donderdag 5 september 2019

Brazilië benut ruim 220 miljoen euro corruptiegeld voor bestrijding branden Amazone

(Bron foto: AFP)
Geld uit onderzoek naar corruptie in de zogenoemde operatie 'Lava Jato'


Brazilië trekt omgerekend ruim 220 miljoen euro uit voor maatregelen tegen de branden in het Amazonegebied. Het geld kwam boven water in een onderzoek naar corruptie, de zogenoemde operatie 'Lava Jato'('Auto Wasstraat'), en wordt nu voor de aanpak van de branden benut. Het hoofd van de Braziliaanse senaat Davi Alcolumbre maakte dat vandaag, donderdag 5 september 2019, bekend. 


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro ligt internationaal onder vuur vanwege de aanpak van de branden in het Amazonegebied.

Morgen begint in Colombia een regionale top waar over het probleem wordt overlegd. Bolsonaro heeft afgezegd, omdat hij zondag wordt geopereerd. Het is de vierde medische ingreep sinds hij vorig jaar ernstig gewond raakte door een steekpartij tijdens zijn verkiezingscampagne.

(Suriname Mirror/Metropoles/EuroNews/ANP/Twitter/BR Politico)

341 Kilo cocaïne voor Antwerpen onderschept in Braziliaanse havenstad Santos

Cocaïne verstopt in een 12 meter lange container bestemd voor de Antwerpse haven


In de Braziliaanse havenstad Santos onderschepten de Braziliaanse autoriteiten woensdag 4 september 2019 341 kilo cocaïne. De drugs, die verstopt zat in een 12 meter lange container, was bestemd voor de Antwerpse haven. 

'De container werd door de douane onderzocht na een objectieve risicoanalyse', legt de Receita Federal in Brazilië uit.


Na röntgenfoto’s werd overgegaan op een fysieke inspectie in een zak mycelium (vegetatief deel van een schimmel). Er werden tien zwarte sportzakken gevonden met daarin een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne. Verpakt in plastic, goed voor totaal 341 kilo.

De speurders vermoeden dat de drugs buiten medeweten van de eigenaar van de lading in de container gestoken werden, de zogenaamde 'rip-off modality' techniek.

(Suriname Mirror/Noticias R7/Gazet van Antwerpen/Noticias ao Minuto/Fiario do Litoral/Twitter)

Braziliaanse president Bolsonaro prijst de militaire staatsgreep van 1973 in Chili

Bolsonaro haalt uit naar VN mensen- rechtenchef Michelle Bachelet, oud-presidente van Chili

'Als de mensen van Pinochet in 1973 niet links hadden verslagen - waaronder uw vader - zou Chili vandaag een Cuba zijn'


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro bekritiseerde woensdag 4 september 2019 de VN mensenrechtenchef Michelle Bachelet, een voormalige Chileense presidente, door de militaire staatsgreep van 1973 te prijzen die leidde tot de dood van haar vader.

Bolsonaro noemde de vader van Bachelet, Alberto, een officier van de luchtmacht die zich verzette tegen de staatsgreep van generaal Augusto Pinochet en werd opgesloten en gemarteld. Hij stierf in gevangenschap in 1974. 'Als de mensen van Pinochet in 1973 niet links hadden verslagen - waaronder uw vader - zou Chili vandaag een Cuba zijn', vertelde Bolsonaro verslaggevers buiten zijn verblijf in Brasilia.



Pinochets staatsgreep tegen de eerste gekozen marxistische president van het halfrond, Salvador Allende, startte een campagne van repressie in Chili, met tienduizenden gevangen gezet en gemarteld, vaak verkracht. Een waarheidscommissie stelde later vast, dat 3.065 verdachte linksen werden gedood. Onder de gearresteerden waren Bachelet, die zei dat ze was gemarteld, en haar moeder, hoewel ze later werden vrijgelaten en in ballingschap gingen.

Bolsonaro sprak nadat Bachelet bezorgdheid uitte over een toenemend aantal moorden door de politie in Brazilië en over vermeende beperkingen op burgerlijke vrijheden. Sprekend in Genève veroordeelde Bachelet wat zij 'een openbaar discours legitimeerde dat summiere executies legitimeerde'. Zonder de Braziliaanse president te benoemen, bekritiseerde Bachelet zijn verklaarde wens om de militaire staatsgreep van Brazilië in 1964 te vieren, evenals zijn ontkenning van staatsmisdaden uit het verleden. Als gevolg hiervan, zei ze, voelen sommige staatsagenten zich 'boven de wet en effectief in staat om te doden zonder verantwoordelijk te worden gehouden'.

Bolsonaro zegt dat Brazilië democratisch is en dat Bachelets opmerkingen neerkomen op bemoeienis met de zaken van Brazilië. Hij vergeleek haar opmerkingen met die recentelijk gemaakt door de Franse president Emmanuel Macron, die Brazilië bekritiseerde vanwege zijn aanpak van de Amazone-branden en de bredere verwaarlozing van het milieu door het land. Bolsonaro, een voormalige legeraanvoerder, heeft herhaaldelijk het militaire regime van Brazilië van 1964-1985 geprezen.

Een Braziliaanse commissie concludeerde in 2014, dat de dictatuur verantwoordelijk was voor minstens 434 buitengerechtelijke moorden en verdwijningen. Volgens schattingen werden tussen de 30.000 en 50.000 mensen illegaal gearresteerd en gemarteld. In 2016 stemde Bolsonaro, terwijl hij lid was van het Congres, om toenmalige president Dilma Rousseff, een voormalige guerrilla die werd opgesloten en gemarteld tijdens het militaire bewind, af te zetten. Bolsonaro droeg zijn stem op aan de kolonel die verantwoordelijk was voor de martelingseenheid.

In Chili hebben verschillende politici hun steun uitgesproken voor Bachelet na de kritiek van Bolsonaro.


Daaronder senator Isabel Allende, dochter van de president die werd verdreven in de staatsgreep van 1973. Zelfs de conservatieve Chileense president Sebastian Pinera nam afstand van de opmerking. 'Ik deel helemaal geen enkele toespeling van president Jair Bolsonaro met betrekking tot een voormalige Chileense president en vooral in een onderwerp dat zo pijnlijk is als de dood van haar vader', zei hij.



