zaterdag 15 februari 2020

Stuurgroep Brandstoffen implementeert noodmaatregelen om brandstofvoorziening Bonaire veilig te stellen

Noodmaatregelen garanderen de drinkwater- en stroomvoorziening


Onder leiding van de Gezaghebber heeft de stuurgroep Brandstoffen afgelopen maandag besloten tot het implementeren van noodmaatregelen om de brandstofvoorziening van Bonaire veilig te stellen. Hiermee wordt de drinkwater- en stroomvoorziening gewaarborgd, aldus het Openbaar Lichaam Bonaire zaterdag 15 februari 2020. Een goed functionerende energievoorziening is van groot maatschappelijk en economisch belang voor Bonaire. 

Momenteel is Bonaire voor de stroom en drinkwatervoorziening afhankelijk van zware stookolie (HFO) opgeslagen bij Bopec (Bonaire Petroleum Corporation N.V.). Eigenaar van deze olie is PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.), de staatsoliemaatschappij van Venezuela. Amerikaanse sancties verbieden handelen met en betalingen aan PdVSA, tenzij hiervoor licenties worden aangevraagd. Curoil en Contour Global hebben vorig jaar licenties aangevraagd en gekregen om HFO van Bopec te kunnen aankopen en te betalen.

De huidige licenties lopen af op 31 maart 2020 en een verlenging ervan is onzeker. Door deze onzekerheid heeft de Stuurgroep Brandstoffen besloten tot het invoeren van twee noodmaatregelen die de adequate levering van stroom en drinkwater op korte termijn veilig zullen stellen.

Ten eerste zijn de voorbereidingen gestart voor de bouw van een overslagvoorziening voor HFO op het terrein van BIA (Bonaire International Airport) die verbonden wordt met een transportleiding naar de airport pier. Opslag van HFO zal plaatsvinden in twee pontons die bij de pier worden aangelegd. De HFO zal dagelijks met vrachtwagens naar Contour Global Bonaire kunnen worden getransporteerd. Naast overslag en transport van HFO vanaf de airport pier is Curoil gevraagd de aanvoer en opslag van diesel als brandstof voor de elektriciteitscentrale mogelijk te maken.

Met het implementeren van deze maatregelen zal Bonaire niet meer afhankelijk zijn van opslag bij Bopec van PdVSA brandstof. De noodmaatregelen zijn van tijdelijke aard en worden slechts daadwerkelijk ingezet als de levering van stookolie door Bopec stopt.

Er vindt nu overleg plaats met de Amerikaanse autoriteiten over verlenging van de licenties na 31 maart 2020. Indien de licenties worden afgegeven zal de levering van HFO vanaf Bopec vooralsnog kunnen worden voortgezet. De noodmaatregelen zijn van tijdelijke aard.

Er wordt door Bonaire, samen met de Taskforce Brandstoffen onder voorzitterschap van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gewerkt aan een structurele oplossing waarbij twee nieuwe opslagterminals op Bonaire worden gebouwd. De Taskforce Brandstoffen is een samenwerkingsverband tussen het Openbaar lichaam Bonaire en de ministeries van BZK, EZK en IenW.

Gèèn Curaçao North Sea Jazz Festival dit jaar

'Er zijn geen geschikte acts beschikbaar voor deze periode'Na nauw overleg hebben Fundashon Bon Intenshon en Mojo Concerts besloten het Curaçao North Sea Jazz Festival voor september 2020 niet door te laten gaan, zo maakten ze zaterdagavond 15 februari 2020 bekend. 

De reden is hetzelfde als in 2017: er zijn geen geschikte acts beschikbaar voor deze periode.


Na de zeer succesvolle editie van 2019 wordt het festival nu gedwongen tot stilstand te komen. Voor dit internationaal concurrerende evenement hebben de organisatoren minimaal twee acts van wereldklasse nodig, bij voorkeur hoofdacts die nog niet op Curaçao hebben opgetreden.

In de afgelopen maanden is duidelijk geworden, dat dergelijke hoofdacts niet beschikbaar zijn voor deze specifieke periode.

Ondanks eerdere prestaties blijft het een uitdaging om topacts te vinden voor het festivalweekend. In die tijd van het jaar toeren niet veel acts en zijn de kosten voor het invliegen van artiesten en hun bands, crew en apparatuur voor slechts één concert erg hoog. Het was deze reden die ook leidde tot de annulering van het festival in 2017.

FBI en Mojo zullen nu nadenken over de toekomst van het festival na 2020.

Ministerie van Volksgezondheid: Alle diensten in gezondheidssector maandag 17 februari normaal open

'Diensten binnen Volksgezondheid mogen niet misbruikt worden voor enge belangen'


Het ministerie van Volksgezondheid heeft zaterdag 15 februari 2020 bekendgemaakt, dat alle onder haar ressorterende diensten en instellingen alsook alle particuliere instellingen binnen de gezondheidssector maandag 17 februari normaal open zijn. De diensten dienen normaal te worden aangeboden. 

De diensten binnen Volksgezondheid mogen niet misbruikt worden voor enge belangen, waarbij als een consequentie daarvan patiëntenzorg en de volksgezondheid in het algemeen in gevaar komen. Rust en stabiliteit zijn essentieel binnen deze sector, stelt het ministerie.

'Destabilisatie en onrust veroorzaken zal niet slechts enkele groepen treffen, maar zal haar invloed hebben op de totale samenleving, dus ook op u en de uwen!' 

Het ministerie van Volksgezondheid doet een beroep op eenieder die werkzaam is in de hiernavolgende instellingen/instituten om onverkort de diensten te blijven aanbieden aan patiënten en eenieder die daarvoor aanklopt. De instellingen zijn: Het Staatsziekenfonds, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ‘s Lands Hospitaal, het PCS, het RKZ, het Diakonessenhuis, het Marwina Ziekenhuis, het Mungra Medisch Centrum, het Wanica Ziekenhuis, het BOG, de RGD, het JTV en de Medische Zending.

Dienstauto overheid onbeheerd aangetroffen in een bosschage te Coronie

Vermoedelijk is de wagen van de weg gevlogen en in het groen beland


Waterkant.net meldt zaterdag 15 februari 2020, dat een dienstauto van de overheid onbeheerd achtergelaten is in een bosschage te Coronie ,waar de weg gemaakt wordt niet ver van controlepost Burnside. Het gaat om een Chevrolet Colorado pick-up met kentekennummer 22-88. 

Automobilisten vertellen, dat er niemand in de auto en in de nabije omgeving te bespeuren is. Het voertuig is op slot.

Hoe de pick-up daar terecht is gekomen is vooralsnog onduidelijk. Het vermoeden bestaat sterk, dat de dienstauto van de weg is gevlogen en daar is beland, gelet op de plaats en positie van het voertuig.

Er is geen melding van het voorval binnen bij het Command Center noch bij de politie van Coronie.

