zaterdag 9 maart 2019

Minister Moestadja en VS-ambassadrice Karen Lynn Williams spreken over mensenrechten en arbeid

Moestadja maakt ambassadrice duidelijk dat Suriname werkt aan bestrijden kinder- en dwangarbeid en versterking Arbeidsinspectie

(Bro  foto: NII)

 Minister Soewarto Moestadja van Arbeid en de ambassadrice van de VS, Karen Lynn Williams, hebben met elkaar van gedachten gewisseld over politieke issues die betrekking hebben op het vlak van arbeid. Dit gebeurde vrijdag tijdens een beleefdheidsbezoek dat de ambassadrice bracht aan de minister, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) zaterdag 9 maart 2019.

Beide partijen hebben het belang benadrukt van respect van mensenrechten tegen de achtergrond van onmenselijke wreedheid die gepaard gaat met mensenhandel, dwangarbeid en kinderarbeid. De minister memoreerde in dit verband de recente inspanningen van Suriname ter toetreding tot de Forced labour Convention. Hiermee heeft het land een duidelijke politiek statement gemaakt naar de internationale gemeenschap toe, als land dat vastberaden is om gericht beleid en specifieke wetgeving toe te passen tegen mensenhandel en dwangarbeid.

Ten aanzien van kinderarbeid verwees de minister naar het recent onderzoek dat het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO) in opdracht van het ministerie van Arbeid heeft uitgevoerd. Dit onderzoek is tot stand gekomen met medewerking van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Amerikaanse overheid. Het bedoeld onderzoek heeft inzicht verschaft in het voorkomen van kinderarbeid in ons land, met uitzondering van de districten Sipaliwini en Brokopondo. De noodzaak voor nader onderzoek in deze twee districten werd benadrukt.

Ook informeerde de bewindsman de ambassadrice, dat het Nationaal Actieplan Kinderarbeid reeds is samengesteld en spoedig uitgevoerd zal worden. Om schending van mensenrechten op het vlak van arbeid te voorkomen zal de Arbeidsinspectie worden versterkt. Het proces hiertoe is al aangevangen. Het ministerie zal met de ILO en de Amerikaanse overheid nagaan of er mogelijkheden zijn tot technische samenwerking in het streven naar verbetering van de handhavingsfunctie van de Arbeidsinspectie.

De minister bood de ambassadrice twee recent uitgebrachte boeken aan, ‘Arbeid in de pers, na 7 decennia eindelijk modernisering Arbeidswetgeving’ en de tweetalige publicatie ‘Modernisering van de Arbeidswetgeving in Suriname/Modernization of labour legislation in Suriname’.

Overvaller dood aangetroffen te Mama Ndjuka - Kompanen op de vlucht

Slachtoffer en kompanen beschoten door ondernemer en zijn beveiligers

Een andere gewonde gevlucht naar Frans-Guyana - Man gezocht door Franse politie


De recherche van Regio Oost heeft maandag 4 maart het lichaam van de 38-jarige Raoul Lansoe alias Oela op de weg te Mama Ndjuka aangetroffen met schotwonden. Drie slachtoffers, die zich maandag op het vliegveld te Gakaba bevonden, schakelden de recherche Oost in, omdat zij in de vroege ochtend te Mama Ndjuka beschoten waren door een groep struikrovers. Ditbericht het Korps Politie Suriname zaterdag 9 maart 2019.

Het rechercheteam deed de locatie aan en onderzoek wees uit, dat een ondernemer en twee beveiligingsmedewerkers vanuit hun kamp te Mama Ndjuka op een ATV reden naar een aanmeersteiger, waar zij met de boot naar Gakaba wilden nemen om met een vliegtuig post te verzenden naar Paramaribo.

