donderdag 1 maart 2018

Politie-actie in Bolivia toont vraag naar delen van exotische dieren, vooral de jaguar, uit China

Lichaamsdelen van 54 dieren, waaronder jaguars, luipaarden, slangen en gordeldieren, in beslag genomenEen recente politie-actie in Bolivia, waarbij Chinese staatsburgers waren betrokken, laat zien hoe de handel in lichaamsdelen van exotische dieren wordt gevoed door Aziatische kopers. De operatie volgde maanden van monitoring en onderzoek en resulteerde in de confiscatie van lichaamsdelen van ongeveer 54 dieren waaronder jaguars, luipaarden, slangen en gordeldieren. 

Twee Chinese staatsburgers en een Boliviaan werden gearresteerd in verband met de zaak, meldde de lokale krant El Deber. De delen werden lokaal gekocht van jagers en vervolgens ingelegd met edelstenen en metalen om hun waarde op de internationale markten te verhogen, aldus de krant.
Recente gevallen hebben aangetoond, dat Chinezen steeds meer betrokken zijn bij de illegale handel in dieren, soms zelfs stroperij van de dieren zelf. Vaak zullen ze werken in gebieden die worden gebruikt door drugshandelaren en waar de aanwezigheid van de Boliviaanse overheid minimaal is.

In de reservaten van Pilón Lajas en Madidi zijn er bijvoorbeeld slechts 12 rangers om de uitgestrekte 40.000 hectare te beslaan.

De lichaamsdelen worden in de traditionele geneeskunde in China gebruikt en kunnen ongelooflijk hoge prijzen vragen. In sommige delen van China wordt gezegd, dat jaguar-testikels het seksuele welzijn van mannen verhogen en worden gewaardeerd tegen de prijs van goud. Tanden en klauwen worden vaak gebruikt als statussymbool om rijkdom en succes bij de rijken van China aan te tonen. Chinese burgers die in Bolivia wonen, zullen vaak de postdienst gebruiken om de delen te verzenden.
In 2014 onderschepte de Boliviaanse Bosbouwpolitie in zes maanden acht pakketten bestemd voor China die jaguar hoektanden bevatten. Tot op heden is geen van de verzenders veroordeeld. De handelaren kunnen een rendement verwachten op Aziatische markten, vergelijkbaar met het smokkelen van cocaïne.

Er zijn inspanningen geleverd door non-profitorganisaties om de vraag naar delen van bedrreigde diersoorten in China te verminderen. Het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) heeft Chinese beroemdheden en atleten benaderd om publieke campagnes te maken die ingaan op de herkomst van ivoor en andere dierlijke delen.

(Suriname Mirror/InSight Crime/YouTube)

Harry van Bommel definitief weg bij Socialistische Partij

'Er is geen gesprek geweest met partijbestuur'


De breuk tussen Harry van Bommel en de Socialistische Partij is definitief. Partijvoorzitter Ron Meyer had in januari nog aangekondigd ’zo’n prominent partijkanon’ niet zomaar te laten gaan. Er zou nog een gesprek komen waarin Van Bommel zijn kritiek zou kunnen uiten. Maar, Van Bommel heeft niks meer van het partijbestuur gehoord.

'Er is geen gesprek geweest. Dat hoeft ook helemaal niet. Ik heb mijn lidmaatschap in december opgezegd. Dat is eenrichtingsverkeer. Als je je lidmaatschap van de Rotary opzegt, dan heeft die club daar ook niks meer over te zeggen', aldus Van Bommel donderdag 1 maart 2018 in De Telegraaf.

Hiij diende de partij bijna een kwart eeuw, waarvan achttien jaar als Kamerlid. Vooral als buitenlandwoordvoerder van de partij verwierf hij een prominente positie. Hij werd ook bekend als Suriname-kenner,

Maar, zijn laatste jaren zag hij de partij in zichzelf gekeerd raken en de focus te eenzijdig worden. Vooral de afwezigheid van discussie en de doofheid van de partijtop voor kritiek ergerde hem. Tot hij niet meer geloofde dat hij überhaupt iets kon veranderen aan de koers van de partij.

Van Bommel werkt tegenwoordig als bestuursadviseur in Zwolle, waar hij een VVD-wethouder ondersteunt.

Partijvoorzitter Ron Meyer was niet bereikbaar voor commentaar.

Graafmachine van grootgrondbezitter Mohamed Abdoelrahman in brand gestoken

Abdoelrahman verdenkt bewoners inheems dorp Maho van brandstichting

Basja van Maho: 'We zijn moe van al die beschuldigingen, eerder was het diefstal en we worden nu verdacht van brandstichting'


Een graafmachine van grootgrondbezitter Mohamed Abdoelrahman van Saramacca is hoogstwaarschijnlijk gisteravond in brand gestoken. Het vernielde werktuig is vanmorgen, donderdag 1 maart 2018, aangetroffen door werknemers, aldus de Ware Tijd. Abdoelrahman heeft aangifte gedaan. Hij verdenkt bewoners van het inheemse dorp Maho van de brandstichting. Partijen leven namelijk al jaren op gespannen voet. De ondernemer verkavelt grond waarop hij naar zijn zeggen een eigendomstitel heeft, maar het gebied wordt geclaimd door bewoners van Maho. Zij zien hem liever gaan dan komen.

'De graafmachine is helemaal vernietigd en had een waarde van 50.000 euro. Abdoelrahman is ontstemd. Economisch gaat het niet goed en percelen worden nauwelijks verkocht. Dit is echt een zware klap voor hem', zegt zijn raadsman Greg Sitaram. Er was overwogen permanente bewaking in te zetten, maar daar werd uiteindelijk van afgezien.

'We zijn moe van al die beschuldigingen. Eerder was het diefstal en we worden nu verdacht van brandstichting. Ik weet niets hiervan', zegt Guilliano Zaalman, basja van Maho.

