donderdag 1 november 2018

Burgemeester Halsema sluit na schoten en vondst handgranaat restaurant en kledingwinkel op Bijlmerplein, Amsterdam-Zuidoost

'Gelet op ernst van de feiten heeft de burgemeester besloten het pand per direct voor onbepaalde tijd te sluiten'

'Op dit moment worden handgranaten verhandeld voor bedragen tussen de 5 en 20 euro'


Burgemeester Femke Halsema heeft een restaurant en een kledingwinkel op het Bijlmerplein gesloten. Op de kledingwinkel werd afgelopen nacht meerdere malen geschoten met een vuurwapen. Voor het restaurant werd vorige week en afgelopen nacht een handgranaat aangetroffen, zo bericht de Amsterdamse zender AT5 vandaag, donderdag 1 november 2018. 

De kledingwinkel werd rond 02.30 uur meerdere malen beschoten. Een half uur later kreeg de politie een melding dat er voor het Surinaamse restaurant opnieuw een handgranaat was neergelegd.

De eigenaar van het restaurant zei eerder tegen AT5, dat hij geen idee had waarom er een handgranaat voor zijn zaak werd gelegd. 'We zitten nog niet lang hier, minder dan een jaar. Dit had ik niet verwacht. Ik heb met niemand ruzie en doe gewoon mijn werk. Dus ik heb geen idee waarom ze dit voor onze deur hebben geplaatst.'

'De aanwezigheid van wapens en munitie in de openbare ruimte brengt de veiligheid van omwonenden en voorbijgangers ernstig in gevaar en tast de openbare orde aan. Gelet op de ernst van deze feiten, heeft de burgemeester besloten het pand per direct en voor onbepaalde tijd te sluiten', aldus de gemeente.

De politie denkt dat het toenemende aantal handgranaten dat in de stad wordt gevonden, is te wijten aan de lage prijs. Op dit moment worden de explosieven verhandeld voor bedragen tussen de 5 en 20 euro. Dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in het AT5-programma Het Verhoor. 'Ze liggen gelukkig nog niet op de markt, maar het is voor ons ook een zorgwekkende trend', aldus de Amsterdamse korpschef.Werden er in 2014 nog vier handgranaten in Amsterdam neergelegd, dit jaar zijn het er al veertien.

Aalbersberg zegt, dat het vooral gaat om Joegoslavische en Russische explosieven. Ze worden onder meer via het dark web verhandeld. Hij noemt het een 'ontzettend grof en geniepig middel'. 'Ik kan mij ook wel de ongerustheid van Amsterdammers voorstellen: handgranaten horen bij een oorlog en niet in een stad.'

'Maar, het is niet zo dat ze zomaar worden neergelegd. Tot nu toe zien we in al die zaken dat ze doelgericht ergens neergelegd worden en waarschijnlijk toch onderdeel zijn van een soort dreiging op die locatie, gelegenheid of de eigenaren achter die gelegenheid.' 

Aalbersberg noemt de granaatvondsten een topprioriteit. Toch heeft de politie nog niemand weten op te pakken voor de veertien handgranaten die dit jaar al in de stad zijn neergelegd. Vorig jaar kon slechts 1 zaak worden opgelost. Volgens de hoofdcommissaris komt dat, omdat het een 'geniepig delict' is.

'Een handgranaat is klein. Je loopt 's avonds laat over straat en als niemand je ziet, leg je 'm neer en je loopt door. De kans dat mensen dat zien, is heel klein. Het wordt niet gezien en het maakt geen lawaai.'

Ook heeft politie volgens hem slechts beperkt de beschikking over camerabeelden: 'Die zijn in het donker vaak niet goed. We zijn dus ook afhankelijk van mensen die iets weten of zien. Bijvoorbeeld bij iemand in een woning, in een kastje of een laatje. Als je een handgranaat ziet: bel ons.'

Politie Nickerie onderschept in voertuig tien dozen smokkelwaar

8 Dozen Hennessy cognac en 2 dozen Smirnoff vodka in beslag genomen

Smokkelaar betaalt een boete van Srd 100.000 en mag naar huis...


De politie van Nickerie heeft woensdag tijdens een reguliere controle een voertuig staande gehouden en trof 10 kartonnen dozen alcoholische dranken aan, niet voorzien van de nodige accijnszegels. Dit meldt het Dagblad Suriname donderdag 1 november 2018.

Het gaat om acht dozen Hennessy cognac en twee dozen Smirnoff vodka. Deze goederen werden allemaal in beslag genomen.

De verdachte heeft een boete van Srd 100.000 betaald. Na de betaling mocht de man naar huis.

Vrees voor vergiftiging drinkwaterbron Wageningen door gedumpte asbest dakplaten

'De bron dichtbij het pompgemaal zorgt voor drinkwater voor Wageningen, de volksgezondheid is in gevaar'


Volgens het Dagblad Suriname van donderdag 1 november 2018 is er een enorme vrees dat de drinkwaterbron te Wageningen binnen niet al te lange tijd niet meer veilig zal zijn voor consumptie. Dit komt door de enorme bodemverontreiniging die zal ontstaan door de grote hoeveelheden asbestdakplaten die 300 tot 400 meter verwijderd op een vuilstortplaats zijn gedumpt. 

'De bron dichtbij het pompgemaal zorgt voor drinkwater voor geheel Wageningen. De volksgezondheid is in gevaar', zegt Raymond Hira, coördinator Openbaar Groen in Wageningen. Hij heeft onlangs een compleet verslag hierover naar het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh van Nickerie gestuurd waarin gevraagd wordt deze zaak verder te onderzoeken en op te treden tegen de veroorzakers.

Het rapport werd door Openbaar Groen opgesteld na het recent geval, waar asbestplaten op de vuilstortplaats Wageningen door derden werden gedumpt en in brand gestoken. Als boosdoener werd toen de Westland Sama Group aangewezen die bezig was met de rehabilitatie van de Stichting Machinale Landbouw (SML). Hoewel het bedrijf deze beschuldigingen met klem ontkent, is Hira niet overtuigd van zijn onschuld.

De bedrijfsmanager van Westland Sama Group zei eerder, dat de gedumpte asbestplaten afkomstig waren van anderen, aangezien driekwart van de huizen in Wageningen daken heeft met asbestplaten.

Hira zegt, dat de branden op de vuilstortplaats, waarin ook asbestplaten in brand werden gestoken, in september ook de gezondheid van de bewoners van het inheems dorp Post Utrecht in gevaar hebben gebracht.

'Als Westland niets ermee te maken heeft, waarom hebben zij dan hun bulldozers en graafmachines gestuurd om de gedumpte platen op de vuilstortplaats te ruimen? Ondertussen is alles daar opgeruimd en dat is vreemd. Dat betekent dat het jouw troep was. Je werkt op basis van ervaring, maar verwijdert en begraaft de asbestplaten van SML zonder enige instantie daarvan te verwittigen. Noch de bestuursdienst noch Openbaar Groen wist iets hiervan. Dat heeft gemaakt, dat het bedrijf hierna gewoon een gat heeft gegraven, alles erin heeft gedumpt en dichtgemaakt', aldus de coördinator.

Hira benadrukt, dat Openbaar Groen hierbij zijn werk al heeft gedaan en het nu de beurt is aan Joeloemsingh en NIMOS.

