zaterdag 31 augustus 2019

Assemblee neemt wet Constitutioneel Hof aan

Oppositie verlaat de vergadering vòòr de stemming...


De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteravond de wet Constitutioneel Hof aangenomen met algemene 28 stemmen. De ontwerpwet is behandeld met spreektijdbeperking, waarbij de derde ronde voor de commissie niet is gehouden. De oppositie heeft niet tegen gestemd, maar heeft de vergadering vóór de stemming verlaten, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 31 augustus 2019.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei, dat sinds ze lid is van het parlement in 1996 over het Constitutioneel Hof wordt gesproken. Deze wet is gebaseerd op artikel 144 van de Grondwet. De wet is een paar keer ingediend en teruggenomen.

Commissievoorzitter Melvin Bouva (NDP) merkte op, dat er zo lang gesproken wordt over dit Hof. 'Nu is het punt bereikt dat de wet is aangenomen in goede samenspraak met de regering. Met deze goedkeuring hebben wij een goede checks and balance wederom bereikt voor de regering, voor de rechterlijke macht en De Nationale Assemblee. Er is een goede balans hiermee bereikt', zei Bouva.

Vicepresident Ashwin Adhin, die de wet heeft verdedigd, zei dat het Constitutioneel Hof een onafhankelijk orgaan is en geen rechtsprekend college is. De voorzitter, de leden en plaatsvervangende leden worden benoemd door de president op voordracht van De Nationale Assemblee. Dit Hof toetst de wetten aan de grondwet en verdragen. Het gaat om een centraal rechtscollege, dat uitspraken doet over de grondwettelijkheid van de wetten of andere wetskrachtige normen en verdragen. Indien het Constitutioneel Hof vindt dat wetten of delen ervan strijdig zijn met de grondwet of verdragen, worden deze onverbindend verklaard.

Naast Bouva maakten van de commissie van rapporteurs ook deel uit Asiskumar Gajadien (VHP), Oesman Wangsabesari (NDP), Ronnie Brunswijk (ABOP), Silvana Afonsoewa (NDP), Paul Somohardjo (PL) en Rudolf Zeeman (BEP).

De Nationale Assemblee is nu met reces.

Costa Rica schiet Honduras te hulp bij bestrijding dodelijke uitbraak dengue, knokkelkoorts

Honduras verklaarde in juni noodtoestand na explosieve stijging van dengue-gevallen

Vanaf half augustus had het land meer dan 61.500 gevallen van knokkelkoorts geregistreerd en meer dan 100 doden dit jaar


In antwoord op een oproep voor internationale samenwerking helpt het ministerie van Gezondheid van Costa Rica Honduras, omdat het geconfronteerd wordt met een dodelijke uitbraak van knokkelkoorts. Costa Rica schonk insecticiden en andere stoffen voor de bestrijding van muggenlarven, volgens het ministerie van Volksgezondheid. De producten werden deze week door de lucht geleverd aan de Hondurese overheid. 

'We zitten in een mug transito strip, dus als regio moeten we samenwerken om de verspreiding van knokkelkoorts te beheersen', zei minister van Volksgezondheid Daniel Salas. 'We reageren op de oproep van Honduras in solidariteit en met een verantwoordelijkheid voor het welzijn van de Midden-Amerikaanse regio.'

Honduras verklaarde in juni de noodtoestand toen de gevallen van de door muggen overgedragen ziekte omhoogschoten. Vanaf half augustus had het land meer dan 61.500 gevallen van knokkelkoorts geregistreerd. Daarvan werd bijna 13.000 geclassificeerd als ernstige knokkelkoorts, wat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een 'potentieel dodelijke complicatie is als gevolg van lekkende plasma's, vochtophoping, ademnood, ernstige bloedingen of orgaanstoornissen'.

Volgens ambtenaren zijn dit jaar in Honduras ten minste 100 mensen gestorven aan knokkelkoorts.

Costa Rica heeft ook een toename van gevallen van knokkelkoorts ervaren tijdens het lopende regenseizoen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft 3.960 gevallen geregistreerd - een stijging ten opzichte van 1.646 op hetzelfde moment vorig jaar - en drie gevallen van ernstige knokkelkoorts.

De meest getroffen regio's zijn Sarapiquí, Guácimo, Pococí en Turrialba. Niemand is tijdens het huidige regenseizoen in Costa Rica aan knokkelkoorts overleden, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de WHO is 'de wereldwijde incidentie van knokkelkoorts de afgelopen decennia dramatisch gegroeid'. Er is geen specifieke behandeling voor knokkelkoorts of ernstige knokkelkoorts, maar 'vroege detectie en toegang tot goede medische zorg verlaagt het sterftecijfer onder 1%'.

(Suriname Mirror/The Tico Times)

In Honduras veranderde een dierentuin van drugskartel in toevluchtsoord van tapirs

Te Joya Grande wordt nu gefokt met bedreigde tapir


'Almendra', een baby-tapir ontvangt de fles in een dierenpark te Joya Grande. Dit uitgestrekte gebied van Noord-Honduras, vijf jaar geleden in beziy genomen door drugshandelaren, maakt nu deel uit van een programma om deze bedreigde soort te beschermen. Het park ligt in de bergen, op 150 kilometer van Tegucigalpa en herbergt 500 dieren van 48 verschillende soorten op ongeveer 220 hectare. 


Franck en Francis, de ouders van Almendra, evenals zeven andere tapirs delen 12 hectare. Tapirs - Tapirus bairdii - waarvan vier soorten afkomstig zijn uit Latijns-Amerika, profiteren van een fokprogramma.


Het park werd in 2013 in bezit genomen door het kartel 'Los Cachiros', waarvan de leden zich voordeden als zakenman, maar uiteindelijk naar de Verenigde Staten gingen nadat ze waren ontmaskerd door het Amerikaanse Federale Drugsagentschap ( DEA).

Het landgoed, dat bedoeld was als een kopie van de hacienda van Pablo Escobar (1949-1993), ligt in een moeilijk toegankelijk gebied in de buurt van de stad Santa Cruz de Yojoa. Net als de Colombiaanse drugshandelaar ontving het kartel zijn gasten daar. Na de in bezit name verkocht de regering het in april 2014 in concessie aan het bedrijf Arca de Noé, verantwoordelijk voor het promoten van de plaats als een toeristische bestemming. Haar beheerder, Maria Diaz, een dierenarts, besloot er een foklocatie van te maken voor de Midden-Amerikaanse tapir.


Het programma kan zich al verheugen op de geboorte van zes kleine tapirs, allemaal geregistreerd in een wereldregister. Almendra is de laatstgeborene, geboren in december. 'Het idee is om de dieren te fokken om de soort te helpen behouden', zei Maria Diaz.