Toen de ondernemer en zijn beveiligers de aanmeersteiger dicht genaderd waren kwam er plotseling vanuit het aangrenzend bos een groep met vuurwapens gewapende mannen tevoorschijn, die op de ondernemer en de beveiligers begon te schieten. De ondernemer en zijn beveiligers beantwoordden het vuur met hun eigen vuurwapens.

Op een bepaald moment vluchtten de struikrovers het bos weer in zonder iets buit te hebben gemaakt. Op de terugweg naar Mama Ndjuka vernam de ondernemer van enkele mensen, dat een man dood lag op de weg. De ondernemer herkende de man als een van de gewapende struikrovers, die op hem en zijn beveiligers geschoten hadden.

De politie kreeg verder de informatie, dat een andere gewonde vermoedelijk was uitgeweken naar de Franse kant voor medische hulp. De Surinaamse politie nam contact op met de Franse politie en de informatie bleek op waarheid te berusten. Die verdachte heeft een schotwond opgelopen aan zijn rechterarm. Verder bleek uit het onderzoek, dat die verdachte ook door de Franse politie werd gezocht voor zijn betrokkenheid bij twee roofovervallen op de grensrivier.

Het lichaam van Raoul Lansoe is na overleg met het Openbaar Ministerie in beslag genomen

ECD gaat strenger toezien op prijscalculaties door bedrijven

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Rij- en Voertuigenbelasting wordt op onaanvaardbare wijze afgewenteld op consument


De Economische Controle Dienst (ECD) zal strenger toezicht houden op prijscalculaties door bedrijven, naar aanleiding van klachten dat de Rij- en Voertuigenbelasting op onaanvaardbare wijze  wordt afgewenteld op de consument.

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) meldt vrijdag 8 maart 2019 via het Nationaal Informatie Instituut, dat na de invoering van de belasting een ondernemer ertoe is over gegaan om deze kostenpost door te berekenen in de verkoopprijs. 'Het kan nimmer de bedoeling zijn dat de consument benadeeld wordt, door het onjuist doorrekenen van de Rij- en Voertuigenbelasting bij de kostprijs', zegt het ministerie.

Bedrijven mogen vaste lasten opbrengen, maar de kostprijscalculatie dient op een correcte wijze te gebeuren. Deze minimale procentuele doorberekening moet evenredig verspreid zijn over het hele jaar, aldus HI&T. Via social media had een burger gemeld dat er een extra heffing werd doorgevoerd door een bepaalde ondernemer. De Consumentenkring had eveneens zijn ongenoegen geuit over deze handelingen. De ECD werd erop uitgezonden om dit geval te onderzoeken. De ondernemer plaatste op de prijs van zijn product een extra heffing van Srd 30 voor rij- en voertuigenbelasting. Toen de ECD-medewerkers ter plekke arriveerden was de extra heffing reeds verwijderd door de ondernemer. Hem werd aangezegd de correcte kostprijscalculatie toe te passen.

De ECD zal via de aankoopbonnen van de winkeliers en andere bedrijven streng nagaan in hoeverre de verkoopprijs voor de consumenten juist is en de winstmarge niet is overschreden.

Consumenten en ondernemers die hebben geconstateerd dat er een extra heffing van de Rij -en Voertuigenbelasting op de aankoopbon is, of onredelijke prijsverhogingen hebben opgemerkt, mogen dit melden aan de afdeling Consumentenzaken en/of de Economische Controle Dienst via 402080 toestel 1053, 1218 of 1066, het verkort nummer 1940 of whatsappen naar +5978586256.

Zilveren Addy voor Calvé pindakaas televisiereclame in het Papiaments

Commercial gemaakt voor opdrachtgever Sekat/Unilever Curaçao door Advertising/BuckleUp


Dolph van Stapele en Ronald Nije Fisheye van Advertising/BuckleUp hebben de Zilveren Addy gewonnen voor de pindakaas televisiereclame die zij maakten voor opdrachtgever Sekat/Unilever Curaçao. Ze wonnen de prijs donderdag tijdens de uitreiking van de American Advertising Awards en kregen deze uit handen van de gerenommeerde American Advertising Federation (AAF). Dit berucht het Antilliaans Dagblad zaterdag 9 maart 2019.

