Cano Limon-olieveld in de provincie Arauca, omdat de exploitant, Occidental Petroleum, momenteel Ecopetrol's Bicentenario-pijplijn gebruikt om ongeveer 50.000 vaten per dag ruwe olie te transporteren.


Hoewel de 773 kilometer lange Cano Limon-pijpleiding sinds 25 augustus buiten bedrijf is, veroorzaakte de aanslag het lekken van ruwe olie in de omgeving, wat de waterwegen bedreigde.


De Cano Limon-pijpleiding heeft een capaciteit voor het transport van maximaal 210.000 vaten ruwe olie per dag.

Militaire autoriteiten in de regio, die vroegen om niet te worden geïdentificeerd, schrijven de aanval toe aan guerrillastrijders van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional), beschouwd als een terroristische organisatie door de Verenigde Staten en de Europese Unie.


De opstandige groep, die regelmatig de pijpleiding aanvalt, heeft ongeveer 2.000 strijders en verzet zich tegen olie- en mijnbouwactiviteiten door multinationale bedrijven, zeggend dat ze profiteren van natuurlijke hulpbronnen zonder de Colombianen te bevoordelen.


De Cano Limon-Covenas-pijplijn was tot nu toe dit jaar het doelwit van 83 aanvallen, meer dan 62 in heel 2017, aldus Ecopetrol. De pijpleiding is dit jaar 277 dagen gesloten geweest. President Ivan Duque, die in augustus aantrad, heeft gezegd dat hij geen vredesbesprekingen met het ELN zal voortzetten - geïnitieerd door zijn voorganger Juan Manuel Santos - totdat de rebellen stoppen met ontvoeringen en alle criminele activiteiten.


(Suriname Mirror/El Tiempo/Reuters/Twitter/RCN Radio/YouTube

Voormalig schatbewaarder Venezuela bekent aanname ruim 1 miljard dollar aan steekpenningen

Raul Gorrin, eigenaar van televisiestation Globovision, betaalde miljoenen aan steekpenningen aan Andrade


De voormalige nationale schatbewaarder ('treasurer') van Venezuela heeft toegegeven meer dan 1 miljard dollar aan steekpenningen te hebben ontvangen als onderdeel van illegale valutamarktoperaties, waarbij een plaatselijke televisiemagnaat nu in staat van beschuldiging is gesteld door Justitie in de VS, aldus Amerikaanse gerechtelijke documenten die dinsdag 20 november 2018 zijn vrijgegeven.

Alejandro Andrade (54) - die ooit werkzaam was als bodyguard van de socialistische leider Hugo Chavez en zeer rijk is geworden door de Venezolaanse regering en woont in een 9.000 vierkante meter groot Wellington-landgoed, Palm Beach Point -, die vier jaar onder leiding van Chavez de schatkist leidde, ontving dankzijzijn illegale bezigheden eigendommen, platina- en gouden Rolex-horloges en Mercedes Benz-voertuigen, aldus documenten van de Amerikaanse districtsrechtbank  Southern District of Florida.Hij deed dit met de hulp van samenzweerders waaronder Raul Gorrin, eigenaar van televisiestation Globovision, die is beschuldigd van het betalen van steekpenningen aan Andrade en anderen en die heeft bijgedragen aan het witwassen van de betalingen, volgens documenten die deze week zijn vrijgegeven.

Gorrin betaalde miljoenen aan steekpenningen aan Andrade en een andere Venezolaanse topfunctionaris om de rechten op het verrichten van valutatransacties voor de Venezolaanse regering tegen gunstige tarieven veilig te stellen, beweren Officieren van Justitie.

De andere functionaris is vermoedelijk Claudia Patricia Díaz Guillén, die Andrade opvolgde als nationale schatbewaarder. Ze zit in Spanje in de gevangenis en vecht tegen uitlevering aan Venezuela.

De zaken maken deel uit van een brede inspanning van federale openbare aanklagers in de Verenigde Staten om het gebruik van het Amerikaanse financiële stelsel tegen te gaan om de opbrengsten van ongebreidelde corruptie in het door crises getroffen land dat lijdt aan hyperinflatie wit te wassen.

President Nicolas Maduro heeft weinig gezegd over strafprocedures tegen voormalige Venezolaanse functionarissen, maar zegt dat de Verenigde Staten zijn regering probeert te ondermijnen door middel van financiële sancties.

Zowel Andrade, die van 2007 tot 2011 schatewaarder was, als Gorrin vergaarden enorme bedragen door gebruik te maken van de wisselkoerscontroles van Venezuela, volgens de documenten.

Amerikaanse Officieren van Justitie hebben ook een schuldig pleidooi aangekondigd van Gabriel Jimenez, een Venezolaans staatsburger die heeft toegegeven samen te werken met Gorrin en anderen om de in Dominicaanse Republiek gevestigde Banco Peravia te kopen en het te gebruiken om geld voor omkoping wit te wassenhttps://www.justice.gov/opa/pr/venezuelan-billionaire-news-network-owner-former-venezuelan-national-treasurer-and-former

FOR IMMEDIATE RELEASE
Tuesday, November 20, 2018

Venezuelan Billionaire News Network Owner, Former Venezuelan National Treasurer and Former Owner of Dominican Republic Bank Charged in Money Laundering Conspiracy Involving Over $1 Billion in Bribes

A Venezuelan billionaire who owns Globovision news network was charged in an indictment unsealed yesterday for his role in a billion-dollar currency exchange and money laundering scheme.  A former Venezuelan national treasurer and a former owner of Banco Peravia bank in the Dominican Republic each pleaded guilty in proceedings unsealed today for their roles in the scheme.