'Nadat Openbaar Groen klachten binnenkreeg, zijn wij samen met de milieupolitie op onderzoek uitgegaan en hebben wij de brand ontdekt. De kapitein van Post Utrecht heeft in een gesprek met mij ook geklaagd over de enorme rookoverlast en het feit dat er daartegen geen maatregelen worden getroffen. De overheid moet maatregelen gaan treffen door bedrijven eventueel boetes op te leggen wanneer zij zich schuldig maken aan milieuvervuiling. Wij zijn in ieder geval wel blij dat die vuilstortplaats nu is schoongemaakt, want dat betekent dat niemand daar voorlopig iets in brand zal kunnen steken', aldus Hira.

In Colombia eisen ontvoerders 5 miljoen dollar losgeld voor achternicht Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez

Melissa Martínez García, kleindochter van García Márquez’ broer Jaime, werd 23 augustus ontvoerd


In Colombia eisen ontvoerders 5 miljoen dollar losgeld voor de achternicht van de bekende Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez

De 34-jarige Melissa Martínez García, de kleindochter van García Márquez’ broer Jaime, werd op 23 augustus ontvoerd in het noorden van het land. Martínez García was toen op weg van de bananenboerderij van haar familie naar haar huis.

De ontvoerders hebben nu 5 miljoen dollar geëist, zo wordt woensdag 31 oktober 2018 gemeld door de Colombiaanse politie, die in contact staat met de ontvoerders.Schrijver Gabriel García Márquez leefde van 1927 tot 2014 en geldt met werken als ‘Honderd jaar eenzaamheid’, ‘Kroniek van een aangekondigde dood’ en ‘Liefde in tijden van cholera’ als een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse schrijvers ooit. In 1982 won hij de Nobelprijs voor Literatuur.
(Suriname Mirrror/El Heraldo/Belga/Canal1/YouTube/Twitter)

Hagelstorm beschadigt Braziliaanse LATAM-A320 boven Argentinië

Tussen Sao Paulo in Brazilië en Santiago in Chili belandt toestel in zware hagelstorm


Een harde hagelstorm heeft een Airbus A320-200 van de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij LATAM flink beschadigt toen het toestel boven Argentinië vloog, zo blijkt uit foto’s van The Aviation Herald, aldus Up In The Sky vandaag, donderdag 1 november 2018.

De Airbus, met registratie PR-MHP, vloog als vlucht JJ8050 van Sao Paulo in Brazilië naar Santiago in Chili. Onderweg belandde het toestel in een zware hagelstorm die het toestel flink toetakelde.

De A320 week uit naar Buenos Aires in Argentinië en kon daar veilig landen. Alle inzittenden konden ongedeerd het toestel verlaten.

Onderstaande foto’s laten zien hoe zwaar de schade aan het vliegtuig is.

De verkiezing van Jair Bolsonaro, een schoft

Grootgrondbezitters zullen hun gang mogen gaan ten koste van de natuur en de inheemse volken

In deze verkiezing stond Fernando Haddad voor een beschaving, en Jair Bolsonaro voor barbarij


Ze krijgen gelijk, zij die altijd al zeiden, dat Brazilië een ‘grote toekomst’ te wachten staat. Het wordt dus weer wachten. Dit keer weliswaar met veel angst voor wat gebeuren kan, zo schrijf Francine Mestrum op Uitpers.be.

Jair Bolsonaro werd verkozen tot nieuwe President. Er is de afgelopen weken veel geschreven over wat deze extreem-rechtse legerkapitein bezielt en hoe hij met de gemeenste en brutaalste uitspraken een grotendeels onwetend publiek heeft weten te verleiden. Homofoob, racistisch, anti-democratisch. Door een orthodox neoliberale running-mate te nemen kon hij zelfs het bedrijfsleven overtuigen. Hoewel die laatsten misschien wel bedrogen uitkomen mocht de van nature nationalistische militair zich afzetten tegen de eveneens van nature open-grenzen-neoliberale econoom.

Er valt momenteel weinig te zeggen over hoe erg het precies kan worden. Het kan alle kanten uit, maar waarschijnlijk komt er een streng ‘veiligheidsbeleid’ dat niet schrikt om kleine criminelen een kopje kleiner te maken, type Filipijnen. Het speelveld voor de vele dynamische sociale bewegingen zal kleiner worden. Grootgrondbezitters zullen hun gang mogen gaan ten koste van de natuur en de inheemse volken. De repressie wordt goed georganiseerd. Economisch kunnen grote bedrijven voor de bijl van de privatisering gaan. Brazilië, lange tijd één van de tien rijkste landen ter wereld, kan weer arm worden.

(Bron: humorpolitico.com.br)
Jair Bolsonaro is zonder meer een schoft. Tijdens de stemming over de afzetting van presidente Dilma Rousseff, die niets meer had gedaan dan al haar voorgangers om de begroting in evenwicht te krijgen en van geen enkel strafrechtelijk feit kon beschuldigd worden, bracht hij in het parlement hulde aan Carlos Alberto Brilhante Ustra, één van de belangrijkste folteraars tijdens de militaire dictatuur van 1964 tot 1985. Hij was het die de jonge vrouw die Dilma Rousseff toen was, onder handen nam. Hij was het die kinderen verplichtte toe te kijken terwijl hun ouders werden mishandeld. Dat is het voorbeeld dat Bolsonaro de presidente nog eens onder de neus duwde. Een onmens.

Er is nog een tweede punt dat lang geen nieuws meer is, maar ook in dit geval moet onderstreept worden. Tot ongeveer één week vóór de eerste ronde lagen de cijfers van de opiniepeilingen niet zo ver uit elkaar. Er bleek en reële kans te bestaan dat Fernando Haddad het zou halen. Toen keerden de kansen en Bolsonaro klom meteen tot 46 % van de kiesintenties, Haddad bleef hangen op 28 %. De uitleg die werd gegeven was ‘de haat’ bij de bevolking tegen alles wat van de verguisde Arbeiderspartij van Lula da Silva kwam.

Ondertussen is echter gebleken. dat niets minder waar was. Er waren al eerder contacten geweest tussen Bolsonaro en Steve Bannon, de man van uiterst rechts en van het datagesjoemel. Er zijn in die laatste week vóór de verkiezingen honderdduizenden whatsapp boodschappen verstuurd met de gekste berichten, over kinderen die op school verplicht worden seksuele handelingen te verrichten, over een ‘kit gay’ die Haddad in de scholen zou verspreiden, over aansporingen om homo te worden… Bij een onwetend en goedgelovig publiek, wiens evangelische bisschop kant had gekozen voor Bolsonaro, kan zoiets aanslaan.

Eén van Braziliës grootste kranten publiceerde vorige week een reportage over hoe een honderdvijftigtal bedrijven die Bolsonaro steunen, voor drie miljoen euro ‘boodschappen’ hadden besteld tegen Haddad. Eén van die boodschappen stelde, dat Lula vanuit de gevangenis bezig was om samen met Cuba en Venezuela de overwinning van Bolsonaro onmogelijk te maken … Tel daarbij een derde eerder angstwekkend gegeven.

Het Hooggerechtshof blijft stil. Het heeft niet gereageerd tegen de vele twijfelachtige daden van enkele rechters in het ‘Lava Jato’ corruptieschandaal. Mensen worden illegaal opgepakt, inclusief enkele rectoren van universiteiten. De militaire dictatuur van 1964 was niet het gevolg van een staatsgreep, aldus de voorzitter van het Hooggerechtshof, het was een maatschappelijke golf.