Bij deze jaarlijkse awardshow worden prijzen uitgereikt voor het meest aansprekende reclamewerk.

Doordat Fisheye Advertising /BuckleUp deze prijs heeft gewonnen, zijn ze automatisch genomineerd voor de volgende ronde.

Bas Nuissl, creatief directeur BuckleUp over deze prijs: 'Het is een grote eer om deze prijs te winnen. De commercial is puur gemaakt voor de Curaçaose markt. En dat we met deze televisiereclame meteen een prijs winnen voor de totale Caribische markt van 44 miljoen inwoners is exceptioneel. Daarnaast zijn we als awardwinners automatisch genomineerd voor de volgende ‘ronde’ van de American Advertising Awards. Een commercial in het Papiaments waarover de hele top jury in Miami zich moet buigen.'Maarten Deurloo, commercieel manager Sekat, distributeur van Calvé Pindakaas: 'Vanaf dag één dat we deze commercial gingen maken, hadden we een goed gevoel. Maar, dat de commercial een Addy zou winnen voor de totale Caribische markt ging natuurlijk ook ons voorstellingsvermogen ver te boven. Nu hopen we natuurlijk dat we via Florida over een paar weken ook in New York in de prijzen vallen.'

Fisheye Advertising/BuckleUp is bekend op Curaçao van televisiereclames en reclamecampagnes voor onder andere Ennia, Banco di Caribe en het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC).

Duits maritiem aannemingsbedrijf haalt bemanning van tien van vijftien tankers PdVSA af

(Bron foto: TradeWinds News)
Venezolaans staatsoliebedrijf heeft betalingsachterstand van zeker 15 miljoen dollar


Het Duitse maritieme aannemingsbedrijf Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) heeft staatsoliemaatschappij PdVSA van Venezuela laten weten de bemanning van tien van de vijftien tankers af te halen, omdat er een betalingsachterstand is van zeker 15 miljoen dollar. Dit bericht Reuters 6 maart, zo meldt vandaag, zaterdag 9 maart 2019, het Antilliaans Dagblad.

Een van de schepen die onder BSM vallen is de Icaro, die al sinds december 2018 vastligt bij de Curaçao Oil Terminal in Bullenbaai. Er is beslag belegd op de lading en bunkering, waardoor de olietanker eerder niet weg kon.

Nadat het gerecht onlangs instemde met het overpompen van de olie naar een opslaglocatie op de Curaçaose wal, bleek er ook op het schip zelf beslag te zijn gelegd. Het is nog altijd niet bekend door wie; advocaat Jan Burgers weigert dit te zeggen. Bronnen melden het dagblad, dat het zou gaan om maritieme dienstverlener Maveco.

Omdat het financieel zeer verzwakte PdVSA - beter gezegd PdV Marina, de maritieme tak van het staatsoliebedrijf - zelf lang niet in staat is op korte termijn de benodigde 160 kapiteins, machinisten en andere bemanningsleden te rekruteren, dreigt acuut een noodsituatie dat al deze schepen niet ingezet kunnen worden voor het transport van olie en brandstof. Daardoor raakt PdVSA nog verder in het nauw en zelfs verlamd.

Dat bericht het Britse persbureau Reuters, dat erop wijst dat Petróleos de Venezuela nauwelijks nog een kant op kan als gevolg van mismanagement, de scherp gedaalde olie-output en de sancties van de Verenigde Staten die erop zijn gericht president Nicolás Maduro uit het zadel te werpen. Deze omstandigheden hebben er volgens Reuters toe geleid dat tientallen leveranciers en partners de relatie met PdVSA intussen hebben opgezegd.

