vrijdag 28 december 2018

Onderzoek Openbaar Ministerie Curaçao naar Facebook-berichten

(Bron foto: Twitter)
Twee nabestaanden verongelukte motorrijder dienen officieel klacht in tegen Norman Serphos


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onderzoek ingesteld naar een commentaar op Facebook na een tragisch ongeval op 20 december, waarbij een motorrijder is komen te overlijden. Dit commentaar is geplaatst vanuit een privé Facebookaccount van Norman Serphos, woordvoerder van het OM. zo bericht het OM vrijdag 28 december 2018. 

Serphos heeft direct nadat hij het commentaar op zijn FB-account heeft gezien aangifte gedaan van het feit dat zijn account misbruikt was. In opdracht van het Openbaar Ministerie is de recherche een onderzoek gestart naar de gang van zaken.


Twee van de nabestaanden, samen met een journalis,t zijn vanmiddag bij de Hoofdofficier van Justitie langs geweest en hebben officieel een klacht ingediend tegen Norman Serphos.


Namens het OM heeft de Hoofdofficier van Justitie zijn medeleven geuit aan de nabestaanden die het al zo moeilijk hebben in deze periode.

Het onderzoek van het Korps Politie Curaçao, samen met het Recherche Samenwerkings Team, zal zo snel mogelijk worden afgerond.

Het Openbaar Ministerie zal zich, samen met de politie, blijven inspannen om de waarheid te achterhalen. Zodra de resultaten van het onderzoek binnen zijn, zal het OM deze bekend maken. Ook zal dan bekend worden gemaakt welke stappen het Openbaar Ministerie zal ondernemen tegen degene die zich schuldig heeft gemaakt aan het plaatsen van het commentaar op Facebook.

https://www.vigilantekorsou.news/2018/12/21/bergwensa-pa-om-riba-facebook-di-norman-serphos/?fbclid=IwAR0so6U0CoNyjvFdUfYlHZMlVat5itMie2-hAV-ksFGwkBXDo_kiPl5ye3EVHP voorzitter Santokhi: Terugblik 2018 en vooruitblik 2019

'Dit land verdient beter, een beter beleid, een betere en betrouwbare regering'Maisha Neus: 'Debatcultuur moet nog tot ontwikkeling gebracht worden'

Partij van Neus, STREI!, wil op professionele wijze debatten organiseren

´Debatten kunnen ervoor zorgen dat mensen van standpunt kunnen veranderen´


Politieke live debatten zijn niet nieuw in Suriname. Toch kunnen meer debatten ertoe bijdragen dat via de media de beeldvorming van de gemeenschap ten aanzien van bepaalde onderwerpen wordt verscherpt. Maisha Neus zegt dat debatten mensen informeren over de verschillende visies die er zijn en binnen welke termijn mensen verandering kunnen verwachten. 

De partij van Neus, STREI!, zegt plannen te hebben om te werken naar het professioneel organiseren van debatten. De STREI!-voorzitster beweert dat debatten ervoor kunnen zorgen dat mensen van standpunt kunnen veranderen.

´Je valt door de mand als je als partij geen eenduidig standpunt kan innemen´, zegt Neus. Belangrijke voorwaarde voor Neus is de neutraliteit van de gespreksleider.

De debatcultuur moet volgens Neus nog tot ontwikkeling gebracht worden. Vooral het inhoudelijk reageren is iets wat de voorzitter van STREI! vaker zou willen zien.

DA’91-voorzitster Angelic Del Castilho zegt altijd voorstander te zijn geweest van live debatten. Del Castilho wijst er echter op, dat een debat niet door kreten, maar middels beleidsstandpunten wordt gevoerd.

Een debat helpt het volk om de verschillende standpunten van partijen te kunnen onderscheiden.

Del Castilho zegt, dat Suriname nog geen echte debatcultuur heeft, omdat dit nog niet echt tot leven is gekomen in onze samenleving. De debatten die er zijn geweest, zijn naar het inzicht van Del Castilho nog niet geheel neutraal gehouden. Wanneer we praten over een debat, dan moet het daadwerkelijk on a level plain field debat zijn. De DA’91-voorzitster vindt dat het debat van elke schijn van politieke beïnvloeding gevrijwaard moet zijn.