Vereniging van Medici in Suriname (VMS) slaat weer alarm: 'De zorg ligt op de intensive care' - 'VMS wil dat SZF-leiding vervangen wordt en het beleid omgebogen'

'SZF betaalt moeilijk, mondjesmaat of helemaal niet wat het verschuldigd is aan ziekenhuizen, Srd 300 miljoen'

'SZF vertoont maffiagedrag, de instanties worden langzaam uitgeperst om dan overgenomen te worden'


De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) ziet zich genoodzaakt weer aan de alarmbel te trekken. 'De zorg ligt op de intensive care', zegt voorzitter Pieter Voigt zaterdag 15 februari 2020 op Starnieuws. Dit komt door het gedrag van het Staatsziekenfonds (SZF), dat moeilijk, mondjesmaat, laat of helemaal niet betaalt wat het verschuldigd is aan de ziekenhuizen; Srd 300 miljoen. In plaats daarvan investeert het SZF in andere projecten die dezelfde diensten en zorg aanbieden en het benodigde personeel bij de ziekenhuizen haalt die zelf al met een tekort zitten. 

Zij vrezen ook, dat de nieuwe Zorgwet die ervoor zorgt dat het SZF de enige zorgverzekeraar wordt in Suriname, nog dit jaar doorgedrukt zal worden.

Het bestuur van de VMS heeft op een persconferentie zaterdag aangegeven in hoeveel problemen de ziekenhuizen zitten. Schulden bij derden, zoals leveranciers van goederen, kunnen niet aangezuiverd worden. Er ontstaan tekorten in de medicijnvoorraad en medische verbruiksartikelen. Het onderhoud raakt ook behoorlijk achter. Ziekenhuispersoneel trekt in grote getale weg. Het is zo erg dat bepaalde afdelingen worden gesloten.

Verschillende VMS-leden hebben aan de hand van alledaagse voorbeelden uit hun praktijk aangegeven hoe moeilijk het is om te werken. Zij worden ook geconfronteerd met patiënten die geen voorgeschreven medicijnen innemen. De patiënten geven aan, dat ze niet kunnen bijbetalen voor de medicijnen, ze zijn wel verzekerd.

'Ondertussen is het SZF, dat voor 80 procent het verzekeringsbestand in handen heeft, bezig zijn werkveld te verruimen. Het opent apotheken, dialysecentra, laboratoria, huisartsenpoli’s, koopt gebouwen en bedrijven op, schaft dure apparatuur aan. Dat allemaal tegen zijn eigen statuten in', gaf Voigt aan. Ook wordt personeel bij ziekenhuizen en andere instellingen aangetrokken. Met een beter salaris, hulp met huishuur of aankoop van een woning. 'Het SZF is dus ook een bank geworden', aldus Voigt.

De VMS krijgt het gevoel, dat het SZF opzettelijk de gezondheidszorg aan het afbreken is, meent Ildemar Fakkel, ondervoorzitter van de sectie Specialisten. SZF betaalt niet, maar trekt alles wat de gezondheidszorg moet verbeteren, naar zich toe. Verschillende leden merkten op, dat het SZF ‘maffiagedrag’ vertoont: de instanties worden langzaam uitgeperst om dan overgenomen te worden. De medici vrezen, dat de aanname van de nieuwe Zorgwet, 'die op Cubaanse leest is geschoeid', voor nog meer problemen gaat zorgen. Dan wordt iedereen verplicht zich door SZF te laten verzekeren, zei Ilse Theunissen, juriste van de VMS. Voor zorg en diensten gaat men alleen terecht kunnen bij plekken en personen die door het SZF zijn aangewezen. Er komt een speciale premie die door iedereen betaalt gaat worden. De gelden zullen ook beheerd worden door SZF.

Maar, de zorgverzekeraar is nu al niet transparant, gaaven de medici aan. Op den duur zal elke arts en specialist in dienst zijn van de Staat. De leden laten optekenen, dat de wet vóór mei aangenomen zal worden, 'misschien al in april'. De praktijk wijst ook uit dat alle wetten die zo haastig zijn aangenomen door de coalitie problematisch blijken te zijn, stelden de leden.

De VMS praat niet meer met het SZF. De ervaring leert, dat gesprekken en overeenkomsten tot niets leiden. Zelfs opdrachten van de president om uitvoering te geven aan afspraken, lapt het SZF aan zijn laars, stellen de medici. De VMS wil dat de SZF-leiding vervangen wordt en dat het beleid omgebogen wordt.

De investeringen blijken in de praktijk ook niet goed te werken ondanks de ‘hosanna berichten’ in de media. De huisartsenpoli’s bijvoorbeeld zijn bedoeld om de toeloop bij de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo te remmen. Maar, de meeste mensen blijven naar het AZP gaan. Het publiek hoeft vooralsnog niets te vrezen, benadrukten Voigt en Fakkel. Elke patiënt wordt geholpen totdat de noodzaak dwingt om prioriteiten te stellen.

De VMS doet maandag ook mee aan de protestactie op het Onafhankelijkheidsplein.

Minstens vijftien kinderen om het leven gekomen bij brand in weeshuis op Haïti

Weeshuis had sinds 2013 geen vergunning, maar huisvestte toch 66 kinderen...

(Bron foto: Twitter)

Bij een brand in een weeshuis op Haïti zijn minstens vijftien kinderen om het leven gekomen. Vele anderen raakten gewond. Het kostte de reddingsdiensten meer dan een uur om ter plaatse te geraken 

De slachtoffers zijn vooral baby's en kleuters en enkele kinderen van tien en elf. Twee weeskinderen kwamen om in de vlammen, de overige dertien overleden later in het ziekenhuis door verstikking.President Jovenel Moise liet op Twitter weten dat hij zwaar aangedaan is. 'Ik roep de verantwoordelijke autoriteiten op om de oorzaak van deze tragedie snel te onderzoeken.'


De brand is donderdag 13 februari 2020 kort na 21.00 uur lokale tijd uitgebroken in een weeshuis in het dorp Kenscoff ten zuiden van de hoofdstad Port-au-Prince.

Het weeshuis werd uitgebaat door een Amerikaanse evangelische organisatie en had sinds 2013 geen vergunning meer, maar huisvestte toch nog steeds 66 kinderen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.


Het weeshuis zou in erbarmelijke staat zijn geweest. Het zou door problemen met de elektriciteitsgenerator tijdelijk gebruik hebben gemaakt van kaarsen, zegt de Nederlandse omroep NOS. Veel kinderen kwamen evenwel om het leven, omdat de hulpdiensten te laat aankwamen en niet het juiste materieel bij zich hadden.

Het Caribische eiland lijdt al jaren onder geweld en corruptie en werd al herhaaldelijk getroffen door zware natuurrampen. Meer dan 220.000 mensen zijn tien jaar geleden bij een verwoestende aardbeving om het leven gekomen.

