donderdag 5 april 2018

Vier gezondheidsfunctionarissen gearresteerd in Colombia verdacht van dood 16 baby's

Baby's kregen nepmedicijnen om aandoeningen van de luchtwegen te behandelenColombia heeft vier gezondheidsfunctionarissen gearresteerd op verdenking dat ze de dood van 16 baby's hebben veroorzaakt die nepmedicijnen kregen toeegediend om aandoeningen van de luchtwegen te behandelen. De verdachten zijn twee directeuren van farmaceutisch bedrijf Farma Pos, een onafhankelijke tussenpersoon en de persoon die verantwoordelijk is voor de aankoop van medicijnen voor de Laura Daniela Kliniek in de stad Valledupar.


De arrestaties volgen na meer dan een half jaar van protesten, georganiseerd door de moeders van de baby's die zijn overleden in het ziekenhuis, mogelijk omdat ze niet het juiste medicijn ontvingen.

Volgens de openbaar aanklager heeft Farma Pos een nepversie van Survanta ontwikkeld, een medicijn voor baby's met aandoeningen van de luchtwegen.


Het geneesmiddel werd vervolgens verkocht aan het Rosario Pumarejo-ziekenhuis en de Laura Daniela-kliniek, waar enkele pasgeborenen werden behandeld met het nepmedicijn. Aanklagers in Valledupar proberen 'vast te stellen of de levering van het medicijn rechtstreeks verband hield met de dood van sommige van de kinderen die werden behandeld in de maand april 2016.'

De verdachten worden beschuldigd van inbreuk op het auteursrecht en fraude. Het is onduidelijk of zij verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de baby's.


De gezondheidswaakhond in Colombia heeft het ziekenhuis en de secretaresse van Valledupar sinds vorig jaar onderzocht, nadat ze erachter kwamen dat kinderen nepmedicijnen kregen tussen juni 2017 en januari 2017.

Volgens de waakhond kon het Laura Daniela-ziekenhuis niet de echtheid van de medicijnen kon verifiëren die gekocht waren bij lokale producenten. Gezondheidsautoriteit Supersalud zei in oktober, dat het aan het onderzoeken was of andere ziekenhuizen in de regio ook valse medicijnen hadden gekocht en toegediend.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Caracol/Twitter/LA FM/YouTube)

Oud-president van Brazilië Lula da Silva mag hoger beroep niet verder in vrijheid afwachten

(Bron foto: Twitter)
Lula zou een miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van bouwbedrijf Odebrecht

 
De voormalige president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva mag zijn hoger beroep niet verder in vrijheid afwachten. Dat heeft het Hooggerechtshof van het land donderdag 5 april 2018 met zes tegen vijf stemmen besloten. Lula is eerder al in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens corruptie. Hij was tot woensdag op vrije voeten.


Vorig jaar is Lula veroordeeld tot negen jaar cel. Rechter Sergio Moro achtte bewezen, dat Lula voor een miljoen euro aan steekpenningen heeft aangenomen van bouwbedrijf Odebrecht.
OAS zou voor Lula een appartement in Guarujá aan de Atlantische kust gerenoveerd hebben. In ruil daarvoor zou de oud-president het bedrijf opdrachten van oliemaatschappij Petrobras, een semistaatsbedrijf, hebben gegund. Lula verwerpt de aantijgingen en ontkent eigenaar te zijn van het appartement.


Maar, ook in het hoger beroep in januari wist de oud-vakbondsleider niet te overtuigen. Integendeel, de rechters verhoogden zijn straf naar twaalf jaar.

Lula is vastbesloten door te vechten tot alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput, maar dat kan nog jaren duren. Het Hooggerechtshof boog zich gisteren over de vraag of de oud-president op vrije voeten mag blijven tot hij is uitgeprocedeerd.
Het hof oordeelde in 2016, dat verdachten aan hun gevangenisstraf moeten beginnen als hun eerste beroep tegen een veroordeling is afgewezen. Dat besluit was echter onderwerp van discussie.


Lula wil weer meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar zal door zijn veroordeling vermoedelijk onverkiesbaar worden verklaard. Toch voert hij de peilingen aan in het politiek verdeelde land. Hij was van begin 2003 tot 2011 al president namens de linkse Arbeiderspartij.

Tijdens zijn ambtsperiode was Lula, ooit begonnen als schoenenpoetser, zeer populair. Ook nu is hij nog geliefd, vooral bij het armere deel van de bevolking. Lula moderniseerde de grootste economie van Latijns-Amerika en verbeterde de leefomstandigheden van miljoenen Brazilianen.


Aanhangers van Lula denken dat hij wordt vervolgd om te voorkomen dat hij weer meedoet aan de verkiezingen. Het is nu aan Sergio Moro om een arrestatiebevel uit te vaardigen, en de verwachting is dat hij dat volgende week al doet.

(Suriname Mirror/Dagblad van het Noorden/De Morgen/El Pais/Twitter/YouTube)

Minister Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen overleeft weer een reshuffeling

'Vanaf het begin is mijn naam erbij, op een gegeven moment ben je gewoon immuun er voor'


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH)  heeft voor de zoveelste keer een stuk immuniteit tegen het gebezigd begrip ‘reshuffeling’ tentoongesteld, zo schrijft vandaag, donderdag 5 april 2018, het Dagblad Suriname. 