Hij is momenteel in Paramaribo en zal nagaan of dorpsbewoners betrokken zijn bij brandstichting. Op de vraag of hij bewoners van Maho in staat acht een dergelijk misdrijf te plegen, zegt Zaalman dat het vredelievende mensen zijn en vreedzame acties voeren. 'Wij willen via dialoog een oplossing en hebben daarom petities ingediend bij de regering en De Nationale Assemblee', aldus Zaalman.

Suribet gaat een multifunctionele ‘Smart Card’ invoeren

'Smart Card' in strijd tegen gokken door personen jonger dan 18 jaar

 
De Ware Tijd bericht donderdag 1 maart 2018, dat de uitbater van gokspelen, Suribet, maatregelen treft om het gokken onmogelijk te maken voor burgers onder de achttien jaar. Het bedrijf zegt voorbereidingen te treffen voor het invoeren van een multifunctionele ‘Smart Card’. 'Het bedrijf streeft hiermee bewust naar klanttevredenheid, efficiëntie en maatschappelijk verantwoord ondernemen', aldus een verklaring. 

De kaart wordt binnen enkele weken geïntroduceerd. 'Suribet hoopt hiermee de zorgen en ongerustheid die regelmatig geuit worden ten aanzien van deelname door minderjarigen en gokverslaafden aan kansspelen de wereld uit te helpen', stelt het bedrijf.

Suribet is vooral bekend van het gokken op sportwedstrijden en heeft ook in winkels mogelijkheden voor het gokken.

Recent is forse kritiek geuit op het feit, dat jongeren zich aan de kansspelen verslingeren die gemakkelijk bereikbaar zijn. Suribet zegt nu, dat met de invoering van de kaart, geen enkele van haar gokspelen toegankelijk zal zijn zonder de kaart. Ook niet de normale lottospelen. Op bepaalde locaties zal de kaart aan te schaffen zijn, op vertoon van ID-kaart of rijbewijs. De kaart wordt slechts toegekend aan personen boven de achttien jaar. Het zal ook mogelijk zijn verslaafden te identificeren en desgewenst te interveniëren in hun gedrag. Bij diefstal of verlies van de kaart kan deze niet gebruikt worden, omdat er en een pasfoto en een password op staan.

Suribet realiseert zich, dat met de introductie van de kaart, voor haar spelen in feite een hogere drempel komt dan de producten van andere gokexploitanten. Daarom wordt getracht de kaart op meerdere manieren aantrekkelijk te maken voor de houder. Ze kan gebruikt worden als een digitale portemonnee. De kaarthouder kan zonder contanten op zak bij elke retailer spelen, kan geld overmaken naar een andere Smart Card, en zal op termijn allerhande andere betalingen kunnen verrichten.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons: 'Discussies op niveau te houden

Geerlings-Simons wijst op misbruik van punt van orde en gillen buiten de microfoon

 
De Nationale Assemblee stond vandaag, donderdag 1 maart 2018, stil bij het 'incident' dat heeft plaatsgevonden dinsdagavond tijdens de begrotingsbehandeling. President Desi Bouterse en in zijn kielzog de ministers verlieten de vergaderzaal, omdat ze aanstoot namen aan opmerkingen van Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP). Dit schrijft Starnieuws.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons stelde, dat binnen het college is afgesproken de discussies op niveau te houden. Ook misbruik van punt van orde en gillen buiten de microfoon kwamen aan de orde. Leden mogen scherp en kritisch zijn, maar ze stelde dat de toon ook belangrijk is. Vanuit de leiding zal het Reglement van Orde scherp gehanteerd worden.

NDP-fractieleider André Misiekaba zei, dat een lid van de oppositie heeft gesteld dat de politie banden heeft met criminele organisaties, maar tot nu toe zijn de regering en het korps hierover zwijgzaam. Een lid van de oppositie heeft de gewoonte om te schreeuwen buiten de microfoon, waardoor vergaderen onmogelijk wordt gemaakt.

Over het incident met Gajadien zijn de meningen in de samenleving en in de NDP-fractie verdeeld over de vraag of het gaat om een belediging, zei Misiekaba. Bepaalde leden maken er gewoonte van om beledigend te zijn. Het ordereglement moet strakker worden gehanteerd, merkte de politicus op.

Vicepresident Ashwin Adhin zei, dat hij zich op afstand beledigd heeft gevoeld nadat hij rapportage kreeg over de vergadering. Het moet volgens hem erger zijn geweest voor de president die in de vergaderzaal was. Adhin wees op de cultuur waar respect wordt getoond voor ouderen en het ambt van de president. Hij merkte op, dat de president onvermoeibaar zijn werk doet; hij is de nestor in het ambt. De president en zijn regering hebben geen andere keus dan zich te distantiëren van wat er is gebeurd.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi benadrukte, dat de regering verantwoording moet afleggen in het college. Assembleeleden zijn er om de belangen van het volk te behartigen. 'De regering verlaat de vergadering terwijl u leiding geeft. Dit is een ernstige desavouering van uw gezag', stelde de politicus. De VHP zal intern overleg voeren voor kwalitatieve vergaderingen.

Waarnemend fractieleider van de ABOP, Marinus Bee, zei dat vanuit ABOP ook alles in het werk gesteld zal worden om kwalitatieve vergaderingen te houden. De regering moet ook aan zelfreflectie doen. Wanneer de president en de regering weglopen, wordt het probleem niet opgelost. Er zijn instrumenten om de rust te doen terugkeren. Bee merkte op dat respect afgedwongen wordt. De president heeft een aantal grapjes gemaakt tijdens de beantwoording van vragen. 'Ik heb nooit eerder meegemaakt dat presidenten zijn weggelopen.'

Carl Breeveld, fractieleider van de DOE, stelde dat de president ook loopjes neemt met personen en fracties. Er zijn bijna sneren gegeven. Het leek er volgens hem op, dat de president op een politiek podium was. Breeveld zei de president ook gevraagd te hebben vaker aanwezig te zijn in De Nationale Assemblee. Volgens de Grondwet moet hij, en niet de regering, verantwoording afleggen.