De tapir, het grootste zoogdier in Midden-Amerika dat tot 600 kilo kan wegen, wordt door Honduras sinds 2008 vermeld als bedreigd. Het is al uitgestorven verklaard in El Salvador, volgens de IUCN Red List of Threatened Species (International Union for the Conservation of Nature). Naast de vernietiging van hun leefgebied, hebben tapirs een zeer lage voortplantingssnelheid: vrouwtjes zijn niet geslachtsrijp vóór de leeftijd van twee en de draagtijd is 14 maanden. De tapir werd ook veel gejaagd voor zijn vlees.

(Suriname Mirror/AFP/Nouvel Ob/Twitter)

Actie tegen jacht op wild - ook op beschermde soorten - in Yucatan, Mexico

Tankab Outfitters werft buitenlandse jagers voor jacht op - beschermde - diersoorten


Voorstanders van dierenrechten strijden tegen een Facebook-pagina die toeristen uitnodigt om te vissen en op 'trofeeën' te jagen in Yucatan. Red Climática Ecológica Ambiental México beschuldigt Tankab Outfitters van catering aan buitenlanders die niet alleen op kalkoenen, pauwen, maar ook op beschermde soorten in Yucatan jagen. 

'De regeringen van Yucatán en Campeche zouden jachttoerisme toelaten. (...) De pagina Tankab Outfitters vermeldt ook andere soorten dieren waarop ze zouden jagen op het schiereiland Yucatan, zoals toekans, herten, jaguars, poema's en vele beschermde en endemische soorten van het schiereiland ', aldus een netwerkverklaring.

Een foto op de Tankab-pagina toont een jager die poseert met een kalkoen die ze kennelijk heeft gedood. Andere foto's tonen een reekalf of jong hert met kogelwonden. De Facebook-pagina geeft aan dat het bedrijf jachtexcursies organiseert. De meest recente beoordelingen waren negatief, misschien een gevolg van de anti-jachtcampagne. Het is een typische activistische techniek om de online beoordelingen van bedrijven te saboteren om de reputatie van hun doelwit te bezoedelen.

De Tankab-website was zaterdagochtend 31 augustus 2019 gemarkeerd als 'geschorst'.

https://www.tankab.com/cgi-sys/suspendedpage.cgiEen bericht op social media in mei kan verklaren waarom. 'Onze website is recentelijk overspoeld met spam en cyberaanvallen door de anti-jagers waardoor onze server crashte. We pakken de situatie op de snelst mogelijke manier aan en bekijken verschillende opties om de beveiliging van de website te verbeteren en verdere aanvallen te voorkomen', leest de post. 'Sorry voor het ongemak en ons team neemt in de tussentijd contact met u op voor pm voor meer informatie. We staan ​​klaar om u mee te nemen naar de jacht op kalkoen voor de meest exotische en mooiste trofeeënvogel ter wereld !!!'

Een petitie van Change.org heeft meer dan 1.000 handtekeningen verzameld om de regering te smeken om jachtexpedities in Yucatan te beëindigen.

'Tankab Outfitters is een bedrijf dat jachtpakketten van bedreigde diersoorten op het schiereiland Yucatan aanbiedt aan buitenlandse mensen, in het bijzonder aan Amerikanen die hun safarifantasie willen beleven, maar niet het geld hebben om een ​​stealth-jager in Afrika te betalen of een legale vergunning op datzelfde continent, werkend met een vergunning die mensen bezorgd maakten over de dieren van mijn staat, Yucatan, we leggen niet uit hoe het werd verkregen; Er wordt gezegd dat het werd verleend door 'vermeende' vriendschap met gouverneur Mauricio Vila Dosal ', luidt de petitie. Later gaat het verder: 'Als een ethisch en sociaal verantwoordelijk persoon, ben ik van mening dat dieren als levende wezens die ze zijn, moeten worden beschermd, ik wil niet dat onze kinderen dieren alleen kennen via boeken en internetartikelen. Laten we de dieren redden.'


Uruguay, lid van Mercosur, groot in rundvlees

Bijna de helft Uruguayaanse handel met Mercosur-leden Argentinië, Brazilië en Paraguay


Uruguay is een van de vier landen die deel uitmaken van Mercosur, de nieuwe handelspartner van de EU. Uruguay vormt met Argentinië, Brazilië en Paraguay dit handelsblok. Uruguay is vooral een land van runderen en schapen. Het bruto nationaal product (bnp) van Uruguay is € 19 miljard. De grootste sector van de nationale economie is de tertiaire sector, zoals restaurants, hotels en transport. Ook het banksysteem zorgt voor veel inkomsten. Het is ongeveer hetzelfde georganiseerd als in Zwitserland, dus met een streng bankgeheim.  

De industrie produceert veel chemische producten (verf, cement, kunstmest) en schoenen. De productie van textiel, chemische producten, elektrische apparaten en de metaalverwerkende industrie wordt extra gestimuleerd. Van alle mineralen die in Uruguay gevonden worden, wordt eigenlijk alleen kalksteen gebruikt en wel voor de cementindustrie. Bijna de helft van de Uruguayaanse handel vindt plaats met Mercosur-leden.

Van oudsher is Uruguay vooral een land van runderen en schapen. Er grazen 12 miljoen stuks rundvee en 8 miljoen schapen op 13 miljoen hectare grasland. Het aantal schapen was in het verleden hoger, maar door lage prijzen voor wol is dit aantal flink gedaald. De productie en verwerking van vlees is al sinds lang een belangrijke industriële activiteit. Van de totale landoppervlakte wordt zo´n 16 miljoen hectare gebruikt voor de veeteelt en de landbouw. In het westen en het zuiden worden tarwe, gerst, soja, bonen, uien, groenten, fruit en druiven verbouwd. De grote landbouwbedrijven overheersen en zijn sterk gemechaniseerd. Alleen in het zuidwestelijke kustgebied komt intensieve landbouw voor. Uruguay heeft een bosareaal van 1 miljoen hectare, deels natuurlijk en deels aangeplant.

Uruguay is een federale republiek en een van de vier landen van de Mercosur (Mercado Comum del Sur). Het land heeft een oppervlakte van 176.215 km2 en is daarmee 4 keer zo groot als Nederland. Uruguay is na Suriname en Frans-Guyana het kleinste land van het Zuid-Amerikaanse continent. Het land heeft een uitgestrekt vruchtbaar laagland richting de kust met veel grasland dat ideaal is voor veeteelt.
Uruguay is vernoemd naar de gelijknamige rivier die de westgrens van het land met Argentinië vormt. Het klimaat is gematigd, met temperaturen die gemiddeld hoger liggen dan in Nederland. Het land telt ruim 3 miljoen inwoners waarvan de helft in de hoofdstad Montevideo woont. De stad ligt op de noordoever van de rivier ‘Río de la Plata’, die daar 200 kilometer breed is.
In 1825 werd de onafhankelijkheid van Spanje uitgeroepen, maar pas in 1828 was Uruguay daadwerkelijk vrij. Daarop volgden een reeks burgeroorlogen tussen de conservatieven en de liberalen. In 1870 maakte het leger een einde aan de burgeroorlog, maar in 1903 brak deze opnieuw uit. De gekozen president José Batlle y Ordóñez wist de vrede te herstellen. Vanaf toen groeide een democratie die een voorbeeld was voor het hele continent. Er werd daadwerkelijk een sociaal systeem opgebouwd om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. Begin jaren ‘70 was het opnieuw onrustig in Uruguay vooral door het optreden van een stadsguerrillagroep de ‘Tupamaros’. Vanaf 1981 kwam weer een voorzichtige democratisering op gang. Het land is in veel opzichten vooruitstrevend: alle lagere schoolkinderen hebben een laptop, het land erkende als eerste in Zuid-Amerika homohuwelijken en het gebruik van marihuana is gelegaliseerd.