(Suriname Mirror/Haiti Libre/Belga/Al Jazeera/Twitter/YouTube)

Directeur Kabinet van de President betreurt berichtgeving Starnieuws: 'Antecedentenonderzoek naar Zunder vindt gewoon plaats'

'Ik heb geen opdracht van Bouterse om benoemingsproces van Zunder tot governor CBvS te stoppen'

'Als iets niet doorgaat, moet dat formeel worden gemeld'


De directeur van het Kabinet van de President, Eugène van der San, zegt zaterdagmiddag 15 februari 2020 op Starnieuws, dat hij geen opdracht heeft gekregen van president Desi Bouterse om het benoemingsproces van Armand Zunder tot governor van Centrale Bank van Suriname (CBvS) te stoppen. Hij is normaal bezig ermee en het antecedentenonderzoek vindt gewoon plaats. 

Starnieuws had eerder bericht, dat de voorgenomen benoeming van Zunder is afgeblazen. Dit bericht was gebaseerd op mededelingen die gedaan zijn aan diverse betrokkenen uit de financiële sector, dat afgezien is van de benoeming van de vakbondsleider. Zunder is formeel ook niet op de hoogte gesteld door de president of diens kabinet dat afgezien is van de voordracht.

Van der San vindt het erg, dat mensen beklad worden in de media, terwijl het antecedentenonderzoek nog plaatsvindt. Hij vindt dit geen goede gang van zaken.

De directeur van het kabinet zegt, dat zolang hij geen opdracht krijgt van de president om te stoppen, hij door zal gaan met de opdracht. Hij kan niet vanuit de media vernemen dat dingen niet doorgaan. Van der San zegt te werken met formele berichten. 'Als iets niet doorgaat, moet dat formeel worden gemeld', benadrukt Van der San.

16-Jarige Nathalie Welzijn in Nickerie sinds 6 februari vermist

Meisje het laatst gezien vrijdagochtend 6 februari bij Centrale Markt Nieuw-Nickerie


Het hoofd van de afdeling Bestrijding Zware Criminaliteit van het Korps Politie Suriname verzoekt de opsporing van de vermiste Nathalie Welzijn. De 16-jarige in Nickerie geboren en wonende scholiere wordt sinds 6 februari vermist. 

Volgens de politie is zij vrijdag 6 februari omstreeks 07.15 uur van huis vertrokken om de school te bezoeken. Tussen 09.00 uur en 10.00 uur is zij door haar oom gesignaleerd samen met een vriendin bij de Centrale Markt van Nieuw Nickerie. Zij waren eten aan het kopen.

Ze was gekleed in een zwarte korte catsuit, rode slippers met witte strepen.

Eenieder die informatie kan verstrekken over de verblijfplaats van het meisje wordt verzocht om contact op te nemen met het bureau Nieuw Nickerie op het telefoonnummer 0231530; de Command Centre (voorheen Centrale Meldkamer) op 115 of de dichtst bijzijnde politiepost.

Zeker 8 Ecuadoraanse voetbalfans gedood bij busongeluk in noorden Peru

(Bron foto:Twitter)
Supporters op weg naar huis na Copa Libertadores-wedstrijd in Peru

Fans woonden wedstrijd van hun Barcelona de Guayaquil tegen Peruaanse Sporting Cristal bij in Lima


Een bus met Ecuadoraanse voetbalfans is vandaag, zaterdag 15 februari 2020, in een ravijn gestort, op weg naar huis van een Copa Libertadores-wedstrijd in Peru, waarbij minstens acht doden, aldus de autoriteiten. 

De bus, die uit Lima was vertrokken, viel 15 meter een ravijn in langs de Panamerican Highway (carretera Panamericana) in Noord-Peru en door de impact van de val scheurde het dak af, zei de politie. Bijna 40 mensen raakten gewond.De bus vervoerde aanhangers van Barcelona de Guayaquil, dat donderdag tegen de Peruaanse club Sporting Cristal speelde in Lima.

De Ecuadoraanse president Lenin Moreno betuigde zijn medeleven op Twitter en beloofde overheidshulp voor de gewonden en de families van de overledenen.


De snelwegen van Peru zijn notoir gevaarlijk vanwege hun vele gevaarlijke bochten, slecht onderhoud, onvoldoende bewegwijzering, bestuurders die te snel rijden en schaarse politie-aanwezigheid. Verkeersongevallen op die wegen eisen volgens de overheid gemiddeld negen levens per dag. Dat is meer dan het aantal dodelijke slachtoffers door straatcriminaliteit, ook al staat deze laatste op de eerste plaats in peilingen over waar Peruanen zich het meest zorgen over maken.


(Suriname Mirror/Diario Correo/AFP/El Comercio/Twitter)

Braziliaanse journalist Léo Veras doodgeschoten in Paraguay

Committee to Protect Journalists wil dat Brazilië en Paraguay samenwerken om moord snel en grondig onderzoeken

Gemaskerde mannen schieten Veras dood in zijn woning in de Paraguayaanse grensstad Pedro Juan Caballero


Autoriteiten in Brazilië en Paraguay moeten samenwerken om de moord op de Braziliaanse journalist Lourenço 'Léo' Veras snel en grondig te onderzoeken en de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen, zei het Committee to Protect Journalists vrijdag 14 februari 2020. 

Op 12 februari om ongeveer 21.00 uur schoten gemaskerde mannen Veras, de eigenaar en manager van Porã News, een nieuwswebsite over georganiseerde misdaad, neer in zijn huis in de Paraguayaanse stad Pedro Juan Caballero, die grenst aan de Braziliaanse stad Ponta Porã, volgens een bericht van de Braziliaanse omroep G1.

De mannen reden naar het huis van Veras in een witte vrachtwagen en vielen het huis van de journalist binnen terwijl hij aan het dineren was met zijn vrouw, zoon en schoonvader, volgens het Paraguayaanse dagblad ABC Color.


Veras probeerde te ontsnappen, maar de aanvallers schoten hem in zijn been en vuurden 11 keer, waaronder een keer in het hoofd. Hij werd na de aanval naar een lokaal ziekenhuis gebracht en stierf kort daarna, volgens ABC Color.


Porã News heeft betrekking op georganiseerde misdaad, politie en aan drugs gerelateerde problemen aan de grens tussen Brazilië en Paraguay. Volgens een ander ABC Colour-bericht zei Ignacio Rodríguez, de directeur van politie in Amambay, Paraguay, dat de aanval mogelijk een vergelding was voor materiaal dat door Porã News werd gepubliceerd.

'De grens tussen Paraguay en Brazilië blijft een van de gevaarlijkste plaatsen voor journalisten in Zuid-Amerika', zei CPJ Midden- en Zuid-Amerika programmacoördinarice Natalie Southwick in New York. 'Autoriteiten aan beide zijden van de grens moeten snel actie ondernemen om de moord op Léo Veras te onderzoeken, de verantwoordelijken voor de rechter brengen en ervoor zorgen dat andere journalisten in de regio niet worden geterroriseerd of gedood voor het uitvoeren van hun werk.'Carlos Eduardo, een onderzoeker bij de Civiele Politie in de Braziliaanse deelstaat Matro Grosso do Sul, vertelde CPJ in een e-mail, dat de Paraguayaanse autoriteiten verantwoordelijk zijn voor het onderzoeken van de moord op Vera, maar zei dat de Civiele Politie samenwerkt met zijn Paraguayaanse tegenhangers om te onderzoeken of de moordenaars na de moord zijn gevlucht naar Brazilië.