NPS-fractieleider Gregory Rusland gaf aan, dat de president niet concreet inging op issues die spelen. Hij hield een algemeen plaatje voor, terwijl er concrete vragen zijn gesteld. Dit heeft irritatie opgewekt. Rusland merkte op dat andere presidenten ergere zaken meegemaakt hebben, maar zijn blijven zitten. De politicus voerde aan dat gezamenlijk gefocust moet worden op oplossen van problemen.

Patrick Promes (50) overleden na steekpartij in Suriname

Hetamsterdamschevoetbal.nl staat stil bij overlijden oud-speler Sloterplas


'Patrick wist zich, ondanks het gedrang van diverse haantjes, telkens in de basis te spelen'


Patrick Promes is gisteren op vijftigjarige leeftijd overleden aan de verwondingen van een steekpartij. Promes maakte begin jaren negentig furore in het shirt van Sloterplas, nadat hij de jeugd van DWS had doorlopen. 'Een groot gemis', zegt André Gieling vandaag, donderdag 1 maart 2018, op hetamsterdamschevoetbal.nl.

In het seizoen 1989/90 speelde hij bij Sloterplas samen met Promes.

Op Facebook stromen de reacties binnen en werden herinneringen opgehaald. Gieling besloot er zelfs een uitgebreid verhaal aan te wijden.

'De Surinaamse gemeenschap huilde, maar ook het Amsterdamse voetbalwereldje was onmiddellijk in rouw gedompeld. Juíst omdat Patrick, de geliefde man met die mooie kop en dat hagelwitte gebit, geen man met vijanden was.'

De afgelopen jaren was er een enkele keer contact via Facebook, nadat Promes zich in zijn vaderland had gevestigd. Gieling herinnert hem als een ‘strak afgetrainde verdediger/verdedigende middenvelder als een consequent vrolijke verschijning’.

'Patrick wist zich, ondanks het gedrang van diverse haantjes, telkens in de basis te spelen. Juist omdat hij wist wat hij wel en vooral niet kon. Als ideale verbindingsspeler maakte hij zijn techniek ondergeschikt aan het rendement. Hij behield zijn charisma/waardigheid. Zijn handelsmerk. Die mooie, lieve, bedrijvige/ondernemende, sportieve en immer opgewekte man met… die lach.'

Promes, die enkele jaren voor Sloterplas speelde en daarna uit de Amsterdamse voetbalwereld vertrok, werd woensdagmiddag na een vechtpartij in een handelszaak de Surinaamse hoofdstad Paramaribo met een scherp voorwerp gestoken. Per ambulance werd hij naar de spoedeisende hulp afgevoerd, waar hij vlak na aankomst overleed. De verdachte is aangehouden door de politie.

ExxonMobil heeft opnieuw een grote aardolievondst gedaan voor kust Guyana

De zevende commerciële ontdekking op rijDe Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft opnieuw een grote aardolievondst gedaan voor de kust van Guyana. Het is al de zevende commerciële ontdekking op rij. De bekendmaking werd dinsdag gedaan door de Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Raphael Trotman, waarna deze werd bevestigd door Kimberley Brasington, een woordvoerster van ExxonMobil.Zij stelde tegenover de media in Guyana, dat de vondst is gedaan bij de Pacora-bron, ongeveer zes kilometer ten noordwesten van de Payara 1-bron, waar de multinational ook op een grote olievoorraad is gestuit. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 1 maart 2018.


Vorige maand werd bekend gemaakt, dat een proefboring bij de Ranger 1-bron een oliereservoir van minstens 70 meter diep was aangetroffen.

Gisteren stuurde ExxonMobil de officiële mededeling de deur uit dat opnieuw een grote voorraad aardolie is gevonden in Guyanese wateren (zie hierna). In de Pacora 1-proefbron is een reservoir van zeker 20 meter diep aan hoogwaardige oliehoudend zandgesteente gevonden. Er is geboord tot een diepte van ruim 5.6 kilometer in ruim twee kilometer diep water. De boring begon op 29 januari.

Deze nieuwe vondst versterkt het vertrouwen bij ExxonMobil om de reserves voor de Guyanese kust in productie te brengen, zegt directeur Steve Greenlee. Hij voegt eraan toe, dat met de bewezen reserves in Guyana per dag een half miljard vaten aardolie geproduceerd zal worden, zodra met de productie wordt begonnen. Eerder zei het bedrijf dat een dagproductie van 120.000 vaten gerealiseerd zou worden.
Volgens de overeenkomst met ExxonMobil maakt Guyana aanspraak op twee procent royalty en 12.5 procent van de algehele productie

Intussen maakt het Amerikaanse Kosmos Energy zich op om in de eerste week van april een proefboring te doen voor de Surinaamse kust. Volgens de seismische data van de plek waar geboord zal worden is er een redelijk goede kans dat daar aardolie wordt gevonden.


Vorige week vertoefde een delegatie van Kosmos in Suriname om zich te oriënteren en gesprekken te voeren met verschillende autoriteiten, groepen en personen.

'Opstelling regering in kwestie Venezuela schandalig'

'DA’91 veroordeelt de opstelling en het stemgedrag van de Surinaamse regering in OAS'


Tijdens de laatst gehouden vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington DC is heeft Suriname wederom een betreurenswaardig standpunt ingenomen inzake het oplossingsvoorstel voor de situatie in Venezuela. Het is opmerkelijk dat de NDP en de huidige regering altijd dwarsliggen wanneer het gaat om instandhouding, verdieping en beleving van democratie. Ook de rechtsstaatgedachte is deze regering vreemd. 

Wij zijn niet vergeten dat binnen deze regering en de NDP de gedachte leeft dat zij rechters moeten kunnen corrigeren en een amnestiewet 'overnight' aannamen welke het onafhankelijk 8 decembermoorden rechtsproces moest doorkruisen. 

De situatie in Venezuela is al jaren steeds meer aan het verergeren. Er is een steeds verdiepende crisis op het humanitair, financieel-economisch en politiek vlak. Het is niet daarbij gebleven aangezien Venezuela nu zelfs dreigt met militair geweld naar de buurlanden en er een vluchtelingen stroom op gang is gekomen naar de verschillende buurlanden. 