Plasa Bieu - Curaçao - gaat maandag 11 maart - weer open voor publiek

'Open marktgebouw veranderd in een cultuurfenomeen'


Plasa Bieu, van oorsprong een open marktgebouw in het centrum van de stad, heeft geschiedenis gemaakt als de eerste lokale marktvoorziening, die bovendien na de opening van het nieuwe marktgebouw is veranderd in een cultuurfenomeen door het aanbieden van authentieke lokale gerechten aan zowel eilandbewoners, als -bezoekers. Dat stelt architect Dito Abbad, van Plan’D2 die belast was met de renovatie van het afgelopen week heropende Plasa Bieu, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 9 maart 2019.

Maandag is de markt weer open voor publiek.

'Het economisch belang is aanzienlijk, daar het meer dan dertig werkplaatsen biedt, en een belangrijke afzetmarkt vormt voor lokale landbouw- en veeteeltproducten. Internationaal plaatst het Curaçao op de internationale markt, naast gelijke attracties, zoals in Port of Spain, San José (Costa Rica), Miami, Parijs, Barcelona en Singapore', aldus Abbad.


Hij legt uit, dat vanuit het streven tot een langer behoud en gebruik van het gebouw, Fundashon Marshé de nadruk heeft gelegd op de kwaliteitsaspecten infrastructuur, hygiëne, gezondheid, sfeer en veiligheid.

De architect legt uit:
'De elektra- en ventilatie-installaties zijn volledig vernieuwd. Voor een maximaal hygiëne- en gezondheidspeil is geïnvesteerd in een geheel nieuwe vloer, van dezelfde kwaliteit als toegepast bij het nieuwe ziekenhuis: hygiënisch, duurzaam, en gemakkelijk schoon te houden. Voorts is een gesloten plafond aangebracht ter voorkoming van stofvorming boven de eettafels. De achterkeukens zijn afgesloten tegen ongedierte. Voor een beter verblijfsmilieu is de centrale ruimte voorzien van natuurlijke ventilatie en zoninval door middel van een open nokconstructie in het dak. De luchtkwaliteit is geoptimaliseerd met nieuwe en krachtigere rookafzuigkappen, vrijstaand, dus niet meer hangend, zodat het oude dak behoorlijk ontlast wordt. Ook is de asbesthoudende dakbedekking vervangen door gelijksoortige, maar asbestvrije dakplaten.'

Verhoging indirecte belastingen, Curaçao, een van meest voor de hand liggende opties bezuinigingsmaatregelen

Regering moet het gat van 127 miljoen gulden wegwerken


Een verhoging van de indirecte belastingen is op dit moment een van de meest voor de hand liggende opties voor bezuinigingsmaatregelen die op tafel liggen. Geen algemene verhoging, maar selectief op bepaalde producten en diensten. 

De regering-Rhuggenaath van Curaçao, meer specifiek minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, zit in een spagaat: om dit jaar het gat van 127 miljoen gulden weg te werken moeten óf de inkomsten omhoog óf dient er extra bezuinigd te worden óf een combinatie van allebei. Geen van beide ziet het kabinet echter zitten omdat ‘de rek eruit is’, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 9 maart 2019.

Volgens Gijsbertha kan niet veel verder gesneden worden in wat de overheid aan publieke dienstverlening biedt, anders gaat dit daadwerkelijk ten koste van de kwaliteit en het niveau. Het optrekken van de belastingen daarentegen wordt gezien als een ‘ultimum remedium’, een laatste redmiddel.

De regering wil de belastingdruk voor zowel privépersonen als rechtspersonen - burgers en bedrijfsleven - niet opvoeren. Vandaar dat de minister van Financiën nu al aangeeft in dit stadium niet te denken aan het optrekken van de loon- en inkomstenbelasting en evenmin aan een hoger percentage winstbelasting. Dit zijn allebei zogeheten directe belastingen, wat werknemers direct op hun loonstrookje zien en in hun portemonnee voelen.