Soja is het belangrijkste akkerbouwgewas en dit jaar wordt er naar verwachting 1 miljoen hectare mee ingezaaid Voor de tweede inzaai zal dat ongeveer 360 duizend hectare worden. Voor de droge granen wordt meer dan 400.000 hectare ingezaaid. Tarwe is, met een areaal van bijna 200.000 hectare, het belangrijkst. Vorig jaar bedroeg de productie 727.600 ton met een gemiddelde opbrengst van 3.667 kg per hectare. Gerst wordt op ongeveer 170.000 hectare geteeld en heeft een opbrengst van 3813 kg per hectare. Mais is, met iets meer dan 100.000 hectare, een goede derde. Ook wordt er nog 26.000 hectare haver en 55.000 hectare koolzaad verbouwd.

Veel van het geproduceerde vlees wordt door de Uruguayanen zelf geconsumeerd: 61 kilo per persoon per jaar. Alle runderen worden verplicht opgenomen in het identificatie en registratie systeem SIG (Sistema Nacional de Informacion Ganadeira). Dankzij dit systeem kan Uruguay vlees exporteren naar landen met hoge eisen aan traceerbaarheid.

In 2018 werd er 469.000 ton rundvlees geëxporteerd met een waarde van ruim € 1,8 miljard (INAC, Instituto Nacional de Carnes). China is met een aandeel van 50% de grootste afzetmarkt. Naar Nederland ging voor € 150 miljoen (OEC). Vleesverwerking is de basis geweest van de industrie in het land: slacht- en koelhuizen en vleesconservenfabrieken. De bekendste daarvan is de rundvleesextractfabriek opgericht door de Duitser Justus von Liebig. Die fabriek, in Fray Bentos, produceerde onder de naam ‘Oxo’. Door de productie van ingeblikt cornedbeef werd het bedrijf wereldberoemd.

De Uruguayaanse vleessector verwacht door de overeenkomst een grotere export van rundvlees naar de EU. Voor rundvlees hanteert de EU nu een verlaagd importtarief voor 65.000 ton het zogenaamde ‘Hilton quotum’, voor hoge kwaliteit rundvlees van geweid rundvee dat gegarandeerd geen veevoer heeft gegeten. Daarvan mag Uruguay 20.400 ton leveren. Het intra-tarief van 20% gaat naar nul bij de inwerkingtreding van de overeenkomst. Via het ‘Quotum 481’ mag, zonder extra invoerrechten, rundvlees naar de EU van dieren uit vetmesterijen die minimaal 100 dagen met graan gevoerd zijn. In de periode 2017-2018 exporteerde Uruguay 15.000 ton binnen het quotum.

(Suriname Mirror/Boerderij.nl)

Hok (PALU): 'Alcoa zal zich in haar hoofdkwartier Pittsburgh in de VS krom hebben gelachen'

'Partijdiscipline is uiteindelijk belangrijker geweest dan het belang van Suriname'

'Regering en coalitie-fractie hebben met daverend succes de multinational verdedigd door halve waarheden te vertellen'


'Jammer genoeg heeft de PALU opnieuw gelijk gekregen dat de DNA-fractie van de NDP uiteindelijk volledig achter de onjuiste vertrekpunten en argumenten van de regering zou gaan staan bij de afwikkeling van de Brokopondo Overeenkomst (BO). De regering heeft zich vanaf het begin opgesteld als de verdediger van de Alcoa-belangen, tegenover het Surinaamse belang', aldus Jim Hok, voorzitter van de PALU, vandaag, zaterdag 31 augustus 2019, in een uitgebracht persbericht.

'Over de behandeling in De Nationale Assemblee zal Alcoa zich in haar hoofdkwartier Pittsburgh in de VS krom hebben gelachen. 

De meeste coalitieleden hebben zich erop blindgestaard dat de Afobaka-krachtcentrale in Surinaamse handen komt. Dat was voor hen de grote prijs. Men heeft te weinig erop gelet, dat deze overdracht al in 1958 was geregeld in de BO en dat met de hele discussie in feite grotere Surinaamse belangen werden weggegeven. Het is duidelijk, dat de partijdiscipline uiteindelijk belangrijker is geweest dan het belang van Suriname. 

De coalitie heeft haar eigen stemgedrag verder gerechtvaardigd door verhalen met een fondsje hier of een fondsje daar. En met dit alles hebben wij ons internationaal opnieuw grenzeloos te kijk gezet. Met de eenzijdige beëindiging van de BO eind 2015 heeft de Alcoa wanprestatie geleverd. Wanprestatie, omdat je niet zonder meer en eenzijdig deze overeenkomst voor een geïntegreerde bauxiet-aluinaarde-aluminium industrie, die voor 75 jaar was aangegaan kon beëindigen. De enorme offers die Suriname na het tekenen van de BO heeft gebracht, waren op basis van de beloften die de overeenkomst inhield. Denk maar aan het meewerken, dat zowat een kwart van ons grondgebied onder water werd gezet, duizenden mensen moesten verhuizen en dat ruim een half miljoen ha land voor bauxiet-exploratie ter beschikking werd gesteld. Nu bleken die offers maar gedeeltelijk de moeite waard te zijn geweest, omdat de in het vooruitzicht gestelde inkomsten en spin-off effecten definitief kwamen weg te vallen. Suriname had hiervoor schadevergoeding moeten eisen van de Alcoa. Dit is ook steeds het standpunt geweest van de PALU. 

Wat er vervolgens gebeurde is, dat de regering zich steeds meer ging opstellen als pleitbezorger, als verdediger van de multinational, terwijl Suriname de benadeelde partij was. Het is jammer, dat ook bij de oppositie in DNA dit punt zo gemakkelijk verloren is gegaan in de discussies over al de details van de conceptovereenkomsten. 

Uiteindelijk moest minister Akiemboto zover gaan, dat hij moest verklaren dat Suriname het buitenlands bedrijf niet van wanprestatie kon beschuldigen, omdat de regering het besluit tot beëindiging van de BO samen met Alcoa had genomen. Daarmee kwam de mogelijkheid tot het eisen van schadevergoeding definitief te vervallen. Maar, de minister heeft op herhaalde vragen van PALU-parlementariër Gonsalves geen enkel stuk kunnen presenteren waaruit zou blijken, dat welke minister dan ook of de president zo een overeenstemming zou hebben getekend. En zo'n belangrijke instemming doe je toch niet mondeling? Reden genoeg om te denken dat zo'n akkoord ook helemaal niet bestaat. 