DA’91 heeft op basis van haar basisbeginselen en in solidariteit met het getergde Venezolaanse volk steeds aangedrongen bij de DNA, de regering van Suriname en de Venezolaanse vertegenwoordiging hier te lande het initiatief te nemen of te ondersteunen om middels dialoog de democratie en rechtsstaat te herstellen in Venezuela. De Surinaamse regering en haar fractie in DNA hebben echter steevast gekozen om tegen beter weten in het repressief regime van Nicolas Maduro te ondersteunen. Ook nu de laatste resten van de democratie in dit land uitgewist dreigen te worden. 

Op basis van het Charter van de Organisatie van Amerikaanse Staten, de verantwoordelijkheid waaraan de lidlanden zich hebben verbonden, is er in deze organisatie een standpunt in stemming gebracht welke een oproep doet naar de Venezolaanse autoriteiten om middels dialoog en met respect voor de democratie en op basis van de internationaal geldende standaarden voor o.a. het houden van verkiezingen, wederom terug te keren naar een situatie van vrede en harmonie in het land. 

De grote landen in onze regio zoals Argentinië, Brazilië, Mexico, Canada en de Verenigde staten zullen de regering die ondemocratisch en oneerlijk tot stand zal zijn gekomen in Venezuela niet erkennen. De consequenties hiervan, gepaard gaande met verdere economische sancties vanuit Europa, zullen de humanitaire crises ongekend maken op ons halfrond. Elk zichzelf respecterend land en haar vertegenwoordiging zou geen moeite mogen hebben met een dergelijke oproep zoals gedaan door de OAS, hiermede ook voldaan aan de verantwoordelijkheid als goede buur en drager van de kernwaarden van democratie. Soevereiniteit is voor geen enkel land een vrijbrief om straffeloos zich schuldig te maken aan mensenrechtenschendingen resulterend in humanitaire crises. Daarom zijn er regionale en internationale organisaties en verdragen. 

Wanneer een regering niet op een correcte wijze inhoud geeft aan haar zorg en verantwoordelijkheden naar haar samenleving, zal en moet de internationale gemeenschap opstaan, mede uit solidariteit met de getergde bevolking, maar meer nog uit verantwoordelijkheid voor de vrede en harmonie in de wereld. Soevereiniteit als excuus gebruiken om tegen te stemmen is onacceptabel en niet valide. Het feit dat Suriname kiest om tegen deze oproep in te gaan is voor ons als samenleving een enorme blamage. Bovendien houdt het een verborgen boodschap in vanuit deze regering voor onze samenleving Want wanneer onze regering stemt tegen het houden van verkiezingen met inachtneming van internationale standaarden; wanneer onze regering stemt tegen gelegenheid bieden aan elke burger om deel te nemen aan verkiezingen, wat is de boodschap dan naar onze samenleving? 

Opvallend ook is dat Suriname zonder onderbouwing tegen het voorstel heeft gestemd en ook niet op het hoogste niveau vertegenwoordigd was tijdens deze vergadering, hetgeen in diplomatieke cirkels betekend dat wij minder belang hechten aan het oplossen van de grensoverschrijdende problemen van de Bolivariaanse Republiek Venezuela. 

Het stemgedrag van Suriname zal zeker ook consequenties hebben voor ons als land in andere regionale organisaties daar de meerderheid van de landen in onze regio staan voor democratie en rechtsstaat. Als land tekent dit stemgedrag ons als een ondersteuner van repressieve regimes en maakt ons in feite medeplichtig aan de voortgaande mensenrechten schending, verdiepende humanitaire en financieel-economische crises in Venezuela. Dat kan ernstige en langdurige consequenties hebben voor ons als samenleving. 

DA’91 veroordeelt dan ook dat de opstelling en het stemgedrag van de Surinaamse regering, aangezien deze niet in het belang is van de Surinaamse samenleving, niet in het belang van de harmonie en vrede in de regio en een zoveelste aanslag is op internationaal geldende standaarden voor democratie, mensenrechten en de rechtsstaat.


DA'91

'Het weglopen van president Bouterse uit het parlement is kleinzerig'

'Weglopen uit Assemblee na felle opmerkingen Gajadien is desavouering van parlement'Het weglopen van president Bouterse uit het parlement na felle opmerkingen van het parlementslid Asis Gajadien is kleinzerig. Het is juist de president die het parlement heeft beledigd door weg te lopen, dat is desavouering van de volksvertegenwoordiging. Uit niets blijkt dat het DNA-lid Asis Gajadien de president heeft beledigd met zijn opmerkingen. 

Het is volgens mij de derde keer dat de president vroegtijdig het parlement heeft verlaten na felle opmerkingen van parlementsleden. Eerste keer was het na felle opmerkingen van Asis Gajadien, daarna van Edward Belfort en nu weer van Asis Gajadien. Het is meer dan duidelijk geworden dat de president niet kan presteren onder grote druk.


Meerdere keren is gebleken dat de president niet kan omgaan met stress. Wanneer er van alle kanten vragen op hem afgevuurd worden, raakt hij gauw in paniek. Hij wordt dan onrustig en laat zich dan veelal leiden door irritatie en emotie. Bouterse is iemand die moeilijk kan omgaan met tegenslagen. Al is er sprake van een ernstige financieel-economische crisis, een leider moet toch goed kunnen relativeren of incasseren. Door weg te lopen uit het parlement laat Bouterse zien dat hij leiderschap ontbeert, het is meer dan duidelijk dat hij geen leiderschapskwaliteiten heeft. 

Als president moet hij complexe en ongewenste situaties kunnen overzien en op adequate wijze ernaar handelen. Echter, kiest hij de weg van de minste weerstand door weg te lopen uit het parlement. 

Parlementslid Asis Gajadien heeft tijdens de behandeling van de begroting de spijker op de kop geslagen. De president dient de vragen die door het parlement gesteld worden te beantwoorden, hij moet verantwoording afleggen aan het hoogste college van staat. Bouterse beschouwt het parlement als een poppenkast, dit kan niet door de beugel. 