Volgens een verklaring van de Federação Nacional dos Jornalistas (FENAJ), een vereniging van journalistenbonden, had Veras eerder gemeld, dat hij doodsbedreigingen ontving in verband met zijn werk. In een interview met de Braziliaanse omroep TV Record, dat op 28 januari werd uitgezonden, beschreef Veras het ontvangen van talloze bedreigingen van drugsdealers als gevolg van zijn berichtgeving.


Veras werkte voorheen zes maanden als regionale correspondent voor ABC Color, en werkte af en toe als correspondent voor andere media in de Braziliaanse grensstaat Mato Grosso do Sul, volgens ABC Color. De krant meldde, dat Veras tijdens zijn tijd als correspondent politiebescherming kreeg vanwege een reeks bedreigingen die hij ontving van leden van een georganiseerde misdaadgroep.


De Associação Brasileira de Jornalismo Investigativo (Abraji), een lokale  persvrijheidsgroep, zei in een verklaring, dat mensen in de buurt van Veras de organisatie vertelden, dat de journalist bezorgd was over de ontsnapping van 75 gevangenen uit een gevangenis in Pedro Juan Caballero in januari, van wie velen banden hadden met de Braziliaanse georganiseerde misdaad.

Een journalist die in Pedro Juan Caballero werkte, die met CPJ sprak op voorwaarde van anonimiteit, die zijn bezorgdheid over de veiligheid aanhaalde, zei dat ze op dezelfde manier bang waren en geloofde dat sommige van de ontsnapte mensen probeerden journalisten uit te schakelen die ze eerder hadden bedreigd.

De verklaring van de vereniging zei, dat Veras meer dan 15 jaar in het grensgebied rond Pedro Juan Caballero en Ponta Porã had gewerkt, een van de belangrijkste toegangspunten voor wapens en drugs in Brazilië.


In 2015 werd de Paraguayaanse radiojournalist Gerardo Ceferino Servían Coronel neergeschoten en vermoord in Ponta Porã, zoals CPJ destijds documenteerde.

ABC Colour-journalist Cándido Figueredo Ruíz, die in 2015 de CPJ's International Press Freedom Award ontving, heeft te maken gehad met herhaalde doodsbedreigingen en heeft een 24-uurs politiebescherming. CPJ e-mailde de Braziliaanse Federale Politie, de Nationale Politie van Paraguay en het Openbaar Ministerie van Paraguay, maar ontving geen reacties. Toen CPJ het Paraguayaanse consulaat in de stad Ponta Porã belde, zei een medewerker die de telefoon opnam dat het consulaat geen officiële verklaring had om te delen.

In een documentaire gemaakt door Abraji in 2017, sprak Veras over de bedreigingen die hij had ontvangen, en zei: 'Mijn vrouw en ik, we wonen nauwelijks sociale evenementen en feesten bij, tenzij het veilig is.' Hij voegde eraan toe: 'We moeten op een dag sterven. Ik hoop altijd, dat mijn dood niet zo gewelddadig zal zijn, met teveel geweerschoten. Hier, als een huurmoordenaar je wil vermoorden, komt hij naar je deur, zegt je dat je hem moet openen en hij zal je neerschieten. Ik hoop dat het maar één schot zal zijn om niet te veel schade aan te richten.'


(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/YouTube/Twitter)

Brazilië heeft meer dan 773.000 gevangenen in gevangenissen en politiebureaus,

(Bron foto: brazzil.com)
Groei van 3,89 procent ten opzichte van 2018


Brazilië heeft meer dan 773.000 gevangenen in gevangenissen en politiebureaus, volgens cijfers van juni 2019 die vrijdag 14 februari 2020 zijn gepubliceerd door het Departamento Penitenciário Nacional (Depen), gekoppeld aan het ministerie van Justitie. 

Het aantal gevangenen in gevangenissen is 758.676, de meerderheid (348.371) in een gesloten regime, bijna de helft van het totaal aantal gevangenen (45,92 procent). Deze gegevens laten een groei in deze populatie zien van 3,89 procent ten opzichte van 2018.De gevangenen die nog niet veroordeeld zijn, vormen het op een na grootste contingent, met 253.963, ofwel 33,47 procent van het totaal.

Er zijn 126.146 zogenoemde semi-open gevangenen (16,63 procent) en 27.069 open gevangenen, ofwel 3,57 procent van het totaal. Die onder veiligheidsmaatregelen of in poliklinische behandeling bedragen 3.127 mensen.

De Depen wijst erop, dat bijna alle gevangenen mannen zijn en meer dan 90 procent van de gevangenispopulatie vertegenwoordigen. Vrouwen vormen iets meer dan acht procent.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Politie.vindt 270 kilo cocaïne in haven Rotterdam in container schroot uit Brazilië

(Bron foto's: Politie)
Vijf verdachten tussen de 28 en 49 zijn aangehouden


De politie heeft afgelopen week een lading cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven. In een container met schroot uit Brazilië zat 270 kilo cocaïne. Vijf verdachten tussen de 28 en 49 zijn aangehouden. De cocaïne is vernietigd, zo bericht de politie vandaag, zaterdag 15 februari 2020. 

Het is al de derde vangst in de haven die deze maand naar buiten kwam.

Eerder vond de douane duizend kilo cocaïne in een container met bananen uit Ecuador en zaterdagochtend nog eens vijfhonderd kilo in een container met mango's uit Brazilië.

Curaçao sluit na aanhoudende klachten definitief studentenhuis Nederlandse stagiaires Telamonstraat

(Bron foto: Extra)
Pand voldoet ook niet aan brandveiligheids- eisen en heeft geen juiste vergunningen


Het rommelt al tijden in en rond het studentenhuis voor Nederlandse stagiaires aan de Telamonstraat 43, maar gisteren is er een einde gekomen aan die roerige periode. Het pand, waar 38 studenten woonden, moest definitief op slot. Dit gebeurde naar aanleiding van aanhoudende klachten over parkeerproblemen, geluidsoverlast en hinder in de buurt, waarna er verschillende controles hebben plaatsgevonden, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 15 februari 2020. 

Afgelopen maandag heeft het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) een inspectie uitgevoerd, waarbij geconcludeerd werd dat het pand niet aan de brandveiligheidseisen voldoet en er geen juiste vergunningen zijn. Er werd gesommeerd het pand binnen vijf dagen te ontruimen, wat volgens MEO ‘erg coulant is’, gezien hier gewoonlijk slechts twee keer 24 uur voor staat.

Gisteren was dag vijf, waarop MEO met hulpdiensten zoals de brandweer terugkwam naar het studentenhuis. De studenten moesten vroeg in de middag het huis met hun spullen verlaten.

