dinsdag 14 november 2017

Al Jazeera brengt in 2014 gelegaliseerde kinderarbeid in Bolivia in beeld

20 Procent van de Boliviaanse kinderen, honderdduizenden jonger dan 17 jaar, werkt



Kinderarbeid werd in 2014 gelegaliseerd in Bolivia, niet om het te beschermen of te promoten, maar om een realiteit te accepteren en te proberen de omstandigheden te regelen waaronder de kinderen werken.

De maatregel werd zowel in binnen- als in het buitenland veroordeeld.

Naar schatting 20 procent van de Boliviaanse kinderen, honderdduizenden jonger dan 17 jaar, werken in de landbouw, mijnbouw, op markten en op straat.

Al Jazeera's Daniel Schweimler rapporteert vanuit de oostelijke regio van Santa Cruz.



Ter informatie:

Exportproblemen voor de Doksenclub nu ook naar Guyana en Barbados

'Ik moet gewoon de weg voortzetten naar het Caribische Hof van Justitie'


Alsof de situatie met Trinidad en Tobago niet voldoende was, zit de Doksenclub nu met de handen in het haar met haar lopende exportaanvragen naar Guyana en Barbados, aldus het Dagblad Suriname dinsdag 14 november 2017. 

'Afgelopen week is er een Caricom Council for Trade and Economic Development (COTED)-vergadering gehouden, waar Trinidad aangaf weer een aantal weken nodig te hebben om Suriname op zijn lijst van veilige landen te zetten', zegt Gerard van den Bergh, directeur van de Doksenclub.

De Doksenclub heeft ook al een geruime tijd aanvragen lopen voor exporten naar Guyana en Barbados. Van zijn agenten in Guyana verneemt Van den Bergh, dat Guyana niet weet als de producten van Doksenclub goedgekeurd zijn voor de hele Caricom. 'Guyana stelt zich op het standpunt, dat zij door de Caricom niet op de hoogte is gesteld dat mijn product is goedgekeurd voor de hele Caricom. In de COTED-vergadering zitten alle Caricom-landen erbij. Ook Guyana', stelt de ondernemer.

Over Barbados moet de Doksenclub nog informatie krijgen. 'Ze duwen het allemaal een beetje van zich af. Ik merkte op dat HI&T (ministerie van Handel, Industrie en Toerisme) het ook een beetje moeilijk heeft. Zij worden bijvoorbeeld door Trinidad aan het lijntje gehouden. Ik moet gewoon de weg voortzetten naar het Caribische Hof van Justitie', aldus Van den Bergh.

De overheid heeft in april 2016 de situatie van de Doksenclub op tafel van de Coted geplaatst. Dat werd in behandeling genomen, met als gevolg dat Trinidad en Tobago werd aangemaand om haar interne zaken in orde te maken, zodat Suriname haar doksen op de Trinidadiaanse markt kan aanbieden. Er kwam van Suriname zelfs een mogelijke dreiging voor stopzetting van de importen uit Trinidad. De dreiging heeft niet lang stand gehouden.

Etnel (NPS): 'De problemen binnen het onderwijs zijn geen geheimen'

IGSR verricht diepgaand onderzoek naar oorzaken bedroevende examenresultaten diverse scholen

'Een onderzoek is eigenlijk overbodig, de leerkrachten hebben zo vaak aangegeven wat er aan de hand is'


De oorzaak van de landelijke bedroevende examenresultaten op diverse scholen in het afgelopen schooljaar is voor de autoriteiten nog steeds een groot vraagteken. Onlangs heeft president Desi Bouterse namelijk te kennen gegeven, dat het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) een diepgaand onderzoek zal verrichten naar deze oorzaken. 

Na de bekendmaking van de examenresultaten had de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Robert Peneux, eveneens verkondigd, dat er een grootschalig onderzoek zou volgen om kwaliteitsverbetering van het onderwijs te bewerkstelligen. Wat er met het onderzoek van Peneux is gebeurd, is nog de vraag.

'Een onderzoek is nooit teveel, het geeft juist extra waarde aan het geheel. Maar wat doet men uiteindelijk met de resultaten ervan?', vraagt het NPS-Assembleelid Patricia Etnel zich af in het Dagblad Suriname van dinsdag 14 november 2017.

Etnel verwondert zich, dat de autoriteiten nog steeds niet doorhebben wat er allemaal mis is gegaan in het vorig schooljaar. 'De problemen binnen het onderwijs zijn geen geheimen, waardoor een onderzoek eigenlijk overbodig is. De leerkrachten hebben zo vaak aangegeven wat er aan de hand is. Wat heeft men ermee gedaan tot nu toe?'

De leermethode op het lager beroepsonderwijs (lbo), MULO en basisscholen, gebrek aan lesmateriaal, klassengrootteproblematiek, erbarmelijke schoolmeubels, budgettekort en een gebrek aan investeringen binnen het onderwijs zijn slechts enkele van de oorzaken die zich sinds jaar en dag voordoen binnen het onderwijs. Daarnaast heeft de economische malaise de toestanden binnen het onderwijsgebeuren verder verslechterd; de aanzienlijke stijging van de kosten van levensonderhoud, herintroductie van materiaalkosten en verhoging van inschrijfgeld zorgen ervoor dat zowel de onderwijsgevenden als de leerlingen gedemotiveerd zijn.

'Welke stimulans heeft de regering aan hen geboden? De toenmalige minister Ashwin Adhin had bijvoorbeeld e-learning binnen het onderwijs beloofd, maar tot nu toe wachten we erop. Deze regering doet uitermate niets', aldus de volksvertegenwoordigster.

