donderdag 14 juni 2018

Directeur Deel van 's Lands Hospitaal dropt problemen ziekenhuis op bordje minister Elias

(Bron foto: NII)
Elias zal op korte termijn met de leiding nader ingaan op de aangehaalde punten


Directeur William Deel van 's Lands Hospitaal heeft woensdag de ernstige problemen waarmee het te maken heeft voorgelegd aan minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Behalve de precaire financiële situatie moet ook het tekort aan specialisten op korte termijn worden aangepakt, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 14 juni 2018.

Een ander probleem waarmee het ziekenhuis te maken heeft is dat veel mensen, vooral zwangere vrouwen, niet verzekerd zijn.

Elias bracht woensdag een kennismakingsbezoek aan 's Lands Hospitaal. Directeur William Deel hield de bewindsman de problemen voor.

Medisch-directrice Soenita Nannan Panday-Gopisingh bracht onder de aandacht dat vooral de onverzekerde zwangere vrouwen zorgen baren.

De minister gaf aan, dat ook de problemen waarmee ’s Lands Hospitaal te kampen heeft, zijn aandacht hebben. Er zal op korte termijn samen met de leiding nader worden ingegaan op de aangehaalde punten, om de diensten van het ziekenhuis optimaal te kunnen blijven garanderen.

Pers niet welkom bij rechtszaak tegen twee terreurverdachten in Suriname

De beslissing om pers te weren zou van 'hoger hand' zijn gekomen

Ook de Nederlandse consul en de eerste ambassadesecretaris mogen zitting niet bijwonen


Bij de voortgang van de rechtszaak tegen de terreurverdachten N.I. en zijn broer R.A. was de pers niet welkom. De Ware Tijd bericht donderdag 14 juni 2018 te hebben vernomen van de beveiliging bij de Griffie der Kantongerechten aan de Mgr. Wulfingstraat, dat de beslissing is genomen vanwege de veiligheid.

Het is niet duidelijk of het weigeren van toegang door de rechter genomen is. De beslissing zou van 'hoger hand' zijn gekomen.

De broers hebben de Nederlandse nationaliteit. Niet alleen journalisten zijn geweerd, maar ook de Nederlandse consul en de eerste ambassadesecretaris mochten de zitting niet bijwonen. Journalisten die de zitting, zoals gebruikelijk wilden bijwonen, zijn onaangenaam getroffen door deze maatregel.

Het tweetal wordt vervolgd op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme en zit sinds juli vorig jaar in voorarrest. Het is tot nu toe niet gebleken, dat de broers een aanslag zouden plegen in Suriname.

Korps Politie Suriname presenteert spoedig actuele data over criminaliteit

Weerspannigheid van burgers tegen politie is fors toegenomen


Waarnemend korpschef Roberto Prade: 'Veiligheidsgevoel is een subjectieve zaak, ik voel me veilig'


Het Korps Politie Suriname (KPS) zal spoedig geactualiseerde data over de criminaliteitssituatie in Suriname aan de samenleving presenteren. Daaruit zal onder andere blijken, dat de afgelopen periode weerspannigheid van burgers tegen de politie hard is toegenomen. Dat zei de nieuwe waarnemend korpschef Roberto Prade woensdag tijdens een persconferentie, aldus de Ware Tijd donderdag 14 juni 2018.

Steeds meer mensen ageren tegen de politie of weigeren instructies van agenten op te volgen. De politiecommissaris merkte op, dat alom geluiden worden gehoord dat het veiligheidsgevoel onder burgers is afgenomen. Volgens hem is er hier sprake van een 'subjectieve' zaak. 'Ik voel me veilig', zei Prade.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie merkte op, dat de politie ook wordt geconfronteerd met veranderde maatschappelijke verhoudingen. Als voorbeeld noemde hij het gebruik van social media en het verspreiden van filmbeelden en berichten die vaak voor opschudding zorgen in de samenleving. Getrouw: 'Politiewerk heeft meerdere gezichten. De politie is de sterke arm van de Staat en heeft repressieve taken waarbij soms geweld moeten worden toegepast. Aan de andere kant is de politie ook service gericht, de hulpverlener.'

Vooral het oordeel dat burgers hebben over de eerlijkheid en rechtvaardigheid van de procedures die door de autoriteiten worden gehanteerd bij het nemen van beslissingen is volgens hem cruciaal. Daarom worden alle incidenten 'op hun merites onderzocht en daar waar nodig worden er tuchtmaatregelen getroffen'.

Hij voert verder aan, dat aangezien de politie vaak onder stresssituaties werkt agenten soms op een bepaalde manier impulsief kunnen reageren. Getrouw: 'Ondanks hun training kan de politiemens niet op iedere denkbare situatie trainen. Dit verklaart ook voor een deel waarom politiemensen verschillend reageren op gelijksoortige situaties. Desalniettemin zal niet worden getolereerd, dat er inbreuken aan het gezag van het KPS zullen worden gedaan. Daartegenover zal er aanscherping van zowel de gedragscode als het praktisch politie optreden plaatsvinden.'

