vrijdag 12 januari 2018

Bijna 200 guiana dolfijnen door virus gedood voor kust van de staat Rio de Janeiro, Brazilië

Virus kan het immuunsysteem van zeezoogdieren beschadigen

Guiana dolfijnen in de Bay of Sepetiba, voor de kust van Rio de Janeiro State, 11 januari 2018. (Bron foto: AP Photo/Leo Correa)

Braziliaanse wetenschappers zeggen, dat een virus de belangrijkste oorzaak is voor de dood van bijna 200 guiana dolfijnen (Sotalia guianensis) in iets meer dan 40 dagen aan de kust van de staat Rio de Janeiro. De School of Oceanography van de State University van Rio de Janeiro zei in een verklaring, dat een uitbraak van 'walvisachtigen morbillivirus' verantwoordelijk is voor de dood van meer dan 130 guiana dolfijnen in de baai van Sepetiba sinds eind november. 

De baai ligt ongeveer 70 kilometer ten westen van de stad Rio de Janeiro.

Nog eens 40 dode guiana dolfijnen werden gevonden bij een nabijgelegen eiland genaamd Ilha Grande.

Het virus kan het immuunsysteem van zeezoogdieren beschadigen. Wat leidde tot de uitbraak en hoe lang het zal duren, zijn nog steeds onbekend. Wetenschappers proberen andere mogelijke oorzaken voor de dood van de dolfijnen te vast te stellen.



(Suriname Mirror/AP/Twitter)

Argentijnse onderzeeër ARA San Juan explodeerde in amper 40 milliseconden

Samenvatting rapport inlichtingendienst van de VS-marine gelekt

'Ze zijn niet verdronken, hebben geen pijn ervaren, hun dood was onmiddellijk'


De 44 bemanningsleden van de vermiste Argentijnse onderzeeër ARA San Juan hebben niet geweten wat hen overkwam. De onderzeeboot explodeerde in amper 40 milliseconden. Dat blijkt uit een rapport van het US Office of Naval Intelligence, de Amerikaanse inlichtingendienst van de marine.

Navy Lookout, een instituut dat de Britse marine promoot, lekte een samenvatting van het rapport op Twitter:




Volgens het rapport, dat akoestische signalen van de onderzeeër analyseerde, implodeerde de San Juan op 15 november – de dag waarop de boot vermist raakte – op een diepte van 389 meter. De energie die daarbij vrijkwam, kwam overeen met de explosie van 5.670 kilo TNT op die diepte.

'Ze zijn niet verdronken, hebben geen pijn ervaren. Hun dood was onmiddellijk', aldus het rapport.


De oorzaak van de ramp is nog steeds onduidelijk. Op 15 november meldde de kapitein via radiocontact een kortsluiting en smeulende brand in het batterijsysteem van de San Juan, die het gevolg zouden geweest zijn van de instroming van zeewater in het ventilatiesysteem van een batterij-tank. Daarna ging alle contact verloren.


De Argentijnse marine maakte op 22 november bekend dat ze op die dag een explosie had geregistreerd. De woordvoerder van de Argentijnse marine, Enrique Balbi, zei midden december al dat hij het document had gelezen en er rekening mee hield, maar dat het slechts één indicatie was. 'Er is niets definitief. We sluiten niets uit.'

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/De Telegraaf/YouTube)

Vijfde dode aangespoeld bij Koraal Tabak, Curaçao

(Bron foto: Paradise FM)
Kustwacht heeft besloten zoektocht op zee met helikopter voort te zetten


Een vijfde dode is aangespoeld bij Koraal Tabak. Dat bevestigt Roderick Gouverneur van de Kustwacht vanochtend, vrijdag 12 januari 2018, op ParadiseFM. Het gaat om het lichaam van een man. 

De Kustwacht heeft besloten de zoektocht op zee met de helikopter voort te zetten.

Eerder deze week werden al vier lichamen gevonden, twee mannen en twee vrouwen, van Venezolanen die hadden geprobeerd illegaal het eiland te bereiken.

Volgens Venezolaanse media is begin deze week een groep mensen uit de havenstad La Vela de Coro vertrokken per boot, die onderweg is gezonken. Onduidelijk is hoe groot de groep is.

Programmamaker staatsradiostation aangehouden

44-Jarige programmamaker verdacht van oplichting


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, vrijdag 12 januari 2018, dat A.N. (44), een programmamaker bij een overheidsradiostation (de naam van de zender wordt niet vermeld...), woensdag door de politie van Paramaribo is aangehouden, verdacht van oplichting. 