Staatszender Radio Boskopu wordt omgetoverd tot een stichting

´We werken ernaar toe dat het station geen subsidie meer hoeft te krijgen´

Bestuur stichting gaat vooral bestaan uit vertegenwoordigers aantal ministeries...


De staatszender Radio Boskopu zal binnen niet al te lange tijd een stichting worden. Dit betekent dat het medium op termijn zijn eigen boontjes zal moeten doppen. Radio Boskopu, dat onder het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) valt, is nu nog helemaal afhankelijk van subsidie van de overheid, maar daar komt volgend jaar een eind aan.

Volgens RO-minister Edgar Dikan heeft de Raad van Ministers al goedkeuring gegeven voor de verzelfstandiging van Boskopu. ´We werken ernaar toe dat het station geen subsidie meer hoeft te krijgen, want met meer autonomie zal het ook grotere hoogte bereiken´, voorspelt Dikan. De minister zegt dat hij nu bezig is met het samenstellen van het bestuur dat Boskopu moet leiden.

De bewindsman weet wel dat het bestuur niet alleen zal bestaan uit vertegenwoordigers van Regionale Ontwikkeling. De ministeries van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Openbare Werken, Transport en Communicatie zullen elk met zeker één persoon het bestuur van de stichting Radio Boskopu versterken. Ook Financiën zal een vertegenwoordiger hebben in het bestuur.

De brieven zijn ongeveer twee weken geleden de deur uitgegaan en het is de bedoeling dat de vertegenwoordigers van de andere ministeries uiterlijk begin januari bekend zijn. De bewindsman: ´Dan zal ik overgaan tot het installeren van het bestuur, zodat het de zaak kan oppakken.´ Hij streeft ernaar om in het eerste kwartaal van volgend jaar een directeur aan te stellen. Wie dat wordt, is nog niet bekend.

'Het enige wat regering doet, is wachten op geld uit goud en olie'

Stanley Raghoebarsing: 'De tijdbom onder de gemeenschap is niet uitgeschakeld'


In macro-economisch opzicht is in het jaar 2018 een bepaalde mate van stabiliteit teruggekeerd in de Surinaamse economie. Dit stelt econoom Stanley Raghoebarsing vandaag, vrijdag 28 december 2018, in het Dagblad Suriname. De enorme prijsstijgingen zijn minder geworden. Er is rust op het front van koersen (US$ en Euro). 

Raghoebarsing merkt wel op, dat de oorzaak van het probleem in Suriname niet is opgelost. Het bestedingsgedrag van de regering is niet veranderd. Voor hem is de tijdbom onder de gemeenschap dus niet uitgeschakeld. Ook als hij kijkt naar het concept van de begroting voor het dienstjaar 2019, heeft een afname van de uitgaven minder hoop.

´De regering is voornemens om fors te blijven uitgeven in plaats van te bezuinigen. Voor de stabiliteit hebben wij eigenlijk weinig gekocht. Terwijl er stabiliteit is, is het sociaal stelsel volledig kapot getrokken. Onderwijsgelden konden niet betaald worden. De gezondheidszorg heeft dramatische klappen gehad. Zelfs reguliere medicamenten zijn niet volledig beschikbaar. Daarnaast moeten mensen veel bijbetalen om aan medicijnen te komen. Heel veel prijzen zijn sluipend omhoog gegaan. Terwijl de regering dus zegt dat er macro-economische stabiliteit is, heeft het volk van Suriname geen verbetering gevoeld. Je zou hopen dat die stabilisatie benut wordt om de economie op orde te krijgen. Het enige wat men echter doet, is wachten op geld uit goud en olie. Dat geeft geen hoop. Dit jaar is ook één geweest van een heleboel loze beloftes. Denk maar aan het drama van het Academisch Medisch Centrum en het verhaal van het Wanica Ziekenhuis, terwijl de bestaande ziekenhuizen al geen geld hebben om draaiende te blijven.´

Als er complimenten gemaakt moeten worden, zou de econoom dat liever doen richting het volk van Suriname.