Politiemensen aarzelen niet om te stellen, dat de dictatuur weer is begonnen. Afgelopen week werden tienduizenden exemplaren van een gedrukt links maandblad, Brasil de Fato, in beslag genomen.

In Brazilië mogen particuliere bedrijven geen financiële steun geven aan politieke campagnes. Toen enkele rechters opperden, dat de mediasteun van de ondernemingen wel voor het Hooggerechtshof kon worden gebracht was één va de zonen van Bolsonaro er als de kippen bij om te stellen dat dit geen schijn van kans maakte: ‘één korporaal en één soldaat’, zo zei hij, meer is niet nodig om het Hof het zwijgen op te leggen. Waarvan akte. Niet enkel de gerechtelijke wereld is verlamd en geïntimideerd.

Honderden academici uit de hele wereld schreven een brief naar Fernando Henrique Cardoso, voormalig president en daarvoor en erg gewaardeerd socioloog van de dependenciaschool, om zich openlijk uit te spreken tegen Bolsonaro. Het gebeurde niet.

Dus ja, ze hebben gelijk, diegenen die zeiden dat dit geen strijd was tussen twee partijen, noch tussen twee ideologieën, noch voor of tegen democratie. Deze verkiezing ging over een visie op de maatschappij, met verdraagzaamheid, solidariteit en zeg maar, de waarden van de Verlichting. Of niet. Het is niet geworden.

Het is nu wachten op hoe Brazilië en de rest van Latijns Amerika reageren. In deze verkiezing stond Fernando Haddad voor een beschaving, en Jair Bolsonaro voor barbarij.

(Surinamme Mirror/Uitpers.be)

Colombia heeft dit jaar al meer dan 1 miljoen vluchtelingen uit Venezuela opgevangen

Naar schatting 217.000 Venezolanen zijn niet geregistreerd


Colombia heeft in 2018 al meer dan 1 miljoen vluchtelingen uit het buurland Venezuela opgevangen. Dat blijkt uit cijfers die de Colombiaanse migratiedienst donderdag 1 november 2018 heeft bekendgemaakt. 

'Momenteel wonen meer dan 1,032 miljoen Venezolanen in ons land, ongeveer 50 procent van hen die hun land verlaten hebben', zegt Christian Krüger, het hoofd van de Colombiaanse migratiedienst. Volgens Krüger beschikken ongeveer 573.000 Venezolanen in Colombia over geldig verblijfsdocumenten, terwijl er nog 240.000 dossiers in behandeling zijn. Naar schatting 217.000 mensen zijn niet geregistreerd.

De Venezolanen vluchten voor de honger en de economische crisis in hun land. Volgens de VN hebben al 2.3 miljoen van de zowat 31 miljoen inwoners het land verlaten. Experts zeggen dat het gaat om de grootste vluchtelingencrisis in de geschiedenis van Latijns-Amerika.

Naast Colombia, zijn vooral Ecuador, Peru, Chili, de VS en Mexico belangrijke bestemmingen voor de Venezolaanse emigranten.

Venezuela is het olierijkste land ter wereld, maar maakt al enkele jaren een hevige economische crisis door. Wegens corruptie, wanbeheer en de sancties die de Verenigde Staten uitvaardigden, beschikt het land amper nog over buitenlandse valuta om levensmiddelen of medicijnen te importeren.

(Suriname Mirror/Belga)

Twee Venezolaanse brandweerlieden vrijgelaten die president Maduro met ezel vergeleken

De twee zijn in vrijheid gesteld met beperkingen, omdat ze weer voor rechtbank moeten verschijnen


Twee Venezolaanse brandweerlieden die vorige maand gevangen werden gezet na het bespotten van de impopulaire president Nicolas Maduro door een virale video te maken die hem als een ezel afbeeldde, zijn woensdag 31 oktober 2018 vrijgelaten, aldus twee mensenrechtenorganisaties.

Ricardo Prieto, 41, en Carlos Varon, 45, liepen samen met hun families uit een rechtszitting met een lokale rechter in de westelijke staat Merida, volgens het mensenrechtenwaarnemingscentrum van de Universiteit van de Andes, dat de zaak volgt.

Een rechter had eerder opdracht gegeven om ze vast te houden tot het proces. De twee werden in september gearresteerd in de Merida-brandweerkazerne, waar ze werkten, nadat de video was gepubliceerd.


De zaak heeft de aandacht getrokken door de groeiende beschuldigingen van censuur door Maduro's regering, omdat de olierijke Venezuela-economie een vijfde jaar in recessie verkeert.

De video laat een man zien die een ezel door een brandweerkazerne leidt, terwijl een verteller pretendeert de president te begeleiden tijdens een officieel bezoek. Tegenstanders van de linkse Maduro, die hem de schuld geven voor de economische crisis, hebben hem lange tijd 'Maburro' genoemd in een toneelstuk, het Spaanse woord voor ezel, 'burro'.

Het observatorium zei, dat de twee 'in vrijheid zijn gesteld met beperkingen', omdat ze opnieuw voor de rechtbank moeten verschijnen, hoewel ze niet weten wanneer of hoe vaak. Ze waren beschuldigd van 'aanzetten tot haat' onder een vorig jaar aangenomen wet.

Hun advocaten hebben gezegd, dat ze de video als een grap hebben gemaakt. 'We eisen volledige vrijheid, ze hebben geen misdaad gepleegd', schreef Espacio Publico, een mensenrechtengroep die zich richt op vrijheid van meningsuiting, op Twitter.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Drie zwaargewonden door kappartij aan Groenhartweg, politieressort Rijsdijk

Slachtoffers zijn een moeder en haar zoontje (6) en 16-jarige dochter

60-Jarige verdachte aangehouden


Aan de Groenhartweg, politieressort Rijsdijk, in het district Para, heeft zich vanochtend, donderdag 1 november 2018, rond half vier een kappartij voorgedaan. Dat bericht de Ware Tijd. Een moeder en haar 6-jarig zoontje werden met kapverwondingen over het gehele lichaam met twee ambulances naar een ziekenhuis in Paramaribo vervoerd. 

Het voorlopig politieonderzoek wijst uit, dat de moeder met haar minderjarige kinderen, waaronder de 16-jarige dochter en de 6-jarige zoon, in hun woning lagen te slapen. De 60-jarige Guno T. is het  huis binnen gedrongen gewapend met een scherp voorwerp. Daarmee bracht hij de moeder en de twee kinderen kapverwondingen toe, zo meldt het Korps Politie Suriname.

Het 16-jarig meisje is vervolgens door T. ontvoerd. Na een zoekactie werd het meisje met zware verwondingen langs de weg aangetroffen. Het meisje werd met de ambulance afgevoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar ook zij geopereerd moest worden en opgenomen is.

T. is om twee uur 's middags aangehouden door het Regio Bijstand Team Midden in samenwerking met de politie van ressort Rijsdijk in de nabije omgeving van het door hem geoccupeerd pand.


Het is nog niet duidelijk voor de politie waarom T. de woning is binnen gedrongen en waarom hij de moeder en haar twee kinderen kapverwondingen heeft toegebracht. Hij is een bekende van de politie. Volgens verklaring van buurtbewoners heeft de man nauwelijks twee weken geleden een woning in de buurt geoccupeerd.

