dinsdag 19 december 2017

'Averechts'; Alphons Levens

Averechts


Zo zoetjesaan, daar ik zie wat gebeurt,
klinkt het anders in mijn oren.
Zeggen wij het niet te vaak?
Zeggen wij het niet te makkelijk ...

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt;
steeds meer klinkt in mijn oren:
als je werkt,
moet je fouten maken.

Alphons Levens,
18 december 2018.

OM eist forse celstraffen tegen vier mannen voor bezit krapé-eieren

Openbaar Ministerie lijkt met eisen waarschuwend signaal af te willen geven


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren forse celstraffen geëist tegen vier mannen voor het in bezit hebben van duizenden eieren van de bedreigde, beschermde groene zeeschildpad ofwel krapé (Chelonia mydas). Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 19 december 2017.

Tegen de verdachten R.A. en S.J. werd een celstraf van 1 jaar en 6 maanden met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. H.P. hoorde een straf van 12 maanden geheel onvoorwaardelijk tegen zich eisen en B.M. riskeert 12 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een proeftijd van 3 jaar.

Deze verdachten werden op 9 februari aangehouden met krapé-eieren in hun bezit. De verdachte J. had A. en M. benaderd om de eieren te vervoeren met hun boten. In de boot van verdachte A. werden 7.500 stuks eieren onderschept, terwijl in de boot van M/ 16.000 eieren werden aangetroffen. P. had één van de bootbestuurders geholpen bij het inladen.

Advocaat Krish Bhoendie voerde aan, dat de Officier van Justitie aan zijn cliënt ten laste heeft gelegd 23.500 krapé-eieren te hebben vervoerd. Maar, hij zou 7.500 eieren hebben vervoerd. Hij concludeerde, dat de dagvaarding niet in overeenstemming is met de werkelijke hoeveelheid. De Officier van Justitie heeft de hoeveelheid van beide boten opgeteld.

De advocaat verzocht de rechter om de straf te willen matigen, zodat de verdachten naar huis kunnen gaan. De verdachten zitten al 10 maanden en 9 dagen in arrest.

De rechter heeft M. vanwege zijn gezondheidssituatie en vooruitlopend op de uitspraak gisteren  voorlopig in vrijheid gesteld.

Op 22 januari wordt de behandeling voortgezet. De verdachten A., J. en P. blijven aangehouden. De advocaat van P. was niet aanwezig tijdens de behandeling. Hij zal op de volgende zitting de gelegenheid krijgen om te pleiten voor zijn cliënt.

Landbouwvliegtuigje slaat bij landing in het district Nickerie over de kop

Piloot is met de schrik vrijgekomen


Een landbouwvliegtuigje in het district Nickerie is vanochtend, dinsdag 19 december 2017, omstreeks elf uur bij de landing op het vliegveld van het landbouwbedrijf Alibux over de kop geslagen. Starnieuws bericht dat te hebben vernomen. De piloot is met de schrik vrijgekomen. 

Het toestel is van het bedrijf Sky Farmers.

Het gebied is in verband met het onderzoek afgezet door de politie van Nickerie.

De luchtvaartautoriteit CASAS is op de hoogte gesteld van het incident. Zoals gebruikelijk zal er een onderzoek plaatsvinden onder leiding van de procureur-generaal.

Begrotingsbehandeling in parlement niet van een leien dakje - Regering gooit er met de pet naar

Assembleeleden ontvangen Nota van Wijziging pas paar minuten voor aanvang vergadering


Vergadering aantal uren geschorst...


De openbare vergadering van De Nationale Assemblee wil vandaag, dinsdag 19 december 2017, niet vlotten.  Bij aanvang bleek dat de definitieve Nota van Wijziging zeer kort voor aanvang van de vergadering pas ter beschikking was gesteld van de Assembleeleden. Daarnaast ontbraken nog essentiële documenten waar vrijdag om was gevraagd, aldus Starnieuws. 

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons gaf de stand van zaken door aan de vergadering. Volgens haar is er nauwelijks iets veranderd in het definitieve concept dat is aangeboden door de regering.

Eerder was er al een concept Nota van Wijziging verstrekt aan het college. De Nationale Assemblee had de regering een uitwerking gevraagd van de verhoging van rechten voor grondhuur. Daarnaast wilde de volksvertegenwoordiging een lijst van gebouwen die de regering wil afstoten. Ook werd gevraagd om een overzicht van aandelen die verkocht zullen worden.

Nadat Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) enkele vragen tijdens interrupties die er nog waren van vrijdag, had beantwoord, schorste Geerlings-Simons de vergadering. De stukken zijn nodig opdat de Assembleeleden kunnen ingaan op de voornemens van de regering.

Verwacht werd dat de vergadering na één uur kon worden hervat, maar om drie uur was er nog steeds geen enkele beweging waar te nemen. Het is weer en beschamende vertoning.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Colombia strijdt tegen illegale goudwinning in het departement Chocó

Strijdkrachten Colombia brengen de financiën van Gulf Clan in de Pacifische regio slag toe


De Colombiaanse strijdkrachten hebben een gecoördineerde operatie uitgevoerd tegen illegale mijnbouw langs de rivieren Atrato, Quito en San Pablo, in het departement Chocó. De autoriteiten hebben negen goudmijnen stilgelegd en vijf machines in beslag genomen die werden gebruikt voor de illegale winning van minerale afzettingen, samen met 15 graafmachines en baggermachines (goudpontons). 

De operatie, uitgevoerd in oktober-november 2017, heeft de georganiseerde gewapende groep Gulf Clan een zware financiële klap toegebracht van meer dan $ 4,2 miljoen.

'We werken aan het vernietigen van machines die worden gebruikt voor de illegale winning van minerale afzettingen', zei de Colombiaanse leger Brigade-Generaal Mauricio Moreno Rodríguez, commandant van de gezamenlijke Task Force Titán, die de operatie leidde, tegen Diálogo (digitaal militair magazine van het U.S. Southern Command).

'Goudpontons zijn constant aanwezig; ze doen aan alluviale goudwinning, wat het type goud is dat aanwezig is in het departement Chocó.' 'Grond- en riviertroepen identificeren locaties waar illegale mijnbouw plaatsvindt. De Colombiaanse luchtmacht geeft ons luchtfoto's en real-time directe beelden', zei de Colombiaanse marinekorps majoor Luis Ángel López Ardila, coördinator van de  gezamenlijke Task Force Titán, tegen Diálogo. 'Deze 'draken' (twee verdiepingen tellende goudpontons) en constructiematerialen zijn bewegende elementen; hier vandaag, maar morgen 8 of 10 kilometer verder.'

'Voorouderlijke gemeenschappen voeren ambachtelijke goudwinning uit met technieken die een geringe invloed op het milieu hebben. Criminele groeperingen geven echter de voorkeur aan het mechaniseren van het proces om de productie te verhogen, omdat ze profiteren van het afpersen van goudzoekers. Ze vragen geld voor de productie en verkoop van metaal. Om een (mijn) te bouwen of toegang te hebben met een van deze 'draken' (goudzoekers) betaal je tussen $ 16.000 en $ 20.000', aldus Brigade-Generaal Moreno.