Ricky Stutgard: 'Na Dodson ook Abeleven royeren binnen DOE'

'Abeleven was toch ook daar bij Dodson?, als je A zegt, moet je ook B zeggen'


Nu de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) besloten heeft om Regilio Dodson, de huidige minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), te royeren als partijlid, moet ook hetzelfde besluit worden genomen tegen Dave Abeleven, de directeur van NH. Tot deze conclusie komt het geschorste hoofdbestuurslid Ricky Stutgard, aldus het Dagblad Suriname dinsdag 14 november 2017.

Dodson wordt verweten, dat hij in strijd gehandeld heeft met de statuten en het huishoudelijk reglement van de partij. De bewindsman zou in verschillende gedragingen de partij in diskrediet hebben gebracht.

'Abeleven was toch ook daar bij Dodson? Als je A zegt, moet je ook B zeggen', zegt Stutgard. De politicus, die in het dagelijks leven voedseltechnoloog is, voert aan dat Abeleven vanwege zijn positie op het ministerie vanaf het begin alle ‘DOE-lid-onwaardige besluiten’ van de minister heeft ondersteund. Hierdoor kan geen enkele uitzondering voor hem gemaakt worden.

Stutgard vindt echter, dat Dodson al in februari 2016 moest zijn geroyeerd. 'Ik heb toentertijd een brief gestuurd naar alle bestuursleden waarin ik duidelijk heb aangegeven dat hij onbetrouwbaar en geen teamspeler is. Men heeft het waarschijnlijk in de prullenmand gegooid, maar 1½ jaar verder krijg ik toch gelijk. Zijn royering verwondert mij niet. Alleen zijn zij 1½ jaar te laat.'

 Alle mensen die gevaar vormen voor bestuursverkiezingen maart 2018, worden uitgeschakeld Stutgard werd vanwege zijn kritiek op de werkwijze van Dodson, Abeleven, partijvoorzitter Carl Breeveld en voormalige ondervoorzitter Marilyn Aaron in augustus 2016 voor twee jaren als hoofdbestuurslid geschorst. Volgens Stutgard is met zijn schorsing ervoor gezorgd, dat hij zich niet verkiesbaar kan stellen voor het voorzitterschap van de partij tijdens de komende bestuursverkiezingen in maart 2018.

Dat de royering van Dodson ook nu pas komt, komt volgens hem vermoedelijk ook om het feit dat de partijleiding niet wil dat Dodson zich verkiesbaar stelt. 'Zij hebben rustig gekeken naar de datum en nu moeten zij Dodson ook aanpakken zodat hij zich niet kandidaat kan stellen. Alle mensen die een gevaar vormen voor de DOE-leiding worden uitgeschakeld', aldus Stutgard.

Breeveld, Aaron en Brandon kunnen niet meer deelnemen aan bestuursverkiezingen De wetenschapper blijft erbij dat op basis van de statuten Breeveld en Aaron niet meer kunnen deelnemen aan de bestuursverkiezingen. Breeveld is Assembleelid, terwijl Aaron, ondanks opzegging van haar ondervoorzitterschap, lid is van de Staatsraad. Aaron mag zich volgens Stutgard niet verkiesbaar stellen, omdat zij tenminste drie zittingsperioden aaneengesloten bestuurslid is. Volgens de statuten mag iemand maximaal drie perioden zitting nemen in het hoofdbestuur.

Breeveld kan overigens niet terugkomen als voorzitter van de partij, omdat hij deze functie niet meer dan twee perioden mag bekleden. Ook de penningmeester en de secretaris, Paul Brandon, kunnen niet terugkomen in dezelfde functie, omdat zij allen al twee zittingsperioden achter de rug hebben. Stutgard benadrukt dat hij gelijk na deze opmerkingen in juli 2016 ineens hoorde dat de bestuursverkiezingen toen niet meer zouden doorgaan. Een maand later hoorde hij dat hij was geschorst. 'De verkiezingen zijn door allerlei tierelantijntjes niet doorgegaan. Als zij Dodson nu royeren, vraag ik mij af waarom zij mij eigenlijk hebben geschorst. Nu royeren zij hem waartegen ik geageerd heb tegen die tijd', aldus Stutgard.

Lerares uit Hoogvliet uitgeroepen tot een van de mooiste plusmodellen ter wereld

Illanga Bel (37) nam deel aan Miss Top of the World Plus Size 2017 namens Suriname

(Bron foto: Mrs/Miss Top of the World/Facebook)

Het ene moment ben je lerares in Hoogvliet, het volgende word je uitgeroepen tot een van de allermooiste vrouwen ter wereld met een maatje meer. Het overkwam Illanga Bel (37) afgelopen weekeinde in Singapore. De lerares deed mee aan een prestigieuze verkiezing voor vrouwen met meer dan maat 44, de Miss Top of the World Plus Size 2017, zo bericht RTV Rijnmond vandaag, dinsdag 14 november 2017.

Illanga moest het in Singapore opnemen tegen veertien anderen. Zij won niet de hoofdprijs, maar een van de andere zes kronen die werden verdeeld.

'Ik heb de kroon van beauty queen gewonnen. Ik ben niet extra knapper, maar mijn overall plaatje vonden ze toch de moeite waard om daar een kroon voor te geven.'