Assistant Attorney General Brian A. Benczkowski of the Justice Department’s Criminal Division, U.S. Attorney Ariana Fajardo Orshan of the Southern District of Florida, Special Agent in Charge Mark Selby of U.S. Immigration and Customs Enforcement’s Homeland Security Investigations (HSI) Miami Field Office, Special Agent in Charge Mark B. Dawson of HSI Houston Field Office, Special Agent in Charge George L. Piro of the FBI Miami Field Office, Special Agent in Charge Peter C. Fitzhugh and Inspector General Jay N. Lerner of the Federal Deposit Insurance Corporation’s (FDIC) Washington, D.C. Office made the announcement.

Raul Gorrin Belisario (Gorrin), 50, a Venezuelan citizen with a residence in Miami, Florida, was charged in an indictment filed on Aug. 16, 2018 in the Southern District of Florida with one count of conspiracy to violate the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), one count of conspiracy to commit money laundering and nine counts of money laundering.  The case has been assigned to U.S. District Judge William P. Dimitrouleas of the Southern District of Florida.  Alejandro Andrade Cedeno (Andrade), 54, a Venezuelan citizen residing in Wellington, Florida and a former Venezuelan national treasurer, pleaded guilty under seal on Dec. 22, 2017 before U.S. District Judge Robin L. Rosenberg of the Southern District of Florida to one count of conspiracy to commit money laundering.  Gabriel Arturo Jimenez Aray (Jimenez), 50, a Venezuelan citizen residing in Chicago, Illinois and former owner of Banco Peravia bank, pleaded guilty under seal on March 20, 2018 in the Southern District of Florida before Judge Rosenberg to one count of conspiracy to commit money laundering.  Charges against Andrade and Jimenez were unsealed today. 

The indictment alleges that Gorrin paid millions of dollars in bribes to two high-level Venezuelan officials, including Andrade, to secure the rights to conduct foreign currency exchange transactions at favorable rates for the Venezuelan government.  In addition to wiring money to and for the officials, Gorrin allegedly purchased and paid expenses for them related to private jets, yachts, homes, champion horses, high-end watches and a fashion line.  To conceal the bribe payments, Gorrin made payments through multiple shell companies.  Gorrin allegedly partnered with Jimenez to acquire Banco Peravia, a bank in the Dominican Republic, to launder bribes paid to Venezuelan officials and proceeds of the scheme. 

As part of his guilty plea, Andrade admitted that he received over $1 billion in bribes from Gorrin and other co-conspirators in exchange for using his position as Venezuelan national treasurer to select them to conduct currency exchange transactions for the Venezuelan government.  As part of his plea agreement, Andrade agreed to a forfeiture money judgment of $1 billion and forfeiture of all assets involved in the corrupt scheme, including real estate, vehicles, horses, watches, aircraft and bank accounts.  His sentencing is scheduled for Nov. 27.

As part of his guilty plea, Jimenez admitted that, as part of the scheme, he conspired with Gorrin and others to acquire Banco Peravia, through which he helped launder bribe money and scheme proceeds.  His sentencing is scheduled for Nov. 29.

HSI Miami, HSI Houston, HSI Boston, FBI Miami, and the FDIC D.C. investigated this case.  This case is being prosecuted by Trial Attorneys Vanessa Sisti Snyder, Paul A. Hayden and John-Alex Romano of the Criminal Division’s Fraud Section and Assistant U.S. Attorneys Michael B. Nadler and Nalina Sombuntham of the Southern District of Florida’s Criminal Division.  The Criminal Division’s Office of International Affairs provided significant assistance in this matter.  The Policía Nacional (Spanish National Police) also provided significant assistance. 

The Fraud Section is responsible for investigating and prosecuting all FCPA matters.  Additional information about the department’s FCPA enforcement efforts can be found at www.justice.gov/criminal/fraud/fcpa.

The charges in the indictment are merely allegations, and the defendant is presumed innocent until proven guilty beyond a reasonable doubt in a court of law.(Suriname Mirror/Reuters/Palm Beach Post/Scribd Suriname Mirror)

Man (72) oogst 30 kilo cassave uit één plant

De grootste knol weegt ruim 12 kilo en is 80 centimeter lang


De 72-jarige Dew Soerdien heeft onlangs een unieke oogst gedaan uit een cassaveplant. Hij haalde ruim 30 kilo aan cassaveknollen van één plant. Daarbij woog de grootste knol ruim 12 kilo en was 80 centimeter lang. 

'Ik kon het niet alleen uit de grond trekken. Ik had hulp ingeroepen van de schoonzoon van mijn broer', zegt Soerdien vandaag, donderdag 22 november 2018 in het Dagblad Suriname.

Volgens Soerdien, die te Leiding 10A woont, kan een cassaveplant na 8 tot 9 maanden geoogst worden. 'Ik heb deze plant ruim 13 tot 14 maanden gehouden in de grond. Velen zeiden aan mij dat het zou verrotten, maar bij deze plant gebeurde dat niet.'

Soerdien is geen commerciële landbouwer. 'Ik doe landbouw sinds kleins af. Maar, dan was het meer voor de hobby. De oogst verdeel ik dan onder de familie, vrienden en buren. Ok, als iemand het wil kopen, dan verkoop ik ook voor ze', zegt hij.

Hij heeft nu een aanplant van 80 cassaveplanten. 'Ik word geadviseerd door mijn gezin om een groot deel te verkopen, anders kan het verrotten in de grond. Zoveel kunnen we ook niet voor eigen gebruik houden.'

Soerdien werkte tot vorig jaar bij Fatemohamed, maar is nu gepensioneerd. 'Ik ga aan landbouw blijven doen totdat ik de kracht niet meer heb.'