Rachied Doekhie (NDP) eist ontslag van MULO Henar-directrice

(Bron screenshot: Facebook)
Directrice scheert de wenkbrauwen van een leerlinge...

'Dit is barbarisme, ik heb dit soort taferelen in mijn jeugdjaren meegemaakt'


De directrice van MULO Henar moet direct ontslagen worden. Dit zegt Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) vanochtend, donderdag 1 november 2018, op Starnieuws. Zij heeft de wenkbrauwen van een leerlinge geschoren. De leerlinge had een 'streepje' in haar wenkbrauwen. De directrice heeft daarna de wenkbrauwen gedeeltelijk afgeschoren met een scheermes. 

De oma van het kind, bij wie zij verblijft, heeft aangifte gedaan bij de politie van Henar.

Er is enorme verontwaardiging over de handeling van de directrice ontstaan. De kwestie is onder de aandacht gebracht van minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

'Dit is barbarisme. Ik heb dit soort taferelen in mijn jeugdjaren meegemaakt. Maar, ik dacht dat de jaren vijftig van de vorige eeuw allang voorbij zijn', zegt Doekhie.

Het Assembleelid merkt dat met zweet en tranen deze school op zijn initiatief is gebouwd. 'Het voelt helemaal niet goed aan wanneer barbaren niet hebben begrepen waar de school voor staat.' 

Dit is een zware aanslag plegen op het kind. Haar verdere leven kan in de knoei komen als zij niet goed wordt begeleid. Het is strafbaar om aan iemands lichaam te komen. 'Dit is duidelijk geweld gebruiken tegen een weerloos schoolkind', benadrukt Doekhie.

Waarnemend regiocommandant van het Korps Politie Suriname Ulrich Tjin Liep Shie zegt, dat de oma geen strafrechtelijke vervolging wil van de schooldirectrice. Zij wil wel een ernstige waarschuwing. Volgens Tjin Liep Shie is dit geval wel ambtshalve vervolgbaar. Hij wacht het verdere onderzoek af.

Peruaanse oppositieleidster Keiko Fujimori moet 3 jaar de cel in - Vrees voor vluchtgevaar bij Justitie

Tegen de politica wordt een aanklacht voor witwassen verder onderzocht

(Bron: Twitter)
 
De Peruaanse oppositieleidster Keiko Fujimori moet 36 maanden naar de cel, terwijl een aanklacht voor witwassen verder wordt onderzocht. Dat besliste een rechter woensdag 31 oktober 2018. Keiko Fujimori, de 43-jarige dochter van oud-president Alberto Fujimori, werd midden vorige maand aangehouden op verdenking van witwaspraktijken in het kader van de kiescampagne van 2011. 

Volgens de openbaar aanklager had haar partij Fuerza Popular de presidentscampagne gefinancierd met witgewassen geld van het Braziliaanse miljardenbedrijf Odebrecht, de spil in een groot corruptieschandaal in Latijns-Amerika.

Het rechts-populistische Fuerza Popular is de grootste partij in het Peruaanse parlement. De oppositieleidster zat eerder al enkele dagen in voorarrest.
De rechtbank legde haar woensdag drie jaar cel op, in afwachting van het verdere onderzoek.

Volgens rechter Richard Concepción Carhuancho zijn er al voldoende elementen die wijzen op haar vermoedelijke rol aan het hoofd van een crimineel netwerk. Hij vreest dat ze het Peru zou proberen ontvluchten. ‘Het enige middel is dan ook een preventieve gevangenisstraf’, aldus de rechter.

Keiko Fujimori verloor in 2011 en 2016 de presidentsverkiezingen van respectievelijk Ollanta Humala en Pedro Pablo Kuczynski. Ze riskeert bij een effectieve veroordeling tussen 10 en 13 jaar cel.

De vader van Keiko, de hoogbejaarde Alberto Fujimori, was president van 1990 tot 2000 en is veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor schending van de mensenrechten in Peru. Hij had eerder gratie gekregen van de opgestapte president Pedro Pablo Kuczynski, maar het Hooggerechtshof annuleerde die beslissing vorige maand.(Suriname Mirror/El Comercio/Peru21/Facebook/Belga/La Republica/Twitter)

PALU- en Pride-vlaggen in brand gestoken bij PALU Centrum aan de Kafiluddistraat, Paramaribo

'Nog een lange weg is te gaan naar bieden van gelijke kansen aan elke Surinamer'


Op het terrein van het PALU Centrum aan de Kafiluddistraat zijn de PALU - en Pride-vlaggen in brand gestoken. Onverlaten hebben de touwen doorgesneden, de vlaggen omlaaggehaald en vervolgens in brand gestoken. Het vermoeden bestaat dat de beweegredenen gezocht moet worden in het feit dat de Pride-vlag was gehesen, meldt de politieke partij vandaag, donderdag 1 november 2018, in een persbericht, aldus de  Ware Tijd.

Het in brand steken van de partij- en Pride-vlag maakt volgens de PALU duidelijk dat er nog een lange weg is te gaan naar het bieden van gelijke kansen aan elke Surinamer in de Surinaamse samenleving. Er is aangifte gedaan bij de politie.

De PALU had vorige week de Pridevlag gehesen om de discussie te ondersteunen over de achtergestelde en soms onderdrukte positie van de LGBT-groep (lesbian, gay, bisexual, transgender) in de samenleving en vooral over hoe verder. 

'De PALU is zich ervan bewust dat de discussie over de LGBT-groep soms erg felle reacties oproept bij sommige Surinamers. De partij is ervan overtuigd dat er een mentaliteitsverandering moet komen in de Surinaamse samenleving waarbij vooral het onderwijs een belangrijke bijdrage zal leveren. Hierbij gaat het niet alleen om toegang tot onderwijs, maar ook om onderwijs dat bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind dat zich vanuit zijn/haar geslacht, de eigen culturele en seksuele identiteit zonder enige belemmering volledig kan ontplooien.'

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal haar zienswijze op en standpunt over kinderrechten moeten doortrekken, vindt de PALU .

'In de plannen voor onderwijshervorming moet dringend aandacht worden besteed aan de manier waarop jongens en meisjes met elkaar omgaan, zodat later geweld in man-vrouwrelaties wordt verminderd. Ook moeten de komende generaties opgevoed worden om met begrip en respect met elkaar om te gaan. Dit begrip en respect zal uitgebreid moeten worden naar kinderen met een beperking, hoogbegaafde kinderen en LGBT-kinderen.'

'De weerzinwekkende actie om de PALU - en Pridevlag te verbranden, zal de PALU er niet van weerhouden om ook deze discussie voort te zetten', schrijft de partij.

'De PALU zal zich blijven beijveren om elk individu in Suriname gelijke kansen te geven in zijn/haar ontwikkeling en in zijn/haar streven om op te komen voor zijn/haar belangen, ongeacht geslacht, culturele identiteit, etnische achtergrond en seksuele geaardheid.'