Illanga nam deel namens Suriname, de Nederlandse deelneemster viel buiten de prijzen. Winnen deed Illanga onder meer met een Barbie-achtige cocktailjurk vol glinsters. 'Dit was de tweede verkiezing waar ik aan mee deed, en mijn eerste internationale. Ik merk dat mensen beginnen in te zien dat wij niet allemaal heel mager zijn. Dat er ook volle vrouwen zijn die trots op zijn hun lijf, zich comfortabel voelen in hun lichaam.'

'Er zijn veel meisjes die worstelen met hun zelfvertrouwen. Die vinden zichzelf lelijk. Dat gaat mij aan het hart. Ik wil een positief voorbeeld voor ze zijn. Want ik ben ook groot, maar ook gewoon mooi. Ik wil de meisjes laten zien dat je goed bent zoals je bent.'

Illanga is net terug in Nederland. Ze staat donderdag weer voor de klas in Hoogvliet. Niet in het badpak waarmee ze de verkiezing deels won, wel met een kroon en een jurk. In de pauze gaat ze met leerlingen die dat willen op de foto.

De Ware Tijd is zich van geen kwaad bewust in berichtgeving over oprichting Asfiss

'De Centrale Bank van Suriname (CBvS) bevestigt de oprichting van Asfiss'


'Compleet onjuist', zo reageerde de Surinaamse Bankiersvereniging gistermiddag in een persbericht over het in de Ware Tijd gepubliceerde bericht (zie onderaan) waarin melding wordt gemaakt van de oprichting van de Stichting Administratiekantoor Stabiliteit Financiële Sector Suriname (Asfiss). 

Maar - zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag14 november 2017 -, de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bevestigt de oprichting van Asfiss. In het persbericht van de CBvS staat: 'Het doel hiervan is om bijstand te verlenen en kapitaal aan te trekken en dat kapitaal, daar waar nodig, vervolgens weer uit te zetten om de soliditeit van de financiële sector te bevorderen.'

De CBvS ontkent evenwel net als de bankiersvereniging dat aan de banken is gevraagd om, zoals de Ware Tijd berichtte, Srd 180 miljoen in het fonds te storten. Maar. zij tekent in haar persbericht wel het volgende op: 'Op verantwoorde wijze en met het volste vertrouwen wordt gewerkt aan een kapitaalinjectie bij de DSB zodat deze instelling weer volledig aan de solvabiliteitsnormen van de CBvS zal voldoen. In dat opzicht wordt uitgekeken naar instellingen van goede reputatie in eigen land, in de regio en ook internationaal.'

Hoewel de CBvS in haar berichtgeving de oprichting van Asfiss erkent en ook aangeeft te werken aan een kapitaalsinjectie, struikelen zowel die bank als de bankiersvereniging over elkaar om de krant van kwade wil te beschuldigen bij de publicatie van het bericht. De Centrale Bank, aldus de Ware Tijd, gaat zover om aan te geven, dat de krant met de berichtgeving heeft willen aangeven dat de situatie bij de DSB verder zou zijn verslechterd en dat de informatie is ingefluisterd door kwaadwilligen die er baat bij hebben dat er onrust is in het bijzonder in de financiële sector. De bank verzekert dat de liquiditeitspositie van de DSB bank 'sterk' is.

De krant schreef gisteren, dat banken aangeven dat zij het initiatief niet slecht vinden, maar kreeg kritiek dat ook wordt geschreven, dat die banken niet staan te springen om in het fonds te investeren en dat geopperd is om de kasreserve die als wurgend wordt ervaren, te verlagen. Echter, nu wordt de oprichting van Asfiss en de zoektocht naar een kapitaalinjectie voor de DSB wel bevestigd, zoals de krant heeft opgetekend, die hiermee kennelijk haar gelijk wil halen.

Militaire Politie van Nossa Senhora Aparecida, Brazilië, arresteert.... een paard

Faceiro trapt tegen de auto van een vrouw

Vrouw eist opsluiting van paard tot schade is vergoed


Tot verbazing van de eigenaar werd het paard Faceiro bijna 24 uur achter de tralies gezet  door de Militaire Politie na beschuldigd te zijn van het toebrengen van schade aan een auto in Nossa Senhora Aparecida, in het noordoosten van Brazilië. De 'bronco bandiet' werd vastgehouden van zondagavond 12 tot maandagmiddag 13 november 2017 om een boze autobezitster te compenseren, die eiste dat het paard zou worden opgesloten totdat zij betaling voor de schade had ontvangen. 

Een video van het terneergeslagen dier, dat gevangen zit in een gevangeniscel van de Militaire Politie, heeft zowel leuke als woede reacties veroorzaakt op social media.

Volgens de eigenaar van het paard, William dos Santos, was de arrestatie 'belachelijk en volledig overdreven'.

Hij zei: 'Een jonge vriend vroeg me om het paard te laten joggen en ik zag geen probleem om hem uit te lenen. Terwijl hij reed, schrok het paard en schopte tegen de auto van een vrouw. Ze belde de politie en een officier arresteerde mijn paard en bracht hem naar het politiebureau. Toen ik aankwam op het station, merkte ik dat mijn paard in een cel was opgesloten alsof het een gewone crimineel was. Bovendien had mijn huisdier geen voedsel of water gekregen en kon het zich niet verplaatsen in de kleine ruimte. Ik nam eten voor hem mee op zondagavond, maar ze wilden me hem 's morgens niet laten voeren.' Officieren ontkenden dat het dier was mishandeld.

Maar, Dos Santos heeft een en ander gemeld gemeld bij een plaatselijke organisatie voor dierenwelzijn en -bescherming. De woedende eigenaar ontkende de beschuldigingen namens zijn huisdier, maar de politie stemde er alleen mee in om het paard vrij te geven, nadat Dos Santos had ingestemd om de de schade aan het voertuig te dekken.