Winstbelasting wordt alleen betaald áls er winst wordt gemaakt.
Indirecte belastingen zijn belastingen die door overheden op indirecte wijze worden geheven, zoals de omzetbelasting (ob). Deze belastingen zijn indirect in de zin dat ze door een tussenpersoon worden geïnd, de verkoper, die de belasting aan de uiteindelijke betaler doorrekent in de prijs.

CBvS: 'Tegoeden in vreemde valuta bij de commerciële banken zijn veilig'

'Met de banken en cambio’s wordt gewerkt aan terugkeer van rust aan het deviezenfront'De tegoeden in vreemde valuta bij de commerciële banken zijn veilig. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal daarop streng toezien. Intussen wordt met de banken en cambio’s gewerkt aan terugkeer van rust aan het deviezenfront. Dat stelt de Centrale Bank in een vrijdagavond uitgegeven communiqué, aldus de Ware Tijd zaterdag 9 maart 2019. 

Governor Robert van Trikt heeft onmiddellijk na zijn intrede samen met het managementteam intensief overleg gevoerd met de algemene banken, de wisselkantoren en overige stakeholders ter bespreking van om oplossingsmodellen die moeten leiden tot normalisatie van het transactieverkeer op de valutamarkt.

Reeds enige tijd is er op de valutamarkt een verhoogde vraag naar Amerikaanse dollars vanwege onzekere marktsentimenten en de stagnatie in de aanvoer van bankpapier in Amerikaanse dollars. 'Alle stakeholders hebben hun medewerking toegezegd om in collectief verband de stabiliteit op de valutamarkt te ondersteunen. Immers, alle Surinamers- vooral de kleine man of vrouw zullen verliezers zijn bij een koersstijging', aldus de CBvS.

Volgens de Centrale Bank zijn de recente ontwikkelingen op de valutamarkt geen weerspiegeling van de economische prestaties van het land, die redelijk goed te noemen zijn. Zo is een redelijke positieve economische groei voor de komende jaren tussen de 2 en 3 procent geprojecteerd door zowel het Internationaal Monetair Fonds als het Planbureau. De inflatieprojectie van de Bank voor 2019 is rond de 6 procent, ervan uitgaande dat de koers stabiel blijft.

De internationale reserves bedragen circa 590 miljoen Amerikaanse dollar, genoeg voor een importdekking van 3,3 maanden. Worden de importen van grote mijnbouwbedrijven eruit gelaten, daar die geen beroep doen op de nationale deviezenreserves, stijgt deze dekking tot ongeveer 5 maanden, meldt de bank. De gelddekking is rond de 67 procent; veel hoger dan het wettelijk voorgeschreven minimum van 50 procent door de Bankwet.

Tegen de achtergrond van de redelijke economische indicatoren en de voorgenomen collectieve acties door de Centrale Bank en andere belanghebbenden, doet zij een dringend beroep op de gemeenschap niet onnodig valuta op te kopen. Benadrukt wordt dat er voldoende dekking is voor de Surinaamse dollar. Ook is er voldoende vreemde valuta ter beschikking voor 'girale overmakingen ter voldoening van de verplichtingen in het buitenland'. Bovendien zal de Bank ook veel actiever liquiditeiten beheersen, zodat ook vanuit dat optiek de rust op de valutamarkt wordt bewerkstelligd.

'Het betaalverkeer zal ook versoepeld en gemoderniseerd worden, zodat minder stagnaties hierin optreden.'

Minister Hoefdraad heeft luisterend oor voor aandachtspunten Coöperatieve Federatie Weg- en Spoortransport

(Bron foto: alexmiedema.nl)
Bestuur COFWES wil opschorting Rij- en Voertuigenbelasting voor aanhangwagens categorie G


De Coöperatieve Federatie Weg- en Spoortransport (COFWES) heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gevraagd om enkele dringende voorzieningen te treffen. Het gaat om een sector die wezenlijk bijdraagt aan werkgelegenheid en export, essentieel voor de economie, aldus voorzitter Rudi Moeridjan. De regering staat er positief tegenover, zegt minister Hoefdraad, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 9 maartt 2019. 