Door deze houding van uitverkoop is de Afobaka-krachtcentrale nu bovendien vier jaren te laat in handen van Suriname gekomen. In deze vier jaren heeft Suriname waarschijnlijk net zoveel aan elektriciteit betaald als Alcoa straks gaat betalen voor het rehabiliteren van vervuilde en uitgemijnde gebieden. Dan wordt Suriname dus in zijn eigen vet gaar gebakken. Zie daar hoe ver de regering bereid is geweest om te gaan in het verdedigen van de belangen van deze multinational. 

De regering en de coalitie-fractie hebben uiteindelijk met daverend succes de multinational verdedigd door halve waarheden te vertellen en verwarring te stichten over hoofd- en bijzaken. Ook de inbreng van in schijn kritische geluiden vanuit de coalitie was bijzonder doeltreffend. 

Alleen de voorzitter van DNA, Jenny Simons, heeft zich onthouden van stemming door afwezig te zijn. We moeten ervan uitgaan dat zij met haar stemonthouding ook een teken heeft gegeven dat zij het niet eens was met de uiteindelijke resultaten van de onderhandelingen. Dat zij dat kenbaar heeft gemaakt verdient ons respect. 

Maar, voor het overige was de hele behandeling een klucht, waarover zij zich in Pittsburgh krom moeten hebben gelachen. Des te meer wanneer achteraf blijkt dat Alcoa, via president Bouterse, gewoon een streep kan halen door al die goede bedoelingen van de afgelopen week. Maar, intussen heeft deze NDP-regering onder leiding van president Desi Bouterse ons land en dus ons allemaal, een hele slechte dienst bewezen. Want ook al zou je de overeenkomst helemaal niet hebben gezien, dan kun je bedenken dat wanneer een multinational van het kaliber Alcoa jou de wil kan opleggen, dat het zeer beslist niet in het voordeel van Suriname zal zijn. Je moet zeker geen win-win situatie te verwachten.'

Zakenman Sebier Attaf tracht tevergeefs via Kort Geding Hotel Otrobanda voor 11 miljoen gulden in bezit te krijgen

Kort Geding vlak voor veiling 


Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, zaterdag 31 augustus 2019, dat zakenman Sebier Attaf donderdagochtend via een Kort Geding geprobeerd heeft Hotel Otrobanda alsnog voor 11 miljoen gulden in bezit te krijgen. De rechter wees het verzoek af en zag evenmin grond voor het alsnog aanhouden van de veiling door executant Girobank wat later diezelfde ochtend. 

Ook twee maanden na de veiling van 27 juni heeft Sebier Attaf geen bedrag gestort of een garantie van de koopsom en veilingkosten gegeven, zo blijkt uit de uitspraak van de rechter. Het vonnis is geanonimiseerd, maar uit alles blijkt dat het om Attaf gaat.

Hotel Otrobanda is donderdag tijdens een veiling verkocht voor 12 miljoen gulden aan een ‘groep lokale en internationale investeerders’. Jachmin Pinedo, onder andere eigenaar van Radio en TV Direct, was namens de groep de enige bieder.

Attaf was zelf niet bij de veiling aanwezig, maar wel zijn advocaat in het kort geding Mirto Murray. Pinedo ontkende donderdag desgevraagd met klem banden te hebben met Attaf of de groep die hij vertegenwoordigt.

Het was de derde keer dat Girobank het hotel te koop aanbood via een veiling. De voorgaande twee keren speelde Sebier Attaf, die naar eigen zeggen namens ‘een groep’ een bod uitbracht, een cruciale rol in het mislopen van de openbare verkoop. In november 2018 riep Attaf bij het afmijnen ‘ik bied 11 miljoen’ in plaats van ‘mijn’ nadat de notaris het bedrag had genoemd, zoals ondernemer Fernando da Costa Gomez, alhoewel wat later, wel deed. Girobank besloot toen het hotel aan geen van beide partijen te gunnen.

Nieuwe hoofdkantoor aan Schottegatweg van Bancaribe Curaçao Bank gereed

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
'Een van de belangrijkste projecten tot nu toe'


Bancaribe Curaçao Bank nv heeft bekendgemaakt, dat het nieuwe hoofdkantoor aan de Schottegatweg ter hoogte van Zuikertuintje gereed is. 'Een van de belangrijkste projecten tot nu toe', aldus de bedrijfstop, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 31 augustus 2019.

Bancaribe is een internationale bank op Curaçao met president-directeur Nelson David Dao Guzman in de leiding. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan en veel geïnvesteerd in de vernieuwbouw en nu is het zover. De hoogste kwaliteitsstandaarden zijn toegepast en er is gebruikgemaakt van de nieuwste ontwerptechnieken, aldus Bancaribe.

Het nieuwe onderkomen vertegenwoordigt ‘het commitment en de kracht waar de bank na 42 jaar voor staat’, vervolgt de directie.

Bancaribe Curaçao Bank, tot voor kort gevestigd op de derde verdieping van het World Trade Center (WTC) te Piscadera, is volgens het Curaçaose Handelsregister al opgericht in mei 1977. Verreweg de meeste bestuurders zijn van Venezolaanse origine. Dat geldt voor president-directeur Dao Guzman, terwijl Oscar Enrique Alvarado Ramos fungeert als ‘resident managing director’. Overige directeuren zijn Valentina Martinez Soto en Marinelly Casanova Medina.

De commissarissen hebben ook de Venezolaanse nationaliteit, behalve de lokale commissaris Humberto d’Abreu de Paulo. Bancaribe is lid van de Association of International Bankers of Curaçao (IBA) en opereert met een vergunning van toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Regering van Curaçao tekent bezwaar aan tegen de aanwijzing.

Regering dient beroepschrift in bij Raad van State tot vernietigen aanwijzing

Aanwijzing strekt tot het bereiken van begrotingsevenwicht in de begroting van 2019


De regering van Curaçao heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen de aanwijzing. Dit heeft zij gedaan door een beroepschrift in te dienen bij de Raad van State tot het vernietigen van de aanwijzing, althans tot het zodanig wijzigen ervan dat Curaçao de tekorten met ingang van 2021 in vijf jaar compenseert in plaats van met ingang van 2020 en in drie jaar zoals in de aanwijzing opgenomen, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 31 augustus 2019.

Het bezwaarschrift is - zo blijkt nu - reeds op 23 augustus ingediend. De regering is van mening dat de Rijksministerraad niet in redelijkheid tot de aanwijzing in haar huidige vorm heeft kunnen komen en stelt de behandeling van het beroepschrift met vertrouwen tegemoet te zien.

Op 12 juli heeft de Rijksministerraad (RMR) besloten Curaçao conform advies van het College financieel toezicht (Cft) en zoals bedoeld in de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten een aanwijzing op te leggen. De aanwijzing strekt tot het bereiken van begrotingsevenwicht in de begroting van 2019, het compenseren van de tekorten die zijn gerealiseerd in 2017 en 2018 en mogelijk 2019, in een periode van drie jaar beginnende in 2020.