(Suriname Mirror/radio.uchile.cl/The Associated Press/The Japan Times/Twitter/Joop)

In 48 uur na kap- en brandverbod kwamen er in Brazilië bijna 4.000 nieuwe brandhaarden bij...

(Bron foto: Reuters)
Het aantal vuurhaarden met bijna 85 procent toegenomen in vergelijking met 2018


In de twee dagen nadat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro een decreet ondertekende waarmee hij voor zestig dagen lang het kappen en verbranden ten behoeve van landbouw verbiedt, zijn in Brazilië bijna 4.000 nieuwe bosbranden gestart. 

Bolsonaro ondertekende vorige week een decreet waarmee het kappen en verbranden van bossen voor landbouw 60 dagen lang verboden wordt in Brazilië. Onder stijgende binnenlandse en internationale druk wilde hij zo de verveelvoudiging van de bosbranden in het Amazonegebied indijken. Maar, veel impact leek die maatregel meteen na ingang alvast niet te hebben.

In de 48 uur na het uitvaardigen van de ban braken in totaal 3.859 nieuwe brandhaarden uit, meldt het Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) op basis van satellietdata. Zo’n 2.000 van die nieuwe branden ontstonden in het Amazoneregenwoud. De cijfers zijn een nieuwe klap in de milieucrisis die paniek over heel de wereld heeft veroorzaakt.

Hoewel bosbranden in het Amazonewoud niet ongewoon zijn, is sprake van een recordaantal branden dit jaar. Tegenover vorig jaar is het aantal vuurhaarden zelfs met bijna 85 procent toegenomen. Augustus was ook de ergste maand voor branden in de Amazone sinds 2010, toen het gebied geteisterd werd door een ongewone droogte. Dat is nu niet het geval. Dikwijls zijn de branden veroorzaakt door landbouwers of rundveehouders die meer land willen. Het huidige Braziliaanse regeringsbeleid moedigt hen daarbij vooral aan.

(Suriname Mirror/INPE)

Twee agenten aangehouden voor aannemen geld van automobilist tijdens verkeerscontrole

Geld aangeboden nadat geconstateerd was dat bepaalde documenten niet in orde waren


Twee politieagenten zijn aangehouden en in verzekering gesteld, nadat zij geld zouden hebben aangenomen van een automobilist tijdens een verkeerscontrole. Het geld werd aangenomen toen de bestuurder het hun had aangeboden. Het geld werd aangeboden nadat zij geconstateerd hadden dat bepaalde documenten niet in orde waren. 

De Times of Suriname meldt vandaag, donderdag 5 september 2019, - aldus Waterkant.net - dat beide agenten zijn aangehouden voor afpersing, knevelarij en het aannemen van giften en beloften in de rechtmatige uitoefening van hun ambt. De politiemannen zijn na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

De automobilist had een bepaald bedrag in vreemde valuta bij zich. Het vermoeden bestaat dat hij een buitenlander is. Hoofdinspecteur Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname zegt, dat deze zaak in onderzoek is bij de afdeling Onderzoek Personele Zaken.

Beide politiemannen blijven aangehouden in het belang van het onderzoek.

Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse, weer eens in opspraak

Aangifte tegen Meriba gedaan inzake een misgelopen drugsdeal



Romano Meriba, de pleegzoon van president Desi Bouterse, is weer in opspraak. Volgens het Dagblad Suriname is er afgelopen week aangifte tegen hem gedaan inzake een misgelopen drugsdeal, zo meldt Waterkant.net vandaag, donderdag 5 september 2019.

Het dagblad heeft vanmorgen de hele voorpagina gewijd aan Meriba. In een uitgebreid artikel in de krant komt naar voren dat Meriba de aangever samen met vier anderen zwaar zouden hebben mishandeld. Dit allemaal vanwege een koffer met drugs die de aangever naar Nederland moest brengen, maar volgens hem nooit gehad zou hebben.

Romano Meriba kreeg in 2017 3,5 jaar celstraf voor een roofoverval die hij in november 2015 heeft gepleegd. Hij zou het brein zijn geweest achter deze dodelijke roofoverval.

In 2005 kreeg hij 15 jaar voor roof en doodslag. President Bouterse verschafte hem gratie nadat die aantrad als president. En in 2002 zat Meriba vast omdat hij een granaat had gegooid naar het huis van de toenmalige Nederlandse ambassadeur Ruud Treffers.

Suriname wil meer ontwikkelingsprojecten gefinancierd door Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC)

Minister Pollack-Beighle vindt aantal gerealiseerde projecten in 20 jaar tijd veel te weinig


Suriname is momenteel één van de meest actieve leden van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC). Er lopen verschillende ontwikkelingsprojecten die door OIC worden gefinancierd, terwijl andere worden voorbereid. 

Wat de afgelopen twintig jaar aan projecten is gerealiseerd, vindt minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle veel te weinig. Zo bleek gisteren bij aanvang van tweedaagse besprekingen tussen Suriname en de 'Committee for Economic and Commercial Cooperation of the Organization of the Islamic Cooperation: Cooperation for Development' (Comcec) van de OIC, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 5 september 2019.


Comcec-directeur Mehmet Metin Eker zei, dat de bijeenkomsten als doel hebben te inventariseren wat de prioriteiten van Suriname zijn voor ondersteuning van zijn organisatie. Suriname heeft de afgelopen twee jaar enorm veel interesse getoond voor de samenwerking met de OIC.

Comcec is volgens de directeur gekomen om presentaties te houden over de samenwerkings- en financieringsmogelijkheden en geïnformeerd te worden over Surinames economische ontwikkeling, sociale problemen ontwikkelingsprioriteiten. Eker hoopt, dat de potentie van het land zodanig gemobiliseerd wordt om de economische ontwikkeling verder te ondersteunen.


De consultatieronde komt volgens minister Pollack-Beighle op een zeer geschikt moment. Uiterlijk eind deze maand kunnen nog projecten worden ingediend voor financiering (zie Tweet). Ze is ervan overtuigd dat het aantal projecten opgevoerd en de samenwerking binnen Comcec verdiept kan worden door de missie die naar Paramaribo is gekomen.