Het bestuur van de COFWES wil opschorting van de rij- en voertuigenbelasting op aanhangwagens categorie G. Dit is internationaal geen gebruik. Onder aanhangwagens vallen diepladers, opleggers, keeperback en houttrailers.

Gevraagd is dat de infrastructuur 24 uur per dag operationeel blijft. Hieronder wordt inbegrepen het veilig kunnen rijden over bruggen en wegen in het hele land. Dit geldt ook voor het weggedeelte vanaf Bigi Poika verder het binnenland in en de brug van Witagron. De sector heeft voor de reparatie van de Witagronbrug Srd 300.000 begroot. De begroting is gespecificeerd.

Het bestuur van de COFWES wil ook opheffing van invoerrechten op de import van nieuwe banden voor bussen, trucks en overig zwaar materieel die commercieel vervoer/transport verzorgen. Minister Hoefdraad zegt dat verdere uitwerking zal komen van de punten die aangegeven zijn door de organisatie.

Vakbondsman Hooghart over leiding directoraat Cultuur: 'Ze maken plaats'

Directrice Eliviera Sandie is verbaasd: 'Wij zijn gewoon in functie'


'Ze maken plaats', aldus vakbondsleider Ronald Hooghart gisteren over de leiding van het directoraat Cultuur, ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Directrice Eliviera Sandie is verbaasd over het bericht, dat zij en onderdirectrice Harriëtte Bholasing-Helstone zijn opgestapt. 'Wij zijn gewoon in functie. Ik heb vandaag nog uitvoerig overleg gehad met de minister over beleid en wat er in de nabije toekomst gedaan moet worden', zegt Sandie vandaag, zaterdag 9 maart 2019, op Starnieuws. 

Reeds twee maanden voert een deel van het personeel actie. Aanvankelijk ging het om de werkomstandigheden. Hierna eiste Hooghart dat Sandie en Bholasing-Helstone moeten opstappen. Volgens Hooghart valt er niet te werken met Sandie, die zich 'een bigi misi' waant. De vakbondsleider beweert echter, dat er geen ontwikkeling zal komen met deze leiding. Hij is blij dat er een oplossing is gekomen tijdens een gesprek gisteren met minister Lilian. Ze heeft kort het personeel bij het ministerie toegesproken.

Op de Internationale Dag van de Vrouw toog de vakbond met borden naar het ministerie met de eis de twee leidinggevende vrouwen heen te sturen. De minister gaf aan, dat zij nog werkt aan een oplossing. Zij vroeg de mensen om geduld te betrachten, omdat zij rustig en uitgebalanceerd een besluit wil nemen. Toen de mensen begonnen te protesteren, zei Hooghart dat daar geen reden voor was. Hij verzekerde het personeel dat er een oplossing is.

Sandie gaf aan dat huisvesting van Cultuur veel te wensen overlaat. 'Door de financiële situatie kunnen niet op stel en sprong oplossingen komen, maar er wordt aan gewerkt.'

Zij heeft persoonlijk contact gemaakt met Hooghart om na te gaan hoe de zaak kan worden opgelost, maar dat heeft niet mogen baten. 'Er zijn geen gronden aanwezig om te eisen dat de directie weg moet', meent Sandie. Zij zegt, dat als er gronden waren, de minister geen keus zou hebben dan de leiding te ontheffen. Zij heeft regelmatig contact met de bewindsvrouwe.

Volgens Sandie is er geen sprake van mismanagement, zoals de vakbond dat beweert. 'Er moet veel gebeuren, zoals het aantrekken van kader, om Cultuur de plaats te geven die het verdient.' Zij ziet alle ruimte om verder te gaan met het personeel dat in actie is. Er moet een stappenplan worden uitgevoerd om de problemen op te lossen.