Hij heeft een vervanging kunnen vermijden, nadat zijn partij uit de regering stapte. Daarna heeft hij ook twee reguliere reshuffelingsrondes kunnen overleven. 'Het is de president die bepaalt. Kennelijk ben ik nog steeds in lijn met de verwachting op het ministerie. Wij werken hard op het ministerie', stelt de bewindsman.

Hij heeft eerder gezegd, dat zijn naam bij elke reshuffeling genoemd wordt, maar de reshuffeling maar nooit komt. Dit herhaalde de bewindsman gisteren. 'Vanaf het begin is mijn naam erbij. Op een gegeven moment ben je gewoon immuun er tegen. Zolang de president niet zegt dat het genoeg is, ga ik door', stelt Dodson.

NH kent ook een aantal uitdagingen. President Bouterse noemde als voorbeelden de watervoorziening en elektrificatie in stad en districten. Daarnaast is de mijnbouw ook één van de poten van NH.

Hij heeft geen verwachtingen van de nieuwe ministers met wie hij moet samenwerken. 'Wij gaan op dezelfde manier met vereende krachten zaken aanpakken.' Hij verwacht wel een mentaliteit van met  vereende krachten werken om het werk te kunnen verrichten.

FOLS hoopt dat nieuwe OW & C-minister Ferrier kinderen ook aanspreekt op hun gedrag naar leerkrachten

'Kinderen moeten zich niet alleen beschermd voelen, maar moeten ook gewezen worden op wat ze wel en niet kunnen en mogen doen'


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) hoopt dat de aangetreden minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW & C), Lilian Ferrier (van huis uit kinderpsychologe), ook kinderen zal aanspreken op hun gedrag naar de leerkrachten en docenten toe. 

'Kinderen moeten zich niet alleen beschermd voelen, maar moeten ook gewezen worden op wat ze wel en niet kunnen en mogen doen', zegt FOLS-president Marcelino Nerkust vandaag, donderdag 5 april 2018, in de Ware Tijd. 'Zij zijn immers de generatie die over enkele jaren posities in het land zullen innemen.'

Het is de FOLS bekend dat in de onderwijsdriehoek, bestaande uit leerlingen, ouders en leerkrachten, het kind een speciale plaats heeft bij Ferrier. Voornamelijk kinderrechten en de uitvoering van het kinderrechtenverdrag in het land hebben haar bijzondere aandacht. Ze was ook voorzitster van de presidentiële werkgroep Integraal Kinder- en Jeugdbeleid.

De FOLS verwacht, dat de bewindsvrouwe gelijk na haar aantreden er alles aan zal doen dat het derde kwartaal niet te maken krijgt met een nieuwe staking van bus- en boothouders. 'Kinderen hebben recht op onderwijs en wij hopen dat hun dat recht niet onthouden wordt. Dit is dus haar eerste uitdaging. De leerlingen hebben enorm geleden onder de staking van de bus- en boothouders.'

De voorzitter van de BvL (Bond van Leraren)/ALS (Alliantie van Leerkrachten in Suriname), Wilgo Valies, zegt pas na de Paasvakantie te kunnen reageren.

Braziliaanse jaguars hebben geleerd om ten minste één dreiging te overleven, overstromingen in de Amazone

'Een jaguar weet haar jongen in de boomtoppen te voeden en groot te brengen'

Een vrouwtjes volwassen jaguar, die een jong heeft, in het Mamiraua Sustainable Development Reserve in Uarini, Amazonas Staat, Brazilië, 5 juni 2017. (Bron foto: Reuters/ Bruno Kelly)

Braziliaanse jaguars, bedreigd door jagers, ranchers en vernietiging van hun habitat, hebben geleerd om ten minste één dreiging te overleven - overstromingen in de Amazone. Ze gaan de bomen in.

Hoewel ze wel 200 kilo kunnen wegen kunnen de grootste Zuid-Amerikaanse katten behendig navigeren in de boomtoppen waar ze verblijven van april tot juli wanneer het regenwoud onder meters diep water staat.

'Het laat zien, dat zelfs als een groot dier, de jaguar, de overstroming kan weerstaan - en zijn jongen in de boomtoppen weet te voeden, fokken en groot te brengen gedurende drie of vier maanden', zegt Emiliano Ramalho, de hoofdonderzoeker voor Project Iauarete, dat wordt beheerd door het Instituto Mamirauá.


'Dit was nog nooit gedocumenteerd voordat we hier de jaguars gingen onderzoeken.'  Het Iauaretê-project houdt toezicht op jaguars in Mamirauá, bestudeert hun relatie met lokale bewoners en zorgt voor het behoud van de soort, die diep in het regenwoud leeft. Het documenteren van het gedrag van de jaguar tijdens het regenseizoen is zeldzaam, met hun lange verblijf in de boomtoppen voor het eerst geregistreerd door de onderzoekers in 2013 na negen jaar monitoring in de regio. 'Maar, van 2016 tot 2018 hebben we in verschillende bezoeken aan het Mamirauá Reservaat voor Duurzame Ontwikkeling, 600 kilometer ten westen van de hoofdstad Manaus, de gefotografeerde jaguars hoog op takken van Amazonas gefotografeerd.' 

In Brazilië 'beschilderde jaguars' genoemd vanwege hun ingewikkeld gevlekte pels zijn jaguars moeilijk te zien in de dichte jungle.

Onderzoekers ontdekten hun gedrag na bijna een decennium van het bestuderen van hen in hun drijvende bases, trotseerden dezelfde omstandigheden die overstromingen tot de deuropeningen van meer dan 10.000 mensen voeren die in het Mamirauá reservaat leven.