Opnieuw opstarten verkiezing van jeugdambassadeurs valt niet bij alle kandidaten goed

Edgar Sampi: 'Als ik niet door deze screening kom, ga ik juridische stappen ondernemen'


Niet alle kandidaten zijn enthousiast over het besluit om het proces voor de verkiezing van jeugdambassadeurs opnieuw op te starten. Zo vinden enkele van hen het oneerlijk, dat ze buiten hun schuld om opnieuw zullen moeten solliciteren naar deze functie, terwijl ze al zover waren gekomen. 'Als ik niet door deze screening kom, ga ik juridische stappen ondernemen', zegt Edgar Sampi, één van de ontevreden kandidaten, vandaag, donderdag 22 november 2018, in de Ware Tijd.

Met hem zijn er nog twee andere kandidaat-ambassadeurs die hetzelfde overwegen.

Het voorstel om het proces opnieuw op te starten komt van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken en is zaterdag in stemming gebracht bij een vergadering van het Jeugdparlement. Het voorstel is goedgekeurd met dertien stemmen voor, vijf stemmen tegen en vier onthoudingen.

Jongeren die willen meedingen naar één van de functies mogen zich opgeven. Daarna komt er een nieuwe selectieprocedure en screening waarna een nieuwe kandidatenlijst zal worden opgesteld. Er zijn nu elf kandidaat-ambassadeurs: voor sportambassadeur en Caricom-jeugdambassadeur elk drie en voor SDG-jeugdambassadeur vijf. De enige uitzondering die er voor deze kandidaten zal worden gemaakt als ze opnieuw meedingen is de leeftijdsgrens. Mocht het zijn, dat ze in de tussentijd al boven de toegestane leeftijd voor kandidaatstelling zijn, zullen ze toch mogen meedingen.

De verkiezingen waren voor 28 juli gepland, maar de leiding van het Jeugdparlement stuitte op wat zaken die volgens haar erop wezen, dat het proces niet transparant aan toe ging. Ze heeft op verschillende momenten gepleit voor transparantie.

Jeugdparlementsvoorzitter Kelvin Koniki vindt het wel goed, dat er nu in elk geval een doorbraak is gekomen, maar hij vond het niet nodig om alles opnieuw op te starten. Hij heeft zaterdag daarom tegen het voorstel gestemd. Dat niet alles er transparant aan toe is gegaan bij het vorige proces is volgens Koniki een vaststaand feit, maar dat nu alles opnieuw zal worden opgestart vindt hij een beetje verregaand.

De jeugdvertegenwoordigers laten zich echter niet zo makkelijk afschepen. Ze hebben het voorstel gedaan om vanuit het Jeugdparlement een observator aan te stellen, die erop zal moeten toezien dat het nieuwe verkiezingsproces nauwkeurig en transparant verloopt.

Regering wil 205 miljoen Amerikaanse dollar lenen voor verdere ontwikkeling J.A. Pengelluchthaven

Assemblee moet akkoord gaan met afwijken van obligoplafond voor staatsschuld

Het wachten is op eerste kritische reacties vanuit oppositie.....


De regering wil 205 miljoen Amerikaanse dollar lenen voor de verdere ontwikkeling van de Johan Adolf Pengelluchthaven. Dat bericht Starnieuws donderdagmiddag 22 november 2018. Er is toestemming nodig van De Nationale Assemblee om af te wijken van het obligoplafond voor staatsschuld. 

De Raad van Ministers heeft al goedkeuring gegeven voor het aangaan van de lening.

De lening wordt aangegaan met de Export Import Bank of China. De stukken moeten opgestuurd worden naar De Nationale Assemblee, nadat advies is uitgebracht door de Staatsraad.

In een ontwerpwet wordt gevraagd om de minister van Financiën te machtigen de lening aan te gaan. De toestemming is nodig omdat het plafond voor de wettelijke ruimte om te kunnen lenen al bereikt is.

Goudzoeker te Kapasikreek schiet collega dood die hij voor een grote zwarte vogel aanziet

20-Jarige Requel Linga in gezicht geraakt door kogel en overlijdt ter plaatse


De politie van Brokopondo heeft de 23-jarige J. A. aangehouden en in verzekering gesteld. De man heeft gisternacht te Kapasikreek per ongeluk geschoten op de 20-jarige Requel Linga, zo bericht het Dagblad Suriname  vandaag, donderdag 22 november 2018.

Volgens verklaring van de verdachte, een goudzoeker, werd hij omstreeks middernacht wakker om een telefoontje te plegen. Hij liep naar een heuvel om bereik te kunnen hebben. Ook het slachtoffer, Linga, liep op dat moment vanuit zijn kamp naar de locatie, waar iedereen naar toe loopt om te kunnen bellen.

A. verklaarde dat hij een grote zwarte vogel zag en op die vogel heeft geschoten. Toen hij dichterbij kwam zag hij, dat de 20-jarige Linga in zijn gezicht was geraakt. Als gevolg van die schotwond overleed het slachtoffer ter plaatse.

In het belang van het onderzoek blijft A. in verzekering.

ABS kan salarissen van december en bonussen aan personeel niet uitbetalen - Bond schakelt Bemiddelingsraad in

ABS stelt onvoldoende subsidie ontvangen te hebben van de Staat


De directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek, ABS, heeft vanochtend, donderdag 22 november 2018, aan de vakorganisatie van het statistiekbureau laten weten, dat de salarissen over december 2018 en de bonussen niet geheel volgens de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) kunnen worden uitbetaald. Dit meldt het Dagblad Suriname.

Het ABS stelt onvoldoende subsidie ontvangen te hebben van de Staat.