´Complimenten naar de ouders die blijven werken om hun kinderen naar school te sturen. Complimenten naar de jongeren toe die blijven leren en studeren om iets van hun eigen leven te willen maken. Complimenten aan afgestudeerden van de universiteit, die niet aan werk komen, en ervoor kiezen om onder hun niveau werk te accepteren, om ten minste te kunnen starten op de arbeidsmarkt. Dit hebben ze niet verdiend. Maar complimenten naar de mensen die onder moeilijke omstandigheden zijn blijven werken. De complimenten gaan sowieso niet richting de regeringsleiders.´

Hij hoopt, dat de samenleving met dezelfde doorzettingsvermogen in 2019 blijft werken aan verandering in de manier waarop er bestuur wordt gevoerd in het land. ´Als wij aan loketten staan laten wij ons voornemen om vriendelijk te zijn tegenover mensen. Alle mensen komen met problemen aan hun hoofd bij een loket. Laten wij correct zijn naar mensen toe. Als het maar gaat om politieambtenaren of verpleegsters, houdt rekening met elkaar. Schuif niet alles in de schoenen van de regering, die het zelf niet zal doen. Laten wij in 2019 onze verantwoordelijkheid nemen naar onze medemens toe´, zegt Raghoebarsing.

Hij hoopt dat niet al te vroeg in 2019 gestart wordt met verkiezingscampagnes in Suriname. Al de tijd en energie zouden volgens hem nodig zijn om het land op orde te krijgen. Het is voor hem van belang dat in 2019 nog volop gewerkt wordt aan de vooruitgang van Suriname. De oproep naar de regering: ‘benut de stabiliteit om het sociaal stelsel te herstellen’. ´Herstel simultaan de economie, zodat er werkgelegenheid ontstaat en productie is´, meent Raghoebarsing.

Zijn oproep aan de samenleving: ‘Niet wachten op de regering’. ´Zelf aanpakken wat men al kan aanpakken. Ik verwacht niet dat de regering, die het al 9 jaar niet kan, het plotseling wel zal kunnen. Ik verwacht wel dat men de wijsheid aan de dag legt, om de primaire zaken voor het volk voor te bereiden.´

Douane haven Rotterdam onderschept grote hoeveelheden cocaïne tijdens Kerst

Bijna 4.000 kilo cocaïne verdeeld over tien partijen in beslag genomen


Landen van herkomst onder andere Suriname, Brazilië, Ecuador en de Dominicaanse Republiek


Het Arrondissementsparket Rotterdam meldt vandaag, vrijdag 28 december 2018, dat in de afgelopen weken tijdens verschillende controles meerdere partijen cocaïne zijn aangetroffen in de haven van Rotterdam. 

In totaal werd er bijna 4.000 kilo drugs verdeeld over tien partijen in beslag genomen en vernietigd.

Het begon met een grote cocaïnevangst medio december. Daarna volgden nog verschillende andere vangsten, variërend in hoeveelheid van enkele kilo’s tot 2.5 ton. Ook de verstopplaatsen waren verschillend. De Douane vond een partij in bijvoorbeeld de constructies van containers, maar ook in de lading verstopt tussen vis en tropisch fruit. Eén van de vangsten vond plaats op een terminal, waarbij een partij van 245 kilo cocaïne in beslag werd genomen. Die zat verstopt in verschillende tassen.

Alle partijen waren afkomstig uit Zuid-Amerika, landen van herkomst waren onder andere Suriname, Brazilië, Ecuador en de Dominicaanse Republiek.

Tot nu toe zijn twee verdachten aangehouden in relatie tot één van de vangsten. Er is één verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Zeven doden bij bootongeluk op de Coppenamerivier

Een vrouw en twee kinderen worden nog vermist


Bij het bootongeluk vanochtend vroeg op de Coppenamerivier zijn zeven doden gevallen. Er worden nog een vrouw en twee kinderen vermist. Dat heeft de kapitein van Kalebaskreek gezegd op Radio ABC, aldus Starnieuws vanmiddag, vrijdag 28 december 2018.