Het is nog niet duidelijk of zij terug kunnen keren of definitief een andere woonplek moeten zoeken. Onder de studenten heerst een ‘angstige sfeer’, waarbij ze niet zeker weten waar ze vanavond moeten slapen.

Curaçaose dok Damen Shiprepair Curaçao vrijwel leeg - 'Stilte voor de storm'

Vanaf volgende week loopt dok echter weer vol 

(Bron foto: Damen)

Het valt op dat het Curaçaose dok, Damen Shiprepair Curaçao, momenteel vrijwel leeg is. Maar, dat is tijdelijk. Het kan heel erg variëren. Eind oktober 2019 was er nog volop werk aan de winkel met niet minder dan elf schepen tegelijk - vier in het dok en zeven langs de kade - en waren januari en februari 2020 tot nu toe erg stil. Er wordt daarom momenteel volop ingezet op onderhoudsprojecten. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 15 februari 2020.

Vanaf volgende week loopt het dok weer vol. 'Het is stil', bevestigt directeur Lodewijk Franken. Om er direct aan toe te voegen: 'Stilte voor de storm.' In positieve zin, welteverstaan.

'De scheepsreparatie-industrie is erg volatiel, afhankelijk van de verschillende markten, wereldeconomie en geografische ligging. Dat wil zeggen dat de werf soms helemaal vol ligt met projecten en we mensen van buiten moeten zoeken om deze projecten te bemannen.'

President Bouterse trekt voordracht Zunder in voor post CBvS-governer

Bouterse lijkt gezwicht voor bezwaren, onder andere van C-47, tegen Zunder als governor


De voorgenomen benoeming van vakbondsleider Armand Zunder tot governor van Centrale Bank van Suriname (CBvS) gaat niet door. Starnieuws bericht vanmiddag, zaterdag 15 februari 2020, dat Zunder intussen op de hoogte is gesteld dat hij niet in aanmerking komt voor deze functie. 

President Desi Bouterse had Zunder gepolst voor de baan. Hij had ook aan diverse vakbondsleiders gevraagd of er steun is voor Zunder. Verschillende kopstukken binnen de vakbeweging hadden steun toegezegd. Zunder had zelfs een officiële brief waarin hem gevraagd is of hij belangstelling heeft voor de functie van governor. Zunder heeft ook lobbywerk verricht bij verschillende collega-vakbondsleiders.

Maar, er kwamen van diverse kanten bezwaren tegen de vakbondsleider, onder andere van vakcentrale C-47. Uiteindelijk is gisteravond de knoop doorgehakt door de president. De voorgenomen benoeming is definitief van de baan.

De president zou vandaag met onder andere de vakbeweging, de bankiersvereniging en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven gesprekken voeren. Vernomen wordt dat deze besprekingen niet doorgaan.

Eerder was ook Sigmund Proeve benaderd door Bouterse om governor te worden bij CBvS. Na een storm van kritiek trok hij zich terug.

Ook de Pertjajah Luhur doet maandag 17 februari mee aan protestactie

PL-voorzitter Paul Somohardjo zal persoonlijk aanwezig zijn


De Pertjajah Luhur (PL) doet maandag ook mee aan de protestactie tegen het regeringsbeleid die is geïnitieerd door Stephano ‘Pakkitow’ Biervliet. De partij vraagt vanavond, zaterdag 15 februari 2020, tijdens haar ressortvergadering te Para al haar leden en sympathisanten ondersteuning te geven aan deze protestdemonstratie. PL-voorzitter Paul Somohardjo heeft aangekondigd persoonlijk aanwezig te zullen zijn. 

'De PL is tegen het wanbeleid van de regering en heeft meermalen aangegeven verandering te willen. De partij ondersteunt daarom elke protestactie tegen dit beleid. Zij richt haar oproep tot alle leden en sympathisanten van de totale eenheidsbeweging, waarin ook zitting hebben Nieuw Suriname, KTPI en PDO. Degenen die vrij zijn, wordt gevraagd deel te nemen aan de protestactie.'

'De partij wijst er op, dat het corruptie faciliterende beleid van de regering het land steeds verder de afgrond in doet glijden, met als dieptepunten de perikelen van de afgelopen weken rond de valutakasreserve en de aanhouding van ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt. Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid, dat het vertrouwen is afgenomen en de koers van vreemde valuta steeds verder omhoog gaat. Hetzelfde geldt voor de prijzen in de winkels.'

'De partij spreekt de hoop uit, dat niet alleen gelijkgestemde politieke partijen, maar ook de vakbeweging en bedrijvenorganisaties zich zullen aansluiten bij de protestactie, zoals de onderwijsvakbeweging reeds heeft gedaan. U kunt zich niet voorstellen wat er zal gebeuren als deze regering ook na 25 mei zal aanblijven.'

DOE-Assembleelid Breeveld wil duidelijkheid regering over opgedoken muntbiljetten

'Waarom is de invoering geruisloos geschied?' 


De afgelopen dagen zijn geruisloos muntbiljetten van Srd 2,50 en Srd 1 in omloop gebracht 'door, neem ik aan, de Centrale Bank van Suriname', zegt Assembleelid Carl Breeveld (DOE) vandaag, zaterdag 15 februari 2020, op Starnieuws. 

Hij hoopt dat de regering antwoord geeft op de volgende vragen die gesteld worden vanuit de samenleving:

 1. Wanneer zijn deze muntbiljetten in omloop gebracht?
2. Is het een geldig betaalmiddel, want de burgers krijgen deze bij de winkel als kleingeld terug.
3. Welke waarden zijn uitgebracht?
4. Frappant is het oude formaat dat enkele tientallen jaren geleden in omloop was en die van de huidige biljetten verschilt.
5. Waarom is de invoering geruisloos geschied? Wie draagt hier de verantwoording over, nu er geen governor is?
6. Wat is het bedrag aan nieuwe muntbiljetten die op de markt verschenen zijn?

Mensen zijn verrast door de biljetten die zij ontvangen. Zij vragen zich af of het om geldige biljetten gaat. Er heerst al een tijdje een schaarste aan muntjes. Verschillende winkels zijn op zoek naar muntjes. Sommige winkels geven klanten een hals in de plaats van kleingeld.

Breeveld hoopt dat er antwoord komt op de vragen die hij heeft gesteld.

Procureur-generaal Baidjnath-Panday brengt geen negatief advies uit aan Bouterse inzake antecedentenonderzoek Proeve

Baidjnath-Panday wijst wel op strenge integriteitseisen in Bankwet


Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday heeft geen negatief advies aan president Desi Bouterse uitgebracht met betrekking tot zijn antecedentenonderzoek naar oud-bankier Sigmund Proeve. Hij heeft het staatshoofd wel gewezen op de strenge integriteitseisen in de Bankwet over de benoeming van een governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 15 februari 2020. 

Het resultaat van het antecedentenonderzoek werd donderdag naar het k
Kabinet van de President gestuurd door het Openbaar Ministerie. 'De pg heeft een wijs besluit genomen. Hij heeft zich niet gemengd in de discussie over de wet', stelt kabinetsdirecteur Eugène van der San. 'De pg heeft wel gewezen op de integriteitseisen in de Bankwet.'