De bond heeft meteen de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname om bijstand gevraagd in deze kwestie.

ABOP fel gekant tegen wijzigingen door regering in wetgeving inzake verkiezingen

'Dit is testcase voor parlementaire democratie, we moeten dit met z'n allen afwijzen'

'Bouterse en co moeten weten, dat wanneer je herkozen wilt worden je dat niet met listige streken moet doen'


De ABOP is fel gekant tegen de wetswijzigingen die de regering wil doorvoeren vòòr de komende verkiezingen in 2020. 'Dit is een testcase voor de parlementaire democratie. We moeten dit met z'n allen afwijzen', zegt Assembleelid Marinus Bee vandaag, donderdag 22 november 2018, op Starnieuws. 

'We zijn niet in Venezuela om op zo een manier de verkiezingen te willen beïnvloeden door een zittende regering. Bouterse en co moeten weten, dat wanneer je herkozen wilt worden je goed beleid moet maken en dat je het vertrouwen van de meerderheid moet krijgen, maar niet met listige streken dat moet doen. Wij van de ABOP zijn daarom faliekant tegen en roepen alle partijen in het parlement en daarbuiten om krachtig hiertegen te protesteren', stelt Bee.

De regering Bouterse-Adhin geeft hiermee volgens de politicus toe, dat ze een slechte job heeft gedaan en denkt middels foefjes zoals deze aan de macht te blijven.

'We moeten als samenleving alert zijn want geloof me, er gaan meer dingen op ons pad komen richting de verkiezingen want al geruime tijd merken we dat ze zich niet meer bezighouden met het besturen van het land maar zich focussen op de verkiezingen van 2020', voert de ABOP'er aan.

Als de bedoelingen zuiver waren dan konden deze wijzigingen ingaan bij de verkiezingen van 2025, meent Bee. 'Ik hoop ook dat het Onafhankelijk Kiesbureau als waakhond van eerlijke en transparante verkiezingen bij deze ook een waarschuwende stem laat horen want dit kan de organisatie van de verkiezingen in de war gooien.'

Drones uit veiligheidsoverwegingen taboe op onafhankelijkheidsdag in Saramacca

Alleen drones van staatsmedia NII, STVS en ATV mogen de lucht in

Verbod op niet 'staats-drones' vanwege aanwezigheid Shanti-koning Osei Tutu IIde tweede uit Ghana...


Uit veiligheidsoverwegingen geldt tijdens de viering van onafhankelijkheidsdag zondag in Saramacca een verbod op het gebruikt van drones. Alleen drones van het Nationaal Informatie Instituut (NII), STVS en ATV mogen de lucht in. Veiligheid geniet hoge prioriteit, omdat de voor Suriname toch onbekende Ashanti-koning Osei Tutu II de tweede uit Ghana de activiteiten zal bijwonen. Het heeft er alle schijn van, dat de regering en president Desi Bouterse het bezoek van de Ghanees als zeer relevant voor het land zien en tot ongekende hoogte ophemelen.

Hans Jannas van de commissie Viering 25 november zei gisteren tijdens een informatiebijeenkomst van het NII in het perscentrum van het Kabinet van de President - zo bericht vandaag, donderdag 22 november 2018, onder andere de Ware Tijd -, dat er maatregelen getroffen zullen worden tegen media en burgers die zich niet aan het verbod houden. De drones zullen bij het niet naleven van de afspraak uit de lucht worden gehaald. Andere media krijgen de gelegenheid om op aangewezen standplaatsen beelden vast te leggen.

Jannas zei, dat het centrum van Groningen de veiligste plek in Suriname zal moeten zijn op 25 november. Districtsbewoners worden in de gelegenheid gesteld om zich te registreren voor stickers die op voertuigen aangebracht moeten worden om toegang tot bepaalde gebieden te krijgen. Zonder de stickers wordt de toegang geweigerd door de organisatie. Het verkeer zal vanaf een bepaald tijdstip niet kunnen doorstromen in Saramacca door wegomleggingen. Er wordt alleen bestemmingsverkeer toegelaten dat zal deelnemen aan het defilé of deel uitmaakt van de organisatie.

Volgens Derrick Cameron van het NII is het de bedoeling. dat door deze coördinatie alles vlekkeloos verloopt.

Jannas zei ook, dat de politie voor de nodige instructies en begeleiding zal zorgen om alles ordelijk te doen verlopen. De Paloeloeweg in Groningen zal speciaal gebruikt worden om genodigden en de pers te accommoderen naar een aangewezen parkeerplek.

Volgens het NII lopen de voorbereidingen voor de activiteiten vlot. Ook de minuutschoten van het Nationaal Leger zullen tijdens de plechtigheid niet ontbreken. Het leger zal op een afgelegen plek de schoten lossen.

Assemblee debatteert over invoering nieuwe ID-kaart in kader ontwerpwet 'ID-kaartenwet 2018'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Nationaliteitsverklaring en uittreksel opgenomen in chip elektronische ID-kaart

Minister Noersalim: 'Burger hoeft niet meer voor elk wissewasje naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken'


'We hebben geen privacywet en dit is een goede gelegenheid om met een artikel toch wel wat privacyregels op te nemen om de burger te garanderen dat wanneer de kaart er eenmaal is, dat de burger daar inderdaad ook gebruik van kan maken', aldus Jennifer Geerlings-Simons, voorzitster van De Nationale Assemblee, gisteren tijdens de openbare commissievergadering over de ontwerpwet 'ID-kaartenwet 2018', zo bericht vandaag, donderdag 22 november 2018, Starnieuws.

Geerlings-Simons reageerde hiermee op de opmerking van commissielid Patricia Etnel (NPS), dat de overheid veiligheidskleppen moet inbouwen in de wet.