De politie heeft nog geen informatie gegeven over het ongeval.

De kapitein zei, dat zeven lichamen zijn geborgen en naar de stad zijn vervoerd. Ze zei ook, dat de overlevenden hebben verteld dat een grote golf tegen de boot sloeg.

De boot met zo’n 30 personen aan boord maakte vertrok rond twee uur in de ochtend van Corneliskondre naar Kalebaskreek. Volgens de kapitein is het water overdag heel onstuimig, wat voor de kapitein van Corneliskondre reden was om in de vroege ochtenduren te vertrekken, maar het water bleek niet minder onstuimig dan overdag.

Bij de eerste grote golf raakten de passagiers in de boot in paniek en helden ze allemaal aan één kant van de boot. Daarna probeerden ze het water uit de boot te scheppen, wat niet lukte. De boot sloeg om en alle passagiers kwamen in het water terecht. De groep was bij elkaar totdat een tweede grote golf ervoor zorgdem dat de mensen werden verspreid.

Veel van de doden, zijn familieleden van de kapitein van Corneliskondre. Ook enkele van zijn kleinkinderen behoren tot de doden. Al de slachtoffers zijn dorpelingen van Corneliskondre.

Ondanks waarschuwingen blijven binnenlandbewoners weigeren zwemvesten om te doen wanneer zij op het water zijn. Schoolkinderen worden ook dagelijks over water vervoerd in het binnenland.

Per 1 september 2011 zijn alle boothouders op de Surinaamse wateren die passagiers vervoeren verplicht reddingsvesten aan te bieden aan hun passagiers. Dit is een van de veiligheidsmaatregelen voor het maritieme verkeer. De controle van die maatregel ligt in handen van de Maritieme Autoriteit Suriname, MAS.

Beslag op olie voor Isla, Curaçao, aan boord olietanker Icaro opgeheven

(Bron foto: Cees Bustraan)
Refineria Isla Curaçao bv wint rechtszaak tegen Exotic Waves Marine S.A te Monrovia, Liberia


Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft onlangs gevonnist dat het beslag op een lading aan boord van de olietanker Icaro dient te worden opgeheven. Hierdoor kon een lading ruwe olie, bestemd voor de raffinaderij in het Schottegat, worden afgeleverd. De zaak werd door Refineria Isla Curaçao bv aangespannen tegen Exotic Waves Marine S.A., gevestigd te Monrovia, Liberia. Laatstgenoemde had op 14 en 15 december beslagen laten leggen op de lading en bunkers van de Icaro, zo bericht vandaag, vrijdag 28 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

Het eerste beslag werd al vrij snel opgeheven, het tweede bleef echter gehandhaafd. Het laatste betrof een beslag begroot op 7,4 miljoen dollar ten laste van PdVSA Petróleo S.A. De Icaro lag aangemeerd in Bullenbaai. Aan boord bevonden zich twee verschillende ladingen met in totaal 199.882 vaten ruwe Santa Barbara-olie, 202.351 vaten ruwe Tia Juana Pesado-olie, 3.420 vaten ruwe Tia Juana Pesado-olie, 832 ton zware brandstof en 4.446 ton diesel. De laatste twee hebben samen een waarde van 20.000 dollar.

Welk deel van de lading voor de raffinaderij was bedoeld, wordt in het vonnis niet gespecificeerd.

Refineria Isla vorderde dat het beslag ten laste van PdVSA - op de 832 ton brandstof en de 4.446 ton diesel - werd opgeheven zodat de vaten ruwe Tia Juana Pesado-olie in het Schottegat af kunnen worden geleverd. Tevens werd gevorderd dat Exotic Waves Marine S.A. aan Refineria Isla de kosten van de huur van de jetty’s - 1.100 gulden per uur - zou betalen zolang de Icaro in de haven van Bullenbaai bleef liggen, evenals de betaling van de demurrage van 15.000 gulden per dag tot en met de dag waarop de Icaro uit Bullenbaai zou kunnen varen.