Hij heeft een vrouw van Langa Tabiki bewogen tot afgifte van Srd 1.550. De man hield de aangeefster voor, dat hij haar identiteitskaart en familieboek snel in orde kon maken en eiste daarvoor het bedrag. De aangeefster heeft de verdachte vertrouwd en overhandigde het geld aan hem. Hij liet daarna niets meer van zich horen.

Op een bepaald moment stapte de aangeefster naar de politie. Uit het politieonderzoek blijkt, dat deze verdachte reeds eerder in aanraking is gekomen met de politie voor een soortgelijk geval.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is de verdachte hangende het verdere onderzoek in verzekering gesteld. Het Dagblad Suriname heeft in verband met het onderzoek gesproken met een medewerkster van de staatsradio. Zij gaf te kennen, dat de man geen omroeper is bij het radiostation. Wel maakt hij in de avonduren zijn eigen programma.

Venezolaanse havenstad La Vela de Coro is in rouw gedompeld

(Bron: Twitter)
'Er zijn slechts vier personen gevonden, waar zijn de anderen?'

 
Familieleden van de Venezolaanse jongeren die dinsdagavond in twee bootjes richting Curaçao voeren - met dodelijke afloop voor opvarenden van het bootje dat op de rotsen liep - wachten wanhopig op nieuws uit Curaçao. De havenstad La Vela de Coro is in rouw gedompeld, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 12 januari 2018.

De namen van de vier overledenen zijn bekend: Danny José Sánchez Piña (33) en zijn zus Joselyn Piña (24), Oliver Cuahuromatt Velásquez (33) en de achttienjarige Jeanaury Guadalupe Jiménez Chirinos, die zich aan de universiteit in Coro voorbereidde op een functie bij de Douane.

Foto’s van hun lichamen op de rotsen bij Koraal Tabak bereikten eergisteren de familie in La Vela de Coro, waar alle slachtoffers vandaan komen. Via social media worden de beelden volop gedeeld, waarbij herhaaldelijk de vraag: 'Er zijn slechts vier personen gevonden, waar zijn de anderen?' De familieleden van de andere opvarenden verkeren in het ongewisse, voor informatie is de hoop gevestigd op de autoriteiten in Curaçao.




Overleg tussen Koninkrijk en Venezuela over de eenzijdige grensblokkade is ‘constructief’

'In de afgelopen dagen hebben op verschillende niveaus constructieve gesprekken plaatsgevonden'

 
Het overleg tussen het Koninkrijk en Venezuela over de eenzijdige grensblokkade is ‘constructief’. Daarvan maakt Koninkrijksminister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken melding in een brief (zie onderaan) die hij gisteren aan de vier parlementen heeft gestuurd in reactie op het verzoek van de aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) deelnemende delegaties, zo meldt vandaag, vrijdag 12 januari 2018, het Antilliaans Dagblad.

Die hadden de bewindsman gevraagd hen te informeren over de inzet van de Koninkrijksregering bij het voor vandaag geplande overleg van afvaardigingen van Curaçao, Aruba en Nederland met die van Venezuela. Of het buurland aanwezig zal zijn laat Zijlstra in zijn brief overigens in het midden.

'In de afgelopen dagen hebben op verschillende niveaus constructieve gesprekken plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van het Koninkrijk en Venezuela om tot een oplossing te komen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Venezolaanse autoriteiten op 9 januari formeel geïnformeerd over reeds genomen maatregelen en Venezuela uitgenodigd voor nader overleg op 12 januari te Aruba. Aruba, Curaçao en Nederland (voor Bonaire) zullen daarbij in de Koninkrijksdelegatie vertegenwoordigd zijn', aldus de bewindsman.

Er zijn weer scalians actief op het stuwmeer...

'Is het illegaal, is het stiekem of gebeurt het met medeweten van allerlei organisaties?'



Commissie Ordening Goudsector neemt afwachtende houding aan en lijkt niet van zins spoedig in actie te komen...

 
Er zijn weer scalians actief op het stuwmeer. Erlan Sleur, milieuactivist, en boomkenner Frits van Troon hebben sinds december vorig jaar de Commissie Ordening Goudsector (COG) op de hoogte gesteld hiervan. Sleur en Van Troon zijn gisteren weer poolshoogte gaan nemen, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 12 januari 2018. 