Sinds Suriname is 1996 lid van de OIC zijn vijf projecten gerealiseerd. Veel te weinig vindt minister Beighle. Er dienen meer projecten te komen die de bevolking ten goede komen en de economische en sociale ontwikkeling verder ondersteunen. Suriname heeft potentie in landbouw en diversificatie van de toerismesector is noodzakelijk meent de minister. Paramaribo wil meer putten uit zijn lidmaatschap van de OIC en is daarom ingenomen, dat Eker met een team is gekomen om gericht aan te geven op welk gebied en hoe assistentie geboden kan worden om meer projecten te kunnen realiseren.

Voor het komende jaar zijn onder andere hernieuwbare energie, industriële ontwikkeling en digitale economie toegevoegd aan de gebieden waar projectvoorstellen voor ingediend kunnen worden. Tijdens de consultaties zullen zaken die te maken hebben met landbouw, visserij, armoedebestrijding en financiën, infrastructuur, handel en industrie alsook toerisme besproken worden.

Broers Isaac en Omer Grynsztein tot zes en vijf jaar cel veroordeeld door rechtbank Zwolle

Rechtbank Overijssel verwerpt deal OM met verdachten 

Broers verdacht van witwassen ruim 320 miljoen dollar op Curaçao en leiding geven aan oplichting en het vervalsen van documenten


De rechtbank Overijssel in Zwolle heeft de twee broers Isaac en Omer Grynsztein tot zes en vijf jaar cel veroordeeld voor het jarenlang witwassen van in totaal ruim 320 miljoen dollar op Curaçao en het leiding geven aan oplichting en het vervalsen van documenten. Hiermee schuift de rechtbank de overeenkomst tussen het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en de verdachten aan de kant, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 5 september 2019.

'De tussen partijen afgesproken lage strafeis doet op geen enkele wijze recht aan de aard en ernst van de feiten', aldus een uitleg van de uitspraak in de zogeheten Cymbal-zaak.

Bij het gerecht op Curaçao loopt een vergelijkbare of in elk geval sterk aan Cymbal gelieerde procedure, hier de Troja-zaak genoemd. In de Troja-zaak zal ‘het onderzoek ter terechtzitting op vrijdag 6 september worden gesloten’, waarna het gerecht op Curaçao op vrijdag 27 september uitspraak doet.

Conform het Zwolse vonnis van gisteren mogen de broers, 53 en 45 jaar oud, vijf jaar lang hun beroep als financiële dienstverlener niet uitoefenen. De witwaspraktijken duurden ruim dertien jaar (van juli 2004 tot en met september 2017), waarin de beide Grynszteins documenten vervalsten zoals inkoopfacturen en bonnetjes.

De veroordeelden gebruikten hun bedrijf als witwasmachine voor Venezolanen die zogenaamd lingerie kochten, maar in werkelijkheid contante dollars aanschaften waarover commissie werd betaald; het zogenaamde ‘swipen’.

Bestuur van Sehos op Curaçao sleept Inspectie voor de Volksgezondheid - 'IGZ treedt buiten haar bevoegdheden met aanwijzing'

Sehos-bestuur vindt aanwijzing van IGZ ‘disproportioneel en zeker niet doelgericht’


Het bestuur van het Sint Elisabeth Hospital (Sehos) acht de beslissing van de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) inzake een aanwijzing van IGZ aan Sehos ‘disproportioneel en zeker niet doelgericht’. Reden waarom het bestuur, na juridisch advies te hebben ingewonnen, heeft besloten om de gang naar de rechter in te zetten. Aldus Raiza Kibbelaar, hoofd Communicatie en Patiëntenrelaties Sehos, in een persbericht, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 5 september 2019.

Sehos heefteen aanwijzing gekregen van IGZ om het leveren van financiële informatie te hervatten. Sehos moet bestellingen laten vaststellen door IGZ, voordat ze worden geplaatst bij leveranciers. Volgens IGZ zal Sehos op deze wijze de patiëntenzorg moeten normaliseren. Daarnaast dient Sehos volledige informatievoorziening aan IGZ te hervatten.

Volgens Sehos is het huidige financiële probleem echter complexer dan voorgesteld door IGZ. Daarbij is het bestuur van mening dat de door IGZ genomen maatregel niet zal leiden tot oplossing van dit probleem, waarbij deze aanwijzing het doel voorbij zal schieten.

'Voor zover het redelijkerwijs noodzakelijk wordt geacht voor het uitoefenen van de taak van IGZ, heeft Sehos te allen tijde informatie verstrekt aan IGZ', zegt Kibbelaar. Ook is het bestuur van Sehos van mening, dat IGZ buiten haar bevoegdheden treedt met de aanwijzing, ‘aangezien op een bepaald moment IGZ de instantie betreft die de beslissingen ter zake neemt voor het besturen van het ziekenhuis, terwijl dezelfde IGZ het toezicht moet blijven houden op het ziekenhuis’.

In relatie tot zaak-Babel, Curaçao, wordt Italiaanse Hoofdofficier van Justitie Pellicano toch als getuige gehoord

(Bron foto: laprovinciacr.it)
Maar, vonnis in zaak-Babel van Gerrit Schotte en partner Cicely van der Dijs is onherroepelijk

Roberto Pellicano wordt als getuige gehoord bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome


In een onlangs verleende beschikking in relatie tot de zaak Babel is vastgesteld dat Roberto Pellicano, de Italiaanse hoofdofficier van Justitie in Cremona, als getuige gehoord wordt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome. Hoewel het vonnis in de zaak Babel van Gerrit Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs onherroepelijk is, heeft het gerecht bij beschikking van 28 februari 2019 het verzoek toegewezen om Pellicano als getuige te horen. Dit meldt vandaag, donderdag 5 september 2019, het Antilliaans Dagblad.

Dit getuigenverhoor zou eerst op 6 juni van dit jaar plaatsvinden, maar Pellicano wilde niet via videoverbinding een verklaring afleggen. Daarom wordt hij nu verhoord op locatie in Rome. Wanneer dit verhoor precies zal plaatsvinden is niet bekend.