Ik denk niet dat de president door de opmerkingen van Asis Gajadien, het parlement heeft verlaten. Nee, de grond onder zijn voeten werd hem te heet door al die vragen die de oppositie gesteld heeft aan de president. Hij is gewoon niet bij machte de vragen te beantwoorden, dus hij koos de weg van de minste weerstand om snel weg te lopen. 

Waarnemend fractieleider van de NDP, Amzad Abdoel, maakte de opmerking dat het de tweede keer is dat Asis Gajadien het instituut van de president heeft beledigd. Hij merkte op dat het instituut van de president beschermd dient te worden. Volgens Abdoel moest Gajadien zijn woorden terugnemen. De opmerking van Amzad Abdoel raakt kant noch wal, het is een grote onzin. 

Het instituut van de president moest beschermd worden voordat de hoofdverdachte van de decembermoorden gekozen werd tot president van het land in augustus 2010. Het twee keer kiezen van de hoofdverdachte tot president, heeft het instituut van de president een gigantische deuk gegeven. 

Idris Naipal

Dorpsbesturen Apoera, Section en Washabo staan goudwinning niet toe

Dorpen willen voorkomen dat gebied vernietigd wordt, zoals in Brokopondo is gebeurd

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
  'We willen niet dat de Corantijn vervuild raakt met kwik, omdat we ook van vis leven'De dorpsbesturen van Apoera, Section en Washabo hebben nimmer toestemming verleend voor het ontplooien van goudactiviteiten 'in de prachtige natuur van West-Suriname'. Ze drukken de gemeenschap op het hart zich niet verkeerd te laten informeren. Dat staat op de Facebook-pagina van het dorpsbestuur van Apoera (zie hierna); de autoriteiten van twee andere dorpen ondersteunen de mededeling. Die is gedaan om de samenleving te informeren na geruchten over plannen voor goudwinning in het Kabalebogebied. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 1 maart 2018.

'Goed wij staan achter jullie', is één van de reacties, terwijl een ander schrijft: 'God zij dank. De juiste beslissing.' Weer een ander reageert: 'Blij geïnformeerd te zijn en wees standvastig.'


Kapitein Sergio Srisria van Washabo zegt, dat momenteel niet gesproken zal worden met personen die aan goudwinning willen doen. 'Zodra we met de mensen praten, doen geruchten de ronde dat we toestemming hebben gegeven om goudactiviteiten te ontplooien', zegt het dorpshoofd. Hij stelt dat de dorpsautoriteiten geen voorstander zijn van goudwinning in het gebied, om te voorkomen dat de plek vernietigd wordt, zoals met gebieden in Brokopondo is gebeurd.

Ook willen ze niets te maken hebben met kwik. Hoewel de mensen beweren dat ze zonder kwik willen mijnen, zijn de dorpsbestuurders hiervan niet overtuigd. 'We willen niet dat de Corantijn vervuild raakt met kwik, omdat we ook van vis leven', zegt de kapitein.

Ongeveer 150 inwoners van Apoera en omgeving, voornamelijk jongeren, hebben serieuze plannen voor goudwinning in het Kabalebogebied. Dat zei Ronny Simon, die het initiatief ondersteunt, eerder. Ze willen mijnen zonder kwik en profiteren van de rijkdom in het gebied.

Districtscommissaris Theresia Cirino van Kabalebo is ook geen voorstander van het initiatief. Ze heeft van de dorpsbesturen vernomen, dat een groep personen aan goudwinning wil doen. 'Wij gaan dat echt niet toestaan. De president noch de minister van Natuurlijke Hulpbronnen wil dat er in het Kabalebogebied goudactiviteiten worden ontplooid. Ik ben het met hen eens', zei Cirino.

'Met stoerdoenerij tegenover president wil Gajadien zijn positie binnen zijn politiek huis verstevigen'

'Volgelingen president hebben zich tot nog toe erg tolerant opgesteld, maar... ook tolerantie heeft zijn grenzen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)

Met walging en afschuw heb ik kennis genomen van de ongepaste wijze waarop het Assembleelid Gajadien meent de president van de Republiek Suriname in 's lands vergaderzaal te mogen bejegenen. En uitgerekend dit lid vraagt herhaaldelijk aan de president om de openbare vergaderingen bij te wonen en als hij er is dan moet hij van dit lid allerlei insinuaties, beledigingen en aantijgingen incasseren. Hiermee pleegt hij een regelrechte aanslag op de lankmoedigheid van deze volkspresident. 

Onder andere moet de president van dit lid zijn mandaat teruggeven 'in volksbelang'. Laat het duidelijk zijn dat de hele opvoering van dit lid niets van doen heeft met volksbelang. Waar het om gaat is eigen, eng politiek belang. Meneer Gajadien wil door zijn herhaaldelijke stoerdoenerij tegenover de president zijn positie binnen zijn politiek huis verstevigen om zodoende zijn claim op een ministersstoel in een toekomstige (coalitie)regering meer gewicht te geven. Ook de schouderklopjes van de regisseurs, merendeels in het buitenland, moedigen hem aan tot dit (wan)gedrag. 

Voor wat het eerste motief betreft mag hij dat meteen uit zijn hoofd halen, want bij elke activiteit over het vormen van een regeercoalitie zal de NDP cq voorzitter Bouterse de leiding hebben. En deze heeft Gajadien bij een eerdere gelegenheid op dit stuk reeds een afwijzend signaal toegestuurd. 

Als 'moraalridder' Gajadien zoveel geeft om het volk, waarom blijft hij dan het salaris bij het ministerie van OWT&C toucheren, terwijl hij de stoep van het gebouw in geen jaren heeft betreden? Dit is toch jatten van het volk? 