Weer handgranaat achtergelaten bij Surinaams eethuis P & G Roti aan Bijlmerplein Amsterdam-Zuidoost

Eigenaar van P & G Roti zegt geen idee te hebben wat speelt


Rond drie uur vanochtend, donderdag 1 november 2018, werd bij de politie melding gedaan van een handgranaat die op het Bijlmerplein lag bij Surinaams eethuis P & G Roti. Daarop is de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) naar het plein in Amsterdam-Zuidoost gegaan om onderzoek te doen en de handgranaat daar weg te halen. Dit bberriichtenn onder meer de  ?Amsterdamse zender AT5, het Parool en De Telegraaf.

De melding is opvallend, omdat op precies dezelfde plek vorige week ook al een handgranaat werd gevonden. De eigenaar van de horecazaak waar de granaat voor de deur lag, reageerde toen geschokt. Ook buurtbewoners snapten niet hoe het kon dat er een handgranaat bij hun op het plein lag.

De politie onderzoekt opnieuw wat de aanleiding kan zijn voor de dreiging. De eigenaar van P & G Roti zegt geen idee te hebben wat speelt.Burgemeester Femke Halsema moet nog besluiten of ze de eetzaak zal laten sluiten om de openbare orde te herstellen. Die kans lijkt groot.

Behalve voor P & G Roti werden vorige week ook granaten achtergelaten bij een hotel in de Korte van Eeghenstraat in Zuid en bij een bedrijfspand aan de Lemelerbergweg in Zuidoost. Of die zaken open mogen blijven, moet Halsema ook nog beslissen.

Die laatstgenoemde incidenten lijken los te staan van die op het Bijlmerplein.

Bouw van de nieuwe brug over het Saramaccakanaal verloopt vlot

'Opleverdatum van eind december 2018 is haalbaar'

(Bron foto: NII)

De bouw van de nieuwe brug over het Saramaccakanaal verloopt vlot. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de opritten van de brug in Beekhuizen, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, woensdag 31 oktober 2018.

Volgens de planning van de directievoerder, ACE Consultancy, is de opleverdatum van eind december 2018 haalbaar.

Jordan Frijde, project ingenieur bij de directievoerder ACE Consultancy, geeft aan dat er tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden wat ‘kleine’ stagnaties zijn opgetreden, met onder andere de nutsbedrijven. Deze stagnaties zijn redelijk goed opgelost, waardoor zij hun target wel kunnen halen.

De werkzaamheden aan de aansluitwegen naar de brug, die een maand terug gestart zijn verlopen ook vlot, zegt Jordan. De bedoeling is dat die in het eerste kwartaal van 2019 opgeleverd moeten worden.

Er worden aan beide kanten van de brug aansluitwegen aangelegd. Aan de noordelijke zijde wordt de Slangenhoutstraat verlengd tot de voet van de brug en aan de zuidelijke zijde wordt de Sir. Winston Churchillweg zodanig gevormd dat bestuurders zonder stagnatie over de brug kunnen rijden.

Maduro & Curiel’s Bank vervangt 64 ‘Bankomatikos' op Curaçao

Bank trekt zo’n 10 miljoen gulden uit voor aanpassen in totaal 115 ATM’s


De Maduro & Curiel’s Bank (MCB) voorziet al haar geldautomaten van nieuwe soft- en hardware om ze gebruiksvriendelijker te maken en om nog meer diensten aan de klanten aan te bieden in de vorm van ‘self-service’. De bank trekt zo’n 10 miljoen gulden uit voor het aanpassen van in totaal 115 ATM’s, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 1 november 2018.

Wat Curaçao betreft gaat het om 64 ‘Bankomatikos’ - zoals MCB haar automaten zelf noemt -, waarvan er al 23 zijn vervangen en nog 41 zullen volgen.

De andere ATM’s staan op Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Wanneer alle hardware is vernieuwd, is in 2019 de software aan de beurt. De vernieuwing van de hardware houdt in dat er een touchscreen wordt ingevoerd. Wie gebruik wil maken van de nieuwe Bankomatikos kan daarvoor al terecht bij de MCB-filialen in Scharloo, Brievengat, Santa Maria en Montaña. Maar, bijvoorbeeld ook bij het Airport Hotel, Trupial Inn Hotel en het Hilton Hotel. Verder zijn winkels als Esperamos Supermarket, Magusa Rio Canario, Mangusa Hypermarket, Centrum Piscadera en Goisco al voorzien van een nieuwe automaat.

En er zijn nieuwe ATM’s bij de pompstations in Rio Canario en Santa Maria. Evenals bij Marchena, Muizenberg, Gosieweg Las Vegas, Gasora en Tera Kòrá.

Op zeebodem voor kust Oostpunt Curaçao, bij duikplek Awa Blanku, ligt een roll-on-roll-offschip

Boot op 12 oktober gekapseisd na vertrek uit Trinidad en richting Curaçao gedreven


Op de zeebodem voor de kust van Oostpunt bij de duikplek Awa Blanku ligt sinds gisteren een roll-on-roll-offschip. De boot is al op 12 oktober gekapseisd na vertrek uit Trinidad en richting Curaçao gedreven. Een van de vijf opvarenden is vermist, aldus de Kustwacht Curaçao in een persbericht, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 1 november 2018. 'Vermoedelijk bevindt deze persoon zich nog aan boord van het gezonken schip.'

De eigenaar uit Trinidad komt vandaag naar Curaçao, zo bevestigt woordvoerster van de Kustwacht Cynthia Devere. Zo mogelijk zullen duikers afdalen om na te gaan of er een stoffelijk overschot aan boord is.

Het schip was met vijf bemanningsleden aan boord op weg naar Venezuela toen het voor de kust van Trinidad omsloeg. Vier van de vijf bemanningsleden zijn door een visser uit de zee gehaald. Het vaartuig werd maandag door een patrouillevliegtuig van de Kustwacht gespot tussen Bonaire en Curaçao en is vervolgens verder afgedreven in de richting van Curaçao.

Een roll-on-roll-offschip heeft achter een laadklep waardoor auto’s, busjes en vrachtwagens aan en van boord kunnen ‘rollen’.

Fast Raiding Interception Special Forces Craft (FRISC) van het stationsschip van de Koninklijke Marine is uitgevaren om foto’s te maken van het gezonken vaartuig. De locatie waar het gezonken schip zich bevindt is met lichten gemarkeerd en het reddings- en coördinatiecentrum van de kustwacht zendt elk uur een veiligheidsbericht uit naar scheepvaartverkeer in de Curaçaose wateren.

Insel Air, Curaçao, krijgt van rechter tot 4 december de tijd om een schuldeisersakkoord te presenteren

Bewindvoerder Van den Heuvel: 'Serieuze hoop op een akkoord met interCaribbean Airways'


Hoewel Insel Air niet voldoet aan de belangrijkste voorwaarden die zijn gesteld bij het verlengen van de surseance van betaling, heeft de rechter gisteren besloten de regeling nog niet in te trekken. De Curaçaose luchtvaartmaatschappij krijgt tot 4 december de tijd om een schuldeisersakkoord te presenteren. Zo valt op te maken uit de beschikking die gisteren is uitgegeven door het Gerecht in Eerste Aanleg, aldus vandaag, donderdag 1 november 2018, het Antilliaans Dagblad

De noodlijdende Curaçaose luchtvaartmaatschappij is op 14 maart 2017 voorlopige surseance van betaling verleend. Dat werd op 24 augustus 2017 definitief en op 31 augustus 2018 is dat nog eens verlengd met instemming van de schuldeisers.