Toen hem werd gevraagd of het een normale procedure was om een ​​paard te arresteren wegens een vermeende verkeersovertreding, zei Jonathan Evangelista, hoofd van de politie in Sergipe, aan Globo TV: 'Het is natuurlijk niet normaal om een ​​paard te arresteren. We zijn een onderzoek gestart om erachter te komen wat er precies is gebeurd.'



(Suriname Mirror/O'Globo/The Daily Mail/Twitter/YouTube)

Ex-FARC-lid vermoord in Ituango, departement Antioquia, Colombia

(Bron foto: Twitter)
'Minister van Defensie, zijn dit geïsoleerde incidenten of zijn ze systematisch? Wie betaalt en wie trekt de trekker over?'


Tot op heden zijn 27 FARC-ex-strijders en 11 FARC-familieleden in 2017 (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) vermoord, terwijl tenminste 125 leiders op het gebied van sociale bewegingen zijn vermoord. 
Een voormalig rebel van de FARC, Dalaider de Jesus Vasquez, werd vermoord in de gemeente Ituango, in het departement Antioquia, Colombia.

'In Ituango hebben ze zojuist ex-militant Daladier Ortiz vermoord ... Wie zal een einde maken aan deze slachting? Minister van Defensie, zijn dit geïsoleerde incidenten of zijn ze systematisch? Wie betaalt en wie trekt de trekker over?', vraagt FARC-leider Rodrigo Granda op Twitter.

Kolonel Carlos Mauricio Sierra, hoofd van de politie van Antioquia, verklaarde: 'Er waren verschillende mensen die met Dala aan het praten waren en twee mensen kwamen binnen en doodden hem terwijl twee anderen buiten op motorfietsen wachtten. Hij stierf en vier of vijf mensen die met hem praatten raakten gewond.'

Hij voegde eraan toe, dat de nationale politie een speciale groep met Justitie en inlichtingendiensten heeft gevormd om degenen die verantwoordelijk zijn voor de moord te vinden en aan te houden.



Een rapport van de Nationale Commissie voor de Rechten van de Mens van de Patriottische Mars en het Instituut voor Studies voor Ontwikkeling en Vrede bracht het toegenomen geweld in Colombia onder de aandacht, ondanks de vredesovereenkomst die werd bereikt door de regering van president Juan Manuel Santos en de FARC, die nu is overgegaan in een politieke partij.

Het vacuüm gecreëerd door het vertrek van FARC-rebellen heeft de weg vrijgemaakt voor rechtse paramilitaire groepen om deze gebieden te veroveren en de bevolking te terroriseren, in het belang van machtige grondeigenaren en kartels die de grondstofrijke gebieden begeren.

Sociale bewegingen eisen, dat de nationale overheid passende maatregelen neemt om de fysieke, psychologische en sociale veiligheid van de plattelandsgemeenschappen van Antioquia te waarborgen. Ze doen ook een beroep op de internationale gemeenschap om te helpen bij het onderzoeken van de reeks moorden die gericht zijn op leiders van sociale bewegingen, terwijl ze ervoor zorgen dat de Colombiaanse staat zich aan zijn mensenrechtenverplichtingen houdt.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Venezuela kan zijn buitenlandse leningen niet meer afbetalen

Kredietbeoordelaar S&P oordeelt dat het land in wanbetaling is


Venezuela, het land met de grootste oliereserves, kan zijn buitenlandse leningen niet meer afbetalen, zegt S&P. Maandag 13 november 2017 miste het opnieuw een betaling van 200 miljoen dollar aan intresten, nadat het daarvoor al 30 dagen uitstel had gekregen. Kredietbeoordelaar S&P (Standard & Poor's) oordeelde dat het land in wanbetaling is. Kredietbeoordelaars Fitch en Moody's maakten al gewag van wanbetalingen bij het Venezolaanse olie-staatsbedrijf. 

S&P verklaart nu ook de staat zelf in staat van wanbetaling. Het land met de grootste oliereserves ter wereld hield maandag een ultiem overleg met schuldeisers.

Volgens het persagentschap Bloomberg werden internationale investeerders in staatsobligaties in Caracas onthaald met een erewacht, de rode loper en geschenkzakjes met Venezolaanse koffie en chocolade. Minstens een van de genodigden verliet ijlings het gebouw toen hij door had dat twee Venezolaanse regeringsleden aanwezig waren tegen wie Amerikaanse sancties lopen, en met wie bepaalde vormen van interactie zijn verboden. De ultieme vergadering bleek een maat voor niets.

Volgens Bloomberg hield de Venezolaanse vice-premier Tareck El Aissami een speech waarin hij vooral van leer trok tegen de Amerikaanse president Donald Trump en Westerse banken. Hij zei dat Venezuela zijn financiële verplichtingen zou nakomen, zonder details te geven over hoe dat zou gebeuren.

Venezuela lijdt onder de Amerikaanse sancties, die het moeilijker maken internationale financiële transacties te doen. De reserves van de nationale bank zijn gevallen tot het laagste niveau in vijftien jaar en de olieproductie ligt op het laagste niveau sinds 1989.

In een toespraak voor de Verenigde Naties zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley maandag dat Venezuela 'meer en meer een gewelddadige drugsstaat wordt die de regio, het halfrond en de wereld bedreigt.'