Kennelijk is het onfatsoenlijk verbale optreden van dit lid de hamer van de voorzitter onbewust gepasseerd, door de jaren heen is dit van tijd tot tijd voorgevallen. Maar, dat neemt niet weg dat dit lid alsnog tot orde geroepen wordt. Dit om precedenten in de toekomst te voorkomen. 

Tijdens de eerstvolgende openbare vergadering dient dit lid in opdracht van de voorzitter zijn woorden gericht aan de president terug te nemen. Doet hij dat niet, dan treedt het Huishoudelijk Reglement van DNA op dit stuk in werking. 

Tenslotte wens ik op te merken, dat deze president landelijk enorme ondersteuning geniet van zijn volgelingen en die hebben zich tot nog toe erg tolerant opgesteld, maar... ook tolerantie heeft zijn grenzen. 

Mede namens alle NDP-partijstructuren van het district Wanica, 
Theodorus L.J. Vishnudatt, 
gewezen NDP-parlementarier.

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un reisde in jaren '90 met valse Braziliaanse paspoorten

Twee paspoorten in februari 1996 uitgereikt door de Braziliaanse ambassade in Praag

Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een onderzoek naar de paspoorten opgestart


De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un staat erom bekend dat hij zijn volk graag onder de duim houdt. Zo is het zo goed als onmogelijk voor de inwoners om het land te verlaten. De man zelf heeft echter meer van de wereld gezien dan u zou denken. Volgens Europese veiligheidsdiensten reisde hij in de jaren ’90 onder een vals paspoort naar westerse landen.

 
Persagentschap Reuters kon een fotokopie van twee valse paspoorten bemachtigen. Op een daarvan prijkt een foto van de jonge Kim Jong-un, onder de alias Josef Pwag. Volgens het document werd hij geboren in Sao Paulo in 1983.


Het andere paspoort behoort toe aan wijlen zijn vader Kim Jong-il, die de valse naam Ijong Tchoi gebruikt en hem een geboortedatum in 1940 geeft. Beide werden in februari 1996 uitgereikt door de Braziliaanse ambassade in Praag.

 Hoewel de info op de documenten duidelijk vervalst is, zijn de paspoorten op zich wel rechtsgeldig. Het gaat om legitieme exemplaren die leeg werden opgestuurd naar consulaten, waar ze vervolgens uitgereikt werden.

Volgens vijf Europese veiligheidsdiensten werden de twee Braziliaanse in de jaren ’90 gebruikt om visa’s aan te vragen voor westerse naties. Daarnaast zouden ze ook aangewend zijn tijdens reizen naar Brazilië, Japan en Hong Kong.

Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een onderzoek naar de paspoorten opgestart. De Noord-Koreaanse ambassade in Brazilië weigerde alle commentaar. Sinds hij in 2011 aan de macht kwam, heeft Kim Jong-un - die overigens in Bern (Zwitserland) studeerde - zijn land niet meer verlaten.

(Suriname Mirror/Reuters/Het Laatste Nieuws)

Directeur Sea Aquarium en Substation moet stoppen met bouw kades in binnenwater Lions Dive Hotel

Reeds geplaatste palen moeten binnen een maand zijn verwijderd

(Bron: Google Street View/Antilliaans Dagblad)

Adriaan ‘Dutch’ Schrier, directeur van Sea Aquarium en van Substation, moet stoppen met de bouw van kades voor de aanleg van boten in het binnenwater bij het Lions Dive Hotel. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 1 maart 2018.

Tijdens de behandeling van de rechtszaak heeft het Lions Dive Hotel & Marina aan de hand van een tekening van landmetersbureau MDP aangetoond, dat er ten noorden en ten westen van de oostelijke kustlijn 2.669 vierkante meter land door Schrier is aangewonnen. De rechter verbiedt de eigenaar van Substation om uitvoering te geven aan de plannen voor twee kades in het binnenwater.

De reeds geplaatste palen moeten binnen een maand zijn verwijderd. Het is Substation wel toegestaan om een kade aan de westkant van het schiereiland aan te leggen, op voorwaarde dat dit schiereiland eerst verkleind wordt door minimaal 500 vierkante meter af te graven.

Om Lions Dive Hotel niet tot last te zijn, mag aan die nieuwe kade beperkt worden aangemeerd door grote schepen; het onderzoeksschip Chapman of een ander schip van vergelijkbare omvang mag er van de rechter hooguit acht keer per jaar aanleggen, telkens hooguit 24 uur.

Van Curaçao afkomstige pianist en filosoof Alexander Kraft van Ermel op podium ‘Chopin in the City’-festival in Chicago

(Bron foto: Facebook)
Kraft van Ermel speelt ‘Chopin on Curaçao’ in auditorium Harold Washington Library


De van Curaçao afkomstige pianist en filosoof Alexander Kraft van Ermel (27) heeft deze week drie keer op het podium gestaan van het tweede ‘Chopin in the City’-festival in Chicago. Het muzikale talent bracht met zijn solopresentatie ‘Chopin on Curaçao’ in het auditorium van de Harold Washington Library verschillende Curaçaose elementen naar de Verenigde Staten. Dit bericht vandaag, donderdag 1 maart 2018, het Antilliaans Dagblad op gezag van een persbericht van de moeder van de pianist.


Behalve de beelden van het eiland die op de achtergrond werden getoond, bracht hij ook de Curaçaose mazurka ten gehore.

Voor het publiek was het een verrassing dat de Antilliaanse mazurka’s qua vorm en stijl identiek zijn aan de traditionele mazurka uit Polen, maar dat het Antilliaanse karakter desondanks duidelijk hoorbaar is.

GMN-minister waarschuwt voor ‘mogelijk verborgen risico’s’ HNO op Curaçao

'Voorziene en niet-voorziene financiële risico’s verbonden aan het HNO-project'

Minister vraagt Rekenkamer diepgaand onderzoek in te stellen naar gang en stand van zaken bij Sona met betrekking HNO-project


Er zijn diverse voorziene en niet-voorziene financiële risico’s verbonden aan het HNO-project waarin het Land Curaçao geen deugdelijk onderbouwd en gecontroleerd inzicht heeft gekregen van stichting Sona. Dat stelt minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur in haar brief aan de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC), zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 1 maart 2018.