'Wat ik merk is, dat er ruimte overblijft voor derden om zaken aan te schaffen om te werken met onze elektronische Identiteitskaart (ID-kaart). Is dat zo, want dat allemaal heeft te maken met het elektronische rechtsverkeer, je moet zaken gaan beschermen en beveiligen. Het moet duidelijk zijn, dat de wet geen gevaar vormt hiervoor, omdat ik al zie dat burgers de regering voor het gerecht gaan slepen. Als het gaat om veiligheid dat dingen niet in een staatsbesluit geregeld moeten worden, ze moeten duidelijk opgenomen worden in de wet', sprak het commissielid.

De minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, zei dat de dienstverlener verantwoordelijk is voor het aanschaffen van een documentenlezer. Het ministerie zorgt volgens de bewindsman voor de regulering van het verstrekken van het authenticatie-certificaat. 'De informatie die op de nationaliteitsverklaring en uittreksel staat zijn te herleiden. Dat betekent, dat wanneer de chip gelezen wordt, het overbodig zou zijn om een nationaliteitsverklaring of uittreksel te overhandigen. De nieuwe ID-kaart is juist om ervoor te zorgen, dat niet voor elk wissewasje de burger moet gaan naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Het is de bedoeling dat wij zoveel mogelijk de dienstverlening effectiever en efficiënter maken zoals wij in ons beleid hebben vastgelegd.'
'Mijn enthousiasme voor deze kaart ligt erin, dat los van de zaken die wij hebben op onze normale ID-kaart, waarbij deze geldt what you see is what you get, de nieuwe kaart de mogelijkheid heeft om andere gegevens te plaatsen op de chip die in tijd het leven makkelijker en aangenamer maakt. Ik wil dat benadrukt zien en hebben', zei commissievoorzitter André Misiekaba (NDP).

Hij wilde weten of de politie de ID-kaart mag invorderen. 'We hebben gesproken over draagplicht en toonplicht, misschien moeten we inderdaad gaan naar identificatieplicht.'

De behandeling van de ontwerpwet 'ID-kaartenwet' wordt begin december in de openbare vergadering verder behandeld in De Nationale Assemblee. Minister Noersalim heeft aangegeven de aangehaalde punten mee te nemen en te verwerken in de ontwerpwet.

Vrouw in Saramacca vangt reusachtige (antenne-)meerval

De zogenoemde ‘Lalao’ is zeker 2 meter lang en weegt tussen de 60 en 70 kilo


Een vrouw heeft onlangs een reusachtige (antenne-)meerval ('catfish', Brachyplatystoma vaillanti) gevangen in Saramacca. De vrouw, die bekend staat als mevrouw Rosie, ving een zogenoemde ‘Lalao’ van zeker 2 meter lang met een gewicht dat ligt tussen de 60 en 70 kilo. Dat schrijft een vriendin van haar op Facebook, aldus Waterkant.net vandaag, donderdag 22 november 2018. 

'Een mooie vis die je niet elke tegen komt. A women to be proud off. I think the world needs to know that… Womenpower!' aldus de vriendin.

Het is overigens niet de eerste keer, dat mevrouw Rosie zo'n grote vis aan de haak slaat. Op haar Facebook-pagina zijn meerdere foto’s van door haar gevangen grote vissen te zien. Van een van haar vangsten maakte ze ook onderstaand filmpje:


Noodvoorzieningen beschadigde dijk bij Visserscentrum, door op drift geraakte olietanker Tradewind Legend

Noodmaatregelen om te voorkomen dat de dijk verder beschadigd wordt door vloedgolven


In Commewijne worden noodvoorzieningen getroffen om de dijk bij het Visserscentrum, die over een lengte van 12 tot 15 meter beschadigd is door de afgelopen maandagmiddag op drift geraakte olietanker Tradewind Legend, aan te pakken. Daarnaast is het Visserscollectief bezig om de schade die twaalf ondernemers geleden hebben op te maken. 

Districtscommissaris Ajaikoemar Kali zegt vandaag, donderdag 22 november 2018, op Starnieuws dat diverse ministeries, instanties en Staatsolie bezig zijn met oplossingen. Minister Ronni Benschop van Defensie heeft de vissers toegesproken en ook pakketten aan hen overhandigd.

De vissers hebben nu geen inkomsten doordat hun boot en andere spullen vernietigd zijn door het incident met de olietanker. Staatsolie die ervoor zorgt dat de schade wordt vergoed, verleent ook hulp.

Vandaag wordt een hoge waterstand in de rivier verwacht. Het is ook 'Ganga Nahin', waarbij Hindoes bij de opkomende vloed in het water bidden en een ritueel bad nemen. Kali zegt dat noodmaatregelen getroffen worden om te voorkomen dat de dijk verder beschadigd wordt door de vloedgolven.

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie verleent assistentie. Er wordt naar toegewerkt, dat het schaderapport zo snel mogelijk af is, waardoor de getroffen vissers vergoed kunnen worden. Zij kunnen dan weer aan de slag gaan. Hoe groot de schade is, is nog niet helemaal duidelijk.

Onduidelijk of Amerikaan Thomas ‘Tom’ Bolera zijn veilingbod op Plaza Hotel, Curaçao, heeft voldaan

'Indien de koper in gebreke is gebleven kan executant tot een herveiling overgaan'


Het is vandaag, donderdag 22 november 2018, precies twee weken geleden, dat de Amerikaan Thomas ‘Tom’ Bolera het enige bod uitbracht tijdens de veiling van Plaza Hotel. De 13,5 miljoen gulden waarvoor hij het gebouw kocht, zou uiterlijk vandaag moeten zijn betaald ‘ten kantore’ van notaris Naaldijk. Maar, of dat is gebeurd, is de vraag, aldus het Antilliaans Dagblad.