Een van de belangrijkste voorwaarden die daarbij werd gesteld was, dat er vanaf september volledig voldaan zou worden aan alle lopende verplichtingen, inclusief de verschuldigde belastingen en leasetermijnen. Daarnaast moest Insel Air de tijdens de surseance opgebouwde nieuwe schulden tot en met augustus wegwerken.

Bewindvoerder Rogier van den Heuvel concludeerde dinsdag in een tussentijds rapport, dat de luchtvaartmaatschappij hier ondanks de getroffen bezuinigingsmaatregelen nog niet in is geslaagd. Maar, in zijn verslag aan de rechter-commissaris gaf hij tegelijkertijd aan dat er wel serieuze hoop is op een akkoord met interCaribbean Airways.

'Substantieel bedrag van het geld van Ennia bij Merrill Lynch in Amerika moet terug naar Curaçao'

Rechter in New York wil niet dat Ennia op de eilanden zonder geld komt te zitten


De rechter in New York in de Ennia-zaak wil beslist niet, dat de verzekeringsmaatschappij op de eilanden zonder geld komt te zitten en heeft gisteren tijdens een zogeheten ‘scheduling hearing’ aan de Amerikaanse eigenaar van Ennia, Hushang Ansary, de voorwaarde gesteld, dat een substantieel bedrag van het geld bij Merrill Lynch in Amerika teruggaat naar Curaçao. Op heel korte termijn, zo voegde de behandelend rechter van de United States Bankruptcy Court Southern District of New York daaraan toe. 

Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 1 november 2018, uit kringen rond de rechtszaak te hebben vernomen.

Ennia Caribe Holding en de overige Ennia-ondernemingen, die met ondersteuning van de Centrale Bank CBCS in Willemstad de zaak aanhangig hebben gemaakt, streven zeker niet het faillissement na, maar willen langs deze weg erkenning in de Verenigde Staten van de noodregeling die sinds begin juli op Curaçao en Sint Maarten van kracht is. Op die manier willen zij over de ruim 500 miljoen gulden bij Merrill Lynch - veelal geld van lokale polishouders - kunnen beschikken.

Het gaat om 117 miljoen dollar aan cash en waardepapieren met een waarde van circa 170 miljoen dollar op rekeningen bij de Amerikaanse bank.

De rechter in New York wilde gisteren zelf nog geen harde datum prikken, maar vroeg partijen vóór vrijdag een gezamenlijk plan in te dienen voor de timing van de behandeling van de procedure.

Ruim 40 hectare padie geoogst in kokosdistrict Coronie

Oogst is een grote stap naar doorstart van de rijstsector in het district


De rijstsector in het district Coronie heeft een extra stimulans gehad. Met de oogst van ruim 40 hectare padie afgelopen maandag is een grote stap gezet naar de doorstart van de rijstsector in het district. 

Districtscommissaris Remie Tarnadie bestempelt deze ontwikkeling als een mijlpaal, aldus woensdag 1 oktober 2018 het Nationaal Informatie Instituut (NII). Naar zijn zeggen is het mogelijk om volgens het concept van Public Private Partnership (PPP), veel voor het district te doen. Tarnadie is ervan overtuigd, dat met de oogst van de 40 hectare padie, de spinoff effecten voor zijn gebied niet zullen uitblijven.


Erick Boldewijn, ondernemer actief in deze sector, zegt een goed gevoel te hebben met de oogst van de padie. De rijstsector in Coronie lag een hele poos stil. Er is na enkele jaren een goed resultaat neergezet.

Het particulier initiatief in Coronie heeft gemeend de sector nieuw leven in te blazen.

Volgens Ivan Graanoogst van het Kabinet van de President ligt het in de bedoeling om over drie weken te Ingie Kondre 35 hectare padi te oogsten. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor het klaarmaken van 120 hectare, aangezien het in de planning ligt om het komend seizoen ruim 200 hectare in te zaaien. De geoogste padie wordt verkocht aan de opkoper. Met de opbrengsten zal er verder in de sector worden geïnvesteerd.

Leden BBGO dienen motie in bij Kabinet van de President

Bond eist uitbetaling van 'het rechtmatige deel van de nationale verworvenheden'

Van der San: 'Als het niet wordt uitgevoerd hoeft u mij niet meer te zien als directeur van het kabinet, want dan bedank ik'


De Bond Belangen Behartiging gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) vraagt in een motie dat de president terstond ingrijpt. Hij moet ervoor zorgen dat de gepensioneerden 'het rechtmatige deel van de nationale verworvenheden' toebedeeld kunnen krijgen. Vanuit de algemene leden vergadering, waar het besluit genomen is door de leden om de motie in te dienen, zijn gepensioneerden in 13 bussen, auto’s en met bromfietsen, gisteren naar het het presidentieel paleis gegaan. Door de beveiliging werd de delegatie doorgestuurd naar de directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden van het Kabinet van de President, Eugéne van der San, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 1 november 2018.

'Ik vind het geweldig sportief, dat u zolang hebt gewacht. Laat dat duidelijk zijn. Ik ben formeel hier als directeur en ga uw petitie in ontvangst nemen. Ik maak me er sterk voor dat dit binnen een maand wordt uitgevoerd. Als het niet wordt uitgevoerd hoeft u mij niet meer te zien als directeur van het kabinet, want dan bedank ik', zei Van der San, die de petitie in ontvangst nam.

Bondsvoorzitster Renate Wouden vertelt, dat de leden geëist hebben dat er uitvoering wordt gegeven aan wat er staat in het Staatsbesluit welvaartsvaste pensioenen uit 2015. Ook over de communicatie vanuit de regering zijn de leden niet te spreken. Het bestuur van de bond heeft er alles aan gedaan om een reactie te krijgen vanuit de regering, maar dit lukt niet. Daarover zijn de leden allemaal weer ontevreden.

'Het gaat om het gedrag naar ouderen toe. Als de president elke avond op de televisie zegt, in dit land moet je niet bang zijn om oud te worden, dan worden we wel angstig als dit de behandeling is die we krijgen van de regering.'

In de motie staat ook aangegeven, dat de gepensioneerden jarenlang hun krachten hebben gegeven aan het land en hun premies op tijd hebben gestort, maar dat er geen aandacht aan hen wordt besteed, waardoor ze anno 2018 hun dagen onder moeilijke omstandigheden moeten doorbrengen. De BBGO vindt dat de discussies over het wel of niet aanpassen van de pensioenen, niet als reëel moeten worden beschouwd, omdat die niet overeenstemmen met de bedoeling van de Wet Welvaartsvaste pensioenen.

'Ik heb 34 jaar gewerkt voor de overheid. Dwars door de verschillende politieke tijden. We hebben bloed zweet en tranen gegeven aan de opbouw van dit land. Moeten we vandaag de dag zo bedankt worden', zegt Winfried Scheek. Oud- leerkracht Thelma is blij met de harde woorden die geuit zijn door de directeur van het kabinet. 'Ik hoop niet dat er een ander loopje met ons wordt genomen. Want wij moeten hem aan zijn woord houden.'

De motie zal ook worden aangeboden aan de voorzitster van De Nationale Assemblee.