Zij waarschuwt dan ook voor mogelijk verborgen risico’s bij het project.

In de brief dient de minister - zoals vrijdag aangekondigd in de Staten - een officieel verzoek in bij de ARC voor het instellen van een diepgaand onderzoek naar de gang en stand van zaken bij Sona met betrekking tot het HNO-project in de periode 2013 tot en met 2017.

Als voorziene en niet-voorziene financiële risico’s verbonden aan het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO) noemt Camelia-Römer onder andere ‘de bewust door stichting Sona gecreëerde en in stand gehouden vertraging bij het transitie-traject’. Ook de onduidelijkheden rond de kostenoverschrijding met betrekking tot de omleiding van de Hamelbergweg en het opstellen van een gedegen onderbouwde HNO-businesscase worden in dit kader genoemd.

Rechter Brazilië keurt omstreden kapwet Amazone goed

Uitspraak betekent een grote tegenslag voor milieubeschermers

(Bron foto: Twitter)

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft woensdag 28 februari 2018 een wetswijziging goedgekeurd die amnestie verleent aan landbezitters die voor 2008 illegaal bomen hebben gekapt. De uitspraak betekent een grote tegenslag voor milieubeschermers. Die vrezen dat nu de weg vrij komt voor grootschalig kappen in het Amazonegebied.


De wetswijziging, die in 2012 door het parlement werd aangenomen, verlicht de verplichting voor boeren om minimaal 20 procent van hun land bebost te houden. Ook hoeven landeigenaren die illegaal hebben gekapt hun boetes niet meer te betalen en hoeven ze minder bomen terug te planten.

In totaal 290.000 vierkante kilometer illegaal gekapt oerwoud hoeft niet meer te worden hersteld.

'Dit beloont degene die ontbost heeft, degene die de wet heeft overtreden', aldus Nurit Bensuan van het Instituto Socioambiental, een Braziliaanse organisatie die zich inzet voor het behoud van het regenwoud.


(Suriname Mirror/Nu.nl/Globo/Twitter)

Vicepresident Ashwin Adhin krijgt van president Bouterse bijzondere taken

Regering stelt spoedig per resolutie een Bijzonder Bestuursorgaan in...


Vicepresident Ashwin Adhin zal door president Desi Bouterse worden belast met bijzondere taken. Dit is nodig om de realisatiegraad van de prioriteiten die gesteld zijn dit dienstjaar, te verhogen en de garantie van effectief en efficiënt door te kunnen voeren. 

De regering zal spoedig overgaan tot de instelling per resolutie van een Bijzonder Bestuursorgaan. De vicepresident zal door de president worden gemandateerd zijn uitvoeringsbevoegdheid te hebben over een aantal prioriteitsgebieden. Dit zei Bouterse tijdens de begrotingsbehandeling dinsdag in De Nationale Assemblee, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 1 maat 2018.

Voor deze taken krijgt hij speciaal mandaat van het staatshoofd.

De taken waarmee Adhin belast zal worden door de president zijn onder andere:
- de financiële sector
- infrastructuur
- exportsector
- agrarische sector
- productie
 - transport
- toerisme
- minerale sector
- het grondbeheer
- de woningbouw
- de sociaal maatschappelijke en medische sector
- de aanpak van de efficiëntie, effectiviteit en de omvang van het ambtenaren korps.

Humberto Tan verlaat gedwongen RTL Late Night en maakt plaats voor nieuwsman Twan Huys

Tan: 'Ik ben het niet eens met die beslissing, maar respecteer de beslissing wel'

(Bron screenshot: YouTube/RTL Late Night - Suriname Mirror)

Huys: 'Na vele prachtige jaren bij de NTR is het tijd voor verandering'


Humberto Tan stopt komende zomer als presentator van RTL Late Night. Dat maakte hij woensdagavond 28 februari 2018 bekend in zijn eigen programma, aldus onder andere De Telegraaf. Zijn verrassende opvolger is Twan Huys, die Nieuwsuur vaarwel zegt.

Een geëmotioneerde Tan zei in de live-uitzending, dat hij plaatsmaakt, omdat RTL gelooft in een andere toekomst van het programma. Hij is het niet met die beslissing eens, benadrukte de presentator. 'Ik respecteer de beslissing wel. De afgelopen vijf jaar heb ik met ontzettend veel plezier dit programma gemaakt, met de medewerkers die hier allemaal aanwezig zijn. Ik ben er trots op wat we hebben laten zien.'


Tan presenteerde de talkshow van RTL 4 vijf jaar lang sinds augustus 2013, maar heeft niet meer de hoge kijkcijfers van weleer. De presentator vertrekt tegen zijn zin. 'We zijn er in het laatste jaar helaas niet in geslaagd om deze aantallen vast te houden. Daarom begrijp ik goed dat RTL kiest voor een andere weg. Met pijn in het hart neem ik afscheid van een programma dat mij veel heeft gebracht. Ik kijk met trots terug en vol vertrouwen vooruit.' 

De talkshowhost maakte de vijf seizoenen naar eigen zeggen ’met veel passie en plezier’. 'Een geweldig avontuur waarbij ik bijzondere nationale en internationale gasten heb mogen ontvangen. Het grote aantal trouwe kijkers in de eerste jaren en de verschillende televisieprijzen waren voor mij en mijn team een sterke bevestiging dat we met RTL Late Night een goed format hebben ontwikkeld.'

Twan Huys stopt na 25 jaar NOVA en Nieuwsuur als presentator bij de NTR. Huys wordt met ingang van het nieuwe tv-seizoen in september de nieuwe presentator van RTL Late Night, waar hij Tan opvolgt. Huys blijft tot 1 mei Nieuwsuur presenteren.

'Na vele prachtige jaren bij de NTR is het tijd voor verandering. Met ongelooflijk veel plezier kijk ik terug op mijn correspondentschap in Amerika voor NOVA en daaropvolgend het presenteren van Nieuwsuur en College Tour. Na elf jaar als anchor bij de mooiste journalistieke rubriek van Nederland is hun nu tijd voor een nieuw avontuur op de late avond bij RTL.'