Van der San voegt eraan toe, dat het bevoegd gezag in dergelijke gevallen wel ernstig rekening houdt met waarop wordt gewezen. Echter, het besluit om tot benoeming over te gaan of niet ligt nog steeds bij het bevoegd gezag. 'De pg is namelijk niet in de positie om een voordracht af te wijzen. Hij mag geen wetten interpreteren', aldus Van der San.

Inmiddels is de pg gevraagd een antecedentenonderzoek te doen naar vakbondsleider Armand Zunder. De PWO-voorzitter is door Bouterse gevraagd de functie te bekleden nadat Proeve, zijn eerdere keus, zich vanwege felle kritiek uit de samenleving had teruggetrokken.

Minister Tsang in overleg met Suriname Chinese United Association en de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname over prijsontwikkelingen

(Bron foto: NII)
Tsang waarschuwt een ieder die bezig is met illegale wisselpraktijken

'Prijsverhogingen die niet verantwoord kunnen moeten teruggedraaid worden'


Minister van Handel, Industrie en Toerisme Stephen Tsang heeft de Suriname Chinese United Association (SCUA) en de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) woensdag ontvangen naar aanleiding van de recente prijsontwikkelingen, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 14 februari 2020.

Tsang heeft tijdens dit gesprek benadrukt, dat het van belang is dat er samen wordt gewerkt aan de rust binnen de samenleving en aan de stabilisering van de prijzen van goederen en diensten. Vanuit de regering is een aantal maatregelen aangekondigd die thans in uitvoering zijn.

De aanpak van illegale cambio’s, door de justitiële autoriteiten in samenwerking met het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme gaat onverkort door. Het ministerie waarschuwt een ieder die bezig is met illegale wisselpraktijken en benadrukt dat alle middelen, die worden ingezet voor dergelijk handelen in beslag zullen worden genomen.

Ook wordt er een beroep gedaan om het wisselen tegen hoge koersen na te laten, daar deze handelingen voor verergering van de situatie zorgt. Samen kunnen we escalaties voorkomen.

Afgesproken is, dat de rust terug wordt gebracht in de samenleving door geen onnodige prijsverhogingen door te voeren. Gezien de dalende trend van de wisselkoers zouden er geen prijsverhogingen doorgevoerd moeten worden.

Verder bekijkt de regering om de SWAP deal met China versneld door te voeren. Importen vanuit China kunnen in Srd worden betaald en uitgekeerd in RMB (renminbi) in China. Dit zal een verlichting brengen op de druk op de dollar koers.

De WOVS heeft aangekaart, dat de prijsverhogingen door zowel de distributeurs als de importeurs ingecalculeerd worden in de producten. Prijsverhogingen die niet verantwoord kunnen worden zullen teruggedraaid moeten worden.

Er is verder ook van gedachten gewisseld met de aanwezigen over de maatregelen die moeten worden geïmplementeerd om het veiligheidsgevoel binnen de samenleving te vergroten. Het ministerie streeft ernaar om samen met de SCUA en de WOVS de prijzen voor de samenleving beheersbaar te houden.

Klachten van prijsopdrijvingen kunnen gemeld worden via het verkort nummer 1940 en via het Whatsapp nummer +5978530915.

Jogi (VHP) wil opheldering van Bouterse over verstrekte miljoenen aan leningen aan ondernemer Sarwankoemar Poenai

'Regering koopt gronden van particulier voor 11 miljoen euro en neemt het op zich om zijn schulden af te lossen'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) wil van president Desi Bouterse weten hoe het komt, dat ondernemer Sarwankoemar Poenai aan miljoenen leningen kon komen, waarbij ook staatsbedrijven betrokken zijn. Hij vraagt in een brief via Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons of in oktober vorig jaar 171 hectare te Altona, Wakiki Resort, is gekocht door minister Soerdjan Lekhram van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer voor 11 miljoen euro, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 15 februari 2020. 

'Kan de president aangeven waarom dit bedrag wordt betaald aan een particulier, terwijl andere dringende uitgaven ten behoeve van het volk niet worden gedaan', wil Jogi weten.

In april 2012 heeft Billiton Suriname NV een perceel van 684 hectare verkocht aan Wakiki Resort NV, voor US$ 1.5 miljoen. R.E. Kohinor trad op als directeur. Bij bestuurswisseling is Kohinor vervangen door Poenai als directeur en enige aandeelhouder. Op 9 oktober 2014 heeft Poenai aan Giga Vastgoed, waar hij ook directeur en enige aandeelhouder van is, 50 hectare van dit perceel verkocht voor Srd 375.000. Hij heeft dit perceel bezwaard met de volgende hypotheekleningen: - US$ 650.000 ten behoeve van Pensioenfonds Staatsolie
- 3 miljoen euro en nog eens 2.5 miljoen euro ten behoeve van Hakrinbank
- Srd 10 miljoen ten behoeve van Hakrinbank.

Jogi vraagt zich af hoe iemand 50 hectare koopt voor Srd 375.000 en in staat blijkt te zijn het perceel als onderpand te geven voor leningen van 5.5 miljoen euro, Srd 10 miljoen en US$ 650.000 binnen een periode van 2015 en 2018. Poenai zou volgens informatie van het Assembleelid als stroman fungeren. Op grond hiervan zou hij zo gemakkelijk aan leningen zijn gekomen, concludeert Jogi. De geleende bedragen zouden ook niet zijn terugbetaald aan de Hakrinbank en Staatsolie Pensioenfonds.

Minister Soerdjan heeft volgens informatie van Jogi op 18 oktober 2019 uit het perceel van 684 hectare, 171 hectare van Poenai hebben gekocht voor de Staat. Er zou 11 miljoen euro zijn betaald. Uit dit bedrag moest de verkoper 10 miljoen euro om 281.454 euro ontvangen en het Pensioenfonds van Staatsolie US$ 812.375. Het geld zou komen uit de begroting van het ministerie.

Terwijl de regering geen geld heeft om voldoende voedsel, medicijnen, schoolbenodigdheden, transport en andere noodzakelijkheden voor het volk te betalen c.q. aan te schaffen, koopt de regering gronden van een particulier voor 11 miljoen euro en neemt het op zich om zijn schulden af te lossen. Gelden van het volk worden misbruikt, meent Jogi.

Poenai zou daarnaast meer leningen hebben gesloten bij andere banken, waarbij het perceel van 684 hectare te Altona is bezwaard.

SPA: 'Mateloze terging en respectloze behandeling van Surinaamse volk moet nu stoppen'

'SPA ondersteunt de actie van 17 februari 2020 ten volle'

'Grote schande, dat DNA-leden van coalitie hun taken niet meer schijnen te begrijpen'


'Bent u zich ervan bewust, dat wanneer de koers van 8.5 naar 10 gaat binnen een week dat uw geld binnen een week 18 procent is ontwaard? Dat wanneer u in december een kilo aardappel kocht voor Srd 5 en nu voor minimaal Srd 6, dat u dan 20 procent meer betaalt voor uw eerste levensbehoeften binnen een maand. 