Er zijn vier actieve scalians geteld in de buurt van Tonka eiland. Behalve op het stuwmeer is langs de oevers, ook bij Brownsberg waar het meer aan grenst, de zoektocht naar goud in volle gang. Sleur en Van Troon vragen zich af of er nieuwe besluiten zijn genomen en waarom ze niet publiekelijk bekend zijn gemaakt. Het is gedaan met de rust die er heerste geven ze aan.

Sleur kan zich niet voorstellen dat de scalians weer op het meer bezig zijn. 'Voor kerst werd ik gebeld door meneer Van Troon: “Erlan den scalians de dyaso baka!” Dan vraag je je af van wat gebeurt er hier? Is het illegaal, is het stiekem of gebeurt het met medeweten van allerlei organisaties.'



Tonka eiland, dat behalve een vakantieoord ook een praktisch educatiecentrum is, wordt beheerd door Van Troon. Het eiland geniet bekendheid in binnen- en buitenland. Echter ligt het de laatste tijd verlaten bij. Het vuile water houdt de gasten weg.

Sleur en Van Troon hebben direct telefonisch contact gemaakt met de leiding van de commissie. 'Zodat ze niet kunnen zeggen dat ze niet gemeld zijn geworden of dat ze het niet wisten', geeft Sleur aan. Een paar dagen na het telefoontje zijn ze getogen naar het hoofdkwartier van de COG om verhaal te halen. Sleur deelt mee, dat Stanley Benschop, coördinator van de commissie, heeft aangegeven dat de organisatie 'op het moment met andere zaken bezig is en dat er nog gecheckt moet worden op het meer'.

Van Troon en Sleur zijn ontdaan door de reactie. Ze hadden gerekend op een optreden van de autoriteiten. Een groot deel van de oppervlakte van het stuwmeer, althans op de route van de scalians, is vervuild. De scalians verplaatsen zich om het aantal dagen naar nieuwe locaties. De drijvende goudfabrieken spitten de bodem om en net als de goudzoekers langs de oevers, wordt het afvalmateriaal gewoon weer het meer ingepompt.


Klik hier voor meer berichten over de scalian-problematiek en het gedoogbeleid van de regering.

Ingezonden: 'Laat onze Razia leven'

'Razia is een vrouw van 35 jaar in Suriname die de ziekte Thalassemie heeft'

(Bron foto: IJssel- en Lekstreek Capelle)

'Artsen in Suriname willen en kunnen haar niet helpen door tekort aan medicatie en onvoldoende kennis over de ziekte'


Sarika Patan uit Capelle aan den IJssel is een doneeractie begonnen voor haar zieke nichtje Razia uit Suriname, zo bericht de nieuwswebsite IJssel- en Lekstreek Capelle vandaag, vrijdag 12 januari 2018.

'Razia is een vrouw van 35 jaar die de ziekte Thalassemie heeft, ook wel de sikkelcel genoemd. Deze ziekte heeft ze van jongs af aan en het ziekenhuis is haar tweede thuis geworden. Zij moet om de 3 maanden voor een bloedtransfusie naar het ziekenhuis. Sinds een jaar is haar situatie zeer verslechterd en gaat zij steeds verder achteruit. De artsen geven aan dat haar hart is vergroot, ze heeft voortdurend last van hartkloppingen en dit voelt erg beangstigend voor haar. Er zit vocht in haar longen en in haar buikholte. Haar lever is vergroot en door haar ziekte worden er te weinig eiwitten aangemaakt. Daarnaast is er ook sprake van suikerziekte en galstenen. Dit alles is ontstaan in een periode van slechts 3 maanden. 

De artsen in Suriname willen en kunnen haar niet helpen door een tekort aan medicatie en onvoldoende kennis over deze ziekte. Tevens dienen zij haar medicatie toe die al vervallen is. De familie van Razia heeft dit aangekaard en de reactie van de arts is: "Je gaat niet dood van medicatie die al vervallen is". 

Momenteel wordt er geen enkele behandeling geboden, zelfs niet met betrekking tot de galstenen. Zij lijdt erg veel pijn. Razia wil leven voor haar zoon. Haar zoon verkeert in voortdurende onzekerheid: "Gaat mijn moeder het redden of niet?" Dit is de vraag die hij zichzelf en zijn omgeving stelt, maar niemand kan hem het antwoord geven. Deze onzekerheid heeft impact op zijn schoolgang en zijn functioneren. 