Het Iauaretê-project werkt samen met de Uakari Lodge in het reservaat, dat wordt beheerd door een vereniging van lokale bewoners, om ecotoeristische trips aan te bieden, die profiteren van gps-zenders aangebracht op jaguars, zodat toeristen een glimp van de dieren kunnen opvangen. Het doel is om het bewustzijn voor behoud te vergroten en inkomsten te genereren voor bewoners.

Een reis om jaguars te zien die in bomen leven, kost 10.000 reais ($ 3.000) per persoon. Ecotoerisme bevordert betere relaties tussen jaguars en bewoners, die soms angstig of boos zijn, omdat jaguars vee en huisdieren kunnen eten. Lokale inwoner Railgler dos Santos, een veldassistent bij het project, zegt dat het zien van de intense zwarte ogen van een jaguar die vanuit de jungle staart, hem is bijgebleven.

Gerelateerde foto-essay reut.rs/2q4y15b

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)

Afluisterapparatuur gevonden in de Centrale Bank op Curaçao

Gespecialiseerd internationaal bedrijf heeft afluisterapparatuur gevonden


Er is afluisterapparatuur gevonden in de Centrale Bank. Dat meldt journalist Yves Cooper vandaag, donderdag 5 april 2018, op zijn Facebookpagina. 

De bank heeft tegen hem bevestigd, dat een gespecialiseerd internationaal bedrijf de bank doorzocht heeft. Daarbij zou inderdaad apparatuur gevonden zijn op diverse plekken in de bank.

Maar. de bank geeft daarop nog geen commentaar, zolang het rapport niet is vrijgegeven.

VS Republikeins Congreslid Joe Wilson wil onderzoek naar TeleSUR-televisienetwerk

'TeleSUR lijkt te handelen onder buitenlandse leiding in belang van zijn opdrachtgever, voornamelijk de regering van Venezuela'


Het Amerikaanse Republikeinse Congreslid Joe Wilson heeft het ministerie van Justitie gevraagd te onderzoeken of het TeleSUR-televisienetwerk een niet-geregistreerde agent is van het Nicolas Maduro-regime in Venezuela. 'Terwijl de regering de mensen in Venezuela blijft helpen hun land terug te nemen van autoritaire dictators, schrijf ik de regering de bevolking van de Verenigde Staten te helpen door de status van TeleSUR te onderzoeken volgens de Foreign Agents Registration Act', schreef Wilson in een brief van 28 februari aan minister Jeff Sessions van Justitie, aldus The Miami Herald woensdag 4 april 2018.

Wilson voegde eraan toe, dat Telesur 'lijkt te handelen onder buitenlandse leiding en zich bezighoudt met politieke activiteiten in het belang van zijn buitenlandse opdrachtgever, voornamelijk de regering van Venezuela.'

'Het Telesur-netwerk is voor Venezuela wat Rusland Vandaag (Russia Today, RT) is voor Rusland, een propaganda-outfit die zich voordoet als een nieuwsorganisatie die informatie uitzendt die Amerikaanse belangen in Latijns-Amerika ondermijnt', schreef het congreslid.


Wilson's kantoor zei dinsdag 3 april, dat hij geen antwoord krijgt van het ministerie van Justitie.

TeleSUR, geïntroduceerd door wijlen Hugo Chavez en Fidel Castro, staat voor moeilijke tijden. Het begon met uitzenden in 2005 als een alternatief tv-netwerk gefinancierd door de regeringen van Venezuela, Cuba, Uruguay en Argentinië. Later kwamen Bolivia, Nicaragua en Ecuador er bij. Venezuela beheert ten minste 51 procent van de aandelen en de inhoud ervan. Maar, veranderingen in de leiding van de lidstaten zorgde ervoor, dat Argentinië zich terugtrok inn 2016 en Ecuador afgelopen maand, met het argument dat de inhoud van TeleSUR neerkomt op propaganda.

Telesur zendt sinds maart 2015, na een testperiode, rond de klok in Engels uit in het gebied Washington, DC.

(Suriname Mirror/The Miami Herald/Twitter)

Peru trekt de meeste Amerikaanse toeristen in Zuid-Amerika

598.685 Amerikaanse reizigers bezochten Peru in 2017
Kuelap (Bron foto: BBC Travel)

Met een reputatie voor relatieve veiligheid en een rijkdom aan bestemmingen, trekt Peru bezoekers uit de Verenigde Staten aan met recordaantallen. Een bericht van PromPeru, de promotor van het overheidstoerisme in Peru, merkt op, dat 598.685 Amerikaanse reizigers in 2017 naar het land kwamen.De cijfers van PromPeru maken duidelijk, dat het aantal internationale bezoekers in Peru sinds 2013 ieder jaar met vijf procent is gegroeid.

Toerisme in Peru is goed gepositioneerd met de rijke gastronomie van het land, natuurlijke wonderen en een scala aan avontuurlijke opties.

De toerismepromotor van het land schrijft de stijging toe aan de marketingcampagnes in de Verenigde Staten, omdat ze hebben samengewerkt met media zoals de New York Times en Lonely Planet en de finale van de populaire reality-serie 'The Bachelor' hebben gecoördineerd om de finale in Peru uit te zenden.

De bezoekers hebben een record van $ 4,5 miljard geïnvesteerd binnen de Peruaanse grenzen, volgens PromPeru. Statistieken van de overheid laten zien, dat Amerikaanse toeristen ongeveer $ 1.500 per persoon uitgeven tijdens bezoeken aan Peru, vergeleken met minder dan $ 1.000 voor toeristen uit andere landen.