“Ik heb met veel passie en plezier vijf seizoenen ‘RTL Late Night’ gemaakt. Een geweldig avontuur waarbij ik bijzondere nationale en internationale gasten heb mogen ontvangen. Het grote aantal trouwe kijkers in de eerste jaren en de verschillende televisieprijzen waren voor mij en mijn team een sterke bevestiging dat we met ‘RTL Late Night’ een goed format hebben ontwikkeld. We zijn er in het laatste jaar helaas niet in geslaagd om deze aantallen vast te houden. Daarom begrijp ik goed dat RTL kiest voor een andere weg. Met pijn in het hart neem ik afscheid van een programma dat mij veel heeft gebracht. Ik kijk met trots terug en vol vertrouwen vooruit. Dank aan alle gasten, dank aan alle artiesten, dank alle medewerkers en vooral dank alle kijkers!!!! Al waren dat er soms 400k en soms 1 miljoen. Dank allen!!!! #rtlln #Foto William Rutten #OmroepmanvhJaar2015 #Tot1juliBlijfIk!!!
A post shared by Humberto Tan (@humbertotan) on

Oud-directeur Peruaanse vestigingen Odebrecht bekent geld te hebben gedoneerd aan campagne van president Kuczynski

(Bron foto: Twitter)
Jorge Barata gaf ook geld aan twee vertegenwoordigers van Fujimori's partij


De voormalig directeur van Peruaanse vestigingen van de door schandalen geplaagde Braziliaanse bouwreus Odebrecht, Jorge Barata, vertelde tegen openbaar aanklagers dat hij geld heeft gegeven aan de campagne van president Pedro Pablo Kuczynski in 2011, zei een advocaat van oppositieleidster Keiko Fujimori woensdag 28 februari 2018.


Barata, een staatsgetuige in een witwaszaak met meerdere politici, vertelde ook aan de Peruaanse openbaar aanklagers, dat hij geld gaf aan twee vertegenwoordigers van Fujimori's partij, aldus
Fujimori's advocaat Guiliana Loza tegen verslaggevers in Brazilië in commentaren die live werden uitgezonden in Peru op lokaal tv-kanaal Canal N.Het is niet duidelijk of Barata wordt beschuldigd van enig vergrijp voor het doen van campagnebijdragen.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Het evolutionaire geheim van het kleinste aapje ter wereld

Evolutionaire biologen ontdekken, dat dwergzijdeaapje niet één soort, maar twee is


Evolutionaire biologen hebben nu ontdekt dat het dwergzijdeaapje - 's werelds kleinste aap - niet één soort, maar twee is. Met een gewicht van slechts 100 gram, ongeveer de grootte van een grote tomaat, werd de insectenetende primaat voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 1823 door de Duitse natuuronderzoeker Johann Spix als Cebuella pygmaea, met vervolgens een ondersoort. 

Nu heeft een team onder leiding van de University of Salford, met behulp van de nieuwste technieken in genomica en fylogenetica, bewezen dat twee takken van pygmee zijdeaapjes, die ongeveer 2-3 miljoen jaar geleden van elkaar zijn afgeweken, bestaan.

De studie was beperkt tot apen in het Braziliaanse Amazonegebied, maar er zijn aanwijzingen dat onderzoekers meer soorten kunnen ontdekken met verder onderzoek in de bossen van de andere landen waar ze leven.

(Bron foto: Phys.org)
 
Bevindingen als deze hebben ernstige gevolgen voor de instandhouding, omdat de bevolkingsaantallen in wezen gehalveerd zijn wanneer een soort plotseling in tweeën wordt gedeeld in het licht van nieuw wetenschappelijk bewijs.

Gelukkig voor de dwergzijdeaapje, behoren de bossen waar ze worden gevonden tot de best bewaarde plekken van de Amazonee, zeggen de wetenschappers.

De studie, geleid door Jean Boubli, hoogleraar tropische ecologie en instandhouding, aan de Salford University, Verenigd Koninkrijk, en de eerste ooit om genomica te gebruiken om de evolutionaire geschiedenis van een groep Nieuwe Wereld-primaten te onderzoeken, is gepubliceerd in 'Molecular Phylogenics and Evolution'.

Het team, dat wetenschappers uit vier Braziliaanse onderzoeksinstituten en het in de VS gevestigde Conservation International opnam, ontdekte dat een van de verschillende dwergzijdeaapjes-soorten te vinden is in het Japurá-bassin in Brazilië, naar het westen uitstrekkend naar Colombia, Noord-Peru en Ecuador, ten zuiden wordt gevonden van de Amazone, ten oosten van de rivier de Madeira in Brazilië, en mogelijk uitgebreid tot Peru en Bolivia.

Ze gebruikten genoomsequencing (ddRADseq) om de evolutionaire geschiedenis van Cebuella te bestuderen en vonden twee afstammingslijnen. Professor Boubli zei: 'Er is lange tijd verwarring geweest over de taxonomie van deze prachtige wezens, vooral omdat Spix niet in zijn reisdagboeken de exacte locatie heeft vastgelegd waar hij het type Cebuella pygmaea verzamelde in de vroege jaren 1800. Dat schept verwarring over welke van de twee recent ontdekte soorten de oorspronkelijke naam moeten behouden: die van het noorden of van het zuiden van de Amazone. De schoonheid van genomica betekent, dat we nu kunnen zien dat de pygmee-ouistiti een term is voor twee soorten die zich bijna onafhankelijk hebben ontwikkeld gedurende bijna 3 miljoen jaar.'

Volgens de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten zijn dwergzijdeaapjes van 'Minste Zorg'. Maar, de recente ziekte epidemieën hebben de 'IUCN Species Survival Commission's Primate Specialist Group' ertoe aangezet om aan te bevelen die status bij te werken naar 'Kwetsbaar'.

(Suriname Mirror/Phys.org)