Minister Moestadja pakt beantwoording vragen namens regering anders aan - 'Ik herzie mijn gedragslijn'

Mathoera (VHP): 'Wat voor boodschap wordt hiermee aan de samenleving gegeven?'

Belfort (ABOP)→: 'Sommige ministers zijn bang voor het parlement, we moeten niet accepteren dat er geen antwoord wordt gegeven op vragen'


Minister Soewarto Moestadja van Arbeid, tevens coördinator van de regering in De Nationale Assemblee, heeft besloten het beantwoorden van vragen namens de regering, bij afwezigheid van ministers, anders aan te pakken. 'Op grond van mijn recent opgedane ervaring, zal ik wat dat betreft mijn gedragslijn herzien', zei Moestadja donderdag tijdens de openbare vergadering. 

Hij zegt hiermee te willen voorkomen dat beantwoording vanuit de regering wordt ‘gedisharmonieerd’,  zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 9 maart 2019.

Enkele weken geleden had Moestadja bij afwezigheid van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, ontkend dat Glenn Gersie zou worden ontslagen als president van de Centrale bank. Moestadja bestempelde berichten hierover als 'gossip' die door de regering onderzocht zou worden.

Na zijn bekendmaking dat hij zaken anders zal aanpakken, zei VHP-parlementariër Krishna Mathoera dat dit tekenend is voor de geloofwaardigheid van de regering. Dat Moestadja als coördinator nu een voorzichtige houding moet aannemen, is niet vertrouwenwekkend naar de samenleving. 'Wat voor boodschap wordt hiermee aan de samenleving gegeven?', vroeg Mathoera.

Zij wees Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons erop dat die er wel voor moet zorgen dat ministers antwoord geven op vragen als die door het parlement worden gesteld.

Volgens Edward Belfort (ABOP) is Moestadja met 'iets' opgezadeld. 'Nu krijgen we dit. Sommige ministers zijn bang voor het parlement. We moeten niet accepteren dat er geen antwoord wordt gegeven op vragen', aldus Belfort.

NDP-parlementariër Melvin Bouva vindt dat Moestadja duidelijker moet zijn over hoe hij de werkwijze wil herzien. Volgens Bouva is het voorval waarnaar de minister verwijst slechts een incident, dat niet de aanleiding mag zijn voor een structurele wijziging in de communicatie tussen parlement en de regering.

Moestadja zei hierop, dat hij zich zal blijven opstellen als lid van de regering en zijn taak als coördinator zal blijven vervullen. 

'Maar, ook al zou een vraagstuk dringend zijn voor het college, als de desbetreffende minister afwezig is, dan zal ik het college meedelen dat in zulke gevallen maar gewacht moet worden tot die collega aanwezig is om zelf zijn beantwoording te verwoorden.'

Suriname maakt zich op voor de diamant

Assemblee neemt als aanzet ‘Kimberley Process Certificate Scheme’ verdrag aan

- Oppositie verlaat tijdens behandeling de vergadering, omdat die volgens haar te lang duurde...
- Bouva (NDP): 'Juist oppositie die een mond vol heeft van ontwikkeling en dat wij onze economie moeten herstellen, laat het op dit soort cruciale momenten afweten'


Met de aanname van het ‘Kimberley Process Certificate Scheme (KPCS)’ verdrag gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) is een aanzet gegeven om een diamantenindustrie op te zetten. Voor Suriname is het ratificeren van dit verdrag de belangrijkste vereiste om toe te treden tot de World Diamond Council Association. De wet is met algemene 26 stemmen aangenomen, aldus vandaag, zaterdag 9 maart 2019, Starnieuws.