Het zal niet hierbij blijven, want de verdienpositie van het land is in geen tijden verbeterd, dus waar gaan de nodige middelen vandaan komen? Niemand wenst deze situatie, maar de realiteit is daar en wij worden erbij betrokken als we nou willen of niet. Het is onder andere daarom, dat de Surinaams Partij van de Arbeid (SPA) er geen vertrouwen in heeft dat de regering van goede wil is om verandering van beleid door te voeren. 

De afgelopen tien jaar is vanuit verschillende consultaties dialoog gevoerd tussen de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging. Verder hebben wij als buiten parlementaire politieke organisatie alsook diverse andere maatschappelijke groeperingen zoals de VES gevraagd en ongevraagd de regering geadviseerd om het beleid om te buigen. De regering heeft steeds nagelaten die maatregelen te treffen om onder andere de financieel-economische situatie van het land stabiel te houden. Integendeel is in het huis van de democratie, DNA, wetgeving aangenomen om de regering in staat te stellen het leningenplafond te overschrijden, is faliekant gelogen dat er niet gedevalueerd zal worden, heeft men platvloers de kasreserve geroofd, en is er totaal geen verantwoording gegeven van de bestede middelen ook niet aan DNA. 

Er is kop noch staart te vinden in de onsamenhangende verklaringen die president Bouterse geeft op zijn eigen georkestreerde persconferenties of bij zijn andere georganiseerde publieke activiteiten. 

Kortom wij van SPA begrijpen het totaal niet meer. 

Het is een grote schande, dat de DNA-leden van de coalitie hun taken niet meer schijnen te begrijpen. Een totale misinterpretatie van wat de soevereine wil van het volk inhoudt ons inziens. Coalitie, u bent er als volksvertegenwoordiger om de regering kritisch te begeleiden en niet om de regering blindelings naar de mond te praten. 

Voor een optimale beleving van de democratie zijn de machten in het land daarom gescheiden. De uitvoerende en de wetgevende macht functioneren op dit moment als (1) één. De coalitie loopt de regering gemuilkorfd achterna. Maar, het kan ook niet anders want een heerser die geschenken ontvangt kan nooit een objectief oordeel vellen. 

Het is nodig om een krachtig signaal uit te sturen naar de regering en DNA om aan te geven dat de mateloze terging en respectloze behandeling van het Surinaamse volk nu moet stoppen. Op alle mogelijke manieren hebben de regering en de coalitie in DNA geprobeerd de soevereine wil van het volk te bagatalliseren. Het is mensonterend om als volk zo genegeerd te worden omdat de coalitie een numerieke meerderheid heeft in DNA; …dit leidt tot mateloze irritatie en de vernedering heeft een onaanvaardbaar niveau bereikt. 

De SPA ondersteunt daarom de acties van 17 februari 2020 ten volle en roept al haar leden op om aanwezig te zijn op het plein met gepaste protest borden. Blijft u in contact met de diverse coördinatoren in het veld voor de verdere instructies.'

Bouva (NDP) weet het zeker: Politieke agenda achter deelname Mangre van onderwijsbonden BvL en ALS aan protest tegen beleid regering

'Mangre is pion van VHP en wil zich bewijzen om op kiezerslijst te komen'

'Ik hoop dat leerkrachten doorhebben, dat ze misbruikt worden, want hier is niks van onderwijs in het geding'


Melvin Bouva (NDP), vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, is  verontwaardigd dat vakbondsleidster Reshma Mangre - voorzitster van de onderwijsbonden BvL (Bond van Leraren) en ALS (Alliantie voor Leerkrachten in Suriname) - maandag de scholen wil sluiten, om een politieke actie die gevoerd wordt tegen de NDP en de regering. 

Bouva zegt vandaag, zaterdag 15 februari 2020, op Starnieuws, dat in de aanvraag voor Onafhankelijkheidsplein door Stephano Biervliet staat 'WEG MET DE NDP'. 'En daarvoor wil mevrouw Mangre, die duidelijk deel uitmaakt van de VHP, dat leerkrachten de school moeten sluiten en actie moeten voeren', stelt Bouva. De belangen van de leerlingen en het onderwijs worden niet behartigd door de protestmanifestatie, stelt Bouva.


Hij voert aan, dat diverse politieke partijen zoals de VHP, NPS, Pertjajah Luhur, de vakbeweging, waarbij de voorzitter van C-47 bestuurslid is van de SPA, het bedrijfsleven, activisten en anderen meedoen aan de actie. Hij wijst erop, dat er op 25 mei verkiezingen zijn en dat dan kunnen de kiezers hun stem uitbrengen.

'President Desi Bouterse is bezig met het voeren van gesprekken en een plan van aanpak voor de financieel-economische situatie. Midden in dat proces wordt er actie gevoerd.' Bouva merkt op dat Wilgo Valies, die nu in de voorste regionen is bij de NPS, ook geprobeerd heeft leerkrachten te misbruiken voor politieke acties. Die zijn volgens hem mislukt, want nog geen tweehonderd mensen kwamen erop af.

Nu is Mangre een pion van de VHP en wil zich bewijzen om op de kiezerslijst te kunnen komen. Eerder heeft partijgenoot Clifton Limburg in het SRS-programma Bakana Tori een aantal keren beweerd, dat Mangre op de VHP-kandidatenlijst komt in Wanica.

'Ik hoop dat leerkrachten doorhebben, dat ze misbruikt worden, want hier is niks van onderwijs in het geding. Het gaat om politieke motieven', constateert Bouva. Mensen hebben volgens hem gewoon een dubbele agenda. Hij voert aan dat deze kwestie niet zonder gevolgen kan blijven. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur moet optreden tegen leerkrachten die om oneigenlijke redenen de school verlaten om actie te voeren en de scholieren hierdoor duperen. Ook in De Nationale Assemblee zal hij aankaarten dat mensen misbruik maken van het stakingsrecht. 'Ik roep de leerkrachten op om zich niet te laten misleiden.'

Bouva voert aan, dat politieke partijen op eigen kracht de strijd moeten aangaan en zich niet moeten verschuilen achter de financieel-economische situatie. De president moet de ruimte krijgen om te komen tot normalisatie van de situatie. Hij is daarmee bezig en voert gesprekken met diverse maatschappelijke groepen.

'Ik ben er ernstig bezorgd en verontwaardigd, dat op een doorzichtige manier politiek gevoerd wordt, waarbij mensen als Mangre en Valies voor hun eigen politieke agenda leerkrachten willen misleiden. Mensen als Berenstein lopen met politieke maskers op', meent Bouva.

Douane onderschept 500 kilo cocaïne in haven Rotterdam

(Bron foto: Openbaar Ministerie)
Cocaïne verstopt tussen mango’s in container uit Brazilië


Het Arrondissementsparket Rotterdam bericht dat de Douane vandaag, zaterdag 15 februari 2020, tijdens een controle in de Rotterdamse haven 500 kilo cocaïne heeft onderschept. 