(Suriname Mirror/De Tijd/Bloomberg/YouTube/Twitter/CNBC)

Chauffeur verongelukte 270 truck IAmGold in slaap gevallen tijdens vervoer van erts

Chauffeur houdt slechts een kleine snijwond aan ongeval over


Onderzoek heeft uitgewezen dat de chauffeur van een verongelukte 270 truck tijdens vervoer van erts in slaap was gevallen. Het incident voltrok zich  vorige week op de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines in Brokopondo.

Sharmila Jadnanansing, manager Legal and Corporate Affairs, zegt vandaag, dinsdag 14 november 2017, op Starnieuws dat de eerste zorg van het bedrijf is de veiligheid van de werknemer. Hij is gelijk na het ongeval medisch behandeld voor een kleine snijwond. Na observatie mocht hij naar huis.

'Wij betreuren het ongeluk, maar zijn opgelucht dat de werknemer minimale letsels hieraan heeft overgehouden', zegt Jadnanansing. Gelijk na het ongeval is er een integraal onderzoek gestart. Het is belangrijk om vast te stellen hoe het ongeluk is gebeurd om lering hieruit te trekken, legt Jadnanansing uit. Er kunnen dan maatregelen getroffen worden om herhaling te voorkomen.

'Belangrijk is dat het goed gaat met de werknemer. Hij heeft nu een break. Intussen is de werknemer fit verklaard om het werk te hervatten. Verder is niemand betrokken bij het ongeluk', zegt de manager.

Jadnanansing zegt verder, dat Rosebel een goed gestructureerd en transparant veiligheidsbeleid heeft. Een specifiek vermoeidheidsmanagementplan maakt daar onderdeel van uit. 'Ieder ongeluk is er één teveel, vandaar de constante bewustwording, voorlichting, monitoring en onderzoek.'

Het eindrapport wordt afgewacht waarin verdere aanbevelingen zullen worden gedaan opdat herhaling kan worden voorkomen.

Ter informatie: 😉

Adventure of the Seas meert als eerste schip af aan nieuwe megapier, de Tulapier, op Curaçao

CPA draagt met Tulapier bij aan ontwikkeling van de lokale economie


De Adventure of the Seas meerde gisteren als eerste schip af aan de nieuwe megapier: de Tulapier. Met de bouw van de nieuwe megapier draagt Curaçao Ports Authority (CPA) bij aan de ontwikkeling van de lokale economie door de capaciteit te verhogen van zowel het aantal schepen als het aantal toeristen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 14 november 2017.

Op dit moment verwelkomt Curaçao jaarlijks rond de 600.000 cruisetoeristen en met de ingebruikname van de Tulapier is het doel de één miljoen toeristen te halen. Het gemiddelde bestedingsbedrag ligt momenteel op ongeveer 75 dollar. Ook dit moet omhoog, vindt CPA.



Samen met de Curaçao Tourist Board (CTB), handelaren, Downtown Management Organization, Plataforma Otrobanda, touroperators, taxichauffeurs en andere belanghebbenden wil CPA proberen het gemiddelde bestedingsbedrag op te schroeven tot 100 dollar. 'Zo kan de directe bijdrage van de cruisesector oplopen tot 100 miljoen dollar per jaar.'

Nu de pier klaar is om schepen te ontvangen, gaat CPA door met het logistieke deel op het land. Ook gaat het werk door om de eerste megapier te versterken en enkele aanvullende meerpalen aan te leggen om in de toekomst grotere schepen te kunnen ontvangen. De volgende fase van dit project is de ontwikkeling van het Rifgebied.

MDPT Curaçao: 'Isla/PdVSA heel onzeker en GZE geeft geen comfort’

'Omstandigheden van de olie-industrie op Curaçao zijn precair'

MDPT zeer kritisch over Petróleos de Venezuela, S.A. (PdVSA)


De omstandigheden van de olie-industrie op Curaçao zijn precair, zo maakt het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) duidelijk. Gisteren gaf voorzitter Clift Christiaan een presentatie aan de Staten, aldus vandaag, dinsdag 14 november 2017, het Antilliaans Dagblad

Aan de ene kant is de situatie van de huidige Isla/PdVSA-raffinaderij op het moment ‘heel onzeker’ met een productie van minder dan 50 procent en volgens Christiaan mogelijk zelfs minder dan 25 procent van de capaciteit. Anderzijds kan GZE, waarmee al verschillende voorlopige contracten zijn getekend, ‘geen comfort geven’ dat deze Chinese (staats)onderneming de overname daadwerkelijk technisch en financieel kan waarmaken.

De kwaliteit en de kwantiteit van de ruwe olie die het Venezolaanse PdVSA aan de Isla levert zijn veel minder dan voorheen. De installaties van de door PdVSA geëxploiteerde raffinaderij zijn in slechte staat en het staatsoliebedrijf heeft niet de middelen om ze te upgraden. Bovendien loopt het leasecontract af per eind 2019. Het is volgens de voorzitter niet zeker of PdVSA het eind van de contractperiode wel haalt.


Informatiecampagne ‘Kana ku nos’ moet gemeenschap betrekken bij veranderingen bij Aqualectra Curaçao

Aqualectra bereidt zich voor op groenere, duurzamer toekomst



‘Kana ku nos’ (Loop met ons mee), zo luidt de titel van de informatiecampagne die Aqualectra gisteren heeft gelanceerd. Het nutsbedrijf wil de gemeenschap betrekken bij de grote veranderingen die Aqualectra weldra doormaakt. De leverancier van drinkwater en stroom is zich aan het voorbereiden op een toekomst waarin de energievoorziening van groenere, duurzamer aard zal zijn. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 14 november 2017.