In de veilingvoorwaarden die de notaris op donderdag 8 november uitdeelde aan de belangstellenden staat het zwart op wit: de koopprijs moet de koper binnen veertien dagen na de veiling hebben betaald.

'Indien  de koper in gebreke is gebleven om aan zijn verplichtingen op bepaalde tijd te voldoen, kan de executant tot een herveiling van de onroerende goederen overgaan', aldus de veilingvoorwaarden.

Gisteren werd niet duidelijk of Bolera de 13,5 miljoen gulden heeft betaald. Vorige week vrijdag was dat in ieder geval nog niet gebeurd. IJede van der Kooij, de beoogde financieel directeur van het toekomstige hotel, zei toen het geld deze week te verwachten. Maar, daarvan leek eergisteren ook geen sprake. Op de vraag of het geld dinsdag binnen was, antwoordt Van der Kooij: 'Niet dat ik weet.' Hij heeft gisteren Tom Bolera niet kunnen bereiken om na te gaan ‘waar we precies staan’.

Naam Insel Air na overname door interCaribbean Airways alleen nog op papier

Ceo De Brabander van Insel raadt interCaribbean Airways af naam Insel Air aan te houden

'Insel lag niet meer zo goed in de markt'


De naam Insel Air zal na de overname door interCaribbean Airways (Turks- en Caicoseilanden) alleen nog op papier blijven bestaan. De Curaçaose bv is namelijk eigenaar van het Air Operator Certificate (AOC) en daar gaat het om. Dat zegt de huidige algemeen directeur (ceo) van Insel, Lars de Brabander, vandaag, donderdag 22 november 2018, in het Antilliaans Dagblad

De Brabander verwacht niet dat interCaribbean, dat volgens het concept-crediteurenakkoord 100 procent eigenaar wordt van de Curaçaose maatschappij, de naam Insel nog zal gebruiken. 'Dat lijkt me niet verstandig en zou ik zelfs afraden. Insel lag niet meer zo goed in de markt.'

Als de crediteuren op 4 december instemmen met het akkoord en bovendien de aandeelhouders groen licht geven, zal Insel Air International bv waarschijnlijk alleen nog in het handelsregister van de Kamer van Koophandel voorkomen. De bv bezit het Air Operating Certificate dat volgens de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport wordt afgegeven aan ondernemingen die over ‘voldoende beroepsbekwaamheid en organisatie beschikken om de veiligheid van hun activiteiten te garanderen’.

'Bij deze overname gaat het om dat AOC', zegt De Brabander. 'Het certificaat bepaalt ook welke routes zijn verleend aan Insel. Dat is waar het om draait.'

Toerisme scoort goed op Curaçao in oktober

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Stijging van 11 procent meer verblijfstoeristen


Oktober was voor het Curaçaose toerisme, met een stijging van 11 procent meer verblijfstoeristen, een zeer goede maand, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 22 november 2018.

Bovengemiddeld goed, want in de eerste tien maanden van dit jaar bedroeg de groei 6 procent. Beide voor Curaçao voornaamste toeristenmarkten - Nederland en de Verenigde Staten - presteerden opnieuw beter: in oktober kwamen er 12 procent meer Nederlandse toeristen, volgens het toeristenbureauCTB vooral in verband met de populaire herfstvakantie, en vanuit de VS bedroeg de toename 11 procent.

Van januari tot en met oktober registreerde CTB ook al dubbele groeicijfers uit beide landen: 11 procent vanuit het Europese deel van het Koninkrijk en maar liefst 18 procent vanuit de VS.

In absolute cijfers is Nederland verreweg de belangrijkste toeleverancier van bezoekers aan het eiland. Ruim vier op de tien verblijfstoeristen op Curaçao komt uit Nederland. De VS volgt op de tweede plaats met een aandeel van 15,2 procent. Duitsland levert 5,5 procent. Canada is goed voor bijna 5 procent van alle bezoekers. En Colombia 3,9 procent. Uit Colombia kwamen in oktober bijna twee keer zoveel gasten, namelijk 99 procent meer.

En het toeristenbureau registreerde 22 procent meer Brazilianen in oktober. Dat is mede het gevolg van meer vliegtuigstoelen van zowel Avianca als Copa.

Nog steeds veel ruis rond kwestie ambassadegebouw in Parijs

(Bron: Google Streetview/Suriname Mirror)
Minister Pollack-Beighle weinig mededeelzaam na vragen oppositie Assemblee


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken houdt de lippen stijf op elkaar. Vragen van parlementariërs over de aan- en verkoop van een ambassadegebouw in Parijs bleven dinsdag 20 november 2018 onbeantwoord. De vragen en kritische opmerkingen vielen tijdens de behandeling in De Nnaationale Assemblee van de Wet op de Buitenlandse Dienst. 

Onder meer Carl Breeveld (DOE) wil duidelijkheid. Pollack-Beighle kon die niet verschaffen. Het enige dat er uit kwam, was dat relevante documenten zijn afgestaan aan het ministerie van Justitie & Politie. Breeveld vindt het niet genoeg:

'Geluiden over een miskoop, onduidelijkheden over het aankoopbedrag, wie het betaald heeft, wie de eigenaar werd en de afwikkeling van deze zaak, zijn zaken die om helderheid vragen.'

De oppositie had eerder dit jaar om een justitieel onderzoek gevraagd. Het gebouw is gekocht voor ongeveer zes miljoen euro. Nu wordt het verkocht en niemand kent de prijs.