Boot met zo'n 30 personen aan boord zinkt in Coppenamerivier bij Kalebaskreek

Er zou een nog onbekend aantal doden te betreuren zijn

Opvarenden droegen geen zwemvesten.....


Een boot die vanochtend, vrijdag 28 december 2018, uit Corneliskondre is vertrokken is dichtbij Kalebaskreek gezonken. Er zaten onder andere vijf vrouwen en negen kinderen in de boot. Hoeveel personen de ramp overleefd hebben, is nog niet duidelijk. 

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de politie intussen enkele lijken heeft geborgen. De zoekactie op de Coppenamerivier naar vermisten is gaande. Hoe de boot gezonken is, is nog niet duidelijk. Het heeft wel vreselijk gewaaid in de omgeving. De mensen hadden geen zwemvesten aan.

De Ware Tijd meldt dat zeven mensen 'in de diepte van de Coppenamerivier verdwenen'. Een man heeft zichzelf en zijn zoon nog kunnen redden.

Volgens een woordvoerder van de politie in Suriname waren er meer dan 30 mensen aan boord. De politie spreekt van 13 vermisten. Ook zouden er inmiddels 3 lichamen geborgen zijn.

'Economie van Curaçao zal naar verwachting in 2019 met 0,4 procent groeien'

In 2019 neemt naar verwachting inflatoire druk iets af tot 2,2 procent door daling internationale olieprijzen


Volgens voorlopige cijfers en schattingen zal het reële bruto binnenlands product (bbp) van Curaçao in 2018 verder dalen met 1,9 procent na een krimp van 1,7 procent in 2017. De economie van Curaçao zal naar verwachting in 2019 met 0,4 procent groeien. Aldus de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in een terug- en vooruitblik, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 28 december 2018.

De inflatie in 2018 zal naar verwachting stijgen tot 2,4 procent, voornamelijk als gevolg van een stijging van de internationale olie- en voedselprijzen. In 2019 neemt de inflatoire druk naar verwachting iets af tot 2,2 procent door een daling van de internationale olieprijzen gematigd door een toename van de internationale voedselprijzen.

De groei van zowel de Verenigde Staten als Nederland, twee van de belangrijkste handelspartners van Curaçao, zal naar verwachting afnemen in 2019.

'De diepe economische crisis die de derde belangrijkste handelspartner van Curaçao, Venezuela, sinds 2014 doormaakt, zal naar verwachting aanhouden in 2019 en de jaren daarna', aldus de CBCS.

Hoewel de Centrale Bank uitgaat van een lichte bbp-groei in het nieuwe jaar, zijn er verschillende risico’s die een negatief effect kunnen hebben op de groeivooruitzichten in 2019.

'Een van deze risico’s is de blootstelling van Curaçao aan Venezuela dat een van de belangrijkste handelspartners van Curaçao is. Het negatieve effect van de crisis in Venezuela op de activiteiten in de belangrijke sectoren van de economie van Curaçao, zoals de raffinaderij, het toerisme, de zeehaven en de financiële dienstverlening, kan verergeren. Bovendien kan de aanhoudende crisis tot een grotere vluchtelingenstroom leiden die Curaçao niet alleen het hoofd zal kunnen bieden.'

Agrarische Raad VHP bestrijdt armoede op effectieve wijze

VHP ondersteunt mensen om zelf diverse aardvruchten te planten en af te zetten

'Iedereen kan met geld strooien, maar geld kan slecht eenmalig uitgegeven worden'


Dat delen van het Surinaamse volk in armoede leven, is geen nieuws. De VHP juicht daarom alle initiatieven toe die leiden tot het lenigen van de noden van het volk. Zelf zet de partij zich in voor duurzame armoedebestrijding. Het project waarbij onder andere diverse aardvruchten worden opgekocht van burgers in Sipaliwini en Brokopondo is daar een goed voorbeeld van. Dit zegt Prahlad Sewdien, voorzitter van de Agrarische Raad van de VHP, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 28 december 2018.