PLO kan een ontvangen subsidie van Srd 1.4 miljoen niet verantwoorden

'We hebben Srd 1.4 miljoen in mindering gebracht op de recent uitbetaalde subsidie'


De Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) kan een ontvangen subsidie van SRD 1,4 miljoen niet verantwoorden. Dat zei Joyce Blokland, directrice van Transport en Communicatie bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, gisteren in het staatspropagandaprogramma Bakana Tori van Clifton Limburg op staatsradio SRS, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 14 juni 2018. 

Zij gaf aan, dat de PLO op 3 mei 2018 de nieuwe subsidie-aanvraag heeft ingediend bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie over de maanden oktober tot en met december 2017. Enkele dagen daarna heeft het ministerie aan de PLO gevraagd om een financieel overzicht over het reeds gesubsidieerde derde kwartaal van 2017 te geven. Dat wilde het ministerie eerst zien alvorens de nieuw aangevraagde subsidie uitbetaald gaat worden.

'De PLO heeft op 16 mei een overzicht ingediend en dat was niet conform wat we hebben gevraagd. Er is een lijst ingediend met namen, maar daaruit konden we niet halen wie allemaal geld heeft ontvangen. We hebben gevraagd om een bewijs', zei Blokland. De volgende dag heeft de afdeling Transport de desbetreffende kwitanties gekregen en die is toen nagegaan of zaken in orde zijn. Er bleken zaken volgens de directeur niet te kloppen en de PLO is hiervan op de hoogte gesteld.

'Meneer Boedhoe, die belast is met de financiële administratie van de PLO, kan ons tot op heden niet uitleggen waar de Srd 1.4 miljoen naartoe is gegaan', zei Blokland. Ook kan de organisatie volgens haar niet duidelijk aantonen hoe groot de administratiekosten zijn.

Ze zegt dat PLO-voorzitter John Mahadewsingh, die momenteel uitlandig is, aan minister Patrick Pengel heeft gevraagd om het totale subsidiebedrag uit te betalen en wanneer de voorzitter terug is hij zal nagaan wat het probleem is omtrent de Srd 1.4 miljoen. 'Wij varen niet op dat kompas en hebben SRD 1,4 miljoen in mindering gebracht op de recent uitbetaalde subsidie', zei Blokland.

Ze wil nog niet zeggen dat de zaak riekt naar fraude. Zij wacht op de uitleg van Mahadewsingh. 'We hebben een steekproef gehouden van één kwartaal en als nu blijkt dat er verschillen zijn, wil ik nagaan wat precies met het geld van voorgaande kwartalen is gebeurd.'

Zij wijst er verder op, dat schriftelijk is vastgelegd, dat de PLO verplicht is financiële verantwoording af te leggen over ontvangen subsidiegelden. Maar, dat is nooit eerder gecontroleerd.

Staatsolie en GOw2 nemen deel aan Friends Of Green Suriname van Conservation International Suriname (CIS).

(Bron foto: CIS)
Beide bedrijven vinden bescherming van de Surinaamse natuur belangrijk

Maar, Staatsolie brengt die natuur waarschijnlijk juist schade toe met de diverse on- en offshore booractiviteiten


Drie jaar lang zullen Staatsolie en dochteronderneming GOw2 deelnemen aan het sponsorprogramma Friends Of Green Suriname (FOGS) van Conservation International Suriname (CIS). De overeenkomsten zijn gisteren, woensdag 13 juni 2018, ondertekend door de directies van de bedrijven en CIS.

Beide bedrijven vinden bescherming van de Surinaamse natuur belangrijk en leveren door deelname aan het FOGS-programma een concrete bijdrage hieraan.

Via het programma biedt CIS lokale bedrijven de mogelijkheid om haar activiteiten op het gebied van natuurbescherming financieel te ondersteunen. Hoeveel de financiële ondersteuning bedraagt, is niet meegedeeld, waarom die geheimzinnigheid is onduidelijk en opmerkelijk. Ook is niet geheel duidelijk wat CIS doet met de verkregen FOGS-gelden en jaarverslagen zijn niet te vinden...

Algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, zegt dat het milieu enorm belangrijk is voor Suriname. Daarom wordt dit programma ondersteund. Staatsolie is trots om CIS te kunnen ondersteunen in het mooie werk dat wordt gedaan. Er zijn heel wat bedrijven die het werk ondersteunen. Staatsolie is blij dat dit nu ook mogelijk is voor het bedrijf.

Maar, het is ook Staatsolie die de natuur waarschijnlijk juist schade toebrengt met de diverse on- en offshore booractiviteiten...Ondertekening lijkt dan ook meer weg te hebben van 'financial window dressing'....

Elias merkt op dat iedereen een bijdrage kan leveren door milieubewust te denken. Staatsolie en GOw2 hebben beleid en richtlijnen die ervoor zorgen dat het milieu minimaal of niet wordt belast als gevolg van de bedrijfsactiviteiten. Door aan het FOGS deel te nemen, tonen beide bedrijven dat bescherming van de natuur niet beperkt is tot de gebieden waarin zij activiteiten ontplooien, benadrukt Staatsolie.