Volgens het masterplan genaamd Program Reshaping Aqualectra (ProgResA) is Aqualectra bezig met innovatie.

'Er worden grote veranderingen gerealiseerd om zich te ontwikkelen tot een bedrijf dat klaar is voor de toekomst', zo laat de directie van de overheids-nv weten. Om het publiek te informeren over aanpassing van de productie en serviceverlening, heeft Aqualectra diverse mediaproducties in voorbereiding. Het gaat hier om een multimediacampagne, ofwel, het bedrijf gaat informatie verstrekken via zowel traditionele media - kranten, radio en televisie - als via social media, apps en websites.

'Vertrek Raymond Sapoen en rest van HVB heeft geen invloed als zodanig gehad'

PL-leider Somohardjo: 'De PL is een standvastige partij die niet makkelijk kapot te krijgen is'


De partijleiding van de Pertjajah Luhur (PL) heeft zondag een ontmoeting gehad met haar structuren om onder meer te praten over de situatie in het land en binnen de partij. Op 9 december zal het voor eenieder duidelijk worden, dat het vertrek van Raymond Sapoen en de rest van de Hervormings Beweging (HVB) geen invloed als zodanig heeft gehad op de PL, stelt PL-voorzitter Paul Somohardjo, aldus bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 14 november 2017.

De partijleider weet dat er geluiden zijn als zou de HVB veel mensen hebben weggehaald bij de PL, maar is ervan overtuigd dat de manifestatie van 9 december het tegendeel zal bewijzen. Hij stelt dat de PL een standvastige partij is die niet makkelijk kapot te krijgen is. 

Somohardjo zegt dat de financiële schuld van Suriname nog steeds niet bekend is. De regering geeft op vragen in het parlement wel door wat de schuld is bij de IDB (Inter-American Development Bank) en het IMF (Internationaal Monetair Fonds), maar dat is volgens de PL-voorzitter niet genoeg. 'We willen ook weten hoeveel van de Surinaamse dienstverleners niet door de overheid zijn betaald voor het leveren van goederen en diensten. We willen weten wat de totale schuld is, niet alleen van IDB en IMF', betoogde de politicus.

Een ander punt dat aan de orde kwam is de vraag op welke wijze de PL aan de komende verkiezingen wil meedoen. Somohardjo zegt, dat in januari gesprekken zullen beginnen met andere politieke partijen, om na te gaan of er overeenstemming kan worden bereikt over beleidsvisies en standpunten. 'Een samenwerking zal niet zonder meer worden aangegaan. We moeten gedegen criteria opstellen en met elke partij stuk voor stuk nagaan of we het met elkaar eens zijn over een aantal belangrijke kwesties.'

Er is inmiddels ook een commissie samengesteld, die een analyse zal maken van de zwakten en sterkten van de partij in stad en districten. Op basis hiervan zal een strategie worden bepaald. Somohardjo ziet een mogelijke wijziging van de Kieswet niet gebeuren vóór de verkiezingen van 2020. 'Het is niet haalbaar en het kan ook niet. Als ze de Kieswet willen wijzigen, bijvoorbeeld door aan te geven dat partijen niet meer in combinatieverband de verkiezingen mogen ingaan, zoals de NDP dat heeft voorgesteld, dan zal dat pas na de verkiezingen van 2020 kunnen ingaan. Om een grondwet te veranderen heb je veel meer tijd nodig.'

Ministerie van Financiën heeft inhouding ambtenaren die leningen moeten aflossen ingelopen

September is ingelopen, oktober nog niet


Het ministerie van Financiën heeft de inhouding van ambtenaren die leningen moeten aflossen ingelopen voor september. Het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma) had het geld ingehouden, maar dit was niet gestort bij diverse banken en handelszaken waar ambtenaren krediet hebben genomen. 

De directeur van de Hakrinbank, tevens voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, bevestigt vandaag, dinsdag 14 november 2017, op Starnieuws de storting.

Voor de maand oktober moet nog worden gestort. Veel mensen weten niet dat het geld niet is overgemaakt door de overheid. Zij zien op hun loonstrookje dat het bedrag wel is ingehouden. Op basis van de aanmaning die de banken naar hun cliënten zullen sturen, gaan zij merken dat de betaling niet is verricht.

Minister Gillmore Hoefdraad heeft toegeven, dat inhoudingen niet naar alle banken zijn overgemaakt. Hij wijt dit aan een administratieve fout. In elk geval heeft hij opdracht gegeven om de stortingen te verrichten. Tot nu toe is alleen september ingelopen.

Succes voor goudzoekers Nieuw Koffiekamp: Zij mogen eindelijk aan het werk in Roma Pit van IAmGold

Onder strenge voorwaarden mogen goudzoekers van Makamboa in dit gebied werken


De regering heeft een enorme doorbraak bereikt met IAmGold/Rosebel Gold Mines. De goudzoekers van Nieuw Koffiekamp, verenigd in Makamboa, mogen goud zoeken in de Roma Pit op de concessie van de multinational. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen bevestigt vandaag, dinsdag 14 november 2017, op Starnieuws dat later op de dag een overeenkomst wordt getekend met de Canadese multinational. 

Sinds jaar en dag wil Nieuw Koffiekamp toegang tot de Roma Pit. IAmGold/Rosebel Gold Mines gaf steeds te kennen dat gebied nodig te hebben voor eigen productie.

Dodson zegt dat er veel onderhandeld is hierover. President Desi Bouterse heeft zich er ook voor ingezet, dat de goudzoekers van Makamboa dichtbij huis konden werken. Ook hij heeft met Steve Letwin, CEO van IAmGold, over deze kwestie gesproken.

