EBS: 'Transformatoren die uit het veld komen, worden daar gedemonteerd, niet dat het schadelijk is
|
(Bron foto: Dagblad Suriname) |
- NIMOS op de hoogte, maar onderneemt nauwelijks welke actie dan ook
- EBS reageert en spreekt van 'kwaadsprekerij en stemmingmakerij'
Het Dagblad Suriname bericht gisteren, woensdag 4 april 2018, dat zij enkele weken geleden een onofficieel bezoek heeft gebracht aan het terrein van EBS te Bethesda, naar aanleiding van klachten van buurtbewoners over het milieu in de omgeving. De redactie van het dagblad heeft daarna een aantal bronnen geraadpleegd, waarvan de meest essentiële uit vrees voor rancune graag anoniem blijven.
De klagers hebben aangegeven, dat olie wordt gedumpt in het kanaal bij de EBS en dat daardoor gezondheidsklachten ontstaan. Het Dagblad Suriname heeft niet zelf kunnen waarnemen wat voor olie in het kanaal wordt gedumpt. Welingelichte bronnen bevestigen echter met alle zekerheid, dat het om transformatorolie gaat.
Uit het veldonderzoek blijkt, dat op dit terrein van de EBS olie van oude transformators en service-olie van transformators wordt gebracht. Niet alle oude transformatorolie wordt hier gebracht, gezien EBS een deel van de transformatoren mogelijk op veilingen aan opkopers afstaat (waar de olie hiervan terechtkomt, is dus niet duidelijk).
Maar, er is wel voldoende beeldmateriaal meegenomen om te bevestigen, dat een massa aan olie in het kanaal terechtkomt.
Tijdens het onderzoek werd het dagblad geconfronteerd met een sarcastische opmerking: '
De bewoners van Bethesda hoeven geen olie te kopen om vis te bakken. Als zij zelf vissen, heeft hun vis altijd olie.' Op niet eens 300 meter afstand van de plek komt het water uit dit kanaal rechtstreeks in contact met het water in de Surinamerivier.
Het dagblad sprak ook met enkele deskundigen in het veld, anoniem. Die werden niet ingelicht over de situatie te Bethesda. Er zijn concreet vragen gesteld over transformatorolie in het milieu. Ten eerste kan worden opgemerkt dat er voor zulke oliesoorten speciale filteringsinstallaties te verkrijgen zijn. Daar beschikt de EBS volgens ingelichte bronnen niet over.
Bronnen van het Dagblad Suriname bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname hebben bij het expliciet spreken over transformatorolie in transformatoren van de EBS specifiek de naam
Polychloorbifenylen (PCB) in de mond genomen. Precies hier begint een simpele lozing van olie in een kanaal gevaarlijk te worden.
Het NIMOS (
Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) blijkt volgens bronnen van Dagblad Suriname op de hoogte te zijn van deze situatie bij de EBS. Er zouden klachten uit de buurt bij het NIMOS zijn binnengekomen. Bij verificatie bij het NIMOS blijkt dat er inderdaad klachten (over brandende ogen, prikkels in de keel) zijn ontvangen. Het instituut stelt echter vooralsnog niet te hebben kunnen vaststellen wat de oorzaak van het probleem precies is. Er zijn veel bedrijfsactiviteiten in de omgeving. Over Bethesda specifiek komen geen klachten, maar omliggende bewoners hebben wel klachten gedeponeerd. Er komen bijvoorbeeld klachten vanuit de omgeving Bruynzeel (dichtbij Bethesda), Sir Winston Churchillweg (Livorno politiepost) en vlak voor Vabi (hoek Bethesdaweg), stelt het NIMOS.
Het dagblad heeft van het NIMOS wel de voor de hand liggende bevestiging ontvangen dat het verboden is om welke olie dan ook in trenzen te lozen. Hierbij wordt verwezen naar de Hinderwet. Het NIMOS is volgens de informatieronde niet op de hoogte van de situatie bij de EBS.
Bronnen van Dagblad Suriname bevestigen wel, dat de situatie bij de EBS eerder specifiek kenbaar is gemaakt bij het NIMOS, maar dat er gewoon geen actie wordt ondernomen.
Jayant Nannan, hoofd van EBS Bethesda, geeft echter een andere tint aan het verhaal.
'Het is niet zo dat wij trafo-olie lozen in een kanaal. Wij hebben een platform daar. Transformatoren die uit het veld komen, worden daar gedemonteerd. Soms rijden auto’s masten met trafo’s aan. Wanneer die dingen naar beneden vallen, krijgen ze barsten. Dan lekken zij. Als vandaag bijvoorbeeld een mast is gevallen, de trafo lekt, wij zetten het op het platform en het regent op dat moment, krijg je dat water en olie zich gaan vermengen en op een of andere manier in het kanaal terechtkomt. Niet dat het schadelijk is. Het heeft geen PCB erin', stelt Nannan.
Hij benadrukt het laatste. EBS heeft in haar netwerk wel oude PCB trafo’s actief. Wanneer die uit het net komen, worden die volgens Nannan afgezonderd opgeslagen. Hij stelt dat de HSEQ afdeling van de EBS hier wel van op de hoogte is. Daar verwijst Nannan ook naar.
Jerry Wanner van Health, Safety, Environment, & Quality (HSEQ) bij de EBS, wenste niet in te gaan op een conformatie van de informatie. Hij verwees naar de directie.
De EBS reageert donderdag 5 april 2018 en spreekt van 'kwaadsprekerij en stemmingmakerij'