Van jongs af aan maakt hij mee dat zijn moeder naar het ziekenhuis gaat en dat zij altijd thuiskomt. Mogelijk deze keer niet. Ook wij zijn bang om Razia kwijt te raken. 

Momenteel voelen wij ons zeer onmachtig en doen daarom een beroep op u. Razia heeft mij verteld dat zij de pijn niet kan verdragen en overweegt om zichzelf iets aan te doen. Het enige wat haar tegenhoudt is haar zoon, die zij elke dag verdrietig ziet. 

Ik heet Moornie en ben de nicht van Razia. Ik woon zelf in Nederland en ook ik heb deze ziekte, echter kan ik een kwalitatief goed leven leiden door de medische zorg hier. Ik ben onder behandeling van een internist, een cardioloog en een MDL arts. 

Ik heb mijn arts verteld over mijn nicht in Suriname en hij keek me raar aan en zei dat Razia al in ver stadium is en dat zij zo snel mogelijk geholpen moet worden. Indien dit niet gebeurt kunnen we binnenkort een naar bericht verwachten. We willen Razia niet kwijt en we denken echt dat door de medische zorg hier haar kans op leven vergroot kan worden. Indien haar iets overkomt, blijft haar zoon alleen achter en moet opgroeien zonder moeder. Ik heb heel veel organisaties, fondsen, stichtingen en media benaderd voor hulp, echter kan niemand ons helpen. 

De familie hier wil Razia zo snel mogelijk naar Nederland halen voor onderzoek en behandeling, echter kunnen wij de hoge medische kosten niet dragen. Daarom vragen wij uw hulp in de vorm van een donatie. Elke euro zorgt ervoor dat we een stap dichter bij overleving voor Razia komen. Er is haast bij, omdat Razia niet veel tijd meer heeft. Met z'n allen kunnen we ervoor zorgen dat deze jonge vrouw weer een draaglijk leven kan lijden en dat zij haar zoon kan zien opgroeien.

Geef Razia haar leven terug en doneer via www.doneeractie.nl. Scroll op deze pagina naar beneden en toets Razia in bij Zoek een actie.Op deze site kunt u direct doneren. Dit is mogelijk vanaf een bedrag van € 5,-. Echter alle euro's tellen mee. Mocht u minder willen/kunnen doneren dan € 5,- dan kunt u uw gift direct overmaken op rekeningnummer NL83RABO0325476144 t.n.v. F.G. Asraf o.v.v. Help Razia. 

Voor diegenen die dit willen doen vanuit Suriname vragen wij hun gift over te maken op het VCB rekeningnummer 546 515 433 t.n.v. S. Nazir o.v.v. Help Razia. Wij zijn dankbaar voor iedere donatie die u doet. 

Wij willen u vragen dit bericht zoveel mogelijk te delen via sociale media en anderen over Razia's ziekte te vertellen.'

'De Wet Dierenwelzijn werkt al en is dus geen dode mus'

'De wet werkt al, op de gedeelten na waarvoor een staatsbesluit nodig is'


Hoewel enkele staatsbesluiten van de Wet Dierenwelzijn nog niet uit zijn vindt voorzitster Jennifer Geerlings-Simons van De Nationale Assemblee niet dat de wet geheel ineffectief is. 'De wet werkt al, op de gedeelten na waarvoor er een staatsbesluit nodig is. Het is dus geen dode mus', aldus Geerlings-Simons vandaag, vrijdag 12 januari 2018, in de Ware Tijd.

Zij heeft begrepen dat al een deel van de vereiste staatsbesluiten gereed ligt om door de president getekend te worden.

De parlementsvoorzitster is in 2014 een van de indieners geweest van de initiatiefwet. Zelf had ze gehoopt dat sneller gewerkt zou worden voor een volledige inwerkingtreding van de wet. 'Het is een proces. Het zou natuurlijk veel prettiger geweest zijn als alles veel eerder was geregeld.'

Organisaties die zich inzetten voor het welzijn van dieren hebben vaak gewezen op de status van de wet. De stichting Henk Abrahams onder andere is van plan om de aandacht daarop te blijven vestigen.

Geerlings-Simons onderstreept het belang van de wet en kondigt voorlichting erover aan vanuit het parlement voorlichting daarover zal worden gegeven. Zo worden lesbrieven voorbereid voor scholen en ook DNA TV zal worden ingezet.