Lees ook dit interessante artikel van 16 november 2014 over de financiële, economische werkelijkheid van Conservation International (Suriname):
'Conservation International Suriname zoekt dollars via lokale 'partnerships' 
'Friends of Green Suriname' initiatief om dollars binnen te slepen 
Plotseling blijken bedrijven betrokken te zijn bij bescherming van de Surinaamse biodiversiteit Publicitaire positieve groene aandacht en tripjes naar binnenland lokkertjes voor bedrijven'

Actuele informatie vinden over het FOGS blijkt lastig. De Facebookpagina van FOGS laat op 8 januari 2018 het laatste bericht zien en daarvoor werd op 17 juli 2017 een berichtje gepost. Bij 'Info' is slechts dit te lezen: 'Friends of Green Suriname is een initiatief van Conservation International Suriname.'....😒

En wie vandaag naar de FOGS-internetpagina gaat wordt hiermee verrast:

http://www.friendsofgreensuriname.sr/

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Extra moordaanklachten tegen twee zeepiraten in Guyana

Politieonderzoek in zeepiraterijzaak Suriname voor zeker 95 procent afgerond


Het Openbaar Ministerie in Guyana heeft extra moordaanklachten ingebracht tegen twee verdachten van de berovingen eind april en begin mei op vissersboten voor de Surinaamse kust. Het vermoedelijke brein achter de moord op de vissers, Nakool 'Fyah' Manohar (39), en de vermeende leider van de bende die de aanvallen uitvoerden, Premnauth 'Sanbad' Persaud (43), werden gisteren opnieuw voorgeleid bij de rechter in Springlands, Guyana, op beschuldiging van moord, aldus Kaieteur News vandaag, donderdag 14 juni 2018.

https://www.kaieteurnewsonline.com/2018/06/14/suspected-pirate-leaders-fyah-and-sanbad-slapped-with-murder-charges/

Eerder werd Manohar al aangeklaagd voor de moord op de visser Tiliknauth Mohabir. Die tenlastelegging werd ingetrokken en hij werd nu samen met Persaud aangeklaagd voor de moord op de vissers Mohabir en Mahesh Sarjoo. Persaud werd vorige week gearresteerd, terwijl Manohar al langer dan een maand in voorarrest zat.

Waarnemend korpschef van het Korps Politie Suriname Roberto Prade zei gisteren, aldus de Ware Tijd, dat het politieonderzoek in Suriname al voor zeker 95 procent is afgerond. Zowel de Surinaamse als Guyanese politie komen in hun afzonderlijke onderzoeken tot dezelfde conclusies, zei de politiechef. Zodra het onderzoek is afgerond worden de dossiers naar het Openbaar Ministerie gestuurd om verdere stappen te nemen tegen verdachten. In Suriname zitten ongeveer twaalf verdachten in voorarrest.

Joel Edmond, advocaat van Manohar, voerde bij de voorgeleiding in Springlands aan, dat zijn cliënt geen strafblad heeft dan dat hij nu wordt beschuldigd van moord en beroving op twee vissersboten in respectievelijk 2015 en 2016. In deze zaak werd een derde verdachte, Alexander Denhart (19) apart aangeklaagd voor dezelfde delicten. Het voorarrest van alle drie verdachten werd verlengd. Zij moeten op 26 juni weer voor de rechter verschijnen.

Bij de zitting gisteren waren ook familieleden van de vermoorde vissers Dinesh 'Vickey' Persaud en Randy 'Burnham' Couchman aanwezig.

Voorlopig worden de verdachten slechts aangeklaagd voor twee moorden, omdat tot nu toe van slechts twee lijken van vissers die zijn teruggevonden, werden geïdentificeerd door familieleden. Vier lijken zijn geborgen en er worden nog elf vissers vermist. In totaal zijn vijf vissersboten met 25 opvarenden aangevallen.

Minister Getrouw kondigt reeks maatregelen aan ter garantie veiligheidsgevoel

Bewindsman zorgt ook voor nieuwe wind door de leiding


 'Het is de bedoeling dat we voor een excellente, dus kwalitatieve politiezorg gaan'


Minister Stewart Getrouw van Justitie & Politie heeft gisteren in een persconferentie enkele maatregelen aangekondigd om het veiligheidsgevoel terug te brengen en te garanderen, zo meldt Starnieuws vandaag, donderdag 14 juni 2018. 'Den man san e du den ogri, ik nodig niemand uit hoor om te zich aan te melden. Ik heb een heel ander beleid. If yu n’e du ogri mi de gewoon love up system. Dan lach ik. Maar, wanneer je aan het gezag van de politie komt dan y’e wer’ mi ede. Dan m’o kon tek’ yu. Zonder aanzien des persoons.'

Getrouw, bijgestaan door waarnemend korpschef Roberto Prade heeft ook meegedeeld, dat de leiding van het politiekorps vervangen wordt.

'Een van de maatregelen is om een nieuwe wind door de leiding van het korps te doen waaien, waarbij aan functionarissen met frisse ideeën en positieve energie, de leiding van het korps zal worden toevertrouwd. Er zullen op kort termijn meer mutaties plaatsvinden.'


Onderdeel van de mutaties is het ontheffen van commissaris Chin uit de functie van waarnemend korpschef, illustreert Getrouw. Hoeveel personen vervangen zullen worden kon Getrouw niet aangeven. 