In navolging van dat project is de partij gestart met een pilot in het Marowijne-gebied waarbij burgers in de gelegenheid worden gesteld te planten met garantie van afzet. De partij heeft afzetmarkten geïdentificeerd en is bezig de mogelijkheden tot export te bekijken. Bij de overhandiging van het plantmateriaal is afgesproken met de burgers, dat zij hun grond in cultuur brengen waarna er door de Agrarische Raad van de VHP een trainingstraject zal worden afgewerkt. Het plantmateriaal is ter beschikking gesteld door de Agrarische Raad van de VHP. De partij staat garant voor opkoop van de vruchten of eventueel pulp.

Verwerking tot pulp oftewel halffabricaat zal de burgers meer opleveren, zegt Sewdien.

In eerste instantie zullen vier pilotprojecten worden uitgevoerd van elk 400 vierkante meter. Hierbij zal de partij lokale trainers klaarstomen voor heuse pomme de citair en markoesa plantages.

Het projectdossier is ontwikkeld door Soulamy Laurens en Alven Roosveld in samenwerking met de Agrarische Raad van de partij. Miguel Abaas is de trekker van dit project. Hij heeft zich recentelijk aangediend bij de VHP na een overstap uit de ABOP. Hij geeft aan op deze wijze een grotere rol te kunnen spelen in de structurele armoedebestrijding van zijn geboorteplaats. Het verschil in aanpak is het tegengaan van armoede hetgeen hem het meest heeft aangesproken.

'Iedereen kan met geld strooien, maar geld kan slecht eenmalig uitgegeven worden. Kennis en kunde zijn nodig om blijvende welvaart te bewerkstelligen. Daar heeft elke Surinamer recht op', aldus Sewdien.

Etnel (NPS): 'Kans op gunstige vooruitzichten voor Suriname in 2019 zeer klein'

'Belangrijk dat het volk meer strijd levert om op te komen voor betere woon- en leefomstandigheden in Suriname’


Na de onopgeloste economische uitdagingen van het jaar 2018 verwacht NPS-volksvertegenwoordigster Patricia Etnel niet dat hierin een positieve verandering zal komen in 2019. 

'Met een begrotingstekort van Srd 8.7 miljard, vele gebreken binnen het onderwijsveld, gezondheidszorg dat heden ten dage niet voor iedereen toegankelijk is, infrastructurele beperkingen in vrijwel elk district, weinig zekerheden voor een rooskleurige toekomst van de Surinaamse jeugd, gebrek aan overheidsfaciliteiten voor het versterken van de productiesector en uiteraard ook de devaluatie en inflatie, is de kans op gunstige vooruitzichten voor Suriname in 2019 zeer klein', aldus Etnel donderdag 27 december 2018 in het Dagblad Suriname.

Om hiervan verlost te raken, acht Etnel het van belang ‘dat het Surinaams volk zich strijdvaardig opstelt in het komend jaar’. ‘Ook ik wil dat iedere Surinamer een gezond en gezegend Nieuwjaar tegemoet mag gaan, maar we weten dat dit ons niet komt aanwaaien. Het Surinaams volk moet strijdvaardig worden in 2019. In de afgelopen periode hebben we gezien, dat de huidige regering totaal geen perspectieven heeft geboden aan het volk, noch de gewenste noch de beloofde vooruitgang is gecreëerd. Daarom is het belangrijk dat het volk meer strijd levert om op te komen voor betere woon- en leefomstandigheden in Suriname’, benadrukt Etnel.

In haar optiek is de ombuiging van het beleid een aangelegenheid van de totale samenleving.

Vreedzaam Markt aan Waterkant krijgt in 2019 grote onderhoudsbeurt

'Vreedzaam Markt bestaat voor 80% uit asbest en dan nog de bussen die vooraan staan met hun uitlaatgassen'

'Vóór eind januari wordt oude vishal Centrale Markt opnieuw in gebruik genomen'


De Vreedzaam Markt aan de Waterkant heeft volgens districtscommissaris (dc) van Paramaribo- Noordoost, Mike Nerkust, heel veel werk en wordt in 2019 flink onder handen genomen. Maar, voordat dit gebeurt, moet eerst alles in orde zijn bij de naast gelegen Centrale Markt om de standhouders te kunnen verhuizen.