De roep om sancties tegen leed dat dieren wordt aangedaan, wordt steeds luider. De stichting Henk Abrahams stelt dat nog steeds dieren, vooral honden en katten worden gedumpt. Onlangs circuleerde een filmpje op sociale media van een man die seks had met een hond. Er staan in de wet zware sancties, variërend van hoge geldboetes tot gevangenisstraf, tegen alle vormen van dierenleed.

Inkomsten uit goudsector via Newmont en IAmGold bedroegen in 2017 samen ruim Srd 2 miljard

Een groot deel gaat naar Staatsolie (Newmont Suriname) en een deel naar Grassalco (IAmGold)


De inkomsten uit de goudsector via Newmont Suriname en IAmGold bedroegen in 2017 samen ruim  Srd 2 miljard. Een groot deel hiervan gaat naar Staatsolie (Newmont Suriname) en een deel naar Grassalco (IAmGold). De operationele kosten voor goederen en diensten die in Suriname betrokken zijn niet meegeteld. Deze zijn aan Surinaamse ondernemers betaald.

Newmont Suriname heeft afgelopen jaar ruim 160 miljoen Amerikaanse dollar overgemaakt naar Staatsolie voor de 25% participatie in de Merian goudmijn. De Staat heeft recht op 5% van dit bedrag.

'Over de 20% operationele winsten die Staatsolie ontvangt, dragen wij belastingen af aan de Staat Suriname', bevestigt algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, vandaag, vrijdag 12 januari 2018, op Starnieuws.

Newmont Suriname draagt 25% van de operationele winsten af aan Staatsolie, die in de boeken van de goudmaatschappij voorkomt als 25% aandeelhouder. De Staat bezit 5% en Staatsolie 20%. Staatsolie draagt aan de Staat haar deel van 5% proportioneel af, legt Elias uit.

De goudmaatschappij betaalt aan de Staat Suriname royalty's. Deze worden rechtstreeks overgemaakt naar de overheid. In 2017 heeft de Staat iets meer dan 38 miljoen Amerikaanse dollar alleen aan royalty's verdiend. Het jaar daarvoor was het bedrag 7.065.158. Deze mededeling deed Albert Ramdin, Senior Director External Relations, dinsdag op een lezing gehouden door Kenniskring Suriname.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat IAmGold Suriname, inclusief Grassalco, meer dan 64 miljoen Amerikaanse dollar heeft betaald in 2017. Daarnaast is ook ruim 6.700 troy ounces in goud betaald. Dat komt neer op 8,3 miljoen bij een gemiddelde goudprijs van 1.250 Amerikaanse dollar per troy ounce.

President Desi Bouterse zei in zijn Nieuwjaarsrede, dat hij tevreden is over de mondiale resultaten van de multinationals die deze voor een belangrijk deel vanuit hun Surinaamse vestigingen boeken. De omzetten en daarmee de nettowinsten van de multinationals in de goudsector stijgen de laatste jaren aanzienlijk. Hun beursnoteringen schieten dan ook significant omhoog.

'Wij zijn daar content mee, omdat dit ons land meer zekerheid geeft voor het innen van duurzame inkomsten uit de groot-goudmijnbouw en dit is van eminent belang voor de staatskas. Tegelijkertijd is het duidelijk dat de kloof in verdiensten tussen de multinationals en de Surinaamse Staat steeds groter wordt, hetgeen ons de nodige zorgen baart. Deze omstandigheid vormt een meer dan goede reden voor de Surinaamse regering om in dialoog te treden met deze multinationals om in harmonie de met hen gesloten overeenkomsten als uitgangspunt, zakelijk na te gaan hoe Suriname meer uit deze sector kan halen voor de Surinaamse bevolking', 

zei de president.

Hij benadrukte, dat het gaat om rijkdommen van het Surinaamse volk die bovendien niet hernieuwbaar zijn en dus na verloop van tijd opraken. De Surinaamse regering is ervan overtuigd dat er, zakelijk gezien, meer te halen is bij de uitvoering van de gesloten overeenkomsten. Ze rekent erop dat de multinationals die getoond hebben een waardige reputatie te hebben en over de nodige ‘social responsibility’ te beschikken om zich als positieve partners op te stellen, de nodige goede wil hierbij aan de dag zullen leggen.