'Met deze wet worden er deuren geopend voor Suriname op de internationale markt met betrekking tot de diamantenindustrie welke tot economische voordelen kan leiden', zei commissievoorzitter Melvin Bouva (NDP). Hij vindt dat hiermee een behoorlijk stuk regulering binnen de mijnbouwsector teweeg zal worden gebracht. Ook is dit een poging om de smokkel van edelmetalen, in het bijzonder diamanten, te voorkomen.

'De diamantenindustrie is vrij nieuw voor Suriname en daarom is het noodzakelijk dat er gedegen onderzoek wordt gedaan om deze sector op een gepaste wijze tot ontwikkeling te brengen, zodat over kan worden gegaan tot de export van diamanten. Diamanten zijn in vergelijking met andere edelmetalen waardevast', aldus Bouva.

Suriname is volgens Bouva vastbesloten om te investeren in een diamantenindustrie en hij is ervan overtuigd dat het een industrie is met veel potentie en dat die past binnen het kader om verder te werken aan de diversificatie van onze economie. Hij wil van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regilio Dodson, weten wat die nog nodig heeft om zich te versterken.

Commissielid Asiskumar Gajadien (VHP) zei, dat het een vaststaand feit is dat er in Suriname diamanten zijn. 'Een van de multinationals heeft aangegeven dat zij behalve goud ook andere mineralen heeft geëxporteerd. Met KPCS zouden wij gauw kunnen nagaan hoeveel diamant uit Suriname geëxporteerd is. Het is niet duidelijk of de regering deze informatie heeft kunnen natrekken. Wat kunnen wij uit deze sector voor het land halen, het moet niet zo zijn dat terwijl wij dit formaliseren, wij achteraf verrast worden dat er andere spelers en regelgeving tot stand komen wat niet vooraf bekend is.' 

Glen Sapoen (NDP) verduidelijkte, dat om lid te worden van het WDCA het verkrijgen van een certificaat een voorwaarde is om internationaal handel te drijven in diamanten. Suriname kan momenteel geen diamanten exporteren, omdat zij niet voldoet aan het KPCS. 'Wat heeft het ministerie van NH tot nu kunnen registreren in verband met de diamantvondsten, zijn er tekenen dat deze stenen worden gesmokkeld? Als we de werkelijke huidige situatie van de goudwinning bekijken waar Suriname moeilijk grip op heeft; vooral in de kleine mijnbouwsector en straks ook nog met de legale handel in diamanten, wil ik gelijk aan de regering vragen wat het vervolgbeleid van de regering zal zijn ten aanzien van de kleine goudsector met de nieuwe dimensie die het gaat krijgen.'

Minister Dodson stelde, dat het KPCS en daarbij geldende regelgeving belangrijk zijn voor een ordelijke en structurele ontwikkeling van de diamantindustrie. Als Suriname dit niet doet, betekent dat dat de gevonden diamanten niet geëxporteerd mogen worden. Het doel van dit verdrag is om het fenomeen ‘blood diamond’ tegen te gaan. 'Dat betekent niet alleen in de conflictgebieden, maar ook diamanten die gewonnen worden door kinderarbeid en andere illegale activiteiten. Het meest belangrijke is dat jouw diamant een identificatie moet krijgen. Wanneer dat gedaan is, kan jij de nationale en internationale controle doen.'

Op de vraag over extra’s die meekomen bij de multinationals, zeide minister daar geen data over te hebben.

Opmerkelijk was de afwezigheid van de oppositie tijdens te stemming. Zij is tijdens de behandeling uit de vergadering gestapt, omdat het volgens haar te lang duurde.

Melvin Bouva heeft het verlaten van de vergadering door de oppositie als zeer kwalijk ervaren en spraek zich daarover uit. 'Juist de oppositie die een mond vol heeft van ontwikkeling en dat wij onze economie moeten herstellen, laat het op dit soort cruciale momenten afweten. Als jij regeerverantwoordelijkheid wilt, dan moet je in elk geval aantonen dat jij bereid bent te werken voor het land.'