In een recente reismogelijkheid adviseerde de New York Times Kuélap als een van de '52 Places to Go in 2018' en noemde dit het perfecte alternatief voor Machu Picchu.


(Suriname Mirror/Peru Reports/Twitter)

Niieuwe minister van Justitie en Politie Getrouw: 'Er komt sowieso verandering'

(Bron foto: Ricky Bahadoersingh)
'Ik weet precies wat er gebeuren moet en hoe het personeel moet worden gemotiveerd'


Stuart Getrouw, gewezen politieambtenaar (1988-2010), is gisteren door president Bouterse beëdigd tot minister van Justitie en Politie. 'Als er een beroep op je wordt gedaan en de mogelijkheid aanwezig is om een bijdrage te leveren, moet je dat doen', stelt Getrouw, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 5 april 2018.

Hij is sinds 2010 werkzaam geweest bij de SLM als Hoofd Airline Security, vervolgens als airport security officer bij Airport Management Ltd. en momenteel als legal officer bij de Stichting Volkskrediet Bank.

Zijn laatste opleiding was 'International and Comparative Law' bij de FHR School of Law.

De nieuwe bewindsman denkt, dat zijn opgedane expertise goed te verzilveren is bij het ministerie van Justitie en Politie Hij wenst echter nog geen prioriteiten prijs te geven. De minister wil eerst kennismaken met zijn staf en personeel.

'Ik zal bezoekjes afleggen. Hetgeen waar men over praat (dat er nagenoeg geen sprake is van communicatie vanuit het ministerie), daar zal ik sowieso aan werken. Ik weet precies wat er gebeuren moet en hoe het personeel moet worden gemotiveerd. Er komt sowieso verandering.

Aqualectra op Curaçao heeft de achterstand in de facturering ingehaald

Laatste rekeningen over januari, februari en maart zijn verzonden


Aqualectra heeft gisteren de laatste rekeningen over januari, februari en maart de deur uitgedaan. Die worden naar verwachtingen over twee à drie dagen door C-Post bezorgd. Voor de meeste klanten gaat het om de rekeningen over februari en maart en voor een klein deel ook nog over januari. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 5 april 2018.

Volgens woordvoerster Sharo Bikker heeft het nutsbedrijf daarmee de achterstand in de facturering ingehaald. Bikker: 'Hier en daar zal mogelijk nog wat onduidelijk zijn voor de klant. Wie de afgelopen periode betalingen heeft verricht bijvoorbeeld, zal die pas op de rekening van april terugzien.'

Het nutsbedrijf raakte in de problemen met het uitschrijven van de rekeningen aan ongeveer 80.000 klanten toen na de overschakeling op een nieuw factureringssysteem bleek dat niet alle oude informatie - de geschiedenis van elke klant - was overgezet door de software van SAP. Het proces werd gestopt en er moesten nieuwe factureren worden gemaakt.

In een persbericht roept Aqualectra haar klanten op om nu ook weer ‘de goede gewoonte’ op te pakken en de water- en elektriciteitsrekening op tijd te betalen. De betaling voor maart moet binnen zijn voor de vervaldatum van de factuur.

Eerste Kamer ook bezorgd over Venezolaanse vluchtelingenproblematiek op Curaçao

De Eerste Kamer wil duidelijkheid over de stand van zaken


Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer haar bezorgdheid geuit over de vluchtelingenproblematiek, onder andere op Curaçao, aldus vandaag, donderdag 5 april 2018, het Antilliaans Dagblad.

In een brief aan staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, stelt Ruard Ganzevoort (GroenLinks), de voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer, kritische vragen over de situatie in Venezuela waardoor inwoners in groten getale gedwongen zijn hun toevlucht te zoeken in omringende landen, waaronder het Caribische deel van het Koninkrijk.

De Eerste Kamer wil duidelijkheid over de stand van zaken.

Ganzevoort (GroenLinks) geeft aan, dat de leden graag de laatste stand van zaken vernemen ten aanzien van de toestroom van Venezolaanse vluchtelingen naar het Caribische deel van het Koninkrijk.

De Eerste Kamer wil weten welke voorbereidingen zijn en worden getroffen voor de opvang van Venezolaanse vluchtelingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk; of Aruba, Curaçao en Bonaire in staat zijn om eventueel grote aantallen Venezolaanse vluchtelingen op te vangen en hoe de Nederlandse regering de eilanden hierin steunt.

Ulstrel ontruimd na tussenkomst Kort Gedingrechter

(Bron foto: placesmap.net/)
Bedrijf zou sinds vorig jaar financieel zijn benadeeld door beheerder Clifford V.

- De taxicentrale blijft draaien op het adres ten gunste van de chauffeurs
- Sinds mei 2017 heeft Ulstrel ongeveer één miljoen Srd schade geleden; aandeelhouders doen aangifte van verduistering


Het bedrijf Ulstrel is gisteren ontruimd na tussenkomst van een Kort Gedingrechter. Advocate Maureen Nibte, die de aandeelhouders bijstaat, zegt vandaag, donderdag 5 april 2018, inn de Ware Tijd, dat de rechter tot het besluit kwam, omdat het bedrijf sinds vorig jaar financieel zou zijn benadeeld door beheerder Clifford V. Ook zou er geen goede band zijn tussen hem en de aandeelhouders, die al geruime tijd geen koperen cent hebben ontvangen.