In de beschikking staat dat de zaak ambtshalve naar de parkeerrol wordt verwezen van 6 maart 2020. Schotte wil met het verhoor ‘bewijzen’ dat (leden van) het Openbaar Ministerie Curaçao niet naar waarheid hebben geverbaliseerd, alsmede ‘dat een vooraanstaand lid van het Openbaar Ministerie (OM) destijds een ambtsedig proces-verbaal in strijd met de waarheid heeft opgesteld, alsmede bij de rechter-commissaris niet naar waarheid heeft verklaard’.

En daarom is het onderzoek Babel volgens Schotte - die veroordeeld is voor ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen - onder valse voorwendselen gestart.

Er is gekozen voor het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat deze instantie volgens het ‘Verdrag inzake de verkrijging van bewijs in het buitenland en in handelszaken’ als centrale autoriteit is aangewezen. Voor het verhoor hebben de partijen, te weten zowel Schotte en Van der Dijs als het Land Curaçao, vragen mogen formuleren.

Amerikaanse Klesch Group serieus in beeld voor overname Isla-raffinaderij op Curaçao

Voorkeurspartner overname Isla heeft raffinaderij in Duitsland

(Bron foto: bbj.hu)

De Klesch Group van de Amerikaan Gary Klesh is geselecteerd om de komende maanden exclusief onderhandelingen mee te voeren over een contract voor de overname van de Isla-raffinaderij op Curaçao. Hiermee is Klesch Group de voorkeurskandidaat om na 31 december 2019, als de leaseovereenkomst met de Venezolaanse staatsmaatschappij PdvSA eindigt, of mogelijk zelfs eerder de exploitatie van de raffinaderij rond het Schottegat, de olieterminal bij Bullenbaai en de krachtcentrale Curaçao Refinery Utilities (CRU) over te nemen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 5 september 2019.

Het lijkt op dit moment de laatste kans op voortzetting van de Curaçaose raffinage-industrie, waarmee werkgelegenheid voor een paar duizend man is gemoeid en die goed is voor een flink deel van de economie en deviezenopbrengsten. PdVSA - zelf ook een kandidaat - is zelf niet in staat de Isla, die sinds mei 2018 vrijwel platligt, te laten produceren; door gebrek aan olie, beslagleggingen en sancties.

Klesch Group is een particuliere internationale groep die actief is in de zware industrie en investeringen doet in de petroleumsector onder de naam Klesch Petroleum Holding Limited. Klesch Group heeft volgens overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) een solide reputatie waar het gaat om overnames, met veel bezittingen in sterk gereguleerde markten, en heeft eerder transacties met grote internationale partijen concreet afgerond.

Klesch is actief in meerdere landen, waarvan in dit verband de Heide-raffinaderij in Duitsland de belangrijkste is. Deze voorheen Shell-raffinaderij in het noorden van Duitsland opereert volgens de strengste (milieu)normen en heeft volgens persbureau Reuters een capaciteit van 93.000 vaten per dag.

'Wij proberen backtrack op de Corantijnrivier zo ordelijk mogelijk te laten verlopen'

'Maar, we hebben het recht niet om te gaan kijken in de tassen van de passagiers'


'Wij proberen de backtrack over de Corantijnrivier zo ordelijk mogelijk te laten verlopen. Natuurlijk houden we rekening met alles, maar wij geven hier de richtlijnen aan de honderden mensen die dagelijks gebruikmaken van deze gedoogde illegale route', zegt booteigenaar Dewiednandan ‘Pee’ Baidjoe vandaag, donderdag 5 september 2019 in de Ware Tijd.

Hij onderhoudt samen met drie andere Surinaamse en twee Guyanese collega's de route. Baidjoe weerspreekt dat er sprake is van een chaotische situatie bij de backtrack. 'We hebben instructies van de overheid en letten ook op dat er geen negatieve praktijken zoals smokkel plaatsvinden. Maar we hebben het recht niet om te gaan kijken in de tassen van de passagiers.'

De vervoerder merkt op dat de politie regelmatig controles uitoefent op de Corantijnrivier en dat boten midden op de rivier aangehouden worden. 'De Maritieme Autoriteit Suriname heeft onze boten recent gekeurd en we volgen de instructies nauwkeurig op. We willen echt niet dat zaken mislopen op de route en houden ons aan de afspraken met de overheid.'

Baidjoe denkt dat de drukte bij de backtrack zal aanhouden tot de Canawaima-veerboot eind september weer wordt ingezet. Passagiers die reizen via de backtrack vinden het vermoeiend om meer dan dertig kilometers af te leggen naar South Drain voor het laten afstempelen van hun paspoort. 'De overheid zou moeten komen met een controlepost bij de oversteekplaats aan Surinaamse zijde, waar alle reizigers hun paspoorten kunnen laten afstempelen.'

Baidjoe zegt dat niet alle reizigers naar South Drain hoeven om hun paspoorten te laten afstempelen. Surinamers die ergens in Berbice in Guyana of dicht bij de grens verblijven, hoeven namelijk niet met een paspoort te reizen, maar mogen op vertoon van hun identiteitskaart oversteken. 'Dat geldt ook voor Guyanezen die voor zaken oversteken naar Nickerie en niet mogen doorreizen naar de stad.'

Feestelijke heropening de Nieuwe Grondmarkt in het district Wanica

(Bron foto's: LVV)
'Markt geleidelijk centrale locatie aan het worden voor personen van Latour tot Lelydorp'


De Nieuwe Grond markt in het district Wanica heeft haar deuren gisteren feestelijk heropend in verband met het 40jarig bestaan van de markt. Het dagelijks bestuur van de markt ligt in handen van de Coöperatie Vereniging Zondagse markt te Nieuwe Grond (Covezomag). De officiële heropening is verricht door vicepresident Ashwin Adhin, zo bericht het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vandaag, donderdag 5 september 2019.

Naast de vicepresident waren aanwezig de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Vijai Chotkan, de districtscommissarissen Audrey Hankers, Wedperkash Joeloemsingh en Sarwankoemar Ramai en onderdirecteur Landbouw van het ministerie van (LVV), Ashwin Ramdin.