'IAmGold krijgt hier niks voor terug', zegt minister Dodson. Onder strenge voorwaarden mogen de goudzoekers van Makamboa in dit gebied werken. Wat die voorwaarden zijn vermeldt Starnieuws niet.

Er is veel goud in Roma Pit. De mensen zullen volgens de bewindsman aan hun trekken komen. 'Het is belangrijk dat de rust en orde in het gebied is', benadrukt Dodson.

De levensduur van de goudmijn van IAmGold te Rosebel is verlengd tot 2030, bleek eerder dit jaar. Op 25 kilometer afstand van de huidige mijn is hoogwaardig goud ontdekt in zacht gesteente. Het ziet er naar uit, dat er nog meer goud ligt dan de geprojecteerde 1,5 miljoen ounce (44.000 kilo).

Op Schiphol aangehouden witwasverdachte behoort tot de intimi van president Bouterse

Het gaat om de van oorsprong Colombiaanse 53-jarige Luz Mejia C., bijnaam ’Mammie’

(Bron foto: Facebook)

Twee schroothandelaren uit Nieuw-Schoonebeek en Sint-Maarten staan centraal in grote witwaszaak


De zondag op Schiphol opgepakte belangrijke verdachte uit een internationaal witwasonderzoek blijkt volgens De Telegraaf van vandaag, dinsdag 14 november 2017, de 53-jarige Luz Mejia C., bijnaam ’Mammie’ te zijn. Zij en haar man Dirk S. behoren tot de intimi van de Surinaamse president Desi Bouterse.

De politie Noord-Nederland, die onderzoek doet naar de omvangrijke witwaszaak ’Lemwe’, bevestigt dat een 53-jarige vrouw uit Den Haag is opgepakt, maar wil niets zeggen over haar achtergrond. C. stond ingeschreven op een adres in Den Haag.

De van oorsprong Colombiaanse vrouw, die de laatste jaren hoofdzakelijk in Suriname verbleef, stond internationaal gesignaleerd. Dit weekend landde ze vanuit Suriname op Schiphol en werd meteen opgepakt.

Justitie legde dit voorjaar voor 8 miljoen euro beslag op panden in Nederland, België en Duitsland. Twee schroothandelaren uit Nieuw-Schoonebeek en Sint-Maarten staan centraal in de zaak. Ze importeren oud metaal via bedrijven uit Suriname en Sint-Maarten.

’Mammie’ is volgens Justitie sinds 2012 betrokken geweest bij verdachte money-transfers. Er zijn grote bedragen overgemaakt van Nederland naar Colombia en van Suriname naar Nederland. Door de witwaseenheid Financial Intelligence Unit (FIU) zijn de transacties als verdacht aangemerkt. De vrouw zou recent een enorm bedrag cash hebben overhandigd in Nederland aan de twee schroothandelaren. Het onderzoek Lemwe loopt nog.

Luz Mejia C. is de vrouw van Dirk, alias ’Paultje’, ’Diego’ of ’Stapie’. Ook hij staat internationaal gesignaleerd. ’Paultje’ is eerder gepakt voor wapenbezit, gijzeling, ernstige bedreigingen en het bezit van harddrugs. S. is de zoon van een in Suriname zeer bekende oud-officier met dezelfde naam. Hij is van jongs af aan goed bevriend met Bouterse.

Sinds twee jaar worden enorme hoeveelheden cocaïne uit Suriname onderschept in Nederland, Frankrijk en in het Caribisch gebied. Volgens de oppositie treedt de regering in Suriname niet op tegen de drugshandel en zou de regering de handel zelfs oogluikend toelaten. Een lid van de Nationale Assemblee (DNA - Carl Breeveld van DOE -, het parlement van Suriname, kaartte de enorme hausse aan cokevangsten afgelopen week aan in de DNA. Hij vroeg opheldering over het feit dat er niets is te merken van onderzoeken in Suriname naar deze handel. De president heeft geen antwoord gegeven op de vragen.

Vrouw, verdachte in internationaal witwasonderzoek, gearresteerd na aankomst uit Suriname op Schiphol

Vrouw (53) uit Den Haag stond gesignaleerd


De politie heeft zondag opnieuw een aanhouding verricht in een internationaal witwasonderzoek. Het gaat om een 53-jarige vrouw uit Den Haag die gesignaleerd stond. De vrouw kwam zondag vanuit Suriname aan op Schiphol en is op basis van de signalering direct aangehouden op verdenking van witwassen, zo bericht de politie maandag 13 november 2017.

In het onderzoek kwam naar voren, dat de vrouw een groot contant geldbedrag heeft verstrekt aan de twee hoofdverdachten in het onderzoek (destijds 41- en 49-jarige mannen uit Nieuw-Schoonebeek). De vrouw uit Den Haag is ingesloten voor verhoor.

Op 14 maart 2017 was er een actiedag in het kader van dit onderzoek. Daarbij werden vijf mensen aangehouden en 30 panden doorzocht. In totaal is voor 8 miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed. De destijds aangehouden verdachten zitten momenteel niet meer vast, maar blijven verdachte. Ze zijn onder algemeen schorsende voorwaarden heengezonden.

Tijdens vervolgonderzoek is in Spanje nog eens beslag gelegd op een bedrag van bijna 900.000 euro. Dit bedrag zou bestemd zijn voor de twee hoofdverdachten.