OWT&C herstelt wegen die leiden naar vuillstortplaats Ornamibo

(Bron foto's: NII)
Wanneer de wegen zijn hersteld gaat de EBS weer verlichting plaatsen


De situatie bij de stortplaats is stabiel, maar er wordt nog steeds gewerkt. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie(OWT&C) is bezig met rehabilitatiewerkzaamheden van de wegen die leiden naar de vuilstortplaats Ornamibo, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, woensdag 31 oktober 2018. 

De afdeling Wegen van het ministerie voert de werkzaamheden uit. De werkzaamheden zijn vanaf 20 oktober hervat om de infrastructuur aan te pakken, nadat de brand helemaal onder controle was. De wegen worden voorzien van basecourse.

Minister Pengel van OWT&C zegt tevreden te zijn met de voortgang van de werkzaamheden die nu plaats vinden. Wanneer de wegen in tak zijn, zal de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) weer verlichting plaatsen. Verlichting is nodig voor de veiligheid van de medewerkers op de stortplaats omdat het vuil in de avond wordt opgehaald en gedumpt. EBS is bezig met de aanschaf van nieuwe verlichting voor de stortplaats, omdat het ministerie gaat kijken naar zonne-energie lichtmasten. De oude verlichting moest uitgeschakeld worden, omdat er een gevaarlijke situatie ontstond tijdens de brand. Om voorzorgmaatregelen zijn de kabels en masten verwijderd.

Het ministerie is al twee jaar bezig om te kijken hoe in de toekomst moet wotden omgegaan met huisvuil. In de afgelopen jaren is er maar één methode gebruikt. Het vuil wordt gewoon gedumpt en daarna plat gedrukt. Vervolgens wordt het afgedekt met zand. Men kijkt nu ook naar andere manieren van vuilverwerking, waarbij ook energie opgewekt kan worden.

Ook is recycling een optie, waarbij veel meer materiaal uit het vuil gehaald wordt voor hergebruik. Het opzetten van een sanitaire landfill is sneller realiseerbaar en dat is 18 tot 20 maanden, waarbij het vuil ingepakt wordt. Door het inpakken voorkomt men verontreiniging van de bodem. De gassen die ontstaan bij het inpakken kunnen als energie gebruikt worden. Er is een aantal stakeholders dat hiervoor interesse toont. Het ministerie zal met hun aan tafel zitten om te kijken hoe die op te zetten.

PRO: 'Afvoeren kiesgerechtigden in strijd met de Surinaamse Grondwet'

'OKB niet bevoegd om kiezers die afgelopen verkiezingen niet hebben gestemd geen oproepingskaart meer te sturen'


Onder de kop 'Vuil kiezersbestand beïnvloedt kiesdeler' is vorige week in De Ware Tijd een artikel verschenen waarin staat, dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) voorgoed wil kappen met het fenomeen ‘niet bestelde oproepingskaarten’. De maatregel zou volgens de OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos, zo staat in het artikel, inhouden dat '30.000 tot 40.000 kiesgerechtigden permanent van de kiezerslijst moeten worden afgevoerd.'. 

Deze maatregel, mocht die worden doorgevoerd, zal een strijdigheid opleveren met de Grondwet van Suriname. Suriname is een politieke democratie, wat inhoudt, zo staat in artikel 52 lid 2 van de Grondwet, dat het volk deelneemt aan algemene, vrije en geheime verkiezingen. Of een kiesgerechtigde gebruik maakt van zijn recht om te stemmen, is dus zijn vrije keus. In artikel 54 van de Grondwet staat daarom: 'De Staat is verplicht de kiesgerechtigden te registreren en voor deelname aan verkiezingen op te roepen.'. De gronden voor uitsluiting van kiesrecht, zijn limitatief opgesomd in artikel 58 van de Grondwet en inactief zijn geweest bij een eerdere verkiezing behoort daar niet toe. Het OKB is daarom niet bevoegd om kiezers die de afgelopen verkiezingen niet zouden hebben gestemd geen oproepingskaart meer te sturen. 

De maatregel is ook in strijd met artikel 2 lid 3 sub a van de Kiesregeling waarin staat: 'Het Kiesbureau ziet toe, dat elke kiezer, die bevoegd is aan de stemming deel te nemen, ten minste drie dagen vóór de tot de stemming bepaalde dag, de in artikel 90 van deze wet voorgeschreven oproepingskaart ontvangt.'

De maatregel zoals aangekondigd, is verder ook in strijd met artikel 25 lid 1 van het Kiesbesluit waarin staat: 'De kiezer die bevoegd is aan de stemming deel te nemen, overhandigt aan de voorzitter van het stembureau de oproepingskaart.' Hieruit volgt immers, dat een kiezer om te kunnen stemmen in het bezit moet zijn van een oproepingskaart. 

De OKB-voorzitster stelt voorts, dat het schrappen van kiesgerechtigden uit het kiezersbestand in het voordeel van kleine partijen zal werken. Wat ik ook in twijfel trek, onder meer gezien artikel 131 van de Kiesregeling de daadwerkelijke wijzen van zeteltoekenning nauwkeurig omschrijft. De maatregel zou immers juist als effect kunnen hebben dat de kiesgerechtigden die de afgelopen verkiezingen niet zijn gaan stemmen nu de mogelijkheid ontberen om op één van de nieuwe partijen hun stem uit te brengen.

Voorts is het tegenstrijdig om enerzijds te beweren, dat een maatregel gunstig kan zijn voor welke partij dan ook en anderzijds tegelijkertijd vol te houden, dat dezelfde maatregel niet van invloed kan zijn op de uitkomst van de verkiezingen. Haar volgende stelling dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de door haar bedoelde beslissing mag nemen, is bovendien juridisch niet juist. Het afwijken van wettelijke bepalingen door de overheid kan alleen nadat die wettelijke bepalingen door de wetgever zijn gewijzigd. Bij eerdere verkiezingen heeft het Centraal Bureau voor Burgerzaken de kiezerslijsten ter inzage gelegd voor controle van gegevens door de burgers in de kiesdistricten zelf. Dit is een aanvaardbare methode om tot een correct kiezersbestand te komen. 

Ik teken hierbij aan, dat de door de OKB-voorzitter bedoelde maatregel, die indien ingevoerd invloed zal hebben op de algemene, vrije en geheime verkiezingen van 2020 en het resultaat ervan, niet op zichzelf staat. Zo heeft de door de huidige president geïnstalleerde Commissie Evaluatie Kiesstelsel (Commissie Wijdenbosch) in haar eindrapport d.d. 20 maart 2018 aan de president voorgesteld om artikel 7 van de Kiesregeling te wijzigen en wel zodanig dat er geen pré-electorale samenwerkingsverbanden meer zouden moeten kunnen worden toegestaan. En volgens deze commissie zou voor de wijziging van artikel 7 van de Kiesregeling een gewone meerderheid vereist zijn in DNA, wat inhoudt dat de wijziging reeds kan worden doorgevoerd indien 26 van de 51 DNA-leden vóór stemmen. Dit is volgens onze Grondwet juist verboden. 

Voor een wijziging van artikel 7 van de Kiesregeling is volgens onze Grondwet juist een 2/3e meerderheid in DNA vereist. Een meerderheid die de regerende partijen van de president in DNA thans niet kunnen opbrengen. Toezien op een algemene, vrije en geheime verkiezing is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle Surinamers. 

