zondag 5 april 2020

Politie houdt in Paramaribo 23 personen aan voor negeren avondklok

Meeste overtredingen in de politieressorten Nieuwe Haven en Kwatta


De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag 5 april 2020 weer moeten optreden tegen ongehoorzame burgers. De personen die zich na acht 's avonds nog op straat ophielden, werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ze mochten zondagochtend na zes uur naar huis, aldus de Ware Tijd. 

In totaal hield de politie in Paramaribo 23 personen aan die op straat waren tussen acht uur 's avonds en zes uur 's morgens. De meeste overtredingen waren in de politieressorten Nieuwe Haven en Kwatta. In het ressort Santodorp hielden enkele hangjongeren zich nog op straat op, maar bij het zien van de politie kozen ze het hazenpad.

Zondag is het precies één week, dat de partiële lockdown werd ingesteld door de president van Suriname. Daartoe werd besloten om verspreiding van het nieuwe coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan in het land. Alleen met uitdrukkelijke toestemming van het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) mogen burgers zich tussen acht uur 's avonds en zes uur 's morgens zich op straat begeven.

'VES faliekant tegen voornemen regering om aandeel Staatsolie te verkopen'

'VES ondersteunt directie, dat er niet onderhandeld wordt over blok 58'


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is onaangenaam verrast door het bericht in de media over het voornemen van de regering om de 20% aandelen van Staatsolie in blok 58 voor de kust van Suriname, waar er nu reeds twee significante olievondsten zijn, te verkopen. De VES feliciteert Staatsolie en de totale samenleving met deze 2e olievondst, en spreekt de hoop uit dat dit zal leiden tot daadwerkelijke verbreding van de productiebasis van Suriname in de toekomst. 

De VES is faliekant tegen het voornemen van de Regering om het aandeel van Staatsolie te verpanden en/of te verkopen. De VES is content met het standpunt van de directie van Staatsolie en ondersteunt de directie in haar standpunt, dat er niet onderhandeld wordt over blok 58. 

Het structureel financieel-economisch wanbeleid van de regering van de afgelopen jaren heeft zorg gedragen voor een verarming van het volk. Hierbij zijn niet alleen de middelen van de Staat ingezet om het wanbeleid te financieren, maar zijn ook de privémiddelen van de burgers afgepakt. Het ongebreideld lenen van de regering en het opstapelen van de ettelijke miljarden aan schulden heeft de problemen alsmaar verergerd en een somber (toekomst) beeld gecreëerd voor de samenleving. 

Er is evenwel hoop voor herstel, indien we de juiste maatregelen treffen om onze staatshuishouding weer op spoor te krijgen en het gigantisch begrotingstekort te verminderen door de populistische overheidsuitgaven te verlagen en de inkomsten van de samenleving duurzaam te vergroten. 

Inkomstenverhoging komt niet uit de lucht vallen, maar is het resultaat van het voeren van een productie stimulerend beleid, waarbij gunstige voorwaarden worden gecreëerd voor (lokale) ondernemers. 

Tijdens de nieuwjaarsrede van de VES op 27 januari 2020 heeft de CEO van Staatsolie Ir. Rudolf Elias aangegeven dat Suriname op basis van de eerste olievondst in Maka Central-I in 20 jaren tussen de 10 en 15 miljard USD kan verdienen. Nu wij weten, dat ook de Sapakara West-1 put significante hoeveelheden aardolie heeft kunnen de toekomstige inkomsten aanzienlijk hoger vallen. Laat staan als ook de 2 andere locaties in blok 58 later dit jaar olierijk blijken te zijn. Voorwaarde is wel dat er sprake moet zijn van Good Governance. 

Deze mooie potentie voor onze natie zal worden verkwanseld, als de regering nu de 20% share van Staatsolie wenst te verkopen. Door deze potentiële inkomsten goed te besteden zullen de toekomstige generaties, onze eigen kinderen, de door dit beleid opgestapelde schulden van meer dan 3.000 miljoen Amerikaanse dollars kunnen terugbetalen en verdere verarming tegen gaan.'

'Copy cat' door asociale types in Miengo ergert politie

Twee lekke voorbanden politieauto door lat met spijkers onder zandweg


In navolging van wat asociale personen in andere gebieden in Suriname doen is gebleken, dat er na-apers in Moengo zijn. In Moengo plaatste men onlangs een lat met spijkers dwars onder een zandweg waarover een politieauto reed, met als gevolg dat beide voorbanden doorboord werden, aldus het Korps Politie Suriname zondag 5 april 2020.

'De politie vraagt aan de plaatselijke gemeenschappen om mee te helpen dit asociaal en crimineel gedrag te bestrijden. Men kan dat doen door alvast hun afkeuring over dat gedrag kenbaar te maken aan gezinsleden, familie leden, vrienden en kennissen. Bel de politie en geef door de straatnaam en de plek waar zo’n plank met spijkers onder de weg verstopt is. Het is bij het doorgeven van de informatie goed om ook door te geven ter hoogte van welk huisnummer of locatie die plank met spijkers onder het zand verstopt is. U mag anoniem bellen naar de plaatselijke politie of op het alarmnummer 115 van de politie.'

'Het is in een ieders belang dat de politie beschikt over pro wagens die in rijbare staat verkeren. Als de banden van de pro wagen lek zijn op het moment dat u de politie hard nodig heeft zal de politie niet snel ter plaatse kunnen komen met alle gevolgen van dien.'

'Aan de mensen in Suriname die dit asociaal en crimineel gedrag vertonen geeft de politie mee, dat zij eraan moeten denken dat zij zelf, hun gezinsleden, hun familie of vrienden hulp van de politie nodig kunnen hebben waarbij de politie niet op die hulpverlening zal kunnen reageren, omdat de banden van de pro wagen lek zijn.'