Het witwasonderzoek is nog niet afgerond. Mede doordat het om een internationaal onderzoek gaat, waarbij gebruik gemaakt wordt van internationale rechtshulpverzoeken, is het een tijdrovend onderzoek. Daarnaast is het een omvangrijk onderzoek. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer het dossier aan het Openbaar Ministerie kan worden aangeboden.

Ook de Centrale Bank van Suriname weerlegt 'onwaar en tendentieus' artikel in de Ware Tijd

'CBvS ontkomt niet aan indruk dat kwaadwilligen achter de informatievoorziening zitten'


In navolging van de Surinaamse Bankiersvereniging verklaart ook de Centrale Bank van Suriname (CBvS) dat berichtgeving over De Surinaamsche Bank (DSB) maandag 13 november 2017 in de Ware Tijd onwaar en tendentieus is. De CBvS stelt dat maandag een reguliere vergadering was met de bankdirecteuren. Zij hebben allen hun verontwaardiging uitgesproken over de berichtgeving in de Ware Tijd. 

In een verklaring stelt de CBvS het volgende:

'De Centrale Bank van Suriname heeft kennis genomen van een artikel in de editie van het dagblad de Ware Tijd van heden 13 november 2017, dat de indruk moet wekken dat de conditie van de DSB in plaats van verbeterd, verslechterd is. Om die redenen zou de CBvS dan druk op andere banken van ons financieel bestel uitoefenen om nu een bedrag van Srd 180 miljoen in de DSB te investeren. 

Van de zijde van de banken wordt vermeend ook van de CBvS gevraagd dat zij de kasreserves zo spoedig mogelijk verlaagt. De Centrale Bank wenst onder de aandacht van de samenleving te brengen dat deze informatie onwaar en tendentieus is. Zij ontkomt niet aan de indruk dat kwaadwilligen achter deze 'informatievoorziening' zitten, die er baat bij hebben dat er onrust ontstaat in de samenleving als geheel en de financiële sector in het bijzonder. 

Conform haar taken en verantwoordelijkheden houdt de Centrale Bank continu toezicht op de instellingen werkzaam in de financiële sector. De Centrale Bank was in 2016 dan ook ervan op de hoogte dat zaken bijgestuurd moesten worden bij DSB en heeft dat toen aan deze instelling kenbaar gemaakt. 

Voor de goede orde en voor alle duidelijkheid wordt hierbij meegedeeld dat de liquiditeitspositie van DSB sterk is. Het tegenvallende resultaat van 2016 heeft haar financiële positie beïnvloed, maar de inmiddels genomen maatregelen hebben de conditie van DSB Bank juist verbeterd. Daarnaast heeft de Centrale Bank voor de financiële sector in het geheel een entiteit in het leven heeft geroepen, de Stichting Administratiekantoor Stabiliteit Financiële Sector Suriname (ASFISS). Het doel hiervan is om bijstand te verlenen en kapitaal aan te trekken en dat kapitaal, daar waar nodig, vervolgens weer uit te zetten om de soliditeit van de financiële sector te bevorderen. 

De Centrale Bank heeft vandaag tijdens een reguliere vergadering met de bankinstellingen van Suriname, een vergadering die reeds de afgelopen week was uitgeschreven, deze aangelegenheid ook aan de orde gesteld.

Alle directies van alle handelsbanken in Suriname hebben zich verontwaardigd geuit en zich unaniem van het artikel in de Ware van Tijd van vandaag gedistantieerd. De Centrale Bank volgt de ontwikkelingen in de financiële sector van ons land op de voet en beijvert zich om voortdurend in overleg te treden met alle actoren om uitdagingen gezamenlijk het hoofd te bieden.

Op verantwoorde wijze en met het volste vertrouwen wordt gewerkt aan een kapitaalinjectie bij de DSB zodat deze instelling weer volledig aan de solvabiliteitsnormen van de CBvS zal voldoen. In dat opzicht wordt uitgekeken naar instellingen van goede reputatie in eigen land, in de regio en ook internationaal.'

Brand verwoest een meer dan 4.000 jaar oude tempel in Peru

Tempel werd pas ontdekt in 2007, de opgravingen zijn nog niet afgerond




Een brand heeft zondag 12 november 2017 een meer dan 4.000 jaar oude tempel in Peru verwoest. Een muurschildering en keramische vazen van de archeologische vindplaats van Ventarron nabij Chiclayo, op zo'n 660 kilometer ten noordwesten van Lima, gingen verloren. 

Arbeiders van een landgoed uit de buurt waren een veld met rietsuiker aan het platbranden, toen het vuur oversloeg op de zonnewering boven de tempel.


Volgens archeoloog Walter Alva, ontdekker van de archeologische vindplaats, was in twee uur bijna alles afgebrand. Hij wijst erop dat de bescherming van Ventarron de laatste jaren sterk verwaarloosd is door de culturele autoriteiten.



Gesmolten plastic vloog op de polychrome muurschildering, die als een van de oudste van Amerika geldt. De tempel werd pas ontdekt in 2007, de opgravingen zijn nog niet afgesloten.

Volgens wetenschappers werd het gebouw gebruikt voor de aanbidding van een vuurgod. Ooit was er in de tempel een altijd brandend ritueel vuur, dat mogelijk werd gebruikt voor offers. Op de fresco's die bij een altaar werden gevonden was een hert te zien dat gevangen zat in een net. Ook waren er abstracte rood-witte motieven.

Het Peruaanse ministerie van Cultuur heeft experts ter plaatse gestuurd om de schade vast te stellen en de oorzaken van de brand te onderzoeken.




(Suriname Mirror/De Morgen/Andina/Twitter/YouTube/NOS