'Belangrijke waarde bij het buitenlands beleid is dat integriteit aanwezig is en transparantie. Wij kunnen het daarom niet hebben dat op deze manier het geld van ons land wordt verkwanseld', aldus Breeveld. Hij moest twee keer dezelfde vragen stellen eer Pollack-Beighle aangaf, dat documenten zijn doorgestuurd.

(Suriname Mirror/Waterkant.net)

Theater Thalia naarstig op zoek naar geld, 100.000 euro, voor noodzakelijke renovatie

Twee van de vijf dakspanten van Thalia zijn gebroken


Theater Thalia is via ApuraNetworks gestart met een crowfunding-campagne genaamd ‘SAVE THALIA!’. Het doel is om fondsen binnen te halen voor het uitvoeren van een grote renovatie aan het theater, meldt de leiding van het schouwburg op haar Facebookpagina. De aanleiding voor deze actie is de recente ontdekking dat twee van de vijf dakspanten van Thalia gebroken zijn. Deze en de bijbehorende trekplaten moeten vervangen worden. Daarnaast moeten de overige trekplaten verstevigd worden. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 22 november 2018.


Uit voorzorg is het theater al vanaf september gesloten voor het publiek. Ook de elektrische bedrading die dateert van de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt vervangen.

 Beide projecten moeten op korte termijn worden uitgevoerd omdat het toneelgenootschap volledig afhankelijk is van de inkomsten uit de verhuringen van het theater. Echter zijn de inkomsten (gemiddeld één Amerikaanse dollar per stoel per verhuring) niet voldoende om een dergelijk grote renovatie helemaal zelf te bekostigen. In totaal is een bedrag van 100.000 euro nodig.


Thalia zet zich in om zoveel mogelijk fondsen binnen te halen via crowdfunding niet alleen, maar ook door het gericht aanschrijven van de verschillende bedrijven, door het houden van een loterij en door het organiseren van diverse artistieke fundraisingsactiviteiten.

Het Toneelgenootschap Thalia is opgericht op 27 april 1837. Haar theater werd geopend op 20 januari 1840 en is een begrip in Suriname, niet weg te denken uit de Surinaamse samenleving.

Regering wil met goedkeuring Raad van Ministers wijzigingen in wet- en regelgeving verkiezingen

Regering verandert artikelen in Grondwet, Kiesregeling en Decreet Politieke Organisaties


De regering wil het verkiezingssysteem van ressortraden (Grondwet), de pre-electorale samenwerking (Kiesregeling) en de 1%-regeling (Decreet Politieke Organisaties) wijzigen. Starnieuws bericht vandaag, donderdag 22 november 2018, dat de Raad van Ministers (RvM) deze week goedkeuring heeft gegeven aan de wetswijziging. Nadat de Staatsraad advies heeft uitgebracht, zullen de drie wetswijzigingen ingediend worden bij De Nationale Assemblee. 

Voor de wijziging van artikel 163 van de Grondwet is 2/3 meerderheid nodig. In dit artikel staat:

De samenstelling van de ressortraden vindt plaats na gehouden algemene, vrije en geheime verkiezingen binnen het ressort. De volgorde der gekozenen wordt bepaald naar de rangorde der hoofdelijk verworven stemmen. Hierdoor worden alle beschikbare zetels toegekend. Behoudens andere wettelijke eisen voor verkiesbaarheid in de vertegenwoordigende lichamen, dienen de kandidaten voor een ressortraad of een districtsraad hun woonplaats en hoofd- of werkelijk verblijf te hebben in het betreffende district of ressort. 

De regering stelt voor, dat de samenstelling van de ressortraden plaatsvindt na gehouden algemene, vrije en geheime verkiezingen, krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelden en voorkeursstemmen binnen het ressort. De wijziging van dit Grondwetsartikel houdt in, dat het stelsel van personenmeerderheid wordt vervangen door dat van evenredigheid voor de ressortraden. Dit stelsel is volgens de regering voordelig voor alle deelnemende politieke organisaties en in het bijzonder voor de kleine politieke partijen. Bij consultaties van politieke en maatschappelijke organisaties blijkt een grondige reden te bestaan om over te gaan tot wijziging van de wijze waarop de ressortraden worden gekozen.

In de wetswijziging stelt de regering voor dat artikel 7 van de Kiesregeling komt te vervallen. Dit artikel luidt nu:

Voor de toepassing van deze wet wordt als politieke organisatie mede beschouwd een combinatie van politieke organisaties, welke met het oog op deelname aan algemene, vrije en geheime verkiezingen is gevormd, mits deze combinatie bestaat uit politieke organisaties die voldoen aan de in het "Decreet Politieke Organisaties" gestelde vereisten en niet van deelneming aan verkiezingen zijn uitgesloten op grond van het bepaalde in artikel 8 van bedoeld decreet. 

Indien de wijziging wordt goedgekeurd kunnen alleen individuele politieke organisaties deelnemen aan de verkiezingen.

In de Kiesregeling zal ook worden aangepast, dat het gehele bestuur van een politieke organisatie de kandidatenlijsten en andere documenten moeten ondertekenen. Volstaan kan worden met het dagelijks bestuur of anderen die de partij mogen vertegenwoordigen.

De regering stelt voor bij de wijziging van het Decreet Politieke Organisaties, dat artikel 8 lid 1 b komt te vervallen. Dit artikel luidt:

Eveneens mogen aan de verkiezingen van volksvertegenwoordigende lichamen niet deelnemen, politieke organisaties die niet hebben overgelegd een ledenlijst waaruit blijkt dat het aantal kiesgerechtigde leden tenminste 1% van het totaal aantal kiesgerechtigden in Suriname is. 