Politie Albina, bijgestaan door militairen, neemt vijf buitenboordmotoren in beslag

Motoren van bootslieden die personen illegaal het land binnen brengen


Het Korps Politie Suriname bericht zondag 5 april 2020, dat de politie van Albina, bijgestaan door leden van het Surinaams Nationaal Leger, in de vroege ochtend van zaterdag vijf buitenboordmotoren in beslag heeft genomen. 

De in beslag genomen motoren zijn van bootslieden, die personen illegaal het  land binnen brengen.

De oostelijke grens van Suriname is momenteel gesloten in verband met  Covid-19 pandemie. De autoriteiten zullen de controle verder opvoeren.

Zeker 11 mensen gedood bij gasexplosie in kolenmijn in Colombia

Explosie zou zijn veroorzaakt door een 'opeenhoping van gassen'


Elf mensen zijn omgekomen en nog eens vier zijn gewond na een explosie in een kolenmijn in centraal Colombia, zegt gouverneur Cundinamarca Nicolas Garcia Bustos. 

'Het ongeval dat vanmiddag plaatsvond in de gemeente Cucunuba, waar een explosie plaatsvond in enkele mijnen, laat ons achter met het tragische aantal van elf doden en vier gewonden', zei Garcia Bustos zaterdag in een tweet.



Eerder op de dag had de gouverneur gezegd, dat 'tussen 10 en 12 mijnwerkers' zich in de mijn bevonden in het dorp Pueblo Viejo in Cucunuba, zo'n 80 kilometer ten noorden van Bogota, toen de explosie plaatsvond.

Dagblad El Espectador had aanvankelijk de hulpdiensten aangehaald door te schrijven dat ongeveer 14 arbeiders vastzaten in de mijn, voordat het aantal werd veranderd in 15. Garcia Bustos zei dat de explosie zou zijn veroorzaakt door een 'opeenhoping van gassen'.





(De Surinaamse Courant/El Tiempo/DPA/Caracol TV/Twitter)

Bomen kappen voor China bedreigt het Braziliaanse Amazone-regenwoud

Boeren ontbossen regenwoud voor planten sojabonen

Uitzicht op het landschap vanaf de snelweg BR163, in de Braziliaanse deelstaat Para in het Amazone-regenwoud, 4 september 2019. (AFP)
- Sojabonen en gekapt hout bestemd voor export naar China
- 'China importeert hout uit Brazilië met snelheid die grote impact kan hebben op Brazilianen en wereld'


Het door de Braziliaanse boeren in stukken hakken van delen van het Amazone-regenwoud voor landbouwdoeleinden is een zorg voor milieubeschermers geworden. De boeren planten een groot deel van hun met bomen gekapte grond met sojabonen die bestemd zijn voor export naar China. Sommige boeren maken ook bosgebieden vrij voor veeteelt om te voldoen aan de groeiende vraag naar rundvlees in China. 

Een ander groot verhaal op het einde kan de rol van China zijn bij het importeren van hout uit 's werelds grootste tropische regenwoud, een grote onderneming dat zou kunnen leiden tot een aanzienlijke toename van de koolstofemissies van het grootste land van Latijns-Amerika. De bomen spelen momenteel een positieve rol bij het absorberen van een deel van de CO2-uitstoot die de opwarming van de aarde veroorzaakt.


China importeert hout uit Brazilië met een snelheid die een grote impact kan hebben op veel Brazilianen - en op de wereld, zeggen milieuactivisten. China is 's werelds grootste importeur van hout, dus Brazilië is niet het enige land waar hout wordt gewonnen voor Chinees gebruik. Maar, Brazilië heeft de aandacht getrokken vanwege de impact die een groot verlies aan bomen kan hebben op de klimaatverandering. Vanaf 2018 was China de grootste houtimporteur ter wereld geworden, gevolgd door de Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan.

Schrijvers Heriberto Araujo en Melissa Chan beschreven onlangs hoe Brazilië in augustus 2019 internationale aandacht trok met een golf van regenwoudbranden. 'De verhoogde vuurcijfers in 2019 leidden tot internationale bezorgdheid over de toestand van het regenwoud ...', zeiden ze in een artikel gepubliceerd in The Atlantic magazine via een samenwerking tussen het tijdschrift en het Pulitzer Center in Washington.

In augustus 2019 weerstond China openlijk de westerse kritiek op Brazilië over de omgang met de bosbranden in de Amazone. Volgens de Associated Press beschreef de Chinese ambassadeur in Brazilië de kritiek als 'een beetje verzonnen'. Dit bracht president Bolsonaro ertoe China te bedanken voor het maken van 'een groots gebaar dat ons sterk heeft versterkt'. Araujo en Chan schreven, dat 'de middenklasse van China een toenemende honger naar vlees heeft'. Dit heeft geleid tot een vraag naar soja, die wordt gebruikt om de varkens van China te voeren. De zoektocht van China naar voedselzekerheid druist echter in tegen zijn milieuverplichtingen. Hoewel de Overeenkomst van Parijs over klimaatverandering tot doel heeft de koolstofemissies te verminderen, zeggen Araujo en Chan: 'Het houdt geen rekening met de activiteiten en verantwoordelijkheden van ondertekenaars in andere landen.' 

President Bolsonaro heeft aangevoerd, dat het land prioriteit moet geven aan economische groei, ook al gaat het ten koste van het grootste tropische regenwoud op aarde. Volgens Araujo en Chan heeft Bolsonaro de wetten op het gebied van milieubescherming ontmanteld, tientallen ambtenaren van het ministerie van Milieu vervangen en het budget voor wetshandhaving in dichte delen van het regenwoud verlaagd. Bolsonaro heeft inheemse groepen die eraan werken om de Amazone te beschermen ervan beschuldigd 'de ruimere economische welvaart gegijzeld te hebben'.

Araujo en Chan huurden een chauffeur in om hen naar het Amazonegebied te brengen op een snelweg van 2.800 mijl die ooit een modderige onverharde weg was geweest. Bolsonaro stuurde het leger om de weg te voltooien. Brazilië heeft plannen om een ​​spoorlijn te bouwen die parallel loopt aan de weg, de BR-163. De spoorweg zou de transportkosten voor soja en andere producten met ongeveer 40 procent verlagen en de leveringen naar de havens van Brazilië versnellen, waardoor het land concurrerender wordt ten opzichte van zijn belangrijkste concurrent voor soja-export, de Verenigde Staten. Maar, tegen een geschatte kostprijs van $ 3,1 miljard heeft Brazilië moeite gehad om investeerders voor de spoorlijn te vinden. Het lijkt er nu op, dat een deel van de financiering voor de spoorweg afkomstig zal zijn van China, dat eind vorig jaar beloofde 100 miljard dollar te investeren in Braziliaanse infrastructuur- en agribusinessprojecten.

Foto vrijgegeven door de Braziliaanse staat Mato Grosso met ontbossing in de Amazone.
Tijdens een verkiezing in Brazilië in 2018 sprak Bolsonaro, een rechtse voormalige legerkapitein, als scepticus over China. In een opmerkelijke verklaring zei hij, dat 'de Chinezen niet in Brazilië kopen. Ze kopen Brazilië' Mauricio Sanavo, politicoloog in Rio de Janeiro, zei dat Bolsonaro 'de eerste president van Brazilië was na de terugkeer van de democratie die op een zeer harde manier over China sprak'. Een jaar later was Bolsonaro overgestapt op een pro-Chinese houding. Een expert op het gebied van Chinese betrokkenheid in Latijns-Amerika die niet wilde worden genoemd, zei dat de verschuiving van Bolsonaro is gebaseerd op de economische realiteit. 'Het laat zien hoe de aantrekkingskracht van de Chinese markten en het streven van China naar projecten om de toegang tot die markten te vergemakkelijken - en te werken voor zijn bedrijven - de regio verandert', antwoordde de expert op vragen. 'Zelfs Brazilië met relatief sterke instellingen en commerciële alternatieven wordt aanzienlijk doorgedrongen. Zelfs de sceptische Jair Bolsonaro wat betreft China is verkocht vanwege het nut van samenwerking met China.' Hij zei dat dit duidelijk werd door retoriek en beloften die eind vorig jaar tijdens een reis van Bolsonaro naar China zijn gedaan. Brazilië ontvangt nu bijna de helft van China's directe buitenlandse investeringen (FDI) in Latijns-Amerika en wordt de grootste handelspartner van Brazilië, aldus de analist.

Maar, om dat in perspectief te houden, is het vermeldenswaard dat Amerikaanse bedrijven ook aanzienlijke handel drijven met Brazilië, de grootste economie van de regio. Volgens Heriberto Araujo en Melissa Chan heeft de Amerikaanse landbouwgigant Cargill, gevestigd in Minnesota, zijn grootste niet-Amerikaanse activiteiten in Brazilië. Maar, China koopt de meeste sojaproducten die uit Brazilië worden geëxporteerd, samen met de helft van de rundvleesuitvoer.


Uiteindelijk hangt de politieke toekomst van president Bolsonaro wellicht meer af van hoe hij met het coronavirus omgaat, dan van hoe hij omgaat met China of het Amazone-regenwoud. Tot dusver heeft Bolsonaro de oproepen tot sluiting van bedrijven in Brazilië afgewezen, die door sommige van zijn critici en supporters worden verdedigd als een middel om te beschermen tegen het coronavirus. Het in de VS gevestigde tijdschrift The Week meldde onlangs, dat de gouverneurs van Brazilië in Brazilië de eisen van Bolsonaro tartten om hun coronavirusblokkades op te heffen en de noodlijdende economie van het land onmiddellijk opnieuw op te starten. Hij noemde verschillende gouverneurs 'job killers' en zei dat hun beperkingen op verkeer en handel zouden kunnen leiden tot sociale chaos. The New York Times meldde dat Balsonaro, die 65 is en iets meer dan een jaar in functie is, op 26 maart in een nationale toespraak zei dat als hij het virus zou krijgen, hij gemakkelijk zou herstellen vanwege zijn 'atletische achtergrond'. Terwijl hij sprak, sloegen Brazilianen in het politieke spectrum in Rio de Janeiro op potten buiten hun ramen in wat een nachtelijk protest is geworden tegen Bolsonaro's behandeling van het coronavirus, meldde The Times uit Rio de Janeiro. Op 5 april had Brazilië 10.475 bevestigde gevallen van het coronavirus, waaronder 448 geregistreerde sterfgevallen.

Deskundigen zeggen dat Brazilië, omdat het hoge armoedecijfers heeft en veel mensen in de buurt wonen, zeer kwetsbaar kan zijn voor het virus. Het dodental kan snel escaleren. Met een totale bevolking van meer dan 212 miljoen mensen is Brazilië het dichtstbevolkte land in Zuid-Amerika. Meer dan 80 procent van de mensen woont in stedelijke gebieden.

Sommige verhalen over de toenemende spanningen tussen ontwikkelaars en natuurbeschermers in Brazilië hebben de stemmen van boeren en veehouders die in en nabij het Amazone-regenwoud werken niet kunnen bevatten. De Christian Science Monitor Weekly heeft deze leemte opgevuld door onlangs een coverstory te publiceren met interviews met een aantal Braziliaanse boeren. Ze zijn niet allemaal van plan om in het regenwoud te hakken en te branden om hun landbouwgrond uit te breiden. Sommigen proberen delen van het regenwoud in stand te houden, meer bomen te laten groeien en deel te nemen aan de zogenaamde groene veeteelt. Veehouderij is verantwoordelijk voor tot 80 procent van de ontbossing in de Amazone, volgens de Yale University School of Forestry and Environmental Studies.

Maar, veel veehouders en boeren hebben het gevoel dat ze midden tussen milieuactivisten en voorstanders van economische ontwikkeling in Brazilië zitten. Het Monitor-artikel is geschreven door Sara Miller Llana op basis van haar rapportage uit de Braziliaanse staat Mato Grosso en gepubliceerd op 30 maart. Llana meldt, dat Brazilië in het verleden een wereldwijd model was voor bosbehoud. De regering houdt een milieuregistratie bij die laat zien wie de eigenaar is van elk stuk land en satellietbeelden gebruikt om ontbossing te volgen. Maar, nu de ontbossing toeneemt en Bolsonaro de ontwikkeling stimuleert, 'zeggen velen dat meer waakzaamheid geboden is, vooral in de rundvleesindustrie', zegt ze. Positief is dat Llana meldt, dat een duurzame veehouderijgroep, Pecsa genaamd, vlees heeft kunnen produceren met meer dan 80 procent minder land en 85 procent minder broeikasgassen heeft uitgestoten dan rundvlees dat op conventionele boerderijen is geproduceerd. Pecsa, wat in het Portugees staat voor Sustainable Cattle Ranching in de Amazone, is een privébedrijf dat is opgesplitst van een ngo die aangetaste weiden wil omzetten in efficiënte operaties zonder gebruik te maken van één hectare bos, zelfs nu de vraag naar rundvlees uit China blijft stijgen.

Maar Llana zegt, dat de spanningen tussen ontwikkelings- en natuurbeschermers vandaag de dag nog nooit zo groot zijn geweest, en vooral sinds de verkiezing van Bolsonaro in 2018. Llana zegt, dat de kwestie van ontbossing in de Amazone 'komt op een moment dat het gevoel van urgentie over klimaatverandering is bereikte een historisch hoogtepunt, met veel mensen die keken naar het behoud van 's werelds grootste tropische regenwoud - en het vermogen ervan om warmte-afvoerende gassen uit de atmosfeer te halen - als cruciaal voor het voortbestaan ​​van de planeet'


(De Surinaamse Courant/Radio Free Asia/Twitter/YouTube)

Ex-president van Honduras Rafael Callejas (76) overleden

(Bron foto: AFP)
Callejas was betrokken bij omvangrijke omkoop- schandaal bij de FIFA


De oud-president van Honduras en voorzitter van de Hondurese voetbalbond (Federación de Fútbol de Honduras, Fenafuth), Rafael Callejas is overleden op 76-jarige leeftijd. Callejas was betrokken bij het omvangrijke omkoopschandaal bij de FIFA (Fédération Internationale de Football Association). Volgens de lokale media werd Callejas in 2018 gediagnosticeerd met leukemie. Hij zou in de Verenigde Staten overleden zijn. 


De conservatieve politicus was minister van Landbouw tijdens de militaire dictatuur in Honduras aan het eind van de jaren zeventig, alvorens tussen 1990 en 1994 president te zijn van het land.

Daarna werd hij de voorzitter van de Hondurese voetbalbond en was hij onder meer lid van de marketing- en televisiecommisie van de FIFA.


In 2016 pleitte hij voor een rechtbank in New York schuldig aan de betrokkenheid bij het omvangrijke omkopingsschandaal bij de FIFA. In ruil voor het toekennen aan het bedrijf Media World van de tv-rechten voor kwalificatiematchen van Honduras voor de WK’s van 2014, 2018 en 2022, zou Callejas zo’n 1,6 miljoen dollar aan steekpenningen in ontvangst hebben genomen. In 2016 werd hij door de FIFA voor het leven geschorst.

(De Surinaamse Courant/La Prensa/BBC Mundo/Twitter/El Heraldo)

Vertraagde Tui-vlucht financiële strop groente exporteurs

Lading groente nu naar Nederland in Tui-toestel dat onderdeel voor defect toestel bracht


Volgens Starnieuws vanmiddag, zondag 5 april 2020, moest gistermiddag zes ton verse groenten door vier exporteurs worden teruggehaald van de Johan Adolf Pengelluchthaven Zanderij, omdat de TUI-vlucht naar Amsterdam met 48 uur werd vertraagd. Een technisch mankement is de oorzaak van de vertraging. 

De vlucht is nu geprogrammeerd voor later vanmiddag.

De vier exporteurs die ladingen hadden voor de vlucht hebben gisteren dus hun groenten die ze vrijdag hadden aangeleverd, opgehaald.

Er komt een ander TUI-toestel met het onderdeel voor het defecte toestel. En met het tweede toestel gaat de lading vanmiddag mee. Er gaan ook passagiers mee op de vlucht, zegt Swami Girdhari, secretaris van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname.. Hij heeft dat vernomen van de manager van Surair Air Cargo Suriname, de afhandelaar op de luchthaven en het dochterbedrijf van de SLM.

De exporteurs hebben vandaag dus weer een nieuwe lading groenten aangeleverd voor de export naar Nederland. Girdhari wijst op de inkomstenderving van de exporteurs in deze al moeilijke tijd voor de landbouwsector. Hij schat dat de lading tussen de 4.000 en 5.000 euro waard is. Er is bij deze lading dus sprake van een dubbele afhandeling, legt hij uit. Ook gelden er hogere vrachttarieven per kilo. Exporteurs nemen dat op de koop toe, omdat een groot deel van de lokale markt is komen weg te vallen door de beperkingsmaatregelen in verband met het coronavirus. Verse groenten in dozen, zijn klaar om ingeladen te worden voor export.

Landbouwers kunnen hun kosten nergens verhalen en nu de verkoop ook met bijna twee derde is teruggelopen, ziet het er niet rooskleurig uit voor de sector. Ook lokale bedrijven die groenten en fruit afnemen, hebben hun behoefte sterk teruggebracht.

NPS-congres geeft hoofdbestuur groen licht voor kandidatenlijsten verkiezingen

Aangepast congres in partijcentrum Grun Dyari vanwege Covid-19 maatregelen


Het congres van de NPS heeft het hoofdbestuur vandaag, zondag 5 april 2020, groen licht gegeven voor de kandidatenlijsten die ingediend zullen worden op 9 april aan de hoofdstembureaus. 

Er werd een aangepast congres gehouden in partijcentruj Grun Dyari, rekening houdend met de maatregelen die van kracht zijn om de verspreiding van Covid-19 in te dammen, zo bericht Starnieuws.

De NPS doet zelfstandig in alle tien districten mee aan de verkiezingen.

Het congres heeft besloten de kandidaten die gepresenteerd zijn door het hoofdbestuur aan het congres voor de volksvertegenwoordigende organen bevestigd. Het dagelijks bestuur heeft mandaat om alle nodige te verrichten, ter afwikkeling van de kandidaatsstellingsprocedure.

Het congres is tevreden over de wijze waarop de voorbereidingswerkzaamheden zijn uitgevoerd en heeft vertrouwen uitgesproken in het hoofdbestuur.

DNA-kandidaten Paramaribo 
1. Rusland Gregory
2. Etnel Patricia 
3. Plein Ivanildo 
4. Pawiroredjo Jerrel
5. Ormskirk Gracia
6. Sowidjojo Monique 
7. Fatemahomed Irshaad 
8. Giddings Rachelle
9. Venetiaan Shanti
10. Van Dijk Gilbert 
11. Ramotar Shankar 
12. Lagadeau Sergio
13. Neslo Silenta
14. Hasnoe Raymond 
15. Smith Walther
16. Khoesial Yerry Navin
17.Tjin A Tsoi Arthur

Wanica 
1. Michel Felisi
2. Dwarka Dayanand
3. Leysner Soraya
4. Djorai  Nasima
5. Vliesje Joan
6. Bishop Selvin
7. Pengel Sjachnaz Astria

Para
1. Slijters Richard
2. Inge Sheila
3. Paimin Ngadimin

Sipaliwini 
1. Pansa Eddy
2. Bergstroom Robinson Arron Harry 
3. Mackintosh Ricardo 
4. Bimboe Michel 

Saramacca
1. Gangaram Panday Teneswar
2. Troenosemito Johnny Legiman
3. Rodgers Lydia Mathilda

Commewijne
1. Budike Marlon
2. Sahai Manoth Khoemar
3. Troenodjoto Aneka
4. Jakhari Bisoendath

Coronie
1 . Winter Maikel Stephen 
2.  Cruden Edo Harold

Marowijne
1. Koina David Mikoi
2. Kasanmonadi Eline
3. Pintoe Raino Mariano

Nickerie
1. Dors Michel 
2. Bishar Rajen Prewien
3. King Farida Millien
4. Churamon Radjindrapersaud
5. Emanuelson Usia Zenovia

Brokopondo 
1. Fedis Orlanda
2. Amania Lilian
3. Aside Aloysiys

Security guard (24) op weg naar werk zwaar mishandeld door vier agenten

'Ik was nota bene gekleed in mijn uniform en had verklaring van het bedrijf'


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, zondag 5 april 2020, dat de 24-jarige security guard A. woensdag op 'beestachtige wijze' is mishandeld op straat door agenten en overgebracht naar politiepost Latour.

'De politiemannen wilden niets horen en mishandelden mij door', aldus het slachtoffer.

Hij had nachtdienst van 23.00 uur tot 07.00 uur. Zoals gewoonlijk stond hij op de hoek van de Indira Gandhi- en de Kweeklustweg om op een dienstwagen te wachten.

'Uit een prowagen stapten vier politiemannen, die tegen mij schreeuwden om van de brug te zakken. Ik had earpeace in mijn oren en haalde die weg. De agenten begonnen mij aan te vallen en te schoppen. Ik heb ze een aantal keren voorgehouden, dat ik aan het werk ga en dat ik wachtende was op mijn dienstauto, die mij zou ophalen. De agenten hadden geen oor voor mij. Ik was nota bene gekleed in mijn uniform en had een verklaring van het bedrijf. Desondanks hebben de politieagenten mij mishandeld. Tijdens de mishandeling reed de dienstauto van het bedrijf, alwaar ik werkzaam ben, langs en toch hebben de agenten mij niet met rust gelaten. Zij brachten mij over naar bureau Latour. Mijn werkgever belde om te weten waar ik was en toen vernam hij dat ik door de politie was aangehouden.'

Het slachtoffer zegt dat hij de zaak niet hierbij zal laten. De agenten hebben hem zodanig mishandeld, dat het hij enkele dagen niet naar het werk is geweest. Hij klaagt nog steeds over pijn aan zijn knieën.

De afdeling Onderzoek Politiezaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname wordt ingeschakeld die het onderzoek zal voortzetten.

Vijf scalians actief bij Ananistrand in het district Brokopondo - Autoriteiten treden niet op

Districts- commissaris Finisie: 'Ik kan niet exact zeggen, omdat ik er geen verstand van heb'  🤔😒🤣

Al in februari berichtte De West over aanwezigheid van scalians bij Ananistrand...


Bij het Ananistrand in het district Brokopondo zijn scalians al geruime tijd bezig werkzaamheden te verrichten. Districtscommissaris Frederik Finisie van Brokopondo zegt vandaag, zondag 5 april 2020, in een reactie op Starnieuws, dat het gedoog-beleid is geweest van zijn voorgangers. 'Ik kan niet exact zeggen, omdat ik er geen verstand van heb.'

Hij weet niet of er goud of zand gemijnd wordt in het gebied rond het recreatieoord. Hij beweert, dat de pontons die zand ontginnen ook goud mijnen. Volgens hem zullen er binnen twee weken maatregelen getroffen worden. Finisie geeft aan dat het in de bedoeling ligt verder onderzoek te laten doen. Volgens hem wordt er momenteel meer aandacht gegeven aan de aanpak van Covid-19.


'Neemt niet weg dat we de activiteiten op het water niet in de gaten houden hoor. Bovendien hebben we momenteel geen boot en buitenboordmotor om te varen',  zegt de districtscommissaris. Volgens hem zijn er ongeveer 3 kilometer verder ook pontons gesignaleerd.

Assembleelid Diana Pokie (ABOP) zegt, dat ze ook informatie heeft gekregen dat er scalians actief zijn. Zij zegt dat vijf van de goudpontons operationeel zijn. 'We zijn allemaal machteloos in het binnenland. De personen die de dorpen moeten beschermen, zijn zelf de boosdoener. De regering zou ordenen maar geeft juist concessies uit. De regering heeft geen duurzaam ontwikkelingsplan voor de sector. Geen training voor de jongens die daar werkzaam zijn', stelt Pokie. Ze merkt verder op, dat er niets terecht is gekomen van de School of Mining.

Al in februari berichtte De West over de aanwezigheid van scalians bij het Ananistrand: 

http://dagbladdewest.com/2020/02/23/skalians-vernietigen-nu-ook-anani-strand/

DA'91: 'Luciën Pinas had de gave om de ware aard en het diepste in je ziel naar boven te halen'

'Als journalist was hij scherp en had een no-nonsense benadering'

(Bron: Apintie/Facebook)

'De journalist Luciën Pinas is zaterdagochtend overleden. Luciën Pinas, met een jarenlange carrière, stond bij ons bekend als een multi-getalenteerde journalist. Hij was decennia lang deel van de Surinaamse journalistiek, heel vaak in en rond DNA. Lucien gaf aan links, rechts en centrum ideologische partijen volledig de ruimte hun zienswijze te presenteren via zijn microfoon. Zijn klassiek voorkomen, met pet op, was zijn 'brand'. Hij bleef tot het eind bezig met zijn journalistieke werk.

Luciën Pinas stond bekend als een gedreven journalist! Als journalist was hij scherp en had een no-nonsense benadering, terwijl hij als mens te vinden was voor een gezellige tori. Een vedette zonder sterallures. 

Door de jaren heen heeft DA'91 een wederzijdse band van respect en persoonlijke waardering opgebouwd met Luciën Pinas. Hij had de gave om de ware aard en het diepste in je ziel naar boven te halen en zichtbaar en voelbaar te maken voor het publiek. 

DA'91 zal hem altijd scharen onder die bijzondere groep van journalisten die met hart, ziel en deskundigheid inhoud en uitvoering gaven aan hun beroep. 

Wij wensen zijn gezin, familie, de Apintie crew en de totale Surinaamse samenleving heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies. 

 Rust zacht Luciën'

PALU: 'Politieke partijen zouden kiesgerechtigden van en naar bepaalde districten halen om op die manier verkiezingen te beïnvloeden'

'We kunnen niet hardop zeggen dat het gebeurt, daarom hebben we gevraagd om het te voorkomen'

Ook zorgen bij PALU over komst wel of niet van internationale waarnemers voor verkiezingen...


Een van de politieke partijen die zich zorgen maakt over mogelijke 'export' van kiesgerechtigden van en naar bepaalde districten is de PALU. Ze heeft informatie, dat politieke organisaties van deze methode gebruik zullen maken om op die manier de verkiezingen te beïnvloeden. De partij heeft per brief aandacht hiervoor gevraagd van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB),  akdus de Ware Tijd vandaag, zondag 5 april 2020. 

PALU-voorzitter Jim Hok: 'Wij hebben geen cijfers dus we kunnen niet hardop zeggen dat het gebeurt. Daarom hebben we gevraagd om het te voorkomen.' 

De namen van verschillende districten zijn gevallen onder andere Coronie, Sipaliwini en Saramacca. In de wandelgangen worden namen van grote politieke partijen genoemd die zich hieraan schuldig maken. Echter, in het schrijven aan het OKB worden geen namen van politieke partijen genoemd.

De PALU heeft ook aandacht gevraagd voor de komst van internationale waarnemers om erop toe te zien dat de verkiezingen eerlijk verlopen. De partij wil weten of de waarnemers kunnen afreizen gezien de wereldwijde coronavirus-crisis. 'Als wij dit niet in de gaten houden, horen wij op het laatste moment dat de waarnemers niet meer kunnen afreizen.' 

Om te mogen deelnemen aan de verkiezingen hebben politieke partijen goedkeuring nodig van zowel het OKB als het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Die moeten erop toezien dat partijen zich houden aan de wettelijke voorschriften. Het OKB is een toezichthoudend orgaan. Intussen is het eerste belangrijke onderdeel van het proces afgerond, namelijk de registratie bij het CHS. Die heeft intussen 22 partijen toegelaten voor deelname aan de verkiezingen.

De volgende horde is de kandidaatstelling op 9 april. Dan komen de hoofdstembureaus in de tien kiesdistricten in stelling om de lijsten te ontvangen.

Nieuwe coronavirus ook ramp voor opbrengst koffieoogst Brazilië

Braziliaanse seizoenswerkers kunnen door strikte controles de koffieplantages niet bereiken


De koffieoogst in Brazilië, die in mei van start gaat, dreigt veel minder op te leveren dan normaal vanwege het nieuwe coronavirus. De koffie kan daardoor flink duurder worden. Zo'n derde van Arabica-bonen en alle Robusta-bonen lopen gevaar, omdat Braziliaanse boeren door de pandemie seizoenskrachten tekortkomen. 

Braziliaanse seizoenswerkers kunnen vanwege strikte controles bij staats- en gemeentegrenzen de koffieplantages niet bereiken. Daarnaast hebben de boeren van 's werelds grootste producent van koffiebonen geen geschikte woonplaatsen voor de arbeiders in tijden van pandemie. De werkers wonen vaak met z'n vieren in een hut naast een plantage, wat vanwege het besmettingsgevaar niet meer verantwoord is.

Volgens analisten bij Rabobank vormt het gebrek aan seizoensarbeiders een groot risico. Koffiebonen kunnen snel vergaan, waardoor hun kwaliteit aangetast wordt. Alleen al vertragingen in het plukken van koffiebonen kunnen voor een flinke aanbodschok zorgen. Daardoor kan koffie fors duurder worden.

De prijs voor Arabica-bonen, die onder meer populair zijn bij de Amerikaanse koffieketen Starbucks, liep in de afgelopen paar weken al met ruim een tiende op.

Brazilië produceert jaarlijks 45 miljoen zakken van 60 kilogram van de aromatische Arabica-bonen en 15 miljoen zakken krachtige Robusta-bonen. Zo'n twee derde van de oogst is bedoeld voor export.

(De Surinaamse Courant/ANP/Bloomberg)

'Mensen die hebben betaald voor beveiliging tijdens quarantaine krijgen de Srd 9.500 terug

'U hoeft op dit moment niet te betalen, de overheid zal zorgen voor beveiliging'


Kolonel Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft zaterdag tijdens een live televisiereportage op STVS bekendgemaakt, dat mensen die hebben betaald voor beveiliging tijdens hun quarantaine het geld (Srd9.500) terugkrijgen. Slijngard sprak vanuit zijn NCCR-kantoor, aldus de Ware Tijd online zaterdagavond 4 april 2020.

Hij benadrukte dat 'alle mensen die geld hebben betaald zullen worden gerestitueerd'. 'Er is een misvatting ontstaan over mensen die hebben aangegeven zelf te betalen voor de beveiliging. Maar, dat is op dit moment bijgesteld, want wie betaalt die bepaalt. Dat zal nu niet meer plaatsvinden. We zullen het met de mensen bespreken. Alle misvattingen worden uit de wereld geholpen. U hoeft op dit moment niet te betalen. De overheid zal zorgen voor de beveiliging.' 

Eerder had Daniëlle Veira van het Directoraat Nationale Veiligheid aangegeven, dat mensen was voorgehouden en in hun contract was opgenomen, dat als hun huis goed was bevonden voor thuis-quarantaine en ze de beveiliging konden betalen, ze naar huis zouden worden geëscorteerd. Het bedrag zou cash moeten worden betaald of de mensen zouden de garantie moeten geven dat ze kunnen betalen.

Veira zei ook, dat burgers al met cheques hebben betaald, die nog moesten worden verzilverd.

In de samenleving is ophef ontstaan over de Srd 9.500, dat volgens Slijngard 'niet abominabel hoog is voor twee weken als je het goed bekijkt'.

In een voicenote die zaterdag veelvuldig werd gedeeld op social media, spuwt een vrouw haar gal over het feit, dat ze het bedrag cash moest betalen en niet mocht overmaken. Ook zouden volgens haar de beveiligingsbedrijven van Peggy Bouterse en Melvin Linscheer zijn. Slijngard: 'Jammer dat er namen zijn genoemd, die niets van doen hebben met de zaak.'

Slijngard maakte duidelijk dat beveiliging één van de voorwaarden van een quarantaineplaats is. Bij overheidsquarantaine zijn militairen, politie en beveiligingsdiensten daar verantwoordelijk voor. Hij gaf aan dat bij thuis-quarantaine of quarantaine elders er ook statische beveiliging moet zijn. 'Maar, de overheid heeft niet altijd evenveel mankracht. We hebben daarom bedacht om mensen via de particuliere sector beveiliging te geven.'

Hij wees er bij herhaling op, dat er altijd vanuit de overheid statische beveiliging aanwezig zal zijn. 'Wij zullen zorgen voor de beveiliging. Mochten wij om wat voor reden dan ook een beroep moeten doen op particuliere bedrijven dan zullen die voor de overheid werken en geplaatst worden waar noodzakelijk is, want we willen de regie zelf in handen houden.' Hij zei dat er een heleboel bedrijven wachtdiensten voor de overheid doen. 'Het overschot bij deze bedrijven zal mogelijk ook ingezet worden.'

Suriname Alcoholic Beverages doneert 1.000 flessen hand sanitizer aan ministerie van Volksgezondheid

Bron foto: (SAB)
'De beschikbaarheid van een goede sanitizer onder alle lagen van de bevolking is in deze tijd essentieel gebleken'


'De situatie rondom Covid-19 raakt ons allemaal. Om een bijdrage te leveren aan het gevecht tegen de verspreiding van dit virus, heeft Suriname Alcoholic Beverages N.V. (SAB) vrijdag een eerste partij van 1.000 flessen hand sanitizer aan het ministerie van Volksgezondheid gedoneerd. Minister Antoine Elias heeft namens het ministerie de eerste hand sanitizer symbolisch in ontvangst genomen', zo bericht SAB zaterdag 4 april 2020. 

Het ministerie zal deze flessen distribueren onder verschillende verzorgingstehuizen, kindertehuizen, weeshuizen, laboratoria en andere behoeftigen.

De CEO van SAB, Steven Ma Ajong, geeft aan: 'Het is vanzelfsprekend dat wij als bedrijf in deze roerige tijden ook onze bijdrage leveren aan de volksgezondheid in Suriname. Iedereen loopt het risico besmet te raken. Het gebruik van een sanitizer gebaseerd op alcohol is, naast het regulier wassen van de handen met zeep en het houden van de nodige afstand tot elkaar, één van de beste manieren om te voorkomen dat het Covid-19 virus zich verder verspreidt. In deze tijd is het goed te zien, dat verschillende lokale bedrijven samenwerken in het ontwikkelen van onder meer hand sanitizers. Het is mooi dat dit soort dingen gebeuren.'

De alcohol-sanitizer bevat 70% alcohol en wordt geleverd in flessen van 350 ml. Ma Ajong sluit toekomstige donaties niet uit. 'De beschikbaarheid van een goede sanitizer onder alle lagen van de bevolking is in deze tijd essentieel gebleken. Suriname Alcoholic Beverages N.V. zal al het mogelijke doen om aan deze vraag te kunnen blijven voldoen, ook middels donaties.'

VHP roept op tot protest tegen verkoop Staatsolie velden

'Regering stiekem bezig toekomst van Suriname te verkwanselen voor een appel en een ei'

'Vlak voor de verkiezingen opportunistisch spelen met Staatsolie is onbehoorlijk bestuur'


'De VHP heeft met grote bezorgdheid kennisgenomen van het voornemen van de regering om offshore olievelden van Staatsolie te verkopen. Terwijl de burgers worstelen met de Covid-situatie, is de regering stiekem bezig de toekomst van Suriname te verkwanselen voor een appel en een ei. 

Het is duidelijk dat er na 25 mei een wisseling van de wacht op komst is. Het vertrouwen in deze regering is naar een absoluut nulpunt gedaald. Hun enige uitweg is om nu nog snel te kunnen 'cashen'. Wat er met ons land na 25 mei gebeurt interesseert hen weinig. Slechts het vullen van de eigen zakken staat nog op hun agenda. Zo vlak voor de verkiezingen opportunistisch spelen met Staatsolie is onbehoorlijk bestuur en heeft maar één doel hun campagne financieren. 

De recente olievondsten zijn een door God gegeven geschenk die aan alle Surinamers toekomt, zowel de huidige als volgende generaties. De opbrengsten dienen door goed bestuur beheerd te worden. De VHP heeft de plannen al klaar, die alle Surinamers ten goede zullen komen. 

Dankzij de offshore olie en gas zal Suriname in de toekomst een enorme industriële ontwikkeling kunnen doormaken. Met de olie kunnen direct dollars worden verdiend. Maar, nog belangrijker is dat met het gas veel werkgelegenheid, industrialisatie, en diversificatie van de economie kan worden bereikt. Deze strategie kan Suriname in het rijtje plaatsen van welvarende landen zoals Noorwegen en Abu Dhabi. De offshore olie en gas bieden enorme kansen aan Suriname. 

In Blok 58 zijn nu al twee succesvolle vondsten geweest en er liggen nog meer in het verschiet. Daarnaast wijst aller erop dat in de 'Staatsolie Study Area' gigantische voorraden onder de zeebodem liggen. Hoeveel er precies ligt is nog niet eens bekend. Het zal nog jaren duren voordat we het precies weten. Duidelijk is nu al dat dit zonder meer in de honderden zo niet duizenden miljarden Amerikaanse dollars loopt. Tot die tijd is verkoop hiervan nu, hetzelfde als het verkopen van een kluis zonder te weten wat erin zit. Dat is wat de regering nu wil doen en dat is je reinste criminaliteit. 

De directie van Staatsolie heeft aangegeven tegen de verkoop te zijn. Maar, het is bekend dat deze gewetenloze regering er niet voor zal terugdeinzen de directie aan een kant te zetten. Men zal proberen de verkoop via slinkse wegen toch door te zetten. 

De VHP roept alle burgers daarom op om zich tegen dit plan van de regering te keren. In het bijzonder roepen wij op de Staatsolie medewerkers, de vakbonden, en het bedrijfsleven hun stem te laten horen. Ook binnen de Covid-situatie zijn er voldoende manieren om dit tot uiting te brengen. 

Surinamers, onze toekomst mag niet worden verkocht door deze corrupte regering. Deze laatste poging van de regering moet worden verijdeld. Laten wij met zijn allen vechten voor onze olie en voor ons land!'

Inheems dorp Apetina neemt verbrandingsoven in gebruik

Oven is eerste in reeks van vier die worden geplaatst in Tapanahonigebied

(Bron foto's: NII)

De ingebruikname vrijdag 3 april 2020 van een verbrandingsoven in het inheems dorp Apetina, de eerste in het Tapanahonigebied, is het resultaat van het bezoek van president Desi Bouterse aan dit dorp in 2017. De dorpsgemeenschap kaartte toen aan, dat men behoefte had aan een structurele vuilverwerking in het dorp. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Hierdoor is als onderdeel van Bouta’s Milieuplan, onder coördinatie van het ministerie van Volksgezondheid, de 22e verbrandingsoven in gebruik genomen, zodat het vuil op een verantwoorde manier kan worden verwerkt. Apetina is een dorp in het ressort Tapanahoni van het district Sipaliwini. De districtscommissaris van dit ressort, August Bado zei bij de ingebruikname, dat dit dorp als voorbeeld geldt voor andere leefgemeenschappen in het binnenland. 'Deze leefgemeenschap is vooruitstrevend en komt met ideeën om ontwikkeling te brengen', benadrukte Bado.

Het begon met het voorstel van de dorpsbewoners om het vliegveld te verlengen zodat grotere vliegtuigen kunnen landen, voor onder andere het overvliegen van toeristen naar dit gebied. Teneinde deze belangrijke bron van inkomsten voor het dorp te garanderen, moet onder andere worden gezorgd voor een schoon milieu. Vandaar dat de verbrandingsoven een essentiële bijdrage zal leveren hieraan.

De voorzitter van de Commissie Verbrandingsoven, Boy Guardiola, haalde aan dat er nu meer ontwikkeling wordt gebracht met deze oven. De Commissie werd eerder dit jaar ingesteld door de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias.

Deze oven moet ervoor zorgen, dat de mensen in coöperatief verband moeten zorg dragen voor een schoon milieu, waarbij ook aandacht moet worden besteed aan de aanvoer van het vuil naar de verbrandingsoven.

Er zijn drie mannen en drie vrouwen opgeleid die moeten zorgen dat de verbrandingsoven duurzaam moet worden bediend. Uit handen van hem, hebben de getrainden een certificaat ontvangen. Ze werden allen succes toegewenst door Guardiola. Hij spoorde het volk van Apetina aan voort te gaan om initiatieven te ondernemen die moeten leiden tot meer ontwikkeling in het dorp.

Hierna werden het plakkaat en naambord van de 22ste verbrandingsoven  onthuld. Het lint werd voor de opening doorgeknipt door hoofDkapitein Japanulu Aluhuni, waarna de oven officieel in bedrijf werd genomen. Deze oven is de eerste in de reeks van vier ovens die worden geplaatst in het Tapanahoni gebied.