De bewindsman gaf aan waar het beleid van Justitie & Politie zich de komende tijd op zal richten. De politie zal veel zichtbaarder zijn, woninginbraken zullen ver teruggedrongen worden. Het beleid tegen drugs- en geweldscriminaliteit wordt aangescherpt. Ook het verkeer zal scherper in de gaten gehouden worden. Er zal strenger worden opgetreden tegen hardrijders, rijden onder invloed en auto's voorzien van donkere ruiten worden nu extra in de gaten gehouden. Er is ook preventief beleid uitgestippeld. 

Samen met het Onderwijsministerie zal meer aandacht geschonken worden aan de jeugd. Er zal streng worden opgetreden tegen alcoholgebruik op of langs de openbare wegen. Ook de personen die tot laat nog bij bijvoorbeeld een winkel staan te drinken en klanten lastig vallen, zullen worden aangepakt deelt Getrouw mee. 'We zullen ook optreden tegen overlast in de ruimste zin des woord', voegt hij toe. 

Hij merkte op, dat veel mensen niet altijd consequent zijn in hun eisen en verwachtingen. 'Aan de ene kant wensen ze absolute veiligheid en een perfecte politieorganisatie, maar doen zelf weinig aan hun eigen gedrag.'

Waarnemend korpschef Prade haalde aan, dat volgens de laatste statistieken, het aantal mensen dat zich tegen de politie verzet en de instructies niet opvolgt, toeneemt. 

Getrouw benadrukte dat om de criminaliteit succesvol te bestrijden en de veiligheid te garanderen, de samenwerking van de burgerij 'van wezenlijk belang' is. De burger heeft niet altijd een goed beeld van de politie. Daar waar nodig zullen er tuchtmaatregelen getroffen worden tegen politiemensen die de regels overtreden, zei Getrouw. De gedragscode zal worden aangescherpt. 

'Het is de bedoeling dat we voor een excellente, dus kwalitatieve politiezorg gaan. Dit moeten we samen doen. Dan kunnen we zeker komen bij dat hoger veiligheidsgevoel. Nog een keer, ik nodig niet uit om je te melden. We gaan ons werk zo goed mogelijk doen volgens wet en recht, want de samenleving maakt er meer dan aanspraak op.'

Jaitsen Jainandun Singh (72) wordt mogelijk nog dit jaar vrijgelaten

Singh zit al 34 jaar gevangen in de Amerikaanse San Quentin State Prison


De Surinaamse Nederlander Jaitsen Jainandun Singh, die in de Verenigde Staten in 1986 werd veroordeeld voor huurmoorden op zijn vrouw en dochter, wordt mogelijk vrijgelaten. De 72-jarige Singh zit al 34 jaar gevangen in de San Quentin State Prison, op grond van een discutabel proces, schrijft de NOS woensdag 13 juni 2018, aldus Waterkant.net.

Volgens de omroep rammelde het proces en was het verloop van zijn proces omstreden. Zo hebben de broer en de weduwe van een van de vermoedelijke daders een verklaring ondertekend, waarin staat dat Singh niets met de moorden te maken had.Verder is de getuigenverklaring waarop het vonnis rust, door een corrupte aanklager gekocht en een ontlastende getuigenis van de destijds 14-jarige zoon van Singh heeft nooit een rol in het proces gespeeld, schreef de Volkskrant.

In de tweede helft van dit jaar besluit een commissie in Californië over een vervroegde vrijlating van Jaitsen Jainandun Singh, schrijft minister Blok van Buitenlandse Zaken woensdag 13 juni aan de Tweede Kamer (zie onderaan).

Lees hier in De Volkskrant meer over de achtergrond van deze zaak.

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2018Z11199&did=2018D33613

'Op 18 mei 2018 verzocht de griffier van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van uw Kamer mij om openbaarmaking van één passage uit de vertrouwelijke Kamerbrief van 14 mei 2018 over gedetineerdenbegeleiding in de Verenigde Staten (kenmerk Min-BuZa.2018.628-169). 

Tegen openbaarmaking van deze onderstaande passage heb ik geen bezwaar. De informatie is in lijn met de informatie die uw Kamer in andere correspondentie eerder toeging, zoals in de antwoorden op schriftelijke Kamervragen van 17 november 2017 (nrs. 448 en 449). De consulaire bijstand aan de heer J.S. wordt langs bestaande lijnen voortgezet. 

Voorts geldt dat de heer J.S. naar verwachting in de tweede helft van dit jaar in Californië zal verschijnen voor de parole commissie die kan besluiten over een vervroegde vrijlating. 

Nederland heeft steun uitgesproken voor een vervroegde vrijlating op humanitaire gronden en zal dit ook de komende tijd bij alle passende gelegenheden doen. 

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Stef Blok'

Vijftien jaar vermiste Argentijn leeft op straat in Lima, Peru

Peruaanse vrouw merkt Ariel Alberto Nacer op in San Borja, Lima


Een man die vijftien jaar vermist werd in Argentinië, blijkt op straat in Lima, Peru, te hebben geleefd. Ariel Alberto Nacer verliet zijn familie op 14 januari 2003, toen hij nog maar 15 jaar oud was, meldde de krant Clarin woensdag 13 juni 2018.