Ten slotte strekt de aanwijzing tot het vóór 31 december 2022 aflossen van schulden aan het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

In een reactie stelt de regering, dat het kabinet voor duurzaam houdbare overheidsfinanciën staat. 'De overheidsfinanciën ontwikkelen zich echter niet in een vacuüm, maar zijn onlosmakelijk verbonden met de economie van het eiland. Het is geen geheim dat de Curaçaose economie al jaren in een recessie verkeert; er is geen groei in de economie. Zonder een groeiende economie ontstaat er meer werkloosheid en zal de publieke dienstverlening verschralen. Er zijn immers steeds minder middelen om te investeren in de samenleving.'

Aantal onbestelde oproepingskaarten, na 2015-verkiezingen, is drastisch verminderd, van 40.000 naar ruim 3.000

Minister Noersalim geeft startsein voor de landelijke Voorlopige Terinzagelegging


Het aantal oproepingskaarten, dat na de verkiezingen in 2015 onbesteld was, is drastisch verminderd. In eerste instantie waren 40.000 kaarten opgehaald. Dit aantal is door veldonderzoeken van de werkgroep Kiezerslijsten verminderd naar 6.500 en is inmiddels nog verder teruggebracht naar ruim 3.000. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft die informatie gistermorgen gegeven in de Hermitage Mall. Hij heeft bij die gelegenheid het startsein gegeven voor de landelijke Voorlopige Terinzagelegging (VTIL), zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 31 augustus 2019.

Voor BiZa is het erg belangrijk om een zo schoon mogelijke kiezerslijst te hebben. In eerste instantie werden er na de meest recente verkiezingen veel onbestelde oproepingskaarten geregistreerd. 'Intussen hebben we dat aantal kunnen reduceren. Maar, het kan veel minder worden als de burgers komen checken of hun gegevens kloppen en of ze voorkomen op de kiezerslijsten', luidde de oproep van de bewindsman. Hij gaf ook aan, dat het ministerie met het opschonen van de kiezerslijsten, de professionaliteit van de verkiezingsorganisatie wil behouden en de internationale reputatie van Suriname op het gebied van verkiezingsorganisatie wil verhogen.

Noersalim zei verder, dat zowel kiesgerechtigden als 16-jarigen hun gegevens kunnen controleren bij de VTIL. Dit kan landelijk bij een aantal bureaus voor burgerzaken (bvb’s) en verschillende strategische locaties, waaronder de Centrale Markt in Paramaribo en het Veerplein op Meerzorg. Op die plekken zullen mobiele units zijn, waar kiesgerechtigden hun gegevens kunnen controleren.

De VTIL is een voorloper op de wettelijke Terinzagelegging. Door een samenwerking tussen BiZa en het ministerie van Regionale Ontwikkeling, met name de districtscommissarissen en de bestuursdienst, is het mogelijk geweest mobiele units te plaatsen op drukke plekken. Ambtenaren van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) en bestuursambtenaren bemensen de units. 'Deze mobiele units maken dat burgers niet persé naar de bvb’s te hoeven', aldus de bewindsman.

Zes Chinese hektrawlers nog steeds vrij in Surinaamse wateren

'Niemand wil de verantwoordelijkheid voor de trawlers nemen'

'Vissers vrezen, dat er mogelijke intenties zijn om Ros National Fisheries toch op enige manier te accommoderen'


Vissers verenigd in het Visserscollectief zien met lede ogen toe hoe de Chinese fabrieksschepen na meer dan een half jaar weer naar binnen varen om te bunkeren. Nadat ze hebben bijgetankt, ankeren ze opnieuw voor de monding van de Surinamerivier, waar zij een obstakel vormen voor de kustvissers. 

Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, zegt vandaag, zaterdag 31 augustus 2019, op Starnieuws, dat de vissers zwaar teleurgesteld zijn nu de Chinese trawlers nog steeds geen aanstalten maken om te vertrekken.

De rechter besliste in juli dat de zes fabrieksschepen van NV Ros National Fisheries uit de Surinaamse wateren moeten. Doen ze dat niet, dan is de Kustwacht gerechtigd deze te verwijderen. Ondanks het vonnis lijkt er totaal geen actie te zijn om deze schepen uit Surinaamse wateren te dirigeren, zegt Lall aan Starnieuws. 'De vissers vragen zich af waarom het zo lang duurt, voordat de opdracht wordt gegeven tot verwijdering van deze schepen.' Hij merkt op dat niemand de verantwoordelijkheid voor de trawlers wil nemen.

De Kustwacht die zou moeten optreden wacht op een opdracht van de procureur-generaal en een getekend vonnis. Lall zegt dat de vissers vrezen, dat er 'mogelijke intenties zijn om het bedrijf toch op enige manier te accommoderen'.

Hij wijst erop, dat dat besluit de al zware visdruk alleen maar groter zal maken. In de laatste jaren zijn er steeds meer vergunningen uitgegeven voor hetzelfde visgebied. Evenzo wordt al jaren gewezen op de overbevissing van de Surinaamse visgronden. Steeds worden er toezeggingen gedaan om de sector te reguleren. Ook nu door minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Lall zegt, dat er gesprekken gaande zijn met het ministerie over ordening en regulering van het vergunningenbestand. Er zijn door het Visserscollectief concrete voorstellen gedaan om het vergunningenbeleid aan te pakken. Tegelijkertijd is het verzoek gedaan om de sector te ondersteunen in de vorm van invoerrechten vrije brandstof, 'waarop een deel van de vloot wel aanspraak heeft, gezien het ook een grote bijdrage levert aan de economie, werkgelegenheid, en voedselzekerheid in Suriname'. De kustvissers vinden dat prioriteit moet worden gegeven aan de aanpak van de diepzeevisserij. Het collectief wil ook 'zijn bijdrage leveren om de druk op de visbestanden te verminderen'.

Kinderhuis ‘Zout der Aarde’ had geen bevoegdheid om in bedrijf te zijn

Instelling was gesloten vanwege geconstateerde onregelmatigheden


Het in opspraak geraakte kinderhuis ‘Zout der Aarde’ had geen bevoegdheid om te mogen opereren. Die informatie deelt minister André Misiekaba op basis van voorlopige rapportage van het onderdirectoraat Kategoriaal Maatschappelijk Werk, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 31 augustus 2019.

De instelling was op aangeven van de daartoe bevoegde autoriteiten gesloten, nadat er onregelmatigheden waren geconstateerd. 'Uit voorlopige rapportage is gebleken dat de zaak al die tijd buiten het gezichtsveld van het publiek om nog werd gedraaid', zegt Misiekaba. De onregelmatigheden hadden onder meer te maken met onverantwoordelijke beheerders, kinderen die werden verwaarloosd en onregelmatigheden met betrekking tot het financiële reilen en zeilen.