'Ik heb in 2018 een aantal dingen kunnen doen dat ik dit jaar heb willen doen en daar ben ik trots op, blij om en God dankbaar', zegt Nerkust, die tevens ook waarneemt als deken van de districtscommissarissen, vandaag, vrijdag 28 december 2018, op Starnieuws.

'We hebben eindelijk de betalingswijze bij de Centrale Markt geautomatiseerd en we zijn met rasse schreden vooruitgegaan. Ik ben trots op de markt en we gaan verder', vertelt de dc. Op dit moment worden de werkzaamheden van de oude vishal afgerond en vóór eind januari wordt deze opnieuw in gebruik genomen. De standhouders worden dan weer verplaatst, waarna de nieuwe vishal zal worden aangepast. 'Wanneer de nieuwe vishal af is, gaan we de mensen van de Vreedzaam Markt hiernaartoe verhuizen en dan gaan we die markt een beurt geven. Het gebouw bestaat voor 80% uit asbest en dan heb je ook nog de bussen die vooraan staan met hun uitlaatgassen. Het is echt geen goede situatie en het kost heel veel geld om het te corrigeren.' 

Wanneer hem gevraagd wordt hoe de financiering van de renovatie zal plaatsvinden, geeft de dc aan ondersteuning te zullen vragen, ook gaat hij na wat de Centrale Markt kan opbrengen. 

'Er zijn legio mogelijkheden. We zijn jammer genoeg nog niet begonnen met het dakterras van de Centrale Markt, maar dat komt zeker. We hebben een kleine set back gehad, maar God zij dank zijn we daaroverheen. Je hebt altijd enkelen die de kantjes ervan af willen lopen en wanneer je ze wat zegt dan worden ze boos, dat is hun goed recht. Maar, het is ook ons recht als overheid om de juiste maatregelen te nemen. Het is jaren een free for all geweest, maar nu brengen we stukje bij beetje ordening, een beetje verandering. We laten de mensen zien dat het ook anders kan', aldus Nerkust.

NDP niet in staat rustige probleem- en corruptieloze interne verkiezingen te houden...

NDP-ondervoorzitter Misiekaba bagatelliseert, uiteraard, geconstateerde onregelmatigheden, waaronder omkoping...

- 'Bij elke interne verkiezing vinden hier een daar onregelmatigheden plaats'
- Veel kritiek op jongeren en wijze waarop zij campagne voerden om hun kandidaten gekozen te krijgen


De interne verkiezingen bij de NDP zijn niet vlekkeloos verlopen. Er komt daarom een onderzoek naar gerapporteerde onregelmatigheden. De frustratie en teleurstelling zijn groot. Vooral ouderen in de partij zijn misnoegd over de wijze waarop jongeren campagne hebben gevoerd om hun kandidaten gekozen te krijgen. Daarnaast wordt voorzitters bij sommige stembureaus partijdigheid verweten en ze worden ervan beschuldigd te hebben meegewerkt aan onregelmatigheden of deze niet te hebben gestopt nadat ze onder hun aandacht waren gebracht. Dit bericht de Ware Tijd donderdag 27 december 2018.

Door de ontstane situatie zal de uitslag van de verkiezingen voorlopig niet worden bekendgemaakt. NDP-ondervoorzitter André Misiekaba zegt ,dat er een onderzoek komt naar de klachten die gerapporteerd worden aan de Centrale Verkiezingscommissie. Hij beweert, dat bij elke interne verkiezing 'hier een daar' onregelmatigheden plaatsvinden. Vijf jaar gelden was dat eveneens het geval, 'zo ook bij deze interne verkiezingen'.

Hij beaamt dat er in Latour en Pontbuiten 'ook wat klachten zijn over de verkiezingen', maar die zijn ter beoordeling voorgelegd aan de commissie.