Tijdens de ontruiming, rond tien uur 's morgens onder toezicht van de politie, heeft een deurwaarder alle goederen van het terrein verplaatst naar een voorlopige opslagplaats. Er is na lang overleg tussen de aandeelhouders, het personeel en de advocaat besloten de taxicentrale draaiende te houden op het adres ten gunste van de chauffeurs. Die groep werd tijdens de ontruiming geïnformeerd over wat er speelt. Er is een coördinator gekozen om voorlopig leiding te geven aan het taxibedrijf. De chauffeurs waren verbaasd, dat er zoveel mis is gegaan binnen de organisatie.

Ulriek D. en Jane D., de rechtmatige aandeelhouders van het bedrijf, menen sinds mei 2017 geen zeggenschap gehad te hebben op geen enkel vlak en ook geen inzage gehad te hebben in de inkomsten. Als de beheerder werd gevraagd verantwoording af te leggen, leidde dat tot ruzie.

Uitgerekend is, dat sinds mei 2017 Ulstrel ongeveer één miljoen Surinaamse dollar schade heeft geleden. De aandeelhouders hebben besloten aangifte te doen van verduistering. Ook komt er een accountantsonderzoek naar alle inkomsten en uitgaven over de afgelopen maanden om het totale verlies in kaart te brengen.

Beheerder Clifford V. was niet aanwezig bij de ontruiming.

Volgens Nibte is vorig jaar mei een einde gemaakt aan het zeggenschap van de beheerder. Clifford V. had daarvoor een volmacht over Ulstrel, dat bestaat uit een taxi- en ketjapbedrijf en een restaurant.

Soerdjan draagt oranje... stropdas bij beëdiging tot minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij

(Bron foto: Ricky Bahadoersingh)
'Dit is niet met opzet, dit is mijn nieuwste das'


Lekhram Soerdjan, de nieuwe minister op Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), is zich bewust van het zware werk dat hem te wachten staat op het ministerie. 'De president heeft benadrukt dat de economie moet worden gediversifieerd. Ik ben bewust van die zware job, maar als iedereen een bijdrage levert en samen werkt, kunnen wij grote stappen maken', stelt hij.

Soerdjan komt uit de Vooruitstrevende Hervormingspartij,VHP, de oranje partij. Hij kwam gisteren in het paleis opdagen met een oranje das, aldus het Dagblad Suriname vandaag, 5 april 2018. 'Dit is niet met opzet. Dit is mijn nieuwste das', aldus de kersverse minister.

Soerdjan werd ook gevraagd hoe hij opkijkt tegen kritiek en dat ministers niet altijd de vrijheid krijgen om hun werk naar wens uit te voeren. Veelal wordt gesteld, dat het beleid op het Kabinet van de President bepaald wordt, en van daaruit alleen wordt gestuurd.

Soerdjan deelt mee, dat hij voor het instemmen voor deze functie een gesprek heeft gehad met president Desi Bouterse. 'Ik heb niet kunnen merken dat er geen bewegingsvrijheid zal zijn. Anders had ik nee gezegd. Natuurlijk realiseer ik mij, dat de middelen beperkt zijn en dat wij daarbinnen keuzes zullen moeten maken. Wij zullen in samenspraak met het veld prioriteiten stellen, keuzes maken, en uitvoeren', stelt de minister.

Bouva (NDP): 'Het reshuffelen van het ministersteam is niet zaligmakend'

'Ik lig niet wakker van geen enkele reshuffeling'

'Ik reken er wel op, dat de aanpassingen in het ministersteam at the end of the road hun doel zullen hebben bereikt'


Het reshuffelen van het ministersteam is volgens Melvin Bouva (NDP), ondervoorzitter van het parlement, niet zaligmakend. Maar, hij ziet dit als een instrument van de president om - daar waar ontwikkelingen volgens hem niet naar wens verlopen - verbetering en versterking aan te brengen. 

'Ik reken er wel op dat de aanpassingen die nu zijn gepleegd in het ministersteam at the end of the road hun doel zullen hebben bereikt. Ik lig niet wakker van geen enkele reshuffeling', aldus de politicus vandaag, donderdag 5 april 2018, in de Ware Tijd.

Als bepaalde ministers gestelde doelen niet hebben gerealiseerd, dienen die - evenals spelers bij elke sport - vervangen te worden zodat met andere spelers de beoogde resultaten wel behaald worden, meent Bouva.

Opmerkingen als zou de regering mede vanwege de krappe staatskas niet goed uit de voeten kunnen komen, leggen volgens de parlementariër geen zoden aan de dijk. Er zijn talrijke vraagstukken die zonder geld opgelost kunnen worden, stelt hij. In belangrijke mate is het slagen of falen van beleid gekoppeld aan de wijze waarop zaken georganiseerd worden.

'Met wetgeving, een goede structuur en organisatie en de juiste mensen kunnen je meer doen met hetzelfde beschikbare geld', volgens Bouva.

'Gedegen voorbereiding is vooraf gegaan aan start 'Vervolgingsambtenaar In Opleiding' (VIO)'

Opleiding volledig bekostigd uit begrotingsmiddelen ministerie van Justitie en Politie


Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zegt vandaag, donderdag 5 april 2018, op Starnieuws dat een gedegen voorbereiding vooraf is gegaan voordat de 'Vervolgingsambtenaar In Opleiding' (VIO) kon worden opgestart. De opleiding wordt volledig bekostigd uit de begrotingsmiddelen van het ministerie van Justitie en Politie.