Voorzitter Ramchandra Lachman van de coöperatie kijkt heel tevreden terug op alles wat zij tot heden hebben kunnen realiseren. Een van de behaalde doelen is, dat de markt niet alleen bestaat uit een groenten- en fruithal, maar ook ruimten voor handel van niet agrarische producten én een trainingszaal, waarvan eenieder gebruik kan maken voor trainingen.

Lachman vertelt, dat de markt geleidelijk een centrale locatie aan het worden is voor personen van Latour tot Lelydorp. Er kunnen ook betalingen gedaan worden bij het incassokantoor van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) die ook daar gevestigd is.

De voorzitter bedankte de regering voor alle ondersteuning die zij krijgen bij de realisatie van hun plannen. Landbouw-onderdirecteur Ramdin hield namens minister Rabin Parmessar een toespraak. Daarin gaf hij aan, dat de markt mag rekenen op verdere ondersteuning van het ministerie. Vanuit het beleid van LVV-minister Parmessar, wordt echter wel van de landbouwers geëist dat zij zich houden aan de voorwaarden met betrekking tot voedselveiligheid en het telen van gewassen volgens de regels van Goede Agrarische Praktijken.

Houten woning aan de Claudia Wensweg in de as gelegd

Brand zou zijn gesticht door een vrouw


Waterkant.net bericht vandaag, donderdag 5 september 2019, dat een houten woning aan de Claudia Wensweg te Paramaribo dinsdagmiddag compleet is afgebrand. De precieze oorzaak van de brand moet nog onderzocht worden, maar volgens omstanders zou er brand zijn gesticht in de woning. 

Een vrouw zou verdacht worden van de brandstichting. Toen de brandweer arriveerde bleek dat de woning reeds afgebrand en ingestort was.

Volgens een woordvoerder zou het huis bewoond zijn door een man en zou de brand in een slaapkamer zijn begonnen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De woning had geen eigen stroomvoorziening; er werd stroom afgetapt van een andere woning. Het pand was niet verzekerd. De politie is nog bezig de exacte oorzaak van de brand te onderzoeken. Volgens de Times of Suriname bestaat het vermoeden, dat er in het huis al eerder brand was uitgebroken.

Assemblee-voorzitster Geerlings-Simons: 'Ik ben niet door mijn fractie in de steek gelaten'

'Mijn fractie had daarmee niets te maken'


'Het klopt niet dat ik door mijn fractie in de steek ben gelaten. Mijn fractie had daarmee niets te maken', zegt Assemblee-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons in de nasleep van de vergadering over de Brokopondo-overeenkomst vandaag, donderdag 5 september 2019, in de Ware Tijd. 

De vergadering begon 29 augustus begonnen en was 24 uren later nog steeds bezig. Na uren te hebben vergaderd, verliet Geerlings-Simons vrijdagmorgen rond zes uur teleurgesteld de vergadering. Zij had zich persoonlijk ingezet voor de wijzingsvoorstellen voor de Brokopondo Overeenkomst. 'Ik heb op basis van processen en inhoudelijke zaken besloten om afstand te nemen. Bij zo'n belangrijke kwestie moest ik een bepaalde zekerheid hebben om er een beslissing over te kunnen nemen en dat was op het laatst niet het geval', stelt Geerlings-Simons.

Ze zegt dat er wel veranderingen zijn bereikt. 'Samen met onder andere de vicevoorzitter en de minister heb ik gewerkt aan de zaak', zei ze, doelend op respectievelijk Melvin Bouva en Sergio Akiemboto, minister van Natuurlijke Hulpbronnen. 'Voor mij is het uiteindelijk niet ver genoeg gekomen en ik heb gedaan wat ik moest doen.'

Geerlings-Simons zegt, dat zij vanuit haar positie als burger de regering zoveel als zij dat kan, zal ondersteunen naar een zo goed mogelijke afloop, om zodoende het beste voor Suriname te bereiken. 'Voor mij is verder deze kwestie zo afgedaan.'

De voorzitster bleek die vrijdag ontstemd te zijn dat belangrijke wijzigingen waarover dagen was gesproken, niet zijn doorgevoerd, maar zijn teruggedraaid door de regering. Doordat zij is weggelopen heeft zij niet gestemd over de ontwerpwetten Wijziging Brokopondo Overeenkomst en Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen. Kort voordat Geerlings-Simons de vergadering verliet, merkte zij nog op, dat er ingrijpende veranderingen waren doorgevoerd in de twee ontwerpwetten die de regering had aangeboden. De veranderingen hebben invloed op de overname van de Afobaka-waterkrachtcentrale door Suriname.

Ze zei, dat het land de dam pas over zou nemen als die in goede conditie verkeert en stelde dat Alcoa bij het uitvoeren van technische werkzaamheden vrijwaring kan krijgen. Geerlings-Simons pleitte ook voor Surinamers die in het beleven van hun grondrecht in deze overeenkomst niet worden beperkt als zij naar de rechter willen stappen.

Visserscollectief: 'Vissers kampen met teruglopende visverkopen en lage prijzen'

'Bij de verzadiging van de markt heeft het vergunningenbeleid een grote rol gespeeld'


De vissers kampen met teruglopende visverkopen en lage prijzen. Dit jaar zijn de visverkopen voor de export met bijna 30 procent gedaald, zegt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, vandaag, donderdag 5 oktober 2019, op Starnieuws. Het marktmechanisme vraag en aanbod is uit zijn balans. 

Nu het probleem met de Chinese trawlers is opgelost, zullen de vissers hun volle aandacht richten op het oplossen van de oorzaken van de teruggelopen verkopen. Bij de verzadiging van de markt heeft het vergunningenbeleid een grote rol gespeeld, zegt Lall. Hoe meer vergunningen je uitgeeft, hoe meer vis er gevangen wordt, waardoor de markt sneller verzadigd raakt. Hij vertelt dat er elk jaar wel een terugloop in de verkopen is, maar dat het dit jaar veel groter is. De vissers blijven zitten met hun vangsten en producten. Lall zegt dat de teruggelopen visexport te maken heeft met een buitenlands marktprobleem, met name de Aziatische markt lijkt verzadigd te zijn.