Sinds de invoering van deze regeling blijkt dat kiezers op meerdere lijsten voorkomen. Sommige partijen halen na schrapping de 1% regeling niet. Toch worden ze toegelaten tot de verkiezingen, omdat er duidelijke richtlijnen ontbreken. Als deze wijziging wordt doorgevoerd, hoeven partijen geen fictieve leden door te geven door de kiezerslijst over te schrijven.

Eigenaar Maretraite Mall hoopt met Kort Geding veiling van terrein te voorkomen

Hij wil schikking treffen met de bank die perceel op veiling heeft geplaatst


De eigenaar van de Maretraite Mall in Paramaribo-Noord heeft een Kort Geding aangespannen om de veiling van het terrein van het winkelcentrum te voorkomen. Hij wil een schikking treffen met de bank die het perceel op de veiling heeft geplaatst. De leiding van de mall heeft niet kunnen voldoen aan haar financiële verplichtingen bij de bank. 

'Er waren afspraken, maar plotseling heeft de bank het besluit genomen om het terrein te veilen', zegt advocate Michella Lau-Kerssenberg woensdag 21 november 2018 in de Ware Tijd. Zij staat de eigenaar van de mall bij in de rechtzaak. De veiling staat gepland op 20 december bij notaris Madhuri Nannan Panday.

Vele unitshouders waren vorige week verrast toen de krant hen wees op de veiling. Voor een unithouder, die niet bij naam genoemd wil worden, zal de veiling geen gevolgen hebben. Hij houdt het voor gezien bij de Maretraite Mall. 'Er is weinig animo, waardoor de inkomsten drastisch zijn afgenomen', zegt hij.

Hij beweert dat de eigenaar er niet voor open staat het winkelcentrum te verfraaien. Hierdoor is de mall niet meer aantrekkelijk voor het publiek. Hij wijst op vlekken op de muren en stroombedradingen die boven de toiletten hangen. 'De mensen van de buurt gaan nu naar Hermitage Mall, terwijl het winkelcentrum in de eerste vijf jaar heel goed werd bezocht.'

De vele lege units, zijn volgens hem de stille getuigen van het vertrek van ondernemers die niet meer goed boerden.

Grootste aantal vermoorde vrouwen in Brazilië is zwart

'Tussen 2003 en 2013 is aantal vermoorde zwarte vrouwen toegenomen met 54 procent'


Braziliaanse zwarte vrouwen vertegenwoordigen momenteel het grootste aantal dodelijke slachtoffers van geweld van de totale bevolking, volgens de conclusies van een seminar in het kader van de Dia da Consciência Negra. Dit deel van de bevolking, zegt een rapport geciteerd door het nieuwsportal Rede Brasil Atual, is ook het deel dat het meest lijdt onder huiselijk en obstetrisch geweld (bevallingstrauma), moedersterfte en de criminalisering van abortus. 

Het seminar getiteld 'Mulheres Negras Movem o Brasil: visibilidade e oportunidade', opende de internationale campagne '16 dias de ativismo pelo fim da violência contra as mulheres', gepromoot door de Comissão de Defesa dos Direitos da Mulher, met de steun van het Secretaria da Mulher da Câmara.

'Tussen 2003 en 2013 is het aantal zwarte vrouwen vermoord op basis van geslachtstatus toegenomen met 54 procent, terwijl de index van blanke vrouwen die in dezelfde periode zijn vermoord, met 10 is gedaald', zei politica Erika Kokay van Partido dos Trabalhadores do Distrito Federal.


Zwarte vrouwen zijn ook het meest getroffen door moedersterfte (56 procent) en obstetrisch geweld (65). De gegevens zijn uitgegeven door het ministerie van Volksgezondheid en de Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz).

Het gebrek aan toegang tot het rechtssysteem en de basisrechten voor de zwarte bevolking waren kwesties die werden aangepakt door mensenrechtenspecialiste Deise Benedicto. 'De afschaffing van slavernij was niet afgesloten, het garandeerde geen rechten, het garandeerde geen school, gezondheid, huisvesting en land,' zei ze en legde uit, dat de zwarte mensen van het 'ijzer van de boeien naar die van de tralies van gevangenissen gingen'. 'Je hebt alleen een donkere huid nodig om in de val te lopen. Het volstaat dat een paraplu, op een regenachtige dag, je doodt als gevolg van het verwarren van de paraplu met een machinegeweer', merkte ze op.

Een deel van die situatie is, volgens de vertegenwoordigster van het Frente de Mulheres Negras do DF (Distrito Federal) e Entorno, de advocate Vera Araujo, te wijten aan de vertekening in termen van vertegenwoordiging in de rechterlijke macht. Minder dan 18 procent van de leden is zwart. 'De Braziliaanse rechterlijke macht heeft zelfs geen telling over de aanwezigheid van zwarte mensen en er is geen verslag van raadslieden van de  Ordem dos Advogados do Brasil (OAB) of de presidenten van dat orgaan,' zei ze.

Met religieuze riten, lezingen en debatten, boekpresentaties, filmtentoonstellingen, cursussen en andere culturele activiteiten vierde Brazilië dinsdag20 november 2018 de Dia da Consciência Negra. Organisatoren van de gebeurtenissen melden, dat de dag het culturele universum van de Afrikaanse wortels bevorderde en de datum werd gekozen, omdat op 20 november 1695 Zumbi dos Palmares stierf, een symbool van de strijd tegen de slavernij.


 Door de geschiedenis heen hebben de Braziliaanse zwarte bewegingen moeite om hun rechten te claimen in een ongelijke samenleving. De zwarte en mulat-gemeenschappen vertegenwoordigen meer dan 50 procent van de totale bevolking (209,3 miljoen).

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)