Belfort (ABOP): 'Samenbundeling oppositionele partijen noodzakelijk om land te redden'

'Er is geen andere keuze om Suriname te bevrijden van problemen die dagelijks toenemen'

'De NDP is niet opgewassen tegen de oppositie en daarom is zij tegen de pre-electorale samenwerking'


Een eventuele samenbundeling van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), Nationale Partij Suriname (NPS), Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) en Pertjajah Luhur (PL) is niet tegen de Nationale Democratische Partij (NDP), maar wel tegen de vernietiging van Suriname. Dit zegt ABOP-Assembleelid Edward Belfort vandaag, vrijdag 12 januari 2018, op de nieuwswebsite Suriname Herald. 

Belfort ziet deze bundeling wel zitten, omdat er op dit moment geen andere keuze is om Suriname te bevrijden van de problemen die dagelijks toenemen in het land.

Volgens het Assembleelid moeten de partijvoorzitters eerst met hun achterban communiceren en het volk duidelijk maken waarom zo een bundeling noodzakelijk is. Het doel is duidelijk, maar de boodschap moet het kiezersvolk bereiken. Het moet draagvlak hebben van het volk, aldus de ABOP’er.

Volgens de politicus is de NDP niet opgewassen tegen de oppositie. Hierom is zij tegen de pre-electorale samenwerking. Belfort voert aan dat door samenwerking Suriname uit de crisis kan geraken. De kiezer moet ook de zekerheid hebben dat personen niet uit de partij zullen stappen na de verkiezingen om zich aan te sluiten bij een andere partij. Daarom is het belangrijk om personen met een goede reputatie naar voren te schuiven.

'De verschillende kandidaten moeten eerst gepresenteerd worden aan de gemeenschap alvorens zij voorgedragen worden voor een bepaalde functie. Personen worden op de lijsten geplaatst voor stemvergaring, daarna worden zij weggehaald. Er moet open kaart gespeeld worden met het volk, zodat het weet dat het niet voor verassingen komt te staan na de verkiezingen. In het verleden hebben we gezien dat partijen gezamenlijk de verkiezingen ingaan. Na de verkiezingen zie je dat prominenten binnen zo een partij of combinatie de oversteek maken naar de politieke tegenstanders om hen te ondersteunen. Het volk moet behoed worden voor deze soort taferelen', aldus Belfort.

Vereniging van Medici in Suriname stelt het Staatsziekenfonds in gebreke

SZF moet binnen twee weken tot betaling overgaan van tegoeden medische specialisten/ crediteuren

Directeur SZF:  'Ik ben totaal onaangenaam verrast door het schrijven van de VMS'

 
De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) stelt het Staatsziekenfonds (SZF) in gebreke. Het Fonds wordt gesommeerd om binnen twee weken tot betaling over te gaan van tegoeden van de medische specialisten/crediteuren onder gelijktijdige verstrekking van alle betalingsspecificaties aan hen. Indien niet volledig voldaan wordt aan de eisen, zal het bestuur van de VMS zijn leden adviseren om de overeenkomst met het SZF per 1 februari op te schorten totdat aan alle betalingsverplichtingen is voldaan. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 12 januari 2018.

De VMS stelt in onderstaande brief het SZF nu reeds in gebreke indien het SZF niet tijdig en volledig voldoet aan zijn reguliere maandelijkse betalingsverplichtingen tegenover de medische specialisten (op basis van de gemaakte afspraken inzake de vóór de 10e van elke maand ingediende declaraties).

De algemene ledenvergadering van de VMS was woensdag bijeen. Het bestuur van de VMS is gemachtigd om het SZF in gebreke te stellen en te sommeren vanwege herhaaldelijk aanzeggen om tot tijdige betaling over te gaan.

Het gaat om: 
1. de klinische en poliklinische tegoeden van de onvolledig betaalde declaraties over de periode sinds de overname door het SZF van de patiëntengroepen vallende onder BAZO en BZV; 
2. de klinische en poliklinische tegoeden van de onvolledig betaalde declaraties over de periode vanaf januari 2015 voor de categorie SZF-patiënten; 
3. de klinische tegoeden die via de ziekenhuizen aan de medisch specialisten dienen te worden voldaan; 
4. de poliklinische tegoeden voortvloeiend uit de backpay van 2011 t/m 2014, zoals overeengekomen tussen het SZF en de VMS in 2015.



'Ik ben totaal onaangenaam verrast door het schrijven van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), die ik aan het eind van de werkdag gisteren heb ontvangen. Mijn eerste reactie is dat ik dit hoegenaamd niet kan plaatsen tegen de goede sfeer van een lang onderhoud welke ik onlangs op maandag 8 januari gedurende twee uren heb gehad met een deel van het bestuur/ dezelfde ondertekenaars van de brief.' Dit zegt de directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), Rick Kromodihardjo,in een reactie.