Nadat de regering had ingestemd met de opleiding, begon de VIO-commissie aan een traject van  sollicitatiegesprekken tot aan de psychologische testen die resulteerden in de selectie van 16 kandidaten.

Hieraan gaf de minister van Justitie en Politie zijn goedkeuring, gevolgd door de wervingsprocedure waardoor met de opleiding een start kon worden gemaakt. Het theoretisch deel van de opleiding wordt verzorgd door de Stichting Juridische Samenwerking Suriname Nederland en zal in totaal 20 maanden duren. Het docentenkorps bestaat overwegend uit Surinaamse docenten.

Bij een geregelde voortgang van de opleiding zal die per eind oktober 2019 zijn afrond.
Er zullen 29 modulen afgedraaid worden, bestaande uit 24 juridisch inhoudelijke cursussen en 5 vaardigheidstrainingen. Het geheel bestaat uit 3 oriëntatiemomenten. Het eerste vindt plaats op het Openbaar Ministerie (OM). Hier doet men kennis op van de werkzaamheden van het OM.
Het tweede oriëntatiemoment vindt plaats bij de zittende magistratuur (rechters) en het derde bij de diverse gespecialiseerde units.


Er hadden zich in totaal 42 sollicitanten aangediend. Van dit aantal hebben uiteindelijk 16 kandidaten het milieu- en antecedentenonderzoek, de psychologische testen en de preselectie doorstaan.
Deze opleiding moet resulteren in de versterking van het Openbaar Ministerie.

President Bouterse: 'Vooruitzichten zijn positief als iedereen zijn schouders onder het werk zet'

'Levensstandaard bevolking is afgenomen door de noodzakelijke devaluatie die in januari 2016 is gepleegd'


President Desi Bouterse heeft, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 5 april 2018, gisteren bij de beëdiging van de vijf nieuwe ministers een sterkte en zwakte analyse gemaakt van de afgelopen 2,5 jaar regering-Bouterse-II. Hij zei, dat de levensstandaard van de bevolking is afgenomen door de noodzakelijke devaluatie die in januari 2016 is gepleegd. Op het prijzenfront is de situatie ook niet fraai te noemen, aldus Bouterse. 

'Naast de zwakke punten zijn er diverse positieve ontwikkelingen. Het gaat beter met Staatsolie en de goudmaatschappijen IAmGold en Newmont. Met huizenbouw, watervoorziening en elektrificatie gaat het ook goed.'

Bouterse merkte op, dat de koers de laatste tijden stabiel is gebleven, maar de hoogte is nog een probleem. De stimulering van de productie is eveneens gedaald. Er zijn vaak ook achterstanden in de betaling van diensten die verricht zijn door dienstverleners.

Een zwakte noemde de president ook de problemen binnen de medische sector. Er wordt volgens het staatshoofd met man en macht gewerkt om uit de situatie te komen. Hij is ervan overtuigd, dat met alle betrokkenen de situatie zal verbeteren. 'De kwaliteitszorg moet door samen eraan te werken gegarandeerd blijven.'

De president voerde verder aan, dat de medaille twee kanten heeft. Ondanks de moeilijke economische situatie zijn de salarissen en emolumenten van de meer dan 50.000 ambtenaren elke maand normaal betaald. Dit wordt volgens Bouterse als vanzelfsprekend ervaren, maar er worden enorme inspanningen gepleegd om zaken rond te krijgen.

Een ander belangrijk punt is dat de infrastructuur in het hele land wordt aangepakt.

Bouterse is er optimistisch over dat met het nieuwe regeerteam de zaken verder zullen verbeteren. In deze fase zijn er andersoortige functionarissen nodig om de job te doen. De vooruitzichten zijn volgens hem positief als iedereen zijn schouders onder het werk zet.

Transformatorolie EBS mogelijk gedumpt in Surinamerivier bij Bethesda, EBS ontkent

EBS: 'Transformatoren die uit het veld komen, worden daar gedemonteerd, niet dat het schadelijk is

(Bron foto: Dagblad Suriname)
- NIMOS op de hoogte, maar onderneemt nauwelijks welke actie dan ook

- EBS reageert en spreekt van 'kwaadsprekerij en stemmingmakerij'


Het Dagblad Suriname bericht gisteren, woensdag 4 april 2018, dat zij enkele weken geleden een onofficieel bezoek heeft gebracht aan het terrein van EBS te Bethesda, naar aanleiding van klachten  van buurtbewoners over het milieu in de omgeving. De redactie van het dagblad heeft daarna een aantal bronnen geraadpleegd, waarvan de meest essentiële uit vrees voor rancune graag anoniem blijven. 

De klagers hebben aangegeven, dat olie wordt gedumpt in het kanaal bij de EBS en dat daardoor gezondheidsklachten ontstaan. Het Dagblad Suriname heeft niet zelf kunnen waarnemen wat voor olie in het kanaal wordt gedumpt. Welingelichte bronnen bevestigen echter met alle zekerheid, dat het om transformatorolie gaat.

Uit het veldonderzoek blijkt, dat op dit terrein van de EBS olie van oude transformators en service-olie van transformators wordt gebracht. Niet alle oude transformatorolie wordt hier gebracht, gezien EBS een deel van de transformatoren mogelijk op veilingen aan opkopers afstaat (waar de olie hiervan terechtkomt, is dus niet duidelijk). Maar, er is wel voldoende beeldmateriaal meegenomen om te bevestigen, dat een massa aan olie in het kanaal terechtkomt.