De minister laat weten, dat de onderdirecteur Kategoriaal Maatschappelijk Werk is langs geweest bij het tehuis. Hij wacht de schriftelijke rapportage van dit bezoek af. Nu wordt nagegaan welke procedures er gevolgd moeten worden, om de kinderen die onder het tehuis vallen elders op te vangen.

De instelling raakte deze week in opspraak, nadat de bestuursdienst Paramaribo Zuid-West foto's had geplaatst op Facebook van onhygiënische toestanden daar. De bestuursdienst had een onderzoek ingesteld, naar aanleiding van een filmpje op social media, dat moest aantonen onder welke slechte toestanden de kinderen er vertoeven. Bij het bezoek aan het tehuis door onder andere de districtscommissaris, politie van Uitvlugt en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, werden onder andere afgebrokkelde matrassen en vieze toiletten aangetroffen. Op basis van de aangetroffen situatie werd geconstateerd dat het tehuis in geen jaren een schoonmaakbeurt heeft gehad.

Het Korps Politie Suriname meldde gisteren, dat vanwege de aangetroffen situatie de eigenaresse van het tehuis (Gonda Matadieu) werd aangezegd de plek te sluiten. Zij weigerde overigens toegang tot het gebouw aan de medewerkers van de bestuursdienst die daarop de politie inschakelden.

De Ware Tijg ging vrijdag naar het tehuis en kreeg daarbij een rondleiding van Jurmen Matadien, die samen met zijn moeder belast is met het beheer. Hij vindt dat zaken al dan niet bewust in een verkeerde context zijn geplaatst. Volgens Matadien is dit alles aangestoken door het filmpje dat op social media rondging, wat ertoe heeft geleid dat het tehuis onterecht in opspraak is geraakt. Hij wijt dit aan kwade opzet van enkele jongens die in de buurt verblijven. Die hebben zich uit boosheid via een schutting toegang verschaft tot een van de ruimtes en dat vervolgens op beeld vastgelegd. Daarmee, zegt hij, is er een eenzijdig beeld de wereld ingegaan. 'Die jongens roken marihuana en we hebben ze er vaker op aangesproken.'

In de bewuste ruimte waar is gefilmd, zijn de afgebrokkelde matrassen in een hoek opgestapeld. Dat heeft volgens Matadien te maken met de renovatie die nu gaande is. 'Als we bezig zijn de kamers te renoveren, kunnen we de matrassen toch niet daar laten?' Hij bevestigt dat de matrassen gebruikt worden, maar dan worden er hoeslakens over geplaatst. 'We zullen deze niet meer gebruiken. Er worden nieuwe aangeschaft.'

De keukenruimte, waarvan de bestuursdienst foto's heeft geplaatst, wordt allang niet meer gebruikt, zegt Matadien. Hij laat vervolgens kamers zien die als onderdeel van de renovatiewerkzaamheden pas een verfbeurt hebben gehad.

Er worden zo'n 25 kinderen opgevangen. Hij zegt dat het tehuis vanwege tekort aan geld genoodzaakt is om in fasen de werkzaamheden uit te voeren. De leidinggevende spreekt berichten tegen dat de instelling wordt gesubsidieerd. 'We krijgen al jaren geen subsidie meer.' Dit is inderdaad zo, zegt Misiekaba hiermee geconfronteerd, om het simpele feit dat het tehuis al was gesloten door de autoriteiten.

Vicepresident Adhin: 'Rgering zal basis leggen voor een nieuwe bauxietindustrie'

'De tijd zal uitwijzen dat het volk dankbaar gaat zijn voor deze deal'

'De president heeft gezegd dat milieu één van de belangrijkste dingen is, die we moeten regelen'


'De tijd zal uitwijzen dat het volk dankbaar gaat zijn voor deze deal', zei vicepresident Ashwin Adhin vrijdagochtend, nadat De Nationale Assemblee (DNA) voor de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst van 1958 had gestemd. Hij sprak precies 24 uur nadat de vergadering donderdag was begonnen en vrijdagochtend om elf uur werd afgesloten. De twee ontwerp-wetten Wijziging Brokopondo Overeenkomst en Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen zijn met 29 stemmen voor en 13 tegen met diverse wijzigingen aangenomen, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 31 augustus 2019.

Met de goedkeuring van het parlement is minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen gemachtigd om namens de Staat de 61-jarige Brokopondo Overeenkomst vroegtijdig te beëindigen. Dat houdt ook in. dat de Afobaka waterkrachtcentrale ultimo 31 december dit jaar wordt overgedragen aan Suriname.

'We sluiten een cyclus af in onze bauxietindustrie met een lijvig natraject. Het blijft niet hierbij. Er volgt een tweede cyclus.' Adhin kondigde aan, dat de regering de basis zal leggen voor een nieuwe bauxietindustrie om het land een brede basis te bieden en de weerbaarheid van de economie te garanderen. 'We hebben vandaag zaken meegemaakt. De regering is gevormd uit de grootste partij en in elke grote partij hebben we andere zienswijzen en interpretaties. Maar, we dienen allemaal een belang en dat is het belang van Suriname.'

Hij heeft in het vooruitzicht gesteld dat de plannen die zijn overeengekomen, goed door gecommuniceerd zullen worden naar het volk, vanuit de regering. Hij vindt dat na alles wat is gezegd, de aangenomen voorstellen onder zoveel noemers zijn geplaatst en negatief zijn beoordeeld. 'De president heeft gezegd dat milieu één van de belangrijkste dingen is, die we moeten regelen.'

Adhin heeft berichten, als zou 'Pittsburgh' (het hoofdkwartier van multinational Alcoa) niet akkoord gaan met de wijzigingen die DNA wilde doorvoeren in de oorspronkelijke conceptwet zoals was ingediend door de regering, omschreven als 'helemaal niet waar'. De Ware Tijd berichtte gisteren, dat zij dat uit kringen van de coalitie had vernomen en dat president Desi Bouterse ermee zou hebben ingestemd dat de wijzigingsvoorstellen worden teruggedraaid. 'We zijn continu in contact met Pittsburgh en de berichten daaromtrent kloppen niet.'

Nadat hij namens de regering de leden Dilip Sardjoe en Mark Waaldijk van de presidentiële commissie had bedankt voor 'hun inzet om het beste te halen uit de deal', had hij ook een woord van dank voor DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Hij merkte op, dat zij de zaken heel kritisch heeft gevolgd, waardoor er zoveel zaken alsnog zijn aangescherpt.

Geerlings-Simons was afwezig bij de stemming. Ze had na ettelijke schorsingen van de vergadering vanaf donderdag uiteindelijk de hamer, op vrijdag tegen vijf uur in de ochtend, overgenomen van vicevoorzitter Melvin Bouva. Na een uur schorste ze de vergadering op verzoek van Bouva. Tijdens die schorsing heeft ze het gebouw, duidelijk ontstemd. nog voor zeven uur in de ochtend, verlaten.