Een visexporteur heeft afgelopen zaterdag via het Viskeuringsinstituut (VKI) 23.730 kilo aan onverwerkte visproducten laten vernietigen. Het gaat om een lading die in mei 2018 verscheept is naar Vietnam. De afnemer van het product in Vietnam heeft de container met visproducten niet ingeklaard, waardoor scheepvaartmaatschappij CMA dezelfde container terug heeft gestuurd naar het land van herkomst, Suriname. Dit zou blijken uit de inklaringsdocumenten van Suriname naar Vietnam v.v.

'De vis is in bevroren toestand en verpakt en in een door een graafmachine gegraven put gedumpt en met veel zand dichtgemaakt. Het gaat om de vissoort Macrodon ancylodon (King weakfish), in het Surinaams Dagoetifi/Bangamary. De exporteur heeft afstand gedaan van de vis. Het verwerkingsbedrijf heeft een afstandsverklaring getekend met het VKI, waarbij het bedrijf verklaart op eigen verzoek de lading van visproducten te willen dumpen, vanwege de levensduur van het product. Het product is sinds 18 mei 2018 verscheept naar Vietnam en eind augustus 2019 weer in de haven van Paramaribo, Suriname. Het dumpen is gebeurd onder toezicht van twee inspecteurs van VKI en de politie. Het bedrijf zou duidelijk aangegeven hebben haar naam niet kenbaar te maken', aldus Juliette Colli, directrice van het Viskeuringsinstituut, tegenover Suriname Mirror.

De ondernemer heeft vastgesteld dat het voor kleine landen steeds moeilijker wordt om vis te exporteren, aangezien de grote mogendheden waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie, de regels steeds verder aanscherpen. 'Dit tot grote frustraties van de exporteurs van kleine landen." Met moeite lukt het wat te verkopen nu de markt is gekrompen', vertelt Lall.

Met het vertrek van de Chinese trawlers is één probleem opgelost, maar nu blijkt hoe desastreus het vergunningenbeleid is. Er is sprake van een verdubbeling van het aantal visvergunningen - van 250 naar bijna 500 - voor hetzelfde visgebied. De visprijzen zijn heel snel gedropt dit jaar. Zelfs de verkoop van visblaas, waarmee de vissers hun expeditiekosten nog konden betalen, lijkt een probleem te zijn. 'Niemand wil het kopen, en als er zich toch na moeizaam onderhandelen een koper aanbiedt, wil die het op krediet.'

Lall wijst erop dat de expeditiekosten blijven stijgen en met de teruggelopen visverkopen, de vissers heel moeilijk kunnen rondkomen. Hij blijft pleiten voor het verminderen van de visdruk, wat betekent dat het aantal vergunningen moet worden verminderd.

'Als er niet snel wordt ingegrepen, stort de hele sector financieel in. En dat geld voor zowel de exporteurs, verwerkers en vissers.' Hij wijst op de economische gevolgen voor Suriname.

Het Visserscollectief en de Suriname Fisherfolk Organisation hebben vandaag een gesprek met minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Op de agenda staat het vergunningenbeleid en de zorgpunten van de visserijsector. De bewindsman heeft herhaaldelijk gezegd niet onwelwillend te staan tegenover ordening van de vissector.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

'Suriname zal zich als grote broer opstellen naar door orkaan Dorian getroffen Bahama’s'

Suriname stuurt water en een deskundige om de raffinaderij weer operationeel te krijgen

(Bron foto:Al Jazeera)

Suriname zal zich als grote broer opstellen naar de Bahama’s, die recentelijk is getroffen door orkaan Dorian. Vanaf het moment dat bekend was dat orkaan Dorian langs landen in de regio zou woeden, is door het ministerie van Buitenlandse Zaken continu naar nieuwe informatie gevraagd, aldus woensdag 4 september 2019 het Nationaal Informatie Instituut, NII.


Dorian heeft op het eiland Bahama’s zwaar toegeslagen, waarbij zeker negen doden en een nog onbekend aantal gewonden te betreuren zijn.

Intussen heeft Suriname, via diverse kanalen, haar medeleven aan de getroffenen op de Bahama’s betuigd. Daarnaast is vanuit Surinaamse zijde ook bestudeerd op welke manieren het beste hulp geboden kan worden.

Volgens minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken is water het belangrijkste waarmee geholpen kan worden. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid bekeken om financieel te ondersteunen.


Vanuit CDEMA, the Caribbean Disaster Emergency Management Agency, is via het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) het verzoek gedaan om een deskundige af te vaardigen die gaat helpen de raffinaderij in de Bahama’s weer op poten te krijgen.

Door CDEMA is ook een lijst geproduceerd welke assistentie de Bahama’s nodig heeft voor de wederopbouw van het eiland. 'Verder geeft de minister aan dat dit alles het gevolg is van de heersende klimaatsverandering en dat wij ons ervan bewust zijn dat wij ook kwetsbaar zijn. Door onderling samen te werken, kunnen wij enigszins het hoofd bieden aan de gevolgen van deze natuurrampen.'

Suriname en Verenigde Arabische Emiraten gaan in oktober luchtvaartovereenkomst tekenen

'We zijn nu bezig met Colombia, China, Ghana, Turkije en Marokko'


Als alles goed verloopt gaan Suriname en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), in oktober een luchtvaartovereenkomst tekenen. Althans, een intentieverklaring (Memoradum of Understanding), deelt minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie mee, aldus Starnieuws woensdag 4september 2019

Dit is onderdeel van het plan van NV Luchthavenbeheer om in 2033 een miljoen passagiers te verwerken op de Johan Adolf Pengelluchthaven (JAP). Chotkan heeft de mededeling gedaan bij de inaugurele vlucht van Trans Guyana Airways (TGA), afgelopen zondag. TGA en KLM hebben een overeenkomst gesloten voor een nieuwe route naar Amsterdam, Nederland. TGA levert op ‘Zanderij’ passagiers af aan KLM en omgekeerd. NV Luchthavenbeheer verdient op verschillende manieren aan de nieuwe route: brandstofvoorziening, bagage afhandeling, landingsrechten, tax free shopping.