De cocaïne zat verstopt tussen mango’s in een container afkomstig uit Brazilië.

Turkse interesse voor Surinaamse bananensector...

Turkse handelsdelegatie op bezoek in Suriname

(Bron foto's: NII)

Minister Parmessar geeft delegatie uiteenzetting van stand van zaken bij bananenbedrijf FAI N.V.


Momenteel bevindt zich in Suriname een Turkse handelsdelegatie bestaande uit investeerders en regeringsautoriteiten. De delegatie is op zoek naar investeringsgebieden en mogelijkheden voor samenwerkingen. De delegatie heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in de bananen industrie, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 14 februari 2020. 

De vertegenwoordigster van de handelsdelegatie, Filiz Eltez, ambassadeur Anwar Lall Mohamed van Suriname en Consul-Generaal Roy Lieuw A Sie, hebben vrijdag een bezoek gebracht aan minister Rabin Parmessar van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Tijdens deze ontmoeting is door mevrouw Eltez de interesse voor investeringen in de bananen industrie naar voren gebracht.

Zij heeft aangeboden om de agrarische sector te ondersteunen met medicijnen. Turkije is heel ver gevorderd in het bestrijden van ziekte op landbouwgebied en wordt de landbouw uitgeoefend met behulp van de modernste technieken.

Minister Parmessar gaf de delegatie een uiteenzetting van de huidige stand van zaken bij het bananenbedrijf FAI N.V. Ook dankte hij voor de getoonde interesse om in de bananensector te willen investeren alsook voor de geboden hulp op het gebied van medicijnen.

'Turkije heeft een bevolking van meer dan 80 miljoen en is wereldbekend om zijn moderne landbouw uitoefening, ze bezitten de kennis die wij heel goed kunnen gebruiken. We gaan dit aanbod met beide handen aangrijpen', gaf minister Rabin Parmessar aan.

Afgesproken is dat zowel LVV als de handelsdelegatie een concept raamwerk maakt zodat er in een vervolggesprek concreter kan worden ingegaan op de interesse gebieden en eventuele samenwerkingen.

De minister gaf tot slot aan, dat er een inventarisatie wordt gemaakt van de daadwerkelijke situatie bij FAI N.V. Na afronding hiervan, kan worden aangegeven wat het beste oplossingsmodel is voor de continuïteit van dit bedrijf en kan worden nagegaan hoe gestalte gegeven kan worden aan de Turkse interesse in de bananensector.

Assemblee neemt hernieuwde Plantenbeschermingswet 2020 aan

(Bron foto: NII)
Suriname nu beter in staat aan de geldende fytosanitaire regels van andere landen te voldoen


De hernieuwde Plantenbeschermingswet 2020 (zie hieronder), houdende regelingen ter voorkoming van de introductie, verspreiding en ter beheersing van plagen in planten, plantaardige producten en andere gereguleerde goederen, is op donderdag met algemene stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee. Dit bericht vrijdag 14 februari 2020 het Nationaal Informatie Instituut (NII.)

De wet zal twee sterk verouderde wetten vervangen en de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen in staat stellen hun werkzaamheden beter te kunnen uitvoeren.

De SPS-overeenkomst van de WTO (World Trade Organization) inzake de toepassing van sanitaire en fytosanitaire maatregelen (de SPS-overeenkomst) heeft tot doel het evenwicht te vinden tussen het recht van regeringen om de voedselveiligheid, de planten- en diergezondheid te beschermen door het nemen van sanitaire en fytosanitaire maatregelen en ongerechtvaardigde handelsbelemmeringen op te werpen.


Suriname heeft zich gecommitteerd aan de SPS-overeenkomst van de WTO en dient zich hieraan te houden. De hernieuwde wet is een van de randvoorwaarden voor de uitvoering van de werkelijke functie van de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen. Eveneens stelt deze hernieuwde wet de afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen in staat de werkzaamheden dusdanig uit te voeren, dat deze juridisch beter ingedekt zijn. Dit was bij de verouderde wetten niet altijd het geval.

De huidige internationaal geldende regels met betrekking tot de fytosanitaire regelgeving en van het internationale plantgezondheidsverdrag (de IPPC, International Plant Protection Convention), alsook de geldende WTO/SPS handelsregels zijn nu meegenomen in deze hernieuwde wet.

Wettelijk waren niet alle taken duidelijk geregeld welke een NPPO van een land verplicht is uit te voeren volgens de IPPC. Zo ook de taken van de inspecteurs, die niet duidelijk waren geformuleerd. Voor de export van planten, plantaardige producten en andere gereguleerde goederen was ook heel weinig goed wettelijk gereguleerd.

De aanname van deze Plantenbeschermingswet is van eminent belang voor het
ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, in het bijzonder de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen, die nu wettelijk de National Plant Protection Organization van Suriname, (de NPPO van Suriname) is. Deze dienst kan nu gedekt door de wet haar werkzaamheden naar behoren uitvoeren en internationaal is Suriname hierdoor beter in staat aan de geldende fytosanitaire regels van andere landen te voldoen.

Minister Rabin Parmessar wenst de gehele Surinaamse gemeenschap te feliciteren met de aanname van deze Plantenbeschermingswet. 'We gaan door op de ingeslagen weg, om de gehele agrarische sector duurzaam te ontwikkelen met in acht name van de wetten, regels en getekende verdragen', gaf Parmessar aan.

Algemene Aannemers Vereniging sluit zich aan bij ondersteuners protest tegen regeringsbeleid

A.A.V maakt zich ernstige zorgen over financieel-economische situatie en perikelen rond CBvS


Ook de Algemene Aannemers Vereniging (A.A.V) zegt steun toe aan de protestdemonstratie van maandag. Dit blijkt uit een circulaire die de vereniging gisteren de deur heeft uitgedaan voor haar leden.

'De leden die willen ondersteunen de protestactie van maandag 17 februari zijn vrij om naar eigen inzicht hun personeel de ruimte te geven dat te doen ter ondersteuning van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de VES, de Progressieve Vakcentrale C47 met haar lidbonden de BVL en ALS en de individuele burgers en andere maatschappelijke organisaties', meldt de vereniging.


De A.A.V maakt zich net als vele andere bedrijfslevenorganisaties, de vakbeweging, maatschappelijke organisaties en individuele burgers, zeer ernstige zorgen over de financieel-economische situatie en bijkomend de perikelen rond de Centrale Bank van Suriname, CBvS.

HEM Suriname N.V. is maandag gesloten, omdat het overgrote deel van de werknemers van het handelsbedrijf hebben aangegeven te willen participeren aan het protest, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 15 februari 2020.

Het Diakonessenhuis ondersteunt ook de actie. Het personeel van het ziekenhuis krijgt, indien de dienst het toelaat, vrijstelling tussen 9.00-12.00 uur om de protestactie bij te wonen.