Tijdens het onderzoek werd het dagblad geconfronteerd met een sarcastische opmerking: 'De bewoners van Bethesda hoeven geen olie te kopen om vis te bakken. Als zij zelf vissen, heeft hun vis altijd olie.' Op niet eens 300 meter afstand van de plek komt het water uit dit kanaal rechtstreeks in contact met het water in de Surinamerivier. 

Het dagblad sprak ook met enkele deskundigen in het veld, anoniem. Die werden niet ingelicht over de situatie te Bethesda. Er zijn concreet vragen gesteld over transformatorolie in het milieu. Ten eerste kan worden opgemerkt dat er voor zulke oliesoorten speciale filteringsinstallaties te verkrijgen zijn. Daar beschikt de EBS volgens ingelichte bronnen niet over.

Bronnen van het Dagblad Suriname bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname hebben bij het expliciet spreken over transformatorolie in transformatoren van de EBS specifiek de naam Polychloorbifenylen (PCB) in de mond genomen. Precies hier begint een simpele lozing van olie in een kanaal gevaarlijk te worden.

Het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) blijkt volgens bronnen van Dagblad Suriname op de hoogte te zijn van deze situatie bij de EBS. Er zouden klachten uit de buurt bij het NIMOS zijn binnengekomen. Bij verificatie bij het NIMOS blijkt dat er inderdaad klachten (over brandende ogen, prikkels in de keel) zijn ontvangen. Het instituut stelt echter vooralsnog niet te hebben kunnen vaststellen wat de oorzaak van het probleem precies is. Er zijn veel bedrijfsactiviteiten in de omgeving. Over Bethesda specifiek komen geen klachten, maar omliggende bewoners hebben wel klachten gedeponeerd. Er komen bijvoorbeeld klachten vanuit de omgeving Bruynzeel (dichtbij Bethesda), Sir Winston Churchillweg (Livorno politiepost) en vlak voor Vabi (hoek Bethesdaweg), stelt het NIMOS.

Het dagblad heeft van het NIMOS wel de voor de hand liggende bevestiging ontvangen dat het verboden is om welke olie dan ook in trenzen te lozen. Hierbij wordt verwezen naar de Hinderwet. Het NIMOS is volgens de informatieronde niet op de hoogte van de situatie bij de EBS.

Bronnen van Dagblad Suriname bevestigen wel, dat de situatie bij de EBS eerder specifiek kenbaar is gemaakt bij het NIMOS, maar dat er gewoon geen actie wordt ondernomen.

Jayant Nannan, hoofd van EBS Bethesda, geeft echter een andere tint aan het verhaal. 'Het is niet zo dat wij trafo-olie lozen in een kanaal. Wij hebben een platform daar. Transformatoren die uit het veld komen, worden daar gedemonteerd. Soms rijden auto’s masten met trafo’s aan. Wanneer die dingen naar beneden vallen, krijgen ze barsten. Dan lekken zij. Als vandaag bijvoorbeeld een mast is gevallen, de trafo lekt, wij zetten het op het platform en het regent op dat moment, krijg je dat water en olie zich gaan vermengen en op een of andere manier in het kanaal terechtkomt. Niet dat het schadelijk is. Het heeft geen PCB erin', stelt Nannan.

Hij benadrukt het laatste. EBS heeft in haar netwerk wel oude PCB trafo’s actief. Wanneer die uit het net komen, worden die volgens Nannan afgezonderd opgeslagen. Hij stelt dat de HSEQ afdeling van de EBS hier wel van op de hoogte is. Daar verwijst Nannan ook naar.

Jerry Wanner van Health, Safety, Environment, & Quality (HSEQ) bij de EBS, wenste niet in te gaan op een conformatie van de informatie. Hij verwees naar de directie.


De EBS reageert donderdag 5 april 2018 en spreekt van 'kwaadsprekerij en stemmingmakerij' 

http://www.nvebs.com/blog/geen-sprake-van-spill-transformatorolie/

Schandelijke gang van zaken rond identificatie en vrijgeven lichamen Hi-Jet helikopter

Nabestaanden wachten al maanden op lichamen Donavan van Embricqs en Ryatno Kertodikromo


Openbaar Ministerie houdt nabestaanden met kwalijke leugens aan het lijntje


De definitieve identificatie van de verongelukte piloot en technicus van helikopterbedrijf Hi-Jet Helicopter Services heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Hierdoor kunnen nabestaanden de stoffelijke resten van Donavan van Embricqs en Ryatno Kertodikromo niet begraven wat voor nog meer verdriet en frustraties bij familieleden zorgt, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 5 april 2018.

Het Openbaar Ministerie heeft de stoffelijke resten nog steeds niet vrijgegeven. De overheid, met name de justitiële autoriteiten, wordt laksheid verweten. Nadat eind vorig jaar de gecrashte helikopter en de stoffelijke resten van de twee bemanningsleden waren gevonden en geborgen werd dna-materiaal van verschillende familieleden afgenomen. Hen werd voorgehouden dat het materiaal naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zou worden gestuurd voor onderzoek en identificatie van de slachtoffers. Het resultaat zou op zijn vroegst eind maart bekend zijn.

Nabestaanden kwamen onlangs er achter, dat in tegenstelling tot wat hen was voorgehouden door de autoriteiten, het dna-materiaal nimmer naar Nederland is gestuurd en nog steeds in Paramaribo ligt. Navraag bij het NFI bracht aan het licht, dat van Surinaamse zijde alleen een offerte was opgevraagd over wat de analyse zou kosten. Daarna is nooit meer iets van Paramaribo vernomen en is ook geen dna-materiaal ontvangen voor onderzoek.