'Ik heb aan de VMS aangegeven dat het SZF zoals altijd en in samenwerking met de ministeries van Volksgezondheid en Financiën altijd alles in het werk stelt om elke maand te voldoen aan zijn betalingsverplichting conform de ingediende declaraties. Elke maand worden de specialisten uitbetaald, ook al wordt dat conform wederzijdse afspraken in twee tranches gedaan. Over 2017 heeft het SZF aan specialisten over alleen poliklinische consulten, rechtstreeks aan belanghebbenden ruim meer dan Srd 75 miljoen betaald. In verhouding is dat het veelvoudige van enkele ziekenhuizen tezamen. Het uitstaande bedrag aan specialisten is slechts over de tweede tranche over december 2017 ad 2 miljoen. Het SZF doet tevens voor Bazo declaraties betalingen via enkele ziekenhuizen die conform zelf gemaakte afspraken namens de specialisten declareren.' 

In het onderhoud is in goede sfeer aangegeven, dat het SZF zich zou beijveren om de toen nog uitstaande betaling van SRD 3 miljoen over de eerste tranche van december 2017 woensdag uit te betalen, wat toen ook is gebeurd, en waarvan de VMS ook is verwittigd, deelt de SZF-directeur mee. In dezelfde meeting heeft het SZF aan de VMS middels de presentatie van cijfers aangegeven welke misstanden zijn geconstateerd bij de declaraties van sommige specialisten.

Van overfacturering van enkele specialisten tot ernstige twijfels van het totaal aan ingediende declaraties van poliklinische consulten en verrichtingen die niet te plaatsen zijn binnen normaal geldende ratio’s. De VMS heeft toen ook aan het SZF gevraagd om terstond op te treden bij zulke wantoestanden met het treffen van ernstige sancties hiertegen. Het SZF heeft in een enkel geval zelfs een kopie van het schrijven doen toekomen aan de VMS van een door een specialist ondertekende brief waarbij betrokkene het door het SZF aangerekende misstanden bevestigt en akkoord gaat met een inhouding op een totale vergoeding van Srd 380.000 over een korte afgebakende periode met bijkans Srd 200.000, voert Kromodihardjo aan.

Lees hier het gehele artikel over de reactie van het SZF.

Cailin Kuit trekt zich terug als kandidaatraadslid van BIJ1 in Amsterdam

(Bron screenshot: TPO.nl)
'Ik ben maar heel kort psychiater geweest'


Cailin Kuit, die de laatste dagen in opspraak raakte over haar verleden, trekt zich terug als kandidaatraadslid van BIJ1 in Amsterdam. Dat blijkt uit een statement op de website van haar partij, aldus de Amsterdamse zender AT5 donderdag 11 januari 2018. Ook kandidaat Bob Schoute heeft aangegeven wegens persoonlijke redenen zijn kandidatuur neer te leggen. 

Kuit, de nummer drie van de partij, werd er de laatste dagen van beschuldigd te hebben gelogen over haar voormalig werk als psychiater. Op de website van BIJ1 stond te lezen, dat zij vroeger werkzaam was als psychiater, maar haar naam kon niet worden teruggevonden in het BIG-register en ook op haar eigen LinkedIn-profiel was er niets over te vinden.


Vervolgens wilde ze op de aantijgingen dagenlang niet reageren. In een statement zegt ze nu, dat ze maar heel kort psychiater is geweest. 'Ik schrijf er zelf niks over, omdat het een heel lang en pijnlijk traject geweest is om het voor elkaar te boksen om überhaupt toegelaten te worden op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast is mijn fysieke gesteldheid flink achteruit gegaan en daardoor ben ik uiteindelijk maar heel kort werkzaam geweest. We praten dan over 20 jaar geleden.'

Verschillende leden van BIJ1, inclusief lijsttrekster Sylvana Simons, kwamen dinsdagavond enkele uren samen voor crisisoverleg. Een beloofd statement bleef uit. De partij schrijft nu, dat de eerste zorg lag bij hun partijgenoot. 'In reactie op de heftigheid voor haar en betrokkenen, hebben we de bewuste keuze gemaakt zorg voor elkaar voorop te stellen in plaats van ons te laten ophitsen of ons gelijk te halen.'

Onthoofde jaguar gevonden in rivier de Belize in Belize

Autoriteiten loven beloning uit van 10.000 dollar voor informatie die leidt tot arrestatie dader(s)



Het ministerie van Landbouw, Visserij, Bosbouw, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Immigratie van Belize heeft donderdag 11 januari 2018 een verklaring uitgebracht (zie hierna) waarin staat dat zij het betreurt en gealarmeerd is door de vondst van een jonge mannelijke jaguar gisteren in de rivier de Belize. Dit is het tweede incident in de afgelopen weken waarin dode jaguars zijn gevonden drijvend in waterwegen in of nabij Belize City.


Het incident betreft een onthoofde jaguar die werd neergeschoten, gedood en in de rivier de Belize werd gedumpt. Een handhavingsoperatie in Placencia Village heeft ook geleid tot inbeslagname van sieraden gemaakt van jaguartanden.

Het ministerie herinnert het publiek eraan, dat het illegaal is om op met uitsterven bedreigde katachtigen te jagen, te doden of te verkopen, zoals jaguars, margays, ocelots en poema's.

Het publiek wordt gevraagd om natuurcriminaliteit te melden aan het 'Forest Department'. Zulke misdaden zullen worden onderzocht en vervolgd in de ruimste zin van de wet. Voor informatie die leidt tot de arrestatie en veroordeling van personen die betrokken zijn bij de twee recente jaguar-moorden, zal een beloning van $ 10.000 worden uitgeloofd.

'Jaguars zijn charismatische dieren die functioneren als hoogste predator in het ecosysteem van Belize. Ze spelen een uiterst waardevolle rol in het gezond functioneren van de natuurlijke ecosystemen, waarvan onze milieuwelzijns- en toerisme-industrie afhankelijk is. Belize heeft het enige speciale jaguar-reservaat en is een wereldleider op het gebied van jaguarbescherming', aldus de regering.



'Het land waardeert elke jaguar voor zijn bijdrage aan het economisch potentieel van onze toeristische sector. 

Gezien de wrede aard van de dood van de dieren, de bedreigde status van de soort, het belang voor het milieu en de economie, en het respect dat Belizeans hebben voor hun wildsoorten, zal het ministerie de straffen voor deze en andere natuurcriminaliteit verhogen tot boven de huidige 10.000 dollar of 12 maanden in de gevangenis.'

Het ministerie informeert ook het publiek, dat jaguars tot de grote katachtigen behoren die wereldwijd het meest worden herkend. Ze worden echter blootgesteld aan veel en gevarieerde bedreigingen, meestal veroorzaakt door menselijke activiteiten, die ervoor zorgen dat hun populaties afnemen.



(Suriname Mirror/Breaking News Belize/Channel 5 Belize/YouTube/Ambergris Today)

Lid van Venezuela's controversiële grondwetgevende vergadering vermoord

(Bron foto: Twitter)
Tomas Lucena in Valera, staat Trujillo, in auto doodgeschoten vanaf een motor

 
In Venezuela is woensdag 10 januari 2018 een lid van de controversiële grondwetgevende vergadering vermoord. Dat heeft de voorzitter van de vergadering gemeld. Meer details over de dood van Tomas Lucena in Valera, in de noordwestelijke staat Trujillo, maakte voorzitter Delcy Rodriguez niet bekend. 

Ze geeft enkel te kennen, dat de grondwetgevende vergadering de moord veroordeelt en dat de daders gestraft zullen worden.


Volgens lokale media zat Lucena in een auto toen een man op een motor hem benaderde en meerdere keren op hem schoot.

De omstreden grondwetgevende vergadering werd afgelopen zomer door president Nicolas Maduro geïnstalleerd, onder heel wat protest van de oppositie. De vergadering nam de taken over van het door de oppositie gedomineerde parlement, waardoor Maduro zijn tegenstanders buitenspel zette.


Vandaag zijn opnieuw verzoeningsgesprekken tussen de Venezolaanse regering en de oppositie gepland in de Dominicaanse Republiek.

Venezuela verkeert al maandenlang in een zware economische crisis, die ook leidde tot een politieke crisis. Het land kampt met een tekort aan levensmiddelen en de inflatie schommelde in 2017 boven de 1.000 procent. Voor een euro wordt op de zwarte markt rond de 160.000 bolivar betaald. Bij anti-regeringsprotesten kwamen vorig jaar meer dan 100 mensen om.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube/Nieuwsblad)