TGA gaat twee dagen per week vliegen naar JAP. Begonnen wordt met een klein toestel, maar verwacht wordt dat het aantal passagiers snel zal toenemen. De hoofdreden: de stroom van personen uit voornamelijk Europa die te maken hebben met de ontwakende olie- en gas industrie in Guyana. Chotkan benadrukt dat de komst van TGA bijdraagt aan het groter plan van de overheid om de ‘connectivity’ van Paramaribo uit te breiden. Het aantal passagiers dat Zanderij aandoet is met 8 procent gestegen, deelt Timothy Mendonça, directeur van NV Luchthavenbeheer mee.

Eerder dit jaar is Copa Airlines uit Panama begonnen Paramaribo aan te doen, Fly Allways doet het prima met de Cuba vluchten en de SLM is weer op dreef, somt hij op. Chotkan merkt op dat het heel goed zaken doen is met Copa Airlines en dat zij willen uitbreiden. Maar, de overheid gaat door met het zoeken naar nieuwe routes van en naar Suriname.

Er wordt heel hard gewerkt om nieuwe luchtvaartovereenkomsten rond te krijgen, zegt de minister. 'We zijn nu bezig met Colombia, China, Ghana, Turkije en Marokko.' Hij geeft mee dat ze met Marokka ver gevorderd zijn. 'We kijken uit naar de ondertekening van de intentieverklaring met de Emiraten in oktober', deelt Chotkan mee. 'We zijn heel vergevorderd, goede afspraken zijn gemaakt. Het gaat een hele mooie destinatie worden', zegt de minister. 'Het mooie ervan is dat ze heel veel potentie zien in ons land.'

De luchthaven zal met de ontwikkelingen moeten meegaan. Er zullen investeringen gedaan moeten worden. 'Immers, de airport is de eerste kennismaking met het land. We moeten niet achterblijven en het is nu meer dan tijd om te gaan werken aan de faciliteiten.'

Zorgen bij NPS-voorzitter Rusland over het voortbestaan van de SLM

Rusland heeft zo zijn twijfels over keuze SLM voor een vliegtuig van Boeing


NPS-voorzitter Gregory Rusland maakt zich zorgen over het voortbestaan van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Hij verwijst naar de recente ontwikkelingen bij het bedrijf, onder meer de vliegtuigkeuze en de vervanging van topfunctionarissen. 

Tijdens een partijvergadering in het ressort Welgelegen dinsdagavond heeft de NPS-voorzitter de aanwezigen opgeroepen om de situatie bij het bedrijf goed in de gaten te houden, zo bericht de Ware Tijd woensdag 4 september 2019.

Rusland plaatst zijn bedenkingen bij de keuze van de SLM voor een vliegtuig van Boeing (leasecontract) in plaats van om verder in zee te gaan met Airbus. 'Als men door een verkeerd besluit ervoor zorgt, dat de SLM voor de komende tien jaar meer dan veertig miljoen Amerikaanse dollar gaat verliezen, dan kan het impact hebben op het voortbestaan en dat willen we niet hebben', zegt de NPS-voorzitter met verwijzing naar de beoordeling van deskundigen over de gemaakte deal.

De communicatievertegenwoordiger van Airbus had in juli tegenover in de Ware Tijd uitgelegd welke economische en technische voordelen er zijn verbonden aan het A330-200 vliegtuig. Op basis daarvan vond het bedrijf ,dat de SLM haar beslissing in heroverweging moet nemen.

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Communicatie en Transport gaf daags daarna juist aan dat de keuze voor Boeing weloverwogen is geweest. Het vliegtuig zou een betere fit zijn met de visie die de aandeelhouder beoogt voor de SLM en een betere keuze voor de passagier.

Op de vraag wie gediend zou zijn bij het belang om bewust te kiezen voor een duurdere keuze, zegt Rusland: 'Dat is de vraag die door de media onderzocht moet worden.' De NPS-voorzitter vindt het van belang dat de regering verantwoording hierover aflegt in het parlement. 'Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de national carrier blijft vliegen op een verantwoorde manier.'

Na korte actie hebben luchtverkeersleiders het werk weer hervat

Luchtverkeersleiders waren in actie gegaan vanwege wateroverlast door regenval


De lucht tussen de luchtverkeersleiders en de NV Luchthavenbheer is weer geklaard. De luchtverkeersleiders gingen dinsdagavond omstreeks tien uur spontaan over tot een gedeeltelijke werkneerlegging, nadat bleek dat lekkages in een van de werkruimten niet waren aangepakt. De regen van dinsdagavond zorgde ervoor dat het water binnen in werkruimte kwam en doorsijpelde naar de grond, waar de bekabeling is aangelegd. Dit bericht Starnieuws woensdag 4 september 2019.

In een persbericht zegt NV Luchthavenbeheer, dat de aangehaalde problemen gaan over accommodatie en facilitering.

CEO Luchthavenbeheer Timothy Mendonca zegt dat met het hoofd van de Luchtvaardienst, Faizel Baarn en met de voorzitter van de Satca, Genaro Alpin, is gesproken over de ontstane situatie. Partijen waren na de gesprekken het er unaniem over eens dat de werkzaamheden hervat konden worden. Voor de bond is belangrijk dat afspraken voor wat betreft een goede werkomgeving worden nageleefd, ten einde de vliegveiligheid en werkcontinuering te garanderen. Kortgeleden waren er al gesprekken tussen de N.V Luchthavenbeheer en de luchtverkeersleiders betreffende enkele knelpunten die zij gauw opgelost zagen en dus al de aandacht van Luchthavenbeheer hadden.

De aanpak is woensdag vastgelegd en is vanuit de zijde van de luchthaven aangevangen met de nodige werkzaamheden.

De staking van de luchtverkeersleiders op de Johan Adolf Pengelluchthaven is kort na de gesprekken opgeheven en is wederom van een normale operatie te spreken. 'De N.V. Luchthavenbeheer garandeert de samenleving en in het bijzonder het reizend publiek een veilige afhandeling van het vliegverkeer in Suriname', schrijft Luchthavenbeheer in een persbericht.