Op 21 december kregen nabestaanden te horen, dat die dag het materiaal naar Nederland was gestuurd. Het zou zijn afgegeven aan de Nederlandse ambassade. Achteraf blijkt dat op onwaarheid te berusten. De ambassade zegt van niets te weten.

'Weer zijn we in de steek gelaten door de regering, waardoor we ze nog steeds niet kunnen begraven. Dit is belachelijk, walgelijk en smerig. Zelfs dat laatste beetje respect krijgen ze niet. Dit is schandalig', verwoordt een nabestaande de gevoelens die bij hen leven.

Ook de leiding van Hi-Jet leefde naar verluidt in de veronderstelling dat het dna-materiaal al naar het NFI is opgestuurd en dat het onderzoek naar de crash spoedig kon worden afgerond.

Vooralsnog is onduidelijk welke stappen het bedrijf en de nabestaanden van de piloten zullen nemen. Ofschoon Van Embricqs de Nederlandse nationaliteit had, zegt de Nederlandse ambassade naar wordt vernomen niet veel te kunnen doen, omdat het hier een Surinaams justitieel onderzoek betreft.

De op 23 mei 2015 verdwenen helikopter van Hi-Jet Helicopter Services werd op 29 november vorig jaar door houthakkers gevonden in het gebied bij de Janbasigadoberg en daags daarna geborgen. Op de dag van de vermissing was het vliegtuig op terugreis naar Paramaribo nadat in verband met de verkiezingen van twee dagen later stembusmateriaal in het binnenland was afgeleverd.

Weer aanslag in provincie Esmeraldas in noordwesten van Ecuador

Explosie bij een brug in Viche - Geen gewonden

(Bron foto: Twitter)
Provincie afgelopen maanden vaak doelwit geweest van reeks bomaanslagen en ontvoeringen die de Ecuadoraanse regering toeschrijft aan drugskartels


Een nieuwe aanslag werd woensdag 4 april 2018 gemeld in de provincie Esmeraldas in het noordwesten van Ecuador. De ontploffing vond plaats in de vroege uren van de ochtend bij een brug in Viche, er zijn geen gewonden gemeld. 

Een persbericht van Ecuador's ministerie van Communicatie bevestigde de aanslag en drong aan tot kalmte. De verklaring verzekerde ook, dat er geen gewonden of infrastructurele schade zijn. 'De nationale overheid meldt, dat rond 01:45 uur een explosie rond Viche is geregistreerd in de gemeente Quininde in Esmeraldas. Er waren geen slachtoffers of beschadigde gebouwen.'


De Nationale Politie stelde onmiddellijk veiligheidsmaatregelen in, waaronder het stopzetten van het verkeer en de komst van een gespecialiseerd team om onderzoeken uit te voeren.


De burgemeester van Quininde, Fabricio Tenorio, liet weten dat de weg is heropend en riep de bevolking op om kalm te blijven.

De provincie is het doelwit geweest van een reeks bomaanslagen en ontvoeringen in de laatste maanden, die de Ecuadoraanse regering toeschrijft aan drugskartels.(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Noticias RCN)

Dissidente voormalige FARC-rebellen eisen gevangenenruil in ruil vrijlating van Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur

Video toont twee journalisten en chauffeur geketend aan hun nekEen groep dissidente voormalige FARC-rebellen eist een gevangenenruil in ruil voor de vrijlating van twee Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur, meer dan een week geleden gekidnapt aan de grens met Colombia, zeiden de gijzelaars in een video, die dinsdag 3 april 2018 werd vrijgegeven.

Colombiaanse tv-zenders hebben de video uitgezonden, die verslaggever Javier Ortega, fotograaf Paul Rivas en chauffeur Efrain Segarra, van de krant El Comercio in Ecuador, aan de nek geketend toont.

'In de handen van de Ecuadoraanse regering zijn onze levens. We willen alleen maar zeggen, dat ze om een gevangenenuitwisseling vragen. Ze vragen drie gevangenen om onze drie levens', zei Ortega.De groep, die zichzelf het Oliver Sinisterra Front noemt, is een van de vele bendes dissidenten van de guerrilla's van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, die vorig jaar grotendeels demobiliseerden onder een vredesakkoord met de regering.


De dissidenten verwierpen echter het akkoord en zetten de drugshandelactiviteiten voort aan de zuidelijke grens van Colombia met Ecuador, waarbij ze soms Ecuadoraanse veiligheidstroepen aanvallen.

'Het enige wat het Oliver Sinisterra Front vraagt is de uitwisseling, niets anders', zei Ortega, voordat hij zei, hij en zijn collega's fysiek gezond, maar emotioneel radeloos zijn.

De regering van Ecuador zei dinsdag in een verklaring, dat het alle nodige inspanningen zou leveren om de gijzelaars te bevrijden. 'De video is hartverscheurend, we zien ze met kettingen om hun nek, maar we hebben tenminste de wetenschap gemak dat ze OK zijn', vertelde Cristhian Segarra, de zoon van de rijder Segarra, aan journalisten. 'De omstandigheden zijn duidelijk - hun leven is in handen van de Ecuadoraanse staat.'

Colombia looft een beloning van meer dan $ 100.000 uit voor informatie die leidt tot het vangen of doden van de leider van de groep, Walter Artizala, die de naam Guacho draagt.


(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter)