donderdag 1 augustus 2019

Niet door auditie Youth Voice gekomen deelnemers depressief door negatieve posts op Facebook

Ook Youth Voice deelnemers op social media doelwit van gefrustreerde jongeren

(Bron foto's: Youth Voice)
- Losgeslagen zielige figuurtjes op Facebook leven zich uit in getreiter, gepest.... zinloos, stompzinnig tijdverdrijf ter eigen voldoening
- Deelnemers Youth Voice tonen met hun optreden meer lef en durf dan de laffe pestkoppen op social media


'Men is constant gefocust op negativiteit. Ik wil niet dat de kinderen zich slecht blijven voelen. Ik betreur het ten zeerste dat een post op Facebook hiervoor heeft gezorgd. Ik had dit echt niet verwacht', zegt Tekisha Abel, jurylid van het talentenprogramma Youth Voice, vandaag, donderdag 1 augustus 2019, in de Ware Tijd, terwijl ze beter had moeten.

Ze reageert op een bericht over enkele jongeren met zelfmoordneigingen, omdat ze op Facebook zijn gepest. Het gaat om deelnemers die niet door de auditie van Youth Voice zijn gekomen. Abel is niet te spreken over het nieuws, dat de jongeren depressief zijn geraakt door de heisa op sociale media. Ze noemt het feit, dat niet alle kinderen naar de volgende ronde gaan heel normaal.

'Ik had nooit gedacht dat dit Youth Voice-gedoe zoveel aandacht met zich zou meebrengen en vind het erg dat men kleine deeltjes van de video pakt en manipuleert. Door die Facebookpost en rommel die mensen posten en delen krijgen de kinderen echt een andere beeld over hun optreden', vindt Abel. De juryleden gaan volgens haar 'heel respectvol' om met de kinderen. 'In de zaal zijn wij normaal. Het is deel van de show dat niet een ieder door kan. Je kan een teleurstelling hebben, dat hoort er gewoon bij. Ik ben ook naar de ouders geweest van een contestant en ik heb hem gerustgesteld toen hij teleurgesteld was. We staan er niet bij stil hoeveel pesten kan teweeg brengen.'

Ook jurylid Gail Eijk is niet te spreken over de ontwikkeling en noemt het 'erg lastig', dat de kinderen worden gepest. 'Het is jammer dat men beeldmateriaal neemt en er zijn eigen draai aan geeft. In voorgesprekken zijn zaken over hoe het er aan toe gaat bij de talentenjacht aan de kinderen uitgelegd.' Geen van de kinderen is volgens Eijk op een 'onheuse' wijze behandeld.

Hoofdinspecteur Humprey Naarden van het Korps Politie Suriname stoort zich eraan, dat steeds meer jongeren slachtoffer worden van pesten en verwijst naar een geval waarbij vorig maand hierdoor een student zelfmoord heeft gepleegd. 'We moeten tot onze jongeren praten, omdat pesten verregaande gevolgen kan hebben voor anderen. Slachtoffers moeten hun leven hierdoor niet laten bepalen. Mensen die pesten zijn vaak onzeker of jaloers en hebben een probleem met zichzelf. Als de persoon merkt dat je gevoelig bent voor pesten gaat hij door. Je moet ze die voldoening niet geven.'

Hij adviseert jongeren die hebben meegedaan aan de contest dat zij zich niet uit het veld laten slaan. 'Ze hebben de moed gehad om daar te staan. Hoeveel van de anderen die pesten zouden dat durven?'

Het zijn losgeslagen zielige figuurtjes op Facebook die zich uitleven in getreiter, gepest.... zinloos, stompzinnig tijdverdrijf ter eigen voldoening. Deelnemers van Youth Voice tonen met hun optreden juist meer lef en durf dan de laffe pestkoppen op social media! 

Overigens zou de organisatie er wellicht toch goed aan doen zich eens deskundig te buigen over de deskundigheid van de huidige juryleden....

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Jongen (16) verdrinkt in Surinamerivier te Kajapaati

De jongen was epilepsiepatiënt


Een 16-jarige jongen is dinsdag verdronken in de Surinamerivier bij het dorp Kajapaatie in het Boven-Surinamegebied, meldt de Times of Suriname, aldus Waterkant.net vandaag, donderdag 1 augustus 2019.

Volgens de krant was de jongen op een bepaald moment niet te zien waarna een zoekactie op touw werd gezet. De slippers van de tiener werden langs de oever aangetroffen. Zo ontstond het vermoeden, dat hij in het water moest zijn en verdronken.

De jongen was epilepsiepatiënt. De politie kreeg de melding en ging ter plaatse voor onderzoek. Zijn lichaam is intussen geborgen. Een ingeschakelde arts heeft de dood officieel vastgesteld.

Oud-minister van NH Hok over kwestie Rosebel/porknokkers: 'Er waren oplossingen'

'Gebieden waren gereserveerd waar personen zonder concessie hebben zouden mogen werken'

'Eén onder beheer van Grassalco en de overige onder beheer van Commissie Ordening Goudsector'


Toenmalig minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt naar aanleiding van de recente ongeregeldheden in een concessie van Rosebel Gold Mines, dat hij zich destijds als bewindsman heeft ingezet om een oplossing te bereiken. 'Er waren oplossingen. Er zijn spanningen geweest en ook moeilijke discussies', zei hij woensdag tijdens een persconferentie van zijn partij PALU, aldus donderdag 1 augustus 2019 de

Hok zegt, dat er destijds afspraken zijn gemaakt. Die hielden onder meer in dat er toestemming was gegeven aan de bewoners van het dorp Nieuw-Koffiekamp om voor een bepaalde periode te werken in de Roma-Pit. 'In een later stadium was zelfs de situatie gecreëerd, dat Rosebel helemaal niet meer actief zou zijn en dat ze zelfs zouden helpen om het goud los te maken, hetzij met graafmachines, dynamiet of dergelijke', zegt Hok. De concessie is namelijk midden in het dorp Nieuw-Koffiekamp.

De oud-minister, die in het eerste kabinet van de regering-Bouterse (2010-2015) heeft gediend, zegt dat er daarnaast speciale gebieden waren gereserveerd waar personen die geen concessie hebben, zouden mogen werken. 'We noemen hen illegaal, maar het ging om mensen die geen concessie hebben en op andermans gebied werkten.' Hij noemt vier gebieden: één onder beheer van Grassalco en de overige onder beheer van de commissie Ordening Goudsector Suriname. De bedoeling was dat deze gebieden ingedeeld zouden worden voor illegale en kleinschalige goudzoekers. Wat de status hiervan is, weet hij niet. Hok zegt dat hij zich in elk geval heeft ingezet om een oplossing te bereiken.

Na de onlusten zondag in het gebied, waarbij volgens formele rapportage één dode en één gewonde is gevallen, zijn er politieke 'vingerwijzingen' gedaan. Vanuit de coalitie is aangevoerd, dat de wortel van het probleem ligt in de vergunning die in 1994 onder de regering-Venetiaan is uitgegeven aan Rosebel voor een concessie met daarin een dorp.

NPS-parlementariër Marlon Budike noemde deze 'vingerwijzing' dinsdag 'laag'. Echter, de parlementariër vroeg zich in één adem af of het niet 'dankzij de NPS' is, dat de huidige regering inkomsten genereert uit de goudsector.

Hoofdverdachte in geruchtmakende 'KFC-moord' tot 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld

Mede-verdachte met uitspraak van 2 jaar cel met aftrek meteen op vrije voeten

Openbaar Ministerie had tegen beide verdachten 25 jaar gevangenisstraf geëist...


De hoofdverdachte van de geruchtmakende 'KFC-moord', Chawilla R., is vandaag, donderdag 1 augustus 2019, veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Haar medeverdachte Shaquille B. kreeg 2 jaar onvoorwaardelijke cel onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht opgelegd. Met deze straf is hij nu een vrij man. De twee zaten al langer dan twee jaar in voorarrest, zo meldt de Ware Tijd.

De rechter week met haar uitspraak af van deis van het Openbaar Ministerie (OM). Zij had tegen beide verdachten 25 jaar gevangenisstraf geëist...

Zowel de advocaten als het publiek waren enorm verrast door de uitspraak van de rechter, die veel lager was dan de eis. Vooral in het geval van Shaquille B., die ook stomverbaasd was.

Chawilla R. leek helemaal niet blij met de uitspraak en liep verbitterd weg nadat de rechter klaar was met haar gedeelte van de uitspraak.

De twee veroordeelden stonden terecht voor de lugubere moord, in juli 2017, op KFC-manager Marjorie Willems. Niet bekend is of het OM in hoger beroep gaat tegen een of beide uitspraken.

Tientallen mensenrechtengroepen steunen Amerikaanse journalist Glenn Greenwald in Brazilië

(Bron foto: AP-Ricardo Borges)
President Bolsonaro noemt hem een ​​'militant' en dreigt dat hij de gevangenis in moet


Tientallen mensenrechtengroepen hebben woensdag 31 juli 2019 hun steun betuigd aan de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, nadat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro hem een ​​'militant' noemde en dreigde dat hij een gevangenisstraf moet krijgen.

Greenwald, die in Rio de Janeiro woont, was mede-oprichter van de onderzoekswebsite The Intercept, die gelekte chats heeft gepubliceerd waarin minister van Justitie Sergio Moro samenzweert om linkse icoon Luiz Inacio Lula da Silva buiten de presidentsverkiezingen van 2018 te houden die Bolsonaro uiteindelijk won.

De journalist, die deel uitmaakte van het team dat voor het eerst de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in 2013 interviewde, vertelde persbureau AFP vorige maand, dat hij 'groteske' bedreigingen had ontvangen die ook gericht waren tegen zijn Braziliaanse echtgenoot en geadopteerde kinderen adopteerde sinds zijn team de berichten begon te publiceren.

Een verklaring ondertekend door 26 persvrijheid- en mensenrechtenorganisaties verwierp 'de golf van aanvallen en bedreigingen' tegen Greenwald en andere leden van The Intercept in Brazilië. 'Persvrijheid en informatie zijn de pijlers van de democratie, ze overstijgen politieke verschillen en moeten koste wat het kost worden gegarandeerd en beschermd', aldus de verklaring van Reporters Without Borders en ondertekend door Human Rights Watch en PEN International.

Duizenden journalisten, kunstenaars en activisten verzamelden zich dinsdag in Rio de Janeiro in een openbare show van steun voor Greenwald, nadat Bolsonaro hem een ​​'militant' noemde. Op zaterdag zei Bolsonaro, dat de journalist 'in de gevangenis kon zitten in Brazilië'. Maar, de president voegde eraan toe, dat Greenwald niet zou worden uitgezet onder een decreet, dat Moro vrijdag had uitgevaardigd, dat Brazilië in staat stelt buitenlanders als zijnde gevaarlijk te deporteren.

Greenwald heeft te maken gehad met oproepen voor zijn deportatie na de gelekte gecodeerde berichten die Moro met Officieren van Justitie uitwisselde toen hij een rechter was die een groot corruptieonderzoek leidde, bekend als Car Wash.

Moro zegt dat vier mensen vorige week zijn gearresteerd wegens vermeende hacking van telefoons waar de chats naar The Intercept zijn gelekt. The Intercept heeft geweigerd de bron te identificeren of te onthullen hoe de informatie is verkregen.

(Suriname Mirror/Buenos Aires Times/France24/Istoe/AFP)

Activisme is overleving voor Braziliaanse transvrouwen - Elke 19 uur wordt een LGBTQ + Braziliaan vermoord

Braziliaanse transvrouwen (Bron: YouTube)
'De angst voor ons is niet nieuw, we zijn altijd bang geweest'


Sinds de campagne en de daaropvolgende presidentsverkiezingen van Jair Bolsonaro, die al lang bekend stond om het uiten van haatdragende taal tegen gemarginaliseerde gemeenschappen in zijn poging voor het Braziliaanse presidentschap, is geweld tegen LGBTQ-mensen explicieter en sociaal aanvaardbaarder geworden. Maar, in veel opzichten is het dagelijkse leven van transvrouwen in Brazilië niet veranderd sinds hij aantrad. 

'De angst voor ons is niet nieuw', zegt Robeyonce Lima, de eerste transvrouw die advocaat werd in de noordelijke staat Pernambuco. 'We zijn altijd bang geweest.'

Tussen 1 januari 2009 en 20 september 2018 zijn 2.982 transgenders wereldwijd vermoord, volgens de website Trans Murder Monitoring. 2.350 Van die moorden vonden plaats in Midden- en Zuid-Amerika. Brazilië heeft sinds 2009 elk jaar het hoogste aantal transmoorden.

In 2018 vond in Brazilië een alarmerende 41 procent van alle gedocumenteerde moorden op transgenders plaats. Meer dan 60 procent van de slachtoffers was tussen de 17 en 29 jaar oud, 82 procent was zwart en 97,5 procent was transvrouw. Elke 19 uur wordt een LGBTQ + Braziliaan vermoord; vaker wel dan niet, worden ze vermoord door meerdere kogels of steken.'Ik heb zelf nog nooit fysiek geweld ervaren, maar ik heb meerdere vrienden, waaronder enkele die zijn vermoord', vertelt Olga Rodrigues, een prijswinnende gamer uit São Paulo. 'Ik probeer niet te denken dat dit mij zal gebeuren op een dag, maar het is zeldzaam voor mij om uit te gaan en geen blikken, verbale intimidatie of bedreigingen te ervaren.'


Maar, ondanks dergelijke discriminatie en geweld vechten Braziliaanse transvrouwen elke dag voor hun gemeenschap. Door de openbare ruimte in te nemen, verwerpen transvrouwen de anti-LGBTQ-ideologie van de overheid. De inauguratietoespraak van de Braziliaanse minister van Mensenrechten Damares Alves weerspiegelde hun weerstand: 'Het is een nieuw tijdperk in Brazilië', verklaarde Alves. 'Jongens dragen blauw en meisjes dragen roze.'

'Denk aan een zwarte LGBT-persoon die ruimtes, zoals een rechtenstudie van een federale openbare universiteit bezet', zegt Lima. 'Het feit dat u in die ruimte aanwezig bent - u bent politiek. Activisme begint met je aanwezig zijn in die historische gebouwen, meer dan 100 jaar geleden gebouwd, gebouwd door je tot slaaf gemaakte voorouders. Dan keer je terug naar die ruimte om geen muren te bouwen, maar om deel te nemen aan een andere activiteit.'

(Bron foto: MS Magazine)
Lima benadrukte het belang van studentenactivisme in de strijd voor LGBTQ-gelijkheid - omdat 'na het afstuderen het activisme de universiteitspoorten verlaat.' Na het voltooien rechtenopleiding, begon Lima juridische diensten te verlenen aan LGBTQ + -mensen en werd een gekozen ambtenaar van haar staat.

Maar, Lima werd ook niet afgewezen door haar familie en werd niet uit haar huis geschopt, wat haar een uitzondering maakt in haar gemeenschap.

Rodrigues' ervaring resoneert meer met de norm: ze worstelt financieel en werd gedwongen het huis van haar familie te verlaten; voor een tijdje verdiende ze de kost door te jongleren bij stoplichten in de straten van São Paulo. Desalniettemin houdt ze vol - door ruimte in te nemen als gamer en door te gaan met creatief werk in de gemeenschap. 'Ik weersta door relaties aan te gaan met mensen die vergelijkbare ervaringen hebben', aldus Rodrigues. 'Om te weten dat ik een ondersteuningssysteem heb, is de grootste weerstand voor mij.'

(Suriname Mirror/msmagazine.com/Scribd Suriname Mirror)

Russische brandstof vloeit duizenden kilometers over water naar crisis-getroffen Venezuela

(Bron foto: The Associated Press)
Venezuela kocht meer dan 1 miljoen Russische vaten olie in juni en juli


Russische olieproducten vinden hun weg naar door sancties besmet Venezuela, waardoor het kampt met aanhoudende brandstoftekorten. Venezuela ontving in juni en juli ten minste 616.000 vaten benzine en 500.000 vacuümgasolie (vgo), een grondstof voor de productie van benzine. De ladingen voeren van de Zwarte Zee-haven van Taman naar Malta, waar ze werden overgeheveld op andere schepen die naar Venezuela gingen, volgens mensen die bekend zijn met de ladingen en scheepsbewegingen, die door mediabedrijf Bloomberg zijn verzameld. 

Meer Russische ladingen zouden kunnen komen als de scheepskapitein, die eind juli vgo in Taman laadde, ook op weg is naar Malta, zei een van de mensen. Tanker-trackinggegevens bevestigen de beweging.

De brandstofzendingen kunnen Venezuela helpen de benzinecrisis te verlichten. Ooit een exporteur van benzine naar het Caribisch gebied en de Amerikaanse oostkust, moet het land nu bijna al zijn brandstof importeren door problemen in zijn binnenlandse raffinaderijen. Voordat sancties werden opgelegd door de Amerikaanse president Donald Trump, importeerde Venezuela het grootste deel van zijn benzine uit de VS en India, maar schakelde onlangs over op leveringen uit Turkije, Letland, Griekenland en nu Rusland.

Het is een lange reis. Benzineschepen uit Rusland doen er 30 dagen over om naar de Venezolaanse kust te gaan, terwijl voorraden uit de VS binnen iets meer dan een week aankomen, volgens gegevens verzameld door Bloomberg.

'Rusland rekent waarschijnlijk een premie voor deze ladingen vanwege sancties', zei Andy Lipow, president van Lipow Oil Associates LLC. 'Het is ongebruikelijk dat benzine uit de Zwarte Zee zijn weg vindt naar deze kant van de Atlantische Oceaan', zei hij in een telefonisch interview vanuit Houston.

Rusland heeft de binnenlandse benzineprijzen in de eerste helft van dit jaar bevroren, waardoor de export van brandstof aantrekkelijker is geworden. Vanaf juli verwijderde de regering de limiet, maar bereikte een informele overeenkomst met producenten om de retail- en groothandelsprijzen in lijn met de inflatie te houden, aldus Vedomosti.

Rusland is een traditionele bondgenoot voor Venezuela geweest, waarbij het Kremlin herhaaldelijk steun uitsprak aan Nicolas Maduro nadat de relaties tussen regeringen in Caracas en Washington verslechterd. De grootste olieproducent van Rusland, Rosneft Oil PJSC, heeft ruwe olie van de staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela SA ontvangen in het kader van leveringscontracten vóór betaling. Rusland is ook een van de grootste buitenlandse investeerders in het stroomopwaartse segment van Venezuela.

(Suriname Mirror/Bloomberg)

Vier gedetineerden uit Altamira (Brazilië) gestikt tijdens transport naar andere gevangenis

(Bron foto: O'Globo)
Slachtoffers begin deze week betrokken bij dodelijke rellen gevangenis Altamira


In Brazilië zijn vier gedetineerden die begin deze week betrokken waren bij dodelijke rellen, omgekomen tijdens een overplaatsing naar een andere gevangenis. De omstandigheden van hun overlijden worden onderzocht, zo meldde het ministerie van Openbare Veiligheid van de deelstaat Pará woensdag. 

De mannen werden dinsdag samen met 26 andere gevangenen in een voertuig getransporteerd van de gevangenis in Altamira, waar 58 doden vielen bij grootschalige rellen, naar het 500 kilometer verder gelegen Marabá. Daar zouden ze worden ondergebracht in eenzame opsluiting.

Het viertal werd echter gestikt in twee van de vier cellen in het transportvoertuig aangetroffen.

In de gevangenis in Altamira waren maandag rellen uitgebroken tussen twee rivaliserende drugsbendes. De leden van de ene bende zouden erin geslaagd zijn binnen te dringen in een andere sectie van de gevangenis. Het geweld was rond 7.00 uur ’s ochtends uitgebroken en duurde tot kort voor de middag. Verschillende gedetineerden werden onthoofd of raakten verstikt door een brand die werd aangestoken.


(Suriname Mirror/O'Globo/Metro/Independente/RTL Nieuws/DCI Diário Comércio Indústria & Serviços)

De Nieuwe Kerk in Amsterdam start De Grote Suriname-fotowedstrijd - Foto's inzenden kan tot en met vrijdag 15 november

Nieuwe Kerk beoogt met fotografie persoonlijke verhalen uit heden of verleden van Suriname zichtbaar te maken

(Bron foto’s: Dik Beker, www.gdbeker.nl).

De Nieuwe Kerk te Amsterdam start vandaag, donderdag 1 augustus 2019, de Grote Suriname-fotowedstrijd. Onder het motto Jouw Suriname in beeld kan het publiek foto’s inzenden voor de wedstrijd, die het best zijn of haar herinnering, beeld of beleving van Suriname weergeeft, zo schrijft Walter van Teeffelen vandaag op de website if then is now.

Iedereen kan meedoen en alle soorten foto’s zijn welkom. Oud of hedendaags, met of zonder mensen, straatbeelden van Paramaribo, nationale feesten en festivals, meeslepende historische momenten, persoonlijke ervaringen zoals een huwelijk of een inkijkje in het Surinaamse familieleven. Zolang het beeld maar met Suriname te maken heeft, uit persoonlijk archief komt of zelf gemaakt is.

De Nieuwe Kerk Amsterdam, waar op zaterdag 5 oktober De Grote Suriname-tentoonstelling wordt geopend, beoogt met deze wedstrijd aan de hand van fotografie meer persoonlijke verhalen uit het heden of verleden van Suriname zichtbaar te maken en te delen.
Info en inzenden via nieuwekerk.nl/fotowedstrijd. 

Vier maal wordt een foto van de maand gekozen, die in de tentoonstelling een plaats krijgt en op social media wordt gedeeld.

De grote eindwinnaar, die op 2 december 2019 wordt bekendgemaakt, wordt bovendien een van de campagnebeelden voor de tentoonstelling, onder andere te zien als poster op straat. Alle winnaars krijgen vrijkaarten voor De Grote Suriname-tentoonstelling en het prachtige Suriname-bookazine.

Vanaf 1 augustus tot en met vrijdag 15 november kunnen foto’s worden ingezonden, via nieuwekerk.nl/fotowedstrijd.

Alle voorwaarden staan vermeld op de webpagina.
De jury bestaat uit Carl Haarnack (curator Buku Bibliotheca Surinamica collectie), Ron Reeder (verzamelaar Surinamica), Berry Slok (grafisch ontwerper) en Jennifer Tosch (Black Heritage Tours) en zal de eindwinnaar kiezen. De maandwinnaars worden gekozen door het publiek.

Enig ophef op social media over kussende minderjarige jongen en meisje legt vinger aan de pols van verval seksuele moraal

De gewraakte foto of kus...?! (Bron: Facebook)
Zogenoemde deskundigen trachten kus van minderjarige jongen en meisje te verklaren 😂😂

- 'Het gedrag komt van ergens, ze hebben het ergens gezien'
- Beschuldigende vinger wordt weer eens naar de audiovisuele media gewezen


De foto van een minderjarige jongen en meisje die elkaar 'intens kussen' - in groen uniform van de basisschool - heeft voor veel reacties gezorgd op social media en is nu, donderdag 1 augustus 2019, een paar dagen later, aanleiding voor de Ware Tijd om zich op 'de psyche' van zoenende minderjarigen te storten en zogenoemde deskundigen hun voorspelbare mening - waarvoor je geen deskundige hoeft te zijn - te laten ventileren.

Opvoeders hebben hun ongenoegen geuit over 'de kusaffaire' - zoals de Ware Tijd het brandmerkt - van de jonge leerlingen. 'Het gedrag komt van ergens. Ze hebben het ergens gezien', stelt sociaal-maatschappelijk werkster Judith Valpoort-Vrede, nadat zij de foto onder ogen heeft gehad.

Pedagoog Roël Resida zegt, dat seksualiteit en seksuele gevoelens dingen zijn die in ieder mens zijn verankerd, maar er moet op een correcte manier mee worden omgegaan. 'De sleutel daarvan is de huiselijke opvoeding. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur moet duidelijk maken aan ouders dat de school verantwoordelijk is voor de intellectuele, sociale en fysieke vooruitgang van het kind. Maar het gedrag is iets dat van huis uit moet worden meegegeven.'

Resida stelt voor, dat het ministerie een partnerschap met ouders aangaat. 'Ouderschap moet niet van de school afhangen. Het morele gedrag moet bij de bottom worden aangekaart. Kinderen moeten in een vroeg stadium weten dat ze onderdeel zijn van de maatschappij. Ze moeten leren wat accepteerbaar en acceptabel is.'

De pedagoog vraagt zich overigens af wat de bedoeling is geweest van degene die de foto op Facebook heeft gedeeld. Maar ja, dat kun je je afvragen bij zoveel 'rotzooi' op Facebook!

Valpoort-Vrede wijst een beschuldigende vinger naar de audiovisuele media. 'Zij die zich niet houden aan de richtlijnen moeten worden aangepakt. Op bepaalde tijdstippen heb ik gebeld naar mediahuizen die na schooltijd speelfilms vertoonden met seksscènes.' Zij valt ook over liederen die via de radio worden afgespeeld. Zij hekelt een radioreclame over een kraslot, die in de middag wordt afgedraaid en de indruk wekt alsof het om seks gaat. 'Ik heb gebeld en ik kreeg van het desbetreffende station te horen dat de reclame zo is afgeleverd.' Ze zegt dat deze omroep de verantwoordelijkheid van zich afschuift.

De sociaal-maatschappelijk werkster wijst op de manier waarop ouders tegenwoordig met hun kinderen omgaan. Ze wijst op de partybussen die meestal overvol zijn met jonge kinderen die op een bepaalde manier dansen. Het valt Valpoort-Vrede ook op, dat er kinderen op Facebook actief zijn die zich ouder voordoen dan dat ze in werkelijkheid zijn - net als vele volwassenen. 'We moeten veel meer praten met onze kinderen en meer voorlichting geven. Als ouders moeten we onze plek beter innemen.' 

Ze pleit voor meer voorlichting op school en voor uitbreiding van het systeem van zorgcoördinatoren.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Minister Parmessar praat verder met en over de visserijsector

(Bron foto: LVV)
Aandachtspunten grootte van boten en ijsboxen en lengte en maaswijdte van netten


In het kader van duurzaam visserijbeheer is minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij met de belanghebbenden in de visserijsector verder ingegaan op de knelpunten. De besproken punten, zoals grootte van de boten en ijsboxen alsook de lengte en maaswijdte van de netten op de kustvaartuigen, zijn vandaag, donderdag 1 augustus 2019, ter sprake gekomen, zo bericht het ministerie.

Zoals de minister al eerder heeft aangegeven worden er geen nieuwe visvergunningen meer uitgegeven. Uit onderzoek is gebleken, dat er te veel vergunningen zijn uitgegeven die een probleem vormen voor onze visserijsector.

De aanwezige stakeholders, SUNFO de overkoepelende organisatie voor de artisanale visserij, SSA (Suriname Seafood Associatie), FSA (de Federatie van Surinaamse Agrariërs), de Maritieme Politie en de Kustwacht Suriname onder leiding van Kolonel Jerry Slijngard zijn allen akkoord gegaan met het intrekken van de visvergunning, indien vissers zich niet houden aan de wet- en regelgeving. Degenen die niet voldoen aan de vergunningsvoorwaarden krijgen geen verlenging.

De minister heeft vervolgens aangegeven om het dispuut met betrekking tot de grootte (lengte en volume) van een vissersvaartuig verder te bespreken met de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), waarbij de aanwezigen ook deel mogen zijn van deze bijeenkomst.

De bewindsman gaf de stakeholders aan, de issues goed gedocumenteerd te presenteren aan het ministerie, zodat snel acties kunnen worden genomen. De afdeling Statistiek en Onderzoek staat open voor het verstrekken van data.
Ter afsluiting van dit onderwerp wil de minister volgende week weer met alle belanghebbenden zitten om alle zaken voor een duurzaam visserijbeheer in Suriname af te ronden.

Nationaal Surinaams voetbalelftal bereidt zich in Nederland voor op kwalificatierondes Concacaf Nations League

'Onze ambitie is vanaf september 2020 succesvol beginnen aan kwalificatierondes WK 2022 Qatar'

(Bron foto: Natio/Facebook)

Het Nationaal Surinaams voetbalelftal is tot 9 augustus in Nederland voor een trainingskamp. Tijdens dit verblijf zal ‘Natio’ enkele wedstrijden tegen Nederlandse profclubs spelen. De Surinaamse ploeg wil zich – onder leiding van bondscoach Dean Gorré – met deze oefenwedstrijden voorbereiden op de aankomende kwalificatierondes van de Concacaf Nations League, het regionaal landenvoetvaltoernooi, voor de Gold Cup 2021 die reeds vanaf september zullen plaatsvinden, zo schrijft Roy Ristie vandaag, donderdag 1 augustus 2019, op Waterkant.net.

Natio komt op morgen, 2 augustus, uit tegen Almere City FC. Deze wedstrijd vindt plaats in het Yanmar Stadion, Almere Stad en begint om 20.00 uur. Voor Jack Mangalie zal deze wedstrijd een bijzondere zijn, omdat hij naast keeperstrainer bij Natio ook de keeperstrainer aan Almere City FC is.


De overige oefenwedstrijden zijn  
tegen de profclub SC Telstar op dinsdag 6 augustus om 19.00 in het Rabobank IJmond Stadion, Velsen – Zuid en op
donderdag 8 augustus tegen de top amateurclub R.K.S.V. Leonidas aanvang 20.00 uur aan het Erasmuspad te Rotterdam.

Naast een intensief trainingsschema is er ruimte voor een aantal uitstapjes om het team nog hechter naar elkaar te laten toegroeien. Zo zal het Kwaku Summerfestival worden bezocht op zaterdag 3 augustus van 15.00 uur – 21.00 uur voor een Meet & Greet met de fans.

De bondscoach van Suriname, Dean Gorré, is oud-speler van onder meer Ajax en Feyenoord. Hij heeft Manchester als thuisbasis, maar verblijft tegenwoordig in Suriname zodat hij, naast het verbinden van clubs, spelers, bond, overheid en het publiek, het elftal optimaal kan begeleiden.

Gorré vertelt over zijn motivatie: 'Voetbal verbindt Surinamers – zowel binnen als buiten het land – en vergroot de nationale trots. Suriname heeft laten zien dat het grote spelers zoals Gullit, Rijkaard, Kluivert, Davids, Winter, Seedorf en Wijnaldum kan voortbrengen. Onze ambitie is vanaf september 2020 succesvol te beginnen aan de kwalificatierondes voor het WK van 2022 Qatar. Het zal menig Surinaams hart harder laten kloppen.'

Vandaag ook aandacht voor Natio in de Nederlandse pers: 
Bondscoach Dean Gorré wil met Suriname naar het WK (Het Parool)
Suriname gelooft in de kracht van zijn eigen voetballers (NRC)

Advocaat Sitaram in brute zeeroofzaak: 'Het OM heeft gefaald om wettig en overtuigend bewijs te leveren'

Advocaat Lobo: 'Er zijn heel veel twijfels en wij zien dat sommige verdachten onschuldig zijn'

OM eist 35 jaar gevangenisstraf tegen elf verdachten


De verdediging in strafzaak inzake de geruchtmakende zeeroof ruim een jaar geleden is gisteren afgerond. De verdachten krijgen op 16 augustus de gelegenheid om zich persoonlijk tot de rechter te richten, waarna ze een datum bepaalt voor vonnis. De verdachten staan terecht voor de brute zeeroof in april 2018 waarbij een aantal vissers om het leven is gebracht. Enkele vissers worden nog steeds vermist.

Onterecht noemt de verdediging de strafeis van 35 jaar gevangenisstraf met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht tegen de verdachten Chris P., Doodnath M., Rameshwaru R., Madre K., David W., Ramdeo P., Premnath P., Sureshdien N., Feroz B., Anthony T. en Ganesh B. Ook in het geval van Terry D., tegen wie vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf is gevorderd, zijn de advocaten het niet eens met het Openbaar Ministerie (OM), aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 1 augustus 2019.

In zijn urenlange repliek heeft advocaat Raoul Lobo gesteld, dat er geen sprake is geweest van nauwe samenwerking zoals het OM stelt. Het rechtssysteem heeft volgens Lobo gefaald bij het onderzoek. Het bewijs, dat door het OM geleverd is, mag volgens hem niet worden meegewogen om een gepaste strafmaat te bepalen. 'Er zijn heel veel twijfels en wij zien dat sommige verdachten onschuldig zijn en dat toch zoveel tegen hen geëist wordt. Dat is onterecht.'

De Officier van Justitie (OvJ) hield vast aan wat ze eerder had gesteld, dat er overtuigend bewijs is geleverd in het onderzoek dat de verdachten een plan hadden om een aantal vissers op brute wijze af te slachten. Ze blijft er ook bij, dat de geëiste straffen passend zijn.

Volgens advocaat Gregory Sitaram blijkt het OM niet gelukkig met zijn eerdere felle uitspraken na het requisitoir van de OvJ. Hij zei, dat het nimmer zijn bedoeling is geweest om iemand te minachten. 'Als er zaken gebeuren die niet door de beugel kunnen is het mijn taak om dit aan te halen als advocaat.' De advocaat bracht eerder onder aandacht van de rechter, dat het OM grote missers over het hoofd heeft gezien. Er zijn zaken in het politieonderzoek vastgelegd waarvan hij de betrouwbaarheid betwijfelt. De indruk bestaat bij hem, dat er sprake is van vooringenomenheid. Zo zou het OM alleen gebruik hebben gemaakt van verklaringen van medeverdachten en die als bewijs meegenomen zonder het waarheidsgehalte te toetsen.

'Er is volgens de verdediging sprake van zware vermoedens. Geen enkele medeverdachte heeft bevestigd, dat de opdrachten om te moorden van Doodnath M. en Ramdeo P. kwamen. Het OM heeft gefaald om wettig en overtuigend bewijs te leveren', aldus de advocaat.

Doodnath M. en Ramdeo P. worden volgens de vervolging gezien als het brein achter de moorden. Zij zouden onder meer het moordplan hebben beraamd. De advocaten Murwin Dubois, Maureen Nibte en Harold Belfor persisteerden bij hetgeen ze in hun pleidooi hebben aangehaald.

Wetsvoorstel Grondenrechten der Inheemse en Tribale volken in Suriname uiterlijk eind september naar Bouterse

(Bron foto: NII)
Grote uitdaging is demarcatie van woon- en leefgebieden inheemse en tribale volken


Uiterlijk 30 september wil het Management Team (MT) Grondenrechten der Inheemse en Tribale volken in Suriname haar wetsvoorstel aanbieden aan president Desi Bouterse. Na consultaties met verschillende betrokkenen zal vrijdag 16 augustus het MT, onder leiding van Wensely Misiedjan, opnieuw praten met het traditioneel gezag, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 31 juli 2019.

De informatie die verkregen wordt tijdens de consultaties zal verwerkt worden in het het wetsvoorstel. De MT heeft dinsdag in de Congreshal een bijeenkomst gehouden. Naast overheidsfunctionarissen waren ook aanwezig vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, niet-gouvernementele organisaties, alsook de mijnbouw- en houtsector.

Het MT is belast met de uitvoering van het stappenplan ter realisering van de wettelijke erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname.

Misiedjan stelt, dat hij tevreden is over het traject dat tot nu toe is afgelegd met de sessies. Het doel van de sessies is om genoeg suggesties en input te krijgen die kunnen worden meegenomen bij het concipiëren van een conceptwet waarin erkenning van de grondenrechten van Inheemse en Tribale Volken wordt geregeld. Misiedjan heeft de aanwezigen ingelicht over het traject dat wordt gevolgd en uitgelegd hoe stapsgewijs naar het doel wordt gewerkt.

Het hoofddoel van de uitvoering van het stappenplan is een breed gedragen Surinaams model van wettelijke regeling van de grondenrechten der inheemse en tribale volken, dat consistent is met het internationaal recht. Misiedjan heeft tijdens de presentatie participanten ook inzichten verschaft in het grondenrechtenvraagstuk, de taakstelling en de doelen die worden nagestreefd.

Ook de voorzitters van de drie technische commissies (Commissie Wetgeving, Commissie Demarcatie, Commissie Bewustwording) hebben elk een korte inleiding gehouden over hun verrichtingen en aandeel in de uitvoering van het stappenplan. Een van de grootste uitdagingen van het MT is, volgens Misiedjan, de demarcatie van de woon- en leefgebieden van de inheemse en tribale volken. De commissie Demarcatie heeft tot taak die gebieden in kaart te brengen.

Zr.Ms. Groningen onderschept 470 kilo cocaïne ten noorden van de ABC-eilanden

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Cocaïne ontdekt aan boord van een zogenoemde Go Fast


Het marineschip Zr.Ms. Groningen, het stationsschip van de Koninklijke Marine in de West, die Kustwachttaken uitvoert, heeft dinsdagavond 30 juli 2019 een drugsvangst gedaan. Tijdens een patrouille van het Kustwachtvliegtuig Dash ten noorden van de ABC-eilanden - Aruba, Bonaire en Curaçao - werd een zogenoemde Go Fast gespot, zo bericht de Kustwacht Caribisch Gebied.

Vervolgens heeft Zr.Ms. Groningen koers gezet richting de Go Fast. De NH-90, de helikopter van Zr.Ms. Groningen, wist de Go Fast te stoppen en te begeleiden totdat de interceptievaartuigen van Zr.Ms. Groningen het vaartuig bereikt hadden.

De aan boord aangetroffen circa 470 kilo cocaïne en de opvarenden van de Go Fast zijn eerst aan boord genomen van Zr.Ms. Groningen en de volgende ochtend overgedragen aan de Kustwachtautoriteiten.

Zr.Ms. Groningen is sinds 20 april actief in het Caribisch gebied. Het schip wordt ingezet om op te treden tijdens counterdrugs operaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast wordt het ook ingezet voor diverse Kustwachttaken in het Caribische gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens SAR-acties.

Voor het uitvoeren voor deze taken is Zr.Ms. Groningen uitgerust met twee FRISC’s (snel onderscheppingsvaartuig) en een NH-90 helikopter.

Supermarkt op Curaçao levert producten die veel suiker bevatten aan SDKK waardoor energieniveau gedetineerden omhoogschiet

Supermarkt wil af van producten die niet goed verkopen en stuurt die naar gedetineerden

MFK-Statenlid Juniël Carolina wil opheldering van minister van Justitie Quincy Girigorie


De supermarkt die belast is met de levering van producten aan gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) wil van de producten af die de supermarkt niet goed verkoopt en plaatst deze op de lijst met artikelen voor gedetineerden. Daarom staat deze lijst nu vol met producten die veel suiker bevatten waardoor het energieniveau van gedetineerden omhoogschiet. Dat stelt de MFK-fractie naar aanleiding van klachten van gedetineerden, aldus vandaag, donderdag 1 augustus 2019, het Antilliaans Dagblad.

In een brief aan Justitieminister Quincy Girigorie (PAR) stelt MFK-Statenlid Juniël Carolina daarom verschillende vragen over het gevangenisbeleid met betrekking tot de voeding voor gedetineerden.

Carolina schrijft, dat hij kennis heeft genomen van het protest van de gevangenen in verband met de producten die ze via de kantine kunnen aanschaffen. 'Volgens onze informatie heeft de gevangenis een samenwerkingsovereenkomst met een enkele supermarkt voor de levering van producten, die de gedetineerden met hun eigen geld via de kantine kunnen kopen. De gedetineerden hebben vorige week echter de lijst met producten teruggestuurd, omdat verschillende producten die ze voorheen konden kopen, niet langer op de lijst stonden', aldus het MFK-Statenlid.

'Maar, ook hebben de gedetineerden geconstateerd dat de supermarkt van bepaalde producten die niet goed worden verkocht af willen door deze op de lijst van de gedetineerden te plaatsen. De lijst van de kantine staat nu vol met producten waar veel suiker in zit.'

Carolina vraagt zich af of de minister op de hoogte is van de onvrede die in de gevangenis onder gevangenen heerst in verband met de producten die op de kantinelijst worden geplaatst.

Geen dwangsom van 75 miljoen gulden voor Refineria Isla, Curaçao

Toch concludeert Hof dat Isla norm voor uitstoot zwaveldioxide waarschijnlijk wel overtrad...


Refineria Isla hoeft definitief geen dwangsom van 75 miljoen gulden te betalen voor overschrijding van de norm voor de uitstoot van zwaveldioxide (SO2) in 2014. Dat heeft het Gemeenschappelijk Hof dinsdag bepaald in het hoger beroep tegen het vonnis door het Gerecht in Eerste Aanleg van 2 mei 2018, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 1 augustus 2019.

Stichting Humanitaire Zorg Curaçao, stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) en 25 burgers eisten dat de Isla de eerder geëiste dwangsom alsnog zou voldoen, omdat de immissie van zwaveldioxide (de hoeveelheid SO2 die op leefniveau neerkomt) boven de in 2010 vastgestelde norm van 80 microgram per kubieke meter was. Isla bestreed dat en kreeg gelijk van het gerecht.

De kwestie sleepte jarenlang, omdat er onenigheid was over de meetpunten en de hoeveelheid zwaveldioxide die de Isla uitstootte. In 2010 was een beperkt aantal meetpunten vastgesteld voor het meten van de immissie, terwijl de stichtingen gegevens van meer meetpunten meenamen.

De eisende partijen wilden in het hoger beroep bovendien dat het Hof opnieuw een dwangsom zou verbinden aan overtreding van het verbod tot 31 december 2019.

Net als het vonnis uit 2018 is het vonnis in hoger beroep wat verwarrend. Terwijl enerzijds wordt geconcludeerd dat de Isla de dwangsom over 2014 niet hoeft te betalen, komen de rechters opnieuw tot de conclusie dat de norm waarschijnlijk wel degelijk is overtreden. 'De nadere gegevens die de stichtingen c.s. in hoger beroep hebben aangedragen duiden er voorts op dat de bijdrage van Isla aan de totale immissie groter is geweest dan Isla steeds heeft verdedigd.'

PALU sluit op voorhand richting 2020-verkiezingen samenwerking met andere partijen niet uit

(Bron foto: Facebook/Jim Hok)
Voorwaarde, zelfbeschikkingsrecht van Suriname moet hoog in het vaandel staan

'Regering heeft de laatste tijd vaak gekozen voor het belang van het buitenland en het Surinaams belang daaraan ondergeschikt gemaakt'


De PALU (Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie) sluit op weg naar de 2020-verkiezingen samenwerking met andere partijen niet uit. Maar, zij stelt als belangrijk criterium, dat deze partijen de gedachte moeten koesteren, dat het zelfbeschikkingsrecht van Suriname op geen enkele wijze te grabbel mag worden gegooid. Zo stelde voorzitter Jim Hok gisteren op een persconferentie in het partijcentrum aan de Kafiluddistraat, waar hij is ingegaan op de voorbereidingen van de partij naar de verkiezingen toe, zo schrijft vandaag, donderdag 1 augustus 2019, de Ware Tijd.

Hok constateert, dat de regering de laatste tijd vaak heeft gekozen voor het belang van het buitenland en daaraan het Surinaams belang ondergeschikt heeft gemaakt. 'Ik noem de kwestie van Alcoa die nog niet is afgehandeld, maar die voor de meeste Surinamers al duidelijk is en de voorgenomen verkoop van het 30 procent goudaandeel dat we hebben in een samenwerking met IAmGold. Het is nog niet doorgegaan, maar het hele idee.'


Voorts noemde hij de kwestie van de Chinese vissersboten. Hij constateerde verder, dat sommige partijen het bewust of onbewust erop aansturen dat het zelfbeschikkingsrecht van Suriname uit handen wordt gegeven. Deze partijen verliezen zich volgens Hok in het idee dat Suriname, met behulp van Nederland, ontwikkeling tot stand kan brengen.

Desgevraagd zei hij dit bij 'haast alle partijen' te hebben gemerkt en noemde met name de VHP met haar diasporabeleid en ABOP. De politicus vindt dat Surinamers hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en minder moeten overlaten aan politici.

De partij heeft in verband met de verkiezingen vijf richtingwijzers geformuleerd om de kiezer te laten begrijpen waarvoor ze staat en gaat. Het allereerste, werken vanuit eigen kracht, heeft betrekking op het besef van onafhankelijkheid. 'Wij zijn verplicht om uit te gaan van de kracht die wij Surinamers zelf kunnen opbrengen. Dat is wat steeds het vertrekpunt moet zijn. Daar waar we tekort schieten moeten wij onszelf zo snel mogelijk versterken', sprak de partijleider.

De overige richtingwijzers zijn:
stimuleer oprechtheid door kennis, kunde en inzicht;
bied de wereld de beste kwaliteit van het Surinaamse product;
kies bewust om iedereen gelijk kansen te bieden en focus op de toekomst bij de stappen die je vandaag zet.

Bij het punt van gelijke kansen heeft de partijvoorzitter een lans gebroken voor de LGBT-gemeenschap. PALU stelt werkgelegenheid hoog in het vaandel. Hok zei, dat zijn partij voorlopig heeft besloten om op Assemblee-niveau in Paramaribo, Wanica, Saramacca en Coronie mee te doen aan de verkiezingen. Met de ingebruikname van het PALU-centrum in Totness onlangs, is het startsein gegeven van de verkiezingscampagne. Hij wilde niet zeggen hoe groot de achterban van zijn partij is en voor hoeveel zetels de partij gaat. 'Dat zal binnenkort blijken.'

LVV laat ressortleiders Paramaribo, Wanica en Para met spoed onderzoek doen naar insect op sopropo

(Bron foto: LVV)
Het insect Trimps Palami is ontdekt op sopropo


Ressortleiders van Paramaribo, Wanica en Para moeten met man en macht aan de slag om veldonderzoek te doen naar hoe het komt dat het insect Trimps Palami gevonden is op sopropo. Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij had gisteren, woensdag 31 juli 2019, een spoedonderhoud met de ressortleiders, zo meldt het ministerie.

Het team zal onder andere getraind worden in hoe dit onderzoek te plegen. Verder beloofde de minister het benodigde materiaal beschikbaar te stellen, zodat zij ongestoord hun werk kunnen uitvoeren.

De ressortleiders zullen onder begeleiding van het National Plan Protection Organisation deze onderzoekingen verrichten.

Minister Parmessar heeft een beroep gedaan op de ressortleiders om zich samen met hun personeel de komende dagen extra in te zetten om de gestelde deadline - welke deadline meldt het ministerie niet - te halen.

LVV vermeldt niet in welke mate dit insect schadelijk is voor de groente.

Ministerie van Financiën belooft spoedig subsidie voor Parelhuis te storten...

(Bron foto: Facebook)
'Maar, als we het vandaag niet zien, zullen we voorschot op het salaris moeten betalen'


'We hebben nog geen geld gezien op onze rekening, maar het ministerie van Financiën heeft ons gezegd, dat het er druk mee bezig is en belooft dat we het geld zo snel mogelijk krijgen. Maar, als we het vandaag niet zien, zullen we een voorschot op het salaris moeten betalen', zegt Frank Ons, bestuursvoorzitter van stichting ‘Een parel in Gods oog’, die het Parelhuis voor hiv-besmette kinderen beheert, vandaag, donderdag 1 augustus 2019, in de Ware Tijd.

Er werken ongeveer tien personen in shiftverband, omdat de kinderen inwonend zijn.

Als het inderdaad een voorschot wordt, zal dat betekenen dat voorlopig andere vaste lasten, zoals nutsvoorzieningen, niet kunnen worden betaald. Echter, dat zou kunnen lukken met donaties van vrienden.

Ons: 'We hebben gewillige donateurvrienden gevonden die ons willen ondersteunen en helpen totdat de subsidie op onze rekening staat en zijn natuurlijk blij, dat we alle begrip hebben van de medewerkers. Met het voorschot kunnen zij tenminste geholpen worden voor nu.'

Zondag plaatste het tehuis op haar Facebook-pagina een noodkreet om hulp, omdat de subsidie maar niet werd uitbetaald en het steeds moeilijker is om aan de financiële verplichtingen te voldoen. Vorige week vrijdag kreeg het bestuur van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting reçu's voor totaal Srd 132.398. Het ligt nu weer eens aan het ministerie Financiën om uit te betalen.

Hakrinbank boekt over 2018 minder winst dan in 2017 - Bank presenteert Jaarverslag 2018

Over afgelopen boekjaar wordt geen dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders


Hakrinbank heeft het afgelopen jaar minder winst geboekt dan in 2017. De winst voor belastingen daalde met 13 procent naar Srd 47,8 miljoen. 'Het rendement was vooral in de eerste helft van het jaar teleurstellend, waarbij in de tweede helft er een verbetering optrad', zegt de bank in een persbericht, zo schrijft de Ware Tijd woensdagavond 31 juli 2019 op haar website.

Een algemene vergadering van aandeelhouders werd 's avonds is in Royal Torarica gehouden, waar onder meer het Jaarverslag 2018 werd gepresenteerd.

Door de grotere groei van het balanstotaal ten opzichte van het rendement en eigen vermogen is de BIS-ratio het afgelopen jaar verminderd. Daardoor wordt over het afgelopen boekjaar geen dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het geconsolideerde balanstotaal steeg met 12 procent tot Srd 4,64 miljard.

Volgens de Hakrinbank-directie heeft de bank haar marktpositie het afgelopen jaar verstevigd, wat zich heeft geuit in een toegenomen marktaandeel. 'De bereikte resultaten zijn gerealiseerd in een redelijk stabiele economische omgeving, met een stabiele wisselkoers en dalende inflatie.'

Verder wordt gemeld, dat in november vorig jaar is geparticipeerd in de aandelenemissie van De Surinaamsche Bank waardoor in die bankinstelling een belang van 18 procent is verworven. De aandelen zijn gekocht met als doel een strategische samenwerking met DSB aan te gaan om onder andere schaalvoordelen te vergroten. Vooral op het stuk van betalingsverkeer, ICT, en creditcardtransacties zien de twee banken voordelen.

Om de groei te financieren en de BIS-ratio te verbeteren wordt in oktober dit jaar een aandelen emissie gehouden. De Staat zal niet deelnemen aan de emissie, omdat ze voornemens is haar aandeel in Hakrinbank terug te brengen met 20 procent.

Notoire verzendster postpakketten met cocaïne gepakt op J.A. Pengelluchthaven met... cocaïne

35-Jarige vrouw op luchthaven aangehouden met ruim 700 gram cocaïne in handvat koffer


Leden van het Bestrijding Internationaal Drugshandel Team ( BID-Team ) van het Korps Politie Suriname hebben op donderdag 18 juli de 35-jarige S.Z. op de Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden, nadat ruim 700 gram cocaïne in het handvat van haar koffer was ontdekt en in beslag genomen, zo meldt het korps woensdagavond 31 juli 2019.

De vrouw stond op vertrek naar het buitenland. Zij en de in beslag genomen drug zijn vervolgens door het BID-Team overgedragen aan de Narcotica Brigade voor verder onderzoek.

Uit het nader onderzoek is naar voren gekomen, dat Z. meerdere keren postpakketten ter verzending naar het buitenland aangeboden had bij postbedrijven. In zeker zes van die pakketten is cocaïne aangetroffen.

De vrouw wist echter uit handen van de politie te blijven, omdat zij een valse identiteitskaart gebruikte bij het posten van die dozen met drugs. In het jaar 2018 was zij wel aangehouden voor het ter verzending aanbieden van postpakketten waarin drugs verborgen zat.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is de notoire cocaïne smokkelaarster hangende het onderzoek in verzekering gesteld door de Narcotica Brigade.