Zijn identiteit werd ontdekt toen een vrouw, die hem benaderde met een donatie, zijn Argentijnse accent opmerkte. Florence Arce Ross, de Peruaanse vrouw die hem vond, sprak met het Argentijnse nieuwszender C5N over haar eerste ontmoeting met Nacer in San Borja, een luxe district in Lima, Peru.

'Ik wist vanaf het moment dat ik hem zag dat hij geen drugsverslaafde was. Vanwege zijn lichaamstaal besefte ik, dat hij niet agressief was. Hij was heel kalm, hij had veel tederheid in zijn gezicht. Ik was niet bang om daardoor dicht bij hem te komen. Ik was bang dat hij niets tegen me zou zeggen, want dat had ook kunnen gebeuren.'


Ross nam hem mee naar het politiebureau, waar ze zich realiseerden dat hij in een slechte gezondheid verkeerde. De politie waste hem en gaf hem sanitaire hulp, en besefte hij de Argentijn moest zijn die al 15 jaar vermist was. Nacer had een groot litteken op zijn hoofd en volgens La Voz zei hij, dat hij zich zijn adres, achternaam of zelfs wie zijn moeder was, niet kon herinneren.

Ross plaatste verschillende foto's en video's op Facebook, waarin hij vragen alleen in monosyllabels beantwoordde en ongemakkelijk leek om te worden gefotografeerd en gefilmd.

Nacer werd naar het Argentijnse consulaat gebracht, waar ze zijn identiteit bevestigden, en de zaak wordt nu afgehandeld door het General Consulate.

De Argentijnse ambassade in Peru poste op Facebook de bevestiging van zijn ontdekking en identiteit. 'Zijn persoonlijke situatie en gezondheid zijn delicaat, dus om zijn intieme omgeving en die van zijn familie te behouden, vragen we mensen om geen alarmerende berichten over zijn persoon te verspreiden.' 


De post ging verder, om te verzekeren dat stappen zouden worden ondernomen om zijn goede gezondheid te verzekeren en om hem terug te brengen naar zijn geliefden.

Ross zei echter op CN5, dat de familie niet erg enthousiast is, wat impliceert dat de moeder niet in goede geestelijke gezondheid verkeert. 'Nacer heeft drie broers en zussen, elk van een andere vader, en iedereen leeft hun leven', vertelde ze de televisiezender. 'De enige die op onze oproepen heeft gereageerd, is de jongere broer die ongeveer 18 jaar oud is.'

Ambtenaren uit zowel Argentinië als Peru proberen Nacer's acties en verblijfplaats van de afgelopen 15 jaar, waar hij onopgemerkt bleef ondanks dat hij een vermist persoon was, uit te werken.

Ross vertelde CN5, aldus Clarin, dat Nacer Peru had verlaten en twee jaar geleden terugkwam, waar hij naar het consulaat ging om een ​​nieuw paspoort te krijgen, maar niemand herkende hem of legde de link tussen hem en de jongen die vermist 10 jaren geleden vermist werd.

(Suriname Mirror/Argentina Reports/Facebook)

26 Jonge reuzen Galapagos-schildpadden vanuit Peru teruggebracht naar Ecuador

Zeldzame schildpadden werden in april 2017 ontdekt in bagageruimte bus in PeruZesentwintig reuzen Galapagos-schildpadden zijn dinsdag 12 juni 2018 vanuit Peru teruggebracht naar Ecuador, nadat ze vorig jaar in een bus bij Piura waren gevonden. De schildpadden, die nog steeds jong zijn en ongeveer 30 centimeter lang, werden in april van vorig jaar gevonden door de Peruaanse Nationale politie en Paita-douanebeambten in een CETUR-bus, meldde El Comercio dinsdag 12 juni 2018. 

Ze waren verborgen in de bagageruimte van de interprovinciale bus verpakt in plakband in een kartonnen doos van slechts 70 centimeter lang, 50 centimeter breed en 30 centimeter hoog. De vreselijke omstandigheden en de stress die de reptielen hadden ondergaan, veroorzaakten de dood van twee van de schildpadden, maar de resterende 27 werden verzonden naar zoöloog Cecilia Margarita in Piura, waar ze specialistische medische zorg ontvingen.

http://www.actualidadambiental.pe/?p=44244

Desondanks is in januari van dit jaar een andere schildpad helaas overleden. De 26 overblijvende schildpadden zijn teruggekeerd naar hun geboorteland, dankzij een gecoördineerd programma tussen de twee regeringen van Ecuador en Peru, waar de schildpadden zullen worden teruggebracht naar de Galapagos-eilanden.

De reuzen Galapagos-schildpad is een soort dat met uitsterven wordt bedreigd en wordt beschermd door het Verdrag inzake de internationale handel in bedreigde soorten en planten (CITES, Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).


'Dit is het eerste geval van handel in reuzen Galapagos-schildpadden in Peru', vertelde Jessica Gálvez-Durand, hoofd van Peru's bureau van duurzaam beheer van het erfgoed van wilde dieren, aan El Universo. 'Deze schildpadden zijn uitgestorven in het wild, dat wil zeggen, hun natuurlijke habitat, maar ze zijn grootgebracht in speciale centra in gevangenschap op de Galapagos Eilanden, en het is daar vandaan dat groep werd gesmokkeld en gevonden in Peru.'

Ecuador en Peru werken samen in een binationaal programma om de vangst, het transport en de illegale handel in dieren en planten uit hun landen te voorkomen.


Ecuador heeft controles op hoog niveau op hun luchthavens en op de Galapagos-eilanden, en het is nog niet bekend hoe de schildpadden uit hun oorspronkelijke eilanden zijn gesmokkeld.

De reuzen Galapagos-schildpad, of de Chelonoidis Nigra-schildpad, is de grootste ter wereld, leeft tot 100 jaar en weegt meer dan 400 kilo. Aanvankelijk ontdekt door Charles Darwin, als gevolg van overmatig jagen voor voedsel, zijn de 15 soorten schildpadden teruggebracht tot 10, maar conservatieteams slagen er in om het aantal individuen op de Galapagos-eilanden langzaam te verhogen.

(Suriname Mirror/Peru Reports/Twitter/Facebook)

Honderden Venezolaanse kinderen slachtoffer van kinderarbeid in Colombia

Zo'n 850.000 kinderen van 5 - 17 jaar oud werken en gaan niet naar school Een campagne in Colombia om kinderarbeid uit te roeien ontdekte, dat bijna 5.000 kinderen in de afgelopen drie maanden werkten, waaronder honderden uit economisch geteisterd Venezuela, zei de regering dinsdag 12 juni 2018. 

Hoewel het aantal kinderarbeid de afgelopen jaren is gedaald, zijn er naar schatting ongeveer 850.000 kinderen van 5 tot 17 jaar oud die volgens de cijfers werken en niet naar school gaan, of helemaal niet. Van de 5.000 gevallen van kinderarbeid die werden aangetroffen, werd meer dan een derde blootgelegd door mobiele eenheden van de overheid op boerderijen en op straat, terwijl minder dan de helft werd gemeld via een gratis telefonische hotline, volgens het Colombiaanse kinderbeschermingsagentschap (ICBF, Instituto Colombiano de Bienestar Familiar).

Volgens de Colombiaanse wetgeving mogen kinderen onder de 15 jaar niet werken en mag geen enkel kind in een gevaarlijke baan werken dat een risico voor de gezondheid of het leven vormt. 'We hebben kinderen gevonden die op markten werken, in openbare ruimtes, bij de verkeerslichten, op het platteland', vertelde Karen Abudinen, hoofd van ICBF, dinsdag aan de media.


Het ICBF heeft sinds maart 350 Venezolaanse kinderen geïdentificeerd die het slachtoffer waren van kinderarbeid in Colombia, vooral in die provincies die een grens met Venezuela delen, zei Abudinen. In de noordelijke grensstad Cucuta in Colombia zijn Venezolaanse tieners te zien die werken als straatverkoper en jonge kinderen bedelen met hun ouders op trottoirs.


Ongeveer 672.000 Venezolanen zijn Colombia binnengestroomd, legaal en illegaal, sinds 2015, volgens de Colombiaanse autoriteiten, gevlucht voor d economische crisis en ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen. Mensen die naar Colombia migreren zonder paspoort en werkvisum zijn kwetsbaar voor arbeidsuitbuiting, heeft het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) in Colombia gezegd.

Samen met armoede zijn de cijfers van kinderarbeid de lokale culturele attitudes. Werk wordt gezien als het bouwen van karakter, als een normaal onderdeel van ontwikkeling en als een verantwoordelijkheid die kinderen moeten bijdragen aan het huis. Abudinen noemde het 'een cultureel probleem dat we niet kunnen negeren'.

De gezamenlijke bewustworrdingscampagne tegen kinderarbeid begon in februari, die ook mensen aanmoedigt om naar voren te komen en gevallen van werkende kinderen te melden.

'Kinderarbeid is een factor van ongelijkheid, omdat een kind dat werkt, niet dezelfde kansen heeft als degenen die studeren', zei Abudinen in een verklaring.

(Suriname Mirror/ReliefWeb/Thomson Reuters Foundation/Twitter)

Hooggerechtshof Brazilië verwerpt verzoek om invrijheidstelling ex-president Lula da Silva

'We zullen Lula als een presidentskandidaat op 15 augustus registreren'


Felix Fischer, een rechter van het Hooggerechtshof van Brazilië (STJ, Superior Tribunal de Justiça), oordeelde dinsdag 12 juni 2018 tegen de voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en het verzoek van zijn verdedigingsteam om zijn gevangenisstraf op te schorten en hem toe te staan vrij man te blijven tot het definitieve oordeel over zijn corruptiezaak. 

Fischer zei, dat zijn beslissing was gebaseerd op het feit, dat het beroep dat werd ingediend bij de federale regionale rechtbank van de 4e regio, of TRF-4, niet was afgeleverd bij de STJ en in afwachting is van een reactie van het bureau van de federale openbaar aanklager.

Lula's verdedigingsteam debatteerde voor de STJ, dat hij een 2018 presidentskandidaat is; zijn politieke rechten zouden echter beperkt zijn vanwege de nabijheid van de presidentsverkiezingen van oktober.

'We zullen Lula (als een presidentskandidaat) op 15 augustus registreren', zei Lindbergh Farias, senator van Rio de Janeiro. Hij verwees naar het rechtsstelsel van Brazilië en de media en zei: 'Ze hebben dit allemaal gedaan om de arbeiders te slachten, en ze weten dat Lula's politiek anders is. Wat ze niet begrijpen is, dat de mensen dit niet accepteren en we Lula daadwerkelijk als kandidaat zullen plaatsen.'

Lula zit sinds 7 april vast in het hoofdkwartier van de federale politie in Curitiba inzake aanklachten wegens corruptie en het witwassen van geld. Ondanks zijn overtuiging en gevangenschap, gebeurtenissen die vele juridische experts en waarnemers toeschrijven aan lawfare en aan een schunnige mainstream mediacampagne, voert Lula elke 2018 verkiezingspeiling van Vox Populi, Ibope, Datafolha, Data Poder 360, Instituto Parana en Ipsos aan.

Lula's twee ambtstermijnen werden gekenmerkt door een sociale programma's, waarbij miljoenen Brazilianen uit de armoede werden gehaald en het land uit de U.N. World Hunger Map werd verwijderd. Een van zijn meest ambitieuze en succesvolle plannen is zijn Bolsa Familia plan. Het werd gelanceerd in 2003 en verstrekte stipendia aan gezinnen die onder de armoedegrens leven. In ruil daarvoor moeten die gezinnen bewijzen dat hun kinderen naar school gaan en zijn ingeënt.


http://www.stj.jus.br/sites/STJ/default/pt_BR/Comunica%C3%A7%C3%A3o/noticias/Not%C3%ADcias/Negado-pedido-do-ex%E2%80%93presidente-Lula-para-atribuir-efeito-suspensivo-a-recurso-especial

DECISÃO

12/06/2018 19:03

Negado pedido do ex-presidente Lula para atribuir efeito suspensivo a recurso especial


O ministro Felix Fischer, do Superior Tribunal de Justiça (STJ), negou um pedido do ex-presidente Luiz Inácio Lula da Silva para que fosse atribuído efeito suspensivo ao recurso especial interposto contra sua condenação no caso do tríplex. Com o efeito suspensivo, a defesa pretendia que Lula pudesse deixar a prisão e participar da campanha eleitoral, pelo menos até o julgamento do recurso especial pela Quinta Turma do STJ.  

Em sua decisão, o relator lembrou que a tutela de urgência, em casos assim, pressupõe a presença da probabilidade do direito alegado e o perigo de dano ou risco ao resultado útil do processo. Entretanto, a atribuição de efeito suspensivo não é uma regra processual.

“Os recursos de natureza extraordinária, em regra, são desprovidos de efeito suspensivo, dependendo, para sua atribuição, de decisão judicial expressa nesse sentido, sendo que, em consequência, a sua mera interposição não impede a eficácia do decisum objurgado”, afirmou o ministro.

Não admitido
Segundo Fischer, o recurso especial, interposto perante o Tribunal Regional Federal da 4ª Região (TRF4), ainda se encontra em meio ao prazo de 15 dias para as contrarrazões do Ministério Público Federal, não tendo sido, portanto, nem sequer admitido para subir ao STJ.

“O que se pode vislumbrar é que o recurso especial não foi admitido na origem, valendo registrar, no ponto, o firme entendimento dos tribunais superiores de que apenas com a admissão da irresignação junto ao tribunal competente, no caso a egrégia corte regional, é que se inaugura a jurisdição do Superior Tribunal de Justiça”, disse o relator.

Felix Fischer ressaltou que, excepcionalmente, é possível atribuir efeito suspensivo a recurso especial ainda não admitido, se ficar demonstrada a teratologia do acórdão impugnado ou a manifesta contrariedade à orientação jurisprudencial do STJ, aliada a um dano de difícil reparação, o que não se verificou no caso do ex-presidente.

O relator justificou que o exame aprofundado dos argumentos da defesa contra a condenação do ex-presidente, neste momento processual, seria uma “verdadeira antecipação” do julgamento de mérito do recurso especial, antes mesmo da admissão de tal recurso, “subvertendo o regular compasso procedimental”.

Processo eleitoral
Segundo a defesa do ex-presidente, o efeito suspensivo seria necessário para que Lula pudesse participar do processo eleitoral em curso, já que tal medida inviabilizaria a execução provisória da pena, pelo menos, até o julgamento de mérito do recurso especial no STJ. O ex-presidente está preso em Curitiba desde 7 de abril.

A defesa destacou que, além de ter a sua liberdade tolhida, Lula é pré-candidato à presidência da República, lidera as pesquisas de intenção de voto e “corre sérios riscos de ter, da mesma forma, seus direitos políticos cerceados, o que, em vista do processo eleitoral em curso no presente ano, mostra-se gravíssimo e irreversível”.