In Whatsapp-communicatie tussen NDP'ers komt naar voren, dat veel partijleden ontevreden en bezorgd zijn over de gang van zaken. De verkiezingen in Tammenga zouden ongeldig moeten worden verklaard, omdat bij telling van de stemmen is gebleken dat er meer stembiljetten in de bus waren dan kiezers die de lijst getekend hadden. In Flora zou hetzelfde zijn gebeurd.

Wat partijleden ook in het verkeerde keelgat is geschoten, is dat anderen hebben mogen stemmen voor bejaarde kiezers.

Ook werd door deelnemers op één kandidatenlijst een bus van de NVB, bestemd voor zorgvervoer, ingezet om bejaarde kiezers die in Huize Ashiana wonen op te halen om hun stem uit te brengen. Voor veel van de senioren zouden anderen de stembiljetten hebben ingevuld.

Daarnaast zijn door sympathisanten van een kandidaat die een hoge positie bij staatsbedrijf Sail bekleden, vispakketten van Sail verdeeld aan kiezers die op lijst waarop hij staat, hadden gestemd. 'Pakketten van Sail werden openlijk verdeeld na het stemmen.' Prominent partijlid John Lecton heeft ingegrepen toen vanuit een container pakketten werden verdeeld. Naar verluidt kregen sommige kiezers ook geld voor hun stem. Ouderen hebben zich enorm gestoord aan het gedrag van jongeren. Zij vinden dat 'hoger hand' nu moet ingrijpen. 'Anders wordt het een soort maffiabende onder de jeugd. Dat geklets van jongeren en ouderen gaat de partij waarvoor wij ouderen zo hard gewerkt hebben nog kapot maken', aldus een ander NDP-lid. 'Ik vrees met grote vreze. De ouderen worden overal overrompeld als een aanval van Braziliaanse bijen door de jongeren. En ze luisteren niet naar jou. Ze zeggen gewoon dat ze rechtstreeks onder de pres vallen en daarmee uit', laat een andere zich ontvallen.

'Het ware beter de jongeren ideologisch te onderleggen, dan zouden we dit gedrag niet hebben', verzucht een senior-lid van de partij. Uit de tientallen app-berichten blijkt de frustratie, teleurstelling en bezorgdheid. Die bezorgdheid is dat indien de NDP de gelederen niet sluit en de interne problemen niet oplost, de partij geen goede beurt zal maken bij de algemene verkiezingen van 2020.

12-Jarig meisje dodelijk verongelukt in auto bestuurd door dronken oom (47)

Automobilist verliest op Krakaweg controle over besturing auto en belandt op de kop in trens

Tweede nichtje in auto en oom naar Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd


Het Korps Politie Suriname meldt donderdag 27 december 2018, dat de 12-jarige Cherety Kersthout woensdagavond is omgekomen bij een eenzijdig verkeersongeval op de Krakaweg. Het meisje zat in een auto die over de kop is geslagen.

De politie kreeg de melding,dat een personenauto op de Krakaweg over de kop was geslagen en in de langs de weg lopende trens was beland. Bij aankomst op de plek trof de politie van regio Midden de 47-jarige bestuurder en twee inzittenden aan. Kersthout, die op de achterbank zat, vertoonde geen teken van leven.

De bestuurder en de andere inzittende zijn voor medische behandeling afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en opgenomen voor verdere verpleging.

Uit onderzoek is gebleken dat de bestuurder dronken was. Hij reed met zijn twee nichtjes over de Krakaweg, komende vanuit de Afobakaweg en ging richting Kennedyweg. Ter hoogte van Cabendadorp week de bestuurder bij het beschrijven van een rechtse bocht uit voor een plas water. Hij heeft daarbij de controle over de besturing van het voertuig verloren.

De auto kwam tegen de steunkabel van een elektriciteitsmast aan, sloeg over de kop en kwam in de trens terecht. Kershout werd door de slag uit het voertuig geslingerd en heeft ter plekke het leven gelaten. Omstanders hebben de bestuurder en het andere meisje uit de auto gehaald.