Na het vertrek van Geerlings-Simons zijn er wijzigingen die na lange beraadslagingen waren doorgevoerd in de documenten, opnieuw veranderd. Vicevoorzitter Bouva zei bij aanvang van de geschorste vergadering dat er twee wijzigingen waren aangebracht, 'om juridisch technische aard zijn ze geherformuleerd'.

Een vlieger was de oorzaak van grote stroomstoring...

(Bron foto: EBS)
EBS blijft wijzen op gevaren van vliegeren in omgeving van onderstations of elektriciteitskabels


Een vlieger heeft ervoor gezorgd dat vijf districten vrijdagmiddag 30 augustus 2019 vanaf vier uur een paar uur zonder stroom zaten. Het onderstation Menckendam, het hart van de elektriciteitsdistributie, werd door de vlieger geraakt en ontstond er een kortsluiting op de hoogspanningstransmissielijnen. Het gevolg was dat het totaal EPAR-gebied (Paramaribo, Para, Wanica, Commewijne en Saramacca) te maken had met een stroomstoring. 

Om permanente schade aan het elektriciteitssysteem te voorkomen, hebben veiligheidskleppen het netwerk uitgeschakeld. Inmiddels is de stroomvoorziening volledig hersteld, aldus de Energiebedrijven Suriname (EBS) in een persbericht.

Het onderstation Menckendam heeft een transmissienetwerk van 161.000 Volt. Elektriciteitskabels transporteren tussen de 6.000V en 161.000V, zegt de EBS. Elektriciteit kan gemakkelijk door een vlieger worden geleid, ongeacht het materiaal waarmee de vlieger is gemaakt. Als aan zo'n vlieger getrokken wordt kan dit elektrocutie veroorzaken. Ook een oude vlieger die al langere tijd in het elektriciteitsnetwerk vastzit, is een goede geleider voor stroom.

Vorig jaar had de EBS 18 storingen die waren veroorzaakt door vliegers die in het netwerk terecht zijn gekomen. Het energiebedrijf heeft herhaaldelijk gewezen op de gevaren van vliegeren in de omgeving van onderstations of elektriciteitskabels. De persoon die de vlieger oplaat loopt gevaar, maar ook is er kans dat de vlieger in één keer grote storingen veroorzaakt.

vrijdag 30 augustus 2019

Rusland (NPS) heeft veel respect voor inzet van Assembleevoorzitster Geerlings-Simons

Rusland heeft regering tevergeefs opgeroepen om niet overhaast te werk te gaan in belang van Suriname


Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, heeft vrijdagmorgen in de Assemblee gezegd, dat de NPS niet kan meewerken aan de goedkeuring van de aangeboden ontwerp machtigingswet en overige overeenkomsten die betrekking hebben op de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst. Dit bericht Starnieuws vrijdagavond 30 augustus 2019. Hij gaf na een marathonzitting van meer dan 48 uur aan, dat het begon met de Memorandum of Understanding (MoU) tussen de regering en de Suralco/Alcoa, die De Nationale Assemblee, DNA, in 2015 niet had geaccepteerd. 

De president kondigde aan dat de MoU werd ingetrokken. Echter bleek later dat de regering gewoon haar zaken op basis van diezelfde MoU behandelde.

De NPS-voorzitter wees erop, dat de in behandeling zijnde ontwerpwetten op die MoU zijn gestoeld. Hij gaf aan, dat er veel werk is verzet om te komen op het punt 'waar we zijn', waarbij hij de deskundigen binnen en buiten DNA bedankte voor hun bijdrage.

Rusland had veel respect voor de inzet van voorzitter Jennifer Geerlings-Simons die zich had ingezet 'om zaken aan te passen in lijn met opmerkingen van diverse leden'. Hij zei dat hij binnen de NPS de ruimte wenste om zaken door te bespreken en dus nu niet zou kunnen meewerken aan de goedkeuring van de ontwerpwetten.

De huidige minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zou onder andere als belangrijkste reden hebben aangehaald, dat de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst moest, 'omdat wij teveel betalen voor energie aan de Suralco (US$ 360 miljoen van 1999 tot 2019)', merkte Rusland op. Hij bracht in herinnering, dat de prijs wordt bepaald met een formule, waarin de prijs van olie wordt meegenomen. Hij wees erop, dat de regering gebruik moest maken van het feit dat vanaf de stopzetting van de productie van aluinaarde en bauxiet in 2015, het bedrijf geen enkele basis meer had om die formule voor prijsberekening te gebruiken. Dat was volgens Rusland het moment voor de regering om een nieuwe overeenkomst af te dwingen op basis van alleen waterkrachtenergie.

De voormalige NH-minister kon zich herinneren, dat in zijn zittingsperiode in 2005 – 2010 er zelfs een halve dollarcent per kilowatt uur werd betaald. Volgens de huidige NH-minister Sergio Akiemboto is dat tarief nu 6 dollarcent. Rusland twijfelt eraan of Suriname in de komende vier maanden in staat zal zijn om een onafhankelijke studie te doen naar de dam, zoals is opgenomen in de concepten.

Hij heeft de regering tevergeefs opgeroepen om niet overhaast te werk te gaan in het belang van Suriname. De regering wilde coute que coute de overdracht van de dam op 31 december 2019 doordrukken.

De Nationale Assemblee heeft vrijdagmorgen tegen elf uur minister Akiemboto gemachtigd (met 29 stemmen voor en 13 tegen) om de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst van 1958 te voltooien.

Mexico intensiveert de zoektocht naar vermiste personen - Sinds eind 2003 4.864 lichamen gevonden...

Sinds eind 2003 3.024 clandestiene graven ontdekt vooral in Tamaulipas, Chihuahua, Guerrero, Sinaloa en Jalisco


Mexico intensiveert de zoektocht naar verdwenen en vermiste personen om hen te vinden en terug te brengen naar hun families, zo verklaarde federale autoriteiten die belast zijn met de prioritaire taak van de regering vrijdag 30 augustus 2019.

In de gebruikelijke ochtendconferentie van president Andres Manuel López Obrador in het Nationaal Paleis, gaven vice-minister van Binnenlandse Zaken Alejandro Encinas en Karla Quintana, hoofd van de Comisión Nacional de Busqueda, werd een gedetailleerd rapport van het verrichte werk gepresenteerd.


Encinas rapporteerde over de zeven instructies van de president over dit onderwerp, terwijl Quintana met specifieke cijfers alles uitlegde via het zoekprogramma tot de 14e van deze maand. De ambtenaar drong erop aan dat de prioriteit ligt bij het vinden van mensen die vermoedelijk in leven zijn, dat wil zeggen degenen die vermist worden en er geen bewijs is dat ze zijn vermoord, en binnen dat concept zijn inspanningen gebaseerd op onbeperkte eerbiediging van de mensenrechten.