Als politieke partijen, hebben wij de bijkomende verantwoordelijkheid alert te blijven op iedere belemmering of beperking, die vooral de zittende regering en zij die hun werk met meer persoonlijke of partijloyaliteit lijken te willen doen, dan met trouw aan de Grondwet, proberen op te werpen in de koortsdroom langer aan regeermacht vast te houden dan de politieke realiteit zou legitimeren. 

De PRO roept bij dezen de regering in ieder geval op om maatregelen als voornoemd achterwege te laten zodat onze politieke democratie daadwerkelijk ten volle beleefd kan worden, alsook elke Surinamer om vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid erop toe te zien, dat wij in Suriname niet alleen algemene, vrije en geheime, maar vooral ook eerlijke verkiezingen mogen beleven. 

Paramaribo, 31 oktober 2018 
Partij voor Recht en Ontwikkeling, 
namens deze, 
Mr. G.R. Sewcharan, voorzitter

Manager van de CLAD, Reggy Resida, ontheven uit zijn functie

'Vanwege implementatie herstructureringsplannen is het noodzakelijk huidige manager te vervangen'


De manager van de Centrale van Landaccountantsdienst (CLAD), Reggy Resida, is ontheven uit zijn functie. Minister Gillmore Hoefdraad bevestigt de ontheffing woensdagavond 31 oktober 2018 op Starnieuws. De ontheffingsresolutie is intussen goedgekeurd door president Desi Bouterse, na de beslissing van de Raad van Ministers over de ontheffing. 

Resida is reeds in kennis gesteld van het besluit.

Officieel wordt in de ontheffingsresolutie aangegeven dat 'vanwege de implementatie van herstructureringsplannen, welke tot een effectievere uitvoering van het dienstbelang moeten leiden, het noodzakelijk is de huidige manager van de Centrale Landaccountantsdienst te vervangen'. 

Op grond hiervan wordt hij ontheven uit zijn functie.

De ontheffing gaat gelijk in, een dag nadat hij van het besluit in kennis is gesteld. Hij behoudt zijn bezoldiging en toelagegrondslag op grond van artikel 23 lid 5 an de Personeelswet.

Minister Hoefdraad zegt, dat de directeur van Financiën, Jan Tawjoeram, voorlopig met de waarneming van CLAD is belast. Een onafhankelijk accountantsbureau gaat helpen om CLAD verder efficiënt en transparant te maken.

449 Kilo cocaïne gevonden in lading pindanoten in de haven van het Braziliaanse Navegantes

(Bron foto: Fabiano Correia/NSC TV)
Bestemming van de lading was de haven van Antwerpen


Braziliaanse politiediensten hebben 449 kilo cocaïne gevonden tussen een lading pindanoten in de haven van het Braziliaanse Navegantes. De bestemming van de lading was de haven van Antwerpen.

De autoriteiten onderzochten maandag 29 oktober 2018 twee verdachte containers met scanners en honden. De cocaïne was verpakt in pakken met het logo van modemerk Louis Vuitton en zat dus verstopt tussen pinda’s.

De speurders in Brazilië zijn een onderzoek gestart. Er zouden nog geen arrestaties verricht zijn.

Begin deze maand werd een ongeveer even grote lading cocaïne (435 kilo) in Brazilië onderschept die voor Antwerpen bedoeld was. Toen waren de drugs verdeeld in verschillende zakken tussen een lading propeen, een belangrijke grondstof voor de petrochemische industrie.

(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/idg.receita.fazenda.gov.br/Twitter/YouTube/Globo)

Klimaatwetenschappers maken zich grote zorgen over Amazone in Brazilië

Nieuwe president Jair Bolsonaro is mogelijk een ramp voor de Amazone 


Hij pleit voor snelweg dwars door het regenwoud en wil organisaties als Greenpeace en Wereldnatuurfonds het land uitgooien


De nu al omstreden politicus Jair Bolsonaro won zondag overtuigend de presidentsverkiezingen. Bolsonaro is berucht om zijn homo-, vrouwen- en rassenhaat en zijn verheerlijking van geweld. Hij wordt daarom ook wel de ‘Braziliaanse Trump’ genoemd. 

Hij is ook een criticus van het Braziliaanse milieubeleid. Wetenschappers over de hele wereld maken zich daarom zorgen over de rampzalige gevolgen die zijn presidentschap zouden kunnen hebben voor de ‘longen van de wereld’: het Amazonegebied, zo bericht Business Insider woensdag 31 oktober 2018.

Twee derde van het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld, ligt in Brazilië. Bolsonaro vindt alle beschermde natuurgebieden in de regio maar lastig voor de economische ontwikkeling. Hij pleit voor een snelweg dwars door het oerwoud. Ook wil hij organisaties als Greenpeace en het Wereldnatuurfonds het land uitgooien, berichtte The Guardian eerder deze maand.

Het Braziliaanse ministerie van Milieu kan volgens hem wel worden opgeheven, schreef Science. Anders dan Trump wil Bolsonaro wél in het klimaatakkoord van Parijs blijven. Maar, het is de vraag hoe Brazilië aan de verplichtingen die het akkoord oplegt kan voldoen, als de ontbossing van het Amazonegebied versnelt door het beleid van Bolsonaro. Bolsonaro heeft een plan om delen van het oerwoud te privatiseren. Volgens meteoroloog Eric Holthaus komt dat neer op 'planetaire zelfmoord'.


Holthaus is niet de enige die zich zorgen maakt. 'Bolsonaro’s plannen om samen met de Braziliaanse landbouw- en mijnbouwsector de Amazone te industrialiseren, zijn roekeloos', zei Christian Poirier, programmadirectrice van natuurbeschermingsorganisatie Amazon Watch, in een persbericht. 'Het zal onvoorstelbare schade aanrichten aan het grootste regenwoud ter wereld en de gemeenschappen die daar wonen, wat rampzalige gevolgen zal hebben voor het wereldklimaat.'

'Ik denk dat we een zeer zwarte periode in de geschiedenis van Brazilië ingaan', zegt Paulo Artaxo, klimaatonderzoeker aan de Universiteit van Sao Paolo, tegen Science. 'Ik kan het niet mooier maken dan het is, Bolsonaro is het slechtste wat het milieu kan overkomen.'

Genevieve Guenther, oprichtster van EndClimateSilence.org, liet op Twitter weten dat door Bolsonaro 'gegarandeerd talloze hectares regenwoud zullen worden vernietigd'.


Het Amazonegebied is een soort groene long voor de aarde: de bossen zetten het broeikasgas koolstofdioxide om in zuurstof. Volgens klimaatexperts is dat de een van de beste methodes om klimaatverandering tegen te gaan.

'Om een heel gevaarlijke stijging van de temperatuur en daarmee overstromingen, stormen en hittegolven te voorkomen, moeten we koolstofdioxide uit de atmosfeer halen', legde Doug Boucher, wetenschappelijk adviseur van de Bond van Bezorgde Wetenschappers, uit aan Grist.

Volgens een rapport van het WNF dat dinsdag uitkwam is een vijfde van het Amazonegebied verdwenen in slechts 50 jaar. Vooral in de periode 1991 tot 2000 ging het hard: toen is een stuk oerwoud ter grootte van Spanje verdwenen om plaats te maken voor de productie van rundvlees en soja. De laatste jaren is de ontbossing vertraagd, maar naar verwachting zal het kappen van bomen voor veeteelt en landbouw doorzetten, ondanks het feit dat de grond niet erg geschikt is voor die activiteiten.