O pedido de atribuição de efeito suspensivo foi indeferido também pelo TRF4 no dia 4 de maio.Esta notícia refere-se ao(s) processo(s): TP 1527

(Suriname Mirror/TeleSUR/STJ)

Akkoord hangt in de lucht voor joint-venture tussen Braziliaans Embraer en Boeing

(Bron foto: Embraer)
Welke afdelingen van Embraer worden overgenomen is nog niet duidelijk


Waarschijnlijk zal binnen enkele weken een akkoord worden bereikt in de joint-venture tussen Embraer en Boeing. Dat zegt een anonieme bron woensdag 13 juni 2018 tegen Bloomberg. De Braziliaanse president Michel Temer gaat akkoord met het conceptvoorstel dat er nu ligt.

Dat is een belangrijke stap voor de deal, aangezien de Braziliaanse regering akkoord moet gaan met de verkoop. Hiermee komen de partijen dichter bij de overeenkomst voor een joint venture.

Welke afdelingen van Embraer worden overgenomen is nog niet duidelijk.

Eerder werd al bekend dat de militaire tak niet wordt overgenomen, vanwege de rol van Embraer als leverancier van militaire vliegtuigen aan Brazilië.

De Braziliaanse krant Estadão de São Paulo meldde onlangs op basis van anonieme bronnen, dat Boeing alleen de ERJ-afdeling van Embraer zou kopen. Dat zou de tweede grote vliegtuigdeal worden in dit jaar. Onlangs heeft Airbus namelijk een meerderheidsbelang in de productie van Bombardier’s CSeries-vliegtuigen genomen. Hiermee willen de twee bedrijven een nieuwe impuls geven aan de verkoop van het type.

(Suriname Mirror/Bloomberg/Up in the Sky)

In 15 maanden tijd zijn meer dan een miljoen Venezolanen naar Colombia vertrokken

(Bron foto: AFP)
Venezolanen in Colombia die zich niet registreren worden teruggestuurd


Meer dan een miljoen mensen hebben de afgelopen 15 maanden Venezuela verlaten naar Colombia en verwacht wordt dat de stroom zal doorgaan, zei de Colombiaanse regering woensdag 13 juni 2018, terwijl Venezuela een diepe economische crisis doormaakt. 

Een tweemaandelijks nationaal onderzoek om migranten op te sporen, toonde dat gedurende de 15 maanden 442.462 Venezolanen zonder visum, afgestempelde paspoorten of tijdelijke toestemming om te blijven waren aangekomen. Nog eens 376.572 Venezolanen hadden wettelijke toestemming. Bovendien keerden ongeveer 250.000 Colombiaanse burgers die in Venezuela woonden ook naar huis terug in die periode.

'Meer dan een miljoen mensen zijn in de afgelopen 15 maanden van Venezuela naar Colombia geëmigreerd, waaronder 250.000 Colombianen die terugkeerden en 819.000 Venezolanen met de intentie om te blijven', vertelde Felipe Munoz, de directeur grensissues van de Colombiaanse regering, aan journalisten.

Colombia had Venezolanen gevraagd zich te laten registreren als ze geen werk- of toeristenvisum, dubbel staatsburgerschap of een andere vorm van formele toestemming hadden om in Colombia te blijven. De overheid heeft gezegd, dat de informatie bedoeld is om te helpen begrijpen welke middelen nodig zijn voor scholing, medische zorg en andere diensten.

Venezolanen zonder papieren die zich niet in de volkstelling hebben geregistreerd, zijn onderhevig aan deportatie, zei Christian Kruger, het hoofd van het Migratiebureau.

'Het is duidelijk dat wanneer de problemen van Venezuela op het gebied van voeding en gezondheid blijven bestaan, deze cijfers zullen blijven groeien. We kunnen niet denken dat het zal afnemen', zei Kruger.

(Suriname Mirror/Reuters)

Venezuela laat voor de derde keer in een paar weken tijd gevangenen vrij (43)

(Bron foto: Twitter)
Vrijlating gevangenen onderdeel van een 'nationale dialoog'


Venezuela laat voor de derde keer in een paar weken tijd gevangenen vrij. Dit keer zijn het er 43. De vrijlatingen volgen op de herverkiezing vorige maand van president Maduro. Maduro zei daarna dat hij een nationale dialoog op gang wilde brengen. De vrijlating van gevangenen is daar een onderdeel van. 

Venezuela telt meer dan 300 politieke gevangenen. Onder de gevangenen die eerder vrijkwamen, waren volgens de oppositie gewone criminelen en tientallen tegenstanders van Maduro die ten onrechte zouden zijn opgepakt.

Voorwaarde voor hun vrijlating was dat ze niet met de pers zouden praten of Venezuela zouden verlaten.


De herverkiezing van Maduro werd door regeringen van andere landen fel bekritiseerd, omdat de stembusgang niet vrij en eerlijk zou zijn geweest. De Amerikaanse vicepresident Pence sprak van een schijnvertoning, veel Latijns-Amerikaanse landen riepen uit protest tegen de herverkiezing hun ambassadeur terug.

Maduro regeert Venezuela sinds 2013. Sindsdien gaat het steeds slechter met het land. Het parlement is buitenspel gezet en het land kampt met een diepe economische crisis met hyperinflatie. Volgens Maduro zelf is dat niet zijn schuld.


(Suriname Mirror/The Associated Press/NOS/The Seattle Times/Twitter)