Quintana herhaalde de verbintenis van de staat met zijn verplichting om naar verdwenen personen te zoeken, en definieerde concepten zoals levensonderzoek, onmiddellijk zoeken, belastingonderzoeken en veldonderzoeken, onder andere, en legde uit waarom de commissie prioriteit gaf aan zogenaamde onmiddellijke zoekopdrachten. Ze legde uit, dat veldzoekingen niet alleen betrekking hebben op clandestiene graven, maar ook op de site, organisaties, instellingen en alles met betrekking tot de identificatie en verificatie van de persoonlijke gegevens van de verdwenen persoon.


Ze merkte op dat dit de eerste keer is dat een Mexicaanse regering al deze details en clandestiene graven heeft onthuld, evenals de duizenden mensen die op zoek zijn naar hun familieleden.

Encinas en Quintana onthulden in dit verband, dat sinds eind 2003 tot nu toe 3.024 clandestiene graven werden ontdekt voornamelijk in Tamaulipas, Chihuahua, Guerrero, Sinaloa en Jalisco. In die periode werden 4.864 lichamen gevonden en men werkt nu aan identificatie. Ze gaven toe dat de commissie weinig informatie heeft, maar volgens andere bronnen werden van 1 december 2018 tot 14 augustus 522 clandestiene graven gevonden in Veracruz, Sinaloa, Guerrero en Chihuahua.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/AFP/Twitter)

Colombia doodt negen FARC-dissidenten in zuidelijke regio San Vicente del Caguan

President Duque: 'Duidelijke boodschap aan de opstandelingen, die zich niet meer willen houden aan vredesakkoord uit 2016'

'Een speciale eenheid gaat jacht maken op voormalig FARC-commandant Iván Márquez en zijn strijdmakers'


De Colombiaanse autoriteiten zeggen dat vrijdag 30 augustus 2019 negen FARC-dissidenten ( Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) zijn gedood. President Iván Duque noemde dat een 'duidelijke boodschap' aan de opstandelingen, die zich niet meer willen houden aan een vredesakkoord uit 2016.

De militaire operatie tegen de rebellen vond plaats in de zuidelijke regio San Vicente del Caguan.

Minister Guillermo Botero (Defensie) schreef daarna op Twitter: 'De criminelen zijn gewaarschuwd. Ze kunnen zich overgeven of verslagen worden.'


President Duque kondigde donderdag aan, dat een speciale eenheid jacht gaat maken op voormalig FARC-commandant Iván Márquez en zijn strijdmakers. Márquez had bekendgemaakt dat hij de wapens weer opneemt. Hij deed dat in een video met gewapende mannen en vrouwen. Márquez verwijt de Colombiaanse regering het vredesakkoord met zijn ontbonden guerrillabeweging onvoldoende na te leven.President Duque omschrijft de voormalige FARC-commandant en zijn medestanders als drugscriminelen die worden gesteund door buurland Venezuela.

(Suriname Mirror/Semana/De Telegraaf/La Razon/Twitter/El Heraldo)

Radjesh Radjkoemar per 1 september nieuwe directeur SLM

(Bron foto: NII)
Radjkoemar heeft een passie voor luchtvaart en een neus voor sales en groeimogelijkheden


De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) kiest voor een gedreven, innovatieve directeur in de persoon van Radjesh Radjkoemar om het bedrijf door een transformatieproces te leiden waarbij automatisering, verbeterde dienstverlening en marktuitbreiding centraal zullen staan. Radjesh Radjkoemar heeft een passie voor luchtvaart en een neus voor sales en groeimogelijkheden, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, vrijdag 30 augustus 2019.

Hij heeft reeds 15 jaar ervaring in de internationale luchtvaart met verschillende functies in de keten van de luchtvaart. Van grootschalige dataprocessing projecten voor Europese reisorganisaties, de personeelsplanning vanuit Schiphol voor vliegoperaties van diverse luchtvaartmaatschappijen tot laatstelijk in de functie van Sales Executive en tevens deputy manager voor Air France-KLM te Paramaribo.

Doorslaggevend voor de keuze voor Radjkoemar is zijn analytische kant en voorliefde van planning-based management, alsook zijn menselijke manier van leidinggeven.

Radjesh Radjkoemar is geboren in Paramaribo en heeft na zijn VWO-diploma van het Mr. Dr. J.C. De Miranda College in Paramaribo, zijn studies bedrijfseconomie en later bedrijfskundige informatica voortgezet in Nederland en Suriname.

De keuze voor Radjkoemar volgde op een beoordelingsproces aan de hand van een profielschets, die past bij de transformatie die de SLM organisatorisch en strategisch moet ondergaan om de concurrentie internationaal en regionaal aan te kunnen. De groep van kandidaten die zich beschikbaar had gesteld voor de rol kwam zowel uit de SLM zelf als vanuit externe organisaties. 'Voor de SLM was het belangrijk dat de nieuwe directeur kennis van de luchtvaartsector had, begrip heeft van de Surinaamse samenleving, innovatief denkt, kennis heeft van financiële zaken en iemand die een langetermijnvisie heeft voor de organisatie. We zijn binnen de hele luchtvaartsector bezig met een upgrade en de SLM kan niet achterblijven. In Radjesh Radjkoemar is de juiste kandidaat gevonden', zegt de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Vijay Chotkan, namens de aandeelhouder.

De nieuwe directeur beseft dat hij voor een uitdaging staat. 'Ik ben voornamelijk erg vereerd met het vertrouwen dat in mij gesteld wordt. Het was altijd een jongensdroom om ooit onze eigen airline te mogen leiden. Wat ik vanuit mijn vorige functie weet, is dat het hart van de mensen bij het bedrijf ligt, de passie is er, de potentie van het bedrijf moeten we nu matchen met de uitdagingen die er zijn. Ik kijk er echt naar uit om samen met de SLM’ers een stappenplan te maken om deze Surinaamse trots naar een nieuw punt op de horizon te laten groeien.'

Radjesh Radjkoemar zal per zondag 1 september zijn nieuwe rol vervullen.

Steve Silos, financieel directeur SLM, uit zijn functie ontheven

Vertrouwensvraagstuk tussen Silos en Raad van Commissarissen inzake wijze van uitbetaling salaris


Steve Silos, financieel directeur bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), is vrijdag 30 augustus 2019 uit zijn functie ontheven. Dat gebeurde tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders, aldus de Ware Tijd. 

Naar verluidt is de instructie gegeven dat Silos onmiddellijk zijn werkkamer diende te ontruimen. Het besluit over de ontheffing is intussen intern al aan het personeel meegedeeld.

Vernomen wordt dat onregelmatigheden rond de wijze van uitbetaling van zijn salaris ertoe hebben geleid dat er een vertrouwensvraagstuk is ontstaan tussen de financieel directeur en de Raad van Commissarissen bij de SLM.

Begin juli werd toenmalig directeur Gerard Lau reeds aan de kant gezet vanwege perikelen omtrent de vervanging van het vliegtuig waarmee momenteel de mid-Atlantische route wordt onderhouden. Lau en Silos zijn op 9 juli vorig jaar aangesteld als directieleden bij de vliegmaatschappij.