'Tijdens het mijnbouwproces klimt een crimineel op iedere 'draak' en rekent af voor elke pond goud. Een 'draak' produceert 4 of 5 pond per week, en (goudzoekers) moeten ongeveer een half pond per week afgeven, (gelijk aan) $ 10.000 als ze worden verkocht.'

De neotropische regio Chocó, bekend als biogeografisch Chocó, is een van de de meest biodiverse regio's op de planeet. Colombia is een mega divers land - een van de veertien in de wereld met een op de tien soorten bekende flora en fauna. De schade van goudwinningsactiviteiten zonder een milieubeheersplan heeft echter al een stempel gedrukt. 'We zijn op zoek geweest naar de belangrijkste locaties, waar willekeurige vervuiling plaatsvindt, en het is gelukt om goudpontons te detecteren', zei Moreno.

(Bron: Google Earth/Sriname Mirror)

'Als het op industriële schaal gebeurt, het baggeren van de rivierbedding, dan vereist dat ontbossing. Wij geloven dat één enkele 'draak' milieuschade veroorzaakt of 4 tot 5 hectare per week elimineert.'

Goudwinning vereist kwik en cyanide, chemische stoffen waarvan het gebruik in kleine hoeveelheden grote vervuiling veroorzaakt. Lokale bewoners, of ze nu in de goudwinning werken of niet, krijgen een hoge dosis kwik in hun lichaam. Geconfronteerd met deze situatie kwamen verschillende gemeenschappen samen en overtuigden het Constitutionele Hof om vonnis T-622/16 af te geven (zie hierna), een ongekend vonnis in Colombia, waarin de Atrato-rivier wordt erkend als een onderwerp van rechten. Het vonnis dwingt verschillende entiteiten om de rivier te beschermen en schoon te maken. De regering dringt er bij het ministerie van Nationale Defensie op aan om illegale mijnbouw in de rivier de Atrato en zijn zijrivieren te neutraliseren en uit te roeien.



'De uitspraak stelt, dat 21 van de 23 vissoorten in de Atrato-rivier besmet zijn met kwik en ongeschikt zijn voor menselijke consumptie', aldus majoor. López. 'Evenzo hebben verschillende studies van CODECHOCÓ [Autonome regionale organisatie voor duurzame ontwikkeling van Chocó], het milieuagentschap van het departement Chocó, en verschillende universiteiten vastgesteld dat het percentage kwik bij mensen die regelmatig contact hebben met de rivier in dit gebied zeer hoog en gevaarlijk voor de mens is.

In 2017 verhoogde de Colombiaanse regering het aantal acties tegen illegale mijnbouw met 11 vanaf 2016. Volgens cijfers, die López aan Diálogo toonde, resulteerden in 2017 de 38 operaties tegen illegale mijnbouw in 73 arrestaties, het beëindigen van 45 illegale mijnen, inbeslagname van 42 graafmachines, 52 goudpontons, één bulldozer, twee sorteerroosters, twee motorboten en 27.460 gallons brandstof.

(Suriname Mirror/Diálogo)

Stroomstoring treft vijf uren deel Venezolaanse hoofdstad Caracas en nabijgelegen staten Miranda en Vargas

(Bron screenshot: YouTube)
Autoriteiten: 'Breuk tussen belangrijke kabelverbinding van krachtcentrale en een zendmast'

Critici: 'Afgelopen jaren frequente black-outs door onvoldoende investeringen na de nationalisatie in 2007 van de elektriciteitssector'


Een stroomstoring heeft maandag 18 december 2017 een deel van de Venezolaanse hoofdstad Caracas en de nabijgelegen staten Miranda en Vargas gedurende ongeveer vijf uur getroffen, in wat critici zeggen was weer een teken van de economische meltdown van de olierijke natie. Autoriteiten beweerden dat de uitval, die rond het middaguur begon, werd veroorzaakt door breuk tussen een belangrijke kabelverbinding van een krachtcentrale en een zendmast. 

De storing had gevolgen voor sommige telefoonlijnen, delen van de Caracas-metro en de belangrijke Maiquetia-luchthaven net buiten de hoofdstad. Veel arbeiders hadden geen andere keuze dan naar huis te lopen, winkels en restaurants sloten de deuren en Venezolanen mopperden dat weer een dag werd verstoord door tumult.


Het land worstelt al met 's werelds snelste inflatie, toenemende ondervoeding en ziekte, terwijl het door de staat geleide economische systeem tot stilstand komt. 'Venezuela is uit elkaar gevallen', zei David Garcia, 38, toen hij in de rij stond voor een hotdog bij een stand in de rijkere wijk Chacao. Hij had twee uur doorgebracht met het zoeken naar een geopend restaurant, omdat hij thuis niet kon koken.

Venezuela heeft de afgelopen jaren te maken gehad met frequente black-outs die critici toeschrijven aan onvoldoende investeringen na de nationalisatie in 2007 van de elektriciteitssector. De overheid heeft de blackouts in sommige gevallen toegeschreven aan sabotage of beschuldigde critici van het overdrijven van problemen.

Energieminister Luis Motta tweette maandag over een recente stroomstoring op de luchthaven van Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia, toevoegend: 'Het gebeurt daar ook.' Hij heeft geen details gegeven over de omvang en effecten van de black-out van maandag.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Colombia's staatsoliemaatschappij Ecopetrol bevestigt aanwezigheid olie in provincie Santander

Ecopetrol doet gezamenlijke verkenningen met Canadese Pares Resources Inc.


Colombia's door de staat gerunde oliemaatschappij Ecopetrol heeft maandag 18 december 2017 bekendgemaakt, dat het de aanwezigheid van olie op een locatie in de provincie Santander heeft bevestigd, de vierde dergelijke ontdekking dit jaar, tijdens gezamenlijke verkenningen met Canada's Parex Resources Inc. 

De borg, genaamd Coyote- 1, ligt tussen de 2.042 en 2.177 meter diepte, aldus het bedrijf in een verklaring, en bevat ruwe olie lichter dan typisch Colombiaanse olie.

 
Ecopetrol en Parex hebben de exploratie gelijk verdeeld in het De Mares-blok, aldus de verklaring. De ontdekking bevindt zich in de buurt van de velden La Cira-Infantas, Lisama en Colorado van Ecopetrol en de raffinaderij van Barrancabermeja.

'Deze nieuwe ontdekking toont aan dat we op de goede weg zijn naar onze doelstelling om de reserves te verhogen. We zijn tevreden met de resultaten van deze alliantie met Parex, die het potentieel van de provincie Santander heeft onderstreept', zei Ecopetrol-topman Felipe Bayon in de verklaring.

Ecopetrol heeft gezegd, dat het in 2018 tussen $ 3,5 miljard en $ 4 miljard zal investeren, grotendeels in productie- en exploratieprojecten. De drie andere ontdekkingen van het bedrijf in 2017 zijn de Boranda-1 en Deep Water-ontdekkingen Purple Angel-1 en Gorgon-1.




(Suriname Mirror/Reuters/Ecopetrol/Twitter)

Eis 20 jaar gevangenisstraf tegen verdachten Kenneth Kempes en Luciën Lewis in 8 decemberproces

'Genoeg feiten en getuigenverklaringen die hun aandeel hard maken'

Kempes en Lewis, lijfwachten van toenmalig bevelhebber Desi Bouterse, zijn nooit verschenen voor de Krijgsraad


Tegen de verdachten Kenneth Kempes en Luciën Lewis heeft auditeur-militair Roy Elgin vandaag, dinsdag 19 december 2017, in het 8 decemberproces elk 20 jaar celstraf geëist. De openbare aanklager stelde, dat er wettig en overtuigend bewijs is dat de verdachten medepleger zijn van de moorden op vijftien weerloze slachtoffers. Zij waren geen lid van de groep van 16, maar hebben aandeel gehad in de moorden, zo bericht Starnieuws.

De auditeur-militair stelde ook, dat hoewel er geen weerwoord was van deze verdachten, er genoeg feiten en getuigenverklaringen zijn die hun aandeel hard maken.

Kempes en Lewis zijn vanaf het begin van het proces tien jaar geleden niet verschenen voor de Krijgsraad. Hun dagvaarding waren onder andere in het gerechtsgebouw te Boxel opgeplakt.

Kempes en Lewis waren lijfwachten van de toenmalige bevelhebber Desi Bouterse. Er zijn veel bezwarende verklaringen tegen hen. Zij zouden deel uitgemaakt hebben van het vuurpeloton. Deze twee verdachten hebben geen advocaat en hebben zich niet verdedigd. Hun zaak wordt bij verstek behandeld.

In alle zaken die voorgaan bij de Krijgsraad heeft de auditeur-militair zijn strafeis uitgesproken.

John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp, die minister waren op 8 december 1982, moeten berecht worden door de Kantonrechter. Deze zaken zijn nog steeds niet in behandeling genomen.

Op 28 januari zullen de advocaten van de verdachten hun antwoord geven op het requisitoir van de openbare aanklager.

Minister Suzy Camelia-Römer, Curaçao, streeft naar export van vlees en gewassen

Bedrijf in Colombia gaat levende dieren naar Curaçao exporteren voor de slacht en export


Minister Suzy Camelia-Römer, belast met Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), wil de landbouw en veeteelt op Curaçao bevorderen, met als doel de export van vlees en gewassen. 'De uitbreiding van de agrarische sector zal op verantwoorde wijze gerealiseerd worden, rekening houdend met het milieu, gezondheidsaspecten en hygiëne', aldus de minister in het Antilliaans Dagblad van vandaag, dinsdag 19 december 2017.

De overheid van Curaçao heeft onlangs vergunning verleend aan een bedrijf in Colombia voor de import van levende dieren op Curaçao om deze op Parera te slachten ten behoeve van export van vlees. Het slachthuis op Curaçao voldoet niet aan internationale richtlijnen op basis waarvan export van vlees naar andere landen mogelijk is, zo is bij GMN bekend.

Joe Alcalá, sectordirecteur bij het ministerie van GMN wijst op de noodzaak van een laboratorium voor microbiologisch onderzoek van levensmiddelen.

Tevens dient het eiland te beschikken over een verbrandingsoven voor de vernietiging van de karkassen van zieke en voor consumptie afgekeurde dieren, en de verbranding van een veestapel na ruiming wegens een virusuitbraak, zoals Mond-en-klauwzeer (MKZ), MRSA of Q-koorts.

Wetsvoorstel voor verplicht basispensioen klaar voor Staten Curaçao

Bedoeling is dat het pensioen per 1 januari 2020 ingaat


De plannen hebben enkele jaren op de plank gelegen - sinds maart 2012, toen Hensley Koeiman (MAN) ook minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn was - maar nu ligt er dan werkelijk een wetsvoorstel op tafel van Koeiman over het verplichte basispensioen, zo meldt vandaag, dinsdag 19 december 2017, het Antilliaans Dagblad

Het verplichte basispensioen is bedoeld voor ongeveer 30.000 werknemers die, als zij de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, alleen afhankelijk zijn van een Algemene Ouderdomsverzekering (AOV). De bedoeling is dat het pensioen per 1 januari 2020 ingaat en de premie gefaseerd toeneemt, waarbij in 2020 wordt begonnen met twee procent en de premie jaarlijks tot 2024 met één procent wordt verhoogd tot in totaal zes procent.

In guldens gaat het om 15 miljoen gulden premieopbrengst in het eerste jaar, oplopend naar 45 miljoen in het vijfde jaar. In alle jaren is de helft van de premie een werkgeversaandeel en de andere helft wordt betaald door de werknemer.

Directeur José van den Wall-Arnemann (60) van Refineria di Kòrsou geschorst

Reden voor schorsing nog niet bekend


Directeur José van den Wall-Arnemann (60) van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) is gistermiddag door de Raad van Commissarissen (RvC) geschorst. Dat schrijft vandaag, dinsdag 19 december 2017, het Antilliaans Daglad uit goede bronnen te hebben vernomen. Het bericht wordt desgevraagd bevestigd door president-commissaris Gilbert Martina. Hij wil verder geen inhoudelijke informatie verstrekken en kan de reden voor schorsing niet noemen. 

Van den Wall-Arnemann, die sinds maart 2014 directeur is, had gistermiddag een gesprek met de voorzitter en vicevoorzitter van de RvC. Daarbij is hem de schorsing aangezegd.

Op dit moment is er geen adjunct-directeur of waarnemend directeur. De bestuurlijke taken liggen bij de RvC, die naast Martina bestaat uit Alwin Keli, Carl Camelia, Leo Rigaud en Norbert Chaclin.

RdK is namens de overheid eigenaar van de raffinaderij en alle overige faciliteiten van de lokale petroleumindustrie, die worden gehuurd door het Venezolaanse PdVSA. Van den Wall-Arnemann trok zeer nauw op met voormalig voorzitter Werner Wiels van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) dat in een paar jaar tijd circa 18 miljoen gulden besteedde en niet verder kwam dan het Chinese GZE als kandidaat voor de overname, terwijl andere potentiële kandidaten ongemotiveerd aan de kant werden gezet.

Guangdong Zhenrong Energy staakt plannen voor Isla-raffinaderij en LNG-terminal op Curaçao

Chinezen haken af vanwege stijgende schulden en rechtszaken


Guangdong Zhenrong Energy (GZE) heeft de plannen gestaakt voor de Isla-raffinaderij, de bouw van een LNG-terminal op Curaçao en ook voor de bouw van een raffinaderij in Myanmar. Het bedrijf heeft als gevolg van financiële problemen geen fondsen om in de projecten te investeren. Dat meldt The International Oil Daily in haar editie van gisteren, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 19 december 2017.

GZE is afgehaakt vanwege stijgende schulden en rechtszaken waarin het bedrijf onder meer openstaande schulden heeft moeten betalen.

'Als gevolg hiervan heeft Zhenrong de eerdere plannen voor een LNG-terminal bij de diepzeehaven van Bullenbaai moeten staken', zeggen bronnen in The International Oil Daily. 'De terminal was bedoeld voor de levering van 335.000 barrels per dag aan de nabijgelegen Isla-raffinaderij, die tegenwoordig door het staatsbedrijf Petroleos de Venezuela wordt geëxploiteerd. GZE hoopte dat vanaf 2020 over te nemen.'

Door de financiële problemen van GZE wordt de Curaçaose regering met een knallende hoofdpijn opgezadeld, aangezien de verouderde en vervuilende raffinaderij gemoderniseerd moet worden en het onwaarschijnlijk is dat PdVSA door de toenemende financiële problemen van het Venezolaanse staatsbedrijf de upgrading kan realiseren, aldus de publicatie.

Auditeur-militair eist vrijspraak tegen Iwan Krolis in 8 decemberstrafproces

Tegen Benny Brondenstein is een gevangenisstraf van 20 jaar geëist

 - Krolis heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben gehad
- Brondenstein heeft in 2010 tijdens zijn verhoor door de Krijgsraad niks af te weten van de moorden


Auditeur-militair Roy Elgin heeft vanochtend, dinsdag 19 december 2017,  tegen Iwan Krolis in het 8 decemberstrafproces vrijspraak geëist gebrek aan bewijs. Krolis, die op 8 december 1982 voorzitter was van de PALU, heeft steevast ontkend iets met deze zaak te maken te hebben. Hij zei tijdens zijn verhoor in november 1982 niet op de hoogte te zijn van plannen om mensen op te pakken en te vermoorden. Krolis wordt bijgestaan door advocatenkantoor Kanhai. Helen Vreden nam waar voor raadsman Irvin Kanhai. Dit bericht Starnieuws.

Krolis legde de Krijgsraad in het twee en half uur durende verhoor zeven jaar geleden uit, dat de PALU maanden voor de decembermoorden in ongenade was gevallen. 'Het bestuur en kaderleden van de partij hadden zich teruggetrokken in een woning aan de Antroewastraat op Charlesburg', deelde Krolis mee.

Tijdens het verhoor legde Krolis uit dat er onjuiste verklaringen zijn afgelegd van zijn betrokkenheid bij de zaak. Er zouden vergissingen gemaakt worden met de dag waarop hij een onderhoud had met de toenmalige garnizoenscommandant Roy Horb. Dit was op 9 of 10 december, maar niet op 8 december 1982. Krolis benadrukte, dat als PALU in ongenade was gevallen, het niet logisch is dat de partij toch betrokken zou zijn bij moordplannen. De PALU nam ondanks de decembermoorden toch de leidinggevende rol in de regering die daarna werd gevormd.

Krolis legde uit, dat PALU een politieke partij is en net als andere organisaties in het machtscentrum wilde zijn.

Tegen Benny Brondenstein, lid van groep van 16 coupplegers, heeft auditeur-militair Roy Elgin een gevangenisstraf van 20 jaar geëist. Volgens de openbare aanklager heeft hij deelgenomen aan het beramen van de moordplannen en heeft een actieve rol vervuld in de moord op vijftien mannen op 8 december 1982. Alle leden van de groep van 16 zijn volgens de auditeur-militair betrokken bij het moordplan.

De verdachte wordt bijgestaan door het advocatenkantoor Kanhai. Brondenstein heeft in 2010 tijdens zijn verhoor door de Krijgsraad in Boxel verklaard niks af te weten van de moorden. Zeven personen hebben bezwarende verklaringen in de 8 decemberstrafproces tegen Brondenstein afgelegd. Hij is gezien in fort Zeelandia op 8 december. Hij bleef erbij, dat hij niet in het fort was geweest die dag.

Brondenstein was op 8 december 1982 gezagvoerder op de militaire boot S 402, die maandenlang voor anker lag bij de Marinetrap. Op 8 december gaf hij kort na een regen van kogels in fort Zeelandia de opdracht om te varen naar Jagtlust, Commewijne. 'Ik heb helemaal geen schoten gehoord. Ik was beneden in mijn kajuit. Als andere mensen schoten gehoord hebben, moeten ze dat zelf weten. Ik weet van niks. Elke dag gingen wij varen dus die dag ook', verklaarde Brondenstein.

Na enige tijd meerde het marinevaartuig weer aan bij het fort. De verdachte ontkende dat hij samen met de toenmalige bevelhebber Desi Bouterse en anderen moordplannen had gemaakt. Hij bevestigde op 7 december 1982 een 3 ton pick-up te hebben bestuurd naar de OP savanne, achter Zanderij, waar schietoefeningen zijn gehouden. 'Dat is een normale oefening. Wij hebben niet gesproken over het ophalen en doodschieten van mensen', zei Brondenstein.

Politiecommissarissen willen eindelijk uitspraak in Kort Gedingzaak tegen voorzitter Politiebond

Zaak 'loopt' al sinds 5 juli 2017

Ramjiawan en Guno Roosenhoff vragen rectificatie van uitspraken Hellings in het radioprogramma Welingelichte Kringen op Radio ABC


De politiecommissarissen Robby Ramjiawan en Guno Roosenhoff vinden dat hun Kort Gedingzaak tegen de voorzitter van Surinaamse Politiebond, Raoul Hellings, te lang duurt. In een brief aan de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, wordt gevraagd om te bevorderen dat op zeer korte termijn uitspraak wordt gedaan in deze zaak.

Ramjiawan geeft mede namens Roosenhoff aan, aldus Starnieuws dinsdag 19 december 2017, dat de zaak is ingediend op 5 juli dit jaar. Zij vragen om een rectificatie van uitspraken die Hellings gedaan heeft in het radioprogramma Welingelichte Kringen op Radio ABC. Zij vinden dat ze valselijk zijn beschuldigd door Hellings, die aangaf dat de politiecommissarissen een valselijk stuk hebben opgemaakt van een verklaring waarin zijn psychologische toestand negatief zou zijn.

'Tijdens het onderzoek ter terechtzitting -dat overigens al afgesloten is- heeft betrokkene ook nog bevestigd de uitspraak te hebben gedaan -zij het dat hij zulks van anderen zou hebben vernomen-, hetgeen in mijn (onze) visie kant noch wal raakt. Thans leven wij vijf maanden verder en wacht ik (wij) nog steeds op een uitspraak in deze voor mij (ons) heel eenvoudige en onsmakelijke zaak. Behalve dat ik (wij) enkele duizenden Srd’s heb(ben) moesten neertellen om via gerechtelijke wegen het onrecht mij (ons) aangedaan ongedaan te maken lijd(en) ik (wij) enorm veel emotionele schade daar het idee bij velen heeft postgevat dat de beschuldigingen aan mijn(ons) adres geuit door de heer Hellings terecht zijn', schrijft Ramjiawan de waarnemend Hofpresident.

Ramjiawan en Roosenhoff hopen dat er gauw duidelijkheid komt in deze voor hen onprettige zaak.

'Overheid op onaanvaardbare wijze verweven in verloop en herstel subsidiebetalingen aan energiesector'

Jacobs Consultancy kritisch afwijzend over verwevenheid regering en energiesector



De overheid is op onaanvaardbare wijze verweven geraakt in het verloop en het herstel van subsidiebetalingen aan de energiesector. Dit doet zij via een aantal mechanismen waaronder rechtstreekse betalingen aan producenten en het niet betalen van energierekeningen door openbare instellingen. Jacobs Consultancy, dat door het ministerie van Financiën is aangetrokken om de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) door te lichten, heeft harde feiten gepubliceerd in het uitgebrachte verslag, zo meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 19 december 2017.

De kostprijs van energie kan sterk worden verlaagd door het bedrijf efficiënt te draaien, terwijl subsidies moeten worden afgebouwd. Door nodige maatregelen te treffen, zullen de inkomsten enorm worden verhoogd. De overheidsrol in de energiesector en de obstakels die de energiesector daardoor ondervindt, zijn gedetailleerd weergegeven.

 
'Alle thermische stroomgeneratoren en brandstofleveranciers zijn verbonden met de overheid, zodat er conflicterende factoren zijn tussen belanghebbenden bij het overwegen van overeenkomsten voor de aankoop van energie en overeenkomsten voor brandstoflevering', schrijft Jacobs Consultancy. Er is onvoldoende concurrentie in de productie om efficiënte operaties aan te moedigen. Er is geen onafhankelijke vaststelling en monitoring van de belangrijkste prestatie-indicatoren en er zijn geen (fiscale of andere) boetes voor het niet halen van doelen. Er is geen onafhankelijke beleidsinstelling en er is geen onafhankelijke regulering van de sector, somt het consultancybureau op.

De EBS vervult de meeste functies in de sector als enige organisatie. Er is een gebrek aan sterke interfaces, en daarmee de juiste verantwoordelijkheid van afzonderlijke functies.

Het resultaat van beperkte aansprakelijkheid en regulering door onafhankelijke autoriteiten is, dat het voor de EBS moeilijk is om efficiëntieverbeteringen door te voeren. Een van de symptomen hiervan is dat het aantal EBS-werknemers gestaag is toegenomen. Daarbovenop komt dat het vertrouwen in de sector is verslechterd, waardoor het moeilijker is om de situatie te herstellen.

In het rapport geeft Jacobs Consultancy aan dat er maatregelen moeten worden getroffen om het tij te keren. Verbeter sectorplanning, verbeter de efficiëntie van operaties en verlaag de operationele kosten van de sector, luidt het advies. Onder de vele maatregelen die volgens het consultancybureau moeten worden getroffen zijn ook het aantrekken van investeringen, verbetering van de concurrentie, verbetering van billijke risicodeling, herstel van vertrouwen in de sector, betere betalingsbereidheid en inkomende investeringen.

De zaken zijn over het algemeen bekend bij de EBS en de overheid. De uitdaging is om een institutionele raamwerk op te zetten dat deze zaken effectief en snel zal overwinnen, stelt Jacobs Consultancy.

Er is een snelle aanpak nodig voor een nieuwe institutionele structuur en een mechanisme om in de kortst mogelijke tijd een herstructurering tot stand te brengen om zo snel als praktisch mogelijk is te beginnen met het verminderen van de subsidies. 'Wij vinden dat de autoriteit tanden moet hebben bij de handhaving van de voorschriften voor het vaststellen van beleid en doelen, gebaat moet zijn bij gegevensvereisten voor sectorprestatie-indicatoren en over een krachtig mechanisme moet hebben voor het opleggen van straffen.'

In zijn adviezen neemt Jacobs Consultancy mee, dat de EBS wordt opgesplitst in twee overheidsbedrijven die op basis van commerciële principes werken. Een elektriciteitsbedrijf dat verantwoordelijk is voor transmissie, distributie en levering en een nationaal bedrijf voor thermische opwekking. Dit is reeds bij wet vastgesteld. De overheid moet de hydro-centrale overnemen en daaraan een 25-jarige concessie koppelen voor exploitatie en onderhoud van de faciliteit. Er moeten concessies worden aanbesteed voor toekomstige hernieuwbare energiebronnen, 'omdat de vraag naar elektriciteit toeneemt'.

Het ministerie van Financiën moet worden versterkt bij financiële regulering van tarieven en brandstofprijzen en moet er een onafhankelijke technische regulator en licentiegever worden ingesteld.

Vier verdachten in 8 decemberproces horen eis van auditeur-militair

Benny Brondenstein, Kenneth Kempes, Luciën Lewis en Iwan Krolis horen strafeis



De Krijgsraad houdt vandaag, dinsdag 19 december 2017, in de militaire kamer zitting in het 8 decemberstrafproces. Auditeur-militair Roy Elgin zal de strafeis kenbaar maken tegen de verdachten Benny Brondenstein, Kenneth Kempes, Luciën Lewis en Iwan Krolis. Hiermee wordt het requisitoir van de openbare aanklager in het 8 decemberstrafproces afgesloten, aldus Starnieuws.

(Met dank aan Starnieuws)
Op 29, 30 en 31 januari zullen de advocaten hun pleidooi houden.

Elgin heeft tegen de verdachten Desi Bouterse, Etienne Boerenveen, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel, Ernst Geffery en Arthy Gorré elk twintig jaar gevangenisstraf geëist.

Tegen Ruben Rozendaal was de eis 10 jaar. Hij kon hier niet mee leven en had direct na de zitting van 31 oktober aangekondigd in bedekte termen suïcide te zullen plegen. Een maand later voegde hij de daad bij het woord.

Tegen de acht verdachten Errol Alibux, Dick de Bie, Winston Caldeira, Wim Carbière, Orlando Heidanus, Edgar Ritfeld, Jimmy Stolk en Imro Themen is vrijspraak geëist.

Vier verdachten zijn overleden in de procesperiode.

Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno die ook op de verdachtenlijst voorkomen, waren minister op 8 december 1982, toen de vijftienvoudige moord plaatsvond. Op basis van de wet mogen zij niet door de Krijgsraad worden berecht, maar door de Kantonrechter. Hierechter  is nog geen aanvang mee gemaakt....

Tot nu toe is tegen alle burgers die op de verdachtenlijst voorkomen vrijspraak geëist door de auditeur-militair.

Ministerie van Sport- en Jeugdzaken wil alle jongerenorganisaties onderbrengen in een jeugdplatform

Platform moet gaan bijdragen aan de ontwikkeling van de jeugd


Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken is voornemens een jeugdplatform op te zetten voor de bevordering van het uit te voeren jeugdbeleid. In een duurzame structuur zullen alle jongeren organisaties onder een paraplu gebracht worden. Dit platform zal bestaan uit jongeren tussen de zestien en vijf en twintig jaar, aldus het Nationaal Informatie Instituut maandag 18 december 2017.

De focus van het platform is gericht op het begeleiden, motiveren en uitvoeren van activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van de jeugd. Dit moet resulteren in actieve jongerenparticipatie in de gemeenschap. Alle activiteiten van het platform zullen aansluiten op het beleid van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken dat de coördinerende rol vervult met betrekking tot het jeugdbeleid.

Middels de structuur van het jeugdplatform wordt ook invulling gegeven aan de missie van het ministerie, het scheppen en in stand houden van voorwaarden, faciliteiten en middelen ten behoeve van de vorming, ontwikkeling en participatie van de jeugd. Hiernaast moet ook gewerkt worden aan het creëren van optimale ontplooiingsmogelijkheden voor jeugdigen en het bevorderen van actief en zelfstandig participeren van de jeugd in het nationale ontwikkelingsproces.

Het ministerie roept alle jongeren tussen 16 en 25 jaar op, om in de periode van 19 december tot en met 10 januari 2017 een creatieve naam, jingle en logo te bedenken en deze op te sturen naar het ministerie of mailen naar platformjongerenorganisaties@gmail.com. De beste inzender komt in aanmerking voor een prijs.

Milieuactiviste Bea Lachhunsing waarschuwt voor gevaren van vuurwerk voor mens en milieu

'Als activiste kan ik mijn ogen niet gesloten houden hiervoor'


Een traditionele jaarwisseling is pas compleet met vuurwerk. Terwijl velen zich daarop voorbereiden, roept milieuactiviste Bea Lachhunsing op tot bewustwording over de gevaren hiervan op mens en milieu, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 19 december 2017. 'Ik begrijp dat men niet gemakkelijk ermee zal stoppen, maar ik wil wel dat men de vervuiling van het milieu in ogenschouw neemt en ook de gevolgen hiervan voor de gezondheid.'

Lachhunsing zet zich met haar stichting Healthy Root Wealthy Fruit in voor een gezonder milieu. Ze doet dat via het project 'stop vuilverbranding.'

De activiste noemt het afschieten van vuurwerk een gevaar voor het milieu. 'Als activiste kan ik mijn ogen niet gesloten houden hiervoor. Kies je voor de fun of voor je gezondheid?'

Lachhunsing roept organisaties die pagara-estafettes organiseren op om hierbij stil te staan. Surifesta, die jaarlijks de traditionele pagara-estafette in de binnenstad organiseert, is daar één van. De organisatie voegt er dit jaar een extra tintje aan toe. Omdat door de economische situatie niet alle winkeliers aan de estafette kunnen meedoen, is er op Apura Networks een crowdfundingproject gestart.

Jean Luc van Charante, voorzitter van Surifesta, zegt dat de organisatie de gevaren van vuurwerk voor mens en milieu onderkent. Hij geeft toe, dat het totaal verbieden hiervan geen voor de hand liggende optie is en zeker op korte termijn niet haalbaar, vanwege de traditie. Hij vergelijkt dit met het drinken van alcohol. 'We moeten realistisch zijn. Je kunt het niet verbieden, maar je kunt er wel verantwoord mee omgaan.'

Van Charante onderstreept, dat zijn organisatie erop toeziet dat het afschieten van vuurwerk verantwoord gebeurt onder toezicht van de brandweer en politie. Hij stipt aan dat het deze activiteit is die Suriname internationaal op de kaart heeft geplaatst en die jaarlijks vele toeristen hier naartoe trekt. 'Wij staan voor verantwoord en veilig gebruik.'

Ter informatie: 


Begrotingsbehandeling 2018 wordt hervat

Het ligt in de bedoeling de begroting donderdag 21 december in stemming te brengen


De begrotingsbehandeling 2018 wordt vanochtend, dinsdag 19 december 2017, hervat. Vandaag en donderdag zullen besteed worden aan debatten. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zegt op Starnieuws, dat het in de bedoeling ligt om de begroting donderdag in stemming te brengen. Voor woensdag is een openbare commissievergadering gepland en vrijdag staat een plenaire vergadering over de Wet Beschermde Woongebieden op de agenda. 

De vergadering werd vrijdag verdaagd na de spreekbeurt van commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) in de tweede ronde. Het Assembleelid wilde de onderbouwing van de regering voor de Srd 400 miljoen extra inkomsten die zijn begroot. Hij merkte op dat de regering te laat is met het verhogen van de verdiencapaciteit. Ook de definitieve Nota van Wijziging van de begroting had De Nationale Assemblee nog niet bereikt. De NDP-fractie schaarde zich achter Abdoel.

Na overleg met de verschillende fractievoorzitters verdaagde Simons de vergadering.

De Assembleeleden komen vandaag in de tweede ronde aan de beurt. Veel volksvertegenwoordigers willen eerst weten welke posten de regering zal wijzigen, voordat ze dieper op de begroting ingaan. Er zijn vooraf spreektijden afgesproken.

De ronde van de Assemblee zal volgens planning vandaag worden afgewerkt, waarna de regering donderdag aan het woord komt. Hierna volgt de derde korte ronde voor de commissie van rapporteurs. Uiteindelijk zal de begroting in stemming worden gebracht.

Aanvankelijk had de Assembleevoorzitster gehoopt dat op 15 december de behandeling afgerond kon worden. 'We moeten soms buigen voor de realiteit.'

OM eist 5 jaar gevangenisstraf tegen 55-jarige Curaçaoënaar uit Almere voor invoer cocaïne

Man, recidivist, verdacht van invoer via Schiphol 19 kilo cocaïne uit Colombia

Bij cocaïnesmokkel via luchthavens is de deklading in de regel een vracht bloemen


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag 18 december 2017in de rechtbank Rotterdam in een cocaïne onderzoek een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar geëist tegen een 55-jarige Curaçaoënaar die woonachtig is in Almere. Ook wordt hem, als het aan het OM ligt, een geldboete van 31.086 euro opgelegd, zo bericht het OM.

Hij wordt ervan verdacht op 11 mei 2017 samen met anderen op Schiphol 19 kilo cocaïne uit Colombia te hebben ingevoerd. Tevens verdenkt het OM hem ervan dat hij in de periode 25 januari tot en met 26 juni 2017 op Schiphol, in Almere en in Amsterdam samen met anderen voorbereidingshandelingen heeft gepleegd voor de invoer van cocaïne.

Volgens het OM blijft verdachte vanuit financieel gewin, maar doorgaan met de handel in harddrugs.

Bij cocaïnesmokkel via luchthavens is de deklading in de regel een vracht bloemen. Dat was ook in dit onderzoek het geval. Omdat bloemen verwelken, is het zaak dat zulke transporten snel verwerkt worden. Er is weinig tijd voor uitgebreide controle van de vrachten. Uit opgenomen gesprekken blijkt dat dit de wijze is waarop de verdachte in dit onderzoek werkt. Hij is volgens het OM de contactpersoon voor zowel de mensen in het land van verzending van de drugs als voor degene die in contact staat met de persoon of personen die de drugs eruit moet halen.

Het OM verwijt verdachte, dat hij 19 kilo cocaïne op deze wijze op Schiphol heeft ingevoerd, maar daarnaast over een langere periode voorbereidingshandelingen heeft getroffen voor nog veel meer cocaïne transporten. De partij van 19 kilo cocaïne werd op 11 mei verstopt in een doos onder de bloemen aangetroffen door de Douane.

De verdachte is begin januari van dit jaar in het vizier gekomen tijdens een ander onderzoek. De hoofdverdachte van dat onderzoek bleek samen met anderen iets te willen verkopen aan de verdachte die vandaag terechtstaat. Laatstgenoemde werd op 26 juni aangehouden. Het is zeker niet de eerste keer dat de thans 55-jarige verdachte in aanraking komt met Justitie voor dit soort misdrijven. Op zijn strafblad prijken veroordelingen tot jarenlange gevangenisstraffen voor Opiumwet-gerelateerde feiten. In de meest recente zaak uit 2006 is verdachte in hoger beroep veroordeeld tot maar liefst 9 jaar gevangenisstraf voor de invoer van ruim 4.000 kilo cocaïne.

Het gaat in dit onderzoek om hard drugs, waarvan het algemeen bekend is dat dit schadelijke stoffen zijn voor de volksgezondheid. Bovendien zijn de hoeveelheden en frequentie van dien aard dat de ingevoerde cocaïne bestemd moet zijn geweest voor verdere verspreiding en handel. En die handel gaat vaak gepaard met allerlei vormen van zware criminaliteit, zoals geweldsmisdrijven.

Het geld dat ermee wordt verdiend, zorgt voor ondermijning van de samenleving. Luchthavenmedewerkers worden ermee omgekocht zodat ze in plaats van transporten controleren op drugs, juist actief een bijdrage leveren aan het binnen halen ervan. Het tast de integriteit van de luchthaven aan en het vertrouwen dat de burger moet kunnen hebben in het overheidsapparaat, aldus het OM.

Kustwacht VS bevrijdt zeeschildpad verstrikt tussen balen cocaïne

Bedreigde zeeschildpad heeft 'aanzienlijke schaafwonden door de lijnen in zijn nek en vinnen'




De Amerikaanse Kustwacht kreeg meer dan het aanvankelijk dacht, toen een in Key West gevestigde bemanning van de Kustwacht bijna zeven ton cocaïne in de oceaan in beslag nam. Het kreeg ook een bedreigde zeeschildpad, die verstrikt zat tussen de drijvende bundels cocaïne.


De cutter Thetis van de Kustwacht, gestationeerd in Sector Key West, bevond zich in de oostelijke Stille Oceaan op een 68-daagse inzet ter ondersteuning van het 'Pacific Tactical Law Enforcement Team', een luchtvaartdetachement van het 'Helicopter Interdiction Tactical Squadron' en een 'Royal Canadian Navy-boot' ter ondersteuning van Operatie Martillo.

Ze namen 6.755 kilo cocaïne en 14 kilo marihuana in beslag tijdens acht verschillende acties die resulteerden in de aanhouding van 24 verdachte smokkelaars.

Tijdens een patrouille op 19 november lanceerde de cutter een kleine boot in het water. De bemanning ontdekte de schildpad verstrikt in meerdere balen drugs, zei de Kustwacht zondag 17 december 2017.

Vaandrig Mark Krebs, de commandant van de missie, zei dat toen zijn team bij de balen arriveerde, zij de verstrikte zeeschildpad opmerkten. Ze zagen 'aanzienlijke schaafwonden door de lijnen in zijn nek en vinnen'. Ze sneden de lijnen om de zeeschildpad heen door en bevrijdden het dier.

De Thetis keerde zondag terug naar Key West.


(Suriname News/Florida Keys News/Miami Herald/Twitter/Facebook)

John van Coblijn: 'Amzad Abdoel heeft zeven jaren lang mooie verhalen verteld'

'Abdoel ineens van mening dat het niet goed gaat met economie, maar heeft beleid steeds verdedigd'

'Wij moeten dit juist als een gimmick zien, waar hij probeert om samenleving weer op een dwaalspoor te brengen'


Politicus John van Coblijn vindt het vreemd dat NDP-parlementariër Amzad Abdoel ineens van mening is, dat het niet goed gaat met de economie van het land, terwijl hijzelf dit beleid al zeven jaren lang heeft verdedigd. 

'Amzad Abdoel heeft zeven jaren lang mooie verhalen verteld. Hij bleef erbij dat alles goed ging, maar hij is absoluut niet veranderd. Wij moeten dit juist als een gimmick zien waar hij probeert om de samenleving weer op een dwaalspoor te brengen. Ik denk dat Abdoel juist met zijn betoog probeert te voorkomen dat de regering valt en hij dus door kan blijven functioneren. Dat is zijn strategie', zegt Van Coblijn maandag 18 december 2017 in het Dagblad Suriname.


Abdoel, de voorzitter van de vaste parlementaire commissie Financiën, heeft meerdere malen voor de verkiezingen de verzekering gegeven, dat de Surinaamse munt nimmer een devaluatie zou krijgen. Uiteindelijk gebeurde dat toch. Van Coblijn voert aan dat de NDP’er zelf via de radio in 2013 geprobeerd heeft aan te geven, dat een artikel in de media, waarin stond dat de regering naarstig op zoek was naar geld, niet op waarheid berustte. ‘De informatie is toen naar buiten gekomen vanwege het feit dat wij de informatie kregen dat de regering toen al problemen had bepaalde zaken te financieren. Uiteindelijk doet hij er vijf jaren over tot het besef te komen dat hij achter loopt en dat hij en zijn coalitiefractie super laat zijn', aldus Van Coblijn.

Van Coblijn benadrukt, dat de burger zich  juist na de oproep van Abdoel meer zorgen moet maken, omdat de NDP’er de regering nadrukkelijk heeft opgeroepen met meer kostenverhogende maatregelen voor de samenleving te komen. Hij verwijst hiermee naar de verhoging van grondhuur en rij- en voertuigenbelasting. 'In feite zegt Abdoel, breng die samenleving allerlei maatregelen in rekening en neem dat geld uit de samenleving’, zegt Van Coblijn.

De politicus voert aan dat Abdoel niets concreets heeft aangehaald hoe de samenleving uit de blubber zal worden gehaald. 'Hij moest juist gesproken hebben over hoe de kennis van Surinamers kan worden vergroot, waardoor juist gespaard en bezuinigd kan worden en ondernemerschap kan worden gestimuleerd. Het stimuleren van klein- en middelgroot ondernemerschap, waardoor een groot deel van wat wij importeren, wij zelf hier kunnen produceren', aldus de politicus.

Financiënminister Gillmore Hoefdraad beweert, dat er Srf 400 miljoen aan extra inkomsten zal zijn het komende jaar. Hiervan is Srd 186 miljoen afkomstig uit aanpassen van grondhuurprijzen door het. ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Srr 100 miljoen zal verkregen worden uit de verkoop van onroerend goed. De verkoop van aandelen zal Srd 114 miljoen opleveren. 'Als je overheidsgebouwen gaat verkopen om het geld te consumeren, dan is dat waardeloos', stelt Van Coblijn. Volgens hem zou de verdiende Srd 100 miljoen juist gebruikt moeten worden als investering voor de verhoging van de productie. 'Ik hoor allerlei losse flodders van de minister van Financiën, maar geen gedegen goed plan. Ook Hoefdraad is alleen maar gefocust om de zaak te kunnen redden', aldus Van Coblijn.

Van Coblijn benadrukt, dat de regering niet de enige verantwoordelijke is voor wat momenteel in het land gebeurt, maar ook De Nationale Assemblee. Vooral parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons verdient volgens hem een stevige kritische noot. 'Door het ontbreken van het debat in het huis van het volk, is de regering niet onder controle van het parlement komen te staan. Uiteindelijk hebben wij gezien dat de regering mooie monologen heeft gehouden.' 

NDP-fractieleider André Misiekaba zei, dat pas bij een goede uitwerking van de regering hoe het geld binnengehaald zal worden, zijn voorzichtige optimisme zal omslaan in optimisme. Van Coblijn ziet niets aan deze voorzichtig optimistische houding. 'Op de dag dat er gestemd moet worden, zal zijn fractie toch alles goedkeuren. Het is een voor-de-gek-houderij om ons te laten geloven dat zij ineens kritisch zijn geworden. Zij wisten allang dat regering en coalitie geen goed beleid maakten, omdat de uitgaven fors omhoog zijn gegaan. Nu wassen zij hun handen in onschuld.'

Volgens de politicus moet de coalitie duidelijk worden gemaakt, dat zij met dit aanhoudend gedrag steeds verkeerd beleid hebben gemaakt. Het wordt volgens hem tijd dat als staatsmannen en staatsvrouwen wordt gewerkt aan de opbouw van het land.

April 2015: ‘Er is geen reden tot paniek’
In april 2015, een maand voor de verkiezingen, zei Abdoel in een televisie-interview dat er helemaal geen reden was tot paniek. 'Er is geen reden tot paniek. Er komt geen devaluatie. Het heeft alleen te maken met de verkiezingstijd en dat er paniek wordt gezaaid', zei Abdoel. De koers op straat lag toen al dichtbij de Srd 4 ten opzichte van de Srr 3,25 van de Centrale Bank.

Juli 2015: ‘Suriname heeft hoger economische groei gekend dan landen Caribisch gebied’ Abdoel legde in juli 2015, na een presentatie van de toenmalige monetaire autoriteiten, uit dat de regering in haar afgelopen vijf jaar consistent is geweest met de presentatie van cijfers. Volgens hem heeft Suriname een economische groei gekend die hoger was dan bepaalde landen van het Caribisch gebied. Abdoel zei dat de wisselkoers stabiel is gebleven en er helemaal geen sprake was van een opkomende devaluatie van het Surinaams munt. De politicus zei verder dat de Surinaamse economie wel degelijk was gegroeid.

Belfort (ABOP): 'Bouterse en Peneux vogels van dezelfde veren'

'De president heeft probleem met Valies, maar alle leerkrachten hebben probleem met de president'

'Peneux is niet toerekeningsvatbaar'


'Indien president Desi Bouterse het ontslag van onderwijsminister Robert Peneux niet accepteert, gaat hij zien wat gaat gebeuren', zegt ABOP-parlementariër Edward Belfort maandag 18 december 2017 in het Dagblad Suriname. Het is inmiddels al vijf dagen geleden dat de bewindsman zijn portefeuille ter beschikking stelde aan de president. Dit gebeurde nadat het VOS-Directeurenberaad en de onderwijsbonden BvL (Bond van Leraren) en ALS (Alliantie van Leerkrachten in Suriname) schriftelijk het vertrouwen in Peneux opzegden. 

Ondertussen kijken het gehele onderwijsveld en het parlement naar wat het besluit van het staatshoofd zal zijn.

Belfort voert aan, dat het geen geheim is dat het staatshoofd al geruime tijd niet door een deur kan met onderwijsvakbondsman Wilgo Valies. Bouterse zei in februari 2017, dat er altijd mensen zijn die zich zullen verzetten tegen verzoening. Hij haalde aan dat met onwillige honden het moeilijk hazen vangen is. Valies zou ook zo iemand zijn. Welk voorstel ook gedaan wordt, het is nooit goed.

'Bouterse en Peneux zijn vogels van dezelfde veren. De president heeft een probleem met Valies, maar alle onderwijsgevenden hebben een probleem met de president. In feite heeft men heel lang een probleem met de president', benadrukt Belfort. De ABOP’er verwijst als waarschuwing naar de grote onderwijsstaking in 1969. De crisis was van dien aard, dat de toenmalige minister-president, Johan Adolf Pengel, besloot om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

Volgens Belfort zou de president goed doen door de eer aan zichzelf te houden, want ‘ook hij kan zichzelf niet beheersen tegenover het volk’.

'Peneux is niet toerekeningsvatbaar', concludeert Belfort. De dag van de straatacties van de BvL/ALS en studenten van het IMEAO beweert Belfort zelf Peneux geadviseerd te hebben in dialoog te treden en als ‘mens met de mensen om te gaan’. 'Hij heeft het in de wind geslagen. Hij vernederde de leraren en studenten door weg te lopen, gaat later in het parlement en legde een heleboel zaken uit met stemverheffing. Nog erbij een heleboel leugens. Dat betekent dat die man niet volledig toerekeningsvatbaar is. Zo iemand moet je beschermen en weghalen als minister', aldus de politicus.

Belfort benadrukt dat hij de huidige ontwikkeling reeds lang van tevoren zag aankomen. 'U kunt geschoolde mensen geen raskippen gaan noemen. Je kunt jezelf geen Rambo gaan noemen op een ministerie, dat past meer in het leger.'

Belfort, die landelijk bekend staat om zo motivatiesessies op verschillende scholen, beweert zelf meer scholen te hebben bezocht en gezien dan de onderwijsminister.

'De financieel-economische situatie van het land heeft wel degelijk invloed op de studenten en leerkrachten. Ze kunnen niet meer uitkomen, terwijl anderen met schulden voor hun woning of voertuig niet meer kunnen betalen. Anderen waren bezig een huisje te bouwen, maar dat alles is on-hold gezet. Dan komt Peneux en verpest en vernedert ze. Veel leerkrachten raken daarom gefrustreerd en trekken weg naar het buitenland. Als je de problemen dus zelf creëert en uiteindelijk overhoop ligt met de mensen aan wie je leiding moet geven, dan kun je geen enkele kant meer uit dan de eer aan jezelf te houden.'