Alpin zegt, dat de werkzaamheden woensdagmorgen na een spoedvergadering met minister Vijay Chotkan van Openbare werken, Transport en Communicatie, rond elf uur zijn hervat. 'We hebben de zaken aangekaart met betrekking tot die lekkages en bekabeling. En ik moet zeggen dat ze gelijk werk ervan hebben gemaakt om de technische te sturen om het probleem te verhelpen.'

De bondsvoorzitter geeft aan, dat er gelijk gebruik is gemaakt van de gelegenheid om andere issues die te maken hebben met de toren te bespreken met de minister. 'Het gaat om kleine dingen die aangepakt moesten worden. Het vervangen van lichten, een toiletkraan die stuk was en een lift die een onderhoudsbeurt moet worden.' Alpin zegt, dat de bewindsman meteen de directeur van Luchthavenbeheer heeft gebeld om de zaken met betrekking tot de toren door te spelen en om deze gelijk op te pakken.

Alpin heeft de aandacht van de bewindsman ook gevraagd voor lopende zaken waaronder de beschikkingen van het personeel. 'De minister heeft toegezegd dat het in orde komt. Het ziet er goed uit en dat heeft gemaakt dat we de staking hebben opgeheven.' Volgens hem zijn zaken genormaliseerd conform gemaakte afspraken. Alpin geeft mee dat er gauw weer met de minister om de tafel gezeten gaat worden om te evalueren.

Vrouw in Peru zingt met baby in armen om geld in te zamelen

Elke dag zingt Venezolaanse vrouw twee uur in de hoop wat geld te verzamelen


Een Venezolaanse vrouw in Peru zingt met haar baby in armen om geld in te zamelen en laat omstanders met tranen in de ogen. Op een videoclip van één minuut staat een naamloze vrouw, die in de straten van een stad in Peru staat en elke dag twee uur zingt in de hoop wat wisselgeld te verzamelen van mensen die voorbij komen. Ze doet dit echter terwijl ze haar negen maanden oude baby wiegt. 

De vrouw is een van de vele Venezolaanse burgers, die veiligheid zoeken buiten hun land vanwege de aanhoudende economische crisis.

De video werd gedeeld door de officiële Facebook-pagina van de Hoge Commissaris voor vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), samen met een onderschrift met de tekst: 'Een geruststellende melodie die je vandaag moet horen.'



De video is meer dan 41 duizend keer bekeken en en heeft verschillende reacties op social media teweeggebracht. 'Je kunt hard zijn in je behoeften, maar je kunt niet hard zijn als het gaat om de behoeften van kinderen', lees een van de vele reacties op de virale video.
(Suriname Mirror/Indian Express/Facebook/NDTV)

Leger Venezuela voert militaire manoeuvres uit aan grens met Colombia

(Bron foto: Twitter)
Maduro: ‘Wanneer je vrede en soevereiniteit wil, moet je bereid zijn om die te verdedigen’


De Venezolaanse president Nicholas Maduro heeft het leger de opdracht gegeven om aan de grens met Colombia militaire manoeuvres uit te voeren. ‘Wanneer je vrede en soevereiniteit wil, moet je bereid zijn om die te verdedigen’, verklaarde hij dinsdag 3 september 2019 in een toespraak aan soldaten in de hoofdstad Caracas. Met het oog op de spanningen tussen Venezuela en Colombia werden alle eenheden aan de grens in staat van paraatheid gebracht.



Ook kondigde Maduro een reeks militaire oefeningen aan voor de periode van 10 tot 28 september. In Colombia kondigden enkele ex-commandanten van de guerrilla-organisatie FARC vorige maand aan dat ze opnieuw de wapens opnemen.

De Colombiaanse president Ivan Duque heeft Venezuela ervan beschuldigd dat het een groep van voormalige FARC-commendanten en guerrillastrijders beschermt. Maduro verwerpt die beschuldigingen.


‘Nu willen ze met valse bewijzen komen om Venezuela aan te vallen en een militair conflict met ons land te starten’, aldus Maduro dinsdag.

Eind 2016 zetten de linkse FARC en de Colombiaanse regering met een vredesverdrag een punt achter een burgeroorlog die decennia heeft geduurd. De rebellen legden de wapens neer en keerden terug naar de burgermaatschappij, en de FARC werd omgevormd tot een politieke partij. Het gewapende conflict in Colombia kostte indertijd aan meer dan 260.000 mensen het leven en joeg zo’n 8 miljoen mensen op de vlucht.

(Suriname Mirror/Reuters/Belga/Colombia Reports/Twitter)

Braziliaanse regering wil mijnbouw in reservaten inheemse bevolking mogelijk maken.

(Bron foto: EPA)
'Opening reservaten voor mijnbouw verbetert de levensomstandigheden van de inwoners'


De Braziliaanse regering wil mijnbouw in reservaten van de inheemse bevolking mogelijk maken. De kabinetschef van president Jair Bolsonaro, Onyx Lorenzoni, heeft daarover met de gouverneurs van verscheidene deelstaten gesproken, berichtte de krant Folha de São Paulo dinsdag 3 september 2019.

De Grondwet van Brazilië verbiedt tot op heden de economische exploitatie van de inheemse gebieden. Die mogen alleen gebruikt worden voor zelfvoorziening.

'Braziliaan zijn is een kans voor iedereen en al wie in de beschermde gebieden wil blijven, heeft daar het recht toe. Maar, wie de handen uit de mouwen wil steken en aan het werk wil gaan, zou daar de toestemming voor moeten krijgen', zei Lorenzoni na de ontmoeting dinsdag in Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas.

De ontginning van grondstoffen in de inheemse gebieden, zoals goud, is tot nog toe niet geregeld. De opening van de reservaten voor mijnbouw zal volgens de kabinetschef de levensomstandigheden van de inwoners verbeteren. Sinds het aantreden van Bolsonaro in januari worden de inheemse bevolkingsgroepen van Brazilië voortdurend politiek in het nauw gedreven.

(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo/Belga)